Page 1

English page 7

o r int 22 augustus 2013 | jaargang 55

Foto’s | Bart van Overbeeke

Voor nieuws: www.cursor.tue.nl en volg tuecursor op

en


2 | Intro 2013

22 augustus 2013

De ‘toddlers’ van Electrical Engineering “Meiden draaien volop aan de propellers”

Je herkent ze aan hun gekleurde petjes, met van die molentjes erop. “Daar draaien de meiden graag aan”, verklappen de jongens. “Hé propellerpetjes”, wordt ze vaak toegeroepen. Maar ‘toddlers’, het Engelse woord voor kleuters, hebben ze ook al gehoord. Ze zijn daar best trots op, op die bijnaam. En ze gedragen zich tegelijk echt wel volwassen. Vinden ze zelf. Koen, Rouke, Daan, Feye, Huub, Mark, Koert, Bob, Sander en Julien hebben de petjes niet allemaal op als we ze tijdens de lunchpauze ontmoeten op het grasveld bij het Studentensportcentrum. Ook hun bretels zijn niet goed te zien. Maar ze halen de petjes snel uit hun tas, als de journalist vraagt waar ze zijn. Bob had wel een goed excuus om zijn petje niet op te hebben: zijn hele tas was ’s ochtends onder de melk gelopen. Gelukkig was de melk niet op zijn lader gekomen, maar wel op al zijn kleren. Inclusief het petje dus. “Ik heb alles uitgewrongen en te drogen gelegd, maar het is nog altijd niet helemaal droog.”

Tijdens de instructiedag voor de papa’s moesten ook ‘de meest slechte intropapa’s’ getekend worden. “Er kwamen tekeningen van papa’s die zwaar aan de drugs waren, maar ook tekende iemand toevallig een papa en kiddo’s met zo’n zelfde petje als wij hebben. Best grappig dat wij die outfit dan ook daadwerkelijk hebben”, vindt intropapa Mark Legters. En het petje blijkt ook nog eens als een magneet op sommige vrouwen te werken.

Sander had -letterlijk‘n meisje te pakken Er worden opmerkingen over gemaakt en meiden draaien volop aan de propellers. Gevraagd naar wie nu het meeste succes bij de meiden heeft, moeten de mannen grinniken. Bob en Sander worden genoemd. Sander had inderdaad dinsdagavond een meid

te pakken. Letterlijk. Zijn nuchtere verklaring: “Ik moest haar wel vastpakken, anders viel ze om. Ze had wat teveel gedronken.” En van Daan vinden ze allemaal dat hij het beste kan dansen. En als ze dan moeten gokken wie het beste bier kan drinken, noemen ze ook de naam van Daan. Daan, glimlachend: “Ik lust wel een biertje.” De tien mannen hebben nog niet uitgeprobeerd wie het beste bier kan drinken, want ‘ze zijn best verstandig’. Ze zijn bewust op dinsdagavond naar verschillende kroegen geweest. Want ja, de kroeg die Electrical Engineering had afgehuurd werd -inherent aan de studie- vooral bevolkt door mannen. Ze kennen elkaar na die dagen al best goed. De namen zaten er bij iedereen ook al snel in, dankzij het welbekende spel krantenmeppertje. Vooral de korte naam Bob bleef bij iedereen snel hangen. En nee, ze hebben hem nog niet gevraagd ‘de Bob te zijn’ na het drinken. Maar daar kan vanaf nu verandering in komen. Intropapa’s Julien en Mark mogen niet

klagen over hun kindjes. Ze zijn zelfs allemaal op tijd. Nu ja, alleen Bob niet, toen zijn bus eerder deze week twee haltes te vroeg stopte en niet verder reed. Het is hem vergeven. Met zijn 24 jaar is Rouke (“nee, ik ben geen Fries, mijn ouders vonden dat gewoon een leuke naam”) de oudste, zelfs ouder dan de papa’s. Bij buit zijn positie niet uit, geniet geen privileges. Op één na dan. Hij fietst zo min mogelijk, want hij is ‘allergisch voor fietsen’. Hij heeft dan ook geen fiets bij zich tijdens de Intro. Gelukkig voor hem mag hij vaak achterop bij papa Julien.

Rouke is allergisch voor fietsen Of ze zich bij een vereniging gaan aansluiten, weten ze nog niet. Bob weet alvast dat hij niet gaat roeien. “Dat was saaier dan ik had verwacht. En het ging een beetje chaotisch. Ik reageerde steeds als er ‘nummer 3’ werd geroepen

en kwam er daarna pas achter dat ik ‘nummer 2’ was. Eentje wil bij SSRE en de rest houdt zich op de vlakte. Ze verwachten dat vandaag, de LichtIn, het hoogtepunt van de week zal worden. Bijkomend voordeel: “De man-/ vrouwverhouding zal wat gelijker zijn.” NB: We wensen papa Mark nog heel veel sterkte toe met zijn been. We kwamen hem bij het sportcentrum tegen bij de EHBO toen hij net een step tegen zijn enkel had gekregen. Die is zwaar gekneusd en inmiddels ingezwachteld. “Ik probeer zoveel mogelijk door te gaan. Het wordt een beetje door de pijn heen bijten.”


Intro 2013 | 3

Kijk voor nieuws op www.cursor.tue.nl

Rolstoelblues

Colofon

Hij is misschien wel dé pechvogel van deze Intro. Een ontstoken linkerbeen houdt introkid Maarten van de Vondervoort (Bouwkunde, groep 17) sinds een paar dagen aan een rolstoel gekluisterd. En hoezeer hij ook zijn best doet er het beste van te maken - zijn “ik kan wel een beetje meevieren op de lol van de rest” vinden wij van Cursor hem toch wel sneu.

Hoofdredacteur Han Konings

Eindredacteur Brigit Span

Redactie Judith van Gaal Tom Jeltes | Wetenschap Frits van Otterdijk Norbine Schalij Monique van de Ven

Medewerkers Alain Starke

Fotografie Bart van Overbeeke

Cartoon Sandor Paulus

Opmaak Natasha Franc

Vertalingen Annemarie van Limpt

Redactieadres

Ieder vogeltje zingt zijn eigen lied…. Ze claimen het enige introgroepje te zijn met een eigen lied, of, zoals ze het zelf graag noemen, een anthem. Groepje 17 van Technische Bedrijfs­kunde brengt in zijn lied een ode aan het vrouwelijk geslacht. Het lied heet, hoe toepasselijk: Vrouwkes.

TU/e, Laplace 0.40 5600 MB Eindhoven e-mail: cursor@tue.nl

Cursor online www.cursor.tue.nl

Druk Janssen/Pers, Gennep

Advertenties Bureau Van Vliet BV tel. 023 - 5714745

Vrouwkes (copyright: Rick in de Morgen) Tatatatatatataatata Ik zie ze links, ik zie rechts De ene heeft een bochel en de ander die loopt recht Ik zie ze links, ik zie ze rechts. Ik krijg er geen genoeg van ik ben knots knettergek. Vol vrouwkes Tatatatatatataaa STOP........... EN DOOR!!!!!

Waarschijnlijk is het een muggenbeet geweest, gecombineerd met een vuiltje, die voor de ontsteking heeft gezorgd. Een paar dagen voor de Intro notabene, “da’s flink balen, ja. En vooralsnog wordt die ontsteking er niet minder op”. Maar meedoen in een rolstoel is nog altijd beter dan helemaal géén Intro, vindt Van de Vondervoort. “Het grootste deel van de activiteiten is wel te doen en iedereen is heel aardig en behulpzaam.” Sporten is er op dinsdag en woensdag echter niet bij, maar bij ESAC (de Eindhovense Studenten Alpen Club) zijn ze niet voor één gat te vangen: met vereende krachten van zijn groepsgenoten wordt Van de Vondervoort met rolstoel en al tegen de klimwand omhoog getakeld. Drinken mag de bouwkundige in spe

vanwege de medicijnen eigenlijk ook al niet, maar zijn dokter was coulant: “Eén glaasje mag - omdat ik student ben.”

Amber van der Heijden (19)

Tamizhselvan Munuswamy (22)

Larissa Jansen (17)

Matthijs Lichtenbeld (19)

Eigenlijk zag ze er een beetje tegenop, tegen al het sport- en spelgeweld op dinsdag en woensdag. “Ik hou niet van spelletjes”, verklaart Amber. Toch doet ze woensdag zonder mokken aan de diverse activiteiten mee. Amber volgt simpelweg braaf de rest en dat zien haar papa’s natuurlijk graag. Bij hen scoorde ze sowieso al bonuspunten met haar toezegging om donderdagavond flink te gaan doorhalen, met haar kersverse lidmaatschap van GEWIS en voorál met haar inschrijving voor het FLUP-weekend van de vereniging. Bij een tachtigprocent-score binnen hun groepje mogen de papa’s namelijk gratis mee en mede dankzij Amber zitten ze al op een hoopgevende vijftig procent. Ook vanavond mag het trouwens eindelijk wat later worden, want een andere intropapa is zo hoffelijk (hij wél) om met haar mee te fietsen naar Valkens­waard. Hoeven haar ouders haar niet, zoals dinsdagavond, op Stratumseind te komen ophalen. “Dat was eigenlijk echt wel heel suf.” En oh ja, of we Amber in Cursor toch zéker weer iets leuks over haar groepsgenoten willen laten zeggen. Nou - nee.

Today was no ordinary day for our Indian friend. He’s moving into another accommodation and still had to arrange a whole bunch of things. But his excitement as far as the Intro goes is unflagging. “It’s positively awesome. I expected lots of information, but there’s so much more.” It was only Wednesday he and his group members received an Indian headdress and a Hawaiian lei. With a wide grin, Tamizhselvan shows pictures.

Het is woensdagmiddag en Larissa draagt haar oranje introshirt niet meer. Die was te smerig geworden, legt ze uit. “Er was meel en vla en bier op gekomen.” Ze heeft het shirt nog wel in haar tas, voor het geval dat ze hem echt aan moet. Na afloop van de zwemtraining op dinsdagmiddag was er een borrel, gevolgd door nasi en bami bij de faculteit. “Je kon kiezen tussen een medium en een pittige maaltijd, alleen leek medium nog wel heter dan pittig.” Ze kreeg er dorst van. “Jammer genoeg was de borrel voor het eten in plaats van erna”, lacht ze.

Toch even terug naar Vught. Om de accu op te laden. Want dinsdagavond was Matthijs nog steeds niet fit. De naweeën van een buikgriep, denkt hij. Na de sportdag vond hij het welletjes. Thuis met pap en mam, een bordje lasagne op de schoot, naar PSV-AC Milan kijken. Geen Stratumseind, geen Bouwkundefeest, geen doorwaakte partynight in De Bunker waarover zijn groepsgenoten met brede glimlach en slaperige oogjes vertellen. “Ik heb vanochtend lekker uitgeslapen. Dus geen ontbijtje in Eindhoven voor mij. Daar baal ik wel een beetje van. Maar hopelijk wordt die rust komende dagen uitbetaald”, hoopt Matthijs. Want hij wil het grote introfeest vanavond en de Cantus vrijdagochtend voor geen goud missen. “Daar draait het volgens mij om.”

He’s already learned a lot over the past days. The number one advice he was given: always make sure to lock your bike. Relaxing every now and then stuck with him, too. And a personal tip he’ll take to heart: organize your life. “Indian people have no difficulty prioritizing, but we’re not the best of planners. ‘Why do today, what you can do tomorrow’. But I might need to become more organized over here.” Tamizhselvan has to hurry after his group members, so he can join in with the program again.

Larissa begint de vermoeidheid nu toch wel te voelen. Dinsdagavond is ze tot sluitingstijd (2.00 uur) in Santé geweest, de stamkroeg van studie­ vereniging Protagoras. “We hebben met de hele groep op de pooltafel gestaan en gedanst; alleen daar was nog plek.” Het hoogtepunt van de avond was dat intropapa Tim op de tafel werd gehesen, uit zijn broek scheurde en het gat de rest van de avond heeft proberen dicht te houden met stickers.

Net als de kennismaking met zijn medestudenten. Die loopt steeds vlotter. De acht jongens en drie meiden van zijn groep beginnen los te komen onder leiding van papa Stijn en mama Ellen. “Ik vermaak mezelf prima.”


4 | Intro 2013

22 augustus 2013

Spoedcursus parenting in de praktijk Anderhalf etmaal voor aanvang pas horen dat je introbegeleider bent en dan tóch op de proppen komen met een van de pareltjes onder de introgadgets. Thumbs up voor groep 19 van Bouw­ kunde - en voor papa Bob van Bergen en mama Margot Jaspers in het bijzonder. Hun bar-strijkplank blijkt nuttig, multi­functioneel en een nauwelijks te missen eyecatcher. Een spoedcursus ouderschap is het deze dagen voor Jaspers en Van Bergen. Aanvankelijk waren ze uitgeloot voor het begeleiderschap, maar door het last-minute afhaken van anderen mochten ze maandagochtend alsnog aantreden. Zaterdagmiddag om half twee kwam het telefoontje vanuit studievereniging CHEOPS, “ik kon het niet geloven”, zegt Jaspers, nog altijd opgetogen. Voorbereidingstijd was er daarmee nauwelijks. De ultieme groepsgadget

stond gelukkig voor het grijpen, dankzij noeste hand­- arbeid van Van Bergen voor afgelopen carnaval. De tot statafel verbouwde strijkplank, draagbaar als rugzak, bleek toen al een succesnummer. Ook deze Intro doet hij dankbaar dienst.

Als bartafel én als strafmaat voor introkids die te laat komen en er vervolgens de ganse dag mee moeten zeulen, de tafel moeten opzetten en weer inklappen.

Dat gebeurt er met je als je te laat bent… Voor loop je erbij al straf s een spook. “I k ga nú koffie halen, want ik vóel m e zoals ik eruit zie.”

“Tring tring, mag ik erdoor?” Ooit gehoord van bungee-roeien? Of komkommer-sjoelen? Vooruit, nog een poging: kano-kegelen? Nee? Nou, rondom het botenhuis van Thêta aan het Eindhovensch Kanaal was het allemaal te aanschouwen. Alle studentensportverenigingen die iets met water hebben -roeien, zeilen, surfen, kajakken- lieten de kids allerlei dwaze spelletjes spelen. (‘Niet vergeten droge kleren mee te nemen’). Beetje vreemde eend in de bijt was studenten­ rijvereniging Concorde. Hoewel. Hun springpaarden waren opgeblazen met perslucht. En daarmee blijf je aardig drijven. De spelletjesdag betekent een heel andere aanpak dan voorgaande jaren. Toen kwamen de introkids uitsluitend kennis maken met de clubs en de sport zelf. Het idee van de introcommissie valt bij iedereen in goede aarde. Ook bij Bregje de Wildt, voorzitter van roei­vereniging Thêta. “We waren bang

Duizenden nieuwe gezichten op LichtIn Wees eerlijk: die smoelen van je groepsgenoten, met het uur meer en meer verlopen - ze gaan na twee dagen 24/7 toch wat vervelen. Maar goed nieuws: vandaag hebben we duizenden nieuwe gezichten voor je waar je de hele dag met een schuin oog naar kunt kijken tijdens LichtIn: de gezamenlijke introdag van de TU/e, Fontys en de Design Academy. Eindhoven leren kennen: dat is de inzet van vandaag, tijdens de gezamenlijke LichtIn-introductiedag. De dag wordt straks om elf uur geopend in de grote hal van MetaForum op het TU/e-terrein. Na een praatje en een lunch, rond half een, gaan alle duizenden studenten op pad om de stad te verkennen. Een route voert de groepjes langs verschillende pleinen in het centrum van Eindhoven, elk met hun eigen thema: Wonen & Werken, Uitgaan & Gezelligheid, Sport en Cultuur. Ook kunnen alle nieuwkomers een kijkje nemen bij onder andere het Muziek­ gebouw, poppodium De Effenaar en jongerencentrum Dynamo, waar korte optredens zijn. Tegen de avond verhuist de hele meute voor het avondeten naar Space-S, naast het Klokgebouw op Strijp-S. Na het eten begint, om acht uur, het eindfeest van LichtIn in het Klokgebouw. Er zijn optredens van La Fuente, Housedieren, Fresku en 3FM-dj’s Barend & Wijnand, Giel Beelen en Michiel Veenstra. In totaal doen deze week zo’n 6.500 studenten mee aan de introductieweken van de TU/e, Fontys en de Design Academy.

dat het een beetje chaotisch zou worden. Maar het bevalt me wel. De sfeer is goed en de spelletjes zijn leuk. Bij voorgaande introweken kwam telkens een derde van alle kids voorbij. Nu komen ze allemaal.” En hoe. Het fietspad vanaf het centrum naar de rand van de stad loopt volledig dicht. Tot overmaat van ramp heeft een vrachtwagenchauffeur een verkeerde afslag genomen en blokkeert met zijn truck halverwege de doorgang. Honderden fietsers in beide richtingen wachten gelaten op hun beurt om de nauwe doorgang te passeren. En bij het botenhuis loopt het opnieuw vast. De kids staan midden op het fietspad naar de spelletjes te kijken en te ginnegappen. Tot ergernis van de overige fietsers. “Tring tring!”, roept een oudere mevrouw vertwijfeld als ze zich op haar fiets door de meute baant. “Mooie bel”, roept een gevatte eerstejaars haar na.

Feest goed, dóe goed Driejarige Faber uit Eindhoven heeft een zeldzame vorm van kanker. Om zijn kans op overleven te vergroten, kan hij in de VS behandeld worden met een immunotherapie. Donderdagavond, tijdens het LichtIn-feest in het Klokgebouw, kunnen introkids helpen om deze voor de familie kostbare trip mogelijk te maken. Ook een beetje feesten voor Faber dus. Goede doelen: bij grote evenementen -zoals de Intro- staan ze te pópelen om zichzelf ergens in het programma te werken. En geef ze eens ongelijk. Maar eigenlijk kun je er niet aan beginnen, besliste de Centrale Introcommissie al vroeg in de voorbereidingen. “Als je één goed doel een plek geeft, komen ze allemáál happen”, verklaart pr-dame Nienke Rovers. Maar het verhaal van Faber Wijdeveld bracht de Introcommissie aan het twijfelen. De Eindhovense peuter heeft een neuroblastoom (een kwaadaardig

kankergezwel) in zijn nek en buik, met uitzaaiingen naar het beenmerg. Een immunotherapie in de Verenigde Staten kan zijn kans op overleven vergroten, maar voor alle bijkomende kosten voor onder meer de reis en het verblijf is veel geld nodig. “Zijn verhaal ráákte ons”, zegt Rovers. Vanavond in het Klokgebouw, tijdens het LichtIn-feest, kunnen introkids dan ook niet alleen goed feesten, maar ook goed dóen. “Er komen zevenduizend mensen; daar valt wel iets in te zamelen”, meent Rovers. ‘LightUp’ is het thema van het feest, waarvoor één zaal wordt aangekleed met blacklights. In de ontvangsthal staat een kraampje waar bezoekers, veelal voor maar één consumptiemuntje, lichtgevende gadgets kunnen kopen, zoals glowsticks, -armbandjes en -brillen. De hele opbrengst gaat naar de stichting ‘Faber goes USA’. Rovers: “Ik hoop dat we, als we alles verkopen,

de tweeduizend euro aantikken.” Kijk voor meer informatie op www.fabergoesusa.nl.


Intro 2013 | 5

Kijk voor nieuws op www.cursor.tue.nl

It’s a battle Ook in De Bunker waren woensdag punten te verdienen voor de grote ‘battle of the studies’. De gezelligheidsen cultuurverenigingen uit de Bunker verzorgden een hele reeks ludieke en leerzame spellen, die door de introgroepjes met wisselende inzet werden ondergaan. Stef Stuntpiloot Bij studentenvereniging SSRE is het spel Stef Stuntpiloot erg populair. Reden voor de SSRE-introcommissie om lid Luc Theunissen te vragen dit spel op groot formaat te bouwen. Een kolfje naar de hand van deze student, die binnenkort begint aan een master Werktuigbouw­ kunde en in zijn schakeljaar heeft leren lassen. In zes weken knutselde Luc van bierkratten, oude planken, een elektromotor en wat afgedankte

onderdelen van het Automotive Lab een werkend geheel in elkaar. “Hij kan over de kop om de as”, legt hij uit. “En de wielen aan de zijkant zijn bedoeld als stootkussens om het bordje van de tegenstander om te gooien.” Dansen op een matje De Bunker herbergt Nederlands grootste studentenvereniging voor liefhebbers van de Japanse cultuur, Kinjin. Eens in de drie weken spelen ze een zelfgeprogrammeerde variant op het Japanse dans/videospel Dance Dance Revolution, uitermate geschikt voor de Intro. De bedoeling is om de aanwijzingen op het scherm zo goed mogelijk om te zetten in voetbewegingen op een elektronisch matje. De rest van het jaar houden de japanofielen zich verder bezig met mahjong, anime, sushi,

origami, pokémon en karaoke. “Eigenlijk is hier elke avond wel iets te doen”, vertelt Jelmer Mahieu van de cultuur­ vereniging. “En overdag zitten er altijd wel mensen te gamen.” Voetjes van de vloer Dansvereniging Footloose verzorgt in de Bunker een spoedworkshop salsa: een laagdrempelige dans die veel mensen aanspreekt, aldus Footloose-lid Anna Oosterhuis. De salsapasjes worden voor de kamerbrede spiegel voorgedanst door twee dames op best hoge hakken. Na deze instructie mogen de deelnemers de ingestudeerde pasjes aan de jury tonen. Dat leidt bij een groepje bedrijfskundigen (niet op de foto) voornamelijk tot wat onwennig geschuifel – toch nog goed voor vier punten voor het dagtotaal.

And the winner is…. Technische Bedrijfskunde Een werkelijk bloedstóllende finale was het woensdagmiddag op de atletiekbaan. Daar streden introgroepen van alle TU/e-opleidingen om de hoogste eer in de eindstrijd van Battle of the Studies. En spannend bleef het tot de laatste seconde: groep 21 van Technische Bedrijfskunde passeerde de concurrentie van Industrial Design anderhalve meter voor de finish.

Zaklopen, een fietsketting erop leggen (stadionspeaker Dino Verhoef: “Dáár gaat Werktuigbouwkunde straks voordeel pakken”), sushi eten, dribbelen met een basketbal, een stropdas knopen (“geen pisgoot, een Dubbele Windsor wil ik zien”), skippyballen, ei-gooien en tot slot een biertje opduiken uit de steeplechase, goed inschenken (“twee vingers schuim”) én adten. Dat zijn de onderdelen

waarop de introkids woensdagmiddag op Sportpark De Hondsheuvels de krachten moeten meten. De estafette vormt de eindstrijd van Battle of the Studies, waarvoor alle groepjes de hele dag diverse spelletjes deden. Na het ietwat twijfelachtige “we zijn zover, ik zal jullie afschieten” van Verhoef gaat in de warme middagzon de eerste heat van start. “TBK gaat hárd”, merkt Verhoef

halverwege de race verrast op. “Ja, maar die kunnen wél een stropdas strikken”, verklaart collega-omroeper Raymond Veenis nuchter. Het duurt even voordat het publiek rond de atletiekbaan loskomt (“moedig ze aan, mensen! Nee, niet klappen -klappen is voor zeeleeuwen en apen”)- maar twee heats verder wordt alles uit de kast getrokken om de estafettelopers richting de finish te loodsen. Eén skippyballende

introkid ziet zich mentaal gesteund door een uitgeklapte centerfold, die een groepsgenoot al rennend voor zijn neus houdt. Technische Bedrijfskunde strijkt uiteindelijk met de hoogste eer. De winnaars krijgen een sportkaart van het Studentensportcentrum, een workshop bij Scala en wat biertjes van het huis in De Bunker.


BotF_adv_cursor 266x200b_BOTF_ 15-08-13 10:03 Pagina 1

Parktheater presents

One of the many shows of Best of the Fest is Man with the Hammer by Theatergroep WAK. A physical and educational performance in a self-made space: their Powerplant is the first self-sustaining theatre marquee in the world. Visit Man with the Hammer on Wednesday 4 September for a special scientific side-programme on self-sustainability and the implications for our society. • Introduction by Frans Beckers (managing director EPEA Netherlands BV and former Van Gansewinkel) • Afterwards discussion led by Jan van den Berg, with the actors, Frans Beckers, Boukje Huijben (TU/e, new business models for solar energy) and Prof. Geert Verbong (TU/e - Environmental and energy engineering). Best of the Fest offers exiting international performances and shows full of physical and burlesque theatre, dance and music. With: Fest Bizarre with a.o. The Screaming Margarita’s led by Denvis Collectif Lyon.05 - 100Femmes Josse de Pauw & Ensor String Quatret - Moscow to the End of the Line Late Night Fest with Sven Hammond Soul, Sparkling Wine Tasting and more Quorum Ballet - Correr o Fado

3O

Aug - Sept

10 days of theatre in & around Parktheater

WWW.BESTOFTHEFEST.NL ZA 07 SEP

HEIBEL! XL

Van electro en techno tot dubstep: een van de leukste dansavonden van Eindhoven!

ZA 14 SEP

COMEDY NIGHT

Deze maand Comedytrain met Stefan Pop + Tim Fransen.

ZA 14 SEP

CLUB MTV

VR 20 SEP

NIELS GEUSEBROEK

Met Vato Gonzalez & MC Tjen + Yellow Claw + FeestDJRuud + meer!

Je kent hem van The Voice of Holland en van de hardstyle hit 'Year of The Summer'.

ZA 28 SEP

MEET THE STREETS

Meet the Streets is jouw dosis dikke Urban Music.

VR 18 OKT

DE STAAT

Rocken op het nieuwe album van de Staat!

meer buitenfilm vrij 23 aug

21.15

Silver Linings Playbook

di 27 aug

21.00

Beasts of the Southern Wild

zo 1 sep

20.45

Hugo

di 3 sep

20.45

Anna Karenina

di 10 sep

20.30

Invictus

do 12 sep

20.30

All Stars 2: Old Stars

vrij 13 sep

20.30

Docu programma 100 jaar PSV

Locatie: De buitenfilm Natlab vindt plaats op het terrein, links naast het Natlab. Gratis toegang. Informatie: www.plazafutura.nl

meer_mee_maken natlab door plaza futura

DO 31 OKT

GREAT MINDS

Hiphop helden Jiggy Djé, Sticks, Winne & Dr. Moon bundelen hun krachten.

ZA 02 NOV

BLACKOUT

Het dikste drum ‘n bass feest van Nederland.

ZO 03 NOV

HIT THE CITY

Spannend festival met indie, folk, garage en literatuur.

ZA 09 NOV

DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG

De ultieme formule voor een dikke party!

W W W.E FF EN AA R.N L

Check onze site voor meer en

om op de hoogte te blijven.


Intro 2013 | 7

For TU/e news www.cursor.tue.nl/en

Good party, good cause Three-year-old Faber from Eindhoven has a rare type of cancer. To increase his chances of survival he must be treated with immunotherapy in the US. On Thursday night during the LichtIn Party at the Klokgebouw Intro kids can help his family by financing part of Faber’s expensive trip. So you’ll be dancing for Faber, too.

trip and accommodation are high. “His story touched out hearts”, says Rovers.

Charities are always eager to join major events like the Intro. Can’t blame them, right? But the Central Intro Committee had decided early on that they shouldn’t allow any charities. “If you allow one, then before long they’ll all be standing in line”, says public relations spokeswoman Nienke Rovers. Still, the story of Faber Wijdeveld made the Committee doubt their decision. The Eindhoven toddler suffers from a neuroblastoma (a malignant tumor) in his neck and abdomen, with metastases to his bone marrow. Immunotherapy in the United States may improve his chances of survival, but the additional costs for the

Theme for the party is ‘LightUp’, for which one of the areas will be fitted with black lights. There’s a stall in the entrance hall where students can buy glow sticks, flashy bracelets and glasses with lights for only one or two drink vouchers. The entire proceeds will go to the ‘Faber Goes USA’ Foundation. Rovers: “I hope we sell everything and make around two thousand euro.”

Thousands of new faces on LichtIn Be honest: your group members’ faces that look more knackered every day may get on your nerves after three days straight. But there’s good news: we have thousands of new faces for you today that you can steal sideways glances at all day. It’s LichtIn (LightIn), the common introduction day of TU/e, Fontys, and the Design Academy.

Tonight, during the LichtIn Party at the Klokgebouw, Intro students can do more than just party the night away; they can actually do good. “With seven thousand people attending, I’m sure we can collect a fair sum”, says Rovers.

Getting to know Eindhoven: that’s the plan for today during the common LichtIn introduction. The day starts in the main hall of MetaForum on TU/e campus at 11AM. After an introductory talk and lunch, around 12.30PM, the thousands of students will hit the city to explore. A trail guides the groups of students past several squares in Eindhoven’s city center that each have their own theme: Live & Work, Going Out & Social, and Sports & Culture. Nienke Rovers of the Central Intro Committee stresses the city tour isn’t just a series of informative talks: “Most students can’t deal with that much information at once during the introduction”. The kids are entertained with numerous activities all afternoon, including games at City Hall Square (themed Sports). The freshmen are invited to check out the Muziekgebouw music building, music venue De Effenaar and youth center Dynamo, where they can enjoy short performances. In the evening the entire bunch will move to Space-S next to the Klokgebouw at Strijp-S. After dinner, at around 8PM, the Klokgebouw will host the LichtIn closing party, featuring DJ La Fuente, Housedieren, Fresku, and 3FM DJs Barend & Wijnand, Giel Beelen, and Michiel Veenstra.

For more information, check out www.fabergoesusa.nl.

A total of approximately 6,500 students participate in the introduction week at TU/e, Fontys, and the Design Academy.

And the winner is... Industrial Engineering The track and field stadium audience witnessed a thrilling final Wednesday afternoon. Intro groups of all TU/e departments were in it to win it during the Battle of the Studies. And it was anyone’s game until the very end: a meter and a half before finishing, Group 21 of Industrial Engineering outstripped their Industrial Design competition.

Sack-racing, bike-chain fixing (stadium MC Dino Verhoef: “This should be a piece of cake for Mechanical Engineering”), sushi eating, basketball dribbling, necktie tying (“don’t tie me a puddle gutter, give me a double Windsor”), kangaroo-ball racing, egg throwing, and finally, beer-diving during the steeple chase, and then properly pouring (“two fingers of foam”) and chugging it. These are the disciplines in which intro kids

have to show their skills at Sports Park the Hondsheuvels. The relay race is the final discipline for Battle of the Studies, for which all groups have been playing games all day. After a questionable “we’re ready, I’m going to shoot” uttered by Verhoef, the first heat is a go. “Industrial Engineering is on a roll”, Verhoef says halfway through the race, quite surprised. “Well, that’s

probably because they know how to tie a necktie”, co-reporter Raymond Veenis offers as a deadpan explanation. It takes a while before the audience wakes up (“cheer them on, people! No, don’t clap; that’s what sea lions and monkeys do”), but two heats into the competition anything goes to cheer on the relay participants. A kangaroo-ball racer is mentally supported by one of

his group members holding a sexy centerfold while running alongside him. Industrial Engineering eventually wins the event. The winning team receives sports passes for the Student Sports Center, a Scala workshop, and several free beers in the Bunker.

Party from dusk till dawn calls for breakfast of champions If four nights of Intro partying don’t give you a hangover, you’re sure to never ever have one again. On Friday morning, all study associations offer freshmen the traditional hangover brunch. As the name suggests, sleeping in is allowed. Still, some breakfasts start much earlier than the 10.30AM mentioned in the program. Japie (Chemical Engineering) is open for business from 7AM. They serve bacon and eggs. “It’s our tradition to stay up all night on the last Intro night”, says Wouter de Smet of Japie. “We leave the Bunker around six in the morning and then all we have to do is

keep the bunch awake until Cantus time. It’s why we’ve planned a game morning on the parking lot that starts at 9AM.” No bacon and eggs for GEWIS (Mathematics & Computer Science). “We’re not allowed to fry anything in MetaForum”, says Sjoerd van Bavel of GEWIS. They do start at 7AM already, but they serve baguettes with brie and raw ground beef. Their breakfast is followed by the closing game of the spy-themed connecting thread game that GEWIS has been playing all week.

Not all study associations have breakfast on campus, by the way. CHEOPS members (Built Environment) will set up their grill restaurant at Café Thomas. Lucid (Industrial Design) used to do something similar at Café Spijker every year, says Simon Stolk of Lucid. “Lots of students didn’t want to wait that long, though, so they went and got a one-euro breakfast at HEMA. They serve coffee, a croissant and an egg baguette, so we’ve decided to have HEMA cater our breakfast at our caravan.”


8 | Intro 2013

22 augustus 2013

CURTOON

Geslaagde test Nederland 1 en Nederland 2

Dr. Love Een geslaagde test. Dat kunnen Roeland Hoefnagels (rechts) en Jules van Ravenstein zonder valse bescheidenheid zeggen. Beide tweedejaarsstudenten Technische Bedrijfskunde gaan deze week als ‘testbeeld’ door het leven. De pakken hebben ze via een website gekocht. “Per pak kost het zeventig euro. Voor mij als student is dat veel geld. Maar de aankoop is het dubbel en dwars waard. We krijgen alleen maar leuke, positieve reacties. Supertof. En we zullen de pakken waarschijnlijk met carnaval nog een keer aantrekken”, zegt Roeland met een ietwat hese stem. De combinatie stappen en veel praten begint ook bij hem zijn tol te eisen. Maar de bont uitgedoste papa en mama blijven onvermoeibaar en vriendelijk. Zoals tegenover de Italiaanse tifosi die na de wedstrijd PSV - AC Milan met ze op de foto wilden. En het was toen allang drie uur ’s nachts, na een lange, lange stapavond.

Bij de Tuna’s nemen ze de liefde serieus. Want serenades brengen aan mooie meisjes is tot daaraan toe, het mogelijke vervolg moet natuurlijk ook met de nodige voorzorgsmaatregelen omringd worden. Zorg dat je lekker fris ruikt daaronder (en: ‘sprietsj’, even een parfummetje onder de gordel) en gebruik altijd bescherming. Maar je kunt natuurlijk meer met condooms, zo demonstreert Dr. Love van de Tuna’s maar al te graag woensdag. “Eerst zorg je dat allebei je vuisten in het condoom passen, dat past

makkelijk, net als in het echt”, legt Dr. Love uit aan de introkids terwijl hij een condoom over zijn hoofd aanbrengt. Wij denken dat Dr. Love enorm goed in de smaak gaat vallen vandaag. Want meisjes vinden natuurlijk NIETS aantrekkelijker dan parfum in je schaam­- streek en een condoom op je hoofd. Waarvan akte.

Als vandaag de studenten van Fontys Hogescholen aansluiten bij de introweek, zullen Jules en Roeland ook nog het bijgeleverde stropdasje omdoen. Jules: “Die heeft hetzelfde motief, dus dat wordt een enorme chaos.” Het hogere doel van deze testbeeldpakken? Roeland: “We willen graag op de televisie komen. Voor minder dan de NOS gaan we niet, haha.” Voorlopig blijft het nog even bij de cameralens van Cursorfotograaf Bart van Overbeeke. Maar dat beschouwen ze zonder meer als een grote eer. “Onze missie is nu al geslaagd”, lachen ‘Nederland 1’ en ‘Nederland 2’ uitbundig.

Diner-sores Voor het avondeten werden de hongerige Intro-lopers verdeeld over De Bunker en het Studentensportcentrum. Bij het SSC werd er een oosterse maaltijd voorgeschoteld, terwijl SSRE en ESC lasagne haalden gehaald en Demos risotto met kip bereidde. Bij De Bunker zorgde de aanwezigheid van een dj om elke dertig meter en wat Tuniña’s voor een potpourri van avondzon, aroma’s en akoestiek. Het “kazige magnetron-bakje” lasagne bij SSRE en ESC werd vooral als matig omschreven, terwijl de Demos-eters vooral wat te klagen hadden over de “bijzondere textuur” van de risotto. Toen het eten in de studentenmagen verdwenen was, bleek dat het gras veel groener en smakelijker was bij de buren: Een zeer uitgesproken meerderheid had liever geruild van maaltijd. Mama Gaby (TIW-1) geeft ons letterlijk een voorproefje

en geeft aan dat het vast beter is dan de LichtIn-maaltijd van morgen. Volgens W&I-sjaars ‘Martijn V.’ ziet de risotto eruit als “een pulpje gevangenisvoedsel”, en zorgen alleen de lage verwach­ tingen voor een goede smaak. Intussen vallen de groepjes TIW-3 en TIW-5 over elkaar heen om het diner te veroordelen. Papa Gido (TIW-3) zegt dat het een perfect voorbeeld is van een maaltijd zonder geur-, kleur- en smaakstoffen, laat staan geur, kleur en smaak. Terwijl enkele grapjes over “de kindjes in Afrika” de revue passeren, typeert Vincent (TIW-5) de risotto-textuur als “braaksel na een fles Pisang Ambon.” Buiten de Spaanse Tuniña-muziek waren er ook andere positieve, buitenlandse geluiden. Enkele Aziatische studenten gaven aan dat ze blij waren dat ze geen brood hoefden te eten…

Intro cursor 3 los  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you