Page 7

Voorwoord Deze TU Delft Highlights 2015 geeft weer een prachtige inkijk in onderzoek, onderwijs en ondernemen bij de TU Delft. Ook dit jaar mochten we ons verheugen in baanbrekend onderzoek dat ook nog vaak de wereldmedia haalde, een toeloop van studenten die weer hoger lag dan voorgaande jaren en een keur aan succesvolle en ambitieuze studenten en medewerkers die het ondernemerschap een kans gaven. In een publicatie als deze kunnen we dan ook nooit volledig zijn, al zou de naam Highlights kunnen doen vermoeden dat het hier een overzicht van de absolute hoogtepunten uit het jaar betreft.

de faculteit gevraagd om vanuit hun ervaring bij te dragen aan bijvoorbeeld het praktijkonderwijs.

Dat is natuurlijk niet zo. Dat we ditmaal de winnende studententeams van iGem en Stratos II+ in het zonnetje zetten, betekent niet dat we de prestatie van het Nuon Solar team, dat in Australië voor de zesde keer de World Solar Challenge won, bagatelliseren. En al belichten we dit keer het belangwekkende boek van professor Maarten van Ham over segregatie, we zijn nog steeds bijzonder trots op de geslaagde ‘loophole-free Bell test’ waarmee professor Ronald Hanson en zijn collega’s eerder dit jaar de quantummechanische deeltjesverstrengeling bewezen, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Dit alles zou natuurlijk niet mogelijk zijn zonder Universiteitsdienst; met veel genoegen presenteren we u dan ook de mannen van het Practicum Modelbouw en Bewerkingen (PMB) van de faculteit Industrieel Ontwerpen (IO) als vertegenwoordigers van de vele toegewijde en vakkundige ondersteuners die onze universiteit rijk is. En om al deze medewerkers en studenten een leer- en werkomgeving te bieden waar hoogstaande faciliteiten samengaan met alle moderne gemakken, zijn we bezig aan een grondige herontwikkeling van onze campus. Een tipje van de sluier hierover licht onze coördinator duurzaamheid Chris Hellinga op.

Geen uitputtende lijst dus, maar de twaalf interviews in deze publicatie zijn wel representatief voor al het moois dat er aan onze universiteit gebeurt. Wat deze selectie ook heel goed in beeld brengt, zijn alle vruchtbare kruisbestuivingen die er onderling plaatsvinden. Laat ik wat voorbeelden geven. De studenten van raketvereniging DARE hebben in hun bachelor het uitstekende onderwijs gevolgd van Docent van het Jaar Alexander in ’t Veld. Tegenwoordig worden zij door

7

Professor Serge Hoogendoorn en Dr. Alessandro Bozzon werken samen aan onderzoek om de leefbaarheid in steden te vergroten, de een vanuit zijn expertise op het gebied van verkeersmanagement en de ander vanuit de hoek van de sociale datawetenschap. Maja Rudinac, CEO van Robot Care Systems, is een oud-collega van professor Robert Babuska, en nu op haar beurt werkgever voor Robotica-afgestudeerden.

Twaalf interviews met niet-zomaar mensen van onze universiteit. Allemaal samen maken zij het verschil, bij de TU Delft en in de samenleving. Professor Karel Luyben Rector Magnificus Technische Universiteit Delft

Highlights 2015 NL  

Highlights TU Delft 2015

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you