Page 1

4

ROMERIKES BLAD SØNDAG 11. JANUAR 2009

nyheter

ROMERIKES BLAD SØNDAG 11. JANUAR 2009

nyheter

Tyvlånte mammas bil – fyllekjørte inn i hage

– Overholdt ikke vikteplikten

Kjørte ned flaggstang

NORDKISA: Alt gikk galt da en 17-åring natt til lørdag tyvlånte mammas bil på Jessheim. Langs Aurstadvegen på Nordkisa kjørte bilen ut og inn i en hage. 17-åringens ett år yngre passasjer ble skadd. – Han ble fraktet til Ahus med et komplisert brudd i beinet, og måtte opereres, opplyser operasjonsleder Terje Skaftnes i Romerike politidistrikt. Sjåføren la kortene på bordet overfor politiet: – Han innrømmet å ha tyvlånt mammas bil og at han hadde drukket alkohol,

LØRENSKOG: Den 20 år gamle kvinnelige sjåføren fra Oslo overholdt ikke vikeplikten og krasjet med en buss ved Statoil-stasjonen i nærheten av Lørenskog togstasjon ved 12tida i går. Både sjåføren og en kvinnelig passasjer, også hun 20 år gammel, ble sendt til legevakta for en sjekk. – Vi har ikke fått noe tilbakemelding om skadeomfanget, forteller operasjonsleder Terje Skaftnes i Romerike politidistrikt. Personbilen, en Opel Vectra, ble såpass skadet at den måtte taues fra stedet. Bussen fikk en skade ved høyre framhjul.

LØRENSKOG: En 43 år gammel mann fra Lørenskog kjørte ned en flaggstang ved Triaden kjøpesenter ved 21-tida i går kveld. – Sjåføren stakk fra stedet, men vi påtraff ham like i nærheten. Det var synlige skader på bilen hans, og han innrømmet det meste av forholdet, opplyser operasjonsleder Geir Eriksen i Romerike politidistrikt. Ifølge operasjonslederen kan 43-åringen også ha vært borti en bil. Det er imidlertid mer usikkert. – Vi har opprettet sak mot mannen for uaktsom kjøring, og han vil bli avhørt. Men han ble ikke fratatt førerkortet, understreker Eriksen.

opplyser Skaftnes. Den unge sjåføren forklarte videre at han ikke hadde klart svingen, noe som førte til at bilen havnet inn i hagen. Politiet fikk melding om ulykken klokka 03.49 via AMK-sentralen, som sendte luftambulansen til stedet. Sjåføren ble fraktet til legevakta og undersøkt av lege. – Det ble ikke funnet noen fysiske skader på ham, men det ble tatt blodprøve av ham med tanke på å fastslå hvor høy promille han hadde, opplyser operasjonslederen.

Ber om tips etter bil-hærverk EIDSVOLL: Tre biler ble utsatt for hærverk ved Eidsvoll Verk i går. – På en av bilene var sideruta knust, en annen hadde fått ødelagt vindusviskerne, mens «stjerna» var stjålet fra en Mecedes, opplyser operasjonsleder Geir Eriksen i Romerike politidistrikt. Han sier politiet har lite å gå på, og derfor ønsker tips fra publikum.

5

Politimann reddet to MOI: En politimann på joggetur reddet lørdag ettermiddag to personer som hadde kjørt av veien og i vannet ved Lundestranda i Rogaland. Politimannen festet et tau til bilens felg og fikk sammen med en bilist som var på stedet, dratt bilen fra vannet og inn mot land. (ANBNTB)

Etterforsker fem Ahus-dødsfall Meldinger til politiet om «unaturlige dødsfall» har økt etter flytting til nye Ahus. Av Trine Melheim Næss og Espen Bolstad trmn@rb.no 63 80 48 55

LØRENSKOG Etter at nye Ahus åpnet har politiet på Romerike startet etterforskningen av fem «unaturlige dødsfall». Lensmann i Lørenskog, Jens Bruun, sier til Romerikes Blad at fire av dødsfallene – alle personer over 70 år – etter forskes av Lørenskog lensmannskontor. Det siste dødsfallet, hvor et spedbarn omkom, etterforskes av kriminalavdelingen i Romerike politidistrikt. Lensmannen og førETTERFORSKER: stebetjent Olav Schøy- Politiførstebetjent en ved Lø- Olav Schøyen. renskog lensmannskontor bekrefter begge at dette er flere tilfeller enn de tidligere har etterforsket. – Hva skyldes denne økningen? – Det kan vi foreløpig ikke gi et godt svar på. Så langt i etterforskningen har vi ennå ikke kommet, opplyser han.

– Bedret rapportering Men lensmannen mener det er et kvalitetstegn at sykehuset sier ifra om disse hendelsene til politiet. – Det har ikke alltid vært slik, men vi ser absolutt en positiv utvikling, sier Bruun. Etter det Romerikes Blad erfarer, dreier en av sakene seg om en eldre mann med lår-

STAKK AV: En 21 år gammel mann fra Ullensaker, som satt fengslet siktet for vold og brudd på besøksforbudet, klarte i går å true seg ut av arresten. Han kom seg til Helsfyr før han ble tatt. FOTO: KAY STENSHJEMMET

GLAD FOR ETTERFORSKNING: Viseadministrerende direktør Stein Vaaler ved Ahus ser ser heller ingen grunn til å bekymre seg over at Lørenskog lensmannskontor etterforsker flere unaturlige dødsfall som sykehuset har rapporter om. – Tvert imot er jeg glad for at de blir sett på av en tredje part, sier han. FOTO: MORGAN ANDERSEN halsbrudd. – Ahus sine opplysningene rundt hendelsen gjør at vi har valgt å etterforske saken videre. Det går på om det har vært rutinesvikt eller andre omstendigheter rundt som gjør at dødsfallet kunne vært unngått, opplyser politiførstebetjent Olav Schøyen ved lensmannskontoret. Ved unaturlige dødsfall på sykehus er prosedyren at de skal meldes til politiet. Deretter vurderes det om saken bør etterforskes.

Glad for etterforskning – Det er ikke noe spesielt ved at politiet etterforsker unaturlige dødsfall, bemerker viseadmi-

FLYTTEMELDING Auto-Huset (SAAB) og Motor Forum Lillestrøm har flyttet sammen i nytt anlegg på Kjeller. Her forhandler vi og tar service på SAAB, Mitsubishi, Fiat og Chevrolet. LILLESTRØM Jogstadveien 19, Kjeller Tlf. 66 92 67 00

nistrerende direktør ved Ahus, Stein Vaaler. Han mener det er altfor tidlig å uttale seg om trendendringer etter flytting fra gamle Ahus. – Vi har ikke vært i nytt bygg med ny organisasjon i mer enn ti uker, det er for tidlig å si noe om utviklingen. – Har dere økt fokuset på meldingsrutiner ved dødsfall etter flytting? – Jeg håper rutinene har vært like gode bestandig. Vaaler ser heller ingen grunn til å bekymre seg over at Lørenskog lensmannskontor er koblet inn i enkelte saker. – Tvert imot er jeg glad for at de blir sett på av en tredje part. Det er alltid lurt, sier Vaaler.

Eget kvalitetssystem Som regel ender politiets etterforskning med at dødsfallene skyldes en naturlig årsak, opplyser Vaaler. Sykehuset har to rutiner for å melde inn avvik; Helsetilsynet og politiet. – I tillegg har vi et eget kvalitetssystem der alle avvik blir

samlet opp og gjennomgått, sier direktøren. Samlet sett bruker Ahus mye tid på å følge opp disse sakene, ifølge Vaaler. – Heldigvis, vil jeg si. Vi prøver å lære av alle avvik, slutter han.

▼Sykehusdødsfall Ulike kategorier unaturlige dødsfall skal meldes til politiet av lege. Dødsfall anses unaturlig dersom det kan skyldes: Drap eller annen legemskrenkelse Selvmord eller selvvoldt skade Ulykke som forlis, brann, skred, lynnedslag, drukning, fall, trafikkulykke og liknende Yrkesulykke eller yrkesskade Feil, forsømmelse eller uhell ved undersøkelse eller behandling av sykdom eller skade Misbruk av narkotika

Truet seg ut av arresten Politiet vil se på egne rutiner etter at en mann truet seg ut og rømte fra arresten i Lillestrøm i går.

En 21 år gammel mann fra Ullensaker rømte fra arresten i Lillestrøm i går. Med en gjenstand truet han en politibetjent og kom seg ut – i bare sokkelesten. Politiet satte inn store ressurser for å finne 21-åringen. Men fangen kom seg langt før han ble tatt.

politiet i Lillestrøm melding om at mannen var observert bevæpnet på Gardermoen flyplass. – Det viste seg å være riktig mann, men det er tvilsomt om han var bevæpnet. Det ble nemlig funnet en kniv på flytoget. Trolig tok han toget til Gardermoen, sier operasjonsleder Arild Ruud i Romerike politidistrikt. Politiet rakk ikke fram før 21åringen forsvant fra hovedflyplassen. Denne gangen tok han flybussen i retning Oslo. – Vi fikk kontakt med bussjåføren, men mannen klarte også å stikke av da bussen stoppet i Oslo, forteller operasjonslederen. Kort tid etter, ved 15.40-tida, ble imidlertid mannen pågrepet på Helsfyr.

– Fant kniv på toget

Vil se på rutinene

Rømningsalarmen gikk klokka 14.26. En halvtime senere fikk

Politiet er sparsomme med detaljer om hvordan 21-åringen

Av Alexander Gjermundshaug

Ukjent årsak når døden har inntrådt plutselig og uventet Dødsfall i fengsel eller under sivil eller militær arrest Funn av ukjent lik Dersom det er grunn til å tro at et dødsfall er unaturlig, har lege plikt til å underrette politiet snarest mulig. På legeerklæring om dødsfall anmerkes det dersom muntlig melding til politiet er gitt. Pårørende skal alltid informeres om at et dødsfall er meldt til politiet og grunnene til dette. Kilde: Den norske legeforening

alexander.gjermundshaug@rb.no 63 80 48 53

LILLESTRØM

... og rømte i bare sokkelesten klarte å rømme. Jourhavende jurist Åsmund Yli vil heller ikke si hva slags gjenstand fangen truet politibetjenten med, men avkrefter at han brukte kniven som ble funnet på flyto-

Jeg har aldri opplevd noe lignende Jourhavende jurist Åsmund Yli

get. – Det jeg kan si er at 21-åringen ikke var på cella da trusselen fant sted, sier han. 21-åringen, som er en tidligere kjenning av politiet, har med andre ord vært ute til lufting, på vei til eller fra avhør, eller av en annen grunn ikke vært på cellen sin.

– Hvorfor han ikke var på cellen vil jeg ikke komme nærmere inn på. Vi har rutiner for behandling av fanger som vi ikke ønsker å gå ut med, forklarer politiadvokaten. Han understreker at politiet ser svært alvorlig på rømningen og trusselen, og legger til at politiet nå vil gå gjennom egne rutiner. – Det er heldigvis veldig sjelden at slike ting skjer. Jeg har aldri opplevd noe lignende, men jeg har ikke vært her veldig lenge, sier Yli.

– Siktet for vold Ifølge jourhavende jurist ble 21åringen anmeldt av et familiemedlem for vold og skadeverk på torsdag. – Mannen ble pågrepet og avhørt av politiet samme dag.

Deretter ble han sluppet løs, men med besøksforbud hos det aktuelle familiemedlemmet, forteller Yli. Allerede fredag brøt han besøksforbudet. Deretter ble han pågrepet og varetektsfengslet, siktet for både voldsbruk og brudd på besøksforbudet. I går gjorde han seg skyldig en rekke nye forhold. – Jeg har ikke den utvidede siktelsen klar ennå, men han vil blant annet bli siktet for trusler mot offentlig tjenestemann. 21-åringen vil trolig framstilles for fengsling på mandag. Selv om 21-åringen skal ha vært utrustet med kniv, mener politiet at han ikke representerte noen fare for publikum, utover familiemedlemmet han er siktet for å ha truet.

Dødsfall ahus  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you