Page 1

KG KG

FEST ESTIIVAL VAL PREFIX IMPROVE RAKA RÖR BRACE FOR IMPACT THE FALSE SHEPHERD J-K GARCIA AMIGA * SÄNDS DIREKT I ÖPPNA KANALEN * Ö P P E T

H U S 18- 21

INTERNATIONELL PROFIL: UTSTÄLLNING OM NORDIRLAND * ÅK 1: HÅLLBAR UTVECKLING * ÅK2: ESTETISK KOMMUNIKATION: FOTOUTSTÄLLNING * ESTETER I ÅK 2 STÄLLER UT SCHYSST BYST * UF-FÖRETAG, GYMNASIEARBETEN GRAFISK PROFIL: GRAFITTIVÄGG UTANFÖR ENTRÉN

CULTUREN 4 MAJ KL.18-21

F RI E NT RÉ , DRO G F RI T T

1


Redaktion.

Alvina Rickardsdotter Jag brinner för djurrättsfrågor och gör allt jag kan för att sprida information och kunskap kring alla typer av djurindustri. Jag som person är väldigt envis och färgstark, min absoluta dröm är att förändra djurhållningen och sedan leva med gott samvete som konstnär.

Melina Juslin Jag kan hela texten till “Mister Cool” och tycker om att äta cornflakes tillsammans med O´boy. När jag åker bil själv brukar jag lyssna på Nyan Cat Theme och jag är en jävel på Mario Kart.

Max Öberg Jag heter Max Öberg och är en 18-årig elev på Kopparlundsgymnaiset. Jag har bott i Västerås i hela mitt liv. Har alltid gillat tvspel, inte bara att spela dom men också hela spelindustrin. Mina styrkor? Skulle nog säga att jag är en att rolig kille att hänga med. Mina mål just nu skulle vara att försöka få godkänt i alla ämnen. 2


Gabriella Granlund -Jag gillar katter.

Ida Sainmaa Chokladberoende punk-trummis från byhålan Surahammar.

Rebecka Scheibe -En bra utekväll bör alltid börja med “Cha Cha Slide”

3


Sandra Haraldsson, 18 år gammal. Om fem år ser jag mig själv utbildad och jobbar med det som jag brinner för, grafisk design och konst. Jag är en väldigt driven person som gillar att se projekt växa från grunden. Att se en idé bli till någonting mycket större. Jag älskar musik och har alltid spelat i band eller själv. Jag har ibland svårt för att ta emot kritik om det inte är konstruktivt då jag inte gillar när folk ska ”bestämma över mig” utan anledning. Elon Paulsson Hej, jag heter Elon Paulsson och jag är 17 år. Mina syrkor är min vinnarskalle i balans med att jag bryr mig väldigt mycket om folk i min omgivning. Min största svaghet är att jag ibland kan ha dåligt tålamod. På fritiden tycker jag om att träna och umgås med vänner.

Sofia Carlsson Jag är en person som sällan tackar nej till att hjälpa till, det går alltid att lära sig hur man löser ett problem. Har jag tagit på mig en uppgift går jag all-in och gör mitt bästa. När jag inte är i skolan är chansen stor att jag är i kyrkan och hjälper till med något eller bara träffar vänner. Om 5 år tänker jag att jag fortfarande pluggar, men då till församlingspedagog, om jag inte hittar på något annat skoj.

4


Anton Storm Jag är man med höga ambitioner. Har en strävan över att kunna jobba med kritik mot andra samt skådespel. Har redan uppfyllt andra drömmen då jag är med i Tårtgeneralen. Titta intensivt i basketscenen, blinka ej för då kan ni missa mig

Amanda Wirlander Jag heter Amanda Wirlander och att skriva noveller/ böcker och filmmanus är något jag brinner för. Att berätta en historia om olika händelser med olika karaktärer är något jag verkligen tycker om att göra. Om fem år då har jag fullt upp med produktionen av en spelfilm eller serie för typ SVT (om allt går som jag vill).

Nicklas Stoor Estetjävel.

5


Felicia Bjรถrkman

Abigail Rivera

6


Marie Andersson Stackbom Gymnasielärare i en massa ämnen. Har undervisat dessa fantastiska unga vuxna de senaste tre åren.

MP2MAGASIN Är ett fördjupningsarbete i kursen Medieproduktion 2. Grundkunskaperna från åk. 1 Tidningsprojektet har fått dammats av igen. InDesign, Illustrator, Photoshop, typsnitt, justering, montera, filformat, upplösning... Eleverna har fått uppdraget ”Bildreportage” och fått välja ämne och utformning helt själva. Vi pratar Layout, tittar på goda förebilder och inspireras av nutida magasin. Vi trycker upp varsitt exemplar av detta magasin i en trycktjänst online som heter Blurb. com och pratar även om Self-publishing och vad denna typ av kunskap kan användas till även om man inte arbetar proffessionellt med grafisk design.

7


Redaktion Skriv, skriv, skriv, skriv Amanda Wirlander

9

LoL, E-sports Elon Paulsson

14 18

Foton Rebecka Scheibe

24

Musik För Solidarietet Gabriella Granlund

28

Call Cat, Barbiepunkband från Västerås Sandra Haraldsson

33

Auschwitz Melina Juslin

39

Inget djur är ditt att äta Alvina Rickardsdotter

48

Teater som jobb? Anton Storm

56

Om Kreativitet Nicklas Stoor

59

Dreamhack Max Öberg

64

Att jobba på ABF Ida Sainmaa

68 70 80

Innehåll

Inte som du tror Sofia Carlsson

Poesi i hjärtat Felicia Björkman Korsord Sofia Carlsson

8

2


Skriv, skriv, skriv, skriv Text och bild: Amanda Wirlander

9


I skolan ska du skriva, på jobbet ska du skriva, du ska skriva formellt, du ska skriva enkelt, du ska skriva informativt men beskrivande, du ska skriva bra. De flesta hatar när man ska skriva något för att man måste och då ska du oftast skriva om något du inte bryr dig om för fem öre. Du ska skriv om vad Karl den IV Gustaf åt till frukost innan han dog eller hur många lådor du flyttat på. En gång i grundskolan i åttan fick min klass skriva en berättelse, helt fritt. Uppgiften var att skriva en novell, de flestas slutade efter en A4, jag hade åtta A4 och var inte klar i tid. Det var första gången jag fick ett A på någon uppgift. Jag läste mycket och några år innan den uppgiften tänkte att jag kanske kunde skriva något jag med.

10

Jag började skriva fantasy eftersom jag bara läste fantasy då men jag upptäckte snabbt att jag kopierade saker från de berättelser som jag läst innan. Jag försökte skriva romantiska tragedier men det gick inte för där fick jag samma problem. Många säger att man ska skriva det man tycker om att läsa men i mitt fall är det tvärt om, jag skriver det jag nästintill hatar att läsa. Jag skriver kriminalare, inte mord deckare, kriminalare. Jag skriver det jag älskar att titta på på tv men som jag hatar att läsa. Mord är intressant att se på tv men så komplicerat att skriva att man ger upp efter ett tag när man inte vet hur man ska sluta berättelsen. Personligen förstår jag inte hur Camilla Läckberg och Agatha Christie klarade av att ge ut så många mordmysterier.


När man vill börja skriva skönlitteratur så är det två “hinder” man måste ta sig förbi, det först är vilket perspektiv man skriver bäst inom. Skriver man bäst utifrån jag perspektiv eller tredjepersonsperspektiv? Hitta ditt perspektiv. Det första perspektivet man börjar skriva i är väldigt ofta inte det som man sedan föredrar över alla andra. Jag började med jag perspektiv och det funkade till just den berättelsen men senare har jag insett att jag skriver bättre i tredjepersonsperspektiv. Andra hindret man måste ta sig igenom är vilken typ av stil eller genre man vill skriva inom. Du kanske är som jag och är bäst på att skriva något du hatar att läsa eller så är du jättebra på att skriva det du älskar att läsa. Problem som kan uppstå när du skriver kan vara skrivkramp, alltså att du har idéer i huvudet men att du inte får ner det på papper eller in i datorn. Mitt tips är då att sätta sig

ner och läsa, det kan krävas att man läser en hel bok eller bara några sidor för att krampen ska lossna. Om men däremot inte har några idéer men verkligen vill skriva så har jag inget bättre tips än att vänta ut det. Att gå ut och sätta sig på till exempel på ett torg och titta på folk i någon timme kan hjälpa ibland.

11


12


MP2 MAGASIN

13


14


LoL-E-sports League of Legends är ett datorspel som har funnits sedan 2010. Det är för tillfället och har varit dom senaste åren världens populäraste datorspel. Det är inte bara ett datorspel som folk spelar på fritiden för att ha kul, utan även en sport. Ungdomar som har spenderat väldigt mycket tid på spelet och såklart har talang har tagit nästa steg och gjort om sin hobby till sitt yrke. Med miljontals tittare världen över så blir scenen väldigt intressant för företag och entreprenörer. Pengar börjar flöda in och helt plötsligt så kommer det mer och mer lag och konkurrensen blir hårdare och hårdare. Inom League of Legends e-sport finns nu 4 stora regioner; Na (north america), Eu (Europe) Lck (Korea) Lms (China). Na och Eu är mest aktuella för oss i västvärlden och därför lite mer intressant..

15


På senaste tiden har det uppstått ett problem i Europa. Pengar. Spelarna här i Europa får inte tillräckligt betalt. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med investerare eller folk som vill satsa på att få E Sporten att växa tyvärr. Vad gör spelarna då? Jo dom flyttar såklart, till Nordamerika där lönerna är så otroligt mycket högre och där man bor och lever i ett klimat som är varmt året om. Det blir då en fråga om lojalitet, många spelare i Europe måste välja mellan stolthet och pengar. Det blir dock svårare för varje år som går eftersom att pengarna blir sämre och sämre samtidigt som dom blir bättre och bättre i Nordamerika. Alla spelare i Europa har nog någon gång tänkt tanken på att flytta i alla fall. Med tanke på att en Esportkariär är så kort och osäker är det svårt att tacka nej till ett erbjudande som kan mer än fördubbla din lön.

16


17


Inte som du tror 18

Under konfirmandlägret på stiftsgården i Rättvik kom konfirmanderna varandra närmre.


I Tillberga församling händer mycket roligt under konfirmationstiden. Konfirmanderna har både ätit bibel och lärt sig be, men också lekt lekar och tittat på film. I slutet på augusti 2017 fylldes Västerås domkyrka av blivande konfirmander och assistenter. Alla åttondeklassare i Västerås var inbjudna till konsert med Oscar Zia. I folksamlingen hördes en av 14-åringarnas nyfikna fråga, “men Oscar Zia får väl inte vara i kyrkan, han är ju bög?!”. Nu har konfirmandtiden pågått i flera månader och i maj är det konfirmation, iallafall för Tillbergas konfirmander. Konfirmanderna träffas ungefär en helg och en torsdag i månaden och har hunnit lära sig en hel del. Bland annat har konfirmanderna lärt sig om bön, kärlek och bibeln. De har fått höra att det inte går att be “fel” och har ätit bibelns böcker, med en godis som symbol för varje bok. De har också gjort sitt bästa med att få tillbaka tandkräm i en tandkrämstub, vilket var lika lätt som att ta tillbaka något man sagt till någon.

Konfirmanderna lär sig mycket på sina träffar. Bland annat har de lärt sig om bön och hur man kan be. 19


Ibland hittas det på lite småfåniga övningar. Under ett pass står Elin Fridström och speglar Vincents rörelser.

Varje konfirmandpass i knektgården börjar med en sångstund.

Ganska ofta får konfirmanderna göra något mer kreativt. 20


Kyrkan är en plats där man får vara sig själv”

21


I den lilla konfirmandgruppen 채r det l채ttare att l채ra k채nna alla.

22


sson

, bil Text

arl fia C o S av tion a r t s h illu

d oc

23


We grow neither better nor worse as we get old, but more like ourselves

24


25


The wheel is come full circle

26


Bilder av Rebecka Scheibe 27


MFS

Musik För Solidaritet

Dessa bilder är tagna under två spelningar: Kulturkrock och Mentalistid. Båda spelningarna höll hus i Växhuset, Västerås och presenterades utav MFS Musik för Solidaritet. MFS är en grupp av sex personer som är engagerade i musik som bestämde sig för att Västerås behöver flera spelningar och mera musik. Kulturkrocks mål var att blanda flera olika genrer i en och samma spelning, allt från rock till indie. Mentalistid blev enbart fokuserad på genren punkt. I framtiden har dom planer om att göra fler spelningar inriktade på andra genrer. Dennis Hammar-Olah

28


™Att skapa gig och skapa en gemenskap bland de musikintresserade i stan var nog det första vi tänkte på att göra. Efter att vi spånat länge på vad som saknades så kom vi på att den potentialen som fanns i den här idén lämnade rum för mycket andra idéer, såsom vår syn på solidariteten. Vi tänkte att vi kunde samla in en mindre peng från alla vid inträde och sen oavkortat ge alla pengarna till diverse fonder för en bättre värld. Numera ser vi detta som den viktigaste punkten i de spelningarna vi har, men vi har såklart samma prio på gemenskap och kultur. It’

s all f

un!

Arvid Winterquist

29


När det kommer till framtida spelningar så planerar vi på att sätta nästa gig i sommar. De aktuella planerna just nu är att ha hela festivalen utomhus på framsidan av Växhuset för lite mer ”sommar-feels”. Att ha ett gig utomhus kräver betydligt mycket mer förberedelser än att bara boka en lokal då vi fortfarande kommer att ta någon typ av inträde, men vi ska försöka lösa det så gott vi kan. När det kommer till positiva och negativa saker kring det här arbetet så skulle jag nog antyda att det positiva kraftigt väger över det negativa. Visst, det är mycket arbete både med förberedelser och det vi gör på plats, men det är sjukt värt det. All positiv kritik, alla skön musik, allt skönt folk, all gratis pizza. Det tråkigaste med arbetet måste nog vara när band beter sig jävligt(vilket vi har fått en god bit av), men de banden skriver vi bara in på någon cool no-entry lista.

William Ulff

30


de se att ja r ö b n e g li k r e v FS när vi M a p a k s t t a n na gig där é g id e a r ö g le il v i ”Vi kom på V t graven. o m k ic g n e c s ik s spela.” k Västerås mu c fi t io id n e r a m inte v vem som helst so Det roligaste av allt är nog att se responsen från folk som känner exakt likadant som oss - att musikscenen långsamt dör. De typerna av människor har en sån enorm uppskattning till det vi gör, vilket betyder allt för oss. Hittills har allting gått helt toppen och vi nästintill inte haft några problem alls bortsett från några sömnlösa nätter. Alltså målet som vi har ligger någonstans långt bort i horisonten bland drömmarna om att spela förband till någon häftig orkester, men vi firar varenda millimeter vi rör oss framåt. Vi är inte ett dugg missnöjda med det.” - William Ulff

David Löf Viviana Celsius Wilmer Hultgren Söderberg Rasmus Hamrin

31


KG G K

FEST ESTIIVAL PREFIX IMPROVE RAKA RÖR BRACE FOR IMPACT THE FALSE SHEPHERD J-K GARCIA AMIGA * SÄNDS DIREKT I ÖPPNA KANALEN * Ö P P E T

H U S 18- 21

INTERNATIONELL PROFIL: UTSTÄLLNING OM NORDIRLAND * ÅK 1: HÅLLBAR UTVECKLING * ÅK2: ESTETISK KOMMUNIKATION: FOTOUTSTÄLLNING * ESTETER I ÅK 2 STÄLLER UT SCHYSST BYST * UF-FÖRETAG, GYMNASIEARBETEN GRAFISK PROFIL: GRAFITTIVÄGG UTANFÖR ENTRÉN

CULTUREN 4 MAJ KL.18-21

FRI E NT RÉ , DROGFRITT

32


CALL CAT BARBIEPUNKBAND FRÅN VÄSTERÅS

Call Cat är ett barbiepunkband från Västerås som består av sångerskan Agzy Pop, gitarristen Loco Linn, trummisen Krazy K och basisten Sassy Zandra. Bandet har varit aktiva som Call Cat i ungefär två år nu och medverkat i många olika projekt, spelningar och gig runt om i Sverige. Band som Call Cat inspireras av är Bikini Kill, Browsing Collection, Tiger Bell, Heavy Tiger och även den vanliga mainstreampopen som går på radion. Bandet bildades för fem år sedan och spelade under namnet By The way. Loco Linn och Sazzy Zandra som egentligen heter Linn och Sandra utanför sina artistnamn är systrar som började spela tillsammans med en tjej som heter Tove Danielsson. Tove spelade keyboard under hela perioden bandet hette By The Way men hoppade när de la ner By The Way och startade Call Cat istället.

Call Cat har alltid varit inspirerade av Riot Grrrl-rörelsen som handlar om att tjejer ska våga ta plats och ifrågasätta samhällets strukturer och normer. På ett humoristiskt sarkastiskt sätt har Call Cat skrivit låtar som handlar om idiotiska män och tv-serier. De har även släppt flera seriösa låtar som handlar om invandringspolitiken och systerskap. För Call Cat är image och kläder en hög prio. “Vi vill att när vi kommer till en spelning ska alla veta exakt vilka vi är”- säger Loco Linn. De vill bli ihågkomna som ett band med attityd men även att man inte behöver gå runt med svarta kläder och nitar för att spela punk. 33


Call Cat kommer alltid skratta åt folk som tycker att de är löjliga och kommer aldrig sluta för att någon annan säger att de ska göra det. Allt det som de gör har en bakgrund och ett syfte som folk som är intresserar sig av bandet kommer förstå.

”Punk går inte att beskrivas endast som en genre. Det är så mycket mer!” - Linn Haraldsson. Punk har alltid handlat om att provocera samhället och ifrågasätta saker man tycker är fel. Men är det verkligen punk om man gör exakt samma sak som alla andra punk-band har gjort genom tiden? Att istället provocera punkarna och alla andra har vart ett mål för Call cat. Att våga gå runt med rosa klänningar och glittriga kjolar är inte fel och detta vill Call cat trycka på. Genom tiden har Call cat vart nominerade i manifestgalan, släppt singlar, spelat in musikvideor, vart med i i radio, spelat runt om i hela Sverige och släppt debutalbum.

34

Punk har alltid handlat om att provocera samhället och ifrågasätta saker man tycker är fel. Men är det verkligen punk om man gör exakt samma sak som alla andra punkband har gjort genom tiden?

Genom tiden har Call Cat varit nominerade i Manifestgalan, släppt singlar, spelat in musikvideor, vart med i i radio, spelat runt om i hela Sverige och släppt debutalbum.

Att istället provocera punkarna och alla andra har vart ett mål för Call Cat. Att våga gå runt med rosa klänningar och glittriga kjolar är inte fel och detta vill Call Cat trycka på.

Call Cat kommer alltid skratta åt folk som tycker att de är löjliga och kommer aldrig sluta för att någon annan säger att de ska göra det. Allt det som de gör har en bakgrund och ett syfte som folk som är intresserar sig av bandet kommer förstå.


35


36


37


38


AUSCHWITZ

Bilder av Melina Juslin

39


Skylten”Arbeit macht frei” sitter över ingången till Auschwitz I men i många filmer framstår det som att skylten finns vid Birkenau.

Det var nästintill overkligt att det området som idag är så tyst och lugnt en gång i tiden gjort sig skyldig till att bli en av världens hemskaste platser. 40


41


Mellan två block ligger death wall där tusentals människor sköts till döds.

Trapporna i dom olika byggnaderna var gropiga och böjda efter alla som gått i dom, både turister och fångar. 42


43


44


Det var väldigt jobbigt att se namn och ansikte på några av dom 6 miljoner människor som mist sina liv under förintelsen. 45


46


47


Inget djur är ditt att äta. Allas historia om hur de blev vegetarian är unika, det här är Ellas historia: “Hösten 2014 skaffade min familj två katter”, det var första gången Ella och hennes familj skaffade husdjur. Ella berättar hur länge hon velat ha katter, hon berättar hur katterna blivit som hennes barn. “Vi döpte katterna till Selma och Moa”, Ella klickade bäst med Moa. Det blev hennes favoritkatt. Ella vrider sig i soffan, kollar ut genom fönstret i sitt vardagsrum och tar ett djupt andetag. Hon börjar berätta att ungefär ett halvår efter familjen skaffat katterna var det cruising i Fagersta där hon bodde. Katterna var ute hela den dagen, Ella sitter i sin säng i Fagersta.

Ella Engström är 17 år och går musiklinjen på gymnasiet. Hon bor i Västerås tillsammans med hennes flickvän. Ella har ett stort intresse i vegansk kost, hon gillar att experimentera med olika former och smaker. Min mamma och pappa var vegetarianer när de va i 25 årsåldern berättar Ella. Efter ett tag slutade de och började äta kött igen. Ellas mamma äter bara kyckling och fisk, medan hennes pappa äter all sorts kött. Det var på det sättet hon stötte på vegetarianism. Ella berättar även att hennes mamma lagade mycket vegetarisk,

”Jag tyckte verkligen inte om att äta vegetariskt” 48

Ella berättar att hon idrottade väldigt mycket den tiden när de åt som mest vegetariskt hemma. Det enda som cirkulerade i Ellas huvud var att få i sig tillräckligt med proteiner för att kunna orka träna mycket och bygga muskler, “Jag trodde att kött var den enda proteinkällan”. Ella tänkte inte alls på att hon åt djur och stöttade djurindustrin, men efter ett tag blev vegetarianismen mycket mer uppmärksammad och Ella började läsa på mer om köttindustrin.

”Jag åt fortfarande kött, men var medveten” En tid efter det berättar Ella att hon skaffade en kompis som var vegetarian och då blev hon ännu mer medveten.

”Jag satt i mitt rum och packade inför en resa med mitt fotbollslag” Ella berättar hur hennes bror bara hade klivit in i hennes rum. Edvin som Ellas bror heter kollade på Ella och berättade att Moa hade blivit påkörd. “Min första tanke var att han skämtade, men sen kollade jag på honom länge och såg att han grät. Då förstod jag att det var på riktigt”. Ella berättar att hon blev så ledsen, hela familjen var ledsna. Efter 15 minuter kom polisen in i deras hus med en svart sopsäck. Polisen frågade om de ville se katten Moa en sista gång, det ville hela familjen. Polisen tog Moa ut ur påsen och lade henne på köksbänken, där låg hon med blodigt huvud och öppna ögon. Då fick Ella en tankeställare…


exempel bara äta potatisgratängen och salladen och brödet och strunta ”Varför blir jag ledi köttet berättar Ella. “Däremot är sen när just detta det kämpigare att vara vegan, då djur ligger här, när det ofta är animaliska produkter i det dagligen äts djur mat. Ofta finns det grädde, ost eller utan eftertanke” ägg i maten”. Ella berättar att det går framåt för veganismen och att Ella berättade att hon inte visste det kommer nya produkter som så jättemycket om djurindustrin innan hon själv blev vegetarian. Hon är veganska varje gång en går till affären. Det gäller bara att leta och berättade att hon fick veta lite om hitta rätt butiker. Att vara vegan och djurindustrin i skolan när de läste äta på restaurang kan vara lite svårt, om hållbar utveckling. ofta kan en säga att en är vegan och Jag frågade Ella om hon tycker att vill ta bort de animaliska produkdet är lätt att vara vegetarian/ vegan i dagens samhälle. Hon berätta- terna i maträtten en vill ha. Ellas de att hon tycker att det var lätt att tips är att en kan prata med kocken vara vegetarian för att det ofta finns om hen kan göra en vegansk rätt på plats. “Det finns även många restauvegetariska alternativ på restauranger. Det är ett stort utbud av bra ranger som har mycket veganskt på menyn, även där gäller det att hitta och god vegetarisk mat i matbutirätt”. ker. Om en är vegetarian och är på TEXT&FOTO: Alvina Rickardsdotter middag hos en släkting så kan en till 49


S I G R I D.

50


S E L M A. Sex snabba frågor om Ella Engström: Favoriträtt- Avokado sushi Favorit proteinkälla- Tofu Favorit vego-sida för snacks och mat- Vet ej Odlar du något själv?- Nej, men gjorde när jag var liten Favorit djurrätts-sida- www.Djurfabriken.se Favorit vego-person- Richard Hellgrén, “Han lagar fett god mat”

51


Att vara vegetarian gör kroppen gott.

Richard och Marie gosar med varsin höna, Polly till vänster och Solväj till höger.

Marie Hellgrén och Richard Hellgrén är ett gift par som bor i Fagersta tillsammans med sina åtta höns och en kanin. De har tre barn, men alla har lämnat boet och flyttat till egen bostad. Året var 2010 då paret blev vegetarianer, de skulle få besök av Maries vän från tiden de pluggade på högskolan. Ellinor som vännen heter var vegetarian och det betydde att Richard, som är utbildad kock lagade en helt vegetarisk rätt inför besöket. “1987 började jag på kockutbildningen på folkhögskolan i Skinnskatteberg, redan där stötte jag på många vegetarianer samt veganer”, Richard berättar att hans intresse för den vegetariska och veganska maten växte fram redan på högskoletiden. 52

Under middagen med Ellinor berättade hon hur kroppen plötsligt börjat fungera bättre efter att hon slutat äta kött. Marie och Richard berättade hur hennes resa från köttätare till vegetarian verkligen var inspirerande. Richard har haft mycket problem med stela leder och ont i ryggen under långa perioder, Ellinors goda ord om vegetarianism fick honom att vilja testa och se om han också kunde bli friskare. Eftersom att Richard och Marie bor ihop så kände de att det lika gärna är bra att båda blir vegetarianer, till och med barnen blev vegetarianer. Richard berättar att han kände skillnad i sin kropp, han orkade mer och kände att han kunde hantera sin kropp på ett annorlunda sätt. ”Det kändes som att jag blev lättare, utan att tappa vikt”, hans leder blev

betydligt bättre och även ryggen. Jag frågade paret om de blev vegetarianer för ett hälsosamt skäl bara eller om det även låg etiska tankar bakom deras val. “Vi blev vegetarianer för att må bättre och för att Richards stelhet skulle avta” berättar Marie. Hon berättar även att efter ett tag som vegetarianer så växte även det etiska tänket fram,

“Vi vågade inse hur industri-djuren faktiskt har det och att det inte är något vi någonsin velat stödja” berättar Richard. Richard och Marie menar på att fler borde veta hur djurindustrin faktiskt ser ut och


Alla hönsen går i samlad trupp till hönshuset, där finns det god mat som väntar.

sluta blunda. “Jag vet att när jag åt kött så blundade jag exakt lika mycket som alla andra, jag visste hur djuren hade det”, Richard menar att han förstår att personer blundar, eftersom vi lever i en köttnorm. Men att flera som kan borde öppna ögonen och sluta stödja köttkonsumtionen. Paret försöker aldrig driva på att personer som äter kött ska sluta, men när deras vänner och nära kommer över så bjuder de på vegetarisk och vegansk mat. På så sett tycker paret att de ger sina vänner ett gott intryck och faktiskt upplyser sina nära om att en kan bli mätt utan kött. “Några av våra vänner har börjat äta mindre kött och tänka till lite. Vissa har även blivit vegetarianer” berättar Marie.

Marie och Richard är väldigt positiva inför framtiden, då det går framåt för vegetarisk och vegansk kost. De menar att det kommer ta tid att gå från köttnormen till vegonorm, men att vi är påväg i rätt riktning nu. Det finns redan väldigt bra utbud av vegetariskt och vegansk mat i matbutiken,

”Jag ser nästan något nytt varje gång jag är i matbutiken” berättar Richard. Det enda som är svårt är att få bra och kvalitetsfull mat på restauranger, då köttet tar upp de flesta av sidorna i menyn. Marie och Richard ser helt klart ljust på framtiden.

Jag frågade paret vad de tycker är det bästa med att vara vego, de svarade att det är en sådan otrolig variation på maten. Det är väldigt god mat och det finns något för alla. De berättade även att det känns bra i både kropp och själ att inte äta djur och deltagit i djurindustrin.

”Det är en sådan annorlunda mättnadskänsla” berättar Marie. Hon menar att när hon åt kött kommer hon ihåg att hon verkligen kände sin uppblåst och inte behagligt mätt. Medan nu när hon äter vegetariskt och veganskt så är mättnadskänslan mycket lättare och behagligare. TEXT&FOTO: Alvina Rickardsdotter 53


Hönan Solväj älskar att sitta på Maries axlar.

Familjens ut kanin Birk trivs bra bland halmen.

54


Polly och Ester i bakgrunden älskar att gå runt i gräset.

Sex snabba frågor om Marie Hellgrén:

Sex snabba frågor om Richard Hellgrén:

Favoriträtt- Phool gobi aur aloo ka bhaji (indisk rätt)

Favoriträtt- Margherita (pizza)

Favorit proteinkälla- Linser Favorit vego-sida för snacks och mat- min dotters instagram @livrickardsdotter Odlar du något själv?- Vitlök, potatis, ärtor, blåbär, örter och brännässlor. Favorit djurrätts-sida- Köttfri Måndag Favorit vego-person- Mattias Kristiansson

Favorit proteinkälla- Linser Favorit vego-sida för snacks och mat- www.javligtgott.se Odlar du något själv?- Vitlök, potatis, ärtor, blåbär, örter och brännässlor. Favorit djurrätts-sida- Djurens rätt Favorit vego-person- Linnea Claesson

55


Teater so Text: Anton Storm Bild: 4:e Teatern

Jag går in på 4:e Teaterns kontor och träffar Fredrik som är mannen jag ska intervjua. Han har ett stort skägg, och en gubbkeps för att dölja den smått påtagliga skalligheten som börjar växa fram. Det är ett kvavt litet rum som ser ut som vilket fikarum som helst på vilken arbetsplats som helst. Enda indikationen på att det som detta kontor arbetar med är kultur, är den lilla bilden i vykortsstorlek av Shakespeare som sitter fastsatt på kylskåpet. 56

Jag har länge velat arbeta med teater och att få studera bredvid en professionell teatergrupp som denna är ett guldläge för mig, men det är bara en man som än så länge har väckt mitt intresse. Fredrik och jag har arbetat tidigare tillsammans eller snarare är det jag som varit lite extra hjälp åt teatern under en tidigare produktion. Men jag kan fortfarande lära mig mycket mer och jag vill fortfarande lära mig mycket mer. Därför har jag satt upp denna intervju som förhoppningsvis kan hjälpa mig och liknande själar som vill ha svar på samma frågor, därför ser jag denna intervju som en vetenskaplig uppsats nästan. Hur skulle du definiera dina uppgifter som teaterchef? Fredriks arbete som chef inom en frigrupp som fjärde teatern är så jobbar jag med mycket dubbla kompetenser. ­—Arbetet som chef är att hålla koll på löner, ekonomin, kontrakt, miljön och den typen av saker. Den konstnärliga biten handlar om konstnärlig planering om vilka föreställningar som ska spelas, varför de ska spelas, den konstnärliga visionen var vi är påväg någonstans medan verksamhetsplanen är mer vad ska vi göra och visionen är varför ska vi göra teater. Vad är det som du försöker gestalta när du sätter upp en pjäs? —Detta är en viktig fråga när man jobbar inom konst och det finns många delar i frågan. Någonting Fredrik jobbar med väldigt intensivt är att göra det svåra talbart. Detta kan handla om döden, sorg, var universum tar slut det kan handla om den stundande katastrofen och hur politiker använder sig utav språket. Jag vill ge möjligheten till publiken att kunna prata om saker som det annars kanske inte haft verktygen att prata om och saker som man kanske inte annars ger sig in i


m jobb? på en fika eller liknande. Där vill man att teatern ska hjälpa och teater i sig är inte intressant för teaterns skull det ska vara ett verktyg som ger en tips om hur man diskuterar med andra, ett demokratiskt verktyg. ’’Grunden med ett demokratiskt samhälle tänker jag är att de kritiskt reflekterar människor’’ Detta är viktigt då vi har ett väldigt icke källkritiskt samhälle. Vad är den svåraste situationen i ditt arbete? —Det är många svåra situationer, olyckor överlag är jag ansvarig för. Men en punkt i 4:e Teatern är att man ska ha nyskriven konst bara. Inga klassiska verk som Hamlet eller liknade, viktigt är att när teatern har premiär så är det en urpremiär. Man kan sätta upp Hamlet eller liknande men då ska den bara utgå från orginalmanus. Det är svårt men väldigt lustfyllt att lösa den biten. Den svåra biten i Fredriks arbete är att ta personalfrågor som en anställd som inte gör sina uppgifter eller när någon har någon sorg som måste bearbetas ifall den nära har dött eller liknande. Det är många frilansare som spelar på 4:e och många vill ju då ha förlängt kontrakt och då måste man fråga sig hur denna föreställning kommer säljas och hur man ska kunna ge ett nej i värsta fall.

Vad har detta samtal givit mig? Något svar om mitt eget Hur anser du att Sverige och Västmanlands engagemang och intresse för svensk teater möjligtvis. kulturutbud ser ut? Jag ser likheter i problematiken med min amatör klassiga skådespelarvinkel men även likheter i vad vi —Ett livfullt kulturutbud med alla olika fria gillar. Men fast dessa likheter ser jag också olikheter kulturföreningar. Något som man märker av i men vad har det lärt mig? Vill jag verkligen jobba med Västmanland är att dansscenen om inte annat är teater, vill jag verkligen bli en skådespelare och om väldigt stark här och att den tar många former i detta fallet är så är detta min framtida arbetsplats? Fredrik län. För teaterns del så kan man känna som teater må ha svarat på frågorna men svaren har han inte själv aktör att det är svårt att samla publik. Det finns ingen hittat på utan den kulturens ande som han sålde sig till mångårig tradition att gå på teater och detta är något när han valde denna värld att arbeta och uttrycka sig som jag tror även västmanlands teater känner starkt. i. Vill jag sälja mig till samma ting och få en röst som Det kan definitivt förändras och hur man kan göra är en annans eller vill jag sälja mig till något annat det så måste man se hur man kan göra teatern till en medvetande? Kanske har jag mer frågor nu än när jag samlingsplats. Vi i fjärde speciellt har ingen sådan påbörjade intervjun men det konstanta letandet efter lokal där man drar människor. Hur man ska förändra svar gör också min existens lite behagligare och därför detta är något 4:e jobbar med men något som det inte tackar jag Fredrik för den nyfikenhet han väckt hos har svar på. mig. 57


58


Kreativitet

Text & Bild: Nicklas Stoor

En illustration av rapparen ’’Lil peep’’ Illustrerad av Nicklas Stoor.

Kreativiet för mig är måla och skriva poesi, men Skapande kan variera och ser ut olika på alla, allt från skapa konst till spela musik, listan är lång. En kan uttrycka sin kreativetet på olika sätt, alla har sitt sätt, oavsett om det är att blanda färgerna på kläderna till att spela gittar. Mitt sätt att vara kreativ är ett sätt för mig att ventilera, på ett hälsosamt sätt, jag brukar oftast sätta mina känslor i fysisk form. Jag har lättare att se vad jag känner och analysera, istället för att jag enbart har en känsla i mitt huvud så kan jag få ventilera ut känslan jag känner just när jag skapar.

Om det är så att jag inte kan hitta eller sortera mina egna tankar finns det folk som hjälper mig med sina ord och sitt sätt och uttrycka sin kreativiet, vilket jag hämtar insperation ifrån. Dem som hjälper mig med detta är att dom håller på med Spoken words, en vid namn Cam Smith som alltid kan sätta känsla på det jag känner.

59


INTERVJU MED MATTIAS HALLGREN, LÄRARE PÅ KOPPPARLUNDSGYMASIET.

Har du nått sätt att uttrycka din kreativa sida? - Allt från välja klädfärger till att spela instrument. Om något, vilket? - Jag tycker att jag får rum att uttrycka min kreativitet i jobbet, för jag måste fundera på hur jag gör saker. Projekten vi gör på skolan som tillexempel olika som temat. Sen på fritiden utan spelar instrument, men det känns inte så kreativt, utan då känns det mer kreativitet när det kommer till resande, som utomhusaktivitet, vilket jag tycker är en mer kreativ sida än klinka gitarr. Jag har en känsla av kreativitet när jag bygger saker på landet tillexempel när man målar.

60

Försöker du använda kreativitet i din vardag? - Jag blir väldigt dålig om jag inte får vara kreativ i jobbet, jag dör lite i själen om jag måste ta ned pappret och måste göra samma sak som förra året i ämnet. Även fast den var kreativ när jag gjorde uppgiften vi ska göra så måste jag ha känslan av kreativitet för att det ska bli bra. Jag försöker också vara kreativ när jag fotar olika saker.


’’And as I tried my best to read between the lines, your lips shape words I try to interpret as lies, only to see the devil behind deep inside the details. As Lucifer found his way back into retail, my dear, he sold us a product we didn’t want to buy’’ Wooden floorboards - Cam Smith

61


62


K

MAGAZIN 63


DREAM

64


HACK

Det Ulitmata LAN Partyt

65


Dreamhack grundades av Dreamhack är en svenskt event Kenny Eklund och Martin Att spela spel med andra som specialiserar sig e-sports Öjes. Dreamhack har också människor har alldrig varitoch spelconventions. Det är många turneringar för många enklare med online gaming erkänt av Guinness Book of där man spela med sina komt.ex. League of legends, Dota Records and Twin Galaxies pisar mot människor runt hela 2, Starcraft 2 etc. Men det som världens största LAN-par- bästa av allt du behöver inte världen. Men inget kan slå ty (LAN är att spela med folk åka utomlands för att uppleva känslan att träffa kompisar som är uppkopplade till samDreamhack eftersom det komi verkligheten spela spel med dom och det finns inget bättre ma lokala nätverk). mer till Sverige i Stockholm och i Jönköping. ställe att göra det och träffa nya personer än Dreamhack. Text Max Öberg

66


67


Att jobba på ABF Marknadsföring, bandbokning och att se till att hela crewet är på plats är en del av Sandra Haraldssons vardag på ABF i Västerås. Sandra har jobbat på ABF i ett par månader. Hon jobbar lite med allt möjligt. Men det hon jobbar mest med är Musikcaféet i Växhuset, där hon håller kontakten med alla inblandade och jobbar med marknadsföring. Sandra jobbar även som arrangör för större evenemang inom ABF, t.ex. kulturnatten och vissa scener på Cityfestivalen i Västerås och andra spelningar. Det är inte bara musik som gäller, andra konstnärliga former får också träda fram. -”Jag tycker att det är både kul och givande. Det ger så mycket erfarenhet och det är bra eftersom att jag vill jobba med det här i framtiden!” Sandra hoppas att hon i framtiden ska utbilda sig inom området och få jobba med det här på riktigt på större företag. Drömmen är att få jobba på större festivaler såsom Sweden Rock och Peace And Love som är hennes favoriter.

68

Sandra Haraldsson.


Sandra utanför ABFs lokal Växhuset. Författare & foto: Ida Sainmaa 69


70


Poesi i hjärtat Text & bild: Felicia Björkman

Poesi är något som har funnits i många århundraden. En konst skapad med vackra ord och djupa meningar. Ett sätt att beskriva känslor och händelser med rim och metaforer som kan tolkas på många sätt. Poesi kommer i så många olika former; från haiku dikter till rim och ord dikter. Att skriva poesi är enkelt om man har ett öppet sinne och en god fantasi eftersom den är väldigt öppen och har inte några gränser, man kan skriva om exakt vad man vill, det tycker iallafall Andreas 24 år.

“Poesi har hjälpt mig genom svåra

tider i mitt liv. Livet är svårt ibland och att kunna få ut sin frustration genom att uttrycka sig med ord och meningar känns så lättande. Det är inte svårt och kräver inte mycket kunskap, det ät bara att använda sig av ord och sin kreativitet. Det finns inget rätt eller fel.” säger Andreas.

“Något som jag börjat gjort är

att alltid bära omkring på min diktbok och en penna så att jag kan skriva ner mina känslor och nyckelord för att komma ihåg hur jag kände just den stunden eftersom att ibland kan det vara svårt att skriva en dikt på plats utan mycket tänk. Så fort jag blir inspirerad så skriver jag ner det.”

“Poesi är inte töntigt slarv, det

är ett sätt att uttrycka sig precis som att måla eller skriva en bok. En konst som inte kräver mycket.”

71


“Att hålla alla känslor inom sig till man

exploderar har aldrig fungerat för någon. Så om detta är ett problem för dig, gör som jag. Skriv och låt din fantasi leva fri. Jag skulle verkligen rekommendera poesi som en terapi för både själ och hjärtat. Vem vet, kanske det blir er nya hobby. ” -Andreas

72


73


Foto& text: Marie A Stackbom

Riva eller bevar Kulturvärde är en sammanfattande benäm-

ning för vad som i den fysiska miljön bedöms som värdefullt ur kulturhistoriskt, estetiskt och socialt hänseende. Begreppet kulturmiljö omfattar hela den av människan påverkade fysiska miljön. Detta betyder inte att allt i kulturmiljön har höga kulturvärden. Kulturvärden kan i varierande grad tillskrivas enskilda byggnader, anläggningar och lämningar såväl som hela miljöer och stora landskapsavsnitt. Utöver kulturvärden kan kulturmiljön representera en rad olika former av värden för skilda offentliga och privata verksamhetsintressen och medborgargrupper, exempelvis biologiska eller ekonomiska värden. (Boverket: https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/Allmant-omPBL/teman/kulturvarden/kulturvarden-i-teori-och-praktik/vad-ar-kulturvarden/ )

74


ra?

75


76


Abigail Rivera

iscensättning.

En utställning i samarbete med Västerås konstmuseum i april 2017. Eleverna fick träffa fotografen Aida Cheheregosha och inspireras av hennes iscensatta, skräckfyllda men passiva bilder. ”Med utgångspunkt i Aida Chehrehgoshas fotoutställning “Det här är erat fel” undersöker ett 50-tal ungdomar sin syn på sig själva och samtiden. Genom att möta Chehrehgoshas arbetssätt, verk och person inspireras eleverna till nya sätt för lärande, seende och skapande.” Frågorna de fick med sig var: Vad är dina största rädslor? Hur hanterar du rädslan, skräcken. Om du drar ut trollen i ljuset - spricker de då?

Anton Storm 77


Max Öberg

Elon Paulsson

Moa Molander

http.nickey

http.nickey

Nicklas Stoor

Sofia Carlsson 78


Amanda Wirlander

Alvina Rickardsdotter

Ida Sainmaa

Sandra Haraldsson

Rebecka Scheibe & Felicia Bjรถrkman

79


Korsord Kopparlundsgymnasiet

26

1

2

15

3

1. Bästa skolan 2. KGs största klassrum 3. Vinst när kungen är instängd 4. Gott på rasten 5. Inte på lektionen 6. Inte kaffe 7. Kanske på sommaren 8. Valfritt för esteter 9. Tvätta bättre 10. När det inte är varmt

7 6 8

9

13

14

17

10

16

11

18 19

12

20

29

30

21

25

24

11. Vätska 12. Okulört färg 13. Här kan man sitta i soffa 14. Hörn men inte hörnet 15. Görs i 3an 16. Läser psykologi och filosofi 17. Toa 18. Gott i läsk 19. Läser konstarterna och samhället 20. Valbar kreativ kurs

80

21. Datorer 22. Plats för inspiration 23. Radio, Tv... 24. KG-anda och lära-känna dagar 25. Prov 26. Sportigt bord 27. Sudda bort din sura min 28. Klassrum vid CulRed 29. Orm fast fisk 30. Inte ledsen

Mp2 magazine pages kopia  
Mp2 magazine pages kopia  
Advertisement