Trons Gnista Nr 3 / 2022

Page 1

Nr 3 - 2022

22 0 2 n e s n e r e f Smålandskon nka a L i r S h c o n e i , Ind Besök i Nepal


Gudomlig Favör Hemsida www.trosgnistan.se E-mail info@trosgnistan.se Telefon 0278 - 130 10 Adress Edelsbergsvägen 7 821 34 Bollnäs Öppettider: Månd - Torsd 9:00 - 16:00 (Lunchstängt 12:00-13:00) Fred 9:00 - 13:00 Plus / Bankgiro Bg 900-2718 (OCR) Bg 900 - 7378 Pg 90 07 37-8 Swish 9007378 Trosgnisten Misjon Postboks 77 N - 2035 Holter Norge Tidningen Trons Gnista Organ för Trosgnistans Mission Betelförsamlingen, Runemo Ansvarig Utgivare / Redaktör Göran Duveskog Medarbetare Veronika Bodén Siv Sandsgård Curt Johansson David Duveskog Omslagsfoto: Göran Duveskog Tidningen utges med 4 nr/år Prenumerationsavgift: 120 kr.

Trosgnistans Förbönstjänst

Upptäckten och förståelsen att Gud finns, att han älskar mig, att han har förlåtit mig alla mina synder och att han helar mina brister och sjukdomar. Att han har en personlig plan för mitt liv och har lovat att vara med mig varje dag. Att han fyller mig med Andens kraft och lägger sin välsignelse över mig. Det måste vara den största upptäckten en människa kan göra! DETTA KALLAR JAG FAVÖR När Aron skulle be ut välsignelsen över Israels folk, så skulle han säga: ”Herren låte sitt ansikte lysa över dig och vare dig nådig”. Detta är Gudomlig favör. Han ser mig, hans ansikte lyser över mig och han är full av Nåd. När pandemin skakade hela vår värld, tryckte våra kyrkor och konferenser på pausknappen. Ropen på hjälp från gråtande människor som inte hade någon mat nådde oss och personligen kände jag en djup förkrosselse över den nöd som våra systerkyrkor drabbades av. Men Gud gav oss favör. Nya dörrar öppnades och medel strömmade in och vi kunde hjälpa. När Rysslands krig mot Ukraina skakade hela Europa, stannade livet upp i Ukraina. Larmet gick 8 ggr/dag och under en tid stod många affärer utan mat. Under tårar vädjade vår systerkyrka om hjälp. Gud gav oss favör och kyrkan blev en ”hubb” i ett hjälparbete som sedan dess pågått varje vecka. Det förtroende och den givmildhet som vi har mött från er, våra givare, har mer än en gång gripit oss till tårar. Färjorna mellan Sverige och Polen tog inte betalt för våra lastbilar. 20 ton jasminris skänktes från Frankrike, en depå i Ukraina fyllde en 90 m3 lastbil med mat utan att ta betalt. När växellådan gick sönder på den buss vi skulle ge till församlingen i Poltava, ja, på samma dag som det skedde i Linköping, erbjöd sig en man att betala en ny växellåda.

Genom Kristus har du fått nåd och favör.

Och under pandemin när vi inte kunde ha stora möten, fick jag en förfrågan från SVT att tala i programmet Helgmålsringning, om hjälparen Den Helige Ande. Enligt uppgift fick jag tala till 300 000 människor i Sverige. Jag såg det som gudomlig favör i en tid då bara ett fåtal kunde samlas. Gud öppnar dörrar. Nu predikar och leder vi program varje månad på kanal 10 och är gäster i olika TV kanaler. Gud gör mirakel i missionsarbetet och ibland tänker jag på berättelsen om oljan som inte sinade så länge det fanns tomma kärl. Ett av Guds förbundsnamn är Jehova Jiréh, Herren som förser. Jesus utropade i Nasarets synagoga - ”...och ett nådens år från Herren”. I engelska Bibeln står det ”a year of Gods favour”. Genom Kristus har du fått nåd och favör. Tacka Gud för att detta år skall bli starten på något nytt i ditt liv! Från och med nu lever du med vissheten att du har Guds favör över ditt liv. HAN LÅTER SITT ANSIKTE LYSA ÖVER DIG OCH ÄR DIG NÅDIG.

Varje torsdag morgon är det förbön på Trosgnistan. Har du ett speciellt böneämne eller önskar en böneduk, skriv till be@trosgnistan.se

Trons Gnista 3 - 2022

LEDARE

2

Göran Duveskog


KRÖNIKA

Slaven blev fri I vårt TV program på kanal 10 i augusti hade jag förmånen att intervjua Abbi Åkvist. Hon har kommit ut med boken ”Abbi 4 år och slav”. En mer spännande och dramatisk berättelse får man leta efter.

Paulus skriver faktiskt att vi är Kristi slavar. Det är en paradox och inget annat än den högsta formen av frihet. Jag frågade mina vänner i Kenya om de någon gång sett ett visitkort med titeln ”Kristi slav”.

För några år sedan, när jag med en grupp reste till Stonetown på Zanzibar, besökte jag det som en gång i tiden var en av Afrikas största slavmarknader. Den var känd som den mest brutala. Den stängdes inte förrän 1873. Minnena av detta besök kan jag inte släppa. För de brutala slavhandlarna var dessa människor inte mer än boskap. Att försöka fly var näst intill omöjligt och förenat med dödsstraff.

På ett plakat vid Stonetown fanns en skrift som berättade att vi i dag har fler slavar än under 1800 talet. Abbi berättade om elva hemska år som en nutida människoslav. Abbi fick på förunderliga vägar en familj i Sverige som inte gav upp. En dag blev slaven fri och fick en kärleksfull familj i Sverige och drömprinsen Per dök upp senare i livet.

Petrus talar om att vi blivit friköpta, inte med silver eller guld utan med Jesu dyra blod. Vi har blivit befriade av Jesus som med sitt eget liv köpt oss fria.

Vi är friköpta från ett slaveri under sataniska krafter. Syndens slav behöver få möta befriaren. Evangelium om Jesus Kristus får vi aldrig skämmas för. Det är vårt bästa bistånd i världen.

från när och fjärran

NOTISER Ukraina Just nu är ett team från Trosgnistan på väg till Poltava i Ukraina. Det är en lång resa med nästan 24 timmar i buss från Warsawa via Kiev. Poltava ligger bara ca 10 mil från krigszonen. När tidningen kommer till ditt hem är de förmodligen redan tillbaka. De kommer att delta både i hjälparbetet samt i gudstjänsterna i Poltava och samtala om nya hjälpinsatser i Ukraina. Tack till alla som stöder Trosgnistans nödhjälp i Ukraina. Vill du hjälpa, ge en gåva via bg eller swish 900 7378. Märk gåvan ”Ukraina” Tanzania och Kenya Från 13 september och 2 veckor framåt så besöker Göran Duveskog Tanzania och Kenya.

og David Duvesk

I Geita, Tanzania ska en kyrka invigas samt hålls en kampanj och pastorskonferens. Bibelläraren Ove Marcelind är med och undervisar på seminariet. Veckan därpå hålls ”School of evangelism” i Migori Kenya, där pastorer tränas och uppmuntras till evangelisation. Olika lärare medverka bl a Per Åkvist och John Abisai. En kampanj har planerats i Migori under veckan. Israelkonferens I slutet på september hålls en Israelhelg i Betel Runemo. Som gästtalare är Hans Weichbrodt inbjuden. Hans har ett starkt intresse för Israel och en gedigen kunskap. Göran Duveskog predikar också i konferensen. (se annons på sid 16)

3

Buss tiil Kenya Under Smålandskonferensen gjordes en insamling till en buss, bl a till kvinnoarbetet i Kenya. 250 000 kr behövdes och på lördag kväll gjordes den insamlingen som blev ett rekordoffer på exakt den summa vi önskade – 250 000! Redan första vecka i september kunde bussen med 33 sittplatser köpas in för drygt 250.000 kr. Den kommer att användas både av kvinnogrupperna och Bibelskolan när team skall ut på evangelisation. Tack till alla som bidrog.

Trons Gnista 3 - 2022


NEPAL

Foto: Giuseppe Mondì / unsplash.com

Från hela landet, från längst bort i väst till öster möttes ledare och pastorer. Det är ljuvligt att få samlas inför Ordet och tillbe Gud tillsammans.

Trons Gnista 3 - 2022

4


Äntligen har länder öppnats upp igen och jag fick den stora förmånen att resa till Nepal i maj och möta våra Tg-partners där. Drygt 80 av våra ledare och pastorer från hela landet samlades till en konferens i Lalitpur där jag undervisade om den Helige Ande och Ordet. Det är ljuvligt att få samlas inför Ordet och tillbe Gud tillsammans. Pastorerna hade kommit från hela landet, från längst bort i väst till öster. Vissa hade varit på resande fot i tre dagar. En pastor som heter Rua gick i två dagar på stigar upp och ner för bergen för att komma till en buss som också tog en dag. Coronarestriktionerna i Nepal har varit mycket tuffare än i Sverige och det har påverkat församlingarna både när det gäller församlingsarbetet och ekonomiskt. Men trots det får de ändå se Guds rike gå framåt. Låt mig dela några vittnesbörd från dessa människor. Men jag använder inte deras fulla namn på grund av att det inte är tillåtet enligt lagen att konvertera.

Pastor Rua Pastor Rua som någon har kallat för ”åsnepastorn” berättade glatt att han nyligen blev vald till den lokale ledaren för sitt område vilket öppnar upp stora möjligheter att hjälpa byarna samt församlingen. Genom en gåva från en man i Sverige kunde byns skola få hjälp med skolmaterial. Det område han bor i är mycket fattigt så det är svårt för människor att få jobb vilket betyder att människorna måste flytta runt och så är det på många platser, vilket gör församlingsarbetet svårt. Brinner för att föra ut evangeliet Pastor Sher och hans fru arbetar i västra Nepal där de har startat fyra församlingar varav en är bland Gurkhas (nepalesiska soldater som har sitt ursprung i bergsbyn Gurkha). Trots svårigheter att resa till de olika platserna så brinner de för att föra ut evangeliet och att plantera fler församlingar. Ett vittnesbörd bland människor En kvinna som heter Januka berättade att hon hade varit redo att ta sitt liv på grund av svår värk under tretton års tid samt att hon var plågad av onda andar.

En kristen kvinna tog med henne till församlingen där hon blev frälst. Men det tog fyra år för henne att bli helad och upprättad. När hon var nyfrälst talade Gud till henne: ”Jag ska göra dig till ett vittnesbörd.” Nu har det gått många år och idag tjänar hon Gud tillsammans med sin man i en församling och Gud har verkligen gjort henne till ett vittnesbörd bland människor. Flickhemmet Jag besökte också flickhemmet och fick umgås med flickorna och dela Guds Ord med dem. Hemmet har tjugofem flickor i åldrarna fem till nitton år. De sjöng och dansade och vi pratade om deras intressen och framtidsdrömmar. Gud har en plan för var och en av dem. På kvällen så hade vi, genom Trosgnistans försorg, en kärleksmåltid tillsammans med mycket skratt och glädje. Leegan som är ansvarig för arbetet i Nepal gör ett fantastiskt arbete. Det har varit en helt underbar resa så jag kan bara säga: ”Nepal - vi ses igen!” Susanne Renkel

Drygt 80 av våra ledare och pastorer från hela landet samlades till en konferens i Lalitpur. Pastorerna hade kommit från hela landet, från längst bort i väst till öster. Vissa hade varit på resande fot i tre dagar.

Flickorna på hemmet sjöng och dansade. Vi pratade om deras intressen och framtidsdrömmar. Gud har en plan för var och en av dem. På kvällen så hade vi, genom Trosgnistans försorg, en kärleksmåltid tillsammans med mycket skratt och glädje.

5

Trons Gnista 3 - 2022


Besök i

Indien

I augusti besökte jag Indien tillsammans med två unga faddrar, som kom med stor förväntan på vad de skulle få uppleva. Och vilken resa vi fick! På lördag välkomnades vi av pastorer och ledare i kyrkan. Där fick vi även träffa 250 änkor som varje lördag möts till gudstjänst och får hjälp med vardagens bekymmer. En av församlingens uppgifter är att ta sig an änkor och här fick vi se det uppfyllt. Den Helige Ande var starkt närvarande. Den stora kyrkan i Coimbatore rymmer ca 2700 men för att få plats med alla hålls flera gudstjänster varje söndag. I en annan del av Coimbatore planeras nu för en till kyrka med 10 000 sittplatser. Denna församling blir ett tillägg till den som redan finns. Evangeliet går fram som en storm i Indien. Vi besökte även ett av våra barnhem som finns i en annan del av staden. Där fick vi dela evangeliet samt även lite godis, vilket uppskattades av barnen. Vi fick också vara med och dela ut mat till fattiga änkor och familjer i området. I den delen av staden har vi en församling med 500 medlemmar. Trons Gnista 3 - 2022

Den första söndagen kunde vi delta på tre gudstjänster. Den första 5:30 var lite för tidig för oss från Norge! Men vi åkte till den andra samlingen där 2000 människor deltog i en fullpackad lokal. Detsamma hände igen 9:30, 2000 nya människor och 11:00 fick vi delta på en engelskspråkig gudstjänst. Det var otroligt att se den längtan de här människorna har efter att få träffas i kyrkan, umgås med varandra och lovsjunga Gud. Söndagen därefter deltog vi i två gudstjänster i en nyplanterad församling i huvudstaden Delhi. Det regnade rejält den dagen och på bara två timmar blev gatorna till älvar och vi var väldigt osäkra på om vi skulle komma fram. Men med vatten som nådde upp på halva bilen lyckades taxichauffören ändå ta sig fram! Även om vi missade halva gudstjänsten. Vad kan stoppa väckelsen i Indien? Jo, att arbetarna inte går ut och skördar. Vi ska be skördens Herre att han sänder arbetare till sin skörd. Men vi kan också ge dem ekonomiskt stöd. Vår systerkyrka i Indien har en vision att starta 3000 nya församlingar under de kommande tio åren. Ge din gåva till en pastorsfamilj, så de kan använda sin tid till att vinna

6

nya människor för Jesus. Väckelsen ger nya församlingar och ett socialt engagemang. Här följer ett kort vittnesbörd från en pastor i Indien. ”Jag sa till Gud - jag vill ge mitt liv till att tjäna dig. Så jag gick en bibelskola och idag tjänar min familj och jag i församlingen. Även om vi är en nystartad församling har nästan 50 människor blivit frälsta och kommer på våra gudstjänster. Vi arbetar i ett av de hårdaste områdena där religiösa fanatiker och militanta grupper hela tiden utgör ett hot. Många pastorer utstår förföljelse i Indien men Guds beskydd har varit över oss hela tiden. Med Guds nåd leder jag det regionala arbetet och följer upp femton andra pastorer i vår stat. Be för oss att vi når vårt område med evangeliet om Jesus. Tack för ditt stöd. Vi är starka i Herren även under förföljelse genom att du är med och ber. Ditt stöd ger oss den motivation som vi behöver varje dag.” Vill du stödja infödda evangelister och pastorer i Indien? Ge valfri månatlig eller engångsgåva. Kontakta info@trosgnistan.se


Och

Sri Lanka Under många år har vår samarbetspartner i Indien, IPA bedrivit arbete på Sri Lanka med stöd från Trosgnistan. Och äntligen kom turen för oss att själva få besöka detta land. Just nu upplever landet dramatiska tider och saknar bland annat drivmedel, vilket betyder stora svårigheter för många. Bilar, bussar, lastbilar kan stå i kö i flera dagar och vänta på bensin. Det saknas också mat, vilket orsakar stor nöd i många familjer. Inom loppet av några korta dagar fick vi vara med på flera gudstjänster, helandeunder, människor blev frälsta och församlingar uppmuntrade. Vi fick också dela ut mat till fattiga familjer och änkor, tack vare gåvor från våra givare. Detta är kanske ett av de svåraste länder att arbeta i då buddismen har star-

ka rötter här. Men evangeliet går starkt framåt. Evangeliet slår rot Pastor Philemon och hans familj tog emot mig i sin lilla nyplanterade församling. Hit flyttade de för att bygga en ny församling. Området runt om är känt för sina stora teplantager och här har evangeliet verkligen kunnat slå rot. Hundratals har blivit frälsta och de når ut till byarna runt omkring. Det största mötet vi hade var 271 människor samlade till en timmes lovsång och predikan. Rummet var så fullt att när folket skulle sätta sig ner fick inte barnen plats, utan de kom fram till plattformen och satt där bakom mig när jag predikade. Men den Helige Ande var starkt närvarande och många blev frälsta och helade.

7

Oavsett var i världen evangeliet förkunnas så verkar Jesus med sin omsorg in i våra liv och till de som är närmast oss. Undervisningshjälp På Sri Lanka är det vanligt att barn får hjälp med läxor och skolarbeten efter ordinarie skoltid. Men många fattiga elever har ingen möjlighet att betala för detta själv. Genom tio av församlingens lärare vill Trosgnistans Mission och IPA ge 250 fattiga barn extra hjälp med skolarbetet. Lokal till undervisningen får vi låna på en teplantage i området. Men för att få detta att fungera behöver vi faddrar (valfri månatlig summa). Vill du hjälpa? Kontakta info@trosgnistan.se eller ring 0278-13010. Du får rapporter om arbetet. Är du först att anmäla dig?

Text & foto: Yngvar Andersen

Trons Gnista 3 - 2022


Smålandskonfer Efter två års nedstängning var det äntligen dags igen. Smålandskonferensen öppnade portarna. Lovsången ljöd, Guds ord predikades och den stora hallen fylldes med folk. Familjen Hyllerud ansvarade för barnmötena och ungdomarna samlades till Bibelstudier. Mellan mötena åt man tillsammans, samtalade och kramade om varandra. Många hade saknat konferensen och längtat till, både de personliga mötena, samt mötena i kyrkan.

Trons Gnista 3 - 2022

Tillströmningen av folk var minst lika god som innan pandemin, och det som griper en är den hunger efter Gud som så många visade. Många sökte sig fram för att få förbön. Heliga beslut fattades. Många sjuka smordes med olja och på morgnarna hölls stora bönesamlingar. Några av de äldre trotjänarna hade flyttat hem till himlen eller kunde inte vara med. Visst kände vi att det fattades lite folk i det praktiska, men det gick och vi är så tacksamma till alla som ställde upp och hjälpte till.

8

Konferensen har ibland fått smeknamnet ”givarkonferens”. Även i år togs det upp stora offer till missionen. På lördagskvällen sjöng ett litet ”Afrikateam” och det var som hela kyrkan gungade med! En evangelisationsbuss behövs till kvinnoarbetet i Kenya och den beräknas kosta ca 250 000 kr. Och det blev sommarens rekordoffer, ungefär 250 000 kr kom in. ”Om Herren vill och vi får leva…” som det står i Bibeln, så samlas vi på nytt på Ralingsås 4–8 juli 2023.


rensen 2022

9

Trons GTrons Gnista 3 - 20222021


Specialerbjudande för Trosgnistans medlemmar

A Y N KE i 2023 ar

ru 12 -23 feb

Upplev en sagolik natur och missionsarbete. En resa för livet.

Reseledare: David Duveskog - mångårig missionär

rast Boka sna platser nsat antal

- begrä

KS Fastigheter AB Vattlång 112 820 71 Ilsbo

Landprogram där det mesta ingår för ca 8000 kr, exkl. flygbiljett till Kenya. (Boka flygbiljetter själv eller få hjälp av David) Se program på Trosgnistans hemsida och facebook. Ring David för att boka 0278-13012

Res med

ISRAEL Från norr till söder Tid 24/2 24/2 -- 6/3 6/3 Tid Populär rundresa med Göran Duveskog & Mikael Järlestrand 11 dagar med resdagar Galilen - Jerusalem-Döda Havet-Eilat. Boka din plats snarast!

se program - www.duvres.se

* Skidresa Italien 27/1 - 2/2 -23

* Följ med Toni till Krakow/Auschwitz Tid: 2 - 6 juni -23 GRUPPSPECIALISTEN

Trons Gnista 3 - 2022

10

Det lilla landet med de stora platserna

Boka din resa nu! 18/10 Rundresa med Daniel Viklund & Göran D 20/10 Rundresa med Göte Siverbo 31/10 Anders Sjöberg och Irene Kärrbrant 23/3 GertOve Liw & David Duveskog 11/4 Anders Sjöberg o Irene Kärrbrant 11/5 G Duveskog & C G Severin - Israel 75 år 12/5 Åsa Evegren Relaxresa 12/5 Maria Lundkvist 13/5 Arne Pherzon & Lars Nilsson

Tel. 0278 - 160 05 info@duvres.se


Tid för Genombrott Äntligen fick vi ha vår årliga konferens i Ebenezer – Vistträsk Fria Församling. Det var tre år sen sist och vi har saknat vännerna där. Temat för detta år var: ”Tid för genombrott” och det kändes verkligen som vi fick bryta igenom. Vi var sex personer i teamet: Samuel Liljeblom, Alicia Eriksson, Kristina Norevi med dottern Mikaela, Benjamin Bodén och undertecknad. Ett härligt ungt gäng där jag fick vara åldermannen! Redan när vi anlände på fredagskvällen och bad en kort bön tillsammans med några i församlingen, så kände vi Guds närvaro vibrera i luften. Församlingen hade verkligen förberett i bön.

Alicia Eriksson predikade om Guds löften.

TIDEN ÄR KORT Curt Johansson

Det blev en rivstart på fredagskvällen med väckelsemöte där vi upplevde Guds härlighet från början. På lördag började vi med bön för bygden. Det är ingen stor församling så jag blev förvånad över hur många som kom till bönemötet. Vi var mer än 40 personer. Det verkar som om det finns en stor längtan efter bön och genombrott i hela landet. En och en halv timme kändes som några minuter. Nådens och bönens Ande var utgjuten. Alicia och Samuel predikade på varsitt möte på eftermiddag och kväll. Många människor fick möta Gud under förbönen och en enorm frihet förlöstes. Herren gläntade lite på dörren och vi fick en försmak på vad som komma skall. På söndag hade vi ett starkt avslutningsmöte innan vi satte oss i bussen och körde tillbaka. Jag kände en enorm glädje över denna helg och jag vet inte vem som blev mest välsignad, församlingen eller vi i teamet? Ebenezer är en genuint välkomnande församling och vi blev så väl emottagna. Vi tror på en tid av genombrott! Inte bara för Norrbotten utan för hela Sverige! Tord Renkel

Sök Herren medan han låter sig finnas, åkalla honom medan han är nära. Den ogudaktige må överge sin väg, den orättfärdige sina tankar och vända om till Herren, så skall han förbarma sig över honom, och till vår Gud, ty han skall ge mycken förlåtelse. Jes. 55:6–7. Varje torsdag samlas vi till bön i vår kyrka. Denna bön har varit mycket betydelsefull för mig under många år. Det är viktigt med den enskilda bönen, då vi tar tid i gemenskap med Gud. Den gemensamma bönen behöver dock förnyas i våra församlingar, om vi skall få uppleva genombrott och väckelse. Då vi var i bön den sista torsdagen fick jag plötsligt se ett timglas för min inre syn, men det höll på att rinna ut, och så talade Guds Ande till mig: ”TIDEN HÅLLER PÅ ATT RINNA UT!” Nu nås vi dagligen av chockerande nyheter om dödliga skjutningar, förödande torka, fruktansvärda översvämningar, energikris och inte minst kriget i Ukraina. Allt detta signalerar till oss, att tiden är inne att söka Herren medan han låter sig finnas. Vårt land har upplevt stor nåd från Herren, men tiden håller på att rinna ut även för oss. Vi ser allvarliga tecken på att vårt välfärdssamhälle håller på att rämna, och trots alla svulstiga vallöften så står nog vårt framtida ledarskap inför oöverstigliga problem. Låt oss inse att vi behöver Guds hjälp i en tid som denna. Tiden är kort härefter. Gud kallar oss in i sin närhet. Endast hos honom kan vi finna räddning och frälsning.

Bön för bygden

11

Trons Gnista 3 - 2022


Tillsammans igen! Sönderbombade hus. Död. Människor på flykt. Vi har alla sett det på nyheterna - Kriget i Ukraina. Efter veckor av bomblarm, oro och stress kom Natasha Lapteva, vår ledare i Ukraina till Sverige för att få nödvändig vila. Med sig hade hon sin dotter Anna och dotterdotter Eva. Deras män var kvar i krigets Ukraina. Vi har ställt några frågor till Natasha och hennes man Dimitri samt till mågen Yevhen. Dimitri, hur gick dina tankar när du såg din fru, dotter och barnbarn gå över gränsen till Polen? Eftersom situationen i vårt land var så svår, var vi glada att vår familj kunde komma till en säkrare plats. De reste till våra vänner som skulle hjälpa dem i den svåraste perioden av våra liv. Natasha, du lämnade ett Ukraina i krig Hur kändes det att lämna din man kvari Ukraina? Vi var som soldater som lydde order. Vi förstod att den här lösningen var den bästa för oss just då. Hur gick dina tankar när du en snöig kväll i april rullade in i Bollnäs som skulle bli ert hem under tiden i Sverige? N: Vi kunde inte tro att det inte hördes några flyglarm och att gatlyktorna lyste även på natten. På två veckor blev min sömn stabil igen. Hur upplevde du din tid i Sverige? N: Det här var inte vår första gång i Sverige. Jag har varit här många gånger förut, men det var första gången jag var här så länge och jag tyckte om att leva som en av er här i Sverige. I juli fick Dimitri och Yevhen tillstånd att lämna Ukraina för ett fem veckors besök i Sverige – hur var det att få träffas igen? D: Män får inte lämna Ukraina, men tack vare Svensk mission, som försåg oss med mycket humanitär och ekonomisk hjälp, Trons Gnista 3 - 2022

så lämnade vi in en ansökan till vår regionala avdelning för militär administration och de övervägde vår begäran och gav oss tillstånd att lämna landet i trettio dagar. Tack vare det faktum att vi hjälpt hundratals, ja tusentals människor, så kunde vi resa och fick en chans att träffa våra älskade! N: Vi hade kontakt nästan varje dag genom sociala nätverk och jag blev trött av att leva mellan två länder under så lång tid. Jag längtade verkligen efter att till slut få träffa hela min familj! Natasha, du och Anna valde att återvända till Ukraina tillsammans med era män. Var det ett svårt beslut? Det finns ett uttryck ”hem ljuva hem”. Så är det alltid för mig. Vad såg och upplevde ni efter vägen när ni reste genom Ukraina på väg hem? N: Det tog oss sex dagar att resa hem. Vår väg från Europa gick genom västra Ukraina och där kunde jag inte se några förändringar. Kriget pågår i södra och östra delen av landet. Har något förändrats i ert land under den tid ni tillbringade i Sverige? N: I vår stad, Poltava, är nu var tredje person en flykting. Regeringen ger dem jobb så att de inte ska förlora sin skicklighet eller sin professionella kunskap under kriget.

12

Således, många i vår lokala befolkning fortsätter vara arbetslösa och många av dem överväger att lämna landet och flytta någon annanstans i Europa för att få jobb. Nyligen var det vår Självständighetsdag och då ljöd sirenerna tolv gånger med en total tid på 51 minuter. Nästan elva timmar av vår tid tillbringades med att vänta på ”faran över” signalen. Vi är inte sjuka, men vi är konstant under stress. Jag kan inte säga att vi lever ett normalt liv. Har ni fortfarande möjlighet att ge nödhjälp till de som är i behov? D: Ja, arbetet fortsätter! Varje vecka åker vi till olika ställen där flyktingar finns och ger dem matkassar. Ca 300 personer får den här hjälpen varje vecka. Vi är så tacksamma till missionen som hjälper oss att göra detta möjligt! Vilka är dina drömmar för framtiden? N: Jag har inga planer. Om jag lever idag så är det ett gott tecken trots allt. Den största drömmen jag har är att freden ska komma till mitt land… D: Den största drömmen i våra hjärtan är seger i detta grymma och blodiga krig. Angående drömmar för framtiden, så ber vi att Herren ger inspiration till församlingen att vinna människor för Kristus. Vi ber också för de som evakuerats, att de ska kunna återvända hem och hjälpa oss bygga Guds Församling!


Våra gäster från Ukraina, Yevhens mamma, Yevhen med lilla Eva i famnen, Anna, Natasha och Dimitri.

Yevhen, vad tänkte du när du såg din familj gå över gränsen från Ukraina till Polen? Under tre månader kunde jag inte träffa min fru och dotter och jag saknade dem verkligen. En så lång separation är egentligen outhärdlig. Jag sympatiserar med de familjer som kanske inte sett varandra sen den första veckan av kriget och det är många. Den väg vi valde var svår. Hur kändes det att få lämna Ukraina och träffa din fru i Sverige? Jag älskar Ukraina, det är mitt hem och jag vill fortsätta leva och tjäna Gud här. Men med din familj så långt borta, för första gången på fem år och du är ensam hemma – det är så svårt. Du förstår att du är långt hemifrån nu, för din familj är ju ditt hem. Män mellan 18 – 60 år får inte lämna landet, men tack vare ett program för volontärer är det tillåtet att lämna landet för en månad. Men det är svårt att få detta tillstånd. Vi väntade ungefär en månad på svar och vi förstod att chanserna var små. Jag

var mentalt inställd på att få ett nej. Men tack gode Gud så gick det igenom! Men även vid gränsen, på ukrainska sidan, fanns risken att vi skulle få ett nej, då det är gränsvakterna som har sista ordet. Så när vi gick över gränsen kände jag mig lättad för jag hade varit så spänd. Jag kunde knappt vänta att få vara med min älskade fru och dotter igen.

dag, så Eva glömde inte sin pappa. Vårt möte var så känslomässigt starkt att jag inte kan beskriva dessa känslor, du måste själv uppleva det…

Men på samma gång, Ukraina är i mitt hjärta, människor som behöver hjälp. Jag var helt uppslukad av detta och kunde ana att min resa skulle inverka på verksamheten. Men jag måste bara få träffa min familj igen. Vi kunde inte leva åtskilda längre.

Kan ni fortfarande ge nödhjälp till de som är i behov? Ja, vi fortsätter att hjälpa de som är i nöd och varje vecka når vi ca 200 – 300 personer, av vilka de flesta är flyktingar från krigszoner. Många av dem har inte längre ett hem, ett jobb, men familjer med många barn. Vi tackar Trosgnistans Mission för deras support i detta viktiga arbete. Hundratusentals människor i Ukraina är idag i stor nöd.

Hur reagerade lilla Eva på att få träffa sin pappa igen? Eva kunde först inte fatta det tror jag. Hon var så lycklig och satt i mitt knä med ett stort leende. Under flera dagar fick jag inte gå någonstans utan att hon var med. Tack vare min fru Anna, som förstod hur mycket ett barn behöver sin pappa, pratade vi ofta genom en videolänk. Hon visade foton och pratade om mig varje

Vilka är dina drömmar för framtiden? Min dröm är att få leva, arbeta och tjäna Gud i ett fritt och oberoende Ukraina. Under tiden ber vi att Gud ska förkorta dessa sorgens dagar, beskydda oss från fiendens missiler och leda oss genom den här dalen. Vi tror att Gud har kontroll. Vi vill fortsätta tjäna Gud and hjälpa dem som är i nöd så länge det behövs, för det är Guds vilja.

13

Trons Gnista 3 - 2022


Leende i tåredalen – när Gud gör under i Kongo Det ser ut som att en svår nödsituation alltid ligger bakom hörnet i Kongo. Jag tror det är det farligaste landet som vi jobbar i och när vi besöker dem så gör vi besöken i de städer som ligger nära gränsen till Rwanda och Burundi. Rebeller När jag förra året gick över gränsen från Burundi till Uvira i Kongo, så satt där 30 unga rebeller tillfångatagna av Kongolesiska polisen eller militären. Nu skulle de skickas till fängelset i Burundi. Samtidigt som jag tyckte synd om dem, då många bara var tonåringar, så tänkte jag - kanske det var en sådan grupp som nyligen anföll en minibuss på vägen mellan Bukavu och Uvira?

De brände bussen och beordrade alla att ta av sina kläder. En som vågade protestera sköts till döds, medan de andra rånades innan de jagades in i skogen. En av de utsatta var dottern till vår ledare. Hon var bruten och skakad en lång tid och under tårar berättade hon allt för mig. Efter mötet med dessa 30 unga rebeller åkte jag över till Kongo. Efter den två mil långa vägen från gränsen till kyrkan, höll jag utkik och bad om Guds beskydd. Förlorat allt I början av året regnade det kraftigt i Bukavu. Detta resulterade i översvämningar och jordskred som drog med sig både människor och hus. Människor förlorade allt, och flera barn blev både föräldralös och utan hem. Under sommaren har svåra bränder plågat både Goma och Bukavu, där flera av våra medlemmar sett sina hus brinna ner. Fattiga familjer som inte har någon reservplan när olyckan är framme vädjade om hjälp till sina familjer. Förlossningar Nyligen fick Anastasia, vår medarbetare som förestår Upprättelsecentrat utanför Bukavu, besök av 27 kvinnor som alla väntade barn efter att de våldtagits av

rebeller. Nu skulle de snart föda och de visste att Anastasia hjälper utsatta kvinnor genom hjälp från Trosgnistan. Att föda på ett sjukhus i Kongo skulle kosta ca 600 kr/kvinna. Jag delade detta böneämne på Facebook och på några dagar kom det in 75 000 kr. Jag var överraskad och gripen. Vi kunde snabbt skicka ut 20 000 kronor och samtidigt berätta att vi inte bara kunde hjälpa kvinnorna med sjukhuskostnaden utan även efteråt med hjälp till mödrarna och barnen. Kwashiorkor En för oss ovanlig sjukdom, ”Kwashiorkor”, härjar runt Bukavu bland fattiga familjer som vi får hjälpa. Den kan lätt drabba svältande barn som lider av proteinbrist, vilket påverkar muskulaturen. Denna typ av sjukdom var känd bland dem som kallades ”Biafrabarnen” på 70-talet. Ofta har vi kunnat hjälpa dessa barn genom gåvor som kommit in. Glädjens budskap Men mitt i all nöd predikas ändå glädjens budskap för de fattiga. Nyligen fick de landområden för att bygga kyrkor. Ett stycke land i Kisangani och ett i Goma. Men medel behöver komma in. Till kyrkan i Kisangani fick vi en stor gåva men till kyrkan i utkanten av Goma behövs det 15 000 kr. I Goma har vi också en stor kyrka som de själva kallar för ”Katedral” och som rymmer ca 500 personer. Intill kyrkan finns ett litet stycke mark där de har några enkla träskjul och där bedriver de dagverksamhet för utsatta kvinnor. Nu planerar vi att bygga en rejäl byggnad i två våningar för att finnas som ett kontaktcenter för alla dessa kvinnor som söker sig till missionen. Detta center kommer att kosta ca 250 000 kr. Tack till alla som vill stödja Trosgnistans arbete bland utsatta kvinnor i Kongo. Göran Duveskog

Trons Gnista 3 - 2022

14


Bli fadder för ett barn

Vi har flera barn som är i behov av en fadder. Barn som har drabbats hårt av översvämningen eller jordbävningen, och barn som växer upp i fattigdom. Med ett fadderbidrag på 250 kr per månad gör du skillnad i barnens liv! Tveka inte - bli fadder idag! Kontakta veronika@trosgnistan.se eller ring 0278-13010

Solange är nio år. Hennes mamma som var änka dog i översvämmningen som även tog deras hus. Då Solange är helt ensam bor hon på vårt kvinnocenter, men är traumatiserad. Hon går inte i skolan då det saknas medel för att betala skolavgifter.

Samuel är tre år och har fått en svår start i livet. Översvämming tog inte bara familjens hus utan även hans pappa. Lilla Samuel hamnade på sjukhus då han hade svalt så mycket smutsigt vatten, men sjukhusbesök är dyrt. Samuel och hans unga mamma bor nu i kyrkan.

Riziki vaknade och upptäckte att huset var fullt av vatten. Hon försökte väcka sin mamma men det var för sent. Pappan som var på bönemöte klarade sig, men har har inget arbete och har svårt att försörja dem och kunna betala skolavgifter för Riziki.

Josue hittades tillsammans med sin syster boende på gatan. Vid översvämmningen räddades barnen av pappan men han dog strax efter i ett jordskred. Mamma hade dött ett par år tidigare. Barnen bor hos en familj från församligen men de har inte ekonomi att försörja dem.

AB Robert Lidbeck & Co Vi har ett brett sortiment av papperskassar. Vår grafiker hjälper dig gärna med att ta fram en profil eller en bearbetning av din befintliga. lidbecks.com

031-55 00 35

15

Trons Gnista 3 - 2022


POSTTIDNING B

BEGRÄNSAD EFTERSÄNDNING

Vid definitiv eftersändning, returnera tidningen med ny adress till: Trosgnistan, Edelsbergsvägen 7, 821 34 Bollnäs

Israelkonferens 30 september - 2 oktober Betel, Runemo

Fredag 19.00, Lördag 15.00, 16.00, 19.00, Söndag 11.00

Hans Weichbrodt Göran Duveskog För boende: Scandic 0278-74 4100 Bollegården 0278-181 85 Alfta Gästis 0271-120 10

Får vi komma hem till Er på fredagkväll den 7 oktober, 4 november, 2 december 19.30?

r a m m i t 2,5 på g n i n d irektsän

d

Programledare: Göran Duveskog, GertOve Liw och David Duveskog

Intervjuer ~ Sång & Musik ~ Mission Israel ~ Vi ber för dig ~ Bibelfrågan

info@trosgnistan.se 0278-13010 Bg / Swish 900 7378

sgnistan o r t d e m r 30 minute vid Duveskog a D / g o sk e v u D öran Programledare: G e berättelser d n a n n ä sp d e m r besöks av gäste :30 Varje måndag 21 gramtablå. anal 10s pro För repriser, se K