Julemagasinet 2014

Page 1

God Jul!

JULE

6. ÅRGANG – 2014

MAGASINET

VESTBY ÅS FROGN

SOMMER

MAGASINET

VESTBY ÅS FROGN

JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

1


ALLTID

Scenery & retouch: Gimpville. Foto: Aksel Jermstad - byAksel

TENK DEG EN HYGGELIG HANDLEGATE HVOR BUTIKKER MED BARE KJENTE MERKEVARER LIGGER PÅ REKKE OG RAD. TENK DEG AT ALT ER PÅ SALG. ALLTID!

I NORGES ENESTE MERKEVAREBY FÅR DU OPPTIL 70 % AVSLAG PÅ SPORT- OG FRILUFTSBEKLEDNING, KLÆR, SKO, INTERIØR OG BØKER.


Innhold

Julegaven

6

Vestby Korforenings julekonsert

8

Inspirerende julemarked

10

Piken med svovelstikkene

12

Andre år på senteret, Vestby Storsenter

14

Ildsjeler står på for et Hospice-tilbud i Son

16

Vitenparken - campus Ås

18

Jul på Follo Folkehøgskole

20

Frivilligsentralene

24

Lysende førjulstid i Drøbak. Drøbak Amfi

28

Julebrev fra Son, Hjemme hos Nils Kjær

30

Follominne 2014

32

Gammel julepynt

34

1800- tallet på godt og vondt

36

Hver fjerde handlepose vi kjøper går i søppelkassen

38

Klar for jul på Vinterbro

40

Julefisk på mange vis

44

Jul i Hallanderiet

46

Utveksling til Nederland

48

Koding for kidsa

50

Johan Alnes Ordfører i Ås kommune

52

Aas Bistro - kvalitetsmat etter seseong

54

Mirakelåret 1814- 200 år i 2014

56

Dyrenes side

60

Erik Thorsnes minnefond

62

Julen og nyttår i Drøbak

64

Elna Fredhøy står på i Frelsesarmeen

66

PÅSKE

Dukker og garn i skjønn forening Julestemning på Torget May-Britt Kjeserud

52

24

20

34

48

67 MAGASINET 68

VESTBY ÅS FROGN 69

JULE-QUIZ

70

Velkommen til kirke

72

Snart erè jul igjen ja snart erè jul igjen

74

Løsninger JULE-QUIZ

76

62

JULE MAGASINET

VESTBY ÅS FROGN

Utgiver:

w w w.mediasenteret.no

Kleverveien 3 1540 Vestby Tll. 64 98 52 80 Fax: 64 98 52 89 post@mediasenteret.no www.mediasenteret.no

10

Totalopplag: 21.000

Distribueres til Ås: 6.800 husstander og 650 bedrifter Distribueres til Vestby: 6.700 husstander og 550 bedrifter Distribueres til Frogn: 6.700 husstander og 550 bedrifter. samt til hytteeierne i kommunene. Distribueres til Sjøhagen, Moss: 600 husstander

54 Ansvarlig redaktør/daglig leder: Ronny Nermo Mediekonsulent: Espen Oddhaug Grafisk designer: Christine F. Johannessen Frilans-journalister: Arne Eriksen Espen Franck-Nielsen Hege Krogseth Birgitte Sofie Henriksen Aase Weydahl-Ottesen Siri Katrine V.inje Haugen Trykk: Grøset Trykk Forsidefoto: Knut Christian Hallan. Fra venstre barnebarn/lillebror Bo Hallan, 6 1/2 år, 1 klasse og barnebarn/storesøster Blanca Hallan, 9 år, 4 klasse. Begge går på Son skole.

SOMMER MAGASINET Hytteeierne i de 3 kommunene

66

VESTBY ÅS FROGN

36


Hva venter du på?

Nye, energieffektive boliger til salgs! Hustype Terne BRA: 189 kvm Sov: 4 (5) Bad: 2 Pris: 5.450.000,-

Nye, energieffektive boliger til salgs på Store Brevik! Hustype Skagen BRA: 180 kvm Sov: 4(5) Bad: 2 Pris: 5.450.000,-

J

R

U L S T

I

olig kjøp b før jul og få strøm gratis i 3 år*

Ø

J

U D

B

*) Begrenset oppad til kr. 75.000,- for Terne og Skagen, og kr. 60.000,- for Spesial. Tilbudet gjelder ved signert kjøpekontrakt før 24.12.2014.

L

F R

F

Ø

L

U D

Hustype Terne BRA: 189 kvm, Sov: 4 (5), Bad: 2 Pris: 5.450.000,-

B

De nye boligene som bygges på boligfeltet på Store Brevik i Son, er så energieffektive at utbygger gladelig betaler strømutgiftene dine helt til 2018*. Området ligger ca. 4 km syd for Son sentrum og er et meget barnevennlig boområde. Boligene holder en høy standard og får en vestvendt orientering med meget gode solforhold. Kontakt megler på tlf. 64 98 66 88 for mer informasjon om prosjektet.

U L S T

Hustype Skagen BRA: 180 kvm, Sov: 4(5), Bad: 2 Pris: 5.450.000,-

I

Hustype Spesial Tomannsbolig BRA: 140 kvm, Sov: 4, Bad: 1 Pris: 3.990.000,-

Det skal bygges 9 eneboliger og 1 delt tomannsbolig, og det er førstemann til mølla!

Foss & Co Avdeling Son Storgata 30, 1555 Son Telefon: 64 98 66 88 www.fossco.no

Foss & Co Avdeling Vestby Vestbyveien 13, 1540 Vestby Telefon: 64 98 66 85 www.fossco.no


n e g a h y Vestb

– Kommer for salg!

Salgsstart Våren 2015

12 moderne leiligheter med kort gangavstand til stasjonen og Vestby sentrum! I Vestbyhagen vokser det nå opp et nytt og spennende bomiljø med kun 5 minutters gangavstand til togstasjonen og Vestby sentrum/Vestby storsenter. Området er barnevennlig med grønne arelaer og turmuligheter rett utenfor inngangsdøren! Med kort vei til alt du trenger, sparer du samtidig masse penger.

Kontakt oss for mer informasjon og for å bli den første som mottar salgsoppgaven når den er klar! Send en e-post til erlend.l@fossco.no for å melde din interesse!

Foss & Co Avdeling Son Storgata 30, 1555 Son Telefon: 64 98 66 88 www.fossco.no

• • • • • • •

Priser fra 1.940.000,Fast pris og lav dokumentavgift Muligheter for individuelle tilpasninger BRA fra ca. 64 – 71 kvm Pendlervennlig Praktisk planløsning God standard

Foss & Co Avdeling Vestby Vestbyveien 13, 1540 Vestby Telefon: 64 98 66 85 www.fossco.no


JULEGAVEN

Jeg dro meg selv tilbake til virkeligheten og konsentrerte meg om å styre tøflene mot huset igjen. Før jeg visste ordet av det, skled jeg på en av hellene som var dekket av vått løv. Lokalavisen og konvolutten fløy til alle kanter, mens jeg landet med et smell. På rompa. Nærmere bestemt på den upraktiske tingen vi har helt nederst i ryggen. Halebenet. Smerten var så sterk at jeg ikke klarte å skrike. Jeg ble sittende som lammet å holdt pusten en lang stund. Det var så inni granskauen vondt. Jeg aner ikke hvor lenge jeg satt der ute av stand til å røre meg. Tårene stod plutselig i øynene jeg hadde knepet sammen. Au, au, au! Smertene avtok ikke, men jeg begynte så smått å tenke og åpnet øynene forsiktig.

JUlenovellen v/Hege Krogseth

November var trist og grå med tåke og regn hver eneste dag. Det var en sterk kontrast til hvordan både sommeren og høsten hadde vært. Det hadde vært sol, sol og bare sol. Kun et regnskyll som hadde frisket opp i ny og ne. Nå var det nesten desember, og gråere var det ikke mulig å få det. Jeg, Pernille Kristiane Pedersen satt ved kjøkkenbordet og kikket nokså motløs ut på gårdsplassen. Det var nå jeg skulle kose meg og nyte min nye tilværelse. Fra jeg overtok huset etter mormor i sommer, hadde jeg vasket, luftet og malt og gjort stedet til mitt eget med små grep og de midlene jeg hadde. Først hadde jeg hjulpet mormor å vaske alt sommertøyet hennes, pakket, pakket og pakket til det lange sydenoppholdet hun skulle ha over vinteren. Så fikk jeg hjelp av mamma til å pakke ned mormors eiendeler og de møblene hun skulle ha med til omsorgsboligen hun skulle flytte inn i til våren. Vi hadde pakket nesten en container full. Det hadde vært mye arbeid. Mormor selv var så dårlig til bens nå at hun hadde sittet i en stol og kommandert, pekt og bekymret seg for hvordan alt skulle gå.

6

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

blokk på Ammerud. Selvfølgelig ville jeg bli lykkelig nå. Om jeg så skulle feire julen i helt ensom majestet. Mat hadde jeg jo alltids i fryseren. Mormor hadde lagt igjen mye i den. Veldig mye.

Jeg fylte kaffekoppen på nytt med sterk kaffe og litt melk og tok en sjokoladebit. Jeg sugde ettertenksomt på fruktnøtt-sjokoladen. Hva nå, da, Pernille K.P., mumlet jeg, eller nesten hvisket jeg. Tross alt snakket jeg med meg selv. I en alder av 40 år. Brått reiste jeg meg opp og gikk opp på badet og stilte meg foran det store speilet som hang igjen etter mormor. Lyset er heldigvis ikke så sterkt på badet; jeg har ikke modernisert verken det ene eller det andre foreløpig. Jeg syntes at jeg så gammel, sliten og litt ensom og forlatt ut, liksom. – Det er nå du skal nyte din nye tilværelse i verdens koseligste lille, gule hus, formante jeg meg selv i speilet. -Riktignok på et sted hvor jeg bare kjente naboen og var på hils med de andre i gata, så vidt, men med all verdens muligheter. – Herlighet, jente. Skjerp deg. Tenk positivt, Gjør noe! I dag er den første dagen i resten av ditt liv. Rett over helgen var feriedagene slutt, og jeg skulle jobbe som julehjelp i Rema 1000 inntil videre. Et sted måtte man begynne. Resolutt rev jeg av meg arbeidstøyet jeg hadde bodd i de siste ukene. Innerst i toalettskapet fant jeg en krukke med ansiktsmaske som jeg klinte på i et tykt lag.

Etter en god, varm dusj og hårvask, tørket jeg meg godt og tok på meg slåbroken etter morfaren min. Den var stor til meg, men veldig god. Morfar rakk aldri å bruke 70 års– gaven noe særlig siden han døde brått på en skogstur for 4 år siden bare en måned etter den store feiringen. Jeg elsket slåbroken, for den minte tross alt om han. Hvis jeg snuste veldig godt på kragen, kjente jeg duften av etterbarberingsvannet hans. Vaske den hadde jeg ikke hatt hjerte til enda. Føttene stakk jeg inn i de store tøflene, også etter morfar, før jeg kikket ut av døra til alle kanter. Det var klar bane, og jeg tøflet ned til postkassa. Der var dagens avis, en konvolutt – helt sikkert en regning, og det var det. Jeg sukket og kjente på fortvilelsen. Det nærmet seg jo jul. Her stod jeg uten en eneste plan for høytiden. Ikke var det igjen noe særlig på kontoen heller. Alt hadde sett så lyst ut, og jeg skulle feire jul i eget hus. Foreldrene mine hadde stusset over at jeg ville være der alene, men jeg hadde blåst av alle deres bekymringer. Dette var jo drømmen min. De kunne bare reise nordover til broren min og familien. Jeg var tross alt en selvstendig kvinne, vant til å ordne opp. Nå bodde jeg akkurat i drømmehuset etter å ha bodd årevis i en sliten

De nakne bena mine var hårete. Den ene tøffelen satt på foten. Den andre lå et par meter bortenfor. Smertene tiltok, og jeg kjente at svetten piplet i panna, selv om det egentlig var kaldt å sitte på den våte bakken. – Hjelp, prøvde jeg å rope, men stemmen bar ikke. Akkurat som i en drøm jeg pleier å drømme. –Hjelp! – Tårene begynte å komme for alvor da jeg plutselig hørte motordur nærme seg. Til slutt stoppet den rett ved. Jeg klarte ikke å snu meg – det var såååå vondt selv om jeg satt helt stille– og da en stemme spurte: -Hva driver du med, bare mumlet jeg til svar mens tårene haglet. Først så jeg en skygge, før eieren av stemmen kom helt opp på siden av meg og jeg snudde hodet og kikket, både pinlig berørt og lettet på samme tid. Der stod nemlig, ja, jeg lyver ikke, selveste julenissen. Til tross for min miserable tilstand, så jeg at det var en julenisse med ekte skjegg og buskete øyebryn som også så helt ekte ut.. -Nissen, sa stemmen. Hei, jeg heter Nissen. Ja, Ola Nissen. Kan jeg hjelpe deg med noe? Selvfølgelig kunne han det, men aller først begynte jeg å le. En fullstendig hysterisk og tåpelig latter. Det var Nissen, selveste Nissen. Han så komplett idiotisk ut. Han hadde på seg en nissedrakt av det billige sla-


get. Buksene var korte, ermene var korte, mens selve nissemannen var veldig lang. Så tenkte jeg litt over hvordan jeg selv så ut der jeg satt i all min ynkelighet. Jeg sluttet å le like fort som jeg begynte, og Nissen løftet meg forsiktig opp mens jeg jamrende fortalte hvor vondt jeg hadde det. Han bar meg inn i huset og bort i mormors gamle, gjensatte sofa som var myk og god,gudskjelov, før han ringte legevakta tross mine protester. -Varme, Ibux og Paraset, hvile, forsiktige bevegelser, hjelp til å komme opp og ned av sengeleie, hørte jeg han gjentok. –Røntgen i morgen hvis ingen bedring. Ja, jeg kan sikkert være sjåfør, hørte jeg Nissen si. Før jeg fikk sukk for meg, forsvant hjelperen min ut døra, og jeg hørte en motor som ble startet. Jeg ble sittende, halvveis liggende, fullstendig fortumlet. Smertene var like ille. Det varte og det rakk før jeg hørte motordur igjen, og Nissen igjen sto i døra med en pose fra apoteket. Han forsvant på kjøkkenet og kom tilbake med vann og en varmeflaske. En halvtime gikk etter at jeg hadde svelget en Ibux og en Paraset.. Nissen hadde på mirakuløst vis fått varmeflaska så godt inntil baken min som det lot seg gjøre, før jeg kjente en liten lettelse og begynte å puste normalt. Først da klarte jeg å snakke. – Hvorfor har du på deg nissedrakt nå, var det første jeg kom på å si. – Det var et veddemål, mumlet Nissen. Eller Ola som han altså het. – Hvorfor er du grønn i fjeset, parerte han. Da kom jeg på ansiktsmasken og tok meg til kinnene. Det var en fullstendig stivnet maske jeg kjente med loddrette fordypninger etter tåreflommen. Flau ba jeg Ola om å hente en vannbolle og klut og fikk av meg det verste, før jeg sank sammen igjen. Kort fortalt; jeg overlevde. Det første døgnet svelget jeg Ibux og Paracet så ofte det var forsvarlig. Jeg klarte så vidt å karre meg på do, og takket morfar stille for at han hadde lagt inn toalett i første etasje også. Ola smurte kveldsmat før han gikk og beordret meg til å ringe han fra mobilen min som han la på salongbordet. Den påfølgende dagen kom han innom før jobben sin og etter job-

ben sin. Han lagde brødskiver og hadde med take-away fra kinarestauranten, og endelig lot jeg meg overtale til å bli fraktet til legevakta for røntgen i kveldingen. Smertene var om mulig blitt enda verre. Og joda, bildene viste at det var en skikkelig brist i halebeinet. -Ikke noe å gjøre ved, sa doktor – gud vet hva han het – jeg hadde så vondt der jeg lå nærmest i stabilt sideleie. – Det er ingen vits i å operere. Det kan gjøre vondt verre. Nissen Ola viste seg å være en fantastisk sykepleier, støtte og hjelper. Han bidro med høytlesning, idiotiske spøkelsesfortellinger som han påstod var selvopplevde, historier fra gata her hvor han hadde vokst opp og bodde i igjen sammen med sønnen etter at foreldrene hans hadde emigrert til Spania. Nissen Ola viste seg å være gutten jeg av og til hadde lekt med i småbarnsalder, men ikke sett på mange år. Han hadde gått på skole i Oslo, senere i Trondheim. Dessuten hadde han ikke skjegg da vi var små. Nissen Ola var egentlig svært så sjenert, og vi hadde vel aldri blitt kjent, hadde ikke han vært kamuflert i en fravokst nissedrakt og funnet meg i en så akutt situasjon i en utrolig lite sexy påkledning og han bare måtte ta seg av meg. Ikke før vi var kommet langt inn i jula – ja, det var på selveste julaften, og han hadde stekt ribbe og pølser og varmet både gul og rød surkål og servert meg på et brett i sofaen der jeg stadig var delvis sitte-liggende. Ikke før den ferdig kjøpte riskremen med mandel som jeg fikk på min skål var servert, fikk jeg høre hva veddemålet hadde gått ut på. Det handlet om Ola Nissen turte å kjøre bort på sønnens scooter i nissedrakt og sjekke hva slags dame som hadde flyttet inn i gamle Olines gule stue. Da skulle han slippe å bli med sønnen og kjæresten til Spania i jula og være hos foreldrene. Nisser liker seg jo som kjent best jo lenger nord de kommer, og jo kaldere det er, jo bedre. Nå ble det ikke så kaldt for denne nissen, for han fyrte og fyrte i vedovnen for at jeg, pasienten, skulle holde varmen. Denne nissen ble dessuten min eneste julegave det året, men den fineste julegaven jeg noen gang har fått og kommer til å få.

Inspirasjon og gode gaveidéer får du hos oss ! God Jul og Godt Nyttår!

Vi har gavekort til en du er glad i... Follos største utvalg i garn! Alle prisklasser. Stort utvalg i quiltestoffer, sytilbehør, broderier og heklegarn.

Følg oss på facebook

Velkommen til en hyggelig førjulshandel

Bryggerhuset

Mølleveien 20, 1540 Vestby tlf. 64 98 22 99

Nye åpningstider: man. - ons. : 10 - 16, tor - fre. : 10 - 16.30, lør.: 10 - 15

Julekalenderen har kommet!

595,-

(verdi kr 1500,-)

Salg av gavekort på aromaterapi, hud- og fotpleie m.m.

NY ADR.!

Hud Fotpleie Aromaterapi

Stjerneveien 2, Vestby Tlf. 64 95 03 56 / 901 56 280

JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

7


Koret stilte sporty opp til fotografering på en av øvelsene før årets julekonsert. Foto: Heidi Lesterberg

Barrat Dues Musikkinstitutt, og har etterutdanning innen kor. Når jeg spør henne om tre gode grunner til å være dirigent for Vestby Korforening, svarer hun: - De er en gjeng som ønsker å utvikle seg, og som reiser på seminar og kurs for å lære mer. Spesielt med Vestby Korforening er at de velger workshops og kurs-seminarer, og ikke bare ”kose-turer”. De skal for eksempel på rytmisk korfestival i Danmark i pinsen. Koret er ikke redd for nye utfordringer, noe som er en positiv egenskap. Hun er engasjert i korets utvikling, og er et godt bidrag for dem når de skal øve på sangene til årets julekonsert. Julekonserten til Vestby Korforening

Vestby Korforenings Julekonsert Lille julaften er det igjen julekonsert i Vestby kirke med Vestby Korforening. Tradisjonen tro blir det mange fine julesanger og god julestemning. Siri Katrine Vinje Haugen Litt om Vestby Korforening

Vestby Korforening har eksistert i 77 år, siden oppstart 12.november 1937. I dag har koret 29 aktive medlemmer i alt fra tenåringer til godt voksne, og begge kjønn er representert. En av fordelene ved et blandet kor er et større spekter når det gjelder klang. Flere stemmegrupper gir et bredere musikalsk register. Vestby Korforening er et rytmisk kor. Det vil si at sangene til koret har mest fokus på pop, rock og jazz med spesial arrangementer for kor. Til julekonserten derimot er det mest tradisjonelle julesanger som står på programmet. Koret har ca.3-4 konserter hvert år, og de tar også på seg ulike oppdrag for bedrifter og Vestby kommune. Av faste konserter er det til vanlig to konserter. I vår hadde Vestby Korforening en egen forestilling, som de hadde jobbet hardt med over en to-års periode. Forestillingen hadde både sang og scenekoreografi. De har et større prosjekt hvert 2-3 år, som er til stor glede for både dem og publikum. Men vanligvis er det en vanlig konsert på våren og en tradisjonsrik julekonsert.

8

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

I januar er det nyrekruttering av nye medlemmer til koret, og da er det mannlige sangere som søkes aller helst. Den 22.januar er de på Herreavdelingen på Vestby Storsenter i forbindelse med verving av menn. Dette fordi koret har mest kvinnelige sangere fra før av. Men alle er velkommen til å bli med i Vestby korforening. Hvis du kunne tenkt deg å synge i kor, så er det bare å ringe dirigenten Eli Anne Enderød på tel. 41 45 69 37 eller leder i koret Aud Johanne Furset Hagen på tel. 90 86 36 36. Øvrig kontaktinformasjon finnes på Facebook, søk på Vestby Korforening og på Vestby kommune sin hjemmeside under oversikt over lag og foreninger. Ellers så er det også fullt mulig å komme på en øvelse, for å sjekke ut om å synge i kor er noe for deg. Til og med uten å gi beskjed på forhånd. Positivt å synge i kor

er fokus på nået, og en konsentrasjon om her og nå. En korøvelse er en påkobling til et øyeblikk i nået. Korsangere kan også få mer energi ved å synge. Mange som kommer på øvelsene slitne, går igjen med påfyll av energi etterpå. Når jeg spør dirigenten til koret om tre positive ting ved Vestby Korforening, svarer hun blidt: - Koret blir bedre innen rytmisk musikk, og de satser på å bruke penger på å kjøpe arrangementer som er laget til dem. De er også en hyggelig gjeng. Dirigenten til koret

Eli Anne Enderød har vært dirigent for Vestby Korforening i ca.6 år. Hun er utdannet innen piano ved

Årets julekonsert starter kl.22.00 den 23.desember. Den holdes i Vestby kirke, og varer ca.1 time. Det er gratis inngang, og alle som vil få med seg stemningsfull og vakker julemusikk er hjertelige velkomne. Det er mulighet til å gi en pengegave til koret på konserten, og dette er en flott inntekt for koret. På kvelden lille julaften vil kirken fylles med tradisjonell julemusikk, og i år blir det også litt påfyll av noe nytt. Her blir det masse fine julesanger tradisjonen tro. Julekonserten er et tradisjonsrikt julebidrag i Vestby, og det er blitt holdt konsert i 10-15 år på rad. Så dette er en populær arrangement som er verdt å få med seg. Jeg spør Eli Anne Enderød om det er noe spesielt hun vil nevne om konserten til sist, og hun svarer: - Julekonserten er en viktig tradisjon for koret, og for Vestby tror jeg. De siste årene har Vestby kirke vært helt full på lille julaften. Mange går i kirken etter å ha pyntet ferdig til jul. Det å gå på julekonserten til koret er for mange starten på julaften.

Fordeler ved å synge i kor er mange, og noen gode grunner er det sosiale aspektet. Flere mennesker som kommer sammen om en felles interesse, og har det gøy. Å synge i kor gir også mestringsfølelse, og en mulighet til å utvikle seg. Korsangere får også øvd seg på tilstedeværelse, nesten litt mindfullnes. Det Koret på scenen i 2011 på BlackBox på Follo Folkehøgskole. Foto: Vestby Korforening


Møbler og interiør

Møbler og interiør Vi Vi har har bygd bygd om om og ønsker og ønsker Vi har bygd om velkommen velkommen til til og ønsker større butikk i Vestby. større butikk i Vestby. velkommen til

Se vårt utvalg norske Seav vårt utvalg avmøbler! norske møbler!

større butikk i Vestby. FRA FRA KR KR Elantra Elantra salong salong 3+2 3+2 fra norske fra norske Hjelmeland Hjelmeland

Elantra salong 3+2 fra norske Hjelmeland

Rosmersholm Rosmersholm salong salong

fra norske Tonning&Stryn Rosmersholm salong fra norske Tonning&Stryn fra norske Tonning&Stryn

Avensis salong 3+2. Før kr 17.990,-

23.700,23.700,-

FRA KR

23.700,-

3-SETER 3-SETER KR KR

32.150,32.150,32.150,3-SETER KR

TILBUD KR

10.990,-

FRA FRA KR KR

44.940,44.940,-

Conrad Conrad fra fra norske norske Sitwell/Hoff Sitwell/Hoff møbler. møbler. Leveres som hjørne Conrad fra norske Sitwell/Hoff møbler. Leveres som hjørne eller eller 3+2-seter. 3+2-seter.

FRA KR

44.940,-

Leveres som hjørne eller 3+2-seter.

Shakespeare sofa Shakespeare Shakespeare sofa sofaiii Anilin hud. Anilin Anilin hud. hud.

FRA KR

FRAKR KR FRA

22.990,22.990,22.990,-

Malin 3+2 avbildet Malin3+2 3+2i iiavbildet avbildet Malin stoff, kr 17.490,stoff, stoff,kr kr17.490,17.490,-

FRA KR

FRAKR KR FRA

8.990,8.990,8.990,-

Julegavetips • Stort utvalg i pynt og interiør.

Vestby: Høgdaveien 4, Vestby: Vestby: 1540 Vestby 4, Høgdaveien Høgdaveien 4, Tlf. 64Vestby 87 74 00 1540 1540 Vestby 41 48 73 97 Tlf. 64 87 74 00

Fredrikstad: Dikeveien, Fredrikstad: Fredrikstad: 1661 Rolvsøy Dikeveien, Tlf.1661 69Dikeveien, 35 29 00 Rolvsøy

1661 Rolvsøy Tlf. 69 35 29 00 Tlf. 64 87 74 00 Tlf. 69 35 29 00 41 48 73 97 41 48 73 97 Åpningstider: Mand-fred 10-18, lørdag 10-15, søndag stengt. post@classicmobler.no - www.classicmobler.no

Åpningstider: Mand-fred 10-18, lørdag 10-15, søndag stengt. post@classicmobler.no - www.classicmobler.no Åpningstider: Mand-fred 10-18, lørdag 10-15, søndag stengt. post@classicmobler.no - www.classicmobler.no


Inspirerende julemarked

Are Larsen har laget papirlykter i en årrekke, og føler ikke at han er ferdig med å brette enda.

Frida Pollen har lært seg å tvinne tau med en reperbane.

Julemarkedet er en viktig tradisjon på Steinerskolen, og et godt bevis på at de flotteste Birgitte Henriksen

Når julemarkedet går av stabelen på Steinerskolen i Ås er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Ikke før er et julemarked i havn, før planleggingen av neste år starter.

Foreldreengasjement

Det forteller Siv-Gøril Romsdal og Solrun Fanakrå-Staurnes, to av dem som har sittet i årets komite. Komiteen velges hvert år, men ofte stiller folk opp flere år på rad. Alle foreldrene er engasjert både i produksjon i forkant av julemarkedet og i avviklingen av selve arrangementet. Dette bidrar også til godt samhold mellom foreldene. - Vi er en liten skole med i underkant av 100 elever. Julemarkedet er en fast tradisjon på Steinerskolene, og inntektene går utelukkende til miljøtiltak for elevene, forteller Sissel Haugen, som er lærer og pressekontakt på skolen.

10

Papirlykter

Velfylte parkeringsplasser vitner om at julemarkedet er populært, også blant folk som ikke har noen direkte tilknytning til skolen. Faklene langs veien setter stemningen, og fra grenene på tuntreet henger det hyggelige glasslykter. I et telt på tunet selges julekranser og sprøytefrie julenek. Og inne i lavvoen ved siden av står Are Larsen og selger stjernelykter av oljet papir i mange farger. Den største av dem tok det ham 23 timer å lage, og den koster deretter. Han har ikke lyst til å gi seg riktig enda, selv om han snart er ferdig som Steinerskole-pappa. Noen lykter er laget av ferdigfarget papir, andre maler han selv før de brettes. Soyaoljen gjør arkene mer transparente slik at lyset skinner fint igjennom, og tar man godt vare på lyktene kan de holde i mange år. Det ser avansert ut, men bretteteknikken er ikke noen hemmelighet. - Jeg lærte det av en annen steinerforelder, og dette er tolvte året jeg lager egne lykter, sier Larsen, som også har lært teknikken videre til andre.

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

Erlend (6) og Anne (3) har skaffet seg julenek.

Hoppetau

Ti år gamle Frida Pollen får prøve seg med en reperbane, og tvinner sitt eget hoppetau av tre strimler av gamle stretchlaken som hun fester på kroker før hun begynner å sveive. Hun er godt fornøyd når hun hopper avgårde med resultatet. Frida går ikke på Steinerskolen selv, men har vært på julemarkedet flere ganger og synes det er mye spennende å se på. - Jeg liker å lage ting selv også, sier hun. På markedet er det også et imponerende utvalg av håndverksprodukter, laget av foreldrene ved skolen. Strikkede sokker, middelaldervesker, sverd med skjold, heklede lykter, forklær, vesker og poser med blomsterfrø. For å nevne noe, her skorter det ikke på kreativiteten. Om man ikke kan kjøpe med seg alt, er det mer enn nok av inspirasjon å hente med seg hjem.

Forestilling

Det samme gjelder i det gammeldagse kjøkkenet, hvor lekre små pepperkakehus kjemper om oppmerksomheten med chutney og marmelader, kjeks, godterier, ferske brød og tørket sopp. - Det er tradisjonelle norske ting laget etter gamle oppskrifter. Mye av det er økologisk, og jeg synes det er mye kreativ og bra innpakking også, sier Åshild Bergbråten Hansen, som har mer enn nok å gjøre med å ta seg av pågangen fra kundene. Selv om det er foreldrene som har ansvaret for selve julemarkedet, er dette en stor dag også for lærere og elever. Elevene bidrar med vakker sang, fløytespill, resitasjon og eurytmi i en forestilling i gymsalen. Barnas hule er forbeholdt de minste. Her har barna vært med og laget salgsvarene. De får også vise frem ting de har laget på skolen i en egen elevutstilling.


EUROPRIS VESTBY

Åpent 9 – 20 (18)

SJEKK PRISEN!

18 r ringe

149.-

99

KUN

90

KUN

DEOSTICK

KRANSEKAKE

75 ml, stort utvalg i butikk.

SJEKK PRISEN!

499.-

MOBILTELEFON LG L30

3,2'' touchskjerm. Android. 4 GB internminne, MicroSD minnekortleser, SIM-kort, 2 megapiksel kamera.

Gjør et kupp!

Ferdigpyntet, norskprodusert.

25-pk

9

FRA

90

SERVIETTER OG ANTIKKLYS

25-pk. 2-lags servietter 33x33 cm. 9,90 10-pk. stearinslys rød eller hvit. 14,90

Gjør et kupp!

Mandag – tirsdag Onsdag – torsdag 12-pk

SYMASKIN SINGER PROMISE 1408 Syr rettsøm, sikksakk, elastisk søm, 3 kantesømmer og knappehull.

5 100.FOR

599.-

KUN

KJØP FLER - SPAR MER! VEDBRIKETTER Pris pr.stk. 29,90

249.-

FRA

SKINNTØFFEL

Tøffel str. 16/17 - 20/21 249,Tøffel str. 22-35 Barn 299,-

Gjør et kupp!

Fredag – lørdag

% 0 5 ÷

199.-

FRA

JULETRE MED LED-LYS

150 cm, 160 LED-lys. NÅ 199,180 cm, 200 LED-lys. NÅ 249,-

JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

11


Piken med svovelstikkene Det var gresselig kaldt. Det snedde, og det begynte å bli mørke kvelden. Det var da også den siste kvelden i året, nyttårskvelden. I denne kulden og i dette mørket gikk det en liten fattig pike, barhodet og med bare føtter gjennom gatene. Ja, egentlig hadde hun hatt tøfler på seg da hun gikk hjemmefra, men hva hjalp det? Det var noen riktig svære tøfler, så store at moren hennes hadde brukt dem den siste tiden, og den lille piken mistet dem da hun skyndte seg over gaten, akkurat idet to vogner for forbi i voldsom fart. Den ene tøffelen klarte hun ikke å finne igjen, og den andre tok en gutt og løp sin vei med. Han sa at han ville bruke den til vugge når han selv fikk barn. Og der gikk den lille piken med de bare, små bena, som var røde og blå av kulde. I et gammelt forkle hadde hun en mengde svovel–stikker, og en bunt gikk hun med i hånden. Ingen hadde kjøpt noe av henne hele dagen. Ingen hadde gitt henne en eneste liten skilling. Sulten og forfrossen gikk hun der og så ulykkelig ut, stakkars liten. Snefnuggene falt i det lange, gule håret som krøllet seg så pent i nakken, men slikt tenkte hun ikke det minste på. Ut av alle vinduer skinte det lys, og det luktet så deilig gåsestek i gaten, for det var jo nyttårsaften - ja, det tenkte hun på. Borte i en krok mellom to hus - det ene stakk litt mer fram i gaten enn det andre, satte hun seg og krøket seg godt sammen. De små bena hadde hun trukket oppunder seg, men hun frøs mer og mer, og hjem torde hun ikke gå, for hun hadde jo ikke solgt noen svovelstikker. Ikke hadde hun fått en eneste skilling heller, og faren kom til å slå henne. Kaldt var det hjemme også, for de bodde oppunder taket, og der pep vinden inn, enda det var dyttet med strå og filler i de største sprekkene. De små hendene hennes var nesten døde av kulde. Å - så godt som en liten svovelstikke ville gjøre! Om hun bare vaget å dra en ut av bunten, ripe den mot veggen og varme fingrene! Hun trakk en ut, og ritsj! som den futtet og brant! Luen var varm og klar som et lite lys da hun holdt handen omkring den. Det var et underlig lys. Den lille piken syntes hun satt foran en stor jernovn med blanke messingkuler og messingrør på. Ilden brant så vidunderlig og varmet så godt. Å, så deilig det var! Den lille piken strakte allerede føttene fram for å varme dem også - da gikk flammen ut, kakkelovnen forsvant, og hun satt der med en liten stump av den utbrente svovelstikken i handen.Hun ripet av en ny, den brant og lyste, og der hvor lysskinnet falt

Valdres Stjerner

• 50 g hvetemel • 2 ts bakepulver • 2ts vaniljesukker • 150 g smør • 100 g sukker • 1 egg Egg,sukker og multesyltetøy til pensling.

Sikt sammen mel, bakepulver og vaniljesukker. Smuldre i smøret. Tilsett sammenpisket egg og sukker. Arbeid deigen lett og kjevle ut . Stikk ut med en stjerneform. Pensle med egg og legg på et «øye» multesyltetøy med teskje. Strø med sukker. Stek kakene lyst gyllne ved 190 grader. Bruk samme grunndeig til sjakkruter, men del deigen i 2 og tilsett 3 ss.kakao i den ene delen. Rull til pølser.

12

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

av H.C Andersen

på muren, ble den gjennomsiktig som et stykke flor. Hun så helt inn i stuen, hvor bordet sto dekket med skinnende hvit duk og fint porselen, og en stekt gås sto og dampet så deilig, fylt med svisker og epler. Og det herligste av alt var at gåsen hoppet ned fra fatet og vraltet bortover gulvet med gaffel og kniv i ryggen, helt bort til den lille piken kom den. Da sloknet svovelstikken, og så var det ikke noe annet å se enn den tykke, kalde murveggen igjen. Så tente hun en ny. Da satt hun under det vidunderligste juletre. Det var enda større og finere pyntet enn det hun hadde sett gjennom glassdøren hos den rike kjøpmannen siste julekveld. Tusen lys brant på de grønne grenene, og fargeglade bilder, slike som de pynter i butikkvinduene med, tittet ned på henne. Den lille piken strakte begge hendene i været - og da sloknet svovelstikken. Alle julelysene steg høyere og høyere, og nå så hun at de var de klare stjernene der oppe. En av dem falt og laget en lang ildstripe på himmelen."Nå døde et menneske!" sa den lille piken, for gamle mor hadde sagt at når en stjerne faller, så går en sjel opp til Gud. Mormor, som nå var død, var det eneste menneske som hadde vært snill mot den lille piken. Hun strøk igjen en svovelstikke mot muren. Den lyste opp rundt om, og i skinnet sto gamle mormor, så klar, så strålende. så mild og god."Mormor" ropte den lille piken. "Å, la meg få være med deg! jeg vet at du er borte når svovelstikken går ut, borte akkurat som den varme kakkelovnen, den deilige gåsesteken og det store, vakre juletreet!" Og så strøk hun fort av alle de svovelstikkene som var igjen i bunten, for hun ville holde på mormoren. Og svovelstikkene lyste med en slik glans at det ble lysere enn midt på lyse dagen. Mormor hadde aldri vært så vakker før og så stor. Hun løftet den lille piken opp på armen sin, og de fløy i lys og glede, så høyt, så høyt. Det fantes ingen kulde mer og ingen sult og angst - de var hos Gud. Men i kroken ved huset satt den lille piken og var død da den kalde morgenen kom, hun var frosset i hjel den siste kvelden i det gamle året. Hun satt der med røde kinn og et smil om munnen.Nyttårsmorgenen gikk opp over den lille døde, som satt der med svovelstikkene sine. En bunt av dem var nesten brent opp. Hun har villet varme seg, sa folk. Ingen visste noe om alt det vakre hun hadde sett, og om hvordan hun var gått sammen med mormor inn til nyttårs glede i stråleglans.

Det er "Jul i Villa'n" .. det lukter juleribbe og julebakst. Juletreet er pyntet og forventningene er store foran julehøytiden. Vi bærer på store poser fulle av jule–pynt og julemat, og trekker en lettelsens sukk hver gang vi kan sitte ned å nyte en "Latte i Villaen's hyggelige omgivelser. "Et av seks barn i Oslo lever under fattigdomsgrensen. 450 000 barn i Norge tilhører familier hvor minst en av foreldrene har psykiske lidelser eller misbruker alkohol....." Ikke alle barn gleder seg til jul! Gjennom hele desember vil jeg derfor be våre kunder om å bytte ut den gratis ekstra kaffekoppen med en slant i glasset. Pengene går uavkortet til "fattighuset i Oslo". - Evy -


Vi ønsker alle hjertelig velkommen til god mat og drikke i våre trivelige lokaler. Arrangementer med lokale lag og foreninger samt lokale artister kan vi også by på. Du finner oss i andre etasje på Vestby Storsenter.

Julehilsen fra Evy som du treffer på tlf.: 977 08 400

Lune lunsjretter

Varme retter

Kyllingsalat m/brød

Juletallerken

kr. 155,-

Ribbe, medisterpølse, medisterkake Rødkål, saus og kokte poteter

Villa Ostesmørbrød m/salat

Kr. 120,-

Kr. 225,-

Villa BLT m/potetgull

Kalkun tallerken

Kr. 120,-

Waldorfsalat, rosenkål, fløtesaus og kokte poteter

Villa Omelett m/salat og brød.

Kr. 225,-

Kr. 110,-

Juleskinke

Lapskaus

Kr. 100,-

kålrotstappe, rosenkål, fløtesaus og kokte poteter

Kr. 225,-

Smørbrød fra disken

Kr. 85,-

Bestemors favoritter

Frokost Egg, Bacon, Salat, brød, Kaffe/Te og ett glass deilig eplemost!

kr. 150,-

Smelt delfiafett og sjokolade i en liten kjele. Ta kjelen av platen. Tilsett kaffe og rør til blandingen er jevn. Avkjøl til sjokoladebland–ingen er lunken. Pisk egg og sukker til eggedosis. Pisk inn sjokolade–blandingen gradvis. Kle en liten, smurt brødform med matpapir. Hell først i litt av sjokolademassen, slik at bunnen på formen blir godt dekket. Legg Pers kjeks og sjokolademasse lagvis. Avslutt med sjokolade på toppen. Pynt med geletopper. Sett formen i kjøle-skapet til sjokoladen har stivnet. Serveres i tynne skiver, gjerne sammen med en kopp kaffe…. Bruk samme sjokoladeblanding til ristoppene… Nyt!

Varme Drikker Kaffe Latte Kr. 43/40 Cappuchino Kr. 38/35 Macchiato Kr.35/32 Cortado Kr.35/32 Chai Latte Kr.43/40 Espresso Kr.32/30 Kaffe/Te Kr.25/23 Varm Sjokolade Kr.46/43 Kaffe Mocca Kr. 46/43 Americano Kr. 32/30 Påfyll kaffe Kr. 10,-

God Jul


Andre jul på senteret

ledig. Men vi jobber med diverse butikker, og har signert en avtale med et treningsstudio som skal åpne i januar, forteller hun. Sportsbutikk er en av tingene som står høyt på ønskelista. Ellers mener senterlederen at det skal være mulig å gjøre unna hele julehandelen på kjøpesenteret, som ligger med både E6 og sentrum av Vestby som nærmeste nabo. Senteret har alt fra elektronikk og interiør til bøker og blomster. - Og vi har både vin, mat, klær osv. Vi er kanskje ikke de største på tekstil og sko, men har et stort utvalg. Så man får det meste her, sier hun.

God planlegging

Senterleder Christin Werge Johansen opplever at Vestby Storsenter er blitt en viktig møteplass i nærmiljøet.

De søte små nissene er blant årets julepyntslagere hos Møblia, forteller Louise Kleven.

I Vestby er Storsenteret på vei inn i sin andre jul. Birgitte Henriksen

- Vi er fortsatt unge som senter, sier senterleder Christin Werge Johansen.

Treningsstudio

Hos Happyy har det gått mye kjoler den siste tiden, forteller Kamilla Hagen.

14. mars 2015 kan senteret feire sine to første år. Selv om det meste er på plass, kommer det til å skje ting fremover også. - Vi har fortsatt noen kvadratmeter

Julen kommer slett ikke som julekvelden på kjerringa. Planlegging av markedsføringen starter tidlig, og det grøvste er gjort unna allerede i januar. Og til forskjell fra i fjor, hvor de måtte gjøre alt fra scratch, har de nå erfaringer fra en jul med seg i bagasjen. - Vi vet jo at julen kommer, så det meste er på stell. Men det skjer jo ting underveis også. Sånn er det å være nye, man må finne sin vei, sier hun. Også mye av julepynten ble kjøpt inn i fjor, men suppleres litt hvert år. Dekorasjonene var på plass allerede 14. november. Stjerner, lys og juletrær er viktige elementer. - Lysene på balkongen synes godt utenfra gjennom den store glassfasaden på kvelden, så det er veldig hyggelig å se på når man kjører forbi, sier hun.

Dans

Frem mot jul er det lagt opp til aktiviteter hver helg med blant annet ansiktsmaling og konkurranser. Som på Vinterbro og i Drøbak blir det

søndagsåpent de siste tre søndagene før jul. Den 6. desember kommer tryllekunstneren Alexx Alexxander på besøk. 18. desember er det nattåpent med masse konkurranser og fine premier, timestilbud, nissemaling og pakking i ballonger. I tillegg samarbeider de med Vestby videregående og Follo folkehøgskole, og en dansegruppe fra skolene vil dukke opp noen kvelder og helger med overraskende opptrinn. Folkehøgskolen har satt opp en kasse på senteret, hvor de samler inn gaver og andre ting til sitt hjelpeprosjekt. Og Frelsesarmeen er på plass med julegryte. Utenfor er det salg av juletrær. Den attraktive plassen gikk til samme aktør som i fjor, selv om det er mange andre som har tatt kontakt. Og de glutenog gluten-/melkefrie smultringene som ble en suksess i fjor er tilbake i år. Kransekakeselgeren er også tilbake. - Vi tror på et langvarig samarbeid, og satser bare på de som var her i fjor, sier hun.

Storstue

Werge Johansen har bred erfaring med drift av kjøpesenter, blant annet fra Aker brygge. - Jeg trives veldig godt her, sier senterlederen som ikke hadde vært i Vestby før hun ble engasjert i oppbyggingen av det nye senteret. Førjulstiden er den viktigste tiden på året, både med tanke på økonomi og besøk. Selv om det er viktig å få E6-trafikken til å svinge innom, er Vestby Storsenter først og fremst opptatt av å være et nærsenter. - Vi jobber veldig lokalt og samarbeider med idrettslag og foreninger som bruker oss i ulike sammenhenger. Senteret er blitt storstua i Vestby, og en viktig møteplass for beboerne i kommunen, sier hun.

VELKOMMEN!TIL! JULEBUTIKKEN Hos!Lyskroken!så!finner!du!julestemningenh Vi!har!et!stort!utvalg!av!julepynt!og!gaver,! og!selvfølgelig!det!du!behøver!av!lys!og!tilbehør! for!å!dekke!det!perfekte!bord!i!adventstiden! og!til!jul.!Velkommen!til!oss!i!2.!etasje.!

VESTBY STORSENTER

14

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014


Mange av de 250 personene som jobber på senteret bor i Vestby. Dermed er det også en viktig lokal arbeidsplass. Senterlederen er opptatt av å spleise de som jobber der, og arrangerer blant annet fester, sammenkomster og turer. - Og så har vi spinningtime klokken 7.30 på torsdager for de som vil, sier hun.

Skolesamarbeid

Vestby Storsenter har et utstrakt samarbeid med Vestby Videregående skole, som senterlederen er verge for. Et stort antall elever er utplassert på kjøpesenteret en dag i uken. Selv har hun med seg Marthe Moltvær fra service og samferdsel-linja, som får et nyttig innblikk i hva det innebærer å lede et kjøpesenter. Moltvær har også fått egne oppgaver, og har ansvaret for Twitter- og Facebookaktiviteten. Og når Vestby Storsenter inviterer til julebord, er det elever ved Vestby videregående som står for planlegging og tilbereding av en treretters meny, dekking av bord i skolens lokaler, og opprydding etterpå. - Jeg arrangerer underholdning og musikk, og resten ordner de, sier hun.

Også når det er noe ekstraordinært som skal markeres, går bestillingen til den videregående skolen. - Til åpningen leverte de en 100 meter lang kake, og det samme skal de gjøre når vi fyller to år, avslutter Werge Johansen.

Drivved

Happyy merker godt at julebordsesongen er i gang. Der har det gått mye kjoler den siste tiden, forteller Kamilla Hagen. Hun har inntrykk av at kundene setter pris på at butikken fører litt mer spesielle ting, og viser frem en rød kjole fra Amsterdam som har slått spesielt godt an i høst. Hos Møblia har spisestuer vært en av de store salgsvarene den siste tiden. Massive langbord i heltre, gjerne i drivved, går det mye av. Knappesofaene er også populære. Typisk for denne tiden på året er også innekos med tepper og stearinlys. - Det er høysesong for tøfler, sier Louise Kleven, en av dem som driver butikken. Mange skal ha besøk i jula, så førjulstiden er også høysesong for sovesofaer og madrasser.

REPARERE SKOENE DINE

2 fOR 1 VI SPANDERER REPARASJONEN AV DET RIMELIGSTE PARET

DEN PERFEKTE JULEGAVE! Center EnterMotivation Motivation Livsveiledning, healing og CEM med Center Enter tilbyrtilbyr Livsveiledning, healinghealing og CEM og massasjepute Center Enter Motivation tilbyr Livsveiledning, CEM massasjepute med integrert varme. massasjepute med integrert varme. integrert varme. Puten er nydelig på rygg, nakke, legger, føtter og der du vil ha den. er nydelig på rygg, nakke,nakke, legger,legger, føtter og der du Puten er nydelig på rygg, føtter og vil ha den. EnPuten fantastisk julegave å gi til hverandre! fantastisk julegave å gi til hverandre! TaEn kontakt på tlf: 98999526 eller gå inn på hjemmesiden: der du vil ha den. Ta kontakt på tlf: 98999526 eller gå inn på hjemmesiden: centerentermotivation.123hjemmeside.no En fantastisk julegave å gi til hverandre! centerentermotivation.123hjemmeside.no Ta kontakt på tlf: 98 99 95 26 eller gå inn på hjemmesiden: www.centerentermotivation.123hjemmeside.no

VI KAN OGSå hJELPE DEG MED: skoreparasjoner, stempler, klokkeservice, skotilbehør, nøkkelservice og gravering

GOD JUL!

Hva med et gavekort i julegave? Mandag–fredag: 10.00–19.00 Lørdag: 10.00–15.00 Rådhusgata 24, 1540 Vestby

www.misterminit.no | in-store | online | mobile

tilbudet gjelder i hele desember - bare i vestby-butikken. rabatten går til den billigste reparerte paret. vi forbeholder oss retten for eventuelle trykkfeil.

JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

15


Ildsjeler står på for et hospice-tilbud i Son

Det påtenkte tomtearealet ligger ideelt til i Son, i et vakkert naturområde med vid utsikt. Foto: Peterstiftelsen. Peterstiftelsen fremstår med idyllisk småhusbebyggelse i naturskjøn Foto: Peterstiftelsen.

Dette dreier seg om et helhetlig tilbud til mennesker som har nådd frem til livets siste fase. Den som befinner seg på siste oppløpsside i livet, kan ha behov for mer enn smertebehandling og helsemessig hjelp og omsorg. Et hospice ivaretar hele mennesket, med omsorg for både kropp og sjel, med god tid til samtale, rådgivning og personlig hjelp og støtte – i rolige og fredfylte omgivelser. Arne Eriksen

ET HOSPICE ivaretar hele mennesket. Det imøtekommer et bredt spekter av behov, ikke bare behovet for smertebehandling. Den som befinner seg i livets siste fase, trenger ro og fred, god omsorg både for kropp og sjel, hjelp til å snakke om sin situasjon og sine følelser – og kanskje forsone seg med noen av sine nærmeste. Da kan den siste tiden bli en god og fredelig tid der en får hjelp til å akseptere det uunngåelige. Et hospice er et slikt sted hvor dette gjøres mulig. Et hospice kan være et supplement til både sykehjem og sykehus. På disse institusjonene er hovedsaken ofte å gi adekvat smertebehandling. Et hospice vil på en helt annen måte kunne gi en helhetsomsorg der alle sider ved pasientens situasjon blir tatt vare på. Et hospice ligger atskilt fra sykehus/sykehjem. Det skal være vakkert og funksjonelt, fredelig og harmonisk. Pasientene har sitt eget rom hvor deres ønsker blir ivaretatt

16

- Vi ser med optimisme på planene om et hospice i Son, fremholder stiftelsens styreleder Johan Arnt Wenaas(til høyre) og Peterstiftelsens leder Joachim Grün.

så langt som mulig. Det skal være god tid til samtale og rådgivning. Også pasientens nærmeste familie blir ivaretatt og sett på som en ressurs. Atmosfæren skal være lys, omsorgsfull og inspirerende, og med tilbud av kulturell art for de som er friske nok til å ha glede av dette. Tilbud av sosial art og sjelesorg og samtale om eksistensielle spørsmål hører selvsagt med. Hele tiden er det pasientens egne ønsker som er avgjørende. Står på for et hospice i Son

En gruppe ildsjeler – som brenner for saken – står i spissen for arbeidet som nå pågår med å planlegge et hospice i Son. Spørsmålet om lokalisering synes i realiteten allerede løst, idet man ser for seg en del av Peterstiftelsens store tomteområde på Solåsen i Son som svært godt egnet. En stiftelse er etablert, og er i full virksomhet med dette krevende prosjektet. Stiftelsens styreleder er Johan Arnt Wenaas, som

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

er den som nå i første rekke fronter saken. I stiftelsens styre sitter også leder for Peterstiftelsen, Joachim Grün, som var tidlig ute med et initiativ i sakens anledning. Øvrige styremedlemmer er lederen for Hospiceforum Norge, Astrid Rønsen(Lørenskog), samt Ellen Lykke Trier(Moss) og Gorm Grammelstvedt(Kolbotn). I godt selskap med de to førstnevnte har vi gått en runde på Solåsen og fått en solid gjennomgang av hospiceplanene – så langt som de pr dags dato er kommet: De gir begge uttrykk for en realistisk holdning; her skal ikke bygges noe luftslott. Men en viktig brikke – det aktuelle tomtearealet – peker seg ut. Dette finner vi i den nordlige delen av Peterstiftelsens 25 mål store tomteområde nær Son sentrum, et område som Peterstiftelsen selv ønsker å stille til disposisjon for formålet. Disse naturskjønne omgivelsene med praktfull fjordutsikt og milevidt utsyn må anses som

ideelle. Her ligger alt til rette for å realisere de ideelle intensjonene i hospice-idèen. - Så er det mye som ennå er uavklart, fortsetter Johan Wenaas. Men vi har begynt på en prosess som vi har stor tro på. Kanskje starter vi med et hjemmebasert hospice, fortsetter med et dagtilbud, og bygger til slutt et klassisk hospice med 10-12 senger, noe som etter internasjonal erfaring vil dekke behovet i vårt område. Dette er det endelige målet, slik det også fremgår av vedtektene for Stiftelsen Hospice Solåsen. Stiftelsens formålsparagraf er klar og entydig: ”Formålet med stiftelsen er å utvikle et hospicesenter på Solåsen nord, som en del av eiendommen til Peterstiftelsen og i samarbeid med denne.” I vedtektene finner vi videre blant annet følgende: • Hospice Solåsen skal være et tilbud til pasienter med alvorlig sykdom og forventet kort levetid. • Tilbudet er primært tiltenkt befolkningen i Follo-regionen og Østfold fylke, men er i prinsippet åpent for alle, uavhengig av privat økonomi. • Hospice Solåsen skal samarbeide nært med offentlige helsetjenester, være underlagt de høyeste kvalitetskrav og drives på non profit-basis. • Det legges vekt på et bredt sammensatt tverrfaglig personell med personlig engasjement og egnethet. - Så har vi et sterkt ønske om at lokalmiljøet, privatpersoner, bedrifter og organisasjoner vil fatte interesse


uansett lommebok. Vårt økonomiske fundament må være offentlige midler. Vi må i kontakt med myndighetene for å komme inn i offentlig budsjettsammenheng. I den någjeldende regjeringserklæring står at regjeringen vil vurdere muligheten for å utvikle et hospicetilbud i Norge. Vi har imidlertid ingen klarlagt modell for finansieringen ennå. Til slutt: Hvordan ser dere på tidsperspektivet? - Det tør vi foreløpig ikke si noe om. Nå arbeider vi for å gjøre planen kjent. Foran oss ligger det et godt stykke vei fram til målet. Vi ønsker goodwill fra alle gode krefter!

nne omgivelser, som innbyr til ro og velvære.

for tiltaket og være med på å bære det fram, fortsetter Wenaas. En innsats fra frivillige hjelpere i form av kontaktvirksomhet og ulike aktiviteter vil være svært velkomment. Og gaver vil være med på å fremskaffe ”det lille ekstra” for å gjøre tiltaket til et raust tilbud. En presisering av det vi kan kalle verdigrunnlaget, hører også med: Hospice Solåsen er et diakonalt tiltak. Det vil si at det har sitt utspring i den kristne tro og menneskesyn. Men i likhet med andre diakonale tiltak som Kirkens bymisjon og Lovisenberg, vil det være åpent for alle uansett livssyn. Alle ønskes velkommen og møtes med dyp respekt. Det blir lagt til rette for at alle betjenes slik de selv ønsker, også de som bekjenner seg til andre religioner. Det drives ikke misjonering eller evangelisering i et hospice. Hva med forholdet til Peterstiftelsen? - Peterstiftelsen stiller tomt til disposisjon, på betingelser vi blir enige om. For øvrig er Hospice Solåsen et selvstendig prosjekt som drives av vår stiftelse. Men vi vil få glede av Peterstiftelsens samlede eiendomsareal og tilknyttede tilbud, og ser i det hele tatt Peterstiftelsen som en viktig samarbeidspartner. Dere er ikke redde for å møte innvendingen om at dette er privatisering av helsevesenet? - Nei! Hospice Solåsen vil være et privat/ideelt, ikke kommersielt tiltak. Dette er ikke privatisering for de velstående, men tvert imot noe som er tilgjengelig for alle

LITT HISTORIE:

Ordet hospice(uttales hospis) kommer fra latin: Hospes, som betyr både vert og gjest. Ordet, som ligger til grunn for både hospits, hospital og hotell, oppstod i middelalderen i forbindelse med gjestfrihet for pilegrimer og andre som vandret langs veiene. Det handlet om gjestfrihet slik det er foreskrevet i Det nye testamente, og i kirkene og klostrene fikk pilegrimene mat og husly. Etter hvert kom betydningen ”omsorg for syke” inn. Mange av tidligere tiders vandrere var syke og måtte tas hånd om. Og mange av dem møtte døden slik. Det moderne hospice kjenner vi fra England på 1960-tallet, fra St. Christopher Hospital – et sted der mennesker med en dødelig sykdom kunne få tilbringe den siste tiden. Atmosfæren av omsorg, lys og håp, samt en smertebehandling som lettet den sykes plager, gjorde stedet kjent verden over. I dag finnes det hundrevis av slike hospicetilbud, blant dem et tyvetall i Danmark. Men i Norge ligger vi etter, med bare fire. Det mest kjente er Lovisenberg i Oslo, knyttet til Lovisenberg diakonale sykehus og Diakonissehuset. Johan Arnt Wenaas(73) har bred erfaring fra arbeid med mennesker som befinner seg i livets siste fase. Wenaas var sykehusprest ved Lovisenberg diakonale sykehus i tiden fra 1974 til 1980. I 1980 ble han kalt til forstander for Diakonissehuset, med alt hva det innebærer – en posisjon han beholdt frem til 1992. Han ble da generalsekretær i i Kirkens sosialtjeneste inntil han trådte inn i pensjonistenes rekker i 2008. Johan Wenaas er nå bosatt i Hvitsten.

SON KULTURKIRKE – OFFISIELT ÅPNET

Ventetiden er over. Første søndag i advent åpnet dørene til Son kulturkirke. Biskop i Borg bispedømme, Atle Sommerfeldt, stod for den høytidelige innvielsen av Kulturkirken SAGA. Den offisielle åpningen av kirken var kl. 10.45, med ordfører John A. Ødbehr i tillegg til Sommerfeldt.

Julekonsert med Ole Paus

Øvrige medvirkende under gudstjenesten som startet 11.00: prost Hege Fagermoen, lokale prester, politikere, et bredt utvalg av sang- og musikk-krefter og dans. Kirkekaffe i peisestua etter gudstjenesten.

Kveldsmesse

Hva er en kulturkirke? I en stor undersøkelse der 6 000 europeere fra 8 ulike land deltok svarte 72 % at de mener at religiøse bygninger bør være åpne for andre typer aktiviteter i tillegg til kirkelige arrangement. Son kulturkirke er en slik kirke – en ny arena for gode samvær, enten det handler om å utvikle en interesse, delta i kulturelle opplevelser eller kirkelige arrangement. Kirken er bygget som en flerbrukskirke, slik man vedtok i kommunestyret i 1998. Det vil si en kirke som kan brukes til flere ting enn rene kirkelige arrangement. Her er plass til både dansegrupper, teater og ulike typer konserter for å nevne noe. Bygget kan romme flere aktiviteter samtidig og vil være egnet for en rekke lag og organisasjoner. Det vil også være en arena for både lokale og nasjonale artister. Når kjelleretasjen blir ferdig innredet, forhåpentligvis neste år, vil den være et attraktivt sted for barn og ungdom. Son kulturkirke er dermed på linje med det som det store flertall av europeere ønsker seg av et kirkebygg. Det er et bygg for hele lokalbefolkningen, der mangfoldet av kulturelle uttrykk kan vises fram.

Søndag 7. desember kl. 19.00 Norges nasjonaltrubadur står for den aller første konserten som holdes i Son kulturkirke. Billett kr 295 selges på Billett– service og ved inngangen fra kl 18.30. Onsdag 10. desember kl 19.00 Etter messen inviterer vi på kveldsmat.

Julematine

13. desember kl. 16 Velkommen til et variert og spennende program både for barn og voksne: Camilla Augusta Hallan & Odd Gunnar Frøysland, «Nye Bølgen Teaterverksted» under ledelse av Hanne Dahle, Christian Killengreen m/ kor og musikere, Vestby kulturskoles elever . Konferansier: Liv Kreken Billetter kr 100 (voksne) og kr 50 (barn) selges ved inngangen

Konsert med Såner skolekorps

17. desember kl 18.00 m/ dirigent Kent Gøran Bakken. Gratis inngang. Salg av kaffe og kaker, popcorn og sukkerspinn.

Midnattskonsert m/ Son blandakor

23. desember kl. 23.00 Tradisjonen tro holder Son blandakor midnattskonsert den 23. desember. Det nye er at konserten flyttes til kulturkirken. Kom i julestemning på Saga!

Julaftensgudstjeneste 24. desember kl 14.00

Romjulsgudstjeneste 28. desember kl 11

JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

17


Her er hyggelig både ute- og innendørs

Full fart med juleaktiviteter

VITENPARKEN - campus i Ås I 2013 la Landsbruksmuséet ned og Vitenparken ble til. Muséet så bakover i tid. Vitenparken konsentrerer seg om her og nå. Hege Krogseth Stiftelsen Vitenparken lever i hjertet av Campus Ås med utsikt til andedammen. Ute er det grått og trist midt i november. Inne er det en hyggelig atmosfære med levende lys, god kaffe og en og annen student ved bordene. Solveig Arnesen og Ida Vesseltun, to av i alt 9 ansatte, tar oss godt imot og informerer om denne spennende møteplassen. Dette midtpunktet som ønskes å være en grønn oase med en god blanding av tilbud – både faglige og kulturelle- på mat, klima og miljø.

Universitetet og eksterne kunder for kurs og konferanser. Folk kan ta kontakt hvis de ønsker å holde selskaper. En gang i måneden holdes Vitenbub med pecha kucha. Det er en foredragsform fra Japan hvor foreleser kun har 6 minutter og 40 sekunder på å si det den skal si. Det kan vøre en nyttig øvelse, smiler Solveig Arnesen. Her skjer altså mye!

-I regjeringens budsjettforslag er det forslag om å kutte støtte til vitenparker med 1.25 mill, men flere går imot og parken får god støtte fra samarbeidspartnere. Arnesen og Vesseltun er optimistiske og håper de begynner å bli betraktet som uunnværlige. Vitenparken er virkelig et dynamisk sted hvor de driver forskningsformidling du ikke finner på andre areanaer.

Nå planlegges en rekke aktiviteter mot jul. Vi kommer i tidligste laget, men kan levende se for oss hvor koselig og interessant det blir å besøke parken for både store og små. På programmet står salgsmarked søndag den 7. desember med bøker, mat, sciens-produkter. Her blir klipp- og limverksted hvor det skal produseres metervis av julelenker, kurver og stjerner. Nisserebusløp rundt Andedammen med fine premier og steking av pinnebrød og julepizza ved bålfatet og i bakerovnen. Tirsdagene blir det langåpent frem til jul. Da selges enkel middag i kaféen, og en kan handle julegaver i fred og ro. Damene frister videre med fortellinger av gode historier av lokale forfattere og flaggermus-show. Dessuten laging av egen ost ved hjelp av krefter fra Vitenparkens egen venneforening. Den er viktig for stiftelsen.

Et grønt kulturhus

-Vi i Vitenparken er fascinert av mat, av den levende naturen og alle dens organismer og fenomener. Vi ønsker å blir en arena for dialog mellom det biovitenskaplige fagmiljøet og folk flest og tilrettelegge for kontakt og kommunikasjon. -Her tar vi imot studenter, holder utstillinger, foredrag og debatter. Lokalene er gode med utstillingshall, kafé, meierimuseum og møtelokaler. Vi har kunder fra

18

Kaféen er et hyggelig møtested, og her er en dyktig kokk ansatt

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

Ida Vesselthun og Solveig Arnesen foran Vitenparkens logo - en symbolsk amøbelignende form


Hvor skal du feire

JUL  I  FREMTIDEN? Ikke bare er den moderne, energieffektiv, praktisk og lettstelt – i en helt ny bolig kan du virkelig skape deg ditt hjem, med ditt preg. Og der, hvor alt vil være ditt, kan du virkelig skape din julefeiring! Kom og se hvor fint det kan bli!

SKOGLY VINTERBRO, ÅS

PEPPERSTAD  MARKA VESTBY

Finn deg et romslig hus i et attraktivt område. Høyt og luftig og med kort vei til alt du behøver i hverdagen.

Velg en bolig som passer – i et grønt, populært og barnevennlig område, bare tre kilometer fra sentrum.

Eneboliger 197–232 m2 bra / 184–219 m2 p-rom Priser fra kr: 5.648.000,–

Eneboliger, rekkehus og leiligheter 83–163 m2 bra / 78–156 m2 p-rom Priser fra kr: 2.548.000,–

Besøk oss på Bølstadfeltet T26 på Vinterbro!

Besøk oss på Pepperstad!

FINN-kode: 46335671

Arve Zahl, mobil 922 66 673 arve.zahl@blockwatne.no www.blockwatne.no/follo

FINN-koder: 50570316/52716520/50544407/46191609

VISNING

Kontakt salgskonsulent for privat visning

Spesialist på garderobe I vår garderobeavdeling viser vi smarte løsninger og et variert utvalg av garderober fra Rival. Vi kan hjelpe deg med å skreddersy den løsningen som passer deg. Se bildegalleri på skibygg.no

Ski Bygg AS | Kjeppestadveien 44, 1400 Ski | 64 85 46 00 7-18 (9-15) | Kjøkken/garderobe: 9-18 (9-15) | skibygg.no


og julepynt, det blir lysstøping og baking pluss sukkertøylaging. Så her blir det flott førjulsstemning. På juleverkstedet blir det også servering av grøt med mandel, marsipangriser og gløgg. Her blir det nok mange fornøyde elver som får kost seg masse. Det blir også en egen julemiddag for elevene og de ansatte ved skolen. Middagen starter kl.17.00 på torsdag 16.desember. Da vil det være julemat som serveres av de ansatte. I løpet av middagen vil det bli holdt både damenes og herrenes tale. Det vil også bli underholdning, og god stemning. Og i riktig juletradisjon vil det også bli julegodt for elevene og de ansatte. Elever fra Follo Folkehøgskole synger på familiedag.

Jul på Follo Folkehøgskole I år markeres julen ved mange anledninger på Follo Folkehøgskole. Her er det både julelunsj, julekonsert, julefrokost, juleverksted og julemiddag på planen. Siri Katrine Vinje Haugen Åpne julearrangementer

I desember arrangeres det flotte arrangementer i regi av Follo Folkehøgskole i forbindelse med julen. På programmet er både julelunsj og julekonsert som begge er åpne arrangementer, hvor alle ønskes hjertelig velkommen. Først på planen er julelunsjen torsdag 4.desember kl.11-00-13.00 på Follo Folkehøgskole. Da er det åpent for alle som har anledning. Det vil først bli servering av gløgg og pepperkaker kl.11.00. Det er godt og gløggen varmer kroppen innendørs med vinterværet utenfor. Deretter er det underholdning av elever ved skolen fra kl.11.1511.45, som lover en god julestemning. Julelunsjen starter kl.12.00 etter at den flotte underholdningen er ferdig. Den koster hundre kroner, og det inkluderer mye god mat og drikke. Det vil også være en utstilling av tre-, kniv- og keramikkarbeider, som er produsert av kursdeltakere fra lokalmiljøet på kveldskursene til skolen. Det blir

20

mye fint å kunne se på, og en fin utstilling å få med seg i juletiden. Det blir også mulighet til å få med seg en julekonsert i Såner kirke onsdag 17.desember. Da fremfører elever og ansatte ved Follo Folkehøgskole flott musikk til glede for publikum. Konserten starter kl.19.00, og det er gratis inngang. Det vil bli satt opp en egen buss for publikum fra Vestby ved Rådhuset kl.18.15, for de som ønsker å benytte seg av det. Etter konserten vil det også være egen buss som frakter publikum tilbake til Vestby igjen. Før julekonserten vil det være servering ved inngangen til kirken. Da vil det bli servert varm eplegløgg og kanelsnurrer. Skolen håper mange vil komme på konserten, og få med seg en fin opplevelse før jul.

leverkstedet starter kl.10.00 og slutter kl.14.00. Da blir det blant annet mulighet til å lage julekort

Elevopptreden i forbindelse med julen.

Elever og ansattes egne julearrangementer

Det arrangeres også egne arrangementer for skolens elver og ansatte i førjulstiden. Disse julearrangementene er hyggelige aktiviteter og tilstelninger for både elever og ansatte, som har mange elementer av jul i seg. Her blir det både juleverksted, julefrokost og julemiddag med mye spennende på planen. Julefrokosten starter kl.9.00 på fredag 5.desember. Det blir en fin start på dagen, før resten av fredagens juleaktiviteter starter. Ju-

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

Dyktig gitarist fra Follo Folkehøgskole.

Kontaktinformasjon

Hvis du har lyst til å vite mer om Follo Folkehøgskole, så gå inn på hjemmesiden deres på www.follo. fhs.no. Eller ta kontakt med skolen på tel. 64 98 30 50. De har mange spennende linjer på folkehøgskolen. De også egne kveldskurs som er åpne for alle uansett alder.


– og mange andre flotte husmodeller får du hos oss.

Arvesølv. Fryd. Paradis. Harmoni. Gourmet. Mandel. Hjerterom. Peiskos. Alle disse – og enda flere arkitekttegnede husmodeller med julestemning – finner du i Huskatalogen vår. Bestill den på www.hellvikhus.no

Hellvik Hus Follo as • Svartdalsveien 9 • 1540 Vestby • tlf. 64 98 35 10 • www.hellvikhus.no


Vestbytorget ringer Julen inn TANNLEGE • Berit Aanerød

AUTORISERT REGNSKAPSFØRERSELSKAP AUTORISERT REGNSKAPSFØRERSELSKAP

Spesialist i rotfylling

• Britt Marie Ruud • Elin Sørra • Stein Amundsen Allmenpraksis og spesialutdannet i endodonti (rotfyllinger)

Vestbytorget, 2. etasje Ring for timebestilling: Tlf. 6495 1640

Har du behov for regnskapsbistand? Vi har et bredt, faglig miljø bestående av regnskapsmedarbeidere og revisorer med stor økonomisk Har du behov for regnskapsbistand? kompetanse og vi utfører blant annet:

Vi har et bredt, faglig miljø bestående av regnskaps Regnskapsførsel medarbeidere og revisorer med stor økonomisk  Lønnskjøring kompetanse og  Fakturering vi utfører blant annet:

Vestbytorget legesenter Adresse: Mølleveien 4, 2. etasje.

Ring telefon: 6495 2000

 Selvangivelse/Årsoppgjør  Annen relevant rådgivning ♦ Regnskapsførsel

♦ Lønnskjøring

Ønsker du egen tilgang til regnskapet? Ønsker du å ♦ Fakturering fakturere selv, men har ikke eget faktureringsprogram? ♦ benytter Selvangivelse/Årsoppgjør Vi oss av moderne og tekniske onlineløsninger ♦ Stiftelse selskap som åpner for av nye, praktiske muligheter.

♦ Annen relevant rådgivning

Ta kontakt med oss i dag for en prat  Tlf:du64egen 95 56tilgang 50 Ønsker til regnskapet? Ønsker du å  Epost: lars-erik@moltzau-revisjon.no

fakturere selv, men har ikke eget faktureringsprogram? Vi benytter oss av og tekniske onlineløsninger Eller stikk innom ossmoderne på Vestbytorget, 3.etasje. som åpner for nye, praktiske muligheter. Ta kontakt med oss i dag for en prat ♦ Tlf: 64 95 56 50 ♦ Epost: lars-erik@moltzau-revisjon.no Eller stikk innom oss på Vestbytorget, 3.etasje.

Tlf. 64 95 20 30

Tannlege Benny Håkansson og Fredrik Hallqvist Tannpleier Therese Perez

Vondt i kroppen?

net

Vi tar tak i kilden til dine plager og hjelper deg å bli kvitt smertene. Du får energien tilbake og blir klar for en aktiv hverdag!

NY

tsid

e!

Vi behandler også med trykkbølge og sjokkbølge. Les mer på vår hjemmesider.

64 86 44 80

I Vestby trefffer du Kristin Myklebust

... eller bestill time på nett

Vi har flyttet til nye lokaler i Vestby Gamle og nye pasienter ønskes velkommen til vårt hypermoderne tannlegekontor.

Du finner oss i Vestheimveien 31

follokiropraktor.no

Bank - Eiendom - Advokater - Regnskap - Bemanning - Spisested


hverdager 09.00- 18.00. lørdager 09.00-16.00. søndager før jul12.00-16.00

Totalt 27 næringsdrivende

Shape

...din velværepartner i Vestby Vestbytorget, u. etg., 1540 Vestby, tlf. 913 53 004, 951 35 769

Gavekort til den du er glad i......

n e m r a v i n in n e m m o lk Ve l e d n a h ll u sf g in n m e st til en

Kompetanse, valgfrihet og omtanKe C-konto som er en delbetalingsløsning helt Kompetanse, valgfrihet og omtanKe C-konto som er en delbetalingsløsning helt høsten er her med flotte farger i skog og uten renter og gebyr, volum Komplett – vårt Førjulsstemning hos Frøkenhøsten Flora er her med flotte farger i skog og uten renter og gebyr, volum Komplett – vårt rimeligste alternativ med briller fra kr 595,-, mark. Dagene blir kortere og kveldene rimeligste alternativ med briller fra kr 595,-, mark. Dagene blir kortere og kveldene og feriebrillen – solbriller med eller uten nå kreves mye av synet. Du har Åpningstider: Mandag - Fredag: 09.00mørkere. 17.00 og feriebrillen – solbriller med eller uten mørkere. nå kreves mye av synet. Du har Fotbehandling styrke til 550,samme pris*. og sist, men ikke kanskje merket at du trenger mer lys for Lørdag: 09.00 - 15.00 styrke til samme pris*. og sist, men ikke kanskje merket at du trenger mer lys for minst, tilbyr vi selvfølgelig alle typer linser; å lese, eller at du må holde avisen lengre minst, tilbyr vi selvfølgelig alle typer linser; å lese, eller at du må holde avisen lengre fra deg? eller kanskje ser du dårligere når dagslinser, døgnlinser, månedslinser og GI EN NYTTIG JULEPRESANG fra deg? eller kanskje ser du dårligere når dagslinser, døgnlinser, månedslinser og VestbyGI Optikk: EN NYTTIG JULEPRESANG multifokale linser. Dagens moderne linser du kjører bil? Dette er tegn på at du bør Vestby Optikk: VI HAR GAVEKORT multifokale linser. Dagens moderne linser du kjører bil? Dette er tegn på at du bør Assistent Inger og Optiker Oddmund. HAR GAVEKORT oppsøke oss for å ta en synsundersøkelse kan brukes av folk i alle aldre. vi har et godt Assistent Inger ogVI Optiker Oddmund. oppsøke oss for å ta en synsundersøkelse kan brukes av folk i alle aldre. vi har et godt – en helsesjekk av øynene dine. utvalg i alle prisklasser og kan legge frem – en helsesjekk av øynene dine. utvalg i alle prisklasser og kan legge frem ulike løsninger for deg, men valget er ditt! i denne utgaven av magasinet c) kan ulike løsninger for deg, men valget er ditt! i denne utgaven av magasinet c) kan du lese om synsutfordringer i trafikken, har du spørsmål om syn og synsrelaterte du lese om synsutfordringer i trafikken, har du spørsmål om syn og synsrelaterte retrotrenden og Dag otto lauritzen og hans produkter, kom innom oss for retrotrenden og Dag otto lauritzen og hans produkter, kom innom oss for rådgivning. hvis du ønsker det, tar vi en erfaring som brillebruker. erfaring som brillebruker. rådgivning. hvis du ønsker det, tar vi en Single vippesynsundersøkelse. vi hjelper deg gjerne til vi kan på tilby Vi har gaver i alle prisklasser. Hos oss kan du kjøpe gavekort for ulike konsepter tilpasset dine synsundersøkelse. hjelper deg gjerne til vi kan tilby ulike konsepter tilpasset dine eksempel synsundersøkelse, kontaktlinsetilpassing, briller, kontaktlinser, extentions 1200,inklvien påfyll behov. motekonto fordelsprogram for deg en bedre synshverdag. pussemidler, etuier eller kontaktlinsetilbehør. Velkommen innom oss! en bedre synshverdag. behov. motekonto fordelsprogram for deg Son Optikk: som ønsker flere briller eller fornyelse oftere. Son Optikk: Jeanette Banini, OptikerG og o d Turid J u l Banini, o g G oassistent. d t n y t t Å r ! som ønsker flere briller eller fornyelse oftere. Velkommen til oss! Jeanette Banini, Optiker og Turid Banini, assistent. Velkommen til oss!

G i b o r t e n G av e s o m n o e n virkeliG trenGer!

Visste du at det finnes kontaktlinser for øyne i alle aldre? Det vet vi. Derfor får du 100 kroner hvis vi glemmer å spørre deg om kontaktlinser. Dette gjelder alle i alderen 16 til 70 år og i perioden 1/10 - 31/12 2010.

Mølleveien 2, Vestbytorget Vestby // Tlf.: 64 95 25 Mølleveien 2, Vestbytorget // Tlf: 64 95//251540 80 // post@vestbyoptikk.no Mølleveien 2, Vestbytorget // 1540 // Tlf.: 64 95 25 www.vestbyoptikk.no // Åpningstider: Man-Fre. 10-17 Vestby // Tors. 10-18 // Lør. 10-14

80 80

styrke +/- 4 cyl - 2 * gjelder * gjelder styrke +/- 4 cyl - 2

Massasje fra 350,Fotbehandling, negler, vipper, massasje, Sagaveien rynkebehandling 8, 1555 Son // Tlf.: 64 95 16 mm. 00 Sagaveien 8, 1555 Son // Tlf.: 64 95 16 00

der - Tannleger - Leger - Kampsport - Bingo - Blomster - Optikk

V


Strålende innsats

FRA FRIVILLIGSENTRALENE I ÅS, VESTBY OG FROGN

det kan være lurt å titte innom Ås Frivilligsentral på Facebook eller hjemmesiden deres for å få vite mer om alle tilbudene deres. For her er det mye hyggelig å være med på, enten du vil hjelpe til med noe eller delta på noen av aktivitetene. På spørsmålet om det er mange som benytter seg av de forskjellige tilbudene, sier hun: - Det kommer an på type arrangement. Alt fra 10 personer på frokost – til 340 jenter på Jentedag. Det er dessverre ingen spesielle julearrangementer i år forteller hun, og sier videre at det har de ikke budsjetter til i år dessverre. Men i fjor hadde de et veldig fint julearrangement.

Fra fjorårets fotoshoot av de tre lederene fv. Berit, Tone Merete og Gro v/Hege Krogseth

Frivillig arbeid er en viktig samfunnsressurs, og ved Frivilligsentralene i Ås, Vestby og Frogn er det mange flotte bidrag til lokalsamfunnet. Her stråler det av positivitet og en vilje til å hjelpe andre. Siri Katrine Vinje Haugen Frivillig innsats

Et viktig bidrag til et godt og vennlig lokalsamfunn er en vilje til å hjelpe hverandre. Det er dette frivillig arbeid dreier seg om. Frivilligsentraler finnes over hele landet, og i kommunene Ås, Vestby og Frogn har vi tre flotte Frivilligsentraler. De gjør en flott innsats for lokalmiljøene, og står på for å gjøre hverdagene litt lettere og lysere for mange. Frivillig arbeid er både å gi og å få, fordi gleden ved å hjelpe også gir noe tilbake til en selv. Det er mange som vil gi av sin tid for å hjelpe andre, og ved Frivilligsentralene i lokalsamfunnet settes denne innsatsen stor pris på. Her mottas hvert eneste bidrag med takk og imøtekommende ansatte sørger for at hvert bidrag kommer til nytte i en aktivitet som gjør en positiv forskjell. ÅS FRIVILLIGSENTRAL

Daglig leder ved Ås Frivilligsentral heter Tone Merete Eng, og er flotte 47 år gammel. Hun har jobbet ved Frivilligsentralen i hele 12 år. Når jeg spør om hva det beste ved

24

jobben hennes er, svarer hun entusiastisk: - Allsidigheten, ikke kjedet meg ett eneste minutt de siste 12 årene. Ingen dag er lik. Det viktigste arbeidet til en Frivilligsentral, er å skape møteplass mellom mennesker, de som vil bidra og de som vil ha hjelp poengterer hun. Når jeg spør om det er lett å få med frivillige til å gjøre en innsats, svarer hun: - Dette går i bølgedaler. Hadde vi hatt en type Frivillighetens hus, kunne vi invitert mye bredere og skapt stort engasjement og deltagelse i mange fora hver eneste dag. Så det hadde vært et flott bidrag til Ås Frivilligsentral å fått et eget hus, slik at de kunne holdt flere aktiviteter i egen regi. Dette står høyt på ønskelisten til Tone Merete Eng, som ønsker å spre glede og engasjement rundt frivillig innsats i Ås. Tilbudene til Ås Frivilligsentral

Det siste enorme prosjektet vi har nå i år forteller hun, er EN FOT FORAN, - løpe for kreft! Det er Nina Alette Eggerud, som selv fikk kreft og ble frisk igjen som skal løpe fra

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

Ås til Manglerud for å samle inn penger til ”Aktiv mot kreft”, men det er åpent for alle som vil delta og være med. Og her har responsen vært stor. På Facebook-siden til EN FOT FORAN står det om prosjektet: ”I starten var det bare Gitte og jeg som skulle løpe, og vi trodde vel egentlig ikke at så mange kom til å legge merke til oss på vår løpetur. Tone Eng i Ås Frivilligsentral så på Facebook at jeg hadde startet et innsamlingsprosjekt og at jeg i den forbindelse skulle løpe fra Ås til Manglerud. Hun tenkte hun ville organisere litt rundt dette. Og etter det har "ballen begynt å rulle". Og flere har meldt seg til å stille opp. Jeg viser til hva Tone Eng i Ås Frivilligsentral skrev i en kommentar lenger ned: "All organiseringen rundt dette løpet gjøres på frivillig basis, og økonomi har vi ikke. Ideene har bare vokst fra to venninner som skulle løpe fra Ås til Manglerud, og plutselig skjer det fantastiske at mange vil delta!" Bøler Frivilligsentral har også engasjert seg.” Så dette er et flott prosjekt å følge med på Facebook, og som støtter en god sak. Ellers så er det mange aktiviteter i regi av Ås Frivilligsentral, og for å nevne noen så er det besøksvenntilbud, følgevenn-tilbud, vedgruppe, onsdagsfrokost og strikkekafe. Her er det mye å velge mellom, og

Da jeg spør henne til sist, om det er noe spesielt hun har lyst til å nevne om Frivilligsentralen, svarer hun blidt: - Frivilligsentralen kan være et flott sted å bruke noen ledige timer. Man kan være sammen med andre, være tilstede for andre – og man kan være med og skape nye aktiviteter og møteplasser. Friheten med hva man ønsker å bidra med i en frivilligsentral er ubegrenset, det er bare å komme med alle ideer man har! • Hvis du vil vite mer om Ås Frivilligsentral, kan du gå inn på hjemmesiden deres på www.as.frivilligsentral.no eller søke på Ås Frivilligsentral på Facebook, eller ringe til Tone Merete Eng på tel. 64 96 22 36/ 959 39 674. VESTBY FRIVILLIGSENTRAL

Dagligleder ved Vestby Frivilligsentral heter Berit Sandvig, og er en aktiv kvinne på 56 år. Hun har jobbet ved frivilligsentralen i fire år. Det siste året har hun også vært, og fortsatt er, en av to nettverksledere for alle Frivilligsentralene i Akershus. Jeg spør henne om hva det beste ved jobben hennes er, og hun svarer blidt: - Møte med alle de positive menneskene som tar kontakt for å bli frivillige fordi de ønsker å gjøre en forskjell for noen, samt gleden hos de som får denne hjelpen. Det viktigste arbeidet til en Frivilligsentral, er at vi skal være der for de frivillige, og sammen med de frivillige skal vi være en samhandlingsarena for frivillig virke som bidrar til et raust og inkluderende


ÂŤIsete og glatt?Âť

ÂŤIsete Salt og sandog finnerglatt?Âť du hos oss! Salt og sand finner du hos oss!

Margret og Ruth ønsker i samarbeid med Frivilligsentralen velkommen til feiring av Julaften pĂĽ PrestegĂĽrden i Vestby. Fra kl. 16:00 – 20:00

Program:

• • • •

Velkomstgløgg Julemiddag Lotteri Kaffe og kaker

ÂŤFĂ´r til dyra?Âť

Arrangementet er gratis, men husk penger til lotteriet.

ÂŤFĂ´r til dyra?Âť EN

Alle er velkomne (Vestby-beboere har fortrinnsrett) . Ta gjerne med en hjelper, hvis du trenger det.

BILLIGBerUtiTlIKK

FĂ´rtil til alle, alle, fugl, vilt, FĂ´r vilt, hest,hund, katt, hest, hund, katt, høne,gris, gris, ku ku høne, -vi har det! grillkose–nvi har det!

PĂĽmeldingsfrist 15.12.2014 Kontakt oss for pĂĽmelding, tlf. 64952560 e-post:vestby.frivilligsentral@gmail.com

- med alt du treng

TIL EXTRA LAVE PRISER

FASTE PRISER... TIKKEN LIGBU BILLAVE

v Karin og Ole: Spreke og aktive

99

til grillkosen - med alt du trenger TIL EXTRA LAVE PRISER

INDREFILET SVIN Coop. Hel. Pr kg

99

Vestby Mølle, Møllev. 16, 1540 Vestby • tlf.: 64 98 06 40 Ă…pent: Man–fre 07.00 - 17.00, Lør. 10.00 - 15.00

Nygrillet kylling 1/1: 49,- og 1/2: 29,INDREFILET SVIN Coop.9,90 Hel. Pr kgpr. hg. Nygrillede kyllingvinger

5 48

2950

FOR

90 58Henvis til

SOMMERKOTELETTER Coop. Pr kg

GRILLPĂ˜LSER 3 PK Gilde. 3 x 600 g. 1,8 kg. Pr pk Pr kg 32,72

FARRIS/BRIS Assortert. 1,5 l. + pant. 6,40/l. 1 flaske 15,90

i 2950 90 58annonse butikken og fĂĽ...

FOR

5 48

SOMMERKOTELETTER Coop. Pr kg

GRILLPĂ˜LSER 3 PK Gilde. 3 x 600 g. 1,8 kg. Pr pk Pr kg 32,72

8GUVD[ /Ă“NNG /Ă“NNGX 8GUVD[ Ĺ– VNH —RGPV /CPĹŒHTG .Ă“T www.vestby.norgesfor.no

FARRIS/BRIS Assortert. 1,5 l. + pant. 6,40/l. 1 flaske 15,90

MORELLER

MORELLER 500 g. Pr kurv 500 g. Pr kurv Pr kg 99,80 Pr kg 99,80

“Coop Extra Butikk� BILLIGBUTIKKEN

Coop – litt ditt I Coop fĂĽr du kjøpeutbytte Coop – litt ditt pĂĽ alt du handler. Mer I Coop informasjon omfĂĽr de du ulikekjøpeutbytte fordelene nner pĂĽ: pĂĽ fialt duduhandler. Mer Coop.no

informasjon om de ulike fordelene finner du pĂĽ: Coop.no

Coop Extra Vestby

“Coop Extra Butikk�

Gate. 00-00 (00-00) Garderveien 15 MED SUPERGate. 00-00 (00-00) MARKEDSUTVALG

BILLIGBUTIKKEN MED SUPERMARKEDSUTVALG

www.norgesfor.no

Bjerkeved etter NS 4414

i sekk kjøres hjem til deg.

Alle dager 8–22

...medisterfarse til 90 199 49 90 199 49 kr. 39,90 pr. kg

PABLO 2 TELT Iglotelt med plass til 2 personer. PABLO 2 TELT Iglotelt til og 2 personer. Teltet tar med litenplass plass passer ypperlig Teltet tar litensĂĽ plass passer ypperlig til sykkelturer velogsom festivaler. til sykkelturer sĂĽ vel som festivaler. Enkelt ĂĽ montere. 245x145 x145 95 cm Enkelt ĂĽ montere. MĂĽl: MĂĽl: 245 x 95x cm

www.vestby.norgesfor.no

07-23

FOLLO VEDSERVICE

Berg GĂĽrd i Vestby

Kammertørket. Garantert tørr ! Kappet/ kløyvet. 20 cm og 30 cm.

• Telefon: 64 95 31 51 • Fax: 64 95 36 28 •

e-post: sti-eyde@online.no

Bestill pĂĽ: www.fjv.no

BILLIGBUTIKKEN MED SUPERMARKEDSUTVALG JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

25


samarbeide med andre lag og foreninger. Vi får til så mye mer når vi jobber sammen. Det jo de samme menneskene vi alle ønsker å gjøre noe for, innbyggerne i kommunen vår sier hun engasjert. Når jeg spør henne om det er lett å få med frivillige til å gjøre en innsats, svarer hun: - Ja, vi har så mange frivillige som vil bidra at noen ganger har vi ikke oppgaver nok. Skikkelig luksusproblem! Tilbudene til Vestby Frivilligsentral

Vestby Frivilligsentral har mange gode tilbud. De driver møteplassen Teten på tvers, som har åpent for alle, 2 dager i uken. Der serveres det lunsj til en billig penge, du kan være med på hobbyaktiviteter, yoga, trim eller bare komme for det sosiale. I tillegg arrangerer de Internasjonal Kafe der mennesker, mat og kultur møtes, 1. lørdag i hver måned. Så har Vestby Frivilligsentral de såkalte en til en oppdragene, der noen trenger hjelp og andre hjelper; følge til lege, tannlege, handle, klippe gress, måke snø osv. De har også Vestby Vennegruppe, som er et sosialt tilbud med hyggetreff første tirsdagen i hver måned. På spørsmålet om det er mange som benytter seg av tilbudene til Frivilligsentralen, svarer hun: - På møteplassen Teten på tvers og Internasjonal Kafe er det ca. 250300 personer som er innom i løpet av måneden. Når det gjelder en til en oppdrag har vi pr. dags dato hatt ca. 160 enkelt oppdrag. I tillegg er det alle de faste oppdragene som våre fantastiske frivillige gjøre uke etter uke som besøksvenner, lesevenner, og matutkjørere. Frivilligsentralen har egne julearrangement, både julelunsj og feiring av Julaften. Her er alle som har lyst hjertelig velkomne. De skal ha en hyggelig og bugnende julelunsj på Teten på tvers torsdag 11. desember kl. 12.00, og så blir det feiring av Julaften på Prestegården. Der har de frivillige som skal være vertskap og lage i stand til en hyggelig julekveld for de som er alene eller av andre grunner ønsker å feire sammen med noen. Dette er flotte arrangementer i forbindelse med julen, og det blir garantert god julestemning for alle som kommer. På det siste spørsmålet mitt, om det

26

er noe hun spesielt vil nevne om Frivilligsentralen, svarer hun: - Ja, en bitte liten oppdatering om GODSET, gjenbruksbutikken i Godshuset ved Vestby Stasjon. Vi drømte om åpning før jul, men drømmer går ikke alltid i oppfyllelse. Denne gangen var det søknad om bruksendring som måtte gjøres litt annerledes og som har forsinket oss veldig. MEN, vi jobber på i kulissene og håper på åpning til våren. Dere kan følge med på hjemmesiden www.godsetivestby.no eller på Facebook som oppdateres jevnlig, også med bilder av det fine vi får inn til lageret. Og helt til sist legger Berit Sandvig til: - TUSEN, TUSEN TAKK til alle mine kjære, gode frivillige – uten dere hadde det ikke vært mulig for meg å gjøre jobben min! • Hvis du vil vite mer om Vestby Frivilligsentral, så kan du gå inn på hjemmesiden deres på www. vestby.frivilligsentral.no eller ringe til kontoret på tel. 64 95 25 60. FROGN FRIVILLIGSENTRAL

Daglig leder ved Frogn Frivillig sentral heter Gro Paulsen, er i sin beste alder med 41 år og har jobbet ved Frivilligsentralen i snart fire år. Den 21.desember 2010 hadde hun sin pangstart i Frivilligsentralen med besøk av Kongen og Dronningen. Det forteller hun at var en fantastisk opplevelse for hennes frivillige og henne selv. Når jeg spør henne om hva det beste ved jobben hennes er, så svarer hun engasjert: - Det beste med jobben er at jeg treffer så mange gode og positive mennesker som ønsker å gjøre noe godt for andre. Hun forteller at det viktigste for en Frivilligsentral er å være et møtepunkt i lokalmiljøet som gjøre det mulig for enkeltpersoner å skape noe som kan være vanskelig å gjøre på egen hånd. Mye handler om kommunikasjon og at de riktige menneskene finner hverandre. Da kan alt skje! sier hun med ettertrykk. Dette er med på å bygge gode relasjoner i lokalsamfunnet, og et viktig bidrag til at ideer blir realisert. På spørsmål om det er lett å få med frivillige til å gjøre en innsats, svarer hun entusiastisk:

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

- Ja! Det er mange mennesker som ønsker å gjøre noe for seg selv eller andre. Det er veldig moro å få være med å starte opp noe. Tilbudene til Frogn Frivilligsentral Det er mange forskjellige aktiviteter i Frogn Frivilligsentral. De har valgt å dele de inn i fem kategorier. Faste avtaler, som er en til en, oppdrag, som er en til en hjelp, undervisning, grupper og samarbeidsprosjekter. Det er veldig mange tilbud å velge imellom, og for å nevne noen så er blant annet Ballroom dance, besøkstjeneste, Drøbaksvenn cafe, internasjonal matfestival, malergruppa, selvhjelpsgruppe og julegaver til vanskeligstilte. Men her lønner det seg å ta en titt innom på Frogn Frivilligsentral sin hjemmeside, og se på hva de tilbyr av aktiviteter. Der finnes det oversikt over masse flotte og varierte aktiviteter. Jeg spør om det er mange som benytter seg av disse tilbudene, og Gro Paulsen svarer: - Det er vanskelig å komme med et konkret tall over hvor mange som benytter seg av de forskjellige tilbudene. Vi har alt fra norskundervisning med 50 studenter i uka til strikkecafeen med i snitt 12 strikkere 3 timer hver 14 dag til matfestivalen siste lørdagen i mai, hvor vi i år solgte 5700 porsjoner med mat på 4 timer på Drøbak torg. Så Frogn Frivilligsentral er en populær møteplass for folk i flere sammenhenger. Dette er et flott tilbud for mange, som sprer glede og kunnskap i lokalmiljøet. Frivilligsentralen har ingen spesielle julearrangementer i år, men det forteller Gro Paulsen at Frelsesarmeen gjør en utmerket jobb med fra før av. Til sist spør jeg henne om det er noe hun har lyst til å nevne til sist om Frogn Frivilligsentral, og hun svarer blidt: - I Frogn sier vi at frivillighet ikke er et sted, men en tilstand. Dette gjør at vi skaper våre egne møteplasser og lager dem der det faller naturlig. Vi har alle et ansvar for å lage et godt liv for oss selv og dem rundt oss. Vår viktigste skaperkraften er våre egne ønsker. Vi tar derfor utgangspunktet i enkeltpersoners ønsker og forsøker gjennom Frogn Frivilligsentral noe som flere kan ha glede av ved å tilrettelegge og skape rom om dette i felleskap.

• Hvis du vil vite mer om Frogn Frivilligsentral, så kan du gå inn på hjemmesiden deres på www.frogn.frivilligsentral.no eller ringe til Gro Paulsen på tel. 64 90 61 96/ 415 31 413.

Både unge og gamle hjalp til når det skulle kjøres ut ved til de som trenger det til vinteren.

Ås Frivilligsentral har strikkekafé på Ås stasjon hver mandag fra kl.12.00-14.00.

God mat på internasjonal kafe i oktober. Foto: Heidi Augustson

Fra yogatilbudet til Frogn Frivilligsentral, som er hver onsdag i speilsalen i kjelleren til Drøbak Kino. Foto: Gro Paulsen

”De frivilliges lønningsdag” - et tidligere hyggelig julebord på Ås stasjon. . Foto: Gro Paulsen


VELKOMMEN TIL

J ULESALGET NB! For større leveranser til jul, bestill i god tid

Stort utvalg av juleblomster, grupper, potter, julenek m.m. til rimelige priser.

• Hjemmelagde blomstergrupper fra 125,• Julestjerne fra 30,- Juleglede fra 45,• Egenprodusert bjerkeved, 60 ltr. sekker • Vi selger også gode matpoteter ÅPNINGSTIDER TIL JUL 10 - 17 (16) SØNDAG 12-15 Fra 12. des.: Man. - fre.:...10-19 Lørdag..........10-16 Søndag..........12-16 Julaften........10-12

Vi takker våre kunder og leverandører for godt samarbeid i 2014

Nybygg Ombygging Rehabilitering av næringsbygg, butikker, kjøpesentre, boliger og offentlige bygg.

Mer enn

30 år

i bransjen

Hilsen fra oss alle i J.I. Bygg AS GOD JUL og GODT NYTT ÅR !

www.jibygg.no

JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

27


Lysende førjulstid i Drøbak

Senterleder Ragnar Sørlie er klar for nok Fv Elisabeth Moseby, Kate Skagestad og en juleinnspurt på AMFI Drøbak City. Ingrid Nygård hos Mester Grønn mener at blomstene er en viktig del av jula.

Hos Mester Grønn er plantene vi gjerne forbinder med jula på plass.

Hvit jul

Werona Schwabe og Hege Løkken er forberedt på noen hektiske uker hos Tilbords.

Birgitte Henriksen

Også på AMFI Drøbak City er det tydelig at julen er på vei.

28

Asalea, amaryllis, julestjerner, juleroser og svibler står i full blomst, eller med sprekkeferdige knopper. - Blomstene er en viktig del av jula, sier daglig leder Kate Skagestad. Selv om det er mye å velge mellom, er julestjernen fortsatt populær. Rødt holder stand som julefarge, men det er også mye hvite blomster i butikken. - Jeg har inntrykk av at folk i Drø-

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

bak liker en hvit jul, sier hun. Hos Tilbords er daglig leder Hege Løkken og kollega Werona Schwabe klare for juleinnrykk. - Vi åpnet 15. mai i år, så dette er første julen, sier Løkken, som regner med at det blir noen hektiske uker frem mot jul. Lørdagen før første advent var det julegateåpning på det nypyntede senteret. - Vi vil ikke begynne å pynte senteret for tidlig, understreker senterleder Ragnar Sørlie. Pynten er moderne. - Det er mye lys. Girlandernes tid er forbi, nå pynter vi på en mer minimalistisk måte, sier han. Utenfor senteret er det gravd ned et fundament slik at det flotte juletreet som leveres av en lokal bonde, kan stå stødig og godt og motstå vindkast. De tre siste søndagene før jul er det søndagsåpent på Drøbak City. Gjennom et samarbeid med gitarist Frank Kvinge og Kulturkontoret sørger senteret for at det blir noen musikalske avbrekk i juleshoppingen.

Har alt

Sørlie opplever kundemassen på Drøbak City som veldig stabil, og for mange er dette stedet hvor man gjør sine daglige innkjøp. Konkurransen er der, både fra nye og utvidede kjøpesentre i distriktet, og fra nyetablerte dagligvarebutikker i Drøbak. Men etter en liten nedgang i fjor, ser omsetningen ut til å havne på plussiden igjen i år. Julehandelen er svært viktig her som andre steder. Netthandelen ser han foreløpig ikke på som noen stor trussel. - Men det som er en utfordring, er jo at folk har alt. Så hva skal man kjøpe i julegave? sier han. Mange løser dette problemet ved å gi hverandre gavekort.

- Der merker vi at det er en økning, sier han. Selv om juleomsetningen er viktig for senterlederen, mener Sørlie at det også må være lov selv for folk i varehandelen å gjøre seg noen tanker rundt julehøytiden. -Å skape den gode julestemningen er ikke bare basert på jakten etter den perfekte gaven. Vi bør også fylle på med andre verdier, og tenke på de som ikke har like gode muligheter til å være med på forbruksfesten. Det er ikke alle som gleder seg til jul, sier han. At Frelsesarmeen er til stede på senteret med gryta si gjennom førjulstiden gir en liten påminnelse om at ikke alle har det like greit. - Det er veldig positivt at de er her, sier han.

Pust i bakken

Ragnar Sørlie har styrt skuta på Drøbak City siden 2011, men har vært i Thon-systemet siden år 2000. Før han begynte som senterleder i Drøbak, hadde han tilsvarende stilling ved AMFI Moss. Han trives godt med å jobbe i Frogn, selv om det er et stykke å pendle fra hjembyen Fredrikstad. - Det er et trivelig sted med hyggelige kollegaer, sier han, og fortsetter: - Jeg synes samarbeidet på senteret er bra. Alle delene henger sammen som på et fotballag, der vi må motivere og inspirere hverandre. Før julerushet starter for alvor samles de som jobber på senteret til julebord på Reenskaug Hotell. Og i motsetning til mange andre kjøpesentre, velger Drøbak City å roe ned litt i romjula. - Da stenger vi litt tidligere enn vanlig, slik at de ansatte får tatt seg en liten pust i bakken mellom jul og nyttår. Det får vi veldig positive tilbakemeldinger på, sier han.


AS AS

AUT. ELEKTROENTREPRENØR AUT. ELEKTROENTREPRENØR

AS Brandstadveien 460 Brandstadveien 460 AUT. ELEKTROENTREPRENØR 1540 Vestby 1540 Vestby

u le utsti lli ngen

Brandstadveien 460 1540 Vestby

J

6498 9827 2770 7098 27 70 64 64

Alle typer små Alletyper typersmå små Alle og større oppdrag størreoppdrag oppdrag ogogstørre

2014

Aksel Riiser

AS

64 98 27 70

Noen dager skinner lyseblå...

909 218Anders Presterud tlf.tlf. 909 8787 218 tlf. 909 87 281Unni Knutsen Anders Presterud Anders Presterud Fax 64 98 27 71 • post@prielektro.no 909 281 tlf.tlf. 909 8787 281

AUT. ELEKTROENTREPRENØR

Brandstadveien 460 1540 Vestby

© MEDIASENTERET

P re s t e r u d & R i i s eAksel r Aksel Riiser tlf. 909 87 218 Riiser

Fax 64 • post@prielektro.no 64små 9898 2727 7171 • post@prielektro.no Alle Fax typer Vi utfører: og større oppdrag Installasjon bolig/næring/industri Elkontroll Aksel Riiser Internkontroll elektro tlf. 909 87 218 Nemkosertifisert Termofotografering

Anders Presterud www.prielektro.no O post@prielektro.no tlf. 909 87 281

Mosaikk, pastell, collage,

Åpning: Søndag 30. november kl. 13. Velkommen!

skulptur, glass

Legg en hyggelig førjulshandel til julebyen 1. søndag i advent. Senere på dagen er det julegateåpning og arrangementer i regi av Drøbak Byforening og Kulturetaten.

G lleri Havstad S t o r g t. 1 5 – 1 4 4 0 D r ø b a k . t l f. 6 4 9 3 4 6 5 5

Fax 64 98 27 71 • post@prielektro.no

Alt innen snekring og forskaling • Graving • Sprenging • Levering/utbedring av renseanlegg Støttemurer Betong / stein Totalprosjekter Tilbygg etc. Gjølstadveien 249 • 1550 Hølen • Tlf. 64 95 45 97, Mob. 90 16 16 05 www.atlebergane.no, e-post: atle@atlebergane.no

JULETID

I denne søte juletid, er det godt med en hånd å holde i. En hånd som varmer, en hånd som støtter, en hånd som stryker, et bankende hjerte. Noen ganger er denne hånden din egen. Takk kjære hånd. Riktig god jul - til deg som er alene og - til deg som er sammen med andre. - Christina Mjellem, Egne Valg JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

29


Julebrev fra Son Hjemme hos Nils Kjær

Malt av Kjærs venn Ørnulf af Fjordene Salicath. Bildet tilhører Grand Hotell, Oslo.

S

nøflakene laver ned over et søndagstille Son. Jeg er på vei til huset med navn Pjåken der forfatteren Nils Kjær bor med sin kone Maggen. Det bekymrer meg litt at jeg ikke har noen invitasjon, men jeg håper flasken med smuglerbrandy vil fungere som en døråpner. Kjær har mange merkelapper: bohem, fyllefant, polemiker, huggorm, reaksjonær, lediggjenger, stemningsdyrker, lyve- og ordkunstner, anarkist, panteist og naturkjenner. Han hater politisk spill, nynorsk, kommunister og bedehuskristendom. Forfatterkollegaer skriver om ham: «Kjær er en utpreget negativ Natur, der har mest at sige om denne Verdens Daarligheder” “Han ligner en kaktus med alle piggene ute ... men av og til skyter kaktusen roser” «En time sammen med Kjær er som en stor fest»

30

«Han var fra første stund en mester, han skriver bedre enn de beste, gullpennen» Da hans debutbok i 1895 kom, gikk Nils Kjær rundt i Kristiania og skrøt av at hele opplaget var utsolgt. Essays, som boken het, gikk nemlig som varmt hvetebrød i noen fromme bygder på Vestlandet. Da enkelte fikk seg til å spørre hvorfor i all verden...?, fikk de det lakoniske svar at bedehusvestlendingen trodde det var en bok om profeten Esaias! Det var forresten Kjær som introduserte begrepet «Vestlandsfanden» Snøen fonder seg opp langs veggene på Pjåken og en dame står og koster snø av trammen. Det må være Maggen. Signe huset og God Jul. Er det Maggen Kjær jeg snakker med? Det er meg. God Jul. Er De kommet for å treffe Kjær er jeg redd det blir vanskelig. Han ligger og sover ut rusen oppe i andre etasje. Han

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

har vært på Theatercafeen i natt. En durabelig fest sammen med sine kunstnervenner, pjolterintelligentsia de kalles. Vel, jeg hadde håpet at en medbragt og dyrebar flaske ville friste ham? De får prøve, bli med inn. Maggen, som også er kunstner, men mest bakkemannskap, tar kosten resolutt og banker opp i stuetaket mens hun roper så høyt hun kan: «Nils, Nils opp og dikt!» Om litt står Nils Kjær i stuen. -Godaften. Jeg har hørt så mye om deg, fikk lyst til å avlegge deg et besøk. Hvem fanden er De som er dus med meg? Beklager, dessuten har jeg med en flaske med noe brunt til Dem. Det forandrer saken, Maggen hent glass og isvann er du snill. Forfatteren skjenker opp to drøye mahognibrune pjoltere: Takk min kjære Maggen: Vi vet at ekteskapet har sine stormer, sine orkaner, liksom...verdenshavet. Men det har også sine havblikk... Maggen? Utroskap er da ikke så slemt? Troskap i overmål er verre. Men nå er spørsmålet: Har partene noen egentlig noen fordel av en skilsmisse? Skål, fornøyelsen har sin pris, men gleden er gratis. Det er bedre å ta en drink selv enn å irritere seg over alle andre som gjør det. Nuvel, hvem er De? Håper De ikke har planer om å portrettere meg? Hele mitt liv har jeg nektet å stille opp på slikt tøv. Jeg sa nei, selv til selveste Gustav Vigeland husker jeg. – De ser, at jeg ikke er død – det er Dem formodentlig innlysende, at jeg er født. Jeg kan opplyse Dem om, at jeg er gift. Det er min biografi. Skål, Kjær, hvordan var festen i natt? Den var bra den, men Gud hvor kjedelig det hadde vært om jeg selv ikke hadde vært tilstede. De vet, mennesker som bemektiger seg den forrett å kjede andre, har også det fortrinn at de ikke kjeder seg selv. Jeg er lykkelig, for jeg gremmer meg ikke over små fortredeligheter. De kalles Oslofjordens dikter nummer en. Født i Holmestrand. De trives i Son? I tyve år har jeg bl. a leid hus på Kambo, Brevik, Laksa og Kjøvangen. De siste to år har jeg bodd i her i Pjåken, et hus venner har skaffet meg. I 1911 skrev jeg «Julibrev

fra Son» inspirert av den riktige, den kraftige sommer. Den slipper regn når det trengs, men den har forkjærlighet for solskinn. Jeg hater vinteren, særlig i Norge, denne lille nasjon av skiløpere. Den nye tidsånden trenger seg på selv her i Son. De eneste frie mennesker i enhver tid, er de, som har befriet seg for tidsånden. Problemet er ikke at arkitektene reiser til Berlin, problemet er at de kommer tilbake. Men ja, Son og Kristianiafjorden sommerstid liker jeg. Alle priser utsikter fra fjellene, ingen snakker om alle de utsikter de ligger i veien for. Vinterstid har vi pleid å oppholde oss i Italien. For mitt vedkommende reiser jeg alltid langsomt, for farten fordummer oss. Husk, det er omveiene, forsinkelsene og sidesporene som beriker ens liv. Den korteste vei er det kun handelsreisende som følger. Det er den som farer vill som finner de nye veier. I Deres mest berømte stykke «Det lykkelige valg» får politikerne gjennomgå? Fra stykket:

Fru Lavinia: Men du kan da ikke svikte din overbevisning for at bli valgt? Celius: Jeg svikter ikke min overbevisning. Hvem har sagt noe slikt sludder? Jeg bare, om du vil, utsetter min overbevisning. Jeg lar min overbevisning trå lidt i bakgrunnen, inntil der atter blir bruk for den. Partipolitikk, byråkrati, lover og regelverk, alt dette er egnet til å temme skaperkraft og fremme middelmådighet. Moralen er et argument blant halvdannede, den er summen av de underlegnes misunnelse på de vellykkede. Det er på tide, at vi nordmenn begynner at le lidt av lovene. Ikke av alle, gudbevares, men av de 99 prosent. All den stund jeg lever i et forhyklet samfunn, så ordner jeg meg deretter. Man behøver vel ikke å ha de samme idealer for å kunne enes om de samme praktiske reformer. Det ideelle i politikernes liv er dette at de ikke venter å oppleve resultatet av noen av sine anstrengelser. I politikken, min venn, er det dessverre ikke den snorrette linje som fører til målet. En stor løgn er ofte bedre enn en stor sannhet. Hør på rådet, men følg det ikke! Hva synes de om dagens politikere? Hva fanden skal kvinnemennesker rote seg opp i politikk for? En smukk dame kommer langt uten å


rede penger. Men akk, i politikken velger man jo ikke sitt selskap. Den mann, som i dette århundre akter å leve sitt liv uten at ty til telefon, er på veien til uavhengighet, og formodentlig vil en sådan mann også være på veien til en selvstendig verdensoppfatning. Skriver De fremdeles teaterkritikker for Aftenposten? Når jeg skriver tenker jeg at kritikk ikke er noen vitenskap, kritikk er kunst. Vi hadde latin på skolen. Vårt sprogs bestefar. Latinen har ikke

hersket over århundrer forgjeves. De moderne folkesprog ble skapt av poesi, men deres prosa måtte poleres med den hårde latin. Der er gjenlyd av romersproget i all god stil. Skål, Nils Kjær. Deres forhold til drikke vet jeg nå noe om. Hva med mat? Jeg elsker å plukke sopp. Fiske og dyrke frem mat. Dyrking av mat er et slit, insekter og ugress er fienden. Tenk hvor meget enklere det hadde vært å dyrke ugress?

Det er i virkeligheten ytterst få nytelsesmidler som ikke er uunnværlige, mens det samme langt fra kan siges om næringsmidlene. Brød kan erstattes med poteter, og kjøtt med fisk – det er forsåvidt nesten det samme, hva vi fører i os, bare det er mad i en eller anden form. Men med kaffe, tobakk, vin ... forholder det sig som med litteratur og kunst. Det er kvaliteten, der gjør utslaget, og det ene verk kan ikke erstatte det andet. Men en side norsk prosa kan hensette min

Pjåken er nærmeste nabo til Klubben som ligger en snau kilometer sør for Son Torg. Bygget til venstre heter Lillepjåken.

hjerne i en lett og fin og uforglemmelig rus. En potet vil aldri kunne erstatte et glas vin. Apropos vin. For noen år siden var jeg på noen dagers rangel med noen venner. Nattestid vandret vi hjem til våre hustruer, full av anger og beruselse. Vi sjanglet inn i en hage for å plukke med en bukett blomster med hjem til våre ventende hustruer. Som sagt så gjort, inne i hagen fant vi «Rodedrenreon….Roddredro….nei fanden steike, vi plukker heller roser» Hva med døden? Jeg er for tiden dødssyk. Min lever og nyrer svikter. Jeg tenker at livet er en drøm, som de aller færreste gir seg tid til å drømme. Der er en stor sannhet i mørkredsel. Den er anelsen om de forferdelser, vi skal Krogseth oppleve i den sisteHege ensomhet. Jeg Foto: Solerunden barnehage var aldri en Guds gave blant poeter, men jeg var poet. Har nok egentlig trodd mer på kristendommen enn på Gud. Flasken er tom og jeg sier God Jul og de sier farvel og jeg adjø. «Intervjuet» er basert på sitater. Nils Kjær døde i 1924 og ble begravet på Vår Frelses gravlund i Oslo. Kjærs åndsfrende Vestbydikteren Wessel fikk graven sin slettet. Det samme har skjedd med Kjærs grav. Det har lenge vært diskutert å ære Sons kanskje mest kjente kunstner med et minnesmerke. Det har foreløpig ikke blitt noe av. - Truls Erik Dahl

Sankta Lucia - Solerunden barnehage 2013

Foto: Solerunden barnehage JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

31


Follominne 2014 Et fast tegn i førjulstiden: Follo Historielags årbok er nylig utkommet.

Dette er utsikten fra Brattåsen, kjent tur- og utfartsmål i Vestby, beliggende mellom Pepperstad Skog og Hvitsten. Brattåsen er vulkansk fjell fra jordens urtid – og dermed geologisk interessant. Fotografen befinner seg altså på vulkansk grunn. Men heldigvis for ham har vulkanen nå sovet en god stund - - -

Torsdag 13. november kunne årbokredaktør Bjørn Egil Jensen presentere Follominne 2014 på Follo Museum, med de fleste av de tyve forfatterne til stede. Historielagets årbok har i alle år brakt lokalhistorisk materiale av stor interesse frem i offentligheten. Follominne 2014 er ikke noe unntak! Arne Eriksen FOLLO HISTORIELAGS ÅRBOK, ”FOLLOMINNE”, er et resultat av det bevisste arbeid som historielaget gjør for å bevare fortidsminnene som finnes i vårt distrikt og gjøre dette materialet kjent.

Fortidsminner av eldre og nyere dato har vi nær sagt over alt i Follo-bygdene, helt tilbake til førhistorisk tid. Gravhauger, gravrøyser, bygdeborger og rester etter eldgamle boplasser forteller sitt om de eldste tider da mennesker trådte inn på scenen. Fra nyere tider finnes mer eller mindre tydelige spor

etter handels- og næringsvirksomhet, bosetting, kriger og uroligheter, kirkebygg, håndhevelse av lov og rett – og mye mer. Til sammen et fascinerende bilde. Noe av alt dette kan vi se nærmere på bare ved å gå en tur på egen hånd! For øvrig har vi jo mulighet for å besøke ”våre” tre museer: Follo Museum i Drøbak (inkl. Son Kystkultursenter), Gjersjøelva natur- og kulturpark i Oppegård og Oslofjordmuseet i Vollen i Asker. Og ikke minst: Vi kan lese Follo Historielags årbok 2014. Follominne 2014

Torsdag 13. november ble Follominne 2014 lansert på Follo Museum. Fra venstre ses: Åste Eggen, Solveig Krogsrud, Anne Birgit Bævre(nestleder i Follo Historielag), Lil Gustafson, Kjersti Iden, Elin Aas, Harald Lundstedt, Einar Skillebekk, Sven Lindblad, Sten Høyendahl, Unni Dahl Grue, Ole Endresen(ØB), Tom Ullsgård, Bjørn Egil Jensen(årbokredaktør).

32

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

Årets utgave av Follominne ble lansert under en samling i biblioteket på Follo Museum torsdag 13. november. Presentasjonen ble foretatt av årbokredaktør Bjørn Egil Jensen, som nå har lagt bak seg sitt første år som redaktør, og som for anledningen titulerte seg selv som debutant. Follominne ble utgitt for første gang i 1951. Årets utgave er nummer 52 i rekken, og inneholder 19 artikler skrevet av 20 forfattere. Disse 19 artiklene spenner over et vidt felt av temaer. De spenner også over et langt tidsrom – fra en tid som ligger 600 millioner år tilbake(!) og frem til siste års utgravinger. Fascinerende lesning

Follominne 2014 bringer, som i alle tidligere årganger, stoff og temaer

som dekker et vidt spekter. Herunder flere artikler fra ”våre egne” tre kommuner. Fra Vestby finner vi et interessant stykke geologi. Det dreier seg om to aktive vulkaner i området ned mot Hvitsten-traktene, som spredte rundelig med lava og aske i henfarne tider. Vi er noen hundre millioner år tilbake i tiden. Den ene vulkanen oppstod i Brattåsen-området, vest for Pepperstadfeltet, mens den andre lå i nærheten av nåværende Knalstad gård ved Hvitstenveien. I henfarne tider var det nok et riktig så imponerende fyrverkeri her, med rikelig av lava og aske. Nå er det bare vulkanpluggene tilbake, det vil si selve tilførselsrøret til hver av de to vulkanene. Vulkanpluggene består nå bare av størknet smeltemasse. I dag kan disse to attraksjonene besøkes trygt og farefritt! Og hele historien kan leses i Follominne. Artikkelforfatter: Kjersti Iden. Når det gjelder Ås, får vi innblikk i en stygg bygdesladderhistorie fra slutten av 1600-tallet. 17. november 1685 ble det holdt bygdeting i Ås prestegjeld, administrert av fogd Jens Heide. Det hadde i den siste tiden gått stygge ord i bygda om at bonde og kirkeverge Jacob Smedbøl hadde stjålet høy på Ermesjø gård. Fogden hev-


det at ryktesprederne måtte dømmes til høye bøter i samsvar med landsloven. Det dreide seg her om ærekrenkelse, noe som ble tatt svært alvorlig i eldre tider. Eiliv Ermesjø ble selvfølgelig innkalt til å møte i retten. Han bedyret imidlertid at det ikke var tatt noe høy fra ham, ”ikke engang så mye som han kunne legge i lua”. Den fremste ryktesprederen var Sakse Christoffersen. Denne hevdet at han ikke var forpliktet til å møte på tinget, idet han som soldat var i sin fulle rett til å kreve seg stevnet for en militær domstol. En rekke vitner ble avhørt, og saken gikk sin gang etter tidens rigide rettspraksis. Nå var det viktig å unngå å bli utpekt som opphavsmann til ryktet, noe som kunne koste dyrt. - Og her røper vi ikke mer om hvordan denne dramatiske historien endte. Artikkelforfatter: Sten Høyendahl.

Artikkelen byr på en dramatisk historie som forteller oss mye om tidens militærvesen, men mest om vår kjente forfatter Herman Wildenwey. Og den utgjør et meget leseverdig stykke Oscarsborg-historie. Artikkelforfatter: Sven Lindblad.

God jul og godt nytt år!

Utfører Utfører alt innen alt innen Videre inneholder Follominne 2014 disse artiklene:

• • • •

Anne Herstad og Reidun Marie Aasheim: Nye arkeologiske funn i Follo 2013/2014 Stein Turtumøygard: Steinhoggerne på Spro Lil Gustafson: Kultplasstradisjon – Kokegropfeltet ved Kråkstad kirke Akershus Kulturvernråd: Ti vinnerkvinner og én taper. Om kvinners kamp i Akershus Tom Ullsgård: Arbeiderbevegelsen vant aviskampen i Follo Torbjørn Kjærnsmo: Oppegård mannskor og historien om sangkorene i Oppegård syd Solveig Krogsrud: Minner fra barndommen: ”Krigen har kommen” Stein Barli: Oslofjordmuseet Harald Lundstedt og Bjørn Egil Jensen: Gjersjøelva natur- og kulturpark fikk Gjertrudprisen for 2013 Lone Schrøder: Oppegård feirer 100 år som egen kommune Tore Haugen: Ny bok om Oppegårds historie Anne Birgit Bævre: Mattradisjoner i Follo – Fra velling og grøt til sushi av norsk sjømat Elin Aas og Egil Wenger: Kulturminner i Follo-skauene Unni Dahl Grue i samarbeid med Ellen Zakariassen og Eva Vike: Gamle hageroser i Follo.

ELEKTRO– ARBEIDER

ELEKTRO ARBEIDER

Fra Frogn får vi innblikk i historien om forfatteren Herman Wildenwey som avholdsagitator, soldat på Oscarsborg og fange i Drøbak hjelpefengsel. For hundre år siden, sent på høsten 1914, kom Herman Wildenwey til Oscarsborg festning for å avtjene en forsinket verneplikt. Tjenesten var en del av nøytralitetsvakten under første verdenskrig. En rangel i Christiania førte til at forfatteren møtte opp på festningen fire dager for sent, noe som endte med disiplinærstraff og et opphold i Drøbak hjelpefengsel. Men dette var ikke første gang Herman Wildenwey var i Drøbak. Allerede i 1901 hadde han vært innom og skrevet to viser som bidrag i kampen mot brennevinssamlaget i byen.

• • • • •

• • • • •

Trenger du elektriker? Vi kommer gjerne og tar en elsjekk hos deg.

Da avdekker vi eventuelle feil og mangler i ditt elektriske anlegg

Vi sponser: Vestby Håndballklubb, Vestby IL – fotball, Vestby Skolemusikkorps og Soon Innebandy.

Støttumvei. 18, 1540 Vestby 98 30 40, Fax. 64 98pryder 30forsiden 41, E-post: firmapost@vesas.no Disse ”historiske” rosene til Follominne 2014. Gamle hageroser fra 1800-tallet rommer verdifulle genressurser, og utgjør en viktig del av vår planteog kulturhistorie.

fag.no - når du trenger elektriker

Gamle Støttumvei. 18, 1540 Vestby, Tlf. 64 98 30 40 E-post: firmapost@vesas.no, www.vesas.no elfag.no - når du trenger elektriker JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

33


Engel fra datter: En liten engel støpt i pappmasje fra datter, 1980-tallet - et kjært, kjært minne.

Jørns nisse: Denne lille, søte nissen var til mamma julen 1970 fra sønn - forsiktig båret med hjem fra skolen, et juleminne tatt godt vare på.

Julekule 1900: Denne lille glasskulen - ca 6. cm i diameter er fra da min far var liten, rundt år 1900 og har hengt på juletre mange, mange år, også da jeg vokste opp – for så hos meg i over femti år.

Gammel julepynt nostalgi og tradisjon.

Det nærmer seg jul, og man titter kanskje i juleeskene for å se om det er noe nytt man trenger – det er i tilfelle lett å finne, for butikkene er fulle av alt som hører julen til. Men - hva med alt det gamle du har? Og hvordan var julen for en del år siden? Aase Weydahl-Ottesen Julen, er den hva den var, eller-

Mye er endret, iallfall for oss som har levd noen år, nå kan vi jo se pyntede juletrær flere dager før julaften, det var en fjern tanke da jeg vokste opp. Da skulle treet pyntes på selve julaften – og det skulle stå ferdig akkurat til kl. 17 når julen ble ringt inn. Da skulle det også være båret frem ved som skulle ligge lettvint til for juledagene, og alle veier på tunet og mellom hus og låve skulle være ferdigmåkt - og så skulle roen senke seg med julaftens-måltidet kl. 18.00 for alle på gården. Slik var det i de årene. Slik er det ikke i dag - kanskje både på godt og vondt. Den gang var det heller ikke snakk om «trendy juletrær» i sølv eller hvitt, og juletreet måtte være levende og ekte, noe man fant ute i skogen, iallfall på landet - hadde jo heller aldri hørt om plastjuletre - det fantes rett og slett ikke plast heller da jeg var liten. Julenek på låvebroa og på tunet var årvisst, og julenek til småfuglene er heldigvis fortsatt en

34

tradisjon både i byen og på landet også i vår tid. Men i dag - alt har liksom blitt så mye – det er så mye av alt, uansett om det er lys, julepynt, klær – leker eller hva det nå er så finnes alt i så store mengder. Det virker som vi har så mye mere enn nok, liksom. Men julemat vil vi ha, og den er vel stort sett som den var – med ribbe, pølse og medisterkaker, torsk eller pinnekjøtt – for pizza er det vel ingen som spiser julaften - eller? Julen i vår tid starter veldig tidlig - lenge før jul. Allerede sist i oktober eller først i november finner vi juleblader som forteller oss hvordan vi skal dekke julebordet og pynte til jul, og marsipangrisene er å finne i hyllene mange steder fra 24. oktober, så den 24. desember har det liksom vært jul i lang tid allerede. Men, en hyggelig skikk i vår tid er at man tenner masse lys ute og inne i adventstiden, i denne årets mørkeste måned. Vi har elektrisitet nok og vi har råd til det, slik var det ikke i «gamle dager», da var det ikke så mange watt som var beregnet til hver familie, og

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

så hadde man en «vippe» som slo ut når man brukte litt for mye strøm – og da ble det svart. Gammel julepynt

I mine juleesker finnes julepynt fra år tilbake. Noe må være med hvert år, mens enkelte kjøp kanskje bare ligger der. Det er alltid litt høytidelig når man henter frem julepynten og finner frem igjen alt til treet, eller annet for å pynte ellers i huset. Her finner jeg f.eks. en kule til treet som jeg vet er fra da pappa var liten rundt 1900-tallet, her en annen kule, innkjøpt den første julen som gift i 1957, den må også være med. Og her ligger en liten nisse laget av sønnen i 4. klasse, og her en nydelig liten engel fra datter - alt må på treet også i år. Her er mange minner, og noen av dem har jeg lyst til å dele litt med dere som også sitter med minner fra år tilbake - eller kanskje til dere som er unge, og som julen 2014 skal skape jul for første gang, og kanskje starte deres egne tradisjoner for julen og familien.

God jul!

Julekule 1957: Denne kulen er ca- 10-12 cm høy og ble kjøpt i til vår første jul som gift i 1957, den har alltid sin faste plass nesten øverst i juletreet.

Litt julepynt som endrer seg hvert år


Nisser 1930-årene To godslige julenisser fra 1930-årene som er svigerdatter sine, arvet og koser seg her på en gammel tine i Nordby.

Og nissene 2013: Før jul i fjor fikk jeg se disse to kameratene hos Nille i Ås - de likner litt på nissene fra 1930-tallet – så noe kan jo være ganske uforandret av år som har gått – som to nye fjøsnisser som havnet i blokk i Ås.

Stor engel: Dette er en engel som var moderne på 1920-tallet, og som ble tatt opp igjen i midten av 1990-årene, innkjøpt 1995.

Julekule – fugl: Disse to, fuglen med sin flotte hale er fra slutten av 1950-tallet, glasskulen fra 1960-årene.

Tinn- og papirnisse: Støpt tinnnisse ca. år 1900/1910, ca. 14 cm. sammen med en «krigsnisse» fra årene 1940/45 av piperensere med krepp-papir, 13 cm. høy. Det var lite julepynt å få kjøpt under krigen, det som var ble «kriseting» - papp i julekuler, og mye krepp-papir.

Godtenissen: Denne gamle, gode nissen med trauet fullt av godter har vært med familien fra julen 1957, alltid med samme type «godter. Nå har sønn og svigerdatter overtatt, men samme typer godter fortsatt. JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

35


1800-tallet på godt og vondt ….. strømmet likevel ungt og varmt blod, og under den anstendige jomfrudrakten banket et ventende, lengtende hjerte. I husmannshytten Einarstuen under prestegården bodde den gamle husmannen Kristen – som hadde leid inn en ung gutt for å utføre pliktarbeidet på prestegården for seg. Gutten var Hans, 23 år og skjønn som en nordisk Gud å se til – bred over skuldrene og smal om livet med en farlig glød i øynene som gjorde alle kvinner mo i knærne. Jomfru Louise ble forelsket.»

I år feirer vi 200-års jubileum for grunnloven og for Norge, men 1800-tallet hadde også sine andre historier, om litt mer beskjedne. Historikeren Trygve Vik i Ås samlet flere historier fra gamle rettsprotokoller mens han skrev Ås-historie, hvor noen er samlet i en liten bok som heter «Bakenfor Gamle Dager» om vanskeligheter i dagliglivet i riktig gamle dager. Aase Weydahl-Ottesen Husmannsgutt og prestedatter – en historie:

Vik forteller her om hvilke standsforskjeller det var på den tiden, og at «husmann og gårdmann var som øst og vest. Bonden sto over husmannen, mens presten, skriveren, futen (Lensmannen) og kapteinen utgjorde en verden for seg. Deres døtre var hvite som lik, og det var det fineste som fantes for de trengte ikke å være ut om sommeren og rake og såte høy, og bli solbrune og stygge.» Vi er i Ås i 1830-årene - på høydedraget sør/øst for Årungen lå Aas Præstegaard rett ved siden av den store middelalderkirken - der som NMBU ligger i dag. Selve prestegården ble i 1854 besluttet av Stortinget å danne grunnlaget for Den høiere Landbrugsskole på Aas, dette sammen med Falsens tidligere gård Vollebekk.

36

Høiskolen startet i 1859 - middelalderkirken ble dessverre revet i 1866, som en følge av denne nye tid. Men, vi som nå har feiret grunnloven av 1814 vet at det var disse bygningene og dette landskapet grunnlovens far Chr. Magnus Falsen kjente da han i sin tid bodde og vanket her. Her forteller Trygve Vik fra 1830-tallet:

«På denne prestegården residerte sogneprest Joachim Kjelstrup omkring 1830, han og hans hus. Mange barn hadde han hatt, men ut var de fløyet av reiret en etter en, som livet nå engang krever – unntagen den yngste. Det var jomfru Louise Kjelstrup, 18 år ved de tider. Det var så sin sak å gå mutters alene i de svære prestegårdsstuene og være fin frøken og kjede livet av seg. Det enste selskap hun hadde var gamlepresten og gamlefruen samt en sinnssyk slektning, Nils. Innenfor hennes hvite kinner

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

Ja, det var nok ikke så greit å være ensom prestedatter med en slik flott fyr i nærheten, han kom jo opp til prestegården hver morgen for å arbeide sammen med de andre gårdsguttene som svettet og slet – som Vik skriver – og her så jo jomfru Louise den unge mannen ute på jordet hver dag, og kanskje inne i Borgerstuen mens de spiste. «Han var 23 år, hun var 18, de var begge av kjøtt og blod», skriver Trygve – og et helt år gikk i stum forelskelse. Stakkars gutt, for Hans var jo dette en uoppnåelig forelskelse, kanskje å sammenligne med vakre englefigurene i kirken, vi vet jo alle at de er av en annen verden. Menneskelige engler var også en drøm for Hans - «inntil det demret for ham at Louise så på ham annerledes enn de andre, det var ikke tvil: Det var stum kjærlighet i hennes blå blikk. Og Hans fra Einarstua måtte ha vært en stokk og ikke et menneske om ikke dette hadde virket som det gjorde. Louise tok initiativ slik at de møttes snart her, snart der. Det ble ikke bare med et hellig møte bak en låvevegg en sommernatt. De måtte få hverandre, koste hva det koste ville, og omveien om foreldrene nyttet ikke å gå, andre midler fikk prøves.»

vei med hest. Her kunne kanskje løsningen være. De unge planla at Louise også skulle reise innover på denne torgdagen, og at de så skulle møtes inne i byen – «så skulle de simpelthen rømme og bli evig lykkelige etterpå! Louise var en anstendig pike og ville ha med seg anstand da hun skulle rømme, og fikk med seg tjenestejenten Karen som bare var 15 år, men kunne brukes. Hun fikk planene lagt frem: om hun ville følge Louise og Hans til København, hvor de to skulle gifte seg skulle hun får en vakker blå kjole av jomfruen, og Karen slo til. De hadde en omstendelig plan. «Den siste ettermiddagen forberedte Louise i stillhet sin avskjed med fedrenehjemmet og samlet sammen noen småting hun eide og 24 servietter som kunne komme godt med i sitt nye hjem i København, dessuten knabbet hun 10 daler fra farens pengeskrin, noe som kunne komme godt med.» Alt gikk som planlagt og alle tre møttes i hovedstaden hvor de fant frem til bryggene og kom seg om bord i en jekt som skulle føre dem til Danmark. Dette var en tirsdag i 1834 med strålende vær - «mens solen skinte fra en skyfri himmel drev brisen hvite skydotter sørover, samme vei som den danske jekten

Louise planlegger rømming…….

Louise planlegger derfor en rømming, hun har nemlig en eldre søster Drammen som venter barn, og far presten synes hun skulle få reise til henne som trengte hjelp i huset for en stund. Louise får fortalt Hans som nå en dag skal innover til Kristiania med torglass - da måtte man nemlig reise fra distriktet her kvelden i forveien, det var jo lang

Hans kjente bare slike søte engler fra kirkene.


med fire lykkelige mennesker om bord. Midt i båten satt to forelskede tett sammen og nøt livet, bare elsket hverandre i taus forventning, mens Karen satt på en taurull bak.» Men, hjemme i Ås begynte nok fru Kjelstrup og undre seg litt, for hun hadde for lengst gjennomskuet sin datter med denne kjærligheten, men finne på noe tøys? «Hun ante uråd og det var kanskje best å foreta seg noe. Bud ble sendt til lensmann Nordbye i Drøbak om han ville holde et lite utkikk ut over fjorden – kunne det komme en skute nordenfra med to unge mennesker om bord?» Kunne noen ha sladret mon tro…….

presten Kjelstrup lot nåde gå for rett bare han fikk vite litt om hva som egentlig hadde skjedd, han og han fikk nå vite at planen hadde vært at Hans og Louise skulle bo i København og slå seg igjennom som slakter og slaktermadam. Slik gikk det jo sørgelig nok ikke – men hvordan gikk det etter hvert med familien Kjelstrup og med Hans Einarstuen?

Trenger du hjelp til renhold?

Firmarengjøring: Periodisk renhold. Privat renhold: Ukentlig eller hver fjortende dag. Hovedrengjøring for private og firmaer.

Hygienekonsulenten Lis Øllgaard Godkjent av arbeidstilsynet Madsvei 6 , 1540 Vestby, tlf 91 68 56 68

Vik sier det slik:

«Slik endte dette eventyret – så fikk ikke Askeladden sin prinsesse denne gangen. Livet, skjebnen, fru Kjelstrup, lensmann Nordbye – alt la seg på tverke. Hvordan det gikk med disse menneskene til slutt? Å – fru Kjelstrup døde etter et par års tid. Sogneprest Kjelstrup - 72 år, merket at han ikke var så gammel likevel og giftet seg med den skjønne tjenestejenta Maren. Men det var forbudt å ekte en plettet kvinne, og Maren hadde dessverre en jentunge på 8-9 år, og Kjelstrup ble dømt til å miste både kappe og krage. Men, hans Jomfru Louise og husmannsgutten Hans tett omslynget sognebørn gikk i om bord på sjekten på vei mot København. Tegning av forbønn for ham Lars Haugberg hos kong Carl Johan.» Rømlingene blir hentet inn Lensmannen tok saken alvorlig og Så da endte det jo bra for presten la både seg og drengen på vakt på - Men hva med skjønne Louise? brygga sent tirsdag – og utover ons- Jo, prestedatteren endte som gift dagen, og da kom det sannelig en med en vognmann fra Christiania, og Karen ble gift med enkemann liten jekt drivende utover fjorden. «Og nå tok øvrigheta fatt. De ble Andreas Larsen i Nordby – «og oppdaget og det endte med at de tre Hans Einarstua selv - askeladunge pent måtte ned i lensmanns- den som ble snytt for prinsessen båten inn til Drøbak. Jomfru Lo- tok seg arbeid på tomten hvor de uise var visstnok opphavet til det i disse 1830/40-årene var i gang hele, men hun var av den dannede med å bygge Kongeslottet. Så fikk klasse, hun var prestens datter, og han ikke selv noen prinsesse, kunne man setter ikke prestens datter i han vel bygge kongsgård for andres kasjotten. Jomfruen ble vakkert ek- prinsesser, tenkte han vel, skriver spedert tilbake til Ås, mens tjenes- Trygve Vik til slutt. Denne lille boken med småtejenta Karen og Hans ble puttet i historier fra gamle dager finnes i hullet til dagen etter.» Stakkars lille Karen var liv- biblioteket, og kan lånes om du vil redd, kanskje sorenskriver Kjeld- lese hele historien her, og flere. sen kunne dømme henne til døden, eller kanskje piske henne også – det begynte å gå på nervene løs. Men

God jul!

20

ÅRS JUBILEUM 1994 - 2014

Vi ønsker alle våre kunder og øvrige forretningsforbindelser en riktig God Jul og et Godt Nytt År! Hilsen alle oss! Hærnes Byggtjeneste AS

Kroervn. 7, 1540 Vestby Tlf.: 64 95 50 50 Mob.: 920 45 500

Har du problemer med julegaven? Gi din bedre halvdel understellsbehandling (antirustbehandling) til jul.

VET DU HVOR SKADELIG VEISALTET ER FOR DIN BIL? Det er nå bilen din trenger beskyttelse! GRATIS rustkontroll. Bare TECTYL er TECTYL!

God Jul og Godt Nytt År ønskes alle våre kunder!

Nordlysveien 1, 1540 Vestby • tlf. 64 95 10 06 Nordlysveien 1, 1540 Vestby • Åpningstider: man - fre 08 -16 www.folloantirust.no • post@folloantirust.no • Åpent: 08 - 16

JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

37


Hver fjerde handlepose vi kjøper går i søppelkassen!

Akershus er det fylket i landet hvor det kastes mest mat fra privathusholdninger. På landsbasis blir innholdet i hver femte bærepose vi tar med oss hjem fra butikken aldri spist, men kastet. Dette er kanskje noe å tenke på når vi går inn i denne søte juletid hvor vi ofte fråtser i god mat og drikke. Mye inspirasjon å hente i kalenderen.

Marit Larsen

I Norge blir altså 20 prosent av maten vi handler ikke spist. I Akershus er situasjonen enda verre, det kastes rundt 25 prosent av maten vi kjøper – dette tilsvarer hver fjerde bærepose. I Akershus har bygdekvinnelagene satt fokus på måter å redusere matsvinnet på. Vi har større tro på opplysning og oppmuntring enn på strenge pekefingre og kritikk. Fra forbrukerundersøkelser går det frem at hovedgrunnene til at folk kaster mat er at de mener den er ”gått ut på dato” eller blitt for gammel og dermed lite fristende, sier Trine Amalie Sjøvold. Eller så er det for mye i den pakken vi kjøper, altså sitter vi igjen med rester – rester vi ikke vet hva de kan brukes til. De samme undersøkelsene viser også at folk kaster mer mat enn de er villige til å innrømme, muligens også enn hva de er klar over. Akershus på verstingtoppen

For å få Akershus ned fra denne forsmedelige førsteplassen som ”versting” når det gjelder å kaste mat, setter bygdekvinnelagene i gang et prosjekt for å minske matsvinnet. Resultatet er en kalender for 2015 med tittel «Vinn over svinn». Kalenderen inneholder oppskrifter på hva du kan bruke restematen til. Oppskriftene kommer fra kokker og matskribenter i Akershus, så du finner mange kjente navn her. For eksempel har TV2-kokk Wenche Andersen bidratt med en oppskrift, og kokk Andreas Viestad innehar oppskriften for mai 2015.

38

Best før – dårlig etter?

Hvert år kaster vi nordmenn 230 000 tonn med mat, og det er faktisk unge voksne, og småbarnsforelder som er verst. Hvorfor er det slik? Har vi for god råd? Er vi bare ubetenksomme? Vet vi ikke nok om begrepene best før eller holdbar til? Hver matvare krever store ressurser og mye energi for å bli produsert og dette tenker vi kanskje ikke over. Samtidig vet vi at mange er veldig flinke. Brød, frukt og grønt, kjøtt og meieriprodukter er de matvarene vi vanligvis kaster. Alle meieriprodukter er merket med «best før» og dette er en garantidato. Det betyr ikke at en matvare som er merket «best før» automatisk blir dårlig etter denne dato. Et eksempel er egg, hvor vi i Norge har blitt tvunget til å følge et EU regulativ, mens eggene i virkeligheten helt fint holder seg i mange, mange uker. 190.000 brød kastes daglig

Brød er det vi kaster mest - hver dag kastes svimlende 190.000 brød. Det er vel noe å tenke på? Det er mange måter å bruke tørt brød på, og TV-kokk Wenche Andersen var på TV for et par uker siden og ga

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

oss noen tips. Hun maler gjerne opp gammelt brød og bruker det som for eksempel frokostblanding, eller hun skjærer det i terninger, strør over litt krydder og steker terningene i ovnen. Flott å bruke i supper og salater. Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hvordan vi kan bruke restematen. I flere husholdninger er «Restetorsdag» et begrep. Vinn over svinnet

Trenger du mer inspirasjon, så er kalenderen «Vinn over Svinn» et fint tilbud. Kalenderen selges via Bygdekvinnelagene i Frogn, Ås og Vestby. Kalenderen er ment å billedgjøre hva vi kan gjøre med matrestene – det du har på veggen og ser hver dag, biter seg fast i hjernen. Til sammen 13 flotte matoppskrifter laget av kjente kokker og matskribenter skal friste oss til å bruke opp restene våre. Bidragsytere er bl.a. Trine Sandberg fra Trines matblogg, Andreas Viestad og Harald Osa. Ved å redusere matsvinnet spares også miljøet, så det er mange fine grunner til å ta vare på restene. Også restene av julematen kan anvendes på mange måter, så bruk fantasien og finn inspirasjonen.

I mars kan du lage wok.

10 gode tips til å kaste mindre mat 1. Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste 2. Rydd i kjøleskapet så vet du hva du har 3. Oppbevar maten din riktig. Husk at fisk og kjøtt må ha det kaldere enn grønnsaker 4. Bruk sansene dine Ikke kast at selv om den har gått ut på dato Se, lukt, smak for å sjekke. 5. Avkjøl maten raskt og frys, eller legg i kjøleskapet det du har til overs. 6. Oppbevar rester i tette bokser 7. Frys brødet som ikke skal spises neste dag 8. La torsdag være «restetorsdag». Bruk opp rester av råvarer og lag ferdige retter før du handler ny mat til helgen. 9. Husk at slapp salat blir som ny etter et isbad, og bløte tomater kan brukes i tomatsaus 10. Brød blir som ferskt igjen med litt kaldt vann på og en tur i varm ovn.


HJEMMEBESØK gratis og uforpliktende!

Ny butikk i Hølen!

Våre salgskonsulenter er profesjonelle på skreddersydd skyvedørsgarderober og walk-in løsninger. La dem komme hjem til deg nå.

Ski 64 96 33 10

Haugenveien 35 (Ås) Man-Tors 10-18, Fre-Lør 10-14

www.garderobemannen.no

GARDEROBE-MANNEN www.garderobemannen.no

Skøiens Eftf. Hølen Handel

Vi har åpnet ny butikk med møbler, interiør, klær og egen outlet-avdeling! Hjertelig velkommen! Åpningstider:

ONSDAG OG FREDAG 10-16 - TORSDAG 11-19 LØRDAG 11-17 (VI ER HER MAN. OG TIRS. - BARE RING PÅ)

Ferske brød og kaker også på søndager! Kongeveien 3, 1550 Hølen. Tlf. 45 91 53 20. Mail: skoienseftfhandel@yahoo.no Man–fre: 09.00 – 20.00. Lørdag: 10.00 – 18.00. Søndag: 11.00 – 18.00

Besøk vår nettbutikk

www.dorothea.no

Adresse: Stasjonsveien 21, Hølen Tlf: 966 20 544 JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

39


med pepperkakeverksted, gløgg og julesang med Nordbykoret. - Fra den første helgen i advent er vi i gang med julehandelen for alvor. Da er det høyt tempo og det synes vi er gøy, sier hun. Mye for barna

Et lysende tre ønsker velkommen til Vinterbro. (Foto: Vinterbro Senter)

▲ Håndverksbakeriet Fv: Nina Rønning og Lisbeth Grønvold.

◄ Dorothea. Fv: Siv Mykland, Karete Kristiansen og Tine Kristiansen. Th: Fungerende Center Manager, Laila Sønstevold.

Klar for jul

PÅ VINTERBRO På Vinterbro Senter er man klar for årets storinnrykk. Birgitte henriksen

For halvannet år siden re-åpnet Vinterbro Senter etter en omfattende restaurering og ombygging. Så dette blir den andre julehandelen i fornyet hus. - Vi hadde en flott julehandel i 2013, sier fungerende Center

40

Manager, Laila Sønstevold, som forventer en økning i år fra de gode tallene i fjor. Sønstevold har ledet senteret siden mars i år, så for henne blir dette den første julen på Vinterbro. Hun synes det er viktig å ikke starte julen for tidlig, samtidig som det tar tid å dekorere et stort senter. Etter en ukes iherdig jobbing sto senteret ferdig pyntet lørdag 29. november, klart til åpning av årets høysesong,

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

Gjennom adventstiden er det mye som skjer på senteret, spesielt for de minste. Lørdag 6. desember er det nissesminking, utdeling av gratis nisseluer og nissefotografering. - Samme dag blir det en koselig juleeventyrstund på biblioteket, sier Sønstevold. Torsdag 11. desember er det nattåpent. På kvelden kommer Erlend Bratland og holder gratis minikonsert. De siste tre søndagene før jul er det søndagsåpent. - Vi kommer til å ha noen russejenter her hver lørdag og søndag som skal dele ut pepperkaker og klementiner, sier hun. I mange år har det vært tradisjon at SFO fra Sjøskogen skole har Luciatog på Vinterbro Senter. Denne tradisjonen holdes i hevd, så fredag 12. desember vil 50-60 barn toge inn og skape ekstra julestemning på kjøpesenteret. Et par dager rett før jul blir det også besøk av ballongpakkenisse. Og på torget utenfor senteret er det juletresalg fra 1. desember. Lokal aktør

Sønstevold legger ikke skjul på at det er en viss konkurranse mellom sentrene om julekundene. Samtidig tror hun ikke at kundene oppsøker et nytt senter for første gang i julestria. 1350 lappefrie parkeringsplasser mener hun er et av Vinterbros konkurransefortrinn. Selv om deler av kundemassen er tilreisende, er Vinterbro Senter opptatt av sin rolle som en lokal aktør. - Det er viktig å vise at vi bryr oss om nærområdet. Vi vil at folk skal ha et godt forhold til Vinterbro Senter, sier Sønstevold. Hun opplever at de har en lojal kundegruppe, og mange er innom flere ganger i uka. I tillegg til store, tunge kjeder, har senteret også mindre, unike butikker som bidrar til en god mix. Noe utskifting vil det alltid være, men for øyeblikket er det få lokaler som ikke er fylt opp. En stor kjede er imidlertid på vei: til våren flytter Clas Ohlson inn. I forbindelse med dette gjøres det noen ombygginger, og Nordby bibliotek vil samtidig få egen inngang.

Pynt og mat

At førjulstiden er den sterkeste perioden i året, er ingen overraskelse. Vi liker å pynte hjemme, pynte oss og spise godt, så i tillegg til de typiske julegavekjøpene er det god aktivitet i interiør-, sko-, kles- og matbutikker. - I desember totalt er omsetningen omtrent dobbelt så høy som i en vanlig måned, sier hun. Selv om netthandel er blitt populært, og mange kunder velger å gå i butikken for å se på varene før de går hjem og bestiller dem på nettet, ser man også den motsatte trenden: - Det er mange som sjekker ting på nettet først, og deretter går i butikken for å kjøpe det. Da er de sikre på at de får varene til jul, sier senterlederen. Etter ombyggingen er det ikke lenger plass til et høyt juletre innendørs. I stedet pyntes det med et lekkert lysende juletre på torget ved hovedinngangen. Ellers er det først og fremst lys som pynter opp fellesområdene. Det ble kjøpt inn helt ny julepynt i fjor. - Senteret ble stemningsfullt og vakkert når tusenvis av lys kom på. Så vi endrer ikke på det i år, sier hun. Nostalgi

Butikkene står imidlertid fritt til å pynte som de vil, og noen starter i god tid før advent. På Dorothea var julen på plass allerede i midten av november. Juleutstillingene oser av nostalgi og hygge, og er laget med produkter som selges i butikken. - Vi ser på varene vi får inn, og jobber ut fra det, sier Tine Kristiansen. Resultatet er vakre og inspirerende tablåer med temaer som jul i hvitt og sølv eller brun/grå hyttejul. Hos Håndverksbakeriet er julen franskinspirert. Bak disken på det trivelige utsalget på Vinterbro, bugner det av delikatesser bakt med franske og italienske teknikker. Og på bakeriet i Drøbak jobber franske bakere. Dette er ekte håndverk, laget av naturlige ingredienser og uten bruk av tilsetningsstoffer. - Vi merker at besøket bare går oppover og oppover siden vi åpnet her for halvannet år siden, sier Lisbeth Grønvold. Fra før av har bakeriet to utsalgssteder i Drøbak, og nå er nok et utsalg åpnet i sentrum av Lillestrøm. Tørre småkaker, franske fruktkaker og egne kransekaker er noe av det man får hos Håndverksbakeriet til jul.


6.00

JULEBORD STRÖMSTAD - SANDEFJORD T/R

399,-

PER PERSON

FREDAG 12.12 OG LØRDAG 13.12

Et GRA t stykke TIS R til all IBBE (Hve e! r t rib be ca . 1

st y ,5 - 2 kke veie r ,0 kg )

PRISEN INKLUDERER:

• Busstransport (se tabelle nedenfor) • Reise med MS Oslofjord, Strömstad - Sandefjord t/r • Stort skandinavisk julebord på reisen mellom Strömstad - Sandefjord • Dans til 5-mannsorkester fra avgang Sandefjord BESTILLING: Bindende påmelding til telefon 901 00 414 mellom kl. 09.00 - 16.00. Kontant betaling på bussen, kr. 399,-

Velkommen til julebord! Teknisk arr. Schultz salg AS, Vestby. (Forbehold om endringer av turen)

PÅSTIGNING BUSS: Ås jernbanestasjon 13.00

Vestby jernbanestasjon 13.25

Sonsveien jernbanestasjon 13.45

Strömstad 15.00 RETUR

23.40 Ås jernbanestasjon

2,5 timer

23.15 Vestby jernbanestasjon

fjordline.com

815 33 500

22.45 Sonsveien jernbanestasjon

21.45 Strömstad

STRÖMSTAD | SANDEFJORD

JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

41


Jul på Kystkultursenteret

Lørdager og søndager i desember Lørdag 6. desember og søndag 7. desember kl. 12-16: Treskurd og håndarbeid, Tordis Sigernes: Patchwork. Søndag 7. desember kl. 14: Julequiz for landkrabber! Son Kystkultursenters Venners julekafé: Varm sjokolade, glühwein brente mandler, salg av julebakst.

Lørdag 13. desember kl. 12: Bakstedag i Jostushuset. Salg av ferske brød og skiver med brunost og karveost! Lørdag 13. og søndag 14. desember kl. 12-16: Biprodukter og snekkergleder! Hobbysnekker og birøkter Øyvind Breivik selger honning, honningsennep, og andre ”biprodukter”. Sag dine egne hjerter! Vi støper julelys med Wenche Rasmussen! Demonstrasjon av quilteteknikker – salg av quiltearbeieder. Kl. 15 Alex’s rorbu”kafé” – med fiskeburgere og medisterkaker. Jugebenk og julequiz for landkrabber!

Son Vanntrim w w w.sonvanntrim.no

Son_vanntrim_184x130mm.indd 1

17.03.14 21:47

En morsom og effektiv treningsform som passer for stort sett alle- menn som kvinner i alle aldre. Vi trener i 34 grader varmt vann på Cato senteret i Son. En treningstime er 60 min.

Ny timeplan for våren 2015: Mandager: 11.00, 12.00, 16.30, 17.30 og 18.30 Tirsdager kl. 19.45 Onsdager: kl. 12.00, 16.00, 19.15 og 20.15 Torsdager: kl.16.00, 19.15 (brystkreftop.) og 20.15

For påmelding og ytterligere informasjon gå inn på www.sonvanntrim.no eller kontakt Dorte Aannestad 99 95 40 31

Du trenger ikke å drive med toppidrett for å holde deg frisk Anne Grete Lavik-Haug Ernæringsterapeut Medisinsk yoga Mobil: 474 00 028

Lisbeth P. Finne Ernæringsfysiolog Diabetes-kursleder Mobil: 930 35 525

Mette K. Groth Jordmor og akupunktør Mobil: 994 52 777

Kristian Olsen Naprapat Mobil: 413 40 131

Tone V. Holti Medisinsk yoga Psykiatrisk sykepl. Tankefelt teknikk Mobil: 450 20 008

www.sonhelse.com | facebook.com/sonhelse

APOTEKET I SON

42

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014


Gjør julehandelen til en hyggelig opplevelse

JUL i Son

STEMNING HYGGELIG ROLIG NATUR GAMMELT NYTT SJØ MARITIMT HISTORISK GAVER KVALITET KUNST GLASS LYS KLÆR SMYKKER KERAMIKK CAFEER GOD MAT BLOMSTER GOD SERVICE

Galleri Strong Art

Son Blomster son-blomster.no

apoteketison.no

Cafe Oliven

Hallanderiet - museum

Skin Focus - Hudpleie

strongart.no 64 95 95 81

i sentrum hallanderiet.no

Apoteket i Son

skinfocus.no

Soon Smykkeverksted

Ristorante 24

soonsmykkeverksted.no

ristorante24.no

64 95 70 85

Galleri Soon

Galleri Son cafe

Son Spa

gallerisoon.no

908 59 031

sonspa.no

Gullich - kafe, gaver

Son Rammeverksted

Kiosk og spill

950 60 000

Rammemakeriet rammemakeriet.net

Son Dame og Herrefrisør

kioskogspill.no

sonrammeverksted.no

Galleri Thornegården

Son Dyreklinikk sondyreklinikk.no

Son Optikk sonoptikk.no

El Toro - vino y tapas 64 95 04 94

Thornegaarden Frisør 64 95 70 44

Son Brygge 974 24 935

Font DIN

908 24 845

NÆRINGS FORENING

son-nf.no

strongdesign.no

SON Følg Son i sentrum på Facebook eller gå inn på nettsiden sonheleåret.no for aktiviteter

JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

43


◄ Øystein Bull og Nour Bazaz i fiskebutikken Son Brygge holder ikke kunnskapen for seg selv når nysgjerrige kunder kommer på døra .

nes, èn del basilikum og èn del eplegele mikset i blender, foreslår han. Lutefiskfeller

Julefisk på mange vis Julefeiring er for mange ensbetydende med mye tung og fet mat. Men fisken har også en solid plass i norske juletradisjoner, og stadig flere oppdager at et fiskemåltid er et kjærkomment avbrekk i all den mektige maten. Av Birgitte Henriksen

Selv om produktet i bunn og grunn er den samme gjennom hele året, står folk i Oslo gladelig i lange køer for å sikre seg juletorsken. Hvordan pågangen blir på Son Brygge i dagene før jul, gjenstår å se. Men torsk skal det bli. Kort vei fra fjord til bord

Ifølge daglig leder Øystein Bull kommer torsken tilbake med kulda i vannet. Torsken trives best i temperaturer under 10 grader, og det er ikke mange ukene siden vannet i denne delen av Oslofjorden var for varmt. Men nå, i god tid før jul, er torsken tilbake i farvannene utenfor Son, og herfra er veien til middagstallerkenen kort. Det er mange som legger inn et fiskemåltid i jula, og da gjerne nettopp torsk. Helst krølltorsk. Det innebærer at fisken blir skåret opp før dødsstivheten setter inn, mens fisken fortsatt er varm. - Musklene trekker seg sammen og skivene blir krølla. Dette er et skikkelig ferskhetstegn, fisken er fast og fin og holder seg fint i tre dager i kjøleskapet, sier han. Sikrer man seg krølltorsken på lille julaften, kan man servere fersk fisk både første og andre juledag. I spesialforretninger blir fisken gjerne holdt i kummer for at kunden skal kunne kjøpe den ferskest mulig. - Her vil vi ha fisk i en tank i båten, sier han.

44

Men butikken er ikke avhengig av godt fiske i denne delen av fjorden for å garantere torsk til jul. Utenfor Bolærne holder dypvannstorsken til. - Den livnærer seg kun på reker, og har et veldig rent kjøtt, sier han. Tradisjonelt

Av torsk beregner man ca en halv kilo per person. Når torsken skal tilberedes, foreslår Bull at man bruker godt med salt. La vannet fosskoke, legg fisken oppi, gi det et oppkok og trekk kjelen til side. - Fisken skal trekke i ca åtte minutter, sier han. Fisken serveres med en gang. Skal man ha to serveringer, kan man bare trekke torsken i to vendinger, og legge i andre runde idet man setter seg til bords. Kraften kan komme til nytte ved en senere anledning, så den bør man ta vare på. Av drikke anbefaler han rødvin, gjerne italiensk eller fransk. Masi og Cotes du Rhone er viner som fungerer godt til juletorsken. - Jeg foreslår tradisjonelt tilbehør som ertepure, bacon, smeltet smør og poteter og kanskje en gulrotpure, sier han. Potetene bør være smakfulle. Gjerne Ringerikspotet eller Mandelpotet, eller aller helst Gulløye som dyrkes nord for polarsirkelen. Son Brygge får fisk direkte fra fire båter som fisker i området fra Bolærne og innover. Det som ikke plukkes ut til disken i Son går til Fjordfisk

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

som eier selve fiskemottaket. I tillegg får man kjøpt en rekke andre mer og mindre lokale produkter; alt fra hummer fra Oslofjorden til sild fra Vestlandet og Durado fisket opp utenfor kysten av Vest-Afrika. Son Brygge lager også egen fiskesuppe, fiskekaker, krepsesalat, mm. Og julesilden er under produksjon. Hummer

Nour Bazaz har ikke mindre enn 18 år på tråler bak seg, både langs norskekysten og i Barentshavet. Bull er opprinnelig pølsemaker, og har jobbet med ferskvarer i alle år. Etter hvert måtte kjøttet imidlertid vike plassen for fiskeinteressen. I butikken deler de mer enn gjerne av sin kunnskap, og det er vanskelig å ikke la seg rive med. Fristelsene ligger og bugner bak disken. Hummer blir stadig mer populært, også som julemat. Gjerne med en pastavariant. Eller den kan gratineres med godt smør, chili, hvitløk, vårløk og koriander. For eksempel. - Server den gjerne med en grønn majones laget av èn del majo-

Kveite og lutefisk er også populært til jul. Lutefisken er det fort gjort å brenne seg på. Bulls råd er å salte lutefisken med et godt lag salt et par timer i forveien. Saltet børstes av, før man setter fisken i ovnen. Langpanna bør ikke være mer enn halvfull av fisk. La lutefisken steke i 230 grader i 14 minutter, uten folie. Et par av de vanligste feilene er at man lar lutefisken stå for lenge i ovnen, eller glemmer å forsalte. - Sjekk at lutefisken er fast og fin når du kjøper den, sier Bull, som anbefaler fersk fremfor vakuumpakket lutefisk. Han beregner ca 750 gram lutefisk per person. Fisken serverer han helst med baconterninger, ertepurre og god sennep. Mange bruker også sirup og brunost til lutefisken. Skikkelig røkt

En annen godbit er røkelaksen fra Bødo, som nærmest smelter på tunga. Fisken er røkt på gamlemåten, over fire netter, og holder seg i tre uker i papir i kjøleskapet. Rakfisken er en annen gjenganger gjennom julen, til julefrokost, -lunsj og som snack. Generelt er hygiene viktig når man håndterer fiskeproduktene. Sørg for at gaffelen som stikkes i sildeglasset er helt ren, og bruk for all del ikke fingrene. Er man ikke nøye på dette, kan produktenes levetid forkortes betraktelig.

▲ Den stive holdningen og de blanke øynene på denne syv kilos torsken er tegn på at den er fersk.


Åpningstider i jula: KIWI Vestby KIWI Sletta KIWI Son KIWI Ås

Søndagsåpent i desember

14-20 7-23 7-15

14-20 7-23 7-15

11-20 8-23 8-14

14-20 7-23 7-15

stengt stengt

stengt stengt

stengt stengt

31.12.

7-23 7-18

stengt stengt

01.01.

stengt

stengt

stengt

stengt

23.12. Julaften 25.12. 26.12. Romjula

7-23 7-18

8-22 8-18

7-23 7-18

JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

45


Akkurat her, skal nesa være. Barnebarna til Knut baker pepperkaker. Fotografert av Knut Chr. Hallan

I adventstiden skal Hallanderiet holde åpent hver torsdag, fredag, lørdag og søndag til og med 21. desember. Det skal pyntes med gammeldags julepynt, og det blir servert småkaker og annet smågodt for store og små. Espen Franck-Nielsen

Hallanderiet, som åpnet i Son tidligere i år, er et handels- og emballasjemuseum. Det er Knut Chr. Hallan, som sammen med kona Gro Gudim Hallan har etablert Hallanderiet i Elim-gården (Storgaten 33), like ovenfor Son Kro. Sons lokale handelsliv er sterkt representert i museet. Man finner bl.a. gjenstander og bilder fra Soon Hermetikfabrik, samt fra meieri, kolonial og andre butikker som fantes i Son før i tiden.

46

Jul Hallanderiets første sesong, fra påske til midten av september, har vært meget god. Antall besøkende har vært høyere enn ventet, og det har heller ikke manglet på lokale bidrag i form av en rekke gjenstander, gaver og gode historier. I sommersesongen har Hallanderiet vært åpent fredag, lørdag og søndag. Utenom sesongen har det vært åpent etter avtale. For tiden arbeides det med å gjøre 2. etasje i Elim-gården til en ”dameavdeling”. I annekset på eiendommen skal det etter hvert bli sted for salg av brukt/antikk.

I år skal det bli jul i Hallanderiet på god gammeldags vis, med tradisjonell julepynt, samt småkaker, ekte drops, mandler og marsipan både for barn og voksne. Et gammelt trekk-opp-tog i blikk skal kjøres, og spor skal rigges opp. Det blir også mulig å kjøpe gammeldags julepynt. Åpningstidene vil være torsdag-søndag mellom kl. 13 og 17. (Det var også åpent torsdager i sommersesongen. ) Dersom noen har gammeldags julepynt liggende, som f.eks. juletrekurver i papir, er det bare å ta kontakt med Hallanderiet.

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

i Hallanderiet


Stikk hull på plagene!

Rimelig overnatting i Son! KURS - KONFERANSE - SELSKAP inntil 50 personer!

Akupunktur viser seg å lindre ved blant annet migrene, muskel- og leddsmerter, senebetennelse, allergi og søvnløshet. Derfor kan jeg hjelpe deg på veien mot bedre helse. Ønsker du en konsultasjonstime eller mer informasjon – ta kontakt!

Soon akupunktur

Be om tilbud med eller uten overnatting! Ukesleie? 16 rom med 24 sengeplasser pris fra kr. 250 – 450,- pr. person. Falkeveien 19, 1555 Son (nær Catosenteret) Mobil +47 47 48 30 32 www.pilegrimsgard.no SeSeln 19, 1555 Son. Tlf: +47 47 48 30 32. E-pose-post

Akupunktør Marco Isene marco@sonakupunktur.no (+47) 415 21 809 Slettaveien 21, 1555 Son

Copyright © 2011. PCInfo.no. All Rights Reserved. Alt innhold er beskyttet av loven om opphavsrett, og kan IKKE benyttes uten skriftlig tillatelse av eier.

Selskapslokale - julebord

Selskapslokale med plass til 50 gjester

Soon akupunktur

Son Næringsforening Adr: Sagaveien 2, 1555 Son Tlf: 90166434 Epost: terje@activepartner.no www.son-nf.no

Et levende Son – hele året

En etterspurt meny er: Forrett: Kongekrabbe Be om tilbud!

Hovedrett:

Våre viltgryter har slått godt an.

Reinkjøttgryte – Bidos

Til dessert velger mange multekrem.

Hovedhuset ble bygd som sommerbolig til direktør for tidligere Kambo Bilfabrikk. Frem til 1960tallet importerte de amerikanske biler som deler i kasser og monterte dem på Kambo. Peterstiftelsen kjøpte Solåsen med hovedhus og garasje i 1995. Hele huset er renovert, men beholder sin opprinnelige sjarme.

Bed – no Breakfast eller Bed & Breakfast

Solåsen Pilegrimsgård tilbyr rimelige overnattinger – for en eller flere netter. Fra kr. 250,til max kr. 450,- pr. pers i enkeltrom uten mat. Våre gjester har muligheten til å velge om de ønsker selvhus-hold eller mat i tillegg til overnatting. Ukesleie? – Be om tilbud?

Ydmykhet - Solåsen Pilegrimsgård

Start

Hva skjer

Side 1 av 1

fantastiske overnattings og selskapslokaler i unike omgivelser

Nyheter

Gjestevirksomhet

Om stillhet & retreat

Om Solåsen Pilegrimsgård

Lenker

Kontakt oss

Ydmykhet

GLASSMESTEREN OSLO/AKERSHUS GLASSERVICE – DØRER – VINDUER SIKKERHETSFILM OG SOLFILM GRATIS BEFARING MED PRISTILBUD!

Prøv en av våre 3 retters økologiske menyer f.eks.: Forrett:

Publisert: 01.09.2012

Gauperommet - I okt. 2011 satt en av våre gjester ved vinduet og betraktet en gaupe i skogkanten i nesten en halv time - før den vandret videre. Dobbeltrom NOK. 600,- for 2 pers. uten frokost. For andre priser, se prislisten! Gå tilbake

Tips en venn

0 Solåsen Pilegrimsgård, Falkeveien 19, 1555 Son. Tlf: +47 47 48 30 32. E-post: post@pilegrimsgard.no

Copyright © 2011. PCInfo.no. All Rights Reserved. Alt innhold er beskyttet av loven om opphavsrett, og kan IKKE benyttes uten skriftlig tillatelse av eier.

Kongekrabbe

Hovedrett: Reinsdyrgryte Dessert:

Multekrem

Overnattingsgjester? Ydmykhet - Gauperommet

I oktober 2011 satt en av våre gjester ved vinduet og betraktet en gaupe i skogkanten i nesten en halv time - før den vandret videre. Dobbeltrom NOK. 600,for 2 pers. uten frokost.

Ring oss på 64 95 31 30, man–fre fra 08.00–16.00 for avtale! Ring 815 45277 for akutt utrykning 24 timer i døgnet!

http://www.pilegrimsgard.no/Ydmykhet

"Kjærlighet" enkeltrom

Etablert 1968

www.svendsen-glass.no

08.10.2012

Trenger du en TimeOut?

Unn deg et opphold på Dette rommet heter "Kjærlighet" Sons vakreste "fjelltopp og koster kr 450,- uten frokost. Stå uthvilt opp og nyt en herlig morgen i unike omgivelser på toppen av Sons fineste ”fjelltopp” – med stillhet - og utsikt over Oslo-fjorden – hva annet kan være en perfekt måte å starte dagen på?

God Jul og Godt Nyttår! JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

47


Utveksling til Nederland

Mine romkamerater. F.V: Miguel (Spania), Arjan (Nederland), Tamas (Ungarn), (Meg) og Francesco (Italia)

Da jeg først ble spurt om jeg hadde lyst til å dra ut i verden og representere Lions Norge og min lokale Lionsklubb her i Vestby og Son, var jeg veldig usikker på om dette kunne være noe for meg. Jeg takket likevel ja, og det angrer jeg ikke på. Hermann Bisgaard Hjelting

Da jeg fikk vite at jeg skulle til Nederland, og da jeg var på det første informasjonsmøtet, kjente jeg at det begynte å krible i magen. Jeg hadde vært i Nederland før, men visste at dette kom til å bli noe helt annet. Jeg skulle være borte i tre uker, og dette var veldig spesielt, for jeg hadde aldri vært så lenge borte fra familien, og jeg skulle til og med være i et annet land. Men da jeg landet på Schiphol flyplass i Nederland, og møtte den første vertsfamilien,

48

skjønte jeg at det ikke kom til å by på noen problemer. Det var her jeg møtte Hereza Ardhitya. Hereza er 21 år gammel og kommer fra Indonesia. Han var lett å prate med og vi ble fort venner. Etter 2 timer i bil var vi på plass i byen Bergen op Zoom. Dette var en utrolig fin by med cirka 65 tusen innbyggere. Vi bodde hos et eldre ektepar som het Leni og Dick Westerhof. De var utrolig hyggelige og tok oss imot med åpne armer. Det var lett å finne seg til rette hos dette paret, og vi gjorde mye morsomt sammen. En ting man legger fort merke

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

til når man kommer til Nederland er at det er helt flatt. Dette førte til at vi ofte syklet, noe som jeg synes er kjempegøy! Etter fem fantastiske dager måtte vi si farvel og dra til den neste vertsfamilien. Denne familien bodde ikke langt unna Leni og Dick Westerhof, så det var ikke så mye nytt. Forskjellen på de to familiene var at Leni og Dick Westerhof var begge pensjonister og var med oss hele dagen. De hadde voksne barn som hadde flyttet ut for flere år siden. Den andre familien besto av fem personer, men bare tre av dem var hjemme når jeg og Hereza flyttet inn. Det var Ellen, Wim og Ronald van Pul. Wim og Ellen var opptatt med jobb hele dagen, så det var sønnen Ronald som viste oss rundt. Denne vertsfamilien var like hyggelig som den forrige, og jeg og Hereza ble igjen godt mottatt. Vi bodde totalt ti dager hos vertsfamiliene, men tiden gikk så fort at man skulle tro vi nesten bare hadde vært der i et par dager. Vi gjorde så mye morsomt, og så mye forskjellig, og vi kjedet oss ikke et sekund! Vi gikk på kino, var på flere muséer, besøkte fornøyelsesparker og slappet av på stranda i det fine været. Både været og kulturen er veldig lik i forhold til Norge. Alle var vennlige, imøtekommende og gode i Engelsk. Så gikk turen videre til Lions youth camp i provinsen Limburg. På campen var det totalt 24 deltagere mellom 17 og 21 år fra hele

Her med vertsfamilie nummer 2

verden. Det begynte litt trått, men etter noen leker der formålet var at vi skulle bli bedre kjent med hverandre, så gikk det kjempefint! Alle ble venner med alle, og vi ble en stor og sammensveiset gjeng. Her ble jeg kjent med så utrolig mange mennesker fra så mange forskjellige steder, og vi holder fortsatt kontakt. Inntrykkene var mange og dagene gikk veldig fort. Vi holdt også presentasjoner fra våre respektive land, og det var veldig lærerikt og høre om andre lands kulturer og severdigheter. Etter innholdsrike dager med blant annet padling, skyting, sightseeing og masse kos, så var det på tide å pakke sakene sine og dra hvert til vårt. Kontrastene var store fra den første dagen, da nesten alle sto litt usikker for seg selv, til den siste dagen da folk ikke ville skilles fra hverandre. Tårene trillet, men det er latteren og alle de fantastiske opplevelsene vi sitter igjen med. Jeg anbefaler alle å ta kontakt med sin lokale Lionsklubb, slik at du også kan få den muligheten som jeg fikk. Jeg er utrolig takknemlig for at jeg fikk muligheten til å være med Lions og deres utvekslingsprogram. Dette er noe jeg kommer til å huske for resten av livet og det har vært en av mine beste sommeropplevelser hittil, og jeg har fått venner for livet. Tusen takk til Lions for et minne for livet!


Best i det lange løp

TENN LYS

Best i det lange løp Best i det lange løp

- ikke minst åpner den for tanker om hyggelige og morsomme samvær tidligere år. Sorgen og savnet blir noe som følger deg, du kan ikke rømme fra det, men må leve med det viBest i det lange løp dere. Viktig er det da å ta med seg alle de gode minnene fra tidligere tider - ikke alltid like lett kanskje, men alle vi som har kjent på både sorgen og savnet må fortsatt gå videre, slik er det bare - livet stopper ikke opp, selv om det kan føles slik av og til. TOSHIBA DAISEIKAI 6 POLAR Vi går mot jul, det er desem- Best Det i dethjelper lange løp og det lindrer å tenne Toshiba Daiseikai Polar er en kraftig varmepumpe og ber og ettermiddagene blir tid- lys. Så tenn et lys i denne førjulshar stor kapasitet ved lave utetemperaturer. Polar egner seg meget godt i kaldt klima og for boliger med stort lig mørke. For noen kan denne tiden og i julen, besøk kirkegåroppvarmingsbehov. Toshiba Daiseikai Polar 25 (6500 W) tiden føles tung og mørk på den om du kan, og tenn et lys der varmepumpe har justerbar vedlikeholdsNå kun krToshiba 19 Polar 990,måter, Polar spesielt25 om du og da, et levende lys på graven Toshiba Daiseikai Polar 25 (6500 oshiba flere Daiseikai varme fra pluss 5°C til 13° C, spesielt for bruk i hytter inkl. standard montering. kanskje sitter med savnet av – eller på et minnested, og la tanog fritidsboliger. Varmepumpen en kompakt innedel Nå har kun kr 19 990,pumpe og har stor kapasitet Toppmodellen Toshiba Daiseikai Polar 25 med elektrostatisk filter og brukervennlig fjernkontroll. inkl. standard montering. en kjær person – og mange kene følge den du var glad i. en kraftig varmepumpe og har stor kapasitet aturer. Polar egner segermeget TOSHIBA DAISEIKAI 6 eller POLAR Kampanjen varer til 04.04.14, så langt lageret rekker. minner har lett forlave å dukke Og husk at flere tenker Polar egnerkanskje seg meget og for boliger med ved et stortutetemperaturer. Kampanjen varer til 04.04.14, eller så langt lageret rekker. opp i denne førjulstiden. I tilpå deg i julen og vet om du sligodt i kaldt klima og for boliger med et stort Kampanjen varer tilvarmepumpe 04.04.14, eller så langt lageret re Toshiba Daiseikai Toshiba Polar er en Daiseikai kraftig Toshiba Daiseikai Polarog 25 Polar legg vet vi at i julen forsterkes ter - du er ikke alene. Julen er en oppvarmingsbehov. Nå kun kr 19 990,har stor kapasitet 35 ved lave utetemperaturer. egner (7700 W)inkl. standardPolar montering. gjerne alle følelser. gledens høytid, en høytid vi skal seg meget godt i kaldt klima og for boliger med stort Nå kun kr 21 990,Kanskje har du mistet noen kose oss i - og fra alle i Julemaoppvarmingsbehov. Toshiba Daiseikai Polar 25 (6500 post@firmanavn.no m hele prosessen, fra ibefaring og installasjon tilhele eventuelle Vi vil hjelpe deg gjennom prosessen, fra befaring installasjon til eventuelle inkl. post@firmanavn.no standard montering. du var glad dette året, eller gasinet sender vi mangeoggode FIRMALO FIRMALOGO 12 34 56 78 Nå kun kr 19 990,Toppmodellen Toshiba Daiseikai 25 www.firmanavn.no du og måtte ha i etterkant.befaring. Kontakt oss for en gratis Polar og uforpliktende befaring. www.firmanavn.no etterkant. forspørsmål en gratis uforpliktende Vi er autorisert forhandler av Toshiba, og vil hjelpe deg gjennom hele prosessen, fra befaring og installasjon omKontakt savnetoss ligger lengre tilbatanker og ønsker spesielt til deg inkl. standard varmepumpe hargratis justerbar vedlikeholdstil eventuelle spørsmål duToshiba måtte ha i Polar etterkant. Kontakt oss for en og uforpliktende befaring! montering. er en kraftig varmepumpe og har stor kapasitet ke i tid kan det være like sårt, vedom god og hyggelig 2014. varme fra pluss 5°C til 13° C, spesielt for bruk i hytter laveenutetemperaturer. Polarjul egner seg meget for alt med julen gir minner godt – Aase. og fritidsboliger. Varmepumpen har en kompakt innedel i kaldt klima og for boliger med et stort varer til 04.04.14, eller så langt lageret r OBS,Kampanjen så langt lageret rekker. oppvarmingsbehov. med78 elektrostatisk filter og brukervennlig fjernkontroll. 12 34 56 @ post@firmanavn.no www.firmanavn.no FIRMALOGO

Nå er det blitt enda detBILLIGERE blitt enda å spare strøm!

Nå er BILLIGERE å spare÷strøm! 3 ÷3

det blitt Nå er det blitt BILLIGERE enda BILLIGERE re strøm!

0000,0-0,-

÷3 00 0

÷3 00 0

,-

å spare strøm!

Nå er det blitt enda BILLIGERE å spare strøm!

÷3 00 0

12 34 56 78

Julebord i fiskeklubben

Kampanjen varer til 04.04.14, eller så langt lageret rekker. post@firmanavn.no www.firmanavn.no

Vårkam Vårkampanje Ma

Vi vil hjelpe deg gjennom hele prosessen, fra befaring og installasjon til eventuelle spørsmål du måtte ha i etterkant. Kontakt oss for en gratis og uforpliktende befaring.

12 34 56 78 Solskjerming i mange varianter! Toshiba Daiseikai Polar 25 Vårkampanje Markiser!

FIRMALO

Vårkampanje Markiser! Vårkamp KAMPANJETILBUD Nå kun kr 19 990,-

inkl. standard montering.

Krovert til servitrise:

KAM PÅ

PÅ MARKISER KAMPANJETILBUD - Det var da enormt så spredt du har dekket opp mellom PÅ MARKISER Vi er autorisert forhandler av Toshiba, og vil hjelpe deg gjennom hele prosessen, fra befaring og installasjon gjestene.

-- 25% 25%

-

til eventuelle spørsmål du måtte ha i etterkant. Kontakt oss for en gratis og uforpliktende befaring!

Tilbudet gjelder på basis markise.

- Ja, det er fiskeklubben som skal ha julebord, og sist år klagde de over at der var for liten plass til armene, når 12de34 skulle vise hvor stor fisk de hadde fått.

56 78

@

Tilbudet gjelder markise. Gjelder frampåtilbasis 1. mai 2011! post@firmanavn.no Gjelder fram til 1.FIRMALOGO mai 2011! www.firmanavn.no

Tilbudet g Follo BoligTeknikk Gjelder Vi holder til i det Blå Huset, Vi holder til i det Blå Huset,

Follo BoligTeknikk

Nordbyvegen 43, 1406 Ski.

Follo

Plisse og Duette® er detNordbyvegen produktet som øker mest blant Ski. 43,i salg 1406 våre produkter. Det har vært på sterk fremmarsj i Europa de siste årene, og nå kommer produktene til norske hjem for fullt!

MARKISER SCREENS- -INTERIØR INTERIØR - MARKISER VARMEPUMPER MARKISER - PERSIENNE MARKISER -- PERSIENNER PERSIENNER --SCREENS - VARMEPUMPER Vi holde - PERSIENNER -

64 91 30 90

gm

r de

e

lp i hje

man-ons: 09.00 - 17.00 Ring Ring gratis befaring befaring Ring for gratis "forgratis nfor tors: 09.00 -befaring 18.00Nordby e t a VARMEPUMPER MARKISER PERSIENNER SCREENS INTERIØR GARASJEPORTER m og uforpliktende tilbud: og uforpliktende tilbud: fre: 09.00 16.00 d og uforpliktende tilbud: e

646

MARKISER - PERSIENNER - SCREENS - INTER

Follomarkisemannen.no BoligTeknikk 64 91 30 90AS markisemannen.no Follo BoligTeknikk AS Ring for gratis befaring og uforpliktende tilbud:

"V

Ring for gratis I S K I – befaring – BESØK OSS I ”DET BLÅ HUSET” I SKI – og uforpliktende tilbud: –

Tlf.: 64 93 92 77

BESØK OSS I

” D EÅPNINGSTIDER: T BLÅ HUSET”

man-ons: 09.00 - 17.00 tors: 09.00 - 18.00 fre: 09.00 - 16.00

mark

markisemannen.no

Follomarkisemann BoligTeknikk AS VÅRTILBUD –

”DET

Markiser & Screens!

Nesoddveien 225, 1455 Nordre Frogn

www.spar-esset.no

BESØK OSS I

BLÅ HUSET” I SKI

E-post: post@fobotek.no • www.fobotek.no JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

49


I kodeklubbene lærer barn og unge å bruke pc'en til mer enn spilling! Bortimot 30 barn har vært innom kodeklubben vår, med tilholdssted Vestby Bibliotek. På enkelte kurskvelder har så mange som 20 barn deltatt. Barna har laget spill og spilt og vært sosiale, og både små og store har kost seg.

I høst startet en liten gjeng entusiaster opp en kodeklubb for barn i Vestby. Kodeklubben Vestby er en gruppe i den nasjonale bevegelsen Lær Kidsa Koding. Christine F. Lampe Holman

Vi tar det "helt fra Scratch"

Koding er dataprogrammering, og på det første kurset i Vestby har barna lært litt om å lage spill med et program som heter Scratch.

50

Siste kurskveld i Kodeklubben Vestby denne høsten er 10. desember.

Da blir det juleavslutning med saft og kaker, og barna får mulighet til å vise spillene de har laget på prosjektor. Avhengig av frivvillige

Vi håper å få til aktiviteter i Kodeklubben Vestby også neste år, og til det trenger vi frivillige voksne og ungdom som har kunnskaper om dataprogrammering som de har lyst til å dele. Vi legger vekt på frivillighet og at aktivitetene skal være gratis å delta på, slik at flest mulig barn har anledning til å være med. Drøbak kodeklubb

Drøbak var litt tidligere ute enn Vestby med å starte kodeklubb, og også der har det vært spennende og varierte aktiviteter denne høsten.

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

Kodeklubben Drøbak avholder Julekodeklubb for nye og gamle kodere lørdag den 13. desember på Frogn bibliotek. Arrangementet starter kl. 11.00 og det er opplegg til kl. 13.00. Bevegelsen Lær Kidsa Koding så dagens lys for et par år siden, og var et initativ fra noen ildsjeler i Oslo som så behovet for et kompetanseløft og nye læringsarenaer for barn og unge når det gjelder IT. Ideen var å organisere frivillige tilbud til barn og unge, slik at de kan oppdage hvilken magi det ligger i selv å kunne programmere mobiltelefonene, nettbrettene og pc-ene rundt dem. På kort tid har bevegelsen vokst seg stor, med lokale grupper i hele landet, og kan vel kalles en nasjonal dugnad. Lær Kidsa Koding er et frivillig nettverk av av lokale grupper, privatpersoner, myndigheter, skoler og bedrifter som kan hjelpe hverandre på tvers av landet. Folk er rause, deler villig vekk ideer og kompetanse, og gir av sin tid for å bidra til bevegelsens arbeid og mål. Bevegelsen jobber også for å få programmering inn i grunnskolen.

Finland innfører programmering for alle 7-åringer fra 2016. Fra før av har også England, Estland og Frankrike gjort dette. Mange har behov for kompetanse om hvordan programvare og maskiner fungerer og snakker sammen. I tillegg til at mange kan få viktig kompetanse, skal dette være gøy – dette er også et alternativ til mer tradisjonelle norske fritidsaktiviteter. Det er moro å treffes og være sosial – med PC. Vi takker for et fantastisk oppmøte og mye moro på kodeklubbene i 2014, og gleder oss til fortsettelsen med gamle og nye deltagere og frivillige! God jul og godt nytt år alle! •

Kodeklubben Vestby kan du finne på Facebook, og på nettsidene til Lær Kidsa Koding www.kidsakoder.no.

Mer informasjon om arrangementet (Julekodeklubb) og om hva kodeklubben i Drøbak ellers driver med, finner du på klubbens egen nettside http://www.digitalkode.no/


ÅPNINGSTIDER I JULEN HVERDAGER 8.-23. desember

10-21

SØNDAGSÅPENT 7.-14.-21. desember 14-19 NATTÅPENT 11. desember

10-24

JULAFTEN 24. desember

09-13

Juleaktiviteter Lørdag 6. desember

Nissesminking med gratis nisseluer 11-15 Jule-eventyrstund i Nordby bibliotek 12.00 Julenisse fotografering ved Burger King 12-16

Torsdag 11. desember

Nattåpen

Nattåpent til kl. 24.00 Lørdag 20. desember

Torsdag 1 1

t

. desembe

- mini kon sert med Erlend Br atland kl. 20.00

r

Ballongpakkenisse 11-15 Mandag 22. desember

Ballongpakkenisse 14-18

Velkommen til god julestemning på nye Vinterbro!

Ballonge s s i n e k k pa 20. og Lørdag man. 22. des.

Nye WWW.VINTERBRO.NO JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

51


JOHAN ALNES

Ordfører i Ås kommune

En kjær gave laget av Mansurov Shuker fra Usbekistan som også var mester for svanen.

det ikke igjen, smiler han og smiler. Her ligger nok mye bretting bak. Han er Sunnmøring fra Giske kommune, nærmere bestemt Alnes på Godøya. En plass med 200 innbyggere. Fra hjembygda gikk turen til realskolegang på Sjøholt i Ask. Senere realfag på gymnaset i Nordfjordeid. Der traff han sin blivende fru. Via Oslo og mangeårig jobb innen data i Statens lånekasse og BI på kveldstid, og en periode i rekkehus på Finstad i Ski, gikk ferden til Nordby i 1978. Engasjementet begynte der i idrettslaget da de hadde aktive barn født i -74 og -76. Sunnmøringen var bl.a. kasserer i en årrekke. Som helt ung var han med i Unge Venstre, men i 1983 ble han valgt inn i kommunestyret for Ap. Det ble to perioder i kommunestyret og i tillegg en i formannskapet. Siden 1991 har Johan Alnes altså vært ordfører og har stortrivdes med det. Tilbakeblikk

Johan Alnes synes det er vanskelig å dra frem noen helt spesielle saker. Det har vært så mange, og alle har føltes viktige og fine å få til. Vi kikker på en lang list med historiske tilbakeblikk han brukte på et møte for tidligere Ap-medlemmer nylig. Dette er en kortversjon, men alt for lang til at vi kan ta den med her. Her er alt fra etablering av skolefritidsordninger ved alle barneskolene på begynnelsen av nittitallet, opprettelse av felles

brannvesen for Frogn, Vestby og Ås, til etablering av felles legevakt for Oppegård, Ski og Ås, flyktninge-mottak og åpning av Leonardobrua ved dronning Sonja. Press mellom vekst og vern

I disse dager er det utbyggingen av NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) og utviklingen av sentrum det dreier seg mye om. -Det er Staten som bygger ut Universitetet og infrastrukturen rundt det. Kommunen legger alt det andre til rette. Vi ønsker at nykommerne skal føle seg velkomne til Ås. Utvikling fordrer mye nytt. Alt henger sammen med alt. - Utbyggingen av Ås sentrum ser kontrollert og bra ut, og holder seg innenfor de gamle sentrumsgrensene, bemerker vi. - Ås er en jordbrukskommune, og det grønne kulturlandskapet er en stor del av kommunens identitet. Kommunen ansees å være en «regionby med press mellom vekst og vern». -Alt i alt er vi godt fornøyd med utbyggingen. Noen ting må gå seg til, selvfølgelig. F.eks. har ikke parkeringshuset blitt så mye brukt som forventet, men folks vaner endrer seg nok over tid. Vi ønsker Johan Alnes lykke til med en fremtid i endring og en god jul med familien!

Ås kino 10. desember, kl. 19.00: Hobbiten: Femhærerslaget (HFR 3D) 14. desember, kl. 17.00:

En solid ordfører, fortsatt med en "hånd på rattet"

Karsten og Petras vidunderlige jul

Han har hatt vervet i 23 år. Neste høst gir han seg, men vil gjerne fortsette i kommunestyret, og se sakene fra det perspektivet. Det gleder han seg til.

Hobbiten: Femhærerslaget (HFR 3D)

Hege Krogseth

Siden kona er blitt pensjonist, ønsker han også å ha frie dager. Bortsett fra det stortrives han med å ha «en hånd på rattet». Han er, og har alltid vært glad i tall, og nå er akkurat budsjettforslaget lagt. Ordføreren har tid til å ta imot besøk av oss og byr på ferske rundstykker og kaffe.

52

Fra Giske til Nordby

Hjørnekontoret hans er lyst og hyggelig. Som mannen selv, tenker vi. I vinduskarmen står en selvlaget svane, brettet i papir, og postkort fra hjemplassen. Papirbretting lærte han av en asylsøker som bodde på Bjørnebekk. Han lagde en tilsvarende svane til Alnes som står til utstilling på biblioteket nå. Denne har han lagd selv. –Jeg gjør

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

14. desember, kl. 19.30: 17. desember, kl. 19.00: Hobbiten: Femhærerslaget (2D) 21. desember, kl. 18.00: Exodus: Gods and Kings (3D) 28. desember, kl. 17.00: Madagaskarpingvinene (2D/norsk tale) 28. desember, kl. 19.30: Exodus: Gods and Kings (2D) Billetter kjøpes på www.askulturhus.no eller ved inngangen før kinovisningen. Velkommen!


Ås kommune Nordby svømmehall • 25 meters basseng • Vanntemperatur: Ca 290 C

• Adresse: Nordbytun ungdomsskole, Emily Kirkeruds vei 12, 1407 Vinterbro • Telefon: 64 96 44 95 (Er kun betjent i svømmehallens åpningstid) Svømmehallen er åpen for publikum til følgende tider: Onsdag: 1700 - 2100 (billettsalget for barn stenger kl 1915 - voksne kl 2000) Fredag: 1700 - 2100 (billettsalget for barn stenger kl 1915 – voksen kl 2000)

Avdeling i Ås og Vestby. Felles telefon/SMS: 47 46 50 05

Lørdag: 0800 - 1300 (billettsalget stenger kl 1200)

Ås svømmehall • 12, 5 meters basseng • Varmtvannsbad 320 C

Julegaven til fruen

• Adresse: Ås ungdomsskole, Idrettsveien, 1430 Ås • Telefon: 64 96 26 46 (Er kun betjent i svømmehallens åpningstid)

Fruen i huset var misfornøyd med bilen sin og beklaget seg overfor sin mann. - Kjøp en overraskelse til meg i julegave! Når jeg setter foten ned skal den akselerere fra 0-100 på mindre enn 4 sekunder, sa hun. - Helst en lyseblå! la hun til. Full av forventninger gikk hun julaften i møte. – Hun fikk en flott lyseblå badevekt.

Svømmehallen er åpen for publikum til følgende tider: Torsdag: 1700 - 2100 (billettsalget stenger kl 2000) Fredag:

1700 - 2100 (billettsalget for barn stenger kl 1900 - voksne kl 2000)

Lørdag: 1330 - 1730 (billettsalget stenger kl 1630) From:

Ås Fysioterapi og Treningssenter

Subject: Date:

BIlde til annonse 19. november 2013 14:20:36

For mer informasjon: www.as.kommune.no To: "Ronny Nermo"

st!

n før e s l e h tt Se

Gi din NÆRMESTE god helse i julegave! 3 timer med personlig trener kr. 1.500,-*

1 måned-sett trening kr. 650,helsen-først! 10 klipp - kr. 1.435,Massasje - kr. 400/600 - 30/60 min. Gi din NÆRMESTE godoghelse Vi tilbyr: 3 squash haller. 2.000 m2 styrke kondisjonstrening. 130 gruppetimer i sal pr. uke Gratis 3 veiledning. timer med Personlig Trener

- Kr.900 (40% Rabatt!)*

* Kun 3 timer pr kunde, kan benyttes uten medlemskap

1 måned trening - Kr.600 (10% Rabatt)

i julegave! Med vennlig hilsen Sara Tyvand

Ås fysioterapi og treningssenter AS Myrveien 10 1430 Ås Myrveien 10 • 1430 Ås • Tlf: 64942900 Tlf: 64942900 Fax: 64973940 Mail: post@aastreningssenter.no mail: post@aastreningssenter.no Web: www.aastreningssenter.no web: www.aastreningssenter.no

JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

53


Fersk restaurant av året er Aas Bistro. I nye lokaler i det gamle hotellkvartalet tilbys kvalitetsmat av råvarer som følger sesongen. Hege Krogseth

Restauranten er blitt så populær at du bør bestille bord, spesielt i helgene. Den sesongbaserte maten er laget av de beste råvarer. Som et eksempel er lammet som serveres i høst nordnorskt, og det skal være veldig bra.

Begynte i oppvasken

Nicole Dang eier bistroen sammen med sin svigerinne, som har drevet kiosken i kvartalet vis-a-vis. Nicole er oppvokst i Sverige. Etter tre år i Norge, snakker hun godt norsk med enkelte, sjarmerende svenske ord. Hun har vokst opp i en familie som driver restaurant.

ÅS GLASS Ås Glassmesterforretning AS

-Da jeg var 13 år stod jeg i oppvasken. Jeg har jobbet mye, også ved siden av videregående. Hun virker moden og bevisst, til tross for at hun er godt under 30. -Jeg er utdannet revisor, men har en pasjon for mat. Jeg reiser mye, og er spesielt glad i spansk mat. På menyen i Aas Bistro finnes en rekke ulike typer mat. Her er flere variasjoner av lekker Sushi, hjemmelaget fiskesuppe, diverse lekkerbiskener fra grillen og i disse dager tradisjonell norsk julemat.

Sushi er populært blant unge

Sommer og sjømat

Interiøret er enkelt og minimalistisk. Lokalet er lyst, med innslag av noen sterke farger. Hvem er det som besøker bistroen? -Det er alle mulige. Spesielt firmaer i området er gode kunder. Vi er også godt besøkt av barnefamilier. Alle skal kunne komme hit og spise. Små eller større retter. De er velkommen hit til kvalitetsmat og god service.

-I sommer hadde vi mye fisk og sjømat, bl.a. blåskjell. Sammen med hvitvin er det populær sommermat. Til laksen serverte vi en Skagensaus. Nå når det er sen høst, har vi ikke sjømat. Til laksen serverer vi nå en helt annen type saus. Ved å endre tilbehøret, endres retten til å passe inn akkurat der vi er nå. Ellers går det mye i lam på høsten.

Veldig mange unge spiser Sushi, og en del foretrekker fritert nå utover høsten fordi de ønsker varm mat. Voksne og eldre bestiller gjerne kjøtt, spesielt i helgene. Her er retter i forskjellig prisklasser, og virkelig noe for enhver smak. Nicole forklarer det sånn at er du i en stor by, finner du ulike restauranter med sine spesialiteter, f.eks. fiskerestauranter.På et mindre sted, som Ås, trenger restauranten å ha ulikt å velge i.

Vi ønsker alle våre kunder og forbindelser God Jul og et Godt Nytt år! Vil holder stengt mellom jul og nyttår w w w. a a s g l a s s . n o

ÅS 64 94 04 10 / VESTBY 64 95 11 49 54

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014


Åpningstider Ås sentrum: Torsdag 12. desember........... 0900-1900 Fredag 13. desember............. 0900-1700 Lørdag 14. desember............. 0900-1600 Mandag 16. desember........... 0900-1800 Tirsdag 17. desember............. 0900-1800 Onsdag 18. desember............ 0900-1800 Torsdag 19. desember............ 0900-2000 Fredag 20. desember ............ 0900-2000 Lørdag 21. desember ............ 0900-1800 Søndag 22. desember............ 1400-1800 Mandag 23. desember........... 0900-1800 Julaften................................... 0900-1300 1. juledag................................ Stengt 2. juledag................................ Stengt Fredag 27. desember............. 1000-1600 Lørdag 28. desember............. 1000-1500 Mandag 30. desember........... 1000-1600 Nyttårsaften........................... 1000-1300 1. Nyttårsdag.......................... Stengt Torsdag 2. januar................. Varetelling

Hjertelig velkommen til Ås sentrum

God Jul

www.facebook.com/aassko

Ås Skotøymagasin

Åpningstider: man. - fre.....09-17 tor................09-19 Lør................09-15

Moerveien 2b, 1430 Ås. Tlf. 64 94 00 07

Julegaver

ALG

Til: Den lekne..

Fåes til XBox One! XBox 360, PS4, PS3 & WII-U

Scrabble nytt utseende før 429,-

Nå 299,-

Spill opptil 60% rabatt

før 699,-

Nå 599,-

Til:Bokelskere... portsavdelingen

Kokeboksuksess av de sjeldne. Sjenerøs kokebok med oppskrifter til én og to personer.

TILBUD og godt kundeforhold.

179,-

Enkel, til – trekkende kokebok om norsk tradisjonsmat.

TILBUD

99,før 450,-

n

av Polet)

før 399,-

PrincessCut

BJØRN HANSEN • RÅDHUSPLASSEN 2D • ÅS t. 64 94 08 35 • bjorn.hansen@mestergull.no

uk sjo

ngde bøker.

-30%

ro d

%

Infinity starter pack

Mestergull har 30-års jubileum og lanserer Diva™ Solitaire med Princess Cut diamanter. Ut året får du denne lekre serien til – 30 %.

In t

ÅRETS


Mirakelåret 1814 – 200 år i 2014

dag valgte Riksforsamlingen prins Christian Frederik til konge av Norge. Jubileum 2014: 17.mai-dagen ble feiret stort over hele landet, og i Ås ved Falsenstøtten ble fremført et skuespill i anledning 200-års jubileet. Hele sytti personer var i aktivitet når man så tilbake på Falsens og Riksforsamlingens arbeid, og med avslutningen «Enig og tro til Dovre faller». En festdag ble det, og av fremføringen i Ås ble også noe sendt i norsk fjernsyn.

Falsen leser fra Grunnloven 17. mai 1814 hvor alle undertegnet, Christie til høyre. Fra Oscar Wereglands maleri 1884.

200-års jubileet for et mirakelår i Norges historie går mot slutten. Den 4. november i år var det nøyaktig 200 år siden den norske grunnloven ble vedtatt - noe revidert for å tilpasses personalunion med Sverige. Samtidig ble Sveriges kong Karl XIII valgt til Norges konge, hos oss som Karl II - og unionen var et faktum. Her i korte trekk : Aase Weydahl-Ottesen

For Norge startet dette mirakelåret med Kielavtalen 14. januar 1814 med avslutning på forhandlinger etter Napoleons-krigene som ble holdt i Kiel, derav også navnet Kielerfreden. Napoleon hadde lidd store tap, dermed også Danmark/ Norge som hadde vært på Napoleons side i stormaktskrigen, og ifølge forhandlingene måtte danskekongen Frederik VI avgi Norge til Sverige. I jubileet 2014 ble dagen i Ås markert tirsdag 14. januar kl. 18.14 i Kulturhuset. Ordfører Alnes ga en innledning før statsviter Janne Haaland Matlary holdt foredrag om året 1814 og tok spesielt for seg § 2 i Grunnloven, også kalt Jøde-

56

paragrafen hvor «Jøder maa udelukkedes fra Riget». En omdiskutert paragraf som Henrik Wergeland gikk sterkt imot. Han døde i 1846 loven mot Jødene ble fjernet i 1851. Den 16. og 17. februar 1814 er videre to viktige datoer, da hadde danskeprinsen Christian Frederik som i 1813 var innsatt som Stattholder i Norge innbudt 21 kjente menn opp til prinsvennen Carsten Anker på Eidsvolds Verk for å diskutere Kiel-vedtaket – Kalt Notabelmøtet. I Norge ønsket man nå igjen Norge som et selvstendig rike. I møtet her kunngjorde Chr. Frederik at han ville trosse Kielavtalen og selv bestige Norges trone, noe som ble møtt med kraftig motbør. Her ville man ha suvereniteten tilbake til det norske folk, de ville ha en folkevalgt forsamling, en Riksforsamling - og skape vår egen grunnlov. Slik ble det bestemt, og allerede den 25. februar skulle det velges valgmenn i kirkene for at de i hver sitt Amt (fylke) skulle velge 112 menn til en riksforsamling. Jubileum 2014: dagen ble feiret i Norge med festgudstjeneste i kirkene søndag den 23. februar hvor 1814-tidens valgkirker var bevart. I Ås i 1814 ble valget holdt i middelalder-kirken, men dessverre, denne ble revet i 1866, så hos oss ble høytideligheten feiret i Nordby kirke.

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

Søndag 10. april 1814 møttes 112 menn til gudstjeneste i Eidsvold kirke, og mandag 11. april trådte Riksforsamlingen sammen til sitt arbeid hos Carsten Anker på Eidsvold Verk i en stor sal. Salen var ennå uferdig, men pyntet med malerier og grangirlandere for anledningen og med rødkledde trebenker ved langveggene. I mere enn en måned møttes og diskuterte så disse menn med «selvstendighetspartiet» og de «unionsvennlige» seg fram til Norges nye grunnlov med 110 paragrafer.

19. mai 1814 var Riksforsamlingen samlet i sine fineste klær i den store salen på Eidsvolds Verk da prins Christian Frederik skred inn med sitt følge - og hvor prinsen takket Ja til Norges trone. Norge hadde igjen fått sin egen konge etter 434 år som lydrike under Danmark. Den 24. mai 1814 var arbeidet over for Riksdagsmennene og de kunne reise hjem etter 1 ½ måned sammen. Våren på Eidsvoll hadde vært kald, våt og arbeidskrevende, og flere hadde bodd under tarvelige forhold både på stabbur og i trekkfulle bygninger på gårder i omegnen. Men nå var det mai - og en representant fortalte at «den 19. mai kom med varmende sol og grønne spirer på bjerkene». En ny vår, også for Norge. Men – det som hadde skjedd her ble ikke tatt godt imot hverken av svenskene eller stormaktene ute i Europa - faren for uroligheter var stor.

Den 16. mai ble grunnloven vedtatt - det var Christian Magnus Falsen fra Ås som hadde ledet grunnlovsarbeidet hvor de hadde hatt nær tyve forslag å diskutere. Mye av Falsens eget forslag ble i utgangspunktet brukt, han er derfor blitt kalt Grunnlovens far. Jubileum 2014 i Ås: som heder til Christian Magnus Falsen åpnet Ås Lokalhistoriske arkiv v/Carl Høeg en minneminneutstilling i Biblioteket i Ås den 16. mai, og her sto utstillingen til 13. september da den ble flyttet til biblioteket i Nordby og sto der ut oktober. 17. mai 1814 ble Norges nye grunnlov undertegnet, og samme

19. mai takket Christian Frederik ja til å bli Norges konge.


19. juli 1814 - Svenskene ville ikke godta resultatet av den norske riksforsamlingen, og svenske tropper rykker inn i Halden, for så den 26. juli også å gå i land på Hvaler - krigen var i gang. Det ble flere vanskelig slag hvor svenskene nok hadde overmakten. Et av de største var 9. august ved Langnes nær Askim, men her slo de norske også kraftig tilbake, men dette ble også det siste store slaget mot svenskene. Krigen hadde vist seg stort sett å gå dårlig for nordmennene. Chr. Frederik ønsket ikke det norske folk så vondt og valgte derfor å avslutte krigen. Han ankom Moss Verk den 10. august og ville ha forhandlinger med svenskene, og i møte den 14. august kalt Mossekonvensjonen, gir han avkall på den norske tronen og undertegner mot at Sverige lover å godkjenne en norsk grunnlov. Denne avtalen tar budbringere med seg til Kommandantgården i Fredrikstad dagen etter, hvor svenskenes Karl Johan oppholder seg, her blir så avtalen godtatt og underskrevet også av den svenske kronprinsen. 8. oktober 1814 var Det norske Storting innkalt for første gang og Christian Frederik abdiserte etter knappe tre måneder på den norske trone. Det norske Storting kom igjen sammen den 20. oktober hvor det ble vedtatt med 72 mot 5 stemmer at der inngås en personalunion med Sverige og gjøres visse endringer i grunnloven. Utover høsten ble det mange møter og diskusjoner, bl.a. på godset Bogstad hos Peder Anker. Hit kom også den svenske kronprins Karl Johan for å spørre om Anker ville bli Norges statsminister i en ny Regjering. 4. november 1814 ble helt spesiell. Grunnloven var revidert, og det norske Storting vedtok nå ikke bare grunnlov for Norge, men valgte også Sveriges kong Karl XIII til Norges konge. (I Norge som Karl II.) Unionen var et faktum. Allerede den 9. november ankommer kronprins Karl Johan Christiania og tar inn på Paleet, for dagen etter å møte i Stortinget hvor han godtar den norske grunnloven og avlegger ed som Norges konge på vegne av Kong Karl. Norge fikk fortsatt ha sitt Storting i Christiania og en egen Regjering, men

både den norske statsministeren og utenriksministeren måtte ha sete i Stockholm. Året 1814 ble – som historikeren Karsten Alnæs skriver i sin bok: et Mirakelår for Norge. Jeg er dypt imponert over de 112 menn fra året 1814 og deres arbeid, og har hatt gleden av å holde foredrag om dette i år for seniorer i Frimurerlosjen i Oslo, og for Gilwellspeidere i Ås. I juni hadde Ås Historielag rusletur i området hvor gården Vollebekk lå, og der hvor tunet var ble Falsenstøtten reist i 1864 som et 50-årsminne for grunnlovens far. I oktober guidet Ås Lions med tur fra kirken og der Ås Prestegård lå, så nedover den gamle kongeveien mot hvor Vollebekk lå - samt i området hvor veterinærene senere skal holde til. Mye er i endring. Kilder: Norges Grunnlov, Karsten Alnæs, Aftenposten, ØB. m.fl.

Christian Magnus Falsen, grunnlovens far. C. M. Falsen ble født i Christiania 14. september 1782, opprinnelig av dansk adelsslekt. Bodde i noen år i København med faren, studerte der og var ferdig jurist i 1802. Han giftet seg i 1804 med 18 år gamle Anna Birgitte Munch. Kom som sorenskriver til Follo i 1808 og kjøpte gården «Vollebæk» i Ås og bosatte seg her med sin unge hustru i en da ny og representativ bolig. De holdt et gjestfritt hus, anskaffet et stort kjøretøy, og likte også godt å ri – «hvor de begge tok seg godt ut til hest». De besøkte venner både i hovedstaden og i omegnen, og dro ofte både til Brochmanns på Kirkerud i Nordby og til Gade på Kjølstad. Parets første barn døde kort etter fødsel, men i 1810 fikk de sønnen Enevold Munch. Dessverre

døde Anna Birgitte bare 4-5-uker etter fødselen, og Falsen ble sittende igjen alene med sin lille sønn. Han gikk etter en stund på frierføtter til enken Elisabeth Stoltenberg i Drøbak – fikk hennes Ja og de giftet seg i 1811. Hun hadde barn fra tidligere, og Falsen fikk ytterligere fire barn. Falsen var «dyktig, kunnskapsrik og hadde stor arbeidskapasitet», heter det. Han var med å stifte Selskapet for Norges Vels Follo distriktsavdeling i 1811 og arbeidet for å få opprettet kornmagasin her - med korn til fattige og såkorn til bønder i uår. Han gjorde en innsats for å få opprettet Universitetet i Christiania i 1811, og var dessuten ivrig hjelper for bøndene med å forbedre dyrkningsmetoder. Utkast til grunnlov Det heter seg at vennen Johan Gunder Adler og sorenskriver Falsen fullførte et utkast til grunnlov for Norge på Vollebekk i løpet av få dager allerede rundt den 10-12 februar, diskuterte dette med venner,

bl.a. Georg Sverdrup som jo også ble en av deltagere på Notabelmøtet. Falsen vant mye med dette forslaget som vel dannet grunnlaget for det videre arbeid, og vi vet at etter hans arbeid under Riksforsamlingen fikk han navnet Grunnlovens far. Falsen forlot Ås allerede høsten 1814 for å overta en stilling innen Amtmannsembete i Bergen - her gjorde han en fin innsats som både embetsmann og politiker. Men etter hvert ble han syk, fikk både giktfeber og hjertesykdom, og i 1828 får han hjerneslag og forble ufør fram til han døde i Christiania i 1830. For Elisabeth, stakkar – ble det nå vanskelige år, alene med flere barn og svak økonomi. Hun bodde i en leid leilighet i Pilestredet hvor hun levde av å leie ut rom og å sy finere herreskjorter. Det ble vanskelige og tunge år alene, og hun døde i 1848. Kilde vedr. Falsen: Follominne 2013 - Unni Dahl Grue.

Åpning av minneutstillingen om Falsen i Ås bibliotek 16. mai 2014. Foto: Ivar Olav Opheim.

Norges Grunnlov underskrevet 17.mai 1814 med de tre første: Peder Anker, C.M. Falsen og Christensen. JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

57


Velkommen til arkeologisk omvisning i Son KIROPRAKTOR PEER SØRNES

med arkeologene Reidun Aasheim og Marianne Johansson.

FEMTEPLASS: Melk Melk er hovedkilden til kalsium i norsk kosthold, og inneholder jod. Ekspertene har valgt ekstra lett melk fordi den er tilsatt ekstra vitamin D. Ekstra lettmelk har også en redusert fettmengde sammenlignet med andre melketyper, og ekspertene har valgt denne for at vi ikke skal få i oss for mye mettet fett. FJERDEPLASS: Blåbær Bær er sunt! Det sier ekspertene samstemt, spesielt om mørkeblå bær som blåbær. Her får man mye antioksidanter. Ekspertene mener vi spiser for lite bær, som fint kan være en av fem om dagen. Plukker du bærene selv, er fysisk aktivitet en bonus. TREDJEPLASS: Havregryn Vi bør spise mer fullkorn, og havregryn er en viktig kilde til fiber. Veldig godt egnet i mange forskjellig retter som grøt, brød, knekkebrød eller rå med melk. Havregryn er rik på B-vitamin, jern og andre mineraler som er godt for kroppen. ANDREPLASS: Makrell i tomat Makrell i tomat – eller annen fet fisk – er viktig. Makrellen er rik på omega 3, fettsyrer, proteiner, vitamin A og D. Fet fisk som makrell i tomat er en veldig næringsrik matvare vi bør spise mer av, ifølge ekspertene. FØRSTEPLASS: Gulrot Vinneren er gulrot. Grønnsaker generelt er viktig, og gulroten inneholder mye fiber og vitaminer, og da særlig karoten. Alle liker gulrøtter, som serveres både rå og kokt. De passer ikke bare til middag, men er lette å ta med og kan gjerne spises som et mellommåltid. Ekspertene framhever også at gulroten er lett tilgjengelig og norskprodusert. Det er i grunnen bare tre ord å si om gulrøtter: Billig, sunt og godt! – Hva du bør spise mer av, kommer an på hva du spiser fra før og hvor aktiv du er, mener Cathrine Borchsenius. – Variasjon er det beste – Hvert eneste produkt vi har med er bra. Men dette må settes sammen i en helhet for å få et fullverdig kosthold, mener Lene Frost Andersen.

Omvisning: Kilde: www.nrk.no/livsstil Søndag 24. august 2014, kl. 12:00-14:00.

VESTBY LEGESENTER Vestheimveien 33,

N ny y a e dr ne es tts se id og er !

Etter mye diskusjon ble havregryn, blåbær, ekstra lett melk, makrell i tomat og gulrot utpekt som de fem aller sunneste matvarene. Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

Omvisningen tar utgangspunkt i de arkeologiske funnene fra Son sentrum, Labo og Ørajordet. Omvisningens tema er livet i Son 1540 Vestby og kulturmøter gjennom handel og sjøfart i perioden 1550-1750. Programmet er todelt. • Oppmøte klokka 12:00 på Son torg for omvisning i Son sentrum.

Vi tar imot pasienter i alle aldre, med plager i muskel- og skjelettsystemet. • Oppmøte

klokka 13:00 på Son kystVi hjelper deg med rask behandling kultursenter -nå også på kveldstid! for omvisning fra Timebestilling: sentrum til ØrajorTelefon / SMS: 4746 5005 det og Labo.

Les hva vi behandler

kiropraktor@sornes.no Online: www.sornes.no

Vestheimveien 33 Vestby Legesenter

200 m fra

Vestby stasjon Avdeling i Ås og Vestby. Felles telefon/SMS: 47 er 46 50 05 Arrangører Akershus

fylkeskommune og Follo Museum

Trenger du hjelp til stell av føttene dine?

Små/store problemer med negler/hud, generelle fotplager, sko/såleveiledning eller bare behandling for velværets skyld. Ledige timer, ta kontakt!! Julegavetips!! • Gavekort på fotbehandling. • Tilbyr også hjemmebesøk.

Vivi's Fothjørne

Autorisert Fotterapeut

Tlf. 473 09 839

Klassisk- & medisinsk akupunktur • Massasje • Barneakupunktur • Fødselsforberedende akupunktur

Vi har gavekort på massasje

Merete Isaksen, Sykepleie, Medl. av Akupunkturforeningen,Helsehuset, Vestbyvn. 5, 1540 Vestby Tlf. 988 59 588 epost@vestby-akupunktur.no, www.vestby-akupunktur.no

36 JULEmagaSinet VESTBY NYTT NR. 86 -ÅRG. 2014– 2014 58


HELSE & VELVÆRE Du må ta skrittet, og vi hjelper deg videre. Trening for alle i et sundt og godt miljø!

Velkommen

staminagroup.no

staminagroup.no

(

til vår salong

GRATIS TREN GRATIS TREN GRATIS UTUT ÅRET! ÅRET! ÅRET! GI 2015 EN GOD START Tyvstart på nyttårsforsettet og start treningen allerede nå. Du betaler ingenting for november og desember. Stamina venter på deg med alle apparatene, treningstimene, instruktørene og det gode treningsmiljøet. Meld deg inn i dag! * Forutsetter nytegning av 12 mnd medlemskap fra 1.1.2015. Adm. gebyr tilkommer. Minstepris pr. år fra kr. 5087,-

Barneklipp kr 170,-

_Stamina nov 14 A3.indd 1

17.10.14 10:11

Hull i ørene kr 150,- pr.hull

Moroccanoil kr 280,-

GI 2015 EN GOD START

GI 2015 EN GOD START

Renati Rock Hard: 2 for kr 330,Renati Straight Hold: 2 for kr 300,-

Tyvstart på nyttårsforsettet og start treningen

Tyvstart på nyttårsforsettet og start allerede nå. Du betaler ingenting for desember. treningen allerede nå. Du betaler ingenting Stamina venter på deg med alle apparatene, for november og desember. Stamina venter treningstimene, instruktørene og det på deg med alle apparatene, treningstimene, gode treningsmiljøet. instruktørene og det gode treningsmiljøet. Meld deg inn i Meld deg inn i dag! dag! * Forutsetter nytegning av 12 mnd medlemskap fra 1.1.2015. Adm. gebyr tilkommer. Minstepris pr. år fra kr. 5087,-

Åpningstider: Man., tir., og fre.: 09-17 Ons., tor.: 09-19

GINE’S KLIPPEKROK

Vestbyveien, 1540 Vestby - Telefon: 64 95 24 10

JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

59


Dyrenes side Den gamle hunden – Normal aldring og forventede endringer Forventet levealder hos hund har økt i takt med menneskets. Vi kan anta at dette er et resultat av økt bevissthet rundt riktig fôring, vaksinering og fokus på tidlig behandling av sykdommer. Det er derfor viktig at hundeeiere vet hvilke endringer som normalt kan forventes ved aldring, og hvilke endringer som kan skyldes sykdom. Ved å hjelpe hunden å tilpasse seg disse endringene kan vi opprettholde god livskvalitet gjennom alderdommen. Vekt Behovet for kalorier går ned hos de fleste eldre hunder. Vedlikeholdsbehovet er ofte redusert med 20 %. Årsaken er lavere metabolisme og redusert aktivitet. Dersom hunden får fortsette den samme mengden fôr som før, vil de raskt kunne legge på seg. Overvekt er dessverre et økende problem hos hund. En overvektig hund har betydelig høyere risiko for å utvikle sykdom, bla diabetes II. Dersom hunden først har fått diabetes, må de fleste behandles med insulin resten av livet. Gamle hunder bør gå over til et fór med mindre kalorier som et ”seniorfôr” eller et ”lightfôr”. Dersom hunden bør slankes anbefales et nedslankingsfór først. Stive ledd Mange hunder utvikler artrose/ forkalkninger i ledd, som ofte resulterer i stive og vonde ledd. Smerter i ledd gjør hunden mindre villig til å bevege seg, og muskelmassen reduseres. Mindre muskelmasse fører til økt belastning på ledd og dermed dannes en ond sirkel. Det finnes tiltak som kan påvirke denne prosessen positivt: Først og fremst er det viktig at hunden ikke er overvektig. Overvekt gir økt belastning på ledd. Det finnes også veterinærfór beregnet på hunder mer artroseforandringer. Fóret er designet for å optimalisere dannelsen av leddvæske og for å gi en antiinflammatorsk effekt. Mengde og type aktivitet skal tilpasse hundens behov. Hunder med leddproblemer bør helst unngå belastende aktivitet som

60

for eksempel å hoppe ned fra høyder, gå i trapper, og brå lek uten oppvarming. Aktiviteter som kan hjelpe bevegelighet er svømming (ikke for kaldt vann), og flere korte turer daglig på mykt underlag. Gå heller flere korte turer enn én langtur. Liggeplassen bør være utstyrt med et godt liggeunderlag og gjerne madrass med trykkreduserende ”memory foam” hvis hunden har fått påvist artorser. Unngå trekkfulle liggeplasser.

Dersom hunden viser tegn til smerte (halting, redusert bevegelighet, gretten, vil ikke på lang tur, dilter etter i båndet) er det viktig å ta kontakt med din veterinær. Det kan i mange tilfeller være aktuelt med smertestillende og antiinflammatorsike medisiner som ofte gir betydelig økt livskvalitet dor seniorhunden. Tannproblemer Tannstein er et svært vanlig problem, og forårsaker ofte tannkjøtt-

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

betennelse som igjen kan føre til råtne og løse tenner. Denne prosessen kan gjøre svært vondt. Det er likevel ofte vanskelig å oppdage tegn på smerter fra munnhulen på dyr. Vond lukt fra munnen er som regel det eier legger merke til. Og vanligvis viser ikke hunden tegn til redusert matlyst el.l.. Dersom tannstein først har oppstått må det fjernes hos veterinær. Det er nødvendig å bedøve dyret for å få fjernet all tannsteinen, da den tannsteinen som skaper hoved-

problemer ligger rett under tannkjøttet. For å unngå at tannstein bygger seg raskt opp igjen er det viktig med god tannhygiene. Det aller beste og billigste er daglig tannpuss, eventuelt i kombinasjon med tyggelapper med enzymer som fjerner plakk. Mageproblemer Gamle hunder blir av og til forstoppet. I slike tilfeller er det viktig å utelukke at hunden opplever smerter når den gjør fra seg. Hos ukas-

Vi ønsker alle våre kjæledyr en riktig God Jul!

trerte hannhunder skal man være oppmerksom på at problemer med prostata kan gi forstoppelse. Det er derfor viktig å oppsøke veterinær dersom hunden ser ut til å ha problemer med avføringen. Inaktivitet er en vanlig årsak til forstoppelse. For å hjelpe fordøyelsen er det viktig med et fôr som har høyere fiberinnhold. I tillegg bør hunden drikke rikelig med vann. Hud/pels Med alderen blir pelsen tørrere, tynnere, og gråere. Det er svært vanlig at man finner kuler/svulster i huden. De fleste svulstene er godartet (eks fettkuler), men det er ikke alltid mulig å kjenne forskjell på en godartet og en ondartet kul. Veterinæren kan anbefale og ta en prøve av kulen for analyse. Godartede kuler behøver man ikke å fjerne, med mindre de er til bry for hunden. Jur/patter For eiere med tisper er det lurt å kjenne etter kuler i jurlisten/pattene. Jursvulster er svært vanlig, og vil ofte utvikle seg til å bli ondartet. Slike kuler kan være lettere å kjenne månedene etter løpetid på grunn av hormonpåvirkning. Ved mistanke om jursvulst er det mange ganger aktuelt å fjerne hele jurvevet sammen med kulen for å redusere risikoen for at nye jursvulster oppstår. Før en slik operasjon er det vanlig å ta røntgen av lungene for å se etter spredning. Redusert immunforsvar Immunforsvaret reduseres med alderen. Gamle hunder er derfor mer utsatt for å få infeksjoner og bør derfor også vaksineres årlig. Alt for mange gamle hunder går med smerter og problemer uten å vise tydelige symptomer. Av og til har symptomene kommet gradvis og kan være vanskelig for deg som eier å oppdage. Det anbefales derfor å ta med hunden for en veterinærsjekk minimum 1-2 x årlig. Noen tips for når hunden bør tas med til veterinæren: Vond lukt fra munnen, gul/grønt belegg på tennene. Kuler i huden, pattene, og testiklene. Tydelig økning i drikkelyst, og hvis hunden tisser mye mer enn før. Tegn på smerte, halting, stivhet og slapp på tur. Problemer med urinering og avføring. Veterinær Mai-Gret Jacobsen Son Dyreklinikk


Son Dyreklinikk | Moss Dyreklinikk

A LT T I L H U N D O G K A T T

Juletilbud -20% På alle senger og madrasser t.o.m. 13/12

TILBUD DESEMBER OG JANUAR

(Unntatt Happy House og Memory Foam)

GRATIS nyheter e nd ne en sp av ll fu er n ke ik ut B kom mens utvalget er størst! Kjøper du noe til katten din – får du kattemat for en uke GRATIS! Utvidet åpningstid i desember. Se oppslag i butikken. Søndagsåpent 14/12 og 21/12 kl. 14-18.

–Velkommen!

tannsjekk

God jul og ! r å t t y n t d o G

25%

på fjerning av tannsten

www.fantin.no

Mølleveien 3, 1540 Vestby - Telefon 64 95 31 84 Åpningstider: Man, Ons, Fre: 11-17, Tir og Tor: 11-18, Lør: 10-15

ÅS

NYTT MÅNEDSMAGASINET

VESTBY

NYTT

Totalt opplag Totalt opplag

1992: 4.400 eks. 2014: 7.500 eks.

Mest lest i Vestby i 22 år!

Arbeidsløs En arbeidsløs mann prøvde fortvilet å få seg jobb. Til slutt fikk han jobb som orangutang i en dyrehage. Den ekte orangutangen var nemlig død, og dyrehagen klarte ikke å få tak i en ny. Første dag på jobben fikk mannen utlevert et orangutang-kostyme og fikk beskjed om å svinge seg fra tre til tre. Dette gikk bra en lang stund, men plutselig brakk en gren så mannen f alt ned i tiger-gården. Straks kom tre tigre knurrende mot ham. - Hjelp, de spiser meg!, skrek mannen. Da hvisket den ene av tigrene: - Hold kjeft, ellers mister vi jobben hele gjengen.

Åpningstider: Mandag - onsdag 9 -17 Torsdag 9 -19 Fredag 9 -17 Lørdag (butikk) 10 -12

Son Dyreklinikk Slettaveien 2, 1555 Son Tel: 63 00 15 15 E-mail: post@sondyreklinikk.no www.sondyreklinikk.no

Du finner oss også på Tigerplassen i Moss JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

61


ERIK THORSNES MINNEFOND

Eirik Thornses minnefond takker og inviterer alle til nytt julemarked i Garder. Lørdag 13. desember kl. 12-15

Eirik (t.v) ved senteret i 2009

Siden starten i 2011 har Eirik Thorsnes minnefond realisert to store prosjekter ved barnehjemmet Mehayo i Tanzania. Vi ønsker å takke alle som har hjulpet oss så langt, og inviterer alle til julemarked på Drømmerud den 13. desember. Eirik Thorsnes var et omsorgsfullt medmenneske og en god venn som døde som 28-åring av kreft. Gjennom utdannelsen som vernepleier ved Høgskolen i Akershus besøkte han våren 2009 Mehayo (se fakta under) ved byen Morogoro i Tanzania. Her så han flere ting han gjerne ville jobbe videre med, og hadde planer om å reise tilbake. Dessverre gikk det ikke slik. Derfor ønsker venner og familie å realisere noen av hans gode intensjoner gjennom arbeidet med minnefondet. Prosjektene

Det første prosjektet vi gjennomførte var å forbedre en vanningsdam ved senteret. Dette var et ganske omfattende prosjekt som ble styrt den sveitsiske ingeniøren Kurt Waber vi kom i kontakt med. Å skaffe vann til dyr og vanning er tidkrevende, så det å få på plass en god dam gjør hverdagen lettere. Grønnsakene som dyrkes går til senteret, eller selges på markedet i Morogoro.

62

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

Det andre prosjektet kom i gang etter et initiativ fra tre arkitektstudenter ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. De ønsket å bygge et snekkerverksted på senteret som kan leies ut, eller brukes av ungdommene på senteret. Planer ble lagt, og huset ble ferdigstilt våren 2014, med offisiell åpning i november. Minnefondet var den største bidragsyteren ved dette prosjektet. Takk!

Ingen av disse prosjektene hadde vært mulig å gjennomføre uten hjelp. Det har vært veldig mange som har hjulpet oss med dette, og det er ikke mulig å nevne alle. Det har vært mange private givere som enten har gitt engangssummer eller som bidrar jevnlig. Det har også vært jubilanter som har ønsket seg gave til fondet istedenfor seg selv. Noen av kameratene har arrangert «giverkonkurranse» på arbeidsplassen eller i familien. Før jul i 2012 ga Grevlingen Skole overskuddet fra juleshowet til minnefondet. Dette var et fantastisk bidrag. I forbindelse med julemarkedet har mange vært inkludert. Kolleger har strikket sokker, venner har bakt og stått på stand. Flere fra lokalt næringsliv har bidratt med produkter, slik at vi har kunnet tilby litt av hvert. Sanitetsforeningen og Vevstua i Garder har stått for kake-


lotteri, og har gitt hele overskuddet direkte til minnefondet. Alt dette er vi evige takknemlige for. I tillegg hadde vi ikke klart oss uten de som har hjulpet oss med gjennomføringen av prosjektene. Spesielt har Svein Olav Stegarud, som er en allsidig mann med mye erfaring fra Tanzania, vært uvurderlig for oss. Hans lokalkunnskap og stå-på-vilje har vært avgjørende hele veien. Det er også han som satte oss i kontakt med de tre arkitektstudentene Ane Danielsen, Åsa Johansson og Kristin Søndersrød Ose. Julemarked 2014

Også i år inviterer vi til julemarked på Drømmerud i Garder den 13. desember. Her blir det god julestemning med noe for alle. En del vil være som tidligere, men vi har også noen nyheter, og noen overraskelser. Det som er helt sikkert er at julemarkedet er en god anledning til å få julestemning, bidra til en god sak og få vite litt mer om oss. Alle er hjertelig velkommen!

Veien videre

Vi har nå avsluttet to omfattende prosjekter, og befinner oss i en fase der vi skal bestemme oss for hva vi skal gjøre videre. Stein og Karl Magnus Thorsnes besøkte Mehayo i november 2014 for å delta på den offisielle åpningen av snekkerverkstedet. Her fikk de med egne øyne se hva arbeidet vårt har ført til, og de fikk føle hvor enormt takknemlige senteret er for dette. De fikk også snakket med ledelsen på senteret for å finne ut hva de trenger hjelp med framover. For å få full glede av snekkerverkstedet trengs det verktøy og maskiner, og dette er noe vi gjerne vil bidra med. Uansett er det viktig for oss å bidra der det trengs, så vi holder kontakten direkte med senteret. Alle kan være med ved å gi bidrag, komme på julemarkedet og snakke om oss! Takk til alle som hjelper oss, og takk for alle positive tilbakemeldinger vi får!

NYTTÅRSKONSERTEN 2015

Hilsen alle som jobber med Eirik Thorsnes’ minnefond, familie og venner av Eirik.

Fakta om Mehayo

Lørdag 10. januar kl. 16:00 Aud.Max. Voksne kr. 300,Barn kr. 150,-

Medvirkende: • Konferansier: Einride Berg • Ås barne- og ungdomskor

Mehayo står for MEntally Handicapped YOuths

Senteret arbeider for å bedre livene til funksjonshemmede barn og unge, og øke forståelsen og bevisstheten blant lokalbefolkningen om dette

Arbeider for å ruste barna/ungdommene for livet, gi de utdan-

Forhåndssalg av billetter: • ÅS: NT kiosk • Vestby: Bryggerhuset • Nordby: Nordby bibliotek (kun med kort) • Billettservice: tlf. 815 33 133 • www.billettservice.no • Posten • En time før konserten

ning og arbeidserfaring •

Driften baserer seg på salg av avlinger og hjemmelagede produkter. I tillegg er de avhengige av private bidragsytere, både

S O L I S T :

lokale og internasjonale. Senteret mottar ingen offentlig støtte

Lisa Stokke

Hjemmeside: www.mehayo.org

JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

63


JULEN OG NYTTÅR

I DRØBAK

I forberedelsene til høytiden, er Drøbak Vel og medspillere i full gang med planlegging av «verdens lengste pepperkake-julenisse ekvipasje med reinsdyr». Dessuten et fargerikt fyrverkeri for barn og et for voksne.

Hege Krogseth/Drøbak Vel

-Målet er å lage verdens lengste pepperkakeslede, en gang i fremtiden, sier Astrid Halmøy, leder i Drøbak Vel. -Vi ønsker å lage verdens lengste julenisse ekvipasje med reinsdyr, slede og vogner. Barn i alle alder kan bidra med sine egne vogner av pepperkake, dekorert med mye fantasi og fylt med det de tror julenissen bør ta med seg på tur til alle barn over hele verden og gjerne passasjerer. Pepperkakeslede-bakingen er ganske ny. Den var skikkelig populær i fjor, og i år blir den nok ikke dårligere.

-Denne tradisjonen må vokse seg litt under huden på folk før vi virkelig klarer å få til verdens lengste, sier Astrid. -Vognene vil bli montert sammen etter sleden og satt opp sammen med julenissens pepperkakeverksted og andre hus i et vinterlandskap på biblioteket. Hele julenisseekvipasjen skal stilles ut på biblioteket og kan sees i bibliotekets åpningstid. Vognene kan leveres inn fra 15. til 19. desember. Det legges lite begrensninger på vognenes utseende, funksjonsdyktighet etc., men størrelse på bunnen bør være ca.12 x 24 cm. Høyde er variabel, men understellet bør være hjul eller meier eller en annen “tek-

God Jul og Godt Nytt År

, Arne s Elektroinstallasjon AS – elektrikeren for hele Follo Medlem av elektrikerkjeden

Brekkev. 19 - 1430 ÅS - Telefon 64 97 20 00 Mobil 93 01 86 59 E-post: arne@arneselektro.no 64

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

nisk løsning “. Det finnes ingen grenser på hvor mye godis en slik nisse vogn kan dekoreres med. Grupper som tar kontakt og avtaler på forhånd, får en eventyrstund på biblioteket når de leverer, så her er det bare å melde seg til bibliotekaren, Helene. Fyrverkeriet

Drøbak Vel er i full gang med planleggingen av fyrverkeriet i båthavna som skal markere inngangen til år 2015. Fyrverkeriet settes sammen og sendes opp av en profesjonell pyrotekniker og gir både en flottere seeropplevelse og mindre risiko for personskader enn amatørfyrverkeri. I tillegg minsker det risiko for branner i den fine, verneverdige bebyggelsen de har i Drøbak. -I fjor gikk vi med underskudd på fyrverkeriet, fortelle lederen i Vel-

let. Vi skar ned på fyrverkeriet til de voksne ved midnatt, men barnas som blir holdt kl. 17 ble veldig, veldig fint, med smileys og litt av hvert. Jeg syntes selv det var kjempegøy. -I år har vi bl.a. engasjert fotballgutter 12 år til å selge buttons til inntekt på dørene for fyrverkeriet, og vi har fakkeltog fra Sjøstjernen hvor inntekten av fakkelsalget går til det samme. Vi håper folk støtter opp og ikke kjøper med seg rimeligere fakler fra andre steder. Vi ønsker oss et flott skue med oppskyting i fra Havna, og minst like stor oppslutning som i fjor. Det var tjokka fullt, avslutter Astrid. De ønsker seg også bidrag fra frivillige organisasjoner, næringsliv og private: Kontonummer er: 1080 31 69255. Informasjon om andre måter å gi bidrag på finner du her: www.drobakvel.no/wordpress/


AK ER SH US STB Yi VE ulighet Nå med m til rente ån kl for husban

2,08%*

Pris fra 2.620.000,-

Din kontakt hos oss er Pål Ingeberg tlf 950 76 244 pal.ingeberg@trysilhus.no

Boligdrømmen du har råd til!

Helt ny selveierleilighet på 71 kvm til kun kr. 7 600 pr mnd* Et trygt valg som gir deg full kontroll på kostnader knyttet til boligen. Alt er nytt og i tillegg med 5 års garanti. Leiligheter fra 71-131 kvm – velg den som passer ditt behov!

*Ved 80% Husbanklån. Husbankens flytende rente pr. okt.’13 er 2,08%.

Velutviklet boligkonsept i etablert miljø. Husbankfinansiering. Fast pris. Klikk deg inn på trysilhus.no og finn ut mer om prosjektet!

Postboks 323 Bragernes, 3001 Drammen. Telefon 32 21 55 00.

Meld deg inn i Hagelands nye KUNDEKLUBB. Send SMS kodeord HAGELAND til 2012, eller gå inn på Hageland.no. Masse gode tilbud utover sommeren for våre medlemmer.

Nå blir det jul!

Meld deg inn i HAGELANDS KUNDEKLUBB. Du får masse gode tilbud ut over våren og sommeren

Amaryllis

Julebegonia

Julerose

Stort utvalg i juleblomster. KOM OG SE! Med julens blomster i hjemmet understrekes alt det fine ved julen. Varme, hygge og herlige dufter fremheves, og den røde fargen er selve symbolet på julen. Drøbak Hagesenter Storgaten 22, 1440 Drøbak Åpningstider: Hverdager 9-19, lørdag 9-17, søndag 12-17, 2. pinsedag 12-17.

Meld deg inn i HAGELANDS KUNDEKLUBB. Du får masse gode tilbud ut over våren og sommeren

ølg oss på Facebook www.hageland.no

JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

65


dette. De ønsket at armeen skulle bli! Det var da noe våknet i den godt voksne soldaten. Hun fikk beskjed om at skulle noe skje, måtte hun oppsøke hovedkvarteret i Oslo og snakke med kommandøren for hele Norge. Svaret hun fikk var at om hun klarte å skaffe 1,5 millioner kroner i løpet av et halvt år, så skulle hun få hjelp til resten av restaureringen. Det svarte Elna Fredhøy ja på! Stå-på-prisen

Elna Fredhøy, en flott 88-årig offiser

ELNA FREDHØY står på i Frelsesarmeen «Suppe, såpe, frelse» er slagordet til armeen. Det synes 88-åringen er et bra valg. Selv velger hun å stå på i sin livsgjerning så lenge hodet virker, bena holder og hjertet slår. Hege Krogseth

Elna Fredhøy tar sporty imot oss, nettopp tilbake fra ferie, i sin hjemmekoselige stue. Her er blomstrende blomster, selvbroderte puter og tepper, og strikketøyet til søsterens barnebarn ligger ved siden av godstolen. Her har hun utsikt til Nordbylund og trives, selv om det er mer tettbebygd her enn i Hvitsten, hvor hun kommer fra.

"Stå-på-prisen" - en flott utmerkelse

66

Fikk kall om evangelisering

Hun kom tidlig inn i armeen via brorens forlovede. Først på såkalte utpostmøter som ble holdt på hjemstedet. Senere i Drøbak hvor hun jobbet og bodde hos «svigerinnen». Her gikk hun på møter. Hun fikk et kall om evangelisering. Det ble offiserskole, den gang kalt krigsskole, i armeen, hennes åndelige barndomshjem, smiler hun. Noe viktig på Bjørkelangen

Livet tok noen omveier, men hun fortsatte evangeliseringen sammen med en god venninne hun fikk underveis. De sang, spilte gitar og trekkspill og reiste rundt sammen for pinsemenigheten. Armeen og pinsemenigheten har gått litt hånd for Elna. Etter mange år i distriktene rundt Vik i Sogn, gikk veien til Årnes på Romerike. På underlig vis, drev Elna og venninnen snart et begravelsesbyrå i Aurskog Høland etter først å ha hjulpet til ved et byrå på Årnes, hvor de lærte hvor bra en kunne gjøre dette arbeidet. Elna hadde først gått lenge og hatt en sterk følelse av at hun skulle gjøre noe viktig på Bjørkelangen. De holdt en periode sang- og teltmøter der og fikk venner og tiltro. og videre lyktes de godt med byrået, som de fikk anledning til å drive. Det ble 23 gode år her.

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

Hjem igjen

For å gjøre en lang historie kort, vendte Elna Fredhøy tilbake til hjemlige trakter ved oppnådd pensjonsalder. Det fulgte en periode hvor hun ble deprimert og måtte oppsøke lege hvor hun, etter å ha fortalt litt, fikk beskjed om at hun nok hadde «stillstandsdepresjon». Lykkeligvis førte dette til at pensjonisten tok kontakt med Frelsesarmeen i Drøbak som nesten var utdødd og ikke lenger hadde noen leder. Armeen tenkte på å selge huset de hadde holdt til i 125 år, siden det var i dårlig forfatning. Folk i Drøbak ville absolutt ikke høre om

Hun klarte det! Med to ekstra måneder til hjelp. Hun sendte inn postgiroblanketter til firmaer og forretninger, stod med bøsse på Drøbak City, skrev brev til rike mennesker hun visste om, holdt konserter, lotterier, snakket gjennom pressen og fikk arbeidstimer av flinke håndverkere. I dag står huset ferdig restaurert, har et offiserpar som bestyrere og et knippe tilhørere, dvs. frivillige, og er i full bruk. For alt arbeidet – som hun sier hun ikke hadde klart uten hjelp av mennesker rundt seg – fikk hun «Stå-på-prisen» av Kristelig Folkeparti! Selv er hun fortsatt i vigør. Hun har ansvaret for formiddagstreffene i Drøbak, går regelmessig i Søstermisjonen i Filadelfia, som igjen har en gruppe som besøker treffene i Drøbak. Hun strikker, kjører bil, er ekspert på bløtkaker, og snart får vi se henne ved Rema 1000 i sentrum med bøsse. En av julegrytene til Frelsesarmeen vil stå på Vestby storsenter og ta imot bidrag til de som trenger litt ekstra i julen. Til suppe, såpe og kanskje frelse.

JULAFTEN Frelsesarmeen i Drøbak inviterer til jullaftenfeiring i Frelsesarméns lokaler i Storgata 5. Feiringen begynner på ettermiddag og varer utover kvelden. Tilbudet er gratis, og det blir servering av ribbe og pinnekjøtt, samt kaker og kaffe. Det vil være julegudstjeneste samme sted før feiringen begynner, og du kan velge om du vil være med en av delene eller begge.

Ta kontakt før midten av desember på e-post til drobak@frelsesarmeen.no eller til telefon 4040 2368.


Dukker og garn i skjønn forening

hvitt og rødt. Gråtoner er populære, og mønsteret kan også strikkes med rett og vrang i ensfarget garn. Hun merker også godt at Dorthe Skappel-strikk har tatt av. Dukkehuset selger garn fra produsenter som Dahle, Sandnes og Du store alpakka. - Alpakka-garn er veldig populært. Det er laget av hår, ikke ull, og er selvrensende. Det er varmt om vinteren og kjølig om sommeren. Garnet er sterkt og mykt, og klør ikke, sier hun. Dukkeklinikk

Mette Knubel har valgt å tone ned litt på gaveartikler og heller satse mer på garn.

Dukkehuset i Drøbak er verdt et besøk enten man er fingernem eller ei. Birgitte Henriksen

Utenfor inngangsdøren henger kranser og lykter og ønsker velkommen inn. Knirkingen i døra tjener som dørklokke, og innenfor er det pyntet til jul. Der er liten tvil om at det sitter mye historie i veggene, men selv om man vet at huset sto der allerede tidlig på 1700-tallet, er det ingen som har klart å avdekke husets historikk. Det forteller Mette Knubel, som startet Dukkehuset i 1991. Huset

rommer både dukkeklinikk, dukkeverksted og butikk med dukkeutstyr, garn og pynte- og gaveartikler. I tiden fremover vil hun imidlertid satse mindre på gaver og mer på garn.

Men dukkene spiller fortsatt en viktig rolle og på hyllene står og sitter det smårollinger i fine antrekk

og med tydelige personlighetstrekk i ansiktene. De er blide og søte, gretne og rampete. Dukkene lager Knubel selv, i forskjellige materialer som stoff og porselen. Hun driver også dukkeklinikk med reparasjon av gamle dukker. - Dukkene dukker gjerne opp når folk rydder i loft og kjellere, sier hun. Det kan være dukker som trenger å skifte ut håret, få festet øyne på nytt eller få nye strikker i slarkete ledd. Men mens gamle dukker kan bli gode som nye, ser hun ikke så mye håp for dagens dukker: - Når en ny dukke går i stykker, er det ikke noe å gjøre med det. I dag er det mere kjøp og kast, sier hun.

Kluter

Knubel setter stor pris på at folk ber om råd. - Jeg er her for å bli plaget, så det er bare moro, smiler hun. Hun opplever at interessen for strikking og hekling øker. Mange har begynt å strikke sine egne kluter og håndklær, på samme måte som før i tiden, da man strikket «alt». Marius-mønsteret holder seg godt, men det behøver ikke å være i blått,

Vi har også butikk i Holterveien 4 B, Drøbak. Åpningstider i butikken 10. - 17. Lørdag 10. - 15. tlf. 64 93 26 33 - www.drøbakrørleggerservice.no

Mette Knubel legger mye personlighet i dukkene sine.

- den koselige tannklinikken i Drøbak sentrum

www.hansoggretetannklinikk.no Storgata 8 - Telefon 64 93 10 79

Finsrud AKADEMIET Tegne- og malekurs Oppstart i januar - påmelding pågår Galleri og utstilling Hovedkontor: 64 93 23 99 Utsalg av kunstnermateriell Rammeverksted: 64 93 11 70 Åpent fra kl. 12:00 (søndag stengt) www.galleri-finsrud.no JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

67


Leder i Drøbak Byforening, Monica Schau Eriksen, synes det er viktig å skape aktivitet som lokker folk til sentrum gjennom hele året.

Julestemning på torget Torghandel hører julen til, og i år er hyttene tilbake på Drøbak torg. Birgitte Henriksen

Å skape liv i sentrum gjennom hele året er viktig for Drøbak Byforening. Og det skorter ikke på julestemning. - Vi tenker hele tiden på hva vi kan finne på for å gjøre Drøbak koselig også gjennom vinteren, sier Monica Schau Eriksen i Schau Optik, som har ledet foreningen de siste par årene. Julefigurer

Julelysene er på plass i gatene, og hvert år dukker de tradisjonsrike julefigurene opp på fasadene. Trefigurene ble laget for mange år siden, etter tegninger fra barneskoleelever, og restaurert i fjor. I helgene før jul går pensjonistnisser rundt i byen og

deler ut godteri til barna. - Spesielt turistene synes at det er gøy, sier hun. I fjor gikk Byforeningen også til anskaffelse av ti små salgshytter, som står på torget gjennom julemåneden. - Her kan folk som har noe å selge leie seg inn. Det er mange i lokalområdet som lager spennende ting som de selger i julen. Men man må ikke være bosatt i Drøbak for å leie torghytte, sier hun. Det skal ikke koste mye å leie hytte på torget; dette er noe foreningen gjør for at det skal bli enda hyggeligere å ta turen til Drøbak sentrum i førjulstiden, og ikke for å tjene penger. Produktene som selges i bodene kan være alt fra strikketøy og smykker til julekaker og brente mandler. Man kan booke seg inn på enkelte dager, så det er ikke de samme som står på samme sted gjennom hele

perioden. - Utvalget på torget varierer fra dag til dag, sier hun. Lutefisken Julemarkedet ble åpnet 30. november. Mange har allerede sikret seg plass, men det er mulig å booke seg inn fortløpende, så lenge det er ledige hytter. En av hyttene er forbeholdt ungdommen. - Den låner vi ut gratis mot at de forplikter seg til å servere gløgg og andre godsaker der hver helg, sier hun. Foreningen får god hjelp av kommunen til det praktiske rundt både hytteflytting og lysmontering. Det er åpent for at lokale lag kan fikse en av hyttene. Det vil si at de selv kan dekorere hytta, men den leies ut av foreningen på linje med de andre. - Lutefiskens venner har dekorert en av hyttene og døpt den til «Lutefisken», sier Schau Eriksen. Hyttene ble godt tatt imot selv om man

ikke rakk å male dem før jul i fjor. Byforeningen i Drøbak har vel 40 medlemmer, noen aktive og andre passive. De har idemøter flere ganger i året. - Vi har noen felles aktiviteter, blant annet et stort moteshow to ganger i året hvor både klesforretningene og andre forretninger deltar. Det er veldig populært. Det er viktig at vi viser oss frem og viser hva vi har. Vi kan ikke bare sitte og tro at folk kommer fordi vi er i sentrum, sier hun.

PC-spesialisten i Drøbak Velkommen til vår butikk/verksted! Verksted • Redde data • Fjerning av virus Oppgradering • Hjemmebesøk • Hardware • Programvare

Sjarmerende barnebutikk i Drøbak med nye og brukte klær 0-12år og interiør til barnerom. Velkommen!

PC til JUL 68

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

Amfi Drøbak City,1 etg. Telefon: 64 93 54 04

Kirkegt.8, Drøbak sentrum, Tlf. 64 93 43 32 Tirs-ons 10-16, tors 11-18, fre-lør 10-15, søn i Desember 12-15.


May-Britt Kjeserud - leve i nuet med fult lys i hjerte Med et hjerte av gull og mange planer for det gule huset i Niels Carlsens gate, starter kunstneren galleri, malekurs og aller først juleverksted for barna og lotteri for alle. Hege Krogseth

-Her blir lotteri for alle, Stikk innom «Pudder» og få et lodd. Vi lodder ut et stort bilde som er blått, eventyrsk og vakkert. Vernissage og juleverksted

-Vi åpner den 29. november klokka 12 og håper mange kommer innom, sier tusenkunstneren –som vi vil kalle henne. Hun er kjent for mange av sine bilder av idylliske hus og hager i koselige og fargerike stemninger og senere sanselig bilder. Hun har levert kunst til Skeidar, Bohus og andre interiørbutikker i over 20 år.

May-Britt Kjeserud åpner et inkluderende hus i Niels Carlsens gate 5

-Her blir det juleverksted de to første onsdagene i desember mellom klokka 16 og 20. Vi gleder oss til det blir liv i huset! Alt det andre som planlegges, håper vi å komme tilbake til! Her blir mye å ta av.

Juleblomster rett fra gartneriet med tilbehør! Div. egenproduserte ting: Ull, strikk, gele, saft, julenek med mer!

Hauer Gaard og Gartneri Hauerveien 1440 Drøbak. Tlf. 92 24 53 25. E-post: gaardsbua@outlook.com Åpent: Onsdag - Søndag Kl.11-18 ølg gårdsbua på Facebook

Gårdsbua JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

69


JULE-QUIZ

Hjernetrim ved juletid

Her får du enda en gang sjansen til å prøve deg på vår spesialfabrikerte julequiz. Dermed er tiden der for å hente fram vår venn Albert – i år igjen.

Albert hadde, som vi vet, rimelig godt vett og presterte på topp når hjernevinningene ble utfordret. Nå satser vi på at toppetasjen fungerer også hos deg!

Nedenfor serverer vi en godt blandet meny som forhåpentlig vil sette de små grå i rotasjon. Til trøst for alle: Vår meny ligger et godt stykke under Albert-nivå. Så nå er det bare å sette i gang:

Arne Eriksen

Oppgave 2

Oppgave 1 Mange vil nok ha litt godt å drikke til jul – så vi starter hos den anerkjente vinhandler Trinkmeister. I sitt lager har herr Trinkmeister stående seks dunker i forskjellige størrelser. Dunkene, som alle er fylt til randen, rommer henholdsvis 15, 16, 18, 19, 20 og 31 liter.

Så kommer spørsmålet:

Hans Jørgen spaserer hver dag til jobben, men etter avsluttet jobb får han sitte på med en kollega som kjører bil hjem. Transporten til og fra jobben tar til sammen halvannen time. Men en heldig dag da han fikk kjøre begge veier, tok dette til sammen bare 30 minutter.

Hvor lang tid vil Hans Jørgen bruke til sammen dersom han spaserer både til og fra jobben?

Oppgave 3

Oppgave 4

Vi går over til et par bokstav- eller ordgåter: Se først på denne rekken av ”forstavelser”: PL T V B SL Kan du finne ett ord som kan settes bak hver av disse forstavelsene, slik at det fremkommer fem helt vanlige, norske ord? Deretter kan du prøve deg på denne:

Fem av dunkene er fylt med vin, mens den sjette er fylt med øl. En mann og en dame kommer inn i butikken. Mannen kjøper to dunker vin. Damen kjøpte også bare vin, men dobbelt så mye som mannen. Problemet: Hvor mange liter rommer dunken med øl?

70

1. HAN GJESTA RØROS 2. KONGESTRID 3. STJEL BORT EN SENG 4. VALGTE VINNERE I SAS Her består oppgaven i å stokke om bokstavene i hver av disse fire linjene slik at du får frem navnene på fire kjente, norske politikere.

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

Tre generasjoner.

Bestefar lar ingen anledning gå fra seg til å lage til en fest. Samtidig grubler han litt over sin egen alder i forhold til sin sønn – og til sønnesønn. Han tenker: • • •

Sønnen min er 24 år yngre enn meg. Og han er igjen 35 år eldre enn sin sønn. Til sammen er vi akkurat 100 år, så nå blir det 100-årsfest!

Hvor gamle er bestefar, hans sønn og hans sønnesønn?


Oppgave 5 Tema ” jul”

Så må vi jo ha med en fyrstikkoppgave. Dette dreier seg om romertall:

Ved å flytte på én fyrstikk skal du få regnestykket til å stemme. ( Du skal ikke endre likhetstegnet = ). 1. Hva het de hellige tre konger (de tre vise menn)? 2. Hvilken dato er ”hellig tre kongers-dag”? 3. Hvor i Bibelen står juleevangeliet? 4. Hvor ble Jesus født? 5. Fra hvilket land har vi fått julesangen Glade jul? 6. Hvem har skrevet teksten til Deilig er jorden? 7. Når er Luciadagen? 8. Hvilken historisk person stammer julenissetradisjonen fra? 9. I hvilket land kom juletreet først inn som en juleskikk? 10. I hvilken julesang finner vi strofen ”Da tenner moder alle lys - - - ”?

Oppgave 6

Hjelp lille Ole å finne et flott juletre!

Lille Ole er ute for å finne et fint juletre. Han har sett seg ut et nydelig tre langt inne i skogen. Nå blir det din jobb å hjelpe ham gjennom skogen(rebusen)frem til treet. Ole er klar til å gå inn i ”skogen” ved pilen til venstre. Så gjelder det å komme frem til juletreet ved pilen på den andre sident.

Tema ”kjente personer”

Oppgave 7

Vi runder av med ”3 x 10 på topp”.

Tema ”blandet drops” 1. Hvilken organisasjon fikk overskuddet fra TV-aksjonen i år? 2. Hvilket navn har havets gud i romersk mytologi? 3. Hvilken bok var den siste som Knut Hamsun skrev? 4. Hvem skrev romanen Amtmandens døtre? 5. Hvilken idrett er Cecilia Brækhus kjent for?

6. Hvilket tall er romertallet D? 7. Fra hvilket land kommer osten gouda? 8. Hvor mange barn har Trollmor i vuggesangen med samme navn? 9. Hva heter skuta til kaptein Sorte Bill? 10. Hvem har skrevet bøkene om Sherlock Holmes?

1. Hvem regnes som ”grunnlovens far”? 2. Hvilken norsk konge falt på Stiklestad i år 1030? 3. Hvem var den første kvinnelige prest i Norge? 4. Hvem kom i sin tid med oppfordringen ”look to Norway”? 5. Når nådde Roald Amundsen frem til sydpolen? 6. Hvem har komponert ”Eine kleine Nachtmusik”? 7. Hvem har skrevet teksten til ”Vi vandrer med freidig mot”? 8. Hvem sang om ”en liten pike i lave sko”? 9. Hvem malte Brudeferden i Hardanger? 10. Hvem er ”de 4 store” blant norske forfattere? LØSNINGER PÅ SIDE 76 JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

71


Velkommen til kirke DRØBAK FROGN

5. desember - fredag •

Frogn kirke kl 16.30-19.00 Barnas julekveld – Fri entré

ÅS/KROER og NORDBY SOKN

6. desember - lørdag •

Drøbak kirke kl 12.00 Julekonsert med Drøbak Piano-akademi - Fri entré Drøbak kirke kl 16.30 Barnekonsert «Lopper i blodet» m/Barnegospel og Soulchildren - Fri entré

7. desember - søndag • • • •

Drøbak kirke kl 11.00 Festivalhøymesse v/Maria Ådland Monger, Drøbak Mannskor deltar Drøbak kirke kl 17.00 Speidernes Lysmesse v/Maria Ådland Monger Frogn kirke kl 18.00 Julekonsert med Frogn mannskor Drøbak kirke kl 19.00 G19 gudstjeneste med ungdommer for alle v/Øivind Refvik

10. desember - onsdag •

Drøbak kirke kl 19.00 Julekonsert med Kipinä

Drøbak kirke kl 19.00-21.00 - Kveldskirken kl 19.30 Konsert med Nesodden & Frogn kammerkor - Fri entré

14. desember - 3. søn i advent

7.desember - søndag

Frogn kirke kl 20.30 og 23.00 Midtnatts-konsert m/Nesodden & Frogn kammerkor

21.desember - 4. søn i advent

24. desember - julaften •

• •

Drøbak kirke kl 13.00 og 14.00 Familiegudstjeneste v/Maria Ådland Monger. Drøbak Gospel deltar Drøbak kirke kl 15.00 og 16.00 Gudstjeneste v/Anne Mathilde Klare- Drøbak Kantori deltar Frogn kirke kl 14.30 Familiegudstjeneste v/DagKjetil Hartberg. Barnegospel og Soulchildren deltar Frogn kirke kl 16.00 Gudstjeneste v/Dag-Kjetil Hartberg. Frogn Mannskor deltar

25. desember - 1. juledag •

Drøbak kirke kl 12.00 Høytidsgudstjeneste v/Maria Ådland Monger. Messingkvintett deltar

26. desember - 2. juledag •

Julegudstjener på sykehjemmene (åpne for alle) kl 10.30 - Grande sykehjem, kl 11.30 - Ullerud Bofellesskap, kl 12.30 - Ullerud sykehjem Prest: Dag-Kjetil Hartberg

13. desember - lørdag

• • •

14. desember - søndag

Søndag 28. desember

• •

Drøbak kirke kl 12.00 Konserter med Det Norske Guttekoret og Isa Katharina Gericke - sopran Drøbak kirke kl 11.00 Festivalhøymesse v/Dag-Kjetil Hartberg - Beatleskoret deltar Drøbak kirke kl 17.00 og 19.00 Konsert med Drøbak Gospel med band og solister

17. desember - onsdag •

Drøbak kirke kl 19.00 ‘Vår klassiske jul’ Konsert med Solveig Kringlebotn, Toralv Maurstad og Martin og Henrik Enger Holm

18. desember - torsdag •

Drøbak kirke kl 19.00-21.00 - Kveldskirken

19. desember - fredag •

Drøbak kirke kl 19.00 Konsert med Garness og band

21. desember - søndag

Frogn kirke kl 17.00 ’Vi synger og spiller julen inn’ - Frogn Mannskor, Drøbak/Frogn Skolekorps, Drøbak og Frogn Soulchildren, Det Norske Guttekoret og Drøbak og Frogn Barnegospel. Prest: Anne-Mathilde Klare

Frogn kirke - kl 11.00 Gudstjeneste v/ Anne Mathilde Klare

• •

07. desember - 2. søn i advent

• •

Ås arbeidskirke kl 11.00 Høymesse. G. Børresen. J. Grolid. Søndagsskole. -Juleverksted i etterkant av gudstjenesten Ås kirke kl 18.00 Lysmesse, ved speiderne. G. Børresen. J. Grolid Kroer kirke kl 19.30 Lysmesse, presentasjon av konfirmanter. A.C.Nylænder. J.M.Ågedal og A.C.P.Grolid Nordby kirke kl 18.00 Lysmesse. S.A.Bakke. T.B.Holby. H.V.Wang -Juleverksted kl 16-17.45 på Nordby menighetssenter

13.desember •

Ås kirke kl 17.00 Luciakonsert. Ås kirkekor, Ås barnekantori og Ås Seniorkor

Ås kirke kl 11.00 Høymesse. Dåp. S.A.Bakke. J. Grolid Nordby kirke kl 11.00 Høymesse. G. Børresen. H.V.Wang

Ås kirke kl 11.00 Fellesgudstjenste for Ås/Kroer og Nordby. H.Fagermoen. J.Grolid Ås kirke kl 17.00 Julekonsert. Ås korforening og Soon bl.kor

23.desember •

Ås kirke kl 22.00 Julekonsert. ÅsEnsemblet

24.desember - Julaften • • • •

Ås kirke kl 13.45, 15.00 og16.15 Gudstjeneste. H.Fagermoen. J. Grolid Nordby kirke kl 13.45,15.00 og 16.15 Gudstjenester. K.H.K.Moe. H.V. Wang Ås arbeidskirke kl 14.30 Gudstjeneste. G.Børresen. A.C.P.Grolid Kroer kirke kl 16.00 Gudstjeneste. A.C.Nylænder. A.C.P.Grolid

Ås kirke kl 11.00 Høymesse (felles Ås/Kroer) G. Børresen. A.C.Nylænder. J.Grolid. A.C.PGrolid Nordby kirke kl 13.00 Høytidsgudstjeneste. S.A.Bakke. H.V.Wang

26. desember - 2. juledag •

Moer sykehjem kl 11.00 Julegudstjeneste for hele fellesrådsdistriktet. Kirkekaffe. S.A.Bakke. J.Grolid

28. desember - Romjulssøndag •

Ås kirke kl 11.00 Fellesgudstjenste Ås/Kroer og Nordby. G.Børresen. J.Grolid

31.desember - nyttårsaften •

Ås kirke kl 16.00 Gudstjeneste. H. Fagermoen. J. Grolid

Ås arbeidskirke kl 11.00 Hellige tre kongers-gudstjeneste. A.C.Nylænder. J.M.Ågedal. J. Grolid. A.Chr. Grolid. Påfølgende juletrefest etter gudstjenesten Nordby kirke kl 11.00 Hellige tre kongers-gudstjeneste. Musikkinnslag. S.A.Bakke. H.V.Wang

Vestby kirke kl.11.00 Familie gudstjeneste m/dåp og nattv. v/M.Bekken, S.Hordnes Såner kirke kl.11.00 Gudstjeneste m/dåp og nattv. v/T.Aas,E. Røyneberg,T. Grushina. Kirkeskyss: 90 74 66 90

21.desember - søndag •

Vestby kirke kl.18.00 Vi synger julen inn med lokale kor, korps. v/T.Aas, T.Grushina

24.desember - julaften •

• •

Vestby kirke kl.14.00 Julaftens gudstjeneste v/F.Granerud, S.Hordnes.Sang v/Vestby barne og ungdomskor. Vestby kirke kl.16.00 Julaftens gudstjeneste v/F,Granerud, S.Hordnes. Sang ved Ingvild Støkken Son kulturkirke kl.14.00 Julaftens gudstjeneste v/M.Bekken, T.Grushina. Sang v/Soon pikekor, Såner kirkekor, Trompet Erlend Tunestveit Såner kirke kl.16.00 Julaftens gudstjeneste v/M.Bekken, T.Grushina. Sang ved Hølenkoret, trompet v/ Erlend Tunestveit Hvitsten kirke kl.14.00 Julaftens gudstjeneste v/T.Aas. Sang ved Caroline Slattum Frey Garder kirke kl.16.00 Julaftens gudstjeneste v/T.Aas. Sang ved Caroline Slattum Frey

25.desember - 1.juledag •

Vestby kirke kl.12.00 Høytidsgudstjeneste v/T.Aas, M.Bekken, Grushina. Sang v/ Såner kirkekor, trompet Erlend Tunestveit. Sang ved Ingvild Støkken

26.desember - 2.juledag •

04.januar - Kristi åpenbaringsdag •

Vestby kirke kl.11.00 Gudstjeneste m/dåp og nattv.v/ K.B.Aschim, S.Hordnes. Garder kirke kl.19.00 Julens salmer v/K.B.Aschim, S.Hordnes

14.desember - søndag

25. desember - 1.juledag

ÅS/KROER og NORDBY SOKN

VESTBY

Drøbak kirke kl 19.00 ’Vi synger og spiller julen inn’ Drøbak Mannskor, Beatleskoret, Drøbak Musikkorps, Drøbak Gospel og Drøbak Kantori. Prest: Anne-Mathilde Klare

23. desember - tirsdag

11. desember - torsdag •

JULEN 2014

Hvitsten kirke kl.12.00 Høytidsgudstjeneste v/T.Aas, S.Hordnes. Sang ved Ingvild Støkken 28.des. Son kulturkirke kl.11.00 Gudstjeneste m/dåp og nattverd v/ M.Bekken, C.Børresen. Kirkeskyss 90 73 20 83

28.desember - Romjulsøndag •

Son kulturkirke kl. 11.00 Sang ved Ingvild Støkken. Prest og organist. M.Bekken, C. Børresen


K U N N G J ØBegravelsesbyra?et_Annonse R I N G E R

2 sp:Layout 1

12-01-09

HVITSTEN MENIGHETSRÅD OG HVITSTEN VEL ARRANGERER JULETREFEST SØNDAG 04. JANUAR 2015 KL. 15:00 HVITSTEN GRENDEHUS

Vi ønsker å gi den beste hjelp og veiledning Tlf. 64 95 16 65 Hele døgnet

www.gsb.no

Gang rundt juletreet

1540 Vestby

Norskeid familiebyrå for hele Follo

Velkommen til

Gardarheim

Julenissen kommer med poser til barna. Utlodning, Kaker, Brus og Kaffe.

Leies ut til selskaper, brylluper, begravelser, leirskole, møter, kurs/ konferanser, messer, foredrag o.a. I Gardarheim kan du dekke til 100 middagsgjester i store sal.

Gratis entré. Alle hjertelig velkommen!

Kontakt oss gjerne på telefon 474 17 227 for informasjon eller visning

Leies ut til bryllup, dåp, konfirmasjon, møter eller andre selskaper Elverhøy har stor kapasitet og et nytt industrikjøkken med service, glass, bestikk og serveringsfat.

Julens budskap: Vi er aldri alene.

Taylor Caldwell

JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

HER NÅR DU ALLE HUSSTANDER, BEDRIFTER OG HYTTEEIERE I VESTBY, ÅS OG FROGN

73


Snart er`e jul igjen – ja, snart er`e jul igjen ........... Vi er inne i juleforventningens tid. Dette ligger i selve ordet advent eller det latinske ”adventus”, som betyr ”Herrens komme”. Advent er betegnelsen på en kristen høytid som har vært markert fra alders tid – i hvert fall fra 300-tallet - som en forberedelse til julehøytiden. Første søndag i advent, som er første dag i kirkeåret, falt i år på 30.november. I denne forventningens tid har vi møtt mange som har sluppet førjulsgleden løs, på ulike vis. Vi har sett barn og voksne som har kommet sammen for å hygge seg. Det viser disse bildene: Arne Eriksen

På Vestby Treffsenter havnet vi rett oppi ”tirsdagskaféen”. Datoen var 11. november – med et kjempehyggelig program. Her ser vi Bjarne Manglerud, som ble den heldige vinner av kveldens første bingogevinst.

17. november ble det holdt konsert for beboerne på Moer sykehjem. Vi fikk høre sangerinnen Kari Lise Høgseth, som med sin flotte mezzosopranstemme holdt solokonsert med tittelen ”Mitt hjerte er ditt”. Akkompagnement ved trekkspillvirtuosen Stian Aase, også han i toppklasse.

På Søråsteigen barnehage fikk vi del i eventyret om prinsesse Gullhår. Her møtte vi(fra venstre) Asta(4), Benedicte(4 ½), Milan(4) og Victoria(4 ½), som både lekte eventyret, spilte rollene og laget tilbehøret, landskapet m m.

I arbeidsstuen på Frogn Seniorsenter var en gruppe aktive håndarbeidsdamer i full sving. Her ved symaskinen ser vi nærmest Hamida Razzak. Videre mot høyre Liv Aastebøl, Eva Berntsen, Brit Abrahamsen, Berit Petersen.

74

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014


Vi er fortsatt på Frogn Seniorsenter. Dette er noe av det vi skal tilby for salg på julemessen vår, viser senterets leder Sissel Johansen

Her er vi på julemesse i Son Bo- og servicesenter, som kunne fremvise et rikt utvalg både av julekaker og husflidsgjenstander. Her hadde mange flittige hender vært i aktivitet!

Her ble det på datoen 20/11 holdt menighetsfest i Ås arbeidskirke, hvor prest 0dd Eidner holdt kåseri over temaet ”Snakke sant om livet”. Festen ble for øvrig holdt som en takk til alle frivillige medarbeidere for god innsats gjennom året 2014. Her har foredragsholderen(nærmest) tatt seg tid til en kaffepause.

Vi er på kunst- og håndverkstorget som var åpent på Follo Museum i dagene 21., 22. og 23. november. Kunsthåndverkere fra hele Follo stilte ut sine produkter. Vi hilste også på svenske Margareta Svensson, som viste bredden i alt som kan lages av never: Kremmerhus, bunadsskrin, neverkont, nissesko, kurver og mer til

Høstbasaren i Vestby menighetshus gikk av stabelen allerede 8. november, med mange slags salgsgjenstander og diverse lotterier, som vanlig. JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

75


JULE-QUIZ

Løsninger på

Arne Eriksen

Oppgave 3 ”Forstavelser”: Ordet er ”ANKE”.

Oppgave 1

Løsningen blir altså slik:

Svar: Øldunken rommer 20 liter. • • • •

PLANKE TANKE

Mannen kjøpt dunkene med 15 og 18 liter, til sammen 33 liter. Damen kjøpte dunkene med 16, 19 og 31 liter, til sammen 66 liter. Dette er den eneste løsningen for at hun skal få med seg dobbelt så mye vin som mannen. Da blir det bare 20-litersdunken som står igjen.

VANKE BANKE SLANKE Politikernes navn:

Oppgave 2

2. TROND GISKE

Svar: 2 timer og 30 minutter.

3. JENS STOLTENBERG

Siden det tar 30 minutter til sammen å kjøre bil begge veier, tar det 15 minutter å kjøre bil én vei. Dermed tar det 1 time og 15 minutter for Hans Jørgen å gå til jobben. Når han går begge veier, bruker han altså 2 timer og 30 minutter.

i VestBy Bygget etter unike idealer

• • • • • • • • • •

1. JONAS GAHR STØRE’

soleBolig 16

Moderne og spennende leiligheter 74 - 102 m2 BRA Priser fra 2.840.000,- til 4.380.000,Innflyttningsklare 1. kvartal 2015 Grønt og luftig mellom byggene Romslige balkonger Store vindusflater som gir mye lys God lydisolering Heis og porttelefon Garasje og sportsbod

Visning: Kontakt megler

12 LEILIGHETER SOLGT! T!

Sakset fra Fretex’ hjemmesider: UTByGGER:

MEGLER:

SÅNER INVEST AS

76

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

Vestbytorget, 1540 Vestby TLF: 64 95 33 33

Erik Nickelsen e.nickelsen@em1vestby.com TLF: 913 47 123

Daniel Lislerud daniel@em1vestby.com TLF: 470 90 870

www.solebolig.no Finnkode: 44515431

leonberg.no

4. LIV SIGNE NAVARSETE


Oppgave 4

Tema ”kjente personer”:

Oppgave 5

Bestefar er 61 år, sønnen er 37 år og barnebarnet er 2 år – til sammen 100 år.

Oppgave 7

Oppgave 6

Tema ”jul”:

1. Caspar, Balthasar og Melchior 2. 6. januar 3. Lukas` evangelium, kap. 2, vers 1-14 4. I Betlehem 5. Østerrike (Franz Gruber) 6. B. S. Ingemann 7. 13. desember 8. St. Nicolaus, biskop i Lille-Asia på 300-tallet 9. I Tyskland 10. Jeg er så glad hver julekveld

SOLEBOLIG 18

Moderne selveierleiligheter. 51 m2 - 137 m2 bra. Pris fra kr. 1.990.000 til 5.550.000 Romslige balkonger - Store vindusflater som gir mye lys. Garasje og sportsbod - Heis og porttelefon. Naturen som nærmeste nabo. Innflyttningsklar 2. kvartal 2016

SALGSSTART SOLEBOLIG 18

1. Christian Magnus Falsen, sorenskriver i Ås 2. Olav den Hellige 3. Ingrid Bjerkås 4. President Roosevelt 5. 14. desember 1911 6. Mozart 7. Henrik Ibsen 8. Nora Brockstedt 9. Adolph Tidemand og Hans Gude 10. Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Aleksander Kielland og Jonas Lie

Tema ”blandet drops”: 1. Kirkens Nødhjelp 2. Neptun 3. På gjengrodde stier 4. Camilla Collett 5. Boksing 6. 500 7. Nederland 8. 11 ”småtroll” 9. Klara 10. Arthur Conan Doyle.

SOLE10ÅR JUBILEUMSTILBUD Kjøper du en ny leilighet innen 31. desember 2014 får du fritt tilvalg på for eksempel intergrerte hvitevarer, verdi kroner

25.000

For visning kontakt megler.

Vestbytorget 1540 Vestby TLF. 64 95 33 33

Erik Nickelsen e.nickelsen@em1vestby.com TLF: 913 47 123

Daniel Lislerud daniel@em1vestby.com TLF: 470 90 870

UTBYGGER: Såner Invest AS

www.solebolig.no

JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

77


Selge bolig?

Flott vert. delt 2-m.bolig SON/DEØR Ring oss på telefon 64 95 33 33 eller bestill på nett: www.eiendomsmegler1.no

Patrick Larsen Erik Nickelsen Ellen Gundersen

Bestill gratis MeglerTakst i dag.

Prisant. kr 2 870 000 + omk.

Telefon 944 98 566 Omkostn. ca. 2,7% Telefon 913 47 123 P-rom/bra ca. 127/144 kvm. Ant.22 sov. 745 4 Telefon 915

Ring oss på telefon 64 95 33 33 eller bestill på nett: En handel du skal leve med. www.eiendomsmegler1.no Erik Nickelsen Ellen Gundersen Linda Heltmark Daniel Lislerud

Telefon 913 47 123 TelefonRing 915oss22 745 på telefon 64 95 33 33 eller Ring oss på telefon 64 95 33 33 eller bestill på nett: www.eiendomsmegler1.no Telefon 930 07 736 bestill på nett: www.eiendomsmegler1.no Patrick Larsen Telefon 944 98 566 Telefon 470 90 870 Patrick Larsen Telefon 944 98 566

Byggeår Tomt

1975 349 kvm.

Adresse Finnkode Visning

Tyriveien 13 53589533 Etter avtale med megler

Kontakt Telefon

Erik Nickelsen 913 47 123

olig?Selge bolig?

Erik Nickelsen

Telefon 913 47 123

Erik Nickelsen eglerTakst i dag. Ellen Gundersen Telefon 915 22 745 Bestill gratis MeglerTakst i dag. Ellen Gundersen

ed.

En handel du skal leve med.

Telefon 913 47 123 Telefon 915 22 745

Tyriveien 13

Vi takker alle våre kunder og forbindelser for et fantastisk boligsalg i 2014, og ønsker alle en God Jul og et riktig Godt Nytt År!

Selge bolig?

Bestill gratis MeglerTakst i dag. En handel du skal leve med.

78

JULEmagaSinet 6 ÅRG. – 2014

Ring oss på telefon 64 95 33 33 eller bestill på nett: www.eiendomsmegler1.no

Patrick Larsen Erik Nickelsen Ellen Gundersen

Telefon 944 98 566 Telefon 913 47 123 Telefon 915 22 745


Årets julegave ! Perma Shine lakkonservering fra kr. 5300,- Farge og glans garanti i 6 år, uten etterbehandling.

15 %

julerabatt på alt innen bilpleie

Kjøper biler i prisklassen inntil 50.000,-

Jeg henter bilen hjemme hos deg og leverer den tilbake samme dag,

Julehilsen fra Rune Nielsen

Gled deg og dine kjære med en vakker bil til jul. God Jul.

DRØBAKVEIEN 181 - 1430 ÅS - 90 94 90 39

Vi skreddersyr din annonsering - Be om et årstilbud for 2015 allerede nå...

UTGIVELSESPLAN 2015 Utgave

Tema

Vestby Nytt Nr. 1 Sesongstart lag/foreninger Vestby Nytt Nr. 2/3 Vinterferie Påskemagasinet for Vestby, Ås og Frogn kommune Vestby Nytt Nr. 4 Hagextra, Båtxtra Vestby Nytt Nr. 5 17. mai Sommermagasinet for Vestby, Ås og Frogn kommune Vestby Nytt Nr. 6/7 Sommer / ferietid Vestby Nytt Nr. 8 Sesongstart lag/foreninger Vestby Nytt Nr. 9 Begivenhetsrik høst Vestby Nytt Nr. 10 Halloween / Julebord Vestby Nytt Nr. 11/12 Julegateåpning Julemagasinet for Vestby, Ås og Frogn kommune Mediekonsulent: Espen Oddhaug 64 98 52 86 Mobil 41 55 01 05 espen@mediasenteret.no

Daglig leder/Ansv. redaktør: Ronny Nermo, 64 98 52 84 Mobil 98 64 01 39 ronny@mediasenteret.no

Materiellfrist

Utkomst

6. januar 15. januar 3. februar 12. februar 10. mars 26. mars 7. april 16 april 28. april 7. mai 19. mai 4. juni 9. juni 18. juni 11. august 20. august 8. september 17. september 6. oktober 15. oktober MAGASINET 3.PÅSKE november VESTBY ÅS FROGN 12. november 17. november 3. desember Ansvarlig utgiver: Mediasenteret AS MAGASINET www.mediasenteret.no

JULE

PÅSKE MAGASINET

VESTBY ÅS FROGN

VESTBY ÅS FROGN

PÅSKE MAGASINET SOMMER MAGASINET JULE MAGASINET VESTBY ÅS FROGN

VESTBY ÅS FROGN

JULE God jul og godt nytt år ønskes alle... MAGASINET

VESTBY ÅS FROGN

SOMMER MAGASINET

VESTBY ÅS FROGN

VESTBY ÅS FROGN

SOMMER MAGASINET

VESTBY ÅS FROGN

www.mediasenteret.no JULEMAgasinet 6. ÅRG. – 2014

79


Venner? lik oss her. Outlet pris 299,Veil. pris 599,-

Outlet pris 175,Veil. pris 349,-

Outlet pris 399,Veil. pris 599,-

Outlet pris 149,Veil. pris 299,-

Outlet pris 299,Veil. pris 599,-

Outlet pris 299,Veil. pris 599,-

Outlet pris 399,Veil. pris 799,VESTBY STORSENTER AVKJĂ˜RSEL VESTBY SYD 30 SEK. FRA E6 TLF: 64 95 90 51 www.outletone.no

Photo: Vadim Rysev.

GAVER TIL DEG SELV FRA OUTLET ONE