Page 1


INTRODUCCIÓ El mur de Berlín va ser la divició física que existia entre l'Est i l'Oest de Berlín des de 1961 fins 1989. La ciutat de Berlín en si mateixa va ser dividida entre l'Est i l'Oest. L' Oest va ser anomenat República Federal Alemania i ocupada per les forces de la Gran Bretaña, Franca i EUA. I l'est va ser anomenat República Democràtica Alemanya i ocupat per les forces de la Unió Soviètica. La divisió política de Berlín es va tornar física quan al 1961, els residents a Berlín es van trobar amb una divisió de filferros entre l'Est comunista i l'Oest no comunista. Aquesta divisió va ser reforçada per l'est alemany mitjançant soldats i ràpidament va ser reemplaçada per un mur de 103 milles de llarg i 4 metres d'alt, construït de la nit al dia.


Motius de la construcció 

La RDA va construir l'anomenat mur de Berlín per separar les dues parts de la ciutat, i de fet per aïllar Berlín Oest de la RDA, per tal d'acabar amb l'emigració d'alemanys de l'est cap a l'oest.

La ciutat aïllada i enclavada en territori d'influència soviètica, encara que massivament subvencionada, no podia oferir les mateixes oportunitats que la resta del país, el que va contribuir a la disminució del nombre d'habitants.


CARACTERÍSTIQUES DEL MUR 

El mur va ser una barrera entre el comunisme i la democràcia. Amb una única funció d'impedir als ciutadans de la dictadura comunista fugir a Alemanya occidental.

Van construir una franja fronterera, on el ciutadà del carrer té prohibit passar, únicament pot circular amb una autorització especial, i on vigilaven cada dia soldats i policies. El següent obstacle és la balla de senyals, que qui toqui activa una alarma silenciosa que avisa els soldats que estan a la torre de vigilància. A continuació existia una barrera per tallar el pas als vehicles, a l'altre costat de la barrera una catifa amb pues per evitar el pas a peu. A uns 4 metres de la catifa d'espines hi havia el famós mur de berlin amb 3.60 metres d'altura i 1.378 quilòmetres.


MORTS I VICTIMES A CONSEQÜÈNCIA DEL MUR Tot i que les morts que hi van haver el mur va continuar la seva fortificació: va ser reforçat quatre vegades i va arribar a tenir 302 torres de vigilància, 20 búnquers, 259 zones controlades per gossos i milers de projectors. Milers de persones van protagonitzar intents de fugida a través de túnels, dobles fons en maleters de cotxes, reduïts submarins de construcció casolana, globus i altres imaginatius sistemes. Almenys 267 persones van morir en intentar travessar el mur, víctimes dels trets de la guàrdia fronterera. El total de morts arriba a 949 es compten els fugitius al llarg dels 1400 Km De la frontera Interalemanya.


CAUSES DE LA DESTRUCCIÓ Les manifestacions de protesta dels mesos anteriors i l'exigència de lluire circulació de persones per part dels ciutadans orientals; així com l'emigració creixent cap a l'RFA a través de les ambaixades occidentals situades a capitals de l'Europa de l'Est (especialment les de Praga i Varsòvia) i a través de les fronteres obertes entre Àustria i Hongria van fer que es destruís el mur.


COM ES VA CAURE El mur de Berlín va caure la nit de dijous 9 a divendres 10 de novembre de 1989, després de més de 28 anys. La noticia de la caiguda del mur va ser retransmesa en directe per televisió i vista per molta gent. Schabowski, cap al final de la conferència de premsa (a les 18:57), va llegir de passada un full d'un acord del consell de ministres sobre una nova reglamentació dels visats que encara no havia estat aprovada. A causa de les notícies titulades milers de berlinesos de l'Est van dirigir-se als passos fronterers i en van exigir l'obertura. Ni la policia fronterera ni les unitats de control de passaports havien rebut ordres concretes. Poc després de les 23:00, encara sense ordres oficials i sota la pressió de les masses, el pas del carrer Bornholmer Straße de Berlín va aixecar la barrera, i la resta de passos es van anar obrint en cadena. En ser això retransmès per televisió en directe, encara més ciutadans i ciutadanes orientals van sortir al carrer i es van dirigir a les fronteres. El matí del 10 de novembre de 1989 milers de persones seguien travessant la frontera, ara ja sense control. Els alemanys orientals van ser rebuts per la població de Berlín Oest amb els braços oberts i caloroses abraçades. Tots els ciutadans d’alemanya es van alegrar de que el mur haigués caigut i ho van celebrar.


Conseqüències de la caiguda del mur 

La conseqüència internacional més immediata de la caiguda d’aquest sistema internacional és la desaparició del perill imminent de guerra nuclear. No obstant això en un altre sentit el perill va augmentar. La desintegració de l’URSS que es va transformar primer en la CEI (Comunitat d’Estats Independents) i desprès en la reducció de l’URSS a Rússia sense nexes d’unió amb les antigues repúbliques soviètiques, va provocar que les armes nuclears quedessin ara en mans de molts estats diferents. Abans s’havia de negociar amb un sol, ara amb cadascú dels nous Estats.


20 ANYS DESPRÉS 

Unes 100.000 persones van participar sota la pluja al centre de Berlín de les festes que Alemanya va organitzar per commemorar els 20 anys de la caiguda del Mur de la Vergonya. La multitud es va apostar al llarg dels mil dòmino gegants de poliestirè instal.lats al centre de Berlín, que van ser abatuts per simbolitzar la caiguda del Mur, segons els organitzadors.


Material Complementari http://www.youtube.com/watch?v=mSdacwKiScw&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=ULCr5DrL5GU


Fi Gisela Díaz Lacambra Natalia Jiménez Izquierdo Marta Belmonte Rivas Marina Fernández Flores

Presentación1  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you