Page 1

DELTA. 21 17-06-2010

weekblad van de technische universiteit Delft

>03 Studentenselectie

>07 Disaster call

>08 Huisvesting

>12 Digitale kweekvijver

De studentenraad wil dat de TU direct overgaat op decentrale selectie van eerstejaars voor drie faculteiten. Het college van bestuur wil daarmee wachten tot 2012. “Uitstel is een gebrek aan visie”, vindt Oras-lid Marcel Klomp.

The Netherlands will become the first country to send emergency messages to cell phones via the cell broadcast system. This system will be introduced early next year. TU Delft researcher and psychologist, Simone Sillem (MSc), has discovered some glitches, however.

Schandalig, noemt Duwo-directeur Jan Benschop het dat het woord studentenhuisvesting in geen van de verkiezingsprogramma’s was terug te vinden. En dat terwijl de tekorten aan kamers groter zijn dan ooit. “Studenten zijn heel belangrijk. Je moet recht doen aan hun belangen.”

Nieuwe ict-oplossingen zijn vaak projecten die door de baas zijn bedacht, maar waarbij werknemers mopperend in een digitaal doolhof belanden. Grassroots zijn heel anders, zegt Mirjam Bril die het Grassrootsproject bij de TU Delft coördineert. “Deze ict-projecten komen van onderop.” Donderdag worden alle grassrootprojecten van dit collegejaar gepresenteerd.

01

>19 English Orange fever Holland has come done with a serious case of Oranjekoorts (Orange Fever), as the Dutch national football team strives to hold off breaking the nation’s collective heart. Bars, cafes, stadiums, theatres and museums across the country are all offering fun things to do as part of the wild Dutch World Cup party.

TUDELTA.21

Bloedstollende momenten op het Mekelpark: groep 104 kwam bij de 30-meter-sprint voor luchtsteps net een seconde te kort op de winnaar (rechts: groep 129 met 6 seconden precies). Maar dezelfde gouden step vestigde met 520 meter wel het afstandsrecord. De steprace vormde dinsdag de feestelijke afsluiting van zes maanden

werk binnen het integraal project ontwerpen. De race met 49 deelnemende teams werd georganiseerd door Gezelschap Leeghwater, de studievereniging werktuigbouwkunde. (Foto: Sam Rentmeester/FMAX)


DELTA. 21 17-06-2010

TUdelta.21 > Jaargang 42 Delta is het informatie- en opinieblad van de TU Delft, verzorgd door een journalistiek onafhankelijke redactie.

> Redactie Frank Nuijens, (hoofdredacteur), Katja Wijnands, Dorine van Gorp, (eindredactie), Saskia Bonger, Tomas van Dijk, Erik Huisman, Connie van Uffelen, Jos Wassink (verslaggeving). > Medewerkers Willemijn Dicke, Robbert Fokkink, Jorinde Hanse, Dap Hartmann, Auke Herrema, Richard van 't Hof, Christian Jongeneel, David McMullin, Anna Noyons, Edgar van Os, Arjanna van der Plas, Daan Schuurbiers, Jimmy Tigges, Stephan Timmers, Ellen Touw, Robert Visscher, Pascale Warners, Martine Zeijlstra. > Foto‘s

Sam Rentmeester/ Hans Stakelbeek (FMAX).(info@fmax.nl)

> Vormgeving Kummer & Herrman, Utrecht > Lay-Out Liesbeth van Dam > Mededelingen Martin Kers (m.kers@tudelft.nl) > Redactieraad

Ir. S. Rozendaal (voorzitter), prof.dr Jeroen van den Hoven, prof.dr.ir. F.W. Jansen, J. Op Den Kelder, mr. J.J. M.Kok, R.H.G. Meijer, T. Niks, prof.dr.B.J. Thijsse, ir. M. Persson, dr.ir. C. Vermeeren

> Redactie-adressen Universiteitsbibliotheek Kamer 0.18-0.28 Prometheusplein 1 2628 ZC Delft Postbus 139 2600 AC Delft Tel. 015-278 4848 E-mail: delta@tudelft.nl www.delta.tudelft.nl > ISSN 0169-698x > Druk Wegener Nieuwsdruk Twente, Enschede > Oplage 12.000 > Advertenties H&J uitgevers Postbus 101 2900 AC Capelle aan den IJssel Tel. 010-451 55 10 Fax 010-451 53 80 E-mail:delta@henjuitgevers.nl www.linkmagazine.nl > Abonnement Een abonnement kost 37,50 en kan elk moment ingaan. > HOP Delta werkt samen met het Hoger Onderwijs Persbureau Hein Cuppen, Bas Belleman, Thijs den Otter Tel. 071-523 6151 Fax 071-523 2138 E-mail hop@xs4all.nl > Copyright Delta Auteursrecht voorbehouden. Het is verboden zonder schriftelijke toestemming van de hoofdredacteur artikelen, schema‘s of illustraties geheel of gedeeltelijk over te nemen en/of openbaar te maken, in enigerlei vorm of wijze.

02

nieuwsinterview

‘Geen gepreek, maar slimme oplossingen’ TBM-filosoof Jeroen van den Hoven leidt van 21 tot 26 juni de summer school ‘responsible engineering in a warming world’. “We willen mensen afleveren die hun hart op de goede plaats hebben, die deskundig zijn en dat op een moreel juiste manier inzetten.” xSASKIA BONGER Wat hebben filosofie en ethiek te maken met de klimaatverandering? “Klimaatverandering is met veel risico’s, onzekerheden en verwarring omgeven. We willen weten: wat is goed om te doen en wat niet. Dat is een ethische vraag. Zie de CO2opslag in Barendrecht. Op zichzelf is het misschien goed om CO2 op te slaan en als je in Delft om je heen vraagt, dan zegt men: het is hartstikke veilig. Maar is het wel netjes om dit de mensen die in Barendrecht wonen door de strot te duwen?” Mensen willen het niet in hun achtertuin.

is dat ook de jonge mensen zich beijveren voor veiligheid. Kijk naar BP: je bent je bedrijf kwijt als je dat niet doet. Ik hoop dat jonge mensen niet bij het minste of geringste denken: de baas zegt dit, dus dat is het dan. Als je geleerd hebt wat het denken over ethiek is, wat de juridische argumenten zijn, als je weet dat elk systeem perverse trekjes heeft, dan kun je er iets mee doen. Natuurlijk is het moeilijk. Ethiek is een rem op wat je zou willen en waartoe je geneigd bent.

Jeroen van den Hoven: “BP wilde niet investeren in techniek die de huidige olieramp misschien had kunnen voorkomen.” (Foto: Sam Rentmeester/FMAX)

“Natuurlijk speelt dat een rol, maar waar je niet omheen kunt is dat huizenprijs met tien procent daalt als de CO2-opslag doorgaat. Hier aan de TU zeggen we: geen gepreek, denk na over een slimme oplossing. Hoe kan het voor mensen acceptabel worden? Dat kan bijvoorbeeld door ze te compenseren met een lagere energierekening.” Je koopt ze om? “In de eenentwintigste eeuw gaat de eerlijke verdeling van lasten als vervuiling en risico’s een belangrijke rol spelen. Ingenieurs worden soms boos als mensen niet willen. Het is toch veilig, vinden zij. Neem

zulke prikkels meteen mee in je ontwerp, denk na over de ethische en maatschappelijke impact.” Hoe ver reikt de verantwoordelijkheid van ingenieurs? “De eenentwintigste eeuw is de eeuw van de high technology. In alles zit technologie. De verantwoordelijkheid is dus heel groot. Dat moeten ingenieurs aanvaarden en ze moeten ermee om leren gaan.” Hoe doe je dat als broekie bij een grote oliemaatschappij? Of moet je daar vanuit ethisch oogpunt niet willen werken? “Natuurlijk wel. Maar wat je hoopt

Het economisch denken viert hoogtij. Hoe stel je je daartegen teweer? “De commerciële druk is soms heel groot en je mag best economisch denken, maar je moet een ethische check zetten op wat je wilt doen. Mensen hebben onvoldoende gevoel voor ethiek. Met deze summer school willen we studenten in aanraking brengen met ethisch denken. Niet om idealisten te kweken, maar om mensen af te leveren die hun hart op de goede plaats hebben, die deskundig zijn en dat op een moreel juiste manier inzetten. Neem weer BP. Dat bedrijf wilde niet investeren in techniek die de huidige olieramp misschien had kunnen voorkomen. Het was te duur, maar nu is BP veel duurder uit en is er veel schade aangericht.”

hartmann

Ondankbaar Na afloop van een lezing of een paneldiscussie krijg ik als dank vaak ‘een aardigheidje’. Meestal is het een fles wijn van bedenkelijke kwaliteit, maar soms is het origineler doch nog minder begeerlijk. Zo ontving ik een ballpoint (ik schrijf met een vulpen), een kaas (tja…), een doos chocolaatjes (vies) , een T-shirt (te klein), een laserpointer (had ik al), diverse boeken (weinig verheffende inhoud), een usb-stick (maar liefst 512 MB), een usb hub (versie 1.0 – reeds lang achterhaald), een tangram puzzel (volstrekt nutteloos), en ook weleens niks (spaart in elk geval het tandglazuur en verkleint de afvalberg). Gelukkig krijg ik soms wel iets nuttigs, zoals een Senz paraplu (een gewone en een opvouwbare), een boekenbon (altijd goed), en een kistje met twee redelijke flessen wijn. Ooit gaf ik een lezing voor de vereniging van – ach, laat ik het maar anoniem houden. Een hele avond was ik eraan kwijt. Eerst de lezing en na de pauze uitvoerig vragen beantwoorden. Na afloop ontving ik uit handen van de voorzitter een fles wijn. Zag er indrukwekkend uit, met veel gouden letters op het etiket. Kenners weten dat dit een slecht voorteken is. Toen ik die wijn een paar dagen later proefde, bleek het inderdaad een inferieur bocht. Ik besloot de gulle gever hiervan in kennis te stellen: ‘Dank voor de fles wijn. Hij was helaas niet te drinken’. Duizend excuses, ‘zoiets kon natuurlijk altijd gebeuren’. Niet iedere fles behoudt zijn kwaliteit, er zit weleens een slechte tussen. Ruimhartig beloofde men mij een nieuw fles van dezelfde wijn. Mijn subtiele hint had helaas niet postgevat. Want ik wist inmiddels dat deze gootsteenontstopper bij de Makro voor 4,95 euro als wijn werd verkocht. Ik mailde terug dat ik de kans gering achtte dat de vol-

gende fles van 4,95 wel goed was. Hierop ontving ik nimmer een antwoord of een fatsoenlijke fles wijn. Ik ben heus niet inhalig of ondankbaar, maar als een hele avond van mijn kostbare tijd wordt gewaardeerd met krap vijf euro dan ben ik toch enigszins teleurgesteld. Ik zou al tevreden zijn met dezelfde honorering als een vakkenvuller bij de Aldi. Maar het kan nog erger. Onlangs ontving ik een kaartje met daarop de woorden: ‘Als dank voor uw bijdrage hebben wij uit uw naam een donatie gedaan aan een goed doel’. Een vriendelijke manier om te zeggen ‘Wij hebben uw presentje aan iemand anders gegeven’. Is het niet aan mij om te beslissen of, en zo ja aan welk goed doel ik iets wil schenken? Stel dat er uit mijn naam een donatie is gedaan aan Al Qaeda of aan de actiegroep van Gretta Duisenberg? Of aan ontwikkelingsorganisatie SNV. Nooit van gehoord wellicht? Dit ‘goede doel’ ontvangt jaarlijks bijna 100 miljoen euro aan overheidssteun (onze belastingcenten) en spant zich in om de armoede in de wereld te bestrijden. Voor een aantal Nederlanders in de top van die organisatie lijkt dat aardig gelukt. Zo streek directeur Dirk Elsen in 2009 een salaris op van 182.464 euro (30 duizend euro meer dan het jaar daarvoor), en oud-Tweede Kamerlid Thea Fierens (PvdA) ontving in 2001 als interim directeur een bescheiden 327.239 euro. Daar moet ik 66.109 lezingen voor geven – elke dag één, gedurende 181 jaar. Dap Hartmann is astronoom. Hij werkt als onderzoeker bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management.


DELTA. 21 17-06-2010

UFO’s James Randi (82), een Amerikaanse bestrijder van paranormale fenomenen en pseudowetenschap, roept hoogleraar Coen Vermeeren op bezoeken van buitenaardse UFO’s te bewijzen. Hij deed dat op 11 juni in een lezing aan de Hogeschool Utrecht. Aanleiding waren lezingen die Vermeeren (Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek en Studium Generale) geeft over dergelijke fenomenen. Randi stelt dat het verstandiger voor een hoogleraar en een universiteit is om te vertellen dat buitenaards bezoek aan de aarde erg onwaarschijnlijk

Vertraging is en er geen wetenschappelijke bewijzen zijn. In een reactie stelt Vermeeren: ‘Wetenschap heeft tot doel het onbekende te ontdekken (…). De bewijslast die een link legt tussen het UFO-fenomeen en buitenaards leven is overweldigend (…). Helaas wordt door enkelen het onderwerp opzettelijk zodanig behandeld dat weinigen zich erin durven verdiepen, terwijl het (…) juist in deze tijd, ongelooflijk relevant is.’ Hij betreurt dat hij niet voor een debat is uitgenodigd.

De bouw van de spoortunnel loopt minimaal een jaar vertraging op. Dat liet de gemeente Delft deze week weten. De eerste spoortunnel had in 2013 af moeten zijn en de tweede tunnel in 2016. 2013 wordt hoe dan ook niet gehaald. “We hebben bij de voorbereidingsfase te positief geschat hoeveel tijd het zou kosten om alle kabels in de grond te verleggen en de verkeersstromen goed af te stemmen”, zegt een woordvoerder van de gemeente. De aannemers stuiten bovendien regelmatig op weesleidingen. Dat zijn kabels waarvan niet bekend is

‘Eerder selecteren bij fixus’ De studentenraad wil dat de TU direct overgaat op decentrale selectie van eerstejaars voor drie faculteiten. Het college van bestuur wil daarmee wachten tot 2012. xConnie van Uffelen De TU heeft voor het studiejaar 2011-2012 een capaciteitsfixus aangevraagd voor bouwkunde (BK), industrieel ontwerpen (IO) en luchtvaart- en ruimtevaarttechniek (L&R). Na goedkeuring geldt voor deze opleidingen een gewogen loting: studenten met een gemiddeld eindcijfer van een acht of hoger, kunnen gegarandeerd bij de TU studeren. Studenten met een lager gemiddelde moeten loten, waarbij een hoger eindcijfer een hogere lotingkans geeft. Voor studiejaar 2012-2013 wil de TU decentrale selectie voor BK en IO onderzoeken. Deze faculteiten kunnen studenten dan zelf op ontwerpkwaliteiten toetsen. Voor de komende lichting eerstejaars komt er een proef waaraan zij op vrijwillige basis en zonder consequenties mee kunnen doen. De studentenraad (sr) dringt echter aan op directe invoering van de decentrale selectie: daarmee zouden het studierendement en de stu-

2-0

03

Nieuws

dieresultaten meer verbeteren dan bij loting. Bovendien zou met loting veel talent buiten de boot vallen en zouden scholieren die nu al eindcijfers hebben gehaald zich niet meer voldoende kunnen voorbereiden. Collegelid Paul Rullmann wierp de vraag op of scholieren echt harder studeren als ze weten dat er een fixus is. “Zijn er talenten die je buitensluit? Dat weet je nooit. Je moet scholieren goed toetsen en er de tijd voor nemen. We hebben geen verschil van mening, we hebben alleen een andere timing.” Volgens de sr was al lang duidelijk dat faculteiten moeite hebben om stijgende studentenaantallen op te

‘Uitstel is een gebrek aan visie’ vangen en staan zij ‘te popelen’ om decentraal te selecteren. “Uitstel is een gebrek aan visie”, zei Oras-lid Marcel Klomp. Rullmann vindt het juist ‘niet verantwoord’ om nu tijdens de herijking (ook van opleidingen) met selectie te beginnen, zonder te weten hoeveel studenten zich melden. “Als je vijfhonderd studenten moet selecteren: wie gaat dat dan doen? We stellen een capaciteitsfixus in, omdat we geen middelen hebben. En dan zou je nu een heel bureau opzetten dat alles uitzoekt? Dat kost te veel tijd en geld.” Bouwkunde staat inderdaad ‘te popelen’ om te selecteren, maar

Soms is het een zegen als de gemeente je straat afsluit, iets wat in Delft de laatste tijd erg vaak voorkomt. De bewoners van Oude Delft 94-96-98 konden maandag de televisie op straat zetten en ongestoord naar de wedstrijd Nederland – Denemarken kijken. De paraplu deed dienst als zonnescherm. (Foto: Sam Rentmeester/FMAX)

‘legt zich schoorvoetend neer’ bij het besluit om eerst te gaan loten, zegt onderwijsdirecteur Krik van Ees desgevraagd. “Wij willen op den duur naar selectie aan de poort. Middelbare schoolresultaten zeggen heel weinig over de kans van slagen bij Bouwkunde.” Als tussenoplossing wil de faculteit een zelftest voor studenten. Zij steekt daarvoor haar licht op bij buitenlandse scholen. IO staat achter het besluit om pas later te beginnen met decentrale selectie. “We hebben tijd nodig om ons hierop voor te bereiden”, zegt decaan Cees de Bont. Voor L&R voldoet een gewogen loting. Decaan Jacco Hoekstra ziet geen meerwaarde maar wel twee belangrijke nadelen in decentrale selectie. “Het kost een grote inspanning om die selectie op te tuigen, bovendien geldt het maar voor de helft van de instroom (de rest loot alsnog, red.). Verder moet je de aanmeldtermijn voor studenten vervroegen van mei naar januari.”

Californië van wie ze zijn. Voordat die verlegd worden, moet de eigenaar gevonden zijn. De gemeente onderzoekt nog hoeveel extra geld het project zal kosten door de vertraging.

De waterhuishouding van de dichtstbevolkte Amerikaanse staat is zorgelijk. Het centrum voor waterbeheer aan de universiteit van Californië zoekt manieren om aan vaak tegenstrijdige eisen te voldoen. Zo moet de ecologie beschermd worden en ook de drinkwatervoorziening zeker gesteld. De directeur professor Jay Lund houdt er 21 juni een lezing over. Met gratis lunch voor aanmelders. x Aanvang 12 uur, lezing 12.30 uur, Civiele Techniek zaal E. Aanmelding via a.n.taal@tudelft.nl

Investeringsplannen nog niet bekend Uit de hoorzittingen over de bezuinigingen bleek dat TU-medewerkers willen weten waarin de universiteit vrijgekomen geld wil investeren. De definitieve ‘herijkingsagenda’ die deze week naar buiten kwam, biedt ze slechts het begin van een antwoord. Niet alleen bezuinigen om op een nulbegroting uit te komen, ook geld vrijmaken om opnieuw te investeren in onderzoek, onderwijs en infrastructuur. Dat is vanaf het begin de boodschap van het college van bestuur (cvb) aan faculteiten en diensten. Maar naar welke onderwijsprojecten, welke onderzoeksgroepen en welke faciliteiten gaat het geld straks precies? De definitieve herijkingsagenda bevat nog weinig details en veel visie. Zo staan er zeven gebieden in die mogelijk in aanmerking komen voor investeringen: aard- en klimaatonderzoek; architectuur, bouw en bouwtechnologie; gezondheidsonderzoek; ict; materialenonderzoek; procestechnologie en stromingsleer; transport. Dit lijstje heeft een overlap met de al eerder bekend geworden facultaire synergieplannen. Daarnaast maken ook de vier Delft Research Initiatives (energy, health, infrastructures en

environment) kans op extra geld. Op het gebied van onderwijs valt volgens de herijkingsagenda te denken aan investeringen in collegerama, open courseware, iTunes U, digitale coaching, de virtuele collegezaal en het learning centre. Bij noodzakelijk onderhoud zijn mogelijke investeringen: brandveiligheidsvoorzieningen, achterstallig onderhoud aan gebouwen en de 24-uurs openstelling van niet nader genoemde faculteiten. Medewerkers die dachten in de definitieve besparingsplannen alle antwoorden te vinden, komen dus bedrogen uit. Maar zoals het cvb al tijdens de hoorzittingen in mei zei: de dertig miljoen euro die vrijgemaakt moet worden voor investeringen is er niet van de ene op de andere dag. Eerst maar eens op een

Medewerkers die dachten in de definitieve besparingsplannen alle antwoorden te vinden, komen bedrogen uit nulbegroting uitkomen, dus eerst maar eens de vijftien miljoen euro aan bezuinigingen realiseren. Details hoeven ook pas bekend te zijn bij de oplevering van de facultaire meerjarenplannen 2011-2014 in het derde kwartaal en het instellingsplan 2011-2014 in het vierde kwartaal. (SB)


04

DELTA. 21 17-06-2010

Nieuws

IJsland

Hippolytuslezing

Balans

Online

Stiphuwelijk

Tien scholieren uit alle hoeken van Nederland hebben met hun profielwerkstukken een reis naar IJsland gewonnen met de Delftse emeritus hoogleraar geologie Salle Kroonenberg. De reis is georganiseerd door Aarde.nu, een samenwerkingsverband tussen de aardwetenschappelijke opleidingen van vijf universiteiten waaronder die van de TU. De recente vulkanische activiteit van de Eyafjallajökull maakt de reis dit jaar extra bijzonder. Met de prijsvraag wil Aarde.nu aardwetenschappelijke opleidingen onder de aandacht brengen.

Onbedoeld leidt het gebruik van technologie vaak tot schrijnende toestanden. Zoals overbevissing en het drijvende plasticeiland in de Stille Oceaan. Volgens professor Jeroen van den Hoven (TBM) moeten we in de eenentwintigste eeuw een balans vinden tussen nieuwe technologie en rechtvaardige internationale samenwerking. De hoogleraar ethiek en technologie verzorgt zondag 20 juni de Hippolytuslezing.

Een goede balans tussen werk en privé wordt voor hoogopgeleiden minder belangrijk. Dat blijkt uit de Nobiles MotivatieMonitor 2010. Bij de vraag ‘wat wil je over vijf jaar op werkgebied hebben bereikt’, zette 53 procent de balans werk-privé op de eerste plek. In 2008 was dat nog 65 procent. Voor 64 procent is persoonlijke ontwikkeling de grootste carrièreambitie en 58 procent vindt plezier in het werk belangrijker dan salaris. In 2008 was dat nog 43 procent.

Promovendus ir. Bart Wols heeft als eerste zijn onderzoeksgegevens vrij toegankelijk online gezet bij het 3TU datacentrum. “Het onderzoek is publiek gefinancierd. Dan is het normaal dat je de resultaten toegankelijk maakt”, aldus de onderzoeker bij gezondheidstechniek van Civiele Techniek en Geowetenschappen. Zijn onderzoek gaat over de toepassing van numerieke stromingsleer (CFD) bij drinkwaterzuivering. Wols promoveert op 21 juli.

Ze gaven elkaar het jawoord op de plek waar ze elkaar tien jaar geleden leerden kennen. De twee oud-raadsleden van de partij Studenten Techniek in Politiek (Stip) Noud Schoenmakers en Suzanne Wielens traden zaterdag 12 juni in het huwelijk in de monumentale Delftse raadszaal, zo meldt De Telegraaf. De voormalige TU-studenten zaten tussen 2000 en 2008 in de fractie, maar hebben inmiddels een carrière in het internationale bedrijfsleven.

x

x

DOK, Vesteplein 100, Delft, 11.30 12.30 uur, deur open vanaf 11.00 uur.

www.nobilesmedia.nl

technostarters

Hygiëne-experts bij toeval Het bedrijf NewCompliance levert apparatuur om de hygiëne in operatiekamers te verbeteren. De oprichters kwamen er bij toeval in terecht.

Universiteiten moeten valoriseren en de TU laat zich niet onbetuigd. Dat levert technostarters op als Senz (stormparaplu), Ampelmann (overstapplatform) en Ephicas (SideWings). Maar er is veel meer. Een korte serie over TUstarters. Deze keer NewCompliance.

xJos Wassink Bo Wiesman en Mike van Schie kennen elkaar al sinds de lagere school. Later verloren ze elkaar uit het oog, maar ze kwamen elkaar weer tegen in de banken van de Erasmus Universiteit bij de studie bedrijfskunde. “Hij komt uit een ondernemersfamilie, en ik ook”, zegt Mike van Schie. “Mijn ouders hadden een eigen zaak. Dus bedrijfskunde leek echt iets voor ons. We zijn toen veel opdrachten samen gaan doen en zo ontstond het idee om samen verder te gaan.” Bo Wiesman had nog een jaartje technische informatica gedaan aan de TU Delft, maar de stad en het corps bevielen hem beter dan de studie. Na een jaar switchte hij naar de Erasmus Universiteit, maar bleef wel in Delft wonen. De route naar hygiëne liep via toiletpapier. Als onderdeel van hun studie hadden de heren bedacht dat toiletpapier een fantastisch reclamemedium zou zijn. Een fabrikant van wc-papier deed hen de suggestie aan de hand om zich op de zorgmarkt te richten (vanwege het grote verbruik) en om over te schakelen van reclame naar social marketing. “Dit is het promoten van gewenst

Het aantal keren dat de deur van een operatiekamer tijdens een operatie open en dicht gaat is een algemene indicator van de hygiëne tijdens de operatie. (Foto: NewCompliance)

(Foto: Tomas van Dijk)

gedrag”, verduidelijkt Wiesman. Als ‘goed gedrag’ werd het handen wassen gekozen omdat handhy­ giëne een belangrijke rol leek te spelen bij het inperken van infecties in ziekenhuizen. Een proef bevestigde dat. Het jonge bedrijf zette een onderzoek op in vijf ziekenhuisafdelingen. Zeepautomaten werden voorzien van elektronische tellers die op afstand afgelezen kon worden. Zo kon worden vastgesteld dat oproepen op toiletpapier ertoe leidden dat zeepautomaten 35 procent meer gebruikt werden dan zonder die oproep het geval was. Van Schie: “We hadden een prachtig onderzoek waarmee we op pad wilden naar ziekenhuizen. We zagen ons al als de toiletpapierkoning van Europa.” “Maar toen ging onze contactpersoon bij de wc-papierfabrikant weg”, zegt Wiesman. “Daarmee waren we terug bij af. We hadden nog een paar duizend toiletrollen en een onderzoeksrapport, maar geen handel.” Overigens werd het afstudeerproject wel met een 9 beloond. En twee ziekenhuizen kochten het handhygiëneprogramma aan inclusief toiletpapier en zeepautomatentellers.

De jonge ondernemers verlegden hun belangstelling naar een deurteller voor de deur van een operatiekamer. Uit onderzoek van de inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) bleek dat het aantal keren dat

‘We zagen ons al als toiletpapierkoning van Europa’ de deur van een operatiekamer tijdens een operatie open en dicht gaat een algemene indicator is van de hy­giëne tijdens de operatie. Wiesman: “Als de deur vaak open en dicht gaat, dan zitten vaak ook de mondkapjes niet goed, worden er sieraden gedragen en ga zo maar door.” Omgekeerd: hoe minder vaak de OK-deur gebruikt wordt, hoe beter het is gesteld met de hygiëne en hoe kleiner de kans op ziekenhuisinfecties. De inspectie dringt bij ziekenhuizen inmiddels aan op deurtellingen, wat de zaak natuurlijk stimuleert. Sommige ziekenhuizen kiezen ervoor om de tellingen mechanisch bij te houden, maar een elektronisch systeem kan de tellingen relateren

aan het type operatie en de operateur. Dat geeft meer aanknopingspunten voor verbetering. Het deurtellersysteem is nu bij acht ziekenhuizen in gebruik, daarmee is tien procent dekking binnen anderhalf jaar tijd bereikt. Daarmee zijn de ondernemers best tevreden, gezien de organisatorische hiërarchie binnen ziekenhuizen en het forse verloop. “Gemiddeld zit er een jaar tussen de eerste offerte en een besluit”, weet Wiesman. “Het blijft duwen en trekken”, vult Van Schie aan. Intussen heeft het bedrijf zijn repertoire uitgebreid met een scanner voor wondgazen. “We praten met veel mensen op en rond de operatiekamer, en dat levert soms goede

ideeën op waar mensen naar op zoek zijn”, aldus Wiesman. Zo blijft tijdens een operatie, ondanks alle voorzorg en nauwkeurig tellen, soms een wondgaas achter in de patiënt. Dat kan voor ernstige problemen zorgen. Looddraadjes in het gaas maken de verbandjes zichtbaar onder de röntgencamera. Maar NewCompliance kwam in de Verenigde Staten een nieuw systeem tegen: gaasjes die met een chip zijn uitgerust en die met een antenne zijn op te sporen. Van Schie: “Voordat de wond dichtgaat, beweeg je even met de antenne over de patiënt heen. Als je niets hoort weet je zeker dat er niets is achtergebleven.” Het zogeheten wondgaasdetectiesysteem is onlangs beproefd in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Het Leids Universitair Medisch Centrum heeft ook belangstelling getoond. Het bedrijf bestaat nu vier jaar. Over nog vier jaar wil Wiesman met meerdere systemen in verschillende ziekenhuizen zitten. Van Schie voegt daar aan toe dat het bedrijf moet uitbreiden om interessant te worden voor een overname. Op de vraag of hygiëne hun roeping is of het opbouwen en verkopen van een bedrijf, antwoordt Van Schie: “Ik denk dat je dat wel kunt invullen, want onze achtergrond is bedrijfskunde.”

x www.newcompliance.nl

Naam bedrijf: NewCompliance Startjaar: 2006 Product of dienst: Ontwikkelt en vermarkt producten voor patiëntveiligheid in ziekenhuizen Aantal werknemers: Zes Omzet 2009: Honderdduizend euro Winst: Klein verlies Patenten: Geen, twee in aanvraag Klanten: Acht Nederlandse ziekenhuizen Bijzonderheid: Genomineerd voor de ZorgVeiligPrijs 2010 van de inspectie voor de gezondheidszorg (onderdeel ministerie VWS)


DELTA. 21 17-06-2010

Nieuws

Nuna5

Groen

Zonnewagen Nuna5 heeft een facelift ondergaan. Donderdag presenteert het Nuon Solar Team de nieuwe Nuna bij Museum het Prinsenhof. Projectbegeleider Wim Thijs, Stip-wethouder Pieter Guldemond en een ontwerper van de Porseleyne Fles geven een toelichting. De Nuna is aangepast voor het gebruik op een racecircuit. In het weekend 31 juli - 1 augustus zal de Nuna deelnemen aan de Suzuka Dream Cup in Japan.

Met veel groen vertoon is eind vorige week de internetsite www. duurzamestudent.nl gelanceerd. Dat gebeurde met feestelijke bijeenkomsten in danspaleis Escape en nachttheater Sugar Factory in Amsterdam. De site is een initiatief van Morgen, een ‘studentennetwerk voor een duurzame toekomst’. Reden voor de site is volgens Morgen-voorzitter Taco Nijssen dat onder de gemiddelde student aan het woord duurzaamheid nog het geitenwollen sokken imago kleeft. De site geeft duurzame adviezen over studie, carrière

x

Museum het Prinsenhof, 17 juni, 12.00 – 12.30 uur.

05

Bestuursbeurzen en lifestyle. Het gaat dan om onder meer ‘de negen leukste manieren om groen, goedkoop en hip te zijn’ en tips voor duurzaam shoppen in onder meer Rotterdam en Nijmegen. Er is ook aandacht voor schone kleding ‘van bamboe boxer tot brandnetel bh’, Books4Life, een winkelketen in tweedehands boeken waarvan de opbrengst naar goede doelen gaat, en Rank a Brand over het beoordelen van bedrijven op duurzaamheid.

Na een maandenlange patstelling met het college van bestuur (cvb) haalt de studentenraad (sr) nu bakzeil: de uitkering per garantiemaand gaat omlaag. Drie jaar lang. Niet met terugwerkende kracht, maar alleen voor studenten die nog commissie- of bestuurswerk gaan doen. Voor het bedrag per maand volgt nog overleg. Het totale budget voor de garantiemaanden blijft vervolgens drie jaar constant en stijgt mee met de inflatie. Daarmee is een eind gekomen aan een felle discussie over het voorgenomen besluit van het cvb om tien procent

te bezuinigen op bestuursbeurzen. De sr schakelde zelfs een advocaat in omdat de raad meende instemmingsrecht te hebben op het totaal aantal maanden dat de TU vergoedt na bestuurswerk. Dat bleek niet zo te zijn.

Aanzet tot openheid Bouwkunde Een petitie met daarin de oproep tot meer openheid bij Bouwkunde lijkt vruchten af te werpen. xConnie van Uffelen Decaan Wytze Patijn heeft zijn meerjarenplan 2011-2014 ‘My Living Faculty’ gepubliceerd op internet en afgelopen maandag toegelicht bij een debat. Initiatiefnemer van de petitie, docent geschiedenis Hans van Dijk, haalde sinds april bijna vierhonderd handtekeningen op voor zijn oproep meer informatie te geven over het beleid op de faculteit.

In zijn column in het faculteitsblad B-Nieuws bespreekt Patijn in grote lijnen de vijf voorstellen uit de petitie. Besluiten zal hij publiceren in een e-mail aan medewerkers en besluiten van algemene aard komen in B-Nieuws. De belangrijkste informatie rond personeel, leerstoelen, jaarrekeningen en financiële vooruitzichten komen op de website of worden gemaild. Ook garandeert Patijn de vrijheid van meningsuiting ‘indien deze open en niet anoniem is’. De aanleiding voor de petitie was de inbeslagname van pamfletten van de ‘Bouwkunde Action Group’ eind vorig jaar. Voor een toespraak over de toestand van de faculteit heeft Patijn ‘de juiste vorm’ nog niet bedacht, maar hij wil wel weer langs afde-

lingen om te discussiëren. Een openbare vergadering voor de hele faculteit doet de decaan liever in de vorm van een zeepkistbijeenkomst

’Een grote groep communiceert meestal slecht’ in klein verband. ‘Een grote groep communiceert over het algemeen slecht.’ Of er altijd grote groepen komen opdagen, is overigens nog maar de vraag: op het debat over het meerjarenplan kwamen maandag maar zo’n vijftien mensen af, inclusief de organisatoren en een deel van het management. Wellicht was het WK-

voetbal daaraan debet. Toch ging Patijn uitvoerig in op zijn plan om de komende jaren het aantal studenten via een toelatingstest te laten dalen van 3200 naar 2000 in 2015. Ook zei hij dat het instellen van de nieuwe masters landschapsarchitectuur en interieurarchitectuur niet in tegenspraak is met het voornemen om wat te doen aan het doolhof van vakken binnen Bouwkunde. Hij wil versnippering tegengaan maar ook andere studenten binnen kunnen krijgen.

Fokke en Sukke Fokke en Sukke verdwijnen uit de universiteits- en hogeschoolbladen. Tekenaar Jean-Marc van Tol wil meer tijd overhouden voor zijn strip­uitgeverij Catullus.

Vakantiewerk Studenten die een vakantiebaan zoeken, hebben meer keus dan vorig jaar. Vooral in de horeca en industrie komen er weer baantjes bij, zeggen uitzendbureaus.

Autisme Delft krijgt twee begeleid-wonenprojecten voor studenten met autisme. In augustus opent Elly van der Hagen het vorig jaar door haar aangekondigde huis. Rond die tijd komt ook een voorziening van Stumass aan de Rotterdamseweg beschikbaar.

Eureka? ’s Nachts net zo goed zien als overdag? Nooit meer een zaklamp nodig? Of een nachtkijker? Volgens studenten van de masterclass van gastschrijver Herman Koch is het binnenkort mogelijk. Na acht weken zwoegen presenteerden zij vorige week de resultaten van de masterclass in de Vermeerlezing. De strekking van de gepresenteerde uitvinding was als volgt: men extraheert wat eiwitten uit een Australische garnaal, injecteert die in het menselijk oog en na een paar minuten inwerktijd kun je in het donker kijken. Het klinkt als iets dat iedereen wel zou willen. Maar is het echt zo gemakkelijk? De odontodactylus scyllarus is een garnaalsoort die leeft bij het Australische Great Barrier Reef. Onlangs is door Amerikaanse

delta online

Ruk wetenschappers ontdekt dat dit zeediertje de meest complexe ogen van de gehele dierenwereld heeft. De studenten die deelnamen aan de masterclass kwamen door een artikel op het spoor van bijzondere garnaal en de werkzame stof in zijn ogen. Deze zorgt voor een grotere gevoeligheid van de staafjes en kegeltjes in het garnalenoog. De studenten bedachten dat het injecteren van deze stof in het menselijk oog, hoogstwaarschijnlijk ook een positieve uitwerking op het zichtbare spectrum van de mens heeft. Door gevoeligere staafjes en kegeltjes in het oog kunnen mensen niet alleen ’s nachts meer kleuren zien maar wordt ook een deel van het infrarood spectrum omgebogen naar zichtbaar, en dus waarneembaar licht.

Met het openingscollege ‘Het liegen van de waarheid’ van Herman Koch nog vers in het geheugen, was het na de presentatie hoog tijd om het verhaal van de studenten te controleren. In het openingscollege slaagde Herman Koch er namelijk in de aanwezigen in de zaal zodanig te verwarren dat niemand meer wist wanneer hij loog en wanneer hij de waarheid vertelde. Het is daarom niet verwonderlijk dat meerdere aanwezigen bij de Vermeerlezing nogal wantrouwend om zich heen keken. Voor de sceptici daarom even het volgende: de odontodactylus scyllarus googlen levert bijna zestig duizend hits op. De onaantrekkelijke Youtube-filmpjes over ooginjecties die tijdens de presentatie werden vertoond, leken ook overtuigend

bewijs van de waarheid van het verhaal. Blijft alleen die mysterieuze investeerder over die aan het einde van de lezing totaal onverwachts een grote som geld voor verder onderzoek doneerde. Onvindbaar op het net… Hebben Herman Koch en zijn studenten hun verhaal van begin tot eind verzonnen en de losse eindjes goed verhuld? Hebben de leerlingen hun meester overtroffen in het liegen van de waarheid? Of is het toch een echte uitvinding en is de straatverlichting over een paar jaar verleden tijd? De meningen na afloop van de presentatie waren verdeeld, de tijd zal het uitwijzen.

Collegelid Paul Rullmann maakt zich zorgen over de ‘ruk naar rechts’. Hij zei dat donderdag 10 juni voor aanvang van een overleg met de studentenraad over de verkiezingsuitslag. “Het wordt nog een ingewikkelde periode.”

Mariska van der Boon

Paars-plus

Fixus Tweede-Kamerlid Boris van der Ham van D66 heeft de demissionair minister van onderwijs schriftelijke vragen gesteld over de numerus fixus die de TU wil instellen voor de bacheloropleidingen Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Bouwkunde en Industrieel Ontwerpen.

Een nieuw ‘Paars Plus’-kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks is voor het hoger onderwijs het gunstigst, denkt HBO-raadvoorzitter Doekle Terpstra. “Die vier partijen dragen het onderwijs een warm hart toe.”

‘VVD investeert meeste’ “De VVD belooft het meest in hoger onderwijs te investeren”, zegt voorzitter Sijbolt Noorda van universiteitenvereniging VSNU. “Dus wat dat betreft is het goed dat die partij de grootste is geworden.”

Technogirls

Meisjes zijn nog steeds in de minderheid in studerend Delft. Speciaal voor de aankomende vrouwelijke eerstejaars organiseerde de Oweeorganisatie dinsdag een introductiedag. Zo’n tweehonderd dames werden verwend met intrigerende workshops als vuurspuwen, cocktailshaken en tattoo schilderen. Daarna volgde een diner en een feest. Op de foto maken de technogirls bij Proteus kennis met de roeisport. (Foto: Sam Rentmeester/FMAX)

x www.delta.tudelft.nl


DELTA. 21 17-06-2010

06

science

opinion please

Nanotechnology on trial What impact will nanotechnology have on our lifestyles and health in 2030? In a fictional lawsuit, two scientists look into the future. xTomas van Dijk “People of the jury, it’s hard to imagine, but twenty years ago people used so-called windscreen wipers to clear water drops off the windscreens of their cars. They didn’t have water-repellent glass. And they had energy problems and food that decayed. Now we just add nanoparticles to the food to conserve it, and for our energy needs we mimic photosynthesis.” The year is 2030 and the location is a courtroom in Science Centre Nemo in Amsterdam. Nanotechnologist professor Dave Blank, of the Institute for Nanotechnology Mesa+ (University of Twente), just took the stand to defend a decision the Dutch government took twenty years earlier to invest heavily in nanotechnology research. Blank’s opponent in this remarkable setting is a toxicologist, professor Paul Borm, of Zuyd University (province of Limburg), who is acting as the prosecutor. According to prof. Borm, who was a member of the Dutch Health Council committee on health issues of nanomaterials, nanotechnology leads to blunders like clean air paint that removes harmful fine particles from the air but also turns out to poison our drinking water, or the self-cleansing, nanocoated roof tiles that react with oxygen and produce ozone. Playful as the event might seem, it was also deadly serious. Over the

course of the coming four years, NanoNed, a consortium of seven universities (including TU Delft), TNO and Philips, will spend hundreds of millions on nanotechnological research (talks are of approximately 300 million euros, as was spent over the previous four years). Government, research institutes and private companies all share in the costs. A new stipulation for this wave of funding however is that fifteen percent of the government’s money must be spent on risk research and impacts on society. That doesn’t reassure prof. Borm. He says that standard toxicological research falls short when nanoparticles are in play. Normally, when new chemicals are tested, they are exposed to animals in increasing doses to determine if they have

‘Standard toxicological research falls short when nanoparticles are in play’ harmful effects. But nanoparticles come in innumerable forms. Take carbon nanotubes for instance; not only do they vary in length and diameter but also in the number of walls they are made of. Due to their design, some tubes might be carcinogenic while others are not. The ‘prosecutor’ believes that scientists need to come up with a categorisation system, in which nanoparticles are divided into classes based on their design: “But I haven’t seen any research proposals that are aimed at this.” Such a categorisation system already exists for micro particles, like fibres. Asbestos is an example of a group of fibres that is dange-

An artist’s representation of an amine functional group attached to an AFM tip approaching a carbon nanotube. (Artist’s impression: Lawrence Livermore National Laboratory)

rous. But asbestos is not alone: many fibres that have the same length to diameter ratio are also carcinogens. Borm:”We have to find rules of thumb like these for nanoparticles.” Borm says that some projects should be ‘enclosed with barbed wire’ until more is known about the way particles act. In prof. Blank’s future scenario, people are treated with glowing nanoparticles that head straight to the tumour after being injected in the bloodstream, thereby facilitating an operation. Yet the effects of such particles are not well known. Prof. Borm would rather prevent any harm caused by such particles and appeals for the slow development of a conceptual understanding of how nanoparticles act in the body before they are used. “I surely won’t trivialise the potential dangers of nanoparticles”, argues Blank, who is one of the authors of the 300-million euro research proposal. “But”, he elaborates, “sometimes it’s up to a doctor to decide whether it’s worth it to use particles that might also have negative effects that are not yet known.” Prof. Blank doesn’t believe too little is being done to arrive at a categorisation system: “What people don’t realise is that nanotechnology is not aimed at producing nanoparticles, but rather is all about developing tools to study particles. So research on new technologies and insights into dangerous particles go hand in hand.” After hearing the verdict of the jury – which consisted of a few dozen day trippers - the judge orders that instructions should be sent out in a time capsule to the scientific community of the year 2010, ordering the organisation of more debates about nanotechnology.

Hazardous holidays Our collective contribution to climate change through the way we travel during our holidays is astronomical, the Guardian reports in its ‘green living Blog’. At long last, the summer holidays are finally about to begin. Time to get away from it all for a while, leave our stressful jobs behind and preferably travel abroad to luxury hotels. Paul Peeters is also packing his suitcase. The researcher is heading to northern Italy by train. And that’s something more people should do. The travelling by train part, that is. Peeters, who is conducting PhD research on sustainable transport & tourism at the faculty of Technology, Policy and Management, calculated that tourists account for about five percent of global CO2 emissions. He recently published a paper in the Journal of Transport Geography, in which he describes a emissions-related projection into the future of tourism. Emissions are projected to grow at an average rate of 3.2 percent per year up to 2035. “This increase is problematic”, Peeters says, “as globally a reduction of total emissions by three to six percent is required to avoid ‘dangerous’ climate change.” If Peeters’ prediction about the pace with which tourists are polluting is correct, and the world (miraculously) succeeds in reducing carbon emission on all other fronts, then in 2050 the atmosphere will still have reached a dangerous concentration of greenhouse gas, due solely to tourism. Put differently: in 2050 half of all emissions would be caused by tourism. And this scenario isn’t all that far fetched, according to Peeters. He says it is ‘imaginable’ to obtain a reduction of eighty percent of greenhouse gas emission for almost all aspects of our societies and economies, “but it’s difficult to find a future tourist travel system consistent with such CO2 emission reductions.” The emissions caused by luxury hotels, with their energy devouring aircondition systems and mania about providing guests with clean sheets and towels every day, can be dealt with. The real catch is the flights. Peeters: “There are no technologies that can lead to enough reduction in carbon dioxide emission by airplanes. The laws of physic simply don’t allow it.” “Currently, improvements in aviation result in a reduction in emission of one to two percent per flight. But worldwide each year the number of flights increases by five percent. It’s a tricky situation.” So what can we do? Will it still be possible in 2035 to go on holidays? Peeters sketches two possible bright future scenarios. In the first scenario, we almost entirely stop flying and travel by car. In that case, worldwide tourism (the number of trips and nights spent abroad) can more than double and we will still succeed in lowering the emissions from tourism (flightless tourism) by three to six percent per year. The second scenario is based on the current state of travel, in which about 17 percent of all trips is done by airplane. We can continue flying this much if, in all other cases where we would normally take a car, we take trains or busses instead. “If we do that we can even triple the current five billion trips that we all currently take collectively per year.” And Peeters wants to note one more interesting finding: apparently there is no link between the way we travel and our level of happiness. (TvD)


DELTA. 21 17-06-2010

07

science

come to think of it

When disaster calls The Netherlands will become the first country to send emergency messages to cell phones via the cell broadcast system. This system will be introduced early next year. TU Delft researcher and psychologist, Simone Sillem (MSc), has discovered some glitches, however. xJos Wassink Every first Monday of the month, an eerie wailing sound is heard across the Netherlands. It is the national warning system, which consists of a network of sirens dating back to the Second World War to warn against air raids. Nowadays the message is still much the same: get indoors, close all doors and windows and listen to your local radio for more information. The cause for the alarm could be anything from a toxic cloud or terrorist attack to an incoming asteroid. The siren warning always sounds the same. Yet, surveys have revealed that as much as a one-third of the population does not hear the siren, because, for instance, a person may be vacuum cleaning indoors or singing along with their car radio at full blast. In short, the national warning system could do with an update. The cell broadcast system offers interesting possibilities. It allows for sending sms-like messages to all cell phones within reach of a number of specified antennas, and

thus allows for a precise targeting of an area, within which (almost) all people can be reached. Another interesting feature, as Simone Sillem, of the Safety Science Group at the faculty Technology, Policy and Management, explains, is that cell broadcasts not only warn, but can also inform and call for action as well. A typical message could read: ‘Alarm mayor. Risk explosion Delft centre. Go inside, close doors + windows. More info: TVWest’. A cell broadcast differs from sending sms-messages in the sense that it does not require cell phone numbers. All cell phones within reach will receive the message. Even when the local gsm network is overloaded with people trying to reach one another, the cell broadcasts will still come through unhindered. The system has some 65,000 channels, of which one will be assigned as

‘Go inside, close doors and windows’ the national alarm channel. Other possible applications include traffic information, weather warnings or local police information about a criminal on the run. In a test, Sillem has determined that text messages by cell phones can improve the siren’s reach. Messages were sent out simultaneously with the monthly siren test, requesting people to send messages back if they had been reached. It turned out that the text messages decreased the percentage of people that remained ignorant of the alarm from 32 to 26 percent. But what about the others? Except for the most banal explanations like my phone wasn’t switched on or it was misplaced - there have been some other technical hindran-

ces as well. In principle all antennas have been set to transmit cell broadcasts, but cases are known in which the correct settings were undone by software updates. Cell phones should also be set correctly to receive the cell broadcasts. Currently some are and others are not. Instructions on how to set the proper menus differ for each cell phone brand and model. But even with the right instructions at hand, some 20 percent of the phone owners still do not get the settings right. The real problem however is not to reach people, but rather to get them to take action. “That’s hard to simulate”, Sillem admits. She has done tests with messages urging people to go to a certain place or to get information elsewhere and then text back. Generally though, the more people were asked to do, the lower the response was. Sillem, who will defend her thesis on the cell broadcast system and other ways of improving the effectively of warning systems at the end of this month, will have a number of other unanswered questions about the system once it comes into use. For instance: people tend to listen more attentively to authorities they trust. How to cope then with the eroding confidence in governance and politicians? Or: commercials through the cell broadcast system could make the system more affordable or even profitable. But how can you prevent people from becoming irritated by spam messages and switching off entirely?

x

www.cb-diensten.nl www.spmm.org

x Simone Sillem, Warning citizens – Influencing self-reliance in emergencies, PhD thesis defense, 28 June 2010. Supervisor: professor Ben Ale (TPM).

Soccer by numbers Delta and Delft Integraal/Outlook often write about innovative ideas that offer big promises for the future. But what has happened to such ideas a couple years on? What for instance has happened to dr Rob Kooij’s soccer model? Holland will probably beat Japan next Delft Outlook, Saturday (June 19) during the World Cup December 2008 soccer tournament. And this is not just Kooij intends to discuss wishful thinking. The match winner was possible applications of determined by a mathematical model this model with the Dutch developed by dr. Almerima Jakamovic, dr. Soccer Association: “VisRob Kooij, and one of their students, Fateualising the networks meh Badinrad, of the faculty of Electrical of other national teams Engineering, Mathematics & Computer wouldn’t be too difficult Science. This model is a refined version either.” of a model the researchers developed two years ago, just prior to the 2008 Uefa European Football Championship. “The players on the Dutch team have played together very often”, says Kooij, who believes the Dutch players are therefore much more in-tune with one another than the Japanese players. Based on facts like these, combined with the world ranking points Fifa accords to each national team, the model predicts that Holland will win the match. In order to make this model, Kooij, who also works at TNO, had some students enter the line-ups of all the Dutch international teams in a matrix, which accounted for a total of 700 players, starting with the players who played in Holland’s first-ever international match, held in 1905 and played against Belgium. Kooij recently applied for a 20,000 euro grant from the Union of European Football Associations, in order to also develop matrices for other countries. This should greatly improve his model. Kooij has also developed a simple application that soccer fans can use to scroll through all the data he and his colleagues have gathered about Dutch players. This application is accessible on the TNO website (Kooij had previously contacted the Dutch Soccer Association (KNVB), in order to also make this application accessible on the KNVB’s website, but without success). He wants to add many more data mining options to the online application. “During what minute does a certain player score on average? Data like these are also nice to add”, Kooij says. By clicking on a particular player, the user can also see a line up of all the other players that a particular player has played with and what the results were; for example, Holland’s dream team of Van der Vaart, Sneijder, Robben and Van Persie have won eight out of the eleven matches that they played together, while drawing twice and losing once in the other three matches. Such information is perhaps also interesting to know for gamblers involved in World Cup betting pools. Who for example will score Holland’s first goal? “Chances are it will be Van Persie, as he scores 0.53 times on average every 90 minutes,” Kooij says. “Huntelaar has a higher scoring rate - 0.74 - but he’s a substitute player.” (TvD)

x (Illustration: Auke Herrema)

www.oranje.tno.nl/oranje-statistieken


DELTA. 21 17-06-2010

interview

WIE IS JAN BENSCHOP? Jan Benschop is al zeventien jaar directeur van Duwo en was tot voor kort tien jaar lang voorzitter van brancheorganisatie Kences. Toen hij begon, had Duwo vierduizend studentenwoningen, nu achttienduizend. Toen zat Duwo alleen nog in Delft, inmiddels bedient de studentenhuisvester een groot deel van de Randstad. Daarvoor werkte Benschop als jurist bij de nationale woningraad, nu Aedes, en was interim-manager bij woningcorporaties. In 1982 studeerde hij af als kandidaat-notaris. Benschop begon pas op zijn 27ste aan zijn studie rechten. Na de middelbare school deed hij een blauwe maandag sociale geografie, maar stopte daar al snel mee. Daarna werkte hij bij de Amsterdamse muziekbibliotheek en dacht niet meer aan studeren. Pas toen een vriend zei dat hij toch eens een titel moest gaan halen, ging hij weer naar de universiteit. “Ik vond die rechtenstudie zo verschrikkelijk leuk, dat ik meteen de zwaarste studierichting koos.” (Foto’s: Sam Rentmeester/FMAX)

08


DELTA. 21 17-06-2010

09

interview

‘Doe even Normaal, overheid’ Schandalig, noemt Duwo-directeur Jan Benschop het dat het woord studentenhuisvesting in geen van de verkiezingsprogramma’s was terug te vinden. En dat terwijl de tekorten aan kamers groter zijn dan ooit. “Studenten zijn heel belangrijk. Je moet recht doen aan hun belangen.” xSASKIA BONGER Duwo zit in een spagaat, staat in het onlangs verschenen boekje ‘Vijf jaar adviesraad studentenhuisvesting’ van Duwo. Nog nooit was het kamertekort zo groot en nog nooit was het zo moeilijk kamers te bouwen. Dat signaal geeft u al langer. Is het mogelijk het tekort op te lossen? “Ja, absoluut, maar pas op langere termijn. Het onderwerp moet niet als een soort golfbeweging even een hoge prioriteit hebben, ook politiek gezien, en dan weer wegzakken. Dat zie je ook in de kranten. In september verschijnen er opeens allerlei artikeltjes over kamernood. Het vergt een blijvende plek op allerlei agenda’s en dan kun je het oplossen.” Tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen is het onderwerp studentenhuisvesting niet ter sprake gekomen. Denkt u dat een toekomstig kabinet oog zal hebben voor dit probleem? “Het is schandalig: er is geen politiek programma waarin het woord studentenhuisvesting voorkomt. Veel partijen praten over investeren in kennis en onderwijs. Kenniseconomie is een begrip in Nederland. Maar dan moet je je universiteitssteden koesteren en nadenken over het faciliteren van kennis en onderwijs. We weten nog niet welk kabinet straks aan de macht komt, maar dat moet wel recht doen aan de belangen van studenten. Huisvesting hoort daarbij.” Daar helpt de politiek vast bij. “Duwo heeft een jaar of tien geleden Kences opgericht, de brancheorganisatie voor studentenhuisvesters. Dat is een permanent lobbyinstrument, naast onze eigen bemoeienissen. Maar we halen nog te weinig binnen ten opzichte van wat we zouden moeten bereiken. We lobbyen bijvoorbeeld al langer voor een huurtoeslag voor onzelfstandige eenheden en we praten over versimpeling van bouw- en andere regelgeving. Het is toch te gek dat een kamer minimaal 28 vierkante meter moet zijn? Honderden internationale studenten zouden gebaat zijn bij kamers van zestien of achttien vierkante meter. Die zijn goedkoper om te bouwen en je kunt er meer op dezelfde plek kwijt. We hebben met succes gelobbyd voor het campuscontract, we praten over brandveiligheidseisen. Aan het begin van de vorming van nieuwe regelgeving worden we bij het gesprek betrokken. Misschien zie je sommige dingen dus nooit als regelgeving terugkomen. Bijvoorbeeld energielabels voor woningen. We zitten vaak bij ambtenaren aan tafel om te bepleiten dat die mooi zijn voor reguliere woningen, maar niet voor studentenkamers. Doe even normaal, overheid.” Zulke labels kunnen toch nuttig zijn om duurzaamheid te stimuleren? “Wij willen ook duurzame energie en dergelijke, maar voor studentenkamers heb je maatwerk nodig. Daar moet in ieder geval een aparte paragraaf over komen in een wet.” Hoe gaat het met de geplande nieuwbouw in Delft? Er heeft veel stil gelegen. “Daar waar mogelijk wordt vrij fors gebouwd. Bijvoorbeeld de derde toren aan de Balthasar van der Polweg met zeshonderd eenheden, de Rotterdamseweg met 250 eenheden, De Vries van Heijstplantsoen met 295 eenheden en het Mijnbouwplein met honderd eenheden. Die worden nog dit jaar opgeleverd. Vorig jaar nog de drie torentjes aan de Leeghwaterstraat. Maar het is niet genoeg. De milieu-effectrapportage (mer, red.) voor TU-Noord is een tegenvaller. Die bevriest alles. Medio 2011 hopen we dat de mer klaar is en dat we eindelijk verder kunnen met nieuwbouw. Bijvoorbeeld in TU-Midden. Daar hebben we plannen voor negenhonderd eenheden, op de plek waar vroe-

ger het tankstation was. En we willen de spaceboxen vervangen door permanente woningen en dan in grotere volumes.” Red je het dan, uitgaande van de voorspellingen van studentenaantallen? “Als we ons beperken tot TU-Noord en TU-Midden, dan zijn we er nog niet. Dat zeg ik niet vanuit het belang van de studentenhuisvester. Ik zou het prachtig vinden om eens een paar jaar alleen maar netjes te beheren vanuit de gedachte dat er voldoende kamers zijn. Maar we zijn niet klaar. We zijn bijvoorbeeld in afwachting van de oplevering van de Spoorzone. We hebben afgesproken dat we daar een aantal eenheden gaan bouwen. En verder transformeren we de bestaande voorraad, bijvoorbeeld aan de Cesar Franckstraat/Lisztstraat. Als gezinnen daar hun huis verlaten, komen er twee of drie studenten te wonen. Ook kijken we naar leegstaande kantoren en scholen. We houden steeds de ogen open.” Welke term past beter bij u: tevreden of gefrustreerd? “Ik ben absoluut niet tevreden. Als je kijkt naar hoeveel mensen geen betaalbare kamer kunnen vinden, zou ik zeggen: wees bescheiden. Gefrustreerd ben ik ook niet. Ik ben vooral heel nieuwsgierig naar of onze inspanningen resultaten gaan opleveren. Als ik daar geen vertrouwen in had, zou ik opstappen. Maar het is niet alleen iets zakelijks voor me, ik ben er ook emotioneel bij betrokken. Studentenhuisvesting is hartstikke mooi, het onderwerp leeft en de doelgroep is heel inspirerend. En ik zie het ook van heel dichtbij: ik heb twee dochters die geen goede kamer in Amsterdam kunnen vinden. De jongste woont zelfs weer thuis.” Hoe ziet de toekomst van Duwo eruit? In het boekje ‘Vijf jaar adviesraad’ wordt kort gesproken over een fusie. “We vinden dat we ons niet moeten laten verleiden tot een fusie met een grote corporatie. Dan verwatert de focus op studentenhuisvesting. De optie van zo’n fusie leeft bij ons niet zo. We hebben een grootte die ons in staat stelt slagvaardig te zijn. Ik ben geen fusiefanaticus. Maar beleidsmatig gezien ben ik wel een voorstander van een fusie met een andere studentenhuisvester. Als je even om je heen kijkt, zou de Rotterdamse studentenhuisvester Stadswonen voor de hand liggen. We zitten dicht bij elkaar, en de universiteiten werken samen. Maar of dat er van komt, vraag ik me af.” U werkt al veel samen met andere corporaties. “Voor wat een student kan betalen, kunnen we niet bouwen. Per eenheid komen we twintigduizend euro te kort. Dat geld moet je ergens anders vandaan halen. Uit het eigen vermogen of uit de samenwerking met andere corporaties. Tot nu toe hebben we het zo gered. Laurentius Breda financiert bijvoorbeeld de derde toren aan de Balthasar van der Polweg.” Waarom? “Maatschappelijke betrokkenheid. Ik snap dat corporaties

geen goede reputatie hebben door het slechte voorbeeld van een enkeling, maar het merendeel voelt zich betrokken vanuit een overkoepelend belang.” Duwo zit in verschillende steden in de Randstad, maar het begon allemaal in Delft. “Ik vind Delft een lichtend voorbeeld. Zie de experimenten die we hier gedaan hebben. Hier stonden de eerste houten barakken, de eerste studentenflat, de eerste containerwoningen, de eerste spaceboxen nadat een Delftse student met een licht composietmateriaal bij ons kwam, het beroemde Gimmie Sheltercomplex, de containerbouw aan de Leeghwaterstraat. En nergens zijn er zulke aparte manieren van omgaan met ons bezit en dan zeg ik het netjes. Als een groep studenten meent iets te moeten verzinnen, dan leren wij daar als beheerder veel van.” Wat doen studenten dan voor onvoorziene dingen? “We hebben meegemaakt dat er in de Tienstraflat een strandfeest werd gegeven op de zoveelste verdieping en dat de dag ervoor vrachtwagens met zand aankwamen, dat met de lift verder omhoog ging. Het duurt natuurlijk vrij lang voordat al dat zand weer weg is. Dan moeten Duwo-beheerders, brandweer en politie het in goede banen leiden. Toen ik net in dienst kwam, hadden studenten op de zoveelste verdieping in één van de flats door het afstoppen van alle gaten in de gemeenschappelijke ruimte een Olympisch zwembad gemaakt. Dat gaat even goed, maar na een tijd loopt het water via de cv-buizen naar beneden. We hebben bouwkundestudenten gehad die dachten: als we de gevel uitzagen, hem op een rails zetten en terughalen, dan hebben we in de zomer een balkonnetje en in de winter schuiven we hem weer terug. Dat is doodlink natuurlijk, er is geen reling of niks. We hebben collectieve wasmachineruimtes en er was een keer een beheerder die zag dat het elektriciteitsverbruik niet klopte. Hij kwam er niet achter wat er aan de hand was. Met een kratje pils is hij naar de studenten toe gegaan en wat bleek? Ze vonden die grote professionele wasmachines zo traag dat ze ze hadden opgevoerd. Daarna gingen ze twee keer zo snel, maar de elektriciteitsmeter ging tig keer zo snel.” Zulke dingen gebeuren alleen in Delft? “Ik kan me niet herinneren dat we zoiets ooit in Amsterdam hebben meegemaakt. De Krakeelhof is het beroemdste studentencomplex van Nederland. Duwo heeft daarom als enige een procedure voor feesten. We zeggen niet: je mag geen feest geven. Maar wel: meld het ons als je iets van plan bent en dan regelen we iets. Dan is er soms ook contact met brandweer en politie, want het zijn me de feestjes wel af en toe. Wij vinden dat leuk en hebben er lol aan, het in goede banen leiden hoort bij onze bedrijfscultuur. Aan de andere kant hebben we een no-nonsense beleid. Met dingen als brandveiligheid kun je niet marchanderen.”


DELTA. 21 17-06-2010

10

lifestyle

Jezus verlost met microkrediet Zakenman Jezus verstrekt leningen aan de armen. Zij aanbidden hem als de nieuwe verlosser. Maar al snel gooien de gewiekste concurrentie, een vileine talkshowhost en een verrader roet in het eten in de musical Jesus Inc. van Virgiel.

Ruim honderd deelnemers waagden zich dinsdagavond aan de door Wave georganiseerde NSK zwemloop in de Delftse Hout. (Foto: Sam Rentmeester/FMAX)

Op het Open Nederlands kampioenschap langebaanzwemmen in Eindhoven boekte Wouter Smeets (25) dit jaar bescheiden resultaten. De Nederlandse subtopper, die op het NK kortebaan van 2006 een zilveren medaille won op zowel de 100 als de 200 meter vrije slag, zette zijn trainingsactiviteiten op een wat lager pitje toen hij vorig jaar aan zijn master als luchtvaarten ruimtevaartstudent begon. “Ik heb duidelijk ondervonden dat ik op dit moment daardoor te veel inhoud tekort kom. Daarom heb ik de 100 en 200 meter individueel laten schieten, om me volledig op de estafettes te kunnen richten. Daarin heb ik mijzelf elke dag wat verbeterd en redelijk tot goede tijden gezwommen.” Het leverde zijn teams afgelopen weekeinde een zesde, zevende en dertiende plaats op, op respectievelijk de 4x100 meter vrij, de 4x 200 meter vrij en de 4x 100 meter wisselslag. Al met al kijkt Smeets terug op een redelijk NK, gezien zijn verminderde trainingsactiviteiten. “Ik zie het erg positief in hoe het kan lopen wanneer ik weer meer tijd heb om te trainen.” Om dezelfde studieredenen ontbrak hem de tijd om aan de zwemloop mee te doen, die de Delftse zwemvereniging Wave dinsdagavond organiseerde. Dit keer was er aan het evenement ook een NSK gekoppeld. Ruim honderd deelnemers waagden zich aan de vijfhonderd meter zwemmen en vijf kilometer hardlopen in en rond de Grote Plas in de Delftse Hout. De Delftse TUstudent Lennart Middel was de snelste zwemmer, maar moest de erg hard lopende Sven en Niels Strijk toch voor laten gaan in de eindrangschikking. Bert van Veen eindigde als derde achter de twee broers en was daarmee de snelste Delftse TU-student. Bij de vrouwen zegevierde Anne Hurkmans van het Amsterdamse Attila, direct gevolgd door Marjon Ruijter van de studententak van de Delftse Koplopers. De open studentenhandbalvereniging Torius viert op 21 juni het 20-jarig bestaan met een groot toernooi. Een paar jaar geleden nog leek de club op sterven na dood. Op dit moment telt de vereniging zo’n veertig actieve leden. Volgens voorlichtster Sodaba Roustayar is er onder TU-studenten genoeg animo voor handbal. “Sinds twee jaar kunnen we ook competitiehandbal aanbieden. Dat maakt het er voor eerstejaars aantrekkelijker op om van hun eigen club over te stappen naar ons.” De heren misten in het voorbije zaalseizoen op het nippertje promotie door als tweede te eindigen in de tweede klasse. De dames vormen vooralsnog een gecombineerde ploeg met leden van burgervereniging EDH. Torius hoopt tijdens de Owee voldoende nieuwe leden aan te trekken om ook met een eigen damesteam aan de competitie te kunnen deelnemen. Het meest recente hoogtepunt uit de historie is de vorige week behaalde derde plaats van het damesteam, tijdens het GNSK in Enschede. “Zo hoog zijn we nog nooit geëindigd.” (JT)

x Tips? Jimmy.tigges@hetnet.nl

xRobert Visscher Wanhopig kijkt Jezus om zich heen als een groep arme aanbidders naar hem graait. Ze rukken zijn blouse los. Daarna tillen ze hem op. ‘Geeft u mij nog wat’, zingt de groep in koor. De verlosser verweert zich maar kan niets tegen de overmacht doen. De menigte maakt zijn veters los en een schoen valt van zijn voet, zijn blouse hangt wagenwijd open. Ze frummelen aan zijn broek. “Je moet jezelf helpen”, schreeuwt hij wanhopig boven hun gezang uit. Wie naar de musical Jesus Inc. ging en het bekende Bijbelverhaal verwachtte, kwam bedrogen uit. Alleen de liedjes uit de succesmusical Jesus Christ Superstar werden overgenomen, maar voor de rest was alles anders dan eerder versies. Virgiel voerde de musical op 10 en 11 juni op in Theater de Veste in Delft. In de bewerking van Virgiel is Jezus zakenman. Hij verstrekt als CEO in New York microkredieten aan de armen. Zij zien hem als de Messias. Het nieuwe toneelstuk werd de afgelopen maanden bedacht door de theaterafdeling van Virgiel, regisseur Maarten Bakker en de acteurs. Jezus komt in het stuk steeds meer onder druk te staan. “In het begin kijkt iedereen tegen hem op. Maar al snel proberen zijn concurrenten hem kapot te maken. Ik vind het interessant om de ontwikkeling van hoop naar wanhoop te spelen”,

stephan

Sport

Dat het verhaal van Jesus Inc. zo afwijkt van het Bijbelverhaal leidde in de theatergroep van Virgiel tot discussie. (Foto: Hans Stakelbeek/FMAX)

zegt derdejaars student bouwkunde Thomas Steigenga, die de rol van Jezus op zich nam. De studenten gaven bewust een actueel tintje aan het bekende verhaal rond de Messias. “Wij hebben ons uiteraard laten inspireren door de kredietcrisis”, zegt Steigenga. “Tijdens de repetities maakten we grapjes over de DSB. Bij het hoofdkantoor stonden daar ook mensen voor de deur te roepen dat ze van Dirk Scheringa hielden. Ze zagen hem ook als een soort verlosser.” Een van de mensen die Jezus kapot

’Je moet jezelf helpen!’ wil maken is de vileine talkshowhost Melanie Desserts. “Desserts is een mix van Oprah Winfrey en Jerry Springer”, zegt Steigenga. “Ze brengt lichtvoetigheid in de musical. Ze wil Jezus in haar talkshow. Als hij komt, verloopt zijn optreden desastreus. Jezus zegt niets en dat vind ik lastig om uit te beelden. Het is moeilijk emoties te tonen, zonder wat te zeggen. Uiteindelijk denk ik in mijn hoofd wat Jezus dan voelt.” De grootste tegenstander van Jezus is schurk Judas. Hij is de financiële specialist van Jesus Inc. en vindt dat Jezus te veel leningen verstrekt en zo voor de ondergang van het bedrijf zorgt. Dat leidt tot een indrukwek-

kende ruzie. “Dat is mijn favoriete scène”, zegt derdejaars student grafisch ontwerpen aan de kunstacademie en Judasvertolker Koen Mostert. “Omdat het zo’n heftige ruzie is, gaan we helemaal los. Er zit een mooie ontwikkeling in die ruzie. Het gaat van wanhoop naar opgekropte woede, gevolgd door geschreeuw. Het escaleert echt als Judas Maria, de vriendin van Jezus en zijn secretaresse, een hoer noemt. Tijdens die ruzie zing ik een lied. Er is geen onderbreking, de woede blijft in het lied zitten. Ik zing een deel en schreeuw er ook in.” Dat het verhaal van Jesus Inc. zo afwijkt van het Bijbelverhaal leidde in de theatergroep van Virgiel tot discussie. “Een aantal mensen in de groep is gelovig”, weet Mostert. “Zij hadden er wel moeite mee in het begin. Ik denk dat het belangrijk is dat wij Jezus absoluut niet belachelijk maken. Maar we maken hem wel tastbaar en zetten hem als mens neer. Jezus schiet bijvoorbeeld uit zijn slof en wordt boos. Judas is in ons stuk ook veel sympathieker dan in de Bijbel. Hij verraadt Jezus omdat hij zich zorgen maakt over het bedrijf. Sommige mensen zullen daar misschien aanstoot aan nemen. Maar uiteindelijk is het stuk een metafoor en hebben we er een nieuw, goed verhaal van willen maken.”


DELTA. 21 17-06-2010

11

lifestyle

hoe overleef ik...

… op banenjacht?

Een inspirerende puinhoop Uit de grootste puinhoop kan zomaar iets moois ontstaan. Zoals uit de gigantische scrapheap, waarmee dertig excellente studenten vandaag een windmeter bouwen bij Lijm & Cultuur. xJorinde Hanse

Net afgestudeerd of platzak? Hoog tijd om een baan te zoeken. No sweat: solliciteren kun je leren. Wie schrijft, die blijft … Dat begint met een indrukwekkend curriculum vitae (‘levensloop’). Nog weinig interessants te melden? Schrijf wát je te melden heb gewoon interessant op! Je TU-opleiding is al indrukwekkend genoeg; gelardeerd met wat karaktereigenschappen en persoonsgegevens lijkt het heel wat. Let ook een beetje op de opmaak; Office Word heeft kant-en-klare sjablonen die je leuk kunt pimpen. Gemotiveerde – korte – brief erbij, en klaar. Neem het hoe dan ook serieus: je krijgt maar één keer de kans om een eerste indruk te maken.

Prepare yourself • Duik voordat je op gesprek gaat in de achtergrond van het bedrijf; weet wat de werkwijze en filosofie zijn. Dat kletst straks een stuk makkelijker. • Laat die paar extra pilsjes voor één keer staan de avond van tevoren, en ga op tijd naar bed. Be sharp as a knife! • Wees op tijd! En geef een ferme, zelfverzekerde handdruk. • Natuurlijk verschijn je tot in de puntjes verzorgd voor je potentiële nieuwe werkgever. • Vertel je sterke punten, maar wees ook eerlijk over je zwakke. Dat komt des te sterker over. Geldt ook voor – opbouwend – kritisch zijn, trouwens. • Maak eventuele oude werkgevers niet zwart. Niet chic! • Durf te informeren naar secundaire voorwaarden als vergoedingen, bonussen, een auto van de zaak en extra vakantiedagen. Hoe vollediger jouw informatie hoe beter, want ook jij moet beslissen of deze baan bij je past.

Lucratieve bijbaantjes Je hoeft niet meteen voor de baan van je dromen te gaan, een bijbaantje dat lekker verdient kan tijdens je studie minstens zo belangrijk zijn. Bijles geven. Het best betaalde baantje voor studenten. Twintig euro per uur is niet te gek; elke ouder wil dokken voor een goede opleiding van zijn (meestal middelbare) scholier. En jij bepaalt de tijden! Tip: schrijf je in bij huiswerkbegeleiding.nl. Pokeren. Eh, wel op eigen risico. Maar via internet valt er simpel – en risicovol – geld mee te verdienen.

Willie Wortel kan er een puntje aan zuigen. Uit een enorme berg rommel van de technische diensten en gebouwenbeheerders van de verschillende faculteiten, bouwen zes teams van vijf studenten een windmeter die zo bruikbaar en goedkoop is, dat hij verkocht zou kunnen worden aan Afrika. In theorie dan, want in de praktijk komt het winnende ontwerp tijdens de zomer op de campus te staan. Die staat dan helemaal vol met weerstations, die de bezoekers allerlei klimaat­weetjes voorschotelen. “De scrapheap-wedstrijd is een kruisbestuiving tussen het Challent-programma voor veelbelovende bachelors, de Climate City Campus en het Tahmo-project, dat een goedkoop, robuust weerstation voor Afrika ontwikkelt”, vertelt Rolf Hut, promovendus watermanagement en medeorganisator van het scrapheap-project. “Het idee is gewoon gejat hoor, van het programma ‘Scrapheap Challenge’ op Discovery Channel. Dat was wel een beetje anders, daar bouwden ze vooral grootmechanische apparaten. Ik heb ze er ooit een Mini mee door de lucht zien gooien. Dat vragen wij maar niet van onze studenten – al zouden ze het ongetwijfeld kunnen.” Voor derdejaars werktuigbouwkunde Pim Bellinga is de scrapheap vooral een uitgelezen kans voor Challent-studenten om elkaar eindelijk eens te leren kennen. Hij organiseert de wedstrijd samen met mede-Challent-studenten Jolanda Koot (derdejaars techniek, bestuur

Minimumloon Het minimumloon voor iemand van 23 jaar of ouder is € 1407,60 per maand, € 324,65 per week of € 64,97 per dag bij een volledige werkweek. Kijk verder op www.szw.nl.

1x1=3 Oproepkracht? Duimen dat je werk je maar voor een uurtje oproept. Het is namelijk verplicht om je minstens voor drie uur per oproep uit te betalen. Als je geen vaste werktijden hebt, tenminste.

Geld toe Bovenop je salaris krijg je nog eens geld toe. Vakantiegeld bijvoorbeeld; meestal acht procent van je bruto salaris. Het wordt meestal eind mei betaald. Als uitzendkracht kun je zelf kiezen wanneer je je vakantiegeld uitbetaald wilt krijgen. Veel werkgevers vergoeden (een deel van) je reiskosten. Net als een mobiele telefoon en zakelijke lunches. Slim om tijdens je sollicitatie even naar te vragen, want die kosten lopen ongemerkt hard op. (JH)

x

www.studentjob.nl www.bijbanen.nl www.studentenbaan.nl www.studentenwerk.nl www.studentenvacature.nl (ook voor stageplaatsen!)

en management) en Wouter Berghuijs (derdejaars civiele techniek). Voor de aanpak kregen de studenten carte blanche van de TU én een budget. “Spannend”, vindt Bellinga, “want het is een unieke gebeurtenis.” Dat hij Rolf Hut tijdens de organisatie tegen het lijf liep noemt Bellinga ronduit geweldig. “Hij is zo’n enorme aanwinst.” De promovendus zette zich dan ook meer dan fanatiek in voor de scrapheap; verzamelde eerst alle rommel en reed vervol-

‘Op tv gooiden ze een Mini door de lucht. Dat laten we de studenten maar niet doen’ gens acht keer met een busje heen en weer om een zeecontainer vol te krijgen. Prachtig spul zat ertussen, vertelt hij. “Veertig jaar oude meetapparatuur van meetkunde, bijvoorbeeld. En EWI gaf een krat vol oude elektronica. Ik heb zelfs fietswrakken en een kinderwagen tussen het puin zien liggen.” Toch is de rommel in de scrapheap niet helemaal willekeurig gekozen. “De spullen moeten wel zo gevari-

eerd zijn dat de studenten hun ideeën en ontwerpen ermee kunnen uitvoeren.” Want de teams krijgen dan wel drie uur de tijd om hun windmeter in elkaar te knutselen, van tevoren konden ze natuurlijk al uitgebreid nadenken over hun ontwerp en aanpak. Na die drie uur gaan de deelnemers naar de grote windtunnel van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek om hun meters te testen. De winnaar krijgt naast een plek op de campus, een prijs. Wat dat is, blijft nog heel even geheim. En who cares, want het draait natuurlijk allemaal om het project - spectaculairder dan zijn voorganger op tv, al is het maar omdat het live te bewonderen is én vol zit met bekenden. Nu maar hopen dat het waait.

x Scrapheap Challenge, donderdag 17 juni vanaf 16.00 uur bij Lijm & Cultuur.

time out

Liever lui dan moe Waarom de boer op als je anderen het werk kunt laten doen? Schrijf je in bij een vacaturebank voor studenten! Of stap gewoon eens binnen bij het studentenuitzendbureau: www.stud.nl

Een katapult bouwen tijdens een scrapheap bij IO in 2003. (Foto: Sam Rentmeester/FMAX)

Prietpraat Een vernuftige stoel, een futuristisch gebouw, of gewoon een kunstzinnige visie op een actueel onderwerp; tijdens Pecha Kucha mag iedere kunstenaar zijn zegje doen. Voor TU’ers is het gesneden koek. ID Studiolab hield al pecha kucha-avonden, om afstudeerders aan het woord te laten. Niet zo vreemd, als je bedenkt dat het fenomeen pecha kucha (Japans voor ‘prietpraat’) vier jaar geleden door oud-bouwkundestudent Bart Cardinaal naar Nederland werd gehaald. Hij pikte het fenomeen op in Tokyo, waar zijn werkgever Klein Ditham Architecture hem vroeg een werkpresentatie te geven tijdens zo’n avond. Eenmaal in Nederland zette Cardinaal de avonden door en inmiddels wordt het evenement in tien steden gehouden. Om over de talloze internationale versies maar niet te spreken.

De formule: in twintig seconden per dia vertellen een stuk of twaalf bekende en onbekende kunstenaars, architecten en ontwerpers over hun werk. Ze mogen maximaal twintig dia’s laten zien. Voor het publiek én de deelnemers een soort zappen langs kunstsamenvattingen dus; perfect voor de tijdsgeest en al helemaal voor TU-studenten, die meestal en masse in de zaal zitten. Je weet nooit wat voor prietpraat je krijgt, dus of je vanavond voor Den Haag of Rotterdam kiest, hangt vooral af van waar je daarna wilt gaan stappen. Zeker is wel dat je boordevol inspiratie, verbazing en met een beetje mazzel spierpijn van het lachen de zaal weer verlaat. Opgeladen voor een nieuwe dosis prietpraat… aan de bar. (JH)

x

Pecha Kucha Night Den Haag, donderdag 17 juni, vanaf 20.55 uur in Pip, Binckhorstlaan 36, Den Haag. Toegang: € 4,50 voor studenten. www.pechakuchadenhaag.nl Pecha Kucha Night Rotterdam, donderdag 17 juni, vanaf 20.00 uur in Rotabs, Zaagmolenkade 46, Rotterdam. www.pecha-kucha.org/night/rotterdam


DELTA. 21 17-06-2010

12

reportage

Pionieren in een Docenten die hun onderwijs met behulp van ict willen verbeteren, kunnen meedoen aan het grassrootproject. Donderdag presenteren zij hun vindingrijke ideeën voor een virtuele leeromgeving. xMartine Zeijlstra Nieuwe ict-oplossingen zijn vaak projecten die door de baas zijn bedacht, maar waarbij werknemers mopperend in een digitaal doolhof belanden. Grassroots zijn heel anders, zegt Mirjam Bril (onderwijsen studentzaken) die het Grassrootsproject coördineert. “Deze ictprojecten komen van onderop.” Ze wijst naar het logo dat is gemaakt van grassprieten. “Als je gras zaait, oogst je meer dan je zaait. Zo werkt het ook bij deze projecten. Wij geven een klein beetje geld, de docenten maken het zelf tot een succes.” Docenten weten zelf het beste waar ze behoefte aan hebben om goede colleges te geven met behulp van ict, zegt Bril. Grassroots is een digitale kweekvijver. Docenten brengen

de wildste ideeën in, onderwijskundigen en technici helpen hen vervolgens om hun plannen in een werkbare ict-vorm te gieten. Dat levert veel op. Neem videoconferencing. Dat maakt het mogelijk om colleges te volgen van docenten uit het buitenland en met Collegerama is het voor studenten eenvoudig om de lessen vanuit bed te zien. Met het computerprogramma Wimba kijkt een docent in de computer van studenten en geeft aanwijzingen met behulp van een paar simpele muisklikken. “Daardoor is het net alsof de docent achter je staat”, zegt Bril. “Dat is handig, want vroeger moesten docenten en studenten samen naar een project op de computer kijken om dat soort wijzigingen door te voeren, of heel intensief met elkaar

Docenten brengen de wildste ideeën in bellen en e-mailen. Dat hoeft nu niet meer.” Grassroots zijn niet alleen bedoeld om lessen toegankelijker en makkelijker te maken, benadrukt Bril. “Met behulp van stemkastjes, de clickers, willen we studenten meer bij de colleges betrekken. Dat lukt, omdat iedere student anoniem op de knoppen drukt om meerkeuzevragen te beantwoorden.” Studen-

ten vinden het leuk en interessant om interactief en met veel media te werken”, zegt Bril. Ook wiki’s zijn daar een goed voorbeeld van. “Studenten vinden het prachtig om iets op internet te maken en kunnen al hun ideeën en schetsen meteen op de wiki’s zetten. Ze hoeven geen ingewikkelde prototypes of maquettes meer te maken omdat ze virtueel kunnen bouwen. Dat scheelt veel tijd en geld.” Wiki’s kunnen ook een belangrijke rol spelen bij peer assessment. Bij peer assessment beoordelen studenten elkaar en geven ze elkaar tips. Bij wiki’s gebeurt dat al. Ze zijn gemakkelijk in te zien door studenten en docenten en commentaar achterlaten is ook eenvoudig. Peer assessment wordt in de toekomst belangrijker, denkt Bril. “Er komen steeds meer studenten bij. Het is knap lastig om ze allemaal goed te beoordelen tijdens groepswerk. Als de studenten elkaar feedback kunnen geven via internet, beoordelen ze elkaar. Daarmee inspireren ze elkaar. En ze hoeven niet altijd samen te komen om samen te werken, dat is ook handig. Peer assessment kan een belangrijke rol spelen in het op peil houden van de onderwijskwaliteit. Grassroots helpen daarbij de juiste instrumenten ontwikkelen. Docenten kunnen in de toekomst bij hun lessen altijd terugvallen op interactieve media.” Mirjam Bril: “Docenten maken het zelf een succes”. (Foto: Sam Rentmeester/FMAX)

Thema’s Grassroot 2009-2010 was gegroepeerd rond vier thema’s: digitaal toetsen en tentamineren voor grote groepen; activeren van studenten in colleges met ict; blended onderwijs: online variant van je vak; en blended onderwijs: Collegerama en videoconferencing. Ieder project kreeg duizend euro. In totaal was er 40 duizend euro beschikbaar. In 2010-2011 is er eveneens 40 duizend euro beschikbaar voor: versterken van zelfstudie door het ontwikkelen van digitaal lesmateriaal; verlagen van de doceerlast en stimuleren van studiegedrag via digitale toetsing; verminderen van meelifters en belonen van uitblinkers binnen groepswerk via peer assessment; stimuleren van online samenwerking van studenten en docenten.

x

Studenten wisselen op de IO-wiki informatie uit over het gebruik van programma’s als Photoshop.

De deadline voor het indienen van voorstellen is 1 september 2010. www.icto.tudelft.nl/grassroots.

x

Op donderdag 17 juni is er een Grassroot lunchmanifestatie voor alle docenten waarbij de Grassrootprojecten van 2009-2010 te zien zijn. A-vleugel van TBM, zaal H. I en J, 12.00-14.00 uur. Ook is er een presentatie van Blackboard 9.1.


DELTA. 21 17-06-2010

13

reportage

digitaal klaslokaal Videoconferencing

Wiki’s

Clickers

Maarten Sierhuis werkt in de Verenigde Staten bij Nasa en geeft les aan Carnegie Mellon Silicon Valley. Toch heeft een groep Delftse TU-studenten college bij hem gevolgd. Sierhuis pendelde daarvoor niet op en neer naar Delft maar hield een videoconference. Om negen uur ’s morgens stond hij in zijn eigen collegezaal, klaar voor zijn college agent based modelling and simulation of organization and work practice. In Delft was het dan zes uur ’s avonds en in Canada, aan de New Bruns-

Toen Carla Feijen dit jaar met haar colleges presentatie vormgeving van start ging, maakten studenten nog maar nauwelijks wiki’s. Wie nu op de IO-wiki kijkt, ziet filmpjes waarin studenten op een heldere en enthousiaste manier uitleggen hoe Photoshop, InDesign en Illustrator werkt. Deze filmpjes loodsen de kijker met aanwijzingen en muisklikken door lastige technische tekenprogramma’s. Het lijkt op Wikipedia, maar ziet er door de zelfgemaakte filmpjes dynamischer uit. “Voordat deze collegereeks begon, wilden studenten liever passief leren en hadden ze nauwelijks wikimentaliteit”, zegt Feijen. “Nu vinden ze het steeds leuker en interessanter om iets op de wikipagina te zetten en zo actief bij te dragen aan het uitwisselen van kennis.” En dat is belangrijk, zegt Feijen. “Vooral omdat kennis de laatste jaren zo snel evolueert. Drie jaar geleden wisten studenten die ik les gaf nog lang niet alles over Adobe, Photoshop en InDesign en hoe ze daarmee presentaties moesten maken.” Nu kan Feijen ze vaak alleen nog kleine dingen bijbrengen. Veel studenten plukten hun praktische informatie over de programma’s namelijk liever van internet dan uit de lesboeken. “Studenten houden niet van lezen, ze zien liever meteen hoe programma’s werken op een scherm, en daarvoor zijn de tutorials van Photoshop op internet perfect.” Feijen wilde inspelen op die ontwikkeling in haar vakgebied en had dan ook veel interesse in het opzetten van een wiki. “Ik denk dat het belangrijk is dat studen-

Iedere docent wordt er wel eens mee geconfronteerd tijdens colleges: studenten die de lesstof over zich heen laten komen. Moeilijke vragen die altijd door dezelfde studenten worden beantwoord. Met clickers is dat verleden tijd. Judith Bosboom (Civiele Techniek en Geowetenschappen) gebruikte de stemkastjes tijdens haar colleges coastal dynamics 1 en is heel positief. “Iedereen deed mee tijdens de lessen”, zegt ze enthousiast. Alle studenten drukten tijdens de colleges van Bosboom hun antwoord op de meerkeuzevragen in op het stemkastje. Anoniem. “Tijdens mijn reguliere lessen was het soms lastig om te ontdekken wat studenten moeilijk vonden, maar nu kon ik hun antwoorden meteen op het scherm zien”, zegt Bosboom. Ze

‘Het was net alsof ik gewoon college gaf’ wick University, één uur ’s middags. De Canadese studenten volgden de lessen van Sierhuis op hun laptop, de Delftse studenten in een collegezaal op de TUcampus. “Het werkte heel goed”, zegt Sierhuis vanuit Amerika. “Het was net alsof ik gewoon college gaf. Als ik iets op het bord schreef, was dat goed op camera te zien. En voor de studenten was het leuk en interessant om les te krijgen van iemand die bij Nasa werkt. Zonder videoconferencing was dat niet mogelijk geweest.” Inhoudelijk hebben de studenten evenveel meegekregen van het vak als het jaar ervoor, toen Sierhuis wel in Delft was om de colleges te geven. “De studenten hebben het vak op dezelfde manier beoordeeld.” Toch kleven er ook nadelen aan college geven op afstand. “Ik zie de gezichten wel via mijn scherm, maar ik kan er niet steeds op letten, omdat ik met mijn verhaal en mijn dia’s bezig ben”, zegt Sierhuis. “Als je in een collegezaal staat, zie je wie er aan het e-mailen is tijdens jouw lessen. Dan spreek je die persoon aan. Nu had ik geen idee. Als er een stilte viel, praatte ik maar door. Ik was veel sneller klaar dan het jaar ervoor, terwijl ik dezelfde stof behandelde. Ook waren er minder discussies en vragen tijdens het college.” Na de lessen was er wel veel interactie, zegt Sierhuis. “De studenten stelden mij veel vragen als het college voorbij was, via een Google-groep, en via email. Blijkbaar vonden ze dat gemakkelijker.”

Met clickers geven studenten tijdens het college antwoord op meerkeuzevragen.

Studenten vinden het steeds leuker om iets op de wikipagina te zetten en zo actief bij te dragen aan het uitwisselen van kennis ten op een dynamische manier samenwerken. Op een wikipagina kunnen ze datgene wat ze geleerd hebben aan anderen uitleggen, op hun eigen manier. En ze leggen die lastige programmaonderdelen niet alleen uit aan hun eigen klas, maar ook aan een breder publiek. Dat is ook leuk voor de studenten. Want normaal gesproken zien alleen je eigen klasgenoten je ontwerpideeën.” Nu kan iedereen hun filmpjes, en eigen gemaakte tutorials zien. Studenten geven elkaar ook tips. “Zo ontstaan er weer nieuwe, dynamische ideeën en meer wikimentaliteit. Studenten weten heel veel en willen die kennis graag delen. De wiki verdient een goede plek binnen het ontwerpvak.”

‘Tijdens mijn reguliere lessen was het soms lastig om te ontdekken wat studenten moeilijk vonden’ ontdekte door een clickervraag dat de voorkennis van de studenten nog wat bijgespijkerd moest worden. “Ik dacht dat ik een simpele vraag had bedacht, omdat dat onderwerp al in een eerder vak was behandeld. Maar meer dan de helft gaf het verkeerde antwoord. Daardoor heb ik die stof nog maar eens uitgelegd.” Ze was ook positief verrast. “Bepaalde delen van de nieuwe lesstof begrepen ze al heel goed. Op een vraag gaf bijna negentig procent het goede antwoord, terwijl ik nog niet eens alles tot in details had uitgelegd.” Bosboom is blij met de interactie tussen haarzelf en de studenten. “Je ziet vaak waar ze de fout ingaan. Bij een vraag had 65 procent het goede antwoord gegeven, en 35 procent het foute. Maar die 35 procent had wel bijna allemaal hetzelfde foute antwoord gegeven, waardoor ik wist waar de denkfout zat.” De antwoorden op de clickervragen zorgden ook voor nieuwe discussies tijdens de les. “Bij een vraag had de helft het goede en de helft het foute antwoord gegeven. Ik vertelde ze in eerste instantie niet wat het goede antwoord was, maar zei: overtuig je buurman of buurvrouw maar waarom jij het bij het juiste eind hebt.” De clickers zorgden voor actievere lessen, en betere, inhoudelijke discussies. 85 Procent van de studenten gaf aan dat ze meer leerden door de clickers. “En er gaan nu ook andere handen omhoog tijdens de les. Dat zorgt ook voor meer diversiteit”, zegt Bosboom.

Een ontwerp voor het vak landscape architecture van Daniel Jauslin op de Bouwkunde-wiki.


DELTA. 21 17-06-2010

14

service

Aankondigingen Officieel Bekendmaking Het College van Bestuur van de Technische Universiteit Delft heeft in zijn vergadering van 20 april 2010 de volgende regeling vastgesteld: Regeling vergoeding reis-, verhuis- en pensionkosten Artikel 3.21, lid 1 sub a, van de CAO NU schrijft voor dat de werkgever een regeling vaststelt voor vergoeding van de kosten van reis-,verhuis- en pensionkosten in verband met indiensttreding of verplaatsing van de werknemer. In voorliggende regeling wordt naast de bij de TU Delft bestaande, op beleidsregels gebaseerde, vergoeding van reis- en verhuiskostenvergoeding ook de vergoeding voor pensionkosten geregeld. Daarnaast zijn fiscale wijzigingen rond de verhuiskostenvergoeding in de regeling verwerkt. De genoemde

beleidsregels komen met deze regeling te vervallen. De regeling is in werking met ingang van 1 mei 2010. Deze regeling ligt tot twee maanden na heden ter inzage bij de afdelingen P&O van de beheerseenheden. De regeling wordt geplaatst op de website van de TU Delft. D.J. van den Berg Voorzitter Algemene Bewonersorganisatie Op 30 juni 2010 zal van 20.0021.30 uur de Algemene Ledenvergadering der Algemene Bewonersorganisatie (ABo Delft) in kamer 120, Phoenixstraat 66 te Delft plaatsvinden. Voor meer informatie zie www. abodelft.nl. De voorlopige agenda is als volgt: 1. Opening 2. Vaststellen agenda

3.Notulen 16 december 2010 4. Mededelingen 5. Jaarrekening 2009 6. Bijstelling begroting 2010 7. Rondvraag 8. Sluiting

te denken en een product kan ontwikkelen, dat meer gewild is en beter werkt. De winnaar ontvangt 10000 pond en de deadline is 1 juli. Zie www.jamesdysonaward.org voor meer informatie.

Studenten

Camaretten De inschrijving voor het cabaretfestival Camaretten is weer geopend. Zie www.cameretten.nl voor meer informatie. Inschrijven kan tot en met 1 augustus.

WM0402TU Geschiedenis van de Techniek Scoor drie ECTS op elk moment met een essay over een (historisch) onderwerp naar keuze. 
Zie hiervoor het vak geschiedenis van de techniek wm0402tu op Blackboard.
Docent: f.dejong@ tudelft.nl. James Dyson Award De James Dyson Award is een internationale design award die de nieuwe generatie van design ingenieurs huldigt, aanmoedigt en inspireert. De award wordt uitgereikt aan een student, wiens ontwerp het beste aantoont dat hij in staat is anders

Eurekafoon! Volgend schooljaar organiseert de TU Delft in samenwerking met Verstegen & Stigter culturele projecten, het Fonds voor cultuurparticipatie, SNS Reaal Fonds en het Nieuw Ensemble een prijsvraag voor scholieren. In 2010/2011 luidt de prijsvraag: Ontwerp een nieuw muziekinstrument dat een natuurgeluid produceert. Zie www.verstigt.nl voor meer informatie.

Student and Career Support Informatie Bij Student and Career Support kun je terecht voor een bezoek aan een studentendecaan, een studentenpsycholoog, het Career Centre met studiekeuzeadviseurs en loopbaanadviseurs, en het Informatiecentrum. Voor de studentenpsychologen geldt dat het eerste contact loopt via het Open Spreekuur op dinsdag- of donderdagochtend van 11.30-12.30 uur. De studentendecanen en de loopbaanadviseurs houden een inloopspreekuur op dinsdag van 11.30-12.30 uur en de studiekeuzeadviseur op donderdag van 11.30-12.30 uur. Het Informatiecentrum (begane grond) is geopend van 9.00–17.00 uur. Er is documentatie beschikbaar over WO- en HBO-opleidingen, arbeidsmarkt, studie- en beroepskeuze, buitenlandse studies, enz. Bij de balie, telefo-

nisch of via de email kun je een afspraak maken met een van de medewerkers. Bezoekadres: Jaffalaan 9a (ingang Mekelweg); tel. 015-2788004. e-mail: studentandcareersupport@tudelft. nl, website: www.studentandcareersupport.tudelft.nl Online huurprijs check Is jouw huurprijs redelijk? Check www.huurcommissie. nl voor meer informatie en om helderheid te krijgen over huren en geschillen tussen huurder en verhuurder. WorkNtravel WorkNtravel is een jong bureau dat bemiddelt tussen vrijwilligers/stagiair(e)s en bedrijven. WorkNtravel is op zoek naar Nederlandse stagiair(e)s die stage willen lopen in Suriname. Meer informatie via info@ bluefrogtravel.net. International Office Het International Office, Jaf-

falaan 9a, is op werkdagen geopend van 9.00-17.00 uur. Je kunt ook vragen stellen via internationaloffice@tudelft.nl of telefonisch (015-2788012) een afspraak maken.

x Delta Inleveren kopij Bijdragen van faculteiten, diensten en overigen voor de rubriek 'Aankondigingen' in Delta ontvangt de redactie graag per e-mail: delta@tudelft.nl. Bijdragen dienen zo beknopt mogelijk te zijn. De redactie behoudt zich het recht voor om in te korten. Aanleveren vóór vrijdag 14.00 uur.


DELTA. 21 17-06-2010

15

Opinie/recensie

Afstudeerborrels op de tocht? Mocht de Tweede Kamer de nieuwe Drank- en Horecawet aannemen, dan kan het resultaat zijn dat afstudeerborrels niet langer op verenigingen mogen plaatsvinden. Onacceptabel, vindt Bart Bikkers van Stip. Binnen een maand zal de besluitvorming in de Tweede Kamer betreffende een nieuwe Drank- en Horecawet worden afgerond. De aan te nemen wijziging op de

wet heeft invloed op gemeentelijk beleid. Het kabinet wil strengere eisen stellen aan borrels op verenigingen en schuift de handhaving van de wet door naar de gemeenten. Stip heeft de afgelopen maanden met de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) samengewerkt om politici in Den Haag te overtuigen van de meerwaarde van de afstudeerborrel op de sociëteit. De wijziging van de Drank- en Horecawet kent een aantal doelen, waarvan de minister er twee als belangrijkste noemt. Allereerst dient het alcoholgebruik onder jongeren te worden teruggedrongen om gezondheidsschade en verstoring van de openbare orde te voorkomen. Daarnaast vermindert de wetswijziging administratieve lasten van

ondernemers en vrijwilligers. Beide doelen onderschrijft Stip. Waar het wringt zijn de gevolgen van de wijziging binnen de Drank- en Horecawet voor de zogeheten paracommerciële instellingen, dat zijn vooral sportkantines en studenten-

‘Geen afstudeerborrels bij eigen vereniging’ verenigingen. Enerzijds dient in de voetbalkantine geen bier te worden geschonken binnen handbereik van de voetballende E’tjes en F’jes. Stip is het absoluut eens met de minister op dit punt - de leden van een studentenvereniging zijn, echter, in ieder geval 16 jaar.

Studentenverenigingen mogen in de toekomst wellicht geen feesten meer organiseren voor personen die geen lid zijn van deze verenigingen. Het resultaat hiervan is dat afstudeerborrels niet langer plaats kunnen hebben op de eigen vereniging: familie en vrienden gelden tenslotte als externen. Voor Stip is dit een onacceptabele ontwikkeling. Vooral kleine verenigingen kunnen mogelijk het hoofd niet meer boven water houden. De Tweede Kamer ziet dit in en heeft de minister gevraagd een uitzondering te maken voor studentenverenigingen. De minister heeft deze regeling vervolgens doorgespeeld naar de gemeenten: bij het aannemen van de wijziging van de Drank- en Horecawet door

Architect in een wereld vol stijl Asterios Polyp is een beroemde architect. Hij won prijs na prijs, maar nog nooit is een ontwerp van hem gebouwd. De rechtlijnige Asterios is de ideale hoofdpersoon voor een literaire strip over stijl. xIONICA SMEETS Tekenaar David Mazzucchelli maakt met ‘Asterios Polyp’ een wonderbaarlijk stripboek, waarin vorm en inhoud onlosmakelijk met elkaar verweven zijn. Het beroemdste boek over stijl is waarschijnlijk ‘Exercices de style’ van Raymond Queneau. In dit boek vertelt Queneau 99 keer hetzelfde verhaal over een onbetekenend busritje. Elk van de 99 verhaaltjes heeft zijn eigen stijl: van aarzelend tot haiku en van metaforisch tot kruisverhoor. Alles draait in dat boek om stijl, het verhaaltje zelf heeft weinig om het lijf. In ‘Asterios Polyp’ is het verhaal minstens zo belangrijk als de stijl. Aan het begin van het boek ziet Asterios zijn huis afbranden. Het is dan precies zijn vijftigste verjaardag. Hij vlucht weg van zijn brandende spullen en neemt een willekeurige bus. Hij stapt uit in het dorpje Apogee en vraagt bij de eerste de beste garage of ze een baantje en een slaapplek voor hem hebben. Hij wordt opgenomen in het gezin van de bonkige garagehouder en zijn spirituele vrouw. In terugblikken wordt Asterios’ leven ontrafeld. Hoe

rijkste hoofdpersonen hebben hun eigen kleurschema. Asterios is blauw: koel en rationeel. Zijn vrouw Hana is passioneel rood. Als ze een eenheid vormen, worden ze samen in harmonieus paars getekend. Bij problemen vallen ze uit elkaar: Asterios in blauwe lijnstukken, Hana in rode schetsen. Veel dingen uit ‘Asterios Polyp’ zijn niet meteen duidelijk bij een eerste lezing. Wat is de rol van de in de baarmoeder overleden tweelingbroer van Asterios die het verhaal vertelt? Is hij er puur voor de symmetrie? Hoe passen de verwijzingen naar Orpheus in het verhaal? Wat betekenen de tekeningen op de pagina’s tussen de hoofdstukken? Zijn de zestien verschillend getekende

Bart Bikkers is gemeenteraadslid van Studenten Techniek In Politiek (Stip)

wubben

Mentaalmoeheid

hij zijn vrouw ontmoette en hoe hun huwelijk uiteindelijk uit elkaar viel. Hoe Asterios altijd van structuur en patronen hield. Zijn ideeën over architectuur en het leven. De jonge Asterios is eigenlijk een nogal vervelend en arrogant mannetje, maar in de loop der jaren wordt hij steeds milder en sympathieker. Mazzucchelli tekent de ontwikkeling van Asterios in een galore van stijlen. Pagina’s met recht-toerecht-aan tekeningen in kaders worden afgewisseld met woeste schetsen, schema’s en strakke lijntekeningen. Elk personage spreekt in zijn eigen lettertype. Asterios gebruikt strakke, rechtlijnige letters, een rondborstige serveerster praat in wilde krullen. De belang-

Je krijgt zin om het boek nog een keer te lezen

de Tweede Kamer, zoals deze er nu ligt, besluiten de gemeentes zelf of ze de nodige uitzondering maken. De minister heeft aangegeven er bij gemeenten op aan te dringen om in samenwerking met de verenigingen tot een werkzame oplossing te komen. Stip neemt een voorzetje. Om eerdergenoemde redenen zou deze ‘werkzame oplossing’ moeten liggen in het toestaan van afstudeerborrels op studentenverenigingen.

appels bijvoorbeeld meer dan een stijlschets? Die open vragen storen niet bij het lezen. Je krijgt zin om het boek nog een keer te lezen, en om te kijken of er toevallig ook secundaire literatuur over grafische romans verschijnt. ‘Asterios Polyp’ is een ongekend rijk boek, vol kleine mysteries en literaire verwijzingen.

x David Mazzucchelli - Asterios Polyp, Pantheon Books New York, €25,99, 344 blz.

Ik loop over een gang waar normaal gesproken de ingetogen rust zegeviert van wetenschappers in opperste concentratie. Dit keer is het een ander verhaal. In één van de kamers schreeuwt een rood aangelopen promotor tegen zijn promovendus: ‘You must understand that it is a matter of …!’ Klinkt als ‘mentaalmoeheid’. Waarschijnlijk heeft deze promotor al heel vaak adviezen gegeven die niet werden opgevolgd. Een grote ergernis van veel promovendibegeleiders. Een afgewezen Vici of een jetlag is dan genoeg om door het ijs te zakken. Nu ken ik deze prof toevallig. Het is een vriendelijke en betrokken man. Echt niet de slechtste die je als promovendus kunt treffen. Dat zo’n uitbarsting het er allemaal niet beter op maakt, begrijpt zo’n begeleider natuurlijk ook wel. Maar wat nog niet? Mentaalmoeheid ontstaat door trekken, duwen, leuren en sleuren zonder resultaat. Op dezelfde deur blijven timmeren heeft dan niet zoveel nut. Er is altijd een reden waarom een promovendus iets niet doet. Soms een inhoudelijke maar vaker nog een persoonlijke. Die krijgt je boven water door nieuwsgierig te worden. Gewoon een beetje de coach uithangen en niet schromen om persoonlijke vragen te stellen. Ik hoor u denken: ‘ja zeg, ik ben toch geen psycholoog?’ Klopt. Maar welgemeende belangstelling in iemands functioneren maakt je nog geen zielenknijper. Het zou zo maar kunnen dat je erachter komt dat deze promovendus helemaal niet zo eigenwijs is. Misschien kan hij iets niet. Weet hij iets niet. Wil hij iets niet of durft hij iets niet. Dat is aannemelijker dan veronderstellen dat hij het advies ‘niet begrijpt’. Promovendi laten niet snel het achterste van hun tong zien. Dat heeft onder andere te maken met de wetenschapscultuur. ‘Echte wetenschappers’ moeten immers alles zelf kunnen. Het onderliggende probleem, namelijk eerlijk zijn over wat je nodig hebt om verder te komen met je onderzoek, blijft hierdoor vaak onaangeroerd. Natuurlijk droomt iedere promotor van een zelfstandige promovendus. Dat wordt hij, als je hem helpt met het vinden van zijn eigen oplossingen. En vaak vind je die achter een andere deur. Aletta Wubben is coach en trainer van wetenschappers.

x Smaakt dit naar meer? Het besproken boek te vinden op de leestafel in de bibliotheek.

x www.alettawubben.nl


DELTA. 21 17-06-2010

service

16


DELTA. 21 17-06-2010

17

service

Agenda Donderdag 17 juni Entrepreneurial event On 17th of June from 17.0019.00 hrs, three entrepreneurial courses will combine their final event: a formal event by DCE and HOPE. This is a unique chance to become inspired and meet new interesting people. We hope to see you at our drinks and award ceremony. Location: Berlage 2, Faculty of Architecture, TU Delft.

Announcements Equilibrium Thermodynamics. Promotie van ir. E.M. Knobbe. Promotor: prof.dr.ir. D.J.E.M. Roekaerts. • 12.30 uur - Decomposition Methods for Distributed Control and Identification. Promotie van P. Massioni, laurea di dottore in ingegneria. Promotor: prof.dr.ir. M. Verhaegen. • 15.00 uur - CFD in drinking water treatment. Promotie van ir. B.A. Wols. Promotoren: prof. ir. J.C. van Dijk en prof.dr.ir. W.S.J. Uijttewaal.

Vrijdag 18 juni Wetenschapsagenda Deze promotie vindt plaats in de Kronigzaal, faculteit Technische Natuurwetenschappen. • 10.00 uur - The Feasibility of Schottky Electron Emitter Arrays. Promotie van A.K. Dokania, MSc. Promotor: prof. dr.ir. P. Kruit. IO-festival Op vrijdag 18 juni vindt vanaf 22.00 uur het IO-festival ‘Cardboard Strikes Back’ plaats op de faculteit Industrieel Ontwerpen. Kaarten zijn te koop op de faculteit Industrieel Ontwerpen. Zie www.iofestival.com voor meer informatie.

Zondag 20 juni Studium Generale 11.30 uur - De Hippolytuslezing ‘Innoveren is ook een kwestie van ethiek’ door prof. Jeroen van der Hoven, hoogleraar filosofie van de Faculteit TBM. DOK, Vesteplein 100, Delft - toegang gratis. World Art Delft On Sunday the 20th of June at 11.00 hrs the exhibition ‘Where am I now’ from poet Wolfgang Brenner and philosopher Sarantis Gagas will be opened at Rotterdamseweg 205, Delft. See www.worldartdelft.nl for more information.

Maandag 21 juni Wetenschapsagenda • 10.00 uur - On the integration of the arbitrary LagrangianEulerian Concept and Non-

Lunch lecture On the 21st of June prof. Jay Lund of the Center for Watershed Sciences at the University of California at Davis will give the lunch lecture ‘21st century water infrastructure in California’. The lunch lecture starts at 12.30 hrs at the Faculty of Civil Engineering and Geosciences, room E (ground floor).

Dinsdag 22 juni Wetenschapsagenda • 10.00 uur - Development of a task-based design approach for solution crystallization processes. Promotie van ir. R. Lakerveld. Promotoren: prof. ir. J. Grievink en prof.dr.ir. P.J. Jansens. • 12.30 uur - Modeling of Microstructural Evolution during Homogenization and Simulation of Transient State Recrystallization leading to Peripheral Coarse Grain Structure in Extruded Al-4.5Zn-1Mg alloy. Promotie van A.R. Eivani, MSc. Promotor: prof.ir. L. Katgerman. • 15.00 uur - Biological production of hydroxylated aromatics. Optimization strategies for Pseudomonas putida S12. Promotie van ir. A. Verhoef. Promotor: prof.dr. J.H. de Winde.

Woensdag 23 juni Wetenschapsagenda • 10.00 uur - Automatic Sign Language Recognition tinspired by Human Sign Perception. Promotie van drs. G.A. ten Holt. Promotoren: prof.dr.ir.

M.J.T. Reinders en prof.dr. H. de Ridder. • 12.30 uur - Water productivity in rainfed agriculture. Promotie van H. Makurira, MSc. Promotoren: prof.dr.ir. H.H.G. Savenije en prof.dr. S. Uhlenbrook. • 15.00 uur – Afscheidsrede van prof.ir. H. Ligteringen, faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen.

Donderdag 24 juni Wetenschapsagenda • 10.00 uur - Visual Analysis of Multi-Field Data. Promotie van ir. J. Blaas. Promotor: prof. dr.ir. F.W. Jansen. • 12.30 uur - Efficient numerical methods to compute unsteady subsonic flows on unstructured grids. Promotie van ir. P. Lucas. Promotor: prof.dr.ir. drs. H. Bijl. • 15.00 uur - Secure Signal Processing: Privacy Preserving Cryptographic Protocols for Multimedia. Promotie van Z. Erkin, MSc. Promotor: prof. dr.ir. R.L. Lagendijk.

Students Isocarp conference Master students of Delft University of Technology’s Architecture, Civil Engineering and Geosciences and Technology, Policy and Management faculties are cordially invited by the dr.ir. Marc Jacobs Foundation to apply for a grant to the international Isocarp conference ‘Sustainable Planning, Developing World’ in Nairobi, Kenya from 19-23 September. Applications must be submitted by noon July 3rd at latest. See www. marcjacobsfoundation.eu for more information. SIFE Delft Looking for something new? Students in Free Enterprise

AC-HOP de vakbond voor Universiteitspersoneel. Voor informatie kijk dan op www. AC-HOP.nl.

Wil jij wat betekenen voor studerend Nederland? De Landelijke Studentenvakbond (LSVb)

Delta inleveren kopij Bijdragen van faculteiten, diensten en overigen voor de rubriek 'Agenda' in Delta ontvangt de redactie graag per e-mail: delta@ tudelft.nl. Bijdragen dienen zo beknopt mogelijk te zijn. De redactie behoudt zich het recht voor om in te korten. Aanleveren vóór vrijdag 14.00 uur. Alle promoties, intree- en afscheidsredes genoemd in deze agenda vinden, tenzij anders vermeld, plaats in de Aula van de TU, Mekelweg 5, Delft.

Webspace nodig? Gratis Windows Server 2008 web hosting en .nl domeinnaam Ga naar: http://www.gratiswindowshosting.nl

International Student Chaplaincy Looking for a home away from home, trying to make new friends, interested in intercultural and interfaith activities, needing some inner peace, searching for more than aca-

Minimaatjes

Stichting Delftse Natuurwacht zoekt vrijwilligers voor het begeleiden van activiteiten met kinderen van 8-14 jaar. www. natuurwacht.nl, 015-2783086 of j.f.m.molenbroek@tudelft.nl.

x

Delft offers you the opportunity to combine social entrepreneurship with your academic knowledge. With the support of companies like Unilever, Heineken, HSBC, KPMG, Schiphol and Philips we create projects to help people all around the world. Do you also have a head for business and a heart for the world? We are looking for new participants now! Check www. sifedelft.nl or mail your motivation to info@sifedelft.nl.

zoekt nieuwe medewerkers & stagiaires. Kijk snel op www. LSVb.nl!” Spelregels minimaatjes. Minimaatjes zijn niet toegankelijk voor het bedrijfsleven. Voor commerciële aanbiedingen en advertenties: H&J Uitgevers (adres in colofon). Minimaatjes zijn maximaal 200 tekens lang. Inleveren vóór vrijdag 14.00 uur via e-mailadres delta@ tudelft.nl.

demic challenges? Check the website of the International Student Chaplaincy, www.iscnetherlands.nl, to learn about their wide range offer.

Student and Career Support Information The student psychologists and the central student and careers councilors are located at Jaffalaan 9A. Office hours: Monday-Friday from 9.00-17.00 hrs. You can direct your inquiries or make an appointment at the Front Office or by phone: 0152788004. For an initial appointment with one of the student psychologists you should first come to one of the open office hours: Tuesdays and Thursdays

from 11.30-12.30 hrs. The open office hours of the Student and Career counselors are on Tuesdays from 11.30-12.30 o’clock. More information on www.studentandcareersupport.nl. International Office The International Office, Jaffalaan 9a/visitor’s entrance at Mekelweg, office opening times Monday to Friday 9.00–17.00 hrs. Appointments and enquiries can be made by email: internationaloffice@tudelft.nl or by phone: 015-2788012.

H&J Uitgevers_2x70_zw-w

14-05-2004

Voor advertenties bel met:

H & J Uitgevers Postbus 101 2900 AC Capelle aan den IJsel T (010) 451 55 10 F (010) 451 53 80 E delta@henjuitgevers.nl

Neem contact op met Hennie de Ruyter of met Mireille van Ginkel voor nadere informatie

14:02

Pag


DELTA. 21 17-06-2010

18

Delta in English

Blackest black

Nuna5

Researchers in the United States have designed a metamaterial whose internal structure is capable of absorbing virtually all electromagnetic radiation. This ‘blacker than black’ metamaterial has optical properties not usually found in nature, and hence objects made from it are perfectly black, as opposed to normal black objects, which always reflect some light. The researchers tested their creation by using near-infrared radiation with a wavelength of approximately 900 nanometres (or just beyond the red end of the vis-

ible spectrum) to illuminate both polished and roughened pieces of their material. They found that 20 percent of the light reflected off the surface of the polished material, but less than 1 percent off the roughened version. Interviewed in New Scientist, Evgenii Narimanov, one the researchers behind this discovery, said the new metamaterial would likely be used for “stealth technology in the gigahertz range” – that is, for building military equipment invisible to radar.

The Nuon Solar Team will participate in the largest solar track race in the world, the Suzuka Dream Cup. In anticipation of this event, designers at the Delftware factory, ‘The Porceleyne Fles’, have given Nuna5 a complete makeover, adding Delft Blue patterns to the car’s outer design. This is the first time the Nuon Solar Team will compete in the Suzuka Dream Cup, held in late July. “The Delft Blue design is of course a fantastic business card for a Dutch team in Japan,” says Geert Kroon, Nuna5’s project leader. On June 17 the new-look

Nuna5 will be exhibited for TU Delft students and the press at the Museum het Prinsenhof in Delft. The Suzuka Dream Cup is the world’s largest circuit track race for solar-powered vehicles. Approximately 40 other teams, primarily form Japan, will compete in the race.

Orange fever grips nation Holland has come done with a serious case of Oranjekoorts (Orange Fever), as the Dutch national football team strives to hold off breaking the nation’s collective heart for at least a couple more weeks. Although big screens showing World Cup matches have been banned in most public places, there are still plenty of places to go to watch and experience the sporting and (pop-) cultural spectacle that is the Dutch World Cup. Closest to home is TU Delft’s Sports Centre (SC), where all World Cup matches are being shown live on the SC Café’s big screen. ‘Nothing beats watching a game with a good crowd’, the SC’s promo proclaims, while also urging the TU’s students and staff to ‘Dress to impress and support your favourite team!’ The SC Café offers catering specials during the games; special themes based around the countries playing that day; a ‘7 beers for the price of 6’ deal; and extended opening times (also on weekends). Companies and Dutch celebrities surely aren’t missing the chance to profit on the back of the World Cup,

but you’ll need to head off-campus to taste the truly wild (and weird) Dutch World Cup experience. Philips Stadium in Eindhoven is hosting a football concert by Guus Meeuwis, a popular singer-songwriter of sentimental ballads. First the Holland v. Japan match will be shown on a big screen inside the stadium, then Meeuwis will take the stage to serenade a sea of orange-clad faithful. A truly echt Nederlandse happening. On June 19 (Holland v. Japan) and June 24 (Holland v. Cameroon), there will be big football-themed parties called ‘Holland Heineken Plein’ in Den Bosch (Brabanthallen), featuring live match broadcasts and performances by Dutch pop idols like Jeroen van der Boom, Monique Smit, Peter Beense and René Schuurmans, with dj Perry Stuiver providing the beats on the square all day and night. Rotterdam is also getting in on the World Cup action, hosting an

Dress to impress and support your favourite team ‘Experts van Oranje’ musical football party at De Kuip on June 19/24, with live match broadcasts inside the stadium and performances by Dutch pop stars, including Wesley, Gordon, Johnny Romein, Lee Towers, Thomas Berge, Het Feestteam, Jan Smit, Jannes and Jeroen

(Photo: Sam Rentmeester/FMAX)

van der Boom. And Coca Cola of course isn’t letting Heineken monopolise the Dutch World Cup: fans can head to Amsterdam Arena on June 19 (starting at 11:00 a.m.) for the ‘Coca Cola Fifa World Cup Celebration’, where there will be live football and African beats by Waylon, VanVelzen and Alain Clark.

Africa scores For those desiring some higher World Cup culture, Amsterdam Noord’s Tolhuistuin (a park situated across the water behind Amsterdam CS) is hosting a World Cup and Africa-themed open-air party from

June to August. There, among the park’s monumental trees, a stage, wooden dance floor and bar are the venue for live, big-screen matches plus dj’s, modern dance performances, Sunday markets, films and famous African bands, like Bibi Tanga & The Selenites. The Tolhuistuin party is every weekend and some weekdays all summer long. Elsewhere, the World Cup has inspired many Dutch museums to focus on Africa and football. At Leiden’s Museum Volkenkunde, South Africa is the theme of the summer exhibitions (June-August 22), including a photo-retrospective of the work of Ernest Cole (1940-1990),

South Africa’ first photo journalist, who documented his peoples’ plight under the Apartheid regime. Meanwhile, starting in June, Amsterdam’s Tropenmuseum and Tropen Theater are hosting a ‘great spectacle’ called ‘Africa scoort’ (Africa scores!) based around the World Cup. The Tropen Museum’s Lichthal has been transformed into a huge football stadium for hosting interactive exhibitions capturing the African World Cup spirit and experience. Exhibits include documentaries about African fans on the street, the township cafes and the production of vuvuzelas, as well as profiles of the six African World Cup teams and a ‘Wall of Fame’ of famous African footballers. The Tropen Theater meanwhile has been converted into an African Sports bar, where South African beer is on tap and the walls are decorated with posters and shirts of Africa’s great football stars. (DM)

x hollandheinekenplein.nl seetickets.nl expertsvanornaje.nl cocacola.nl/wk/ tolhuistuin.nl/programma afrikascoort.nl

motsyk

Coffee or no coffee? “Every TU student has had this experience: sneaking coffee into ‘no-coffee’ zones, inconspicuously holding the cup under a desk while avoiding eye-contact with guards making their rounds, taking hurried gulps and then finally relaxing to enjoy the last few sips after the guards have left and lecture has begun. Students are aware of the no-coffee rule, yet we constantly break it. Why? Because it’s ridiculous and seemingly arbitrary: while practical rules - like where not to park your bike or toss your trash - arise from necessity, the ‘no-coffee’ rule seemingly manifests itself randomly on campus, based solely on the whims of some secret coffee council that meets annually in a stuffy room, and where clad in ankle-length, scholarly robes the presiding members decide where on campus coffee will be banned or allowed. Anyway, that’s how I imagine it, since the rule keeps changing year to year. At the aerospace faculty, for instance, coffee was initially allowed in lecture halls and project rooms, but is now banned. Meanwhile, food and drinks were long banned at the central library, until suddenly this year they were allowed! When this subject comes up, the TU caretakers’ first argument is that it’s a hygiene issue: coffee attracts ants, food

causes unpleasant smells, and since students are generally pigs, drops and crumbs get stuck in places they shouldn’t and future generations of TU students will suffer the consequences: smelly, dirty, ant-infested project rooms! But is this really true? Take the central library for example: once drinks and snacks were allowed in the study cone, did the place become a disgusting, smelly swamp of bacteria? No it did not, because, ‘shockingly’, students turned out to be respectful enough to treat TU property with care. Moreover, after months of hearing how important it was to keep food out of project rooms, we were surprised one day to find a catering service inside one of the project rooms serving warm snacks to participants of TU-hosted seminars and workshops. When the TU’s caretakers witnessed this horrible breach of holy TU rules, they…joined in to have some snacks! Hypocritical much? The second argument supporting the ‘no-coffee rule’ is to prevent damage to TU computer hardware. This rule is particularly confusing, as coffee was allowed in the old project rooms, where there was one computer per student, yet coffee isn’t allowed in new project rooms, where new TU policy requires each student to have his/her own laptop and there is

only one PC per five students. Strange, no? Like if I spill coffee all over my laptop, the TU will care? Further, when sitting at home having a cup of coffee while working, how often do you spill it all over yourself or your computer? Rarely, unless you’re five-years-old or have some sort of motion disorder. And if it does happen, do you simply let the puddle seep into the carpet or dry into a moldy black crust on your desk, or do you, like a civilized person, get a napkin and clean up the mess? In my opinion at least, university students are civilized persons. When making such rules, the TU should also think about the productivity levels of coffee-deprived students. In a coffeeloving country like the Netherlands, saying ‘no coffee in project rooms’ is like saying ‘no water in the swimming pool’: you can breast-stroke or back-paddle all you want, but you won’t get very far.” Olga Motsyk, from Ukraine, is a BSc aerospace engineering student


19

DELTA. 21 17-06-2010

Delta in English

Virtual alumni

Housing woes

Tram delay

Nuffic, the Netherlands organization for international cooperation in higher education, has launched a new virtual Holland Alumni network. This networking tool offers (international) alumni a host of services, including posting news and events, searching for alumni directory members, receiving online training about fundraising, networking and volunteer management, and accessing a virtual office of shared documents.

Duwo is facing an uphill battle in its efforts to solve the shortage of student housing in Delft. While demand remains high for student housing, Duwo faces increasing difficulties in securing financing for the construction of new student housing complexes, according to a recent report. Such difficulties are apparent in Delft, where large new construction and renovation projects in TU-Noord that were planned to be completed in 2009 and 2010 have remained stalled, owing in part to the current financial crisis.

Construction of tram line 19, which will run from the TU Delft campus to Delft Central Station, has been delayed again. The reason is that the Sebastiaans Bridge cannot be replaced. TU Delft is not pleased. Plans for tram line 19 have been in place for six years. Four years ago it was discovered that the Sebastiaans Bridge was too weak to support a tram line and thus would have to be replaced. A host of problems however have arisen over the years to delay the bridge replacement project, including permit delays. But now a new inves-

x

www.hollandalumni.nl

Correction tigation, which has found that the bottom soil is polluted with cooper, lead and zinc, has led to more uncertainty about the project. Hans Krul, the secretary of TU Delft’s Executive Board, is “not happy” with the new delays: “I find it very strange indeed that these uncertainties are only now becoming known. This won’t win any beauty prizes. The accessibility of TU Delft and Technopolis suffer as result.”

In the article, ‘Uprising at Roland Holstlaan’, published in Delta 20, Mohammad Karimi was misquoted, owing to a translation error from Farsi to English for publication. Karimi was quoted as saying: “For 45 minutes Elco van Oort from IO talked about Duwo, very generally”. The quote should have read: “For 45 minutes, only Elco van Oort from IO and a Duwo representative talked, very generally.” The word ‘unsatisfactory’ elsewhere in this article was also misattributed to Karimi. Delta regrets these errors.

Novabike debuts at Ducati A racing motorcycle powered by bio-ethanol is TU Delft’s latest great sustainable idea. xDAVID MCMULLIN TU Delft’s newest ‘Dream Team’ was recently making some big noise on the racetrack and in the world of sustainable technology. At the Open Dutch Championship, held at the Assen motorspeedway, this TU Delft student team unveiled their sustainable racing motorcycle, called Novabike, which is the Netherland’s first racing motorcycle to be powered by bio-ethanol. This was the first time that Novabike

’The motoring and innovation media were very interested in this first-ever bio-racer’ had competed against gasolinepowered motorcycles. This latest TU Delft Dream Team is striving to establish a winning place within the world of professional motorcycling for sustainable fuels. The Novabike student team took up this initiative themselves, setting themselves the daunting challenge of developing an environmentally friendly, competitive racing motorcycle that powered by a sustainable

fuel source. Although Novabike’s engine block was made by KTM, a motorcycle manufacturer, the student teams designed the rest of engine themselves. This bio-ethanol motorcycle not only runs cleaner but is also expected to ultimately reach a top speed of 230 km/h. Nick Appelman, one of the students behind this bio-ethanol project, is also serving as Novabike’s driver: “By actually racing the motorcycle myself, I get much clearer feedback from the engine than I would on the test bench. And because I know the system through and through, it’s possible to immediately make adjustments. In this way, the engine can be perfectly tuned to the race.”

Full power Novabike premiered at the Assen motorspeedway during the international Ducati Club Races, one of the largest motorcycling races in Europe. Novabike raced in the Supermono class (a standard gasoline class) against teams and bikes from all over the world. “The Ducati race weekend was awesome and went as it should, with ups and downs”, says Paul Kieft, Novabike’s team manager, who added that after the first test lap the bike experienced some technical malfunctions. “The second injector, which is responsible for the feed over 6000 revolutions, stopped working, and because of this we didn’t achieve the desired 230 km/h.” Although the race organizers insisted that Novabike should com-

Novabike in action at the Ducati Club Races. (Photo: Team Novabike)

plete the full race, Appelman was too proud to continue at less than the bike’s full power. Instead, the entire race paddock was mobilized into action to fix the problem, which ultimately turned out to be a bug in the software. “People kept telling us to get used to it, that everything breaks on the bikes in this racing class”, Kieft says, cheerfully. “Although we had some setbacks, we generated lots of publicity for the project. The motoring and innovation media were very interested in this first-ever bio-racer.”

The team is now hard at work and looking forward to showing off Novabike’s full power at the next race in Oschersleben, Germany, on July 4th. Biomass, such as vegetable waste, offers huge potential as an environmentally sound alternative to fossil fuels. Moreover, biomass is an excellent raw material for the chemical and materials industries. TU Delft conducts comprehensive research aimed at converting biomass in the best and most profitable ways.

x novabike.nl

x The Novabike team is looking for new, enthusiastic ‘motorcycle-crazed’ team members. The team is especially looking for website masters, crisis managers and top mechanics. recruitment@novabike.nl

Women top EU higher education In all countries of the European Union (EU), more women than men are enrolled in higher education, according to a recent report compiled by the European Commission based on the work the Eurydice network, which collects and analyses data on education systems. The study covered 29 countries (all EU member states except Bulgaria, but including Iceland, Liechtenstein and Norway). Dutch women meanwhile trailed hopelessly behind in the percentages that pursue science and technology degrees.

The report provided complied figures for men and women in EU higher education. The trend was clear: women more frequently enroll in higher education and they also are more likely to graduate. And this discrepancy between men and

‘Most graduates are female and most school drop-outs are boys’ women continues grows. Women account for 59 percent of all graduates in the European Union. In the Netherlands, that figure stands at 57 percent. In Estonia and Latvia, women account for seventy percent of all graduates. Women represent the majority of students and graduates in almost all countries and dominate in education, health and welfare, huma-

nities and arts. Men dominate in engineering, manufacturing and construction. Around two thirds of countries have gender equality policies in higher education. However, almost all these policies and projects target only females. While there is much good news for women in the report, the proportion of women among teaching staff in higher education institutions declines with every step on the academic career ladder. Yet only about a third of the countries have implemented concrete policies to address this problem.

Technical studies The report also highlighted the fact that in no other country in the EU do so few women graduate with degrees in science, mathematics or computer science as in the Netherlands, where women account for only one in five graduates in these disciplines. Throughout the

rest of the EU, the average is forty percent, or twice that of in the Netherlands. Romania, at 62 percent, has a particularly high percentage of women enrolled in technical studies. Meanwhile, Belgium and Hungary also perform poorly in this area, although they are still eight and nine percent higher than the Netherlands, respectively. Regarding technical studies, inequality between men and women exists everywhere. In all EU countries, women account for only approximately 25 percent of all graduates of technical degree programmes. And in the Netherlands that percentage is even lower: only 18 percent. Germany is at same level as Netherlands, and Ireland is the worst performer, with just 16 percent of its women pursuing technical degrees. In summing up the report’s findings, the EU commissioner responsible for education, Androulla Vassiliou,

said: “The relationship between gender and educational attainment has changed significantly over the past fifty years and differences now take more complex forms. Schools are overwhelmingly staffed by women, but education systems are managed by men. Most graduates are female and most school dropouts are boys. We need to base gender equality policies on these realities.” With a few exceptions, all European countries have, or plan to have, gender equality policies in education, with their primary aim being to challenge traditional gender roles and stereotypes. (HOP/DM)


DELTA. 21 17-06-2010 achterkant

00 20

dream teams Naam: Paul Kieft (22, WB) Dreamteam: NovaBike (www.novabike.nl) Functie: Teammanager extern “Eind mei hadden we op Assen onze allereerste race-evenement, de Ducati-clubraces. Onze motorfiets, Novabike gedoopt, is er een uit de supermono 800-categorie. Onze fiets, die we voor een groot gedeelte zelf bouwden, loopt op bio-ethanol. We hebben er ruim een jaar naar toegewerkt en lagen goed op schema, maar toen ging vier dagen van tevoren de ECU kapot”, vertelt Paul Kieft. “De ECU is de elektronica die er voor zorgt dat de motor goed loopt. We zijn toen nog gauw naar Nijmegen gegaan om het te laten repareren, dus de race hebben we net gehaald. De race ging lekker, alleen ging er op het laatste moment iets stuk. Toch kregen we gigantisch veel media-aandacht, en eigenlijk iedereen was enthousiast over ons innovatieve project. Met een massa van 120 kilo is onze motor meteen tien kilo lichter dan die van de HAN, en die doet al jaren mee. Op zo’n evenement besef je pas wat een bijzondere technologie de TU in huis heeft, wij gebruiken technologie in onze motor die voor de andere teams niet toegankelijk is.”(EvO)

delftse klanken

Dansbare electropop Unieke, energetische muziek. Dat is wat het drietal Kids never lie wil produceren. Experimenteren met synthesizers, samples en effecten. Het drietal, bestaande uit TU-studenten Tom Timmerman en Mark Roth plus oude schoolvriend Job Oberman, wordt beïnvloed door jaren-tachtigbands als New Order en de aartsvaders van de electro, Kraftwerk. Maar ook door nieuwe Engelse bands, haast Timmerman te zeggen. Tot nu toe waren ze aardig succesvol op enkele (lokale) bandwedstrijden. Jury’s waren onder de indruk van hun ‘mix van dance, techno en jarentachtigpop’. In mei verscheen de debuut- EP ‘1618’, een verwijzing naar de gulden snede. Timmerman: “We wilden graag een beetje mysterieus getal als titel. 1618 is ook het jaar waarin alle wetten over planeetbanen werden opgeschreven. Twee van de vier nummers hebben een spacy thema.” Begin 2008 begonnen ze in Goes als scholieren te spelen in de trant van een Britpopbandje. “Zo’n typisch Engels gitaarbandje. We kochten een synthesizer en waren er meteen aan verknocht. We schaften een elektrisch drumstel aan en gingen steeds meer de electropop-kant op.” De nieuw ingeslagen weg eiste een passende bandnaam. Een lange brainstorm­avond werd belegd. “We kwamen er niet uit, totdat in de kast van Jobs broer ons oog viel op een snijplank om T-shirts mee te bedrukken. Daar stond op ‘kids never lie’. Het is ook een strofe uit een nummer van LCD Soundsystem, ook wel een voorbeeld voor ons.” Ambities? “Kijken wat op ons pad komt. We zijn alle drie gemotiveerd om er serieus werk van te maken, maar we willen ook gewoon veel lol hebben met elkaar. We hopen wel op wat meer landelijke bekendheid.” Op 27 augustus staan ze in Delft op Westerpop. “Ons grootste optreden tot nu toe. We staan als vierde act geprogrammeerd, een perfecte tijd.” (JT)

x Paul Kieft en teamgenoot Wouter de Zeeuw: “Op zo’n evenement besef je wat een bijzondere technologie de TU in huis heeft.” (Foto Richard van ‘t Hof)

Op 21 juni houdt het team een interesseborrel voor nieuwe leden.

merel segers

Jong en lui

“Westerpop wordt ons grootste optreden tot nu toe.” (Foto: Sam Rentmeester/FMAX)

x

Kriep

www.kidsneverlie.nl

Jeetje wat erg. De laatste twee feestjes ben ik door afzonderlijke mensen diepzinnig, wijs en het engst van allemaal … volwassen genoemd. Waar komt dit opeens vandaan? Mijn eerste gok is dat ik extreem wijze dingen vertel wanneer ik aangeschoten ben. Ik neem de proef op de som en schrijf mijn gedachten op na uitgebreid kroegenbezoek. De volgende dag vind ik ‘Gewoon van iedereen houden’ toch een minder realistische oplossing voor wereldvrede. Zou het mijn uiterlijk zijn dan, zie ik er volwassen uit? Vorige week kwamen twee meisjes aan de deur om folders uit te delen. Zij vroegen mij vrolijk: ‘Zijn je ouders ook thuis?’. Mijn uiterlijk is het dus ook niet. Wat is er dan aan de hand en veel belangrijker nog, het klopt toch hopelijk niet? Sinds een tijdje heb ik de zaken goed op een rijtje. Ik weet waarom ik studeer wat ik studeer, ik woon in een

fijn huis, ik heb een lieve vriendengroep en sport veel. Aangezien ik vroeger meer een losgelaten projectiel was die duizend en één dingen begon maar ze het liefst allemaal niet afmaakte, durf ik toe te geven dat ik daarmee vergeleken wellicht een piepklein beetje volwassener ben geworden. Ik krijg hier enorm de kriebels van. Volwassen zijn doet mij denken aan huisje, boompje, beestje, anderhalf kind en een Volvo voor de deur. Doodeng dus. Dat wil ik allemaal niet! Maar als anderen mij hierin gaan herkennen, is het voor mij dan al te laat? Godzijdank is daar de wetenschapseditie van de zaterdag Volkskrant. Hersenwetenschapper Dick Swaab stelt dat je hersenen pas op je 25ste uitgerijpt zijn, voor deze leeftijd ben je nog niet rationeel genoeg om volwassen genoemd te worden. Gelukkig, ik heb nog een half jaar waarin ik heerlijk jong en lui kan zijn.

Delta TU Delft  

Newspaper technical university Delft

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you