Page 1

ü Deeltijdvariant van deze minor (zie anders voltijdflyer) ü Begrijp interculturele professionele verschillen. ü Thuis in de belangrijkste (handels)landen. ü Schrijf mee aan een pocketboek (op eigen naam). ü Unieke verzamelde landennaslag (reader of pdf). ü Leuke colleges (klassikaal, webcollege of mp3). De vliegtuigen vandaag de dag, zitten vol met professionals die de wereld overgaan voor zaken, congressen of studie. Globalisering heeft de lijnen verkort, zodat cultuurkennis aan belang heeft toegenomen. En waar managementtheorieën vroeger nog van universele methodes uitgingen, weten we vandaag de dag wel beter. Net zoals stekkers of postcodes verschillen, zijn ook de vaardigheden per land veelal anders. Deze minor besteed daarom aandacht aan zaken als landeigen communicatiepatronen (nonverbaal, digitaal etc.), leiderschapsstijlen, verkoops- of onderhandelingsvaardigheden.

Specifieke landenkennis Daarbij leer je heel precies wat in geselecteerde handelslanden werkt, en wat niet werkt. Zo worden er eigen lessen besteed aan landen als: China, Duitsland, Frankrijk, Marokko, Japan, Turkije, Italië, Tsjechië, Zuid-Korea, Brazilië, Polen, Rusland etc. etc. Landen waarvan de docent de taal spreekt, of er langere tijd gewoond of gewerkt heeft. Maar om mensen na een dag werken, direct enkele uren met interculturele theorie te overladen is wat teveel gevraagd. Daarom bevat elke les voldoende ontspanning en fun. Dat neemt niet weg dat

er wel degelijk aan professionele kennisoverdracht wordt gewerkt. Verder proberen we bij de lessen met focuslanden, ook wat van de sfeer van een land op te roepen. Dat gebeurt doordat er in de koffiepauze popmuziek uit het land in kwestie wordt gedraaid, door de voorpagina van een bekend dagblad van die dag uit te delen, door een kort stukje radiojournaal, relevante foto’s met sfeerbeelden, en het doen rondgaan van ’s lands bankbiljetten (mits het geen euro betreft). Uiteraard krijg je ook een praktische checklist per land uitgereikt, en zijn er allerlei naslag documenten in pdf per land. Dat betreft kennis uit boeken, databases en van internet en is beschikbaar via unieke landenreaders. Deze readers kun je in hard copy of als pdf gebruiken voor de schrijfopdracht. Topmateriaal dat verder nauwelijks verkrijgbaar is.


Ja, je mag deze deeltijdminor doen!

Jouw eigen boek?

Deelnemen is voor deeltijdstudenten makkelijk: inschrijven volstaat namelijk. Maar ook duale studenten zijn welkom! Wel dienen zij vaak toestemming te vragen bij hun examencommissie en soms ook bij de opleidingsmanager. Maar dat levert slechts zelden een probleem op. Kom je er niet uit, mail me dan: s.schroevers@hva.nl Wacht alleen niet te lang met inschrijven, het vak is populair en de toestemming verkrijgen kost ook tijd. Er is voor voltijdstudenten een eigen minor voltijdvariant. Dus ben je voltijd, vraag me dan even om de voltijdflyer aub.

Inderdaad, je naam staat op de achterkaft, het binnenblad, boven je hoofdstuk en achterin. Verder ligt er een kopie bij de mediatheken en het depot van de Koninklijke Bibliotheek. Onze OM is bereid gevonden de kosten van het boek (drukken en verzending) te betalen, dus één exemplaar krijg je gratis. Wil je er meer, dan kun je dat bij StudyStore kopen, tegen ca. 15 EUR per stuk.

Engelstalige lessen Deze minor wordt in het Engels gegeven op HBO bachelor niveau, maar er worden wel Nederlandstalige samenvattingen gegeven. Verder kun je bij twijfel, dat gewoon aangeven, dan krijg je direct een vertaling. Ook streven we ernaar de (pdf) naslag en webcolleges zowel in Engels als Nederlands aan te kunnen bieden.

Geen boek, alles digitaal ! De minor CCBS tracht moderne media waar zinvol in te zetten. Alle leermiddelen staan dan ook beschikbaar op de bij de minor behorende cursuswebsite. Een boek is niet nodig. Deze site bevat ondermeer pdfbestanden met de leerstof (eigen publicaties), webcolleges (YouTube-achtig), audioboeken (mp3 bestanden), kopieën van de PowerPoints plus allerlei ander naslagmateriaal (waaronder handouts, opdracht beschrijvingen en de eerder genoemde landenreaders). Een digitale schat, en kennis die blijft, ook ná de minor.

Dinsdag en donderdagavond les Ideaal voor mensen die werken, maar ook anderen ter doen toch?. Op twee avonden per week, gedurende twee blokken van zeven weken krijg je les. De lestijden zijn van 18:45 tot ongeveer 21:30 uur. Er is een treinstation, een parkeergarage en een schoolrestaurant, zodat je de lessen makkelijk kunt combineren met andere activiteiten. Wie voor het eerst op de Leeuwenburg les heeft: je HvA kaart werkt gewoon verder.

Wat moet je doen ? Er is een tentamen (10 punten), drie kleine opdrachten en we schrijven met de hele klas een heus pocketboek. Per duo schrijf je een eigen hoofdstuk, maar wie dat afrondt kan tegen het eind van het semester een ISBN nummer op het CV bijtypen, en staat op eigen naam in de bibliotheek of op amzon.com.

De docent Mr. Sander Schroevers is gastspreker en publicist op het gebied van internationale communicatie. Hij doet momenteel promotieonderzoek op het gebied van ‘international business communication’ aan de HvA. Met regelmaat presenteert hij over de grens, van Texas tot Teheran. Hij schreef reeds een zestigtal boeken, die ook in andere landen worden uitgeven. Sander is voorzitter van het te Parijs gevestigde l'institut européen de communication internationale d'entreprise.

100% travel proof De minor Cross Cultural Business Skills biedt je een helder cultuurbegrip voor de professionele praktijk. Aan het eind van de cursus heb je een goed inzicht van hoe culturen verschillen of juist dingen delen. Ook bezit je de strategieën om zeker en succesvol over de grens te zijn. Competenties die je meeneemt !

Who’s who ? Opleidingsmanager: Mevr. Hans SeubringVierveyzer Docent: Sander Schroevers E-mail: s.schroevers@hva.nl Online cursus werkplek: http://studynet.dem.hva.nl HvA locatie Leeuwenburg: Weesperzijde 190, Amsterdam Code: dtMCCBS ECTS: 30

Flyer_CCBS_2012_Deeltijd  

Flyer_CCBS_Deeltijd

Advertisement