Page 1

Весели празници Коледни и Новогодишни!| 1

Списание за поезия Изп. Директор Цанко Веселинов

Брой 7 Списание за поезия Брой 7

За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 2

o Списание „Животът в света на поезията” o Изп. Директор Цанко Веселинов o Първо издание, Плевен 2013 Брой 7 o Всички права запазени: o Издателство и печат:

Списание за поезия Брой 7

За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 3

Стр.4 На 3 Декември светът отбелязва Международният ден на хората с увреждания! Райска ябълка Стр.5 Петя Дубарова Стр.6 Дар от сърцето /Стихове на Йорданка Радева/ Стр.9 Интервю с Дени Дечева /denisima/ Стр.11 Галина Петрова Стр.14 Интервю с Радост Желева Стр.18 Афоризми – Георги Бербенков Стр.20 Стихове на Ели Зарева и Кина Златева Стр.25 Купи крем и масло от Джоджен Стр.26 На коледа се сбъдват чудеса/ Разказ/

Списание за поезия Брой 7

За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 4

На 3 декември светът отбелязва Международният ден на хората с увреждания. Животът е един листопад. Отронваме се като листа. Но преди това дишаме, трептим, носим чувства, обичаме със своите мъки и неволи, щастие и радост. Във всеки един от нас тупти горещо сърце, копнеещо за живот, за любов, за ласка. Нека винаги бъдем добри, отговорни, щастливи, когато трябва да помогнем на някого /човек с увреждане, нуждаещ от помощ/. Да дадеш частица от себе си, е равносилно да напълниш сърцето си със щастие.

Райска ябълка Наричана още „божествен плод”. Ботаническото й наименование идва от гръцкото „диоспирос”, Което означава „божествен огън”. Райската ябълка е богата на витамините А, С, Р, Е и от групата В, минералите калий, магнезий, йод, калций, фосфор, мед и манган. Съдържа много захари, най-вече глюкоза и фруктоза, органични киселини, багрила и пектинови вещества. Тя е с висока хранителна стойност. Полезна е при анемия, заболяване на щитовидната жлеза и нарушения в стомашно-чревния тракт. По една райска ябълка на ден между храненията, може да предотврати инфекция на белите дробове. При раздразнено гърло може да се прави гаргара с пресен сок от райска ябълка, разреден с вода. Препоръчва се дори, когато сте тъжни, отчаяни, защото тя е красива, вкусна и може да се превърне в любим плод през зимата.

Списание за поезия Брой 7

За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 5

ДОБРОТА Понякога съм толкова добра, че цялата изтръпвам и боли ме. И вените ми, сплетени в гора, ми търсят ново, благородно име.

Петя Дубарова / Петя Дубарова е родена на 25 април 1962 година в Бургас. На 3 декември 1979 г., ненавършила 18 години, Петя се самоубива в дома си в Бургас със сънотворни хапчета./

ДА СЪМ СЛЪНЧЕВО МОМИЧЕ В дланите ми каца слънцето червено – добро и светло, като гълъб ален, то сгушва се усмихнато във мене и пулсът ми запява в миг запален. Аз искам слънце цял живот да имам и дланите ми винаги да парят; да нося дъх на слънце негасимо и буйно да горя, да не догарям.

Понякога съм толкова добра!... И скрива ме във коша си чемшира на двора. Неизмислена игра ме търси и ръцете ми намира! Понякога съм светла като мед. Тогава светли устни ме обичат. Понякога съм златен слънчоглед, красив като главата на момиче. Понякога съм бяла и добра. Как рядко ми се случва да съм бяла! Тогава искам сън да подаря на всекиго. И свойта обич цяла да счупя на парченца от стъкло, да пръсна и добри ръце да сгрея. И дала сок на нечие стъбло, да пазя свойта тайна, че живея!

И хората да гледат мен засмени, да казват "Тя е слънчево момиче, във вените й слънчево червени дъхът на слънцето с кръвта й тича." Аз искам, щом издъхна уморена, то – слънцето – със мен да не изстине, а светло като мойта кръв червена да блесне над земи и над градини. Да литне между хората щастливи, за себе си и мен да им разказва и аз ще бъда жива, вечно жива, защото мойто слънце няма да залязва. Списание за поезия Брой 7

Весели празници!

За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 6

Из „ Стихове за деца” Сънят на Мила Йорданка Радева Разград Сън сънува милата ни малка Мила във своето, вълшебното креватче. Зайко по часовник на шкафчето реди приказки за детството й сладко. А Медун там седнал сам на пода, чуди се дали ще дойде ред за него, песничка да пее, а малката да спи, кога луната вън прeз стъклото гледа. Само котаракът Черньо строго гледа, тихо мърка и уж май се сърди тайно. Че ред за него няма,не се й нарежда, а нощта е кратка,с малки стъпки бяга. Неуморно мама бди над мъничката Мила, и влюбено я гледа, с нежност си я гали. А вън дърветата са със окичената зима и стелят се пътечки, и вият зимни хали.

Зима Йорданка Радева Разград Вънка вият зимни хали, топлят се деца заспали. Мишка качва се на бор и кашля кучето Григор. Иде тя, зима мразовита, и шета, бърза и не пита. Нищо, че небе се мръщи и пак ще побелеят къщи. Подаръкът на Слънчо Йорданка Радева Разград В ранно утро Слънчо весело изгря и пъргав поздрави засмяно всички. Стопли нежно вред зелените поля и окъпа с ласка дървета и тревички. Зарадва с къдрокосите си топли лъчи вред калинки, пеперудки и светулки. А китна розичка набра, за да подари, на ранобудните и сръчните пчелички.

Весели празници!

Списание за поезия Брой 7

За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 7

Лека нощ Йорданка Радева Разград Стана тъмно вън. Повей лек примига. С леки стъпки тръгна бледоликата луна, присви очи грижовно и за лека нощ намигна. Заспаха изведнъж тогаз малки птички и тревички. Луната се усмихна кротко и пожела им нежно-нежно: - Лека нощ на всички.

- Ще ти прочета аз, внучке мила, стихчето за Бамби крокодила. -Искам, бабо, и за Пепеляшка… -Непременно, мила внучке моя, и за принца, и пантофка златна. -Разкажи ми ,бабо, защо Луната вечер все усмихната ме радва. - Защото си на баба сладка радост и света ми промени, внучке драга. - Бабо мила, как така Снежанка ще се справи със седемте джуджета? - С блага дума, мило мое дете, тя… може всичко- заключените порти с лекота дори винаги отваря. -Бабо, бабичко ти моя, прочети ми, за жабока, за калинката, за Тарлю… - Ще ти прочета аз ей сегинка, мило, ти само притвори очички и сънувай… Как Вълчо надхитрен е най- изкусно в гората до реката от Шапчицата мила. Сега заспивай… феите добри повиках да бдят над твоя сън,мила внучке Мила. И луната, и всички сребърни звездички нека теб в твоя сън да пазят като сестричка. ***

Преди заспиване Йорданка Радева Разград - Прочети ми, бабо, стихче… твойто стихче, дето си родила!.. Списание за поезия Брой 7

Тежка зима вред настана, всичко вкъщи се прибра. Само е птичето самичко зъзне сред студ и мокрота. Няма го гнездото, и само е. Грижи го налягат, а и студ е. Трепери в студ, то му горкото! Как ли ще изкара зимата си тука.

За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 8

Лека нощ… Йорданка Радева Разград

Стихосбирки с детски стихове на Йорданка Радева

Лека нощ… детенце мило… Спи спокойно своя сън! За да е безгрижен той, над тебе и мама, тате денонощно бдят… Нека болката не те познае, и детството ти да е спокойно. И да знаеш, мило мое, свидно дете, че по- скъпо на света от тебе няма! Лека нощ… детенце мило, в съня ти нека пеперуди сини на крилете си да те люлеят. И усмивката ти чиста и невинна с доброто утро за тебе да се слее.

Весели празници! Списание за поезия Брой 7

За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 9

Интервю с Дени Дечева/denisima/ Родена в гр. Сливен Живее в с. Равда Омъжена . Нейната гордост са двете и прекрасни дъщери За нея всяко едно стихче е рожба излязла от сърцето и!

отворил някакъв нов усет, който ми показва колко е красив света. Виждам го по друг начин, не както до сега. Бихте ли представили себе си? Как и кога започнахте да пишете поезия? Здравейте и благодаря за поканата да бъда Ваш гост. Благодаря ви, че имах възможността да участвам за първи път в конкурс. Родена съм в гр.Сливен, омъжена съм и живея в с.Равда. Моята гордост са двете ми прекрасни дъщери. Пиша стихове от една година. Просто един ден след поредица от случки взех лист и химикал и написах просто ей така първото си стихотворение, не беше много добро, но след това не можех да спра и всяко следващо ставаше по хубаво от предното. Имате ли любимо стихотворение, или всички ги чувствате като свои деца? Всяко едно мое стихотворение е моя рожба излязла от сърцето ми. Не мога да кажа, кое точно ми е любимо. Какво е за вас изкуството? Изкуството за мен е дарба, която ти е дадена от Бог. И искам да споделя с вас, че от както пиша стихове виждам света по друг начин - красотата на природата, птичата песен, шумоленето на листата. Сякаш, че в мен се е Списание за поезия Брой 7

Какъв съвет бихте дали на всички, които сега навлизат /с първи стихове/ в света на поезията? Моят съвет към всички млади таланти, които тепърва ще създават своите стихове е да бъдат упорити и да не се отказват да сбъдват мечтите си. Любими автори и такива които са ти въздействали най-силно? Любимите ми автори са много, но аз ще изброя тези чиито стихове най-много ми въздействат Маргало, Мира Дойчинова, Павлина Соколова, Добромир Банев, Надежда Захариева, Дамян Дамянов и други. Пожелание към нашето списание "Животът в света на поезията" и нашите читатели? Пожелавам на хубавото Ви списание много успехи през новата 2014 г. и да ни радвате с още много прекрасни публикации и нови конкурси, а на читателите да не забравят да четат всеки един брой от списание "Животът в света на поезията".

За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 10

Любовта е отрова... Дени Дечева /denisima/

Когато съм тъжна. Дени Дечева /denisima/

Любовта е отрова, по - силна, от всяка друга на света. Тя, в сърцето се забива и не се лекува, след това. Лек, не ще намериш, нито пък омайно биле, ни извор животворен, защото той не същесвува, има го само в приказките детски. След любовта само болка и празнота остават. Самотата ти става верен другар. А през нощите, когато не можеш да заспиш, си задаваш хиляди въпроси. Какво се случи? Къде сгреших? Но сам не можеш да си отговориш, трябвам ти и аз, за да ти кажа къде сгреши и как ме нарани. Да ти разкажа, че душата ми боледува, че нощем не мога да спя, защото плаче моето сърце, че тялото ми агонизира, без твоите ръце, че сутрин, вместо захар, в кафето си слагам две - три капки горчиви сълзи. Ще ти разкажа и за нашите щастливи дни, превърнали се в спомен. Ще ти разкажа, всичко аз. А ти, ще можеш ли, да ме разбереш? Мен жената, с разбитото сърце.

Когато ме боли. Когато сърцето плаче. Когато душата в простора не лети. Когато си спомням за твоите лъжи. Колкото и музи да ме хванат, не мога да редя стихове за любовта, нито за красотата на света. Само болка излиза... вместо рими горещи. Тъгата сърцето ми притиска в своето менгеме. Ръката, сълзите избърсва, вместо римите да реди. Не искам все в тъга да живея и да ме боли. Стихове тъжни не искам да редя, но в живота е така - има и радост, има и печал. Не може да се пише само за Любов. Какъв ли грях сторих? Че Бог така ме наказа - да обичам и да страдам.

Под чадъра шарен Дени Дечева /denisima/ Под чадъра шарен, скрити от дъжда. Вървим двама с теб, хванати за ръка. Вървим по улиците пусти, през локвите дъждовни. Водени от любовта, която ни кара да вършим щури неща.

Едно "обичам те" не стига Дени Дечева /denisima/ Едно "Обичам те" не стига, за да мога всичко да ти простя. Едно "Обичам те" не стига животът ни да се промени. Едно "Обичам те" раните ми няма да излекува. Казваш ми "Извинявай", а то като кама в сърцето ми се забива. Казваш ми "Съжалявам", а то в ада пак ме връща. Казваш ми "Прости", а от него повече ме боли. Казваш ми, че ще се промениш. Но как на думите ти да повярвам!? Истина ли са или лъжа? Късно е за прошки и молби. Късно е да почнем отначало. Късно е... разбери. Не искам да ме боли. Едно "Обичам те" не стига, за да може всичко да се промени.

Весели празници! Списание за поезия Брой 7

За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 11

Галина Петрова

Галина Петрова е родена на 28.06.1966 г. в с. Слатина, Ловешка Община. Завършва институт за начални и детски учители „Лазар Станев” в Плевен през 1986 г., специалност „Предучилищна педагогика”, а в последствие и ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”, същата специалност. Работи последователно като детски учител и директор на детската градина в с. Горско Сливово, директор на детската градина в с. Слатина, учителства и в други детски градини. В момента живее, работи и твори в гр. Ловеч. Има дъщеря Христиана. Публикувала е материали във в-к „Народен глас”, „Ловеч прес” както и еднократно в списанията „Отечество”, „Девет месеца”, "Дом, дете, детска градина". Писането на стихове и проза е нейно хоби. Първата й книга излиза под заглавие „Любовта остава”, /том 1 / в края на 2011 г. от издателство „Ариадна 93”. Това е роман по преживяно, който се опитва да докаже колко малка е границата между видимия и невидимия свят, запознава читателите със съществуването на душата отвъд, след приключване на живота на човека тук. През м. октомври 2012 г. излиза и Списание за поезия Брой 7

вторият том на книгата от същото издателство. През лятото на 2012 г. излиза книгата й "Нестинарка". Тя е реализирана от "Izdavam.com" и е посветена на България и на всичко онова, което за авторката е България. Едно нейно откровение, посветено на страната, в която се е родила и от която не е избягала. В края на 2012 г. излиза книгата на Галина Петрова "Познанието", също от издателство "Izdavam.com". Галина Петрова има издадени и две електронни книги: "Среща" и "На моите приятели", които можете да намерите в сайта стихове.бг: http://www.stihovebg.com/elektronniizdaniya/ По неин текст е създаден химн на детската градина, в която работи. Има участие със свои творби в Алманасите „Мостове”2012 г. и „Мостове” 2013 г., издания на Община Ловеч и Клуб на дейците на културата, Алманах „Сребърни звънчета”2013 г. и Алманах „Тракийска лира”, издания на Дружеството на Независимите Български Писатели – Ямбол. Галина Петрова участва със свои творби и в различни благотворителни кампании. При проявен интерес към творчеството на Галина Петрова, можете да научите подробности за съдържанието на посочените горе книги от сайта http://galinapetrova.free.bg/ или като й пишете лично на jina97@abv.bg Всички е-издания : 1 www.stihovebg.com

За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 12

ЕДНО АНГЕЛЧЕ МИ КАЗА Автор: Галина Петрова Едно ангелче ми каза да не бягам от теб, а просто да те наблюдавам. То каза, че моята задача е да ти помогна за това сме се договорили с теб още като души, преди да се родим. Аз съм по-силната, следователно аз зная как да го направя. От теб се иска само воля и желание за промяна. Ангелчето каза, че ако ти нямаш тези двете в себе си, нищо няма да се получи, колкото и да се старая и въпреки добрите ми намерения, въпреки огромното ми желание все да съм в помощ на някого. Сега в помощ на теб. Знаеш ли, толкова години изгубих в лутане и стремеж към нещо по-добро в собствения ми живот, толкова, че сега вече ми е безразлично дали ще изгубя още една. За теб. Освен това какво е "време"-то? То не е ли крайно относителна величина? Защо е толкова важно, когато пред нас хората е безкрайността, вечността? Защо все искаме нещата ни да се случват тук и сега? И бързаме стремглаво към това "тук и сега"? Макар да знаем - време има за всичко необходимо, което трябва да свършим, дори когато сме го отложили в бъдещето. Знаем, че ако не днес, утре отреденото ще се случи и че забавянето просто ни учи на постоянство и търпение. Аз съм и постоянна и търпелива. А ти? Всъщност чакай! Търпелива съм, докато не разбера, че злоупотребяват с това. Тогава избухвам и заливам с думикуршуми този, дето си го е позволил. Ти знаеш това, нали? Омръзнало ми е да вземат търпението ми за постоянна и безкрайна величина, примесена с наивна доброта. Не, не съм толкова добра, особено ако някой умишлено и ефектно ме е предизвикал. Тогава плюя Списание за поезия Брой 7

на последиците и само Бог знае докъде мога да стигна, за да защитя достойнството си. А после... пак да простя. Или пък... да не простя. Не ме гледай така въпросително! Не преувеличавам. Когато кажа, че ще направя нещо, аз просто го правя. Никога не се хваля с неща, които са само във въображението ми или пък не съм свършила. Хей, приятелче, / дали тази дума е подходяща? /, аз обичам живота си, въпреки че често се бутам в него като вода в бряг. Опитвам се да играя по правилата му, но и аз му налагам своите. Понякога се хващаме с живота взаимно за гушите, но зная, че той никога няма да стисне докрай, въпреки честите ни груби задявки. Единствената слабост на живота ми е, че той самият не знае докога ще е с мен. Бог не му е казал това, нито пък на мен го е казал. Затова често примиренчески, докато го стискам за шията, му предлагам да живеем в мир и разбирателство. И уж стигаме до някакво споразумение, докато... Е, нали и ти знаеш - животът е много непостоянен. При него мирните договори не важат. Той иска да му играеш не само по правилата, които ти налага всеки ден, ами да му играеш и по свирката. Затова не се разбираме с него. Често го гледам на "верев" и с иронична усмивка го предизвиквам. Забавна ми е тази игра - да се надскачаме с живота. Въпреки, че доста често губя. И като губя, та какво?! Важното е да има динамика, да има хъс и от тях да се ражда една, макар и препатила надежда. Една такава - с патеричка. С патеричка, ама надежда. По-добре с патеричка, отколкото никаква. А на теб остана ли ти За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 13

надежда? Дали и твоята е с патеричка като моята, или вече не ти е останала никаква? Ще ми разкажеш ли някога? Ще ми разкажеш ли какво каза на теб онова ангелче или ти още не си го срещнал? А може би нямаш уши, за да го чуеш? Неговите вибрации са нежни и ефирни, затова не всеки успява да ги долови. Но аз съм сигурна, че то кръжи и около теб и се опитва да ти каже толкова много неща. Заслушай се в тишината, ще го чуеш. Отпусни се и ще усетиш милувките му. Те са по-нежни от моите, по-грижовни дори. Ангелчето иска и теб да направи силен, да те накара да стиснеш живота си за шията / не да го пилееш /, да се вгледаш в очите му - там ще откриеш отминалите си години. Така ще разбереш какво в крайна сметка искаш от този живот. Разбереш ли това, ще успееш и да го направиш, ако си упорит. Ангелчето така каза. А ти знаеш - ангелите са пратеници на Бог.

елхата, за да я налапа. Тя обаче явно наистина е била родена под щастлива звезда, защото в последния момент разтворената вълча паст била хваната от силната ръка на завърналия се да остави забравен подарък Дядо Коледа. Е, Вълчо дори и с нова дрешка на гърба си, не променил нрава си. Лукавството и подлостта му останали. Та си мисля сега - вълци мноооого, че и кожи колкото щеш... Злото си е зло, та ако ще със златно руно да се покрие , един ден все му се вижда същността. Жалкото е, че не всеки човек се възползва от закрилата, която му е пратена! Бог да ви пази и закриля, приятели, от вълци в овчи кожи! Те ограбват време, надежди, души! Честито Рождество! Мир, хармония и любов ви желая!

ЗДРАВЕ И КРАСОТА Маска за лице с портокал

РАЗСЪЖДЕНИЯ В КОЛЕДНАТА НОЩ Автор: Галина Петрова В коледната нощ, когато всичко утихна, а аз уморено се сгуших в обятията на леглото си, се сетих за една приказка на чичо Йо. В нея се разказва за вълк, който се срещнал с Дядо Коледа, разкаял се пред него, че е толкова лош и обещал да се промени. Дядо Коледа се зарадвал на това му обещание и на желанието му за промяна към по-добро съществуване и му подарил нова дрешка да се топли през зимата. Но се случило така, че през Коледната нощ, Вълчо, воден от инстинкта си на хищник, все пак се прокраднал в дома на Червената шапчица, заспала под Списание за поезия Брой 7

Смесете 2-3 с. л. сок от изцеден портокал с 1 с. л. прясно мляко и 1 с. л. ситно натрошени овесени трици. Разбъркайте добре и нанесете маската върху лицето за около 15-20 минути. След това изплакнете с хладка вода. Изцедете един портокал и с памучен тампон, напоен в сока, обтрийте лицето, врата и деколтето си. Останете така 1-2 часа и изплакнете с хладка вода.

За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 14

Интервю с Радост Желева – едно добро и лъчезарно момиче! Пишеш стихотворения, предстои ти издаване на стихосбирка. Какво те вдъхновява?

Представи себе си? Разкажи какво се крие зад прекрасното и толкова светло име Радост? - Казвам се Радост Желева Илиева. Живея в гр. Казанлък – Долината на Розите. Зад моето прекрасно име се крие радостта, топлината на доброто ми и всеотдайно сърце и моята лъчезарна усмивка. "Поздравление по повод Рождения ден на Радост! Сред блатото на всяка земна гадост, сред тръните на всяка суета,

- Да, пиша стихове, разкази и есета, но от дълго време стоят затворени между страниците на тетрадките ми. Много ще се радвам, когато излезе първата ми книжка, за да достигне тя до много читатели и стопли техните сърца. Вдъхновението ми идва от обичта ми към децата преди всичко, които толкова много обичам, а също и от всичко онова, което ме впечатлява. Чувстваш ли се щастлива, че си наследила таланта на майка си? - За таланта, който съм наследила от своята прекрасна майка, аз съм много щастлива и възхитена от това, което тя пише. Благодарна съм преди всичко на Бога, че ми е дарил това желание да пиша, че ме вдъхновява чрез всичко онова добро и красиво, което виждам около себе си.

бъди подобно името си - Радост,

Имаш ли любим свой стих?

бъди нетленна част от Радостта!

- Да, имам свое любимо стихотворение. То е посветено на децата, лишени от майчина обич и топлота. Написано е преди

С. М."

Списание за поезия Брой 7

За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 15

няколко години.

ДОЛИНА,

А любим стих на майка си Детелина / Кина Златева/ ?

За Твоята ТРАКИЙСКА ГРОБНИЦА,

- Аз харесвам всички нейни стихове, но най-много ми харесва стихотворението й, което е посветено на България.

за СТАРАТА РЕКА – пенлива,

Долината на Розите

Със всичко ти си славен – ГРАД ЧУДЕСЕН,

Живея аз във приказния град чудесен!!!...

за ТЮЛБЕТО, за ТВОЯТА ЧЕШМА!!!...

обичаме те – твоите чеда,

Живея аз във Китна долина –

наричаме те “град наш роден”,

ухаеща на дивни аромати,

макар да сме родени “по света”!!!...

на РОЗАТА– ЦАРИЦАТА В СВЕТА!!! И този чуден град аз днес възпявам във своя стих, във своето сърце – град, в който аз живея и се радвам, град, в който бие моето сърце!!!... И колкото далече и да бъда, и колкото далече да отида в сърцето си аз винаги те нося,

И горди сме, че в тебе са родени децата ни , политнали на път – към нови неоткрити днес планети, към нови неоткрити върхове!!!... Ще помнят своя град те роден, където и да бъдат в тоя миг, ще носят те копнежа си по него, тъй както носим го и ние, тук!!!... Тук, в своето сърце горещо!!!... Тук, в своята пламтяща гръд!!!...

в мечтите си за тебе аз копнея!!!...

А утре, чрез мечтите си крилати,

За тая КИТНА РОЗОВА

ще разкрасят те своя

Списание за поезия Брой 7

За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 16

Казанлък!!!... Автор: Детелина Златева Какво е според теб щастието? - Според мен щастието е нещо много хубаво, към което всеки се стреми, но не всеки може да каже, че го притежава в живота си. Например, както съм посочил по-горе за децата, които са лишени от родителска обич, то те не могат да бъдат щастливи, въпреки че се стремят към щастието. Обичаш да рисуваш. Имаш ли друго скрито хоби? - Да, освен да рисувам, много обичам да решавам кръстословици, да разглеждам различни готварски рецепти, да си ги записвам, а след това да ги прилагам на практика в кухнята, особено рецептите за различни сладки. Приятелка си и помагаш на незрящо момиче. Разкажи повече за тази своя добродетел да помагаш на нуждаещи се деца. - Да, аз помагам от няколко години вече на това момиче, защото то е не само незрящо, но е и сираче и живее напълно само. Има нужда от човек до себе си, а аз желая да бъда полезна на някого със своя труд, с Списание за поезия Брой 7

грижите си за такива хора, които се нуждаят от помощ, тъй като не могат сами да се справят с всичко. Ти си най-добрият помощник и подкрепа на майка си както в живота, така и в нейната дейност по подготовката и разпространението на детскоюношеското списание „Божествени искрици”, на което твоята майка е технически редактор. Какво ще й пожелаеш и какво искаш да й кажеш сега? - Искам да й кажа, че й пожелавам успех и занапред в издаването на това чудесно детско списание. Пожелавам й също така нови успехи в нейната разнообразна творческа дейност. Твоето пожелание към всички деца по света? - Пожелавам им да бъдат много, много щастливи. Да стоплят винаги сърцата на своите родители с усмивките и добрите си сърца. Пожелавам им и делата им да бъдат добри и красиви, защото те, Децата, са найголямото богатство в този свят, както се пее в една от песните на Глория.

За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 17

Есен в парка

8 декември

Автор: Радост Желева

Честит студентски празник!

05.11.2013

Студент, това звучи гордо. Защитавай това звание с учение, стремеж към развитие и преследване на мечтите си!

Навън е златна, топла есен, като килим застила в парка всичко тя; цветята пъстри, аленочервени, като слънца огряват детските сърца.

Вървим ний по алеите във парка и слушаме на птичките гласа; щастливи, радостни сме всички ние, че златна есен е дошла при нас.

Обичаме ний есенните багри, които галят нашите души; погалваме и ние с много обич листенцата, тревичките, красивите цветя.

Весели празници!

Весели празници!

Списание за поезия Брой 7

За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 18

Георги Бербенков И идолите имат своите слабости.   Бъди търпелив, но не и безкрайно!   Не убеждавай, преди да си преодолял съмнението. Не търси враговете.Те сами ще се проявят.   Лошите навици ги има и при добрите хора.  

  Мъдрецът може и сам да си говори, глупакът винаги търси слушатели. Много говорят, но малко са тези, който казват нещо.  

Оказвай помощ… дори на врага си.

Компютърът е всезнайко.

 

 

Които не забелязват грешките си, ги увеличават.

Има и добри политици.

 

Смешното понякога разплаква.

Разбрах, че много неща не разбирам.  

Списание за поезия Брой 7

 

  Едни четат, а други само пари броят. За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 19

 

 

Научи за биографията си, след като стана политик.

Труди се, но и постигай.

  Неприятностите идват, без да ги викаш.  

  Разточителността е чужда на богатите.  

За някои щастието е да се покажат, че са щастливи.

Ако човек знае съдбата си, животът му няма да е интересен.

 

 

Давай съвети, които вече си ги изпълнявал.

Неизвестността поднася изненади.

  Споделеното с приятели се помни по-дълго време.   Жената е украшение за всяка къща. Скромността вреди повече от нахалството.   Миналото време се връща само в спомените.   Писмото може да те прати зад решетките.   Един пострада, много страдат. Списание за поезия Брой 7

Колкото е по-трудна победата, толкова е посладка.   Сполети ли те нещастие, не му обръщай гръб.   Лъжата сама идва, докато истината трябва да я търсиш.   Мълвата минава през иглени уши.   Оправдават се виновните.

За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 20

ВЕЧНАТА ЛЮБОВ Автори: Ели Зарева и Кина Златева В сърцето ми, мила мамо, където свила си гнездо от твойта обич най-голяма, повярвай, мамо, друга няма. Сърцето ми е пълно със любов и думи нежни, детски зов, от твойта майчина милувка, най-сладката е твоята целувка. Обичам те, където и да си, говоря ти със нежност и любов, споделям всичко съкровено с теб и моля те отново за съвет. Когато бурите житейски връхлетят внезапно в моето тъй страдащо сърце, към Бога и към теб отправям своя взор, защото ВЕЧНА Е, знам, ВАШАТА ЛЮБОВ.

Тя за всички се застъпва пред Престола на Отца, моли се за всички хора - да живеем в Светлина. Колко Нежност, Обич, Ласки има в Нейното сърце! Колко много сълзи лее Тя за цялата Земя! Стихосбирка "Вечната Любов" Автори: Ели Зарева и Кина Златева /Детелина/ Издателство: Izdavam.com ISBN: 978-619-162-218-4

Само Твойта обич свята Автори: Ели Зарева и Кина Златева

Само малко, мила мамо, от твоята любов да дам: грам от любовта ти само в този свят да я раздам. Само в твойта обич свята е събран във длан света, искам, мамо, аз да я разпръсна и лошото да го прекъсна. Нежно аз докосвам, мамо, твоята добра душа, чувствата превръщам в поздрав: " Нека Обич се роди в Света - като майката да носим само Светлина!" Като Божията Майка Свята, целият човешки род е прегърнала със нежност и дарила е с Любов.

Списание за поезия Брой 7

От този линк може да закупите книгата „Вечната Любов” http://izdavam.com/%D0%9A%D0%BD%D 0%B8%D0%B3%D0%B0/%D0%95%D0%B B%D0%B8__%D0%97%D0%B0%D1%80 %D0%B5%D0%B2%D0%B0/%D0%92%D 0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%8 2%D0%B0_%D0%9B%D1%8E%D0%B1% D0%BE%D0%B2/798/%D0%92%D0%B5% D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0% B0_%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%BE %D0%B2.html

За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 21

Зимата - царицата в бяло! Е.Зарева

Някъде бях чела, че зимната прогноза се определя по отлитането на лястовиците и щъркелите на юг. И когато птиците отлетят на 1-2 септември, зимата ще е нормална, а когато ятата отлетят по-раничко до 22 август, зимата ще бъда люта и студена.

Едва ли има човек, който обича лютата зима и свирепият вятър, който брули жестоко лицата на хората и ръцете ти понякога изтръпват от студ. Но в същото време бих казала: едва ли има семейство, което да не очаква с вълнение и трепет Коледа! И дете, което да не очаква с усмивка първия сняг, когато шейните летят из улиците, като летни пеперуди!

С наближаването на този сезон започват и тревогите на хората - как и с какво ще се

А какво ще кажете за Дядо Мраз?Ето и той идва точно през зимата.

отопляват и дали ще бъде дълга зимата.

И макар че сме пораснали деца - както всички, така и аз украсявам дома си с мечтания

Но да не забравяме, че зимата е царицата на празниците! Най-светлите, най-чаканите празници са именно през зимата. Бъдни вечер, Нова година, Васильовден, Йордановден, Ивановден, Антоновден, Ден на влюбените, Тодоровден /разбира се, че някой празник може да съм пропуснала/, това са все зимни празници. Празници, в които празнува цялото семейство, роднини и близки.

Списание за поезия Брой 7

Дядо Мраз. Слагам го на прозореца, за да се изкачва по стълба и да влезе в моя дом. Поставям го пред вратата и под елхата, защото на Коледа се случват чудеса.

В. Дамянова Да, зимата е много красив сезон. И не само с празниците си, а и с това, че тя макар и студена събира цялото семейство пред семейното огнище. Лятото всеки е поел път - кой на разходка, кой на почивка, кой на пикник, кой по полята... За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 22

Но зимата всеки е запалил камината и цялото семейство заживяват сякаш в една приказка,

тогава се връщаш в детството... и си спомняш спомени, в които си тичал с шейната

изпълнена с весел смях, размисли и песни.

като на състезание... припомняш си игрите със снежни топки и се усмихваш отново като дете!

Освен това зимата е сезон на промените. Хората сменят летните с подебели дрешки, дните стават по-къси, снежната премяна покрива земя и къщи и с наближаване на празниците хората стават по-различни, по-усмихнати и подобри. Разбира се, няма да подминаваме и подаръците, защото Коледа и Нова година са дните, когато обикаляме магазините в стремежа си да изберем най-хубавия подарък. Да, зимата е студена, но в същото време е красива. Безчувствена и зла, но неотразима със своята белота. Зимата е един вълнуващ и незабравим танц, снежинки се вихрят като въртележка, скрежните прозорци напомнят за уникална картина, която с времето се стопява, а когато погледнеш през прозореца и видиш малките зачервени бузки на веселите деца...

Д. Златева Зимата! - един от четирите годишни времена. Зимата - царицата в бяло, превърнала в бяла приказка цялата земя! Зимата, донесла много радост за децата - малки и големи, с красивите снежинки, с веселите пързалки, с пухкавите снежни топки! Зимата - тя ни напомня и за тази "зима" в човешкия живот... "Зимата", която идва при нас чрез залеза на нашия живот - посребряват косите ни, променя се външността ни, разделяме се някак си с мечтите си... И тогава... очакваме... края на дните си - на земните си дни, за да се слеем с Вечността - с красивата и безкрайна Вечност... Така и зимата, като годишен сезон, колкото и красива да е тя, очаква с трепет своя край, за да отстъпи мястото си на Пролетта - тази зелена и красива пролет... Зимата, чиято празнично красива премяна всички обичаме, но трудно понасяме студените й дни...

24.11.2012 Автори: Ели Зарева, Весела Дамянова и Кина Златева /Детелина/

Списание за поезия Брой 7

За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 23

Книгата „Цветя през есента” се продава с благотворителна цел и средствата от печалбата й ще се превеждат по дарителските сметки на нуждаещи се от издателството. Благодарим ви!

Нека тази Коледа бъде повод да станем още по-добри приятели,

Всеки може да закупи книгата от този линк!

Със светлия полъх на бялата зима Ви пожелавам здраве, щастие, успех.

http://izdavam.com/%D0%9A%D0%BD%D 0%B8%D0%B3%D0%B0/%D0%92%D0%B 5%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B0__ %D0%94%D0%B0%D0%BC%D1%8F%D0 %BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0/%D0% A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8F% 20%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7% 20%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD% D1%82%D0%B0/1012/%D0%A6%D0%B2 %D0%B5%D1%82%D1%8F%20%D0%BF %D1%80%D0%B5%D0%B7%20%D0%B5 %D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0 %B0.html

да има много усмихнати хора и всички наши коледни пожелания, да се сбъднат!

С много обич: Цанко Веселинов

Весели празници!

Списание за поезия Брой 7

За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 24

Заповядайте в Добруджанка къща за отдих за Коледа и Нова година За контакти: 0889864215 Резервирай своята най хубава почивка само тук.

Индийски Ресторант Maharajah Верона /Италия/ ул. G.Marconi,28/A За контакти: 0039-320-7881-188 Резервирай своята топла и красива вечеря само тук в Индийския и красив ресторант за най красивите празници Коледа и нова година!

Това присъства на всяка добруджанска маса.

Списание за поезия Брой 7

За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 25

Купи крем и масло от Джоджен Всеки закупил 3 шишенца Масло от Джоджен(20ml) получава подарък КромКрем(20ml)Това е само,когато има дата за обявена Промоция. А иначе крема си го има и на свободна цена 50ml – 13,50лв., както и Маслото от Джоджен – 20ml. – 10лв. ...Поръчката става по следния начин. Казвате, че желаете да поръчате даден продукт и неговата бройка и след това ми давате: Точен адрес,Актуален gsm и Трите имена и поръчката до два дни е при вас...с куриер Еконт! За повече подробности и мнения на доволни клиенти,можете да посетите страницата на Маслото от Джоджен: https://www.facebook.com/pages /%D0%9C%D0%B0%D1%81% D0%BB%D0%BE%D0%BE%D1%82%D0%94%D0%B6%D0%BE% D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0 %BD/100307000158188?fref=ts

За покупки: florans_media_group@abv.bg

Външно-с намазване; -кожни раздразнения; лишеи; екземи; -виталиго; херпес(и); при проблем с очите( Конюктивит)-една капка е достатъчна; при проблем със зърната на жената и кърмачките; при проблем с хемороидите(кървене и подуване); -при натъртване от падане; при суха кожа на лицето, краката,тялото и скалпа; при менструални неразположения; при МС/множествена склероза/; при болки в Списание за поезия Брой 7

кръста, врата и ставните производни; при рани от диабет на цялото тяло и варикозни вени; при високо кръвно)се намазват двете точки на тилната част преди окосмената); при рак на яйчниците; при рак на дебелото черво; при бяло течение(при жените); при хрема; при масаж и масажни движения с цел освобождаване на напрежението; при зарастване на костта(от счупване)и раната след това; при мигрена и главоболие; …като „лубрикант“; Вътрешно: от 1 до 3 капки; за готвене…; за секс; за диабет; за високо кръвно; За масаж: за цялото тяло; за масаж на лице, деколте; за маска на лицето след която само се попива с кърпичка-нищо друго; за еротичен масаж; Вътрешно и външно: като чай от джоджен в комбинация с масаж-ефекта е неповторим; Маслото от джоджен е ново поколение (течен) крем, който витализира кожата, спомага за подобряването на нейната еластичност и свеж вид. Предпазва от първите слънчеви лъчи, но не е слънце защитен,фактор.Премахва напрежението и наистина отпуска тялото отключва спокойствието и в комбинация с чай от джоджен връща вътрешния мир и се настанява трайно в тялото ни. Разтваря стреса и не остава следи от него нито по тялото нито по душата.

За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 26

НА КОЛЕДА СЕ СБЪДВАТ ЧУДЕСА! /разказ/ Автор: Весела Дамянова Далече, далече в едно малко селце, близо до гората живеело едно момиченце на име Бенедета. Тя била малка мечтателка, с големи мечти ... но нито една от мечтите й не се сбъдвала. В селото всички хора били в предколедно настроение, всички се приготвяли за Коледа, елхата на центъра вече блестяла с многобройните гирлянди, разни играчки и лампички отразявали щастието и вярата на хората - по прозорците на къщите, а дворовете вечер приличали на лунни-слънчеви лъчи, преминали през цветната дъга. Но сърцето на Бенедета не било щастливо за пореден път отправила очички с молба към своите ангели, с оставащата и последна надежда, да спечели пари от тотото и да излекува своята баба. Баба Гергинка била на легло вече втори месец. „Зимата дойде, Ангелче мое, снежна и бяла, направи чудо на чудесата, за да събера пари, за лечението на моята баба... Ти спусна ледената си прегръдка на земята, всичко превърна в бяло и красиво ... но дари и мен със щастие!“ - Молила се от сърце Бенедета. Това продължавало всеки ден, а Коледа наближавала. Селото не било голямо и всички се познавали, но малкото хора останали на село едвам изкарвали месеца със своите малки пенсии, а младите хора отдавна избягали в града. И въпреки това всички им помагали, кой с каквото може. Списание за поезия Брой 7

Всъщност малкото село, погледнато от далечината - приличало на една красива Коледна Звезда, скътана в подножието на планината. Снежната покривка придавала неотразима светлина, ветровете със сребърните си бели коси се развихрили и разпръснали снежинките на милион страни. Земята се покрила от сиво-бяла пелерина и сякаш всичко спало - тихо и спокойно. Единствено Бенедета била неспокойна ... положението на баба й се влошавало, ставало все по-лошо и по-лошо. В студената зимна вечер, точно преди Коледа, на баба Гергинка и станало много зле, наложило се Бенедета да извика лекар. Лекарят дошъл веднага, прегледал бабата и казал на момичето, че трябва спешно да оперират нейната баба, понеже е тежко болна. Момичето се притеснило много ... плакало цяла нощ, в очите и в сърцето си, тя вече не признавала празниците ... На другия ден било Коледа! Цяла вечер изкарала на прозореца, с надеждата, че ще се случи чудо и се молела, молела ... Тъгата и мъката надвили и в ранни зори малката Бенедета заспала ... А в съня й се появил един ангел бял, който и говорил, говорил, но тя не го разбирала нищо, на тръгване ангела помахал с ръка и казал тихо, че ще я чака пред селската черква. Събудило се момичето и заплакало на глас: „Защо, Ангелче, идваш в съня ми и ми даваш напразни надежди! Какво ще За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 27

правя пред черквата? Или ми даваш знак, че баба ми ще умре ...“ Запътила се още по-тъжна към черквата, дори по улиците нямало още хора, всички били сгушени в къщи на топло до своите прелестни украсени елхи. Тук-таме се чувало от някоя къща детски гласчета, и пеещи коледни звънци от някоя входна врата. А в тихата сутрин в повечето от къщите - майките четели коледни молитви и приказки, а бащите подреждали подараците край елхата. Светлините на елхата играели и примигвали закачливо, а огънят в камините горял толкова силно, колкото детското сърце и желанието й, да намери от някъде пари и да излекува своята баба. По пътя за черквата, тя мислено прелистила целия си живот, като в огледало ... катастрофата на родителите си, погребението им ... и как през тези седем години след смъртта на родителите си, баба Гергинка се грижи за нея и вечер и разказва приказки.... Застанала пред черквата и започнала отново да се моли, а сълзите и вече образували по лицето ледена висулка... Черквата още не била отворена, но тя дочула стъпки ... обърнала се и видяла едно момче, което носело в ръка куфарче. Още преди да го заговори, то я поздравило и й подало куфарчето ... но Бенедета не чула какво и казало момчето, от вълнение, от тъга, от надежда ... припаднала. Отецът събудил момичето и я завел вътре в черквата, запалил електрическата печка и когато Бенедета дошла в съзнание я заговорил: Списание за поезия Брой 7

- Баба умира, Отче ... Разказала всичко на отеца, включително и съня, появяването на момчето, приличащо на ангелче. - Да отворим куфарчето, то ще ни разкрие тайната на твоя сън! И двамата ахнали ... в куфарчето имало много пари. - Бог е велик, момиче! На тръгване заръчал на Бенедета какво трябва да направи. Прибрала се вкъщи взела своята баба Гергинка отишли в болницата, оперирали бабата. Бенедета платила за операцията и всичко минало успешно! - На Коледа се сбъдват чудеса, Ангелче! Сбъдва се всичко, което пожелаеш от сърце! Благодаря, Господи, благодаря, Коледа! След дни изписали баба Гергинка и тя започнала да се интересува откъде е намерила пари внучката й, кой и е дал назаем. Но Бенедета отговорила, че ще и разкаже някой ден, когато оздравее напълно. На другия ден пристигнало писмо с благодарности от сиропиталището, на което баба Гергинка всяка Коледа носела домашно приготвена баница, пита с късмети, баклава. - Седни сега и ми разкажи какво става, защото в момента се чувствам още по-болна от преди. От къде намери пари, какво е това писмо с благодарности за тази огромна сума? Момичето започнало да разказва ... - А как се сети, да дариш останалите пари на сиропиталището? Бог ми помогна, бабо, но отецът ми даде съвет: "Баба Гергинка всяка Коледа раздава на нуждаещите се, от малкото ... което има, нека и тази година, ние с теб го направим, заради баба Гергинка." За вас читателите с много обич!


Весели празници Коледни и Новогодишни!| 28

Сп: „Животът в света на поезията” Изпълнителен Директор: Цанко Веселинов cankoveselinov@abv.bg Първо издание, Плевен 2013 Брой 7 Всички права запазени. За контакти: Сайтът на списанието! cankoveselinov@abv.bg https://plus.google.com/115565808670126845524/posts Страницата ни във фейсбук: https://www.facebook.com/pages/%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%B2%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%9F%D0%BE%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0/356464331150151 https://www.facebook.com/pages/%D0%9C%D0%9E%D0%95%D0%A2%D0%9E%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%B2%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0/577598102276051?fref=ts

Издателство и печат: ФОРМАТ А4

Списание за поезия Брой 7

За вас читателите с много обич!

Животът в света на поезията брой 7  

Списание за поезия брой 7