Page 1

LØRDAG 12. APRIL 2014. 2. SEKTION Viborg Stifts

DetGodeLiv

NINNA BACH JOHNSEN HAR I SYV ÅR BESTYRET MOR’S KAFFEBAR I VIBORGS MIDTBY:

HJERTEVARM KAFFEMOR

/ 2-3


02 / Lørdag 12. april 2014

Det Gode Liv

Det Gode Liv

Ninna Bach Johnsen har bestyret Mor’s Kaffebar i Viborgs midtby i de seneste syv år. Foto: Troels Frøkjær

Fakta1

Mor’s Kaffebar {{ Ninna Bach Johnsen {{ 60 år {{ Har bestyret »Mor’s Kaffebar« i syv år {{ Gift med Carl-Erik Johnsen, 63 år, som arbejder hos Danish Crown i Herning {{ Tidligere tjener på Hammershøj Grill- og Bodega {{ Arbejdede tidligere med køkken og rengøring hos Nato i Finderup {{ Har mange stamkunder som kommer dagligt Mor’s Kaffebar har ligget i Gravene i 11 år. Her er højt til loftet og kaffe på kanden.

ri.dk e l alrgfolkeblader på g Pww.vibo billed eside w

e m fler em Se res hj vo

{{ Laver 10-30 portioner af dagens ret, flest omkring den 1. i måneden

Ninnas hjertevarme kaffebar

Varme. Hos Mor’s Kaffebar i Viborg kommer man for kaffen, øllene, rundstykkerne og den varme gammeldags mad, men mest af alt for selskabets skyld. Mor’s Kaffebar er for mange en pause fra en hård tilværelse.

det andet. Men tag ikke fejl af mig - hvis ikke de kan opføre sig ordentligt eller bliver for fulde, så ryger de ud. Narkomanerne er heller ikke særligt velkomne her,« fortæller hun med fasthed i stemmen.

Af Troels Frøkjær troelsvsf@gmail.com

viborg: Ninna Bach Johnsen hedder hun. Madmor, kaffesøster og det tålmodige varme medmenneske, der på syvende år bestyrer »Mor’s Kaffebar« i Gravene 36 midt i Viborg. Her er alle velkomne. Eller i alt fald alle som kan opføre sig nogenlunde ordentligt. Her drikker man af flasken, og Caffe latte har man aldrig hørt om. I hjørnet står nogle spilleautomater, og fra køkkenet lugter der af mad, som - nå, ja - som vor mor lavede den. »Jeg skal ikke prøve på at stille an med »sådan noget moderne noget, med salat og den slags,« fortæller Ninna Bach Johnsen. »Det vil de ikke ha’! Og så skal der altid være kartofler til. Jeg kan godt »få lov« at lave en enkelt risret i ny og næ. Men der skal også være kartofler til. Sådan er det bare!« fortæller Ninna Bach Johnsen med et smil, der viser megen varme og tålmodighed med stamkunderne, der for de flestes vedkommende ikke tilhører gruppen

To år mere så er det slut

Anette Busk er stamgæst hos Ninna. Hun kommer mest for det gode selskab. Hun er en af Ole Manns »tøser«, men kæreste med Lars Møller, som også holder meget af stedet.

af byens spidsborgere. »Du må være en tålmodig dame?«

»Det er jeg også, og så er jeg ret god til at lade ting gå ind ad det ene øre og ud ad

»Madmor« fortæller, at hun har et skarpt skel mellem arbejdsdagen i kaffebaren og privatlivet. »Det er nødvendigt,« fortæller hun. »Ellers bliver det for meget«. »Så du må ikke skrive, hvor jeg bor,« beordrer den 60-årige viborgenser. Ninna Bach Johnsen har tidligere arbejdet flere forskellige steder. Gennem en længere årrække eksempelvis på Hammershøj Grill- og Bodega. »Efterhånden som jeg er blevet ældre, kan jeg ikke holde til den slags arbejde. Jeg havde typisk arbejdsdage, der startede klokken 10 om formiddagen og sluttede, når vi lukkede klokken tre om natten. Nogen gange orkede jeg ikke at gå hjem og sad ved et bord og sov,« fortæller Ninna Bach Johnsen. »Den slags slider urimeligt meget.« Det er Ninnas mand Carl-Erik Johnsen, der formelt ejer kaffebaren. Han arbejder til dagligt på Danish Crown i Her-


LØRDAG 12. APRIL 2014 / 03

Det Gode Liv

ning. »Nu er Carl-Erik 63, så om to år holder vi. Så gider vi ikke mere.« Så skal tiden bruges på familien og campingvognen samt deres fælles passion billard.

Den gamle købmand Ole Mann er en af stedets stamkunder. Han er kommet her hver dag i 11 år. »Jow, det er jo et udemærket sted bortset fra den elendige servering,« siger han højt, så han er sikker på, at Ninna hører det. Han er en lun og varm fætter ham Ole Mann. Det er tydeligt at mærke. 59 år er han, og det kan ses, at ikke alle årene har været lutter lykke. Ole Mann har været købmand i Thorsø ved Hammel, »gift og børn og hus og det hele,« som han udtrykker det. »Men skilsmissen tog hårdt på mig og fik det hele til at ramle lidt efter lidt, og så blev jeg lidt for tørstig«. Ole Mann hygger sig med »tøserne« og »mangler ikke noget« ifølge eget udsagn. »Jeg drikker ikke så meget længere, som jeg har gjort,« fortæller han. »Jeg drikker langsomt. Kan godt være en time om en bajer, så det bliver ikke til mere end en syv-otte stykker til daglig,« fortæller han.

Det Gode Liv

»Så tager jeg bussen hjem. Men når tøserne og jeg rigtig holder fest, så er det hjem med en taxa midt om natten«.

»Jeg ringer til avisen« Anette Busk på 43 år er en anden stamkunde. Hun synes, det er hyggeligt at komme her og få en øl eller et rundstykke. Anette Busk er hjemmegående og drikker ikke øl hver dag. Hun er uddannet social- og sundhedshjælper og stammer oprindeligt fra Roskilde. Hun er egentlig mest en hestepige, fortæller hun, men bruger nu mest tiden på venner og familie. »Jeg kommer her ikke hver dag,« fortæller Anette Busk. Men det gidder Ninna ikke høre på: »Åh hold dog op. Jeg ringer fandme til avisen, den dag I ikke dukker op,« og alle slår en højlydt fælles latter op.

Den eneste forskel på Mor’s Kaffebar og en varmestue er, at her betaler man for mad og drikkevarer

»

NINNA BACH JOHANSEN, bestyrer på Mor’s Kaffebar

Ole Mann er en af kaffebarens mange stamkunder. Han kommer praktisk talt hver dag for at lege med »tøserne,« få varm middagsmad og en bajer eller to.

Ninnas hjertevarme kaffebar  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you