Page 1

AU VENIT BANII PENTRU WATERPARK

P. 3

Navetişti de la grădiniţă Copiii din comuna doljeană Calopăr sunt nevoiţi să ducă de mici greul în viaţa lor la ţară. Micuţii, şcolarii şi preşcolarii din sat, au de parcurs zilnic mai mult de doi kilometri până acasă, asta pentru că statul pune la dispoziţia unităţilor de învăţământ din mediul rural microbuze şcolare doar pentru distanţele care depăşesc şapte kilometri.

Special | P. 8

Anul V | Nr. nou: 37 | 7 - 13 februarie 2013 | Preț: 1 leu

www.lupamea.ro

Ziar cu cap pentru oltenii cu minte

Special| P. 3

INFRACTORII, APĂRAŢI DE PROCURORI Special | P. 3

Cazul poliţistului local din Craiova luat pe capotă de un taximetrist de la firma Romnicon aduce în atenţia publică o problemă mai veche a sistemului de justiţie din Dolj. Nu facem referire la magistraţii din întreaga regiune a Olteniei sau din România pentru că ceea ce se întâmplă pe la noi pe la alţii sunt cazuri excepţionale. Stupefiant sau nu, procurorii craioveni nu a dispus încă începerea urmării penale în urma incidentului din centrul Craiovei când poliţistul local Victoraş Stoica Gaicu a fost accidentat cu maşina de craioveanul Ionuţ Liviu Josceanu (26 ani).

De Sfântul Valentin, îndrăgostiţii îşi împărtăşesc iubirea: de la cadouri scumpe la căsătorie

special pag. 16

Reportaj | P. 10

A lăsat gloanţele din Kosovo pentru “lupta” cu ziariştii

Adrian Căpraru este omul de legătură dintre poliţia doljeană şi presa locală şi naţională. De ceva timp este ofiţer în cadrul Biroului de presă.

Sport |P.15

Legiunea 2009 Craiova, relocată la Drobeta


2

Actualitate

www.lupamea.ro

Delincvenţa juvenilă supravegheată de poliţie

Educaţie în (ne)siguranţă Cadrele didactice neagă astfel cazuri grave

Instituțiile de învățământ desfășoară programe de prevenire a infracționalități, însă activităţile nu sunt suficiente. Furturi,tâlhării, violențe, consum de droguri sau întreținerea de raporturi sexuale în școală, toate acestea sunt pericole ce îi pândesc pe școlari la tot pasul. Teama de a cădea victimă în la şcoală, îi determină pe părinți să se îngrijoreze pentru cei mici.

Majoritatea directorilor de școli declară că în instituțiile pe care le conduc nu au avut loc infracțiuni. Singurele cazuri care sunt recunoscute sunt cele în care copii se bat sau se lovesc, cazuri ușoare care pot fi rezolvate doar prin chemarea părinților la școală. „Copii din școală sunt suprevegheați în permanență de profesorul de serviciu sau diriginți. Nu au existat cazuri de infracțiuni grave la noi în instituție. Se ține mereu legătura cu părinții și cred că suntem un caz fericit pentru că avem un post de poliție în incinta școlii și în acest fel se păstrează un control mai puternic. Oamenii cred că pentru că avem în școală mulți copii cu bani sunt și probleme, se spune că aceștia consumă droguri. Acest lucru nu este adevărat, avem în școală copii buni, cu note de intrare foarte mari care, chiar dacă au bani, nu recurg la astfel de comportamente nocive”, a declarat Alexandrina Thorwachter, director Colegiul Național Carol I. Același răspuns a fost primit și de la alți manageri ai mai multor instituții școlare craiovene.

Sunita Bica sunita.bica@lupamea.ro În județul Dolj au fost întregistrate în ultimele luni ale anului 2012 un număr de peste 90 abateri contravenționale și 22 infracțiuni, din care 21 comise în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar şi o infracţiune în zona adiacentă. Acestea sunt doar infracțiunile depistate în cadrul controalelor și acțiunilor pentru prevenirea şi combaterea delicvenţei juvenile desfășurate de cadre ale Inspectoratului Județean de Poliție Dolj. Cele mai numeroase infracțiuni înregistrate de agenții Inspectoratului Județean de Poliție Dolj, Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova şi poliţiştii locali sunt infracțiunile de furt și violențe. Astfel, din cele 22 de infracțiuni menționate în raportul Inspectoratului Județean de Poliție Dolj, 13 sunt infracţiuni de furt, șapte sunt loviri sau alte violenţe, o infractiune la Lg. nr. 61/1991R și o ameninţare. Raportul IPJ Dolj amintea și cele mai frecvente cauze care favorizează comportamentul delicvent al elevilor. Carențele în supravegherea elevilor în timpul pauzelor de către cadrele didactice, lipsa pazei şi a controlului privind accesul cu personal de pază în 82% din unităţile de învăţământ,

Elevii craioveni, în statistica poliţiei doljene minimalizarea unor comportamente predelicvente ale elevilor de către profesorii diriginţi şi managerii unităţilor şcolare, tratarea cu superficialitate a unor abateri comise de către elevi, în unele unităţi de învăţământ, de către cadrele didactice, netransmiterea informaţiilor de acest gen către poliţiştii de proximitate şi părinţi pentru a dispune măsuri în plan instituţional şi familial, sunt doar câteva din aceste cauze.

Infracțiuni există dar sunt rezolvate de părinți și profesori

Directorii de școli și profesorii preferă să rezolve orice situație cu caracter delictual în cadrul unității de învățământ,

intern, anunțând părinții fără a-i înștiința şi polițiștii de proximitate care pot să ia măsurile legale prevăzute în fiecare caz. Principalul motiv pentru care „rufele sunt spălate intern” este protejarea imaginii instituției de învățământ. „În situațiile în care luăm la cunoștință despre comiterea unei infracțiuni, de obicei un furt sau o bătaie, încercăm să rezolvăm situația fără a înștiința poliția. Sunt chemați părinții la școală, se scad note la purtare, se încearcă restabilirea situației sau elevii problemă sunt transferați la alte școli. Doar în cazuri grave în care sunt răniți sau în care nu putem să luăm noi măsuri este anunțat polițistul de proximitate sau chiar secția de poliție.

Peste tot se face la fel, cazuri de violențe sunt, destule, dar dacă le facem publice dăunăm imaginii școlii. Dacă apar în presă astfel de cazuri vă dați seama că părinții vor fi reticenți să își mai aducă copilul în aceea școală. Acest lucru nu este bun pentru școală, avem cadre foarte bune, copii cuminți dar mai sunt și probleme și din cauza unor cazuri izolate să sufere toți ceilalți?”, a mărturisit managerul unei instituții de învățământ din Craiova.

Sunt probleme dar nu sunt soluţii

Elevii din școlile craiovene sunt împărțiți în mai multe categorii, cei care creează pro-

Fondator: Cătălin Găgeatu Redactor șef: Anca Ochianu (anca.ochianu@lupamea.ro)

REDACȚIA LUPA Ziar editat de S.C PROTECT NPG

Calea Bucureşti, bl. A1, sc.1, ap. 2 Craiova, Dolj

Redactori: Diana Cojocaru, Sunita Bica, Andreea Dincă Educație, Sănătate, Cultură Alexandra Ispas - Eveniment Alex Petcu - Sport Maria Petcu - Administratie Daniela-Ștefania Dindirică - Reportaj Radu Stroe: Corespondent Târgu - Jiu Art-Director: Sorin Mușuroi

bleme, sunt violenți sau absentează și cei care merg zilnic la școală, învață bine și se tem de colegii lor agresivi. „Se întâmplă des să se bată copii, sunt unii colegi care vorbesc urât, sunt răi, se iau mereu de cei mai slabi. De obicei le spunem profesorilor sau diriginților când se întâmplă să se bată cineva și aceștia le cheamă părinții la școală. Acest lucru nu rezolvă mare lucru”, a spus Bianca, elevă în clasa a VIII – a la Colegiul Național Carol I. De aceiași părere a fost și Cristina, elevă în clasa a X –a. „La noi în clasă sau furat banii din ghiozdane, am auzit că și la alte clase, i-am spus doamnei diriginte dar a zis că nu are ce să facă”, a adăugat Cristina.

Programe antiviolență sau antidrog

Instituțiile de învătământ din Craiova desfășoară permanent sesiuni de informare antidrog sau împotriva violenței în școli. Sunt parteneri ai IPJ Dolj în activități de prevenire a infracționalității în care se colaborează cu ARR Agenţia Dolj, RAR fil Dolj, SDN Craiova. „Am lucrat cu Poliția de proximitate, cu Jandarmeria, cu Centrul Antidrog. S-au susținut dezbateri la nivelul claselor, am desfășurat sesiuni ample la nivelul școli, au fost împărțite pliante. Păstrăm o legătură permanentă cu polițistul de proximitate, copii sunt informați periodic despre diverse pericole care pot să apară și cum pot fi prevenite situațiile periculoase”, a spus Cristina Pretorian, consiler educativ Colegiul Național Carol I.

Contact: email: redactia@lupamea.ro Tel: 0742.28.23.68 ISSN - 1844-1971 Responsabilitatea juridica pentru continutul articolelor apartine autorilor, personalitatilor sau agentiilor de presa citate. Articolele publicate devin proprietatea ziarului, acesta avand in exclusivitate drept de copyright.


Special

www.lupamea.ro

3

Legea nu-i atinge

Infractorii, apăraţi de procurori

Procurorul Pencea a considerat că acest individ nu reprezintă pericol social Cazul poliţistului local din Craiova luat pe capotă de un taximetrist de la firma Romnicon aduce în atenţia publică o problemă mai veche a sistemului de justiţie din Dolj. Nu facem referire la magistraţii din întreaga regiune a Olteniei sau din România pentru că ceea ce se întâmplă pe la noi pe la alţii sunt cazuri excepţionale. Stupefiant sau nu, procurorii craioveni nu a dispus încă începerea urmării penale în urma incidentului din centrul Craiovei când poliţistul local Victoraş Stoica Gaicu a fost accidentat cu maşina de craioveanul Ionuţ Liviu Josceanu (26 ani). Anca Ochianu anca.ochianu@lupamea.ro Craioveanul Ionuţ Liviu Josceanu, în vârstă de 26 ani, taximetrist la firma Romnicon a fost observat de un echipaj al Poliţiei Locale Craiova că nu a respectat culoarea galbenă a semaforului şi a blocat o intersecţie. Unul dintre agenţi, Victoraş Stoica Gaicu, i-a făcut acestuia semn regulamentar pentru a trage pe partea dreaptă şi i-a solicitat actele. În acel moment, taximetristul a pus autovehiculul în mișcare și l-a lovit ușor pe agent cu partea

frontală a mașinii. Taximetristul a fost oprit apoi în faţa Prefecturii Dolj de colegii agentului. Martori la incident au fost citymanagerul Gheorghe Nedelescu şi Ionuţ Pîrvulescu, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova, dar şi alţi zeci de trecători craioveni. Incidentul a fost surprins şi de reprezentanţii mass-media. Iriat de prezenţa mai multor echipaje de poliţie, taximetristul a creat un adevărat circ în centrul Craiovei, fiind astfel încătuşat de poliţiştii locali şi condus la Secţia 1 Poliţie. Conform procedurilor, misiunea poliţiştilor locali s-a terminat aici, ancheta fiind preluată de poliţiştii craioveni sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.

Parchetul nu doreşte complicaţii

Imediat după ce imaginile cu incidentul a ajuns în presă, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au început să se agite. Procurorul de caz, Ştefăniţă Mugurel Pencea, a început să îi sune pe reprezentanţii Poliţiei Locale Craiova şi pe poliţiştii care se ocupă de caz. De la Secţia 1 Poliţie, atât taximetristul Josceanu cât şi agentul Gaicu au fost audiaţi. Numai că autorul accidentului a fost scutit de întrebările procurorului şi a fost lăsat să plece după 20 de minute de discuţii în timp ce agentul de poliţie a stat patru ore în biroul procurorului. “Noi am sesizat şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj pentru că agentul se afla în timpul ser-

viciului. Inspectorii ne-au solicitat ca poliţistul să meargă la spital pentru a se obţine un act medical pentru încadrearea incidentului în funcţie de legislaţia muncii. Din fericire, după examinarea medicală, agentul de poliţie a fost lăsat să plece acasă deoarece nu avea leziuni grave şi nu a necesitat internarea acestuia în spital”, a declarat Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova. Actul medical primit de agentul de poliţie pare să nu îi fi căzut prea bine procurorului Pencea care, din discuţiile cu diverse persoane, a lăsat să înţeleagă că dosarul se complică şi că nu era necesară o examinare medicală. Ba chiar, procurorul nici măcar nu a dispus începerea urmăririi penale. Chiar dacă agresorul poliţistului şi-a luat victima pe capotă, a refuzat să se conformeze sem-

nelor agentului de poliţie locală şi a adus ameninţări şi înjurii la adresa mai multor colegi ai agentului Gaicu. “Procurorul efectuează cercetări asupra faptelor nu a persoanelor. S-a con-

siderat că nu prezintă pericol la ordinea publică”, a declarat Nicolae Uncheşelu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. Prin urmare, dragi cititori, dacă un ast-

fel de individ nu reprezintă un pericol social, atunci ce ar trebui să facă într-adevăr pentru ca procurorii să înţeleagă faptul că astfel de comportamente nu mai pot fi tolerate?

Au venit banii pentru WaterPark Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a semnat contractul de execuţie pentru „Craiova Water Park – Complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din municipiul Craiova”. Edilul Craiovei s-a întâlnit cu reprezentanţii firmelor câştigătoare licitaţiei pentru execuţia

complexului Water Park şi au semnat contractul, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013– Axa prioritară 5– Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului. Investiţia se ridică la suma de 86.066.199,35 lei, din care 41.192.584,21 lei cofinanţare de la bugetul local şi 30.320.010,23 lei contribuţia Uniunii Europene, iar 14.553.604,91 lei reprezentând valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional. Lucrările vor fi efectuate de o asocierea de firme, prin

liderul de asociere S.C. DELTA ACM 93 S.R.L. Complexul de agrement acvatic din Parcul Tineretului va cuprinde o clădire pentru bazine acoperite şi jocuri de apă în suprafaţă desfăşurată de 6019,40 mp, din care bazin înot adulţi 202,5 mp, bazine pentru tobogane 156 mp + 51,5 mp, lazy river – 102,3 mp, bazin cu elemente de joacă – 41,10 mp şi bazine cu apă în suprafaţă totală de 5.131,30 mp din care, 1250 mp piscina bazin, 241,20 mp suprafata relax pool cu entertai-

ning pool, 1.256 metri pătraţi suprafaţă bazin cu valuri, 201 metri pătraţi suprafaţă bazin pentru copii - piscina tematică, 460 metri pătraţi bazin cu apă pentru copii şi mobilier pentru joacă (water playground), bazin de 415,30 metri pătraţi - un turn cu două tobogane, bazin de 460 metri pătraţi, un turn cu cinci tobogane. Terenurile de sport vor avea o suprafaţă totală amenajată de 2.306 metri pătraţi. (A. Ochianu)


4

Administrație

www.lupamea.ro

Comisia Europeană îşi îndreaptă atenţia spre România

Prioteasa aduce Europa la Bucureşti pentru Strategia Dunării

Bienala Națională de Arhitectură – în Bănie Cel mai important eveniment al breslei arhitecților va fi organizat pe 12 februarie la Craiova, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a fost ales președinte al acestei bienale. Sunita Bica sunita.bica@lupamea.ro Bienala de Arhitectură se va concentra asupra valorilor patrimoniale ale spațiului arhitectural, vor fi prezentate cele mai deosebite lucrări arhitecturale dar și proiecte de arhitectură ce au fost premiate în anul 2012. La acest eveniment vor participa arhitecți din Craiova și București. „În 12 februarie va avea loc Bienala Arhitecților la Craiova. Acest lucru înseamnă că toți arhitecții din regiunea Oltenia, arhitecți de la Universitatea Ion Mincu și de la alte facultăți de profil, vor fi prezenți la acest eveniment. În cadrul întâlnirii vor fi organizate expoziții cu cele mai frumoase creații de patrimoniu ale arhitecților români. Pe de altă parte va fi Bienala Națională de Arhitectură, as-

Rutele Valencia și Londra au liber la licitații

Ion Prioteasa, la cea de-a 99 Sesiune Plenară a Comitetului Regiunilor România va găzdui un Forum al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Cel care îi va aduce în România pe reprezentanţii UE este preşedintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, care ocupă şi funcţia de vicepreședinte al Grupului Interregional „Dunărea”. Anca Ochianu anca.ochianu@lupamea.ro

Aeroportul Internațional din Craiova va putea organiza, din acest moment, licitații pentru rutele Luton, Londra, și Valencia, aceste două rute au fost confirmate, cea de-a treia fiind încă în discuții.

În cadrul forumului, reprezentanţii Uniunii Europene şi membri Grupului Interregional „Dunărea” vor dezbate teme importante pentru ţările membre. „Săptămâna trecută am fost la Bruxelles, pentru a participa la cea de-a 99 Sesiune Plenară a Comitetului Regiunilor. Sunt onorat să reprezint acolo România și să fiu ales președinte al Delegației Naționale a României la Comitetul Regiunilor (CoR) de la Bruxelles. Această funcție incubă responsabilități noi. Este o activitate destul de solicitantă. În această săptămână de la Bruxelles, am participat la re-

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a vorbit despre organizarea licitaților pentru alocarea rutelor aeriene pentru Spania și Anglia unor companii low – cost. „În luna mai a acestui an compania Wizz Air va începe zborurile pentru Milano urmând ca în partea a doua a anului

uniunea Biroului Grupului Partidului Socialist European, am fost la reuniunea Biroului CoR, la reuniunea Grupului Interregional «Dunărea», la reuniunea Delegației Românei și la Sesiunea Plenară. A fost prezent la întâlnirea noastră și domnul Joaquin Almunia, vicepreședintele Comisiei Europene și Comisar european pentru concurență, care, în alocuțiunea dumnealui, s-a referit la problemele spe-

ciale prin care trece Uniunea Europeană în această perioadă de criză. Avem în continuare așteptări mari pe Strategia Dunării. În partea a doua a acestui an, în România va fi organizat al doilea mare forum pe Strategia Dunării, după cel desfășurat în Germania. Este un program european pentru care se va aloca o sumă foarte mare de bani. Eu cred în acest program foarte mult și cred în priceperea primarilor și a autorităților locale

ta înseamnă că vor fi prezentate cele mai premiate proiecte de arhitectură din anul 2012 și acestea vor fi expuse la Muzeul Olteniei. Vom vorbi și despre 120 de ani de învățământ superior în arhitectură”, a spus președintele Consiliului Județean Dolj. O altă temă care va fi discutată la acest eveniment este salvarea culelor din zona Olteniei. „O temă de interes pentru noi este transmiterea unui S.O.S. pentru salvarea culelor din Oltenia. În regiunea Oltenia sunt 16 cule dintre care în județul Dolj sunt două, una la Brabova și una la Cernătești, acestea fiind într-o stare avansată de degradare. Vom transmite acest S.O.S. și Ministerului Culturii în așa fel încât acestea să fie prinse într-un program european, să fie salvate”, a adăugat Ion Prioteasa. Președintele Consiliului Județean Dolj se va implica direct în acțiunile care privesc acest eveniment deoarece a fost ales președinte al Bienalei de Arhitectură. În acestă perioadă o comisie din care fac parte și profesori ai Universității de Arhitectură din București analizează cele 12 piese depuse cu privire la investiția pe care Consiliul Județean Dolj vrea să o facă, și anume piscina acoperită, Consiliul Județean așteaptă rezultatele.

de a accesa fonduri europene”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj și președinte al Delegației Naționale a României la CoR, Ion Prioteasa. Află mai multe pe www.lupamea.ro

să fie organizate zborurile pentru cele rutele Valencia și Luton, Londra. Organizarea licitațiilor poate începe chiar din acest moment. Credem că aceste două rute asigură necesarul de locații pentru români, suntem conștienți că nu se vor putea umple avioanele de aceea profităm de acel ajutor pe care o să îl acordăm. Având deschiderea aceasta de curse am dorit să mai câștigăm timp și să dăm drumul la cele două rute în același timp. Este o experiență nouă și pentru noi, așteptăm vă vedem cum decurg lucrurile”, a spus Ion Prioteasa. (Sunita Bica)


Actualitate

www.lupamea.ro

5

Lipsă de bani la Terapie Intensivă

Pandemia traumelor se transformă în isteria medicilor sunt cheltuite sume mari de bani pentru pacienții care sunt victime ale accidentelor de circulație. „Din păcate am avut și foarte multe cazuri în care oamenii au decedat la câteva zile din cauza traumatismelor suferite. Cert este că șoferii vinovați ar trebuie să le plătească acestor pacienți spitalizarea, însă puțini sunt cei care și respectă legea. Pentru recuperarea banilor, spitalul trebuie să îi dea în judecată. Sute de dosare sunt înregistrate în momentul de față la instanțele craiovene”, a mai spus Alexandru Cameniță, medic neurochirurg în cadrul Spitalului Județean din Craiova.

Victimele violenţelor tratate pe banii spitalului Sute de pacienți ajung lună de lună cu diferite leziuni la Spitalul Județean din Craiova. Tocmai de aceea medicii chirurgi susțin că este necesară finanțarea de către Ministerul Sănătății a unui program de traumă.

Alexandra Ispas alexandra.ispas@lupamea.ro Doctorii susțin că în momentul de față, trauma reprezintă o adevărată pandemie care ucide oameni. „Sute de pacienți ajung la secția de neurochirurgie a Spitalului Județean din Craiova, victime ale accidentelor de circulație cu diferite politraumatisme. Din punctul meu de vedere, Ministerul Sănătății ar trebui să prevadă

în buget sume mai mari de bani pentru terapie intensivă, prin care să asigure necesarul echipamentelor, materialelor și consumabilelor de care avem nevoie”, a spus Alexandru Cameniță, medic neurochirurg în cadrul Spitalului Județean din Craiova.

„Un șofer neatent m-a lovit cu mașina”

Victimele accidentelor de

circulație susțin că din păcate statul nu alocă suficienți bani pentru cei care ajung în spital cu politraumatisme „Un șofer neatent m-a lovit cu mașina. El ar trebui acum să îmi plătească spitalizarea, însă de când s-a întâmplat incidentul nu a venit nici măcar o zi să vadă care este starea mea. Dacă mă judec cu el nu o să câștig nimic. Am suferit un traumatism la coloană, iar în momentul de față nu mă

simt tocmai bine. În momentul în care m-a izbit de asfalt m-am lovit și la cap, iar din această cauză am amețeli, iar în zilele următoare trebuie să fac și un tomograf”, povesteşte Elena Dumitrescu, pacient al secţiei de neurochirurgie.

Procese pentru recuperarea banilor

Medicii au mai declarat că

Ministerul Sănătății a prevăzut din acest an în buget o sumă mai mare pentru Terapie Intensivă, infarct, accident vascular cerebral sau traumă. Tariful pe fiecare caz rezolvat ar urma să crească la suma de 1.800 de lei. „În ultimii ani s-au alocat bani puțini pentru noi bolnavii. Am ajuns să cumpărăm absolut totul. Mai bine stai acasă și te tratezi singur. An de an aud același lucru: nu sunt fonduri suficiente pentru spitale. Și medicii sau săturat de condițiile în care sunt nevoiți să își desfășoare activitatea și aleg să plece din țară unde sunt plătiți mult mai bine și sunt apreciați la adevărata lor valoare”, a spus Marius Alecu.

Îți trimiți copilul la cerșit, poți ajunge la pușcărie Părinții care își trimit copiii la cerșit pot face închisoare. Micuții sunt obligați să stea ore întregi la semafoare și să facă rost de bani. În toate marile intersecții din oraș zilnic sunt văzuți câte doi, trei copiii care stau cu mâna întinsă să facă rost de un ban. Micuții știu că au de făcut bani, pentru că în caz contrat sunt bătuți și n u primesc de mâncare. Alexandra Ispas alexandra.ispas@lupamea.ro

Ministerul Muncii vrea să îi trimită la închisoare pe părinții care își trimit odraslele la cerșit. În primă fază vor fi sancționați cu 1.000 lei, iar dacă vor repeta din nou greșeala ar putea ajunge în spatele gratiilor. „Cel mai bine ar fi ca părinții care recurg la astfel de lucruri să fie obligați să muncească în folosul comunității. Instanța ar trebui să îi oblige să participe și la programele de consiliere. Din păcate, sunt foarte mulţi copiii care sunt exploatați de familie”, a spus Florin Stancu, director Direcției Judeţene de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj.

„Fac câte 50 de lei pe zi”

Copiii recunosc că stau la

cerșit în fiecare zi, însă se feresc să vorbească despre cei care stau în spatele lor și îi trimit să facă bani. „Fac câte 50 de lei pe zi. Spăl par-

brize sau le găsesc șoferilor un loc de parcare. Vin aici în intersecție pe la ora 10.00 și plec seara târziu. Banii îi duc acasă și mama cumpă-

ră mâncare pentru frații mei. Am stat și câteva zile la centru, dar mam întors acasă”, a spus un copil care face bani din cerșit.

Părinții sunt amendați dar degeaba

Părinţii micuţilor care cerşesc ar putea ajunge la puşcărie

Oamenii legii susțin că cetăţenii nu ar trebuie să încurajeze acest gen de cerșetorie. „Părinții care își trimit copiii să facă bani sunt sancționați cu amendă între 100 și 500 de lei. Noi îi adunăm de pe stradă și de cele mai multe ori îi ducem într-un centru social”, a spus Amelia Căprărin, purtătorul de cuvânt din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj. Craiovenii spun că le-au dat banii copiilor care stau în intersecții

la semafor. „Eu le mai dau din când în când câte un leu. Știu că nu este bine dar îmi pare rău de ei. Din păcate, banii pe care îi primesc merg la părinții lor care în loc să le cumpere mâncare se duc la cârciumă și se îmbată. Ar fi bine să aprobe o nouă lege prin care părinții care își obligă copiii să cerșească să meargă la închisoare. Poate că așa nu îi vor mai explota, deși mă îndoiesc”, a spus un craiovean. Află mai multe pe www.lupamea.ro


6

Regiunea Oltenia

www.lupamea.ro

După doi ani de la tragedia din UM Sadu

Şeful Romarm, acuzat într-un nou dosar penal Lorin Boian, actual director general adjunct al Romarm, s-a mai ales cu un dosar penal, disjuns în urma exploziei de la UM Sadu de acum doi ani. De această dată procurorii DNA sunt cei care fac verificări cu privire la anumite fapte asimilate celor de corupţie. Totul a ieşit la iveală după ce Direcţia Generală Anticorupţie Gorj, a strecurat voit sau nu, o informaţie în bilanţul activităţii pe anul trecut. Pentru că au fost şi ei implicaţi, ofiţerii DGA au preluat din anchetele procurorilor şi le-au făcut publice chiar în timpul cercetărilor. Radu Stroe radu.stroe@lupamea.ro Acum, Lorin Boian este acuzat că, împreună cu un director din Direcţia Finanţelor Publice Gorj şi cu implicarea unor comisari de la Garda de mediu Gorj, a înstrăinat o clădire a uzinei de armament către APIA pentru a achita anumite datorii: “Pe lângă aspectele ce ţin strict de evenimentul cercetat, în conţinutul sesizării au fost semnalate situaţii referitoare la implicarea comisarilor Gărzii de Mediu Gorj care au emis post-factum autorizaţie

Lorin Boian este nemulţumit de acuzaţiile ce i se aduc de mediu, antedatată momentului producerii accidentului, precum şi implicarea directorului general B.G.L. în fapte asimilate celor de corupţie, în sensul că a majorat în mod artificial valoarea unui spaţiu imobiliar din patrimoniul unităţii de cca. 8 ori faţă de valoarea reală. Realizarea majorării artificiale a valorii de inventar a activului a fost posibilă cu complicitatea unui director din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, în scopul înstrăinării bunului către APIA pentru acoperirea în parte a arieratelor înregistrate la acea dată de unitatea proprietară.Cu privire la aceste aspecte s-a dispus disjungerea cauzei în vedere efectuării de cercetări într-o cauză distinctă”, se precizează în comunicatul DGA Gorj. Boian se declară surprins de

aceste noi acuzaţii care îi sunt aduse şi despre care a aflat de la presă: “Nu e vorba despre o vânzare ci este un bun confiscate de Finanţe pe care puteau să-l vândă ei. Această formă de dare în plată prevăzută de lege. Evaluarea a fost făcută de Finanţele Publice Gorj iar o comisie internă l-a evaluat şi în unitate. În realitate operaţiunea nu s-a mai desfăşurat pentru că directorul care a venit de la APIA nau a mai fost interest să ia accord de la Ministerul Agriculturii. Nu ştiu despre acest dosar dar oricum operaţiunea nu s-a finalizat chiar dacă actele au fost făcute. Este un spaţiu de vreo 700 de mp, este în centru iar la data respectivă reprezenta cam zece apartamente de trei camera care se vindeau, fiecare, cu câte o sută de mii de euro. Deci, e justă valoarea de 40 de miliarde

vechi?”, a declarat Boian.

Expertiza exploziei, contestată

Lorin Boian, fost director al uzinei de la Sadu, cel care conduce acum Compania Naţională Romarm, consideră ca i-a fost încălcat dreptul la apărare şi spune că Insemex nu avea atribuţii de expertiză într-un astfel de caz: „Am depus o cerere de restituire a dosarului întrucât nu ni s-a respectat dreptul la apărare în decursul cercetărilor. Insemex Petroşani nu este autorizat decât în domeniul explozivi civili şi atmosfere potenţial explozive civile”, a declarat Boian. Lorin Boian îi mai acuză pe cei care au anchetat acest caz că i-au schimbat încadrarea juridică fără să-l anunţe, deşi cauza reală a exploziei nu ar fi fost dovedită. Aces-

De acum, mult mai simplu:

Anunțuri în Monitorul Oficial (părțile III, IV, VI) Partea a III – a:

Partea a IV – a:

Pierderi acte; Citații in care numărul peersoanelor citate este mai mare de unul; Concursul pentru ocuparea posturilor didactice în învățământul superior și a posturilor vacante de funcționari publici; Alte acte a căror publicare este prevăzută de lege;

Convocări AGA; Actele enumerate în art. 185 din Legea nr. 31/1990, privitoare la depunerea la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor publice a situațiilor financiare anuale, raportului Consiliului de Administrație/ directorului, raportului cenzorilor sau raportului auditorilor financiari, după caz.

Partea a VI – a: Anunțurile prevăzute de OUG nr. 34/2006 privind achizițiile publice

Prin Zirkon Media puteţi plasa anunţuri şi în ziarul Adevărul DOLJ Zirkon Media, Ag. Craiova Str. Nicolae Romanescu, nr. 39 200738, Craiova, jud. Dolj Tel./fax: 0351-176.972 Mobil: 0788-073.134 E-mail: office.craiova@ zirkonmedia.ro BRAŞOV Zirkon Media, Ag. Braşov Str. Codrul Cosminului, nr. 63° 500142, Braşov, jud. Braşov Tel./fax: 0368-002.082 Mobil: 0784-278.225, 0760-661.188 E-mail: office.brasov@zirkonmedia.ro

ta a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, fiind suspectat că a dat dispoziţie ca pulberea rezultată dintr-o muniţie expirată, veche de 30 de ani, să fie introdusă în procesul de fabricaţie. Despre această acuzaţie, Boian a spus că „o garanţie este o chestiune comercială iar o durată de viaţă este cu totul altceva. Academia Tehnică Militară studiază pulberile de peste o sută de ani şi a constatat că acestea nu-şi schimbă parametri în timp. Eventual doar parametri balastici care poate însemna performanţe mai slabe ale produsului, respectiv viteză şi presiune ale glonţului. Însă, în procesul de producţie trebuie eliminate acelea care nu oferă performanţe produsului”. Şeful Romarm are o explicaţie şi asupra celor care s-ar face vinovaţi de producerea deflagraţiei: „Au fost încălcate de

către angajaţi cam toate instrucţiunile de la faţa locului şi toate consemnele din pirotehnie”, a mai precizat Lorin Boian. Accidentul soldat cu decesul a două angajate şi rănirea gravă a altui angajat a avut loc în luna februarie a anului 2011, când la Uzina Mecanică Sadu, din BumbeştiJiu, a avut loc o explozie. Alături de Lorin Boian au mai fost trimişi în judecată directorul tehnic, Gabriel Lucian Bogdan, şi şeful de secţie Dumitru Toloargă, suspectaţi că nu au luat măsurile de securitate în muncă. Află mai multe pe www.lupamea.ro


Economie

www.lupamea.ro

7

Cooperativele de tip call-center

Afacere româno – italiană în Bănie Un call center reprezintă un birou centralizat, creat ca destinaţie pentru recepţionarea şi efectuarea a unui volum mare de cereri prin telefon. Acest tip de birou este dezvoltat în cadrul companiilor mari pentru a oferi asistenţă şi informatii referitoare la produsele şi serviciile sale. În ultimii ani pe lângă acest tip clasic de call center au apărut din ce în ce mai multe cooperative care oferă servicii sau vând produse în ţări europene prin intermediul operatorilor de telefonie. Sunita Bica sunita.bica@lupamea.ro Call center-ul „italian” este de departe unul dintre cele mai populare în Craiova. Acest tip de agenții de muncă, majoritatea cu sediul pricipal în Italia sau ai căror patroni sunt cetățeni italieni, vând produse sau oferă servicii în țara menționată dar își desfășoară activitatea în România.

Costurile sunt mai mici în România

Un call center își desfășoară activitatea prin intermediul unui spațiu de lucru deschis extins pentru agenții call center, cu stații de lucru care să includă un calculator pentru fiecare agent, un set de telefon, setul cu cască conectat la un comutator de telecomunicații, și una sau mai multe stații de supraveghere. Motivul pentru care aceste societăți își desfășoară activitatea propriu-zisă din România, deși se ocupă cu plasarea forței de muncă sau comercializarea de produse în Italia, sunt costurile reduse. Aceste costuri mai mici se referă la taxele care trebuie plătite pentru deschiderea agenței, impozitul plătit, salariile angajaților sau costurile de întreținere a spațiului unde se află sediul. Pașii care trebuie urmați pentru a deschide o astfel de cooperativă sunt simpli. Societatea este înregistrată în Registrul Comerțului, se alege un domeniu de activitate, se obțin toate autorizațiile de funcționare și apoi se trece la lucru. Un alt

Activitatea de tip call center s-a dezvoltat şi în Bănie avantaj de care beneficiază call center nu sunt foarte mulsocietățile care prestează servicii te, dar numărul de cereri penintracomunitare este faptul că se tru un astfel de loc de muncă esplătește TVA-ul doar într-o țară. te ridicat deoarece condițiile de În concret, dacă o societate are fi- agajare sunt puține. Un viitor liale în mai multe țări europene angajat nu trebuie să aibă o caliva plăti TVA doar într-una din- ficare sau să fi terminat vreo fatre acestea, unde se alege ca soci- cultate, trebuie doar să vorbeasetatea să fie plătitoare de TVA. că bine limba italiană și să aibă Acest lucru poate însemna că un cunoștințe minime de operare call center cu filială în România, pe calculator. Toți angajații lucu angajați români, nu plătește crează cu un contract de munTVA statului român, ci statului că ce poate fi făcut pe o perioaitalian unde TVA –ul este mai dă determinată, în majoritatea mic. „Noi suntem o agenție de cazurilor, sau nedeterminată. muncă, executăm servicii de te- Programul de lucru variează lemarketing, activități de gesti- de la șase la opt ore pe zi, salariune și actualizarea bazei de da- zarea pornește de la 600 de lei și te. Se crează o bază de date cu po- poate ajunge până la 1.000 de lei sibili angajatori și o bază de da- pentru un operator telefonic. te cu persoane care caută un loc Dezavantajele constau tocmai de muncă apoi se trimite perso- în salariile mici și în contractele nal către angajatori. Totul se în- pe o perioadă determinată. Din tâmplă în Italia, aici doar ne ocu- cauza acestor tipuri de contracpăm de partea tehnică, din sediul te angajații nu au siguranța că nostru se fac apelurile telefoni- după ce vor trece cele trei luni ce către societăți. A fost deschi- de contract vor mai avea un loc să această filială aici deoarece în- de muncă. De asemenea luna auchirierea spațiului, utilitățile, gust a fiecărui an nu este plătichiar și aparatura sunt mai ief- tă, pentru că în Italia nu se lutine. Angajații sunt plătiți mai crează. Angajatorii aleg să înpuțin decât ar fi în Italia și sunt cheie contracte pe perioadă demai conștiincioși”, a spus Andre- terminată tocmai pentru a nu ea Iliescu, manager call center. opera o suspendare pe luna august. „Se lucrează cu contracte determinate ca o măsură de Avantaje versus precauție. Nu se poate stabili pedezavantaje pentru rioada în care cooperativa are angajați clienți, se analizează situația Avantajele unui job într-un și se stabiliște pentru cât timp

mai avem de muncă și dacă mai avem se prelungesc contractele. În plus în luna august nu se lucrează și atunci se încheie contractele până la sfârșitul lui iulie și se prelungesc din septembrie. Acest lucru implică o nesiguranță dar angajații sunt informați din timp dacă se restrânge activitatea. Toate aceste lucruri sunt prevăzute întrun regulament intern pe care angajații îl cunosc. Ni se întâmplă și nouă să ne plece oamenii după trei luni dar nu este un im-

pediment pentru că sunt multe persoane care caută un astfel de job”, a mai spus Andreea Iliescu.

Zeci de angajați într-o singură cameră Condițiile de lucru nu sunt excelente dar sunt bune, angajații se plâng doar că sunt prea mulți într-o singură cameră, lucru care poate crea agitație. „Se lucrează bine, la sediu este cald, avem aer

condiționat, fiecare avem biroul nostru și nu intrăm în spațiul altuia. Suntem însă multe persoane care vorbim în același timp, avem căști dar tot e gălăgie. Nu este job-ul perfect pentru că salariile sunt mici și nici nu sunt perspective de promovare, mai sunt unele agenții care au team-leader și supraveghetori, dar nu la noi. Nu avem unde să ne ducem așa că ne bucurăm că avem un loc de muncă”, a mărturisit Raluca, operator telefonie.

Sub

În fiecare zi de luni, marţi şi joi, începând cu ora 20.00

Cu Anca Ochianu


8

Reportaj

www.lupamea.ro

Microbuzul nu le e de ajutor

Navetişti de la grădiniţă Copiii din comuna doljeană Calopăr sunt nevoiţi să ducă de mici greul în viaţa lor la ţară. Micuţii şcolari şi preşcolari din sat, au de parcurs zilnic mai mult de doi kilometri pânăacasă, şi asta pentru că statul pune la dispoziţia unităţilor de învăţământ din mediul rural microbuze şcolare doar pentru distanţele care depăşesc şapte kilometri. Pentru a prinde singurul autobuz disponibil după amiaza, copiii care termină cursurile la 12 respectiv 13 trebuie să aştepte rata de 14 şi un sfert. Daniela Dindirică daniela.dindirică@ lupamea.ro De când lumea și pământul se știe că viața la țară nu a fost nici pe departe una ușoară. Dacă la oraș oamenii ajung acasă de la serviciu și se relaxează prin diverse metode, la sat locuitorii în mare parte nu au un loc de muncă fix și cei care își găsesc de lucru pe la oraș nu au timp să stea decât pe scaunul autobuzului în drum spre casă. Navetiști de când se nasc, odată ajunși acasă de la serviciu, locuitorii din mediul rural au grija pământului din grădină, a animalelor din gospodărie și apoi, la lăsatul întunericului, se adăpostesc în case pregătinduse pentru o nouă zi de muncă. Încă de la grădiniță copiii sunt învățați cu greul. În Calopăr cei mai mici navetiști au 3 ani. Ei merg dimineața la grădiniță cu autobuzul alături de ceilalți săteni care pleacă la muncă la oraș. Și copiii mai mari aleg rata pentru a merge la școală. Atât grădinița cât și școala împart aceeași curte la o distanță de peste doi kilometri de casă. Drumul n-ar fi o problemă pentru ei dacă și la întoarcerea către casă ar exista un autobuz disponibil care să-i transporte. La drumul de întoarcere fiecare se descurcă după posibilități. Unii părinți vin în poarta unității de învățământ să-și ia odraslele cu mașinile, alții cu căruțele, unii aleg chiar și motoscutere sau biciclete cu scăunele atașate, fiecare după cum poate. „Am modificat bicicleta special să o pot purta pe cea mică peste tot cu mine”, a spus unul dintre părinți care își aștepta micuțul în poarta grădiniței. CMYK

Elevii din Calopăr fac naveta din cauză că microbuzul nu prea circulă

Nevoiți să facă naveta Există însă și copii care sunt nevoiți să parcurgă drumul de întoarcere acasă pe picioare. Fie ploaie sau ninsoare, iarna, primăvara, vara sau toamna piticii sunt împovărați de mici cu această greutate. Pentru ei însă acesta este modul lor de viață, cu care s-au obișnuit și nu se plâng că le e greu. Acesta este doar un exercițiu pentru adevăratele probleme pe care le vor întâmpina pe parcursul vieții. „Am avut și eu nepoatele la școală aici. Acum fac naveta la oraș la liceu, dar nu se plâng că s-au învățat de mici cu greul ăsta”, a spus Dumitru Neda, 64 de ani, locuitor din Calopăr. Din păcate pentru micuții calopăreni o rezolvare a situației dată nu există în momentul de față deoarece statul nu asigură la transportul cu microbuze școlare decât pentru distanțe ce depășesc şapte kilometri. Singura lor soluție care le poate lua drumul din picioare, cum s-ar spune, este aceea de a aștepta rata

de 14 și un sfert. Cum nu termină toți lecțiile la ora la care trece autobuzul, micuții ar avea de așteptat după orar unul sau două ceasuri. Unde?! Teoretic în școală, practic în stradă.

Unde este probema?! Într-o singură zi din luna decembrie instituțiile școlare au primit ordin de la inspectorat să le dea drumul acasă mai devreme pentru a prinde autobuzul din cauza viscolului. „Dimineața au autobuzul satului care-i aduce, însă dupăamiaza este doar la ora 13 unul cât de cât potrivit. Pentru cei care termină atunci, iar cei care termină la ora 14 merg pe jos, dar nu cred să fie asta o problemă. Și copiii de la oraș au mult de mers până la școală. Numai pentru distanțele ce depășesc 7 kilometri statul pune la dispoziție microbuz școlar. A fost o singură zi în care i-am învoit să plece mai devreme și asta pentru că am primit ordin de la minister că viscolea, altfel nu-i lăsăm să plece mai devreme”, a declarat Carmen Ionescu, director adjunct la Școala Gimnazială din Calopăr. Nu de

aceeași părere este și Constantina Ciurlin, director la Școala Gimnazială din Calopăr care ne spune că autobuzul trece de fapt prin fața școlii la ora 14 și un sfert. Doamna directoare crede că nu-i nicio problemă de fapt din acest punct de vedere pentru că nu s-a plâns niciun părinte cu privire la distanța pe care micuții o au de parcurs până la școală, respectiv grădiniță și că piticii mai sunt lăsați să plece uneori de la ore pentru a prinde autobuzul pe timpul iernii. „Mi se pare ciudat că nu s-a plâns nimeni până acum că aș fi găsit eu o soluție în mod sigur. Iam văzut că se descurcă fiecare, că vin părinții să îi ia cu ce au pe acasă, dar și noi le-am mai micșorat orele pe timp de iarnă și le-am dat drumul mai devreme să prindă autobuzul de 14 și un sfert”, a declarat Constantina Ciurlin. Află mai multe pe www.lupamea.ro


Special

www.lupamea.ro

9

Diferenţe de la un calorifer la altul

Factură în funcţie de pierderi

Facturile diferă de la o scară la alta Mai multe persoane din cartierul Craioviţa Nouă se plâng de factura la întreţinere. La unele scări de bloc, preţul pentru căldura pe luna decembrie este de 250 de lei, iar la alte poate ajunge şi la 420 de lei, plus cheltuielile curente.

Maria Petcu maria.petcu@lupamea.ro Plata facturilor la întreţinere pe luna decembrie a devenit o povară pentru mai multe familii din cartierul Craioviţa Nouă. Locatarii nu înţeleg de ce trebuie să plătească diferit. Aceeaşi asociaţie, acelaşi număr de persoane, aceeaşi suprafaţă dar scări de bloc diferi-

te, costuri diferite. “Eu plătesc căldura pe luna decembrie 420 de lei, vecinii de la scara cealaltă au plătit 260 de lei pentru căldură. Nu avem repartitoare, dar este diferenţă. Nu înţeleg de ce şi nu mi se pare corect. Două persoane cu salariul mediu pe economie trebuie să plătească 720 de lei pe lună întreţinerea. Este foarte mult”, a declarat Florin.

Nici debranşaţii nu scapă de costuri De costurile mari la întreţinere se plâng şi cei care au centrale. “Eu am făcut împrumut să-mi pun centrală. Ajungeam la 10 milioane de lei vechi să plătesc. Enorm. Nici acum nu este mai bine. Doar cheltuielile de apă rece şi cele administrative sunt de 210 lei. Mai plătesc

şi gazele. Este enorm dar ce să facem?!”, a spus Gheorghe Florea, un alt locatar nemulţumit. Reprezentanţii SC Termo SA spun că este diferenţa din cauza pierderilor dar şi a fluxului de apă care circulă pe ţevi. “Am avut nenumărate cereri şi ştim acestă problemă dar locatarii trebuie să înţeleagă că depinde apa care circulă prin calorifere, mai exact de fluxul de apă. Apa

care circulă pe ţevi este înregistrată în contoarul de la subsolul blocului”, a declarat Nicolae Degeratu, director SC Termo SA. Află mai multe pe www.lupamea.ro

Pacienţii la spovedanie, doar cu programare „Până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii”, spune o vorbă din popor. Mă gândeam că expresia este valabilă doar atunci când avem o treabă de rezolvat la vreo instituţie de al cărei şef dăm doar după ce ne fac zile negre măcar jumătate din angajaţi. Dar asta este altă discuţie. N-aş fi crezut însă că în aceeaşi oală intră şi preoţii, acei slujitori ai Domnului despre care ştim cu toţii că fac legătura noastră, a păcătoşilor, cu cele sfinte, mai facilă. Aşa am învăţat în cei şapte ani de acasă, apoi la şcoală în orele obligatorii de religie. Diana Cojocaru diana.cojoacaru@lupamea.ro Nu mică mi-a fost mirarea când, deunăzi, am dat cu ochii de un anunţ lipit din loc în loc pe holurile Spitalului de Urgenţă din Craiova, care spunea, mai pe scurt, că dacă ai de gând să dai colţu’ trebuie să-ţi faci programare la spovedanie „din timp”. Altfel rişti să pleci în partea cealaltă împovărat CMYK

cu toate înjurăturile aruncate printre dinţi, cine ştie cui, unde şi când. Mai auzisem povestea asta, dar am zis că e o glumă proastă, aşa că atunci când am văzut afişul l-am citit cap coadă de câteva ori, m-am minunat şi mi-am făcut cruce mai ca la sfintele moaşte. Mai mult, anunţul era semnat de preotul de la capela care deserveşte spitalul, ca să fie omul sigur că nui o glumă proastă.

Pacienţii ar trebui să îşi programeze moartea în funcţie de programarea la spovedanie

La Terapie Intensivă „posibilităţile preotului sunt limitate”

Pacienţii sunt sfătuiţi să solicite ajutorul preotului imediat cum au fost internaţi, de parcă atunci când te duci în spital o faci cu gân-

dul că mai ieşi de acolo doar între patru scânduri. Ca să nu mai vorbesc că numai la cele sfinte nu-i mai stă gândul unui bolnav care nu ştie cum să-şi mai calculeze banii şi aşa puţini, pentru a-i ajunge pentru toate medicamentele

pe care este nevoit să le cumpere „la recomandarea medicului”. „Solicitaţi asistenţa preotului de la începutul perioadei de internare în spital. Nu aşteptaţi ca starea bolnavului să se agraveze”, spune anunţul respectiv. Oare câţi din-

tre noi nu cunoaştem cazuri care s-au internat pentru o răceală şi sau agravat pe parcurs fără ca medicul să avertizeze familia cu privire la acest lucru? „Păi ai de unde să şti ce ţi se întâmplă în spital? Nu aţi văzut că sunt tot felul de cazuri, vine omul cu durere de picior şi pleacă cu altele. Normal aşa ar fi, să avem grijă de sufletul nostru, dar cu atâtea griji numai la asta nu ne mai gândim”, a declarat ruda unui pacient internat la Spitalul de Urgenţă din Craiova. În cazul în care nefericitul de bolnav a ajuns la Terapie Intensivă, preotul spitalului anunţă că nu prea mai are ce face în acest caz. „Dacă bolnavul a ajuns în semicomă sau comă, în Terapie Intensivă, posibilităţile preotului sunt limitate”, mai precizează afişul. Nu ştiu dacă e de râs sau de plâns când preotul te ia la rost „că de ce ai aşteptat atâta timp?”. Ce ar trebui să-i spui „Nu prea aveam chef să dau colţu’ părinte!”. Dacă nici măcar slujitorii Domnului nu ne mai dau speranţe atunci când doar asta ne mai rămâne, nu ştiu ce pretenţii mai avem de la medicii şi aşa sătui de atâţia bolnavi.


10

Reportaj

www.lupamea.ro

De la aventură la adrenalină

A lăsat gloanţele din Kosovo pentru “lupta” cu ziariştii să fac lucruri bune pentru poliţia doljeană, dar şi poliţia română. Trebuie să mă lupt cu dezinformările sau exagerările care apar în presă, câteodată cu privire la anumite evenimete. Nu am ezitat niciodată să mediatizez faptele poliţiştilor care au încălcat statutul nostru sau care au comis fapte penale. Nimeni nu este perfect, nici poliţiştii, dar nici reprezentanţii mass-media”, susţine Adrian Căpraru. Pentru ofiţerul de poliţie, pericolele sunt diferite. Dacă în misiune principala grijă a lui este siguranţa personală, în “misiunea” cu presa el trebuie să se gândească în permanenţă la siguranţa poliţiştilor doljeni. “Îmi place să lucrez cu presa. Cred că am calităţi naturale de

Adrian Căpraru este omul de legătură dintre poliţia doljeană şi presa locală şi naţională. De ceva timp este ofiţer în cadrul Biroului de presă. El este absolvent al Academiei de Poliţie şi a participat la mai multe misiuni de menţinere a păcii în Kosovo. La ultima misiune a fost comandantul contingentului român din Kosovo. Pentru el meseria de poliţist a fost ca o aventură şi a ajuns purtător de cuvânt unde a cunoscut semnificaţia cuvântului adrenalină. Maria Petcu maria.petcu@lupamea.ro Liceean fiind Adi a văzut la unchiul său ce înseamnă să fii poliţist. Viaţa era o aventură continuă nu aveai timp să te plictiseşti. S-a hotărât să se încrie la Academia de Poliţie unde a reuşit să fie comandant de pluton. În anul 1993, în luna octombrie, a apărut prima misiune într-o tabără de supravieţuire unde în fiecare dimineaţa înviorarea se făcea la ora 6.00. “A fost un şoc pentru mine dar şi o iniţiere în acelaşi timp. Am pus pentru prima dată mâna pe o puşcă mitralieră, dar am făcut cunoştiinţă şi cu raniţa de soldat”, povesteşte Adrian Căpraru. În anul III, a mers în prima sa vizită la Institutul Medico-Legal “Mina Minovici”. Aici studentul Adrian Căpraru a asistat la prima autopsie. “Nu m-am speriat, mă aşteptam şi eram conştient că trebuie să mergi şi la morgă, dacă vrei să fii un poliţist adevărat. Din 24 de studenţi, la sfârşitul autopsiei mai rămăsesm patru, restul au ieşit afară”, povesteşte ofiţerul de poliţie. În anul 1997, a terminat Academia de Poliţie şi a fost repartizat la IPJ Dolj, în cadrul Serviciului Economic.

“Am stat o zi şi o noapte baricadaţi în sediul poliţiei”

În anul 2003 a plecat în prima misiune internaţională de menţinere a păcii în Kosovo. La numai 27 de ani poliţistul Adrian Căpraru a reuşit să fie coordonator de echipă al poliţiştilor locali.

Comisarul-şef Adrian Căpraru a scăpat de revoltele din Kosovo pentru “a da piept” cu presa doljeană şite de demnitari ai statului Kosovo. “Un alt fel de misiune a fost aici. Am instrumentat cazuri de corupţie la deminitari. A fost o altfel de luptă, dar am reuşit sămi fac treaba. Am fost numit de către Ministrul de Interne comandantul contingentului român din Kosovo. A fost o onoare pentru mine. Sunt bucuros că nu am avut nici un incident între cei 62 de membrii ai contingentului, am ştiut să detensionez orice situaţie care apare în momente dificile”, povesteşte comisarul-şef Adrian Căpraru. Pentru activitatea deosebită pe care a avut-o în această misiune, a fost avansat înainte de termen la gradul de comisar şef.

Ofiţer de presă cu telefonul sunând nonstop

În noiembrie 2008 a intrat

“Deţineam funcţia de coordonator de echipă al proaspeţilor absolvenţi ai academiei. Nu a fost uşor, dar am reuşit să le explic ce trebuie să facă şi au înţeles”. La încheierea misiunii s-a întors în cadrul Serviciului Economic de la IPJ Dolj, iar în anul 2006 a plecat în a doua misiune de menţinere a păcii din Kosovo. Aici poliţistul Adrian Căpraru s-a confruntat cu furia localnicilor albanezi care au atacat sediul poliţiei cu grenade şi arme de foc. Poliţiştii au stat baricadaţi o zi şi o noapte în sediul poliţiei, până au venit forţele de intervenţie speciale şi i-au salvat. “Nici nu am simţit când a trecut

timpul până la venirea forţelor de intrevenţie. Am fost desemnat la un punct de supraveghere unde misiunea mea era să observ mişcările atacatorilor, aici am stat singur 10 ore. După aplanarea situaţiei de aici am fost trimis la o altă misiune de blocare a unui drum către un oraş care era atacat de 10.000 de localnici. După patru zile am ajuns la bază”, povesteşte Adrian Căpraru despre cea mai grea misiune. În perioada 2010-2012, a plecat în a treia misiune unde a trebuit să se lupte, de această dată, cu infracţiuni financiare, spălare de bani, însuşire de fonduri internaţionale şi cazuri de corupţie săvâr-

Adrian Căpraru este căsătorit şi are doi băieţi, unul de 8 ani şi altul de un an şi jumătate. Soţia îl susţine necondiţionat în toate misiunile, chiar dacă în toiul nopţii sună telefoanele non-stop. în Biroul de Presă al IPJ Dolj ca purtător de cuvânt. De la aventurile din misiune a început să dea peste adrenalina din presă. Telefoane care sună tot timpul, ritmul trepidant în care se lucrează, toţi jurnaliştii vor informaţiile repede şi cât mai multe. Munca cu jurnaliştii este o luptă continuă. Nu este uşor să lucrezi cu presa, trebuie să ştii să răspunzi în orice situaţie şi tot timpul trebuie să te gândeşti că reprezinţi o instituţie. “Din această poziţie am posibilitatea

communicator, iar experienţa profesională îmi permite să înţeleg, să interpretez şi să transmit către opinia publică evenimete cu care ne confruntăm zi de zi. Sper că până în prezent am reuşit să le dovedesc că pot găsi în mine un partener de încredere care îi ajută cu informaţii utile şi transmise în timp util”, a mai adăugat Adrian Căpraru, purtător de cuvânt Inspectoratul Poliţie Judeţene Dolj.


Cultură

www.lupamea.ro

11

Gata cu vacanţa

La Ludotecă toți copiii sunt fericiți și am asistat la activități. Le-am promis atunci că o să venim să participăm și noi la o activitate și acum abia așteptau să ajungem. Este un loc minunat pentru a desfășura activități”a spus profesor învățător Marieta Ungureanu.

Ludoteca, din cadul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, este un spațiu în care cei mici au ocazia să participe la activități diversificate menite să le dezvolte creativitatea și să le lărgescă orizontul cunoașterii. La ludotecă copiii au ocazia să vadă filme animate deosebite, să picteze, să asculte povești, să deseneze, să se joace și să vadă cum iau naștere obiecte de poveste chiar din mânuțele lor.

Profesorii vor să dezvolte parteneriate cu biblioteca

Sunita Bica sunita.bica@lupamea.ro Elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Craiova s-au numărat printre „clienții” ludotecii. Copiii, însoțiți de doamnele învățătoare, au participat la o întâlnire cu personajele din desenele lor preferate. Aceștia au avut opțiunea de a alege desenul pe care doresc să îl vizioneze, majoritatea a decis și „Alladin” a i-a încântat pe cei mici. După vizionarea filmului animat elevii au avut timp să se joace în tărâmul de basm al ludotecii, recreând scenele preferate din filmul vizionat. Faptul că au scăpat de câteva ore pentru o zi

Şcolarii şi preşcolarii învaţă cu ajutorul jocurilor a sporit și mai tare plăcerea momentelor de joacă. „Este foarte frumos la bibliotecă, doamna ne-a promis că o să venim și noi ne-am bucurat să plecăm

de la școală, mi-a plăcut filmul dar cel mai mult mi-a plăcut să mă joc cu toate jocurile de aici. Sper să mai venim la ludotecă și să pictăm”, a spus Irina, ele-

vă în clasa a II – a. Deși au venit pentru prima dată la Ludotecă, pentru cei mai mulți dintre ei nu este prima dată când trec pragul Bibliotecii Județene,

„Parada Mărţişoarelor” la Muzeul Olteniei Consiliul Judeţean Dolj şi Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj organizează pe 7 martie 2013 expoziţia „Parada mărţişoarelor”. Ajuns deja la ediţia a V-a, evenimentul se adresează preşcolarilor şi şcolarilor din unităţile de învăţământ doljene. Premergător expoziţiei propriu zise, în zilele de 25, 26, 27, 28 februarie vor avea loc la Muzeul Olteniei Craiova (clădirea

nouă) str. Madona Dudu nr 14 si Casa Băniei, str. Matei Basarab, nr 16, ateliere de creaţie, sub coordonarea specialiştilor din cadrul muzeului. Acestea se vor desfăşura pe două secţiuni: cele pentru preşcolari vor avea loc între orele 10.00 -11.30, iar cele pentru şcolari între orele 12.0013.30. Manifestarea îşi propune să iniţieze copiii în cultura tradiţională românească, în expresiile şi modelele ei, motiv pentru care participanţii vor beneficia de expuneri şi demonstraţii asupra subiectului, atât în ateliere, cât şi în expoziţia de bază a Secţiei de etnografie a muzeului. De aceea, ar fi de preferat ca instituţiile de învăţământ înscrise în concurs să participe şi în cadrul atelierelor, mai ales pentru soci-

alizare şi comunicare.

Preselecţie de „lucrări”

Apoi, conform regulamentului, fiecare grădiniţă sau şcoală participantă va depune un panou cu maxim 25 de mărţişoare până pe 5 martie, ora 16.00, la Muzeul Olteniei Craiova (clădirea nouă din spatele Secţiei de Istorie-Arheologie), str. Madona Dudu nr 14. Un juriu format din plasticieni şi reprezentanţi ai organizatorilor va stabili premiile. Vernisajul expoziţiei şi festivitatea de premiere a celui mai original mărţişor din instituţie participantă, vor avea loc pe 7 martie la Muzeul Olteniei (clădirea nouă), ora 11.00. În ce priveşte panourile, acestea trebuie să fie din zăpadă artificială, aco-

perite cu textil sau hârtie de culoare roşie. Dimensiunile panourilor vor fi 70 cm lungime, 50 cm lungime. Numele grădiniţei şi localitatea vor fi scrise cu litere mari. Sub fiecare mărţişor va fi menţionat numele copilului şi vârsta, cu corp de literă 14 şi format Times New Roman. Fiecare panou trebuie să conţină maxim 25 de mărţişoare. Panourile care nu respectă condiţiile mai sus menţionate vor fi excluse din concurs. Mărţişoarele vor fi comercializate în scop caritabil. Cadrele didactice pot înscrie elevii telefonic, la numărul 0351.444.030, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 8:30 – 15:30. Material realizat cu sprijinul Muzeului Olteniei

doamnele învățătoare i-au mai adus pentru a vizita sălile de împrumut și lectură. „Am mai venit cu copii la ludotecă toamna trecută, atunci am vizitat sălile

Deoarece au fost încântați de activitățile și proiectele pe care Biblioteca Județeană le desfășoară învățătorii vor să dezvolte un parteneriat cu instituția de cultură. În acest fel copiii se pot bucura constant de activitățile lor preferate. „În luna mai vrem să facem o activitate de pictură la ludotecă, aceasta fiind activitatea preferată a elevilor. Vrem să facem un parteniriat cu Biblioteca Județeană și de asemeanea să discutăm și cu părinții despre programele instituției de care pot să beneficieze, cum ar fi școala de vară. Toate activitățile sunt foarte interesante și educative”, a declarat Ionica Lungu, învățător. Cei mici au promis să mai vină la bibliotecă nu doar să se recreeze cât și să împrumute cărți. „Îmi place mult să citesc, o să le povestesc părinților cât de bine m-am distrat aici și o să vin cu ei să luăm cărți”, a mărturisit Mișu, elev în clasa a IV – a, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”.


12

Sănătate

www.lupamea.ro

Autoeducarea minții, esențială Chiar şi aceste alimente trebuie consumate tot cu moderaţie şi echilibru, evident. Foamea se mai elimină şi prin autoeducarea minţii. Specialiştii în nutriţie spun că oamenii interpretează deseori greşit senzaţia de foame că fiind un semnal că trebuie să îşi hrănească din nou corpul. Greşit! Nutriţioniştii afir-

ma că senzaţia de foame este semnalul pe care corpul îl transmite când arde din propriile rezerve de grăsime şi energie şi deci, slăbeşti. Iar noi, în loc să ne bucurăm că ne este foame şi, deci, în acele momente slăbim, ne grăbim să ne potolim foamea cu o nouă porţie de hrană, nu mereu sănătoasă.

Cinci alimente sănătoase cu care îţi păcăleşti foamea Inamicul principal al unei diete sănătoase este senzaţia de foame. Poţi trece mai uşor peste ea consumând înainte de masă anumite alimente sănătoase, care te ajută să îţi reglezi apetitul ca să îţi adaptezi ulterior porţia de mâncare adevăratelor nevoi ale corpului tău. Oul fiert: este săţios şi echilibrat din punct de vedere nutritiv. Când îţi este prea foa-

me şi nu ai prea multe soluţii, mănâncă un ou fiert tare alături de o bucăţică de pâine integrală sau un pesmet din pâine integrală, cu 19% fibre. Banana: potoleşte rapid foamea. Este consistentă, e bogată în glucide, deci potoleşte şi pofta de dulce, şi are şi multe vitamine şi minerale benefice corpului tău. Orezul brun: fiert, preferabil fără ulei, este o alegere bună ori de câte ori senzaţia de foame îţi dă de furcă. Este consistent, săţios, bogat în fibre, te ajută şi la tranzitul intestinal. Mă-

nâncă-l simplu, fără a-l combina cu proteine animale (carne, lactate, ouă) şi, evident, nu abuza oricât îţi este de foame. Iaurtul: potoleşte rapid senzaţia de foame chiar dacă e consumat în cantităţi mici. Este hrănitor, are substanţe nutritive ce sunt absorbite rapid în organism datorită enzimelor şi fermenţilor pe care îi conţine. Iaurtul te ajută foarte mult îndeosebi seara, după ora 19, dacă vrei să îţi menţii silueta şi să nu mai mănânci nimic după această oră, dar foamea nu îţi dă pace.

un pahar de apă plată în care pui lămâie proaspăt stoarsă, băut cu zece minute înainte de masă face minuni. Taie senzaţia de foame şi îţi permite să mănânci raţional şi nu împinsă de la spate de poftă şi foame. Apă cu lămâie este foarte bună şi pentru beneficiile pe care lămâia le aduce organismului nostru. Află mai multe pe

www.lupamea.ro

Apă plată cu lămâie:

Dureri pe care nu trebuie să le neglijezi Pentru mulți dintre noi, durerea de cap este o simplă durere de cap, iar arsurile stomacale înseamnă că ar trebui să o lăsăm mai moale cu mâncarea de tip fast food. Însă ar trebui să conștientizăm că uneori suferinţele uzuale pot ascunde cauze mai grave. Când durerea apare din senin şi durează mai mult decât în mod normal sau pare diferită, e cazul să cerem şi sfatul unui medic.

Dureri în piept

Studii recente arată că la femei apar mai multe simptome decât la bărbaţi în cazul unui atac de cord. Dar, de bază sunt

trei indicatori clari că ceva este în neregulă şi ei pot apărea la ambele sexe: dureri puternice în piept care nu dispar, senzaţia de sufocare şi orice durere care nu a mai apărut niciodată până acum în partea superioară a corpului.

Disconfort abdominal

Dureri puternice de cap

Se întâmpla adesea că acestea să fie migrene. Dar dacă nu apar şi alte simptome caracteristice lor (probleme vizuale), durerile bruşte şi foarte puternice de cap pot semnala un anevrism cerebral. O declanşare a unui anevrism poate provoca leziuni ale creierului în câteva minute.

Dureri de dinţi

Este probabil că nervul dintelui să fie afectat datorită crăpăturilor din smaltul dintelui. Acestea trebuie acoperite cât mai repede deoarece bacteriile din gură pot invada nervul.

Dacă dintele ajunge să se infecteze, vei avea nevoie de o obturaţie de canal prin care partea invadată de bacterii este scoasă şi înlocuită cu un material special.

Durere ascuţită în partea dreaptă

Dacă după un tratament cu calmante nu te simţi mai bine şi

ai şi stări de vomă şi febră, este probabil să ai apendicită. La femei, o altă posibilitate ar fi un chist ovarian. În principiu nu sunt periculoase şi dispar de la sine. Dar dacă unul se rupe poate cauza dureri teribile. În ambele cazuri este nevoie de operaţie de urgenţă. Apendicele bolnav poate exploda iar un chist ovarian răsucit poate bloca irigarea cu sânge a ovarului.

În ultima perioadă te-ai cam simţit balonată şi e nevoie de mai puţine felii de pizza decât de obicei pentru a te satura. Dacă simptomele sunt noi, în cel mai rău caz poate fi vorba de cancer ovarian. În 2007, Fundaţia Ginecologică pentru Cancer, în urma multiplelor cazuri şi studii în domeniu, a lansat o listă cu simptomele de început ale acestei forme de cancer: dureri pelviene sau abdominale, balonare şi dificultate la hrănire. Dacă începi să ai des, zilnic, aceste simptome e cazul să îţi faci o programare la ginecolog pentru a îi explică schimbările prin care treci.

Dureri de spate însoţite de furnicături la degete

Dacă apar după ce tocmai ai mutat mobila sau ai făcut efort fizic exagerat, medicamentele anti-inflamatoare ar trebui să te ajute. Dar dacă nu funcţionează,

adresează-te unui ortoped. Unul din discurile tale (inelele spongioase care acţionează ca perniţe între oasele coloanei vertebrale) ar putea să apese pe un nerv spinal. Fără tratament potrivit venit rapid, rişti afecţiuni permanente ale nervilor.

Durere de picior însoţită de umflături

Gamba ta este mai sensibilă într-o zonă, este umflată, roşie şi poate caldă la atingere. Ai putea avea tromboza venoasă profundă, sau mai pe înţelesul tuturor, un cheag de sânge. Nu încerca să masezi zona sau să mergi pentru a învinge durerea. Dacă cheagul se mobilizează şi pleacă, poate ajunge până la plămânii tăi şi îţi poate bloca respiraţia. Doar medicul poate spune dacă este vorba de un cheag şi îţi va prescrie tratamentul necesar pentru a trece cu bine peste această problemă. Pagină realizată de Diana Cojocaru


Timp liber

www.lupamea.ro

„Cum doriţi sau Noaptea de la spartul târgului” la TNC Spectacolul „Cum doriţi sau Noaptea de la spartul târgului (A XII-a noapte) “, se joacă pe scena Sălii Amza Pellea, sâmbătă, 9 februarie, de la ora 19.00. Regia şi scenografia poartă semnătura maestrului Silviu Purcărete.

Valentin Mihali (Feste), Valer Dellakeza (Orsino, Ducele Iliriei), Valeriu Dogaru (Un căpitan de navă, prieten cu Viola). Traducerea îi aparţine lui Mihnea Gheorghiu, muzica lui Vasile Şirli, iar versiunea scenică este marca Purcărete.

„... un spectacol autonom, în raport cu versiunile tradiţionale, de o remarcabilă personalitate, clasic prin construcţie, eleganţă şi acompaniament muzical, modern prin

Scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, găzduieşte joi, 7 februarie, începând cu ora 18.30, spectacolul „D-ale carnavalului” de I. L. Caragiale, în regia lui Alexandru Berceanu. Cei care aleg să meargă la reprezentaţie îi vor putea vedea pe scenă pe actorii George Albert Costea, Constantin Cicort, Adrian Andone, Nicolae Poghirc, Cătă-

SearăromanticălaTeatrul Mozart şi Vivaldi, în concert vocalLiriccu„ElAmor” simfonic la Filarmonică

UMOR Un nebun îşi atenţiona un frate de-al său în curtea unui azil: - Vezi că ai o gaură în umbrelă! - Ştiu. Eu am făcut-o ca să văd cînd se opreşte ploaia. ***************************** Prea mulţi nebuni la spital. Trebuia făcut ceva. Un doctor găseşte o soluţie. Merge într-o cameră unde erau nebuni, desenează o uşă pe perete, cu broască, yală şi le zice: - Nebunilor, sunteti liberi să plecaţi cînd vreţi. Toţi nebunii se îngrămădesc să iasă, zgîrie peretele, numai unul sta şi rîdea. Se duce doctorul la el, îl felicită şi-i mai spune: - Se pare că tu eşti vindecat. Poţi să pleci, dar un singur lucru să-mi mai spui: totuşi, de ce nu ai sărit să ieşi ? Zice atunci rîzînd nebunul: - Păi cheia e la mine.

Poftiţi la ... „D-ale carnavalului”

caruselul „ambiguităţilor“, prin valenţele metaforice ale scenografiei şi prin jocul actorilor... ” Ion Parhon, România liberă, aprilie 2004

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Angel Rababoc (Fabian), Cătălin Băicuş (Antonio, căpitan de navă, prieten cu Sebastian), Cerasela Iosifescu (Olivia, o contesă bogată), Constantin Cicort (Malvolio, intendentul Oliviei), Ilie Gheorghe (Sir Toby Belch, unchiul Oliviei), Ion Butnaru (Muzicantul), Ion Colan (Valentin, curtean din suita Ducelui), Iulia Lazăr (Sebastian, fratele Violei), Nicolae Poghirc (Sir Andrew Aguecheek), Romaniţa Ionescu (Viola), Tamara Popescu (Maria, camerista Oliviei),

Teatrul Liric „Elena Teodorini” - Craiova prezintă joi, 7 februarie, ora 19.00, un spectacol extraordinar de balet , în regia lui Francisc Valkay intitulat sugestiv “El Amor”, la care îşi vor da concursul balerinii Eva Ștefănescu, Nicolae Popa şi Dragoș Teodorescu. Ansamblul de balet al Teatrului Liric „Elena Teodorini“ şi actorul Laurențiu Nicu vor completa distribuţia reprezentaţiei. Aşadar, tinerii îndrăgostiţii, dar mai ales iubitorii de balet în general, vor avea

ocazia să urmărească un spectacol cu adevărat de excepţie, cat şi pe gustul celor care ştiu să descifreze, dar mai ales să se bucure de de magia acestui gen de dans. Află mai multe pe www.lupamea.ro

Filarmonica „Oltenia“ vă lansează o invitaţie pentru vineri, 8 februarie, ora 19.00, când are loc un concert vocal-simfonic cu Mozart şi Vivaldi. Melomanii pot audia frumoasa lucrare „Gloria“ a compozitorului italian, soliste fiind Noemi Modra, Mirela Duţă (sopra-

sudoku

13

ne), Mihaela Popa (mezzosoprană). La pupitru se va afla Constantin Grigore, iar solişti, la pian, vor fi Manuela şi Dragoş Mihăilescu. Manuela Enache maestru de cor. Preţul unui bilet este de 15 lei, respectiv 8 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Porția de râs!

lin Băicuș, Dan Cornescu, Ștefan Mirea, Iulia Colan, Romanița Ionescu, Corina Druc, Geni Macsim, Ana Rusu, Simona Călin, Tudorel Petrescu, Sara Ciuciulete, Alin Călinescu, Mircea Tudosă, Bruno Noferi, Mihaela Nicolae, Carmen Ciocionică şi Andrei Dunaev. Decorurile sunt semnate de Viorel Penişoară Stegaru, costumele sunt realizate de Adriana Dinulescu, iar muzica îi aparţine Adei Milea. Spectacolul „D-ale carnavalului” se repetă şi vineri, 8 februarie, de la ora 18.30. Pagină realizată de Diana Cojocaru


14

Sport

www.lupamea.ro

Trupa lui Mandic, în linie dreaptă către play-off ţiune a baschetbaliştilor în licee, contra echipelor de fete şi băieţi ale Colegiului „Elena Cuza”. Cu 13 puncte reuşite contra Farului, Darko Habus crede că a fost lipsă de fair-play din partea constănţenilor să evolueze tot meciul cu echipa de bază, în condiţiile în care meciul era decis după 3 sferturi partida era decisă: „Puteam şi noi să forţăm şi să ajungem la o diferenţă ruşinoasă pentru Farul, dar am dat şansă şi tinerilor să joace. Ne mândrim cu acest lucru, dar şi cu faptul că avem cel mai frumos public din ţară, împreună cu fanii formăm o echipă puternică, greu de învins acasă”.

Ce mai în vogă echipă a Craiovei a acumulat cinci succese consecutive şi mai are nevoie de două victorii pentru a înregistra o premieră pentru baschetul din Bănie Alex Petcu alex.petcu@lupamea.ro Baschetbaliştii de la SCM Universitatea Craiova au obţinut cinci victorii din tot atâtea meciuri în retur, însă aproape au epuizat partidele facile. De acum începe greul, însă în opinia antrenorului Andelko Mandic ar mai fi nevoie de doar două succese pentru ca SCM Universitatea Craiova să înregistreze o premieră: accederea în play-off. „Două victorii cred că ne-ar fi suficiente pentru a ajunge în faza următoare. Sigur, ne dorim mai mult, dar trebuie să o luăm pas cu pas, fiindcă nimic nu vine de la sine, trebuie să muncim pentru fiecare atac, fiecare sfert, fiecare meci în parte” spune antrenorul din Liga Naţională căruia i-a crescut cel mai mult cota pe parcursul acestui sezon. Sigur, contează destul de mult mult şi poziţia de pe care abordezi ultima parte a sezonului, iar cea actuală (locul 2 în clasament), ar fi ideală pentru Drăguşin şi ai săi, fiindcă le-ar asigura atât în sferturi, cât şi în semifinale, dacă va fi cazul, mai multe meciuri în sala proprie, iar pentru Craiova acesta ar reprezenta un mare avantaj, ţinând cont de afluenţa publicului şi suportul

Propuneri la „All Star Game”

pe care acesta îl conferă echipei. Pe lângă suporteri, atuurile trupei lui Mandic ar fi forma ascendentă, omogenitatea şi spiritul de echipă care sau creat destul de rapid. Dezavantajele ar fi legate de „banca” destul de subţire, deşi în ultimele meciuri tehnicianul sârb le-a oferit rezervelor şi în special jucătorilor tineri şansa de a se mai roda puţin la nivelul primei ligi, în compania unor adversari redutabili. Ultimele zece etape vor fi unele de foc, cu excepţia partidei de la Miercurea Ciuc, craiovenii urmând să întâlnească numai echipe din partea superioară a

ierarhiei, care vor lupta pe viaţă şi pe moarte pentru a intra în play-off sau pentru a obţine o clasare cât mai favorabilă.

Cea mai spectaculoasă echipă din Liga Naţională

Ultimul joc disputat în Sala Polivalentă se anunţa unul uşor şi aşa a şi fost, preţ de 3 sferturi. Intraţi deja în febra participării la „All Star Game”, Seals şi Bureau au declanşat o serie de slam-dunk-uri şi „alley-oop-uri” care au ridicat fanii în picioare, însă în acelaşi timp eficienţa a fost remarca-

bilă, Craiova ajungând la plus 32 de puncte faţă de penultima clasată. Drăguşin nu şi-a găsit nici de această dată un adversar pe măsură şi cu 12 puncte şi 15 recuperări reuşite fără a forţa prea mult, starul din Bănie şi-a trecut în cont al 5-lea „double-double” al sezonului. Numai că o anumită relaxare, dar în principal introducerea „echipei secunde”, a adus ceva emoţii pe final, când oaspeţii s-au apropiat incredibil la 4 puncte. Revenirea pe teren a titularilor a asigurat victoria şi urcarea pe locul doi în Liga Naţională, o performanţă greu de anticipat înaintea startului

campionatului. „Ne-am respectat pe noi înşine, dar şi adversarul şi publicul în acelaşi timp, putem avea momente de respiro, de scădere de ritm, însă nu cred că s-a pus la îndoială victoria. Vom da totul să acumulăm cât mai multe victorii pentru aceşti suporteri teribili” afirmă Ionuţ Drăguşin, care a acumulat un capital de simpatie enorm la Craiova. Pivotul Universităţii a fost elogiat şi de antrenorul advers, fostul mare baschetbalist, Costel Cernat: „E greu să te aperi la el, mai ales când este în formă, nu poate fi oprit”. Drăguşin a fost menajat la ultima ac-

În perioada următoare pe site-ul Federaţiei Române de Baschet vor apărea propunerile pentru All Star Game, meciul demonstrativ al vedetelor din Liga Naţională, care va avea loc la Craiova, pe 18 martie. În mod normal, din echipa „Sudului” nu ar trebui să lipsească Rade Dzambic, Ionuţ Drăguşin, Travis Bureau sau chiar LeVar Seals, însă totul va depinde de votul fanilor, al specialiştilor şi al ziarişilor. De asemenea, Nikola Djurasovic, Rade Dzambic şi LeVar Seals ar fi variantele pentru concursul aruncărilor de la distanţă, iar Seals şi Bureau, consideraţi printre cei mai spectaculoşi jucători din campionatul nostru, pot participa cu şanse de câştig la atractiva întrecere de slamdunk.

SCM Craiova a câştigat mai multe puncte în meciurile din Polivalentă decât în tot restul campionatului

Handbalistele, din exil în atmosfera incendiară de acasă Intrarea în uz a Sălii Polivalente a declanşat o emulaţie deosebită în rândul craiovenilor, fiind extrem de benefică pentru echipele municipalităţii. Dintre toate însă, formaţia de handbal feminin se poate declara cea mai satisfăcută de accesul la „OZN-ul de la Ciupercă”. Dacă restul echipelor s-au „consolat” cu Sala Sporturilor „Ion Constantinescu”, handbalistele au fost nevoite să plece în exil, întrucât construcţia din Valea Vlăicii nu era omologată pentru Liga Naţională. Astfel, de la promovare, fetele lui Bogdan Burcea au evoluat la Filiaşi, iar de meciul cu HC Zalău au simţit căldura spectatorilor proprii, care

le-au fost alături indiferent de prestaţii şi de rezultate. Tânăra formaţie craioveană a obţinut în partidele disputate până acum în Sala Polivalentă 4

puncte în tot atâtea meciuri, mai multe decât acumulaseră în toate celelalte jocuri disputate până atunci. Adversarii au fost unii de calibru: HC Zalău, echipa selecţionerului Gheorghe Tadici, Jolidon Cluj, vicecampioana României şi participantă în ediţia actuală a Ligii Campionilor, Corona Braşov, formaţie pregătită de Mariana Târcă, ocupanta locului 3 înainte de eşecul suferit în Bănie. Moderna sală şi entuziastul public au fost elementele care au atras-o în Bănie şi pe fosta internaţională şi câştigătoare de Liga Campionilor, Car-

men Amariei, a cărei experienţă va conta enorm pentru tinerele sale coechipiere. Suportul publicului este unul senzaţional şi s-a manifestat şi la ultima dispută a SCM-ului, contra unei contracandidate în lupta pentru evitarea retrogradării, CSM Ploieşti, terminată la egalitate, 26-26. „Este extraordinar ce se întâmplă la Craiova, să fi susţinut de 4.000 de spectatori este ceva de vis, numai în străinătate se mai întâmplă aşa ceva. Craiova are un mare avantaj cu acest public minunat” spune antrenoarea Ploieştiului, fosta mare handbalistă Simona Go-

gârlă. Ultimele meciuri ale Craiovei au adus în prim-plan o jucătoare de mare viitor, interul stânga Alexandra Gogoriţă, care a marcat 7 goluri contra Ploieştiului şi este în atenţia selecţionerului Tadici, după ce a debutat încă de acum 2 ani la lotul mare. Jucătoarea de 21 de ani născută la Corabia a fost marcată „om la om” de adversare, dar şi în aceste condiţii a făcut un joc excelent, mingile trimise de dreapta sa fiind foarte greu de oprit. Echipa Craiovei este una de perspectivă, având jucătoare tinere, câteva dintre ele sub 22 de ani, respectiv Gogo-

riţă, Ilie, Florică, Apipie şi Dincu. Următorul joc al echipei lui Bogdan Burcea este unul foarte important, duminică, în deplasare, contra ultimei clasate, Danubius Galaţi, iar punctele sunt la îndemâna fetelor noastre, care s-ar putea desprinde de „lanterna roşie”. Reîntâlnirea cu fanii proprii este programată pe 17 februarie, când la Craiova va sosi o altă forţă a campionatului, ocupanta locului secund, HC Baia Mare, pentru ca în martie să aibă loc derbyul Olteniei, oaspete de marcă în Polivalentă fiind chiar „galacticele” de la Oltchim.


Sport

www.lupamea.ro

Fostele vedete ale Ştiinţei încearcă să se salveze odată cu Severinul

Legiunea 2009 Craiova, relocată la Drobeta

15

Liga Naţională – baschet masculin 1. CS Municipal Oradea 2. SCM “U” Craiova 3. BC Mureş Tg. Mureş 4. BC Timişoara 5. Gaz Metan Mediaş 6. “U” Mobitelco Cluj 7. CSU Asesoft Ploieşti 8. CSM Bucureşti 9. Energia Rovinari 10. CSU Atlassib Sibiu 11. BCM „U” Piteşti 12. CSS Giurgiu 13. Timba Timişoara 14. BC Miercurea Ciuc 15. Farul Constanţa 16. Dinamo Bucureşti

20 20 20 20 21 20 20 20 20 20 20 20 20 20 20 21

18 15 14 14 13 14 13 13 10 10 9 7 5 3 3 0

2 5 6 6 8 6 7 7 10 10 11 13 15 17 17 21

38 35 34 34 34 34 33 33 30 30 29 27 25 23 23 21

Liga Naţională – baschet feminin 1. Municipal Satu Mare 2. Univ. Goldiş Arad 3. Municipal Târgovişte 4. Sepsi Sf. Gheorghe 5. CS Univ. Alba Iulia 6. CSBT Alexandria 7. CS Olimpia Braşov 8. Sportul Studenţesc 9. Danzio Timişoara 10. SCM „U” Craiova 11. Nova Vita Tg. Mureş 12. Rapid Bucureşti 13. Universitatea Cluj 14. Univ. CSM Oradea 15. Olimpia Bucureşti

Un punct în ultimele două meciuri trebuia să câştige Ştiinţa în 2009 pentru a intra din nou în contact oficial cu Europa. Două meciuri dubioase, în Ghencea şi cu FC Vaslui în faţa a 30.000 de fani, aveau să se încheie cu eşecuri şi mulţi fani alb-albaştri consideră că atunci s-a petrecut de fapt începutul sfârşitului pentru echipa lui Mititelu. Între timp, Universitatea a retrogradat şi a fost dezafiliată, iar starurile care au fost aproape să o ducă în Europa acum 4 ani s-au împărţit în toate zările, foarte puţini înregistrând salturi în carieră, majoritatea intrând în anonimat sau chiar renunţând la fotbal. Primele

două clasate din Liga I, Steaua şi Astra, au încercat ulterior să formeze mici „cohorte” olteneşti din foştii alb-albaştri, însă doar la clubul lui Ioan Nicolae experimentul a reuşit, Lung, Bărboianu şi Găman devenind jucători exponenţiali. După peregrinări prin ţară sau peste graniţe, de obicei eşuate, câteva dintre vedetele de pe „Ion Oblemenco” s-au pripăşit tot în Oltenia, Severinul încercând salvarea de la retrogradare printr-o simbioză între excraioveni şi greci. Preluată în iarna aceasta de o „agenţie” elenă, gruparea de la Dunăre, importată ea însăşi din Bănie prin adoptarea lui Gaz Metan CFR, i-a înregimentat pe internaţionalii de odinioară ai Ştiinţei, Florin Costea, Dorel Stoica şi Ovidiu Dănănae, alături de alţi 3 ex-craioveni cu „rating” modest, Gabriel Velcovici, Marian Mecea şi Mihai Roman. „Nu e un pas înapoi, e o şansă de re-

lansare a carierei”, a fost textul lansat de Florin Costea, nimeni altul decât golgheterul României din 2009, cel care speră să se „autovândă” peste hotare după un retur reuşit. La 27 de ani, Costea I ţinteşte la o resuscitare tocmai pe stadionul unde practic a fost scos din fotbal, din cauza unei accidentări horror la un meci cu Poli Iaşi. Fostul căpitan al Craiovei, Dorel Stoica este cu adevărat acasă, Drobeta fiind locul său de origine, pe care l-a abandonat cu gândul la performanţă şi pe care îl regăseşte cu apa la gură. „Tata m-a îndemnat să revin acasă, aici mi-am început şi tot aici vreau să-mi închei cariera”, a debitat Dorel, care la 34 de ani este tot mai aproape de o carieră de antrenor, începută inopinat la Craiova şi terminată forţat de extincţia Ştiinţei. Dănănae era aproape transferat în Azerbaidjan, dar a ţinut să încerce o salvare cu Severi-

nul în stilul de anul trecut al Concordiei Chiajna: „Vâslim cu toţii lângă Dunăre pentru a ne salva, e un avantaj că ne cunoaştem” a fost mesajul „filosofic” de întâmpinare al fundaşului dreapta care a trecut şi el printr-o accidentare gravă, la fel ca Florin Costea. „Legiunea craioveană” nu poate avea decât şi un comandant pe măsură, Ionel Gane rămânând principal după îndepărtarea lui Nicolo Napoli, cei doi făcând cuplu în Bănie şi în 2008-2009. „Relicvele” ultimului sezon cu speranţe pentru Universitatea s-au regrupat pe malul Dunării pentru a salva ce se mai poate din primul campionat al unei echipe din Severin în Liga I, dar şi pentru a-şi regăsi propria identitate într-o echipă oltenească, echipată în alb-albastru şi pe un stadion pe care deja îl cunosc din timpul „exilului” Ştiinţei pe „Municipal” în 2010. Se pot considera acasă.

Week-end voleibalistic la Polivalentă Week-end-ul acesta va fi rezervat exclusiv voleiului la Sala Polivalentă din Bănie. Dacă băieţii lui Dănuţ Pascu se vor afla la cel de-al treilea joc în moderna sală inaugurată în toamna trecută, pentru fetele antrenate de Mircea Dudaş va fi ceva special, ele jucând în premieră în faţa unei asistenţe numeroase şi generoase cu încurajările. Astfel, în deschidere, duminică, de la ora 17.30, voleibalistele craiovene vor disputa un meci extrem de important pentru prezenţa în play-off, de partea cealaltă a fileului găsindu-se echipa care le-a depăşit după ultimele două runde, CSM Lugoj. Bănăţencele sunt în mare revenire de formă, partida anunţându-se dificilă pentru gazde, ca-

re dacă nu se impun pot pierde contactul cu locurile de play-off. În ultima rundă, SCM Craiova a fost învinsă în deplasare de CSM Bucureşti, scor 3-0, antrenorul Mircea Dudaş declarându-se satisfăcut doar de jocul fetelor din setul al treilea. După ce au împărţit invitaţii spectatorilor la cuplajul handbal-baschet de la începutul săptămânii, Ramona Postea şi colegele sale au fost miercuri la Colegiul „Ştefan Velovan” pentru un meci demonstrativ cu elevii instituţiei. Meciul-vedetă al serii sportive se va disputa însă de la ora 20, echipa masculină de volei SCM Craiova întâlnind una dintre formaţiile de tradiţie ale voleiului românesc, Explorări Baia Mare. Cu această

ocazie, Borota şi compania se pot distanţa în clasament de una dintre urmăritoare, consolidându-şi astfel poziţia secundă. Joi la prânz, băieţii lui Dănuţ Pascu participă la una dintre deja tradiţionalele întâlniri de promovare a sportului şi a partidelor proprii prin licee, de această dată cei vizitaţi fiind elevii Colegiului „Fraţii Buzeşti”. SCM vine după un succes extrem de important obţinut în deplasare, 3-1 contra formaţiei Phoenix Şimleul Silvaniei, întro sală de unde cu greu te poţi întoarce cu puncte, iar jocul a fost calalogat de Dănuţ Pascu drept cel mai bun din retur. Confirmarea va veni probabil duminică seara, în faţa propriilor fani.

19 17 16 17 17 17 18 18 16 18 18 16 15 16 0

16 16 15 12 11 10 8 7 9 6 4 3 2 0 0

3 1 1 5 6 7 10 11 7 11 14 13 13 16 0

14 12 14 10 14 9 14 10 15 8 15 7 13 7 15 6 14 5 14 4 14 0

35 30 26 26 26 22 20 20 16 13 0

14 14 14 15 14 14 15 14 14 15 15

12 12 11 10 10 7 5 5 5 2 0

37 36 32 29 27 20 17 15 15 6 3

0 0 2 2 0 0 0 1 3 3 1

20 16 14 12 12 10 10 9 7 5 3

Divizia A1 - volei masculin 1. CVM Tomis Constanţa 2. SCM “U” Craiova 3. CS Unirea Dej 4. Explorări Baia Mare 5. CS Remat Zalău 6. CS Dinamo Bucureşti 7. VCM LPS Piatra Neamţ 8. Phoenix Şimleul Silvaniei 9. CSM Agronomia Bucureşti 10. CSA Steaua Bucureşti 11. “U” Cluj-Napoca Divizia A1 - volei feminin 1. CSV Tomis Constanţa 2. Ştiinţa Bacău 3. CS Dinamo Bucureşti 4. CS Volei Alba Blaj 5. CSM Bucureşti 6. UNIC Piatra Neamţ 7. Medicina Tg. Mureş 8. CSM Lugoj 9. SCM “U” Craiova 10. CSM Sibiu 11. “U” Cluj-Napoca

Liga Naţională - handbal feminin 1. Oltchim Rm. Vâlcea 2. HCM Baia Mare 3. “U” Jolidon Cluj 4. HC Zalău 5. Corona Braşov 6. CSM Bucureşti 7. Dunărea Brăila 8. HCM Roman 9. SCM Craiova 10. CSM Ploieşti 11. Danubius Galaţi

10 11 11 10 11 11 10 11 11 11 11

10 8 6 5 6 5 5 4 2 1 1

35 33 31 29 28 27 26 25 25 24 22 19 17 16 0


SPECIAL special

16

Îndrăgostiţii îşi împărtăşesc iubirea: de la cadouri scumpe la căsătorie

De Sfântul Valentin

Doar o săptămână ne mai desparte până la ziua în care se sărbătoreşte iubirea. În cinstea Sfântului Valentin, în Statele Unite, dar şi în Europa, pe 14 februarie, îndrăgostiţii îşi împărtăşesc odată în plus sentimentele, îşi dăruiesc cadouri şi îşi jură iubire veşnică. Andreea Dincă andreea.dinca@lupamea. ro În Craiova, comercianții, florarii sau patronii de restaurante sunt cei care au cel mai mult de câștigat. Și ofițerii de stare civilă din cadrul Primăriei Craiova se așteaptă ca cererile pentru solicitarea cununiei să fie mai multe în această lună. Sfântul Valentin este un martir creştin, în jurul căruia s-au dezvoltat adevărate legende care vorbesc despre protejarea îndrăgostiţilor, mai ales în spaţiul catolic. În secolul trei, Valentin ar fi fost episcop la Interamna. Legenda spune că a cununat un creştin cu un pagân şi dăruia flori tinerilor îndrăgostiţi. Pentru că asigura cununia religioasă a cuplurilor de tineri, ceea ce încălca legile impuse de împăratul Claudius, a fost condamnat la moarte şi executat. Potrivit altei legende, Valentin a fost un simplu preot care îi proteja pe creştini de persecuţii, motiv pentru care a fost întemnițat. Acolo a convertit-o la creştinism pe fiica temnicerului, căreia i-a trimis şi o scrisoare de dragoste, nesemnată, înainte de execuţie. Data execuţiei pare să fi fost 14 februarie. Sfântul Valentin este celebrat și de calendarul ortodox, însă este prăznuit pe 16 februarie, dar ziua nu are aceeaşi semnificaţie ca la catolici. După numai 10 zile de la Sfântul Valentin, românii își au propria sărbătoare tradițională a iubirii, Dragobetele.

Magazinele de bijuterii din Craiova au primit deja comenzi pentru Sfântul Valentin

Românii au preluat de ce-

va ani sărbătoarea Sfântului Valentin. Prilej de sărbătoare, de împărtășire a iubirii, dar și de profit pentru cei care vând obiecte cu însemnele iubirii. Magazinele craiovene au fost deja aprovizionate. De la inimi de plus inscripționate cu mesaje de iubire, la ciocolată fină sau șampanii scumpe, lumânări parfumate pentru o seară romantică sau bijuterii costisitoare cu diamante sau safire. “Vindem foarte multe bijuterii în această perioadă. În special medalioane în formă de inimioare, din aur alb, cu pietre scumpe. Și inelele sau verighetele au mare căutare. Foarte mulți tineri au venit

deja să comande inele de logodnă, pentru ca noi să avem timp să le aducem sau să le modificăm diamantul în funcție de preferință. Oferim și reduceri însemnate, oferim garanție pentru originea, calitatea, valoarea pieselor sau caracteristicile pietrei. Prețul unei bijuterii diferă în funcție de gramaj sau model, poate porni de la 500 de lei ”, a povestit Marius Damar, bijutier din Craiova.

Rezervările la restaurant au început

Și localurile craiovene au început deja pregătirile pentru ziua îndrăgostiților. Me-

niurile și ofertele speciale au fost deja create, iar rezervările au început să curgă. Localurile vor fi decorate special pentru acea seară. Pub-urile au rezervat pe lângă meniuri speciale și concursuri și activități pentru clienți. “Am pregătit ceva cu totul special pentru acest an. Friptură de vițel cu garnitură de legume sau salată de fructe de mare, iar ca desert prajituri de ciocolată cu fistic, în formă de inimă, cu glazură de căpșuni și înghețată. Din partea casei vor avea la dispoziție cafea și cocktailuri”, a povestit Marian, bucătar la unul din localurile craiovene. Cei care doresc să mai găsească o masă la

localurile de “fițe” trebuie să se grăbească.

Florile sunt la mare căutare

Și florarii craioveni au început deja comenzile pentru Sfântul Valentin. Au comandat lale din Olanda, au primit comenzi de aranjamente florale exclusiviste, în coșuri de răchita, cu trandafiri roșii, frezii și crini. Un buchet de 15 trandafiri se vinde acum la 135, 150 de lei, un aranjament în formă de inimă la 750 de lei etc. Cea mai scumpă floare de pe piață în momentul de pe piață este orhideea imperiala adusă din

Orient, al cărei preț variază între 45 și 100 de lei, în funcție de mărime, pentru care florarii craioveni au primit deja oferte. În fiecare an, în preajma Sfântului Valentin numeroase cupluri aleg să își oficieze iubirea. La Evidența Populației din Craiova patru cupluri au depus deja cereri pentru căsătorie. Află mai multe pe www.lupamea.ro

lupa  

lupa mea asdasdas ads sad

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you