ZooMetro mars - nummer 1b, 2022

Page 1

Hjälp – Min hund skäller! Etolog och hundpsykologen ger goda råd När katten flyttar in hos hunden! få en tryggare hund på köpet Utvalda produkter till valpar och kattungar Vårens fototävling med fina priser

Junior bädd

249:Rek. ca. pris: 319:-

T IG T IK R Å P – T T A K IN LÄR KÄNNA D Kampanj i butik just nu

Just Nu:

999:Cykelkorg

Rek. ca. pris: 1 299:-

Just Nu:

349:-

Just nu:

119:Donuts 3-pack Rek. ca. pris: 179:-

Katt igloo

Rek. ca. pris: 449:-

Kampanjen gäller t.o.m 10 april 2022, med reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel. Lokala avvikelser kan förekomma.


Analysera djurens beteende Hundar och katter är unika individer och precis som oss människor kommunicerar de på olika sätt. En del hundraser uttrycker sig genom att låta mer än vad andra gör. Om du funderar på att köpa hund rekommenderar jag att du gör en research på olika rasers egenskaper för att få bästa möjliga förutsättningar för att hitta en ras som matchar din livsstil och dina förväntningar. Till dig som redan har en hund och upptäckt att det är en högröstad vän, så är det aldrig för sent. Jag lovar att det finns bra hjälp att få om du vill ändra beteendet.

När jag skulle skaffa min chihuahua Mira gjorde jag tester på nätet för att se vilken ras som skulle passa mig. Min bild av chihuahua var att de skäller en hel del, och jag föredrar tystare individer. Men efter att läst på så vet jag att det är en s.k. larmande hundras som ”larmar” när någonting händer i deras omgivning. Jag vet också att det kan skilja sig mellan olika individer och att en vanlig orsak till skall kan vara understimulans. Jag bestämde mig för att ge rasen ett försök, det har jag aldrig ångrat! Jag tror att det bästa vi som hund- och kattägare kan göra är att bli bättre på att analysera våra djur och deras beteenden. Vad beror skällandet, eller något annat oönskat beteende, på? Min erfarenhet är att hundar lätt triggas av både människors och andra djurs beteenden. En hund som sällan skäller kan helt plötsligt börja om det finns andra individer i hundens närhet som skäller ofta och mycket. Samma gäller om du som matte eller husse är stressad, arg eller orolig. Din sinnesstämning smittar lätt av sig på hunden och det tror jag är bra att påminna sig om ibland. På sidorna 6–7 ger etologen och hundpsykologen Caroline Alupo konkreta tips på hur du kan hantera en hund som skäller. Oavsett om du är hund- eller kattmänniska så har vi alla mycket att vinna på att lära känna våra djur. Genom att göra saker tillsammans, aktiveras och stimuleras deras inbyggda egenskaper får utlopp för sin energi, samtidigt som vi stärker banden till varandra.

Innehåll Skällande hundar Så blir du av med hundens oönskade beteenden med hjälp av tips från Caroline Alupo

6

Kattspråk Susanne Hellman Holmström lär dig läsa kattens signaler

14

Hund och katt Krönikören Helga Haak berättar om hur hon fått hundar och katter att trivas tillsammans

18

Fototävling 22 Vi intervjuar förra numrets vinnare och presenterar nya tävlingsmöjligheter Hitta din butik Din lokala ZooMetro-butik guidar dig till alla kampanjprodukter

24

ZooMetro är en kundtidning som ges ut av TRIXIE SVERIGE AB. Tidningen kommer fyra gånger per år.

På sidorna 14–15 berättar Kattbeteenderådgivaren Susanne Hellman Holmström om hur du som kattförälder kan tolka kattens signaler. För sanningen är den att i de flesta hem är de fyrbenta djuren en i familjen. Det innebär att de förtjänar respekt, uppmärksamhet och stimulans. Om du drömmer om att leva med hundar och katter under samma tak får du många tips i Helga Haaks krönika på sidan 18.

@zoometro

FÖFLÖJ LOJ SOSSPSÅPÅ FAFCAECBEOBOOKO!K!

www.zoometro.se

info@zoometro.se

Ha en härlig vår och njut av solen! Maria Lundberg, vd på TRIXIE Sverige och chefredaktör för ZooMetro.

Maria och Mira.

PRODUKTION OCH FORM TRIXIE Sverige AB i samarbete med Oh My AB CHEFREDAKTÖR Maria Lundberg | REDAKTÖR Erik Berglund | TEXT Sofie Lundmark FOTO Kajsa Ragnestam, Kate Gabor, Helga Haak, Maria Fäldt, Shutterstock, iStockphoto OMSLAGSBILD Helga Haak

2 | ZooMetro

N VA

ENMÄRK

E

T

S

Vill du annonsera i ZooMetro? Kontakta oss: info@trixie.se

Miljömärkt trycksak 3041 0083

www.zoometro.se


GOTT TILL GODISSKAFFERIET Smaskiga minikuber

Många hundars absoluta favoritgodis! Små mjuka bitar med otroligt hög smaklighet. Flera spännande varianter att välja på. Alla med hög kötthalt och helt utan tillsatser eller konserveringsmedel. Smidiga kuber som varken smular eller kladdar. Godbitarna har låg fetthalt så det går bra att skämma bort din vän extra mycket. Kanske kan det vara just dessa godisar som gör att din träningskompis lär sig nya saker? Vikt 100 gr.

2Pets Hundgodis

Rek. ca pris: 59-69:-

Allt godis/tugg från 2pets är ett godkänt och säkrat livsmedel inom EU (HACCP) och USA (FDA). Fabriken är även ISO 22000 certifierade, vilket innebär att spårbarheten säkras i hela produktionskedjan.

DUCK mini cubes

chicken mini cubes

lamb mini cubes

horse mini cubes

deer MINI Cubes

OSTRICH MINI CUBES

Just nu:

39:Just nu:

119:-

Just nu:

29:-

Donuts

Amerikanska Donuts började bakas för flera hundra år sedan. Nu äntligen kan vi även servera våra hundar detta smarriga fikabröd i form av hundtugg. Att tugga ger hunden god sysselsättning och är nyttigt för tandhälsan. Donuts-tuggen är tillverkade av torkad oxhud och smaksatta med anka, kyckling och fisk. Sött dekorerade med torkade frukt och grönsaksbitar. Storlek: ø 10 cm, 3 x 100g. Rek. ca pris: 179:Smaskig belöning för din hund att mumsa i sig efter promenaden eller bara som snacks en mysig vardagskväll. Bakade på kycklingkött och fisk. Smaksatta med olika frukter och grönsaker. 5-pack, Vikt 100g. Rek. ca pris: 49:-

Energy Bars

ZooMetro | 3


Just nu:

29:Fästingplockare kofot Lättanvänt verktyg som underlättar borttagning av fästingar. Minimerar risken för att insekten trycks sönder vilket kan orsaka infektion och obehag. Kan fästas på nyckelknippan. Finns i flera färger. Storlek: 7 cm.

D E M N E R Å V A G N Å F BESÖK I NATUREN Just nu:

Rek. ca. pris: 39:-

299:-

Just nu:

49:-

Ficka för mobilen

Fästingpenna

Plats för vattenflaska

Fästingplockare med skårad spets. Optimal vinkel för att komma åt insekter även i långhårig päls. Greppvänlig pennform vilket gör den lättare att använda. Skjutreglage som skyddar spetsen. Storlek: 13 cm.

Extrautrustat joggingkoppel

Rek. ca. pris: 65:-

B e k v ä m t h ö f t b ä l te u t f o r m a t f ö r p r o m e n a d e l l e r l ä t t a r e j o g g i n g . F ö r d i g s o m g i l l a r a t t r ö r a p å d i g o c h gärna gör det tillsammans med din hund. Praktiskt koppelsystem som fördelar drag och elastisk expanderlina som dämpar ryck. Kopplet har snabbutlösningsfunktion. Brett bakstycke med ergonomiskt snitt. Utrustad med flera fickor för tex mobil, flaska och bajspåsar. Midjemått: 70-130 cm/23 cm, koppel: 115-150 cm/20 mm.

Just nu:

I

E

LUSIV NK

Rek. ca. pris: 399:-

D

I

N

69:-

CLU DE

Fästingpenna med LED

Just nu:

199:-

Greppvänlig penna att plocka fästingar med. Inbyggd LED-lampa som gör det lättare att hitta fästingar, speciellt i mörk päls. Batterier ingår. Finns i flera färger. Storlek: 14 cm. Rek. ca. pris: 99:-

Handsfreebälte med expander Robust handsfreebälte med dragavlastning som frigör händerna vid jogging eller stavgång. Plötsliga ryck dämpas med den elastiska draglinan. Insydd reflex i sömmarna. Midjemått: 75-120 cm/9 cm, koppel: 120-150 cm. Rek. ca. pris: 299:Just nu:

Rek. ca. pris: 99:4 | ZooMetro

Rek. ca. pris: 30:-

STIER PO

M

E

Bajspåsar i blandade glada färger. Smidig rulle att förvara i fickan eller i avsedda bajspåsehållare. 20-påsar/rulle.

BL

Bajspåsar

R BA

Praktisk för utflykten! Skålen fylls med vatten vid tryck på flaskan. Tryckventil öppnar och stänger flaskan så läckage förebyggs under transport. Hake för fastsättning i t. ex. bälte eller väska. Storlek: 0,55 l.

20:-

CO

Flaska med skål

Just nu:

3 st för:

KOM

69:-

P O S TA

Komposterbara bajspåsar Naturgröna bajspåsar tillverkade av majsstärkelse, vilket gör dem biologiskt nedbrytbara. 4 rullar x 10 påsar. Rek. ca. pris: 55:-

39:-


T O M S N A M M A S L L I T NYA ÄVENTYR

Från:

2599:Stor öppning baktill

Att cykla med hunden är bra motionsform och en berikande miljöträning, men som nybörjare finns det några enkla råd att tänkta. Placera hunden på höger sida så att cykeln befinner sig mellan trafiken och hunden. Börja med att leda hunden bredvid cykeln när ni går och när det känns tryggt kan du börja rulla cykeln genom att stå på pedalen och åka. Nästa steg är att du sätter dig på sadeln och börja cykla långsamt. Lycka till med ert nya äventyr och kom ihåg att ge massor av beröm när det går framåt.

Just nu:

999:-

Cykelkorg

Hopfällbar Cykelvagn

Stilren cykelkorg som även kan användas som transportväska. Lätt att ta av och sätta tillbaka på cykelstyret tack vare snabblås. Det finmaskiga nättaket ger god ventilation, bra insyn och utkiksmöjligheter. Inbyggt koppel förhindrar hunden från att hoppa ut. Regnskydd ingår. Storlek: 41x47x39 cm.

Stadig vagn för säker cykelutflykt med din bästa vän. Aluminiumkonstruktionen gör vagnen stabil och lätt. Är enkel att vika ihop med quick-fold funktion för platsbesparande förvaring. Den rymliga öppningen baktill underlättar i- och urlastning. Nätklädda sidor för god ventilation, bra insyn och utsikt. Praktiska fickor till förvaring av tex vattenflaska, koppel och snacks. Utrustad med regnskydd som täcker front och tak. För extra säkerhet finns integrerat koppel, parkeringsbroms och reflexer. Enkelt att förvandla från cykelvagn till jogging eller promenadvagn med extra hjul framtill (köpes separat). Storlek: S: 58x93x74/114 cm M: 63x95x90/132 cm L: 74x95x103/143 cm

Djur upp till: 15 kg 22 kg 30 kg

Just nu: 2 599 2 799 3 099

Rek. ca. pris: 3 199 3 399 3 699

Rek. ca. pris: 1 299:-

Cykelset Cykelfäste för säker cykeltur med din hund. Spiralfjädern absorberar stötar och gör färden mindre ryckig. Kort koppel med två gedigna koppelhakar ingår. Passar små och medelstora hundar. Extra fäste för att kunna flytta förlängningsarmen mellan cyklar köps separat.

Just nu:

499:-

Rek. ca. pris: 699:-

Just nu:

899:-

Just nu:

649:-

Cykelkorg för pakethållare

Cykelkorg Pakethållare

Stabil och stilren cykelkorg som även kan användas som transportväska. Väskan sitter säkert i metallramen som är monterad på pakethållaren. God sikt och luftcirkulation genom det finmaskiga nätet. Inbyggt kort koppel förhindrar din vän från att smita. För pakethållare på 118–160 mm. Storlek: 29x42x48 cm.

Klassisk cykelkorg i flätad pil. Skyddsgaller upptill för säkrare färd. Dyna i mockaimitation gör botten mjukare att sitta på under färd. Passar pakethållare med bredd 10,5-14,5 cm. Storlek: 35x49x55 cm. Rek. ca. pris: 849:-

Rek. ca. pris: 1 199:-

ZooMetro | 5


Ett av hundägares vanligaste bekymmer är att hunden skäller i tid och otid. Det krävs både träning och tålamod för att bli av med beteendet – men det går. Med över 16 års erfarenhet av att jobba som etolog och hundpsykolog vet Caroline Alupo hur du ska göra. Här delar hon med sig av sina bästa tips.

H

undars skällande är ett oönskat men vanligt beteende. Vad skällandet beror på är ytterst individuellt, men kan ibland vara rasbetingat eftersom vissa raser är mer benägna att skälla och använda sin röst. Det gäller exempelvis vissa drivande jakthundar eller de larmande hundraserna. – Om dessa raser lever under omständigheter där deras ursprungliga syften och beteenden inte kommer till användning kan det orsaka problemet med oönskat skällande. Därför är det

6 | ZooMetro

viktigt att först och främst ha koll på rasegenskaper när man planera att köpa hund. Det har en avgörande påverkan på hur hunden kommer att bete sig, säger Caroline Alupo.

Undersök orsaken Andra vanliga orsaker till att hundar skäller är stress, smärta, understimulering och överstimulering. En tuff insikt kan också vara att oönskat skällande bibehålls om det förstärks. – Vanligtvis är det matte eller husse som omedvetet förstärker det. Kanske

Foto: Kate Gabor

P, JÄLskäller! Hhunden

tittar man på hunden när den skäller, klappar för att lugna eller försöker tysta den med aktivering eller tuggben. Samtliga åtgärder förstärker skällandet snarare än dämpar, eftersom hunden tar det som en signal att det lönar sig att skälla. Det viktiga är att hitta kärnan till hundens beteende innan man försöker ändra på det, menar Caroline. För att få ett hållbart träningsresultat behöver därför bakomliggande orsaker alltid adresseras först. – Annars börjar man i fel ände. Börja


kräver förståelse för hundens inlärningspsykologi, säger Caroline.

med att skriva ner när hunden skäller. Vad är det för sammanhang, under vilka tider på dygnet och vad är det som triggar hunden att skälla?

Skäller vid dörrknack

Om man inte kan se något tydligt samband mellan ljud-, syn- eller hörselintryck och hunden mest ”tomskäller” kan beteendets motivation komma inifrån. Du kan då testa att öka eller minska motion, aktivering, vardagsstress eller intryck, beroende på om hunden får för mycket eller för lite av dessa saker. – Undvik dock boll- eller pinnkastning då det triggar mycket adrenalin. Varva i stället hög- och lågtempoaktiviteter med avslappning och återhämning. Testa några veckor med högre respektive mindre aktivering och se om det blir någon skillnad. Om inte kan ett besök hos veterinären vara av vikt för att utesluta medicinska orsaker.

Ett vanligt scenario där många hundar skäller är när det knackar på dörren. Börja med att avdramatisera knackandet. – Knacka i dörren, bordet eller på fönster då och då. Syftet är att gradvis öka ljudnivån eftersom målet är att hunden ska lystra och strunta i ljudet, i stället för att skälla. Har du en ringklocka som låter högt kan du spela in ljudet i mobilen och spela upp på låg volym för att uppnå samma effekt. Det tar lite tid och det är viktigt att du tränar under retningströskeln för stress.

Förstärk det positiva För att bli av med ett oönskat beteende är det avgörande att skifta fokus från hur du blir av med beteendet till hur du förstärker det önskvärda. – Hundar är generellt sett väldigt dåliga på att förstå ord som inte och nej, men de drivs av att göra bra saker. Att dämpa en gaphals till hund, som i övrigt är frisk, välmående, får rätt mängd motion och aktivering och återhämtning,

hunden börjar skälla eller lämnar sin position avbryter du och börjar om på en enklare nivå. Det handlar om att öva, öva och åter öva till hunden lärt sig att sitta kvar utan att skälla. Till en början kan du gärna träna med folk som hunden känner igen och är van vid att träffa.

Ha rimliga förväntningar En viktig sak att komma ihåg är att alla hundar är olika och att vi behöver ställa våra förväntningar i relation till den träning hunden fått. – Har man lagt mycket tid på att träna sin hund i vissa sammanhang är det rimligt att ha förväntningar på hundens agerande i dessa lägen, inte annars. Vill man ha en hund som inte skäller när det kommer någon, som går att ha lös eller ta med sig överallt – ja då gäller det att öva på just det.

”Hundar är generellt sett väldigt dåliga på att förstå ord som inte och nej, men de drivs av att göra bra saker.”

Nästa steg är att träna in det beteende du önskar att hunden ska utföra när det knackar på dörren. – Testa att knacka på dörren, guida sedan din hund till platsen du vill ha henne eller honom. Höj en belöning över hundens huvud så att hen sätter sig och belöna. Repetera tills rutinen har satt sig. Lägg sedan till störningsmoment som att du rör dig mot dörren, öppnar, hälsar och släpper in gästerna. Om

Caroline tipsar avslutningsvis om att ta hjälp med hundträningen för att ge sig själv de bästa förutsättningarna för att lyckas. – Man ska absolut inte skämmas för att man tar hjälp av en expert, tvärtom. Det är en bra och viktig investering som du ofta har nytta av under hela hundlivet.

Namn: Caroline Alupo Bor: Åseda i Småland Gör: Jobbar som etolog och hundpsykolog inom det egna bolaget Alupo Hundkunskap. Specialområdet är hundar med problembeteenden.

Foto: Kate Gabor

Hundfamilj: Atlas (Jämthund på 7 månader), Krutor (Tibetansk spaniel, 10 år), Sune (Svensk vit älghund, 11 år).

ZooMetro | 7


D E M A S E R T T A HUND I BIL!

Från:

2790:-

Justerbara sidor

Bagagegrind

Flexibel, praktisk och fullt justerbar grind som passar de flesta bilmodeller. Monteras i bageutrymmet och förankras i fästpunkterna som finns i lastutrymmet. De justerbara sidorna ansluts mot bilens sidor. Halkfri matta och fyra spännband med fästkrokar medföljer. När grinden inte används kan den enkelt vikas ihop för att ge mer plats i bagageutrymmet. Aluminiumstommen gör grinden stabil och lätt att hantera. Ögla för hänglås köpas separat. Storlek 94-114xH69 cm. Rek. ca. pris: 3 290:-

Just nu:

799:Bilramp Underlättar i- och urlastning av hundar, förhindrar skador och överansträngning av leder. Rampens ovansida har en halkfri yta och upphöjda kanter. Hopfällbar, vilket gör den enkel att förvara i bilen. Passar hundar upp till 90 kg. Storlek: 40x156 cm. Vikt 4,5 kg. Just

Demofilm bagagegrind Scanna qr-koden

1599:-

nu:

899:-

Rek. ca. pris: 1 199:-

Bilsäte Praktiskt och stilrent säte som ger din hund en förstklassig plats under bilresan. Bilstolen förankras enkelt med bilbätet. Förvaringsficka på framsidan och kortkoppel för att fästa i en hundsel. Kan även användas som resesäng. Storlek: 45x39x42 cm.

Från:

Rek. ca. pris: 1 199:-

Bilsele

Från:

Stabil bilsele för en säker resa med hunden. Den vadderade bröstplatta fungerar både stötdämpande och ergonomiskt riktigt på resan. Enkel och snabb att ta på och av. Kortkopplet fästs i bilbältet. Storlek: S/M M L

Mått Mått 40-55 4055 cm/17 mm 50-65 5065 cm/20 mm 65-80 6580 cm/23 mm

Just nu: 279:329:379:-

279:-

Rek. ca. pris: 349:349:399:39 9:449:44 9:-

Just nu:

Hopfällbar hundtrappa Har din hund svårt att ta sig i och ur bilen? Då kan en trappa vara den perfekta lösningen. Gummerade räfflade trappsteg ger tryggt och bra grepp. Läggs stabilt mot bagageutrymmet och passar hundar upp till 75 kg. Enkel att fälla ihop, bära med bärhandtag och tar liten plats i bilen. Tillverkad av aluminium och väger endast 3,9 kg. Passar de flesta bilar. Även bra för den som vill förebygga ledled problem hos hunden. Storlek: 37xH57 cm. Rek. ca. pris: 2 199:-

Just nu:

Just nu:

199:-

399:-

349:-

Sätesskydd Enkelt

Sätesskydd Dubbelt

Sätesskydd med sidor

Lättmonterat skydd mot smuts och väta. Monteras på bilens nackstöd. Öppningar i skyddet gör det möjligt att spänna fast hunden. Mått: 0,65x1,45 m.

Smart säteskydd för hela baksätet. Skyddar mot djurdjurhår, smuts och slitage. Bältesslitsar gör det möjligt att spänna fast din hund. Mått: 1,4x1,45 m.

Rek. ca. pris: 299:-

Rek. ca. pris: 449:-

Sätesskydd med sidopaneler som skapar en trygg plats i baksätet för din hund. Sidorna hindrar hunden att hoppa runt och skyddar bildörren mot tex rivmärken. Mått: 0,5x1,45 m. Rek. ca. pris: 499:-

8 | ZooMetro


OPTIMAL KOMFORT FÖR VÄLGÖRANDE SÖMN Ortopedisk Hundbädd

Från:

Stilren hundbädd med välgörande ortopedisk funktion. Tryckavlastande memory foam och upphöjda kanter avlastar lederna och ger ergonomiskt stöd under vila och sömn. De upphöjda kanterna skyddar även mot ev golvdrag och din hund vaknar utvilad. Överdrag av konstläder som lätt rengörs med fuktig trasa. Halkfri undersida gör att bädden ligger säkert på plats.

999:-

Storlek: 90x70 cm 110x80 cm

Från:

Just nu: 999:1 499:-

Rek. ca. pris: 1 499:1 999:-

Just nu:

179:-

179:-

Harvey Dyna Lyxig dyna som kan motverka både stress och oro. Detta då den mjuka långhårsplyschen påminner om mammans päls och ger en lugnande effekt. Perfekt även på resan. Storlek: 75x55 cm 95x65 cm

Just nu: Just 179:279:-

Rek. ca. pris: Rek. 249:24 9:349:34 9:-

9

Harvey Bäddrulle Skapar extra komfort i hundsängen eller soffan. Att luta huvudet mot eller för att skapa extra skön kant i bädden. Klädd i långhårig plysch som är extra mysig och värmande. Storlek: ø 8x140 cm. Rek. ca. pris: 249:-

9

DIN HUND KAN VARA ETT SPRÅKGENI Är din jycke en bra lyssnare? Mest troligt – eftersom hundar kan uppfatta ljud på fyra gånger längre avstånd än människor. Dessutom kan de höra skillnad på olika språk, visar ny forskning. Redan när valpar är 16 dagar gamla kan de höra varifrån ett ljud kommer, tack vare sina rörliga öron. Dessutom kan de höra höga frekvenser på upp till 60 000 svängningar per sekund, jämfört med människor som kan höra 20 000. Kanske har du dessutom upplevt att din hund ibland hör det den vill höra? Det är ingen inbillning – eftersom hundar kan ta in ungefär 60 olika ljud samtidigt. För att det inte ska bli rör rörigt i hjärnan har hundar därför en speciell förmåga att filtrera bort onödiga ljud och istället fokusera på något extra intressant.

Hör skillnad på språk

En hund som tränas rätt och regelbundet kan lära sig cirka 200 olika ord under en livstid. Nu har den mexikanska neurobiologen Laura Cuaya också bevisat att hundar kan höra skillnad på olika språk. I ett forskningsprojekt lät hon 18 hundar lyssna på uppläsningen av den franska barnboken ”Den lille prinsen” av Antoine de Saint-Exupéry på både ungerska och spanska. Samtidigt mättes aktiviteten i hjärnan. Resultatet visar att de olika språken gav upphov till aktivitet i olika delar av hundarnas hjärnor, vilket tyder på att hundar uppfattar språkskillnader.

Allra störst skillnad hör äldre hundar. Studien utfördes i Budapest 2022.

Hundars hörsel är något utöver det vanliga – hela fyra gånger bättre än människors. Nu har forskare visat att hundar kan höra skillnad på olika språk. Testa prata med din hund på ett annat språk och se hur den reagerar!

ZooMetro | 9


! A K I F D N U H G I L T S E F Denta Fun är en serie tugg som är tillverkade av extra tjt ock råhud. Den mekaniska effe ff kten som blir när hunden tuggar ffe på dessa bidrar till att putsa bort orenheter på tänderna. Därmed förebyggs uppkomsten av t.ex. plack och tandsten. Dessutom varar dessa tandvårdstugg längre och håller din hund aktiverad. Alla är glutenfria och utan tillsatt socker. B ud på gott, med gott samvete! Bj

Just nu:

29:-

Tuggtaco ERZUS

AR

AD

0%

D

Z

Rek. ca. pris: 39:-

CK

AT

ZU

Lyft Taco-tisdagen till en ny nivå genom att låta hunden få en alldeles egen taco att tugga på. Tillverkad av torkad oxhud som tacoskal och har fyllning av smarrig kyckling. Vikt ca 80 g. ED SUG

Just nu:

Från:

RZUS

Croissant

Tuggkringla

Lyxfrukost till hunden? Croissant-format tuggben tillverkad av helt naturlig råhud och smaksatt med smarrigt kyycklingkött. Storlek: 11 cm. Vikt: 80 g.

Smarrigt hundtugg i form av en ”Pretzel”. Gjord av extra tjt ock råhud som ger ett bra tuggmotstånd och varar länge. Rikligt toppad med ankkött och dekorerad med sesamfrön.

Rek. ca. pris: 39:-

Storlek ø 10 cm, 75 g ø 15 cm, 140 g

CK

ERZUS

AR

AD

0%

D

Z

Rek. ca. pris 39:59:-

AT

Från:

Just nu 29:49:-

ED SUG

Just nu:

25:-

29:CK

ERZUS

AT

AD

0%

D

Z

Tuggsnäcka

ZU

ED SUG

ZU

AR

Z

AD

0%

D

29:-

AR

E CK

AT

ZU

29:-

ED SUG

Vardag blir fest när Denta Fun´s ”Kanelbulle” serveras. Ett roligt hundtugg tillverkad av tjt ock råhud. Ger bra tuggmotstånd och förebygger orenheter på hundens tänder. Överdrag av smarrigt ankkött och dekorerad med sesamfrö. Storlek: ø9 cm. Vikt: 70 g.

CK

ERZUS

AT

Just nu:

ED SUG

10 | ZooMetro

Just nu 25:49:-

Rek. ca. pris 29:59:-

ZU

ERZUS

0%

D

ED S

Z

Storlek 12 cm, 70 g 14 cm, 125 g

Tuggring

CK

AD

Ett gulligt hjärtformat tuggben till din bästa vän. Tänk att få bj b uda på något som är både gott och nyttigt. Tillverkad av tjt ock råhud som ger hunden något att tugga på en längre stund. Generöst inlindad i smaskigt kycklingkött.

AT

Tugghjärta

25:-

AR

D

AR

AD

0%

Z

ZU

Rek. ca. pris: 39:-

UG

Här är något att bita i! En tuggring av tjt ock och tuff råhud. Den runda formen gör att käkmusklerna får jobba extra mycket och samtidigt förebyggs orenheter på tänderna. Riktigt inlindad i kycklingkött. Storlek: ø 6 cm, Vikt: 55 g. Rek. ca. pris: 29:-


R A S S A T A K U J M A T Ö S R A N M LÄ AVTRYCK 179:Från:

Just nu:

349:-

Igloo En trygg plats för ditt husdjur att krypa undan och vila i. Bädden är klädd i mjuk gosig plysch som värmer skönt. Tak och kanter ger en extra skyddande känsla. Avtagbar kudde och halkfri botten. Handtvätt. Storlek: 40xh35x35cm. Rek. ca. pris: 449:-

Från:

149:Filt Hundbädd Klassisk oval bädd för tidlöst mys. Den ovala formen och den höga kanten ger trygghet och är skön att vila sig mot. Bädden är av mjukt skumgummi och klädd i tassmönstrad plysch. Med vändbar kudde och halkfri botten. Handtvätt. Storlek 45x35 cm 55x45 cm 65x55 cm 75x65 cm 85x75 cm 95x85 cm 110x95 cm

Just nu 179:279:379:479:579:779:1 079:-

Rek. ca. pris 249:-:249 349:-:349 449:449 :549:-:549 749:-:749 949:-:949 1 249:249:-

Boosta trivselfaktorn med en supermysig och dekorativ plyschfilt. Lämplig för allergiker då den kan tvättas i 60 grader, vilket gör att du får bort tex damm, kvalster och pollen. Just nu 149:249:-

Storlek 100×70 cm 150×100 cm

Rek. ca. pris 199:199 :349:349 :Från:

89:-

Just nu:

149:-

Skål tassmönster Stabil keramikskål med dekorativt tassmönster på utsidan. Praktisk att servera både mat och vatten i. Hållbar och lättskött. Tål maskindisk. Just nu 89:139:-

Storlek ø 15 cm, 0,75 l ø 20 cm, 1,5 l

Rek. ca. pris 129:129 :199:199 :Från:

89:Keramikskål Tass Sovpåse Ett mysigt krypin för din katt. Välkomnande öppning, förstärkt med extra stoppning. Insidan är klädd i gosig plysch. Här inne kan man ligga tryggt och ladda inför nästa äventyr. Handtvätt. Storlek: 34x20x45cm. Rek. ca. pris: 199:-

Dekorativ och stilren skål med gummerad undersida. Står stadigt och stabilt på de flesta typer av underlag. Passar bra för både mat och vatten. Tål maskindisk (avlägsna gummiringen innan). Storlek ø 12 cm, 0,4 l ø 16 cm, 0,75 l

Just nu 89:119:-

Rek. ca. pris 129:129 :179:179 :-

ZooMetro | 11


9 Just nu:

249:Just nu:

179:w

Från:

Akktivitetsmatta Aktivitetsmatta tivitetsmatta

Keeramikskål Keramikskål r a m i ks kå l

Roolig Rolig lig och och utvecklande ut vecklande aktivitetsleksak ak tivitet sleksak för för valpar. valpar. Göm Göm godbitar, godbitar, eller eller servera ser vera den den dagliga dagliga mååltiden måltiden ltiden i ddee vveckade eckade fifiltflikarna lt flikarna ooch ch se se hur hur valpen valpen får får klura klura uutt hhur ur m man an sska ka ffåå ttag ag i ddom. om. Häärr ttränas Här ränas bbåde åde lluktsinne uk t sinne ooch ch pproblemlösning. roblemlösning. SStorlek: torlek: ø 3388 ccm. m.

Söött skål Söt skål ssom om ppassar assar bbra ra ttill ill vvalpens alp ens första första örsta måltider. måltider. TTillverkad illverkad i kkeramik eramik vilket vilket ilket ggör ör aatt t t dden en sstår tår rrelativt elativ t sstabilt t abilt av ssin av in eegen gen vvikt. ik t . D Dekorerad ekorerad m med ed gulligt gulligt ulligt mönster mönster på på in-och in- och utsida. u t sida .

Rek. Rek. ek. ca. ca. pris: pris: 279:279:-

Just nu:

Naapp Napp pp Tandmasserande Tandmasserande andmasserande vvalplekvalplek alpleksak sak ak ttillverkad illverkad aavv nnaturaturguummi. gummi. mmi. G Gumminappen umminappen äärr myysig mysig sig att at t gnaga gnaga på på när när valptänderna valptänderna alptänderna kliar. kliar. Sttorlek: Storlek: orlek: 9 ccm. m. Rek. Rek. ek. cca. a. pris: pris: 59:59:-

12 | ZZooMetro 12 ooMetro

Just nu:

39:-

39:-

Sttorlek Storlek orlek ø 12 12 cm, cm, 0.3 0.3 l ø 16 16 cm, cm, 0.8 0.8 l

Just nu 49:79:-

49:Reek. Rek. k. cca. a. pris p ris 79 79:9:-:109 109 109:09:-:-

Ap Apport pport port Mjuk Mjuk juk hantel hantel i nnaturgummi aturgummi fför ör kkliande liande vvalptänder alptänder aatt tt tugga tugga ugga ppå. å. Ö Ömmande mmande ttandkött andköt t m masseras asseras ooch ch vvalpen alp en får får år en en god god sysselsättning. sysselsät tning. Storlek: Storlek: 9 cm. cm. Rek. Rek. ek. ca. ca. pris: pris: 69:69:-


Just nu:

79:Kanin/Björn Leksaker som är enkla att greppa och lätta att stolt bära runt på. Din valp får upptäcka det spännande ljudet av prassel och pip och får nya erfarenheter av att känna på de olika strukturerna på leksaken. Broderade detaljer förhindrar att små delar lossnar. Storlek: 28 cm. Rek. ca. pris: 109:-

Just nu:

Just nu:

249:-

29:-

Magväska Extra närhet och trygghet kan behövas under de första utflykterna tillsammans. Frontväskan bärs över axeln och placerar valpen framför dig vilket ger god kontakt och bra översikt. Storlek: 22x20x60 cm Rek. ca. pris: 329:-

≤ 5KG

Just nu:

39:Repleksaker Valpleksaker av mjukt slitstarkt bomullsrep. Lätt att greppa och perfekt att tugga på. Fibrerna i repet kan hjälpa till att rengöra valpens ränder. Rep apport 15 cm. Repboll med handtag ø 6 cm/23 cm. Rek. ca. pris: 39-49:-

ERZUS

Duktig! Perfekta små godbitar till belöning. Runda, mjuka och speciellt anpassade för valpar. Innehåller nyttiga omega-3 och omega-6 fettsyror som har en positiv inverkan på utvecklingen av immunförsvaret och hjärnan hos valpar. Kyckling och lax. Vikt 140 g. Rek. ca. pris: 39:-

CK

AD

AD

ED SUG

V lpgodis Knappar Va

ERZUS

0%

D

Z

Z

0%

D

29:-

AT

CK

AT

Rek. ca. pris: 39:-

ZU

Små mjuka godbitar som är lagom stor för att ge din valp som belöning. Bitarna är benformade vilket också gör dem lätta att greppa. Milda för magen. Smakerna kyckling, lamm och lax. Utan tillsatt socker. Vikt 140 g.

ZU

V lpgodis Ben Va

AR

29:-

Just nu:

AR

Just nu:

ED SUG

ZooMetro | 13


LÄR KÄNNA DIN KATT – PÅ RIKTIGT!

Katter kommunicerar mer än du tror. Genom att lära känna dess signaler kan du förstå din katt bättre – och därmed stärka banden till din fyrbenta vän. Kattpsykologen Susanne Hellman Holmström brinner för att ge nycklar som hjälper kattföräldrar att själva se vad katten behöver.

Foto: Shutterstock

D VEM ÄR DIN KATT? En bra start för att utveckla relationen till din katt är att först identifiera vad din katt har för personlighet. Susanne brukar dela in katters personligheter i fyra olika kategorier:

1. Drottningen

2. Polisen

En drottning glider fram i livet, ligger ofta högst upp i ett klösträd och sträcker ut hela kroppen. De är lugna och trygga och går på stadiga tassar.

Poliskatten är utåtagerande och lägger alltid sin nos i blöt. Den klampar runt i matkassar, utforskar väskor, påsar och håller ständig koll på vad som händer utanför fönstret. Poliskatten är smart och behöver mycket uppmärksamhet och aktivitet.

Pajaskatten är lugn, nästan lite slö och lat. Hon gör inte mycket väsen av sig och gillar att vara nära sin matte eller husse, oavsett vad du gör.

Kanske känner du igen din katt redan vid beskrivningen av dessa personligheter. – Det vi egentligen vill få fram ur våra katter är drottningen och pajasen. Det innebär att vi kan behöva hjälpa Poliskatten och Blyger att känna sig så trygga som det bara går, säger Susanne.

4. Blyger

Fem användbara nycklar

Foto: Kajsa Ragnestam

3. Pajasen

14 | ZooMetro

e flesta katter lever tight ihop med sina människor. De har ofta full koll på sin familj och hur den mår. Det innebär att katter väldigt väl känner om du som matte eller husse är stressad, orolig, ledsen eller glad. – Alla katter påverkas starkt av vårt eget mående. Det är viktigt att komma ihåg när vi pratar om katter och dess signaler, säger kattbeteenderådgivaren och kattpsykologen Susanne Hellman Holmström. Via sin plattform kattproblem.se ger Susanne kvalificerad rådgivning till rådvilla kattföräldrar. – Många som kontaktar mig upplever att deras katt inte är till freds med sin tillvaro. Det kan ta sig till uttryck att katten kissar på fel ställen eller att den blivit ovän med sina kattvänner. Det är vanliga bekymmer och som tur är finns det ofta enkla lösningar.

Den blyga katten är introvert och har nära till sina känslor. Så fort det skramlar eller låter så är katten redan borta, kanske ligger den vettskrämd under sängen.

När du blivit medveten om vad katten har för personlighet kan du börja se över hur du kan hjälpa din katt att må så bra som möjligt. Susanne berättar om fem nycklar som är grunden till att erbjuda ett så bra kattliv som möjligt.


1. Säkerställ en trygg och säker miljö, det är så katter trivs allra bäst. Är de missnöjda går de ofta iväg, vilket de kan bli om det finns finns andra katter, hundar eller barn i närheten. Se till att det finns ställen som katten kan vara på utan att bli störd. 2. Se över resurstillgångarna. Med det menas att det ska finnas flera matskålar, flera toalådor och flera vattenskålar och klösträd. Har du tre katter behöver du exempelvis ha fyra kattlådor, så att det alltid finns en extra. På så vis får katterna större valmöjligheter och slipper krocka med varandra. 3. Låt katten få leka och tillgodose sitt naturliga jaktbeteende. Erbjud många leksaker och busa med katten ofta. Ett sätt att stimulera katten är att använda dig av pusselmatning, vilket innebär att katten får lösa olika problem för att komma åt maten. Ett exempel är att du gömmer maten på flera ställen, exempelvis i tomma toalettrullar eller i ett strategispel som är speciellt framtagna för katter. På så sätt aktiverar katten sin smarta hjärna. 4. Tänk på att alla i familjen behöver vara positivt inställda till katten. Om det finns någon eller några i hushållet som ofta skäller på eller schasar iväg katten kan den lätt bli stressad eller orolig. 5. Skapa en miljö som respekterar kattens doftsinne. Alla däggdjur använder doftkommunikation, så om katten gnider sig mot exempelvis en möbel så innebär det att den markerar sin doft. Katter vill också känna sin egen doft i sin liggkorg. Många är för noga med att tvätta och skura dynor och kuddar, vilket kan leda till stressade katter som inte känner igen dofterna.

Ge katten uppmärksamhet När du tittat över de fem nycklarna har du lagt grunden till en nöjd katt. Något annat som är bra att tänka på är att det tar cirka tre dagar för en katt att vänja sig vid nya saker. Att låta katten långsamt vänja sig vid nya situationer och miljöer är det bästa för att få en så lugn och trygg katt som möjligt. Vissa förändringar är dock oundvikliga i människors

liv. Det kan vara en flytt eller en ny familjemedlem i form av en hund eller ett barn. – Även om tillvaron förändras är det viktigt att fortsätta behålla kattens rutiner och att leka med katten lite extra. Gör något som katten tycker är kul. Kräv inte för mycket av katten och belöna önskat beteende.

Låt katten visa vägen Om du som kattägare har identifierat ett område du kan förändra, exempelvis skaffa en till kattlåda eller flytta runt de befintliga, kan du ibland se förändringar i kattens beteende på bara några timmar. Men det kan såklart ta längre tid än så. – Ha tålamod och ta det i kattens egen takt. Bara genom att totalt ignorera katten under tre dagar kan det förändra relationen. Då brukar katten fundera hur det står till med sin matte eller husse och då plötsligt har du bjudit in katten till att få visa vägen till vad ni ska ha för relation.

Håll koll på öron, ögon och svans När du vet vad katten har för personlighet kan kattens ögon, öron och svans berätta mycket om hur den mår. • En lugn katt har smala pupiller. Har katten istället stora pupiller och uppspärrade ögon är den redo för flykt. Då är det exempelvis inte läge för att gulla och gosa. • När katten har öronen framåt indikerar det att den är avslappnad. Då är katten nyfiken och har fokus framåt. Har katten lagt öronen bakåt, så pass att de nästan inte syns, indikerar det att katten är rädd. • Dessutom kan svansen säga oss mycket om kattens sinnestillstånd. Om katten burrar upp svansen så den ser ut som en borste betyder det att den är rädd.

Många upplever en wow-känsla när de upptäcker att deras katt är smartare än de trott. – Att se den förändringen är väldigt häftigt att få vara med om. Då stiger katterna i värde och helt plötslig plötsligt kan ni få en helt ny relation, avslutar Susanne.

Namn: Susanne Hellman Holmström Gör: Kattpsykolog och certifierad Kattbeteenderådgivare, ISFM Adv Cert FB*. Driver kattproblem.se där hon ger råd till kattföräldrar som behöver hennes hjälp Bor: På landet utanför Hörby. Rymmer till Spanien under kalla vintermånader. Kattfamilj: Katten Hjärtrud, en brittisk korthårig hona. Hon är en extrovert drottning som tydligt talar om vad hon vill. Utöver det består djurfamiljen av en islandshäst och en amerikansk miniatyrhäst.

Foto: Kajsa Ragnestam

ZooMetro | 15


NÄR SMÅ TASSAR FLYTTAR IN

Just nu

219:Just nu:

Just nu:

299:-

49:-

Just nu:

339:-

Keeramikskål Keramikskål r a m i ks kå l Pastellfärgad Pastellfärgad astellfärgad med med gullig gullig dekor. dekor. Designad Designad med med låga låga sidor sidor idor för för att at t inte inte störa/irritera störa/irritera de de känsliga känsliga morrhåren m o r r h å re n när när är katten katten äter. äter. Tål Tål maskindisk. maskindisk. Storlek: Storlek: ø 14 14 cm, cm, 0.2 0.2 l.l. Rek. Rek. ek. cca. a. pris: pris: 69:69:Just nu:

59:-

Liiten Liten ten kklösmöbel lösmöbel

Myysgrotta/Igloo Mysgrotta/Igloo sgrotta/Igloo

Lättplacerad Lättplacerad ät tplacerad möbel, möb el, meedd kklöspelare med löspelare i pperfekt e r fe k t sttorlek storlek orlek fför ör ddin in kkattunge. a t t u n g e. Med Med ed spännande spännande uttsiktsplatta utsiktsplatta sik t splat ta ooch ch m mysigt y sig t pllyschklätt plyschklätt yschklät t krypin kr ypin att at t göömma gömma mma ssig ig ii.. R Rullen ullen äärr klädd klädd lädd med med juterep. j u te r e p. Hööjd: Höjd: jd: 60 60 cm. cm. Måått: Mått: t t: 331x31 1x31 ccm. m.

Atttt uuppleva Att ppleva nnya ya ssaker aker hhela ela ddagen agen ttar ar på på krafterna. k r a f te r n a . Häärr ffår Här år ddin in kkattunge at tunge eenn m mysig ysig ssovplats ovplat s aatt t t kkrypa r ypa iinn i occhh vila och vila ssig ig iinför nför nnya ya ääventyr. vent yr. B Bäddens äddens fform orm oomfammfam naarr och nar och gger er ttrygghet r yg g h et m med ed ssina ina m mjuka juka vväggar äggar klädda klädda i pllysch. plysch. ysch. Höjd: Höjd: 440 0 ccm. m. SStorlek: torlek: 445x30 5x30 ccm. m. Reek. Rek. k. ca. ca. pris: pris: 399:399:-

Weellpappsklös Wellpappsklös llpappsklös

Reek. Rek. k. cca. a. pris: pris: 3399:99:-

Våågformad Vågformad gformad kklösbräda lösb r ä da i w wellpapp ellpapp äärr eett t t bbra ra fförsta ör s ta alternativ alternativ lternativ som som klösplats klösplat s då då klorna klorna går går smidigt smidigt genom genom deenn mjuka den mjuka ppappen. appen. SStorlek: torlek: 338x7x18 8x7x 18 ccm. m. Rek. Rek. ek. ca. ca. pris: pris: 89:89:Just nu:

Viibrerande Vibrerande brerande Pllyschdjur Plyschdjur yschdjur

39:-

Sppännande Spännande ännande leksak leksak i fform orm aavv eett t t llitet itet ggulligt ulligt pplyschdjur. lyschdjur. Leeksaken Leksaken ksaken vvibrerar ibrerar nnär är m man an ddrar rar i ssnöret nöret uundertill nder till ooch ch får får år det det aatt t t ssee uutt ssom om aatt t t dden en sspringer pringer ööver ver golvet. g o l ve t . Storlek: Storlek: torlek: 8 ccm. m. Rek. Rek. ek. cca. a. pris: pris: 49:49:Just nu:

39:-

Transportbur Transportbur ransportbur

Just nu:

129:-

Göörr fförsta Gör örsta rresan esan ssäker äker ooch ch ttrygg. r yg g . Liten Liten iten transportväska/bur transpor t väska/bur för för kaattungar kattungar t tungar och och valpar. valpar. Bra Bra ventilaventila ve n t i l a tion, tion, ion, stabilt stabilt handtag handtag och och lätt lät t att at t hålla hålla ren. re n . Hööjd: Höjd: jd: 2255 ccm. m. SStorlek: torlek: 226x39 6x39 ccm. m. Rek. Rek. ek. ca. ca. pris: pris: 199:199:-

Just nu:

Kaattlåda Kattlåda ttlåda

49:-

Guullig Gullig llig plyschmus plyschmus ssom om ppiper iper llite ite ssött öt t nnär är m man an rrör ör vvid id deen. den. n. En En älskad älskad klassiker klassiker ssom om äärr m mycket ycket omtyckt omt yck t av av de flflesta de esta kkatterna. at terna. SStorlek: torlek: 66,5 ,5 ccm. m.

Liiten Liten ten llåda åda i pplast las t m med ed 9 ccm m llåg åg kaant kant nt ssom om ppassar assar bbra ra nnär är kkattungen at tun gen tränar tränar ränar ppåå aatt t t bblili rrumsren. umsren. SSmidig midig aatt t t ttaa meedd på med på resan. resan. Finns Finns i blandade blandade färger. färger. SStorlek: ttorlek: orlek ek: 227x9x37 7x9x37 ccm cm. m

Rek. Rek. ek. cca. a. pris: pris: 59:59:-

Rek Rek ek ca ca p s 69 69

Sq Squiekymus quiekymus uiekymus

16 | ZZooMetro 16 ooMetro


S N A J IL R B S N E R U T A N FÅR MAGEN I BALANS

Ta in en bit av naturen! Gräs är naturligt för katter att äta. Det bidrar till en god matsmältning och kan förhindra besvärande hårbollar som uppstår utav att katten tvättar sig. Kattgräs är en källa till naturliga fibrer och kan ätas av katter i alla åldrar. Många katter väljljler sj s älva att äta gräs om de fått i sig något olämpligt. Att erbj b uda din katt möj bj ö lighet att tugga i sig gräs är öj en trevlig miljljlöberikning och kan förebygga oönskade beteende som att bita på krukväxter.

Alla kan odla, tillför vatten och solsken

Just nu:

Just nu:

29:-

19:-

Vitaminberikat Kattgräs

Kattgräs

Odlingslåda och frön för särskilt mjukt och vitaminberikat kattgräs. Passar speciellt bra för kräsna katter och kattungar. Innehåll: ca 100 g.

Gräsfrön i en praktisk odlingslåda för att så eget kattgräs. Enkelt och smidigt att använda. Nyttigt och berikande för katten. Innehåll: ca 100 g

Rek. ca. pris: 39:-

Rek. ca. pris: 29:-

Just nu:

Just nu:

39:-

Just nu:

39:-

39:Delikat kattmalt som förebygger hårbollar och matsmältningsproblem. Även ett uppskattat belöningsgodis. Klickas ut som smakhöj ö are på fodret för en extra lyxig öj måltid. Sockerfri. 100 g. ERZUS

AR

0%

D

Z

Rek. ca. pris: 59:-

AD

ED SUG

CK

AT

AR

ERZUS

0%

D

Z

Rek. ca. pris: 59:-

AD

AD

ED SUG

CK

AT

Z

0%

AR

ERZUS

AT

Rek. ca. pris: 59:-

CK

D

ZU

Maltpasta Grässmak

Extra smarrig maltpasta som främjar en god matsmältning och förebygger hårbollar. Passar även som belöningsgodis eller som topping på maten. Sockerfri. 100 g.

ZU

Maltpasta Ostsmak

Smakrik malt som gynnar din katts matsmältning och förebygger bekymmer med hårbollar. Kattmalten kapslar in håret så att det kan komma ut naturlig väg. Sockerfri. 100 g.

ZU

Maltpasta

ED SUG

ZooMetro | 17


NYHETER DJURVÄRLDEN Det sägs Iatt vissa människor gillar hundar,

andra gillar katter. Men kanske är du som jag och föredrar båda? Med genomtänkta strategier och bra hjälpmedel har vi lyckats välkomna två adoptivkatter in i vårt hundhem.

SÅ BLEV MINA KATTER OCH HUNDAR KOMPISAR

I

somras var det dags för oss att äntligen bli med katt. Vi bor på landet så jag övertalade familjen om att katter är mysiga familjemedlemmar och dessutom effektiva mössjägare. Det gick vägen! Sagt och gjort – vi adopterade två hemlösa katter vilket kändes som en självklarhet. När katterna flyttade in var vi noga med att inte låta dem möta hundarna på en gång. Det här får lov att ta tid, var min strategi. Bor du stort och kan upplåta en del av hemmet till hundarna och en annan del till katterna är det optimalt, annars går det att avgränsa ytorna eller rummen med hjälp av hundgrindar eller kompostgaller. Efter några dagar tog vi undan katterna från rummet en stund och lät hundarna gå in och nosa. Hundarna var väldigt nyfikna på katternas doft. Att ta det stegvis och att säkerställa att hunden eller hundarna i hemmet inte känner sig bortprioriterade är väldigt viktigt. I början blev det ett riktigt ståhej varje gång katterna visade sig för hundarna. Det jag tror är allra viktigast är att vara konsekvent när det gäller regler. Var tydlig med vad som gäller, så att både katter och hundar vet vad som förväntas. Om det är så att reglerna bara gäller ibland blir det svårt för både hundar och katter att anpassa sig. Som tur är finns massor av produkter som är till stor hjälp. Vi har skaffat höga klösmöbler där katterna kan ligga högst upp och ha koll på läget, både över rummet och ut genom fönstret. Bor du på liten yta finns istället klöshyllor för väggmontering, där du kan kombinera vanliga hyllplan med exempelvis hammock, klösrullar, broar och hängmattor för katten. Att bygga på höjden är ett bra sätt att lösa platsbristen och dessutom kommer inte hunden åt katten. Katter älskar krypin så ett tips är också att skaffa flera mysiga lådor och gömställen där katten kan söka skydd om den känner sig trängd. Så här några månader efter att mitt hem fylldes med ljudet av tassar från både katter och hundar kan jag säga att det går riktigt bra – men det tog tid. Här om dagen möttes jag av både hunden och katten på köksgolvet. Båda två låg helt avslappnade bredvid varandra. Det ögonblicket trodde jag inte att jag skulle få uppleva när det var som tuffast i slutet av sommaren. Idag lever mina hundar och katter fritt i huset. Jag känner mig trygg tack vare genomtänkta klösmöbler och många mysiga krypin där jag vet att katten trivs. Lycka till med dina husdjur och ha en härlig vår!

DET HÄR ÄR HELGA HAAK ”Uppfödd i en kaninbur och matad med kattungemjölk” - så har Helga fått sin uppväxt, som till stor del ägde rum i pappans djurbutik, beskriven. Som tidigare butikschef i en av landets många välfyllda Zoo-butiker och numera anställd hos oss på TRIXIE, tar hon upp aktuella ämnen, frågor och funderingar. På Instagramkontot @djurhelga kan du följa Helgas liv med djur.

18 | ZooMetro

Helga tipsar VÄLKOMNA KATT IN I HUNDFAMILJEN

1 2 3 4

Avgränsa hemmet i olika ytor avsedda för hundar respektive katter. Ta det stegvis och låt hunden komma in och nosa i rummet där katterna bor. Ta hjälp av höga klösmöbler och mysiga kojor där katterna kan ligga ostört. Ha tålamod och låt det ta tid. För oss tog det några månader, men nu rör sig alla fritt i hemmet utan begränsningar.


Just nu! Junior Anka eller Adult Culinary Anka 4 kg

Just nu! Junior Anka eller Adult Culinary Anka 1,3 kg

99:-

199:Grainfree Ca pris: 179:-, Rek.Rek. Ca pris: 395:-, sparaspara 196:-80:-

Rek. Ca pris: 189:-, spara 90:-

Bra att veta om Happy Cat Junior Anka och Culinary Anka:

Erbjudandet gäller: 1,3 kg: Junior Anka och Adult Culinary Anka. Just nu 99:-, rek ca pris 189:4 kg: Junior Anka och Adult Culinary Anka. Just nu 199:-, rek ca pris 395:Erbjudandet gäller till 10/4 -2022. Max 1 köp/hushåll. Läs mer om fodret på: happycatsverige.se. Följ oss på Facebook: @happycatsverige.se

• Happy Cat Natural Life Concept® som främjar optimal hälsa • Anka som unik proteinkälla • Hög andel animaliskt protein • Gluten och spannmålsfria • Hög smältbarhet • Smakgaranti


ALLA VILL UT OCH JAGA VÅRTECKEN! Just nu:

149:-

199:-

169:-

Kattdörr 2-vägs

Kattdörr 4-vägs

Rek. ca. pris: 199:-

Rek. ca. pris: 229:-

En enkel lucka som gör det möjligt för katten att passera ut eller in efter sina egna önskemål. En mjukstängande lucka utrustad med magnetlås, TPR-gummi som tätning runt hela öppningen. Luckan går att låsa med en enkel regel. Mått 20x22 cm. Luckans storlek: 14x15,5 cm. Minsta installationsdjup 0,5 cm. Extra förlängningstunnlar som bygger 27 mm köps separat. 3-års garanti.

Kattdörr 4-vägs, med tunnel

En lucka med fyra olika möjligheter. Du kan välja mellan att ha luckan helt stängd, helt öppen, endast öppen för utgång eller endast öppen för ingång. Den mjukstängande luckan är utrustad med magnetlås och TPR-gummi som tätning runt hela öppningen. Luckan går att låsa med en enkel regel. Totala mått 20x22 cm. Luckans storlek: 14x15,5 cm. Minsta installationsdjup 10 mm. Extra tunnlar som bygger 27 mm köps separat. 3-års garanti.

Hur tränar jag min katt att använda luckan? 1 2 3 4

Just nu:

Just nu:

Kattdörr 4-vägs med tunnel för montering i tjockare väggar och dörrar. Två tunnlar ingår och du kan köpa till extra tunnlar om det behövs. Välj mellan att ha luckan helt stängd, helt öppen, endast öppen för utgång eller endast öppen för ingång. Den mjukstängande luckan är utrustad med magnetlås och TPR-gummi som tätning runt hela öppningen. Luckan går att låsa med en enkel regel. Totala mått 20x22 cm. Luckans storlek: 14x15,5 cm. Minsta installationsdjup 20 mm. 3-års garanti.

Rek. ca. pris: 269:SÅ LÄR DU KATTEN ATT ANVÄNDA KATTLUCKA

Tejpa upp luckan under några dagar så att den lär sig var ingången är. Träna katten att gå genom luckan genom att du bjuder på smaskigt kattgodis på andra sidan. Träna både ingång och utgång. Klart! Nu vet den hur den ska ta sig in till sitt trygga hem.

Endast in

Endast ut

Från:

Öppen

Stängd

Just nu:

89:-

Teleskopstolpe med väggklämma Stolpe i aluminium med galvaniserad klämma för montering på vägg eller räcke. Den böjda toppen försvårar att katten tar sig över. Fästet är ställbar upp till 19,5 cm. Längd 1-2 m. Rek. ca. pris: 399:-

299:-

Just nu:

249:Kattnät Tunt, transparent kattnät som är tillverkat av vädertåligt och UV-resistent monofilgarn (fiskelina). Knutna maskor 3x3cm. Plugg, krokar och fixeringslina ingår. Storlek: 2x1,5 m 3x2 m 4x3 m 6x3 m 8x3 m

Just nu: 89:129:199:249:299:-

Rek. ca. pris: 149:199:299:399:499:-

Teleskopstolpe med stolpklämma Stolpe i aluminium med galvaniserad klämma för montering på räcke. Enkel att montera, utan borrande eller skruvande. Den böjda toppen försvårar att katten tar sig över. Stolpklämma för rundade eller vinklade räcken medföljer, justerbara upp till 3,5 cm. Längd 1-2 m. Rek. ca. pris: 349:Just nu:

Teleskopstolpe

Stolpe i aluminium med två galvaniserade fästen för montering i sidled eller från golv till tak. Enkel att montera, utan borrande eller skruvande. Längd 1,28–3,20 m. Rek. ca. pris: 499:-

Monter ingstips! Mät och fråga. Kontrollera först med din förening eller hyresvärd om du får borra där det krävs. Du behöver också mäta upp ytan noggrant så att du har tillräckligt med nät för att täcka allt. Ta också med lite ”sömsmån” eftersom nätet ska slacka lite, så att katten inte kan klättra i det.

20 | ZooMetro

399:-

VAD SÄGER LAGSTIFTNINGEN? ”Om katten vistas ensam på en balkong som ligger mer än fem meter över marken, måste balkongen ha nät eller något annat som gör att katten inte kan ramla ner och skada sig.” Källa: Jordbruksverket

Borra och fäst. Borra så få hål som möjligt – men ändå tillräckligt tätt för att katten inte ska kunna ta sig mellan vägg och nät. Glöm inte att fästa fixeringsrepet på utsidan av nätet. Nu är det bara att hänga upp nätet på krokarna och dra åt repet för att få det hela att sluta tätt.

Borrfritt. Har du inte möjlighet att borra? Då har du flera olika valmöjligheter genom att använda de teleskopstolpar som du kan se här till höger på sidan. Se bara till att du klämmer fast stolparna så nära väggen som möjligt så att katten inte har någon möjlighet att slinka emellan.


STADIGA SAKER FÖR STÖRRE KISSAR

Just nu:

2399:-

15 cm pelare

Även stora katter behöver tillbehör som är anpassande för dess storlek. Därför har TRIXIE utvecklat serien XXL Cats som passar till kattraser som Maine Coon, Norsk skogskatt och Ragdoll.

Just nu:

2299:-

Klösmöbel

20 cm pelare

Stabilt kattklös med stadiga platåer och mysigt plyschklätt krypin. Allt i storlek för XXL katt. Rymlig utkiksplats på toppen med avtagbar bädd. Kraftiga pelare lindade i naturlig sisal som är lockande att vässa klorna på. Höjd 122 cm. Storlek: 70x50 cm. Rek. ca. pris: 3 399:-

Just nu:

199:Klöspelare

Passar speciellt bra till stora katter tack vare sin stadiga och tunga bottenplatta. Den mjuka, rymliga bädden har vadderad kant, avtagbar kudde och är en perfekt utkiksplats. Tjock och stabil pelare lindad med kraftigt sisalrep som är inbjudande att klösa på. Storlek: 60x60 cm, höjd 100 cm.

Kattunnel

Rek. ca. pris: 3 299:-

Stor kattlåda med kolfilter

Låda med huv och lucka som hjälper till att hålla kattströet kvar på insidan. Aktivt kolfilter reducerar dålig lukt. Praktiska snabbspännen gör den enkel att öppna och lätt att rengöra. Storlek: 56xh47x71 cm.

Just nu:

349:-

Rek. ca. pris: 299:Just nu:

299:Klösbräda XXL

Tillverkad av återvinningsbar kartong. Supermysigt att sätta klorna i och värmande att ta en tupplur ovanpå. Att klösa och rensa klorna är ett naturligt beteende, med wellpappsklös kan du enkelt erbjuda de rätta platserna att göra detta på. Storlek: 64x11x37 cm.

Rek. ca. pris: 449:-

Just nu:

249:-

Speciellt utformad för stora katter. Här inne är det lätt att gömma sig för att smyga på husse och matte. Tunneln har insytt spännande prassel som väcker kattens jaktinstinkt. Storlek: ø 35x85 cm.

Rek. ca. pris: 399:-

Kattlåda med kant

Extra stor och rymlig låda med kant. Easy Click clipsen gör det enkelt att lossa kanten för rengöring. Storlek: 56xh25x71 cm. Färg: grå/vit. Rek. ca. pris: 349:-

Just nu: Vinklad, högre keramikskål som ger en bra ergonomisk ställning för din katt att äta i. Rundade kanter, gör det lättare att få grepp om foderbitarna. Storlek: 0,35 L/ ø 17 cm.

Ergonomisk skål

99:-

Rek. ca. pris: 149:-

ZooMetro | 21


Visste du att... Vart tredje hushåll har sällskapsdjur En Novus-undersökning som har tagits fram på initiativ av Agria Djurförsäkring och Svenska Kennelklubben (SKK) visar att det finns sällskapsdjur i omkring vart tredje svenskt hushåll. Mest populärt är katt, därefter hund och sedan kanin. Samma undersökning visar också att det är vanligast med sällskapsdjur i de hushåll som har barn under 15 år.

... det är inte lika vanligt att människor får allergiska reaktioner på grund av hamstrar som hundar och katter. Det beror på att hamstern är så pass liten att den helt enkelt inte ger upphov till allergena partiklar i samma utsträckning. Källa: Sveriges Veterinärer

Källa: SKK

TÄVLING: Vinn med din bästa djurbild! SÅ HÄR DELTAR DU I VÅR FOTOTÄVLING

1:A PRIS: Presentkort, värde 500 kr

1. Ta en bild på ditt/dina husdjur med temat ”VÄLKOMMEN VÅRSOLEN”.

2:A PRIS: Presentkort, värde 300 kr

2. Ladda upp bilden på www.zoometro.se/ fototavling eller på vår Facebook @zoometro, där vi har ett inlägg om tävlingen. Posta ditt bidrag direkt i kommentarsfältet. Glöm inte att ange djurets namn, bostadsort och er ZooMetro-butiks namn senast den 10:e april.

3:E PRIS: Presentkort, värde 200 DUkr KAN VINNA:

3. En jury utser tre pristagare som kontaktas via mejl eller Facebook. 4. De tre vinnarna presenteras i nästa nummer av tidningen, på vår Facebook och på vår hemsida zoometro.se

Julbild gav mysig bädd Med en liten hantverksbutik med julpyntad dörr som font fångade Mikaela Asp sin hund Azra och kaninen Datsun i en vacker vinterbild. Mikaela och djuren är vinnare i ZooMetros fototävling på temat ”jul”! Mikaela Asp fotar mycket på sin fritid och hunden Azra är en van modell. Han poserar gärna upp och tittar helst stint in i kameran. Kaninen Datsun däremot, vill helst inte sitta stilla i onödan. Trots det lyckades Mikaela fånga duon med sin kamera under en vintrig promenad i december. Resultatet blev vinst i ZooMetros fototävling på temat “jul”, där första pris var en valfri Harvey-produkt. Mikaela valde en mysig hundbädd i storleken 75 x 100 centimeter. – Jag tror att både Azra, Datsun och vår andra kanin Viola kommer att uppskatta bädden. Den är så pass stor att alla ryms alla samtidigt, säger Mikaela. Lotta Forsberg vann andra pris.

Nästa fototävling har temat “VÄLKOMMEN VÅRSOLEN” och startar den 25 mars. Du kan delta här på ZooMetro.se eller på vår Facebook-sida @ZooMetro. VILLKOR: Tre vinnare kommer att utses: Första pris är är ett presentkort på 500 kr, andra pris är ett presentkort på 300 kr och tredje pris ett presentkort på 200 kr. Presentkortet gäller på TRIXIE-produkter och i angiven butik. Alla vinster är personliga, giltiga i 6 månader och kan inte växlas in till kontanter eller andra produkter. Vinnarna meddelas av TRIXIE Sverige AB och priserna postas till vinnarna. Vinnarna utses av en jury och beslutet kan inte överklagas. Åldersgräns 16 år. GDPR: Genom att skicka in din bild godkänner du ditt deltagande i tävlingen och våra tävlingsvillkor. Du godkänner att TRIXIE Sverige AB får använda bilden i framtiden samt att ditt namn kan/kommer att publiceras. Om du har med en person på bilden som går att identifiera måste personen i bilden ha givit sitt samtycke. Vid frågor kontakta info@zoometro.se

22 | ZooMetro

Tredje priset gick till

Linnea Walls.


BRA VAL TILL SMÅ KOMPISAR

Just nu:

199:-

Agility-set Skojigt 2-delat agility-set för tex kanin, råtta eller iller. Att träna roliga tricks kan vara en utmärkt fysisk och mental aktivering ihop med din kompis. Justerbara i höjd och tillverkade av obehandlat trä. Storlek: 28x26x12cm. Rek. ca. pris: 289:Just nu:

Mjölmask

35:Gnagarsten Uppskattad torkad naturlera som din vän kan gnaga på för att hålla tänderna i trim. Leran är en naturlig källa till mineraler som normalt fås genom att gräva i naturen. Smaker; blommor, morot eller persilja. Vikt: 100g.

Rek. ca. pris: 59:-

Träskål

Rek. ca. pris: 45:-

59:-

Hygienisk flaska med extra lång bitsäker pip i rostfritt stål. Kulventil undviker onödigt droppande. Pipen gör det lätt att dricka. Smart flottör på insidan visar vattennivån. Fästes i buren med stark metalfjäder och krokar. Storlek 125 ml 250 ml 500 ml

Just nu 59:69:89:-

Från:

Inred buren i naturlig stil och servera snacks i en skål som står stabilt. Botten är stansad med gulligt mönster.

Från:

Vattenflaska i glas

Just nu:

29:-

Smarrigt tillskott för din hamster eller gerbil. Torkade mjölmaskar är rika på viktiga animaliska proteiner. Uppskattas oftast som godis men är faktiskt en naturlig del i en sund varierad kost. 100% mjölmask. Vikt 70g.

Storlek 60 ml/8x8 cm 190 ml/11x11 cm

Från:

39:-

Just nu 39:59:-

39:Rek. ca. pris 59:89:-

Höhäck Att servera höet i en höhäck är både hygieniskt och praktiskt. Locket håller höet torrt och förhindrar att djur ligger eller fastnar i gallret.

Rek. ca. pris 89:99:119:-

Storlek 13x18x12 cm 20x18x12 cm 25x18x12 cm

Från:

Just nu 39:49:59:-

Rek. ca. pris 59:69:79:-

Från:

19:-

79:-

Hörntoalett

Stor bro

De flesta smådjur väljer att göra sina behov i ett hörn av buren. Vill man lära dom att gå på låda är hörntoaletten ett bra val för att lyckas. Tillverkad i plast. Hygienisk och enkel att rengöra.

Formbar stabil bro av obehandlat trä. Fungerar även bra som trappa i och ur buren. Blir enkelt ett mysigt krypin att känna sig trygg i. Här inne kan man ladda inför nästa äventyr.

Storlek 16x12x7 cm 36x21x30 cm 45x21x30 cm

Passar ex Mus/Hamster Marsvin Dvärgkanin

Just nu 19:39:69:-

Rek. ca. pris 29:69:99:-

Storlek 52x30 cm 69x40 cm

Just nu 79:129:-

Rek. ca. pris 119:169:-

ZooMetro | 23


– din lokala husdjursexpert ZooMetro – i vårt kampanjmagasin, som delas ut fyra gånger per år, vill vi inspirera dig med hur andra djurägare tänker kring prylar, foder och träning. Här presenterar vi aktuella säsongsvaror och andra produkter som underlättar livet som djurägare. Kryp upp i soffan, luta dig tillbaka, läs ZooMetro och låt dig inspireras!

I din ZooMetro-butik får du möjlighet att känna och prova produkterna när du handlar – och samtidigt få tips och goda råd av kunnig personal som hjälper dig att göra rätt val för dig och ditt djur. En ovärderlig hjälp både för dig som är nybliven djurägare och för dig som har haft djur i många år.

Vill du veta mer? På www.zoometro.se och vår Facebook @zoometro fyller vi regelbundet på med mer tips, inspiration och spännande läsning.

Välkommen in till oss! Ta chansen att känna, testa och ställa frågor – och få den hjälp just du behöver.

Välkommen in till din ZooMetro-butik!