Page 1

Mag

TWEEMAANDELIJKS PERSONEELSBLAD VAN INFRABEL FEBRUARI 2018 • #22

p.20

//Academy We zijn vertrokken!  p.06

p.14

p.16

Dossier : onze mobiliteit

Het Phoenix project: Infrabel na 2020

De uitvinding van Jelle voor meer ergonomie en veiligheid


VOORWOORD

INHOUDSOPGAVE

06

Mag

12

//Academy We zijn vertrokken!

Onze Prioriteiten

Onze mobiliteit onder de loep

Seinhuis van Hasselt klaar voor de toekomst met de hulp van de seininrichtingsploegen

14

16

Onze Prioriteiten

Onze Prioriteiten

Het Phoenix project en de dienst Strategy & Steering stomen Infrabel klaar voor de toekomst

De krik van Jelle voor meer ergonomie en veiligheid op het werk

Goed om te weten

//Academy : de werken zijn begonnen

24 GoBlue

Employer branding en GoBlue: een winnend duo!

26

28

Onze Partners

Onze Partners

HR Rail: ontmoeting met algemeen directeur Paul Hautekiet

Het duurzame DNA van NMBS

p.06

p.14

p.16

Dossier : onze mobiliteit

Het Phoenix project: Infrabel na 2020

De uitvinding van Jelle voor meer ergonomie en veiligheid

COLOFON //MAG Uitgegeven door Infrabel HOOFDREDACTEUR: Philippe Thils REDACTIECOMITÉ: Robert Baum, Leslie Buyle, Kim Castro, Annelies De Keyser, Bram De Saedeleer, Ilse Mayens, Alain-Pierre Meeus, Demi Nachtergaele, Juny Op De Beeck, Anneleen Osselaer, Benoit Quitin, Nancy Simon, Philippe Thils, Niels Vanacker, Sam Van Dyck FOTO'S: Fotolia, Robert Baum, Benjamin Brolet, François de Ribaucourt, NMBS LAY-OUT: Johnny De Meester, Ellen De Vuyst, Michel Sion, Michel Vandesande DRUK : ABC Printing VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Benoît Gilson ADRES: //MAG, 10-31 I-CPA.134, Marcel Broodthaersplein, 2 1060 Brussel

Beste collega’s, De roep om een betere stiptheid klinkt de jongste maanden steeds luider bij de spoorklanten. Stipt treinverkeer is belangrijk en het is onze taak om zo veel mogelijk gehoor te geven aan deze legitieme verwachtingen. Begin dit jaar hebben we een aantal maatregelen genomen om de stiptheid te verbeteren. Zo zullen we ons spoornet nog efficiënter maken, nauwer samenwerken met NMBS en de strijd tegen trespassing nog verder opdrijven. Al deze inspanningen om de stiptheid te verbeteren, mogen ons echter nooit doen vergeten dat veiligheid, voor elke medewerker individueel maar ook collectief voor het hele bedrijf, altijd onze allereerste prioriteit zal blijven. Eind vorig jaar werden we er door de dramatische feiten in Morlanwelz nog eens pijnlijk aan herinnerd: veiligheid is nooit een verworven feit. Elke dag opnieuw, op elk ogenblik, moeten we er werk van maken. Het is net daarom dat veiligheid de topprioriteit van ons bedrijf is. In je dagelijkse taken en verantwoordelijkheden mag dan ook absoluut niets je doen afwijken van de koers die we sinds de oprichting van Infrabel zijn blijven aanhouden: Safety First! Geen enkele actie, ook niet wat je doet om de stiptheid te verbeteren, mag jouw veiligheid, die van jouw collega’s en onze klanten in het gedrang brengen. Ik vraag je dus nogmaals om in eerste instantie te waken over jouw veiligheid en die van je collega’s en onze spoorklanten. Als je tijdens je werk vaststelt dat veiligheid en stiptheid tegenstrijdige doelstellingen blijken en je daarbij een keuze of bepaalde afwegingen moet maken, dan mag je gewoonweg niet twijfelen: kies altijd eerst voor veiligheid en dan voor de stiptheid! Zo ben je zeker dat je de juiste beslissing neemt. En meestal blijkt een goede beslissing voor de veiligheid uiteindelijk ook goed voor de stiptheid. Hou het veilig! Luc Lallemand

mag@infrabel.be

Maar ook …

LID VAN

Onze Prioriteiten 10. Welzijn op het werk: een zaak van iedereen

Sociale media 30. De leukste posts

Goed om te weten 18. Gezellige infosessies tijdens de Learn & Lunch meetings

People@Infrabel 32. Nieuws van het bedrijf

GoBlue 22. Een efficiënte 2.0 samenwerking

Spelletjes & Wedstrijd 34. Breinbrekers 36. Deel je kennis en win

2

Veiligheid komt altijd op de eerste plaats

p.20

Dossier

20

TWEEMAANDELIJKS PERSONEELSBLAD VAN INFRABEL FEBRUARI 2018 • #22

//MAG werd gedrukt op gerecycleerd papier.

3


IN HET KORT

SE NS IB IL IS ER IN G VA N LE UV EN SE LE ER KR AC HT EN

Robert Baum

EEN TRIEST RECORD VAN SPOORLOPEN IN 2017 In 2017 hebben we 807 gevallen van spoorlopen vastgesteld op ons spoornet. Hierbij kwamen 7 personen om het leven en raakten 7 anderen zwaargewond. Bovendien heeft spoorlopen gemiddeld 6 uur vertraging per dag veroorzaakt en had zo een zware impact op het stiptheid op het hele netwerk.

AS 3 : Belgisch-Luxemburgs samenwerkingsverband De modernisering van As 3 maakt het voorwerp uit van een intentieverklaring tussen de Belgische en Luxemburgse ministers van Mobiliteit. De bedoeling hiervan is om de impact van de werken op het spoorverkeer tot een minimum te beperken. Daarom is de medewerking van onze teams in het zuiden van het land cruciaal. Zij zijn er in ieder geval klaar voor!

Meer ongevallen en doden aan overwegen vorig jaar In 2017 telden we 51 ongvallen aan overwegen, ten opzichte van 45 in 2016 (nog voorlopige cijfers). De balans is zwaar: 9 doden (4 in 2016), en 3 zwaargewonden (8 in 2016). Het niet-respecteren van de verkeersregels blijft de belangrijkste oorzaak van deze ongevallen. Het totale aantal incidenten aan overwegen, die ook stijgen, hebben gemiddeld 2u30 vertraging per dag veroorzaakt in

4

" Ice Guards " Infrabel neemt in de winter steeds de nodige voorzorgen. Maar wist je dat de Noorse infrastructuurbeheerder (Bane NOR) tijdens de strenge poolwinters "Ice Guards" inzet om het treinverkeer te verzekeren? Zij houden de wacht aan de ingang van tunnels om doorrijdende treinen te waarschuwen voor neervallende ijsblokken. Zelfs bij temperaturen van -25°C staan ze dag en nacht paraat!

RURTALBAHN CARGO NETHERLANDS In december werd de transportfirma Trainsport omgedoopt tot Rurtalbahn Cargo Netherlands. Daarom werken verschillende berichten gelanceerd om het personeel van de onderneming te doen wennen aan de nieuwe naam. De campagne was vooral gericht op het personeel dat contact heeft met de treinbestuurders van de firma.

De Kamer vol lof over het innoverende werk van onze ingenieurs! In de herfst stelden onze teams nieuwe, efficiëntere railpads voor. Hun werk ging niet onopgemerkt voorbij in de Kamer. De Kamerleden, die danig onder de indruk waren van de creativiteit van onze ingenieurs en de kwaliteit van het resultaat, feliciteerden Infrabel met deze Europese innovatie. Dit is nog maar eens een mooi bewijs dat innovatie leeft bij onze teams en onze onderneming!

keer op Op de opleidingsdag "Dag Ver hten in krac leer 120 en School 2017" kreg r de ove les ings liser Leuven een sensibi om was ng oeli bed De spoorveiligheid. orspo de op en wijz hen nog eens te s de veiligheidsregels die gelden lang ers lnem dee De . gen sporen of overwe e "Th met n ake nism konden er ook ken Box by Infrabel".

Nieuwe tunnel in Hasselt In Hasselt werd een nieuwe voetgangers- en fietserstunnel onder de sporen geplaatst. De prefabtunnel, die 25 meter lang is en 600 ton weegt, werd met een speciaal schuifsysteem op zijn plaats geschoven. Dankzij deze spitstechnologie konden we de impact op het treinverkeer zoveel mogelijk beperken.

Hyperloop: bochtig denkwerk Nu Australië zijn zinnen heeft gezet op de Hyperloop, breken wetenschappers in Brisbane zich het hoofd over hoe groot de straal van de bochten moet zijn om de beoogde exploitatiesnelheid te halen zonder in te boeten op het comfort van de reiziger. Ter info, de boogstraal van het traject van de HST-trein in 2007 moest 16,6 km zijn om het snelheidsrecord te vestigen... In Brisbane hebben ze nog wat denkwerk voor de boeg!

Totaal aantal dozen speelgoed en warme kledij die Infrabel in november verzamelde voor het goede doel. BEDANKT!

5


DOSSIER

Duurzame mobiliteit

I want to ride my bicycle, I want to ride my bike… Het spoor zelf is al één van de duurzaamste vormen van vervoer. Maar als spoorbeheerder bekijkt Infrabel voortdurend hoe het nóg duurzamer kan. Elektrische of zachte mobiliteit, duurzame energie (zoals windmolens), fietsgebruik of vergroenen van het wagenpark, ze horen allemaal thuis in het rijtje van mogelijke pistes. Maar om te weten welke kaart we nu het beste trekken, namen we onze eigen mobiliteit eerst even onder de loep. Want meten is weten én doen! Leslie Buyle

O

m de 3 jaar is Infrabel, als bedrijf met meer dan 100 werknemers, wettelijk verplicht een stand van zaken op te stellen over de mobiliteit van zijn personeel. Het is de bedoeling om op basis van de resultaten een actieplan uit te werken dat duurzame mobiliteit stimuleert. Na de enquête in 2014 en het actieplan 2015 - 2017 lanceerde I-HRO in september 2017 een nieuwe bevraging. Tegelijk was er ook een screening van maar liefst 67 sites op het vlak van aantal parkeerplaatsen, toegang tot het openbaar vervoer, fietsentallingen en andere faciliteiten voor fietsers.

33,2% DE AUTO KOMT OP DE 2e PLAATS Met 33,2%. Vuistje, want daarmee doen we beter dan de helft van alle bedrijven in België.

52,5% DE TREIN BLIJFT OP 1 De hoofdverplaatsingswijze (het vervoermiddel dat voor het grootste deel van het traject wordt gebruikt) blijft de trein met 52.5%. Dat is maar liefst 5 keer meer dan om het even welke andere onderneming in België. Uit de resultaten blijkt wel dat de Infrabelmedewerkers vaak meerdere verplaatsingswijzes combineren om naar het werk te gaan. Een duidelijke meerderheid (57%) rijdt met de auto van en naar het station, maar 26% heeft ook de fiets ontdekt.

5,6% DE FIETS KOMT ACHTEROP 5,6% van onze collega’s kiest dan weer voor de fiets, terwijl dat elders 9,5% is.

6

7


GEREALISEERDE ACTIES SINDS 2014 VOOR DUURZAME MOBILITEIT: - Aanstellen van een mobiliteitscel (mobility@infrabel.be) - Medewerkers de kans geven om de fiets uit te proberen (o.m. Bike Experience, Bike Project, Infrabel goes Fiji) - Gebruik van duurzame mobiliteit aanmoedigen via nieuwe initiatieven (o.m. samenwerking met carpool. be, lease-fietsen, coaching via Bike Experience …) -

Rekening houden met de ‘ecoscore’ van een voertuig bij leasing

-

Opleidingen "ecodriving"

En dit is nog maar het begin: momenteel wordt er hard gewerkt aan een nieuw actieplan rond mobiliteit voor de komende jaren.

Dat de fiets daarbij een centrale rol zal spelen, staat vast. Niet minder dan 2000 collega’s nemen regelmatig de fiets om gedeeltelijk of volledig naar hun werkplaats te gaan. Dat er sprake is van een fietscultuur in ons bedrijf is daarmee zeker bewezen …

In september lanceerden we de uitdaging om, in het kader van de Week van de Mobiliteit, samen fietsend de afstand tot de Fiji-eilanden af te leggen. Al zeggen we het zelf, de actie overtrof onze stoutste verwachtingen …

Ok, er was een nazomertje wat ervoor zorgde dat het aangenaam fietsen was.

"Infrabel goes Fiji" is een reis rond de wereld geworden. Maar dat maakt de prestatie niet minder indrukwekkend, en dat verdient een erkenning. Elke deelnemer van de “Infrabel goes Fiji”-actie krijgt de komende weken een heus collector’s item toegestuurd: een fietshelm van Infrabel.

16.341 kilometer afleggen tot Fiji? Piece of cake: na 8 dagen hadden we dit al achter de kiezen. Twee keer de afstand tot Fiji afleggen? Met de vingers in de neus. We haalden vlotjes de kaap van 32.000 kilometer … In totaal legden we 40.997 kilometer af! Dat is zomaar eventjes een ritje rond de wereld.

4 0 9 9 7 km TWEE ELEKTRISCHE FIETSEN IN DE PRIJZENPOT

En het is nog niet gedaan ...

De cel Mobiliteit zal ook de de fietsvergoeding niet uit het oog verliezen. Beloofd!

SAANK EP

P OO

Zowel bij The Bike Project als bij Infrabel goes Fiji gaven we de kans om elektrische fietsen te testen. Beide acties zijn ondertussen al afgelopen, maar nog steeds krijgen we aanvragen van collega’s die graag een elektrische fiets willen testen.

We hebben jullie gehoord! :-) Daarom lanceren we in het voorjaar van 2018 een groepsaankoop van elektrische fietsen, en dit in samenwerking met Rail Facilities. Houd dus zeker //Workplace, Yammer en de communication corners in het oog.

GR O

Elke area en elke centrale dienst hielden de bezemwagen ver achter zich, dat is duidelijk. De area of centrale dienst die het meeste en minste aantal kilometers bij elkaar fietsen krijgen binnenkort – hoe kan het ook anders? – een nagelnieuwe elektrische fiets voor alle professionele verplaatsingen overdag.

ELEKTRISCHE

FI

ETSEN

LENTE 2018

8

9


ONZE PRIORITEITEN

Ben je een leidinggevende?

A

Jouw welzijn op het werk

Wie heeft welke rol?

ls leidinggevende staat welzijn op het werk hoog op mijn agenda. Ik geef altijd het goede voorbeeld en geef vertrouwen aan mijn medewerkers. Zo bouw ik een open en respectvolle relatie op.

WAT DOE IK CONCREET?

Het welzijn van al onze collega’s ligt iedereen nauw aan het hart. We willen dat iedereen elke dag veilig en gezond thuiskomt. Het is belangrijk dat iedereen weet wat van hem/haar verwacht wordt. Welke rol heb jij?

Ik spoor actief risico’s op en neem maatregelen om ze te vermijden of te beperken.

Anneleen Osselaer

Ik spoor medewerkers actief aan om incidenten en bijna ongevallen te melden.

Ik spreek mijn waardering uit en bied de nodige ondersteuning voor positieve initiatieven. Denk maar aan de krik van Jelle! Ik spreek medewerkers aan op onveilige handelingen en leg hen uit waarom het zo belangrijk is om bepaalde voorschriften te volgen.

Ik ga na of iedereen de instructies kent, begrijpt en toepast. Ik zorg ervoor dat de nodige machines, PBM’s en gereedschappen voorhanden zijn en waak erover dat ze in goede staat zijn. Ik maak tijd vrij om aanwezig te zijn op het werk en in dialoog te gaan met mijn medewerkers. Ik neem bijvoorbeeld deel aan veiligheidsconferenties en permanente opleidingen, ik organiseer teamvergaderingen en neem de tijd om gewoon eens een babbeltje slaan om te horen hoe iedereen zich voelt op het werk.

Ben je een medewerker?

A

ls medewerker draag ik zorg voor mijn eigen welzijn en dat van mijn collega’s. Ik ga regelmatig na of we ons werk veilig kunnen uitvoeren en of we over de nodige kennis en middelen beschikken. Is dat niet het geval? Dan meld ik dit aan mijn leidinggevende.

WELKE VRAGEN KAN IK ME ZOAL STELLEN? Zet ik mijn welzijn op nummer 1 en moedig ik mijn collega’s aan om dat ook te doen? Spreek ik mijn collega’s aan op onveilige handelingen? Zorg ik voor een ordelijke en nette werkomgeving?

En Infrabel ?

11

Behandel ik iedereen met respect?

I

Gebruik ik het veiliheidsmateriaal op een correcte manier?

nfrabel biedt ondersteuning en maakt middelen vrij voor welzijn op het werk en creëert een cultuur waar open en transparante communicatie centraal staat, waar we luisteren naar en leren van elkaar. Go Blue!

Draag ik de nodige PBM’s?

Vernieuwde opleiding welzijn op het werk: mijn rol als leidinggevende Elke leidinggevende heeft een specifieke rol in het kader van het welzijn op het werk. Het aanduiden van een peter/meter voor het onthaal van een nieuwe medewerker, risico’s verbonden aan het werk in kaart brengen en preventiemaatregelen nemen, opleiding en instructies geven, etc. zijn enkele van zijn/haar verantwoordelijkheden. In de vernieuwde opleiding wordt elke leidinggevende aan de hand van voorbeelden en oefeningen mee op weg genomen in die taken. De nieuwe sessies zijn in januari van start gegaan. Je ontvangt een uitnodiging wanneer jij aan de beurt bent.

10

+ Meer info? Je leest meer over de verschillende rollen van iedereen in het gele veiligheidsboekje: "Je welzijn op het werk van A tot Z ".

11


ONZE PRIORITEITEN Achter de schermen ...

Concentratie

Seinhuis Hasselt klaar voor de toekomst Het nieuwe seinhuis van Hasselt blijft in 2022 één van de tien seinzalen die het treinverkeer in België zullen regelen. In 2017 nam Hasselt zowel het seinhuis Blok 9 van Leuven als het oude seinhuis Blok 19 van Hasselt over. Een huzarenstukje voor onze seininrichtingsploegen, die deze klus telkens tijdens een weekend moesten klaren. Ilse Mayens

De concentratie van een seinhuis is een immense uitdaging op het vlak van seininrichting. Alle mensen werkten gedurende maanden schouder aan schouder om de overheveling tot een goed einde te brengen. Vaak gebeurde dit achter de schermen …

T

ijdens het eerste weekend van december 2017 rondde Infrabel in Hasselt de laatste fase van de concentratie richting 31 seinhuizen af. Het oude seinhuis in Hasselt sloot toen definitief zijn deuren. Om de wissels en seinen in het station van Hasselt te kunnen bedienen vanuit het nieuwe EBP seinhuis, vernieuwden onze specialisten bij I-AM er de hele seininrichting (keten, kabels, seinen, assentellers, wissels …) en sloten ze de buiteninstallaties aan op de EBP (Elektronische BedieningsPost ) / PLP (Poste à Logique Programmée) software. De concentratie van het seinhuis betekent in dat opzicht meteen ook een volledige verjonging van de seininrichtingsonderdelen! Omdat de impact op het treinverkeer zo klein mogelijk moest blijven, was de deadline bijzonder strak. Tijdens de overname waren 3 ploegen technici elektromecanicien et 2 ploegen bankwerkers op het terrein in de weer. In totaal zo’n 35 personen. De maandenlange voorbereidingen wierpen hun vruchten af. Dankzij de knowhow van onze specialisten en een intense samenwerking tussen de collega’s van I-AM en I-TMS, is het seinhuis van Hasselt nu klaar voor de toekomst …

GERT WENS orchef technisch sect Seininrichting JAN DE POTTER rsectorchef technisch onde ng ti Seininrich

“Er gingen heel wat voorbereidende werken en proeven vooraf aan de overname van het oude seinhuis. Het uittekenen van de plannen, het testen van de software, de veiligheidsproeven op de EBP via simulaties, enz. Ook tijdens het overnameweekend stonden wij paraat om de koppeling tussen de buiteninstallaties en de EBP/PLP te testen.”

LS JIMMY MICHIE anicien ch bankwerker me

“Als bankwerker mechanicien bouwden we de seininrichtingsinstallaties op het terrein om. Zo vernieuwden we niet minder dan 65 wissels tijdens deze laatste fase van de concentratie en verbeterden we de terugstroom”.

KX ALEX BRUYNINC ectorchef rs technisch onde g buitenploe EN PATRICK BOIT technicus cien elektromechani

“Wij waren verantwoordelijk voor de uitvoering van de werkplannen, in samenwerking met de aannemer. Alle elektrische spoorelementen zijn door ons getest en goedgekeurd: seinen, wissels, assentellers enz. Deze proeven gebeurden zowel op voorhand als tijdens het overnameweekend.”

12

13


ONZE PRIORITEITEN

Klaar staan voor de toekomst

Infrabel na 2020? Het project Phoenix biedt een antwoord!

Het team Strategy & Enterprise Steering

De dienst Strategy & Enterprise Steering (I-SES) heeft als missie om de bedrijfsstrategie te ontwikkelen én de verschillende diensten en directies te begeleiden bij de uitvoering ervan.

tegisch ondernemingsplan, het meerjareninvesteringsplan, het beheerscontract tussen Infrabel en de Belgische Staat en de resultaten van Infrabel en de hieraan gekoppelde beheersindicatoren.

Concreet is de dienst, samen met de verschillende directies, verantwoordelijk voor het ontwikkelen, ontplooien en opvolgen van vier beheertools: het stra-

Het project Phoenix is een schoolvoorbeeld van de transversale functie die de collega’s van I-SES dagdagelijks op zich nemen.

In het voorjaar van 2017 werd het investeringsplan van Infrabel voor de volgende vier jaar goedgekeurd. Maar hoe zal ons spoorwegnet eruitzien na 2020? Het project Phoenix, gepiloteerd door de dienst Strategy & Enterprise Steering, wil hierop een duidelijk antwoord bieden. Bram De Saedeleer

“S

inds 2012 moet Infrabel rekening houden met een gewijzigde budgettaire context. De middelen die ons worden toegekend slinken“, zegt Frédéric Nyssens, Head of Strategy & Enterprise Steering. “Infrabel heeft zich van meet af aan constructief en proactief opgesteld. Nog voor die evolutie hebben we een aantal moderniseringsoperaties in gang gezet. Denken we vooral aan SMARTER-M bij de collega’s van Asset Management, NewTM bij de directie I-TMS en, recenter, de digitalisering op bedrijfsniveau.” “Maar we moeten nu al verder denken en ons spoorwegnet voorbereiden op de maatschappelijke en budgettaire context van overmorgen. Het project Phoenix zal ons daarin begeleiden. Het ultieme doel van dit transversale project is tweevoudig: vooreerst zal het een evaluatie maken van de staat van ons netwerk en de behoeften op het gebied van onderhoud en vernieuwing. Daarnaast zal de capaciteit van ons netwerk worden geëvalueerd en zullen,

waar nodig, alternatieve exploitatiepistes in kaart worden gebracht.”

vanuit onze dienst, maar het kan enkel slagen met de hulp van alle betrokken diensten en directies. Een program structuur, ondersteund door een aantal externe technische experts, werd inmiddels opgericht om zo snel mogelijk tot betrouwbare, concrete resultaten te komen. En dat mag best letterlijk worden genomen. We mikken op de zomer om te rapporteren.”

“Het is een zeer ambitieus, maar vooral noodzakelijk project”, vervolgt Frédéric. “We weten op dit moment niet hoe de verwachtingen van de klanten en de budgettaire context zullen evolueren. Het komt er dus op aan om proactief te werken en klaar te zijn voor elk mogelijk scenario. Het project wordt aangestuurd Gino Pattyn

14

Christophe Vander Elst

Frédéric Nyssens Lieve Van Nuffel

Catherine Limpens

Patrick Frenay

Jan Cocquyt

Maarten De Smedt-Jans

15


PASSIE

Creatieve oplossing voor meer ergonomie

Uitvinder aan het werk in Antwerpen-Berchem We weten al langer dat we heel wat creatieve collega’s tellen binnen ons bedrijf. Zo ontmoetten we in het LCI van AntwerpenBerchem Jelle De Bruyn. Als lasser werkt hij op de sporen, meestal met zware machines. Om hun werk veiliger en gemakkelijker te maken, bedacht hij een krik. Annelies De Keyser

I

In de constructieve bedrijfscultuur, stelt Infrabel innovatie en het menselijke aspect centraal. Binnen dit kader van //GoBlue is er ruimte voor collega’s zoals Jelle De Bruyn, om creatieve oplossingen te bedenken voor praktische problemen waarmee hij en zijn collega’s dagelijks mee geconfronteerd worden. Jelle: “Als lasploeg werken wij altijd per twee, meestal ’s nachts. Voor ons werk gebruiken we veel de MV3 slijpmachine, die toch 120 à 130 kg zwaar is. Om deze machine te draaien, moeten we met vier zijn, dus dan moeten we collega’s oproepen. En zelfs met vier is het niet altijd evident om deze machine te draaien, in de stenen van de ballast, soms op moeilijk bereikbare plaatsen ... Ik dacht, dit moet veiliger en beter kunnen!”

Dankzij deze krik kunnen we veiliger en ergonomischer werken in de sporen! Zo groeide bij Jelle het idee om een krik te maken om deze slijpmachine gemakkelijk op te heffen en te draaien. Onder impuls van zijn directe chef, die hem enkele praktische tips gaf, ging hij aan de slag. Jelle: “De krik kan gemakkelijk op de dwarsligger geplaatst worden en past

16

ook mooi op de slijpmachine. Door aan de zwengel te draaien, kan één persoon de machine opheffen en gemakkelijk draaien. Zo hoeven we geen extra collega’s op te roepen, wat een tijdswinst betekent, maar vooral, sparen we onze rug en kunnen we de MV3 op een veilige manier draaien!”

JELLE DE BRUYN 35 jaar Lasser LCI Antwerpen-Berchem

De uitvinding van Jelle bleef niet onopgemerkt en het management van de Area NE toonde veel interesse. Een hulpstuk dat toelaat om veiliger, efficiënter en ergonomischer te werken ... dat klinkt veelbelovend! Tom Laeveren, logistiek verantwoordelijke Area NE: “Jelle heeft met deze krik een uitstekend hulpstuk uitgevonden! Nu gaan we het concept verbeteren, zodat de krik bijvoorbeeld ook op betonnen dwarsliggers kan gebruikt worden, en zullen we het toestel laten testen door een regeneratieploeg. De bedoeling is om op termijn deze krik te produceren en overal te gebruiken voor het heffen van zware machines. En dat niet alleen in area NE. De andere Area's toonden immers ook al hun interesse”.

Jelle: “Het is leuk dat ik binnen Infrabel de vrijheid heb gekregen om te creëren en te innoveren. Ik waardeer het dat het management effectief naar mijn voorstellen luistert en dat er zelfs plannen zijn om de krik overal in de Area te gebruiken. Het doet me dan ook plezier dat ik op die manier mijn collega’s kan helpen om veiliger te werken!”

17


GOED OM WETEN

Informele infosessies

Learn & Lunch: een terugblik op 2017 en een vooruitblik op 2018 Al gehoord van onze Learn & Lunch meetings? Bedoeling van deze infosessies is de deelnemers te informeren of hen iets bij te brengen over bepaalde onderwerpen, en af te sluiten met een informele lunch onder collega’s. Tijdens deze infosessies krijg je toelichting over de projecten en de strategie van Infrabel en is er ook gelegenheid om je transversale contacten te verstevigen en onze “blauwe” cultuur te promoten. Nancy Simon

D

e Learn & Lunch meetings werden georganiseerd naar aanleiding van de enquêtes en focus groups in 2016 rond de bedrijfscultuur bij Infrabel. Daaruit bleek dat er nood is aan meer communicatie over de strategie en projecten van Infrabel. Er was ook vraag naar meer informele momenten om de transversale contacten binnen de onderneming te verstevigen. Dit is de opzet van de Learn & Lunch meetings.

De Learn & Lunch meetings richten zich, ongeacht de rang, tot alle leden van de Top 2000 en Teamleads van Infrabel. De infosessies bestaan uit 3 “leermomenten” van telkens een 20-tal minuten (een presentatie en/of demo van een onderwerp in verband met de strategie en projecten van Infrabel) met op het einde een vraag- & antwoordsessie. Als afsluiter is er voor de deelnemers en sprekers een gezamenlijke, informele lunch voorzien.

Drie sessies met "leermomenten" van 20 minuten gevolgd door een informele lunch..

TERUGBLIK    2017 In 2017 waren er maar liefst 3 edities van de Learn & Lunch meetings in Brussel en in de area’s North en South. De 19 sessies, waarop 11 verschillende onderwerpen aan bod kwamen, trokken samen 1455 belangstellenden. De deelnemers kenden aan de formule een globale score van 7,6/10 toe. Dit smaakt duidelijk naar meer!

1455 19 7,6/10

OP NAAR 2018  De organisatoren gebruikten uiteraard jullie feedback en voorstellen om het concept van 2017 beetje bij beetje bij te sturen. Bedoeling is om in 2018 nog meer in te spelen op jullie behoeften. Er is immers vraag naar meer interactiviteit, meer specifieke onderwerpen en een evenwichtiger aanbod van Fransen Nederlandstalige sessies.

+ Meer info? Wil je meer weten over de Learn & Lunch meetings, heb je zelf een voorstel voor een onderwerp, of wil je ideeën uitwisselen met de deelnemers ...? Maak je dan lid van de Yammer-groep “Learn & Lunch meetings”! Op dit platform vind je al het recente nieuws over het onderwerp en kan je reacties posten. Voor al je vragen kan je ook bij ons terecht via internalcommunication@infrabel.be.

18

19


GOED OM WETEN

Antwerpen

Leuven Luik

Dendermonde

BRUSSEL-NOORD

Opleiding en ontwikkeling

Gent Denderleeuw

BRUSSEL-CENTRAAL BRUSSEL-ZUID

Bergen

Bouwwerken //Academy  gaan van start

Namen Charleroi

Ontwikkeling en organisatie van opleidingen

Nieuwe leermethodes

Persoonlijke groei en ontwikkeling van het team

Didactische ondersteuning

//Academy organiseert technische opleidingen: basisopleidingen, en aanvullende en permanente opleidingen.

/Academy past nieuwe leermethodes toe en ontwikkelt o.a. didactische films en e-learnings-modules.

//Academy geeft je tips bij het ontwikkelen van jouw competenties en die van jouw team.

//Academy zorgt voor een aangepaste begeleiding van opleiders.

//Academy zorgt voor de nodige begeleiding

Infrabel heeft de eerste spadesteek gegeven voor de bouw van zijn toekomstige hypermoderne opleidingscentrum. Het wordt een buitengewone leeromgeving! Robert Baum

Tijdens de opleidingen wordt er ook dieper ingegaan op de risico’s die verbonden zijn aan het werk. Bij een incident wordt eerst en vooral gekeken naar de potentiële gevolgen voor de veiligheid, de ab-

MODULAIRE OPLEIDINGEN //Academy verbindt zich ertoe ieder personeelslid, gedurende zijn volledige loopbaan, te blijven opleiden. Het wil op die manier het hoofd bieden aan twee

20

h ang //Aca

d

Daarnaast moet iedereen de kans krijgen om zijn competenties verder te ontwikkelen en nauwer betrokken te worden in de veranderingsprocessen. Het is van groot belang dat dit in een boeiende leeromgeving gebeurt. De bedoeling is dat de cursist op sleutelmomenten in zijn loopbaan specifieke opleidingen kan volgen en nadien de opgedane kennis maximaal kan benutten.

t

Naast het materiaal en de lokalen die ter beschikking staan, speelt ook de opleider een essentiële rol in de kwaliteit van de opleiding. De nieuwe opleiding voor opleiders vestigt de aandacht op de taak van de opleider om de cursisten aan te moedigen een veilige werkhouding aan te nemen.

Ontdek de opleidingen van //Academy op de Workplace.

g in

l ee rz

Het opleidingscentrum biedt op één en dezelfde plaats een grote waaier van praktische en theoretische opleidingen aan. In de ruime leslokalen en op de grote oefenterreinen buiten krijgen de cursisten een voorsmaakje van de situatie op het terrein en de gelegenheid om in alle veiligheid te oefenen.

uitdagingen waarvoor de onderneming staat: het toenemend gebruik van nieuwe technologieën en het verzekeren van kennisoverdracht wegens het grote personeelsverloop binnen de onderneming.

Opleidings

y em

solute prioriteit van Infrabel! Het spreekt dus voor zich dat het verhogen van de veiligheid één van de hoofddoelstellingen van het centrum is. Aan de hand van simulaties worden de deelnemers aan opleidingen en oefeningen ondergedompeld in de spoorwegwereld en leren ze de risico’s van hun werk beter kennen.

laszone en tractieonderstation

al

H

et centrum, naast het station Brussel-West, op 5 minuten van Brussel-Zuid, wordt dé referentie op het vlak van opleidingen in België. Infrabel wil met //Academy de opleidingstrajecten verder professionaliseren en de werkmethodes uniformiseren in het hele land.

+ Meer weten?

on

o he

rielokalen

e

perron station Brussel-West (lijn 28) ß Luc Lallemand, François Bellot, Rudi Vervoort, Françoise Schepmans en Didier Gosuin hebben op 25 januari de eerste spadesteek gegeven voor de bouw van //Academy.

21


SHAREPOINT

Digitale samenwerkingstools

Efficiënt samenwerken met de juiste digitale hulpmiddelen Samenwerken wordt steeds belangrijker. Vaak heb je collega’s van je team, van een andere afdeling of zelfs van een ander bedrijf nodig om samen tot juiste oplossingen te komen. //GoBlue wil precies deze cultuur van samenwerken stimuleren. Sam Van Dyck

Documenten worden niet op eigen computer bewaard, dus minder risico op verlies van documenten. Tegelijk vergemakkelijkt dit het delen van documenten.

22

Met een goede structuur van de startpagina van een SharePoint vind je snel alle belangrijkste documenten terug.

Een duidelijk vastgelegde structuur laat toe bij vertrek van een collega of aankomst van een nieuwe collega documenten makkelijk te vinden.

DE IDEALE PLEK OM SAMEN OP DOCUMENTEN TE WERKEN EN TE DELEN

SharePoint is prima gereedschap om snel een gezamenlijke omgeving te creëren voor groepen die samen willen werken aan documenten. Dankzij de goede integratie met bijvoorbeeld Word en Excel, is het heel gemakkelijk om samen aan hetzelfde document te werken. Daarbij worden alle wijzigingen en de verschillende versies goed bijgehouden,

ONENOTE

DIGITALE NOTITIES DELEN MET COLLEGA’S

OneNote is een digitaal notitieblok dat deel uitmaakt van het Microsoft Office pakket en dus standaard op je Infrabel computer staat. Je kunt OneNote gebruiken om je persoonlijke notities digitaal bij te houden, maar ook om verslagen van vergaderingen te maken, op te slaan en te delen met de collega’s. Het voor-

zodat je steeds toegang hebt tot de laatste versie van het document, maar ook de voorgeschiedenis. Soms lijkt het gebruik van Sharepoint iets meer werk dan een traditionele gedeelde server, maar het levert jou en je collega’s ook heel wat voordelen op.

ONLINE INFORMATIE Voor alle informatie over het SharePoint aanbod binnen Infrabel, kan je de e-learning over SharePoint volgen en kom je te weten hoe je een SharePoint-site kan aanvragen: http://sharepoint-info

SharePoint is ook nuttig voor kleine teams.

deel van OneNote is dat je met verschillende mensen tegelijk op een OneNote document kan werken. Je kunt gemakkelijk zien welke persoon welke informatie heeft toegevoegd of gewijzigd. Een handige functie is bijvoorbeeld om rechtstreeks vanuit je agenda notities aan te maken voor een vergadering. Wanneer je je OneNote opslaat om bijvoorbeeld een SharePoint-site, kan je hem heel gemakkelijk delen met collega’s.

Je kan met verschillende mensen op hetzelfde document werken met behoud van versies en een overzicht van wijzigingen.

Makkelijk om meest recente versie van documenten te vinden.

Het SharePoint-team van ICT voorziet ook regelmatig een tweedaagse klassikale training voor beheerders van een SharePoint-site.

In voor schrijven oplei dinge n

+ Wil je zelf aan

de slag?

Dan kan je een opleiding volgen in OneNote 2010 via Train@Rail of vraag een collega die OneNote al gebruikt om wat begeleiding, want zo moeilijk is het niet.

Zoekfunctie werkt beter op SharePoint dan op een gedeelde server, zeker als je een goede naamgeving voorziet.

23


“Werk jij voor de spoorwegen? Wat een oubollig bedrijf! Daar wordt alleen maar gestaakt!” Krijg jij ook soms zulke opmerkingen? En ben jij het ook beu dat Infrabel nog vaak onterecht een stoffig, oud imago meedraagt? Wij ook! Demi Nachtergaele

Herinner je je onze campagne "WEG met clichés" (Open Bedrijvendag 2016) nog? Toen werden de – talrijke – clichés die blijven bestaan onder de aandacht gebracht.

// foto: Benja min Brolet Brussel // www.infrab el.be thaersplein 2 - 1060

M

GoBlue

In 2017 lanceerde Infrabel daarom met de Job Days voor het eerst zijn eigen rekruteringscampagne. Het resultaat mag er zijn: tijdens 12 Job Days over het hele land werden in totaal maar liefst 347 nieuwe collega’s aangeworven. Maar onze strijd is nog niet gestreden! Ook voor 2018 hebben we grootse plannen. We kunnen nu al verklappen dat er dit jaar al 5 nieuwe Job Days voorzien zijn. Maar dat is nog niet alles... Dankzij de Job Days merkten we dat onze medewerkers onze grootste troef zijn om kandidaten te overtuigen om bij Infrabel aan de slag te gaan. Jullie weten als geen ander wat onze jobs inhouden. En dus leek ons het logisch dat Infrabel vanaf 2018 zelf de touwtjes in handen neemt voor alles wat betreft Employer branding (tot vorig jaar lag die verantwoordelijkheid bij HR Rail). Zo kunnen we nog meer op maat van onze noden op zoek gaan naar de beste mensen.

Infrabel -

eer dan een kwart van onze medewerkers gaat tegen 2020 met pensioen. Door die uitstroom is er een enorme nood aan nieuw talent. Dat talent aantrekken en behouden is dé grote uitdaging in ons bedrijf: een heel groot deel van de profielen die Infrabel zoekt, zijn immers knelpuntberoepen.

M. Brood

EMPOWER • COLLABORATE • INNOVATE

//GOBLUE : ONDERSTEUNEN VAN EEN BEDRIJFSCULTUUR IN VOLLE EVOLUTIE We zeiden het al: onze medewerkers zijn ons beste uithangbord. Als we de juiste mensen (People) willen aantrekken en behouden, is het belangrijk om te investeren in goede digitale tools (Technology) en om flexibele, functionele en prettige werkomgevingen (Place) aan te bieden.

t Gilson

A match made in heaven

EMPLOYER BRANDING : HET 'MERK' INFRABEL

V.U. Benoî

Employer branding en //GoBlue

Jouw buur Jouw teamt? !

JOB

DAYS

WORD DE ZELF AA DAG NGEWOR VEN!

Antwerpe n-Berchem 30 septem ber

Infrabel zoe kt technici in de regio Antw verschillend e specialit eiten en ontm erpen. Ontdek onze Meer info op oet je toek omstige colle infrabel.be/j ga’s tijdens obdays onze

People, Place & Technolgy: de 3 pijlers die ons nieuwe bedrijfscultuurprogramma //GoBlue bepalen.

JOB DAY. In samenwer

king met

Aantrekken van echte talenten en ze ook behouden!

+ EMPLOYER BRANDING, WAT IS DAT?

Employer branding is de manier waarop Infrabel zich positioneert als werkgever naar de buitenwereld. Dit door Infrabel te omschrijven als een leuke plaats om te werken, maar vooral door ervoor te zorgen dat de medewerkers zich er goed voelen. Want enkel met het juiste talent in huis kunnen wij als bedrijf onze doelstellingen bereiken. Meer weten of je ideeën delen? Stuur ons een e-mail op  talent@infrabel.be, of word lid van de groep "Talent at Infrabel" op Yammer.

25% Het percentage Infrabelmedewerkers dat met pensioen gaat tegen 2020.

24

729 In 2017 werden 729 nieuwe collega’s aangeworven, waarvan 347 dankzij de Job Days.

943 Het aantal nieuwe collega's dat Infrabel wil in 2018.

25


ONZE PARTNERS

Ontmoeting

"HR Rail moet zowel bescheiden als ambitieus zijn" Een half jaar na zijn indiensttreding maakt Paul Hautekiet, de nieuwe algemeen directeur van HR Rail, een eerste balans op van de samenwerking met Infrabel. Indrukken verzameld door Alain Dupont

“HR Rail moet de noden en visie van Infrabel goed begrijpen. Op basis van onze expertise moeten we die omzetten in kwalitatieve HR-diensten.“

Waarom koos je op je 57ste, na een mooie loopbaan bij Engie, voor de functie van algemeen directeur bij HR Rail? Werken bij de Spoorwegen betekent deel uitmaken van een bedrijf waarvan de activiteiten een meerwaarde hebben voor de maatschappij. Uiteraard sprak de functie op zich, die heel gevarieerd is, me aan. De samenwerking met Sophie Dutordoir in het verleden bij Engie speelde ook een belangrijke rol. Uiteindelijk was het de ontmoeting met Luc Lallemand die me over de streep heeft getrokken. Dankzij zijn rijke en lange ervaring binnen Infrabel heeft hij een zeer duidelijke visie over waar hij met zijn onderneming naartoe wil. Na ons onderhoud was ik er rotsvast van overtuigd: ik wou mijn steentje bijdragen als algemeen directeur van HR Rail.

“HR Rail zal in 2018 zijn processen systematisch in kaart brengen om zo verbetervoorstellen te bepalen.”

Hoe ben je te werk gegaan om de verwachtingen van Infrabel met betrekking tot HR Rail te kennen? Ik ben meermaals op het terrein geweest, net zoals bij NMBS en HR Rail. Door de vele constructieve contacten van de laatste maanden hebben we ook een lijst kunnen opstellen met wat ik 'wensen' zou willen noemen. Wat zijn deze wensen? Ze hebben betrekking op verschillende domeinen en sommige zijn intussen gerealiseerd. Zo denk ik aan de aanwervingen op één dag tijdens de Job Days of het vastleggen van een maximumtermijn voor de interne mobiliteit. Wat de lopende projecten betreft, maken we werk van ‘minder’, maar meer gerichte medische controles, een betere begeleiding van medewerkers met hogere functies die een team aansturen en de overheveling van bevoegdheden

op het vlak van employer branding naar Infrabel. Wat zijn de concrete gevolgen voor de medewerkers van Infrabel? De interne mobiliteit gaat erop vooruit: wie verandert van functie, kan dit doen binnen een maximumtermijn van zes maanden. Ook voor uitzonderlijke gevallen mag dit niet langer duren dan 2 jaar. Wat de medische controles

betreft, is het onze bedoeling om een einde te maken aan de verplichting om naar een geneeskundig centrum te gaan als je ziek bent.* Hoe zie jij de toekomst van HR Rail? Ik zie HR Rail als een klantgerichte partner voor Infrabel en NMBS, die hun noden en visie begrijpt. Op basis van onze expertise moeten we die omzetten in kwalitatieve HR-diensten. HR Rail

is een leverancier van ondersteunende diensten en moet zich dus bescheiden opstellen. Maar we moeten ook ambitieus blijven in onze constante zoektocht naar uitmuntendheid. De dramatische gebeurtenissen in Morlanwelz hebben aangetoond dat we de coördinatie van de hulp aan de slachtoffers en hun naasten moeten verbeteren. We willen ook een veel performantere spoedprocedure in het leven roepen.

* Het interview vond plaats in december 2017. Het is dus mogelijk dat bepaalde dossiers intussen geëvolueerd zijn.

26

27


ONZE PARTNERS

Milieu

ENERGIE-EFFICIËNTIE VERHOGEN

1

Het duurzame DNA van NMBS

DOELSTELLING

TEGEN 2022

- 7% HOE?

²² Nieuwe zuinigere treinen: aankoop van nieuwe treinen bv. M7. ²² Efficiënt gebruik van verwarming, airco, …

TEGEN 2022

Analyse van milieuschadelijke verbruiksgoederen (bv. toners en plastics) TEGEN 2020 Afschaffen van individuele printers

HOE?

TEGEN 2022

- 10%

verbruik van leidingwater

3x

meer regenwater gebruiken HOE? ²² Detectie van lekken: een nauwgezette opvolging van de watermeters en een proactief herstelbeleid.

DOELSTELLING

Geluidsoverlast beperken HOE? ²² Stillere treinen. ²² De geluidsoverlast in de werkplaatsen en bundels beperken voor omwonenden. ²² Bewustmaking van het personeel.

²² Bewustmaking personeel.

6

²² Duurzamere gebouwen: LED-verlichting installeren, de stookinstallaties vernieuwen, nieuwe 'groene' werkplaatsen bouwen.

DOELSTELLING

GELUIDSOVERLAST BEPERKEN

²² Minder formulieren en minder commercieel drukwerk via digitalisering.

²² Meer groene energie voor het treinverkeer: dieseltreinen door elektrische vervangen, inzetten van windturbines.

WATERVERBRUIK RATIONALISEREN

5

- 50%

papierverbruik

²² Zuiniger rijden.

2

Onder het motto ‘Duurzaam rijden, duurzaam werken’ spoort NMBS haar medewerkers aan om nog groener te handelen. NMBS heeft zes grote domeinen gedefinieerd om zo niet alleen onze mobiliteit meer zuurstof te geven, maar ook om zowel als bedrijf als op individueel vlak bij te dragen aan een duurzame samenleving.

CONSUMPTIE VAN VERBRUIKSGOEDEREN BEPERKEN

DOELSTELLING

- 5%

energieverbruik voor de treinen (t.o.v. 2016)

energieverbruik voor de gebouwen (t.o.v. 2016)

Voor de komende vijf jaar heeft NMBS scherpe doelstellingen geformuleerd om in haar werking de zorg voor het leefmilieu stevig te verankeren.

3

BODEMSANERING VOORTZETTEN

DOELSTELLING

Sanering van terreinen, volgens de bestaande wetgeving in de gewesten

4 AFVAL BEPERKEN EN SORTEREN DOELSTELLING

TEGEN 2022

- 10%

kantoorafval HOE? ²² Minder afval produceren. ²² Efficiënt sorteren in de gebouwen en in 21 grote stations.

HOE? ²² Preventie en nauwgezette opvolging van de milieureglementeringen. ²² Nieuwe bodemverontreiniging vermijden. ²² Nieuwe werkplaatsen beter uitrusten om verontreiniging tegen te gaan of op te vangen. ²² De inspanningen voor bodemonderzoek en inventarisatie worden voortgezet.

²² Hergebruik waar mogelijk.

²² Meer regenwater gebruiken bv. voor het reinigen van de treinen.

28

29


GEZIEN

SOCIALE MEDIA Niels Vanacker

SOCIALE MEDIA

op de

Infrabel 11 december 2017

Lekker warm binnen bij dit winterse weer? Dat is helaas niet mogelijk voor onze zogenaamde “sneeuwploegen”… Zij staan stand-by wanneer er sneeuw voorspeld wordt en schieten in actie van zodra er zich een storing voordoet aan de spoorinfrastructuur of wanneer de wisselverwarming niet volstaat om een wissel sneeuwvrij te houden. Respect voor al onze ploegen die vandaag aan het werk zijn in weer en wind!

Rinse Derycke Cornille - fier op mannen en vrouwen die onze wissels bruikbaar houden bij sneeuw en ijs. Joeri Pauwels - Respect voor deze mensen. Als treinbestuurder kan ik dit appreciëren.

/Infrabel

/infrabel.be

Respect, door jullie op tijd thuis !!! Veerle Hoeckman

Bjorn Gijsen - Het is mede dankzij deze mensen dat de trein als enige vervoermiddel ongeveer op tijd is. Nico Dedeine - Veel respect voor de sneeuwploegen! Hierdoor kunnen we de treinen laten rijden in extreme omstandigheden.

infrabel.be Brussels

infrabel.be Let it sno w, let it snow, let it snow... #Bruxelles #Brussel #brusse lnoord #Infrabel #no ordzuidverbinding #infrastructuur #inf rastructure #voies #sporen #snow #sn owing #winter #snowfall #letitsn ow #cold #white #whiteworld #ins tasnow #lovesnow #snowtime

sselolivier Pierrematthieuperru id idi Station Brussel-Zu Gare de Bruxelles-M

l sselolivier #infrabe Pierrematthieuperru eday #pic #travail #pub #me #picofth r #nuit #jou in #tra l #rai #work #werk n llesmidi #zuidstatio #dag #nacht #bruxe oorweg #portrait #cheminsdefer #sp cb #sn i redumid #blackandwhite #ga #nmbs #model

Foto/Photo: @jaanm eert

_manonbld Geniiiial

love, you do what you benji_w94 When el py #work #infrab hap you kes ma it toshoot #lovemyjob #fo

Et Pierre-Matthieu ! :-) infrabel.be Super, travail ! merci pour votre

carolin_dr adde! vicky_vdv_ Jaw ken! Jawadde! Ysmngnsmn Stre y boy gianni_dgv Sex dinges! que danavdh Chi lijk!! orlopen is gevaar Regidebolle Spo m ;-) tussenspoor 4,5 s Twa benji_w94

Sinds begin januari loopt er een campagne in verschillende stations, waarbij we portretten van enkele medewerkers tonen op een digitale kubus. Hiermee willen we de reizigers duidelijk maken dat al onze medewerkers steeds voor hen klaar staan. Tegelijk willen we hiermee het werk van onze eigen medewerkers onder de aandacht brengen, want vaak blijft dat onzichtbaar voor de reizigers.

Leslie Buyle @Piekerniet 6 u Onze boodschap? Steeds totuw dienst, 24/7, dag en nacht, in weer en wind. Toepasselijk met het stormweer vandaag. Dikke merci aan al onze ploegen op het terrein #Infrabel #thisisus

Ook op sociale media zetten we onze eigen medewerkers geregeld in de spotlights. En daar krijgen we vaak positieve reacties op, van collega’s, reizigers, politici, buurtbewoners, …

30

31


PEOPLE@INFRABEL Robert Baum

WIJZIGINGEN IN HET ORGANIGRAM BENOEMINGEN NOVEMBER EN DECEMBER

Heb je een fantastische collega en wou je die altijd al eens bedanken, maar weet je niet hoe? Laat het ons weten! Wie weet, misschien brengt onze reporter je wel een bezoekje om jullie beiden in de schijnwerpers te plaatsen voor onze rubriek People@Infrabel. Heb je net een zoon of dochtertje gekregen en wil je hem/haar graag laten schitteren in een //Mag? Stuur ons dan een foto van je kleine spruit met zijn of haar voornaam en wij geven die een mooi plaatsje. Heb je zin gekregen om contact met ons op te nemen? Gewoon doen! Stuur ons je foto's en voorstellen per e-mail naar mag@infrabel.be of bel ons op het nummer 911/22549.

ICT heeft er een nieuwe IT-specialist bij! Claude Taburiaux werkte tot voor kort bij de bekende professionele netwerksite LinkedIn. Toen hij een werkaanbieding bij Infrabel kreeg, besloot hij zijn werkgever vaarwel te zeggen.

cces u s t o een gro

32

Stephan Michaux Operational Safety, Certification & Staffing I-AM.11

Peter De Maeyer Integrated Management System I-TMS.11

LCI Ronet  krijgt bezoek uit Algerije Een delegatie van het Algerijnse ministerie van Openbare Werken bracht onlangs een bezoek aan het LCI van Ronet om er nieuwe ideeën op te doen. Voor Infrabel was dit nogmaals een mooie gelegenheid om zijn knowhow te delen en de reputatie van onze onderneming en de uitzonderlijke expertise van onze medewerkers extra in de verf te zetten! De bedoeling was best practices uit te wisselen rond de milieu-uitdagingen in de transportsector. De deelnemers gingen vooral dieper in op de implementatie van de ISO14001-norm, de gevolgen ervan op technisch en organisatorisch vlak en voor de opleiding van het personeel.

Infrabel Star wint CineRail award

Een nieuwe collega in de kijker CLAUDE TABURIAUX 44 JAAR SAP BC ENGINEER ERP ARCHITECTURE, I-ICT.423

Waarom solliciteerde je bij Infrabel? "Ik zie het als een uitdaging. Het ICT-departement van Infrabel beheert zelf zijn SAP-systeem, terwijl de meeste ondernemingen deze activiteit uitbesteden aan externe leveranciers! Zo houden we onze knowhow binnenshuis!".

Onze muziekvideo Infrabel Star viel in de prijzen op het internationale filmfestival CineRail, georganiseerd door UIC. Infrabel kreeg er op 29 november 2017 een speciale publieksprijs. Proficiat aan onze collegamuzikanten en –zangers!

W el ko m ! Claude was zelfs bereid zijn statutaire job op te zeggen om als contractueel aan de slag te gaan. "Ik vond deze jobaanbieding zo verleidelijk dat ik gewoonweg geen nee kon zeggen!"

Wat is de “Blender” eigenlijk? Dit nieuwe creatieve concept geeft het personeel de kans om leden van het management van Infrabel een aantal vragen te stellen. Telkens nemen 2 gasten plaats in de Blender om je vragen voor de camera te beantwoorden. Het interview wordt gefilmd en via intranet en //TV uitgezonden. De 5 Blenders in 2017 werden heel positief onthaald. Dit smaakt dus naar meer! Welke onderwerpen of thema’s wil jij graag eens aan bod zien komen? Wie van het management zie je graag plaatsnemen in de Blender? Of misschien heb jij wel een vernieuwend project dat je voor de camera uit de doeken wil doen? Aarzel niet en neem contact op met internalcommunication@infrabel.be!

Bart Van der Spiegel beloond door Bureau voor Normalisatie Het Bureau voor Normalisatie reikt jaarlijks een prijs uit aan vier experten die een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van normen in België. Dit jaar is Bart Van der Spiegel (I-AM.241) één van de uitverkorenen. Samen met zes andere Europese landen ontwikkelde hij een norm voor energiemeters, een protocol voor informatie-uitwisseling en een regelgevend kader voor het energieverbruik aan boord van treinen. Dankzij deze energiemeter kunnen treinen energiezuiniger rijden.

Infrabel Run 2018 Loop jij met ons mee? Op zaterdag 2 juni 2018 organiseert Infrabel zijn eigen Ekiden, een loopwedstrijd in de vorm van een aflossingsmarathon. De wedstrijd vindt plaats in het LCI van Ronet (Namen). Misschien kunnen wij je wel warm maken om mee te doen? Trek dan gauw die loopschoenen aan en begin alvast maar met de voorbereiding! Elk team bestaat uit 6 lopers, dus ga ook al op zoek naar enkele loopmaatjes... Meer info op de Workplace en op Yammer.

Infrabel Run 2018

33


Voor de kleintjes

BREINBREKERS

Welke schaduw is die van het monster?

Zoek de 5 verschillen In de bovenstaande foto zijn 5 verschillen geslopen. Kan jij ze vinden?

Zweedse puzzel

ZWEEDSE PUZZEL STRELING

LINGERIE

BROK

OPSTAPJE

PAARDJE GRAVURE

MOEDER

9

7

5

41

4

8

3

9

2

9

7

1

3

4

8

2

6

9

1

7

5

7

1

5

4

3

WINTERS HOOFDDEKSEL

1

4

9

5

1

7

8

6

2

4

3

8

2

9

7

4

6

2

3

8

1

96

6

1

55

3

4

9

8

2

LOFZANG

10

BAZIG

3

PAAR

6

8 3

5 6 8 9 2

4

8

2

1

6

5

9 MOE2

5

7

3

4

1

1EDELMAN 6 7

5

8

9

3

2

5

3

7

2

6

8

4

MELKKLIER

9

7

79

11

5 2 7

7

1

2

9

6

5

4

8

3

2

1

6

4

3

8

9

5

7

8

7

2

5

9

4

6

9

3

1

4

8

2

7

5

8

3

5

1

9

7

2

4

6

5

3

7

2

6

8

3

9

6

5

1

VAN 7 ANTWOORDEN 4 2 4 7 3 9 HET 2 1VORIGE 5 6 NUMMER 8 4 1

1 3

9

7

5

1 6 8

PIEKUURTREIN

2

7

6

4

9

3

8

5 WOORDZOEKER: 1 1 6 2 8EIND 7 GOED 5 4 9AL3GOED9

8

5

6

1

2

3

FRANS LIDWOORD

4

5

1

8

2

7

9

3

2

6

4

8

3

5

BEROEP BELASTING

DOOR MIDDEL VAN

SOORT ONDERWIJS

IEL

13

HET GEHEEL

GESTEENTE UITBOUW

HET BINNENSTE

2

5

1

2

3

4

5

6

6

5

8

9

14

3 4 6 SUDOKU

7

1

2

7

1 8

3

6

4

9

3

7

5

1

8

2

6

9

1

8

5

2

6

3

7

9

4

2

3

4

1

5

9

7

2

6

8

7

4

7

5

9

6

8

2

4

1

3

9

1

8

2

6

3

1

4

9

7

5

4

15

8

4

7

5

3

6

1

9

1

5

6

4

9

7

3

8

2

6

1

5

3

8

2

4

9

7

8

4

9

2

1

6

3

5

7

5

1

9

2

8

6

3

4

7

7

2

4

8

3

6

9

5

1

2

4

3

6

7

9

8

5

1

6

3

5

4

7

8

9

1

2

7

6

3

1

4

9

8

2

5

3

9

8

5

1

2

6

7

4

7

9

8

4

1

5

2

3

6

1

2

7

9

5

3

8

4

6

8

5

7

4

9

1

2

3

6

8

6

1

3

7

9

4

2

5

3

6

4

1

9

8

7

2

5

2

6

3

1

8

9

4

7

5

4

3

6

5

2

7

1

9

8

2

3

9

1

5

4

8

6

7

1

7

9

5

2

3

6

4

8

4

5

8

7

3

2

6

9

1

1

9

2

3

6

8

5

7

4

5

4

7

2

6

8

1

9

3

5

8

2

7

6

4

9

1

3

7

9

1

6

4

5

2

8

3

3

7

8

6

1

4

9

5

2

4

1

2

6

8

5

7

3

9

8

5

1

9

4

7

3

6

2

5

1

6

3

9

4

7

2

8

6

4

5

9

3

2

7

8

1

9

8

3

7

2

1

5

4

6

9

2

6

8

3

1

9

2

1

8

7

5

4

6

3

6

7

5

9

4

3

2

1

8

4

3

7

2

5

6

8

2

5

6

7

1

3

4

17 9

18 4

3

7

1

6

8

2

5

2

5 7 4 Afdaling

19 8

1

7

3

9

4

5

6

5

skidisciplines?

1

8

9

3 9

3

7 4 8 2 1 5 6 9 Slalom Schansspringen

20

3

6

8

4

7

1

9

2

8

5

3

1

9

2

7

6

4

5

6

16

2

© DENKSPORT PUZZELBLADEN

34

2

9 7

ALS HET WARE

6

8

NUT

3 PLAN

EN (FRANS)

6

3 1

4

LANGLAUFTRAJECT

5 1 3

1

WINTERSPORTGEBIED

2 8 9 1 5 8 2 7 Herken je de1verschillende 4 3 9 3 12 5 8 4 6 63 29 1 4 9 7 3 52628 7 6 7 9 2 8 7 4 8 5 6 7 1 52 8 3 94 9 4 4 9 7 1 5 9 3 8 4 7 6 1 5 2 3 1 2 5 7 6 7 27 8 4 9 5 3 1

DUITSE KEIZER

6

4

4

BOOM DANSPAS

8

16

1 Afdaling - 2 Biathlon - 3 Telemark - 4 Schansspringen - 5 Freestyle - 6 Slalom

FISCALE TERM

SUDOKU

15 6

Telemark

Biathlon

Freestyle 35


WEDSTRIJD

Antwoord correct op de vragen en win: 1 Bongobon Royal Relaxweekend ter waarde van €399,90, 1 waardebon van €100 bij Carrefour, één van de 2 waardebonnen van €25 bij Ici Paris XL VEIL

IGH

JE W E L Z IJ

V1 In welk document staan ieders bevoegdheden voor welzijn op het werk beschreven?

HOE DEELNEMEN? Om deel te nemen stuur je ons je antwoorden per interne post voor 30 maart 2018 naar: 10-31 I-CPA.134 Media, Marcel Broodthaersplein 2, 1060 Brussel. Vermeld duidelijk je naam, voornaam, identificatienummer, administratief adres, e-mailadres en telefoonnummer (vast of GSM). Je vindt de antwoorden in het nieuwe Gele Boekje voor Veiligheid en Welzijn op het werk! Deze wedstrijd is voorbehouden aan medewerkers van Infrabel en TUC RAIL in actieve dienst. Enkel de antwoorden die ons toegestuurd worden per interne post, komen in aanmerking. De winnaars worden bepaald per lottrekking uit de goede antwoorden en zullen persoonlijk verwittigd worden.

Veel succes!

E I DS

NO P HE T

WER

BO E

K JE

K, V AN A TOT

Z

V2 Welke rol speelt de onmiddellijke chef in het welzijn op het werk?

V  3 Wie is verantwoordelijk voor, onder andere, de risicoanalyses, de werkposten en arbeidsmiddelen?

ANTWOORDEN OP DE VRAGEN VAN DE WEDSTRIJD IN //MAG 21 V1 : 3 decibels V2 : 174 dozen V3 : de drie pijlers van GoBlue zijn: People, Place en Technology De winnaars werden persoonlijk op de hoogte gebracht. De cadeaus worden aangeboden door

Mag22 nl  
Mag22 nl