Page 1

Upplev framtiden i LAB #01


Välkommen till koncepthuset LAB #01 I Movehome Lab utmanas synen på det traditionella boendet. Vi testar nya lösningar och skapar hus som är mer flexibla, med utrymmen som passar nya levnadsvanor. Vi gör jobbet tillsammans med kreatörer, forskare och arkitekter. Movehome presenterar nu stolt sitt första koncepthus, baserat på husmodellen LAB #01, i Vallentuna. För att kunna bygga villor för framtiden behöver vi förstå och lösa problem som människor har i sina bostäder idag. Därför har vi gett oss ut i vanliga svenska hem och studerat människor i deras hemmiljö – med hjälp av etnografiska studier. Antropologen Katarina Graffman konstaterar i rapporten ”Framtidens boende” bland annat att vi i allt högre grad vill leva i underhållsfria hem med smartare lösningar. Ytterst handlar det enligt henne om en känsla av frihet där boendet kan spela stor roll genom att göra livet enklare.


Framtidens boende Movehome har tillsammans med arkitektbyrån Urban Design utvecklat framtidens villa. Huset har fått en effektiv planlösning anpassad för vår uppkopplade livsstil och har många smarta lösningar som förenklar vardagen. I arbetet med LAB #01 har vi tagit hänsyn till både städning och andra aktiviteter som måste fungera i vardagen. Arkitekten Erik Jarlöv, på Urban Design uttrycker det så här: -Huset erbjuder platser som är generösa, flexibla och tolkningsbara där lek, tvätt, måltider, städning,

koncentration, vila och arbete, ges utrymme och en inramning som gör att man kan stanna upp och se det vackra och betydelsefulla i deras alldaglighet. Husmodellen LAB #01 lanserades i oktober 2016. När vi nu har byggt koncepthuset i Vallentuna har vi passat på att bygga in ännu fler smarta lösningar liksom nya produkter och material. Så att framtidens boende kan upplevas redan idag!


Bättre förvaring ger ett skönare liv!


När vi i rapporten ”Det tidseffektiva hemmet” frågade svenska föräldrar vad de saknade mest i sitt boende svarade hälften - bättre förvaring. Skåp, garderober och lådor räcker inte till, och många föräldrar upplever sig översvämmade av prylar. Vår Sifo-undersökning avslöjar att 36 procent av Sveriges föräldrar anser att bättre förvaring skulle göra hemmet mer tidseffektivt. 23 procent av föräldrarna svarade att fler rum skulle spara tid i hemmet, och 13 procent ansåg att en smartare planlösning saknades i boendet. Samma tanke var även tydlig i vår rapport ”Framtidens boende” som visade att önskemålet om smart – och flexibel - planlösning är påfallande stort hos just barnfamiljer.


Det är tydligt att de flesta bostäder idag har en planlösning och en rumsindelning som behöver utmanas. Skälen till det är flera, nya familjekonstellationer och en mer uppkopplad livsstil där tv:ns roll som samlingspunkt har blivit mindre viktig. Vardagsrummet bör hellre beskrivas som ett umgängesrum, där tekniken är flexibel. Dessa levnadsvanor kräver nya lösningar i boendet. Att använda hemmets största yta till ett vardagsrum med tv-soffa är inte heller det längre självklart. Därför bjuder koncepthuset på flera flexibla ytor där var och en kan hitta sin plats för att använda läsplattor, smarta telefoner och datorer. Ett hus för den moderna familjen

helt enkelt. I koncepthuset LAB #01 ryms många platsbyggda förvaringsmöjligheter. En nygammal idé är den om samsovningsrummet, en trygghet för familjen med yngre barn. Dessutom finns ett unikt duschrum, istället för den traditionella lösningen med alla funktioner i ett badrum. Arkitekten Erik Jarlöv från Urban Design tror att detta kommer att bli en allt vanligare lösning i framtiden: -Hela familjen gör ungefär samma saker samtidigt. Alla behöver borsta tänderna och duscha vid samma tidpunkt, då är det problematiskt om alla funktionerna finns i samma rum.


Smart teknik Att förenkla livet med smart teknik handlar om att skapa mer tid åt det som betyder mest - familjen. Att slippa de små stressmomenten och istället ha mer tid att umgås. Tack vare fjärrstyrning via telefonen slipper du tankar som “stängde jag verkligen av spisen…eller står sovrumsfönstret fortfarande öppet?” och kan istället fokusera och njuta av att vara i nuet med dina nära.


I vår studie ”Det tidseffektiva hemmet” ser vi hur föräldrar efterlyser tid för annat än städning och hushållsarbete. Med smart teknik försvinner inte problemet, men det underlättas och skapar trygghet. När du låser ytterdörren startar robotdammsugaren och tar hand om dammråttorna tills du kommer hem. Med gott samvete kan du låta diskmaskinen gå samtidigt eftersom vattnet automatiskt stängs av efteråt. När du står i matbutiken på väg hem efter jobbet och undrar om mjölken är slut, ja då finns kameror i kylskåpet som snabbt hjälper dig att handla rätt varor. I jakten på det tidseffektiva hemmet kan du nu styra och kontrollera det mesta i hemmet med hjälp av förinställda scenarier. Allt fler hem har smart teknik integrerad och med ett enkelt knapptryck kan du centralstyra olika delar av hemmet. Det kan handla om stämningsbelysning för fredagsmyset, tända belysning som samtidigt fungerar som familjens väckarklocka eller att slumpmässigt tända och släcka belysning för att lura inbrottstjuven när du inte är hemma. Vad vill du ska hända när du låser upp ytterdörren? Bara fantasin sätter gränser! Smarta lösningar förenklar inte bara vardagen, det är även ekonomiskt och hållbart genom att du kan spara energi. Vad sägs om att kunna dra ner temperaturen i huset när du är bortrest eller kunna kontrollera energiförbrukning ner på uttagsnivå? Koncepthuset är ett färdigt hem där du kan uppleva de flesta av de lösningar vi beskrivit och ser som självklara i framtidens boende. Där finns bland annat vitvaror med Home Connect-funktion, dörrlås med fjärrstyrning och rörelsesensorer kopplade till kameror och olika scenarier. Alla sammankopplade i ett system som du styr smidigt från en app i telefonen. Tekniken i styrsystemet baseras på Z-Wave, ett öppet trådlöst system som är enkelt att bygga ut på egen hand.


Släpp loss lekfullheten, balken i taket är perfekt att hänga upp en gunga i!

I det ljudisolerade gamerrummet finns allt och lite till för det ultimata spelandet. Lev dig in i spelet utan att störa resten av familjen!

När som helst, och varifrån som helst, kan du titta in i kylen! Två kameror inuti kylskåpet tar automatiskt två bilder när kylskåpsdörren stängs.

Varför köpa soffa när man kan fixa en själv som samtidigt blir en fiffig förvaring? Fyll lådorna med ved, leksaker eller annat!

ADD-ON #02 fungerar som en snygg rumsavdelare och slukar samtidigt mängder av prylar för att skapa ordning!

Korridoren har naturligt överljus och en arbets- eller studienisch med en glugg in till köket.

Framtidens kaffemaskin låter dig välja bland världens olika kaffedrycker och spara dina och gästernas favoriter i en spellista!


Bada i kuddar, slappa eller ha busigaste kuddkriget i rummet för alla åldrar! Här finns också belysning som kan variera i regnbågens alla färger.

Smart korridorförvaring! Fler garderober och mer förvaring gör att det kan gå längre mellan tvättarna. Använd också väggarna till förvaring!

En lugn och trygg familj sover såklart tillsammans! I samsovningsrummet finns plats för alla.

Brukar det vara upptaget i badrummet länge? Nu blir det enklare då duschen flyttat ut i korridoren!

Med Home Connect-teknik i tvättmaskin och torktumlare övervakar du tvätten från din mobil eller surfplatta. Genom en app kontrollerar du temperaturen och energiförbrukning ner på uttagsnivå!

Hemmet blir en tryggare plats när dörrlåset kan fjärrstyras för att släppa in besökaren och du samtidigt ser personen i bild tack vare den smarta kameran!

Låt belysningen skapa stämning! Med ett enkelt knapptryck fixar du fredagsmyset, tänder belysning som samtidigt fungerar som familjens väckarklocka eller slumpmässigt tänder och släcker belysning för att lura inbrottstjuven.

Hur använder du din ADD-ON #01? Kanske för att odla växter som här, eller bara som en mysig läshörna? Platsbyggd förvaring för skor, vantar, cykelhjälmar eller dagens post?


Nytänkande designlösningar Miljövänligt tak Takpapp Mono Noxite bidrar till en bättre miljö genom att rena luften från farliga kväveoxider.

Minitakfot Minimalistisk takfot ger det rätta moderna uttrycket på huset.

Minihörn Minimalistisk hörnbräda ramar in husets knutar.


Det första huset från Movehome Lab är ritat av arkitektkontoret Urban Design. Trots att huset tillverkas i fabrik har det ett utseende och funktioner som för tankarna till arkitektritade och platsbyggda trähus. Husets form avspeglar vad som händer på insidan och utgör samtidigt en bygglåda som de boende fyller med sitt eget innehåll. Taket lutar från det höga hörnet där vardagsrummets ateljéfönster sitter. Flera fönster i liggande format är lågt sittande och anpassade för att ge utsikt. Nischen vi kallar ADD-ON #01 dyker upp som en kaxig utskjutande låda lyft från marken som med sitt stora fönster vakar över den inramade vyn. Tillsammans med Urban Design har vi inom Movehome Lab tagit fram lösningar, nya material och förnyat tillverkningsprocessen i vår fabrik i Småland.

Skarvlös fasad Foderlöst runt fönster Smäcker inramning utan traditionella foder runt alla fönster.

Fasad helt utan avdelade plåtbleck för ett platsbyggt utseende.


Smäckra fönster

ADD-ON #01

Entrétrappa med bänk

Smäckra fönster med extra stor glasyta och minimala fönsterkarmar.

Välj till en fönsternisch med placering vid entrén i hus LAB #01. Klädd med furuplywood på insidan och plåt på utsidan.

Njut av morgonkaffet vid ytterdörren på denna härliga bänk.


Personlig entré

Stilren panel

Fönsterribbor

Utöver färgmarkören har entrén till ditt hem en tavla med gatunummer och familjens namn.

Stående träpanel där frästa spår ger ett utseende av smala ribbor för ett kaxigt uttryck.

Ribbor framför fönstren markerar den slutna fasaden och bildar samtidigt insynsskydd. Solens strålar faller in genom ribborna på ett vackert sätt.


Samsovningsrum skapar trygghet När vi letar nytt boende tänker vi ofta att antalet rum ska svara mot hur många personer vi är i familjen. Det vanliga är att man tänker att alla barn, från tidig ålder, helst ska ha egna sovrum och sova ensamma. Men när vi förändrar vår syn på hemmets rum och dess funktioner är det kanske dags att tänka om? Att låta alla i familjen sova i samma rum kan frigöra utrymme och ge möjlighet att kreativt skapa rum för andra aktiviteter och behov. Och på kuppen få tryggare barn! Movehome presenterar därför det första visningshuset med ett enda stort sovrum - samsovningsrummet.


Rum för livet Samsovningsrummet ger dessutom familjen utrymme att forma övriga rum för annat i livet. Varför inte ett rum för virvlande kuddkrig? Familjens gamers har i koncepthuset fått ett ljudisolerat gamerrum för att fritt kunna leva sig in i spelet utan att störa resten av familjen. Vågar du också tänka utanför boxen? – Fokusera på insidan. Det som gör ett hus till ett hem är människorna som bor där.


PĂĽ en Action wall har var sak sin givna plats.


Forma ditt hem med ADD-ON:s Genom våra ADD-ON:s kan du forma fler funktioner i huset. ADD-ON #01 ger en mysig plats i entrén. I koncepthuset har vi utökat funktionen genom platsbyggd förvaring för till exempel skor. ADD-ON #02 är en genomsiktlig hylla som delar av funktioner i huset,. Samtidigt som du får massor av plats till förvaring ger den ditt hem karaktär.


”I framtidens villa finns lösningarna som gör livet enklare och bekvämare.”


Movehome Lab drivs av Movehome Movehome gör det riktigt enkelt att bygga hus. Roligt dessutom. Med vårt smarta verktyg Bygg online formar du ditt hus på bara några minuter. Dessutom får du priset direkt. När du är nöjd med ditt hus kontaktar du oss med ett klick, så sköter vi resten. Vi tar nämligen fullt ansvar för hela bygg­nationen. Sedan starten 2012 har vi byggt över femhundra hus på det här sättet. Tanken är fortfarande samma. Du har idéerna om hur du vill bo och leva. Vi har de smarta lösningarna och tar ansvaret för att förverkliga dem. Vi kombinerar nytänkande och bra priser med gedigen erfarenhet och köptrygghet. Genom totalentreprenad tar vi ansvar för hela byggnationen. Du formar. Vi bygger.

Leverantörer i urval Urban Design – arkitektkontor Härjedalens Träförädling – exteriör träpanel Elitfönster – fönster Elit Vision Vedum kök & bad – inredning i kök och bad Siemens – vitvaror med Home Connect-funktion Interaktiva fastigheter – styrsystem för smart villa-teknik HideALite – ljusramper och spotlights Hager – brytare och vägguttag Velux – ljustunnlar PM Broby – ADD-ON #01 CNC Snickerier – ADD-ON #02 och platsbyggda snickerier Södra – trallgolv ZENSE och interiörpanel Johanna Pilfalk – styling, möbler, textil Patrik Svedberg – fotografering

Movehome marknadsförs, säljs och tillverkas av Trivselhus, en av Sveriges största hustillverkare och en del i skogskoncernen Södra.

Koncepthus från Movehome lab  

Movehome presenterar nu stolt sitt första koncepthus, baserat på husmodellen LAB #01, i Vallentuna! Fyllt av smarta lösningar, nya produkter...

Koncepthus från Movehome lab  

Movehome presenterar nu stolt sitt första koncepthus, baserat på husmodellen LAB #01, i Vallentuna! Fyllt av smarta lösningar, nya produkter...