Trons Gnista Nr 4 / 2019

Page 1

Nr 4 - 2019

- Angel Miriam arbetar bland Indiens barn - Anne besรถker Tanzania och ser frukten av arbetet - Besรถk i Indien och bland masajerna i Kenya 1

Trons Gnista 4 - 2019


LEDARE

Hemsida www.trosgnistan.se E-mail info@trosgnistan.se Telefon 0278 - 130 10 Postadress Box 1112 821 13 Bollnäs Besöks / Leveransadress Edelsbergsvägen 7 821 34 Bollnäs Öppettider: Månd - onsd 9:00 - 16:00 Torsd 9:30 - 16:00 (Lunchstängt 12:00-13:00)

Fred 9:00 - 13:00 Plus / Bankgiro BG 900-2718 (OCR) BG 900 - 7378 PG 90 07 37-8 Swish 9007378 Trosgnisten Misjon Postboks 15 Kronstad N - 5819 Bergen Tidningen Trons Gnista Organ för Trosgnistans Mission Betelförsamlingen, Runemo Ansvarig Utgivare / Redaktör Göran Duveskog Medarbetare Siv Sandsgård Veronika Bodén Curt Johansson David Duveskog Omslagsfoto: Maria Herza

Tidningen utges med 4 nr/år Prenumerationsavgift: 120 kr.

Trosgnistans Förbönstjänst Torsdagar mellan 7:30-8:30 är det förbön på Trosgnistan. Har du ett speciellt böneämne eller önskar en böneduk, ring eller skriv till oss.

Trons Gnista 4 - 2019

Det är jul! Julen var årets stora familjefest. Under hela december byggdes förväntan upp kring julen. Vi skrev ned våra önskelistor. David och jag har fem äldre syskon. Några gånger minns jag hur de äldre syskonen stängde och låste dörren och tog fram ”våra” julklappar för att testa dom. Jag kunde tycka att det var lite fusk, men nyfikenheten var enorm. Pappa och två av mina äldre syskon jobbade i pappas företag. Det såldes kläder och julmånaden var en av de bättre månaderna på året. Så kom julafton. Mamma stod i köket, inget gick upp mot hennes mat. Pappa tog fram Bibeln och julevangeliet lästes, julklappar delades ut, ohhh, DET VAR JUL! På kvällen blev det ofta en turnering kring ishockeyspelet. Dagen efter gick vi till Pingstkyrkan. Det var julotta och på kvällen julsånger. Detta var min barndoms jular. Under uppväxten var detta så självklart. Längre fram i livet har jag förstått hur priviligierad jag var. Många svenskar känner stor ensamhet under julen, för andra är det alkoholen som förstör alltihop. I Sverige håller vi på att tappa bort ”Julens innebörd”. Vi firar Jul därför att Jesus, världens frälsare föddes i Betlehem. HE IS THE REASON FOR THE SEASON. Gud gav sin son. ”Ett barn varder oss fött, en son varder oss given”.

Jesus is the reason for the season!

Julen är gåvornas högtid. Vi ger gåvor till varandra och till våra barn och barnbarn. Men vi behöver lyfta blicken och dela med oss till dom som inget har. Vi har flyktingar i våra kyrkor och andra som har det svårt. Avlägsna länder har nu kommit oss nära. Trosgnistans familj är stor. När jag ser tillbaka på det här året så minns jag särskilt den dagen då Carin och jag besökte centret för kvinnor i Kongo. De hade förlorat allt. Då de blev våldtagna av rebeller, blev de traumatiserade och senare lämnade deras män och pojkvänner dom. Fattiga, tomhänta och söndergråtna kom de till vårt center. Nu börjar de få hoppet tillbaka. När Carin och jag delade ut gåvor till dom - en klänning, ett par skor och leksaker till barnen - då såg vi glädjescener som vi inte kan glömma. De dansade, joddlade och gladde sig som små barn. När vi är barn så är det storslaget att få ta emot gåvor, men när vi mognat som människor så är det större att få ge. Bibeln säger ”Det är saligare att giva än att taga”. När vi tagit emot den största gåvan av alla, Jesus Kristus, då vill vi också bli givare. Vi kan dela med oss av det som vi har. Tack vare alla godhjärtade människor kan Trosgnistan sträcka ut ”sina händer” och hjälpa föräldralösa barn, fattiga pastorsfamiljer, flickor som flyr den grymma omskärelsen i delar av Kenya, handikappade ungdomar och center där vi upprättar de som farit illa. Och när evangelium predikas då lyser ljuset i dödskuggans dal och trasiga människor helas. Med dessa ord vill jag tillönska er alla en God Jul och ett Välsignat Nytt År och tack för alla böner och gåvor som ni gett till Trosgnistans mission!

2

Göran Duveskog Missionsföreståndare


KRÖNIKA

”He touched me!” Vi har nyligen avslutat en bön och fastevecka i vår församling. Jesajas upplevelse har under denna vecka blivit så verklig för mig. Profetens tjänst börjar med en stark upplevelse av Gud. När Gud uppenbarade sig ropade han: ”Ve mig! Jag är förlorad ty jag har orena läppar och bor bland ett folk med orena läppar och mina ögon har sett Herren” Man blir inte stor och märkvärdig när man får vara med om Gudsmöten. Jesaja kände behovet av rening. Ett glödande kol från altaret vidrörde honom och han blev fri från sin synd och skuld. 1969 besökte Kathryn Kuhlman Jönköping. Pappa tog med Göran och mig på möten vi aldrig skulle komma att glömma. I möte efter möte sjöng man sången ”He touched me, Oh, He touched me”. Det har skrivits mycket om dessa möten både positivt och negativt. För mig var det dock inte fokuseringen på mirakler som berörde mig utan snarare en atmosfär av Guds närvaro.

Vi råkade bo på samma hotell som Kathryn Kuhlman. Pappa hade bokat ett rum för sig och sina pojkar. Vad vi inte hade en aning om, var att även Kathryn bodde på detta hotell. En morgon kom hon lätt indansande i korridoren. Pappa såg tillfället. På sin bräckliga engelska bad han Kathryn att be för pojkarna. Jag skämdes men Kathryn tog det med ro. Joseph Mattson Boze kom inrusande och sa att ingen får störa Kathryn. Men Kathryn bad honom lugna sig och sa ”Of course I will pray for your sons”. Så la hon sina händer på oss och bad välsignelsens bön över våra liv. Att Jesus rörde vid oss i denna stund, det är jag säker på. Vi sjunger - ”Han rörde vid oss, våra liv blev förvandlade och vi blir aldrig mer desamma”. Bön kan förändra våra liv och vårt land. Sverige sjunker allt djupare ner i dyn utan Gud. Låt oss be om en beröring av Mästarens händer.

Notiser Ny medarbetare i Norge Trosgnistans mission i Norge får en ny medarbetare, Yngvar W Andersen, från 1 januari 2020. I oktober besökte Yngvar, Indien och var med på Curt Johanssons seminarie. Vi hälsar Yngvar välkommen och ser fram emot att jobba tillsammans. Yngvar har erfarenhet av mission och brinner för missionens sak.

David Duveskog

från när och fjärran

Missionsresa till Östafrika och invigning av kampanjlastbil

Nytt datorprogram byggt för missionsorganisationer

I slutet av januari reser Birger Skoglund och Göran Duveskog till Tanzania och Kenya tillsammans med ett team. De börjar i Bukoba, norra Tanzania, där en möteskampanj ska hållas. De fortsätter sedan till Migori, Kenya där en årlig pastorskonferens hålls. Då blir det även invigning av "kampanjlastbilen” som Birger har samlat ihop medel till. David Duveskog, som besöker Migori samtidigt med en turistgrupp på ca 20 personer, är gästtalare på den högtidliga Bibelskoleavslutningen samma vecka.

Trosgnistan har tagit fram ett eget databassystem i samarbete med indiska programmerare, anpassat och byggt för missionsorganisationer. Kontoret i Sverige har använt det sedan i våras och vårt norska kontor sedan september. Många datorprogram har dyra månadsavgifter, men detta databassystem har inga månadsavgifter. Trosgnistan äger programmet och erbjuder det till försäljning. Vill ni veta mer, hör av er till henrik@trosgnistan.se

Därefter reser Birger och Göran vidare till Kehancha i Kuria-stammen, där de avslutar missionsresan med en möteskampanj.

3

Trons Gnista 4 - 2019


Frukten av en människas liv i Tanzania! Text & foto: Anne Halvorsen

Jag är lycklig som har varit gift med en man som älskat mig, vår familj och Guds Rike. En man som levde för andra här hemma, för församlingen, för missionen, för de som var i behov av hjälp och vägledning i livet. Hans motto var: När du lever för din nästa, är du ditt bästa jag! Denna man blev hämtad hem till himlen 22 december -18. Kjell Bugge Halvorsen dog av cancer 60 år gammal. Tillsammans med mina barn och deras familjer, saknar vi vår hedersman varje dag. Vi har bestämt oss för att ta vara på alla vackra minnen och berätta om allt det goda han uträttade, om frukten av hans liv. Tanzania Efter en inbjudan reste jag därför till Tanzania i oktober tillsammans med Hege och Rolf, våra goda vänner som vi har delat liv och många upplevelser med. Som ledare för Trosgnistans Mission i Norge har Kjell varit med och samlat in medel till kyrkbyggen, kvinnocenter, barnhem, evangelister, änkor, föräldra-

lösa, inköp av bilar och cyklar, hjälp till tsunamidrabbade, flickhem, brunnsborrning i olika länder och världsdelar. Guds trofasthet I Chato skulle jag tala på en kvinnokonferens och inviga ett kvinnocenter för utsatta kvinnor och föräldralösa barn. Pastorn i kyrkan som vi skulle besöka var god vän med Kjell. De hade haft mycket kontakt och dialog, men Kjell hade aldrig besökt Tanzania och sett allt som blev gjort och färdigställt tack vare hans insats och hjälp. Hege, Rolf och jag blev mottagna med en enorm glädje, då vi kom sent en fredag kväll. Vi var väntade och fick kanske känna hur det är att vara kändis. Det var en glädje att se och hälsa på alla!! Dagen efter hade vi alla tre glädjen att dela en hälsning från Guds Ord, om Guds trofasthet, att vi är villkorslöst älskade av Gud och om Gideon som litade och förtröstade på Gud. Jag berättade om hur trofast Gud har varit mot mig och min

Hege och Anne tillsammans med några av damerna vid invigningen av kvinnocentrat, alla iklädda dräkter av samma tyg.

Trons Gnista 4 - 2019

4


familj i en svår tid av sorg och saknad, att Gud aldrig sviker oss. Pastorn berättade allt vad Kjell hade gjort för församlingen och för honom, och vi upplevde en stark Gudsnärvaro i tacksamhet och respekt för en Gudsman. Församlingen och andra besökande (300-500 personer) var samlade i kyrkan hela helgen. De lovsjöng, bad, talade, offrade, åt och hade gemenskap. Söndag förmiddag var vi samlade igen, och jag hade glädjen att få förkunna om namnet JESUS. Tillsammans kunde vi viska, proklamera och ropa ut detta vackra och kraftfulla namn. Invigning av kvinnocenter Höjdpunkten på besöket var invigningen av kvinnocentret. Hege och jag hade yttrat en önskan om en ”äkta” afrikansk dräkt. De tog mått och lovade att dräkter skulle det bli. På söndag eftermiddag fick vi dräkterna som passade perfekt. Rolf fick en skjorta i samma tyg. Vi klädde om, blev hämtade och reste till kvinnocentrat. Där möttes vi av en grupp kvinnor, 30-40 fina damer som hade sytt sig kjolar i samma tyg! De bar mig på ”kungastol” till dans och stort jubel. Därefter hade jag den stora äran att klippa bandet och förklara det nya kvinnocentrat öppnat. Mitt namn var graverat på en platta på väggen och sannerligen hade de inte hängt ett foto på mig inne på centret också! Detta var inte något jag förväntat mig, och ändå mer överraskade blev vi då vi skulle plantera träd - ett för Kjell, ett för mig, ett för Hege & Rolf och ett för huvudledaren i Tanzania. Vilken ära och glädje!

Inne på kvinnocentrat kunde de stolt visa ett rum med symaskiner, ett kontor och ett rum som ska fyllas med datorer. Alla kvinnorna var så lyckliga och stolta. Tänk på alla änkor och föräldralösa som kan få en framtid genom att lära sig att sy och öka sina kunskaper. Rent vatten På vår väg tillbaka till Mwanza besökte vi en by som hade fått tillgång till rent vatten genom en ny brunn. Detta var en av tre brunnar som blev byggda med medel från Kyrkans Nödhjälp i Norge. Kommittéen och ledarna mötte oss och kunde dela en fantastisk historia om planläggning, ingenjörer, tekniker och rapportering. Kjell ledde allt arbete från Norge, men fick tyvärr inte se brunnarna och det friska vattnet. Byn var tacksam för lägre dödlighet och en bättre hälsa. Kvinnor slipper nu vara rädda för att bli

våldtagna på väg till den gamla brunnen. Tänk att få se och dokumentera den fantastiska mission vi har och få möjlighet att bidra till. Gud är god!! Lev för din nästa Tanzania bjöd även på tre dagars safari, en tur till Kilimanjaro och en härlig vistelse vid Lake Victoria. Jag gläder mig över att stötta och följa församlingen och kvinnoarbetet i Chato. Det är frestande att resa tillbaka för att följa träden som blev planterade, se arbetet i kyrkan och kvinnocentrat blomstra och återigen bli påmind om frukten av Kjells liv. Det skulle vara bra om fler vill vara med och ge änkor och föräldralösa en möjlighet att lära sig sy och att använda datorer. På så sätt kan vi också leva för vår nästa och vara vårt bästa jag!

Anne, Hege och Rolf passade också på att åka ut på safari

5

Trons Gnista 4 - 2019


Ett välsignat besök i Indien Text och bild: Curt Johansson

Jag hade glädjen att ännu en gång besöka Indien, i oktober månad. I början av 80-talet började jag besöka detta stora land för kampanjer och pastorsseminarier. Tillväxten har sedan dess varit enorm, både när det gäller församlingar och medlemsantal. Idag räknar man med bortåt 1000 församlingar utöver hela landet. Chennai Mitt besök började i Chennai, där jag besökte barnhemmet och församlingen.

Trons Gnista 4 - 2019

Paul & Violet Ramamurthy ansvarar för arbetet och har 26 flickor på barnhemmet. Dottern Angel Miriam hjälper till men arbetar också för att hjälpa unga flickor. På söndagen hade vi ett härligt möte i kyrkan. Pastorskonferens Jag flög sedan vidare till Coimbatore, där Peter Prakasam mötte mig. På tisdagen började en pastorskonferens med ca 700 pastorer från Indien, Nepal och Sri Lanka.

6

Jag undervisade tillsammans med pastor Randy Neilson från Kanada. Konferensen leddes av David Prakasam, som är ledare för arbetet i Indien. Det var otroligt öppet och tacksamt att undervisa, och vi fick uppleva Guds Andes närvaro och smörjelse på ett mäktigt sätt. Konferensen avslutades med att vi kunde dela ut keyboards, högtalare, mikrofoner m m till hjälp åt pastorerna. En generös


Pastorskonferensen besöktes av ca 700 pastorer från Indien, Nepal och Sri Lanka.

Konferensen avslutades med att vi kunde dela ut keyboards, högtalare, mikrofoner m m till hjälp åt pastorerna.

donation från en svensk sponsor möjliggjorde detta. Många tog emot Jesus På fredagen hade vi ett helandemöte och flera vittnade om Guds ingripande. På lördagen besökte vi ett stort landområde, som de har köpt med en vision att bygga en kyrka som ska rymma 10 000 personer. På kvällen undervisade jag ledarskapet i församlingen. Mitt besök avslutades med två möten i församlingen på söndagen. Kyrkan, som rymmer närmare 3000, fylldes i varje möte. Det var helt underbart att predika, och i varje möte kom en skara fram för att ta emot Jesus till frälsning. Det var med stor tacksamhet jag återvände till Sverige efter ett välsignat besök till Indien.

k av Ny bo sson ohan Curt J

"The Apostolic Chur ch” Church”

100:”The Apostolic Church” har skrivits som en riktlinje för pastorer och ledare, för att hjälpa dem leda församlingar i enlighet med Nya Testamentets mönsterbild.

Porto tillkommer

OBS! Boken är på eng elska engelska Beställ boken på www.trosgnistan.se (webshop) eller mejla din beställning till henrik@trosgnistan.se Tfn:0278-13010

7

Trons Gnista 4 - 2019


A M ngel

iriam

– de utsatta barnens ängel i Chennai

Text: Börje Norlén Foto: Curt Johansson På inbjudan av Trosgnistan har Angel Miriam från Indien besökt ett antal församlingar i Sverige och berättat om sitt arbete. Att rädda utsatta barn ur människohandlares klor är ett tufft och riskfyllt uppdrag, men varje barn som räddas gör att det är värt priset. Angel Miriam är en leende, godhjärtad och intelligent tjej, som har besökt Sverige tidigare och gjort starkt intryck genom sin utstrålning och hängivenhet. Ingen kunde vara mer lämpad att bära namnet Angel (ängel); det håller nog alla hennes små skyddslingar med om.

möjligheter, men kände sig inte riktigt nöjd. Eftersom hennes föräldrar ansvarar för ett barnhem så har hon växt upp med utsatta flickor som har fått ett bättre liv. Inom sig upplevde Miriam att Gud manade henne att engagera sig i det arbetet.

Flickor - en börda och en förbannelse Hon föddes som den tredje flickan i familjen och i Indien betraktas det som en förbannelse när det inte föds någon son i en familj. Många gånger var hon ledsen, eftersom hon inte kunde undgå att notera blickarna och kommentarerna från grannar och klasskamrater. Då kunde hon känna sig helt förkrossad av alla antydningar om att hon var en börda och en förbannelse. – Mina föräldrar lämnade hinduismen och blev kristna, innan jag och mina systrar föddes; därför har vi alltid känt oss älskade och värdefulla. När jag var ledsen över alla kommentarer, sa min mamma att för henne var jag en dyrbar pärla och en välsignelse, säger Miriam, och ler sitt varma leende.

Barnäktenskap, trafficking och slavarbete Det är inte lätt att födas som flicka i Indien. Problemet är det traditionella systemet med hemgift när en flicka gifter sig. Den ska nämligen betalas av flickans familj, vilket blir en stor börda för familjerna, särskilt om det finns flera flickor i familjen.

Bytte bort karriärmöjligheter Miriam fick möjlighet att studera till ekonom, tack vare sponsorer och sin egen stora begåvning. Hon hade ett bra jobb, med bra lön och goda karriär-

Men Miriams berättelse ger också hopp. – Hela tiden är jag och mina medarbetare ute på stan och i byarna runt omkring och träffar mest flickor, men också pojkar, och lyssnar till deras berättelser.

Trons Gnista 4 - 2019

Hon tog en magisterexamen i socialt arbete och började jobba med utsatta flickor, gatubarn, barn med aids, barn som utnyttjas sexuellt och mot barntrafficking. Ekonomiskt blir hon inte rik på detta, men belöningen ligger på ett annat plan.

Alltför många flickor blir övergivna av sina familjer. I mötena i Sverige har Miriam visat bilder och berättat om flickor som utsatts för brutala övergrepp. Många blir offer för trafficking, där de utsätts för sexhandel, och pojkarna utnyttjas för slavarbete. Det är svårt att ta in de hjärtskärande grymheter, som Miriam ger exempel på, som våldtäkter, barnäktenskap, förnedring och hot.

8

Förra året besökte vi 1 800 utsatta barn och i år hoppas vi hinna nå ut till 4 500. En del får plats på våra barnhem, andra får hjälp med utbildning och andra insatser. I vårt center är bön något centralt och flickorna älskar att höra om Jesus och har gett sina liv till honom. Riskfyllt arbete Det är ett riskabelt arbete Miriam och hennes medhjälpare är involverade i, och de behöver verkligen förbön. Dels är starka ekonomiska intressen involverade, dels finns en tystnadskultur, baserad på hot, där barnens beroendeställning utnyttjas. Tyvärr är det vanligt att fattiga familjer säljer sina flickor, och alltför många hamnar i sexindustrin, där de blir grymt utnyttjade och misshandlade. Denna djävulska verksamhet organiseras av brutala människor för vilka ett människoliv inte har något värde. – Jag känner mig ofta så hjälplös inför de starka och hänsynslösa intressen vi har att kämpa mot. Vårt arbete är riskfyllt och därför jobbar vi i team, säger Miriam och för ovanlighetens skull ser denna leende flicka sorgsen ut. Angel Miriam och det arbete hon representerar är värt allt stöd genom förbön och ekonomiskt stöd. Hon hade kunnat ha en bra, välbetald anställning; istället har hon liksom sina föräldrar gett sitt liv för de allra minsta, som ingen räknar med. Genom den kärlek och medkänsla Miriam visar med sitt liv har hon bevisat att flickor och kvinnor är en välsignelse, inte en förbannelse.


irjam Angel M e allra d r ö f r arbeta e som d r ö f , a minst knar ingen rä med.

Korta fakta : Den totala befolkningen i Indien beräknas uppgå till 1,366,417,754 personer, varav antal barn uppskattas till en halv miljard (under 15 år) Miljontals barn lever på gatan, långt under existensminimum, och utnyttjas för barnarbete och i sexindustrin. De utsätts ofta för våld. De har ingen tillgång till saniteter som t ex toaletter.

9

Endast ca hälften av barnen går i skolan Många barn vet inte vilka deras föräldrar är Var sjätte flicka dör före 15 års ålder Organiserat tiggeri och stölder, barnäktenskap, drogmissbruk och aids med mera är vanligt

Trons Gnista 4 - 2019


efter sin George ration pe första o

Danmark tillsammans med två av sina kusiner, George och Joshua

Livet i verkligheten Text: Joshua Ater / Veronika Bodén Foto: Joshua Ater Många människor går igenom tuffa perioder i livet. Men för ett fattigt föräldralöst barn i Afrika, kan varje dag vara en kamp. Danmark var nästan fyra år när han kom med i vårt fadderprogram. Hans pappa hade dött och mamman fick kämpa för att försörja dem. Men inte långt efter dog även hon. Jag kan gissa att det var många nätter som den lilla killen grät och saknade sina föräldrar. Farmors öppna famn Danmarks farmor, som var änka, tog då hand om pojken. Hans kusiner som också blivit föräldralösa bodde också där och de blev som syskon. Åren gick och farmor Masliana kämpade med att ta hand om de sex barnbarnen. Det skulle finnas mat på bordet, kläder på kroppen, mediciner och pengar till skolavgifter och böcker för alla barnen. Danmarks fadder visste hur tufft det var för farmor att ta hand om och försörja sina barnbarn, och beslutade därför att ge extra pengar för att underlätta. En del av dessa pengar användes till att bygga ett litet hus, men det räckte även till vardagliga behov. Trons Gnista 4 - 2019

Lämnades ensam Förra sommaren fick vi beskedet att även barnens farmor avlidit. Barnen var alla i skolåldern och det fanns inga släktingar kunde ta hand om dem. Vad skulle hända med de sex barnen? Danmark hade sin fadder men detta underhåll räcker ju inte till att försörja dem alla. Naturligtvis måste vi hjälpa till med att ordna faddrar åt de andra barnen också. Laventer, en av flickorna, såg ingen ljusning efter farmors död, utan gifte sig mycket ung och flyttade, medan de andra barnen idag har egna faddrar. Operation av missbildade ben En av pojkarna, George, föddes med missbildade ben. Det hade inte funnits pengar till någon undersökning eller operation tidigare. När vi nu såg George och hans situation kunde vi inte blunda. Det ordnades med läkarbesök och i april i år opererades hans högra ben, och nu i december väntar en ny operation för att rätta till det vänstra benet. George hade aldrig kunnat drömma om att han skulle få hjälp med sina ben, men är idag mycket glad för operationerna. Barnen hjälps åt att ta hand om varandra och att sköta om hushållet. En granne

10

hjälper dem lite men han är gammal och sjuklig, så det största ansvaret vilar på de äldsta barnen, Danmark och Violet. Storebrorsansvar Fadderunderhållet täcker inte alla deras behov, men är till stor hjälp och välsignelse för dem. Utan fadderhjälpen skulle deras liv ha varit oerhört tufft och utan hopp. Danmark, 19 år, är äldst och har tagit en storebrors ansvar för dem alla. De andra går i skolan men han har hoppat av och tagit jobb med att köra motorcykeltaxi. Men detta stoppar inte hans dröm och önskan att gå en teknisk utbildning och han strävar för att kunna ta körkort eller utbilda sig till bilmekaniker för att få en ljusare framtid. Barnen lever inget lätt och bekymmerslöst liv, men tack vare sina faddrar kan de gå i skolan, få mat varje dag och ha kläder på kroppen. Tyvärr är deras berättelse inte unik, utan detta är verkligheten för många barn runt vår värld. Kanske du kan sträcka ut din hand till någon, och lindra deras kamp och ge dem en strimma hopp för framtiden.


Gör skillnad

BLI FADDER! Många barn väntar på sin fadder!

För 250kr/månad hjälper du ett barn med mat, kläder och utbildning. Men ditt fadderskap betyder mer än så - barnen känner sig värdefulla och älskade. Ge ett barn chansen till en bättre framtid! Skriv till info@trosgnistan.se eller ring 0278-13010. Sarany a, Indien Saranya,

Josephine, Keny Kenyaa

Saranya’s mamma giftes bort vid 13 års ålder, till en 45 årig man. Strax efter de fått sitt 5:e barn dog pappan och mamman blev ensam med barnen, utan bostad eller möjlighet till försörjning. Gatan blev deras hem tills en pastor fick höra om det, och ordnade så att Saranya och hennes syskon fick plats på våra barnhem.

Josephine bor i ett slumområde med sina tre syskon och pappan. Tidigare i år blev hennes mamma sjuk och togs till sjukhus, men avled. Pappan arbetar som vakt men inkomsten är låg och det är svårt att försörja barnen. Josephine går i sjätte klass och hoppar gärna hopprep eller spelar bollspel på fritiden.

Olivier anda Olivier,, Rw Rwanda

Alar oker anda Alaroker oker,, Ug Uganda

Marko, T anzania Tanzania

Mutamba, Kongo

Olivier bor med sina fyra äldre syskon i en liten enkel hydda,då båda deras föräldrarna dött. Han går i femte klass och spelar gärna fotboll på fritiden men hjälper även till med hushållssysslorna.

Hennes föräldrar skilde sig efter att pappan trampade på en mina och förlorade båda benen. Alaroker och hennes tre syskon överlämnades hos farmor som är gammal och kan inte arbeta.

Marko bor med sina tre syskon, mamma och mormor. Hans pappa har dött. Mamman odlar grönsaker som hon säljer men inkomsten är låg. Marko drömmer om att bli läkare.

Mutamba’s mamma dog i cancer för några månader sedan.Pappan är arbetslös och har svårt att försörja de fyra barnen. Mutamba går i femte klass och spelar gärna bollspel.

Vov a, Ukraina ova,

Nibiksha, Indien

Rey ilippinerna Rey,, FFilippinerna

Esther anmar Esther,, My Myanmar

Vova bor med sin mamma, då pappan har lämnat dem och han hjälper inte till med nåt alls. Vova har downs syndrom, skelar och har endast 10% syn på ena ögat. Han går på en rehab förskola.

Nibiksha bor med sin lillebror och mamma. Pappan har dött i cancer. Mamman har ingen regelbunden inkomst men syr och försöker tjäna en slant. Svärfar hjälper dem med mat ibland.

Rey och hans tre syskon bor på vårt barnhem då pappan sitter i fängelse och mamman som är alkoholiserad har övergett sina barn. På fritiden leker han mest med sina syskon.

Esther’s pappa har dött och mamman kämpar med sin hälsa och har svårt att orka arbeta. Esther går i nionde klass och det går mycket bra med studierna, men hon har långa resor till skolan.

11

Trons Gnista 4 - 2019


Besök bland massajerna Text: Börje Norlén; Foto: Börje Norlén, Tgs arkiv

Under några veckor i augusti besökte Kurt Lundmark och undertecknad, massajernas område i Kenya. Herren välsignade med sin egen närvaro och Ordets förkunnelse åtföljdes av Andens kraft, frälsning och helande. Första veckan medverkade vi i ett seminarium för pastorer, evangelister och andra ledare på en plats som heter Enosaaen. I det området i Massaj började Trosgnistans missionärer ha möten redan på 70-talet. Här bor också ledaren för massajpastoratet i Maranatha Faith Assembly, James Konchellah. James, som besökte Sverige för några år sedan, blev frälst som 17-åring, när han lyssnade till missionären Assar Johansson på ett torgmöte. Från tisdag till söndag var det fullt program varje dag, med bibelundervisning, sång, dans, jubel och förbön. Trons Gnista 4 - 2019

Kurt Lundmark förkunnade om Guds rike, där tecken och under är en naturlig företeelse. Själv undervisade jag om rättfärdighet och helgelse. Eftermiddagar och kvällar var lokalen fullsatt och Guds Ande verkade starkt. Kön till förbön var lång, många vittnade om att de hade blivit helade från sjukdomar, lidande och smärta. Flera blev också frälsta, befriade från inflytande av onda andar och andedöpta. Kurt Lundmark fick vara till stor välsignelse med sin profetiska gåva i förbönstjänsten. Vi fick höra berättas om en kvinna som tillsammans med sin väninna passerade Enosaaen och såg att det var så mycket folk samlade vid skolan där mötena hölls. Kvinnorna var på väg till sjukhuset i Kilgoris, den ena som chaufför

12

eftersom den andra kvinnan hade svåra hjärtproblem. Nu stannade de till och deltog i väckelsemötet. Den hjärtsjuka kvinnan fick förbön och kände sig bättre så de fick en plats att sova över. Morgonen efter åkte de hem eftersom kvinnan inte kände av några hjärtproblem längre. Konferens på savannen Efter besök på Trosgnistans missionsstationer på Komotobo och i Migori åkte vi vidare till området runt Narok, nordväst om Nairobi. Där hade det ordnats en konferens långt ute på savannen, i en kyrka som massajförsamlingarna i området bekostat själva. Vi nådde dit på jordvägar som dammade oerhört mycket i torkan och dammet trängde in överallt. Också där var det välsignade möten, med sång och dans av många olika grupper. Det mest spektakulära var några unga massajkillar


Börje Norlén och Kurt Lundmark tillsammans med pastorer och ledare i Massaj.

Konferensdeltagarna viftar med sina biblar

som med armarna om varandras axlar studsade runt i höga hopp och glädjen var stor. Gästtalare från Samburu Även här var det många som fick stark beröring av Guds kraft. Kön till förbön sträckte sig genom hela kyrkan. En grupp från stammen Samburu (som har liknande kläder, traditioner och språk som massajerna) hade åkt åtskilliga mil på skakiga vägar och deltog med liv och lust i mötena. I Samburu, har Trosgnistans samarbetspartner just kommit igång med församlingsplantering; den största församlingen leds av en kvinna vid namn Rose. Hon var gästtalare i konferensen tillsammans med oss och hade en härligt flödande glädje och auktoritet i sin förkunnelse.

Rose, ledare för den största församlingen i Samburu var en av gästtalarna.

En ung kille från Samburu som fått sponsring att gå bibelskolan i Migori deltog som tolk i mötena. Be gärna för det pionjärarbete som Rose är ledare för i detta nya område för Trosgnistans mission. Kvinnliga ledare uppskattas inte i den här traditionen. På oss gjorde hon starkt intryck med sin starka förkunnelse, uthålliga förbön och den fina kombinationen av ödmjukhet och andlig auktoritet. Strategisk viktig plats Vårt besök avslutades med några möten i massajernas ”huvudstad” Narok. Här har Trosgnistans samarbetspartner återupptagit verksamheten sedan två år tillbaka och leds av en pastor från kuriastammen. Till Narok kommer många personer från många andra stammar och det återspeglas även i för-

13

samlingen. Känner du för arbetet bland massajerna, be gärna för denna strategiskt viktiga plats. En positiv utveckling Kurt och jag åkte glada och uppmuntrade hem, fyllda av alla intryck vi fick med oss från en välsignad resa i förutberedda gärningar. För mig som regelbundet besökte Massaj, när jag bodde i Kenya med familjen i början av 90-talet, är det en glädje att se den stora tillväxten, numerärt och geografiskt. Det är en stor glädje att se denna positiva utveckling. Församlingar växer också upp bland massajerna på Tanzaniasidan. Där finns många som vill gå bibelskola, men de ekonomiska resurserna är små, än så länge. Välkommen att stötta arbetet i massajernas område, ekonomiskt och i förbön. Trons Gnista 4 - 2019


ALIGN-konferens i Israel

Text: Curt Johansson Foto: Curt Johansson, Göran Duveskog Align är namnet på Trosgnistans nätverk med ledare Den sjunde ALIGN-konferensen som denna gång hölls i Israel, blev en mycket lyckad satsning. Vi var 85 deltagare från ett tio-tal olika länder. Det var en överväldigande upplevelse för dom att få se landet, där Jesus en gång vandrade omkring. Besök på bibliska platser Några av höjdpunkterna var Olivberget, där Göran Duveskog talade om Jesu uppryckande och förväntade återkomst. Besöket på Övre Salen slutade med att nästan alla föll på sina knän och prisade Herren för den Helige Ande. Gudstjänsten med nattvardsfirande vid trädgårdsgraven var mycket stark. Då vi

Trons Gnista 4 - 2019

bröt brödet och delade kalken föll Guds Ande över gruppen. På Karmelberget, där Elia en gång utmanade hela Israel, predikade Mika Halkola med stor inspiration och vi upplevde också där Guds mäktiga närvaro. På Genesarets sjö predikade Fanuel Nyambuoro ett mäktigt budskap. Nycklar till församlingstillväxt Seminarium hölls i Netanya med tema ”Nycklar till församlingstillväxt”. Vi fick lyssna till andesmord förkunnelse av David Duveskog, Göran Duveskog, GertOve Liw, John Absai, David Praksam samt undertecknad m fl. Viktiga nycklar lyftes fram, som till exempel; -Den helige

14

Andes övernaturliga kraft, -Gåvor, vishet, kunskap och skicklighet, -Pastoral omsorg, -Förståelse att välsigna Israel. Birger Skoglund, Deresse Lakev, Jacob Manoharan och Martin Ogwal gav starka appeller. Min nya bok ”The Apostolic Church” och Görans bok ”Israel – the miracle of the Mediterranian shores” delades ut till alla deltagare. Två unga systrar från Kenya gladde oss alla med härlig sång under resan. Vi återvände med oförglömliga minnen och upplevelser till våra respektive länder efter en välsignade konferensresa till Israel.


”Nycklar till församlingstillväxt” var årets tema på seminarierna

På utflykt till Ein Gedi

Fanuel predikade på Genesarets sjö

På vandring i Hiskias tunnel

Skolprojekt på Lwala barnhem Trosgnistans Mission har fått en rapport från Matts Thorson och Maria Unbeck som står i ledningen för ”Sonja och Tage Unbecks stiftelse för främjande av barn och ungdomar vid Lwala barnhem” Stiftelsen har som mål att erbjuda alla barn vid barnhemmet en utbildning efter den nu åttaåriga grundskolan. Det yttersta syftet är att barnen efter denna utbildning ska ha uppnått ett visst mått av självständighet. För vissa av barnen kan det innebära en yrkesorienterad utbildning medan det för några innebär stöd till att man tagit en akademisk examen på universitet. Barnhemmet finansierats främst genom faddrar i Trosgnistans fadderprogram. Låg kvalité på närbelägna skolor Ett problem i regionen är den låga kvalitén på de närbelägna skolorna. För att öka chanserna för barnen på Lwala startade några privatpersoner, Stellan och Jesper Westlin samt Alex Starnes som besökte barnhemmet, ett skolprojekt.

Eftersom Alex är utbildad till lärare upptäckte hon snabbt hur låg kunskapsnivån hos barnen i området var. Inte bara barnen på Lwala, utan allas! En lärare har klasser på 50–60 barn och mycket av undervisningen sker genom utantillinlärning. Kollektiv bestraffning med käpp är vanligt. Lärare anställs Det talades om att anställa några lärare för extraundervisning på kvällar och helger och idén om en egen förskola dök upp. Vi skulle dessutom anställa lärare för att hålla extra klasser med grundskolebarnen på kvällarna. Stiftelsen lovade skjuta till pengar för att bekosta projektet året ut. En förskolelärare, Mme. Queenter projektanställdes på heltid. Hon har förskola med de minsta på förmiddagarna och extra undervisning med årskurs 1-3 några timmar varje vardagseftermiddag. Mme. Salyne och Mr. Livingstone, anställdes på deltid och håller extra lektioner med årskurserna 4-8.

15 15

I november utvärderade stiftelsen skolprojektet. Resultatet gjorde att vi beslutade att fortsätta med projektet 2020. Vi som håller på med detta jobbar helt och hållet ideellt. Vi driver en insamlingsstiftelse för att stödja barnhemmet med framförallt utbildning. Läsa mer på vår hemsida www.stiftelsenlwala-barnhem.webnode.se och på facebook; Lwala barnhem, Kenya. Matts Thorsson och Maria Unbeck Denna artikel har kortats ner. Vill du läsa hela artikeln, besök www.trosgnistan.se Trons Gnista 4 - 2019


GE EN JULGÅVA! BLI HJÄRTEFADDER Med din julgåva hjälper du handikappade och föräldralösa barn, flickor som räddas undan könsstympning och trafficking, våldtagna kvinnor och krigsdrabbade ungdomar som upprättas på våra center. r mer r 300 kr elle Alla som ggee g o ra m fr å n rro med två tv-p D V D n e r få Trrosgnistan”. med T ”30 minuter

åva” g l u J ” n a v Märk gå 8 7 3 7 0 0 9 78 Swish 3 7 0 0 9 o r i Bankg

Bli Hjärtefadder Som hjärtefadder är du med som ”världsförälder” i Trosgnistans arbete och gör hjälpinsatser varje månad bland utsatta barn, ungdomar och kvinnor. Som fadder får du en nål med ett gyllene hjärta i mässing. Du bestämmer själv vilken summa du vill ge per månad. Du binder dig inte till en viss tid, och kan när som helst avsluta ditt åtagande. Ge per månad, halv eller helårsvis, det som passar dig bäst. Kontakta Trosgnistan idag!

P S ! Du kan få

T IO N TTEREDUK AT SKA Trosgnistan. på gåvor till Tr ditt namn, Meddela oss . ersonnummer givare- och p er ion finn Mer informat 18. d si du på an

Ge en annorlunda Julgåva! Ge bort ett hjärte-certifikat som julgåva på t ex 300kr till någon som du vill glädja! Kanske till barn som du vill introducera till givandets välsignelse eller till dem som redan har allt. Vi skickar certifikatet till dig med ett guldkuvert. Märk din betalning ”Hjärte-certifikat” eller kontakta oss.

Skriv till info@trosgnistan.se eller ring 0278-13010 för ditt fadderskap eller certifikat Trons Gnista 4 - 2019

16


Härliga rapporter från Grönland

Missionscentrat Zionsborg

Konferensen startade med några dagar ute i Narsaq

Den årliga INO-konferensen med temat ”Tro, hopp och kärlek” samlade mycket folk på Grönland. Konferensen varade i åtta dagar och började med några dagar ute i naturen, i Narsaq. Konferensen fortsatte sedan i sporthallen i Sisimiut. -Konferensen präglades av en underbar atmosfär, lovsång med frihet i sång och dans inför Herren, berättar Tord Bengtsson från Arbrå som var en av talarna under veckan.

Konferensen i Sisimiut präglades av en underbar atmosfär

Man har nu i det växande arbetet fått köpa in nya stolar till kyrkolokalen och stora renoveringar pågår. De är i stort behov av medel för att kunna slutföra detta arbete. I boken ”Island och Grönland i fokus” ges en gripande skildring av arbetet. Den första utgåvan är slutsåld men en ny kommer att tryckas och kan förbeställas via Trosgnistan. David Duveskog

Läs hela tidningen på www.trosgnistan.se

Arbetet på Grönland, som Trosgnistan har tagit ett ansvar för, leds av Sven-Olov Åsblom, son till pionjärerna Rune och Gunvor Åsblom. Detta framgångsrika arbete grundades för många år sedan. I staden Sisimiut finns centrat för arbetet och där finns också missionscentrat Zionsborg.

17

Trons Gnista 4 - 2019


Skattereduktion för gåvor till Trosgnistans Mission 8 december 11:00 Korskyrkan, Gävle Privatpersoner kan återigen få upp till 1500 kronor i skattereduktion för gåvor som har getts till godkända gåvomottagare. För att få skattereduktionen måste vissa förutsättningar vara uppfyllda.

Skattereduktionen är 25 procent av gåvobeloppet och får högst vara 1500 kronor per år. Det motsvarar gåvor på totalt 6000 kronor per år.

För att få skattereduktion på dina gåvor till Trosgnistans Mission behöver du lämna Vi behöver ditt ditt namn, givarenummer personnummer, samt ditt personnummer för att du ska till oss. Skicka ett mejl till kunna få info@trosgnistan.se skattereduktion eller ring 0278-13010.

Trosgnistans Mission godkändes av skattemyndigheten den 19 september 2019. För gåvor inbetalt efter detta datum, kan du under vissa förutsättningar på dina gåvor. få skattereduktion. -Din gåva ska vara till sociala Är alla förutsättningar för att projekt (t ex fadderbarn). få skattereduktion uppfyllda, be-Din gåva ska uppgå till minst 200 kr höver du inte göra något mer. per betalningstillfälle. Vi skickar ett brev till dig i januari 2020, -Dina gåvor ska totalt uppgå till minst med samma uppgifter som skickas till 2000 kr per år. (Det kan vara gåvor till skattemyndigheten. Dessa uppgifter blir en eller flera godkända gåvomottagare). förifyllt i din inkomstdeklaration. Mer information finner du på www.skatteverket.se

Bild och text är hämtad ur filmen ”Robin Hood”.

Trons Gnista 4 - 2019

18

29 december 11:00 Betel, Runemo 19 januari 11:00 Församlingen Ordet, Ödeshög 26 januari 11:00 Betel, Runemo 5 februari - 31 mars Missionsresa Kenya

Välkommen

Ge Julklappar med evighetsvärde! Besök vår webshop: www.trosgnistan.se *Böcker *Musik *Undervisning


HertzHudiksvall

Kungsgatan 51, 824 30 Hudiksvall, Tel: 0650-31121 hertz.hasse@telia.com

KS Fastigheter AB Vattlång 112, 820 71 Ilsbo

Nyhetsbrev Hjälp ett barn

FÖRÄNDRA SIN FRAMTID Med ditt fadderbidag på 250 kr /månad hjälper du ett barn med mat, kläder och utbildning. Men ditt fadderskap betyder mer än så - barnet känner sig värdefull och älskad. Trosgnistans Mission info@trosgnistan.se 0278-13010

Varje månad skickar vi korta nyhetsbrev via mejl. Vi delar det som händer just då i Trosgnistans mission, med lite bilder och några böneämnen. Ibland länkar vi till korta missionsfilmer. Detta vill vi gärna skicka till dig också! Skicka ett mejl till info@trosgnistan.se och skriv att du önskar ta del av våra nyhetsbrev. Tack, Göran Duveskog OBS! Vi ger aldrig din mejl-adress vidare.

19

Trons Gnista 4 - 2019


POSTTIDNING B BEGRÄNSAD EFTERSÄNDNING Vid definitiv eftersändning, returnera tidningen med ny adress till: TROSGNISTAN, Box 1112, 821 13 Bollnäs

Trons Gnista 4 - 2019

20