Trons Gnista Nr 2 / 2020

Page 1

Nr 2 - 2020

Giv oss idag vårt dagliga bröd

Trosgnistan finns på plats och lindrar nöd

Översvämningar i Kongo och Kenya Besök i Kenya och Ryssland


LEDARE Hemsida www.trosgnistan.se E-mail info@trosgnistan.se Telefon 0278 - 130 10 Postadress Box 1112 821 13 Bollnäs Besöks / Leveransadress Edelsbergsvägen 7 821 34 Bollnäs Öppettider: Månd - onsd 9:00 - 16:00 Torsd 9:30 - 16:00 (Lunchstängt 12:00-13:00) Fred 9:00 - 13:00 Plus / Bankgiro BG 900-2718 (OCR) BG 900 - 7378 PG 90 07 37-8 Swish 9007378 Trosgnisten Misjon Postboks 15 Kronstad N - 5819 Bergen Tidningen Trons Gnista Organ för Trosgnistans Mission Betelförsamlingen, Runemo Ansvarig Utgivare / Redaktör Göran Duveskog Medarbetare Veronika Bodén Siv Sandsgård Curt Johansson David Duveskog Omslagsfoto: Marilou Navarro Tidningen utges med 4 nr/år Prenumerationsavgift: 120 kr.

Trosgnistans Förbönstjänst Torsdagar mellan 7:30-8:30 är det förbön på Trosgnistan. Har du ett speciellt böneämne eller önskar en böneduk, ring eller skriv till oss.

Trons Gnista 2 - 2020

Tidstecken och Jesu återkomst När Jesus talar om sin återkomst så talar han också om tidens tecken. Tre tidstecken framträder extra tydligt. 1. Farsorter och naturkatastrofer. Jesus talar om detta i Lukas 21:11. Här nämns jordbävningar, hungersnöd och pest. Corona är inte en pestepidemi, men väl en pandemi som skakar hela världen. Den visar hur sårbart det globala samhället är. Om man jämför med digerdöden och spanska sjukan så är den betydligt mildare. Ändå skakar den hela världen, länder och gränser stängs, millioner sätts i karantän, företag går i konkurs och det mesta av flyget står parkerat. Världsekonomin hotas, och svälten drabbar milliontals människor. Detta är en del av födslovåndorna. Detta är en varningssignal. Om en pandemi kan skaka en hel värld, hur kommer det att bli då Uppenbarelsebokens profetior går i fullbordan. 2. Israels upprättelse. Jesus talar om fikonträdet, när det blommar, då vet ni att sommaren är nära. Fikonträdet är en bild på Israel. Israels återupprättelse annonserar att sommaren är nära, Jesu återkomst står för dörren. Jesus pekar också ut skeendet med Jerusalem i Luk 21:24 ”Jerusalem ska förtrampas av hedningar, till dess att hedningarnas tid är förbi.” Dramat runt Jerusalem har bara börjat. Hedningarnas tid är på väg att ta slut. Israels tid kommer och den har redan börjat. Allt detta pekar på att Jesus kommer snart!

Medan vi väntar, är vi upptagna med uppdraget!

3. Den stora missionsepoken. I samband med olika tidstecken säger Jesus i Matt 24:14 ”Detta evangelium ska predikas i hela världen till ett vittnesbörd för alla folk. Sedan ska slutet komma”. Den världsvida väckelsen är en del av de stora tidstecken som pekar ut Jesu andra återkomst. Trosgnistans Mission är en del av detta. Varje år får vi döpa ca 20 000 nyfrälsta. Nya byar och grupper får höra berättas om Jesus. Mirakel sker. I trosbekännelsen bekänner den kristna församlingen: ”på tredje dagen uppstånden igen ifrån de döda, uppstigen till himmelen, sittande på allsmäktig Gud Faders högra sida, därifrån igenkommande till att döma levande och döda”. DÄRIFRÅN IGENKOMMANDE. HAN ska komma tillbaka. Medan vi väntar på det saliga hoppet, skriver Paulus till Titus - medan vi väntar är vi upptagna med uppdraget, att predika evangelium och hjälpa de fattiga, och just nu jobbar vi för högtryck med att mätta de hungriga. Ty Jesus sa ”Jag var hungrig, men ni gav mig att äta……. Det ni har gjort mot en av dessa minsta, det har ni gjort mot mig”. Vi fortsätter, medan vi väntar!!!

2

Göran Duveskog

Missionsföreståndare


KRÖNIKA

I dödsskuggans dal hörs inga skratt I Afrika hände det ganska ofta att vi fick stanna och fråga om vägen. Kartan var ibland inte att lita på. Då fick man fråga om råd. Vid några tillfällen fick vi helt fel vägbeskrivning och hamnade på fel plats. Ibland farliga platser. Ibland är det våra dåraktiga val som leder oss till förtvivlan och vanmakt. Löften om snabba pengar, självisk tillfredställelse och högmod kan föra oss till dödsskuggans dal. I denna dal hörs inga skratt och ljuset når knappt fram. Frestelsen att ge upp är påtaglig. Jag har också besökt dödsskuggans dal. Det var inte självvalt. Ibland blir det bara så. Livet tar sin egen väg. Jag skulle fylla 60 år. Festen var ordnad. Resan skulle genomföras. Men så helt plötsligt

insjuknade vår son och dog dagen innan festen. Allt som planerats fick ställas in. Livsmodet bröts. Jag kan förstå den som jag i själavård möter och som förlorat lusten att leva. Det bara blir så ibland då vandringen går genom den dal där glädjen tagits ifrån en. Men psalm 23 är psalmen av uppmuntran. O, vad denna psalm har gett nytt mod åt den som tar den till sig. ”Om jag än vandrar i dödsskuggans dal fruktar jag inget ont för du är med mig”. Jag är tacksam för Honom som fattade min hand och ledde mig genom dalen. Jag har sedan dess valt att gå lite närmare Honom. Han leder mig på rätta vägar och för mig till vatten där jag finner ro. Han är min herde och det är jag tacksam för.

från när och fjärran

NOTISER

Vi är så tacksamma för Göthe och hans kära hustru Elsa och ställer oss i gratulationsraden och brister ut i ett fyrfaldigt hurra för denna Herrens tjänare. Han leve - hurra, hurra, hurra, hurra! Vill du gratulerar Göthe, sänd in din gåva till bg 900-7378 och märk betalningen ”Göthe 90 år” ___ Göthe Sandsgård 90 år Den 6 juni, på Sveriges nationaldag fyller predikanten och evangelisten Göthe Sandsgård 90 år. Få har rest så många mil genom Sveriges vackra landskap som Göthe. Hans livsväg är kantad med mötesserier och mirakler. Himlen har blivit rikare genom hans tjänst. Efter att ha nått pensionsåldern har det mesta av ersättningar och gåvor från Göthes mötesresor gått in på missionens konto.

og David Duvesk

Nästan 600.000 kr har kommit in. Ett jättetack till alla som har bidragit! Strax efter att Corona pandemin slog till och halva jordens befolkning blev satta i karantän, började vi med insamlingar till mat på sociala medier, email, webbgudstänster och TV . Genom vårt nätverk av kyrkor runt om i världen har vi delat ut mat. Matudelningar pågår nu i Afrika, Asien, Ukraina och Ecuador. Vi har känt oss djup berörda av den nöd vi mött och ibland under tårar bett till

3

Gud att pengar ska frigöras, så vi kan mätta de hungriga. Vi är så tacksamma till alla som bidragit. Ni har räddat liv. Ni har blivit ett bönesvar när familjer under nöd har bett ”Giv oss idag vårt dagliga bröd”. Vi vill säga ett jättetack till er alla. Vi hoppas att pandemin snart är över men tills dess fortsätter vi att ge mat till de hungriga. Vill du ge en gåva, så är Trosgnistans Swish 9007378. Märk gåvan ”Matpaket Corona”.

En sak som faktiskt har betydelse är när ni delar Trosgnistans inlägg på facebook. En av filmerna vi la ut har enligt fb räkneverk visats över 11000 ggr och många av er delade den också. Tack - tack - tack!

Trons Gnista 2 - 2020


Ä

t a k c y l tt e nnu a k i r f A i k ö s be

Text & foto: Curt Johansson

Ingegerd och jag reste ut till Kenya i början av februari. Som tidigare bodde vi på vårt högkvarter i Migori. Trots den hotande Corona pandemin lyckades vi genomföra alla satsningar utom det allra sista mötet. Evangelium från gospellastbilen Vi hade tre s k ”megamöten”, då vi an-

vände den nyinköpta ”gospellastbilen”. Skaror samlades till dessa möten, och det var underbart att få predika evangelium och be för människor i behov. Ett av dessa möten hölls i närheten av Masai, där jag även fick inviga ett laboratorium för en gymnasieskola och en nybyggd kyrka, som vi lagt tak på.

Föga anade jag då, att vår ledare i detta område, Samwel Mark Oloo, som planerade mötet och tolkade mig, skulle avlida efter ett par veckor på grund av sviterna efter en trafikolycka. 400 pastorer och ledare Jag besökte också staden Geita i Tanzania, där jag undervisade över 400 pastorer och ledare. Min bok ”Excellence in Leadership” har nu översatts till swahili och delades ut till alla deltagare. Vi hade också kampanjmöte på kvällarna utanför kyrkan. En hög regeringstjänsteman höll ett jättefint tal i ett av mötena. Besöket i Geita var en stark upplevelse. Sällsam Gudsnärvaro i Eldoret Senare i mars besökte vi Eldoret, där ca 200 pastorer och ledare samlades från Turkana, Mt Elgon och North Rift Valley för ett seminarium. Också här delades min nya bok ut. Besöket avslutades med ett stort möte i en av våra kyrkor i staden. 800 var samlade, och vi upplevde en sällsam Gudsnärvaro denna söndag. James Macharia, som är pastor i denna kyrka, höll på att förlora livet under vår ALIGN-konferens i Israel under november. Hans kroppspulsåder höll på att brista, men genom att han snabbt kunde tas till ett sjukhus i Jerusalem och opereras kunde hans liv räddas. Nu hade han börjat predika igen efter en tid av rehabilitering. Vi invigde senare ännu en kyrka i Kuria, som vi hade hjälpt med tak.

Curt predikar från gospellastbilen, tolkad av Samuel Mark Oloo

Trons Gnista 2 - 2020

4

Praktiskt arbete Under tiden i Kenya hann vi också med en hel del praktiskt arbete. Jag anlitade yrkesmän som målade rostiga tak, reparerade en helt nersliten tjänstebostad, som en av våra chaufförer fick flytta in i med sin familj.


Stora skaror samlades till mötena som hölls från gospellastbilen Köket för bibelskolan och syskolan byggdes om och reparerades. Ingegerd besökte änkor, delade ut kläder och mat. Många besökare Jim Melander med vänner, Margareta Boberg och även f d missionärerna PerOlof och Hege Danielsson besökte oss. Vi fick vara med och inviga ett nytt hus, som Jim hade samlat in pengar till för att hjälpa en behövande vän. En ung man vid namn Noah From var också med oss någon vecka för att göra en missionsfilm från Migori och Komotobo. Dramatisk hemresa Hemresan blev dramatisk på grund av Corona pandemin. Först blev vårt ordinarie flyg inställt. Vi bokade om till Emirates, men då vi kom till Nairobi var det avbokat. Vi tänkte att nu får vi stanna kvar i Kenya, men plötsligt upptäckte jag ett meddelande från Air France, som sa att nu kan ni checka in till Paris och vidare till Stockholm. En tidigare bokning, som inte hade bekräftats, hade tydligen, som genom ett under, plötsligt gått igenom. Det var med en oerhörd lättnad vi lyfte från Jomo Kenyatta Airport i Nairobi och vi anlände tryggt och säkert hem den 25:e mars. Ett stor tack för förbön och ekonomisk hjälp!

Curt hann också med att undervisa och predika i Eldoret

Ännu en kyrka har fått tak, tack vare sponsorer i Sverige

5

Trons Gnista 2 - 2020


Gör skillnad

Bli fadder

För 250kr/månad hjälper du ett barn med mat, kläder och utbildning. Men ditt fadderskap betyder mer än så! Barnen känner sig värdefulla och älskade. Ge ett barn chansen till en bättre framtid! Skriv till info@trosgnistan.se eller ring 0278-13010. 4624 Shashika, Indien Shashika bor med mamma och storebror. Pappan har dött. Mamman städar på en skola men inkomsten är mycket låg och hon kämpar för att barnen ska ha både mat och utbildning.

5470 Silas, Kenya Silas har ännu inte börjat skola utan leker gärna med familjens hund och katt. Hans föräldrar är evangelister / pastorer och lever på offergåvor vilket gör det svårt för dem att försörja de 6 barnen.

5117 Ambri, Filippinerna Ambri’s familj delar ett hus/rum med två andra familjer. Ambri går i tredje klass och simmar gärna i havet. Pappan är grovarbetare medan mamma som är arbetslös, tigger till deras försörjning.

2572 Aimee, Kongo Aimee bor hos sin moster och hennes familj då mamman har dött och pappan kan inte ta hand om henne. Hon leker gärna med dockor. Familjen bor i en gammal hydda som de hyr.

169 Gorem, Uganda Gorem bor med sin farmor efter att båda föräldrarna har dött. Han går i tredje klass och gillar att spela fotboll. Farmor är gammal och kan inte arbeta. Familjen är fattig och bor i en lerhydda.

2243 Dezanje, Rwanda Dezanje bor med sin mamma i ett flyktingläger. Pappan har dött och mamma är arbetslös. Hon går i tredje klass och gillar att springa och spela volleyboll.

4249 Joseph, Tanzania Joseph går i andra klass och spelar ofta fotboll på fritiden. Pappan har dött och mamman odlar till familjens försörjning. Joseph har tre syskon.

599 Anna, Ukraina Anna har Downs syndrom och gillar att lyssna på musik. Pappan jobbar som chaufför medan mamma är hemma och tar hand om Anna och hemmet.

Trons Gnista 2 - 2020

6


Giv oss idag vårt dagliga bröd Coronapandemin har slagit till som en tsunamivåg över världen. Ingen av oss trodde väl från början att detta skulle lamslå en hel värld. Det var först då jag besökte Israel den 22 februari som jag förstod att detta kan få allvarliga konsekvenser. 400 resenärer från Filippinerna och Sydkorea fick inte komma in i Israel utan tvingades att återvända till sina hemländer på grund av smittorisken genom Coronapandemin. Vid den tiden var det flera som sa - ”men det är ju bara som en vanlig influensa”. I mars skruvades läget upp och plötsligt var det som om hela världen stod stilla och höll andan. En pastor med många barn ringde till mig. Hans röst var bruten. – Vi har ingen mat, sa han. 1/3 del av världens befolkning var plötsligt i karantän. När jag påföljande morgon bad, blev bönen ”Fader Vår” så levande för mig. Jag förstod att många bad den under tårar. ”Giv oss idag vårt dagliga bröd”... Nu kan vi bli deras bönesvar.

in i offer på söndagen är borta och nu började även hundratals pastorsfamiljer kämpa med svält och hunger. Någon yttrade i förtvivlan, ”Vi kanske inte dör av Corona, men vi dör av hunger”. Även i Sverige har denna pandemi påverkat det mesta av livet. För min egen del har alla möten och Israelresor från mitten av mars ställts in. Smålandskonferensen är också inställd. Bed för vårt arbete och alla drabbade. Du kan bli ett bönesvar till de som idag ber under tårar

-”Giv oss idag vårt dagliga bröd”. Ett matpaket för en vecka till en barnfamilj i Afrika eller Indien kostar ca. 500 kr. Ge det du kan. (Swish eller bg 900 7378) Märk gåvan ”Matpaket Corona”.

Göran Duveskog

Vi började omgående skicka ut pengar till matpaket i mars månad. Vid en bönestund på vårt center, bad en medarbetare, ”välsigna detta så det blir som med brödundret i Bibeln”. Vi har tömt kontot gång på gång, men nya pengar har kommit in till de svältande. Problemet för många av våra vänner i dessa länder, är att de har ingen fast lön. De är dagarbetare och när de sätts i karantän och blir slagna av polisen om de bryter mot reglerna eller får böta, så stannar de i sina små enkla hus eller hyddor. De hotas av svält. Vi har över 3500 pastorer i vårt nätverk, de flesta av dessa kyrkor finns i fattiga områden. Hundratals av våra pastorer är pionjärarbetare. Den lilla summa som de fick

7

Trons Gnista 2 - 2020


Att ta sig igenom

i T a f f Tu

Sedan den 24 mars har Indien varit i lockdown, dvs helt nedstängt. Att hålla 1,3 miljarder människor i lockdown har varit ett enormt arbete. Men det är ännu tuffare att se till att människorna som försöker undkomma Corona, inte dör av svält. Den nuvarande situationen med Corona skadar definitivt den ekonomiska situationen i landet. Den grupp som påverkas mest är dagarbetarna. Men även andra med låglönearbeten svälter. Många lever på bananer och vatten.

Hunger är en osynlig fiende som människor i Indien kämpar mot idag. Hunger är de blinda och handikappades osynliga fiende Blinda och handikappade brukade tigga vid tågstationen genom att sjunga och visa sina handikapp. Genom slantarna som de tiggt ihop kunde de köpa mat. Detta var deras liv. Idag finns ingen som lyssnar till deras sång och de hör inga slantar som slängs i deras insamlingsbössa. Någon säger åt dem at ”Gå tillbaka dit där du bor. Det finns en ny fiende som är redo att döda dig, den heter Corona”. Men hunger är ärkefienden som de alltid har känt till, de bryr sig inte om den nya fienden just nu. Pastorer kämpar i Corona- tider Då Indien, liksom flera andra länder är i total lockdown, har inga samlingar eller gudstjänter kunnat hållas. Detta har gjort att våra pastorer med små församlingar som levt av offer- insamlingar, inte fått in några medel och har därmed inget att leva av.

Trons Gnista 2 - 2020

8

Familjen hade inget att äta Etwars familj hade inget att äta. Det hade redan gått fem veckor av lockdown, och inga gudstjänster och därav inga offerinsamlingar. Pastorn hade ingen annan att vända sig till än Jesus. En förlägen tre barns far, oförmögen att förse familjen med mat, böjde knä inför Gud och bad om mat. Telefonen ringde och en annan pastor frågade om de hade mat att äta, och han erkände att de inte hade något alls. Familjen fick en liten summa pengar som hjälpte dem att stilla deras hunger. Etwar Masih Hur sköter jag om min familj? Sedan lockdown infördes har vi inte kunnat göra hembesök, hålla gudstjänster och offerinsamlingar. På grund av den ekonomiska krisen har familjen endast ätit ris och lök, men de är tacksamma för det lilla de har. ”Hur kan jag köpa grönsaker, hur kan jag ta hand om min familj utan pengar?” Men en sak vår familj gör varje dag är att sjunga och be. När vi prisar Gud, förser han vår familj. Pastor Gayanand Inflationen är som en örfil Pastor Ranjit säger att han inte kan se priserna på matvarorna på marknaden för de har skjutit i höjden. Trots 130 medlemmar har denna pastor inga pengar att köpa något till sin familj, och det finns ingen mat i huset. Han har blivit vräkt från huset och han får ingen hjälp från staten. Pastor Ranjit Totalt oförberedd inför lockdown. Pastor Ravi hade ingen vetskap om vad som hände i landet och att få höra att


r e d i det blivit en lockdown kom som en chock. Om affärerna hålls stängda och de inte fick gå ut ur husen, hur skulle de få mat till sina tre små barn? De var inte förberedda! Vad skulle de göra? Ravi och hans fru började be. En pastor ringde och frågade hur de klarade sig med mat och hyra. Ravi förklarade situationen och pengar skickades till familjens hjälp. Genast gick han ut och köpte mat till familjen. De tackar Gud för maten och pastorn. Pastor Ravi Kumar Hur fungerar det? Eftersom vi inte kan gå ut under lockdown, förenklar vi processen så mycket som möjligt. Vi överför pengar till närmaste områdesledare som distribuerar det till behövande i hans närhet, en i taget, eftersom de inte får samlas och måste hålla distans. Vi samordnar ”Action team” i de olika delarna av landet som köper in större kvantiteter matvaror som ris, linser, mjöl, olja, grönsaker och tvål, som sedan portioneras och delas ut. Ibland kan banköverföringar göras, om de bor mycket avlägset. Om vi inte agerar nu kan hunger och ekonomisk nedgång döda fler människor än covid-19 i ett stort och tättbefolkat land som Indien, som fortfarande är under utveckling. Tack Trosgnistan för all hjälp till oss i kristider! Det visar ett stort hjärta för att nå ut till Indien, när ert eget land också står i kris p g a covid-19 situationen. Från hela organisationen och Indiens folks vägnar, vill vi uttrycka ett stort TACK!

9

Trons Gnista 2 - 2020


Hjälpen n ... till Kongo Kongo är ett av länderna som har stängts ner men antalet som insjuknar av Covid-19 ökar dagligen. Situationen är inte bra och den har förvärrats ännu mer för de många fattiga och arbetslösa. Allmänna skolor är stängda även om det finns vissa organisationer som tar emot elever i små grupper. Mataffärer och banker är öppna, men annars är de flesta arbetsplatser stängda. Likaså hålls kyrkorna stängt och pastorsfamiljerna lider för de får inte in några offergåvor som de tidigare har levt på. Församlingarna har många fattiga som inte har möjlighet att köpa mat till sig själva. I början av utbrottet av Covid-19 hjälpte kyrkan de behövande men på grund av den långvariga nedstängningen har kyrkans resurser tagit slut.

Trons Gnista 2 - 2020

... till

Men tack vare Trosgnistans Mission, kan kyrkan fortsätta att dela ut matpaket till änkor och andra fattiga familjer. Livsmedelspriset går upp varje dag. En påse med ris som tidigare kostade 20 USD har nästan fördubblats till att idag kosta 35 USD. 100 kg bönor har ökat från 120 USD till 180 USD. En flaska vegetabilisk olja var 25 USD men nu kostar den 35 USD och träkol som används till att laga mat på, har tidigare kostat 20 USD per påse, idag är den 33 USD. Alla priser har gått upp. Vi ber idag att Gud ska hjälpa oss, för utan hans hjälp är världen förlorad. Jag avslutar med att tacka så mycket för att du tänker på oss Gud välsigne dig och beskydda dig. Ta hand om dig. Tridon Kalonda

10

Det första fallet av den nya infektionen Covid-19 rapporterades i Kenya den 13 mars 2020. Förutom de vanliga bestämmelserna att bära ansiktsmask, tvätta händer och hålla avstånd, förbjöd Kenyas regering offentliga sammankomster och stängde gränser och skolor. Skolstängningar påverkar inte bara elever och dess lärande. Med stängda skolor, uteblir skolavgifter och lärarna kan inte avlönas. Regeringen har även begränsat resande in och ut från några större städer och infört en total lockdown i två hårt drabbade områden. Hela landet har utegångsförbud mellan 19:00 och 07:00. Den en gång livliga turistsektorn går på knäna. Transport- och luftfartsindustrin rullar mot massförluster. Marknader som vanligtvis är idealiska för privatpersoner stängdes. Butiker, stormarknader


når fram... Kenya och banker är öppna men under strikta regler. Arbetstillfällen är begränsade, likaså utbudet av varor, särskilt mat men det är även begränsad köpkraft. Det finns en oro för matbrist och hemlöshet då många inte har råd att betala hyra. De som drabbas allvarligast är de redan fattiga barnen och deras familjer. Med förbudet mot offentliga sammankomster har gudstjänster, söndagsskolor etc stängts ner. Många kyrkor, erbjuder live-streamade möten men alla medlemmar har inte internet. President Uhuru Kenyatta har uppmanat till nationell bön för att be om ett slut på pandemin, att be för de som drabbats, liksom för visdom för läkare och forskare att bekämpa sjukdomen. Mitt i kampen mot spridningen av Coronaviruset står Kenya också inför oroande översvämningar och jordskred. Tillsammans med Trosgnistans Mission har vi hjälpt och fortsätter att hjälpa fattiga familjer som drabbats av pandemin såväl som de vars hus har förstörts och/ eller står nedsänkt i vatten, med matvaror. Ezekiel Muniko

... till Filippinerna Hälsningar i det underbara namnet Jesus Kristus! Trots den globala Corona krisen är vi säkra och skyddade av Gud varje dag. Men det är en svår situationen på grund av den totala nedstängningen, även kallad lockdown, i vår nation. Skolor, kyrkor, kontor och företag är stängda. Vår totala lockdown startade den 15 mars och höll på till 30 april. Sedan började en s k delvis lockdown från den 1 maj. Vårt folk kan inte arbeta och har inga pengar att köpa mat eller andra förnödenheter för. Våra pastorer har också svårt eftersom kyrkorna är stängda och inga offerinsamlingar har kunnat göras under dessa månader. Vår regering har utlyst förbud mot samlingar i skolor, kyrkor, gallerior och gymnastiksalar. Alla våra planerade sammankomster som kyrkans jubileum, konferens och ungdomsläger har därför ställts in. Det finns inga transportmedel igång, som cykeltaxi, jeepneys (minibuss), bussar, båtar eller flygplan. Endast en person per hushåll får gå ut för att köpa mat och andra förnödenheter. Denne måste ha ett karantänpass, ha munskydd på och hålla socialt avstånd på en meter. Den som bryter mot detta och ertappas av polisen hålls fängslad under en dag. Jag uppmuntrar våra pastorer och medlemmar att samla sina familjemedlem-

11

mar under söndagarna och ha bönemöten i sina hem. Jag uppmuntrar dem också att be varje morgon och kväll för att stoppa Coronaviruset i vår nation och i hela världen. Vi tackar Gud för att vår regering har gett ris och konserver till många fattiga under pågående lockdown, men de når inte ut till alla. Vi tackar också Gud för Trosgnistans Mission som skickat pengar för köp av matvaror till våra pastorer, församlingsmedlemmar samt till stamkyrkorna. Vi levererar matpaket till dem eftersom de inte kan åka och köpa livsmedel. Ett stort tack till Trosgnistans Mission för era förböner, kärlek och generositet. Vi ber också för dig varje dag, din familj, din församling och Sverige som nation. I tjänst för Kristus Marilou S. Navarro

Trons Gnista 2 - 2020


Stängda gränser och karantän i Ukraina Ukraina var ett av de första länderna i Europa som beslutade att stänga sina gränser och genomföra karantän för att begränsa det snabbt ökande viruset Covid-19. Karantänsbestämmelserna sattes i bruk i mitten av mars och pågår fortfarande. Ett stängt samhälle Som en del av detta beslut stängdes alla skolor, teatrar, sportklubbar och restauranger samt att samlingar på mer än 200 personer förbjöds. Vi kan inte åka kollektivtrafik och vi får endast gå max 2 km från vår bostad och det måste vara för ett speciellt syfte. Vi behöver ha id-handlingar med oss för att kunna visa upp för polis samt bära munskydd och plasthandskar.

dagverksamhet med tränings- och rehabiliteringsmöjligheter. Tyvärr kan vi i nuläge inte fortsätta då alla byggen är nedstängda av karantänsbestämmelserna och inga byggvaruhus är öppna. Straffet för överträdelser av beslutet är ca 13 000 kr för organisationer och 8 500 kr för privatpersoner. Angivelser är välkomna…. Men så snart vi hör att karantänen upphör, fortsätter vi arbetet. Inget ska stoppa oss! Vi vill passa på att tacka alla som bidragit till handikapp centret! Natasha Laptieva

Alla försöker att arbeta hemifrån och barnen hemskolas men detta upplägg fungerar dåligt. En positiv sak är dock att internet fungerar bra. Två gånger i veckan har vi web-gudstjänster. Tyvärr har de flesta av våra församlingsmedlemmar inte tillgång till någon dator eller smart-telefon, så vår kontakt med många av dem är bristfällig. Tack vare det akuta ekonomiska stöd från Trosgnistan är det möjligt för oss att hjälpa de äldre och de som förlorat sina arbeten under denna pandemi. Grunden Handikapp center byggs I höstas byggde vi grunden till ett nytt handikapp center, där det ska bedrivas

Trons Gnista 2 - 2020

Matpaket med Socker Mjöl Olja Te Fiskkonserver och Bröd har delats ut till de behövande

12


En hunger efter Guds ord För ganska precis två år sedan, åkte jag med Per-Arne Evensen till Perm. Det var första gången för min del och ett möte som fångade mitt hjärta med en gång, var mötet med pastor Valery och hans fru Olga. De var så välkomnande och jag fick både se och höra vad som hänt genom deras arbete från 90-talet och framåt. Ursprungligen var det stort fokus på att predika evangelium i fängelserna, och många blev frälsta vilket skapade ett behov av ett Rehabcenter. Med tiden växte också församlingen och många medlemmar var omvända missbrukare, både killar och tjejer. Men nu befann man sig i ett nytt skede och hur går man då vidare? Jo, man startar församlingar och därför har flera församlingar fötts fram genom detta arbete. Och någonting föddes i våra hjärtan. Hur kan vi från Trosgnistan hjälpa till och föra arbetet vidare? Under dessa två år har jag haft förmånen att resa in ett flertal gånger och under denna tid har relationen vuxit sig allt starkare och en stark vänskap har vuxit fram. Tack Per-Arne för denna kontakt. Helgbibelskola Förra året var min hustru Susanne och jag där en vecka då vi tränade framtida lärare för en bibelskola och i mars detta år var jag där över två helger för att starta upp denna bibelskola. Vi börjar med en helgbibelskola över sex veckor och intresset för den var så stor att vi fick närmare 40 anmälningar och fler står på kö, så vi får köra en till

Bibelskolelever, hungriga efter Guds ord. kurs på hösten. Tanken är att det ska utvecklas till en längre lärjungaskola. Tyvärr slog ju detta Coronavirus till, men jag lyckades precis komma ut med sista planet till Stockholm. Ryssland har hårdare restriktioner än Sverige, så just nu vilar allt. Det har varit utegångsförbud med undantag för att handla mat, och andra livsnödvändiga ärenden. Eftersom man inte kan ha möten så får församlingen inte in några pengar, men hyror och sådant måste fortfarande betalas. I dagsläget sprider sig detta virus över hela landet så ingen vet när man kan lätta på restriktionerna. Så just nu är det tufft för dom. Men så fort det lättar vill dom köra igång Bibelskolan igen. Susanne undervisar via internet till en början, sen får vi tro det öppnas upp igen för resor till hösten.

I oktober var jag där med Per-Olof Eurell för att introducera ”Focus Business School”, en träning för att starta upp och driva företag på biblisk grund. Församlingen tog emot detta med öppna armar så de kommer att starta upp kurser när det blir möjligt. Förutom det så har jag predikat mycket på varje resa, både i Perm och de andra församlingarna i nätverket. Hungern är stor och det har varit så stark Gudsnärvaro och härlighet, människor har blivit berörda, några har blivit helade och flera har fått ta emot Andens dop. Herren bekräftar sitt ord! Kom ihåg Perm i era böner och vill ni hjälpa i deras nöd skicka er gåva till Trosgnistan, bg 900-7378 och märk betalningen ”Perm”. Tord Renkel

Dima, Dima, Tord och ännu en Dima

13

Trons Gnista 2 - 2020


Flodbäddarna brast och vattenmassorna välde in...

Vill du bli månadsgivare för att lindra nöd? Det var den 19 april som katastrofropet kom från Uvira i Kongo, som är en fattig, men fint belägen stad invid den långa Tanganyika sjön. De enorma regnmassorna fick plötsligt flodbäddarna att ge vika. Människor sveptes med i vattenmassorna. Det talas om mellan 25 till 50 döda och många saknade. 15 000 hem har skadats och 80 000 personer har drabbats på olika sätt. Tusentals blev hemlösa på några ögonblick. Katastrofen slog plötsligt till då hela landet var nedstängt på grund av Coronapandemin. De utfattiga familjerna såg det lilla de hade spolas iväg av översvämningen. Området såg ut som en krigszon. I en av Trosgnistans systerkyrkor svepte vattenmassorna med sig instrument och ljudutrustning.

Trons Gnista 2 - 2020

Uvira är i chock och sorg. Trosgnistan har flera församlingar i området, och strax efter nödropet skickades en första hjälp ut med matpaket och hygienartiklar. Översvämningarna har drabbat flera platser i östra Kongo där man sett sina hus raseras. Även i Kenya, invid Victoriasjön har översvämningarna slagit hårt mot missionens kyrkor och fattiga medlemmar. Pastor Denis som leder arbetet i Uvira, vädjar om mer hjälp. Ett hjälppaket till fattiga familjer kostar 500–700 kr, mindre flyktingtält 300 kr, moskitnät 30 kr. Vill du hjälpa? Skicka in din gåva till Bankgiro 900-7378 eller swish 900 7378. Märk betalningen ”Regnkatastrofen, Afrika”

14

Som ”Hjärtefadder” hjälper du både långsiktigt och vid akutinsatser. Med hjälp av våra Hjärtefaddrar har Trosgnistan bistått med matpaket i tio länder under hungersnöden, i spåren av Coronapandemin. BLI MÅNADSGIVARE DU OCKSÅ TILL ”HJÄRTEFADDER”! Skriv till info@trosgnistan.se eller ring 0278-13010. Ange summan du vill ge varje månad, och ditt personnummer om du önskar skattereduktion på din gåva.


KS Fastigheter AB VattlĂĽng 112, 820 71 Ilsbo

Flyttar? Kom ihĂĽg att meddela oss din nya adress! info@trosgnistan.se 0278-13010

15

Trons Gnista 2 - 2020


POSTTIDNING B BEGRÄNSAD EFTERSÄNDNING

Vid definitiv eftersändning, returnera tidningen med ny adress till: Trosgnistan, Box 1112, 821 13 Bollnäs

Vid pressläggning av denna tidning har Trosgnistans styrelse beslutat att ställa in årets Smålandskonferens. Under rådande omständigheter kan vi inte planera för en konferens. Ingen ”minikonferens” kommer därmed heller att hållas. Vi hoppas ni har möjlighet att se oss på vår live sändning 5 juli samt våra live sändningar på kanal 10, en fredag kväll i månaden. För tid och info se vår hemsida eller facebook sida.