Page 1

RegioJournaal #5

magazine voor de regio breda etten-leur oosterhout e.o. jaargang 13 aug/sept 2017

DIT IS EEN GRATIS MAGAZINE

beauty & Wellness redhead special in de regio brabantse bijzonderheden

Mail en Win

Een dag varen met een motorboot van diepstraten

cars & gadgets Reisapps

Warmte

Eten & drinken WIJNIJS recept

in West-Brabant


MAIL & WIN 5X2 BIOSCOOPKAARTEN

KINEPOLIS BREDA HARTJE ZOMER DUIKEN WIJ DE BIOSCOOP IN, WANT BIJ KINEPOLIS BREDA IS ER WEER VEEL MOOIS EN LEUKS TE ZIEN! WE GEVEN GRAAG VIJF TIPS; CHECK VOOR HET COMPLETE AANBOD OOK KINEPOLIS.NL. WAR FOR THE PLANET DUNKIRK OF THE APES

KLASSIEKER: GOODFELLAS

LADIES NIGHT: GIRLS NIGHT OUT

BIGFOOT JUNIOR

In dit derde hoofdstuk uit de succesvolle filmreeks komen Caesar en zijn apen in conflict met het leger van een meedogenloze kolonel (Woody Harrelson). Nadat de apen enorme verliezen lijden, worstelt Caesar met zijn duistere instincten en begint hij aan zijn eigen mythische zoektocht om zijn soort te wreken.

Deze nieuwe, veelbelovende film van Christopher Nolan (Interstellar, Inception) speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog en gaat over Operatie Dynamo. Tijdens deze indrukwekkende missie werden in acht dagen tijd maar liefst 340.000 geallieerde soldaten geëvacueerd van het Franse Duinkerken naar Engeland.

Kinepolis Breda vertoont in juli drie absolute filmklassiekers van topregisseur Martin Scorsese, alle drie met acteur Robert De Niro in de hoofdrol. Een unieke kans om Taxi Driver (7 en 9 juli), Raging Bull (14 en 16 juli) en Goodfellas (21 en 23 juli) te bewonderen zoals het hoort: op het grote doek in de bioscoop!

In deze gewaagde komedie vieren vijf studievriendinnen (gespeeld door o.a. Scarlett Johansson) een wild vrijgezellenfeest in Miami. Het feestje eindigt abrupt wanneer ze per ongeluk een mannelijke stripper vermoorden. In paniek proberen de dames hun sporen uit te wissen, en belanden zo in hilarische situaties.

Een nieuwe animatiefilm van de producent van Paddington, waarvoor GTST-acteur Buddy Vedder de stem van de hoofdpersoon ingesproken heeft. De 13-jarige Adam probeert het mysterie rondom zijn verdwenen vader op te lossen, en ontdekt dan dat zijn vader niemand minder is dan de legendarische Bigfoot.

VANAF 13 JULI

VANAF 20 JULI

21 & 23 JULI

26 JULI

VANAF 26 JULI

TICKETS: KINEPOLIS.NL • MAIL & WIN: STUUR EEN REACTIE NAAR REDACTIE@TRICHIS.NL


04 In de REgio Stevige drinkers

07 BEAUTY & WELLNESS REDHEAD SPECIAL

14 LOOKS & SHOPPING KOEL OP KANTOOR

18

23 Alles kids WEGLOPERTJES

24 CARS & GADGETS REISAPPS

29 ETEN & DRINKEN WIJNIJS

31 WHAT’s up REDHEAD DAYS

12

Vurige Feitjes

18

Recept

Regiojournaal is een gratis magazine dat periodiek verschijnt in een oplage van 85.000 exemplaren in Breda, Oosterhout, Etten-Leur e.o. Regiojournaal is een uitgave van Trichis. Hoofd- en eindredactie Michiel Houdijk, Nina Kamsteeg Ontwerp Louise de Kruijf Vormgeving Guusje Houwen Fotografie Stock fotografie Uitgever Trichis Postbus 3864, 4800 DW Breda, (076) 520 48 60, info@trichis.nl, trichis.nl Advertentie exploitatie Trichis Verspreiding Ümfeld distributie/displays AH filialen Verkoop Katinka van Hoogenhuizen, Frank Stroot, Henny van Hal Contact redactie redactie@trichis.nl Contact verkoop info@trichis.nl, (076) 520 48 60 Winacties redactie@trichis.nl Reageren op de winacties kan tot de volgende uitgave van het Regiojournaal uitkomt. De gegevens kunnen voor commerciële doeleinden gebruikt worden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Getracht is de rechthebbenden van de afbeeldingen te achterhalen. Zij die menen alsnog aanspraak te kunnen maken op zekere rechten, worden verzocht contact op te nemen met de uitgever. De uitgever sluit iedere aansprakelijkheid van schade als gevolg van druk- en zetfouten uit.


in de regio

Brabantse bijzonderheden

Stevige drinkers

Altijd een Brabander. In Brabant geboren worden en opgroeien om er vervolgens te blijven wonen tot op je sterfbed. Dat is typisch Brabants! Uit cijfers van het Meertens Instituut blijkt zelfs dat meer dan 70 procent van de achterkleinkinderen van de 19e eeuwse Brabanders, nu nog steeds in de provincie woont. Dat zijn cijfers die je op weinig andere plekken in Nederland terugziet. Behalve dan in Limburg.

Brabant staat bekend om carnaval vieren; om gezelligheid. En als Brabanders ergens goed in zijn, dan is het wel drinken. Uit onderzoek van het CBS blijkt namelijk dat de meest zware drinkers in Brabant rondlopen. Volgens het CBS is iemand een ‘zware drinker’ als hij/zij minimal 1 dag in de week zes of meer glazen alcohol drinkt. Bijna 1 op de 8 Brabanders ouder dan twaalf jaar telt als zware drinker. Het meeste wordt gedronken in het zuidoosten van onze provincie. De enige provincie die gelijk scoort is Noord-Holland. Alle andere provincies scoren lager: Percentage zware drinkers per provincie 1. Noord-Brabant 11,8 procent 2. Noord-Holland 11,8 3. Overijssel 11,6 4. Limburg 11,4 5. Friesland 11,0 6. Groningen 10,1 7. Drenthe 9,3 8. Gelderland 9,0 9. Flevoland 8,3 10. Zuid-Holland 7,8 11. Utrecht 7,8 12. Zeeland 7,0

4 Regiojournaal

Eens een Brabander…

Populaire huisarts Medicijnen: West-Brabanders lusten er wel pap van. In West-Brabant worden namelijk de meeste medicijnen geslikt van heel Nederland. Bijna de helft van hen slikt zeker eens per twee weken een medicijn. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat ze in West-Brabant het vaakst van alle Nederlanders naar de huisarts gaan. Meer dan driekwart van de West-Brabanders bezoekt gemiddeld eens per jaar de huisarts. Zijn West-Brabanders dan ongezonder, of stappen ze gewoon sneller naar de huisarts? Het tweede lijkt het geval. Het gezondheidsonderzoek maakt namelijk onderscheid tussen voorgeschreven en niet-voorgeschreven medicijnen. De regio scoort vooral hoog met voorgeschreven medicijnen. Wellicht hebben de West-Brabanders meer vertrouwen in hun huisarts dan in een paracetemol van de drogisterij.

Als Brabanders dan toch een keer gaan verhuizen, dan verhuizen ze het liefste binnen hun eigen provincie. Hierbij wijken ze overigens niet af van de rest van Nederland. Bewoners verhuizen het liefst in hun eigen provincie. Alleen Flevoland valt uit de toon; daar verhuizen mensen liever naar Noord-Holland in plaats van naar een woonplaats in de eigen polder.

I

NB Winnaars Winnaars 5 x 2 bioscoopkaarten Kinepolis: Antonie Diepstraten uit Made Fam. Heeren uit Sprundel M. Hermans uit Breda Mevr. J. Tuijtelaars uit Baarle-Nassau Marlies Cijvat uit Breda Winaar gratis diner (incl drank) en Koeckersgolf voor 4 personen: Mevr. H. Vriens uit Halsteren


in de regio

Aanpak geweldplegers

Langer Grote Markt Goed nieuws voor de marktliefhebbers. De weekmarkt op de Grote Markt in Breda mag vanaf 1 september twee uur langer (tot 15.00 uur) open blijven. Ook mogen de horecazaken op de Grote Markt terrassen plaatsen op de dinsdagen vrijdagmarkt. Dat staat in de nieuwe marktverordening van Breda. De gemeente wil met de nieuwe regels de weekmarkten versterken. Marktondernemers, horeca-eigenaren en winkeliers hebben met elkaar een nieuwe opstelling van de weekmarkt gemaakt. In het nieuwe jaar zal de gemeente samen met marktondernemers en andere betrokkenen inrichtingsplannen maken voor andere markten in Breda.

Sinds 1 juli zet de politie uit NoordBrabant in op het testen op drank en drugs bij verdachten van geweld. De wet ging officieel 1 januari 2017 al in. In het afgelopen half jaar werd de wet minimal toegepast en werd er alleen getest op alcohol. Sinds 1 juli test de politie ook op drugs. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het gebruik van alcohol en sommige drugs belangrijke risicofactoren zijn voor geweldpleging. In Nederland heeft 26% tot 43% van het geweld te maken met alcohol. Geweld onder invloed leidt verder vaak tot veel zwaarder letsel. Wanneer blijkt dat de geweldpleger onder invloed van drugs of alcohol is, wordt een hogere straf geist. Nederland loopt hierin voorop: het is het enige land tot nu toe waar op alcohol en drugs getest wordt om een zwaardere straf te kunnen eisen bij geweld onder invloed.

26%43%

van het geweld heeft te maken met alcohol

Wereldrecord in Breda? Breda Drijft is met 2600 deelnemers uitverkocht. 23 juli vindt de vierde editie van het evenement plaats in de Haven van Breda. Het plan is om het wereldrecord te verbreken van de grootste optocht van rubberboten op het water. Het wereldrecord werd vorig jaar gehaald in Utrecht, met 350 boten. Verwacht wordt dat er in Breda ongeveer 500 bootjes zullen neerstrijken. Speciaal voor de recordpoging is er een jury van het Guinness Book of Records uitgenodigd. Naast het ronddobberen zijn er nog veel meer dingen te doen bij Breda Drijft. Zo komen er drie grote podia te staan en is de organisatie (Bootje Varen Breda) bezig met nog meer verrassingen.

Regiojournaal 5


Langer of voLLer haar hAirweAving voor een nAtuurlijke look

Nederlandse strandgangers Uit onderzoek blijkt dat wij Nederlanders wereldwijd de meest luie strandgangers zijn. 73 procent van de Nederlanders blijft het liefst op zijn handdoekje liggen. We zijn niet alleen lui op het strand. Ook aan de voorbereiding schort het nogal bij Hollanders. Waar mensen in andere landen al maanden voor de vakantie de sportschool induiken, houden Nederlanders zich daar pas vier weken van tevoren mee bezig. Wij besteden, samen met de Belgen en Nieuw-Zeelanders het minste tijd aan het creëren van een beachproof lichaam.

Als erkend leverAncier heeft Yellsl contrActen met verzekerAArs Wil je een gratis adviesgesprek of meer informatie? 076 - 8503894 | info@yellsl.nl | www.yellsl.nl

Scheidingsexpert Jomara Günther: Mediation met een oplossing! Jomara Günther is scheidingsexpert bij Scheidingsexpert Nederland, een landelijke organisatie van onafhankelijke experts die het hele scheidingstraject begeleiden. Jomara begeleidt gehuwden, geregistreerd partners en samenwoners die uit elkaar gaan. Een scheiding brengt veel onzekerheden met zich mee: waar ga ik wonen, kan ik mijn boodschappen nog doen, kan ik mijn kinderen nog geven wat ze nodig hebben? Door gebruik te maken van een uniek rekenmodel kan Jomara zowel voor ondernemers als voor particulieren snel inzage geven in de portemonnee na de scheiding. Jomara is opgenomen in het Register Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA) en in het register van familiemediators (MfN) en is ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Bel gerust voor een vrijblijvend informatiegesprek: 088-8312312 | www.scheidingsexpert.nl

Leven op zijn kop Een scheiding zet je hele wereld op zijn kop. Tegelijk moeten er in korte tijd veel zaken geregeld worden. Jomara is scheidingsexpert bij Scheidingsexpert Nederland, een landelijke organisatie van onafhankelijke deskundigen die het hele scheidingstraject begeleiden. Jomara is gespecialiseerd in juridische, financiële en fiscale advisering bij scheiding. Kort gezegd leidt zij het hele scheidingstraject in goede banen voor gehuwden, geregistreerd partners en samenwoners. Jomara is opgenomen in het Register Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA) en in het register van familiemediators (MfN) en is ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand. SCHEIDINGSEXPERT.NL


Beauty & welness

Redhead Special Wist je dat roodharigen elk jaar hun eigen festival hebben? Van 1 t/m 4 september vinden de Roodharige Dagen plaats in het altijd gezellige Breda. Lees hier alles over vurige haartypjes.

Vurige Feitjes

1 2%

Het pigment van rood haar is sterk en daarom moeilijker te verven dan alle andere haarkleuren. Maar zeg nou zelf, rood is toch veel te mooi om te verven?

TOT

van de wereldbevolking bestaat uit roodharigen

RegioJournaal 7


Beauty & welness

Roodharigen zijn gevoeliger voor kou en prefereren de zon en warmte meer dan anderen

Vurige Feitjes Er zijn heel veel geheime roodharigen Als beide ouders het rood-haargen dragen is er een kans van 25% dat er een kind met rood haar wordt geboren. Als beide ouders rood haar hebben is de kans 100% dat er een kind met rood haar wordt geboren.

Roodharigen hebben gemiddeld minder haar op hun hoofd. Wel is rood haar dikker dan andere haarkleuren

1% van de gingers heeft blauwe ogen; net zo zeldzaam als een klavertje vier! Het merendeel van roodharigen heeft bruine of groene ogen.

Ooit een grijze rosse gezien? Up Met Permanente Make Up zorgeloos de zomer in!

20% korting op alle behandelingen, zie de foto’s op de website, www.serenapmu.nl Maak snel een afspraak ! T: 06 45 22 52 27 • E: info@serenapmu.nl 8 RegioJournaal

Abraham Bloemaerthoek 16 Oosterhout (Dommelbergen)

Waarschijnlijk niet. Roodharigen worden pas op hele late leeftijd grijs. Eerst vervaagt het haar naar aardbeiblond en daarna naar zilverwit.


Beauty & welness

Auw!

Roodharige mensen worden sneller gestoken door bijen en wespen

Vrouwen zijn minder snel seksueel aangetrokken tot roodharige mannen, terwijl roodharige vrouwen juist een streepje voor hebben bij mannen!

Wat verklaart dat roodharige vrouwen vaker seks hebben dan andere vrouwen

Haartrend:

Oranje boven Voor roodharigen is het dubbel feest. Naast dat die rode lokken sowieso super mooi zijn, is hun haarkleurtje nu hotter dan ooit. Het begon een paar maanden geleden met de kleur blorange, oftewel blood orange; tussen oranje en peach in. Blorange werd enorm populair. En dat terwijl het niet de makkelijkste kleur is om te krijgen, te dragen en te onderhouden. Na blorange zien we nu nóg een trend gebaseerd op een oranje vrucht. Tangerine haar, oftewel mandarijnkleurig, is dé haartrend van deze zomer. Tangerine is nog een tikkeltje feller dan blorange, met net wat meer geel en net wat minder roze en pastel. Volgens de trendgoeroes staat oranje iedereen. De kunst zit hem in het vinden van de juiste tint voor jouw huidskleur. Hoewel mensen met een donkere huid prima wegkomen met een verzadigde, feloranje kleur, kunnen mensen met een lichtere huid beter gaan voor een tint die neigt naar koraal.

Ongelofelijk al zo veel zon gehad... iedereen blij, behalve je haar ! Normaal gesproken zijn we pas aan een zomerse haarkleur toe rond juni/juli, maar deze zomer is al veel eerder van start gegaan, heerlijk! Iedereen is zichzelf ervan bewust dat je je huid goed moet insmeren tegen de sterke stralingen van de zon. Want we willen wel bruin worden, maar ook vooral de huid beschermen tegen de sterke stralingen. Maar waar sommige mensen niet bij stilstaan is dat die zelfde zon ook heel de dag op ons haar schijnt. En dat tijdens een festival, dagje winkelen, rondje fietsen of op een terras niet alleen de zon op je huid schijnt, maar ook op je haar. Daarom is het tegenwoordig echt een must om ook kritisch naar de haarproducten te kijken die je gebruikt. Zit er in je haar en stylingsproducten wel een UV filter die je haar beschermt oftewel je haar niet laat verbleken en uitdrogen.... ?

Zit er in je haar en stylingsproducten wel een UV filter? Bijna alle merken hebben tegenwoordig een speciale zonnelijn om je haar te beschermen, fijne producten zoals je gewend bent, maar dan met een extra UV filter. Want het lijkt leuk dat je haar na de zomer is opgelicht, maar meestal ondervind je dan de gehele winter nog de ellende van. Je haar en vooral je punten zien er droog en dof uit en je kleur houdt ook veel minder en is minder glanzend. Dus mijn tip: als je lichter leuk vindt, laat je kapper mooie zomerse highlights op een verantwoorde manier aanbrengen en bescherm je haar dagelijks tegen de heerlijke maar ook soms zo krachtige zonnestralen…. Prettige vakantie, Enjoy en goed smeren (ook je haar) MARIELLEBASTIAANSEN.NL

RegioJournaal 9


(Krampende) buik een opgezette buik en/of opgeblazen gevoel, wat kan ik daaraan doen? PDS/FODMAP www.abcdietist.nl 06 434 25 690

Vrienden maken gezond Heb jij fijne vrienden? Dan heb je geluk! Uit onderzoek blijkt namelijk dat vriendschap goed is voor je gezondheid. Mensen die minder hechten aan hun vriendschappen, lijden vaker aan chronische ziektes dan mensen die zich gesteund voelen door hun vrienden. Er is nog niet bewezen wat de oorzaak is. De onderzoekers vermoeden dat het komt doordat vrienden je helpen om sneller te genezen als je wel wat mankeert. Dat doen ze zowel in praktische zin, bijvoorbeeld door boodschappen te doen of te koken, maar ook in mentale zin: ze luisteren bijvoorbeeld naar je en geven je het gevoel dat je niet alleen bent.

Nu hoort u het ook eens van een ander Als het om hoorzorg gaat is persoonlijke aandacht ontzettend belangrijk. Onze klanten weten dat al jaren. Maar het is tรณch fijn om het ook eens van een ander te horen. De Consumentenbond riep HoorProfs uit tot beste vakaudiciens van Nederland. In een recent gehouden enquete waardeerden de klanten van zorgverzekeraar CZ onze dienstverlening met een 8,9. Dat is een rapportcijfer om trots op te zijn. Ons geheim? Dat hebben we niet. We nemen gewoon de tijd voor u. En als zelfstandige vakaudicien geven we u de keuze uit รกlle merken hoortoestellen en kunnen we dus altijd op zoek naar de hooroplossing die het best bij u past.

Ook bij Kristallen Wereld

Kom gerust eens langs. Tot horens!

Brabantplein 4, 4817 LR Breda (076) 520 42 64 info@kooijmanhoortoestellen.nl www.kooijmanhoortoestellen.nl

PRACHTIGE SIERADEN MET NATUURLIJKE STENEN IN ZILVER

Kristallen Nieuwe Ginnekenstraat 21 โ€ข 4811 NM Breda kristallenwereld.nl


Linkshandig

gezond & vitaal

13 augustus is het Linkshandigendag. Regiojournaal vertelt je de leukste weetjes over linkshandigen. LINKS IN TAAL Aangezien het grootste deel van de mensen rechtshandig is, associëren wij rechts automatisch met ‘goed’ en links met ‘slecht’. Dat zie je in heel veel dingen terug. Denk bijvoorbeeld aan handen schudden, maar ook aan taal. Iemand links laten liggen betekent iemand negeren. Ben je iemands rechterhand, dan ben je een goede assisent. Een onhandig persoon heeft ‘twee linkerhanden’. In het Engels gaat het nog een stapje verder. Daar betekent right niet alleen rechts, maar ook goed/juist. PROBLEMEN VAN LINKSHANDIGEN

Wist je dat?

10% tot 15% van de mensheid is linkshandig Wat precies de oorzaak is van rechtsof linkshandigheid, is onbekend, maar erfelijkheid lijkt een rol te spelen. Volgens onderzoek hebben twee rechtshandige ouders 10 procent kans op een linkshandig kind en twee linkshandige ouders 26 procent.

ambidextrie als je zowel met rechts als met links kunt schrijven

1. Met je linkerhand een foto maken met je smartphone 2. Een blik openen 3. Een plastic mes-vorkje 4. High five geven 5. Toiletpapierhouder 6. De dunschiller 7 Speelkaarten
 8. Nietjes aan de verkeerde kant En dit zijn nog maar een paar problemen. Alles in ons dagelijks leven is gemaakt voor rechtshandigen. Gelukkig draait 13 augustus daarom alles even om de linkshandigen onder ons!

10% meer linkshandige mannen dan vrouwen

RegioJournaal 11


looks & shopping

Koel op kantoor

2. BLOUSE Met een blouse zit je altijd goed. Luchtig en toch chique. Kies voor off shoulder, on shoulder of een linnen exemplaar voor extra luchtigheid. 3. KOKERROK Met een shortje of korte rok kun je niet aankomen op kantoor. Vervang het door een mooie koker- of plooirok. Combineer met een leuk shirt voor een sportieve look, of met een blouse voor extra netjes.

Puffen, hijgen en zweten. Het is een warme zomer in Nederland. Kan jij op je werk niet verschijnen met een korte broek en een stel teenslippers? Regiojournaal tipt wat je wél aan kan naar je werk op een warme zomerdag.

4. JUMPSUIT Jumpsuits zijn perfect voor een warme zomerdag op kantoor. Ze zijn er in allerlei soorten. Netjes en vaak niet te warm. Wat wil je nog meer? 5. LUCHTIGE BROEK Voel je je toch comfortabeler in een lange broek? Ga dan voor een culotte of andere wijde, luchtige broek. Een trend op dit moment en in alle kleuren en patronen te krijgen: ga voor rood of groen, of toch liever voor fleurige bloemen of grafische strepen.

1. SANDAALTJES Strandslippers zijn natuurlijk not-done op je werk. Maar deze zijn heel makkelijk om te ruilen voor sandaaltjes. Ga voor plat of kies voor een paar killer-heels. Heb je minder mooie voeten? Dan zijn ballerina’s of loafers een goed alternatief.

Jewels and Watches

Kyra&Ko - Aaiko - Penn&Ink Cambio - Sylver - Esprit YAYA

- Follie di Garbo

Geisha - Kocca - Gustav Maryley - Studio Anneloes Via

Vai

-

JapanTKY

La Fée Maraboutée - SPM

Haagsemarkt 6 4813 BA Breda 076 532 42 26 www.zezmode.nl /zezmodebreda /zezmodebreda /zezmodebreda zezmode_breda zezmode_breda zezmode_breda 12 RegioJournaal

See you in Heaven… Hof van den Houte 119 - 4873AZ - Etten-Leur - 076-5033344


Looks & shopping

Afdingen op De braderie Terwijl je rondstruint over de markt, kom je een hebbedingetje tegen. Heel leuk, maar veel te duur. Een idee besluipt je: zal ik proberen af te dingen? De één ziet het als een sport, de ander krijgt al rode koontjes bij het idee... Trek je stoute schoenen aan; met deze afdingregels kom je een heel eind. VERBODEN WOORD: KORTING Kies liever voor de term ‘speciale prijs’, of vraag of er nog te onderhandelen valt. Dat klinkt veel vriendelijker. GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK Klakkeloos op een verkoper afstappen werkt vaak niet. Wil je een artikel kopen? Check dan eerst even op het internet wat aanbieders voor vergelijkbaree artikelen vragen. DE ANDER EERST Noem nooit als eerste je prijs. Je kan soms verbaasd worden wat voor een prijs de ander in zijn hoofd heeft. Bepaal van tevoren goed voor jezelf wat je maximale bod is. Ga daarbij niet voor het onderste uit de kan. Het moet voor beide partijen leuk blijven.

Haal alles uit de Braderie Ginneken 23 t/m 27 augustus JUISTE PERSOON Staan er meerdere mensen achter een kraam? Probeer dan de juiste aan te spreken. Jonge verkopers mogen vaak niet zomaar korting geven. AFBLIJVEN Leg het artikel neer tijdens het afdingen. Door het vast te houden geef je het signaal zonder de aankoop niet te vertrekken. Laat niet te opzichtig weten hoe graag je het wilt hebben. DE AANHOUDER WINT Houdt de verkoper zijn poot stijf en ben je het niet eens met de prijs? Herinner de verkoper dan aan de concurrentie. Gaat hij/zij nog niet overstag? Vertrek dan. Volgende keer beter, al doende leert men!

RegioJournaal 13


sports & fun

Outdoor Brabant staat voor uitdaging:

‘Duurzaam verankeren’ 7 t/m 10 september 2017

Een echt familie uitje! In 2017 zal Outdoor Brabant wederom op de Prinsenhoeve plaatsvinden van 7 tot en met 10 september. Behalve met de realisatie van de editie 2017 is het bestuur en de organisatie ook druk met de volgende stappen in de ontwikkeling van het internationale hippische topsportevenement.

14 RegioJournaal

AANTREKKELIJK PROGRAMMA Met twee geslaagde wereldkampioenschappen in 2015 (ponymennen) en 2016 (vierspannen paarden) heeft Outdoor Brabant binnen de internationale vierspansport een prachtig visitekaartje afgegeven. Daarom staat ook dit jaar de vierspansport centraal. Outdoor Brabant is de enige internationale vierspanwedstrijd in Nederland met een officiële landenwedstrijd. Voor het vierspannen staat op donderdag en vrijdag de dressuur op het programma, op zaterdag de marathon en op zondag de vaardigheid. Ook de springrubrieken krijgen een plekje. Evenals vorig jaar is er dit jaar geen eventing.

“Om de eventing naar het internationale niveau te krijgen, moeten we veel investeren en dat kan dit jaar nog niet,“ aldus toernooidirecteur John de Vos. “Ook de dressuur staat vooralsnog niet op het programma voor de komende editie. Hoe dan ook, we gaan er een mooi evenement van maken in september. Daarbij willen we de stad en de regio nu én de komende jaren nog meer aan ons binden. We doen er alles aan om een toegankelijk evenement te zijn, een echt familie uitje met een publieksvriendelijk kaartje” De indeling van het terrein is op hoofdlijnen hetzelfde als in 2016 met een centrale ingang via de monumentale Prinsenhoeve en de VIP-


sports & fun

tent blijft op dezelfde plek aan de hoofdpiste. Op vrijdagmiddag staat natuurlijk de Business-to-Business borrel weer op het programma. “Ondernemers uit West-Brabant hebben deze netwerkbijeenkomst na vele jaren geadopteerd als dé kick off van het business seizoen na de vakantie,” aldus John de Vos. “We streven ernaar om de After Summer Lounge op donderdag te behouden. De komende weken werken we samen met onze regionale partners aan de invulling van de hippische side events.” EN NU: DE TOEKOMST! Voorzitter Cees Meeuwis is met het bestuur en het management team vooral bezig met de toekomst van het evenement . “Het evenement Outdoor Brabant is een topsport evenement met veel potentie. De afgelopen twee jaar hebben we tijdens de twee WK-edities kunnen merken dat de wereld, de provincie, de stad en het bedrijfsleven dat onderkent,” aldus Cees Meeuwis. “Dat is een goede basis. Outdoor Brabant biedt kansen als platform voor de sport, de inwoners, West-Brabant, de overheid en het bedrijfsleven. De afgelopen 2 jaren hebben we belangrijke stappen gezet om een gezonde organisatie structuur te bouwen. Om bovenstaande ambitie waar te maken zijn duurzame inkomsten noodzakelijk, bijvoorbeeld door kosten te delen met andere activiteiten en door meerjaren afspraken met sponsoren en partners. We willen heel graag en liefst zo snel mogelijk, maar merken dat we het proces niet geheel in eigen hand hebben. We moeten, terwijl we onze ambities nastreven, de meningen van anderen respecteren. Dat gaat soms langzaam. We zijn druk in onderhandeling met de stakeholders. Maar wij geloven erin dat dit de juiste weg is

om het evenement het duurzame karakter te geven en merken dat bestaande en nieuwe partijen achter ons staan. Daarom gaan we door op de ingeslagen weg.” 2017 jubileum trouwe business partners Outdoor Brabant weet zich gesteund door een groot aantal trouwe business partners die achter de visie van het bestuur staan en de sport en het evenement een warm hart toe dragen. Naast Top Partners en Exclusive Business Partners heeft Outdoor Brabant een business club, de Founders Club, die dit jaar het 10-jarig jubileum viert. Ondernemers hebben zich verenigd in de Founders Club van Outdoor Brabant. Deze club trouwe sympathisanten van Outdoor

Brabant bestaat volledig uit ondernemers uit de regio die elkaar tijdens het evenement, maar ook gedurende de rest van het jaar, ontmoeten. Tijdens die bijeenkomsten horen ze alles over de ontwikkelingen en plannen van het evenement, maar is er voornamelijk gelegenheid om te netwerken en zaken te doen. OUTDOORBRABANT.NL

Een topsport evenement met veel potentie

RegioJournaal 15


sports & fun

v reizelp 04 nad reeM

Verkoop tips!

elp nepok ji W

UITVERKOCHT STAAT NETJES

u t c a e z n o r o oV s i r o l f .w w w

Wat ze bij De Braderie Ginneken kunnen, kan jij ook! Misschien wel de leukste manier om geld te verdienen; vanuit of schuur 22 4eigen 0 tuin 18 1 4spulletjes 60 verkopen waar jij niets meer aan hebt, maar een ander heel blij mee is. Met deze verkooptips ben jij binnen een uur uitverkocht.

i dgitseveG ni

BUURT SALE Trommel de buren op en organiseer de uitverkoop samen. Een straat vol kraampjes trekt meer bekijks dan één tuin met spulletjes. VRAAG EN AANBOD Denk als een echte handelaar: waar is veel vraag naar? Vinylplaten en vintage theekopjes doen het beter dan oud speelgoed. PUBLIEKSTREKKER Trek mensen naar je standje door iets extra’s aan te bieden. Verkoop versgeperste sinaasappelsap of zelfgemaakte muffins. Of organiseer een Oudhollands spelletje bij je kraam. MAAK HET PERSOONLIJK Hang handgeschreven kaartjes om je spulletjes met een leuke titel of anekdote. Blijft iemand staan, vertel dan iets persoonlijks over het item. Bijvoorbeeld dat je het op reis hebt gekocht. NET ALS THUIS Zorg dat bezoekers zich kunnen voorstellen hoe jouw spulletjes bij hen thuis zouden staan. Hang kleding op een paspop, voorzie fotolijsten van mooie plaatjes en vul een vaas met bloemen.

Meer dan 40 pleziervaartuigen op voorraad

Wij kopen pleziervaartuigen in

Voor onze actuele voorraad zie: www.floriswatersport.nl

Gevestigd in Drimmelen 06 41 81 04 22

info@floriswatersport.nl

Mail en Win Een dag varen met een motorboot twv €50,-*


De motorboten van Diepstraten botenverhuur zijn ruime stalen boten voortgestuwd door een krachtige buitenboordmotor. Geschikt om te varen met het gezin, maar ook een prima boot om een dagje te gaan vissen. Daarnaast zijn de motorboten geschikt om mee te roeien. Dit maakt het mogelijk om met deze boten ook de allerkleinste kreekjes van Nationaal Park de Biesbosch te verkennen. Wil je kans maken op dagje varen? Stuur dan een mail naar het onderstaande adres. REDACTIE@TRICHIS.NL

* Actievoorwaarden: van 09.00 tot 18.00 uur

16 RegioJournaal


sports & fun

Bizarre sporten Denk je aan sport, dan denk je al snel aan voetbal of atletiek. Maar wat dacht je van een potje teenworstelen? Vier bizarre sporten die jij waarschijnlijk nog niet kent. 1.TEENWORSTELEN Voor de voetjevrijers onder ons: het WK teenworstelen. Probeer als eerste de voet van je tegenstander naar de zijkant te drukken en je hebt gewonnen.

3. WIFE CARRYING De naam zegt het al: tijdens deze race leggen de mannen allerlei hindernissen af om als eerste over de finishlijn te komen met hun vrouw over hun schouders.

2. SCHAAKBOKSEN Wie zegt dat boksers niet slim kunnen zijn? Een wedstrijd schaakboxen bestaat uit zes rondes schaken en vijf rondes boxen. Schaakmat en knock-out in één wedstrijd.

4. KUSSENGEVECHT COMPETITIE Het lijkt zo gezellig, maar het gaat er ruig aan toe. Aan iedere wedstrijd doen twee of drie vrouwen mee die elkaar gedurende vijf minuten te lijf gaan met een kussen.

ONTDEK BREDA VANAF HET WATER

Rondvaart door de Singel van Breda Vaarseizoen: Vaarseizoen start op 1 april, reserveren ook mogelijk via de website www.rondvaartbreda.nl Vaartijden rondvaart: Alle dagen van 10.00 uur tot 17.00 uur Afvaartplaats Haven. (sleepboot Thor) Kaartverkoop & reserveringen via kassaboot ‘Thor’ van de rondvaart aan de Haven Tel: 06-200 155 33 (tijdens vaartijden) www.rondvaartbreda.nl Kaartverkoop & reserveringen via VVV Willemstraat 17-19, 4811 AJ Breda Grote Markt 38, 4811 XS Breda info@vvvbreda.nl Gratis entree voor kinderen tot en met 7 jaar.

Ontdek Breda vanaf het water

Vaar mee met De Nieuwe Mark

Wie Breda bezoekt kan in het zomerseizoen de stad van een heel andere kant leren kennen. Een rondvaart door de Singel geeft namelijk een verfrissende kijk op het alledaagse beeld. Stap aan boord en luister naar de verhalen die de schipper vertelt over allerlei interessante bezienswaardigheden die u tijdens de rondvaart tegenkomt. U kunt hierbij denken aan het Spanjaardsgat, het Kasteel van Breda, de Koepel (gevangenis) en het Chassé Park. Varenderwijs wordt zo duidelijk wat er zich in de loop van de tijd op en rond het Bredase water heeft afgespeeld. De tocht, die ongeveer een uur duurt, start vanuit de Haven en via het historische Spanjaardsgat vaart u langs de KMA de Singel op. Beleef het mee! Ieder half uur vertrekken er tussen 10.00 en 17.00 uur en avondvaarten op aanvraag. Er kunnen maximaal twaalf personen per bootje meevaren.

RegioJournaal 17


Maximaal tuinplezier met de juiste bestrating Bent u op zoek naar bestrating voor uw terras, oprit of bedrijfsterrein? Bij Van Kemenade kiest u uit een compleet assortiment uw kwaliteitsbestrating waarvan u gegarandeerd jarenlang gaat genieten.

Ekkersrijt 1509 5692 AN Son 0499 - 37 15 45

Gilzeweg 36 4859 AB Bavel 0161 - 43 39 59 www.vankemenadebest.nl

Bordencollage Deze trend herhaalt zich steeds weer. Vroeger hadden de meeste mensen borden aan de muur hangen. Bijzondere exemplaren van vakantie meegenomen, of voor een speciale gelegenheid, zoals een geboorte of huwelijk.

Krant=Kunst

Anno 2017 is de bordentrend weer helemaal terug. Ga naar een leuke markt (Braderie Ginneken bijvoorbeeld) of bezoek een kringloopwinkel. Ga van te voren na welke stijl je wilt bereiken. De trend past in alle stijlen; van landelijk tot industrieel. Ga voor verschillende kleuren en prints en wissel af in grootte.

Het uitkiezen van een leuk kleurtje of het juiste kunstwerk voor aan de muur valt niet mee. Wij tippen een idee voor de waaghalzen onder ons: krantenbehang. Heb je veel oude kranten bewaard? Of ben je helemaal weg van een bepaald boek of tijdschrift? Smeer ze dan gewoon aan je muur! Goedkoop en origineel. Opgeruimd staat netjes.

COBY’S BROCANTE Voor allerlei Brocante en Curiosa Kom gezellig langs om te snuffelen! Klein Zundertseweg 19, 4714RR Sprundel. Tel. 06-28941312. Webshop: www.cobybrocante.nl Open do 13 – 17 / vr 13 – 17 / za 13 – 17.

Mix & match!


Een matras

wonen & interieur

op uw lijf geschreven

Geen mens is hetzelfde. De een is groot en gespierd, de ander juist klein en fijn. De verschillen zijn niet altijd zo duidelijk, maar hoe klein ze ook zijn; ze zijn van groot belang bij het uitzoeken van een matras. Laat je daarom goed adviseren.

Bij Dreamland in Oosterhout hebben ze voor ieder type postuur een passend matras. De beddenspeciaalzaak biedt een grote diversiteit aan merken en slaapsystemen waarmee u samen met de adviseurs het perfecte bed kunt samenstellen volgens de nieuwste ergonomische inzichten.

Slaapcomfort en techniek, maar ook stijl blijft niet achter!

PASSEND BIJ UW POSTUUR Er komt meer kijken bij het kiezen van een goede matras dan enkel de hardheid. Een goed matras kiest u op basis van de juiste ondersteuning. Dreamland houdt rekening met uw postuur, slaaphouding en persoonlijke voorkeur en op basis daarvan stellen de deskundige adviseurs van Dreamland het ideale bed voor u samen.

EEN WERELD VAN VERSCHIL Mannen hebben van nature meer spiermassa en bredere schouders. Vrouwen zijn gemiddeld kleiner, het lichaamszwaartepunt ligt lager en het bekken is breder. Wanneer u een matras gaat uitzoeken letten de adviseurs van Dreamland op deze verschillen. Voor ieder postuurtype bestaat de perfecte matras. HET OOG WIL OOK WAT Bij Dreamland bieden ze niet alleen maatwerk in slaapcomfort en techniek, maar ook in stijl. Modern en stijlvol, chique en statig of juist romantisch? Of uw voorkeur naar een boxspring of een ledikant uit gaat, de beddenspciaalzaak creĂŤert het bed dat perfect bij u past. Met het speciale testkussen-programma kunt u eerst een kussen thuis uitproberen, zodat u altijd de juiste keuze maakt.

Belangrijk zijn postuur, slaaphouding en persoonlijke voorkeur

ALTIJD DE JUISTE KEUZE Bij Dreamland vindt u een ruime keuze A-merken. In combinatie met de voordelige en veelzijdige eigen merken vindt u altijd het bed, matras of kussen dat het beste bij u past. DREAM-LAND.NL

RegioJournaal 19


kitchen model Genius Loci design Gabriele Centazzo

HEKEL aan Schuren en Schilderen?

Vlemmix niet!

€ 27,-

per uur.*

*dit geldt ook voor reisuren van en naar uw adres.

Breda info@robvlemmixschilders.nl

Ginnekenweg 182, 4835 NH Breda Ginnekenweg 182, 4835 NH Breda tel. 0765149971 vanleerzemkeukens.nl tel.valcucine.com 0765149971 vanleerzemkeukens.nl valcucine.com

Heeft u ook Tuinplannen?

Tuin & Bestratingspecialist Frans Klaver voor een GRATIS ontwerp en prijsopgave aan huis. VOOR COMPLETE AANLEG OF RENOVATIE VAN UW TUIN BENT U BIJ KLAVER OP HET GOEDE ADRES. Of het nou gaat om een voorjaarsbeurt, schoonmaken, snoeien of een compleet nieuwe tuin, wij komen geheel vrijblijvend bij u langs voor een GRATIS prijsopgave. Wij kunnen voor alle materialen zorgen en ook voor de afvoer van uw oude materialen etc. Een ander groot voordeel is, dat wij werken met VASTE PRIJZEN zodat u van te voren precies weet waar u aan toe bent. Wij vragen geen aanbetalingen, ook niet tijdens de werkzaamheden, dus u betaalt pas wanneer de klus helemaal klaar is en u super tevreden bent.

Wilt u ook genieten van een nagenoeg onderhoudsvrije tuin? Samen met u maken wij een gratis ontwerp en verder doen we uiteraard alles in overleg, zodat het eindresultaat zeker tot volle tevredenheid zal zijn. U KUNT BIJ ONS TERECHT VOOR O.A. : > Aanleg van onderhoudsvrije tuinen Ook voor kleine klusjes > Sierbestrating en ophogen van oude bestrating > Schutting bouw en tuinhuisjes / blokhutten > Schoonmaken & Snoeien / aanplanten > Onderhoud al vanaf € 30,- per maand > Afvoeren van het oude vuil / stenen etc

Loopt u met de gedachten om de tuin eens goed aan te pakken, neem dan vrijblijvend contact op met Frans Klaver.

Bel nu voor een GRATIS prijsopgave Tel: 076-8200371 www.fransklaver.nl


wonen & interieur

Pik ‘t van Pinterest De website Pinterest zit vol met inspirerende voorbeelden om je leven snufjes design mee te geven. Ontdek ideeën, stijlen en projecten om je huis te verfraaien. Geef kleur aan je meubels en je interieur, zoals je ziet op de voorbeelden op Pinterest. Deel plannen en ideeën met je vrienden, reageer op hun posts en ontdekkingen. Gebruik Pinterest om je eigen huis en interieur leuker en mooier te maken. Wij verzamelden alvast een aantal inspirerende beelden. Probeer het zelf ook! PINTEREST.NL

WWW.DESCHANSTUINSCHERMEN.NL OOK VOOR HET ROOIEN EN AFVOEREN VAN OUDE TUINAFSCHEIDINGEN De Schans Tuinschermen Steenbergseweg 6 4661 RJ Halsteren Tel.: 0164 - 686 418 Fax: 0164 - 687 546

DE SCHANS

RegioJournaal 21


alles kids

Zomerschool Leren tijdens de zomervakantie is niet per se nodig. In het begin van het schooljaar wordt de stof meestal toch wel weer even opgehaald in de klas. Maar met deze oefeningen is leren geen straf. En het werkt tegelijkertijd uitstekend als bezigheidstherapie tijdens vakantieverveling! zijn er veel rekenspelletjes te vinden en ook zijn er handige appjes om bijvoorbeeld de tafels te oefenen. • Laat je kind in de winkel betalen en het wisselgeld narekenen. Zo is hij spelenderwijs toch met rekenen bezig. • Ook leuk om het rekenen te oefenen: speel een tafelsommenwedstrijd met de stopwatch. Wie is het snelst? • Draai het in de vakantie helemaal om: laat je kind zijn vader of moeder eens een dictee afnemen en de fouten verbeteren. Gebruik ‘moeilijke’ woorden die hij kent en maak met opzet een paar fouten. Geef je kind een rode pen om te verbeteren!

Tips!

• Online

• Haal

een voorleesboek in de bibliotheek en lees elke dag voor of laat je kind hardop lezen. •  Betrek je kind bij het koken (of koekjes bakken) en laat hem een recept lezen en uitvoeren. Dit is een goede oefening voor begrijpend lezen. Wanneer je ook de weegschaal en maatbeker gebruikt, kun je meteen iets uitleggen over kilogrammen, grammen, liters en milliliters.

Losse entreeprijs € 7,50

Ouders en begeleiders

Binnen- en buitenpret Tilburgsebaan 42, 5126 PH Gilze Telefoon 0161 45 66 86 www.devossenberg.net

Gratis

Kom jij ook spelen?

Kom ook eens schilderen en/of timmeren op onze knutselzolder

Binnen en buiten spelen in een landelijke omgeving met boerderijdieren. Ook voor kinder- en familiefeestjes.

Openingstijden: wo-vr-za-zo van 10. 00 tot 19.00 u der feestje,

eweldig kin Voor een g . familiefeest f o je is e lr o scho

0165 342478

22 RegioJournaal

Scherpenbergsebaan 55 Rucphen www.denscherpenberg.nl


alles kids

Weglopertjes Je ligt lekker op het strand of wandelt door de stad en dan… PANIEK! Je kind heeft de benen genomen. Met deze vijf tips ben jij voorbereid op dit soort stressmomentjes.

TATOEAGE Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen te bedenken om ervoor te zorgen dat omstanders je kunnen bellen als je kind verdwaalt. Er zijn zelfs speciale watervaste stickers. Of schrijf je nummer met een zwarte stift op het armpje; spraypleister erover, en klaar.

KETTINKJE Doe je kind een ketting of armbandje om met daarop jouw telefoonnummer. Je kunt daar speciale bandjes voor kopen, die stevig blijven zitten. Of wees crea en rijg van cijferkralen zelf een leuk bandje.

HERKENNINGSPUNT Wijs je kind op een herkenningspunt in de buurt van waar jullie zitten. Een opvallende boom, een restaurant. 1 tip: wijs niet die ene rode parasol aan, want die kan binnen de kortste keren verdwenen zijn!

FOTO Maak aan het begin van elk uitstapje een foto. Leuk voor in het fotoboek, maar ook handig in geval van weglopertjes. Dan kun je precies aan iedereen laten zien hoe hij/zij er op dat moment uitziet.

06... ??? Hoe leer je je kind je telefoonnummer uit het hoofd? De gratis app ‘Remumber’ helpt een handje. De makers hebben het slim aangepakt: de app werkt als een ontgrendelsysteem. Wie de app op de tablet zet, moet eerst het telefoonnummer intoetsen om erin te komen. Zo weten ze in no time je hele telefoonnummer!

Dennenlucht is elke dag vanaf 9:00 uur geopend! Reserveer op onze website een tafel.

We hebben meer dan
 alleen pannenkoeken ! 
 Bekijk onze nukaar t of om reserveren op me www.dennenlucht.nlte 


Pannenkoekenrestaurant


Dennenlucht Tel. 076-2042000 - www.dennenlucht.nl www.dennenlucht.nl


RegioJournaal 23

Pannenkoekenrestaurant Dennenlucht, Heistraat 15, 076 204 2000 - www.dennenlucht.nl


CARS & GADGETS

Puzzel Pagina

Kun jij alle verborgen woorden vinden in deze woordzoeker?

Sudoku makkelijk 1

3

2

8

8 5

9

1 9 4

3

2

2

5

1 9 3

2 6

8 1

5

4

9

2 7

8 6

2

5

2

1

Binnenkort zelf met de auto op pad?

4

7

8

9

BRABANT, ETTEN-LEUR, MENNEN, OUTDOOR, reizen, vierspannen, braderie, GINNEKEN, NETWERKEN, PAARDEN, ROSSIG, ZOMER, BREDA, LINKSHANDIG, OOSTERHOUT, REGIO, VAKANTIE

2 9

Autorijden leer je zo.

ANWB Rijopleiding Breda, Minervum 7406, 4817 ZG Breda Het kan al in 10 dagen

8

4

7 7

2

1

7

9

2

8

5

6 4

6 5

24 RegioJournaal

5

1

Bij ANWB Rijopleiding Breda kun je jouw rijbewijs al halen in 10 dagen, maar je kunt ook kiezen voor 1 of 2 lessen per week. Meer weten? Bel 076-5723730 of kijk op anwb.nl/rijopleiding/breda

3

7

2

4

9 9

5

Sudoku moeilijk


CARS & GADGETS

Peugeot 308 opgefrist De nieuwe Peugeot 308 valt direct op door zijn karaktervolle uiterlijk. Dat dankt hij bijvoorbeeld aan zijn nieuwe voorzijde met de in het midden van de grille geplaatste Peugeot-leeuw en de stijlvolle nieuwe 16 inch lichtmetalen velgen. De nieuwe koplampen met geĂŻntegreerde dagrijverlichting versterken de herkenbaarheid van de nieuwe Peugeot 308.

De facelift van het model zorgt voor een welkome opfrisbeurt

In 2013 werd de tweede generatie Peugeot 308 aan de buitenwereld getoond. Sinds twee maanden is er de opvolger: de derde generatie. De facelift van het model zorgt voor een welkome opfrisbeurt. Je hoeft niet heel goed te kijken om de verschillen met de vorige 308 te kunnen zien. De grille is van vorm veranderd en heeft een andere invulling. Het Peugeot-logo op de motorkap is naar de grille verhuisd en de horizontale lamellen hebben plaatsgemaakt voor grover gaaswerk. Verder lijken de koplampunits opnieuw te zijn ingedeeld. De ledlampjes in de koplampen zijn vervangen door een strakkere

led-lijn en ook de voorbumper is vervangen door een ander exemplaar met nieuwe mistlampen. Ook de motorkap is anders van vorm. Op technisch vlak is er meer veranderd. De 180 pk sterke 308 GT is nu gekoppeld aan een nieuwe achttrapsautomaat. Voorheen was dit een exemplaar met zes trappen. Peugeot zet een nieuwe 130 pk sterke viercilinder diesel op de bestellijst en ook de 130 pk sterke driecilinder benzinemotor blijft niet geheel hetzelfde. Deze moet voortaan iets zuiniger rijden. Verder geeft Peugeot het infotainmentsysteem van de 308 een Mirror Screen-functie en ook het navigatiesysteem is opgewaardeerd. automotions.nl

RegioJournaal 25


Coffee Time is een koffiebar / lunchroom gelegen in Ulvenhout. Naast de verschillende soorten koffie verkopen wij ook huisgemaakte gebakjes, soepjes, broodjes en koffie en thee voor thuis. Openingstijden: Openingstijden: Ma: Ma: 11 11 - 17- 17 uuruur Di: Di t/m za: 9 Gesloten - 17 uur Wo t/m za: 12 09 Zo: - 17- 17 uuruur Zo: 12 - 17 uur Dorpstraat 97 | 4851 CL Ulvenhout | T 076 886 25 98 | welkom@coffeetime.nu

Bananen jongetjes Het gerucht gaat dat het eten van bananen de kans vergroot dat je zwanger wordt van een jongetje. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat het wel eens waar kan zijn. Vrouwen die veel kalium (een kernvitamine in bananen) eten, hebben namelijk meer kans op het krijgen van een jongen. Dat geldt ook voor vrouwen die veel natrium en calorieĂŤn binnenkrijgen. Ook calcium wordt gelinkt aan het krijgen van een jongen.

26 RegioJournaal


eten & drinken

Fazanterie neemt bostuin in gebruik De meeste lezers van het Regiojournaal zullen wel eens een bezoek gebracht hebben aan Uitspanning De Fazanterie in het Ulvenhoutse Bos. De zaak bestaat al meer dan 100 jaar en stond tot begin jaren 70 precies aan de andere kant van de St. Annadreef.

Gedurende 11 jaar is René Selier eigenaar/ directeur van De Fazanterie. Als wij hem spreken, op een mooie voorjaarsdag, is ie bijzonder trots op de Bostuin die vorig jaar is aangelegd en onlangs in gebruik is genomen. ‘We hadden natuurlijk al de Brasserie, de Prinsen-, Jacht- en Tuinkamer voor dineren, laven, feesten, vergaderen en recepties. Maar bij mooi weer kan men nu ook gebruik maken van onze tuin tegen het bos aan gelegen. ’Volgens Selier zijn de mogelijkheden legio. ‘Wat dacht je van een familie- of bedrijfsfeest met een barbecue,

een huwelijksvoltrekking met daarna de receptie of een diner aan lange tafels. Maar ook voor een condoleance is de tuin een rustieke plek.’ De Fazanterie heeft ook de menu-kaart geüpgraded. Op de kaart staat nu bijvoorbeeld ook kreeft en er zijn verse blini’s met tonijn en tarama.’Daarbij letten we op een goede prijs/kwaliteitsverhouding’, aldus René Selier. ‘Via onze Facebookpagina hebben we elke maand een speciale aktie om met korting bij ons te eten, dus like ons.’ FAZANTERIE.NL | 076-5613095

Onze uitspanning is gespecialiseerd in het organiseren van huwelijksfeesten, familiefeesten, bedrijfsfeesten en seminars. Vraag vrijblijvend naar onze brochure.

DAGELIJKS GEOPEND VANAF 10.00 UUR 076 56 130 95 WWW.FAZANTERIE.NL RegioJournaal 27


Regiojournaal onthult een geheim van de chef

eten & drinken

Heerlijk zomers!

Ingrediënten Bettine geitenkaasbolletjes naturel 150 gram gerookte kipfilet 1 zak verse spinazie klein bakje cherry tomaatjes 75 gram mais 1 avocado handjevol geroosterde pijnboompitten 2 eetlepels olijfolie versgemalen peper Ingrediënten voor de dressing 1 bos peterselie 1 rode ui 1 eetlepel mosterd 100 ml azijn 300 gram witte basterd 600 gram zonnebloem olie Zout en peper

Zomerse spinaziesalade met gerookte kip en geitenkaas Bereidingswijze • Plaats de spinazie in een schaal. Snijd de tomaatjes in tweeën en strooi samen met de mais over de spinazie. • Snijd de kipfilet in reepjes en strooi over de salade. Snijd vervolgens de avocado in stukjes en strooi deze samen met een Bettine saladebolletjes over het geheel. • Voeg tot slot de pijnboompitjes, olijfolie en peper toe. • Doe de azijn, peterselie, een eetlepel mosterd en een rode ui in een blender. Zet de blender aan, en giet er langzaam de olie bij. • Voeg hierna de witte basterd suiker en peper en zout toe. Meng de dressing door de salade heen. Eet smakelijk! Is uw recept goed gelukt? Stuur een foto van uw creatie naar info@restaurantdehaard.nl of info@havenhuis.com. De leukste inzending wordt beloond met een diner voor twee*. * Op deze actie zijn voorwaarden van toepassing. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Geen zin om te koken? Laat u eens culinair verwennen bij De Haard of Het Havenhuis en reserveer online!

28 RegioJournaal

Pagnevaartdreef 5, Bosschenhoofd

www.restaurantdehaard.nl

Geerkade 19, Etten-Leur

www.havenhuis.com


eten & drinken

Fijn!

WIJNIJS Heb je een gezellig avondje met vrienden en vriendinnen gepland? Verras ze dan met een overheerlijk alcoholisch waterijsje. NODIG mixer + ijsjesmaker + fruitig sapje + fruit + wijn VARIATIES Citrus Dubbel Fris abrikozen, ananas en citroen (om uit te knijpen) zoete, witte wijn

Lekker eten in de regio BUNGA MELATI serveert al ruim vijfendertig jaar authentieke Indonesische rijsttafels. Daarnaast kunt u Ă la carte uw diner of lunch zelf samenstellen. Er is een uitgebreide keuze. Ook voor catering kunt u bij Bunga Melati terecht, voor een feest bij u thuis of op uw bedrijf. Dagelijks geopend vanaf 12:00 uur. OUDE RIELSEWEG 2 IN ALPHEN | (013) 508 17 28 BUNGAMELATI.NL

Bes granaatappelsap blauwe been, frambozen en bramen rode wijn AAN DE SLAG Mix half om half de wijn met het sap in de mixer en doe dit in de ijsjesvormen. Voeg zoveel stukjes fruit toe als je zelf wilt. Laat het een nachtje in de vriezer staan en klaar! Meer een fan van sangria of champagne? Er zijn natuurlijk nog veel meer variaties te bedenken. Wij raden aan vooral lekker te experimenteren. Daar krijg je hele gezellige avonden van!

RegioJournaal 29


what’s up

What’s uP?

aug sept

?

17 - 21 juli

Brakkenfestival 17 juli begint het Brakkenfestival weer in Breda. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar kunnen tijdens het 28e Brakkenfestival onder leiding van deskundige vrijwilligers een week lang, op verantwoorde manier plezier maken. Inmiddels is het evenement uitgegroeid tot het grootste kinderevenement van Brabant. De missie van het Brakkenfestival is alle kinderen in Breda en omgeving een zinvolle vrijetijdsbesteding aanbieden waarbij sociaal, educatief, cultureel en motorisch vlak gestimuleerd wordt. Daarbij willen zij ook vrijwilligers de mogelijkheid geven zich te ontplooien; en een netwerk van bedrijven die ondersteuning kan bieden, aansporen tot handelen. BRAKKENFESTIVAL.NL

Het grootste kinderevenement van Brabant DE RUBRIEK WHAT'S UP WORDT GEMAAKT IN SAMENWERKING MET VVV BREDA

30 RegioJournaal

13 AUGUSTUS

Werelds Breda Internationaal bierproeffestival. Op de Grote Markt in Breda vindt zondag 13 augustus voor de derde keer een (gratis toegankelijk) bierproeffestival plaats. Om de Brabantse speciaalbierliefhebbers kennis te laten maken met het bieraanbod in de wereld worden er zoveel mogelijk verschillende biertypen aangeboden. Zo’n 80 algemeen geaccepteerde biertypen uit 25 verschillende landen zijn er verzameld. Uiteraard zijn er daarnaast nog een hoop afgeleiden van biertypen, hybride bieren, collaboration beers, barrel aged bieren en bieren met speciale ingrediënten en toevoegingen. Het assortiment bestaat uit meer dan 100 bieren op vat en fles van voornamelijk ambachtelijke brouwerijen. Buiten op het plein staan vier grote bareilanden waar de festivalbieren verkocht worden. Elk bareiland, maar ook alle cafés vertegenwoordigen een land/regio waar de biertypen vandaan komen.


what’s up

23 - 27 AUGUSTUS

1 - 3 SEPTEMBER

7 - 10 SEPTEMBER

De Braderie Ginneken

Outdoor Brabant

Van 23 t/m 27 augustus bruist de wijk Ginneken van de feestelijkheden. Struinen over de jaarmarkt, genieten van het straattheater, de kunstmarkt en Plein Air aan de Mark, brakkenbraderie en alle dagen live muziek. Tijdens De Braderie kunnen kinderen plezier hebben op de kermis en in het Valkrustpark.

Outdoor Brabant is het grootste hippische outdoor evenement van Nederland, met jaarlijks zo’n vijftigduizend bezoekers. Internationale, nationale en regionale topsporters strijden tegen elkaar in de rubrieken vierspannen en springen.

De Braderie Ginneken trekt jaarlijst zo’n 80.000 bezoekers. Een gezellig manier om de zomer mee af te sluiten! Genoeg te beleven voor kinderen en volwassenen. Overdag en tot in de kleine uurtjes. En het is gratis toegankelijk!

Gezellig om de zomer mee af te sluiten!

80.000 Bezoekers

Redhead Days Tijdens de jaarlijkse Redhead Days komen duizenden roodharigen uit meer dan 80 landen naar de binnenstad van Breda. Het festival is gratis en toegankelijk voor iedereen (dus ook voor niet-roodharigen).

Het evenement geeft sporters alle gelegenheid uit te blinken in hun discipline. Voor de vierspannen staan op donderdag en vrijdag de dressuur op het programma, op zaterdag de marathon en op zondag de vaardigheid. Behalve voor de paardensport is Outdoor Brabant ook een druk bezocht evenement vanwege het omlijstende programma en de netwerkbijeenkomsten. OUTDOORBRABANT.NL

Het festival begint op vrijdagavond 1 september met een kick-off party. Het hoogtepunt ligt traditioneel op zondag, wanneer er van alles wordt georganiseerd: van lezingen en exposities tot modeshows en speeddates. Er is muziek, kunst, film en er zijn tal van activiteiten voor kinderen. Niet te missen is de grote fotoshoot met alle roodharigen in de Willemstraat (eerdere jaren in Valkenberg Park). Afgelopen edities gingen er ruim 1.700 redheads samen op de foto! REDHEADDAYS.NL

RegioJournaal 31


DE NIEUWE SUV MODELLEN VAN PEUGEOT

de nieuwe

5008 SUV Peugeot 5008 SUV - DE GIGANT

Peugeot 3008 SUV - DE CHAMPION

Even de kinderen met hun vrienden naar de voetbal brengen of niets

Het is niet voor niets de ‘Car of the Year’. Doordacht van A tot

thuis te hoeven laten als je op vakantie gaat. Wat je plannen ook

Z presenteert hij zichzelf als de nieuwe binnenkomer. Door zijn

zijn, de 7-zits 5008 SUV maakt alles mogelijk. Qua wegligging en

dynamische rijgedrag en zijn plaats voor de hele familie, past hij zich

geluidscomfort kan hij zich bovendien meten met de beste reisauto’s.

perfect aan op de alledaagse situatie.

Rijklaar vanaf € 33.210

Rijklaar vanaf € 30.360

de nieuwe

3008 SUV De nieuwe 2008 SUV Peugeot 2008 SUV - DE FLEXIBELE Zuinigste in zijn klasse dankzij de bekroonde super efficiënte motor is de vernieuwde 2008 de flexibele en ideale compacte SUV van Peugeot. De 2008 SUV is ruim en dankzij de hoge zit heeft u goed uitzicht op de weg.

Rijklaar vanaf € 21.200

Roosendaal • Breda • Oosterhout • Middelharnis • Goes • Terneuzen • Middelburg (Servicepunt) www.automotions.nl/peugeot

Profile for Trichis

Regiojournaal nr. 5 2017  

Regiojournaal nr. 5 2017  

Advertisement