Tribuna 336. Juliol 2018

Page 1

tribuna maresme NÚMERO 336. JULIOL 2018 Propera sortida: 2 d’agost

www.tribunamaresme.com t tribunamaresme f tribunamaresme

Temporada de platja El litoral del Maresme encara l’estiu com el pulmó de lleure vacacional de la comarca. Foto: Un dia de platja a Premià de Mar aquest mes de juny.

El món de la ceràmica i terrissa a Argillà Argentona Festes Majors a Premià de Mar, Mataró i Llavaneres Juliol de festivals culturals al Maresme: Poesia i+, Ple de Riure, MUSICAB i Nits d’Emocions L’Àvia Remei guardonada amb el ‘Morter d’Or’


EDITORIAL El potencial de les platges del Maresme Amb el bon temps que ja ha arribat, estem immersos de ple en la temporada de platja. Els municipis del Maresme han anat consolidant-se com a territori en el qual les platges són un punt d’atracció del propis ciutadans de la comarca, però també, molt més encara, de moltes persones que venen d’altres procedències de proximitat o perquè hi estan de vacances. I ho facilita, sens dubte, el bon accés del transport públic. Les platges han passat a convertir-se en un espai de lleure i de trobada multitudinari. No solament on anar a banyar-se, prendre el sol o passar l’estona amb familiars i amics, sinó també on practicar esports –l’oferta cada cop és més diversificada– i on gaudir del lleure nocturn, allà on és possible i es disposa d’oferta per a fer-ho. El gran repte de les platges del Baix Maresme, però, continua sent trobar una solució tècnica a la pèrdua de sorra i l’efecte de les llevantades i aplicar-la, problema en el qual fa anys que les diverses institucions hi treballen. Solament quan s’encamini

LA VINYETA

de ple cap a la solució es podrà consolidar l’obertura al litoral i projectar molt millor les possibilitats de què es disposen actualment. Les platges del Maresme són un espai de promoció econòmica de primera magnitud i el pulmó i l’obertura al mar de moltes localitats de la comarca. Una prioritat del territori. Les Santes i ‘Pirates i Premianencs’ Dins la recta de les festes majors de la comarca, aquest mes se’n celebraran dues de les més potents. Es tracta de la Festa Major de Premià de Mar, amb el rerefons temàtic dels ‘Pirates i Premianencs’, que s’ha anat generant el seu espai dins el cicle festiu del Maresme i més enllà. I a Mataró, Les Santes, tot un referent pel que fa a celebracions estivals, que des de la capital de la comarca, és també un pol de referència dins les celebracions catalanes. Dues convocatòries multitudinàries que han transcendit les festes locals i que un any més conviden a una gran participació. Ricard Soler. www.ricardsoler.blogspot.com

CONCURS SORTEIG D’UN SOPAR ROMÀNTIC PER A 2 PERSONES

Sortegem un sopar romàntic per a dues persones al Restaurant Can Feliu de Vilassar de Dalt.

MANERES DE PARTICIPAR 1. Enviar un email a: promocio@ tribunamaresme.com. 2. Facebook. Segueix-nos i posar m’agrada a la publicació del concurs. 3. Twitter. Retuitejar o posar m’agrada el tuit del concurs. La guanyadora del llibre L’etern retorn del concurs de l’edició passada de TRIBUNA Maresme és: Rosa Culla Juan (Alella).

00TM www.e-cib.com

CODI E-CIB Els lectors de Tribuna Maresme trobareu el codi E-cib en diversos articles o anuncis. El codi de 4 dígits us permetrà connectar l’espai físic de l’anunci o l’article amb Internet, on hi podreu obtenir més informació. Per enllaçar el codi amb la xarxa cal anar a la web www.e-cib.com i introduir els 4 dígits indicats. També podeu descarregar-vos l’aplicació E-cib, disponible per Android i IOS, als vostres smartphones i agilitzar el procés.

tribuna maresme 20.000 exemplars distribuïts als municipis de la comarca

2

tribuna Maresme

Editor/director: Josep Maria Ponce. Col·laboradors: Albert Calls, Margarida Colomer, Ramon Domingo, ISSA, Jesús Gonzàlez Notario, Josep Grau (Montaltrek), Quim Giménez, Anna Lladó, Passi Garden home, Ferran Planell, Gemma Ponce, Gabriel Pujol, Remei Ribas (Àvia Remei), Joan Salicrú (Associació Cultural Valors), Ricard Soler. C/ Lourdes, 40 · 08330 Premià de Mar · Tel. 93 752 52 67 www.tribunamaresme.com · info@tribunamaresme.com Dip. Legal: B-26375-2005. Impressió: Impressions Intercomarcals S.A.

TRIBUNA Maresme no es fa necessàriament responsable del contingut dels articles dels seus col·laboradors, ni dels missatges publicitaris.


ACTUALITAT En marxa la temporada de platja amb expectatives de repetir xifres d’ocupació ‘excepcionals’ de 2017 ACN

Els hotels i càmpings de la costa metropolitana de Barcelona arrenquen la temporada d’estiu amb l’expectativa de poder repetir les xifres “excepcionals” d’ocupació de l’any 2017, especialment als establiments hotelers de la Costa del Garraf i la Costa del Maresme. Amb un punt més de moderació afronta l’inici de la temporada el sector dels càmpings, que a la costa preveu xifres d’ocupació “sensiblement inferiors” a les de l’any passat. Pel que fa a les previsions d’ocupació a la Costa del Garraf pels mesos de juliol i agost, des del Gremi d’Hostaleria de Sitges confien que es podran repetir les xifres “excepcionals” de l’any passat, malgrat es constata un ressorgiment de destinacions com Grècia o Turquia. “El 2016 va ser un any molt bo, el 2017 va ser millor encara i aquest any estaríem molt satisfets de quedar com l’any passat”, ha explicat Joan Anton Matas, que ha recordat que l’estiu passat pràcticament es va registrar una ocupació mitjana del 90% al llarg dels dos mesos.

Bandera Blava per a 11 platges del Maresme

Posta d’ous de tortuga a la platja de Mataró

El Maresme ha obtingut aquest any 11 banderes blaves, dos més que l’any passat. El jurat internacional Bandera Blava ha concedit la distinció de qualitat les següents platges: Malgrat Centre i l’Astillero, de Malgrat de Mar; Pescadors i La Riera, de Pineda de Mar; Garbí, de Calella; Les Barques, de Sant Pol de Mar; Canet, de Canet de Mar, Tres Micos i Kalima, de Caldes d’Estrac, i Ocata i platja del Masnou al Masnou.

Després de rebre un avís el passat 15 de juny, personal de la Generalitat es va desplaçar a la platja de Sant Simó de Mataró, on va confirmar la posta d’una tortuga babaua de 170 ous. Del total de la posta, 130 ous romanen soterrats, de manera que la vigilància es fa imprescindible. L’equip expert va creure convenient el trasllat de 40 ous a les incubadores que la Fundació CRAM té a les seves instal·lacions.

També signarien aquestes mateixes xifres del 2017 els hotelers de la Costa del Maresme: “Va ser un exercici fabulós amb el 100% d’ocupació”, recorda el president del Gremi d’Hostaleria, Jordi Noguera. Aquest any, les xifres amb les que es treballen són una mica més baixes, però igualment bones. Noguera assegura que és especialment bona l’ocupació prevista pel mes de juliol, sobretot a partir de la primera setmana. També apunta a un increment de les reserves en els pròxims dies amb la consolidació d’una bona climatologia. Pel que fa als càmpings de la costa de Barcelona, es preveu una ocupació als establiments de platja d’entre el 80 i el 90% durant els mesos de juliol i agost i del 70% en els d’interior. Aquestes dades són sensiblement inferiors a les de l’any passat, quan la majoria de càmpings de costa van omplir-se del tot i els de muntanya van assolir xifres de fins el 80%. Per altra banda, ha augurat un ‘mal estiu’, pel que fa a turisme estranger a causa del Mundial de Futbol: “Quan s’acaba ja comença a bellugar-se la gent,”.

ASSESSORAMENT PERSONALITZAT Professionalitat, proximitat i confiança TREBALLEM PER TROBAR LES TEVES NECESSITATS Compra, venda, lloguer (per mesos, setmanes...) des de 2003

registre d’agents immobiliaris de Catalunya aicat 2647

Plaça Geroni Gelpí, local 7 · 08340 VILASSAR DE MAR www. bcn-maresme.com · info@bcn-maresme.com

Tel. 93 638 59 57 · 626 80 14 90

TREBALLEM AMB EL MERCAT INTERNACIONAL Europeu, xinés, rus...

tribuna Maresme

3


Argillà Argentona torna amb noves propostes al voltant del món de la ceràmica i la terrissa La mostra, que se celebra el 6, 7 i 8 de juliol, continua reforçant el canvi de rumb adoptat als darrers anys, consolidant el canvi de dates a principis de juliol per desmarcar-se de la Festa Major – que se celebra del 3 al 6 d’agost – i acomodar-se a l’agenda dels ceramistes, i també per la cerca d’un visitant més interessat en la ceràmica i la terrissa. Amb les noves directrius, es vol dotar a la fira d’una major qualitat i innovació, que es demostra també en el càntir de l’any. Enguany es torna a confiar en una proposta d’autor, cre-

ada en aquesta ocasió per Joan i Pol Croanyes i Carles Bassó, i que presenta com a novetat que comptarà amb dues versions cromàtiques, vermell i negre. La

peça s’inspira en les formes geomètriques i ha estat batejada com “cantirmplora”. Se’n produiran 3.000 unitats numerades amb un preu de 23 euros.

Argillà Argentona 2018 comptarà amb una setantena d’artesans i ceramistes procedents d’una desena de països, entre els quals hi ha el Marroc, Rússia, Letònia o l’Argentina, entre d’altres. Cal destacar la presència dels representants francesos, dels quals s’ha subratllat la gran qualitat i alt nivell creatiu de les peces que presentaran a la fira. Enguany Romania serà el país convidat a l’Argillà Argentona i disposarà d’un espai propi i diferenciat a la plaça de l’Església, on també s’hi ubicarà el punt de venda del càntir de l’any.

13a edició del Festival Poesia i+

Torna el Ple de Riure al Masnou

El Poesia i + se celebrarà del 5 al 15 de juliol a diferents poblacions del Maresme: Caldes d’Estrac, Canet de Mar, Mataró, Sant Andreu de Llavaneres, Alella, Arenys de Mar i Dosrius. El festival comptarà amb poetes, artistes i músics de diverses generacions, estils i procedències que es reuniran en els diversos escenaris del festival per reivindicar més que mai la força i la vigència de la paraula. I ho faran d’una manera especial, a tocar del públic: en espais i entorns privilegiats del Maresme, pròxims i d’aforament reduït. Miquel Barceló i Pascal Co-

El Masnou torna a ser durant uns dies, entre el 17 i el 21 de juliol, el poble més alegre de Catalunya. És quan té lloc la 22a edició del Ple de Riure, el Festival Internacional de Teatre Còmic. Inclou espectacles d’altres arts escèniques, com el circ i la seva màgia o la música amb la força del directe. Hi haurà també espectacles i activitats per a nens i nenes. L’únic requisit per estar al cartell del Ple de Riure és l’humor, sense etiquetes ni fronteres. Un dels grups cap de cartell és Los Toreros Muertos, la mítica bande la Movida Madrileña

4

Tribuna Maresme

melade, Maria Coma, Xarim Aresté, Dolo Bertran i Anna Carné, Enric Montefusco, Ferran Palau, El Petit de Cal Eril, Dolors Miquel, Albert Roig i Josep Pedrals són alguns dels artistes que passaran pel festival, un dels més actius i innovadors de la creació poètica i artística contemporània.

i liderada per Pablo Carbonell. Seran els encarregats de tancar el festival amb un concert ben teatral que traslladarà la platja d’Ocata als anys 80. Aquest espai privilegiat acollirà altres espectacles còmics, com Las Gallegas (Cia. Lolita Corina) o Tenors (Illuminati). A més de reforçar la programació còmica, l’edició d’enguany aposta per artistes internacionals, com Race Horse, de Finlàndia, o Cirque Exalté, de França. La banda de otro, Campi qui pugui, Los Herrerita, Oriol Boixader Oriolo i Cia. del Foc completen la programació del Ple de Riure.ENTREVISTA A Laura Mesa, ‘La Chica Del Montón’

“En un món ple d’influencers hem de reivindicar les imperfeccions que ens fan humans” que per més que surtin d’un personatge femení li poden passar a qualsevol i pretenc arribar a tots els públics: noies joves, dones, però també homes! Qui no s’ha quedat dormit mirant una sèrie amb la seva parella?

Text: Cristina Moral / Clack Fotos: Pol Alfageme / Clack

Per què el seu personatge es diu ‘Chica del Montón’? Quin és l’objectiu de les seves vinyetes i a quin públic es dirigeix? Es diu ‘Chica del Montón’ perquè explica situacions comuns que vivim en el dia a dia, realitats individuals que compartim. L’objectiu és bàsicament explicar les vivències i anècdotes que ens fan humans, en un món ple d’ influencers on tot és meravellós i perfecte. Hem de reivindicar que el que ens fa perfectes són les nostres imperfeccions. És ‘Chica del Montón’ perquè està basat en mi, però són situacions

6

Tribuna Maresme

Laura Mesa (Barcelona, 1993) es va graduar en Comunicació i indústries culturals per la Universitat de Barcelona. En l’últim curs va començar a il·lustrar al personatge ‘Chica del Montón’ per al projecte final de grau i en pocs mesos va passar a ser molt conegut a les xarxes socials. Enguany ha publicat el seu primer llibre ‘Chica del Montón’ i treballa en el món del màrqueting digital i la comunicació.

Com neix el projecte ‘Chica del Montón’? Va néixer a la universitat, per al meu treball final de grau. En aquell moment estava fent pràctiques en una editorial i volia combinar creativitat, món editorial i comunicació. Així que vaig decidir crear el llibre fictici ‘Chica del Montón’ i vaig estudiar les possibilitats de com donar-lo a conèixer a través de les eines de màrqueting i xarxes socials. En


el seu moment em pensava que el projecte tindria un inici i un final, que amb l’entrega acabaria el meu projecte. Però quan va arribar el dia tenia ja molts seguidors que em demanaven més vinyetes, i aleshores vaig adonar-me que no podia deixar el projecte. I fins avui, 3 anys més tard. Els personatges que apareixen a les seves vinyetes estan basats en fets reals? Estan inspirats en vostè i les coses que li passen sempre a si mateixa? Quan vaig iniciar el projecte havia de tenir referents i vaig decidir dibuixar-me a mi i a la gent del meu entorn. El Chico del Monton és la meva parella, i la resta de personatges són la meva família i amics. Però les situacions que viuen aquestes persones no sempre les hem viscut nosaltres mateixos, també els hi atribueixo vivències d’altres persones. Chica del Montón

no només sóc jo, som totes les persones. Com és el procés creatiu? D’on neixen les idees de les vinyetes i com es desenvolupa la idea des de que la té fins que la publica a les xarxes? Sovint les idees em venen mentre estic fent altres coses, tinc la idea i penso en com la puc dibuixar. A vegades les idees me les donen les meves amigues o gent que m’escriu amb coses que els hi ha passat. Faig un esbós, escric un text -que sempre acaba sent molt diferent al text final-, ho dibuixo primer a mà en retolador i després ho passo a la tauleta gràfica. I quan ho tinc a l’ordinador penso molt en el text final, intento que la idea es transmeti amb la il·lustració ja que m’agrada escriure textos curts. Les xarxes són un mitjà de consum molt ràpid i és per això que d’una idea que inicialment té un diàleg acaba sent un dibuix amb tres paraules escrites.

Llegeix l’entrevista completa a través del següent codi e-cib:

08TM

www.e-cib.com

Quins són els seus referents en el món de la il·lustració? Sempre he sigut admiradora de Quino, des de petita. Segueixo molt a les il·lustradores de les xarxes com Lola Vendetta, Moderna de Pueblo, Agustina Guerrero; m’agraden molt. De fet una de les experiències més curioses que m’ha passat des de Chica del Montón va ser que quan estava engegant el projecte jo estava fent pràctiques a una editorial, que és on està l’Agustina Guerrero, em vaig posar en contacte amb ella perquè em donés consells sobre il·lustració, ja que jo no era il·lustradora quan vaig començar amb Chica del Montón, i tres anys més tard vam estar signant juntes taula amb taula al Saló del còmic. Li vaig preguntar i s’enrecordava de mi. Per tant, poder signar llibres al costat d’ una de les meves referents, a qui vaig demanar consell en els inicis, va ser com veure l’evolució i la magnitud de ‘Chica del Montón’.

Tribuna Maresme

7


Arriba la 30a edició del MUSICAB, el festival de música de Cabrils Aquest any, el MUSICAB està d’aniversari. El festival de música de Cabrils celebra la seva 30a edició, on música, gastronomia i patrimoni es fusionen del 6 al 22 de juliol per oferir als assistents una experiència única. El MUSICAB obre les seves portes el divendres 6 de juliol. Per seguir amb la tradició, el concert inaugural tindrà lloc a la Plaça de l’Església amb l’actuació de Big Band Jazz & The Hanfris Quartet. El cicle de concerts començarà la tarda de divendres 20 de juliol amb l’actuació de Juan Zelada i seguirà a la nit amb els concerts de Pau Vallvé i Mishima. La segona tanda del MUSICAB tindrà lloc dissabte 21 amb les actuacions de Tututs! al matí, Shirley Davis & The Silverbacks a la tarda i el doble concert de nit

amb Guillermo Calliero Sextet i Paquito D’Rivera. El tancament del festival serà diumenge 22 de juliol, amb el concert matinal de Xics’n’Roll Band, el d’El Petit de Cal Eril a la tarda i l’actuació de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat a la nit. Els escenaris del Parc Anselm Clavé s’ompliran d’actuacions per a tota la família durant el matí i la tarda, mentre que al ves-

pre Can Barba acollirà els concerts de major renom. Cabrils es transformarà per oferir una experiència única: els assistents podran gaudir d’un bon concert acompanyat de la millor gastronomia de la zona de la mà de restauradors del municipi, que oferiran productes de la terra en un entorn idíl·lic i rodejat de natura. Enguany, el festival es concentrarà en un sol cap de setmana

a diferència de l’anterior edició, que va tenir lloc durant tres setmanes. Una altra de les novetats és l’estrena del market MUSICAB SOCIAL ZONE, un espai de relació social del festival on la música continua sent la protagonista conjuntament amb la gastronomia i la moda. La natura i el disseny es donen la mà per crear un ambient molt especial on trobar-se còmode i poder gaudir de la gastronomia, de les últimes tendències de les firmes de roba i complements, escoltar bona música i refrescar-se amb una cervesa o còctel; tot això i més el 20, 21 i 22 de juliol de 12 a 24 hores als Horts de la Santa Creu de Cabrils. Les entrades es poden comprar al portal web del mateix festival, www.musicab.cat, o bé a la taquilla des d’una hora i mitja abans de cada concert.

4a edició de les Nits d’Emocions a Vilassar de Dalt El passat dissabte 23 de juny, revetlla de Sant Joan, es va donar el tret de sortida de la quarta edició de les “Nits d’Emocions” a la terrassa del complex Sorli Emocions de Vilassar de Dalt, amb continuïtat l’últim dissabte de juny, tots els dissabtes de juliol i agost i l’1 de setembre a les onze de la nit en un total d’11 nits amb la millor música en di-

8

Tribuna Maresme

recte, gastronomia i cocteleria a l’aire lliure. El primer concert del mes de juliol serà p el flamenc i jazz d’Aire, el 7 de juliol. El 14 de juliol prendrà el relleu el rock&blues de Tori Sparks i el 21 de juliol la rumba d’Alma de Boquerón. L’últim dissabte de juliol, el 28, serà el torn del pop-rock català d’Idea Música. Els dos primers

dissabtes del mes d’agost estaran marcats pel Rythm&Blues: el 4 d’agost amb The Ramblers i l’11 d’agost amb Scarlets. El blues tornarà el 18 d’agost amb Sweet Marta & The Blues Shakers. Per cada nit de concert del cicle es proposarà un còctel diferent als assistents. Es recomana reservar taula per assegurar-se lloc al telèfon 937.537.184.Mitjans i xarxes socials, una relació d’amor-odi EL FUTUR ÉS ARA Anna Lladó. Periodista www.annalladoferrer.com

El 86% dels mitjans de comunicació dels Estats Units i el Canadà consideren que les xarxes socials han provocat una disminució de la confiança en el periodisme, segons un estudi del Tow Center for Digital Journalism. No sols pensen que són les causants del descens de credibilitat dels mitjans, sinó que, a més, al voltant del 70% afirmen que plataformes com ara Facebook o Twitter no estan fent prou per a combatre les fake news i la desinformació. Ara bé, no tot és negatiu, ja que l’informe també indica que el 50% de les redaccions creu que les xarxes han enfortit la relació amb l’audiència. Els mitjans continuen depenent de les plataformes socials per a difondre els seus continguts, però darrerament la relació entre tots dos ha canviat una mica, afirma Emily Bell, directora del Tow Center for Digital Journalism. “Abans hi havia més caos, però ara els mitjans de comunicació tenen més control sobre les seves publicacions a les xarxes”, assegura. La relació entre tots dos es troba en un moment de maduresa, segons Bell, qui també afirma que avui dia “els mitjans entenen i accepten que les grans companyies tecnològiques són part dels seus negocis”. A més, admet que les plataformes continuen tenint, implícitament, un paper actiu a l’hora de seleccionar els temes i els formats de les notícies que cobreixen els mitjans. En definitiva, les publicacions tenen amb les xarxes socials una mena de relació d’amorodi. Per una banda, els mitjans en depenen i necessiten a les plataformes per a difondre els seus continguts, però, per l’altra, les culpabilitzen pel descens de la confiança, per part de la ciutadania, en el periodisme.

10 tribuna Maresme

Llibreria Índex presenta ‘Autenticidad’, el segon llibre de Fran Chuan L’acte es farà dijous 12 a les 19.30 h, al Jardí de Can Bisa de Vilassar de Mar. Autenticidad és un manual de referència imprescindible per als nous líders. Segons el seu autor, Fran Chuan, “perquè una empresa sigui innovadora els seus líders han de ser autèntics, és a dir, coherents entre allò que pensen, diuen, fan i senten”. Es tracta del seu segon llibre, el primer va ser Innovacion.2.0, traduït a l’anglès i al xinès. Concebut com un diàleg socràtic entre dos perso-

natges, So i Tes, Autenticidad ens revela les pautes que ens duran a un canvi personal capaç de transformar el nostre entorn. Així, quan una persona amb molt d’èxit, So, director general amb un alt poder adquisitiu, és acomiadat, la seva vida dona un gir i es replanteja el seu futur. És en aquest moment quan coneix Tes, un consultor independent focalitzat en la cultura de la innovació. Autenticidad, un llibre imprescindible per entendre el lideratge del futur, està explicat de forma senzilla però amb profunditat teò-

5a Universitat Nova Història a Montblanc L’institut Nova història ja té a punt la 5a Universitat Nova Història. Com en els darrers tres anys, aquesta es desenvoluparà al convent de Sant Francesc de la Vila Ducal de Montblanc (Conca de Barberà) de l’1 a 5 d’agost. Dins la calma de les parets del convent es podrà redescobrir la nostra memòria històrica i cultural

rica i pot suposat un abans i un després en la nostra manera de dirigir les empreses i relacionar-nos amb els nostres equips. Ha estat editat per Editorial Profit i es troba a les principals llibreries del país, així com en plataformes d’e-books.

Mataró Bus estrena web

dels segles XVI-XVIII. Ja us podeu informar i inscriure a la Universitat a través de la web de l’institut Nova història www.inh. cat/universitat.

L’empresa Corporación Española de Transporte, S.L., concessionària del servei de Mataró Bus, ha creat una nova pàgina web a través de la qual els usuaris podran realitzar les seves consultes d’una forma més actual, dinàmica i intuïtiva. La nova pàgina web té en compte les noves tecnologies i un disseny més modern d’acord amb la nova imatge de la marca Avanza.


Carles Pujadas talla els cabells a l’actor Joel Joan per a l’obra ‘Frankenstein’ El passat 7 d’abril, l’actor Joel Joan va triar el perruquer de Premià de Mar Carles Pujadas per arreglar-se els cabells per a la representació de l’obra Frankenstein, a l’Espai l’Amistat de Premià de Mar. Frankenstein, de Guillem Morales, és un muntatge teatral basat en la novel·la de Mary Shelley i dirigit per Carme Portaceli. L’obra se centra en un dels monstres més famosos de la història que mostra les tenebres d’una societat incapaç d’assumir la diferència. L’any 1818, Mary Shelley va dotar d’una vida perdurable el seu cèlebre monstre. Dos-cents anys després de la primera publicació de la novel·la, la directora Carme Portaceli porta a escena la història d’aquest Prometeu modern amb una dra-

matúrgia de Guillem Morales (director i guionista de la premiada pel·lícula Los ojos de Julia) que indaga en els territoris més tenebrosos de la humanitat ferida del mite. El perruquer Carles Pujadas és tot un nom propi en el món de la perruqueria, activitat pro-

fessional que ve desenvolupant en el seu establiment de Premià de Mar des de fa 45 anys. Per la seva tasca, entre d’altres guardons ha obtingut la Q The Qhair, un reconeixement a la qualitat i l’estrella Global Saloon, un premi de referència en el món de la perruqueria.

Tribuna Maresme

11


OPINIÓ Paper, paper... JUGANT A ESCRIURE Ferran Planell Escriptor

Potser perquè la intimitat del cubicle convida a la reflexió, o bé perquè la seva presentació en forma de rotlle esperona a donar-hi voltes, la qüestió és que avui us parlaré del paper. Del paper de vàter, sí. A primer cop d’ull us pot semblar simple, irrellevant i fins i tot gratuït dissertar sobre quelcom de coneixement tan universal, però us ben asseguro que no ho és. Tan sols els equilibris que en els mots exigeix el

relat, a fi de no caure en l’escatològic, ja ho fa prou difícil de per si. La Trinca ja en va fer una oda i va deixar constància de les seves virtuts i diferents tonalitats i textures. Però hi ha un abans i un després de la tan cèlebre cançó. Un abans, que records d’infantesa em duen a quartilles de paper de diari penjades d’un ganxo i un després que arriba fins al paper humit. Evidentment entre un extrem i l’altre, divergeix en gran mesura la qualitat i el confort en la neteja. Però des que va aparèixer el paper “Elefante” i es va abandonar el ganxo per un cordill a fi de sub-

jectar-lo, va sorgir un estri que a mi em porta més d’un mal de cap. El porta-rotlles. Com pot ser que una cosa que se’ns fa a tots tan senzilla, pugui acabar sent d’una inutilitat tal que el rotlle acabi sempre per terra? Ja sabem que hi ha qui dissenya amb el cap i qui ho fa precisament amb... allò que, del que parlem avui, té cura de netejar. Quan els dissenyadors, però, aconsegueixen perfeccionar el rudimentari enginy, no sempre ho fan d’igual manera. N’hi ha que amb un mínim d’observació i la requerida lògica, aconsellen

encabir-hi el rotlle amb l’extrem del paper sortint per la part del darrere, mentre que a d’altres s’haurà de posar just al contrari si volem que el tall sigui net i de la mesura desitjada. Sembla fàcil, oi? Doncs, no. Sempre trobo qui s’entesta a posar el rotlle en la posició contrària. No us hi heu trobat mai? Un consell per acabar, comproveu sempre la disponibilitat de paper abans de seure a la tassa. Tant és el color, la textura, les capes o si és sec o humit, el que cal és que hi sigui. No fer-ho, pot dificultar, en molt, una sortida amb dignitat del cubicle.

Anem a aclarir abans uns conceptes. Una sensació és una percepció de la realitat captada pels sentits. I cada sensació provoca un específic estat d’ànim o sentiment. Hi ha 4 tipus de sentiments: alegria, tristor, por i seguretat. Assenyalar que l’amor i l’odi no són pas sentiments. L’amor és l’atracció que sent la consciència lliure pel plaer. I l’odi és el rebuig que sent la consciència lliure pel dolor. Preferim experimentar alegria i/o seguretat dels quatre possibles sentiments perquè són els únics que proporcionen al nostre organisme

una major eficàcia per sobreviure, és a dir: una millor coordinació d’actes per lluitar contra allò que posa en perill la salut de l’organisme. Amb el concepte “ganes de viure” em refereixo a una escaient coordinació d’actes destinada a lluitar contra allò que posa en perill la salut de l’organisme. O sigui que la consciència humana està conduint a les societats a un tipus de vida on cada cop tindrem més ganes de viure. I això implica l’acceptació del concepte de progrés global a la història de la Humanitat.

Cap a una vida més suau FILOSOFIA ENGRESCADA Albert Cebrián i Agrás Filòsof

Afirmo que la vida és dura, però s’està suavitzant jorn rere jorn. És a dir, anem cap a una vida més suau, a nivell global. “Suau” vol dir, entre d’altres coses, “agradable”, però per a mi l’anterior afirmació significa que: amb el pas del temps tindrem un control cada cop major dels estímuls que volem que captin els nostres sentits. D’aquesta manera tindrem més llibertat per decidir

12 tribuna Maresme

com volem percebre la realitat. Aquest major control dels estímuls s’aconseguirà bàsicament per mitjà d’una transformació progressiva del nostre entorn, impulsada per la consciència humana, la qual és una consciència lliure perquè necessita superar aquells obstacles, del propi cos i de l’entorn, que l’impedeixen aconseguir el que desitja: experimentar sensacions de plaer. I la consciència humana desitja captar sensacions de plaer perquè aquestes generen ganes de viure. Què vol dir “ganes de viure”?


L’Aixernador d’Argentona FENT MEMÒRIA Margarida Colomer historiadora

Era un Centre Cultural, situat a la casa coneguda per ca l’Aiguanaf, on durant molts anys s’hi havia elaborat aquest beuratge. El nom Aixernador prové d’un espai emblemàtic del poble. Era un indret ombrívol d’alzinars i pollancres, on hi brollava un raig d’aigua i on anaven la canalla a esbargir-s’hi. El 1975 neix la Copisteria “La Juliana”, amb en Pep Massó i Joan Pannon, que es van comprometre amb els moviments més avançats de la comarca del Maresme. El 1993 fou quan ens vàrem agrupar a l’entorn de Joan Pannon i Paco Rodon, una sèrie de gent que estimàvem la cultura. L’Aixernador va néixer, en uns moments quan tot estava per fer i tot semblava possible. En Paco era el director del Museu Monjo de Vilassar de Mar, ell ges-

Joan Pannon en una entrevista recent feta per Ràdio Argentona. Foto: argentona.cat

tionava els artistes i conferenciants més avantguardistes, provinents majoritàriament de Barcelona. En Pere Pascual feia venir els artistes de Mataró que van trobar en el centre una gran acollida. La Victòria Casanovas, va facilitar la incorporació permanent d’obres de Marc Coll, escultor conegut internacionalment. A l’entrada de la casa hi havia una exposició d’eines del camp, en representació de la feina de pagès tan emblemàtica d’Argentona. A la tardor es començava la verema, a la masia de cal Rei amb l’Antoni Collet,

El naixement de l’entitat permet donar cabuda a aquelles persones que necessitaven expressar els anhels artístics hi participaven una colla d’infants. Per la primavera arribava Sant Jordi, fou quan es van iniciar els premis literaris dels alumnes de les escoles. Més tard es van fer rutes literàries dirigides per en Llorenç Soldevila. No hi podia faltar la música com element indispensable de la cultura. Al cap de poc, s’hi va ubicar

l’escola de música regida per Laia Pujol. Ho complementaven arxiu, hemeroteca... El naixement d’aquesta entitat coincideix amb les acaballes del règim franquista i permet donar cabuda a totes aquelles persones que necessitaven expressar els anhels artístics, literaris i polítics, a favor de la llibertat d’expressió, de la democràcia, de la llengua i la cultura catalanes. L’entitat es convertí en un nucli cultural, més enllà de la comarca del Maresme, que acollí i estimulà un gran ventall de disciplines i que neix del seu compromís amb el país. La manca de recursos econòmics va fer que hagués de tancar les seves portes. L’Ajuntament, aleshores, no va saber donar suport a un centre que havia arribat a un nivells molt alts de prestigi cultural. En Joan Pannon ha aplegat en un llibre documents que donen fe d’aquesta història i de la seva trajectòria en pro de la cultura i les llibertats del país.

El FeMAP arriba a la 8a edició amb més municipis i apostant per les Escapades Musicals El Festival de Música Antiga dels Pirineus dóna el tret de sortida el dia 29 de juny a La Seu d’Urgell amb l’Escolania de Montserrat i la Capella de Música de Montserrat, i s’allargarà durant els mesos de juliol i agost realitzant 52 concerts en 37 municipis pirinencs. El festival segueix apostant pels packs turístics, la vessant social i enguany incorpora la iniciativa de les Escapades Musicals, productes de dos o tres dies que combina diversos concerts amb activitats complementàries. Més info: www.femap.cat

Escolania de Montserrat i Capella de Música de Montserrat

Viu la verema al celler Família Torres S’acosta el mes de setembre, ja falta poc per començar a collir el raïm que més tard es convertirà en el vi que seduirà els nostres paladars. Al celler Família Torres proposen dues activitats per gaudir d’aquest moment, Dia de Verema i Del Cep a la Copa. Aquestes experiències han estat reconegudes recentment com a “Millor Experiència enoturística” als Wine Tourism Awards per la revista Drinks International. Més info: www.torres.es

Verema al celler Família Torres

Cerdanya EcoResort, compromès amb el medi ambient Ecologia, medi ambient i evitar el malbaratament alimentari. Aquests son els pilars de Cerdanya EcoResort de Prullans i així ho demostra el primer premi Remenja’mmm que ha guanyat recentment el seu restaurant. Un sistema de monedes internes per premiar els client i aprofitar les restes de fruites i verdures per fer compost pel seu hort, són algunes de les accions que el restaurant desenvolupa per reduir el malbaratament alimentari i sensibilitzar els clients. Més info: www.cerdanyaecoresort.com

Cerdanya EcoResort

tribuna Maresme

13


‘McMafia’, el costat fosc VALORS Rafa Navarro Periodista

És possible mantenir-se pur d’esperit malgrat pertànyer a una família amb un currículum delictiu sobradament reconegut? És possible no deixar-se seduir pel poder, els diners fàcils i la vida de risc quan forma part del teu dia a dia des de la teva infantesa? I, en cas d’aconseguir-ho… voleu dir que algú realment es creurà que tu, pobret de tu, estàs lliure de pecat? Aquestes són algunes de les preguntes que suren en l’ambient mentre gaudim de l’última producció de la BBC, en aquest cas amb el suport del muscle econòmic d’Amazon Prime: ‘McMafia’. Una sèrie que relata el descens als inferns del fill d’un famós

mafiós rus caigut en desgràcia i exiliat a Londres després d’un traumàtic capítol familiar. ‘McMafia’ parla, amb una producció luxosa i la sobrietat acostumada de les propostes britàniques, de la delinqüència d’alt standing: tràfic de drogues internacional, se-

grest de dones, operacions milionàries a paradisos fiscals, etc… Però, sobretot, intentar explicar com el vincle de sang entre membres d’una mateixa família és poderós, gairebé irracional. A partir d’aquesta premissa, cada capítol ens convida a reflexionar sobre la nostra

pròpia condició: Seríem capaços de combinar una vida familiar modèlica amb una activitat delictiva que inclou l’assassinat a sang freda? Podríem passar al costat fosc, contravenint el correcte codi moral que ha regit la nostra vida, després de patir una desgràcia familiar? La sèrie té un planter d’actors internacional, totalment creïble, i es permet alguna llicència de guió per avançar amb la trama, però la història és molt potent, amb aquella proximitat que ens donen les propostes que arriben de la Gran Bretanya. I, malgrat que les interpretacions són tan variades com les opinions o creences de cada espectador, no puc evitar fer-me la mateixa pregunta en acabar cada capítol d’aquesta sèrie: “Pot existir alguna circumstància que legitimi el desig de revenja?”. Vosaltres, què en penseu?

MÉS CONTINGUTS DE VALORS A: WWW.VALORS.ORG

Terrorisme: la banalització del mal VALORS Arpad Pou Llicenciat en Filosofia

La dada és esfereïdora. Des que la organització terrorista ETA va renunciar definitivament a les armes l’any 2011, coincidint amb l’arribada del Partit Popular al govern espanyol, l’Audiència Nacional va emetre, l’any 2015, 25 sentències per delictes d’enaltiment del terrorisme, més de cinc vegades de les que va produir el mateix tribunal

14 tribuna Maresme

durant el 2011. L’any següent, el 2016, les denuncies per enaltiment del terrorisme ja es multiplicaven per deu des que ETA va deixar les armes, segons un informe elaborat per Jutges per la Democràcia, una associació professional de magistrats espanyols. La deriva autoritària que ha protagonitzat l’Estat espanyol per frenar una dissidència capitalitzada pel moviment sobiranista a Catalunya, però que ha esquitxat, també, a altres àmbits com la cultura o

les xarxes socials només la podem entendre si mirem enrere. L’any 2015 hi va haver a l’Estat espanyol dues reformes del Codi Penal que han format part d’un paquet per perseguir qualsevol forma de mobilització ciutadana que garanteix les llibertats fonamentals que configuren un Estat de dret. La primera va ser la reforma de la Llei de Seguretat Ciutadana coneguda com a Llei Mordassa. Aquesta llei que, segons les ONGs Amnistia Internacional i Human Rights Watch

ha suposat un retrocés a la llibertat d’expressió i manifestació, va sorgir arrel de les protestes contra els desallotjaments de la PAH i les accions ecologistes de Greenpeace. La segona va ser la reforma aprovada pel PP i PSOE i amb l’abstenció, entre d’altres, de CDC sobre la modificació del concepte de terrorisme, una redefinició que buscava l’ambigüitat per justificar l’arbitrarietat judicial. Per això, avui, titellaires, rapers, activistes, tuitaires, polítics, tu o jo som titllats de terroristes.


LA MINERVA

FESTA MAJOR DE SANT ANDREU DE LLAVANERES DISSABTE 7 JULIOL Caiac i pàdel surf en família. 10 h. Platja d’El Balís. Festival Poesia i +. Museu i jardins de Can Caralt. 19.30 h: Teoria dels colors, amb Anna Maluquer, Sabine Dufrenoy, Lis Costa i Josep M. Jordana (espectacle poètic per a la vista i l’oïda). 20 h: Peru Saizprez (poeta de textos elàstics i voladors). 20.30 h: Germà Aire (projecte musical d’avantguarda) 42è Aplec de la sardana. 21 h. El Casal de Llavaneres. Amb la participació de les cobles de Palafolls, Jovenívola de Sabadell i Principal del Llobregat. Lo fin’amor. 22.30 h. Parc de Ca l’Alfaro. Obra de teatre escrita i dirigida per Albert Estengre, i posada en escena a càrrec de la Companyia Inestable.

DIUMENGE 8 JULIOL XXVI Trobada de la puntaire. De 10 a 14 h. Parc de Ca l’Alfaro. Amb la participació de diferents escoles, grups i tallers vinguts d’arreu de Catalunya.

Sant Andreu de Llavaneres celebra una nova edició de la Festa Major de La Minerva. Tona Devesa farà el pregó el divendres 13 de juliol a les 20.30 h a la Plaça de la Vila del municipi. Seguidament es farà la Sonada d’inici de Festa Major.

DISSABTE 14 JULIOL XX Campionat de Pitch and Putt de Festa Major. 9.30 i 17 h. Escola de Golf HCP 1. Xeringada infantil i festa de l’escuma. 12 h. Pati de l’Espai Labandària. Amb la companyia Els Farsants.

Mulla’t per l’esclerosi múltiple. D’11 a 14 h. Piscina municipal. Jornada de natació solidària amb les persones afectades per aquesta malaltia.

Ball i xocolatada per a la gent gran. 17.30 h. Casal de la Gent Gran. Amb animació i música en directe.

Lo fin’amor. 22 h. Parc de Ca l’Alfaro.

DIVENDRES 13 JULIOL Pregó de Festa Major. 20.30 h. Plaça de la Vila. A càrrec de Tona Devesa.

Actuació castellera amb els Capgrossos de Mataró. 17.30 h. Plaça de la Vila. Gas Quiet Market. De 18 a 24 h. Part alta del port Balís. Roba, complements, gastronomia, música i lleure. Concert de gala. 19 h. Parc de Ca l’Alfaro. Amb l’Orquestra Maravella.

Sopar popular a les carpes de les entitats. 21.15 h. Parc de Ca l’Alfaro.

Caiac i pàdel surf en família. 10 h. Platja d’El Balís.

Campionat popular de Botifarra. 15.30 h. El Casal de Llavaneres.

Vermut modernista. 12 h. Carrer de Munt. Viu La Minerva del 1900.

Sonada d’inici de Festa Major. 20.45 h. Plaça de la Vila. Estrena de la partitura musical del Ball de gegants composada pel musicòleg mataroní Pol Ducable. Interpretació a càrrec de la banda de músics de La Minerva 2018: amb els grallers i Els Batubanyuts d’El Casal de Llavaneres, alumnes de l’Escola Municipal de Música i altres músics locals. Tot seguit, rua d’acompanyament fins al parc de Ca l’Alfaro.

Llabarraques. 22 h. Parc de Ca l’Alfaro. Amb Dj h.ochi (Sala Clap), Pirat’s Sound Sistema, Atupa i Dj Uri Farré (Europa FM).

Cercavila amb els gegants. 17.30 h. Del Casal de Llavaneres a la plaça de la Vila. Amb les colles d’Argentona, Castellcir, Colla de l’Ocellaire (Barcelona), El Masnou, Prats de Lluçanès, Ripoll, Vidreres, Escola Jaume Llull i Sant Andreu de Llavaneres. Gas Quiet Market. De 18 a 24 h. Part alta del port Balís. Roba, complements, gastronomia, música i lleure.

FESTA MAJOR DE SANT ANDREU DE LLAVANERES

Concelebració solemne de l’Eucaristia. 11.30 h. Església parroquial. Presidida pel pare salesià Narcís Frigola i Ramió, i l’acompanyament musical del Cor Madrigalista de Mataró, amb direcció de Daniel Cardenal.

Ball de gala. 22.30 h. Parc de Ca l’Alfaro. Amb l’Orquestra Maravella. Cercavila sense foc de bèsties i diables. 20.30 h. Des de la plaça de la Vila fins al pati del Casal de Llavaneres. A les 18.30 h, plantada de bèsties de foc. Correfoc. 22 h. Amb el Ball de Diables Atabalats de Cerdanyola (Mataró), els Diables de les Corts (Barcelona), El Gall de Ripoll, L’Abraxas (Palau-solità i Plegamans) i Els Banyuts. Recorregut: El Casal, av. Catalunya, pg Mare de Déu de Montserrat i pl. de la Vila, amb un gran espectacle final. Hotel Cochambre. 23.30 h. Parc de Ca l’Alfaro. Nit de festa.

DIUMENGE 15 JULIOL XX Campionat de Pitch and Putt de Festa Major. 9.30 h. Escola de Golf HCP 1. Torneig de ràpides d’escacs. 10.30 h. Casal de la Gent Gran. Tobogan gegant d’aigua ‘Splash Slide’. D’11 a 14 h. Pati de l’Escola Jaume Llull. Emoció garantida al llarg de 75 metres.

DILLUNS 16 JULIOL Inflables flotants i diversió en remull. D’11 a 14.30 h i de 16 a 19.30 h. Piscina municipal. Gas Quiet Market. De 18 a 24 h. Part alta del port Balís. Roba, complements, gastronomia, música i lleure. Animació infantil. 19 h. Parc de Sant Pere. Amb la companyia DeParranda. Cantada d’havaneres. 20.30 h. Platja de Llavaneres. Amb Els Pescadors de l’Escala i rom cremat per a tothom. Castell de focs. 22.45 h. Platja de Llavaneres. Amb la Pirotècnia Tomàs de Benicarló.

DIMECRES 18 JULIOL Centenari de l’orgue de Llavaneres. 21.30 h. Església parroquial. Esther Ciudad (orgue) i Alfonso González (trompeta) interpretaran diversos temes.

Tribuna Maresme

15


PIRATES I PREMIANENCS FESTA MAJOR DE PREMIÀ DE MAR

DEL 9 AL 15 DE JULIOL DIVENDRES 6 JULIOL Concert de Festa Major. 20 h, a l’auditori de l’Escola Municipal de Música. A càrrec dels alumnes de l’Escola Municipal de Música, amb un repertori variat i destacat.

DISSABTE 7 JULIOL

“Ens trobem a les portes del període festiu per excel·lència a Premià de Mar, la nostra Festa Major. Tenim al davant dies plens de diversió amb activitats per a totes les franges d’edat, i que podreu trobar a tots els barris de la vila. Abans que s’enlairin els primers coets, s’ha fet un treball molt important per deixar a punt aquesta programació per part de la Regidoria de Festes, la comissió de Festa Major i els voluntaris, per la qual cosa els vull transmetre el meu agraïment. La nostra és una de les festes majors més importants de la comarca, oberta no només als premianencs sinó també als forans que venen a gaudir-la amb nosaltres. Per fruir-la com es mereix es fa imprescindible, però, que tots plegats prenguem un compromís ferm amb el civisme i la convivència. Sentim-nos orgullosos de participar en una Festa Major lliure d’actituds sexistes i tinguem ben present que la diversió no és incompatible amb el consum responsable de l’alcohol”. Miquel Àngel Méndez i Gil. Alcalde de Premià de Mar

16 Tribuna Maresme

Conferència l’herba de Sant Cristòfol. Tornar als remeis de sempre. 11.30 h, a l’església de Sant Cristòfol. A càrrec del frare caputxí Fra Valentí Serra de Manresa, conegut estudiós de les herbes remeieres.

DIUMENGE 8 JULIOL Estampació de banderes pirates i premianenques. Des de les 11 h fins les 13 h, al MEP . Cal que porteu la vostra bandera de cotó per estampar! Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple. Durant el matí, al Centre Esportiu Municipal Premià. Acció de sensibilització social i de solidaritat amb les set mil persones que pateixen esclerosi múltiple a Catalunya amb activitats al carrer.

Dilluns 9 juliol Repicada de campanes i enlairada de coets. 12 h, a la plaça de l’Ajuntament. Els 12 coets llençats un darrer l’altre, les campanes repicant i l’ensordidora traca final ens marquen l’inici oficial de la Festa Major. Hora del conte: Mig món diu. 18 h, a la Biblioteca Martí Rosselló i Lloveras. A càrrec de Mon Mas.

Seguici infantil. 18.15 h, a la plaça Nova. Acompanyem tots les colles infantils de cultura popular en la primera cercavila de la Festa Major a ritme de Tukan! Amb la participació dels Diablons de Mar, els Capgrossos petits, els Gegantons i el Ball de bastons infantil. Recorregut: pl. Nova à carrer de la Plaça à carrer Sant Cristòfol à carrer Rectoria à pl. Ajuntament. Eufòria petita. 19 h, a la plaça de l’Ajuntament. Les colles infantils dansaran alhora al so de les campanes i dels tabals de Tukan per donar el tret de sortida a la Festa Major! Els menuts ja estan de festa! Tot seguit, a la plaça de l’Ajuntament. Després de l’Eufòria ens espera el berenar per agafar forces per tota la Festa Major! Sopar popular. 21 h, a la plaça Nova. Seguici nocturn. 23.15 h, des de la plaça Nova. Les colles ja fa estona que estan a punt per al seguici. Els Diables, els Gegants, els Capgrossos, els Bastoners, el Gafarró, el Ball de Panderos, els Quilombo i els músics estan preparats. Esclata el tercer coet i la gran ovació s’encomana entre tots els participants. Eufòria. 23.55 h, a la plaça de l’Ajuntament. Els llums apagats i el so de les campanes ens marca l’inici de l’espectacle. Gralles, tabals, gegants, panderos, tots alhora! Premià està de festa! En acabar l’Eufòria. Aquest any comptarem amb música en directe amb el grup RUC’N’ROLL, un homenatge als clàssics del rock català dels anys 90: Sau, Els Pets, Sopa de Cabra i molt més!

FESTA MAJOR DE PREMIÀ DE MARDIMARTS 10 JULIOL

Setmana de les famílies 2018 i celebració de la Festa Major de Sant Cristòfol. Del 7 al 15 de juliol, a la Residència Assistida i Casal Benèfic Premianenc. Hi haurà moltes activitats: torneig de dòmino, gimcana, cinema, actuacions, gegants, jocs intergeneracionals....

Matinades. 7 h, des de la plaça de l’Ajuntament. A les 7 del matí es combinen als carrers els sons de les gralles i dels coets que s’enlairen al pas dels Grallers de Premià despertant a tothom i anunciant a tort i dret que és Festa Major.

Poble pescador. Del 10 al 15 de juliol, als carrers Sant Antoni, Miquel Moragas, Eixample i Sant Pau. El poble u us transportaran al Premià de Mar de fa 4 segles. Fira d’atraccions (cavallets). Del 6 al 15 de juliol. A la zona de Camp de Mar, entre els carrers Garrotxa, Segarra i Camp de Mar. Campament pirata. Del 12 al 14 de juliol. Plaça Nova. Cada tarda i vespre s’obrirà l’espai amb activitats per a infants, joves i grans. Pel·lícula Teràpia? Jo? Dimarts 10 a les 21 h, dimecres 11 a les 17h, dijous 12 a les 17h, divendres 13 a les 20h, dissabte 14 a les 12:30h i a les 20h idiumenge 15 a les 12:30h i a les 20h al Patronat Social Premianenc. El Patronat Social Premianenc fa 90 anys i us convida a veure una pel·lícula sobre la Festa Major.

18 Tribuna Maresme

Ball solemne dels gegants de Premià. 13.15 h, a la plaça de l’Ajuntament. En Tòfol i la Ciseta ja estan a punt pel seu gran moment. Al ritme del flabiol, ens obsequien amb el ball solemne.

FOTOS: Esther de Prades

Durant tota la festa

Lliurament de premis del concurs de pintura. 11 h, a la sala Premiart.

Ballada de sardanes amb la Cobla Premià. 18 h, a la plaça de l’Ajuntament. Ballada amb la Cobla Premià, i és que no s’entén un primer dia de Festa Major sense sardanes.

Toc d’ofici. 11 h, des del campanar de l’Església de Sant Cristòfol.

Pa amb vi i sucre. 19 h, a la plaça de l’Ajuntament.

Seguici de l’anada a ofici. 11.15 h, des del porxo de l’Escola La Lió. Les colles de cultura popular de De Bòlit! es posen al capdavant del seguici que surt del porxo de l’Escola La Lió per acompanyar-nos fins a la parròquia de Sant Cristòfol. Recorregut: porxo de la Lió - c. Esperança - c. Anselm Clavé - c. de la Plaça - c. St. Cristòfol - c. Rectoria - Església.

Anada al pregó. 19.30 h, des de la plaça Mercè Rodoreda. Tots els premianencs i les premianenques es reuneixen per anar cap al pregó a ritme de tabalers i grallers.

Ofici solemne de Festa Major. 12 h, a l’església de Sant Cristòfol. La Coral l’Amistat participa en tots els cants de la cerimònia.

Foodtrucks. Des de les 21 h a la riera de Premià de Mar amb el passeig de Circumval·lació.

Estampació de banderes pirates i premianenques. D’11 h a 13 h, al MEP.

Concert amb Hotel Cochambre. 22 h, a la riera de Premià de Mar amb el passeig de Circumval·lació. Arriba la música als carrers de Premià de Mar amb l’exitós i molt versàtil grup de versions Hotel Cochambre.

Alerta premianenca. 20 h, a la plaça de l’Ajuntament. Hissem la bandera premianenca i que onegi al cim del pal. En Martí i l’Ester surten al balcó i ens conviden a anar a la platja a celebrar que és Festa Major!

Benedicció de vehicles. 13 h, a l’església de Sant Cristòfol. Sant Cristòfol no només és el patró de Premià de Mar sinó que ho és també dels conductors de tota mena de vehicle.

Pregó de Festa Major. 20 h, a la plaça de l’Ajuntament. A càrrec del Patronat Social Premianenc, entitat de l’any.

Dimecres 11 juliol

FESTA MAJOR DE PREMIÀ DE MAR


El Desembarcament Moros a la costa! 22 h, a la platja de Llevant (Ona). Però… què ha estat aquest soroll que ve del mar? La foscor no ens ho deixa veure… Sort que en tenim del nostre guaita! Moros a la costa! Vinga, tots a fer pinya! En Martí i l’Ester ens necessiten! El saqueig! A continuació, des del carrer Joan Prim cantonada amb Sant Pau. Els pirates avancen, els premianencs resisteixen, els gegants ens ajuden a obrir pas juntament acompanyats de la música dels tabals de Burrus i del so dels trabucaires. Els pirates però, van acompanyats també a ritme de Tutukà. Recorregut de la cercavila: c. Joan Prim cantonada Sant Pau -Porxo de la Lió -Aurora -Sant Cristòfol - Rectoria -pl. Ajuntament.

Festa premianenca. 21 h, a la platja de Llevant (Ona). Els premianencs preparen festa grossa i molt animada, no us la deixareu perdre, oi? Niu de pirates. 21 h, a la riera de la platja de Llevant (Ona). Vestiu-vos per a l’ocasió, amb els millors turbants i bombatxos i les banderes de la mitja lluna… però ben amagades! Els nostres companys moriscos ja s’acosten i ben aviat arribaran a la costa!

FESTA MAJOR DE PREMIÀ DE MAR

Assalt a l’Ajuntament. A continuació, a la plaça de l’Ajuntament. L’Omar i la seva gent han aconseguit arribar fins a la porta de l’Ajuntament malgrat la gran resistència premianenca. L’Omar és ràpid i ha aconseguit esmunyir-se dins l’Ajuntament! A dins hi haurà algú que li impedeixi arribar fins al balcó i hissar la seva bandera? Premià, ciutat pirata. A continuació, a la plaça dels Països Catalans. Els Capgrossos faran un últim esforç per imposar-se en el Ball de l’Atac, però sembla que la festa pirata ja ha començat!

Concerts pirates. A la platja de Llevant. 1 h: Balkan Paradise (Premi Sons de la Mediterrània 2017. 10 dones composen aquest grup ple d’energia que ens farà ballar i viatjar a l’Europa de l’Est). 2.30 h: Delafé (banda encapçalada per Oscar D’Aniello presenta un estil que oscil·la entre el rock, el pop, el soul i l’electrònica).

DIJOUS 12 JULIOL Estampació de banderes pirates i premianenques. D’11 h a 13 h, al MEP. Desembarcament Petit Moros a la costa! 18.30 h, al Bellamar. Mentre els menuts juguen, hi ha moviments estranys a la platja que no han passat desapercebuts als guaites que vetllen per la seguretat del poble. No hi ha dubte! Moros a la costa! Els pirates desembarquen! El petit saqueig. A continuació, des del carrer Joan Prim cantonada amb Sant Pau. Els pirates han aconseguit desembarcar a la platja i ja avancen pels carrers del nucli antic. Els menuts cremen l’Ajuntament. A continuació, a la plaça de l’Ajuntament. La resistència dels valents premianencs ha estat ferotge, però no han pogut evitar que els petits atacants pirates assolissin el seu objectiu. L’Omar i els seus han pres l’Ajuntament.

EXPOSICIONS ‘Paisatges i esferes’, de Paulí Josa. Al Museu de l’Estampació. Visites guiades: diumenges 15 i 22 a les 12 h. Museu Romà de Premià de Mar. Visita guiada diumenge 15 a les 11 i 12 h. Reserva: museuroma@ premiademar.cat. Exposició de fotos de la Festa Major 2017. Del 2 al 16 de juliol. Al Centre Cívic. Exposició del concurs de pintura de la Festa Major. Del 6 al 15 de juliol. A la Sala PremiArt. Exposició fotogràfica Premianencs. Del 10 al 15 de juliol. A l’Espai l’Amistat. Exposició de les fotos del concurs fotogràfic de Festa Major 2018. Del 20 al 31 de juliol. Centre Cívic. Exposició Pop-up Conte o joguina, tot és divertit. Del 2 de juliol al 4 de setembre. A la Biblioteca. Mostra de la col·lecció del Museu Cal Tit, de Vilassar de Mar. Exposició Cartells de la Festa Major 2018. Del 10 al 30 de setembre. Al Centre Cívic.

Tribuna Maresme

19


Holi Party. 20 h a la plaça dels Països Catalans. La festa dels colors a ritme de música. Balleu, rieu, divertiu-vos i sobretot ompliu-vos de colors! Concert de Gospel. 20.30 h a l’escola de La Lió. Per primera vegada el Cor Gospel l’Amistat ofereix un concert a la Festa Major amb el grup convidat 4 GATS. Presentació de “Moros a la Costa!”. 20.30 h a l’Espai l’Amistat. Projecció en primícia del teaser i del making of de la sèrie inspirada en la Festa Major. Creada i dirigida per Imanol García. Sopacarrers de Festa Major. 21.30 h, des de la plaça dels Països Catalans. Veniu a gaudir d’un sopar a ritme de la música de carrer, estil New Orleans, d’Alibrabras que ens farà ballar tot passejant. Ball Pendó. 23 h, al recinte de la Lió. El ball pendó està pensat per a tots aquells, pirates o premianencs, que tenen moltes ganes de ballar. La nit promet ser mogudeta i DJ Toni de Premià ens assegura la festa!

Estampació de banderes pirates i premianenques. Des de les 11 h fins les 13 h, al MEP. L’Esplai i el Cau fan Festa Major! 17.30 h la Gran Via (davant de la plaça dels Països Catalans). L’Esplai Parroquial i l’Amon-ra treuen al carrer les seves millors activitats perquè els més petits puguin divertir-se. Revolta Premianenca. 19 h des de la pl. Oriol Martorell (premianencs)/ plaça dels Escacs (pirates). Premianencs i premianenques! És el moment de la revolta! Ara és el moment de fer-los fora del poble! Arrebossarem els pirates amb confeti i els expulsarem… El recorregut premianenc: pl. Oriol Martorell - c. de la Plaça - Gran Via de Lluís Companys - pl. dels Països Catalans. El recorregut dels pirates: plaça dels Escacs - c. Del Pilar - Joan Prim - Gran Via de Lluís Companys) -pl. dels Països Catalans. Balls de saló. 19 h, a la plaça de la Sardana.

Sopar solidari. A partir de les 20 h, a la plaça Nova. A càrrec de l’Associació de Cooperació San Prem.

20 Tribuna Maresme

Ball Tronera amb l’Orquestra Girasol. 23.30 h, a la Gran Via de Lluís Companys (cantonada Joan Prim). L’orquestra Gira-Sol combina el ball amb les arrels de la festa popular catalana. Concerts a la platja de Llevant. 1 h: Dj’s Lady Black Leo, Dj Jaleo i Dj Eli Kapowski (rock, folk, funk idanse). 3 h: Play Back Maracas (Pop electrònic). 4.30 h: Dj’s Lady Black Leo, Dj Jaleo i Dj Eli Kapowski.

Ruixadeta. A continuació, al porxo de La Lió. Després d’una nit llarga, ballant al ritme de diferents grups i Dj’s, premianencs i pirates es troben per remullar-se i posar així el colofó a una nit rodona. 22aTrobada de Puntaires. 10 h, a la Riera. Subhasta de peix. 10.30 h, a la plaça de l’Ajuntament. Espectacle d’animació infantil i Festa de l’escuma. 11 h a la plaça Mercè Rodoreda.Espectacle amb Els Trambòtics. Concert de Banda. 12 h a la plaça de l’Ajuntament. Amb l’Agrupació Musical Maresme, de Mataró, que comptarà amb alguns alumnes del Taller de Músics de Premià. La passejada. 18.30 h des de la plaça de la Sardana. El seguici premianenc en ple, totes les colles de cultura popular de Premià surten al carrer per lluir-se amb els seus balls i danses i músiques. Festival-In. 20 h, a la plaça Nova. 10a edició amb sorpreses animades i sonores.

Tapes al mercat. 20 h, al Mercat de Sant Joan.

Nit de salsa. 22.30 h, a la plaça de la Sardana. Amb la participació de sis escoles de ball, 10 animadors i DJ de gran renom en el món de la salsa.

Concert de cançó i sarsuela. 22.30 h, al Torrent de Santa Anna (barri de Santa Maria-Santa Anna Tió). Repertori variat dels fragments més famosos de sarsueles. Ana Puche, soprano; Carlos Cremades, tenor; Joan Garcia, baríton; pianista, Josep Buforn.

DISSABTE 14 JULIOL

DIVENDRES 13 JULIOL

Sardanes. 22 h, a la plaça Ajuntament. Amb la Cobla Premià.

Nit de Tapes al barri de Santa MariaSanta Anna Tió. A partir de les 21 h, al Torrent de Santa Anna. A ritme de la música de carrer, New Orleans, d’Alibabrass odrem degustar tapes en els diferents locals de la zona.

Concert de Festa Major, amb l’Orquestra Maravella. 20 h al recinte de l’escola la Lió. Hi haurà control d’aforament. Espectacle de Màgia. 20 h, a la plaça Batista i Roca. Espectacle carregat d’humor de la mà dels mags Raül Black, premi europeu de màgia i Jordi Pota, director creatiu del festival internacional de màgia de Tona.

FESTA MAJOR DE PREMIÀ DE MAR


Correfoc. 22.30 h inici al carrer de la Plaça (plaça Maresme). Els diables tornaran a obrir la porta de l’infern i faran augmentar la temperatura en un recorregut que tornarà a passar per alguns dels punts més emblemàtics del poble. Recorregut: c. Plaça, Gran Via, Dr. Fleming, c. Pilar, pl. Ernest Lluch.

Concentració Pirata. 18 h pl. dels Escacs. Els pirates ens trobem per anar al camp de batalla al ritme de les Atabalades.

FOTOS: Esther de Prades

Danses Populars. La plaça de la Sardana. Participaran artistes de diversos estils

Concentració Premianenca. 18 h plaça Nova. Els premianencs estem disposats a expulsar aquests bàrbars del poble! Quilombo serà qui marcarà el ritme. Ball de l’Expulsió. 18.30 h, pl. dels Països Catalans. Els capgrossos comencen la lluita, la música i el ball marcaran la victòria d’un bàndol o altre. Qui guanyarà?

Ball de Festa Major, amb l’Orquestra Maravella. 23.30 h al recinte de l’escola la Lió. Preu: 10 €. Podreu ballar fins ben entrada la matinada.

Batalla final i ruixada. Tot seguit a la plaça dels Països catalans. Les mans carregades de farina. Que comenci la batalla i que guanyi el millor!

Concert amb el grup de versions Los 1000 Hombres. 00.00 h, al carrer de la Mercè cantonada Ramon y Cajal. Versions dels clàssics del rock, la rumba, el pop, el reggae, el funk… Setzena cursa nocturna de pirates i premianencs a pèl. 2 h, des de la plaça dels Països Catalans - La Jijonenca. Aquest any podreu agafar forces a l’avituallament i final de cursa que hi haurà al passeig amb l’energia i la festa d’un DJ. Concerts pirates. Platja de Llevant. 1 h: Obeses (grup de pop-rock de culte dins el panorama català, premi Enderrock). 3 h: MashuParty Live Show (Estil poprock amb una visió àmplia dels 70s fins l’actualitat).

FESTA MAJOR DE PREMIÀ DE MAR

DIUMENGE 15 JULIOL Botifarrada. 10 h a la plaça Nova. 23a Baixada d’Andròmines. 11 h sortida des del Camp de Futbol (plaça Maresme). No perdeu l’oportunitat de crear el vostre propi prototip i llançar-vos pel carrer de la Plaça avall, en un dels actes més esbojarrats de la Festa Major. El recorregut serà: camp de futbol - carrer de la Plaça - plaça Nova.

Diada Castellera amb els Capgrossos de Mataró i els Castellers de Badalona. 12 h, a la plaça de l’Ajuntament. Animació infantil amb Rah Mon Roma i Festa de l’escuma. 12 h, a la plaça del davant de Ca n’Amell. Paella Popular. 14 h, al recinte de la Lió. Preu: 4 €. Ball de Festa Major de la Gent Gran. 18 h, a la plaça de Can Manent.

Expulsió, alliberem l’Ajuntament. En acabar la ruixada des de la plaça dels Països catalans. Els premianencs portaran els pirates lligats fins a l’Ajuntament. Un cop allà es tornarà a hissar la bandera premianenca al balcó i es declararà el poble lliure de pirates. Òpera al carrer. 19 h. Carrer Sant Antoni. Concert de conegudes àries d’òpera i sarsuela i a càrrec de La Quinta Voce. Havaneres amb Barca de Mitjana. 21 h a la platja de Llevant (Ona). Gran castell de focs d’artifici. 23 h a la platja de Llevant (Ona). El castell de focs posarà el punt final a la Festa Major.

Tribuna Maresme

21


LES SANTES

FESTA MAJOR DE MATARÓ DEL 25 AL 29 DE JULIOL DIJOUS 19 juliol

DIVENDRES 20 juliol

Acte institucional de l’Estrena. 18 h. Saló de Sessions de l’Ajuntament. Conferència a càrrec de Josep Vicent Frechina, activista i estudiós de la cultura popular.

Concert Morro’s Band. 19 h. Plaça de Santa Anna. Un repàs als èxits del rock, soul i disco.

Proclama de Festa Major. Tot seguit. Des de l’Ajuntament. Amb l’Herald, les Trampes i els Flabiolaires.

Les Santes oferexien una programació que combina música, actes tradicionals i espectacles. Del 19 al 29 de juliol s’aniran succeint els actes a diversos indrets de la ciutat, a totes hores. S’han programat nombroses actuacions musicals, moltes d’elles estretament vinculats a la capital del Maresme. Els actes de cultura popular i més tradicionals de la festa seguiran el calendari marcat any rere any, i les comparses de la ciutat ambé exerciran d’amfitriones als actes de l’Escapada a negra nit, el Correguspira, la Postal de Gegants i el Ball de Dracs. Un dels grans noms de les Santes 2018 és Rosario. El dia 27 després dels focs artificials, Mataró podrà gaudir gratuïtament d’aquesta artista amb més de 25 anys d’experiència i la seva mescla de pop, flamenc, rumba, funk i ritmes. En el mateix escenari, ubicat al costat del Port i amb el públic a la sorra de la platja, s’hi celebrarà la sisena edició de Les Dissantes. La festa solidària que organitzen conjuntament l’Ajuntament i la Fundació El Maresme oferirà més de vuit hores de música amb Txarango, Mataró Rumba All Stars, Germà Negre i la Suu.

22 Tribuna Maresme

Concert de música clàssica i tradicional. 19 h. Església de Sant Josep. Concert d’estiu dels Catatxecs, amb un programa de música clàssica

Toc de novena. 19.15 h. Basílica de Santa Maria.

Assaig general de la Colla Castellera dels Capgrossos. 20 h. Plaça de Santa Anna

Nit de contes eròtics. 21.30 h. Biblioteca Pompeu Fabra. Amb Las travesuras de Eros, a càrrec de Sandra Rossi, i Intercanvi de parelles i altres contes, a càrrec d’Assumpta Mercader i Núria Robert. Entrada lliure.

Koers + Doctor Prats + Bipolar. 23.30 h. Plaça de Santa Anna. Koers és el grup nacional de reggae amb més projecció del moment. Doctor Prats presenten nou disc, Venim de lluny. Acabarem la nit amb Bipolar, un duet de discjòqueis.

DISSABTE 21 JULIOL

DISSANTES Activitats i jocs infantils. 17.30 h. Passeig marítim. Escenari Platja del Varador. Tallers i jocs infantils organitzats per la Fundació el Maresme. Flashmob Dissantes. 20.30 h. Passeig marítim- Escenari Platja Varador. Ballarem tots junts l’himne de la festa, “Jo soc com tu”, amb el grup Mataró Rumba All Stars. Concerts Dissantes. 21 h. Passeig marítim. Escenari Platja del Varador. Concert de Suu (pop, el reggae, ska), Germà Negre (folk d’aire festiu), Txarango (música festiva), Mataró Rumba All Stars (rumba), Dj’s Pawesome & Kieb.

LES SANTES. FESTA MAJOR DE MATARÓ


DISSABTE 21 juliol Concert Joan Lorente. 21.30 h. Plaça del Palau. El cantautor mataroní presenta el seu primer disc, Punt de partida.

DIUMENGE 22 juliol Diada castellera. 12 h. Plaça de Santa Anna. Amb la Colla Castellera Capgrossos de Mataró, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca. L’encesa. 19 h. Des de davant de l’Ajuntament. Tarda de diables, gegants i foc de la mà del Ball de Diables de Mataró. Enguany han convidat la Faràndula Gironina a visitar la ciutat. Concert Orquestra de Mataró. 19 h. Teatre Monumental. Entrada amb invitació que podeu recollir a les oficines de Cultura. La Nota! 20 anys cantant. 19.30 h. Pati de les Caputxines. Per celebrar-ho, els seus cantaires han preparat un concert amb un repertori molt varia

DIMARTS 24 juliol Empedrat de contes. 18 h. Biblioteca Pompeu Fabra. Petit o gran a càrrec d’Albert Vinyes.

Gegantada. 18.30 h. Des de la plaça de Santa Anna. La cita anual dels gegants, gegantes, nans i capgrossos de Mataró comença amb la concentració de tots a la plaça de Santa Anna.

DIMECRES 25 JULIOL

GospelSons. 20 h. Passeig del Callao. El grup de gòspel mataroní oferirà una actuació vora el mar. El nen i el món. 21 h. Passeig marítim. Platja del Varador. Cinema lliure a la platja. Pel·lícula de Alê Abreu (Brasil, 2013). Havaneres i rom cremat. 22 h. Passeig del Callao. Amb els grups Mar Endins i els Pescadors de l’Escala, dues formacions amb dècades de vida i de gran renom.

NIT BOJA Desvetllament bellugós. 23.30 h. Des de l’Ajuntament. Milers de persones acompanyen els Gegants per la Riera entonant el Bequetero, comptant fins a quinze i saltant al mateix temps. Són moments de deliri i catarsi col·lectiva. La incansable Agrupació Musical del Maresme no deixarà d’interpretar l’himne.

DIMECRES 25 juliol

Convidada de la Família Robafaves. 24 h. Plaça de Santa Anna. Un moment per refrescar-se i gaudir de la música folk de l’Orquestrina Trama.

Esquitxada de colors. 12 h. Espai Firal del Nou Parc Central. Trieu el color del vostre bàndol i seguiu les indicacions dels músics de la Rolling Vibes Collective.

Escapada a Negra Nit. 1.30 h. Des de l’Ajuntament. És el moment del foc, de la pluja encesa, de la pirotècnia, de les corredisses i salts... La nit mataronina s’escalfa amb la Momerota, el Drac, les Diablesses i els seus convidats: Els Diables de Mataró, els Diables de Sant Cugat, els Diables de les Corts, els Diables de Molins de Rei, la Pàjara de Terrassa i la Cuca de Castellbisbal.

Banda de l’Agrupació Musical del Maresme. 18 h. Pati de l’antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena. L’agrupació musical que ens acompanyarà durant tots els dies de Les Santes pels carrers de la ciutat oferirà el seu concert al pati de l’antic hospital.

LES SANTES. FESTA MAJOR DE MATARÓ

Pujada tabalada. 3 h. Des de l’Ajuntament fins al Parc Central. Els Tabalers ens conduiran Riera amunt fins a arribar al camí de la Geganta. La Ruixada. 3.30 h. Espai Firal del Nou Parc Central.

Tribuna Maresme

23


Espai Familiar del Nou Parc Central. De 18 a 21 h. Espai Familiar del Nou Parc Central. Espai de jocs, Racó de contes, Espai de dibuix i pintura, Tangram espai de dansa, Escacs en Taules i El racó de les històries menudes Chicago. 18.30 h. Espai Familiar del Nou Parc Central. Gaudirem d’una adaptació d’aquest musical d’èxit; una iniciativa que han tirat endavant l’Aula de Teatre de Mataró i Origen Produccions. Koselig. 21 h. Espai Familiar del Nou Parc Central. Espectacle de circ, teatre i molt d’humor a càrrec de la Companyia Capicua. Empedrat de contes. 19 h. Biblioteca Antoni Comas. Els calaixos del cel a càrrec d’Ada Cusidó. Cap a la crida. 19.45 h. Des de diversos indrets. Les comparses institucionals es dirigeixen des de diversos indrets del centre històric cap a l’Ajuntament. Crida de Festa Major. 20 h. Ajuntament. Crida de l’alcalde i balls propis i Dormida de les comparses. Gira Fricandera. Festa Club 105. 23 h. Passeig del Callao. Amb Mon DJ, Hektor Mass i Ernest Codina. Una nit de música ballable i remescles dels temes més actuals, amb diversió assegurada.

DIJOUS 26 juliol Concert vermut. 12 h. Pati de Les Esmandies. A càrrec de Nara, Trio de piano, baix i bateria, que ens encisarà amb la seva música basada en el jazz amb pinzellades de folk. Concert de barram. 12 h. Pati de la Residència Sant Josep. A càrrec de Criatures. Un concert ple de la calidesa de les sonoritats mediterrànies. Barram i Repicada. 14 h. Campanar de Santa Maria. La plaça de Santa Maria

esdevé punt d’encontre per sentir el tritlleig, repic i volteig de tot el conjunt de campanes Shake, Shake, Shake. 18.30 i 21 h. Espai Familiar del Nou Parc Central. Espectacle a càrrec de la companyia PakiPaya. De 18 a 21 h també hi haurà Espai de jocs, Racó de contes, Espai de dibuix i pintura, Tangram espai de dansa, Escacs en Taules i El racó de les històries menudes. Gounod, 200 anys. 19.30 h. Pati de les Caputxines. El Cor Madrigalista de Mataró i alguns cantants convidats oferiran un concert dedicat especialment a Charles Gounod en el 200 aniversari del seu naixement. Ballada de Sardanes. 22 h. Plaça de la Muralla. Amb la Cobla Contemporània.

DIJOUS 26 JULIOL

TARDA GUILLADA De Parranda! 18 h. Des de l’Ajuntament. La bogeria de gegants, música, foc i aigua de la nit anterior la viurem aquesta tarda en família. des de l’Ajuntament fins a la plaça de Santa Anna. Convidada de la Família Robafaves. 18.30 h. Plaça de Santa Anna. Amb Ambauka i l’espectacle Campi qui pugui. Correguspira. 20 h. Des de l’Ajuntament. Correfoc infantil amb la Momeroteta i el Dragalió, i les a colles convidades: els Diables de la Llàntia, els Diables d’Argentona i les figures de foc: els dracs infantils el Petit Camell de Molins de Rei i la Cuqueta de Castellbisbal. Pujada tabaladeta. 21.30 h. Des de la plaça de l’Ajuntament fins al Parc Central. La ruixadeta. 22 h. Espai Firal del Nou Parc Central. Música i aigua a dojo per compartir amb els amics i la família.

24 Tribuna Maresme

LES SANTES. FESTA MAJOR DE MATARÓ


Revetlla de Festa Major. 22 h. Plaça de Santa Anna. Amb Shaking’All + La Soul Machine + David Oleart.

Big Band Jazz Maresme + Fabrizio Bosso. 20 h. Pati del Cafè Nou. La banda de jazz del Maresme oferirà el seu concert amb el trompetista italià que ha participat en la gravació del seu segon disc.

AMICS DE LES ARTS 26/7

Els amics de les arts. 23 h. Parc Central. Els Amics de les Arts són un dels projectes més sòlids i estimats de l’escena del pop-rock català. Actualment estan fent el segon any de gira de presentació del seu últim disc, Un estrany poder.

El cel de Les Santes. De 21 h a 23 h. Plaça de Can Xammar. Observació astronòmica de l’eclipsi de lluna que ens permetrà, si els núvols s’hi avenen, observar durant una bona estona els planetes Mart i Júpiter.

DIVENDRES 27 juliol Matinades. 7 h. Des de diversos indrets. Diversos grups de grallers recorreran els carrers de Mataró que el dia de les Santes ha arribat.

ROSARIO 27/7

KEPA JUNKERA 28/7

Toc d’ofici. 9 h. Basílica de Santa Maria. Anada a Ofici. 9.30 h. Des de l’Ajuntament. Amb les Diablesses i els Tabalers do Maresme, la Momeroteta, la Momerota i els seus grallers, el Dragalió, el Drac i els seus tabalers, l’Herald i les Trampes, els Nans i la Família Robafaves amb els flabiolaires, l’Àliga i els Ministrils, els Macers, les autoritats i la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme. Missa de les Santes. 10 h. Basílica de Santa Maria. Ofici en què s’interpreta la Missa de Glòria per a solistes, cor i orquestra de mossèn Manuel Blanch.

Ballada de Sardanes. 12 h. Carrer d’en Pujol. A càrrec de la Cobla Ciutat de Granollers. Desfilada. 13 h. Des de la plaça de Santa Maria. Retorn de les comparses i les autoritats a l’Ajuntament. La Passada. 18 h. Des de l’Ajuntament. Cercavila amb les Diablesses i els Tabalers do Maresme; la Momeroteta, la Momerota i els seus grallers; el Dragalió, el Drac i els seus tabalers; els Cavallets de Mataró; la Colla Castellera Capgros-

LES SANTES. FESTA MAJOR DE MATARÓ

sos de Mataró; l’Herald i les Trampes; els Nans i la Família Robafaves amb els flabiolaires; l’Àliga i els Ministrils; els Macers, les autoritats i l’acompanyament musical de la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme. 78 Tours. 18.30 i 20.30 h. Espai Familiar del Nou Parc Central. Espectacle a càrrec de Los Muchachos. De 18 a 21 h també hi haurà Espai de jocs, Racó de contes, Espai de dibuix i pintura, Tangram espai de dansa, Escacs en Taules i El racó de les històries menudes.

Castell de Focs. 23 h. Passeig marítim. A càrrec de Pirotecnia Tomás. El cel es convertirà en l’escenari de l’espectacle més esperat de la Festa Major. Rosario. 23.30 h. Passeig marítim. Escenari Platja del Varador. La cantant i música portarà el seu duende a la platja de Mataró. El mestissatge que porta a la sang, la seva peculiar barreja de pop, flamenc, rumba i ritmes llatins i el potencial del seu directe garanteixen una experiència única. Patti Cake$. 23.30 h. Passeig marítim. Platja del Callao. Cinema lliure a la platja. Sardanes i xindriada. 23.30 h. Plaça de Santa Anna. Amb la Cobla la Principal del Llobregat i la Cobla Ciutat de Girona.

Tribuna Maresme

25


DISSABTE 28 juliol Recepció oficial de les Julianes i les Sempronianes. 10 h. Saló de Sessions de l’Ajuntament. Anada a la Residència Sant Josep. 11 h. Des de l’Ajuntament. Les comparses institucionals sortiran de l’Ajuntament, juntament amb els membres del consistori, per anar a retre homenatge a la gent gran. Ballada de Sardanes. 11.30 h. Pati de la Residència Sant Josep. Amb La Principal de la Bisbal. Postal de Gegants. 18.30 h. Des de la plaça dels Bous. Aquest any la Família Robafaves té uns convidats d’excepció: els Gigantes de Zaragoza. Després tota la comitiva baixarà fins al Portal de Barcelona per acomiadar-los. Masterclass de hip hop. 18.30 h. Espai Familiar del Nou Parc Central. A càrrec de Brodas Bros. Topa. 19 i 21 h. Espai Familiar del Nou Parc Central. Espectacle a càrrec de Kukai Dantza & Brodas Bros. De 18 a 21 h també hi haurà Espai de jocs, Racó de contes, Espai de dibuix i pintura, Tangram espai de dansa i El racó de les històries menudes. Concert de Sardanes. 19.15 h. Pati de la Residència Sant Josep. El clàssic concert de sardanes amb La Principal de la Bisbal enguany estarà dedicat a Ricard Viladesau i Caner (1918-2005).

26 Tribuna Maresme

Tixin’ Pixin’ + Clotildes + La Xana + DJ Hochi + DJ Lo Puto Cat. 22 h. Plaça de Santa Anna. Tixin’ Pixin’ és jove grup de trap català. A continuació Clotildes ens faran ballar amb les seves versions. Amb moltes ganes de festa arribarà La Xana i la seva música dance. Requisits de Festa Major. 23 h. Parc Central. Ball amb La Principal de la Bisbal. No hi faltarà la Juliana, la deliciosa beguda de Les Santes. No n’hi ha prou! 2 h. Davant de l’Ajuntament. Ben entrada la matinada les Diablesses, la Momerota, el Drac, l’Àliga i la Família Robafaves sortiran de l’Ajuntament i dansaran, entre la multitud, els balls propis i els que no ho són. Un acte intens per la proximitat amb les figures, el foc i la música, un any més interpretada per La Principal de la Nit.

DIUMENGE 29 juliol

Ball de Dracs. 21.30 h. Des de l’Ajuntament. Correfocs amb el Drac i el Dragalió de Mataró i els Dracs de Terrassa.

Vermut de Bastons. 12.30 h. Des de la plaça de Cuba amb el carrer de Cuba. Amb el Ball de Bastons de Mataró i els Bastoners de Mataró.

Kepa Junkera. 21 h. Pati del Cafè Nou. El músic i intèrpret basc de música tradicional, amb més de trenta anys de trajectòria, presenta a Mataró el seu nou treball, Fok, que aquest any ha rebut el Premi Enderrock de la crítica al millor disc de folk.

#rotetdesantes. 14 h. Plaça de Can Xammar. Dinar popular de Les Santes que consta de fideuà, xíndria i beguda. Enfigura’t. 18 h. Plaça de l’Ajuntament.Oportunitat per provar les figures institucionals.

Be different. 18.30 i 21 h. Espai Familiar del Nou Parc Central. Espectacle a càrrec d’Always Drinking Marching Band. De 18 a 21 h també hi haurà Espai de jocs, Racó de contes, Espai de dibuix i pintura, Tangram espai de dansai El racó de les històries menudes. Anem a Tancar. 19.15 h. Des de davant de l’Ajuntament. Última cercavila amb les comparses i les autoritats fins a Can Marfà. Concert de Festa Major. 19.30 h. Parc Central. L’Orquestra Selvatana portarà els èxits de sempre. Menaix a Banda. 21 h. Pati del Cafè Nou. L’Agrupació Musical del Maresme oferirà un concert amb el trio Menaix a Truà, fent contrastar els instruments de vent amb les cançons del grup. Tronada de Fi de Festa. 24 h. Espai Firal del Nou Parc Central. A càrrec de Pirotecnia Tomás. Espetec Final. 0.10 h. Parc Central. En l’última nit de música i ballarugues, l’Orquestra Selvatana i La Glamour Band s’aniran alternant per repassar els èxits dels anys setanta, vuitanta i noranta, fins que surti el sol. L’Albada. Tot seguit / Des del Parc Central. Amb la primera claror del dia, ens acomiadarem, ara sí, de la Festa Major de Mataró. Amb la xaranga Los Labradores.

LES SANTES. FESTA MAJOR DE MATARÓ


LLEURE Viatjar amb la nostra mascota Passi Garden Home www.passigardenhome.com

Què faràs aquest estiu amb el teu gos o el teu gat? Deixar-lo a casa d’un familiar o un conegut pot ser de vegades la solució però si has decidit viatjar amb el teu amic de quatre potes, tingues en compte aquests detalls. Si viatges en cotxe i es tracta d’un gos, hauràs de portar-lo en el seient del darrere o, si el cotxe és familiar, a la part de darrere, però separat de la resta dels ocupants mitjançant una xarxa que li impedeixi accedir a la part davantera i entorpir la conducció. Perquè es mantingui entretingut pots procurar donar-li una joguina: una pilota, un ninotet ... Sigui gat o gos, és preferible que no mengi res abans del viatge, ja que podria vomitar. Només has de donar-li aigua i tota la que vulgui. Si heu d’anar en Avió has de tenir en compte que ,segons la normativa de IATA (Associació Internacional de Transport Aeri), només podran viatjar a la cabina certs Animals permesos sempre que es puguin portar dins un transportí homologat, que no sigui rígid, i que com-

pleixi amb les següents mesures: 45x39x21 cm i 8 kg amb la mascota dins. Els animals permesos per Vueling (per exemple) seran gossos, gats, aus (no de rapinya), peixos i tortugues. Animals no permesos: rosegadors, animals lagomorfs (p. ex., conills), animals de la família dels mustèlids (p. Ex. Fures), animals de granja, aus de rapinya i rèptils. Només els gossos pigalls queden exempts d’aquestes normes. Els animals que viatgen al celler hauran d’anar en unes caixes específiques, d’acord amb la normativa de IATA. El transport de l’animal ha de ser autoritzat per l’oficina de reserves. No paga bitllet, però tant si viatja en cabina com a celler se li aplicarà la tarifa d’excés d’equipatge.

Si ha de sortir d’Espanya haurà de portar el passaport veterinari en regla. Si agafeu un ferri, tingueu en compte que farà la travessa en unes gàbies habilitades, en general, a la coberta; es solen destinar especialment a gossos, de manera que els gats poden passar-ho bastant malament. Amb el permís de la tripulació, els propietaris poden visitar a la seva mascota i donar-li aigua o de menjar. En alguns vaixells permeten que els animals viatgin a coberta, sempre que sigui en companyia del seu amo, estiguin subjectes amb corretja i morrió, i romanguin tranquils. En cap cas els animals han de romandre en els vehicles aparcats al garatge. A l’hora d’embarcar o desembarcar, ho hauran de fer dins d’un transportí o lligats amb una corretja. El transport en la RENFE es limitarà a petits animals de companyia, entenent

com a tals, gossos, gats, fures i aus no de corral. S’admetrà com a màxim un animal per viatger. Durant el viatge s’haurà de situar en un lloc discret als peus de l’amo de tal manera que interfereixi el menys possible a la resta dels clients, havent d’estar subjectes permanentment pels seus portadors. En serveis AVE, Llarga Distància, Avant i Mitja Distància Convencional estaran admesos els animals el pes màxim dels quals no excedeixi de 10 kg. Sempre dins d’una gàbia, cistella de transport o un altre tipus de contenidor tancat, les mesures del qual siguin 60x35x35 cm., amb dispositiu per contenir i retirar els residus. Els animals viatjaran amb un bitllet sense ocupar plaça. En serveis Rodalies els gossos i fures, si no són transportats en gàbies, hauran de viatjar proveïts de morrió i cadena o corretja no extensible amb una longitud no superior a 1,5 m., havent d’estar subjectes permanentment pels seus portadors. Els animals viatjaran sense bitllet i sense ocupar plaça. Per a clients amb Bitllet Combinat Tren + autobús, no s’admet el transport d’animals de companyia.

Tribuna Maresme 27


ESTRENES JULIOL

CINEMA

Millor si em dius Simon Jesús Gonzàlez t jesusgonnot

Con amor, Simon suposa la primera comèdia made in Hollywood amb un adolescent gai com a protagonista. I és la primera per molts motius. Call me by your name també era un cinta sobre despertars sexuals teenagers però era una co-producció britànica amb un toc arty. També és la primera en la que el prota és homosexual i no un acompanyant graciós del protagonista. Obertament homosexual? No, però això ja és una qüestió de l’argument. Simon viu en una casa fantàstica amb uns pares meravellosos. Va a l’institut i té una colla d’amics multiracials. Però Simon ha descobert que és gai i ho amaga a tothom, no arribant a imaginar què pot passar al

seu col·le quan tothom se n’assabenti. Però la vida fa moltes voltes i tan fàcil (o no) que hauria estat dir-ho obertament, s’hauria estalviat molts problemes. I no seguim per evitar fer spoilers. Com a producció hollywoodenca, Con amor, Simon, té tots els tics d’una comèdia d’instituts: els nois i les noies, el baseball, les funcions teatrals, els directors carismàtics, els pares que es preocupen, els bullys... Res no canvia malgrat l’orientació del protagonista. I això és el que ha fet que es converteixi en un fenomen

ja que es viu l’homosexualitat amb normalitat i humor, quan altres films de la mateixa temàtica presenten una visió més pessimista o fosca. La pel·lícula també presenta moments nous (alguns entranyables) com quan Simon surt de l’armari amb la seva amiga al cotxe, les cartes d’amor que s’envia amb un anònim quan imagina el rostre del seu enamorat epistolar i d’altres més durs on apareix la denúncia del bullying a l’institut. És cert que és una film americà comercial que presenta una sortida de l’armari en un entorn superfavorable i, per rematar, un inevitable Happy End. Però Con amor, Simon ofereix un camí fàcil per parlar del tema a les escoles o amb la família. I per poderho fer amb humor i tendresa, cosa que pot afavorir que molts adolescents (armariats o no) trobin les forces necessàries per superar l’homofòbia.

ANT-MAN Y LA AVISPA De Peyton Reed (EUA, 2018). Amb Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michael Douglas, Michelle Pfeiffer. ESTRENA 04/07/18

OCEAN’S 8 De Gary Ross (EUA, 2018). Amb Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter. ESTRENA 06/07/18

NO TE PREOCUPES, NO LLEGARÁ LEJOS A PIE De Gus Van Sant (EUA, 2018). Amb Joaquin Phoenix, Rooney Mara ESTRENA 06/07/18

JEAN-FRANÇOIS I EL SENTIT DE LA VIDA De Sergi Portabella (Espanya, 2018). Amb Max Megías, Claudia Vega, Pau Durà. ESTRENA 06/07/18


CAMINANT PEL TERRITORI

Ruta: Prat del Cadí

Itinerari: Circular | Desnivell: 370 m. Durada: 3 h45 min. | Distància: 7 Km. Distància: De primavera a tardor. A l’hivern sol estar nevat, no és massa aconsellable, doncs s’hauria de fer amb raquetes de neu i la traça no està tan visible en alguns trams.

Tot el recorregut està marcat amb senyals blanques i grogues, i el podeu trobar com el PR C-121. De Martinet, ens enfilem amb el cotxe fins a Estana, a on deixarem el vehicle; des d’on recomano començar la caminada. Si volem estalviar-nos 700 metres, al final del poble d’Estana, surt un camí a L’ESQUERRA, que s’hi pot passar amb cotxe, el seguim fins a Coll de Pallers i aquí sí que ja hem de continuar a peu.

Text: Josep Grau Fotos: Carme Cabot

Ja tenim l’estiu a les portes, i amb ell les esperades vacances. En aquest preuats dies, podem aprofitar per fer una sortida un xic més lluny, que podem fer en un sol dia i si ens ho podem permetre, ja que hem fet el despla-

çament, gaudir d’un parell o tres dies en aquells entorns. Aquesta es una excursió a un dels llocs més bonics de la serra del Cadí, dins del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Un cop arribats, tindrem unes impressionants vistes de la cara nord, com si darrera els prats s’aixequés una paret enorme i majestuosa.

El viatge d’anada, des del Maresme, el podem xifrar en unes 2 hores i mitja; podem triar pel Túnel del Cadí o bé per la Collada de Toses. El punt de partida de l’itinerari comença a la població de Martinet, entre Puigcerdà i la Seu d’Urgell.

Consulta com arribar-hi a través del següent codi e-cib:

10TM www.e-cib.com

Consulta el Track a Wikiloc través del següent codi e-cib:

11TM www.e-cib.com


CUINA PROPOSTES Tast de caves. Cabrils. Biblioteca. Divendres 6 a les 18h. Dinamitzat per Núria Valentí de la revista Art-e-Sans.

L’Àvia Remei reconeguda amb el ‘Morter d’Or’ a la 27a Fira de l’Allioli de Creixell

Dia de la cuina de Sant Vicenç. Sant Vicenç Montalt. Casal dels Xurravins. Divendres 6 a les 18.30 h. Presentació i tastet de plats. Enotast. Alella. Oficina de Turisme. Dissabte 7 de 10 a 11.30 h. Esmorzar de pagès a la brasa. Gaudirem de la degustació dels vins de la DO Alella La Rumbera (elaborat per Oriol Artigas) i Foranell Pansa Blanca (de Quim Batlle), acompanyats amb carns a la brasa i tot maridat amb les explicacions de la sommelier Eli Vidal. Tast de cerveses artesanes. Arenys de Munt. Can Borrell. Dissabte 7 a les 11 h. Enotast. Vilassar de Dalt. Jardins del Museu Arxiu. Diumenge 8 a les 20 h. Tast de vins DO Alella amb degustació de La Bodegueta i Emocions. A càrrec del sommelier Arnau Marco. Show Cooking especial Producte d’Arenys. Arenys de Mar. Biblioplatja. Divendres 20 a les 19 h. A càrrec de Btakora. Tasta el Masnou. El Masnou. Casa del Marquès. Diumenge 22 a les 12.45 h. Gaudeix d’una degustació de productes masnovins maridats amb vi de la DO Alella. Wine&Tapes. Arenys de Mar. Mercat Municipal. Divendres 27 a les 20 h. Seguint amb la sèrie de jornades gastronòmiques que es fan al mercat, la d’aquest mes a lestindrà la temática de Vins i tapes. Tasta el comerç. Vilassar de Dalt. Plaça de la Tela. Dissabte 28 a les 19 h.

30 Tribuna Maresme

Redacció Fotos: cedides

El concurs d’allioli és l’acte estrella de la Fira-Festa-Concurs de l’Allioli de Creixell (Borrassà, Alt Empordà). La celebració va fer-se el passat 27 de maig a l’Arbreda de Creixell. El XXVII Concurs internacional d’allioli comptava en el seu jurat amb la cuinera mataronina Remei Ribas, l’Àvia Remei.

I va ser precisament, durant el desenvolupament d’aquesta festa, quan es va lliurar el premi ‘Mà de Morter d’Or’ a Xavier Sagristà, del restaurant Castell de Peralada (Perelada), per la seva trajectòria professional en el món de la gastronomia, respectant sempre la cuina tradicional, i el ‘Morter d’Or’, a l’Àvia Remei, com a gran persona difusora de la cuina tradicional catalana.

La cuinera mataronina, coneguda pels seus llibres de divulgació de cuina catalana, va rebre, d’aquesta manera, un nou guardó a la seva tasca, en aquest cas pels seus coneixements culinaris amb l’allioli. La revista TRIBUNA Maresme publica periòdicament, receptes de l’Àvia Remei. LA cuinera mataronina ha desenvolupat una intensa tasca al voltant de la divulgació gastronòmica.


Un restaurant japonès de Premià de Mar guanya el ‘Joc de Cartes’ de TV3 Font: Ràdio Premià de Mar

El restaurant japonès del port de Premià de Mar Offu Sushi Bar va resultar guanyador del concurs-reality de TV3 ‘Joc de Cartes’, en què diferents restaurants competeixen amb les seves bondats. En aquesta ocasió, el programa posava al ring quatre establiments maresmencs que serveixen els seus plats amb el mar a la vista, i novament eren els punts dels quatre restauradors més les puntuacions particulars del xef que presenta el programa el que determinaven el guanyador. Els altres restaurants que prenien part d’aquest ‘Joc de

Cartes’ van ser La Mar Bonica de Malgrat de Mar, La Caleta de Sant Vicenç de Montalt, i el Bitakora d’Arenys de Mar. La propietària de l’Offu Sushi Bar es diu Fabiana, és italiana, resideix al Masnou i tot i que sempre ha treballat en restauració, fa sis anys va

La DO Catalunya És una denominació d’origen pels vins produïts a les regions vinícoles de la comunitat. Es creà per donar sortida a produccions de les DO petites. A més a més fa possible embotellar vi d’una DO amb raïm provinent d’una altra DO, donant sortida als excedents. Integra 330 municipis.

Salmó marinat amb alvocat i arròs

INGREDIENTS: 250 g. d’arròs integral rodó, 150 g. de llavors de sèsam negre i daurat, 1 alvocat i Brots verds.

obrir aquest restaurant, que és el seu primer establiment de restauració. La propietària de l’Offu Sushi Bar ha admès que el premi suposa un gran reconeixent a la feina, i també ha valorat molt la vivència de participar en el concurs i conèixer els altres concursants.

EL MÓN DEL VI

Quim Giménez SoMMELIER

LA RECEPTA

Localització: Tot el territori vitivinícola de Catalunya. Terrenys: Tota classe de terrenys. Calcaris, al·luvials, granítics, argilosos, pissarres, etc. Clima: Mediterrani i continental segons la localització geogràfica. Varietat de temperatures i pluviometria. Varietats de raïm blanc: Macabeu, xarel·lo, parellada, garnatxa blanca, moscatell

d’Alexandria, Chardonnay, riesling, gewurztraminer, sauvignon blanc, subirà parent (malvasia), pedro ximenez. Varietats de raïm negre: Ull de llebre (tempranillo), samsó (carinyena), garnatxa tinta, granatxa peluda, mataró (monestrell), cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, trepar, syrah i sumoll. Vins blancs, dolços i misteles. Rosats afruitats. Vins negres joves, criances i reserves.

INGREDIENTS PER AL SALMÓ: 450 g. de salmó salvatge d’Alaska congelat, 20 g. de gingebre fresc, 2 grans d’all, 2 fulles de llorer, 2 cullerades soperes de tamari, 2 cullerades soperes de vinagre d’arròs, 1 cullerada sopera de xarop d’atzavara, 1 cullerada petita pebre negre, 50 g. d’oli d’oliva verge, 10 g. d’oli de sèsam. PREPARACIÓ: 1. Abans de començar, el salmó ha d’estar perfectament descongelat. 2. Cou l’arròs i reserva’l. 3. Pela els grans d’all i talla’ls a làmines fines, trenca les fulles de llorer amb les mans i pica el gingebre. 4. Prepara el marinat barrejant l’oli d’oliva amb el vinagre d’arròs i afegeix-hi la resta d’ingredients i espècies. Impregna bé el peix i deixa’l marinar durant almenys 2 hores. 5. Talla l’alvocat per la meitat, pela’l i treu-ne el pinyol. Posa en un plat les llavors de sèsam i pressiona-hi suaument l’alvocat a sobre perquè s’hi enganxin. 6. Serveix el salmó marinat, acompanyat de l’alvocat amb llavors, una ració d’arròs i diversos brots verds. Recepta: Veritas

EL TAST RAVENTóS D’ALELLA

SARRIERA 2017 De color groc amb reflexes verdosos. El seu aroma és intens, franc i afruitat, reflex propi de la varietat, a on destaquen els aromes de fruita blanca, així com també de flors blanques. En boca és un vi molt equilibrat i amb un llarg post-gust.

tribuna Maresme

31


SALUT I BENESTAR Què podem fer per millorar la comunicació amb la nostra parella? la meva parella? Practica la comprensió (dirli a la teva parella el que no has entès: “És això el que volies dir?”, l’acord (expressar en el que estàs d’acord, sempre hi ha alguna cosa); i l’exposició (digues-li amb paraules el que esta passant dins teu: Sento, penso, m’agrada...)

Anna Masachs

Psicòloga especialitzada en Teràpia Racional Emocional Cognitiva. ESPAI TERAPÈUTIC MARESME

Les vacances són, en molts casos, sinònim de temps, relaxació i gaudi. També poden ser una bona oportunitat per instaurar amb la nostra parella noves pautes de comunicació que ens permetin restablir el diàleg i la confiança, moltes vegades deteriorats per les presses i el ritme frenètic del dia a dia. Què és el que podem fer si volem millorar la nostra relació i arreglar possibles conflictes? Aquí proposem alguns suggeriments: 1. Accepta a la teva parella “tal i com és”: Pots influir sobre la teva parella, però no exigir-li que canviï. La teva parella també pot influir en tu, per tal que et persuadeixi i t’informi. Accepta que si manteniu una relació és per estar bé junts. No culpis. Et pot ajudar fer-te aquestes preguntes: El que estic dient o creient és cent per cent cert? / Essent realista, què és el pitjor que pot passar? / Quins desavantatges té el fet de disgustar-me jo

32 Tribuna Maresme

sol i no descarregar-me amb la meva parella? / Quins avantatges pot oferir-me la seva postura?

gui raó, admet-ho, sigues sincer; amb tacte però sincer, sense castigar-vos mútuament.

2. Manifesta el teu afecte amb freqüència: intenta substituir les crítiques cap a la teva parella per una estima honesta, així és més fàcil influir en ella. Des de la crítica la persona reacciona negativament. Intenta observar amb atenció el que la teva parella fa bé, valora sincerament algun fet bo que faci la teva parella, així és més fàcil que ell o ella s’obri i es relaxi amb el fi d’explorar el seu punt de vista.

4. Comparteix i explora les diferències de la teva parella: Amb el fi de què sortiu guanyant els dos, és a dir, de poder arribar a un pacte que accepti part dels dos punts de vista. Pots preguntar-te: Què hi ha en el comportament de la meva parella que em sembli irritant? / Quines coses vull i que la meva parella no em satisfà? / Quines coses del meu comportament li semblen a la meva parella irritants? / Quines diferències hi ha entre els meus desitjos no satisfets i els desitjos no satisfets de

3. Comunica’t des de la integritat: quan la teva parella tin-

5. Recolza els objectius de la teva parella: ves fins on et permeti la teva honestedat per recolzar la teva parella, fins i tot quan estiguis clarament en desacord. Recorda que estimar és donar. Recolzar els projectes de l’altre pot convertir-se en un repte i en un repte recompensador per ambdós. 6. Concedeix-li a la teva parella el dret a equivocar-se: respecteu ambdós el dret de l’altre a ser una persona fal·lible, el dret com a ésser humà a cometre errors, a aprendre de les seves experiències i errors. Acceptar que potser o amb tota seguretat estem equivocats és un signe de flexibilitat i intel·ligència. Això no significa cedir, significa que tenim el dret a estar equivocats, que som hu-


mans. Comparteix els errors, pot ser divertit. 7. Reconsidera les teves necessitats com a objectius: quan no aconsegueixis el que vols o desitges, recorda que no tens perquè aconseguir el que vols, ara o mai! Reflexiona: A què t’oposes concretament? / Què tenen de dolent les coses com estan? / De quina forma creus que haurien de ser, preferiblement? / Per què les coses haurien de ser com tu penses que haurien de ser? / Quina és la vertadera realitat? Sense judicis de valor. / Què faràs tu sobre això? És una bona idea compartir la lectura d’aquest article amb la teva parella, així com reflexionar, confrontar i dialogar sobre els set punts exposats anteriorment. Si estimes a la teva parella i penses que encara esteu a temps de reconduir la vostra relació, a què esperes? Aprofita aquestes vacances!

Torna la festa! Ramon Domingo PSICÒLEG

El Maresme (i altres comarques) s’omplen de festa aquests mesos: Ja sigui la festa de les vacances com les Festes Majors, sembla que és un dels mesos de l’any amb més activitats festives. Comencen –alguns– les vacances i esperen d’altres el seu inici en dates properes. Festes i vacances com uns moments de dispersió i distracció. Sembla que els humans necessitem aquests períodes de més descans per... canviar d’activitats? Pensar com estem? Descansar? Aprendre? Triar llocs desconeguts o poc coneguts que ens sorprenguin o que com a mínim ens ofereixin formes de vida diferents? En fi per “recarregar les piles”, com es diu vulgarment. Per molts però, aquest canvi

d’activitats no deixa de ser: Més activitats, més poder mostrar als altres que som millors, o que podem fer el que fan els altres, etc., i per seguir amb la mateixa tònica emocional i ocupacional que portaven abans. De manera que de ser un desig de canvi per valorar, canviar i gaudir, es converteixen moltes vegades en una nova situació estressant i competitiva.

Fixem-nos com estan els llocs considerats “de vacances”: Dificultats d’accés, masses de persones per tot, malestar quan els governs intenten posar-hi límits o canvis que converteixen aquests períodes en absolutament incòmodes i desenganyats. Darrerament, fins i tot festes típicament ciutadanes, tradicionals, han de limitar l’aforament pel perill d’accidents. Les vacances llavors i les festes també, es converteixen ja no en una situació de gaudi i tranquillitat sinó en una competició per apuntar-s’hi i per poder-les veure i assistir-hi. I per tant, en una competició “nerviosa” i decebedora permanent que poden convertir les vacances en un mal pas. Aviat es posarà de moda no anar de festa, però i les vacances?

tribuna Maresme 33


L’AGENDA DEL MES MÚSICA ALELLA. CAN LLEONART Músics en Residència. Del 9 a 13 de juliol. Audicions obertes al públic a Can Lleonart i al Centre d’Estudis Musicals Ressò. www.musicsenresidencia.org ALELLA. ESGLÉSIA D’ALELLA Músics en Residència. Dimecres 11 a les 21 h. Primer concert: Una “Soirée”francesa. ALELLA. ESGLÉSIA D’ALELLA Músics en Residència. Divendres 13 a les 21 h. Segon concert. ALELLA. PATI ANTIGUES ESCOLES FABRA Concert de Paula Grande. Divendres 20 a les 19 h. ALELLA. HORT DE LA RECTORIA Nit de concerts. Divendres 20 a les 23.30h. Amb Dídac Tomàs de Ràdio Flaixbac, Homes Llúdriga i Adala. ALELLA. HORT DE LA RECTORIA Nit de concerts. Dissabte 21 a les 23.30h. Amb Kalabranda, Joan Garriga & Galàctic Mariatxis i DJ Surda. ARENYS DE MAR. TEATRE PRINCIPAL Concert d’estiu. Diumenge 1 a les 19 h. A càrrec de la Societat Coral l’Esperança i el Cor sOns. ARENYS DE MAR. RIERA Orquestra La Principal de la Bisbal. Divendres 6 a les 18.30 i 23.30 h. Concert i ball de Festa Major. ARENYS DE MAR. PLATJA PICÒRDIA Barraques 2018. Divendres 6 a les 23.45 h. Amb l’actuació de Roba Estesa, Sra. Tomasa i Dj. Plan B. ARENYS DE MAR. RIERA Cobla Selvatana. Dissabte 7 a les 19 i 21 h. Concert de Festa Major i sardanes. ARENYS DE MAR. PLATJA PICÒRDIA Barraques 2018. Dissabte 7 a les 23 h. Amb l’actuació de Kalabranda, Adala & the same song band, Orquestra Mitjanit i Dj. Sendo. ARENYS DE MAR. PLAçA DE L’ESGLÉSIA Barraques 2018. Dissabte 7 a les 23.30 h. Amb l’actuació de Miquel del Roig i A4 Reggae Orchestra. ARENYS DE MAR. TEATRE PRINCIPAL Clara Peya i Magalí Sare. Dimecres 11 a les 21 h. Concert a duo de la pianista i compositora Clara Peya i la la veu de la Magalí Sare. Energia i sentiment en estat pur, sense deixar de banda el crit i el compromís amb la llibertat. Dins el Poesia i+. 34 tribuna Maresme

ARENYS DE MAR. PLAçA ESGLÉSIA Sardanes. Dijous 19 a les 19.30 h: Cobla Premià. Dijous 26 a les 19.30 h: Cobla Marinada. ARENYS DE MAR. PATI DEL XIFRÉ Black and white. Divendres 27 a les 22.30 h. Black and white és un projecte que integren Paula Valls i una banda de músics professionals de dilatada trajectòria. ARENYS DE MAR. BIBLIOPLATJA Cançons de taverna. Diumenge 29 a les 20 h. Concert a càrrec de Pep Bergadà. ARENYS DE MUNT. CAN BORRELL Concert d’Abdullah Ghabbash. Divendres 6 a les 19.30 h. CANYAMARS. POU DE GLAç Xarim Aresté. Diumenge 8 a les 20.30 h. Si amb l’anterior disc, La rosada (2015), va rebre el Premi Enderrock al millor disc de pop-rock, amb Polinèsies (2017) ha estat premiat amb el MIN al millor disc en català de 2017. Dins el Poesia i+. CANET DE MAR. ESCOLA DE TEIXITS DE PUNT Maria Coma. Dijous 5 a les 22.15 h. Maria Coma farà al Poesia i + un dels pocs concerts que té programats a Catalunya aquest estiu. Dins el Poesia i+. CALDES D’ESTRAC. PARC DE CAN MUNTANYÀ Enric Montefusco: Solo Show. Dissabte 14 a les 22.30 h. L’autor es presenta acompanyat únicament de la seva guitarra per repassar una evolució que, des del hardcore de Standstill a les seves incursions en el postdrama i la performance, és una aventura insòlita i apassionant. Dins el Poesia i+. CALDES D’ESTRAC. PARC DE CAN MUNTANYÀ Ferran Palau + El Petit de Cal Eril + DJ Diego Armando. Diumenge 15 a les 21 h. Cloenda del del Poesia i + amb una nit de pop metafísic que promet ser memorable. Dins el Poesia i+. EL MASNOU. PATI DEL CASINO 46è Aplec de la Sardana al Masnou. Diumenge 29 d’11 a les 14 h. Amb la Jovenívola de Sabadell, Marinada, Punt Cat i Reus Jove. LLAVANERES. CAN CARALT Germà Aire. Dissabte 7 a les 20.30 h. Germà Aire és el grup dels vigatans Luca Masseroni i Andreu Ribas, que experimenten sense límits amb diversos formats i tota mena de textures musicals. Dins el Poesia i+.

FESTIVAL D’ESTIU ALELLA Paula Valls. Celler de les Aus. Dijous 5 a les 22h. Paula Valls, una jove cantautora que compta amb una veu poderosa i una facilitat innata per composar, interpretar i encisar el públic. Enogastronomia a partir de les 20h. Joan Dausà. Jardí de Cal Marquès. Divendres 6 a les 22 h. Presentarà el seu tercer treball Ara som gegants que ha vist la llum aquest mes d’abril produït per Santos & Fluren, de Blind Records, dos dels productors més influents del moment. Bas Kisjes Big Band. Jardí de Cal Marquès. Dissabte 7 a les 22h. Actualment la banda està dirigida pel contrabaixista, arranjador i compositor holandès Bas Kisjes, que ha donat un gir al repertori amb temes més jazzístics i composicions pròpies. Paula Domínguez i Vicenç Solsona. Celler Bouquet d’Alella. Dissabte 21 a les 21 h. El seu repertori inclou composicions originals i estàndards amb sabor tradicional: boleros, cobles modernes, cançó d’autor, jazz, flamenc i soul.

VII FESTIVAL INTERNACIoNAL D’oRGUE DE MATARó Colors del Barroc. Convent de les Carmelites Descalces. Dilluns 9 a les 20.30 h. Aurora Peña, soprano, Raúl Junquera, trompeta i Arturo Barba, orgue, interpretaran un Divertimento Barocco amb peces de compositors com Bach, Händel o Purcell. El virtuosisme del gran Franz Liszt portat a l’orgue. Basílica de Santa Maria. Dissabte 7 a les 21 h. Raúl Prieto interpretarà obres de Franz Liszt, compositor i pianista hongarès considerat un dels grans virtuosos del Romanticisme. La forma sonata des del barroc fins al segle XX. Basílica de Santa Maria. Dijous 12 a les 21 h. Concert de Konstantin Volostnov amb peces de Felix Mendelssohn, Johann Sebastian Bach, Josef Haydn i Max Reger. La gran tradició alemanya de les fantasies. Basílica de Santa Maria. Dissabte 14 a les 21 h. Concert de Ludger Lohmann amb un repertori de grans compositors com Franz Tunder, Johann Sebastian Bach o Mozart. Missa amb cant gregorià alternat amb versos del segle XVII a l’orgue. Basílica de Santa Maria. Diumenge 15 a les 18 h. Litúrgia oficiada en què les melodies del repertori gregorià dialogaran amb l’orgue monumental. A càrrec dels alumnes del taller de gregorià i de l’Acadèmia Internacional d’Orgue. Gran concert de cloenda. Basílica de Santa Maria. Dimarts 17 a les 21 h. Obres per a solista, a quatre mans i quatre peus, i algunes bromes musicals per a una vetllada final a càrrec de Ulrich Walther, Raúl Prieto i Konstantin Volostnov. Concert - Concurs dels estudiants de l’Acadèmia. Basílica de Santa Maria. Dijous 19 a les 21 h. Concurs en què alumnes d’alt nivell de diversos països competiran davant del públic de Mataró, que tindrà la possibilitat de votar i escollir el guanyador/a.

MATARó. PASSEIG DE PAU CLARIS Gessamí Boada. Diumenge 1 a les 12 h. Vermut musical. La música presentarà el seu primer treball discogràfic, White Flowers. Cançons que flueixen entre el pop i el jazz, plenes de sensibilitat i calidesa. MATARó. CA L’ARENAS El mar bategant. Diumenge 1 a les 19.30 h. Concert del Cor Ciutat de Mataró en record de l’artista Jaume Arenas, amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement. MATARó. PLAçA DE CAN XAMMAR Caseta. Diumenge 8 a les 22 h. Concert de pop. Dins el cicle Camí de Santes. MATARó. PARC DE CRÉTEIL Vermut musical amb la Big Band de l’EMMM. Diumenge 8 a les 12 h. Presentació del repertori treballat durant tot el curs, un passeig musical pels anys 40 i 70. MATARó. FOMENT MATARONÍ Ball de màscares. Diumenge 8 a les 18 h. Selecció de danses del Renaixement i el barroc a càrrec de l’Orquestra del Reial Cercle Artístic de Barcelona. 17 €. MATARó. CA L’ARENAS Vull les olives. Dijous 12 a les 19.30 h. Dolo Beltran recita i canta. Anna Carné, per la seva banda, hi posa la banda sonora. Un recital inusual, insospitat, prosaic, poètic, desenfadat i auster alhora. Dins el Festival Poesia I +. MATARó. PATI DE LA RESIDÈNCIA MATARó. SANT JOSEP Miquel Serra. Dijous 12 a les 21 h. Un concert íntim amb un dels tresors del folk mallorquí. La seva música és un catàleg de meravelles i de llum, de costumismes i de petites espurnes inesperades. Dins el Poesia I +. MATARó. PLAçA DE CAN XAMMAR XY. Diumenge 15 a les 22 h. Concert dins el cicle Camí de Santes. MATARó. ESGLÉSIA DE SANT JOSEP Concert de música clàssica i tradicional. Divendres 20 a les 19 h. Concert d’estiu dels Catatxecs, amb un programa de música clàssica, txeca i tradicional catalana. MATARó. PLAçA DE SANTA ANNA Koers + Doctor Prats + Bipolar. Divendres 20 a les 23.30 h. Koers és el grup nacional de reggae amb més projecció del moment. Doctor Prats presenten nou disc, Venim de lluny. Bipolar és un duet de discjòqueis.


LOS TOREROS MUERTOS

ELS AMICS DE LES ARTS

EL MASNOu. PLATJA D’OCATA Dissabte 21 a les 24 h. Concert de la mítica banda Rock&Risas&Pop de la Movida Madrileña, liderada per Pablo Carbonell. Dins del Festival Ple de Riure.

MATARÓ. PARC CENTRAL Dijous 26 a les 23 h. Els Amics de les Arts són un dels projectes més sòlids de l’escena del pop-rock català. Actualment estan fent la gira de presentació del seu últim disc, Un estrany poder.

MATARó. ESCENARI PLATJA DEL VARADOR Concerts Dissantes. Dissabte 21 a les 21 h. Concert de Suu (pop, el reggae, ska), Germà Negre (folk d’aire festiu), Txarango (música festiva), Mataró Rumba All Stars (rumba), Dj’s Pawesome & Kieb.

MATARó. PLAçA DE SANTA ANNA Tixin’ Pixin’ + Clotildes + La Xana + DJ Hochi + DJ Lo Puto Cat. Dissabte 28 a les 22 h. Tixin’ Pixin’ és jove grup de trap català. A continuació Clotildes ens faran ballar amb les seves versions. Amb moltes ganes de festa arribarà La Xana i la seva música dance.

MATARó. PLAçA DEL PALAU Joan Lorente. Dissabte 21 a les 21.30 h. El cantautor mataroní presenta el seu primer disc en solitari, Punt de partida. MATARó. FOMENT MATARONÍ Orquestra de Mataró. Diumenge 22 a les 19 h. MATARó. PASSEIG DEL CALLAO GospelSons. Dimarts 24 a les 20 h. El grup de gòspel mataroní oferirà una actuació vora el mar. MATARó. PATI DE LES CAPUTXINES Gounod, 200 anys. Dijous 26 a les 19.30 h. El Cor Madrigalista de Mataró oferirà un concert dedicat especialment a Charles Gounod en el 200 aniversari del seu naixement. MATARó. PATI DE LA RESIDÈNCIA SANT JOSEP Criatures. Dijous 26 a les 12 h. Un concert ple de la calidesa de les sonoritats mediterrànies. El so transformat de la gralla i l’acordió diatònic d’aquest duet ens portarà a un passeig musical per la música d’arrel MATARó. PATI DE LES ESMANDIES Nara. Dijous 26 a les 12 h. Trio de piano, baix i bateria que ens encisarà amb la seva música basada en el jazz amb pinzellades de folk, música mediterrània i música clàssica. MATARó. PLAçA DE LA MURALLA Sardanes. Dijous 26 a les 22 h. Amb la Cobla Contemporània. MATARó. CARRER D’EN PUJOL Sardanes. Divendres 27 a les 12 h. A càrrec de la Cobla Ciutat de Granollers. MATARó. PATI DE LA RESIDÈNCIA SANT JOSEP Sardanes. Dissabte 28 a les 19.15 h. Amb La Principal de la Bisbal.

MATARó. PATI DEL CAFÈ NOU Menaix a Banda. Diumenge 29 a les 21 h. L’Agrupació Musical del Maresme oferirà un concert amb el trio Menaix a Truà, fent contrastar els instruments de vent amb les cançons del grup.

PINEDA DE MAR. VILLAGE D’ARTS D’ESTIU Pastora Soler. Dissabte 21 a les 22 h. La cantant sevillana Pastora Soler, una de les veus més populars del país, torna als escenaris dos anys més tard amb el seu nou disc La Calma. Dins l’Arts d’estiu.

PINEDA DE MAR. VILLAGE D’ARTS D’ESTIU Pasión Vega. Dissabte 28 a les 22 h. Pasión Vega torna als escenaris per a presentar la seva nova aventura musical, 40 Quilates. Dins l’Arts d’estiu. PREMIÀ DE DALT. CAN CLARAMUNT Haydn: Concert per a viloncel. Dissabte 28 a les 22 h. A càrrec de l’ Orquestra de Cambra Catalana. Dins del 41è Festival de Música del Maresme. PREMIÀ DE MAR. PATRONAT TEATRE Barca de Mitjana. Divendres 6 a les 19 h. Concert especial amb motiu de la presentació del 10è disc d’aquest grup d’havaneres, titulat Enyorança. PREMIÀ DE MAR. TEATRE L’AMISTAT Premia Jazz orquestra & Big Band l’Oriol. Dissabte 7 a les 19 h. PREMIÀ DE MAR. RECINTE LA LIó Barca de Mitjana. Diumenge 8 a 20 h. Havaneres i cremat per a tothom. PREMIÀ MAR. PLAçA AJUNTAMENT Sardanes. Divendres 13 a les 22 h: Cobla Premià. Divendres 20 a les 22 h: Cobla Marinada. Divendres 27 a les 22 h: Cobla Sant Jordi.

ROSARIO

KEPA JUNKERA

ANASTACIA

MATARÓ. PLATJA DEL VARADOR. Divendres 27 a les 23.30 h. La cantant portarà el seu duende a Mataró. El mestissatge que porta a la sang, la seva peculiar barreja de pop, flamenc, rumba i ritmes llatins i el potencial del seu directe garanteixen una experiència única.

MATARÓ. PATI DEL CAFÈ NOu. Dissabte 28 a les 21 h. El músic i intèrpret basc de música tradicional, amb més de 30 anys de trajectòria, presenta el seu nou treball, Fok, que aquest any ha rebut el Premi Enderrock de la crítica al millor disc de folk.

PINEDA MAR. ARTS D’ESTIu. Dimarts 24 a les 22 h. Anastacia, la popular cantant de pop nord-americana que va iniciar la seva carrera l’any 2000, farà el seu únic concert a Espanya a Pineda de Mar. Dins l’Arts d’estiu.

XXXIII JAZZ EN LA NIT DE PREMIÀ DE DALT

Antonio Serrano. Jardins de Can Figueres. Divendres 6 a les 22 h. Presenta Tootsology. Antonio Serrano oferirà un tribut al seu ídol, el desaparegut mestre Toots Thielemans. The Gramophone Allstars Big Band. Jardins de Can Figueres. Divendres 13 a les 22 h. Presentaran el seu nou disc, Maraca Soul, on afegeixen nous colors com el boogaloo o el calypso a la seva fórmula. A contra blues feat. Lluís Coloma. Jardins de Can Figueres. Divendres 20 a les 22 h.A Contra Blues és sens dubte una de les millors bandes del panorama europeu actual. Aurora. Jardins de Can Figueres. Divendres 27 a les 22 h. Aurora reuneix un grup de talents sorgits de l’Escola Superior del Taller de Músics, liderat pel jove cantaor Pere Martínez.

MUSICAB. FESTIVAL DE MÚSICA DE CABRILS Big Bang Jazz Maresme & Tha Hanfris Quartet. Plaça de l’Església Divendres 6 a les 21.30 h. Concert inaugural. Gratuït. Juan Zelada. Parc Anselm Clavé. Divendres 20 a les 18.30 h. Gratuït. Presenta Be Somebody, que destil·la composicions clàssiques de soul, blues i funk. Pau Vallvé + Mishima. Can Barba. Divendres 20 a les 22 h. Missima ésun grup de música pop, amb influència de la cançó d’autor. Concert Tututs! Parc Anselm Clavé. Dissabte 21 a les 12 h. Gratuït. David Planas i la Cobla Bisbal Jove volen apropar la cobla i la seva música a tot el públic de la família. Shirley Davis & The Silverbacks. Parc Anselm Clavé. Dissabte 21 a les 18.30 h. Gratuït. Paquito D’Rivera + Guillermo Calliero Sextet. Can Barba. Dissabte 21 a les 22 h. El cubà Paquito D’Rivera és un dels músics més genials de la historia del Jazz. El tango, el candombe, la samba, la chacarera i la salsa són alguns dels ritmes de Guillermo Calliero Sextet. Concert Xics’N’Roll Band. Parc Anselm Clavé. Diumenge 22 a les 12 h. Gratuït. El petit de Cal Eril. Parc Anselm Clavé. Diumenge 22 a les 18.30 h. Gratuït. Presenta un nou disc, “∆”. Orquestra Simfònica Sant Cugat. Can Barba. Diumenge 22 a les 22 h. Amb Josep Fadó, tenor i Josep Ferré, director.

SANT VICENç DE MONTALT. ESGLÉSIA Concert de l’Orfeó. Dissabte 7 a les 21.30 h. SANT VICENç DE MONTALT. CENTRE CÍVIC Havaneres amb el Grup Xarxa. Diumenge 8 a les 19 h. VILASSAR DE DALT. SORLI EMOCIONS Aire. Dissabte 7 a les 22 h. Flamenc & jazz ètnic. VILASSAR DE DALT. SORLI EMOCIONS Tori Sparks. Dissabte 14 a les 22 h. Rock & blues. VILASSAR DE DALT. TEATRE DE LA MASSA Salvador Pané. Dissabte 21 a les 21 h. Concert de piano de cua. VILASSAR DE DALT. SORLI EMOCIONS Alma de Boquerón. Dissabte 21 a les 22 h. Rumba catalana. VILASSAR DE DALT. SORLI EMOCIONS Idea Música. Dissabte 28 a les 22 h. Rock català. VILASSAR DE MAR. PLAçA DE L’AJUNTAMENT Sardanes. Dijous 5 a les 22 h: Cobla Marinada. Dijous 12 a les 22 h: Cobla Lluïsos de Taradell. Dijous 19 a les 22 h: Principal del Llobregat. VILASSAR DE MAR. CAN BISA Alex Alguacil. Piano. Dissabte 7 a les 19.30 h. Obres de Liszt, Rachmaninov, Prokofiev, Mompou, Montsalvatge i Granados. Dins el XXVIIè Cicle de Concerts Rosa Sabater. VILASSAR DE MAR. CAN BISA Accademia di Luccia. Dissabte 14 a les 19.30 h. Trio de corda que interpretaran obres de Bach, Cervelló i Shubert. Dins el XXVIIè Cicle de Concerts Rosa Sabater. VILASSAR DE MAR. CAN BISA Fortuna d’un Gran Tempo. Dissabte 21 a les 19.30 h. Música i poesia a les corts de Nàpols i Màntua. Dins el XXVIIè Cicle de Concerts Rosa Sabater. tribuna Maresme 35


XERRADES I ACTIVITATS LITERÀRIES LA MAR I EL CINEMA VILASSAR DE MAR. BIBLIOTECA Dins el cicle de la XV Universitat de Mar i Ultramar.

PER QUÈ SER FEMINISTA AVUI?

LLENGUA, ESTAT I NACIÓ

PREMIÀ DE DALT. SC SANT JAuME Dimecres 4 a les 19.30 h. Conferència sobre el feminisme i la igualtat avui en dia a càrrec de Gabriela Serra.

PREMIÀ DE MAR. BIBLIOTECA MARTÍ ROSSELLÓ Divendres 6 a les 19 h. Conferència a càrrec del sociòleg i diputat al Parlament de Catalunya per la CUP, Carles Riera.

ALELLA. CAN MANYÉ Deu anys amb Can Manyé. Diumenge 1 a les 12h. Acció/poesia visual culinària amb David Ymbernon, artista visual.

MATARó. BIBLIOTECA POMPEU FABRA Vens a la tertúlia? Dimecres 4 a les 19 h. Trobada amb el traductor literari Albert Nolla, per parlar de llibres japonesos. Activitat moderada per l’escriptor Toni Sala.

ARENYS DE MAR. ATENEU ARENYENC Presentació llibre. Dijous 5 a les 20 h. Marginalias. Cartapacio de geometrias anímicas a càrrec de Vicente Moga (textos i poemes), Pere Planells (obra visual), Betlem Planells (disseny gràfic i audiovisuals) i Ferran Sayerza (música dels audiovisuals). ARENYS DE MAR. BIBLIOTECA Presentació llibre. Divendres 13 a les 19 h. Unos papeles olvidados, de Juan Carlos Giménez-Salinas. ARENYS DE MUNT. RESTAURANT L’ERA Presentació llibre. Dimecres 4 a les 19 h. La dona que no sabia plorar, de Gaspar Hernàndez. CABRERA DE MAR. BIBLIOTECA ILTURO Contes per a adults. Dijous 12 a les 20 h. Las travesuras de Eros, relats “picants” a càrrec de Sandra Rossi. CABRERA DE MAR. BIBLIOTECA ILTURO Quatre llunes. Dimecres 18 a les 19 h. Recital a càrrec de Montse Assens, Maria Català, Emília Illamola i Núria López. Quatre escriptores amb quatre estils diferents però amb un denominador comú, El Maresme. CABRILS. BIBLIOTECA Avui parlo de mi. Divendres 6 a les 19:30h. Acte commemoratiu de l’Any Manuel Pedrolo. MATARó. PLAçA DE CAN XAMMAR Jam de poesia: Perifèric Poetry Outdoors + micro obert. Diumenge 1 a les 21 h. Dins el cicle Camí de Santes. MATARó. CAN PALAUET Presentació publicació. Dimarts 3 a les 19 h. Dòlmens i menhirs entre La Tordera i El Besòs. El grup megalític del Maresme i el Baix Vallès. 36 tribuna Maresme

MATARó. ARXIU COMARCAL DEL MARESME Presentació llibre. Dijous 5 a les 18.30 h. Els Vallmajor de Dosrius, una nissaga entre l’edat mitjana i l’època contemporània. Monografia històrica sobre una família notable del Dosrius de l’època medieval i moderna que va enfrontar-se als feudals de Castelldosrius. Els autors són Alexandra Capdevila, Enric Subiñà i Josep Ramis. MATARó. BIBLIOTECA POMPEU FABRA Romança 3.0 del drac negre. Dijous 5 a les 20.30 h. Una història satírica sobre l’actualitat explicada en vers com es feia a l’edat mitjana. A càrrec de Rapsodes de l’Havana. MATARó. DÒRIA LLIBRES Presentació llibre. Dilluns 9 a les 19.30 h. Camí Ral de Pilar GonzálezAgàpito. MATARó. BUC DE LLIBRES Presentació llibre. Dijous 12 a les 19.30 h. Inquisició i decadència amb l’autor, Jordi Bilbeny. MATARó. BIBLIOTECA POMPEU FABRA El bon ciutadà. Dijous 12 a les 20.30 h. Un muntatge escènic que esdevé un homenatge a un dels escriptors més destacats i prolífics de la literatura catalana del segle XX, Manuel de Pedrolo. A càrrec de TeclaSmit Teatre. MATARó. BIBLIOTECA POMPEU FABRA Nit de contes eròtics. Dijous 19 a les 21.30 h. Contes plens de desig, de sensualitat, d’erotisme i també d’amor i de desamor que trobarem a Las travesuras de Eros, a càrrec de Sandra Rossi i Intercanvi de parelles i altres contes, a càrrec d’Assumpta Mercader i Núria Robert.

Quan els herois viatgen per mar. una aproximació a les pel·lícules de tema marítim. Dijous 5 a les 19 h. Xerrada a càrrec de Joan Sol. La mar com a fons d’inspiració i treball vista per un director de cinema i un capità. Dijous 12 a les 19 h. Xerrada a càrrec de Ferran Llagostera i Francesc Lleal. Thalassa, un programa que dignificà la mar. Dijous 19 a les 19 h.

PoESIA I+

FESTIVAL D’ESTIU FUNDACIó PALAU Dijous 5 de juliol. El festival arrenca amb un programa triple al voltant del piano: Jordi Oriol, Míriam Cano i Maria Coma (Canet de Mar / Escola de Teixits de Punt). Divendres 6 de juliol. Biel Mesquida i Vicenç Altaió seran els encarregats d’obrir la nit i donar pasa Miquel Barceló, que protagonitzarà amb Pascal Comelade una acció molt especial al parc de Can Muntanyà (Caldes d’Estrac / Parc Can Muntanyà). Dissabte 7 de juliol. Els jardins del Museu-Arxiu de Can Caralt acolliran el muntatge Teoria dels colors, Peru Saizprez i el concert de Germà Aire (Sant Andreu de Llavaneres). Diumenge 8 de juliol. Ens endinsarem en el bosc per escoltar Jaume C. Pons Alorda i Xarim Aresté amb la seva banda (Canyamars / Pou de Glaç). Dimarts 10 de juliol. Aquest any el festival inicia una nova collaboració amb els Espais de Poesia d’Alella per descobrir els mots del paisatge de vinyes salades que miren el mar amb Silvie Rothkovic i Miquel Àngel Marín. (Alella) Dimecres 11 de juliol. Clara Peya alliberarà tota la seva energia amb Magalí Sare. ( Arenys de Mar / Teatre Principal). Dijous 12 de juliol. S’estrenen dues noves ubicacions a Mataró: al pati de Ca l’Arenas, on Dolo Beltrán i Anna Carné ens guiaran per una ruta poètica ben especial, i al pati de Sant Josep serà Miquel Serra qui ens canti a tocar abans que l’espectacle Palau6 faci esclatar el món creatiu de Palau i Fabre. (Mataró). Divendres 13 de juliol. Inaugurarem l’exposició Generació Horiginal i posteriorment actuaran Maria Sevilla i Joan Martínez i Ovidi4. (Caldes d’Estrac / Fundació Palau). Dissabte 14 de juliol. Presentem un vídeo homenatge a Antoni Artigues i David Castillo i Maria Cabrera ens endinsaran en la poesia de Palau i Fabre. La Nit de Poetes, l’acte central del festival -ideat pel seu fundador-, presenta enguany un trio de luxe ben divers: Dolors Miquel, Albert Roig i Blancallum Vidal. Tancarà la nit un espectacle especial i en solitari d’Enric Montefusco. (Caldes d’Estrac / Fund. Palau). Diumenge 15 de juliol. Cloenda del festival serà una bona traca còsmica: Josep Pedrals i Gerard Valverde, Miriam Reyes i el pop metafísic de Ferran Palau i El Petit de Cal Eril. (Caldes d’Estrac)

LLEGENDES DE LA SERRALADA LITORAL VILASSAR DE DALT. BIBLIOTECA Divendres 6 a les 18.30 h. Xerrada a càrrec del responsable del centre de documentació del Parc de la Serralada Litoral.

PREMIÀ DE DALT. SALA DE L’ORFEó Presentació llibre. Divendres 6 a les 19.30 h. Petjades de Mar i Sal de Sara Montesinos.

PREMIÀ DE MAR. MUSEU ESTAMPACIó Expressionisme abstracte i segones avantguardes. Diumenge 1 a les 12 h. Descobriu un fenomen clau en la història de l’art contemporani i com es relaciona amb l’obra d’en Paulí Josa, protagonista de l’exposició temporal al Museu. PREMIÀ DE MAR. BIBLIOTECA Lectures en veu alta. Dimarts 3 a les 12.15 h. A càrrec de Maribel del Molino PREMIÀ DE MAR. BIBLIOTECA Presentació llibre. Dijous 5 a les 19 h. L’Etern retorn d’Asmaa Aouattah. VILASSAR DE DALT. BIBLIOTECA El futur dels sistemes naturals del Maresme. Dissabte 7 a les 9.30 h. Jornades en homenatge a Salvador Grau i Tort que va tenir un paper fonamental en la defensa i coneixement del medi natural de Catalunya i del Maresme. Inscripció: catamassociacio@gmail.com. VILASSAR DE DALT. FORNS ROMANS XII Vetllada Poètico-musical. Divendres 13 a les 22 h. VILASSAR DE DALT. BIBLIOTECA Contes eròtics. Divendres 20 a les 20 h. Las travesuras de Eros a càrrec de Sandra Rossi. VILASSAR DE DALT. BIBLIOTECA Omplo el tinter amb canyella. Dissabte 21 a les 19 h. Recital de Salvador Pané. VILASSAR DE MAR. CAN BISA Presentació llibre. Dijous 12 a les 19.30 h. Autenticidad de Fran Chuan. Presentarà l’acte Pere Almera. Amb un tastet musical a càrrec de Pau Jover i Enric Neddermann. VILASSAR DE MAR. BIBLIOTECA Lectura dramatitzada amb motiu de l’Any Pedrolo. Divendres 13 a les 19 h. Avui parlo de mi, a càrrec d’EscenaApart.


SORTIDES I VISITES ALELLA. Rotonda del Bosquet Passejada-recital per la Vall de Rials. Dimarts 10 a les 19h. La vall de Rials i les vinyes d’Alella són l’entorn on celebrarem el nou vincle entre Espais de Poesia d’Alella i el Poesia i +. La veu de Silvie Rothkovic i el clarinet del músic Miquel Àngel Marín es troben per oferir-nos un recital en què el vers i la sonoritat formaran part d’un paisatge de vinyes salades.

EL MASNOU. Casa de Cultura El Masnou sota les bombes. Diumenge 15 a les 11 h. Itinerari cultural pels escenaris dels bombardejos i la Guerra Civil al Masnou.

ARENYS DE MUNT Caminada a la fresca amb Gaspar Casals. Dimecres 11 a les 19 h: Collsacreu · Cal Paraire · Can Vives de la Cortada · Collsacreu. Dimecres 18 a les 19 h: Plaça de l’Església · El Corral · Turó de la Vilanegra · El Pollastre · La Teixonera · Torrent d’en Puig · Plaça de l’Església. Dimecres 25 a les 19 h: Collsacreu · La Casa Nova · Fonts de la Figuerassa i del Perdigot · El Pi de Buac · La Casa Nova · Collsacreu.

MATARÓ. CASA COLL I REGÀS Casa Coll i Regàs. Dijous 5, 12, 19 i 26 a les 12 h. Divendres 6, 13 i 20 a les 18 h. Dissabtes 7, 14, 21 i 28 a les 18 h. Diumenges 8, 15, 22 i 29 a les 12 h.

CABRERA DE MAR. Punt d’informació Font Picant Ruta teatralitzada al Castell de Burriac. Diumenge 1 a les 11 h. Calça’t les botes i vine a conèixer la història i llegendes del Castell de Burriac de manera lúdica i molt divertida! CABRERA DE MAR. Can Bartomeu Memòries líquides. Veus dels safareigs. Diumenge 22 a les 12 h. Itinerari cultural de la nostra història a càrrec de l’escriptora i periodista Rosa Vendrell. Un homenatge i un record a les feines de rentar la roba de les nostres àvies als safareigs. Comptarem amb testimonis, acompanyat d’una exposició d’objectes relacionats i lectures en veu alta. EL MASNOU. Plaça d’Ocata Visita a la Mina d’Aigua del Masnou. Diumenge 8 a les 11 I 12 h. Us convidem a submergir·vos sota terra per descobrir un tram de les mines d’aigua Cresta i Malet, que formen part d’un laberint de galeries de 27 km.

EL MASNOU. Plaça de l’Església El Masnou, terra de mar. Diumenge 22 a les 11 h i dissabte 28 a les 11 h (en francès). Itinerari pels equipaments culturals més emblemàtics de la vila del Masnou.

MATARÓ. BASÍLICA DE SANTA MARIA Visita guiada a l’orgue monumental. Divendres 6 a les 13 i 18 h. Visites a l’orgue més gran de Catalunya tant pel nombre de tubs com per l’extensió dels teclats, a càrrec de l’organista Raúl Prieto. MATARÓ. BASÍLICA DE SANTA MARIA Conjunt barroc dels Dolors. Dissabtes 7, 14, 21 i 28 a les 11 i 19 h. La visita, de 90 minuts, permet descobrir la capella, la sagristia, la Sala de Juntes i el cor del conjunt barroc mataroní. www.santamariamataro.org MATARÓ. AJUNTAMENT Ruta Puig i Cadafalch. Mataró · Argentona. Dissabte 7 a les 10 h. Ruta guiada a diversos edificis modernistes que l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch va construir a la seva ciutat, Mataró, i a la població veïna d’Argentona. MATARÓ. VIL·LA ROMANA DE TORRE LLAUDER Vil·la romana de Torre Llauder. Dissabtes 7, 14, 21 i 28 a les 19 h. Visita guiada al jaciment arqueològic. Veurem com era la vil·la romana que s’ha conservat i passejarem per les dependències decorades amb esplèndids mosaics de colors, els banys i els dos peristils o patis.

MATARÓ. ERMITA DE SANT SIMÓ Ruta del mar. Diumenge 8 a les 19 h. Ruta que permet descobrir la vinculació de Mataró amb el mar: la seva història marítima i naviliera i l’entorn natural de la costa.

EL RAÏM INQUIET Alella. Celler Alta Alella Mirgin. Diumenge 1 a les 11h. Transformem la visita al celler en una experiència teatral i familiar. Teatralització del conte infantil El Raïm Inquiet d’Elisenda Guiu. La visita finalitza al Centre d’Enoturisme on els pares tastaran vins i els més petits de la casa podran gaudir d’un tast comparatiu de mostos.

EL VAIXELL SANTA EULÀLIA MATARÓ. PORT . Dimecres 18 a partir de les 17 h. Dijous 19 tot el dia. Visites guiades i activitats per celebrar el centenari del pailebot Santa Eulàlia, un dels velers més antics en actiu a la Mediterrània.

SALT DEL CABRIT (OSONA) SANT VICENÇ. PK C/ GINESTA. Diumenge 1 de Juliol. Podrem gaudir d’aquest espectacular salt, enclavat en un gorg circular i on descobrirem una visita inèdita de l’embassament de Sau. montaltrek.org

NIT DE RATPENATS Vallromanes. C. Cultural. Dissabte 7 a les 20 h. Passejades pel Parc de la Serralada Litoral. Dins la Nit Europea dels Ratpenats, que inclou tallers per a tota la família i una passejada per localitzar ratpenats.

MATARÓ. CA L’ARENAS Un tast d’art a Ca l’Arenas. Dissabte 14 a les 18 h. Us proposem un recorregut per conèixer l’arquitectura de la casa, la figura de l’artista i la col·lecció d’art que s’hi conserva i exhibeix. MATARÓ. NAU GAUDÍ El Modernisme a Mataró. Dissabte 14 a les 18 h. Ruta urbana pels edificis més significatius del Modernisme mataroní en una síntesi històrica de l’època i amb referències biogràfiques dels principals arquitectes del moment. MATARÓ. NAU GAUDÍ Vapors, fàbriques i cooperatives del Mataró industrial. Diumenge 15 a les 18 h. Ruta pel patrimoni històric que va fer possible la gran transformació econòmica, social i urbanística de la ciutat durant els segles XIX i XX. PREMIÀ DE DALT. SC Sant Jaume Vall de la riera d’Arbúcies. Dissabte 14 a les 8 h. Recorregut circular. ST VICENÇ MONTALT. PK C/ GINESTA 12 Fonts de la Riera Major (Viladrau). Diumenge 15 de Juliol. Sortida on descobrirem tot el rosari de magnífiques fonts de la vessants est del Matagalls i de les fagedes que ens acompanyaran tot el camí. Coordina: Joan Pallàs( 660419475). montaltrek.org VILASSAR DALT. Creu Can Boquet Nits sota els estels a Vilassar de Dalt. Dissabte 14 a les 20.30 h. Passejada pel Parc de la Serralada Litoral. Passejarem sota la màgica nit per poder observar els estels i escoltar les històries que s’amaguen darrera de les seves formacions. p.slitoral@diba.cat

Tribuna Maresme 37


EXPOSICIONS ARENYS DE MAR. C.C.Calisay Moments de llum. Del 6 al 29 de juliol. Aquarel·les i dibuixos de Joan Castellà. CABRERA DE MAR. Biblioteca Ilturo Pompeu Fabra. Una llengua completa. Del 2 al 12 de juliol. Aquesta mostra té per objectiu difondre la figura i l’obra de Fabra amb motiu dels 150 anys del seu naixement i 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana. EL MASNOU. Casa de Cultura Anem a la platja! Del 20 a lesal 9 de setembre. Aquesta mostra aplega imatges històriques dels arxius municipals i fons de col·leccions dels museus que formen part de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana. EL MASNOU. Espai Casinet La Mar. Del 20 de juliol al 12 d’agost. Exposició col·lectiva organitzada per Grupd’art.cat. MATARÓ. MUSEU DE MATARÓ Iluro, ciutat romana + Mataró, ciutat mediterrània. Dues exposicions permanents sobre la història de la ciutat. Visita comentada: Dissabte 7 a les 18 h. MATARÓ. CA L’ARENAS Les Santes al mar + Jaume Arenas i Clavell. Colors d’aigua. Del 13 a lesal 14 d’octubre. Amb motiu del centenari del naixement del pintor Jaume Arenas tindrem una exposició que ens aproxima a la seva faceta d’aquarel·lista i una altra a l’entorn de la seva peça escultòrica de les Santes, que enguany s’ha restituït i es tornarà a submergir al mar el divendres 20 a lesa les 9 h a bord del vaixell Santa Eulàlia. MATARÓ. CAN MARFÀ Mataró, capital del gènere de punt. Dissabtes 21 a les 18 h: Visita comentada. MATARÓ. CAN MARFÀ Íntim Santes. Del 18 de juliol al 16 de setembre. Projecte de la fotògrafa Anna Aluart sobre Les Santes, Festa Major de Mataró. L’exposició se centra en les persones que fan possible la festa tal com la vivim. MATARÓ. RESERVA D’ARQUEOLOGIA VALLVERIC Un cos exaltat governa una ment residual. Diumenge 8 a les 12 h. Performance artística a càrrec d’Eulàlia Rovira. El seu treball parteix d’una recerca meticulosa i curiosa sobre els materials, les formes i les arquitectures en relació amb els significats i les paraules que els designen. MATARÓ. CAN PALAUET Anima[t]. Fins al 15 de juliol. Pel·lícules animades a càrrec dels alumnes de 6è de primària de l’Escola Montserrat Solà. 38 Tribuna Maresme

MATARÓ. CAN PALAUET El 85 % de la matèria. Fins al 29 de juliol. Exposició dels projectes de vuit artistes que han partit de la historia d’un préssec trobat al Monestir de Sant Cugat. A cura de Caterina Almirall. Dissabte 7 a les 19 h: Visita comentada i taller familiar a càrrec de Cori Mercader. MATARÓ. NAU GAUDÍ Col·lecció Bassat. Escultures 19111989. Fins al 28 d’octubre. Mostra de 90 escultures que recull vuit dècades d’art contemporani. Diumenge 1 a les 12 h: Visita guiada. MATARÓ. BIBLIOTECA POMPEU FABRA Ocellam. Fins al 7 de juliol. Un homenatge literari als ocells, apreciarem com són capaços de generar art. MATARÓ. BIBLIOTECA POMPEU FABRA Mostra dels Llibres Gegants de la Ciutat de Mataró. Del 2 al 14 de juliol. Per Sant Jordi és tradició que artistes de la ciutat il·lustrin les aventures que els expliquen els nens i les nenes de Mataró. El recull d’aquests contes és el Llibre Gegant, i aquí en trobareu una mostra. MATARÓ. BIBLIOTECA ANTONI COMAS Puig i Cadafalch vist per Ramon Manent. Del 6 a lesal 15 de setembre. Ramon Manent, fotògraf mataroní especialitzat en fotografia d’art i arquitectura, ofereix amb aquesta mostra la seva particular visió de l’obra de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch. MATARÓ. ATENEU FUNDACIÓ ILURO Colita, perquè sí! Fins al 29 de juliol. Colita, sobrenom d’Isabel Steva Hernández, és un dels referents indiscutibles de la fotografia catalana contemporània. MATARÓ. CASAL L’ALIANÇA Joan Solà. Homenatges. Fins al 15 de juliol. Exposició de pirogravats i escultures en diversos materials de l’artista mataroní. MATARÓ. Ateneu Fundació Iluro IX Certamen de les Arts dels Casals de la Gent Gran. Del 3 al 22 de juliol. Exposició dels treballs realitzats als casals de gent gran. MATARÓ. LA DESTIL·LERIA Ricard, Ivan i Thierry Jordà. Contradiccions. Fins al 12 de juliol. Mostra de les inquietuds i creació artística que han compartit els artistes. MATARÓ. LA DESTIL·LERIA Seny i rauxa a Les Santes. Del 21 a lesal 20 de setembre. Mostra col· lectiva a l’entorn de la Festa Major de Mataró. Enguany s’ha convidat a participar-hi a tots els artistes que han col·laborat amb La Destil·leria.

MATARÓ. COL·LEGI APARELLADORS Francisco Cabanillas. De l’ofici a l’art. Del 6 al 29 de juliol. Obra recent de l’artista.

FIRA ARGILLÀ ARGENTONA Ceràmica tradicional i creativa actual de Romania. Saló de Pedra. Del 6 al 8 de juliol. Romania és el país convidat de la Fira. Dissenys i Ceràmica 3D. Casa Gòtica. Del 6 al 22 de juliol. Mostra que ens permet veure les possibilitats que ens brinda la impressió 3D ceràmica. Protopenedès ha produït una sèrie de peces pròpies i de diferents dissenyadors on es poden observar diferents implementacions, resultats, materials i tecnologies Enric Mestre: Ceràmiques. Museu del Càntir. Del 6 de juliol al 9 de setembre. Obra ceràmica del pintor i escultor valencià Enric Mestre (Alboraia, 1936) que compta amb una llarga trajectòria i un notable reconeixement, nacional i internacional.

MATARÓ DEMPEUS MATARÓ. ATENEU FUNDACIÓ ILURO. Fins al 22 juliol. Nou mesos després de l’1 -O, un grup de fotògrafs mataronins mostren la seva mirada en imatges dels actes i mobilitzacions en resposta als esdeveniments viscuts al nostre país.

PALAU MIRA PICASSO MATARÓ. CAN SERRA. Fins al 9 de setembre. Mostra de fotografies i documents de la feina de recerca que va dur a terme Josep Palau i Fabre sobre Pablo Picasso i que revelen l’amistat entre poeta i artista.

LA COL·LECCIÓ D’ART IBÈRIC PREMIÀ DE DALT. Museu de Premià de Dalt. Fins al 21 de juliol. Exposició de les peces de Pere Duran Farell (19211999), pioner de l’arqueologia de Catalunya.

PaULÍ JOSA MUSEU D’ESTAMPACIÓ DE PREMIÀ DE MAR. Fins el de 29 juliol. Paisatges i esferes, Exposició de l’obra plàstica de Paulí Josa, artista expressionista maresmenc. Visites guiades: Dissabte 7 i diumenges 15 i 22 a les 12 h.

MATARÓ. LES ESMANDIES VI Mostra de Gegants i Cultura Popular de Mataró. De l’11 al 21 de juliol. Gegants, capgrossos i figures de multitud d’entitats i associacions de Mataró. Cada dia a partir de les 18 h hi haurà activitats i actuacions al pati de Les Esmandies. MATARÓ. C.CÍVIC ESPAI GATASSA Tres tombs i detalls. Fins al 4 de juliol. Homenatge a les festes tradicionals de la ciutat, d’Isabel Ruiz, pintora de l’Associació Sant Lluc MATARÓ. C.CÍVIC ESPAI GATASSA Exposició col·lectiva de pintura. Del 5 al 20 de juliol. Mostra de pintures i dibuixos artístics del taller de pintura de l’Associació de Veïns de Via Europa - Nou Parc Central. PREMIÀ DE DALT. Biblioteca Carles Sánchez. Durant tot el mes. Exposició de fotografies. PREMIÀ DE MAR. Biblioteca Pop-up Conte o joguina, tot és divertit. Del 2 de juliol al 4 de setembre. Els llibres mòbils o popup ja existien durant el segle XIII. Ha estat però a finals del XIX i tot el XX que han adquirit la seva màxima difusió. Mostra de la col·lecció del Museu Cal Tit, de Vilassar de Mar.

SanT VICENÇ de MONTALT. Casal de Cultura Un tastet de Sant Vicenç 2018. Del 6 al 22 de juliol. Exposició de fotografies. TEIÀ. BIBLIOTECA S’ha escrit un crim. Fins al 9 de juliol. Trobem tot d’històries on es plantegen casos misteriosos, es coneixen detectius de tota mena, o bé es descobreixen els culpables o els innocents de cada cas TEIÀ. BIBLIOTECA Arran del camí Ral, de Barcelona a Arenys de Mar (1880-1920). Durant el mes de juliol. Exposició documental sobre el contingut del llibre Arran del camí Ral, de Barcelona a Arenys de Mar (1880-1920). VILASSAR DE MAR. Biblioteca Riure i conviure. Fins al 6 juliol. Amb fotografies de Simó Gràcia. VILASSAR DE MAR. Can Bisa LV Exposició Col·lectiva de VilassArt. Fins al 9 setembre. VILASSAR DE MAR. Museu Enric Monjo Poble, mar i pedres. Fins al 31 juliol. Exposició de Miquel Ortega. VILASSAR DE MAR. Biblioteca Pedrolo, més enllà dels límits. Del 9 al 27 juliol Comissariat per la Institució de les Lletres Catalanes.


ESPECTACLES ARENYS DE MAR. Pati del Xifré Òpera video-Mapping show. Diumenge 8 a les 23.15 h. A càrrec d’Universal Opera Show. Un espectacle inspirat en les més conegudes àries d´òpera, musicals i cançons de la lírica actual. ARENYS DE MAR. Teatre Principal Dido i Enees. Diumenge 15 a les 19 h. Una òpera de Henry Purcell a càrrec del grup Aposta d’òpera. CABRERA DE MAR. Biblioteca Ilturo Pompeu Fabra, jugada mestra. Divendres 6 a les 19 h. Monòleg a càrrec de l’actor Òscar Intente, dirigit per Maria P. Pla. CABRERA DE MAR. Biblioteca Ilturo Contes per a adults. Dijous 12 a les 20 h. Las travesuras de Eros, relats “picants” a càrrec de Sandra Rossi. CABRERA DE MAR. Can Bartomeu Ja t’ho deia jo. Dissabte 21 a les 22 h. Obra amb un contingut de 10 histories - esquetxos, de temes i situacions, divertides, picants, serioses i no tant, de la problemàtica dels homes, les dones i els nens del nostre temps.

CABRERA DE MAR. Plaça ’Església Norma. Divendres 13 a les 21 h. Òpera de Bellini. Vetllada d’òpera a la fresca. EL MASNOU. Ca n’Humet La follia: peixos, pomes i altres espècies verinoses. Dissabte 14 a les 20 h. Associació La Teatral. MATARÓ. CAN GASSOL Jojo. Dissabte 7 a les 20 h. Primer assaig obert del nou espectacle de la companyia Ytuquepintas, amb sorra, titelles i música. MATARÓ. PATI RESIDÈNCIA ST JOSEP Palau6. Dijous 12 a les 22 h. Un espectacle híbrid que barreja cinema a la fresca, cabaret en directe i poesia en escena, basat en Josep Palau i Fabre. Retrat cubista, un documental produït per Clack Audiovisual i la Fundació Palau. Dins el Festival Poesia I +. MATARÓ. BIBLIO. POMPEU FABRA Nit de contes eròtics. Dijous 19 a les 21.30 h. Contes plens de desig, de sensualitat, d’erotisme i també d’amor i de desamor que trobarem a Las travesuras de Eros, a càrrec de Sandra Rossi i Intercanvi de parelles i altres contes, a càrrec d’Assumpta Mercader i Núria Robert.

MATARÓ. Espai Familiar del Nou Parc Central Chicago. Dimecres 25 a les 18.30 h. Espectacle musical a càrrec de l’Aula de Teatre de Mataró i Origen Produccions.

PLE DE RIURE FESTIVAL DE TEATRE CÒMIC DEL MASNOU

MATARÓ. Espai Familiar del Nou Parc Central Koselig. Dimecres 25 a les 21 h. Espectacle de circ, teatre i molt d’humor. A càrrec de la Cia. Capicua.

Yee Haw! Plaça de Miquel Martí i Pol. Dimarts 17 a les 11 h. A càrrec de La Banda de Otro. Manneken’s Piss. Plaça de Ramón y Cajal. Dimecres 18 a les 19 h. A càrrec de Campi qui Pugui Produccions. Motosikai. Plaça de Marcel· lina de Monteys. Dijous 19 a les 19 h. A càrrec de Race Horse Company. Circ a les golfes. Ca n’Humet. Divendres 20 a les 17 h. A càrrec de Los Herrerita. The Flamingos. Plaça d’Ocata. Divendres 20 a les 20 h. A càrrec de Los Herrerita. Las gallegas. Platja d’Ocata. Divendres 20 a les 23.30 h. A càrrec de la Cia. Lolita Corina.

Tenors. Platja d’Ocata. Divendres 20 a les 23.30 h. A càrrec de Illuminati. El meu primer concert. Ca n’Humet. Dissabte 21 a les 19 h. A càrrec d’Oriol Boixader. Furieuse Tendresse. Platja d’Ocata. Dissabte 21 a les 22.30 h. A càrrec del Cirque Exalté. Piromusical. Platja d’Ocata. Dissabte 21 a les 23.30 h. A càrrec de la Companyia del Foc. Los Toreros Muertos. Platja d’Ocata. Dissabte 21 a les 24 h. Concert de la mítica banda de la Movida Madrileña.

MATARÓ. Espai Familiar del Nou Parc Central Shake, Shake, Shake. Dijous 26 a les 18.30 i 21 h. Coneixerem en Tony Fumé, un seductor que buscarà parella entre acrobàcies i música disco. A càrrec de la cia. Pakipaya. PREMIÀ DE MAR. Patronat Teatre Blue notes! (Confessions a mitjanit). Diumenge 1 a les 19 h. Teatre a càrrec grup d’adults Mònica Barrio. VILASSAR DALT. teatre La Massa Festival Escenika Academia 2018. Diumenge 1 a les 18.30 h. Aquest any, ens visita Escenika Academia. VILASSAR DE DALT. Biblioteca Contes eròtics. Divendres 20 a les 20 h. Las travesuras de Eros a càrrec de Sandra Rossi.

Tribuna Maresme 39