Page 1

Tyler Thomas

selected works 2010-2011


Cal Poly San luis Obispo is nationally revered university for its academic programs in the fields of architecture, engineering, and agricultural business/sciences. Lesser known, is the number of student athletes who contribute to Cal Poly’s success on both academic and athletic levels. Under the direction of a new Dean of Athletics, many of Cal Poly’s athletic programs, such as the Men’s and Women’s Tennis Team, are undergoing improvements and expansion. Both the Men’s and Women’s Tennis players are nationally ranked. However, the team as a whole is being hindered by a lack of facilities. Being that the existing facilities only have 7 courts and minimal seating, the Cal Poly Tennis complex is not NCAA approved for championship matches or tournaments. Additionally, the limited services provided to the athletes and spectators has actually weakened team morale during home matches. The site for the pavilion is located on the South-Eastern side of campus Juxtaposed to the track and field as well as the newly revamped Recreation center. The seven existing courts are met at their southern side by a large open grassy field. The goal for this project was to disturb the site as little as possible, adding one more additional court for NCAA approval, along with a whole new Tennis Pavilion complete with athletic and spectator facilities.

San Luis Obispo, California Cal Poly Tennis Pavilion Spring 2011 Studio ARCH 353

Cal Poly Tennis Pavilion


Site Circulation

*

The site for the Tennis Pavilion lies at the crossing of multiple campus circulation paths. The circulation diagram to the left illustrates the modes of transportation currently used. Notably the circulation paths intersect at the corner of the site, presenting a perfect opportunity to create an architectural landmark and celebration to represent the Cal Poly Tennis Program. Surrounding context mainly consists of other athletic facilities. This includes the remodeld Recreation center, Mott Gym, and the Track and Field. Additionally a very large five tier parking garage on the northeastern side of the site proposes a difficult design challenge as it seemingly dominates the area. Many environmental factors were considered in the design of the Pavilion. The orientation takes full advantage of natural ventilation and employs the use of solar shading to allow for optimum climate control.

1

2

5

4

3

9

1 Viewing Deck 2 Women’s Locker 3 Team Room 4 Training Room 5 Men’s Locker 6 Warm Up Room 7 Coaches’ Office 8 Coaches’ Office 9 Equip. Storage

7

6

8 07

FLOOR 1

8

4

0

20

40

3

1 2

4 6

1 Viewing Deck 2 Pavilion 3 VIP Lounge 4 Concession 5 BBQ Patio 6 Open to Below

Gesture

5

FLOOR 2 0

Massing

4

8

20

40

1

1

2

3

4

5

6

Site Plan

1 Mass is positioned parallel to the courts and circulation path. 2 Circulation created. 3 Viewing Tower extruded. 4 Administration projected back. 5 VIP extruded. 6 Mass is made permeable. 7 Completed massing.

1 Viewing Deck

7

FLOOR 3 and TOWER FLOOR TYP (4-5)

0

4

8

20

40


Steel Coping Structural CMU Wall

Ventilation

3� Rigid Insulation Vertical Subframe Terra-cotta Panel

Model Photo and Interior Perspective

Summer Shading Exploded Cladding Materially, the Tennis Pavilion consists of three elements, structural CMU’s, steel moment connection beams, and a terra-cotta cladding system. The cladding system, made up of terra-cotta panels, is to install in a modulated system and provides a sense of visual warmth, like that of wood, without the expensive upkeep.

Winter Shading

Section Model


As of 2011, San Luis Obispo was named one of the happiest places to live in the United States. Much of San Luis Obispo’s allure can be attributed to the many joyful citizens who interact in some of the most pleasant communal spaces sprinkled throughout downtown. This project aims to capture that same sense of community by developing a Live-Work complex in a vacated car lot, just North of the bustling downtown. The site is relatively flat and sits in a former residential neighborhood which has now been readapted to house various law and physicians offices. This set of Live-Work spaces is dedicated to growing artists of various sorts who would benefit from a strong sense of community. This complex features studio spaces flexible enough to adapt to many types of artists and vendors. Spaces open up into a common courtyard where patrons and residents can interact and revel in each other’s creativity.

San Luis Obispo, California Live | Work Community Winter 2010 Studio ARCH 252

San Luis Obispo Live|Work Community


Model Photo and Process

Site Plan

A communal courtyard is the central focus of the Live | Work community. The artists have the ability to open up their studio and living spaces to interact, inspire, and create.


East Elevation

UNIT 2

UNIT 1

FLOOR 1

North Elevation

FLOOR 2

FLOOR 1

UNITS 3+4

FLOOR 1

UNIT 5

FLOOR 2

FLOOR 1

UNIT 6

FLOOR 2

FLOOR 1

COMMUNITY GALLERY

FLOOR 2


The Mobius Strip is an infinite form that can be seen in many types of design. The use of the strip in architecture generates sweeping curves and changing surfaces. Floors become walls in seamless gestures creating dynamic spaces and lighting schemes. The studio was tasked to combine the Mobius strip with euclidean geometry to create a mansion. The integration of these two elements led to incredibly unique solutions. The organic movement of the strip is supported by the structural euclidean elements producing a series of interconnected spaces. Sitting atop a cliff over looking the Pacific Ocean, the thin-shell concrete curves of the Mobius House rely heavily on the reinforcement provided by the steel beam system.

Mobius House Pismo Beach, California Mobius House Fall 2010 Studio ARCH 351 *Featured project in Cal Poly ADD: Architectural Design and Discourse 20102011


The sweeping curves of the Mobius form are strategically supported by a system of columns and beams. The exposed structure also serves as an important architectural element as these represent the euclidean geometries. Dynamic shadows are cast over the curves providing various lighting schemes.


East-West Section

Collage Floor Plan

In a gestural sense, the Mobius House reaches towards the ocean views. Opening up the spaces with the unraveling of its nautical shell-like form. Platforms seemingly float within the structure and curves, serving as the habitable spaces.

Architectural Portfolio  

student work 2009-2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you