DUM DUM

Page 1

2007 - 2012


2007 - 2012

Precies 9 maanden nadat Tivoli, Triomf en Boemklatsch na een goedheilig avondje met iets te veel drank, pepernoten en fysieke aantrekkingskracht in een ménage à trois onder de wol belandden, zette DumDum de houten klompvoetjes, gevuld met winterpeen, op de drassige bierbodem van Tivoli Oudegracht. Vlak na de aardse verschijning goten Triomf en Boemklatsch het ultieme partybloed met de paplepel in DumDum’s aderen. Tijdens het opgroeien werd met de regelmaat van een stok met domheid geslagen, maar daarvan bleef naast een paar zichtbare blauwe plekken gelukkig vooral veel energieke inspiratie over. In elk geval voldoende om 5 jaar lang met uitermate originele ideeën te komen die zelden tot altijd zelf bedacht of op zijn minst slecht gestolen waren. DumDum is van jongs af aan nooit vies geweest van thematiek en heeft met behulp van Triomf het podium gevuld met de meest smaakvolle ondubbelzinnigheden, uitstekend slecht uitgewerkte halfbakken briljante plannen en op voorhand tot mislukking gedoemde genialiteiten die vooral dienden als voorbehoedsmiddel tegen corpsballen en andere soa. Zo kon je op DumDum in je pyjama, al dildo sjoelend in een luchtkasteel, je met helium gevulde longen uit je lijf schreeuwen, op de uit lego opgebouwde karaoke machine. En heb je eind april, tijdens het oktoberfest, gehuld in konijnenpak in een fotobooth met vergeten groenten kunnen bowlen. DumDum liet zich van meet af aan muzikaal scheren en inspireren door stoppelbaardcollectief Boemklatsch. Met niet zo geestige dj’s als Caspa, gewichtheffers MSTRKRFT, king of rock & rave L-Vis 1990, olympische scherm kampioenen Lazer Sword, een hooggeplaatste als High Rankin, gedomesticeerde housecat Felix Cartal en verder een op één hand uitermate lastig te tellen hoeveelheid andere artiesten, is het publiek keer op keer getrakteerd op een smeuïge elektronische notenpastei waar twee hoogopgeleide castratiebakstenen jaloers op kunnen zijn. Van puistenkop tot minirok, bij DumDum gingen alle handjes de lucht in.


2007 - 2012

2007 - 2012

Met 60 edities in Tivoli, enkele uitstapjes naar Bitterzoet, Dance Valley, Air, Stekkerfest en Mezz, mag DumDum zich scharen onder de langst lopende, hardst knallende, diepst ontroerende, snelst schakelende, mooist aangeklede, best geprogrammeerde, meest hilarische, hoogst stagedivende, minst toerekeningsvatbare en bovenal moshst pittende dance events die ons intens koude kikkerland sinds de millenniumwisseling heeft mogen aanschouwen. Omdat DumDum wil voorkomen dat er in de toekomst alleen teruggedacht wordt aan ‘the next morning’ waarop je slaapkamer rook naar verschraald bier, ingedroogde urine en een mengsel van goedkope deodorant met okselzweet, is besloten de beste foto’s van Roel Determeijer, die keer op keer volledig onverzekerd, maar met volle overtuiging met zijn stinkend dure camera het zwetende publiek in dook, te laten bundelen. DumDum heeft de volledige visuele uitstraling te danken aan de eveneens zwaar onderbetaalde Baster, die maandelijks diep in eigen zak heeft moeten tasten om de posters tot handstand te brengen. Logisch dus dat hij ook dit document van enige vorm mocht voorzien. Omdat het zonder onzinnige teksten wel heel erg op je visuele doortastendheid aankomt, heeft DumDum ook nog een laatste keer aan Michel Soeteman gevraagd om de boel van de krentebroodnodige kopij te voorzien. DumDum’s eigen kermis huisband Boemklatsch heeft er bovendien nog een bolus mixCD-tje met het beste van 5 jaar DumDum achterin gepropt. Vanaf het sterfbed presenteert DumDum met trots het boek wat je nu, tenzij je zeer slechtziend of volkomen blind bent, voor je ziet liggen. DumDum, maakt geen praatjes meer met maatjes maar vult de gaatjes nu met plaatjes… R.I.P.

Promobeeld Feestelijke Opening


De Feestelijke Opening (2007)


Illvester (Boemklatsch)

Pyjama party (2007)

Julius Ponten


Lowlife editie (2008) The Opposites
Plaatjes maken Roel Determeijer

Plaatjes maken Roel Determeijer

“Ik vind feestreportages waar de nadruk op hippe lekkere wijven ligt over het algemeen flink kut, hoeveel ik ook van hippe lekkere wijven houd” DumDum heeft zelfreflectie hoog in het vaandel staan en portretteert anderen daarom graag terwijl ze hun uiterste best doen om zo min mogelijk zichzelf te zijn. Dat levert namelijk lekkere onzelfingenomen plaatjes op. Wat heeft jouw voorkeur, een zelfportret of een actiefoto? Ik heb ooit een foto van mezelf gemaakt terwijl ik aan het crowdsurfen was, maar daar stond ik best lelijk op, dus ik denk niet dat die in dit boek komt. DumDum graaft graag met behulp van een fotosynthesedetector naar fotogenieke hipsters, hoe houd jij op DumDum je camera heel? Met moeite, maar ‘t gaat net. Meestal lijkt iedereen mij en m’n camera een beetje te ontzien als ik foto’s maak in de pit, dus het grootste gevaar is eigenlijk toch wel dat ik m’n eigen bier eroverheen mors.

DumDum geeft niets om het uiterlijk tenzij er bij de eerste aanblik al direct een conclusie over het innerlijk genomen kan worden, selecteerde jij op uiterlijke schoonheid? Niet echt. Het gaat mij vooral om hoe los iemand gaat. Ik vind feest-reportages waar de nadruk op hippe lekkere wijven ligt over het algemeen flink kut, hoeveel ik ook van hippe lekkere wijven houd.

Ooit te kampen gehad met lost tapes? Srebrenica stylo? Er wordt af en toe verzocht of een foto verwijderd kan worden van Facebook i.v.m. vreemdtongen, maar over het algemeen valt het wel mee. Als de foto’s van Julius in z’n onderbroek door de beugel kunnen is er weinig wat niet geplaatst kan worden.

De laatste keer dat DumDum een slecht verhaal vertelde over een fles Absinthe, resulteerde dit in een afgesneden oor. Heb jij nog een goede anekdote? Voor de flyer van de Up in Smoke Editie (laatste avond voor het rookverbod!) had Bas weer eens een mooi plan bedacht. Er moest natuurlijk iets met rook gedaan worden, dus het idee was om met een stuk of zes stadionfakkels en een paar vrienden in dierenpakken het dak van het Triomf kantoor op te gaan en daar wat hooligan-achtige foto’s te schieten. Nu kijken we niet zoveel voetbal, dus we hadden niet echt een idee van hoeveel rook er van die dingen afkomt. Best veel, blijkt dus, maar dat was voor ons natuurlijk alleen maar reden tot vreugde. Zelfs toen we sirenes hoorden drong het niet meteen tot ons door dat het wel eens niet de bedoeling kon zijn om dit soort stunts uit te halen op een bedrijventerrein met o.a. een houtfabriek. Pas op het laatste moment viel het kwartje en vluchtten we naar binnen, waar we ons vervolgens anderhalf uur achter de bureaus hebben verstopt terwijl er buiten een heel brandweerkorps rondliep, op zoek naar een brand die niet bestond. Uiteindelijk zijn we niet gesnapt, wel was er de volgende dag een nieuwsflitsje op teletekst over een tevergeefs uitgerukte brandweer.

Als catcher in de major league kon DumDum vooral ver vangen. Ben jij ooit vervangen? Alleen de paar keren dat ik er zelf niet was. Zelf vind ik het super irritant als iemand foto’s van mij maakt terwijl ik probeer te feesten, wat dat betreft ben ik gelukkig een uitzondering, geloof ik. Dus het is vast ook zonder mij wel goedgekomen. DumDum komt het liefst via de achterdeur. Wat heeft jouw voorkeur backstage of zaal? In de zaal, achter het podium. Daar krijg je de sfeer mee zoals die geproefd wordt door de artiesten. Maar ik ben natuurlijk ook vaak genoeg backstage om even door een blik bier te ademen en rondjes door de menigte zelf zijn ook broodnodig voor het persoonlijkere werk.

DumDum maakt graag een goede tweede indruk en gedraagt zich op een blind date daarom zo volwassen als een ongedoucht stuk groene zeep. Hoe deed jij de vrouwtjes op DumDum? Los van dat een echte heer nooit verslag doet van z’n veroveringen ben ik buitengewoon slecht in het versieren van piepjonge meisjes. Is dat een antwoord? Ik weet het niet.


Roel Determeijer


Neon editie (2008)

Up in Smoke editie (2008)

Mike Mago (Boemklatsch)


Bas Koopmans (Baster)


Kyteman


Radioclit

Lego editie (2008)


DatA


2


Maeve Stam Stereo Heroes

Oktoberfest (2009)

Happy Bondage (2009)

Trailertrash (2009)

Wannabeastar


Michel Soeteman (Boemklatsch)MSTRKRFT

Nachtkathedraal (2009)

Plaatjes draaien Guerilla Speakerz & Boemklatsch (Michiel, Sjam, Cas)

“De ene keer was het een SM hok, de andere keer een soort Efteling”

Guerilla Speakerz

DumDum houdt van kleine geitjes, lollige geitjes, en onmogelijk geitjes achter de dj-booth. Hadden jullie nooit last van alle gekkigheidjes op ‘t podium? Michiel: Tja, zonder die acts is DumDum toch gewoon een feestje waar muziek wordt gedraaid voor te luisteren. GS: Je wist nooit waar je in terecht zou komen. De ene keer was het een SM hok, de andere keer een soort Efteling. Het was altijd een avontuur en dat was juist het toffe van DumDum. Cas: Of het nou kutjekleien, dwergwerpen of heliumkaraoke was, het gaf de party juist een boost! -

Als verstokte vrijgezel trouwt DumDum nog liever met de waard dan met zijn gasten. Wat is het geheim achter jullie succesvolle romance? GS: Ten eerste is Utrecht een gruwelijke partystad. Utrecht staat altijd open voor nieuwe stijlen, DumDum programmeerde altijd nieuwe shit en wij brachten vaak nieuwe shit. DumDum heeft ons vanaf toen we nog niks waren altijd het vertrouwen gegeven en somehow betalen wij dat terug met epische avonden. Het was eigenlijk liefde op het eerste gezicht. Guerilla Speakerz en DumDum waren altijd een zekerheidje, dat gaat altijd los. DumDum houdt zich het verliefdst zo ver mogelijk van houdingen. Hoe verhouden DumDum en Boemklatsch zich tot elkaar? Cas: Vrije liefde, dat hippie ding. Michiel: DumDum is eigenlijk een superheld vol magische krachten en fantastische visies. Een immense waaghals vol moed en daadkracht. Boemklatsch is eigenlijk het debiele sidekickje dat af en toe mee mag op avontuur. Sjam: DumDum was de ultieme uitlaatklep voor Boemklatsch. Elke maand draaiden we voor een vast publiek de laatst gevonden bangers, werden we dronken en bouwden we een feest met onze beste vrienden.

Plaatjes draaien Guerilla Speakerz & Boemklatsch (Michiel, Sjam, Cas)

Als DumDum verhaal gaat halen, haalt hij hem het liefst ver van achteren. Wat is jullie beste backstageverhaal? Sjam: Backstage was het feestje vaak minstens zo goed als in de zaal. Ik herinner me een moment na sluitingstijd waarop er gesurfd werd op een strijkplank die op schouders werd gedragen. GS: Ooit is een van ons van bil gegaan achter het gordijn op het podium :o Cas: Frontstage is bij DumDum where the magic happens. Boemklatsch Equaliser

DumDum heeft een tijdje stage gelopen als tweederangs invalassistent in een gebakken luchtkasteel en was daar mede onverantwoordelijk voor het smeren van broodjes aap. Wat is jullie beste onstageverhaal? GS: De tweede keer dat we bij DumDum draaiden, stond er om een of andere reden een sjoelbak met dildo’s. We waren een tikkeltje zat en ik heb toen een van de dildo’s het publiek ingesmeten. Daarbij heb ik een meisje geraakt. Sjam: Vanaf het podium toekijken hoe je vrienden crowdsurfend door de zaal gaan, terwijl je zelf staat te draaien en achter je mensen zolang mogelijk op een rodeostier proberen te blijven zitten. Dat is een vrij onvergetelijke situatie. DumDum zoekt al een tijdje naar een middel om uit te rekenen wat de gemiddelde omtrek is van de flessen afwasmiddel die de gemiddelde Nederlander in huis heeft. Wat doen jullie na de gemiddelde DumDum gig? GS: Backstage is het dan een weerzien met goeie vrienden van ons. Dan drinken we wat biertjes, roken een jointje en steken veren in elkaars reet. Daarna rijden we terug naar Amsterdam en kunnen we met een gerust hart slapen want wat was het toch vet bij DumDum.

Met de evolutietheorie als uitgangspunt vertrouwt DumDum als orthodox atheïst heilig in god. Hoe is in 5 jaar DumDum jullie leven en muziek geëvolueerd en zijn jullie met DumDum meegegroeid, of andersom? Michiel: Ik denk dat we stiekem toch te lang en te veel electro zijn blijven draaien GS: Wow! In 5 jaar DumDum hebben we Baile Funk, Baltimore, Fidget, Electro, UK Garage, Dubstep, Trap en what not gedraaid. We zijn constant aan het bewegen, just like DumDum. In een goed huwelijk is er niemand leidend, zo ook met DumDum. Cas: Luister die ‘5 years of DumDum’ mix, leg de flyers ernaast en do the math! Zou jij DumDum mee naar huis nemen, als jullie getongd hadden op de eerste avond? Michiel: ligt er aan wie er nog meer met DumDum heeft getongd die avond. DumDum speelt minimaal 8 dagen per week met de minister-president in minirok met ministek Hoe gaan jullie je miniset op de laatste editie invullen? GS: Met een setje dedicated to Rick Astley. Sjam: Ik denk dat we voor de verandering geheel naakt onder onze kleren het podium bestijgen.


Switch


Dildo-sjoelen (2010)

Chew Fu

SpoekTWR72

Golf editie (2010)


Sjammie the Money (Boemklatsch)

Baskerville

VJ Ramkraak (Boemklatsch)


Hardste kern Philip van der Wardt, Ayse Avci & Dustin Kort

Hardste kern Philip van der Wardt, Ayse Avci & Dustin Kort

“Te veel Boem, of te weinig Klatsch” DumDum smurft graag blauwe plekken, hoeveel heb jij er overgehouden aan 5 jaar DumDum? Philip: Geen idee, maar wel een aantal schaafwonden van het fietsen naar huis. Ayse: Ik loop elke DumDum minstens 5 blauwe plekken op. Ik heb ook meerdere bulten (grote) en open wonden opgelopen. -

DumDum legt het gas het liefst op de hoogste plank. Wat levert 5 jaar hardgaan op DumDum jou op? Ayse: In principe heeft het me niks bijzonders maar wel hele leuke avonden opgeleverd. Jullie hebben het bewijs, ik heb op genoeg foto’s een pretkop! Philip: Naast onder andere heel veel springen en stampen, brakke zondagen, een taart in mijn gezicht, een spandoek, een cape, een T-shirt waar je met z’n drieën in kan, een oranje knots, een kartonnen gitaar, een gesmolten LP, een handdoek, inspiratie, transpiratie en nieuwe muziek, vooral heel veel lol; de foto’s zijn het bewijs. -

Philip van der Wardt DumDum spuugt het liefst met losse klodders, wat heeft DumDum in je losgemaakt? Dustin: Mijn innerlijke party demon, een ijdele clubgorilla in een spiegelkooi die zich bevredigt met chocoladeschuim en tandbleekmiddel. -

DumDum is well aware van grootheidswaanzin maar is toch een stuk regelmatiger dan een atoomklok op zoek naar bevestiging. Waarom zijn andere feestjes minder leuk? Ayse: Omdat DumDum een eigen sfeer heeft, een heel eigen publiek en het is gewoon chill. Mensen komen er om te genieten van de muziek. Dat maakt DumDum zo leuk! Philip: Te veel Boem, of te weinig Klatsch. En er is meestal geen podium waar je lekker kan kloten.

Bij DumDum gaat de liefde normaal gesproken met een elleboog door de maag, is de liefde voor DumDum wederzijds? Philip: Het was liefde op het eerste gezicht, tenzij DumDum heel goed kan liegen. Maar nu DumDum op sterven ligt ben ik bang dat ik elke laatste zaterdag van de maand huilend het fotoboek moet gaan doorbladeren. Ayse: Uiteraard. DumDum loves me.

DumDum is obsessief plaatsgebonden en ziet slapen als de neef van de dood, word je niet moe van elke keer dezelfde setting? Philip: Nee, Tivoli is gewoon de leukste locatie om uit te gaan in Utrecht. Ayse: Elke keer hetzelfde? Ik wordt elke maand weer verrast met de activiteiten van Triomf en ook qua muziek is het afwisselend! Ik word alleen maar moe van het dansen! Word jij niet moe van jezelf? Philip: Meestal niet, dat laat ik aan andere mensen over. Ayse: Elke dag. Ik ben een ontzettend vermoeiend meisje.

Dustin Kort

Omdat DumDum een heel lang korte termijn geheugen heeft, kunnen dingen die lang geleden gebeurd zijn zich bij wijze van spreken in een ver verleden van de toekomst afspelen. Wat is jouw mooiste herinnering aan DumDum?

Dustin: Vage Gasten meets DumDum tijdens de ‘Spontaneous Combustion’ album release van Boemklatsch met al die handdoeken. Puur kippenvel!!! Of die ene biecht editie met MSTRKRFT vlak na Lowlands.

Ayse Avci

Sinds DumDum Turks fruit eet wordt er wereldwijd zelden meer aan vruchtbaarheid getwijfeld, wanneer verwacht jij je eerste DumDum baby? Of heb je die al ergens rondlopen? Philip : Ik hoop het niet zeg, maar mocht er nog één komen dan noem ik het DumDum. Ayse: Die laat nog even op zich wachten.


Spontaneous Combustion editie (2010)Atactic (Boemklatsch)


Protest editie (2010)

Lee Mortimer
Groente & Fruit editie Shoot

Nerd editie Shoot


Podiumprutselaars Rinke Wils, Bas Koopmans, Koen van de Meent & Maeve Stam

“Doek ophangen, gat erin knippen, bordje erboven, hoppa!” Bij droog weer maakt DumDum gebruik van geasfalteerde aquaplannen. Hoe komt een thema tot stand? Gaat daar ook een grondige planning aan vooraf? Rinke: Thema’s kwamen verschillend tot stand. Als het kon was het een afgeleide van de artiest. Zo was het spoken-thema met Caspa en het ‘In the Navy’-thema tijdens The Subs snel geboren. Het is vaak associatief, maar soms ook vrij simpel een 1 op 1 thema als de protest editie. Zowel Bas, de ontwerper, als Triomf waren vaak de aanjager, met zoete inval van Maeve en Koen die al jaren de acts uitvoeren. Bas: Ik heb me niet zelden van te voren plaats vervangend geschaamd voor Maeve en Koen als we weer iets idioots hadden bedacht. Uiteindelijk moesten zij het maar doen. Waarvoor ze natuurlijk tot in de eeuwigheid dankbetuigingen moeten krijgen. Als de moeder van DumDum de slappe vraag stelt: “Heb je zin in sterke koffie?” is het standaard antwoord: “Doe mij maar thee ma” Welk thema is totaal verkeerd uitgepakt? En welk thema herinner je je nu nog? Rinke: Zo af en toe, bij gebrek aan tijd, hebben wel eens een afraffeltje het podium opgegooid die door matige voorbereiding niet werkte. Ik kan me de ‘Human Tetris’ herinneren die op papier hilarisch was maar de praktijk werkte het voor geen meter. Ik ben zelf nog steeds blij

met de ‘New Age’ editie waarin Yoni Vagina als Yogi met twee dames en twee heren elkaars geslachtsdelen ging kleien met PlayDoh onder een Indiaas tentje met wierook. Bas: Dat kutje-kleien was inderdaad wel echt een kut act. En volgens mij was Rinke’s ‘Genderbender’ ook niet echt een succes.. Ik vond vooral de ‘feestelijke opening’ op de eerste editie conceptueel erg goed uitgewerkt. Doek ophangen, gat erin knippen, bordje erboven, hoppa! En ik ben ook nog steeds blij met het resultaat van het protest-spandoeken-doe-hetzelf-en. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Podiumprutselaars Rinke Wils, Bas Koopmans, Koen van de Meent & Maeve Stam

DumDum heeft nooit begrepen waarom Frans Duijts zelfs in het Nederlands zingt nadat hij net een broodje Filet Americain in zijn Belgische Waffel gedrukt heeft. Waren er op DumDum wel eens verbaasde toeristen in de zaal? Bas: Een van de DumDum klassiekertjes blijft voor mij toch wel het groepje echte die-hard gabbers achterin de zaal tijdens de ‘ThunderDumDum’ editie. Het is een bedreigde diersoort, dus dat ze er waren was gruwelijk, en die gasten bleven de hele avond hoopvol in een hoekje staan, om helemaal aan het eind van de avond 3 minuten keihard te hakken op die ene gabber plaat die Sjam in mocht starten. Om daarna chagrijnig naar huis te gaan. Rinke: Volgens mij was het Dildosjoelen voor 4 Engelse toeristen net een bridge to far. Hoewel hun aanwezige damesvriendinnen er erg goed in bleken... -

Kutje-kleien tijdens ‘New Age’ editie (2010)

Jullie deden alles toch uit seksuele frustratie en om de dames zich zo schaars mogelijk te laten kleden? Bas: Volgens mij was de insteek vooral dat Julius zich schaars kon kleden... Rinke: Seks heeft altijd goed gewerkt en mooie schaars geklede dames verhogen altijd de feestvreugde. We hebben braaf als we zijn wel altijd een beetje opgelet om niet alles met lullen en tieten te vullen. Kaboutercurlen is ook een mooie sport! Koen: Zie jij achter groente bowlen een seksistische drijfveer? Mijn antwoord is nee.

Bij DumDum kent gezelligheid uiteraard al een geruime tijd en komkommert ook geregeld bij hem over de vloer. Daar is dan ook meerdere keren in zijn bloemkooloren geschreeuwd dat hij niet met zijn winterpeen over een gladde plank moet strijken. Groentebowlen, klinkt daarentegen dan wel weer heel gezellig! Koen: Groentebowlen was een groot succes. Hoewel het redelijk beschamend is om de supermarkt uit te lopen met een winkelwagen vol groenten, wetende dat er mee gebowld gaat worden en uiteindelijk allemaal in de prullenbak belandt. Maeve: Ik sjoel liever met dildo’s -

Koen van de Meent

DumDum heeft ooit een keer per ongeluk marihuana gerookt maar gelukkig niet over de longen. Heb jij je ooit met tegenzin in een pak gehesen? Koen: Ja, bij de ‘Schuimparty’ editie waar we gingen sumo worstelen met schuimmachine. Wat zijn die pakken ranzig!!! Maar och, het is best bevrijdend-relaxt om tijdens DumDum een hele nacht in je pyjama in een bed te liggen met wat vieze verhalen en een stel aandachtig luisterende bezoekers.

DumDum wordt wel eens omschreven als een onder de gordeldier maar ziet zich zelf meer als een podiumbeest. Was het soms meer feest op het podium dan in de zaal? Koen: Bij de Oktoberfest editie bijvoorbeeld. Gratis bier, worsten en karaoke op het podium, dat was een groot feest! Maeve: We hebben er in ieder geval ons uiterste best voor gedaan.


New Age editie (2010)

Jaimie Fanatic


Schuimparty (2011)

Foamo

Pretty Young Trouble

Keach


Gomes


CaspaAchtergrondcore Joost van Bellen, Johan Gijsen, Julius Ponten & Thijs de Boer

“Het enige dat ik me nog kan herinneren was dat de dj-booth bijna instortte tijdens mijn set” DumDum loopt al een tijdje bij een relatietherapeut omdat hij de verhouding 1 staat tot 3 niet begrijpt. Wat is jouw verhouding met DumDum? Johan: Amusante bende. Deze grote opruiming doet pijn in ‘t Hartsie! Thijs: Ik heb een lat-relatie met DumDum, het is het enige feestje wat ik mede organiseer waarvoor ik van Amsterdam naar Utrecht rijd voor m’n lol. -

Thijs de Boer

DumDum vermoedt vernoemd te zijn naar een naam die genoemd werd tijdens de benoeming van het Belgische Namen namens de vermoedelijk benoemingswaardige benoemer. Hoe is de naam DumDum tot stand gekomen? Julius: 20 kilo dood vlees, 50 liter bier, 10,6 lange avonden en kilo’s kolen waren er voor nodig om tot de naam DumDum te komen. Van een feest uit een schaduwland kwamen we uit op een deze iet wat bombastische, directe omschrijving van onze nieuwe gezamenlijke avond.

Achtergrondcore Joost van Bellen, Johan Gijsen, Julius Ponten & Thijs de Boer

Joost van Bellen

Vers uit de baarmoeder gaf DumDum de verloskundige gelijk een directe rechtse met het voorhoofd. Wat was jouw eerste reactie op DumDum? Johan: “Debiele naam voor een feest!” Niet veel later droeg ik met grote regelmaat ‘t geliefde DumDum T-shirt. DumDum laat de Toon het liefst door Herman spelen. Speel jij het liefst op DumDum, of zet je liever muzikaal de toon? Thijs: Ik zet liever muzikaal de toon, DumDum is juist het middel om iets nieuws interessants naar Nederland te halen, of juist een nieuwe Nederlandse artiest de ruimte te geven. Joost: Eens draaide ik op DumDum, het enige dat ik me nog kan herinneren was dat de DJbooth bijna instortte tijdens mijn set. Verder is het allemaal één grote blur voor me: zo goed was het. Immers, als je je niets meer kan herinneren van een nacht dan was het FANTASTISCH. Julius: Het was sowieso feest op het podium maar ik heb nooit het gevoel gehad dat dit de zaal overtrof. Het was ook de bedoeling om het podium te betrekken bij de zaal, zodat de dj’s niet als een soort helden op een stage stonden, maar een onderdeel werden van de avond. Dit resulteerde in soms 100 mensen on stage en een kolkende massa in de zaal.

DumDum heeft per definitie absoluut nooit een mening en al zeker geen favorieten, behalve als er echt gekozen moet worden, dan worden vrijwel alle opties uitgesloten omdat slechts een heel exclusief gezelschap in aanmerking komt om uitgenodigd te worden. Wat was volgens jou de beste artiest op DumDum? Thijs: High Rankin, altijd feest. Joost: Ik heb geen favoriet qua artiesten op DumDum. Maar wat betreft Cas van Boemklatsch; nadat ik hem ooit als grap vertelde dat hij toch wel de knapste van het stel was, was hij erg op zijn hoede. Dat was een afknapper. Wanneer was je laatste stagedive? Johan: Crookers op Rauw in 2009… tja, jullie vragen er naar he.. DumDum heeft vaak geprobeerd om onder het credo “tiet veur ‘un pafke” een sigaret te ruilen voor een blote borst. Welk ontbloot lichaamsdeel is jou het meeste bij gebleven? Julius: Als ik eerlijk ben is het enige echte blote lichaamsdeel wat ik op het podium gezien heb bij DumDum een piemel. Geen blote tiet te bekennen.

Sinds de laatste Miss Universe-verkiezing mist DumDum twee kiezen. Ga jij DumDum missen? Thijs: Zeker, maar net als bij melktanden komt er na het verlies iets voor terug. We gaan weer nieuwe, andere dingen doen. Joost: Ik ben heel blij dat DumDum stopt, het was veel te veel competitie voor Rauw, we knepen em even goed: leuke jongens, leuke flyers en posters, leuke muziek, leuk publiek….


Thunderdumdum (2011)

De Beam editie (2011)

Kypski Meneo
Datasyb
House stijl Bas Koopmans & Michel Soeteman

House stijl Bas Koopmans & Michel Soeteman Heb je wel eens een totale blackout gehad bij een thema? Michel: Niet dat ik me kan herinneren. De vraag voor een nieuwe tekst kwam wel vaak compleet op het verkeerde moment. Er was dan meestal ook nog eens enorm veel haast bij, omdat de posters naar de drukker moesten om op tijd klaar te zijn. De thema’s waren gelukkig juist altijd de houvast die ik nodig had om wat gemakkelijker in mijn geest naar absurditeiten te graven. Lekker inspiritueel dus ;) Bas: Eén keer herinner ik me erg goed, toen werd er een robot editie gedaan, en aangezien ik enthousiast Transformer en Chogokin verzamelaar ben zou je zeggen dat ik daar wel raad mee wist. Nou niet dus.. Dat was wel een dobbertje, kon ik eindelijk mijn nerd-kant de vrije hand geven, kon ik niks verzinnen. Dat deed echt pijn man. -

“Als ik dronken word is dat eigenlijk een soort self-support...” DumDum heeft altijd moeite om een standbeeld van klei in ondubbelzinnige woorden uit te drukken als het toiletpapier bijna op is. Hoe kwam jouw beeld van DumDum tot stand? Bas: ik denk dat een van de dingen die bij DumDum centraal stonden toch wel de humor was, de manier waarop de podiumacts tot stand kwamen was altijd vanuit een grap. Dus de lol erin hebben is wel iets wat belangrijk was. Denk ook dat dat wel in de posters terug kwam. De oudere posters waren iets meer onderbroekenlol, en dat is in de jaren een beetje verdraaid naar rare associaties maken. Maar eigenlijk is de lol en de lompheid van de avond hetgeen wat moet reflecteren in de posters... Michel: Zolang ik me kan herinneren is slap ouwehoeren iets waar ik ik intens gelukkig van wordt. Toen we 5 jaar geleden besloten dat DumDum vooral niet al te serieus genomen moest worden en voornamelijk om een goede dosis lol in combinatie met goede muziek moest draaien, had ik eindelijk de ideale setting gevonden om mijn zieke brein met de wereld te kunnen delen. DumDum zakte kortstondig langdradig op het verkeerde moment van de maand af tussen twee wulpse dijen maar kon daar wel prima flossen. Wat is de rode draad binnen het artwork/de teksten voor DumDum? Michel: Pak een reeks woorden die zoveel mogelijk onzin uitkramen en elkaar zo veel mogelijk tegenspreken. Brei ze aan elkaar in veel te lange zinnen die daardoor vrijwel compleet onleesbaar worden maar nog wel enigszins

DumDum werd in het verleden vaak in bed klemgereden door de sterke arm van de wet en vervolgens aangeschoten wegens slaapdronkenheid. Word jij ook door alcohol gevoed? Bas: Ja. Sowieso. Volgens mij kan je makkelijk een parallel leggen tussen bierverkoop en DJ-gage. Uiteindelijk komt iedereen takke veel drinken, en daardoor kunnen onze rekeningen betaald worden. Als je er zo over nadenkt, word ik voor een groot deel in leven gehouden door drank omzet. Dus als ik dronken word is dat eigenlijk een soort self-support... -

Up in smoke editie (2008)

zelfportret voor DumDum shirt (2008)

de essentie van het te promoten event en het daarmee samenhangende thema uitdragen. Zet er een punt achter en klaar komt Kees. Bas: Ik heb in de afgelopen vijf jaar meer dan 60 verschillende posters gemaakt, die eigenlijk altijd voortgekomen zijn uit het thema van de avond. Die thema’s kwamen niet zelden tot stand in een overleg van drie minuten, maar dat betekende niet dat die poster dan ook zo snel gefixed was... We hebben de eerste paar jaren iedere maand fotoshoots gehouden en daar ging veel energie in zitten. Die energie was tof, maar het resultaat schoot vaak alle kanten op. Pas de laatste twee jaar zit er echt een lijn in. Mede mogelijk gemaakt door google. Van die posters moet je vooral niet te veel denken, het is echt niet zo moeilijk om zo’n poster te bedenken. Vrije associatie, konijnenpakken en chakra’s, en klaar is kees. Een telefoongesprekje voeren met Rinke, wat thema’s uit de duim zuigen, klaar.

Omdat DumDum geen boodschap heeft aan de mening van anderen, wordt de supermarkt alleen bezocht om enquêtes af te nemen of referenda te organiseren. Doe jij op de avond zelf inspiratie op voor je ontwerpen? Bas: Nee eigenlijk niet. Ik maak vooral wat ik zelf tof vind.. Heb eigenlijk geen idee wat het publiek van de posters vond, nooit gevraagd eerlijk gezegd. De grootste kinderwens van DumDum was om de ziel van de duivel te verkoperen. Wat zou jij nog graag eens verchromen? Michel: Ik heb altijd een grote fascinatie voor chromosomen gehad. Mocht er iemand er eentje over hebben dan hoor ik het graag. -

DumDum laat zich niet zo gemakkelijk uit de veldsla jagen maar jaagt wel graag oplossingen. Wat nu DumDum uit je leven gaat verdwijnen? Bas: Huilen natuurlijk... Net als die laatste poster. Misschien moet ik maar zo’n gangster traantje onder mijn oog laten tatoeëren.. Michel: Ben bang dat ik de rest van Boemklatsch weer moet gaan vervelen met slechte woordgrappen in de tourbus. Al gaat me dat flink wat blauwe plekken kosten, aangezien de onderlinge afspraak is dat er dan direct geslagen mag worden.


House stijl Selectie posters 2007-2012

House stijl Selectie posters 2007-2012

Pyjama party (2007)

Lowlife editie (2008)

Spacefaced (2008)

Ghetto Booty Beat (2008)

Horrorfest (2010)

3 jaar middelmatig (2010)

New Age editie (2010)

De Beam editie (2011)

Grootste familie van NL (2008)

Superhelden editie (2009)

Van ruilen komt huilen (2009)

Fanfare editie (2009)

Thunderdumdum (2011)

In the Navy editie (2011)

Karaoke editie (2011)

WakuWaku editie (2011)

Oktoberfest (2009)

Softporno Film Festival (2009)

Truckersbal (2009)

Golf editie (2010)

Oh dokter, wat doet u nu (2012)

Huisvlijt ten Spijt editie (2012)

Pyjamaparty III (2012)

Exit Festival editie (2012)

Fish & Chicks (2010)

2de hands editie (2010)

Nerd editie (2010)

Protest editie (2010)

Vergane Glorie editie (2012)

Stekkerfest Preparty (2012)

Urban Farming editie (2012)

De Halve Finale (2012)


Jay Robinson

Happy New Year editie (2011)

Electrophants


Lazer Sword

Doom editie (2011)Hostage

Lustige Lola & Weltschmerz


In the Navy editie (2011)

Sinden

Riptide


(2007)

(2012)


High Rankin

Oh dokter wat doet u nu? editie (2012)


Pyjamaparty III (2012)

Rinke Wills

SchlachthofbronxGnucci Banana


Thanks 3 is a Crowd, Airwalk, Albert-Jan ‘Big Ab’ Ketelaar, Anna Keuning, Anne Heijs, Ayse Avci, Azzeration, Bart B More, Bas Koopmans, Baskerville, Ben Hartman, Ben Spaander, Boddika, Boemklatsch, Bregje Wigersma, Brutuzz, C-Code, Cas Boland, Caspa, Chew Fu, Daniel Haaksman, Danjah, Data, De Grote Vinnie, Donnie & Sjakie Show, Dem Slackers, Dharmen Nokhai, Disco of Doom, Djedjotronic, Drop The Lime, Dustin Kort, Ed & Kim, El Maria, Elant Wijtman, Electrophants, Elroy Vanderley, Evelien Bosch, Equal & Morse Code, Estaw, Extince, Feadz, Felix Cartal, Foamo, Fresh Cotton, Freshest Kidz, Fucking Breed, Fukkk Offf, Gang Bang, Gnucci Banana, Gomes, Gtronic, Guerilla Speakerz, Hedy Tjin, Henzel & Disco Nova, High Rankin, Hitmeister D, Hostage, Jack Beats, Jaimie Fanatic, Jasper Willemse, Jay Baron, Jay Robinson, Jiggy djé, Johan Gijsen, Jonas Samson, Joop Angenent, Joost van Bellen, Joyce Hofman, Julius Ponten, Kaspar van Lierop, Kazey, Keatch, K.Gol, Kijkbuiskinderen, Koen van de Meent, Krampfhaft, Kypski, L-Vis 1990, Lazer Sword, Lee®, Lee Mortimer, Lock ‘n Load®, Loops Haunt, Lotte ter Veen, Lustige Lola & Weltschmerz, Maeve Stam, Malente, Mark Assies, Marlies van der Wel, Maxmana, Meneo, Michel Soeteman, Michiel Peeters, Michiel Thomassen, Mightyfools, Milan Vermeulen, Mr. Fox, Mr. Wix, Mstrkrft, Nike®, Nobody Beats the Drum, Nt89,

O.Boogie, Odd Word, Pax, Peter Weldam, Philip van der Wardt, Prace, Presk, Pretty Young Trouble, Punks Jump Up, Radio Clit, Randomer, Rinke Wils, Riptide, Rockid, Rod Azlan, Roel Determeijer, Roel Oude Nijhuis, Rogier van der Zwaag, Schlachthofbronx, Sharooz, SHMLSS, Sinden, Sjam Sjamsoedin, Skanketron, Skidz & Sands, Sounds of Stereo, Spacekees, Spoek, Stereo Heroes, Simon Monderen, Sue Doeksen, Superoboturbo, Switch, Sytse Wils, Telefunken, The Bobby 6 Killers, The Fringe, The Heykids, The Loops Of Fury, The Magician, The Opposites, The Subs, Thijs De Boer, Thijs Van Der Krogt, Tivoli-crew, Tom Lievense, TWR72, Vage Gasten, Vice, Villa, Wannabe a Star, Wetdog, Wolfgang Gartner, Yuri Boehmer


“Tags that made the book� fb.com/jasper.willemse.9 fb.com/julius.ponten fb.com/ilja.groenewegen.3 fb.com/Heelphlip fb.com/bas.koopmans fb.com/niels.tuinstra fb.com/cata.pirata fb.com/jori.collignon fb.com/joyce.hofman1 fb.com/maeve.stam fb.com/cas.boland fb.com/rogier.depogier fb.com/kim.bos.524 fb.com/DustinThierryKort fb.com/mark.assies.9 fb.com/willem.debruin.5 fb.com/jonkoboy fb.com/stefan.fromthehill fb.com/atactic fb.com/sjamboterham fb.com/mrmikemago fb.com/rinke.wils fb.com/lottemara fb.com/imara.speek fb.com/timo.demollin fb.com/martijn.maas.79 fb.com/roeldet fb.com/jonas.deponas.1 fb.com/TeoGkourlias fb.com/roelon fb.com/michel.soeteman fb.com/marlies.wel fb.com/djsuperdeboer fb.com/rosa.kuiper fb.com/femke.agema fb.com/maxpowerusa fb.com/anne.verheul fb.com/yannick.labreche fb.com/davidengeldavidengel fb.com/colin.benders fb.com/ben.hartmanreazun fb.com/steven.sonneveld fb.com/garlicmyth fb.com/rosamarianika

fb.com/Lyzamul fb.com/alexander.dewaardt fb.com/tim.onwezen fb.com/mathijs.vanroon fb.com/0data0 fb.com/Stereoheroes fb.com/suus.arends fb.com/charly.verzijl fb.com/japkegorter fb.com/emiel.steenhuizen fb.com/koenvandemeent fb.com/lisatevelde fb.com/marthe.lammers fb.com/jeroen.bult fb.com/evdsijde fb.com/bob.determeijer fb.com/sander.vanlanen fb.com/DJWANNABEASTAR fb.com/hedytjin fb.com/mstrkrftofficial fb.com/KingPos fb.com/GuerillazAmsterdam fb.com/SwitchDubsided fb.com/massim.knaapen fb.com/michelle.vanweeren fb.com/spoekmathambo fb.com/ChewFu fb.com/peter.weldam fb.com/minke.lunter fb.com/TWR72 fb.com/beesmunt fb.com/cedric.muyres fb.com/iwantbaskerville fb.com/capiiche fb.com/maartendub fb.com/Aysju fb.com/vagegasten fb.com/jvbellen fb.com/maris.kool fb.com/anne.heijs.5 fb.com/jaimiefanaticmusic fb.com/ljnuiver fb.com/nickyhessel fb.com/tychokleinsevert fb.com/lisa.kolkman fb.com/foamomusic fb.com/amoxq

fb.com/alice.nell fb.com/marijnverbiesen fb.com/thisisprettyyoungtrouble fb.com/sarah.nuiver fb.com/anna.terschegget fb.com/lize.wijker fb.com/sjaqbak fb.com/evanmaurik fb.com/abel.devos fb.com/luus.vink fb.com/kspr030 fb.com/mark.vankoningsveld fb.com/sarah.toussaint.37 fb.com/odile.vanstuijvenberg fb.com/rik.brouwer fb.com/morten.lutam fb.com/jesse.feijtes fb.com/silkiekc fb.com/terwantom fb.com/jooststokhof fb.com/anoukpetit fb.com/kppvanv fb.com/djgomes.nl fb.com/elinegroendijk fb.com/milan.schleijpen fb.com/jasper.bohm fb.com/lot.groesz fb.com/ginger.brugman.1 fb.com/rcjsaliha fb.com/layla.vanbruggen fb.com/falco.sprang fb.com/mellijn.hoekstra fb.com/benzolang fb.com/rony.biram fb.com/evian.datisook fb.com/kypski fb.com/meneomeneo fb.com/yannick.samson.3 fb.com/datasyb fb.com/spainkiller fb.com/kovon.bort fb.com/myrthe.lenselink fb.com/maxim.vandam fb.com/lena.vanderpriem fb.com/michal.borgman fb.com/rick.vosse fb.com/bobvanschaik

fb.com/djjayrobinson fb.com/samuel.vanduuren fb.com/electrophants fb.com/modelmichellevanschaik fb.com/pages/Lazer-Sword fb.com/iris.arkenbout fb.com/SannennaS fb.com/HiddeG fb.com/esmevoorn fb.com/nikkaaaaah fb.com/Giannie16 fb.com/karim.stekelenburg fb.com/renee.feenstra.1 fb.com/tobias.vanhelden.1 fb.com/yannick.labreche fb.com/MNYxSTYL fb.com/wazamaza fb.com/lustigelolaundweltschmerz fb.com/tychokleinsevert fb.com/thomas.vanopstal.3 fb.com/graemesinden fb.com/johan.derooy.3 fb.com/RipTidemusic.nl fb.com/jenny.puts fb.com/soeters.bart fb.com/carlienpeijsel fb.com/Itsjustaname fb.com/daleymc fb.com/glenn.degrebber fb.com/kevin.elliott.56 fb.com/Anitavtt fb.com/myronus fb.com/jeanne.bakker.1 fb.com/schlachthofbronx fb.com/marvindebruin fb.com/robinalysha fb.com/ valerie.bollegraf fb.com/puk.vanarend fb.com/freek.d.ruiter fb.com/camiel.essers fb.com/sam.hologram fb.com/daniel.heemskerk.56 fb.com/rick.heijman fb.com/pages/Gnucci-Banana

Allen getagd op de DumDum Facebook Pagina


coloFon Dum Dum was een co-productie van Tivoli, Triomf, Boemklatsch & Baster Fotografie

Roel Determeijer

Ontwerp

Bas Koopmans & Manon Bruet

Tekst

Michel Soeteman

Redactie

Elant Wijtman

Productie

Bregje Wigersma & Bas Koopmans

Mix cd

Boemklatsch

Druk omslag

Offsetdrukkerij Nuance

Druk binnenwerk

Dijkman Offset

Oplage

1250

triomf.com boemklatsch.nl baster.nl roeldetermeijer.nl tivoli.nl

Š2012


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.