Page 1

Forbrukerinformasjon

Bevisste innkjøp – med merket OEKO-TEX® Standard 100

Et merke du kan stole på!


Side 2

Sikrer

en god følelse

Vi er i direkte kontakt med tekstiler hele livet - dag og natt. Vi har dem på huden, sover i tekstilprodukter, tørker oss med dem, pynter husene våre med dem og mye mer. Er det da ikke godt å vite at tekstilene – enten de kommer fra naturlige eller syntetiske materialer – ikke er helseskadelige?

Denne standarden ble utviklet i 1992, i alle produksjonsledd – fra garnfremstilling til ferdig produkt inkludert tilbehør, som knapper eller glidelåser – å oppnå et omfattende sikkerhetsnivå.

Sikkerhet og åpenhet ved kjøp får du med merket “Tekstilpålitelighet – skadelig stoff – kontrollert tekstil iht. OEKO-TEX® Standard 100”. Det kjennetegner produkter som er blitt testet av de uavhengige testinstituttene til OEKOTEX® fellesskapet på over 100 helserelevante parametere.

Vårt prinsipp: Desto mer intens kontakt et produkt har med huden, jo strengere kriterier setter vi.

Tekstiler med OEKO-TEX® merket tilfredsstiller høye human-økologiske krav.

Derfor kan du stole på oss!

Side 3


Side 4

Dette språket forstår hele

verden

Uansett hvor du kjøper disse tekstilene og hvor de ble produsert: Ingen av produktene med OEKOTEX® merket er helseskadelige. Det sørger de enhetlige globale OEKO-TEX® kriteriene for. Etter disse kriteriene kontrolleres tekstilene systematisk i medlemsinstituttenes laboratorier.

Over 9500 produsenter i mer enn 80 land tester og sertifiserer sine produkter i henhold til det høye kontrollnivået hos det Internasjonale OEKO-TEX® fellesskap ved hjelp av avanserte laboratorieteknikker basert på vitenskapelig begrunnede parametre for skadelige stoffer.

For din sikkerhet.

OEKO-TEX® merkede (merke-) tekstiler finnes over hele verden og i nesten alle segmenter innen handelen: i fagbutikker, kjøpesentre, postordrehandel og selv i lavprisbutikker.

Side 5


Side 6

Alltid et skritt

Foran

OEKO-TEX® fellesskapet har satt seg som mål å alltid være et stykke foran. Derfor er kontroll av skadelige stoffer bare en del av arbeidet.

Naturligvis omfatter testene av skadelige stoffer lovforbudte og regulerte substanser, som for eksempel visse kreftfremkallende AZO-fargestoffer.

Siden etableringen har OEKOTEX® spilt en banebrytende rolle og testkriterier og testmetoder er hele tiden blitt videreutviklet, vitenskapelig utforsket og alltid satt nye standarder for bransjen.

Kjente helseskadelige kjemikalier blir også testet: Allerede for mange år siden har OEKO-TEX® fjernet f.eks. allergifremkallende fargestoffer som inntil i dag ennå ikke er pålagt noen lovmessig begrensning. Disse omfatter også parametre som f.eks. god fargeekthet og hudvennlig pH-verdi, og dette er gunstig for helsen.

Her finner du vår detaljerte katalog

www.

med testkriterier:

oeko-tex.com/limitvalues Side 7


Side 8

4 produktklasser OEKO-TEX® testing av skadelige stoffer retter seg alltid mot den faktiske bruken av hvert produkt. Sensitive, hudnære artikler som babyklær eller undertøy må følgelig oppfylle strengere krav enn tekstiler uten hudkontakt som f. eks. dekorasjonsmaterialer. Tilsvarende inndeles OEKOTEX® Standard 100 i fire produktklasser.

Produktklasse I

Tekstiler og tekstilleker for babyer og småbarn opp til tre år: undertøy, sparkedresser, sengetøy, sengeklær, stoffdyr, etc.

Produktklasse II

Tekstiler som i stor grad kommer i direkte kontakt med huden: undertøy, skjorter, bluser, strømper, sengetøy, frottehåndklær, etc.

Produktklasse III

Tekstiler som ikke kommer i kontakt med huden eller bare i liten grad : jakker, kåper, outdoor-artikler, etc.

Produktklasse IV

Innredningsmaterialer for dekorative formål: dekketøy, gardiner, møblerstoffer

Side 9


Side 10

Velprøvd kvalitet – stol på det!

I tillegg gjennomfører OEKOTEX® fellesskapet globale kontroller av bedriftene med OEKO-TEX® sertifikat. Samtidig undersøker uavhengige kontrollører på stedet om kvalitetssikringen også oppfyller OEKO-TEX® kravene.

OEKO-TEX® merket er det beste bevis for deg at et tekstil er human-økologisk ufarlig. Selv etter laboratoriekontroll av testinstituttet og utstedelse av sertifikater til produsenter, gjøres det årlig produktkontroller på i størrelsesorden mer enn 15 % av alle utstedte sertifikater.

Gyldigheten til et OEKO-TEX® merke på internett:

www.

kan du til enhver tid selv kontrollere

oeko-tex.com/validity Side 11


Side 12

Helt eller ikke i det hele tatt: Modulsystemet Produkter med OEKO-TEX® merket må for samtlige bestanddeler uten unntak oppfylle de forhåndsbestemte testkriteriene. I tillegg til stoff og sytråd blir også ikke-tekstil-tilbehør som knapper, glidelåser, emballasje, etc. testet for miljøgifter som er helseskadelige.

Etiketter

Stol på OEKO-TEX®

Sytråd

merket du også!

Glidelåser

Trykknapper

Hele produktet til slutt er bare så godt som summen av enkeltdelene.

Stoffer

Hver godkjente kontrollerte artikkel Legg merke til merket med dette

Jeans

Alle bedriftene som deltar – fra garnprodusenter til veverier, forarbeid og strikkebedrifter, så vel som foredlere og utstyret til klesforhandlere og handelsbedrifter – tar i produksjonshverdagen hensyn til kravene fra OEKOTEX® Standards 100 og arbeider seg gjennom omsetningen kontinuerlig for “Textiles Vertrauen”. Med til nå 90 000 utstedte sertifikater er “Textiles Vertrauen” det mest kjente globale merket og det mest utbredte kontrollmerke for tekstiler som er testet for skadelige stoffer.

får et sertifikat med kontrollnummer. kontrollnummeret når du handler. Side 13


Side 14

Babytøy, babyklær, tekstilleker og babyutstyr Enda strengere enn alle andre testede OEKO-TEX® tekstiler, er de som kommer i berøring med følsom baby- og småbarnshud. Derfor må samtlige OEKO-TEX® sertifiserte babyartikler i tillegg være ekte innfarget. Formaldehyd er utelukket. Det er flott at mange produsenter også gjør disse gjeldende for tekstiler, som ikke er beregnet for småbarn!

Frottévarer

Sengetøy og sengeklær

Til daglig kroppspleie, sport, sauna, på reiser: Huden vår kommer ofte og intensivt i kontakt med med frotteprodukter som bade- og dusjhåndklær. Derfor må man også her ta hensyn at de ikke er helseskadelige. Frottéstoffer med OEKO-TEX® merket tilfredsstiller disse kravene og tilbyr videre god fargeekthet.

Disse tekstilene blir testet i henhold til OEKO-TEX® for produkter som brukes nær huden. OEKO-TEX® merkede madrasser, puter og dyner er fri for helseskadelige stoffmender. Mennesket tilbringer omtrent en en tredjedel av livet i sengen – og denne tiden bør naturligvis være så styrkende og sunn som mulig. Storvolumartikler av skumstoffer gjennomgår i OEKO-TEX® laborietestene, i tillegg utslippstester, for å utelukke utslipp av mulige skadelige stoffer i inneluften.

OEKO-TEX® Standard 100: Stol på de strenge testkravene – spesielt for babytekstiler!

Her finner du informasjon på internett om sertifiserte

www.oeko-

Gardiner, dekorasjonsstoffer, dekketøy Produkter vi har i våre hjem har ofte meget stor overflate og kan påvirke inneklimaet i betydelig grad. Når det gjelder gardiner, bordduker, dekorasjonsstoffer eller tekstilmøbelstoffer, tekstil vegg- og gulvbelegg: Også her kan du være sikker – tekstiler til hjemmet med OEKO-TEX® merket er selvfølgelig luktnøytrale.

produkter og merkeartikler:

tex.com/products og

www.oeko-tex.com/brands

Side 15


Side 16

Ytterklær

Dag- og nattøy

Medisinske artikler

Arbeids- og verneklær

Mote er et viktig uttrykksmiddel for din individualitet – i jobb, fritid og sport.

Med hensyn på daglig bruk blir undertøy, finere dameundertøy, pysjamas og nattskjorter prinsipielt sertifisert i henhold til OEKO-TEX® produktklasse II.

Når det gjelder bandasjer eller kompresjonsstrømper, undertøy til reumatikere, diabetikersokker, inkontinenshjelp oder neurodermklær: Medisiniske artikler er meget funksjonelle og sørger for et viktig bidrag til mer velvære og livskvalitet i hverdagen.

For å oppfylle de generelle og spesifikke beskyttelsesegenskapene til arbeidsklær, blir det stilt høye tekniske krav til tekstilkonstruksjon og det blir ofte benyttet moderne, høykvalitets materialkombinasjoner så vel som tilsvarende Hightechutstyr.

Derfor bør du ved kleskjøp også velge det beste for din helse, og du bør ta hensyn til OEKO-TEX® merket. Fra T-skjorter til kveldsantrekk, fra lue til sokker, fra sykkelbukse til fotballdrakt: OEKO-TEX® merket gir deg mulighet til å finne tekstiler i handel som er testet for farlige stoffer slik at du kan ta et bevisst valg.

Bodywear med OEKO-TEX® merket gir utfra et helsemessig synspunkt en ubegrenset bruksglede med en hudvennlig pH-verdi.

Ved spesielt følsom hud er tekstilsikkerhet i medisiniske produkter umåtelig viktig. Helsemyndighetene som “Medizinische Dienst der Spitzenverbände der Krankenkassen“ (MDS) forlanger dessuten at slike artikler ikke skal inneholde noen helseskadelige substanser.

Tekstilsikkerhet er – ved siden av god brukskomfort – spesielt viktig slik at arbeidsklærne blir akseptert av brukeren og på den måten faktisk blir brukt.

Som uavhengig kontrollinstans for testing av tekstiler for farlige stoffer oppfyller OEKO-TEX® Standard 100 disse kravene.

Spør og din fagforhandler informerer gjerne om

produkter med OEKO-TEX® merket! Side 17


Side 18

Mange vask – Du kan gjøre det mange ganger! Pluss for din helse: Tekstiler som er kontrollert for skadelige stoffer Gjennom stor testinnsats og grundige kontroller bekrefter OEKO-TEX® Prüfgemeinschaft, at produktene som er merket med OEKO-TEX® merket er humanøkologisk ufarlige. Ikke bare for din helse, men du gjør også noe godt med dine tekstiler, slik at du kan oppnå mye med riktig pleie.

Din innsats for den beste verdsetting av tekstiler: Følg doseringsangivelsene av vaskemiddel og ta hensyn til vannets hardhet i husstanden. Følg anbefalingene til behandlingsanvisningen på tekstilene.

Varig vask

Tekstilpleie Juster vaskemiddelmengden etter hvor skittent tøyet er og sorter vasken etter farge (lys, middels, mørk). På den måten oppnår du et optimalt vaskeresultat.

Spar energi – CO2-Begrens utslippene: for et bedre klima En temperaturreduksjon med et trinn (f.eks. fra 60 °C til 40 °C) sparer deg for energikostnader – og minsker CO2-utslippet fra en to-person-husstand med inntil 33 kg årlig. Allerede ved tørking kan du spare verdifull energi – f.eks. ved at du ved gunstig vær ikke bruker tørketrommel, men henger vasken i friluft. Fordi energiforbruket til en tørketrommel ligger betydelig over vaskemaskinen.

Følsomme overflater beskyttes ved å vrenge klærne.

Side 19


The complete addresses of the international institutes and certification offices can be found at www.oeko-tex.com AITEX CENTEXBEL CENTROCOT CITEVE CLOTEFI DTI HOHENSTEIN IFTH INNOVATEXT IW NISSEN-KEN テ傍I SHIRLEY TECHNOLOGIES SWEREA IVF TESTEX

Spain Belgium Italy Portugal Greece Denmark Germany France Hungary Poland Japan Austria United Kingdom Sweden Switzerland

www.aitex.es www.centexbel.be www.centrocot.it www.citeve.pt www.etakei.gr www.teknologisk.dk www.hohenstein.de www.ifth.org www.innovatext.hu www.iw.lodz.pl www.nissenken.or.jp www.oeti.at www.shirleytech.co.uk www.swereaivf.se www.testex.com

Endv1_nor_11/10_?_FD

Trykkefelt for firmastempel

International OEKO-TEXツョ Association | Secretariat Gotthardstrasse 61 | Postfach 2156 | CH-8027 Zテシrich Tel. +41 44 206 42 35 | Fax +41 44 206 42 51 | info@oeko-tex.com

INFO OM OEKO-TEX/TRYGGE TEKSTILER  

Informasjon on Oeko-tex/Trygge tekstiler på norsk.