Page 1

Aktiv, frisk och alltid p책 g책ng

1


Aktiv och flexibel A k ti v l i v s s t i l

Velopeden

Om du har en aktiv livsstil – då är Veloped det perfekta valet. Med sin innovativa och prisbelönta design är Veloped världsledande när det gäller gångstöd för utomhusbruk. Oavsett vilken aktivitet du föredrar, det finns alltid en Veloped som passar just dig;

Velopeden är en svensk uppfinning som har utvecklats på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm. Mer än 25 års erfarenhet från cykelsporten har starkt influerat utvecklingen av Velopeden. Den erbjuder förstklassigt stöd och oslagbar komfort när du tränar, vandrar eller promenerar utomhus. Ett flertal egenskaper gör Velopeden helt unik. Det klättrande hjulet, dess 3-hjuliga design och de bekväma luftdäcken ger tillsammans en helt ny gångupplevelse. Den klättrar med lätthet över trottoarkanter, rötter och andra hinder. Gatsten, grus, gräs, snö och skogsstigar blir plötsligt ett rent nöje istället för en skumpig, obehaglig eller rent av omöjlig upplevelse med en rollator.

• • • •

Veloped Sport; för fitness walking, sport och träning Veloped Tour; praktisk och komfortabel för vardagsbruk. Veloped Golf; den nya golfvagnen som är unik av sitt slag. Veloped Trek; fullt utrustad för vandring, camping och resor.

Veloped (vɘ-lŏ-pēdˈ) • Hjulförsett fordon som skjuts fram vid gående. • Besläktad med “Swiftwalker”, upfunnen av Karl von Drais 1817 och allmänt erkänd som den första cykeln. • Adj. för att vara “snabbfotad”.

Ta dig tid och testa en Veloped utomhus och du kommer snabbt att uppleva alla dess fördelar. En Veloped fungerar optimalt också på ojämnt underlag, i motsats till en rollator som mer eller mindre kräver slät asfalt. Veloped uppmuntrar verkligen till motion och aktivitet, och det är lätt att komma i form och gå ner i vikt, samtidigt som du njuter av din favoritaktivitet. Och att du samtidigt ser cool och modern ut gör ju inget, eller hur? Veloped har belönats med första pris i designtävlingen ”Aluminium Design”, arrangerad av Sveriges aluminiumindustri.

[veloped: Latin velox, velo- = snabb; see eng. velocity + Latin pes, ped- = fot; see -ped.]

En skön söndagspromenad i Central Park, New York, USA. 2


Frisk och hälsosam Kom i form

Positiva hälsoeffekter

Veloped Walking är ett roligt och enkelt sätt att motionera på som passar alla, oavsett ålder och fysisk kapacitet. Nu kan du enkelt komma i form och bränna fler kalorier, samtidigt som du njuter av att vistas utomhus. Genom Veloped Walking gör du snabbt framsteg mot ett hälsosammare och längre liv, och det är det perfekta valet av motionsform om allt du behöver är lite gångstöd. Som träningsform erbjuder Veloped Walking flera fördelar: • Kraftigt reducerad belastning på fotleder, knän, höfter och rygg. • Pålitligt stöd, hög säkerhet och optimal komfort när du motionerar. • Förbättrad träningseffekt eftersom du också använder överkroppen. • Ökad kaloriförbränning i jämförelse med vanliga motionspromenader. • Alla fördelar och glädjeämnen med att motionera utomhus.

Daglig fysisk aktivitet är det helt klart viktigaste steget för att hålla sig frisk och leva längre. Genom att promenera 30 minuter varje dag uppfyller du läkares rekommendationer för daglig fysisk aktivitet. Enkel motion som Veloped Walking förebygger många sjukdomar och åkommor, bl.a. hjärtprobelm och stroke, högt blodtryck, artros, osteoporos, övervikt, de vanligaste typerna av diabetes och många cancersjukdomar. När du har satt som målsättning att promenera 30 minuter varje dag, tänk på att du inte måste klara detta genom en enda promenad i början. Om du istället startar lite mjukt, kan du dela upp tiden på två eller tre promenader. Glöm aldrig att varje steg räknas.

Att komma igång För att lättare komma igång, fråga efter vårt 12-veckors träningsprogram! Du kan också ladda ner programmet, och samtidigt få fler motionstips och lära dig mer om Veloped, på www.veloped.info. WA W AL LK KIN ING WA W ALLK KIN ING WA ALLK W KING IN WA ALLK W KIN ING G

Vicki töjer på gränserna med sin personliga tränare. 4


Innovativ och unik

Inomhus 5

I terräng

Över trösklar

4

Veloped Rollator

3 2

Innovation

Ter r äng- eller stadsmiljö

Samtliga Veloped-modeller delar en ny innovation; Trionic Climbing Wheel (pat. pend.). Hjulteknologin ger flera fördelar; hindertagning, fjädring samt val av köregenskaper. Med sitt klättrande och fjädrande hjul, sin 3-hjuliga design och bekväma luftdäck erbjuder Veloped en optimal körupplevelse och helt oslagbar komfort.

Klätterhjulet kan justeras i två lägen beroende på miljö och terräng. Stadsläget erbjuder bästa sväng- och manöverbarhet då det främre hjulet lyfts från marken, med bibehållen klättringsförmåga. I terrängläget erbjuder hjulet en fjädrande/klättrande funktion med ökad riktningsstabilitet, perfekt för vandringsturen, golfbanan och motionsrundan.

T ri o n i c C l i m b in g Wh e e l

3-hjulig design

Trionic Climbing Wheel gör att du enkelt övervinner alla fysiska hinder när du promenerar utomhus. Genom att fördela lasten över två hjul, som är förskjutna i färdriktningen, delas klättermomentet upp i två steg. Klätterförmågan ökas ytterligare via en vinklad länkarm som omvandlar din påskjutande kraft till lyftande kraft. Detta ger Velopeden den unika förmågan att kunna klättra över upp till 13 cm höga hinder, t.ex. en trottoarkant eller sten, utan att behöva lyftas. För att passera ett 3,2 cm högt hinder krävs bara 1/8-del av den kraft ett vanligt hjul av samma storlek kräver. Den rörliga länkarmen ger även en fjädrande funktion. På ojämnt underlag arbetar den ständigt och sväljer ojämnheter. Fjädringen förvandlar din skogspromenad till ett rent nöje.

Velopedens 3-hjuliga design resulterar i permanent markkontakt, även på mycket ojämna underlag. ”Kundvagnssyndromet”, med hjul som lyfter och börjar rotera, undviks effektivt. Velopeden rullar i den riktning du vill, istället för att uppföra sig lika mardrömslikt som en 4-hjulig kundvagn eller rollator. Fördelarna är uppenbara på kullersten, grus, gräs, snö och i parken eller skogen.

På gräs

I affärer

1

På sten/grus

Över trottoarer

På gatsten

På grusväg

Ytcirkeldiagram som visar Velopedens fördelar i jämförelse med en rollator, enligt betygsättningen av 47 Velopedanvändare. Ju större total area, desto större användningsområde. Innenbereich(5=mycket bra, 1=mycket dåligt). Gelände

5

Schwellen

4

Veloped Rollator

3 2

Gras

Einkaufen

1

Kies

Bordsteine

Kopfsteinpflaster

Schotterwege

Trionic Climbing Wheel klättrar över en 13 cm hög trottoarkant. Indoors Off-road

5

Thresholds

4

Rollator

3

6

2

Grass

1

Veloped

7 Shops


Sport • Tour • Golf • Trek G e n e r e lla f u n k t i o n e r

Navbroms

H o p f ällning/Tr anspor t

Hjuljuster ing

Varje Veloped är utrustad med navbromsar som verkar på de bakre hjulen. Förutom färdbroms har den även en parkeringsfunktion, som du enkelt låser när du vill sitta och vila en stund. Bromsens utformning skyddar den från smuts och vatten, samtidigt som den inte orsakar onödigt däcksslitage.

Med ett snabbt tryck på en av teleskopstagets knappar kan du enkelt fälla ihop Veleopeden för att passera smala passager. För att fälla ihop den för transport eller förvaring, trycker du också in den andra knappen och fäller ihop den helt och hållet. Skjut sedan greppbågen i botten och ta av hjulen genom att trycka in knapparna på hjulens snabbkopplingsaxlar.

Det klättrande framhjulet kan justeras i två lägen beroende på miljö och terräng. För bästa sväng- och manöverbarhet, med bibehållen klättringsförmåga, lyfts det främre hjulet från marken via ett enkelt draghandtag. I sin andra justering, terrängläget, har hjulet en fjädrande/klättrande funktion med ökad riktningsstabilitet, perfekt för skogspromenaden.

8

8

Velopeden har en TIG-svetsad ram i överdimensionerade 6061-T6 aluminiumrör, vilket håller vikten nere samtidigt som ramen är mycket stabil. De 31 cm stora hjulen, med luftdäck, garanterar optimala köregenskaper. Alla Veloped-modeller levereras med följande utrustning: • Trionic Climbing Wheel – med klätterfunktion/ fjädring. • Justeringsmöjlighet för terräng- eller stadskörning. • Ergonomisk greppbåge som också fungerar som ryggstöd. • Färd- och parkeringsbroms. • Ergonomiska grepphandtag i 3-densitets gummi. • 2-stegs hopfällningsfunktion. • Avtagbara hjul med snabbkoppling. • Utbytbara textilier genom tryckknappar, kardborreband och spännen. Mer information och film på www.veloped.info.

9


Veloped Sport Veloped Sport är din trogna supporter när du utövar världens mest underskattade motionsform – promenaden. Fitness walking, eller att promenera, är förmodligen så nära den perfekta motionsformen du kan komma, och det är ett fantastiskt sätt att komma i form på och samtidigt gå ner i vikt. Risken med många träningsformer är att du tar ut dig alldeles för mycket, men genom fitness walking håller du enkelt rätt intensitet. Genom att skjuta din Veloped Sport framför dig ökar du träningseffekten samtidigt som du bränner fler kalorier i jämförelse med vanliga promenader. Intensitetsnivån för Veloped Walking är optimal för att förbättra din hälsa, samtidigt som du når en hög fettförbränningseffekt. Om ditt mål är att gå ner i vikt och stadigt förbättra din kondition, är Veloped Walking ett utmärkt val av motionsform. Du kan träna lite längre för varje gång, och istället för att riskera att du överanstränger dig når du snabba framsteg på vägen mot ditt personliga mål. För maximal hälsooch fettförbränningseffekt är den ideala intensiteten 55 – 70 % av din maxpuls, se gärna diagrammet till vänster. Vad gör Veloped Sport unik som träningsinstrument? Med tilltagande ålder är kroppen inte lika förlåtande som när vi var yngre. Vår önskan att motionera och röra på oss kanske starkt begränsas av knäproblem, ryggsmärtor, svaga fotleder, övervikt eller bara det faktum att vi blivit några år äldre.

150 140 130

Pulsr (Slag per minut)

120

Aktiv/Förbränning

110 100 90

Upp/Nedvarvning

80 70 60

20

25

30

35

40

45

50

55

60

65

70

75

80

85

90

Ålder (år)

pro Minute)

Pulsfrekvens-/Åldersdiagram som visar rekommend150 träningsintensitet för optimal hälso- och fettförerad 140 bränningseffekt. 130

10

10

120 110

Health/Fatburn

Vicki med sin personliga tränare Stefan. Stockholm

Veloped Sport erbjuder komfort och stöd så att du känner dig säker när du motionerar. Den reducerar i mycket hög grad den kroppsliga belastning och stress som orsakas av träningen. Den har samma fördelar som en mountain bike och du kan träna i grönområden, längs skogsstigar och motionsspår. Så nu kan du fullt ut njuta av dina motionspromenader – säker och fri att gå varthän du vill.

Veloped Sport

6995:-

Storlek: M (75–94 cm) Utrustning: 25 cm djup bassits för maximalt benutrymme • Korg med dragkedjeficka Färg: blå/röd/vit • svart/vit/vit

11


Veloped Tour Veloped Tour är väldigt praktisk och ger dig daglig komfort och tillgänglighet. Den passar mycket bra för en promenad i parken, för shopping och för utflykter. Den rymliga korgen sväljer dina matvaror i affären, och att promenera hem igen är rena nöjet tack vare klätterhjulet och de luftfyllda däcken. För att erbjuda bästa sittkomfort har sittdjupet ökats till 30 cm. Den längre sitsen, i kombination med invändiga plastförstärkningar, ger ett bra stöd längs benen när du sitter. Färgsättningen är klassisk och elegant, med ränder i silver som matchar de röda detaljerna. Ränderna på sitsen är tillverkade av 3M Scotchlite reflekterande material, och när du går i kvällsmörker syns du bra i trafiken. Veloped Tour är också utrustad med ett praktiskt regnskydd som skyddar korgen och sitsen. Regnskyddet är tvåfärgat, och du väljer mellan silver och svart beroende på vilken sida du vänder utåt.

“JP” korsar 42:a gatan, New York, USA.

Veloped Tour

7380:-

Storlek: M (75–94 cm) Utrustning: Komfortsits • Reflekterande ränder • Korg m. dragkedjeficka • Regnskydd f. korg/sits Färg: svart/silver/röd

Utrustad med ett praktiskt tvåfärgat regnskydd som skyddar korg och sits. 12

12

13


Veloped Golf Fortsätt spela golf och gör dig själv en tjänst genom att promenera golfbanan istället för att köra golfbil. Med Veloped Golf behåller du skärpan och orken över 18 hål, samtidigt som du får massor av hälsosam motion på köpet. Det är ganska enkelt; genom att spela golf så lever du längre. Detta är nu bevisat av en svensk studie. Golfspelare lever i snitt 5 år längre än männsikor som ännu inte upptäckt nöjet med golfsporten. Dessutom åtnjuter golfspelare en bättre hälsa än genomsnittet. Förutsättningen är naturligtvis att du promenerar golfbanan. Med alla dessa fördelar; det klättrande framhjulet, fjädringen, sin 3-hjuliga design och de luftfyllda däcken, så känner sig Veloped Golf mycket väl hemma på golfbanan. Veloped Golf har en dubbel golfbag som fästs på ramen. Den klarar ett fullt set om 14 golfklubbor, och bagen kan antingen stängas eller lämnas öppen i fronten, beroende av hur du vill förvara dina klubbor. Korgen klarar dina vattenflaskor, extra kläder och allt annat du behöver på golfrundan. Och om du har otur med vädret finns ett integrerat regnskydd i korgfickan som skyddar dina prylar från regn. Alla textilier är tillverkade i vattenavstötande och slittålig 600D polyesterväv.

Ingrid, Johan, Björn och Thomas puttar på Sigtunabygdens Golfklubb.

Veloped Golf

Storlek: M (75–94 cm) Utrustning: Bassits • Korg m. dragkedjeficka • Regnskydd f. korgen • Dubbel avtagbar golf-bag Färg: marin/svart/röd

Med klubborna kvar i bagen, fäll ihop ramen och ta av hjulen så är din Veloped Golf enkel att lasta i bilen. 14

14

7910:-

15


Veloped Trek Lasta din Veloped Trek och ge dig ut på spännande äventyr. Den ger dig massor av möjligheter, och du kan ta med all den utrustning du behöver när du upptäcker världen. Med sin flexibla sitsväska och ryggsäck är Veloped Trek din perfekta följeslagare för vandring, camping, resor och jakt. Sitsväskan knäpps enkelt fast på sitsen, och om du vill sitta ner en stund viker du enkelt fram den. Den har tre justerbara innerfack, med gott om plats för din kamera, kartor, värdesaker och en vattenflaska eller termos. Sitsväskan kan också bäras som axelväska, och den har en polstrad och avtagbar axelrem. En utvändig dragkedjeficka och två nätfickor ger plats för ännu mer prylar. Genom ett resårband med dragsko kan du också snabbt fästa olika klädesplagg eller annan utrustning. Ryggsäcken passar perfekt i korgen, och med en fullång dragkedja är det lätt att komma åt huvudfacket. Axelremmarna och höftbältet kan gömmas i ett fack på baksidan av säcken. Din MP3-spelare passar i den blixtlåsförsedda toppfickan, som också har ett urtag för hörlurarna. Dessutom finns ytterligare ett dragkedjefack och två nätfickor för dina vattenflaskor. Sits, korg, sitsväska och ryggsäck är tillverkade i vattenavstötande och slittålig 600D polyesterväv, med reflekterande detaljer för ökad säkerhet i kvällsmörker.

Hilary njuter av utsikten på Hasliberg, Alperna, Schweiz.

Veloped Trek

Storlek: M (75–94 cm) Utrustning: Bassits • Korg m. dragkedjeficka • Regnskydd f. korgen • Sitsväska • Ryggsäck Färger: grön/svart/orange • marin/svart/gul

Sitsväskan är enkel att fälla fram när du vill sitta ner och rasta. 16

16

7910:-

17


Tillbehör

Tour – Komfor tsits och Kor g

Sport – Sits och Korg

Komfortsits med plastförstärkning som ger extra stöd. 3M Scotchlite reflekterande ränder. Sittdjup: 30 cm. Rymlig korg med separat dragkedjeficka för dina värdesaker. Material: 600D polyesterväv.

Sits som ger gott om benutrymme vid träning. Sittdjup: 25 cm. Matchande korg med dragkedjeficka. Perfekt för överdragskläder när du är ute och tränar. Material: 600D polyesterväv. Färger: svart/vit/vit • blå/röd/vit svart/orange/vit • svart/röd/gul Priser: Sits: 220 kr • Korg: 245 kr

Sits Färg: svart/silver/röd Pris: 515 kr

R e g n ka p e l l Vattentätt kapell för förvaring av din Veloped utomhus. Tre krokar och ett justerbart säkringsband gör att kapellet sitter fast ordentligt.

Korg Färg: svart/röd Pris: 275 kr

Golf – Sits, Kor g, Golfbag och Ryggsäck

Pris: 245 kr

Sits med 25 cm sittdjup för maximalt gångutrymme. Korgen har ett regnskydd integrerat med dragkedjefickan. Dubbel golf-bag med vardera två separata fack, med totalt utrymme för ett fullt set om 14 golfklubbor. Fronten kan vid behov öppnas, och klubborna kan skjutas fram för att ge mer utrymme när du promenerar. Ryggsäcken är av samma utförande som Trekmodellen, men med färgställning som matchar övriga Golftillbehör. Material: vattenavstötande 600D polyester. Färg: marin/svart/röd Priser: Sits: 220 kr • Korg: 245 kr Golfbag: 945 kr • Ryggsäck: 430 kr

L E D - b e ly s n i n g

Wi r e lå s

Två stycken LED-lampor med fast eller pulserande sken som gör att du syns i kvällsmörkret. Lamporna monteras i änden av greppbågen. Inklusive batterier.

Kraftigt wirelås med hållare för ramen och set om två nycklar. Dimension: Ø10 x L1800 mm. Pris: 123 kr

Pris: 220 kr 18

19


Tillbehör M in ip u mp

Tr ek – Sits-/Axelväska

Håll rätt tryck i däcken med denna smidiga minipump. Den har ett användarvänligt T-grepp och pumprör i aluminium. Pumpen levereras med en hållare som monteras på Veloped-ramen.

10-liters väska som fästs på Trek-sitsen med tryckknappar. Väskan har en polstrad axelrem och kan med fördel användas som axelväska. Huvudutrymmet kan avdelas i tre separata fack, som passar för din kamera, värdesaker och en vattenflaska eller termos. Ett yttre fack med dragkedja och två nätfickor. Material: Färger: Pris:

Pris: 95 kr

vattenavstötande 600D polyester grön/svart/orange • marin/svart/gul 515 kr

Tr e k – S i t s o c h K o r g

Tr e k – K o r g b a g / R yg g s ä c k

Sits och korg som machar Trek ryggsäck och sitsväska. Sitsen har fyra extra tryckknappar för att fästa sitsväskan. Sittdjup: 25 cm. Korgen har ett regnskydd som är integrerat med dragkedjefickan.

20-liters ryggsäck som också passar i Trek-korgen. Axelremmarna och höftbältet kan gömmas i ett separat fack. Ryggsäcken har ett stort yttre fack med dragkedja, och två nätfickor för dina vattenflaskor. Toppfickan med dragkedja passar din MP3-spelare och hörlurar.

Material: Färger: Priser:

vattenavstötande 600D polyester grön/svart/orange • marin/svart/gul Sits: 220kr • Korg: 245 kr

Material: Färger: Pris:

S p o r t f la s k a

R e g n s ky d d

Flaska i aluminium av hög kvalitet, med säkerhetslock och pop-up sugrör. Behandlad för luktfrihet.

U n iv e rs a lh å lla r e

Flaskhållar e

2-delad universalhållare som också fungerar som säkringsband när Veloped-ramen är hopfälld. Fästs med kardborreband runt ramrören. Passar till stavar, paraply, käpp m.m.

Universal flaskhållare i plast som monteras på Velopedramen med en klamma och vingmutter.

Pris: 88 kr

Pris: 70 kr 20

vattenavstötande 600D polyester grön/svart/orange • marin/svart/gul 430 kr

Ett smart regnöverdrag som skyddar korgen och sitsen. 2-färgad, vändbar design: silver/svart.

Volym: 75 cl. Pris: 123 kr

Pris: 125 kr

21


Teknisk information

Produktöversikt

M å t t :

M å t t , h o p f ä l ld :

Längd: 106 cm Bredd: 42 cm Höjd: 75 cm

Veloped Trek

12,3 kg 12,7 kg 14,9 kg 13,4 kg 150 kg

Veloped Golf

Veloped Sport: Veloped Tour: Veloped Golf: Veloped Trek: Max user weight:

Veloped Tour

Vikt:

Veloped Sport

Längd: 102 cm Bredd: 76 cm Höjd: 75 – 94 cm Sitthöjd: 58 cm Hjulstorlek: 31 cm (12“)

Navbromssystem

2-stegs hopfällning

Trionic Climbing Wheel

Markkontakt-design

Stads-/terrängjustering

Hjul m. snabbkoppling Bassits, 25 cm djup

Komfortsits, 30 cm djup

M å t t o c h v i k t:

Ergonomisk greppbåge

(hopfälld med avmonterade hjul)

• •

Längd: 84 cm Bredd: 42 cm Höjd: 59 cm Vikt: 7,7 kg (utan hjul)

Regnskydd för korg

Material:

Reflekterande 3M-ränder

Korg m. dragkedjeficka

Regnskydd för sits/korg Reflekterande frontemblem

Ram: 6061-T6 aluminium Greppbåge: 6061-T6 aluminium Hjulupphängning: ADC aluminium Teleskopstag: 6061-T6 aluminium Hjul: Plastfälg/gummidäck Korg: 600D polyester Sits: 600D polyester

• •

Golfbag Sits-/axelväska

Korgväska/ryggsäck

Parkeringsbroms

Veloped är testad och fullt godkänd enligt ISO 11199-2:2005, relevant standard för gånghjälpmedel. 22

Färdbroms

Luftdäck


Telefon/postorder: 08-522 100 50 Webbbutik: www.trionic.se/shop/ www.trionic.se info@trionic.se

Gladiator designbyr책, www.gladiator.se

Stora W채sby G책rd, G:a Stallet SE-194 37 Upplands V채sby SWEDEN

Trionic Veloped - Aktiv, säker och på gång!  
Trionic Veloped - Aktiv, säker och på gång!  

Veloped är världsledande när det gäller valet av gångstöd för utomhusbruk. Med Velopedens innovativa och prisbelönta design upplever du en s...

Advertisement