Trons Gnista Nr 1 / 2019

Page 1

Nr 1 - 2019

Till minne av Kjell Halvorsen Indienkväll i Höglidenkyrkan Väckelsens vindar i Afrika Planera in Smålandskonferensen! 1

Trons Gnista 1 - 2019


LEDARE

Drömmar och visioner Hemsida www.trosgnistan.se E-mail info@trosgnistan.se Telefon 0278 - 130 10 Postadress Box 1112 821 13 Bollnäs Besöks / Leveransadress Edelsbergsvägen 5 821 34 Bollnäs Öppettider: Månd - onsd 9:00 - 16:00 Torsd 9:30 - 16:00 (Lunchstängt 12:00-13:00)

Fred 9:00 - 13:00 Plus / Bankgiro BG 900-2718 (OCR) BG 900 - 7378 PG 90 07 37-8 Swish 9007378 Trosgnisten Misjon Postboks 15 Kronstad N - 5819 Bergen Tidningen Trons Gnista Organ för Trosgnistans Mission Betelförsamlingen, Runemo Ansvarig Utgivare / Redaktör Göran Duveskog Medarbetare Börje Norlén Siv Sandsgård Veronika Bodén Curt Johansson David Duveskog Omslagsfoto: Göran Duveskog

Tidningen utges med 4 nr/år Prenumerationsavgift: 120 kr.

Den kände pastorn Yonggi Cho sa, ”drömmar och visioner, är Guds språk”. Gud talar ofta genom drömmar och visioner. Drömmar och visioner kan få oss att tänka i nya banor och komma upp ur gamla hjulspår - pröva nya vägar, skapa en affärside, eller ta emot profetisk orientering om händelser i nutid och framtid. När Joel profeterar om den sista tiden, säger han: ”Unga män ska ha syner och gamla män ska ha drömmar”. När Jakob blev herde hos sin svärfar Laban jobbade han utan lön under många år. Han hade fastnat i ett avtal som nästan var ett slavkontrakt. Men så fick han en dröm att han skulle ingå ett nytt avtal med Laban. Den spräckliga och randiga boskapen och de mörka fåren skulle tillhöra Jakob. Gud visade honom att en ny tid skulle komma i hans liv, då han skulle återvända till Israels land, och då skulle han behöva mer resurser, i form av mycken boskap. Drömmen tog honom från fattigdom till rikedom, från slaveri till frihet. När Simon Petrus fick se visionen om linneduken och alla orena djur, vågade han bryta med ett traditionellt mönster och gå nya vägar. Det ledde till att en outbildad fiskare fick predika för en romersk officer vid namn Kornelius och under predikan kom den helige Ande över alla och många hedningar döptes i Medelhavet. Paulus var helt fokuserad på mindre Asien, men såg hur den ena dörren efter den andra stängdes. Resor planerades men genomfördes aldrig. Men så en natt fick han en syn. Paulus såg en man från Macedonien som ropade: ”Kom över och hjälp oss”. Gud hade något nytt på gång. Tack vare den drömmen vågade Paulus ta nya trossteg och tjänsten och arbetet växte. Drömmar och visioner hjälper oss att tänka nytt och våga testa nya lösningar. Naturligtvis ska vi pröva allt, och lyssna in Guds Andes röst. Bön och fasta kan hjälpa oss bli mer lyhörda för Gud. Men risken är att vår feghet och trygghet i det invanda mönstret hindrar oss från att våga ta nya steg. Jag minns att vår vän Bertil Stadell på Svenska Missionsrådet sa att en döende församlings sista ord är: ”så här har vi alltid gjort förut”. Låt mig också citera min vän Stig Jirénius: ”Jesus gick såväl vanliga vägar som ovanliga och övernaturliga”. Gud har något nytt för dig. En ny tid med nya möjligheter. Men vågar du ta ett nytt trossteg? Visst kan välsignelsen komma över oss som en överraskning, men det vanligaste är att vi måste plantera och vattna innan vi ser någon växt. När vi gör det möjliga, så gör Gud det omöjliga. Hårt arbete lönar sig, men under allt gäller orden från Ordspråksboken. ”På Herrens välsignelse beror allt”.

Trosgnistans Förbönstjänst Torsdagar mellan 7:30-8:30 är det förbön på Trosgnistan. Har du ett speciellt böneämne eller önskar en böneduk, ring eller skriv till oss.

Trons Gnista 1 - 2019

Jesus gick såväl vanliga vägar som ovanliga och övernaturliga!

2

Göran Duveskog Missionsföreståndare


KRÖNIKA

Testamentet Strax innan jul blev jag uppringd av en jurist som meddelade att Trosgnistans Mission blivit tilldelade ett testamente. Kvinnan som nu fått flytta till härligheten kände jag ganska väl. Redan tidigare då hennes man dog fick jag ta del av deras gemensamma testamente. Men nu hade åren sprungit iväg så det tog en stund innan jag hade alla delarna på plats. Det var ett par som egentligen inte ägde så mycket. Hela deras liv var inriktat på att hjälpa andra och inte minst barnen på Komotobo. När jag besökte deras enkla hem någonstans i landets norra delar så fanns fadderbarnens kort på väggen. De bad för dom dagligen. När Leif Lövgren och jag lämnade dom vid vårt besök så hade bilen fyllts av auktionsgods till missionsauktionen. Barnen behövde det mer än dom själva. På tal om missionsauktioner så påminns jag ofta om dessa som under årens lopp inbringade mer än ett par miljoner till hjälparbetet.

När mina nu hemgångna vänner var yngre så åkte de runt omkring i sin bygd, sjöng och spelade i olika sammanhang för att sprida glädje och värme. Nu står jag här med testamentet i mina händer och tänker på strävsamma människor. Det de lämnat efter sig får gå till insatsen bland barnen på Komotobo. Så står det i testamentet och det måste följas. Komotobo, ja det är där Trosgnistans mission har sitt ursprung. Hur kunde man komma till en mer avlägsen plats på slutet av 60-talet. Hemligheten stavas med tre bokstäver, GUD! På denna plats som än i dag sjuder av liv finns bl a barnhemmet, dövskolan och handikapphemmet. Mina nu hemgångna vänner fick inga egna barn men tacksamheten bland de barn de tog under sina vingars beskydd, har gett dem vänner inte bara här i livet utan i evighet.

Notiser Curt & Ingegerd återvänder till Kenya Curt och Ingegerd Johansson återvänder till Kenya i mitten av februari. Denna gång stannar de i två månader. Curt planerar flera större möten på olika platser. Upp till 1000 personer brukar samlas i dessa stora möten. En pastorskonferens och invigning av en ny kyrka planeras i Malaba, som ligger i nordvästra Kenya. För övrigt kommer Curt att övervaka nödvändiga reparationer. Bl a är Bibelskolan i Migori i behov av upprustning. Ingegerd har ju ett stort hjärta för fattiga änkor och nödlidande barn. Hon kommer att fortsätta med sina besök och insatser för dessa. Under deras besök stöter de ofta på många olika akuta nödsituationer som kräver omedelbara insatser. För allt detta behövs ju medel och vi vädjar om en extra gåva till dessa insatser. Sänd din gåva till Trosgnistan bankgiro 900-7378 eller Swish 900 7378. Tack för din hjälp!

David Duveskog

från när och fjärran

Trosgnistans Årsmöte Trosgnistans årsmöte hålls lördagen den 4 maj 2019 kl.14:00 i Betel, Runemo. Vi fortsätter kl 18:00 med en spännande och inspirerande afton med rapporter från vårt arbete runt om i världen. Vi bjuder på förtäring. Nya praktikanter till Komotobo Två unga tjejer åker till Kenya i mars för att under några veckor praktisera på Komotobo missionsstation. Ebba Westergren och Mikaela Holgersson kommer från Norrköping och är medlemmar i Pingstkyrkan där. Ebba jobbar inom administration och ekonomi och Mikaela studerar på Akademi för ledarskap och teologi på ett 4-årigt pastorsprogram. Besök i Burma Susanne & Tord Renkel reste till Burma i slutet av februari. De har tidigare bott i landet men ska nu delta i bibelskolans examensfirande. De ska även delta i en missionskonferens och besöka församlingar i norra delar av landet.

3

Planeringskalender Nytt i Trons Gnista är en Planeringskalender (se sid 7) för olika event i Trosgnistans Sverige satsningar under året. Smålandskonferensen Till årets Smålandskonferens kommer som vanligt många talare, men för första gången är Deresse Lakew med oss från Etiopien. Hans profetiska tjänst har hjälpt hundratals människor och hans kyrka i Bishoftu växer så det knakar. Gör gärna hans besök känt bland dina afrikanska vänner. Det var många år sedan Christoper (Alam) El-Hashemi var hos oss, men han fortsätter med stora kampanjer runt om i världen och det sker tecken, under och mirakel. Vi är glad att pingstledaren Daniel Alm är tillbaka i år. Han är en visionär ledare. Många andra starka tjänstegåvor är också med under veckan. Det finns något för hela familjen med barnmöten med Alexandra & Emmanuel Hyllerud och ungdomskonferens med Elisabeth & Matz och Kevin David.

Trons Gnista 1 - 2019


Skaror samlas och nya kyrkor invigs

Guds Ord har framgång! Curt Johansson rapporter

Förra året hade Ingegerd och jag glädjen att besöka Kenya under en och en halv månad. Detta besök var fullt av positiva överraskningar och vi fick vara med om många härliga upplevelser.

seminarium med deltagare från hela regionen, och på söndagen hölls en stor gudstjänst (se bild ovan). Kyrkan var för liten, så folk fick även sitta utanför. En busslast med deltagare kom ända från Isiolo i nordöstra Kenya.

Naturligtvis besökte vi Komotobo, där två svenska praktikanter, Charlotte Liw och Emelie Kissner, gjort en fin insats på barnhemmet. Med hjälp av en kenyansk konstnär har de bl a designat fina väggmålningar. Denna dekoration har skapat en mer barnvänlig atmosfär. Vi tog också en tur till Lwala barnhem, som har utvecklats till ett mycket fint och ändamålsenligt hem för föräldralösa barn. Solpaneler har installerats, som praktiskt taget gjort barnhemmet självförsörjande på el. Personligen ägnade jag en hel del tid åt att färdigställa bönecentrat i Migori.

Ett stort möte hölls sedan i Kuria. Då vi kom fram till platsen väntade ca 1000 personer. Kyrkan var alldeles för liten. Istället hade man satt upp en rad med

Stora skaror väntade Våra mötessatsningar började i Nairobi, där vi besökte vårt center i Kawangware. På lördagen hölls ett pastors- och ledarTrons Gnista 1 - 2019

Den nyinvigda kyrkan i Riat

4

tält och byggt en plattform. Det blev ett kampanjmöte med bön för frälsningssökande och sjuka. Underbart att se vad Gud gör i Kuria, där vi började missionsarbetet för 50 år sedan. Nästa söndag hölls ett möte några mil utanför Migori. En stor skara människor var samlade utanför kyrkan under tältdukar. Vi fick vara med om ett starkt frälsnings- och helandemöte också på denna plats.


Tre kyrkor invigdes Den stora överraskningen för oss denna gång var invigningen av kyrkor. Vi förväntade oss inte att de hade byggt så fina kyrkor. Först besökte vi en plats som heter Riat i Luostammen. En stor skara människor välkomnade oss, och vi fick öppna en jättefin kyrka. Den hade t o m innertak och fint golv med klinkers och en högklassig högtalaranläggning. Vi upptäckte att en man hade satsat en stor summa pengar i denna kyrkbyggnad. Det var verkligen feststämning i den fullsatta kyrkan. Nästa kyrka invigdes i Kuria, där folket också hade satsat en större summa för att lägga fint golv, möblera med plaststolar och måla. En stor skara välkomnade oss till invigningen. Sista söndagen i Kenya fick vi glädjen att inviga den stora kyrkan i Kehancha, som är lite av Kurias huvudstad. Kyrkan rymmer bortåt 1000 personer. De har hållit på med detta kyrkbygge i flera år, och jag har undrat hur lång tid det skulle ta att få den färdig. Nu var kyrkan klar och det blev en mäktig invigning. Vi blev häpna över slutresultatet. Jättefint klinkergolv, vacker plattform och fint målad. Vilken avslutning vi fick vara med om, då vi fick inviga denna stora kyrka. Stor ungdomskonferens Sista veckan i Kenya hölls en stor ungdomskonferens i Migori, då över 1700 ungdomars samlades. Från Sverige kom Samuel och Johanna Liljeblom tillsammans med fyra andra ungdomar. Konferensen pågick i fyra dagar. Redan klockan 5 på morgonen samlades de till stark bön inför dagen, sedan fortsatte mötena under hela dagarna till ca 23 på kvällarna. Samuel var en av förkunnarna tillsammans med infödda talare. Andligen sett var det en mycket stark konferens, då ungdomarna hängivet bad, lovsjöng och lyssnade till Guds ord. Mycket mäktigt!

Praktikanterna Emelie Kissner och Charlotte Liw har gjort en fin insats på Komotobo barnhem.

En ungdomskonferens hölls i Migori då över 1700 ungdomars samlades. Samuel Liljeblom (lilla bilden) var en av förkunnarna tillsammans med infödda talare.

Under vårt besök hölls också ett seminarium för socialarbetarna i ÖstAfrika, då Veronika Bodén och Jeanett Åsblom från vårt kontor i Bollnäs medverkade. Vi är mycket tacksamma för vad Gud gör och redan i mitten av februari återvänder Ingegerd och jag till Kenya. Denna gång stannar vi i två månader. Tack för att ni kommer ihåg oss i förbön.

5

Trons Gnista 1 - 2019


Inspiratörer 10 – 12 april Påskkonferens Betel, Runemo

5 maj 14:00 Trosgnistans Årsmöte 18:00 En kväll med vittnesbörd från Trosgnistans missionsfält. Trosgnistan bjuder på förtäring, Betel, Runemo

7-14 juli Smålandfskonferensen (se annons sid 16) Ralingsåsgården, Aneby

16-18 augusti Norrbottenkonferens David Duveskog, Göran Duveskog Vistträsk

14 september 18:00 ”Duvemåla kväll” med fokus på Trosgnistans hjälparbete. David Duveskog, Göran Duveskog, Emilia Lindberg samt Nenne med ”Lindbergarna”. Pingstkyrkan, Nybro

Inspiratörer kan uträtta storverk! Om ditt hjärta är vidrört så kan du röra vid andras hjärtan. Det är underbart att se hur ”tända” människor lyckas tända andra. Emilie Kissner och Charlotte Liw har på egen sold och med bidrag från några vänner nyligen avslutat knappt fyra månaders praktik ute i Kenya. De bodde på Komotobo missionsstation i Kenya och praktiserade på barnhemmet där. De märkte snart att barnhemmet var slitet och att barnen var underaktiverade. Det hade, i det läget kunnat ligga nära till hands för dem att skriva till Trosgnistan och be om hjälp. Men de fick en idé. ”Vi lägger ut en film på Facebook”. Tjejernas målsättning var att samla in 10.000 kr. Filmen delades många gånger och inom några veckor hade 30 000 kr kommit in. Deras vision kunde sedan genomföras med råge. Makarna Westerdahl från Alingsås reste för några år sedan med min bror David till Kenya. De har varit egna företagare i många år men sedan ett antal år är de pensionärer. Kenya tog deras hjärtan med storm. De fick möta sitt fadderbarn och upplevde stor glädje över att få hjälpa andra. När de kom hem, blev de ambassadörer och inom ett par år hade de rekryterat ca 100 nya faddrar. De besöker Kenya

regelbundet, och fortsätter att hjälpa människor och har även börjat predika. Ellen från Hudiksvall, endast 12 år gammal blev så berörd när Miriam från Indien berättade om sitt arbete på flickhemmet i Chennai att hon kände att hon ville göra något. Hon började göra pärlarm-band som hon försökte sälja till lärarna på skolan och alla ville köpa av henne. Hon tänkte först göra 100 armband, men fick hjälp av några kompisar och nu har 200 armband sålts och inbringat 12 000 kr till arbetet bland barn i Indien. DU kan bli en inspiratör - du kan tända någon. Kanske din hemgrupp kan bli fadder för ett barn. Kanske du kan ordna en loppis och bidra till Trosgnistans stora hjälparbete. Förr i tiden besökte ofta representanter för olika organisationer församlingar och samlade in pengar. Detta är inte lika vanligt idag men önskar er kyrkan ett missionsmöte kan Birger Skoglund eller någon annan från Trosgnistan komma. Vi ber att Trosgnistan ska växa, men vi behöver också din hjälp och dina idéer, när du förverkligar det som börjat som en vision inom dig. Våga ta ett nytt trossteg i år för att hjälpa andra. Trosgnistans Mission behöver många nya inspiratörer. Du kan rikta din hjälp till det som har berört ditt hjärta. Vi har t ex hjälpcenter, barnhem, bibelskolor och förskolor i flera länder. Eller du kanske vill lägga på tak på en kyrka, eller ge möjligheter till att en onådd folkstam får höra om Jesus. Be över vad du kan göra!

20-22 september Israelkonferens med K-G Larsson, Göran Duveskog Betel, Runemo

12 oktober Inspirationsdag för Trosgnistans mission med Miriam från hjälparbetet i Chennai samt Göran Duveskog m.fl. Betel Runemo

Välkommen! Trons Gnista 1 - 2019

Karin & Karl-Gustav Westerdahls besök i Kenya 2010 förändrade deras liv.

6

Göran Duveskog


Till minne av

Kjell Bugge Halvorsen Under ett års tid kämpade Kjell med en cancersjukdom. Han kunde inte tänka sig att han skulle förlora den kampen, men den 22 december somnade han in med sin kära hustru Anne vid sin sida. När han vid ett samtal någon dag tidigare konfronterades med möjligheten att hans jordiska liv gick mot sitt slut, sa han trosvisst, ”jag skall sätta käppar i hjulet så att den himmelska vagnen inte kan hämta mig än”. Han ville så gärna leva. Kjell var en mycket aktiv person och han hade alltid Anne med på sina turer. Han älskade att fjällvandra, åka skidor och hålla sig i god form. På sommaren fiskade han från sin båt och på hösten jagade Kjell älg. Ledighet spenderades helst i stugan men de sista åren reste de även tillsammans med familjen på utlandssemester. Kjell Bugge Halvorsen har stått i ledningen för Trosgnistens Misjon i Norge i 20 år. Han har varit en brinnande missionsman med ett stort förtroende bland många kristna ledare i Bergen. Onsdagen den 9 januari begravdes han vid Bönekirkens kyrkogård i Bergen. Över 350 personer följde honom till hans sista viloplats på jorden. Hans ande har gått hem till Gud och han får nu vila ut i sitt himmelska hem. Vi kommer ihåg Kjell med tacksamhet och han lämnar ett stort tomrum och kommer att bli djupt saknad. Kjell efterlämnar frun Anne, deras tre barn med respektive, och ett barnbarn. Några månader tidigare hade han firat sin 60-års dag. Han önskade sig inga privata gåvor men gärna bidrag till Trosgnistans räddningscenter för unga flickor i Nepal. Dessa flickor riskerade annars att hamna i trafficking, men nu får de växa upp i trygghet på Restoration Center.

Ett center som Kjell var med och invigde, trots att det inte då var helt klart. På byggnaden finns en skylt med Kjell Halvorsens namn. Varje gång vi kommer till detta center så påminns vi om Kjells iver att hjälpa människor i nöd. Jag var där i september 2016 tillsammans med Kjell, på det som skulle bli hans sista missionsresa. Inför begravningen, föreslog hans hustru Anne att istället för blommor så skulle

7

gåvor gå till att färdigställa Restoration Center i Nepal. Det fattades 150 000 kr till att göra allt klart med bygget, tomten, lekparken, utrustning etc. En minnesfond har upprättats till Kjells minne, för att detta räddningscenter skall bli helt färdigt. Vill du ge en gåva till Kjells minne, använd Bg/Swish 900 7378. Märk gåvan ”KH minne” Göran Duveskog Trons Gnista 1 - 2019


Indienkväll i Höglidenkyrkan! Höglidenkyrkan är sedan ett antal år partnerförsamling med Trosgnistan. Vi har fokus på Indien och engagemanget är stort i församlingen. I oktober arrangerade vi en kväll för Indien i vår kyrka och ca 200 personer anmälde sig. Vi serverade indisk mat och hade ett varierat program med sång, musik, filminslag och annat! Stöder välgörenhetsprojekt Vi är med och stöder ett välgörenhetsprogram i Coimbatore i Indien som vänder sig till nödställda familjer. De får en måltid på plats men även ett matpaket att ta hem till familjen. Dessutom har vi ett projekt där ensamstående mammor och änkor får hjälp till nystart och försörjning genom att hjälpa dem starta små företag för att tjäna till sitt uppehälle. Vårt engagemang i ett flickhem i Chennai är också i fokus i församlingen.

Andrea och Marcus Ceder bjöd på sång och musik.

Lyckad fest Församlingens missionsråd planerade kvällen och det blev en stor fest. Många företag skänkte produkter som auktionerades ut under kvällen. Maten som serverades, självklart Indisk mat, var tillagat, levererat och skänkt av en krögare i Hudiksvall! Festen leddes av församlingens missionsansvarige Håkan Svedman och GertOve Liw som är pastor i Höglidenkyrkan. Vi fick även videohälsningar från pastor David Prakasam, Coimbatore och Angel Miriam från Chennai. Angel Miriam ska besöka Sverige under hösten 2019 Hej! för en mötesturné. Låt oss få veta om er församling Ja g heter Elle är intresserad av ett besök! n Jonsso David och Anna-Britt Duveskog samt Jeanett Åsblom från Trosgnistan medverkade med information och inspiration. Målet var att samla in 100 000 kr men när vi räknade samman det som kommit in, var summan 130 000 kr! Förföljelsen ökar Församlingen gör också resor till Indien och i februari besöker vi Coimbatore och Chennai igen. Indien är ett land som ”klättrar” i World Watch List som Open Doors redovisar varje år. Det är en lista med 50 länder där tron kostar mest. Förföljelsen ökar i landet men vi ber och tror att Gud skall röra vid detta folkhav och att många skall omvända sig till Kristus. I Indien sjunger man i kyrkorna, ”Indien skall bli frälst”. Det är visionen och bönen som driver kyrkan framåt i det stora landet Indien. Trons Gnista 1 - 2019

Indisk mat stod på menyn.

n, är 12 år, Min mamm snart a jobbar i H öglidenkyrk 13 och bor i Hudiksva Indiengala ll. an och berä i kyrkan på ttade i höst min pengar till as att vi sku de projekt so födelsedag. Vi skulle lle ha en sa m kyrkan ä där. r med och st mla in ö tt a Jag känner r till fl Emelie Edeb ickhemmet i Chenna i och har hjä org och gjo rt armband lp tidigare. för insamlin t gar Angel Miria m var hem till oss vid si och berätta tt b de sin histo ria för ungd esök i Sverige lingen. Jag omarna i fö ville göra n rsamåt för att få Miriam och in pengar ti hennes flic ll Angel kor.

Jag satte ig ång att göra armband so sälja för 60 kr styck. m jag börja de Första dag en sålde jag i lärarrumm De köpte 18 et på min sk st på en gå ola. ng, hem som h jälpte mig a så jag tog med två ko mpisar tt pärla mer Mitt mål va a. r att sälja 1 00 armban fram till ga d men de g lan ägde ru ick åt fort, så m den 20 o armband. ktober had e jag sålt 20 12000 kr är 0 insamlade till förmån till Angel och hennes flic Hälsningar khem. från Ellen Jonsso n, Hudiksva ll

8


H.E.L.P. Under kvällen fick vi även en videohälsning från Emelie Edeborg, som startat organisationen H.E.L.P för att driva projekt som motverkar sexuell utsatthet. HELP’s största projekt är att medfinansiera ett arbete Angel Miriam driver i skolor för att stoppa och förebygga sexuella övergrepp mot barn. Tillsammans med Trosgnistan och Höglidenkyrkan gör vi det möjligt för Miriam och hennes team att vara ute i skolorna och förmedla kunskap och förändra attityder kring övergrepp, informera om var hjälp finns att få men även ge möjlighet till samtal och hjälp på plats för de barn som uppger att de utsatts för övergrepp. Projektet är en fantastisk möjlighet att vara med och påverka framtiden för barnen i Indien, att hjälpa de som utsätts men även förhindra att fler barn i Indien ska falla offer för övergrepp. Emelie

Ett stort tack till våra sponsorer för allt stöd till Höglidenkyrkans arbete i Indien Häreskog Consulting Uthyrning massagestolar Friskvård som förändrar Paus i din vardag Vi finns på Facebook

Anna Häreskog

070-549 50 34

KS Fastigheter AB Vattlång 112 820 71 Ilsbo

9

Trons Gnista 1 - 2019


Text & foto: Göran Duveskog Text och foto: Göran Duveskog

Mission gör skillnad I januari reste Birger Skoglund och Göran Duveskog tillsammans med ett litet team, först till Tanzania och sedan över gränsen till Kenya för kampanjer och möten. Här kan du följa deras resa och känna de Afrikanska väckelsevindarna. Invigningen blev en riktig glädjefest Invigningen av kyrkan i Mbeezi, Dar esSalaam blev en riktig glädjefest! I Smålandskonferensen samlades det in ca 100 000 kr till detta i ett möte. Jeremia Lukikos vittnesbörd grep oss alla. Taket, golvet och grunden är klart på den nya kyrkan, men inte väggarna som än så länge består av tyg. Nu samlar de mellan 4 -500 människor en vanlig söndag. Invigningen var på en tisdag och drygt 200 kom. Fem andra kyrkor har också vuxit fram i Trosgnistans arbete i området. Vi fick avskilja två nya pastorer i mötet. En av dem fick döpa 100 nyfrälsta i sitt pionjärarbete.

Birger fyllde 75 år Birger Skoglund fyllde 75 år under resan och var kunde det firas bättre, om inte på pastorskonferensen i Mwanza Tanzania! Pastorerna lyfte honom upp på starka armar och bad för honom! Sedan predikade han om att bevara Andens eld i sitt liv. Birger önskar sig inga privata gåvor, men drömmer om en mindre lastbil/släpvagn utrustad med ljudanläggning, för evangelisation i Östafrika. Vi har ju över 1000 "skördearbetare" i Östafrika och ett sådant evangelisationsredskap skulle bli som en skördetröska. Birger är älskad och uppskattad av tusentals kristna i Sverige. Nu är det ett fint

GRA TULERA GRATULERA Bir glund Birgger Sko Skoglund på hans 75-års dag Hjälp Birger göra drömmen till verklighet! Ge din födelsedagsgåva till en lastbil/släpvagn med ljudanläggning för kampanjer i Östafrika! Ge din gåva via Trosgnistans Mission bg / swish 900 7378. och märk din gåva ”BS 75”

Trons Gnista 1 - 2019

10

tillfälle att välsigna denne Gudsman Still going strong. Vi upplever en stark skördetid i vårt arbete i hela Östafrika. Bed för oss. Mwanza, Tanzania Mamman lyfte upp sin sjuka dotter på plattformen. 14 år och tärd av sjukdom hade hon burits till mötet. Under de sista tre åren hade dottern inte kunnat gå. Även förmågan att hålla i ett föremål hade upphört. Hon såg hopkrympt ut. Men vid förbönen började ett mirakel ta plats. Några i vårt team grät då de såg flickan resa sig upp och börja gå, först med stöd och sedan själv. Mamman grät också. Vid konferensens avslutning vittnade många om helande och frälsning. Och när solen gick ned över Mwanza dansade och jublade folket! Det är väckelse i Tanzania! Kenya Svensk mission gör skillnad Trosgnistans center i Migori, Kenya, sjuder av liv. Jag var här första gången 1975 med Curt Johansson. Då fanns här en liten lerkyrka, inga träd eller hus utan bara sönderbränd mark på missionens tomt. Sedan dess har det byggts och nu finns Fortsättning sid 12


Mötesbild

Vid ett väckelse och friluftsmöte i Awendo, Kenya har 80 personer böjt knä i dammet och ber "himmelske fader, förlåt mig mina synder..." Resan har varit en upplevelse för livet, på många sätt. Men det som jag tyckte var helt klart bäst var mötena, vilken glädje,vilken fest! Sång och musik, under och mirakel skedde. Människor blev FRIA och fick möta JESUS. ”Ty Guds nåd har uppenbarats till frälsning för ALLA människor.” / Julia Lindström

Många av kyrkorna har bett Göran att tala om ”Israel, Bibelns profetior och Jesu återkomst”. Göran sätter ett fokus på hur Israel är navet i Guds frälsningshistoriska hjul. Han visar också på hur det moderna Israel och att det som sker nu har starka förebilder i en 4000 år gammal berättelse från Abrahams tid. Där finns landet Israel, Jerusalem, Messias-bilden och en konflikt som sätter Damaskus i centrum. Bibelns mysterium förklaras. Välkommen!

9-10 mars Lördag 17:00, 19:00, Söndag 11:00 Centrumkyrkan, Kinnarp 16-17 mars Lördag 16:00, 18:00, Söndag 11:00 Pingstkyrkan, Köping 23 mars 15:00, 18:00 Citykyrkan, Västerås i samarbete med ’Shalom över Israel’ Under de sista tre åren hade dottern inte kunnat gå men vid förbönen började ett mirakel ta plats. Flickan reste sig upp och börja gå, först med stöd och sedan själv. ”Nu gör jag någonting nytt, det spirar redan.” Gud är verkligen god! Lama går, döva hör, trasiga kroppar får liv igen. Det är bara några av de saker Gud har gjort under denna resa. Tycker det är så fantastiskt att alla är så hungriga efter Gud och Han mättar verkligen deras begär. / Olivia Lindström

21-22 april Påskdagen 18:00, Annandag Påsk 11:00 Pingstkyrkan, Nordmaling 27-28 april Lördag 16:00, 18:00 Söndag 11:00 Höglidenkyrkan, Hudiksvall 11-12 maj Lördag 17:00, 19:00, Söndag 11:00 Pingst- och Allianskyrkan, Värne 18-19 maj Lördag 18:00, Söndag 11:00 Pingstkyrkan, Leksand 31 maj SOS missionskonferens, Stockholm

Teamet från Sverige bestod av Julia Lindström, Olivia Lindström, Mikael Sjöberg, Birger Skoglund och Göran Duveskog.

11

6-10 juni Kampanj, Etiopien

Trons Gnista 1 - 2019


Forts från sidan 10

Mission gör skillnad! här ett kvinnocenter med 3-årig sömnadsskola och konferenscenter med logement, samt en 1-årig kurs i teckenspråk. 1978 bodde David och Anna-Britt Duveskog här och då började bibelskolan att byggas. Bibelskolan som nu är 2-årig, har 40 elever och 6 lärare. Många av eleverna finns nu över hela Östafrika och är nog våra mest framgångsrika pastorer. Många av dem döper skaror av nyfrälsta. Runt om i Kenya finns ca 1000 församlingar. Kyrkan i Migori byggdes ut för några år sedan och ska byggas ut igen. Centret har också lokaler för fadderarbetet som hjälper många hundra barn. Här finns flera bostäder och nu också ett bönecenter som Curt samlat in pengar till. Pastorskonferens I Migori hade Birger och jag en pastorskonferens tillsammans med ledare som John Abisai och Fanuel Nyamboro. Jag får nästan nypa mig i armen... Vi är inget stort samfund. Men till Guds ära har Trosgnistan fått tända en väckelsens eld i Östafrika. Vi kan plantera och vattna, men Gud ger växten. Tack till alla er som ber och stöder arbetet. Tack till alla missionärer som jobbat här. Tillsammans kan vi uträtta stora ting för Gud. Examensdag Elever och lärare marscherade med sina svarta dräkter och eleverna bar stolt sina examenshattar. Det rådde feststämning bland de ca tusen personer som samlats och de gungade i takt med musiken. Eleverna gratulerades och presenter delades ut. Jag predikade om det stora uppdrag som Gud har gett oss. Vi är himlens ambassadörer i den här världen. Jag berättade om hur Gud hjälpt genom olika prövningar. "Han som är Gud på höjden är också Gud i dalen." Uppdraget måste slutföras. Nu är nya infödda missionärer på väg ut för att vinna Afrika för Jesus.

Avslutningsmöte i Migori På söndagen var det stormöte i Migori. De hade satt upp 20 tält. Vilket arbete för ett möte. Men folket kunde inte rymmas i den stora kyrkan och inte i skuggan under tältdukarna heller. 2000 var närvarande varav 600 flickor från en gymnasieskola. 200 gensvarade på inbjudan till frälsning. Jag talade om Guds ingripande i livet då allt ser hopplöst ut. "God has the final word”. Många fick ett starkt möte med Gud. Unga skolflickor bad om mirakel för sina skolavgifter. Dagen avslutades med ett väckelse och friluftsmöte i Awendo. Det är resans sista bild på vår näthinna. 80 personer har böjt knä i dammet och ber "himmelske fader, förlåt mig mina synder..." När jag skulle hoppa in i bilen och åka iväg, kom pastor Margaret och Fanuel med en mamma. Kvinnan hade varit gift i många år men kunde inte få barn. Hon hade nu en liten pojke som hon gett namnet "Göran Duveskog". Hon sa - detta barn är ett mirakel. För några år sedan hade jag bett för dem och ett under skedde. Fyra flickors öde... Det är en märklig känsla att det jag berättar nu, kan avgöra fyra flickors öde... Fyra flickor i 15-års åldern knackade på

Det rådde feststämning i Migori då bibelskoleleverna tog sin examen.

Uppdraget slutfört Sista helgen blev intensiv. Vi genomförde allt trots att vi hade drabbats av magsjuka. I Agongo, Luo området, trängdes 1000 personer i kyrkan. Birger och jag predikade. Jag var här för 44 år sedan, då 21 år gammal. Överallt växer arbetet och människor hungrar efter Gud. Trons Gnista 1 - 2019

vår dörr på söndagsmorgonen. Bredvid dem stod pastor John. Flickorna hade ett gemensamt problem. De hade skickats hem från gymnasiet (Secondary School). De kunde inte betala. Två av dem hade tidigt förlorat sina pappor. En av flickorna hade en pappa som var mentalt sjuk. I december hade de klarat sig undan den fruktansvärda omskärelse-seden. Pastor John med team hade uppmanat familjer att hålla sina flickor gömda i hemmen och inte gå ut under denna tid. De lyckades rädda 600 flickor i sitt område, bl a dessa fyra unga flickor. Nu vädjade John om hjälp till deras skolavgifter. Ett år på Secondary kostar ca 3 300 kr. Att bo på internat kostar 1000 kr till. En förälder kunde hjälpa med hälften och en med 25%. De andra inget. Mammorna är fattiga änkor. Jag gav en liten handpenning till skolavgiftererna men jag kan inte glömma dessa flickor. Jag hoppas att samla in drygt 10 000 kr till så de fattiga flickorna inte skickas hem igen under detta läsår. För några år sedan då David och AnnaBritts son dog, upprättades en fond till Jonas minne för att hjälpa ungdomar i Kenya med utbildning. Vill du hjälpa? Du kan ge valfritt belopp via Swish/bankgiro 900 7378. Märk gåvan "Jonas fond - 4 flickor".

12


Gör skillnad

BLI FADDER! Många barn väntar på sin fadder! För 200kr/månad hjälper du ett barn med mat, kläder och utbildning. Men ditt fadderskap betyder mer än så - barnen känner sig värdefulla och älskade. Ge ett barn chansen till en bättre framtid! Skriv till info@trosgnistan.se eller ring 0278-13010. 420 Daniel, Kongo

414 Eint Hmu, Burma

Daniel och hans bror övergavs av sina föräldrar. De bor nu med sin farmor och faster (eller mormor och moster) i ett hus, bestående av ett rum, som är gammalt och i dåligt skick. Daniel går i första klass och gillar att sparka boll på fritiden. Han hjälper även till hemma med enklare sysslor.

Eint’s familj hyr en bambuhydda med grästak. Pappan är dagarbetare vilket innebär låg och ojämn inkomst. Mamman har hjärt- och njurproblem och kan inte arbeta. Det är tufft för familjen att betala skolavgifter för Eint som går i första klass och hennes två syskon.

2211 YYanike, anike, Rw anda Rwanda

3672 Arlin Cary Cary,, Indien

37 Robert, Burundi

Yanike som går i andra klass, bor med sin mamma och mormor som båda är arbetslösa. Hans pappa har övergett familjen och ingen vet vart han är.

Familjen hyr en liten hydda. Pappan arbetar i kyrkan och har en liten inkomst men den räcker inte till deras försörjning. Arlin går i fjärde klass och gillar att spela tennis.

Familjen bor i en liten lerhydda. Robert som har två bröder, tycker om att spela fotboll på fritiden. Pappan är evangelist men har ingen fast inkomst. Familjen är fattig.

681 Jingg oy ilippinerna Jinggoy oy,, FFilippinerna

421 Anjali, Nepal

2302 Zuleina, Keny Kenyaa

Jinggoy’s familj delar ett rum / hus av palmblad med två andra familjer. Pappan är fiskare medan mamma tigger till deras försörjning.

Anjali’s pappa har dött. Mamman är dagarbetare vilket innebär låg och ojämn inkomst, vilket gör det svårt att försörja de fem barnen.

Zuleina adopterades efter pappans död då mamman inte kunde ta hand om alla barnen. Hon går i fjärde klass och är duktig i skolan.

13

Trons Gnista 1 - 2019


HertzHudiksvall

Kungsgatan 51, 824 30 Hudiksvall, Tel: 0650-31121 hertz.hasse@telia.com

info@bunntrappan.se 0706 - 55 79 11, 036 - 541 83

Forssén El & Värme Sundbyvägen 27, 186 70 Brottby Tel: 08-512 412 69, 070-371 64 25

KS Fastigheter AB Vattlång 112, 820 71 Ilsbo

Andra lördagen varje månad sänds vårt program på Kanal 10, kl 20:30 med repris nästkommande söndag 12.30.

FLYTTAR? GLÖM INTE ATT MEDDELA OSS DIN NYA ADRESS ! info@trosgnistan.se 0278-13010

Trons Gnista 1 - 2019

14


8 -14 juli 2018 Ralingsåsgården, Aneby

Bli en del av konferensen! Utan alla våra underbara frivilligarbetare skulle inte konferensen fungera. Var med du oxå och gör konferensen! Kontakta Jeanett! Ps. En viss rabatt på priserna ges till dig som hjälper till.

Boende - Kommer du med egen husvagn, husbil eller tält, behöver du boka plats. I servicebyggnaden finns kök för självhushåll. Där finns även en matsal, där du kan köpa frukost, lunch, kvällsmat och nattfika. (Behöver inte förbeställas)

Serveringen: Är öppen fr o m söndag 8/7 (kvällsmat) t o m sönd 15/7 (frukost) Mattider och Frukost Lunch Kvällsmat Nattfika

priser: 09:30 - 10:30 13:00 - 14:00 16:45 - 18:00 Efter kvällsmöte

Vuxna: Ungdom (13-gymn): Barn 7-12 år Barn 0-6 år

Husvagnens ägare ser till att vagnen är på plats med ev förtält uppställt, färdig för dig att flytta in. Priserna bestäms av ägarna och varierar beroende på storlek, årsmodell och utrustning men räkna mellan 3000-5500kr för hela veckan.

50:80:65:35:-

Dagkort:

Veckokort:

utan nattfika

med nattfika

175:130:85:gratis

210:165:105:gratis

utan nattfika

1030:775:515:gratis

- Behöver du hyra husvagn, bokar och betalar du numera direkt till husvagnsägaren. Information om tillgängliga vagnar finns på www.smalandskonferensen.se efter den 15 mars. Listan uppdateras löpande.

med nattfika

1275:1020:635:gratis

OBS! Glöm inte att boka plats för din hyrda vagn. Campingavgift tillkommer både för egna och hyrda husvagnar, husbilar och tält. Campingavgifter: Husvagn / husbil med el: Husvagn / husbil utan el: Tält

Vill du boka eller har du frågor? Mejla jeanett@trosgnistan.se eller ring 0278-130 11

180:-/natt 140:-/natt 75:-/natt

i närheten ka boende o b 0 n e v ä n 0380-462 4 Du ka y Turistbyrå b e n A m o g en

www.smalandskonferensen.se 15

Trons Gnista 1 - 2019


POSTTIDNING B BEGRÄNSAD EFTERSÄNDNING Vid definitiv eftersändning, returnera tidningen med ny adress till: TROSGNISTAN, Box 1112, 821 13 Bollnäs

Ralingsåsgården, Aneby 7 -14 juli 2019

Deresse Lakew, pastor från Etiopien med en stark profetisk gåva. Gör hans besök känt bland dina afrikanska vänner.

Christopher (Alam) El Hashemi, reser i hela världen och har möten och kampanjer. Starka mirakel sker.

Barnkonferens

Ungdomskonferens Matz & Elisabeth Wiklander, Kevin David med team

! n e m Välkom

info@trosgnistan.se 0278-13010

Trons Gnista 1 - 2019

Göran Duveskog, Tord Renkel, Curt Johansson, GertOve Liw, Birger Skoglund, Mika Halkola, David Duveskog, Dimitri & Natasha Laptev Ukraina), Göran Oscarsson, Linda Bergling, Morgan Carlsson, KG Larsson, Samuel Liljeblom

ch En missions- o ens r e f n o k e s l e k c vä n! e j l i m a f a l e h r fö

Arrangeras av::

Alexandra & Emmanuel Hyllerud med flera

Daniel Alm, ledare för Pingströrelsen och pastor i Pingstkyrkan, Västerås. Han är en visionärledare med ett starkt budskap.

www.smalandskonferensen.se 16