Page 1

1|Живот ът в све та на поез ията -списание за пое зия

Списание за поезия! Списание за вас читателите, които ценят хубавото и красивото! Изп. Директор Цанко Веселинов

Плевен 2013 брой 2


2|Живот ът в све та на поез ията -списание за пое зия

Списание: Животът в света на поезията Изп. Директор Цанко Веселинов Първо издание, Плевен 2013 Брой 2 Всички права запазени: Издателство и печат:


3|Живот ът в све та на поез ията -списание за пое зия

Стр.4 „Душата е безсмъртна, но не повече от всичко останало” Стр.6 Дар от сърцето Стр.11 Фън шуй изкуството Стр.13 Няколко съвета за борба с безсънието Стр. 14 Здраве и Красота Стр. 16 Вашето място за реклама Стр.17 Звездите говорят Интервю с Весела Дамянова Стр.22 „Добруджанка”-къща за отдих Интервю със Стина Начева Стр.25 Интервю с Пейо Пеев


4|Живот ът в све та на поез ията -списание за пое зия

"Душата е безсмъртна, но не повече от всичко останало." Лукиан от Самосата - древногръцки писател-сатирик. Роден през 120 г. в град Самосата.

Да, безсмъртна е душата, така както остават безсмъртни хиляди писатели, поети, стихотворения, послания, спомени. Затова един поет съблича съвсем "гола" душата си, докато твори, за да остави своите творби да живеят вечно, да докосват несбъднати мечти и да говорят за миналото. Нека вдигнем Наздравица за 2-ри брой на сп."Животът в света на поезията"! Или както е казал древногръцкият писател-сатирик Лукиан от Самосата: "Душата е безсмъртна, но не повече от всичко останало.", Нека и ние екипът на списанието кажем: "Много неща са безсмъртни, освен Душата. Защо пък и сп."Животът в света на поезията" да не бъде безсмъртно."

Сп."Животът в света на Поезията"


5|Живот ът в све та на поез ията -списание за пое зия

На 22 септември според слънчевия цикъл е Есенното равноденствие, когато денят и нощта се изравняват, за да отбележат “промяната на скоростта” в естествения ритъм на живота. Докато при пролетното равноденствие природата се хармонизира, за да премине с взрив към ново действие. Сега тя се готви за почивка, защото слънчевата мощ намалява и тъмнината преобладава в годишния цикъл. В древността това е било време за благодарност и съзерцание, време на признателност за реколтата, събрана през плодоносните месеци и време за наблюдение как Колелото на живота се върти към сезоните на външната пустота, за да подсети човек да погледне към вътрешната си същност, която го поддържа жив.

И ето, че отново колелото се върти, сезоните непрекъснато се надбягват и състезават... още не усетили вкусът на лятото, а то вече си отива. Остава ни само, да отворим своите тетрадки и да започнем своите весели или тъжни истории за отиващото си лято. И докато едни тъгуват, други пък рисуват вече есента, която пристига на пръсти, като една нагиздена жена.

Сп."Животът в света на поезията"


6|Живот ът в све та на поез ията -списание за пое зия

ЗДРАВЕЙ, ПРИЯТЕЛКО! ВИДЯ ЛИ, ЧЕ НАДНИЧА ЕДНА НАГИЗДЕНА ЖЕНА?... Автор: Ели Зарева Една жена наднича, идва вече, прелита тихо над поля и над гори, премяна от кафяво-жълто в пазвите си скрила, ще разкраси земята като цветната дъга.

За туй, приятелко, днес нека да поседнем на пейката от спомени край старата гора, онази песен нека да запеем, която пеехме като деца обичам лятото, но таз жена не пита... и ето че дошла е есента.

И нека да поканим есента - добре дошла, седни до нас сега,

вълшебства носи тя сега - не е поет, не е художник даже тя, ще хвърли просто свойта красота и голичка ще тръгне без листа, но горда, с вдигната глава, че дала е от свойта хубост, чар.

Да тръгнем просто ей така, една разходка из високите скали, по изгледа прекрасен да тръгнеме като сестри, сестри подобни като лятото и есента щастливи, топли, като феи на мечти.

Жена нагиздена в премяната на златен листопад,


7|Живот ът в све та на поез ията -списание за пое зия

като магьосница съвсем скоро ще превърне земята ни в карамелен рай, Затуй, приятелко, не бързай... да се изкъпем в тихата река,

Пред бащина ми мила, свята къща, застанал тихо спомени редя: от люлката, от детството безгрижно,

на лятото да кажем - вижда вече се и твоя край.

до онзи ден, във който път поех.

Като кокетна дама пременена със своя истински воал,

от моите очи потича извор от сълзи;

объркана, като една жена... ту слънце, вятър, дъжд. Здравей, приятелко - и ти не спиш или не си сама, а може би и ти твориш за тази нежна красота на есента.

Във двора роден сякаш всичко е още по-прекрасно,

юмруци стисках, за да не заплача... но можеш ли сърце да укротиш? Години люти, спомени красиви... В чужбина, майко, сякаш бях сирак, осъден да не виждам теб и татко и моите пораснали сестри. Прекланям се пред героизма, скъпа майко, че оцеляхте с татко в този лош момент;

ЗАВРЪЩАНЕ В РОДЕН ДОМ

чужбина ме научи, че богатство -

Автор: Ели Зарева

това е родна стряха, бащин дом. Под този покрив, в тази бяла стая,

Във роден дом се връщам, майко, татко!

аз искам с вас щастлив да продължа;

Години дълги във чужбина аз живях, творих.

от сиромашия се не побелява, ни се остарява...

Далеч от родна стряха, мила къща,

но от мъка, безпокойство и тъга едва ли не умрях.

пари изкарах... но от мъка остарях.


8|Живот ът в све та на поез ията -списание за пое зия

ТОЙ БЕШЕ НАД ВСИЧКИ фейлетон Георги БЕРБЕНКОВ, Варна Самолетът направи прощален кръг над града, набра височина и пое курс към столицата. Бученето и болките в ушите ми намаляха. Няколко пъти преглътнах несъзнателно и едва тогава погледнах съседа си - той спокойно четеше вестник. Заговорихме.От дума на дума стигнахме до моята предстояща мисия в големия град. - Значи отивате в Машиннотракторния институт - равнодушно ми каза съседът.- Там имам много познати. Ей това търсех от толкова време насам - и аз да си намеря близък човек, който да ми помогне. Голям град, големи хора - все друго е някой да каже две добри приказки за тебе. - Да познавате преподавателя Чеворков?- Синът на съседите беше ми казал за него. - Аз съм над него - отговори спътникът ми и погледна небрежно през илюминатора.

"Важен човек ще да е" - си рекох с надежда и извадих от запазените за предстоящите срещи хубави цигари. Той взе една от кутиите и я заразглежда. - А г-н Каракостов, заместникректор... - Аз съм над него - прекъсна ме симпатичният ми съсед. "Как бързо се урежда" - заключих радостно и се обърнах към минаващата стюардеса: - Два големи шоколада, ако обичате! "Може би е..." - Вие...ректор... - Татаревски ли? Аз съм над него. Ушите ми пак почнаха да пищят."Работата е почти уредена. Остава само..." Събеседникът ми отново погледна през илюминатора. - Наближаваме София. "Време за губене няма". Реших да атакувам фронтално, като извадих


9|Живот ът в све та на поез ията -списание за пое зия

от портфейла си няколко стотачки. Долари! За всеки случай преместих картата за почивка на море в джобчето на ризата. - Тогава...може би ще уредите...приемането на сина ми в института? - И протегнах ръката с банкнотите.- Щом сте над тях.

- Но аз нямам нищо общо с тези хора - ми отговори софиянецът.Само дето живеем в един блок. Само че аз съм над тях. Стаичката ми е таванска.

ГАРСОНИЕРАТА Фейлетон Георги БЕРБЕНКОВ, Варна

Стоян Петричев е ерген. Вече наближаваше четирдесетте, а продължаваше да ергенува. През главата му нито веднъж не е минала мисълта, че някой ден може да се ожени. Иначе Стоян Петричев води съвсем нормален живот... Всеки понеделник Петричев е на бар. С куверт, закупен от колегата му Иванов. Всеки вторник Петричев е на опера. Билет му осигурява колегата Петров. Ако операта почива, тогава има запазено място в театъра. Всяка сряда Петричев е в спортната зала. Пропуск му намира колегата Стоянов. Най-много го влече бокса. Всеки четвъртък Петричев гледа по два филма. В две съседни кина. Излиза от едното и влиза в другото. Ползва абонаментна карта, която периодично се подменя от колегата му Христов.


10 | Ж и в о т ъ т в с в е т а н а п о е з и я т а - с п и с а н и е з а п о е з и я

Всеки петък Петричев е на гости у колегата Пенев. По-точно гостува на Пенева, пие си с нея вермута, слуша последните вицове и играе сантасе, докато се върне колегата Пенев. Всяка събота Петричев е на ресторант. Сметката му плаща колегата Донев. На следващия де. Всяка неделя Петричев е на мач. С билета на колегата Вичев. А вечерта гледа в гарсониерата си по телевизията някаква сапунка. Гарсониерата му я дадоха преди десетина години колегите Иванов, Петров, Стоянов, Христов, Пенев, Донев и Вичев, т. е. членовете на жилищната комисия към предприятието. При едно единствено условие - само веднъж седмично да им я предоставя за лични нужди. За по няколко часа.

“Само природата може да помогне на хората да се избавят от недъзите си” Баба Ванга.

Нейните рецепти са простички за приготвяне, а съставките са известни на всички. Баба Ванга обичаше да казва, че нашите лекове растат под краката ни. Тя смяташе, че човек трябва да се лекува с тези растения, които растат редом до него. Казваше, че в природата всичко е една хармония - хората, животните, растенията. И още нещо полезно и достъпно. Баба Ванга не държеше на строгите пропорции в дозирането на народните лекарства. Много от тях могат да се приемат на око. Тя беше убедена, че билките не могат да навредят, освен ако не се смесват несъвместимите една с друга.


11 | Ж и в о т ъ т в с в е т а н а п о е з и я т а - с п и с а н и е з а п о е з и я

/Продължение от бр.1/

Входната врата

Фън Шуй е наистина изкуство, да построим дома си на благоприятно място, както и да го подредим така,

Нека спрем вниманието си на входната врата у дома.

че здравето, семейният ни живот, отношенията ни с околния свят и деловите ни занимания да процъфтяват. В Китай, Япония, Виетнам хората сутрин се събудат с ритуали за зареждане със сила от изгряващото слънце. Този ритуал за тях е желязното правило: "Започни деня със себе си!" Евентуално ако се намираш рано сутрин в някой град от тези страни, можеш да станеш свидетел, как малки и големи правят гимнастика в дворове, градинки и по улиците. След като са се заредили от силата на изгряващото слънце, те спокойно пристъпват към личните си делови занимания.

Входната врата е онази част от жилището, която отделя дома ни от външния свят. Затова във фън шуй тя се нарича "устата на чи". Ето защо е особена важност да се погрижите тя да привлича позитивна енергия (чи) и да филтрира лошата енергия, идваща отвън. 1. Окачете вятърни чанове от външната страна на входната врата – те са популярен инструмент за балансиране на енергиите. 2. Никога не окачвайте на входа мъртви или сухи растения – те блокират позитивната енергия. 3. Пътеката към дома Ви трябва да криволичи – тя не трябва да представлява права линия. Извивките на пътеката символизират хармонията, в която се движи положителната енергия.


12 | Ж и в о т ъ т в с в е т а н а п о е з и я т а - с п и с а н и е з а п о е з и я

4. Пространството около входната врата трябва да е изрядно, без излишни предмети. Дърветата,

Този сектор отговаря за богатството и всичко, свързано с него например властта,

обувките, играчките, чантите и прочее ще попречат на чи да навлезе във Вашия дом.

защото парите дават власт и независимост.

5. Не допускайте, да позволите на течението /от входната врата към задната врата/ да унищожи енергията в къщата. Защото така енергията влиза и веднага излиза от дома ни.

Фън шуй ритуали за привличане на пари

Всеки дом има зона на богатството. И ако я пренебрегваме, парите ще ни подминават. А най-лошото ще бъде, че парите ще минават и веднага ще изтичат, като преминаващите хора на централна гара.

Според фън шуй зоната на богатство се намира на югоизток.

Поставете там малък фонтан, аквариум със златни рибки или фигурка на трикрака жаба /символ на парите/. Добре е жабата да е с монета в устата - колкото по-голяма, толкова по-добре. /Аз също имам голяма жаба, която е пък четирикрака, а паричката слагам под нея/. Сложете цветето с кръгли листа "Дървото на парите" - осветете мястото добре, за да расте дървото. Така ще растат и вашите пари. Сложете в зоната на парите движещи се предмети: така ще накарате парите да се "въртят" около вас. Флагче, висулка с дълги тръбички, които звънят при полъх - наричат ги "песента на вятъра".


13 | Ж и в о т ъ т в с в е т а н а п о е з и я т а - с п и с а н и е з а п о е з и я

Енергия в движение

Може да разположите 5-те елемента в зоната на богатството, по кръга на часовниковата стрелка. Ето ги и 5-те елемента: Дърво /клонче, дървена рамка/ Огън /червена свещ/ Земя /камък, буца пръст/ Метал /монета, камбанка/ Вода /в чаша или купа/

Подредете ги на маса или шкаф, може и на стол. Дървото подхранва Огъня, който ражда Земята, която ражда Метала, който ражда Водата. Почувствайте "движението" на енергията. Тя е изключително важна за активирането на зоната на богатството. Можете да оставите предметите в тази подредба няколко дни, но помнете: водата трябва да е чиста мътната носи финансови проблеми.

Няколко съвета за борба с безсънието 1. Прекаленото психическо напрежение Прекаленото психическо напрежение се отразява отрицателно на жизнената енергия и кръвта. Те не са достатъчни за нормалното функциониране на сърцето и далака, в резултат се появяват блуждаещи мисли, които не ни оставят на мира и се оказва почти невъзможно да заспим. 2. Недостигът на кръв в сърцето предизвиква чувство на безпокойство, което също влияе отрицателно на съня. 3. Депресията също е една от причините за безсънието. Според ТКМ една от основните причини за появата й е дисбалансът в енергията на черния дроб. 4. Неправилното хранене се отразява на състоянието на далака и костите. Лошото храносмилане нарушава съня, особено ако сте яли точно преди лягане. 5. Излишната влага, натрупването на слуз и храчки също предизвикват тревожни мисли и безсъние.


14 | Ж и в о т ъ т в с в е т а н а п о е з и я т а - с п и с а н и е з а п о е з и я

С дъх на липа и здраве

Ароматният цъфтеж на липата повдига настроението, а приготвен като чай – укрепва здравето. Цветовете от липа съдържат етерично масло, танини, провитамин А, витамин С, захари, восък и др. Те избелват и изглаждат кожата, правят я по-мека и приятна. Също така действат благоприятно на косата, като леко я изсветляват.

Маска за лице от липа 3 с.л. липов цвят 1 с.л. липов мед

Намачква се, за да се получи гъста каша и се поставя на лицето, като се избягват зоните около очите. Измива се след 10 минути. Маската е предназначена за суха кожа без блясък с признаци на стареене.

Отвара против акне и себорея 1 шепа липа 1 с.л. накълцани листа салвия 1 ч.л. мед 200 мл гореща вода Залейте билките в огнеупорен съд с горещата вода. Сложете на котлон да врат 5 мин, след което отстранете от огъня.

Цветовете на липата се заливат с 100 мл преварена гореща вода. Оставят се да преседят,

Оставете отварата да изстине и добавете меда, разбъркайте, докато се разтвори и изсипете в стъклена бутилка.

докато изстине водата, след което без да се махат цветовете, се добавя мед.

Полученият разтвор използвайте като лосион за лице, като го нанасяте вечер с памук.


15 | Ж и в о т ъ т в с в е т а н а п о е з и я т а - с п и с а н и е з а п о е з и я

За "дивата роза"... или и още за шипката

Шипката е наричана още „дивата роза”. Древните гърци я свързвали с богинята на красотата,

да подминаваме "дивата роза", или иначе казано познатите на всички ни шипки. Те съдържат цял комплекс от полезни вещества, които стимулират имунитета, укрепват кръвоносната система и дори съхраняват младостта.

която щом научила за смъртта на своя любим Адонис, се втурнала към него през гъстите шипкови храсталаци.

Заради богатството на антиоксиданти шипката не само подържа здравето ни, но и съхранява младостта.

Мъката й била толкова голяма, че не забелязвала как бодливите шипове дерат нежната й кожа.

Витамин С не само забавя стареенето, но и участва в синтеза на колаген и въпреки постоянното откритие

Всяка капка кръв, която паднала върху зелените клонки, се превръщала в червена роза. Прекрасния юноша богинята превърнала в анемона. И оттогава, когато в гората цъфнат анемониите,

на „революционни” вещества си, остава едно от най-добрите средства за борба с бръчките.

иглите на шипката се скриват от прелестни розови цветове. Българинът открай време цени шипката като универсален лек и хранителен източник. До слънчевата пролет има още много време, сезонът на простудите е в своя вихър, и затова не трябва

"Сънят е най-добрата медитация." Далай Лама


16 | Ж и в о т ъ т в с в е т а н а п о е з и я т а - с п и с а н и е з а п о е з и я

Честит Рожден Ден

Русалиа Дамянова Италия, Арзеняно

На 18 септември едно прекрасно слънчево момиче, което носи име на морска фея, и има очи по-красиви от небето, навършва 4 годинки, и започва 5 колкото пръстите на едната ръка.

Бъди жива и здрава, хубавице! За гордост на тате и мама! За щастие на баба! За радост на всички!


17 | Ж и в о т ъ т в с в е т а н а п о е з и я т а - с п и с а н и е з а п о е з и я

ИНТЕРВЮ С ВЕСЕЛА ДАМЯНОВА И ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПЪРВИТЕ Й ДВЕ ДЕБЮТНИ СТИХОСБИРКИ Весела Дамянова – Огнена! Родена е на 23.11.1985 г. в гр. Дупница. От 5 години живее в найкрасивата туристическа част на Италия, на няколко километра от Венеция. Автор е на две стихосбирки: "Огнена червена роза" и "Нежност, изказана с думи". Втората й стихосбирка е в съавторство с още две авторки на нежна поезия Ели Зарева и Надя Огнянова. Здравей, Весела! Разкажи нещо повече за себе си, ако обичаш. Кога и как започна да пишеш поезия? -Здравей! Нека първо се представя. Казвам се Весела Дамянова. Родена съм в гр. Дупница, в подножието на красивата и величествена Рила планина. Омъжена съм, имам

дъщеря и живея в Италия. Когато бях в четвърти клас си направих "лексикон", където записвах свои мисли и мечти. Понякога отварям тази тетрадка и си казвам: "Колко малки, чисти и искрени са детските мечти". В осми клас вече имах "дневник", където освен че записвах щастливи и тъжни моменти, от преживяното създавах стихове без рими. Вече в десети клас започнах да пиша сериозно и така до днес. Хобито ми се превърна в приятна работа, където намирам себе си, свят-в който се чувствам щастлива. Живееш в една изключително красива страна. Какво би ни разказала за хората там – с какво те са по-различни от нас, българите? -И те са хора като нас, погълнати със своите проблеми и задачи. Днес може да срещнеш много усмихнати


18 | Ж и в о т ъ т в с в е т а н а п о е з и я т а - с п и с а н и е з а п о е з и я

хора, които без да те познават те поздравяват, и утре да срещнеш тъжни и замислени хора. Първото, което ми направи впечатление в Италия, е това че те са изключително вярващи хора. Стиховете ти, които съм чела, ми направиха много силно впечатление с искреността на чувството, с изключителната емоционалност. Затова искам да те попитам - ти вярващ човек ли си? -Да вярвам в бог! Вярващ човек съм! Какво те вдъхновява и дава сили да пишеш днес в трудните за всичките ни дни и толкова далече от родината си? Доста от стиховете, които прочетох, бяха посветени на твоите близки тук, в България... -Преди всичко, настроението на сърцето. Изключително весел човек съм, но човек не може да избяга или да се скрие от лошото. И макар днес със компютрите, да се чуваме всеки ден с близките си в родината...не е както да съм до тях. Но тази носталгия може да бъде разбрана само от хората, които са зад граница и тези, които имат близки зад граница. Вдъхновява ме моята малка дъщеря, която е на 4 г. и не спира да говори. Постоянно задава въпроси,

/Книгата думи”/

„Нежност

изказана

с

интересно и е в момента всичко...Например миналият месец в парка се заигра с едно момиченце от Индия, и задъхана затича към мен: "Мамо, това детенце е много мръсно". Те децата са така, не познават различията в нациите, или в това кой е по-богат и властен...за тях светът е един-бял и чист. В едно твое изказване, а също и в стихосбирката "Нежност, изказана с думи", казваш, че най-голямата ти мечта е да се завърнеш в Родината си завинаги, и да бъдете истински щастливи! Чувстваш ли се щастлива в Италия, все пак живееш на броени минути от едни от найизключително красиви


19 | Ж и в о т ъ т в с в е т а н а п о е з и я т а - с п и с а н и е з а п о е з и я

туристически Верона?

градове

Венеция,

-Човек се чувства щастлив, там където живее спокойно, т.з. където има работа, получава добри доходи, а за останалото вече Бог да бди над, и не само над нас, а над всички хора по света. В цяла Италия всеки град, или малко село е изключително красиво, със красивата архитектура, с безбройните замъци, със запазена от векове история, с огромните черкви /а неделя и на празници, когато влезеш в черквата имаш чувството, че Бог е там, с присъствието, в сърцата на хората/. Градът, в който живея има 30 000 жители и е изключително красив и чист. Ще подчертая само, че в този град няма нито едно такси, а това говори, че всяко семейство разполага с личен автомобил на глава. Намираме се в планинска местност и винаги, когато сядам на терасата чувствам, че съм у дома и това е Рила планина. Колкото до красивите туристически градове в близост, те са много. В събота бяхме на Лаго ди Гарда, едно от най-красивите подалпийски езера и най-голямото в Италия. Наричат го омагьосаното езеро,защото разходиш ли се веднъж по него, винаги ще се връщаш там, дори и

насън...където красотата на средиземноморската природа среща очарованието на южните Алпи. Курортното селище Монте Балдо, дължащо името си на монаха-светец, живял по тези земи. В северния нос се намира и Залива на сирените, чийто райски плаж го превръща в едно от най-известните места в Италия. Град Малчесине е бивше рибарско селце, а днес е едно от най-предпочитаните места за почивка в тази част на Италия, най-известно с кръговия си лифт. За 15 евро се качваш до най-високата точка в околността - връх Балдо на 2218 м. Много ми е трудно с думи да опиша красивите места и градове, като Венеция, Верона, Виченца, Падуа, Монтекио /където се намират двата огромни замъка на Ромео и Жулиета, и от където се виждат околните градове/, Киампо /известен с огромната черква по площ, където е показан целият живот на Бог във статуи- една ободрителна разходка в огромния парк на черквата/ ... Да, щастлива съм, защото срещнах прекрасни хора тук, с които станахме добри приятели. Мечтата ти, като дете, е била да станеш певица. Записала си няколко авторски песни дори...Как се получи така, че вместо да пееш


20 | Ж и в о т ъ т в с в е т а н а п о е з и я т а - с п и с а н и е з а п о е з и я

на сцената, започна да твориш поезия от нежни думи? - Може да се каже, че аз сбъднах мечтата си. Докоснах се до вълнението, да пея на сцена пред публика и то с мои авторски песни. Да, чувството е вълшебно. Но дори и тогава сърцето ми е подсказвало пътя към перото, защото песните бяха по мой текст.

-"Огнена червена роза" е творчеството ми, където е събрано детството ми, мигове, в които съм била толкова много щастлива. "Нежност, изказана с думи" е поезия бликнала от сърцето ми, посветена за най-любимите ми хора. Тези две стихосбирки излязоха от печат почти едновременно, в кратък период от време... Как се чувстваш в момента? -Днес получих стихосбирките си и като ги хванах в ръце почувствах едно вълнение на майчина тръпка и радост, която пожелавам на всички писатели и поети. Видях, че освен стихове, пишеш и разкази. Имаш ли своя любима поетична или прозаична творба? -Трудно е за един поет, да определи любим свой стих. А за разказите, да имам любим "Историята на един голям човек".

/Книгата „Огнена червена роза”/

Какво би пожелала в този миг на хората, които обичаш?

Би ли представила на читателите с няколко думи двете свои стихосбирки "Огнена червена роза" и "Нежност, изказана с думи" на читателите?

-Бих им пожелала да бъдат живи и здрави. На моят съпруг бих казала Обичам те! На дъщеричката ми Русалиа - Ти си моето щастие и богатство! На майка, татко, брат ми и снаха ми - Винаги сте с мен, в сърцето ми, в мислите ми! На най-


21 | Ж и в о т ъ т в с в е т а н а п о е з и я т а - с п и с а н и е з а п о е з и я

добрата баба Веска и дядо Асен Толкова много ви обичам и ми страшно липсвате! Хората, живеещи в чужбина, като че ли се чувстват много близки помежду си, защото имат сходна съдба... Какво е твоето пожелание към всички българи, живеещи някъде по света? -Ние всички имаме сходна съдба, далеч от Родина, от роден дом и от най-близките хора, когато срещнем сънародник там където сме, нека не го подминаваме, защото някъде по света, в която и да е страна, в очите на местните, ние сме и си оставаме чужденци А какво е твоето пожелание към тези читатели, които харесват твоята поезия, и към всички ония, които тепърва ще се докоснат до нея – „Нежната поезия, изказана с думи”? -Бъдете винаги щастливи и усмихнати! Една усмивка може да стопли сърцето на един човек, а хиляди усмивки ще направят хиляди хора по-щастливи! Когато цените и обичате мил човек, показвайте го с думи, дори да не звучи като поезия!

Весела Дамянова

Списанието „Животът в света на поезията” ще излиза 2 пъти месечно за вас читателите! В началото и в средата на месеца.Списанието има няколко основни рубрики:Поезия, Разкази, Есета, Звездите говорят, Здраве и красота,Интервюта с интересни личности. Благодаря ви, че сте с нас!!!


22 | Ж и в о т ъ т в с в е т а н а п о е з и я т а - с п и с а н и е з а п о е з и я

"Добруджанка" - къща да отдих "Защото аз съм родена в Алфатар, в едно голямо добруджанско семейство." Интервю със Стина Начева

Представете себе си? Какво работите? С какво се занимавате?

Здравейте! Аз се казвам Стина Начева. От доста години посрещам гости в къщата си: "Добруджанка" - къща за отдих. Царева ливада, област Габрово

Но по здравословни причини се изместих от Силистра да живея тук в балкана. Въздухът тук е чист, и е за хора страдащи от белодробни проблеми.Тук се чувствам прекрасно. Къщата ми е в борова гора. Имам стаи които отдавам на гостите си. Аз съм пенсионер по болест и за мен е удоволствие да контактувам с много хора. Затова направих къща за гости.

Разкажете повече за "Добруджанка къща за гости"?

Моята къща се посещава от различни гости. Много ми е приятно, когато се сработя с тях, и те с мен. Много хора съм посрещала в къщата си, различни по народност. Някои избират такива къщи, като моята, защото тя е в стил"ДОБРУДЖАНСКИ". Къщата ми, тук в балкана е обзаведена така, защото аз съм родена в Алфатар, в едно голямо добруджанско семейство.

Трудно ли е днес да поддържате "Къща за гости", ред във всяка стая, хигиена у дома, където гостуват хора с различни характери и вкусове?

Един самотен пенсионер не може да подържа такава къща само с една


23 | Ж и в о т ъ т в с в е т а н а п о е з и я т а - с п и с а н и е з а п о е з и я

пенсия, ако не изкарва допълнително, ако няма други доходи. За доста ремонти, хигиена, плащам на хора да ми вършат тази работа. Иначе съм всичко в къщата си: за сега сама се справям с хигиена и обслужването. За да работиш в такава къща за гости, е нужно да можеш да работиш и на компютър. Сама започнах да помествам снимките си по разни безплатни сайтове от гостите. Всичко красиво, което ме впечатлява, и тъй хората виждат колко е красива Царева ливада.

Соколски манастир, Узана, Трявна и Боженци. С влак също пътуват до Дряново, което се намира на 10 мин. Пак с влак до Трявна се отива за 10 мин. До Габрово за 30 мин, до Търново за 45 мин с влак. Тук е построен вторият по големина плувен басейн "Куклите" 1940год. Селището се е наричано още: "Малкият Париж". Хората са спели из сеното, за да ги отдадат на почиващите. Чиста река - с риба, лов, риболов. Билки и гъби, всичко чисто екологично е тук. В момента имаме много активна млада кметица Детелина Кисьова. Която от една година е кметица, прави много неща за селото. Съюзява хората, да няма омраза между тях.

Почива ли българинът наистина? И какво предлага Царева ливада на туристите и гостите си ?

Да, почива много добре. Тук има много какво да се види. Просто отиват до Дряновския манастир, до Габрово, Етъра,

Направи танцов състав за младите, децата от детската градина и те танцуват народни танци. Тук живота си кипи, просто селото е чисто, канализирано, зимата пътищата са разчистени. Вода, ток и интернет, всичко е на добро ниво.


24 | Ж и в о т ъ т в с в е т а н а п о е з и я т а - с п и с а н и е з а п о е з и я

Или казано честно хората тук всички имат по-добри градски условия, отколкото в един голям град. Селото се нарича Царева ливада, защото тук царете Асеневци избирали чиста паша за конете си, и тук е била най чистата. Построили конюшните си. До 1990 год. тук селото се е наричало Върбаново, през тази година минава Царева ливада. Гара Царева ливада е вече на 115 год. От тук минава междунароният турски влак.

Тук сядат по-интимно, по-спокойно се чувстват, и аз ги предразполагам да си отидат разтоварени.

Харесвате ли българска поезия? И какво бихте казала сега на хората, работещи с перото?

Винаги говорим с гостите ми за поезия, за кино. Дори сега ви препоръчах мой приятел от Силистра Валентин Йорданов. Също бих ви препоръчала и други. Само преди час на масата ми с гостите говорихме за филма

При вас идват нови гости, други си отиват. Как тези хора оставят спомен във вашата душа? И остават ли ваши приятели за вбъдеще?

Много приятели имам от тук, от фейсбука, и други сайтове. Оставам с добри спомени от тях, а някоИ ми остават много верни приятели. Много от тях не харесват лукса, а една такава селска къща, като моята, пък и други подобни като моята.

"ЛЕВСКИ", който иска да направи Максим Генчев, Ако това стане той ще остави нещо много важно за поколенията. Той обаче среща много трудности, и няма подкрепата от правителството. Всичко прави с дарения, а хората трудно даряват.

Пожелание към всички читатели на сп."Животът в света на поезията". Щастие и успех! Поздрави: Стина Начева


25 | Ж и в о т ъ т в с в е т а н а п о е з и я т а - с п и с а н и е з а п о е з и я

ИНТЕРВЮ С ПЕЙО ПЕЕВ Здравейте, господин Пеев! Бихте ли представили себе си? Как и кога започнахте да пишете поезия? Ще започна отначало - пиша стихове от детските си години, но не имах смелостта да ги изпратя за публикуване, защото смятах, че това е много отговорна работа и не съм узрял за истинска поезия.

Какво се промени във вас, с тази прекрасна победа? Чувствате ли се горд и щастлив, затова че живеете и все още творите на българска земя? Песента "Синовете на Пирин" спечели първа награда - мелодията, която ми дадоха ме грабна веднага. Аз свиря на китара и пея, затова и пиша много лесно върху мелодия. Исках да отразя възхищението си от нашите хиляди знайни и незнайни герои загинали за отечеството ни. Награди съм получавал няколко пъти - през 1999 год. на Тракия фолк в Стара Загора за песента "Молитва" на Мариана Калчева и оркестър "Кристал" получих първа награда за текст на годината. Сътворил сте толкова много стихове, от които са родени песни "шедьоври" и които ще живеят векове в българската

Песента "Синовете на Пирина" по ваш текст, в изпълнение на Таня Скечелиева, е победител в конкурса за авторска песен на 21-то издание на "Пирин фолк Сандански 2013".

история на народното ни изкуство. Какво днес бихте казали на българския народ - на тези, които вече живеят и учат децата им в чуждите страни и на всички, които останаха в родината си?


26 | Ж и в о т ъ т в с в е т а н а п о е з и я т а - с п и с а н и е з а п о е з и я

Песни пиша от 1996 год. започнах с орк. Кристал и Тони Дачева, след това със около 30 певци и певици досега, имам над 160 песни, издадени по мой текст. Боли ме, че държавата абдикира от най-важната си функция - да бди над децата ни, които са кръвта на България, която изтича навън от нашето бездействие и безхаберие. Днес много хора четат поезия. А един стих може да накара хиляди хора да се усмихнат или да заплачат. Но никой не си задава въпроса, как е написано това творение и колко нощи е будувал авторът. Разкажете- как се ражда едно стихотворение? Стиховете се раждат - това не е писмо. Понякога пиша песни на един дъх, друг път за месец не мога да напиша нищо. Божа работа. Вярващ човек ли сте? И какво мислите за любовта и омразата? Аз съм вярващ човек и мисля всеки е роден с мисия на този свят, но някои пренебрегват това и заплащат скъпо за

грешките си. Какво е наградата ако няма с кого да я споделиш? Българският творец има ли бъдеще тук в родината си? За българските творци мога да кажа само - малко останаха истинските творци - те са смачкани и набутани в калта. Навсякъде ни залива кич и помия, регулирана и насочвана отвън с едничка цел - обезличаване и обезбългаряване. На Пирин фолк показаха само певиците и песните. Каква нова авторска песен е това като половината автори на песнитемузиканти, аранжьори и текстописци не бяха поканени? При награждаването на първото място ги нямаше авторите, които са сътворили тази песен, защото това е творчески процес. Вашето пожелание към читателите на сп. "Животът в света на поезията". Моето пожелание към читателите на списание "Животът в света на поезията" е - Поезията е магия, която не свършва със смъртта на поета, тя живее и след него. Благодаря ви!


27 | Ж и в о т ъ т в с в е т а н а п о е з и я т а - с п и с а н и е з а п о е з и я

 Сп: „Животът в света на поезията”  Изп.Директор: Цанко Веселинов  Първо издание Плевен 2013 брой 2  Всички права запазени.  За контакти: cankoveselinov@abv.bg  https://plus.google.com/11556 5808670126845524/posts  Сайтът на списанието!  Издателство и печат:

Животът в света на поезията брой 2  

Списание за поезия - "Животът в света на поезията"