Page 1

collective healing

VISION:

The Carle Polytrauma Rehabilitation Center is dedicated to providing the highestquality patient care through community involvement, integrated research, scientific discovery, and education for the purpose of maximizing the recovery of the individuals in our care. Our core values are represented in the Carle Strategic Plan, which in compliment with our research and collective healing spaces, establish a foundation for how we advance the ability of the people we serve.

MISSION: To advance human ability, the CPRC will not only serve as a landmark and educational hub for the awareness of veterans in the immediate Champaign-Urbana area, but the CPRC will also serve as the leading Midwest TBI rehabilitation center for the innovation and application of new and more promising treatments to improve and eliminate the effects of injury and debilitating health conditions, which will inevitably foster the wounded warriors back into our community.

CARLE polytrauma rehabilitation center CARLE’s STRATEGIC PLAN v

Provice Value to Patients

c

Benefit the Community

p

Focus on our People

a

Make Care More Accessible

r

Grow and Partner Regionally

i

Deliver Integrated Care

f

Use Financial Resources Wisely

Community and Private Garden Space 128 Collective Healing

Tyler Schwede and Mulugeta Woldgeorgis

129


LED olde fashioned lamps

Church Street

24

Temporary event space

25

Heat lamps for cold weather 23

19 27

Treated Brazilian walnut boardwalk Pervious concrete

Lincoln Avenue

18 10 26

12

16

20

Vehicular traffic reduced to east-bound one-way lane

New flexible public space for Carle and VA based events with rain gardens & infiltration basin below boardwalk.

15’

25’

12’

Easy connection to the community gardens and private sectors of the site

12’

11 15

17

14 13

21

29

c

a

c

a

r

i

1. UIUC Department

i

2. Creative Centers 3. Imaging Department

c

p

c

p

i

c

p a a

c v

v

p

i

v

p a

i

f

4. Living Skills Center

v

p a

i

f

5. Redevelopment Center

v

f

6. TBI Research Center

v

r

p v

p r

c

a

i

7. Building Healing Garden

v

c

a

v

p a

i

8. Hybrid Labs

v

c

a

v

p a

i

9. Inpatient Care Facilities

v

v

31 30

360’

0’

v

Busey Avenue

28

Coler Avenue

Park Street

22

c

c

i

f

10. Outdoor Ampitheater

p a c

p a

r

i

11. Gardens Vestibule

v

12. War Memorial

v

13. Garden Cafe

v

i

15. Public Gathering

c

i

16. Exterior Healing Gardens

f

17. Community Gardens

v c

18. Private Breakout Space

i

f

19. Long Term Care

f

20. Parking Garage

v

for our building if it were to become a 5 story, mid-rise rectangle

Separation The team seperated the inpatient aspects with the outpatient and came up with the core space

r

i

f

21. Park Street Boulevard 22. Carle Satellite Connection

c c

i

p a p a

14. Bicycle Lockers

f

v

Building BGSF After designing the program, our team 130 Collective Healing came up with the allowable perimeters

c

i

23. “Front Yard” Gardens 24. Church Street Bus

p a i

25. VA Tree Memorial

i

26. Parking Living Wall

p a r p a r

i

27. Carle Spine Institute

r

i

29. ECHO Childrens Hearing Institute

p a

i

30. Materials Management

p a

i

31. Carle Labs

p a

View Set Back The overall concept incorporates a large campus design. In order to maximize views for the occupants, the building is set back in a “ying/yang” principle

28. Day Care

Public vs Services In order to accomidate for the large exterior public spaces, a small program is introduced to not only house bathrooms, bike shelters and cafe’s, but it also serves as a barrier between the services space to the east and the public campus to the West

Campus Relationship

Walkable Facade A balcony system stems throughout the building’s facade as a way of creating easy-to-reach exterior spaces for occupants for optimal views to the events occuring on the boardwalk and campus

Building Gardens Cut-outs and various gardens are introduced to the building for ease of access for inpatients, and also to give private spaces for clinicians, outpatients, students and families

Southern Protection Mechanical Cover A MECCO shading system is placed on the south The building cover continues to wrap around Tyler Schwede 131 facade to protect the occupants from the harshand Mulugeta Woldgeorgis to not only provide shading for the roof healing southern exposure from the sun, to promote balcony exploration and interaction

gardens, but also to cover the roof mechanical operations


Boardwalk Approach 132 Collective Healing

Tyler Schwede and Mulugeta Woldgeorgis

133


North Entrance 134 Collective Healing

Tyler Schwede and Mulugeta Woldgeorgis

135


1 3

2

4

8

9

5 6 7

10 11 12 Fifth Floor Plan

13

Fourth Floor Plan

14

18

15

17 16

Third Floor Plan

Patient Room Wall Section

Second Floor Plan

Ground Floor Plan Linen and Storage

Living Skills Center

UIUC Department

TBI Research Center

Creative Centers

Inpatient Care Facilities

Imaging Department

Major Points of Egress

136 Collective Healing Redevelopment Center

Stacking Diagram

0’

20’

40’

80’

Students

Inpatients

Families

Clinical/ Researchers

Service

Outpatients

Circulation Diagram

1 ROOF FLASHING 2 MECHO SHADING SYSTEM 3 CONNECTING PLATE 4 PAVEMENT COVERING 5 GROWING MEDIUM 6 FILTER FABRIC 7 WATERPROOFING MEMBRANE 8 DRAINAGE LAYER 9 METAL DECKING 10 SUPPORTING I BEAM 11 FRAMING MEMBRANE (I BEAM) 12 ALLUMINIUM MULLION 13 FRITTED DOUBLE GLAZING 14 CONNECTING BOLTS 15 CONNECTING C CHANNEL 16 EXTERIOR METAL SHEET 17 INSULATION 18 CONCRETE FLOOR SLAB

Tyler Schwede and Mulugeta Woldgeorgis

Patient Room/ Shading Devide Connection

137


A

A

Ground Floor Plan

A

Third Floor Plan

A

Second Floor Plan

A

A

Fourth Floor Plan

A

A

138 Collective Healing

Tyler Schwede and Mulugeta Woldgeorgis

139


A

0’

Second Floor Plan

A

20’

40’

80’

Longitudinal Section A-A

A 3 foot slot is designed within each building floor to not only maximize the amount of floor to floor height, but also to create a more quiet and adaptable hospital. The slot runs all the plumbing, HVAC and electrical equipment to keep all floors free of wires and large un-movable objects. Carle Foundation Hospital also wanted to be sure the building was adaptable for future expansion and renovation, so the change of floor plans are easily done. Views were also an important part of our design, so the slot brings 15 foot height exterior walls for maximum views and optimal daylighting. Because of the amount of material between floors, there is minimal noise from floor to floor, which is a huge healing coorelation to TBI patients. The design of the patient room was inspired through maximizing view points for both nurses and patients. This move was done due to our research of TBI victims. It was observed that patients with TBI had a faster and easier healing process when they were given the ability for larger exterior viewpoints to vegitation and the community. We prioritized the patients inability to see the clinitian over the patients safe transition to the bathroom. However, we designed a ceiling track system that would allow the patients to easily moveuver throughout the room. As a veteran, the patient usually has a tough minded opinion of themselves, and so they accept unwinnable challenges (like their physical ability during intensive care). Thus, the track allows them to safely challenge themselves. Due to the urban fabric of the site, each patient room includes individual garden spaces to provide horticultural therapy and views.

140 Collective 6’ 4’ Healing 0’ 1’ 2’ Patient

Floor Plan

0’ 1’ 2’

4’

6’

Reflected Ceiling Plan

0’

20’

40’

80’

Transverse Section B-B

Tyler Schwede and Mulugeta Woldgeorgis

141


Inpatient and Outpatient Entrance 142 Collective Healing

Tyler Schwede and Mulugeta Woldgeorgis

143


Upper Level Outpatient Lounge 144 Collective Healing

Tyler Schwede and Mulugeta Woldgeorgis

145


Inpatient Care Nursing Station 146 Collective Healing

Tyler Schwede and Mulugeta Woldgeorgis

147


Rooftop Healing Gardens 148 Collective Healing

Tyler Schwede and Mulugeta Woldgeorgis

149


Acknowledgements Throughout the course of the semester, various individuals generously volunteered their valuable time and expertise to assist with the development of the studio. The studio would like to express our most sincere appreciation to all those who participated in being guest lecturers and critics.

COLLABORATORS

Todd Eicken, Senior Vice President, HDR David Kuffner, Cannon Design Percy “Rebel� Roberts, President and COO, VOA Associates Inc. Carle Foundation Hospital UIUC Veterans Student Support Services

222 Acknowledgements


Collective healing  

ARCH572 Hospital Design Studio

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you