Page 1

22

Lei hoste felte Hjelmeset

Store VIP-inntekter for topplagene

Dansk erstatter for Carew?

OBERSTDORF: Odd-Bjørn Hjelmeset (bildet) trakk seg fra Tour de Ski rett før start onsdag. Nittedølen sto foran sin beste distanse, 15 kilometer klassisk. Etter oppvarmingen valgte han i samråd med landslagsledelsen å trekke seg fra touren. – Han er ikke syk, men fikk en lei hoste tirsdag. Under oppvarmingen følte han at han ikke fikk puste skikkelig. Vi følte at det var små sjanser for at han kunne fullføre touren, og da valgte vi å ikke ta noen sjanser, sier landslagstrener Morten Aa Djupvik. (ANB-NTB)

OSLO: Norske eliteserieklubber i fotball kan få milliardinntekter gjennom salg av VIP-losjer og VIP-plasser de kommende årene, melder NRK. Antall VIP-losjer vil nær fordobles bare i løpet av de to neste årene. Viking alene drar inn 90-100 millioner kroner over fire år. Tall NRK har hentet inn fra 16 toppklubber i Norge viser at alle klubbene satser stort på egne og eksklusive fasiliteter for pengesterke kunder. Start, Stabæk, Sandefjord, Fredrikstad, Strømsgodset og HamKam planlegger alle VIP-losjer på sine nye arenaer. Andre klubber utvider antall VIPplasser. (ANB-NTB)

LYON: John Carew blir linket til en rekke klubber og kan bli erstattet av danske Niklas Bendtner i Lyon. Det melder Viasatsport.com. Den danske landslagsangriperen har vært utleid fra Arsenal til Birmingham denne sesongen. Lyon skal ha bydd 113 millioner kroner for den 18 år gamle spissen. Bendtner er 190 centimeter høy og har god teknikk. Betis, Celta og Newcastle er blitt linket til Carew den siste tiden. (ANB-NTB)

TORSDAG 4. JANUAR 2007

sport

TIPS SPORTEN: Tlf. 63 80 48 00 SMS/MMS: RBSPORT til 2005 sporten@rb.no

ROMERIKES BLAD

ROMERIKES BLAD

STILLER OPP FOR EGNE BARN, MEN:

Gir blaffen i FELLESSKAPET SERIE: FRIVILLIGHET I KRISE I en serie artikler setter Romerikes Blad søkelyset på den frivillige innsatsen. Er organisasjonene iferd med å miste sin viktigste støttespiller? I dag: Kjøper seg ut Trine Melheim Næss

TIPS OSS

trmn@rb.no, redaksjonen@rb.no Tlf.: 63 80 48 03 Tlf.: 63 80 48 02

Lørenskog IF og Skedsmo FK opplevde at foreldre tok barna ut av idretten fordi de ikke ville stille på dugnad. Nå har klubbene økt medlemskontingenten for å slippe unna dugnadsbråket. Av Trine Melheim Næss trmn@rb.no 63 80 48 03

SKEDSMO I gårsdagens RB varslet leder i Ullensaker Idrettsråd, Jan Ivar Engebretsen, idrettskrise dersom foreldre ikke begynner å engasjere seg. I Lørenskog IF og Skedsmo FK har man allerede tatt konsekvensene av dette. – Økningen av medlemskontingenten er vel et resultat av at vi har innsett at samfunnet er i utvikling, også innenfor idretten. I min ungdom sto vi og bygde vår egen fotballbane, mens nå er det bare et fåtall som møter opp på slike dugnader. Det kan fort bli bitterhet av slike ting, påpeker daglig leder i Lørenskog IF, Kjell Eide. Han har selv fått erfare at det er vanskelig å få foreldre til å jobbe for det store fellesskapet. – Vi hadde en situasjon for en del år tilbake der det var voldsomme protester, og folk meldte seg ut av klubben fordi de mente dugnadspengene gikk rett til Alaget. Nå har vi organisert det slik at vi har en medlemskontingent som dekker opp for dugnader, og en gruppeavgift som avhenger av aktivitetsnivå, forteller Eide.

Ser pengestrømmen Å spille fotball i Lørenskog IF koster nå mellom 1.650 og 3.000 kroner, avhengig av aktivitetsnivå. Kjell Eide tror foreldre synes det er greit å betale seg fri fra fellesdugnadene. – Mange av lagene jobber dugnad, der pengene går til en egen lagkonto. På den måten er det lettere å få foreldre til å stille opp. Foreldre yter gjerne når det går til eget barn, anfører Eide. Lørenskog IF etterstreber dessuten å gi gruppene ansvar og innflytelse. Hver måned går de gjennom budsjettene slik at gruppene ser pengestrømmen.

– Det er lettere å bekle stillinger der de involverte ser at de har innflytelse på egne lag, sier Eide.

Møter ikke opp Også i Skedsmo FK har man justert opp medlemskontingenten fordi man opplevde at foreldre nektet å stille opp på dugnad. Nå må foreldre betale mellom 1.700 og 2.200 kroner for at barna deres skal få spille i klubben. – Det er ingen som i ettertid har sagt at de ønsker lavere avgift og mer dugnad, for å si det slik, forteller daglig leder Jørn Ove Lunder. Flere lag arrangerer derimot egne dugnader, og har som Lørenskog IF, egne konti. Lunder synes denne ordningen fungerer bedre. Han er mer bekymret for at foreldre slutter å engasjere seg i barnas idrettshverdag når de går over i ungdomsgruppa. – Blant de yngste er foreldrene nesten mer engasjert enn ungene selv, mens vi sliter med ungdomsgruppa. Problemet er at foreldrene synes de har bidratt nok. Mange kommer ikke engang på foreldremøte uten å si fra, jeg skjønner ikke at det går an, kritiserer Lunder.

Krever lagleder I Skedsmo FK har man nå lagt inn krav om at alle lag må ha lagleder for at det skal meldes på til seriespill. Hittil har de klart å rekruttere nok lagledere, men tirsdag måtte klubben kalle inn til et møte for ett av lagene. – Vi manglet plutselig både ledere og trenere til en gruppe. Alle innrømmer at det går på prioritering og tid, men foreldre må forstå hvor viktig idrett er for barna deres. Ikke minst når de er ungdommer. Det er fra 13-19 at de trenger foreldrene mest, og typisk nok er det i den aldersklassen vi sliter mest med å få foreldrene på banen, forteller Lunder.

Han er glad for at RB nå setter søkelys på frivillighetens viktige rolle. – Mange tar idretten for gitt, men uten ildsjelene går det ikke rundt. Vi har mellom 300 og 350 ledere og trenere i klubben, omlag 20 av disse er ikke foreldre. Det setter ting i perspektiv, slutter Lunder.

▼ Idretten sliter

Idrettslagene på Romerike har trøbbel med å finne folk som vil være lagledere, trenere og representanter i styrene. Landets mektigste frivillige organsisasjon sliter med å få foreldrene til å stille på dugnader.

TRENGER FORELDRENE: Daglig leder i Skedsmo FK, Jørn Ole Lunder, synes har en stor foreldregruppe i ryggen.

det er nedslående at mange foreldre ikke ser verdien av å engasjere seg i de unges idrettshverdag. Her sammen med G14, som har vært heldige og FOTO: STURE H. VAREIDE

Tror på frivilligheten

– Idrett er ikke en tjeneste LILLESTRØM: – Idrettslaget skapes av medlemmene. Det er ikke noe du kan kjøpe på ICA, sier Johan Conradson i Akershus Idrettskrets. – Det er alltid noen som klager på at det er for få frivillige og sier at det aldri har vært verre. Argumentet står kanskje ikke alltid i stil med virkeligheten, men vi ser at det stilles høyere krav til å drive et idrettslag enn tidligere, sier Conradson, som er administrativ nestleder. Han mener tiden krever at idretten skal bli mer profesjonalisert, noe som kan virke skremmende på frivillige. Nå må idrettslagene og frivillige samles om idrettens verdier, mener Conradson. – Å få folk til å stille opp handler

23

Utdrag fra debatten på rb.no Hvilken krise refererer de til? Vil ungene slutte med fotballspill om de ikke har kunstgressbaner, drakter og trenere? Vil ungene slutte å bade og svømme om de ikke har svømmebasseng med internasjonale mål. Det er muligens vanskeligere å få mennesker til å gi av sin tid i dag en det var i tidligere tider. Spørsmålet er da om det er menneskene man skal forandre slik at de passer dagens system eller om idretten selv må endre seg slik at tilbudet blir spiselig for de man syter og klager på. Personlig tror jeg at tilbudene vil revitaliseres om man faktisk la ned en del av dagens aktiviteter. Det er ikke alle som ser noen som helst grunn til å jobbe for at toppidretten skal få sin nødvendige rekruttering. Lars R Jeg arbeider en del innenfor frivillig idrettsorganisasjoner. Det er en del arbeid og mange timer som går med, dette er mitt eget valg for å bidra til at mine egne og andres barn skal kunne ha et tilbud. Idretts-Norge eller Kultur-Norge vil ikke kunne eksistere uten såkalte illsjeler eller andre former for frivillig personer. Etter å ha holdt på med slikt arbeid i snart 15 år, både før og etter at jeg fikk barn selv så har adferden til en noen foreldre endret seg. Færre og færre foreldre ønsker å stille opp på styreverv eller andre ting, dette er også jo deres valg og må respekteres på en måte det også. Det største problemet jeg ser i dag er at foreldre som aldri bidrar til klubben/idrettslaget er også de som klager på tilbudet mest. Sveini

EGET BARN I FOKUS: Kjell Eide, daglig leder i Lørenskog IF, har erfart at det er vanskelig å få foreldre til å jobbe for fellesskapet. FOTO: LARS P. HALLINGSTORP

Varsler krise. I RB onsdag hevdet idrettsrådslederen i Ullensaker at late og kravstore foreldre er i ferd med å sende idretten utfor stupet.

TORSDAG 4. JANUAR 2007

om å være delaktig i nærmiljøet. Du er idrettslaget, det er noe man må få medlemmene til å forstå.

Rettigheter og plikter Conradson minner om visjonen som de fleste idrettslag driver etter; å spre glede. Men et medlemskap innebærer både rettigheter og plikter. – Idrettslaget er ikke en skole der du bare plasserer barnet ditt. Det er ikke en tjeneste du kjøper. Man må få dem som skal engasjere seg rundt til å forstå at man er med på å utvikle samfunnet. Det er demokratiopplæring i praksis.

Trenger kompetanse Johan Conradson forteller at det ikke bare er mangel på frivillighet

som står fram som en av idrettens store utfordringer. Klubbene opplever at det er vanskelig å få ting til å gå rundt. – Aldri har det vært så mye kunnskap i norsk idrett, samtidig stilles det høyere krav. Det er ikke bare å slenge ut ballen og spille. Idrettskretsen arrangerer derfor skoleringshelger, et tilbud som har eksplodert i etterspørsel. – Klubber som er flinke til å tenke langsiktig er de som lykkes. Man må utvikle kompetanse for å omsette kunnskap i praksis, sier Conradson. – Går utviklingen i retning av at man må begynne å betale folk for å bekle alle rollene i en klubb? – Nei! Norsk idrett skal være frivillig, da kan man være sikker

PROFESJONALISERING: – Det stilles stadig høyere krav til de frivillige, sier Johan Conradson i Akershus Idrettskrets. FOTO: MORGAN ANDERSEN på at dette er noe folk brenner for. Idretten skal bygge samfunnet, hvis man begynner å er-

statte frivillighet er den ideologiske plattformen borte.

OSLO: Kultur- og kirkeminister Trond Giske avviser at frivilligheten er i ferd med å dø. – Tvert i mot tror jeg på økt frivillig innsats i tiden som kommer, sier Giske til Romerikes Blad. Han henviser til større aktivitet i Idretts-Norge både når det gjelder utøvere og folk som er involvert i det administrative. – Samtidig kanaliserer Norsk Tipping mer penger inn i idretten, påpeker ministeren. Også Giske har registrert en økt profesjonalisering, og tror dette vil bidra til at frivilligheten får andre uttrykk. – Istedenfor å ha all fokus på pengeinnsamling får man nå mer tid til å tenke på selve idretten og dens utvikling, sier Giske, som selv kjenner dugnadspresset på kroppen.

IKKE BEKYMRET: Kultur- og kirkeminister Trond Giske. FOTO: ANB – Alle må ta i et tak, enten det er i barnehage eller innen idrettslivet, anfører ministeren. I gårsdagens RB sa idrettspresident Karl Arne Johannessen at frivilligheten må få langt bedre kår, og at man blant annet må se på muligheten for å få frivilligheten avgiftsfri.

Holdningsendringer. Dette er et stikkord i denne debatten. Foreldre har forandret holdning. Ikke idrettsstyrer, ledere, trenere, kommuner, stat, politikere osv. Det er vi foreldre som har forandret holdning. Vi er så veldig opptatt med «vårt» at «andres» meninger om mangt er revnende likegyldig, helt til det berører en selv. Mange foreldre sliter nok med for dårlig tid, foreldre sliter med dårlig samvittighet for å ikke strekke til, foreldre liker ikke at det blir organisert dugnader til helga, skal attpåtil betale kontingenter, kjøre, hente, bringe osv. Vi foreldre liker ikke at noen sier vi er late. Men, jeg påstår at det er vi jaggu..... Late i den forstand at vi forventer for mye av andre, men gjør lite sjøl. Vi foreldre forventer at et fritidstilbud skal være på pletten akkurat i det sekundet vi finner ut at vi trenger det til unga våre. Og finnes det ikke, så klager vi på det. Klager på utstyr. Klager på tre- Mer på nett ner som ikke tre- Les mer ner ungene slik og diskusom du ville gjort ter videre det. Da får du jag- på gu gjøre det sjøl. Beathe Christensen

Frivilligheten  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you