Page 1

Samspil NR. 2 • NOVEMBER 2015 • 30. ÅRGANG

SIDE 5

SIDE 8

Foto: Marianne Østergård Solopgang over Flensborg Fjord i oktober

Lokalblad for Rinkenæs Sogn

SIDE 16


Foreningsinformation

REDAKTIONSLEDER Ruth Bierbaum samler stoffet til Samspil. Indlæg sendes til ruthbierbaum@gmail.com, Tlf. 21 32 20 19

Rinkenæs Menighedsråd Marianne Østergård, Præstegården, Tlf. 74 65 15 50 og Anne Krause Petersen

KASSERER Kim Hansen, Hvedemarken 13, Tlf.: 74 65 28 98

Rinkenæs Skole, Martin Lund, Nederbyvej 152, Tlf. 61 10 40 65

REPRÆSENTANTSKAB Formand, Conny Hansen, Hvedemarken 13, Tlf. 74 65 28 98

KFUM-Spejderne Per Theilgaard, Melskovvej 12, Tlf. 20 21 60 94

RUIF Conny Hansen, Hvedemarken 13, Tlf. 74 65 28 98

Venneforeningen for Dalsmark Plejehjem Inger Andersen, Sundet 10, 6320 Egernsund, Tlf. 74 65 05 44

Rinkenæs Frivillige Brandværn Kim Hansen, Hvedemarken 13, Tlf.74 65 28 98

Børnehuset Rinkenæs Martin Toft Hansen, Nederbyvej 139, Tlf. 51 51 29 40

Rinkenæs Borger- og Familieforening Ruth Bierbaum, Stenvej 34, Tlf. 74 65 20 82

Rinkenæs Aftenskole Ulla Larsen, Dalsmark 15, Tlf. 74 65 11 87

SAMSPIL udkommer: September, november, januar, marts og maj. Oplag: 1.400. Sats & tryk: Toptryk Grafisk ApS Deadline for indlevering af stof til næste nummer er den 1. december 2015. Sendes til ruthbierbaum@gmail.com. Abonnement på “Samspil” Det er muligt at tegne et abonnement på bladet, hvis man bor uden for Rinkenæs sogn. Pris for årgangens 5 blade incl. forsendelse er 125 kr. Henvendelse til Kim Hansen, Hvedemarken 13, tlf. 74 65 28 98 Hjemmesideadresse: www.rinkenaes-samspil.dk - Se også www.rinkenaes-portalen.dk ANNONCE: Priser for 30. årgang 2015/16: Lille: 450 kr. Mellem: 800 kr. Stor: 1.000 kr. 1/2 side: 1.600 kr. I farver: 1/2 side: 2.000 kr. 1 side: 4.000 kr. Tak til Toptryk for deres sponsorering af opsætning og bladre-PDF til SAMSPIL.

Det sker i Rinkenæs AKTIVITETSKALENDER for november - december 2015 5. november

kl. 19.00 Bov Bibliotek: Signes hjemkomst (se Aftenskolernes sider)

11. november kl. 19.00 Rinkenæs Skole: Økonomi og parforhold (se Aftenskolernes sider) 18. november kl. 19.00 Benniksgaard Hotel: Mission sund (se Aftenskolernes sider) 24. november kl. 17.00 Korskirken: Børnekirke (se mere under Kirkesiderne) 9. december

SIDE 2

kl. 19.00 Korskirken: Julekoncert (se omtale under Kirkesiderne)


Dalsmark Vennekreds

Samspil

Dalsmark Plejehjems Vennekreds Efterår har vi nu og den mørke tid er godt på vej. Men efteråret er jo også en dejlig tid med alle de mange farver på træer og buske. Snart kommer adventstiden, hvor vi tænder lys og nyder det indendørs. Høstfesten på plejehjemmet blev fejret med gudstjeneste i Korskirken, derefter middag og musik og sang på plejehjemmet. Vennekredsen havde dækket borde og pyntet op med årstidens blomster og grene. Vi har haft danseeftermiddage, hvor seniordanserne fra Rinkenæs deltog. Danseskoene blev rørt til dansemusikkens rytmer. Pakkelotto, er en anden begivenhed, som beboerne med hjælp nyder at deltage i.

Igen i år har vi haft Basar i oktober. Her viste udstillerne deres ting frem og mon ikke nogle af tingene er blevet solgt for at blive videregivet som julegaver? Vennekredsen gør meget for at skaffe midler til arrangementer, der kan være til glæde for beboerne. Der har været en del udskiftning i Vennekredsen. Vi kan glæde os over, at nye kommer til med nye ideer til glæde og gavn for beboerne. I forbindelse med Adventshygge den 28. november, har Vennekredsen en flot tombola. En stor del af gevinsterne hertil sponsoreres af de handlende i vores område. Det er vi naturligvis meget taknemlige for. Hanne Jensen

Lokalblad for Rinkenæs Sogn


Annoncer

Trailerudlejning Finn Svendgaard

Sejrsvej 106, Rinkenæs 6300 Gråsten

Tlf. 7465 3342 / 4073 3342

Fotograf og Fotohandel Tlf. 74 65 09 99 Borggade 1 . 6300 Gråsten

Vårhøj 17, Rinkenæs

Tlf.: 21 17 20 40

Altid la

ve prise r

SOL

GT!

SOL

SOL

GT!

GT!

SOL

En god ejendomsmægler er guld værd! Kontakt os for en gratis salgsvurdering eller en uforpligtende boligsnak.

SOL

GT!

GT!

Estate Kjeld Faaborg Sundsnæs 19, Ulsnæscentret, 6300 Gråsten Tlf. 74 65 09 33 www.estate.dk

Prøv farven hjemme inden du beslutter dig Sundsnæs 6 C 6300 Gråsten Tlf. 74 65 02 42 113196

STYRKETRÆNING GENOPTRÆNING AEROBIC BODYBIKE MASSAGE SAUNA SOL

Bomhusvej 19 - 6300 Gråsten Telefon 74 65 05 51 www.graastenfitness.dk

SIDE 4

KIRKENS KORSHÆRS GENBRUGSBUTIK Borggade 5, Gråsten, tlf. 61 31 51 92

Åbningstider

så ud

g Kører o

Alle hverdage fra 10.30 til 17.00, lørdage fra 10.30 til 13.00


KFUM Spejderne

Samspil

Spejder – skole samarbejde En dejlig solbeskinnet september dag gentog KFUM-spejderne og Rinkenæs skole deres samarbejde, som den nye skolereform giver mulighed for. Eleverne fra 0.-3. klasse fik læst H.C. Andersens eventyr ”Klods Hans” i skolens hal af en eventyrfortæller iført høj hat og ” svalehale ”. Herefter gik eleverne fulgt af deres lærere ned til ”Æ Faulkjær ” hvor de bl. a. havde fuglegenkending, gæt et dyr ud fra dets spor. Hvilke dyr og planter kan man finde inden for en kvadratmeter? Herefter lavede de et festmåltid bestående af suppe, - ”krage lår”(kylling lår), fladbrød og arme riddere. Der blev spist med stor appetit. Suppen blev spist ved hjælp af blå muslingeskaller. Eleverne fik brugt alle deres sanser, viden og kunnen. En dejlig lærerig dag for børn og voksne. Spejder hilsen Karsten og Henriette

Julemærkesalg i Rinkenæs KFUM spejderne i Rinkenæs sælger igen i år julemærker samt til og fra kort. Overskuddet fra salget går til spejderarbejde i Rinkenæs. Spejderne vil gå rundt i gaderne i Rinkenæs onsdag den 25. november sidst på eftermiddagen.

Afhentning af juletræer Lørdag den 2. januar indsamles juletræer. Afhentning koster 25 kroner som lægges i en plasticpose, der bindes til træet. Vi vil så afhente de træer der er stillet frem til os. Vi håber mange vil benytte denne mulighed. Mvh KFUM Spejderne i Rinkenæs

Lokalblad for Rinkenæs Sogn


Rinkenæs Skole

Skolens fødselsdag D. 5. november kan skolen fejre sin 70 års fødselsdag. I den anledning har vi også lagt årets skolefest på denne dag. Hvad der skal ske i løbet af dagen, arbejdes der med i skrivende stund. Men det er sikkert, at der bliver optræden om aftenen ved skolens elever og fest, som vi plejer.

Eksempler på samarbejde med det omgivende samfund Vi skal jf. skoleloven samarbejde med det omgivende samfund, og jeg vil her komme med nogle gode eksempler på, hvad vi har gang i. Skulle der være nogle af vore læsere, der har lyst til at byde ind med aktiviteter, der kan gavne eleverne og dermed deres læring, så er vi naturligvis altid klar til en snak.

Samarbejde med plejehjemmet: Efteråret er kommet. Så er vi på vej mod den mørke tid, hvor vi kan begynde at glæde os til hygge med stearinlys, boller og kakao og måske en god bog ved brændeovnen. Hver årstid har sin charme, og så handler det også om at få det bedste ud af øjeblikket og nuet. Med det begyndende mørke skal der også lyde en opfordring til, at man tager hensyn til skolens elever, når de færdes i trafikken om morgenen og sidst på dagen. Vi vil rigtig gerne have, at de er selvtransporterende – det er sundt for børnene og miljøet – så hjælp vores børn med at komme sikkert frem. Uanset om børnene cykler eller går, så er refleksveste en kanonopfindelse, da de kan ses på lang afstand. Dertil kommer gode lygter på cyklerne – som loven foreskriver.

Emneugen Vi havde en helt igennem god emneuge i uge 34. Vores nye vision og værdisæt blevet der arbejdet grundigt med af alle elever, og det kulminerede med en rigtig god fernisering om fredagen, hvor mange pårørende var mødt frem. Vi kunne næsten ikke få vores arme ned over det fantastiske fremmøde. Det varmede nogle lettere brugte medarbejdere  På skolens hal kan ses et af resultaterne af ugens arbejde, nemlig træet, der symboliserer vores værdisæt.

SIDE 6

Hos naturvejlederen Bo Tonnesen på Dalsmark Plejehjem har vi en stående invitation til at komme over og benytte de udendørs aktiviteter. Han vil så være behjælpelig i det omfang, hans tid tillader, og han vil se til, at de ældre medborgere kommer med ud og ser på eller deltager i aktiviteterne. Bo kan også lave ”vildere” ting, så der bliver også tale om rappelling med vores elever. I det hele taget er et en stor fornøjelse, når ”skubberne” kommer over med de ældre, når vi har nogle arrangementer på skolen. Det skal de endelig fortsætte med.

Spejder for en dag: Igen i år har vi haft ”Spejder for en dag”. Dagen blev planlagt for eleverne fra 0. – 2.kl., og efter højtlæsning i hallen af selveste H.C.Andersen alias Henriette, så gik turen til spejderhytten ved Sandager, hvor forskellige opgaver ventede på eleverne. Vejret var med os, så det blev en helt igennem god og lærerig dag. Spejderne stod for planlægningen, og vores medarbejdere var med til at stå for opgaveløsningen. Vi glæder os allerede til næste år.

Spirekor om fredagen: Vores organist Lisbeth Bomose kommer om fredagen i 4.lektion og har spirekor for sanginteresserede elever fra 0. – 2.kl. 10 – 12 elever er med til at synge og danse sammen med Lisbeth.


Rinkenæs Skole

Samspil

Morgensang d. 29. oktober i Korskirken: Vi fik startet en tradition sammen med kirken og efterskolen omkring morgensang 2 gange om året. Selvom efterskolen desværre ikke kan være med mere, vil vi fortsætte denne tradition. Næste gang bliver d. 29. oktober kl. 08.30 i Korskirken, hvor vi vil fejre Spil dansk

dagen med danske salmer og sange. Alle er velkomne til at komme og synge med. Jeg vil ønske alle borgere i Rinkenæs et dejligt efterår. Ulla Brommann, skoleleder.

Lokalblad for Rinkenæs Sogn


Borger- og Familieforeningen

Borger- og Familieforeningen Julebelysning Julen nærmer sig og den vil vi gerne være med til at fejre med julebelysning ved Rasmus skiltene i begge ender af Sejrsvej. Vi har søgt om tilladelse til at slutte lyskilderne til de eksisterende lysmaster-og denne tilladelse har vi fået! Så nu går det fremad i lysets tegn. Alt skulle kunne være parat til 1. søndag i advent.

Telefontavler Der er dette nummer af Samspil indlagt en ny telefontavle. Smid den, der var med i septembernummeret, ud. Der var en del trykfejl og mangler i den. Det er nu rettet. Skulle der alligevel have indsneget sig en fejl i den nye udgave, bedes man henvende sig til Borger-og familieforeningen.

Skulpturen Jovka Efter laaang ventetid kom byens træskulptur endelig på plads i Gartnerslugten. Der står ”damen” nu og venter på sin indvielse. Indvielse af så fin en gave skal der til. Det vil blive bekendtgjort i den lokale avis, hvornår indvielsen finder sted.

SIDE 8


og få hjælp til opmåling, indretning og en god Det er Annoncer handel. GRATIS Ring eller skriv uforpligtende til:

Bred VVS ApS

CVR 34 22 35 72

Kruså · Gråsten · Holbøl · Als · Aabenraa Nørrevej 45c · Kollund · 6340 Kruså · Tlf. 74 67 15 12 · vvs@bred.dk

G A S · V V S · B L I K K E N S L A G E R · VA R M E · S A N I T E T · S M E D E A R B E J D E · N Y B Y G N I N G E R · R E PA R AT I O N E R

Samspil

...det er da billigt!

Aages

KØKKENRÅDGIVNING Aage Hansen

ApS

slager

Tlf. 60 48 11 20 / 26 27 77 83 · aagehansenmail@gmail.com

www.nettoline.dk

Telefon 74 67 15 12

Køreskole Allans

Jens Moos ApS Holdstart: 13. maj Dalsgård Biobrændsel

Tlf. 4140 3768

Dalsgårdvej 4 · 6300 Gråsten Tlf.: 74 65 07 24 · Mobil 40 17 17 24

Hovedgaden 16 · 6360 Tinglev www.allanskoereskole.dk

Tømrer- & Snedkerforretning

Alt tømrer- og snedkerarbejde udføres med kvalitet i højsædet. Gert Asmussen tlf. 22 67 87 76 gertasmussen@hotmail.com www.asmussen-ts.dk

STADE SNEDKERFORRE NING v/ Gerhard Nielsen Stadevej 16 · Stade

• udfører stort som småt indenfor snedker- og glasarbejde • Udlejning af lift med mandskabskurv

Mobil 26 16 84 78 Tlf. 74 64 84 78 · Fax 74 64 84 00

Vi har også plads til din

Tinglevannonce! Begravelsesforretning Kontakt: Kim Thomas Hansen Møller Kurt Tlf.: 30Jensen 26 28 99 Jensen • GARANTI • TRYGHED • SIKKERHED

Døgnvagt 74 64 42 11

Alt indenfor tømrer- og snedkerarbejde

Klaus L Hansen Tømrermester · Tinglev · Tlf. 27 29 34 32 E-mail: mail@klhansen.dk Hovedgaden 110a · 6360 Tinglev Tlf. +45 27 29 34 32 · Fax +45 74 64 34 38

Lokalblad for Rinkenæs Sogn3


Annoncer

Nygade 17 · 6300 Gråsten · Tlf.8910 1010 www.ipnordic.dk

Island 5 6320 Egernsund Mobil 2145 1374

Buskmosevej 4 · 6300 Gråsten · +45 74 65 01 01 · mail@toptryk.dk

SIDE 10


Samspil

Rinkenæs Kirkeblad November - December 2015 143. årgang nr. 2 www.rinkenæskirke.dk

Børnekonfirmander Når man kommer i 3. klasse, har man mulighed for at blive børnekonfirmand. Minikonfirmander hed det, dengang præster og menighedsråd selv måtte bestemme, om man ville give børnene i 3. eller 4. klasse et tilbud om at få mere at vide om kirken.

Vi skal sammen gå på opdagelse i Korskirken, synge sammen, høre historier og lave noget med hænderne. Det foregår fra fredag d. 23. oktober og de følgende 6 fredage frem til og med d. 5. december – altså 7 fredage i alt. Hver gang er fra klokken 12.15 – 13.30. Erling følges med klassen hele vejen.

Fra i år er det blevet en arbejdsopgave, vi har pligt til. For mig at se er det en herlig pligt  Og for at markere, at det trods alt er noget nyt, har man fundet på at kalde det for børnekonfirmander i den udarbejdede ”Anordning om børnekonfirmandundervisning.”

1. søndag i advent, d. 29. november, skal børnekonfirmanderne medvirke ved gudstjenesten i Korskirken kl. 10.30.

To ting vil jeg fremhæve herfra: ”Børnekonfirmandundervisningens mål skal nås ved at formidle kendskab til kirke og kristendom i mødet med børnenes egne erfaringer og spørgsmål.” Og ”Deltagelse i børnekonfirmandundervisningen er ikke en forudsætning for at blive konfirmeret.”

Marianne Østergård

Nu prøver vi noget nyt Marianne Østergård, som er præst, Mette Auning, som bl.a. er lærer og kirkesanger og Rinkenæs skole har indledt et spændende samarbejde, hvor børnekonfirmandundervisningen nu bliver en del af 3. klasses kristendomsundervisning. Det betyder, at klassens kristendomskundskabslærer – i år er det Erling - er med hver gang. Det, vi skal lave, dækker noget af det pensum, 3. klasse skal igennem samtidig med at vi åbner for en fortrolighed med kirkerummet og de ting, der sker der.

Vi håber, at I forældre vil bakke op om projektet. Vi glæder os i hvert fald til at komme i gang.

Kirkebetjeningens navne og telefonnumre: Sognepræst Marianne Østergård Petersen, tlf.: 74 65 15 50 Mail: moep@km.dk Kirkegårdsleder Hans-Nicolai Lorenzen, tlf.: 20 32 17 89 Mail: hnl@km.dk Kirketjener Kirsten Lund, tlf.: 29 44 96 97 Organist, Lisbeth Bomose, tlf: 25 74 17 20 Mail: lisbeth@bomose.net Kirkesanger Else Marie Nissen, tlf.: 74 46 79 91 Menighedsrådsformand Flemming Hansen, tlf.: 74 65 40 80 Mail: toveflemming@gmail.com Kirkeværge, Frede Ihle, tlf: 74 65 11 99 Mail: fredeihle@gmail.com Se også kirkens hjemmeside: www.rinkenæskirke.dk

Lokalblad for Rinkenæs Sogn


Kirkebladet

Når den jeg har elsket er borte Salmedigteren Iben Krogsdal har blandt mange nye salmer skrevet en stærk lille begravelsessalme, som jeg gerne vil gøre opmærksom på, og som kan læses herunder. Salmen sætter i de to første vers ord på den sorg og det savn, som vi erfarer på denne jord, når vi mister et menneske, vi elsker. Det sidste vers rummer en bøn til Gud: Så lov mig du findes i døden… ”Lov mig!” Sådan siger vi til en anden, når noget er livsvigtigt for os. ”Du skal love, at du kommer og henter mig”, siger barnet, der er dødensræd for at stå alene i mørket, fordi mor har det med at komme lidt for sent.

”Lov mig, at du kører forsigtigt”, siger vi med hjertet i hænderne til hinanden, når ulykken har været for tæt på. ”Lov mig, at I passer på hinanden” kan man høre fra den døende på dødslejet. Så lov mig du findes i døden og tager imod min elskede. Det er jo på en måde en ekstremt krævende henvendelse til Gud. Ja, og det er samtidig en bevægende erkendelse af, at over for døden er vi selv aldeles afmægtige. Vi må give op. Og give dødens tunge kræfter fra os til Gud – den Gud, som i Kristus giver os sit nærvær og sit håb. På trods og på tværs af døden.

Når den jeg har elsket er borte og ikke kan mærke hvor hårdt min kærlighed skriger og jager og nægter at vende sig bort Når den jeg vil røre er borte og ikke kan vide hvor tit min kalden forsvinder i intet som døende ensomme skridt Så lov mig du findes i døden så lov mig du åbner din favn med himmelske, lysstærke arme og siger min elskedes navn

Tekst: Iben Krogsdal 2011 Melodi: Bent Fabricius-Bjerre 2013 Fra salmesamlingen ”Fuldmagt” 2013

SIDE 12


Samspil

Kirkebladet

Følgende mennesker er døde og/eller begravede her fra Rinkenæs siden sidste Alle helgens dag: Navn Dødsdato

Navn Dødsdato

Anders Sofus Bünning Jacobsen Holger Asmussen Inger Knudsen Ute Christiansen Johann Andreas Gerber Jens Jakob Bonde Helge Møller Kæthe Westphal Paul Dieter Brock Jes Lorenz Lorenzen Hanne Nielsen Helga Birgit Jensen Hansen Niels Pedersen Karen Fink-Nielsen Gunnar Nymand Gunnar Strange Nielsen

Willi Philipsen Ulla Brusch Margit Ferslev Kock Hildegard Hansen Torsten Fabricius Pedersen Kjeld Friis Marie Margrethe Wolter Inger Margrethe Sandbeck Johannes Sterndorf Andersen Margrethe Nissen Claus Hansen Inger Mortensen Peter Terp Lis Frida Hermann Egon Evald Gerhard Jessen

27. oktober 2014 09. november 2014 15. november 2014 12. december 2014 26. december 2014 27. december 2014 02. januar 2015 21. januar 2015 24. januar 2015 25. januar 2015 06. februar 2015 28. februar 2015 05. marts 2015 17. marts 2015 18. marts 2015 20. marts 2015

13. april 2015 15. april 2015 20. maj 2015 22. maj 2015 04. juni 2015 19. juni 2015 24. juni 2015 23. juli 2015 31. juli 2015 04. august 2015 05. august 2015 22. august 2015 30. august 2015 02. september 2015 14. september 2015 17. september 2015

Arrangementer Luciagudstjeneste 3. søndag i advent

Julebørnekirke tirsdag d. 24. november

3. søndag i advent – d. 13. december, som er Luciadag – er der luciagudstjeneste i Korskirken kl. 16.00. Kirkens kor vil fryde os med både sang og luciaoptog.

NB NB: Børnekirken holder flyttedag Børnekirken d. 27. oktober er blevet flyttet til d. 24. november. I år vil vi gerne lave en julebørnekirke, og derfor har vi flyttet datoen hen i nærheden af d. 1. december  Så altså: KOM – der er julebørnekirke tirsdag d. 24. november kl. 17.00 i Korskirken. Børnekirken er for alle, og i fortællingerne og sangene er der specielt tænkt på børn op til 7 år. Bagefter er der aftensmad i konfirmandstuen. Det hele er gratis! Vi glæder os til at se jer. Marianne, Mette, Lisbeth og koret

Lokalblad for Rinkenæs Sogn


Kirkebladet

Nytårsgudstjeneste 2016 I år fejrer vi nytårsgudstjeneste i Korskirken d. 1. januar 2016 kl. 16.00. Efter gudstjenesten serverer vi et boblende glas og et stykke kransekage og ønsker hinanden et godt og velsignet nytår. Menighedsrådet

Rinkenæs Korskirke d. 9. december kl. 19.00 Julekoncert med Trine Gadeberg og ”Lidt af hvert”

Der stråler en stjerne er titlen på årets julekoncert med Trine Gadeberg Det er også en titel som meget levende beskriver solisten beskriver Trine Gadeberg. En strålende stjerne med et dejligt nærvær - Med en fantastik stemme, som spænder over ßere oktaver. Du er sikker på at komme i det rette julehumør, når Trine Gadeberg sammen med sine musikere Carl-Aage Eliasson og J¿rgen Heick, (orgel/piano, trompet/ßygelhorn og trommer) inviterer indenfor i varmen, til deres jule-hyggelige julekoncert, i en meget varm og stemningsfyldt atmosf¾re. Dette bevidner det store og trofaste publikum, i kirker og koncertsale landet over. En julekoncert fyldt med smukke salmer, ßotte medrivende arrangementer, nyt som gammelt i god blanding med den klassiske solo, alt sammen kædet sammen med søde anekdoter. Trioen som hedder ÓLAHÓ (Lidt Af Hvert), er ogsŒ leveringsdygtig i trestemmig sang og Trine fŒr med lethed sit publikum til at synge med pŒ et par sange. Man kan slet ikke lade være. ÓJulen har en stor plads i mit hjerte Ð Jeg elsker julen, julehyggen og hele budskabet om kærlighed og næstekærlighed, som er en naturlig del af julen”, udtaler Trine Gadeberg. Publikum er sikret den gode gamle julestemning og glæde, efter en dejlig vedkommende julekoncert i selskab med Trine Gadeberg, (akkompagneret af) Carl-Aage Eliasson og Jørgen Heick.

Billetter til koncerten sælges fra torsdag d. 26. november i Gråsten Boghandel Billetpris: 125 kr. SIDE 14


Samspil

Kirkebladet

GUDSTJENESTER OG ARRANGEMENTER I NOVEMBER OG DECEMBER 2015 November 1. november, Alle helgens dag

Rinkenæs gl. kirke kl. 14.30 (Marianne Østergård) Kransenedlæggelse kl. 14.00

8. november, 21.s.e.trin.

Korskirken kl. 10.30 (Marianne Østergård)

15. november, 22.s.e.trin.

Korskirken kl. 9.00 (Vibeke von Oldenburg)

22. november, sidste s. i kirkeåret Korskirken kl. 10.30 (Marianne Østergård) 29. november, 1.s.i advent

Korskirken 10.30 (Marianne Østergård) Børnekonfirmanderne medvirker Korskirken kl. 14.00 (tysk gudstjeneste)

December 4. december

Korskirken kl. 10.00 (Marianne Østergård) Jul med børnehave og bedsteforældre

6. december, 2.s.i advent.

Korskirken kl. 9.00 (Vibeke von Oldenburg)

9. december

Korskirken kl. 19.00: Julekoncert m. Trine Gadeberg

13. december, 3.s.i advent

Korskirken kl. 16.00 (Marianne Østergård) Luciagudstjeneste

18. december

Korskirken kl. 8.30 (Marianne Østergård) Juleafslutning med Rinkenæs Skole

20. december, 4.s.i advent

Korskirken kl. 10.30 (Marianne Østergård)

22. december

Korskirken kl. 10.30: Juleafslutning med Fördeschule

24. december, juleaften

Korskirken kl. 10.30, Dalsmark plejehjem (Marianne Østergård) Rinkenæs gl. kirke 14.30 (Marianne Østergård) Korskirken kl. 16.00 (Marianne Østergård)

25. december, juledag

Korskirken kl. 10.30 (Marianne Østergård)

26. december, 2. juledag

Rinkenæs gl. kirke 10.30 (Marianne Østergård)

27. december, julesøndag

Vi henviser til omegnens kirker

Januar 1.januar 2016, Nytårsdag

Korskirken kl. 16.00 (Marianne Østergård) Menighedsrådet serverer lidt boblende efter gudstjenesten

Lokalblad for Rinkenæs Sogn


Rinkenæs Frivillig Brandværn

Rinkenæs Friv. Brandværn Udkald siden sidst September var kun lige begyndt da vi fik det næste udkald, 1. september kl. 8.32 kaldte det automatiske brandalarmeringsanlæg til brand på en virksomhed. Røgdetektoren havde set noget damp og gav alarm. Efter en kort undersøgelse kunne vi fortsætte med dagens dont. 18. september kl. 15.46 var der igen en automatisk brandalarm der alarmerede os til en virksomhed. Her var der også tale om damp der udløste alarmen, denne gang dog fra en elkedel. Værelset blev luftet ud og vi kunne returnere til brandstationen.

Næste år er det os her i Rinkenæs der arrangerer marchen d. 20. august. Der kommer flere oplysninger om hvordan og hvor marchen foregår i maj nummeret af Samspil. Vi var kørt en tur til Gråsten for at være på ”Rinkenæs gaden” til torvedagene i august. Her var vi sammen med Husets Frisør og Benniksgaard Hotel i Jernbanegade. Hyggeligt arrangement med en del besøgende. Vi har gennemført vores øvelser med forskellige emner og vore udendørs øvelser stopper i midten af november. Vi holder en beskeden julefrokost med et par stykker smørrebrød i december måned.

3. generations brandmand

30. september kl. 20.18 lød alarmen igen fra et automatisk anlæg på en institution. Her blev der festet med lidt røg og det blev opfanget af en røgdetektor. Vi var på øvelse denne aften og kunne derfor efter ca. 20 sekunder sætte kursen mod skadestedet. Vi blev inviteret indenfor for at nyde en sodavand inden vi genoptog vores øvelse.

Aktiviteter I august deltog 8 mand i brandværnsmarchen i Egernsund, det største hold vi har haft med i mange år.

Dette er ikke noget mærkeligt eller fremmed, det er blot et nyt medlem vi har optaget i brandværnet. Tobias er netop optaget som brandmand, hans far er aktiv brandmand og hans morfar var indtil sin død aktiv brandmand. Vi siger velkommen til brandværnet og håber vi kan indfri dine forventninger.

Det er nu du skal melde dig som brandmand!!! Brandmand for en dag eller helst flere... Det er nu du skal melde dig ind i brandværnet her i Rinkenæs. Vi mangler hårdt unge medlemmer der gerne vil hjælpe med at værne om byens borgere og bevare brandværnet. Vi vil meget gerne fortælle lidt om vores hverdag, som jo ikke er så forskellig fra alle andre. Vi passer vores arbejde og andre gøremål og når der lyder en brandalarm skynder vi os på brandstationen. Du kan finde mange flere informationer både på vores hjemmeside www.rinkenæs-brandværn.dk og på facebook skal du bare søge på www.facebook.com/ rinkenaes.brand, du kan også sende os en e-mail på følgende adresse: info@rinkenæs-brandværn.dk, eller bedre endnu ringe til Kim Hansen på tlf. 30 26 28 99.

SIDE 16


Rinkenæs Frivillig Brandværn

Der er oprettet en hjemmeside som fortæller lidt om det at være brandmand og hvordan du bliver det. Besøg siden på www.blivbrandmandnu.dk og kig på det.

Samspil

Rinkenæs Brassband eftersommeren 2015

Brandværnet har fået en foreningsaftale med TDC og det kan du få fordel af… Brandværnet har indgået en aftale med TDC som betyder at du som kunde får fordele når du tegner abonnement på tv pakker, mobil og internet. Hvis du i TDC butikken i Sønderborg eller Aabenraa nævner denne kode: 125415 får vi også et lille beløb til vores forening.

Som alle år ved denne tid

Der startes ud efter ferien med: DEN 9. AUGUST: Tandslet ringridning, marchtur og lille koncert bagefter. DEN 13. AUGUST: 1. øveaften med vores nye dirigent Dieter Bohlbro fra Høruphav.

Vi nærmer os jo tiden hvor der er hygges indendørs med stearinlys o.s.v.

DEN 15. AUGUST: Koncert til kræmmermarked på Hørup brandstation.

I den forbindelse vil vi igen i år bede alle vore læsere om at tænke på brandfaren ved levende lys og grandekorationer. Husk at slukke levende lys når værelset forlades, hæng ikke papir, gran og lign. så flammen kan nå det.

DEN 20. AUGUST: Orkesterudflugt med pårørende til Marina Minde. Først koncert ved lystbådehavnen og bagefter hygge med grillmad og diverse.

Vær særlig varsom med at bruge gelélys og fyrfadslys, begge kan blive så varme at hele lysets overflade brænder.

DEN 12. SEPTEMBER: Ringridning i Kirke Hørup. Marchtur og lille koncert bagefter.

Det er også en god ide at have vand i nærheden af dekorationen, en danskvand der rystes kan også være en effektiv ildslukker. Det er vores håb at alle vil passe på med fyrværkeri, også til nytår, det er jo især stråtækte huse, lader og oplag med hø og halm der er meget udsatte for brandfare. Husk at alt fyrværkeri kun må anvendes fra d. 27. december til d. 1. januar og at det for øvrigt er forbudt at afbrænde raketter mindre end 200 m. (400m. i vindretningen) fra sådanne huse. Tak for den støtte vi får fra vore passive medlemmer, og vi vil allerede nu ønske alle borgere i vores slukningsdistrikt en glædelig jul og et godt nytår.

DEN 5. SEPTEMBER: Koncert til stor privat fest.

Sommerens sidste arrangement bliver: DEN 19. SEPTEMBER: Dragefestival i Vemmingbund. Marchtur og koncert.

Orkesteret er i gang med at ”afprøve” nye musikstykker, som måske skal bruges til den kommende sæson. Har du lyst til at spille med så kig forbi en torsdag aften på brandstationen eller har du brug for musik? I begge tilfælde så kontakt: Henrik Paulsen, tlf.: 23 37 98 76. På orkesterets vegne Inge-Lise Rasmussen.

På brandværnets vegne Kim Hansen Brandkaptajn

Lokalblad for Rinkenæs Sogn


Annoncer

n

Maskinforretning

www.ketner-outdoor.dk

up r Br

Jørgen Petersen

Gl. Kirkevej 3 Rinkenæs 6300 Gråsten

Tlf. 74 65 11 74

Gråsten - Telefon 74 65 21 21

graasten@intersport.dk GODT OG KORT - ALT TIL SPORT

Butikken i Rinkenæs er åben i alle weekender og på alle helligdage fra kl. 6:30 -14:00.

Tømrer - snedker Bådaptering - freelance Benny Terp, Nederbyvej 15 6300 Gråsten, mobil 2877 7359

SIDE 18


Samspil

RUIF

RINKENÆS

Ungdoms- og idrætsforening Kære Samspil læsere. RUIF står jævnligt og mangler hjælpere til vores OK kampagne. Men hvad betyder det for dig og ikke mindst dine børn? Jo, det betyder, at børnene, som deltager i aktiviteter igennem RUIF, får en god sponsorstøtte fra OK og dermed betaler I, kære forældre, mindre kontingent og RUIF har ekstra gode muligheder for at forny redskaberne, som vi benytter til bl.a. gymnastik. For at få del i denne sponsorstøtte, skal RUIF 4 - 6 gange i løbet af året stille op i SuperBrugsen og hjælpe med at formidle et OK benzinkort. Du er sikkert blevet spurgt et hav af gange i SuperBrugsen, om du/I har et sådant OK kort og rigtigt mange af jer har kortet. Men er I også klar over, om I støtter den rigtige forening? Hvis jeres kort ikke er registreret med en lokal forening, går sponsor pengene direkte i OK’s store sponsorkasse og vi ude i de små foreninger, vil ikke på samme måde mærke jeres støtte. For at være sikker på, at I støtter f.eks. RUIF, kan man tjekke op på sponsoraftalen, ved at gå ind på OK’s hjemmeside OK.dk og finde vores sponsor nummer, som er 55 91 17. Sidste år fik RUIF over 13.000 kr., hvilket vi kun kan takke jer med OK kort mange gange for. Skulle du/I, ung som gammel, efter at have læst dette indlæg, have mulighed for at hjælpe RUIF med et par times frivilligt arbejde, til at dække de årlige kampagner i SuperBrugsen, vil vi være meget glade og taknemmelige. Ta’ blot kontakt til undertegnede. På vegne af RUIF Formand - Tina Justesen M: 23287238 - Mail: tjuste2010@gmail.com Så er efteråret begyndt at tage sin form, det betyder, at aktiviteter i hallen er godt i gang. Alle gymnastikhold startede i uge 38.Om mandagen er Tempo-kids, der ledes at Mie og Rasmus, kommet godt fra start, de er omkring 22 børn fra 2. til 6. klasse. Oprindelig gik holdet kun til 5. klasse, men vores ”gamle” gymnaster fra 6. klasse ville gerne være med igen, og det kunne vi ikke sige nej til. Det er en fornøjelse at de unge mennesker har lyst til at blive ved.

Løveungerne, der jo er alle vores børnehavebørn, bliver som de foregående år afhentet i Børnehuset af Rikke og hjælperne. Hvor de derefter i fælleskab går hen i hallen for at skifte tøj, så de er klar til en time med fuld damp på. Tempo-fræs, der er vores 0. og 1. klasses børn, er ikke så mange i år. Men hver gang dukker der nye op, og det lyder som om, børnene lige skal have afsluttet deres udendørsaktiviteter, inden de starter med noget nyt. Men de børn, der er, får en masse sved på panden og har det super sjovt. Torsdag aften er Gajol-holdet på og bliver vanligt arbejdet godt igennem af vores to meget entusiastiske trænerere, Tina og Dorte. Det er hårdt arbejde og der er sved på panden, men alle har en fest og der er et utroligt fællesskab. I år har vi ikke noget forældre/barn hold, da der ikke var ret stor tilgang sidste år. Vi er altid åbne for at starte op igen, hvis efterspørgslen skulle komme. Og det håber vi selvfølgelig, den gør. I RUIF har vi investeret i 2 nye skumredskaber, der bla. kan bruges i forbindelse med oplæring af vejrmøller, og samtidig kan de bygges sammen med alle de andre redskaber og team-track, vi har i hallen. Igen i år bliver vores juleafslutning afholdt på Sundeved Efterskole i deres springcenter. Som altid er det for de aktive og deres familie. Det vil være Claus Deutschbein, der guider os igennem, og måske er vi heldige at få selskab af 3 af vores tidlige hjælpere, der i år er elever på Sundeved. Så sæt krys i kalenderen lørdag den 5. dec. kl. 11- 13.30. De aktive får mere besked herom senere. Det bliver super sjovt. Gymnastikopvisningen i RUIF bliver fredag den 18. marts 2016. Rigtig god sæson.

På vegne af RUIF Heidi Lemvig

Lokalblad for Rinkenæs Sogn


Rinkenæs Aftenskole

Rinkenæs Aftenskole

Skoleleder Ulla Larsen, Dalsmark 15 Rinkenæs, 6300 Gråsten Tlf. 74 65 11 87 E-mail: aftenskolerne@bbsyd.dk

Efter en travl start i aftenskolerne, er vi nu nået hen til november nummeret af Samspil. I de næste måneder kan vi tilbyde følgende spændende kurser:

FILTNING med 2 dygtige piger fra Uldportalen. Man laver de smukkeste ting bl.a. tørklæder evt. i ren uld/med bomuldsgaze eller silkechiffon samt opskrift, eller man kan lave håndvarmere og evt. kartonvinskjuler. Max 8 deltagere og vi har 2 undervisere, så vi får al den hjælp, der er behov for. S-149 Søndag den 1. november kl. 9.30-15.30 Rinkenæs skole 450 kr. Materialepris for alle 3 ting er 500 kr. som betales til underviserne. SMARTE MODESMYKKER v/Tina Elholm Bonde. Her kan man næsten lave alt inden for smykker, Tina er en god hjælper til smykker, forskellige typer af flet og knuder, hun har et væld af materialer med, så du kan købe, hvad du lige kunne tænke dig. B-132 Onsdag den 4. november kl. 18-21.30 på Lyreskovskolen i Bov 190 kr. FØRSTEHJÆLP TIL SMÅBØRNSFORÆLDRE v/Birit Asmussen. Kurset er målrettet voksne med ansvar for børn. Du lærer at handle hurtigt, effektivt og rigtigt, hvis et barn skulle komme til skade. Du får gode råd om, hvordan du selv kan forebygge uheld. Kurset byder på hjertemassage, fremmedlegemer i luftveje og første hjælp ved ulykker med gift og kemikalier. B-135 Onsdag den 18. november kl. 18-21.30 på Lyreskovskolen i Bov 200 kr. MARI SMYKKER v/Marianne Lindley, Mari smykker i Vojens. En kreativ aften hvor du kan lave dine egne unikke smykker, så de er lavet præcis, så de passer. Marianne tager forskellige materialer med, så det er op til dig at

SIDE 20

sammensætte, så det passer ind til dit tøj. Materialer betales til Marianne. R-155 Torsdag den 19. november kl. 18-21.30 Rinkenæs skole 190 kr. FLET MED EMBALLAGEBÅND v/Birgit Petersen. Kom og prøv noget helt nyt. På en lørdag kan du flette en kurv i åbent hexagonflet, en flette teknik, hvor man fletter i 6 retninger. Du når at flette en smuk trekantet eller sekskantet skål, før du går hjem. Max 8 deltagere. Materialeudgifter 100 kr. R-150 Lørdag den 21. november kl. 9-16.30. Rinkenæs skole 400 kr. LÆKRE CHOKOLADER v/Ulla Lindebjerg Petersen. Så skal vi have julechokoladerne i hus. Lav dine egne, så ved du, hvad de indeholder. Vi skal lave chokoladerne i forme, Ulla tager essenser med til fyld, og du får opskrifter. A-121 Lørdag den 5. december kl. 10-15.20. Gråsten skole 265 kr. HUSK venligst, at alle materialer betales til de instruktører, du har haft på kurserne, hvad det koster, at være på kursus, betales til aftenskolerne, så den kan betale lønninger til vores dygtige instruktører og evt. kørselsudgifter og annoncer. Tilmeldelse til aftenskolerne@bbsyd.dk eller på tlf. 74651187 Så ønsker vi alle en RIGTIG GLÆDELIG JUL og på gensyn i 2016. HUSK kurserne i januar starter lige efter nytår, svømning, bassintræning og babysvømning, gymnastik og dans.


Samspil

Rinkenæs Aftenskole

FOREDRAG BF-125 torsdag den 5. november kl. 19 på Bov Bibliotek. 50 kr. inkl. Kaffe Signes hjemkomst. v/Forfatter Lars Johansson og Kirsten Blohm. Om Signe Gondrups overlevelseskamp, om krig og kærlighed, om straf, tavshed og løgn. Signes hjemkomst er en selvstændig fortsættelse af ”Signe”, der fortæller om, hvad der skete med Signe efter hendes hjemkomst til Danmark i 1948, den går bag om hovedpersonen og handler også om Signes datter Kirsten Blohms opklaring af sin herkomst og dermed sin mors færden.

RF-134 onsdag den 11. november kl. 19. Rinkenæs skole 100 kr. inkl. Kaffe ØKONOMI OG PARFORHOLD v/cand.jur Anne-Grete Højen. Uanset om du er gift eller samboende, er det vigtigt at vide, hvem der hænger på gælden, hvem, der ejer de forskellige ting, både når I bor sammen og hvis I går fra hinanden. Kom og bliv klogere på reglerne.

RF-133 onsdag den 18. november kl. 19. Benniksgård Hotel 125 kr. Kaffe kan købes MISSION SUND v/ ernæringsekspert, træner og forfatter Michelle Kristensen. Michelle er ernæringsekspert på Go’ Morgen Danmark på TV2 og er aktuel en af landets mest efterspurgte eksperter på sundhedsområdet, ligesom hun står bag flere populære bøger. Michelle evner med et stærkt glimt i øjet, at sætte sig ind i danskernes hverdag og inspirere ud fra de faktiske omstændigheder, mange mennesker befinder sig i i deres travle hverdag – pakket lækkert ind i kærlige anekdoter som deltagerne kan genkende fra deres egen hverdag.

Tilmeldelse til aftenskolerne@bbsyd.dk eller tlf. 74651187

Lokalblad for Rinkenæs Sogn


Børnehuset Rinkenæs

Børnehuset Rinkenæs Børnehuset Rinkenæs er ny her i samspil, vi vil gerne her første gang lave en kort præsentation af os selv. Rinkenæs Børnehus er en integreret institution. Det vil sige vi er en børnehave med en vuggestue. Vi har et stort dejligt hus, hvor vuggestuen og de to yngste årgange bor i stueetagen. Vuggestuen har deres egen afdeling, men dog med mulighed for kontakt til de to yngste børnegrupper. På 1. sal er de ældste børnehavebørn også kaldet førskolebørnene. Vi er et aktivt hus, hvor de forskellige aktiviteter spænder bredt. Det er lige fra faste traditioner som jul, påske, fastelavn, emneuger, gåture, idrætsaktiviteter og sommerfest til eksempelvis en bedsteforældredag i december måned, hvor vi bl.a. går i kirke og samles efterfølgende til kaffe og æbleskiver. Vi har en stor dejlig legeplads bag huset og en mindre en foran, legepladsen bagtil er indrettet, så der er udfordringer for alle aldersgrupper. På siden af huset

SIDE 22

har vuggestuen også deres egen legeplads. Hvis du har lyst til at besøge os, er du altid velkommen - uanset om du har børn, der skal starte i huset eller bare har lyst til at se, hvad vi laver og hvem vi er. Døren er altid åben. Fremover vil vi bringe de gode historier fra børnehaven og derved give Samspils læsere et indblik i, hvad mange af byens mindste borgere laver i deres hverdag.


Samspil

Annoncer

DANSKE DIAKONHJEM En holdning til omsorg

FINAL_teichert_2.pdf

1

19/6/14

Vores hjertesag er pleje og omsorg med personlig nærvær og høj faglighed. Har du brug for støtte og hjælp fra hjemmeplejen for at få din hverdag til at fungere? Vi er glade for at kunne tilbyde os som fritvalgsleverandør. Valget er dit! Mange hilsener fra Dalsmarks medarbejdere DANSKE DIAKONHJEM

08:19

TEICHERTʼS C

M

Y

VINDUESPOLERING

Henvendelse til Forstander Andreas Nielsen, telefon 27900258 Daglig leder Birthe Ree Holtz Hauch, telefon 73654277 Mail: dalsmark@diakon.dk

Rengøring & Service

CM

MY

CY

CMY

K

v/ Manfred Teichert Lassensvej 8, Alnor 6300 Gråsten Mobil 51 22 55 06 mteichert@mail.dk

Dalsmark 5- 13, Rinkenæs 6300 Gråsten

GF Grænsen Tlf. 74 67 86 54 www.gf-graensen.dk Molevej 2, Kollund, Kruså Kogade 6, Tønder Kærvej 69 A, Sønderborg Tlf.

DIN LOKALE

+45 4

063

HÅNDVÆRKSMESTER

k111_201_05_14_Ann_Lokal_75x54.indd 1

11-08-2014 09:51:49

166

3

• • • •

AUT. GAS- & VANDMESTER/VVS BADEVÆRELSE OG KØKKEN ENERGI- OG BOLIGRÅDGIVNING EJENDOMSSERVICE OG VICEVÆRTOPGAVER • REPARATIONER OG VEDLIGEHOLDELSE • FORSIKRINGSSKADER

HENRY BJERG A/S AUT. GAS- & VANDMESTER

Henry Bjerg A/S Munkemøllevej 6, 6300 Gråsten +45 4063 1663 | info@henrybjerg.dk www.henrybjerg.dk

lev

ers d a H I n Gråste

Lokalblad for Rinkenæs Sogn


Samspil SELSKABER

benniksgaardhotel.dk (+45) 7465 0949

Bryllupper Barnedåb Mærkedage Fødselsdage Jubilæer

* Hegnkapning udføres med : Savklinger * Rabatklipning udføres med : Slagle klipper *****************

Tilbyder også

*******************

* Slibning Af Kødhakker & Køkken Knive * Mosfjernelse Med Maskine

Johan Jessen

Dejlige selskaber og fester på Benniksgaard

Bækken 11 A, Rinkenæs 6300 Gråsten

Tlf. 40448583.

Vi har plads til selskaber op til 100 personer i samme lokale, og vi kan både arrangere brunch, middagsselskaber og aftenfester. Se vores forskellige lokaler og forslag til menuer til dit selskab på vores hjemmeside.

PB

skat

Per Buus Højmark 27, Rinkenæs 6300 Gråsten Telefon: +45 2073 7670 E-mail: post@pbskat.dk

v/ Per Buus Telefon: +45 2242 6490 E-mail: Skatteraadgiver@pbskat.dk Skatterådgivning for personer og selskaber Opgørelse af skattepligtig indkomst Skattesager Selvangivelser Selvangivelser for danskere, der arbejder i udlandet Selvangivelser for udlændinge, der arbejder i Danmark

Lokalblad Lokalblad forfor Rinkenæs Rinkenæs Sogn Sogn

Profile for Trykpartner

Samspil  

Nr. 2 - November 2015 - 30. årgang

Samspil  

Nr. 2 - November 2015 - 30. årgang