Tribuna 325. Agost 2017

Page 1

TRIBUNA maresme

NÚMERO 325 AGOST 2017 PROPERA SORTIDA: 6 DE SETEMBRE www.tribunamaresme.com k @tribunamaresme f tribunamaresme

Canviem format i continguts en l’edició de setembre

Salvament aquàtic caní

Sant Pol és pioner en contractar per a les seves platges equips de salvament aquàtic caní. Aquesta mesura de protecció pels banyistes és molt habitual en països com Itàlia i França, però poc coneguda a Catalunya.

Foto: Cinta Aragonès Ferrer


ACTUALITAT Sant Pol, pioner en contractar a les seves platges equips de salvament aquàtic caní SOCIETAT

Això ha estat possible després de la prova realitzada els passat dies 15 i 16 de juliol. Degut a l’èxit i la gran acollida que va rebre aquesta iniciativa, l’Ajuntament de Sant Pol ha decidit contractar pels caps de setmanes que queden d’estiu als equips de rescat aquàtic caní que pertanyen a Newfywater. Newfywater és una entitat sense ànim de lucre, que prepararà socorristes i gossos per efectuar salvaments. Disposen de l’únic grup operatiu en rescat aquàtic caní de Catalunya i és un dels tres existents a Espanya. A més, segons també informen, actualment tenen els únics instructors habilitats en aquesta especialitat per la Reial Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme (RFESS), que certifica als seus socorristes i els gossos de rescat. Precisament, el Grup de Rescat Aquàtic Caní realitza actualment serveis puntuals de vigilància, salvament i primers auxilis en esdeveniments aquàtics. Per la seva banda, l’Ajuntament de Sant Pol de Mar ha volgut ser pioner en la inclusió en el dispositiu de seguretat de platges dels equips de salvament amb gossos, molt comuns en països com Itàlia i França, però poc coneguts a casa nostra.

El passat dissabte 29 de juliol, equips de salvament aquàtic caní van treballar en un dispositiu de vigilància i salvament de platges a Sant Pol de Mar.

UNA PROVA PILOT A SANT POL. Els passats dissabte 15 i diumenge 16 de juliol, equips de salvament aquàtic caní van treballar en un dispositiu de vigilància i salvament de platges a Sant Pol de Mar. Es tractava d’una prova pilot que es va dur a terme a la platja de les Barques d’11 a 15 hores, en què equips formats per socorrista aquàtic i gos de salvament es van incorporar a l’equip de socorristes de Marsave, empresa responsable de la seguretat de les platges del municipi.

El Narvin, un gos de raça Terranova de 5 anys, va ser un dels protagonistes de la prova pilot de salvament aquàtic a la platja de les Barques de Sant Pol de Mar. Aquest animal és capaç d’arrossegar fins a la sorra a cinc persones que tinguin problemes dins de l’aigua i això, segons va explicar a l’ACN el cap operatiu del grup de rescat aquàtic caní, Ramsés Martí, permet al socorrista nedar molt més ràpid cap a la víctima que s’està ofegant perquè no ha de reservar forces per la tornada, ja que compta amb

Aquests animals són capaços d’arrossegar fins a la sorra a 5 persones que tinguin problemes dins de l’aigua el suport de l’animal. Malgrat la seva eficàcia contrastada, la presència d’aquests animals a les platges catalanes està prohibida per les normatives municipals.


El Masnou Inaugura una platja per a gossos

La zona per a gossos va des de Can Teixidó fins a Montgat i té una llargada de 400 metres i una superfície total d’entre 1.600 i 5.000 m2 depenent de la temporada. Un cop finalitzi la prova pilot es valorarà la continuïtat.

Els equips de rescat els formen parelles de socorristes aquàtics i un gos de salvament ensinistrat en el rescat de persones al mar. Normalment són gossos de raça Terranova i Golden Retriever que, per ajudar a les tasques de rescat, porten un arnés especial on les persones que estiguin a punt d’ofegar-se s’hi poden agafar. La majoria dels gossos que van fer la demostració a Sant Pol són animals adoptats i a qui no els hi ha calgut gaire ensinistrament. “Tenen una capacitat innata i nosaltres aprofitem aquesta capacitat, la potenciem i creem un vincle amb el seu guia”, va explicar també Martí. ACCÉS PROHIBIT A LES PLATGES CATALANES. Malgrat l’eficàcia contrastada dels gossos de salvament aquàtic, actualment no hi ha cap platja a Catalunya on estigui permesa la seva presència. Les normatives municipals prohibeixen l’accés amb gossos a les platges, sobretot en època estival, i això, segons va explicar Martí, “representa un problema, ja que cal diferenciar entre l’aspecte lúdic de portar el gos a la platja perquè corri a divertir-se o venir a entrenar-los i a treballar per la seguretat dels banyistes”. En aquest sentit, hi ha qui reclama que, tal com es permet l’entrada a les platges de gossos pigall i d’assistència, es canviïn les normatives per tal que també hi puguin entrar els gossos de rescat aquàtic a treballar i a entrenar-se.

Redacció TM / ACN. Fotos: Cinta Aragonés Ferrer.

Les platges del del Maresme

Una Guia editada pel Consorci de Turisme recull les característiques de les 55 platges de la comarca i dels serveis que ofereixen. L’objectiu és orientar al visitant, i al resident, perquè pugui gaudir del litoral maresmenc.

S’inauguren les noves instal·lacions del Centre d’Acollida d’Animals Domèstics Cal Pilé de Mataró

S’han construït gateres, més gàbies per a gossos i s’ha adequat la xarxa de clavegueram. SOCIETAT

L’alcalde de Mataró, David Bote, acompanyat del regidor de Sanitat, Salut, Consum i Gent Gran Activa, Joan Vinzo, i de la presidenta de la Societat Protectora d’Animals de Mataró (SPAM), Sílvia Serra, va inaugurar el passat 15 de juliol les noves instal·lacions del Centre d’Acollida d’Animals Domèstics Cal Pilé. L’acte va tenir lloc a les 11 h i va comptar amb la presència de ciutadans i de voluntaris que fan la seva tasca al centre. L’equipament municipal, situat a la carretera N-II, km 648, està gestionat per la Societat Protectora

d’Animals de Mataró (SPAM) i té capacitat per a 70 gossos i 80 gats una vegada fetes les millores d’adequació del centre. OBRES I TRASLLAT. Segons també informa el consistori mataroní, les obres que s’han realitzat han consistit en la construcció d’una gàbia per a gats adossada a la façana oest del refugi, amb separacions interiors per a diferents tipus de gats i casetes de fusta per a resguard dels animals. S’ha redistribuït l’espai existent per crear 3 noves gàbies de quarantena per a gossos i 4 gàbies de primera atenció. També s’han eliminat els patis

d’esbarjo exteriors i el tancament a la zona d’accés principal a les installacions, i s’ha ubicat una zona de rentat d’animals. Els treballs es van adjudicar a l’empresa Món Vertical SLU per un import de 71.432,16 € (IVA inclòs). D’altra banda, l’Ajuntament ha adequat la xarxa de clavegueram del refugi de Cal Pilé per facilitar l’evacuació de les aigües pluvials, amb una inversió de 5.516,80 € (IVA inclòs). Un cop enllestides les obres, es va fer el trasllat del servei municipal de recollida i acollida d’animals que estava situat al carrer de Galícia. Un espai que no reunia les condicions òptimes per als treballadors ni tampoc els requeriments adients per garantir una bona atenció dels animals allotjats (gats i gossos). L’SPAM té adjudicat el servei de recollida i acollida d’animals mitjançant una pròrroga de dos anys del contracte que finalitzarà el 2018. Paral·lelament, l’Ajuntament està fent els tràmits urbanístics necessaris per desenvolupar el sector situat sota la deixalleria del carrer de Galícia per tal de disposar del sòl on construir les instal·lacions de diferents equipaments, entre els quals hi ha el projecte d’una nou centre d’acollida d’animals.


4 ACTUALITAT

AGOST 2017

TRIBUNAMARESME

Artur Mas assegura que no caldrà patir pel boicot comercial en cas d’independència EMPRESA

El president del PDeCat, Artur Mas, ha tranquil·litzat l’empresariat davant l’hipotètic boicot comercial al que es podrien veure sotmeses les empreses catalanes en cas que el proper 1 d’octubre guanyés el sí a la independència. “On patirem més no serà en el boicot comercial, sinó en la negociació”, va dir Mas en el marc d’una trobada amb els socis del Barcelona Maresme Business Club. El 129è president de la Generalitat es va mostrar convençut que el referèndum es celebrarà: “Ens hem de preparar perquè sigui així tot i que l’estat l’intentarà combatre de totes, totes”, va dir. Per Mas, el més important és garantir una alta participació al referèndum i aconseguir un resultat “prou clar”. Llavors, el repte serà aconseguir iniciar una negociació amb Espanya i Brussel·les. “Si guanya el sí, de seguida s’haurà d’obrir un marc de negociació. L’altre tema és si l’altra part acceptarà o no aquesta negociació”. El president Mas va reconèixer que en situacions similars s’ha produït l’anomenat “efecte frontera”, pel qual durant un temps es pot minvar el comerç bilateral entre Catalunya i Espanya. Però tot i això, creu que si hi ha boicot serà moderat i que podria afectar més als més marquistes i no tant als productes generals: “No té cap sentit fer un boicot, ni en un sentit ni en l’altre. A més, avui molt consum es fa a través de cadenes integrades que són molt pragmàtiques”,

El 129è president de la Generalitat i president del PDeCat es mostra convençut, en una trobada amb el Barcelona Maresme Business Club, celebrada el passat 12 de juliol, que hi haurà referèndum i assenyala que el més complicat serà la negociació amb l’estat espanyol.

va dir, tot afegint que, avui, el mercat espanyol “segueix sent important, però cada vegada ho és menys per a les empreses catalanes”. Segons Mas, les principals preocupacions estan ara en aconseguir la participació necessària per legitimar els resultats i en aconseguir iniciar la negociació amb l’estat. “Si es comença, serà amb el deute públic, que és d’un bilió d’euros”, va apuntar. En aquest sentit, remarca que llavors “s’haurà de repartit tot, els actius i també els passius”. Mas està convençut que en cas d’assolir la independència, la relació amb Espanya “serà millor perquè serà una relació entre iguals”.

Segons Mas, les principals preocupacions estan ara en aconseguir la participació necessària per legitimar els resultats i en acosenguir iniciar la negociació amb l’Estat

El president també creu que, d’entrada, Catalunya no comptarà amb el suport d’Europa

El president també creu que, d’entrada, Catalunya no comptarà amb el suport d’Europa. En aquest sentit, va explicar que els estats europeus estan debatent sobre la qüestió catalana i que davant el procés se senten que “no poden rebutjar el concepte referèndum però volen evitar el concepte d’independència de Catalunya perquè els genera conflictes amb Espanya”. També va afegir que a Europa “no entenen la posició immobilista del govern espanyol ni la judicialització del procés”. Mas va lamentar que Espanya s’hagi tancat en banda i hagi mantingut al llarg dels darrers anys una posició d’incompliment de promeses que ha fet “que es trenqui tota la confiança”. La realitat, segons el president, és que “L’estat espanyol no té un projecte per Catalunya, perquè si el tinguessin i el posessin sobre la taula amb garanties, estic segur que la gent el votaria”. Durant la seva intervenció, Mas va assenyalar alguns aspectes econòmics del futur estat català. Així, per exemple, va dir que “caldrà assegurar que tenim un banc central català i aspirar a que el nostre banc de referència sigui el Banc Central Europeu”. Tampoc va descartat la possibilitat que durant un temps es produeixi una dualitat en el sistema de recaptació d’impostos, amb una hisenda espanyola i al mateix temps, la hisenda catalana. Font: Barcelona Maresme Business Club


TRIBUNAMARESME

ACTUALITAT 5

AGOST 2017

Una app que uneix la compra virtual amb la botiga guanya el premi ReimagineTextile a la millor start-up NOVES TECNOLOGIES

Sheekr (sheekr.com) és la guanyadora del premi a la millor start-up de la primera edició dels premis ReimagineTextile, lliurats el passat 11 de juliol en un acte al TecnoCampus. En paraules d’un dels seus promotors, Xavier Martí, l’objectiu d’aquesta empresa emergent és “virtualitzar el procés d’anar de compres junts” i captar dades que indiquen el que la gent vol comprar. L’app que està dissenyant l’empresa tindrà geoposicionades més de 1.000 botigues a tot l’Estat, amb accés a més de 10.000 productes, que contenen informació com el preu o les fotografies. Aquesta app estarà disponible aquest estiu per a iOs, i el setembre ho estarà per a Android. El segon premi en la categoria de

la millor start-up va ser per Uttopy. El projecte Yumehub va rebre una menció especial. En la categoria de millor idea, el projecte guanyador d’aquesta primera edició dels premis ReimagineTextile ha estat per Cocoro (www.cocoro-intim.com), un projecte que impulsa la cooperativa

Femmefleur. Cocoro és una línia de sostenidors de lactància sostenible, amb teixit absorbent i ergonòmic, que evita l’ús de discs absorbents i incorpora tecnologia tèxtil mitjançant la segregació de substàncies microencapsulades per oferir una protecció del pit. El segon premi en la categoria de la millor idea va ser per Sensorial Processing Text. El projecte Udesign va rebre una menció especial. Els guanyadors obtenen, a banda d’un premi econòmic (5.000 euros per a la millor start-up, i 3.000 euros per a la millor idea), bonificacions a la ubicació a la incubadora ReimagineTextile del TecnoCampus, orientació tecnològica per part d’Eurecat, accés 100% bonificat a un programa de mentors i la quota gratuïta d’un any com a soci d’Asegema.

El TecnoCampus i l’Ajuntament de Mataró convoquen la 17a edició dels Premis Creatic El TecnoCampus i l’Ajuntament de Mataró han obert la 17a convocatòria dels Premis Creatic (www.tecnocampus.cat/premis-creatic), dirigits a projectes emprenedors i empreses de recent creació relacionats amb la tecnologia i la innovació. Amb una llarga trajectòria, aquests guardons contribueixen al desenvolupament socioeconòmic de Mataró i el Maresme, promovent la iniciativa empresarial oferint suport econòmic i logístic. Les empreses Sirsa i Banc Sabadell són les patrocinadores dels premis, dotats amb un total de 16.000 euros en les diverses categories. Els premis Creatic, que es lliuraran el 16 de novembre de 2017 a un acte al TecnoCampus, han ajudat al llarg de més de tres lustres a emprenedors i emprenedores a posar en marxa projectes empresarials d’èxit. Font: TecnoCampus


6 ACTUALITAT

AGOST 2017

TRIBUNAMARESME

CULTURA

Presenten el llibre ‘El silenci de les cases’, de Maria Sanplà El passat 3 de juliol es va presentar la primera novel·la de l’escriptora Maria Sanplà (pseudònim de Maria Planas), nascuda a la Masia Cal Senyor de Vilassar de Dalt però arrelada a Argentona des de fa anys. Maria Planas té una llarga trajectòria laboral en el món de la literatura com a lingüista, correctora, traductora i professora de recursos literaris per a aprenents d’escriptor. La sala de la biblioteca d’Argentona es va omplir de gom a gom i van conduir l’acte dues alumnes seves, la Mercè Oliveras i la Montserrat Rodó. El silenci de les cases és una esplèndida novel·la publicada per Pagès Editors, ambientada en un mateix

territori, uns masos situats a la muntanya, però en dues èpoques diferents: el present i els anys durs de la postguerra. La Marta, la protagonista, fuig de

Tercer festival ‘Poetes sota la lluna’ Per tercer any consecutiu, el centre cultural de Can Vallerià, a Premià de Dalt, organitza el festival de poesia del Maresme ‘Poetes sota la lluna’. La cita serà el proper dissabte 26 d’agost, a dos quarts de deu de la nit, a l’espai de Can Vallerià. En l’edició del festival d’enguany es podrà escoltar la poesia de Sònia Hernández, Vicenç Llorca, Pius Morera i Pau Riba, quatre dels millors poetes de la comarca. A més, Carol Brunet i Jordi Torrens, dos dels membres del grup ‘Abissal’, que als vuitanta va musicar poetes catalans contemporanis, recuperaran per una nit els temes del grup.

I al final de l’acte, sota la lluna, els assistents podran prendre una copa de cava i conversar i conèixer llibres i poetes del festival.

casa per culpa d’un matrimoni enrunat i busca refugi en un mas on hi viuen una parella gran, La Milena i en Jacob. Allà hi troba l’aixopluc i la pau per poder acabar el seu assaig sobre l’ex-

periència d’escriure. Al mateix temps, s’endinsa en la lectura de la novel·la manuscrita de la Milena que narra la dolorosos lluita dels seus ancestres per sobreviure en uns temps plens de pors i humiliacions. Les històries s’enllacen en tres textures narratives diferenciades; la primera persona de la Marta en la seva evolució a la recerca de respostes vitals, escrita amb prosa neta i contemporània, el llenguatge clar i directe de l’assaig i la prosa lírica i simbòlica de la novel·la antiga, amb un vocabulari precís i riquíssim. El silenci de les cases tot just comença el seu recorregut de cara als lectors, que segur que serà llarg i ple d’èxits. En pocs dies s’ha posicionat a la capçalera de vendes de l’editorial. És una de les obres mes emotives i ben escrites dels últims anys. Molt recomanable! Montserrat Rodó - Laura Bosch.

La col·lecció Voliac Poesia de Voliana Edicions creix Després de publicar com a novetat de Sant Jordi Un pont de versos del poeta Salvador Riera i la poeta neerlandesa Marieke Marevoet -un llibre concebut al voltant de la malaltia de Parkinson-, Voliana proposa dues novetats. La primera és Del pretèrit imperfecte al futur simple, de la poeta visual Montse Gort i amb pròleg del poeta Carles M. Sanuy; una poeta que ja havia estat musicada pel grup Turnez & Sesé.

I una altra novetat, A punt, un llibre de poemes escrit conjuntament per Núria Pujolàs, Lali Ribera i Jordi Roig. Els tres poetes comparteixen una sola veu des dels tres vèrtex d’un mateix triangle poètic. La col·lecció Voliac Poesia arriba amb aquests nous llibres al volum 10. Anteriorment ja havia publicat V de Bes de Núria Pujolàs i Temp(teig)s de la poeta de Vilassar de Mar Lali Ribera.


TRIBUNAMARESME

ACTUALITAT 7

AGOST 2017

SORTEIG D’UN LLIBRE Participa i guanya 1 exemplar de la novel·la ‘T’ho donaré tot’, de Sílvia Tarragó, publicada per Columna. Envia un email a promocio@tribunamaresme.com amb les teves dades i entraràs en el sorteig.

El Club d’Opinió Jaume Llavina proposa el nom de Josep Garcia Oliver per a la Biblioteca Popular de Mataró El Club d’Opinió Jaume Llavina ha presentat al registre de l’Ajuntament de Mataró una petició perquè el Consistori consideri donar el nom de Josep Garcia Oliver a la Biblioteca Popular, creada en el seu moment per la Caixa d’Estalvis de Mataró, ara de la Fundació Iluro i que, tal com s’ha anunciat, el 2018 passarà a integrar-se a la Xarxa de Biblioteques de l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona. La Biblioteca Popular no ha tingut mai nom, perquè durant anys no calia distingir-la de cap altra i darrerament, en haver-hi dues més de municipals i en ser l’única de la Fundació Iluro, tampoc es va considerar. Josep Garcia Oliver (1834-1883) va ser el fundador de la Biblioteca el 1866, que l’any passat va complir els 100 anys. També fundà a Mataró, el 1854, la ‘Sociedad de Amigos de la Instrucción’ (coneguda després com a Ateneu Mataronès) i el 1859 promogué la Caixa d’Estalvis de Mataró, que s’inaugurà el 1863. Va ser alcalde de la ciutat en dues ocasions (187072 i 1874-76) i elegit diputat a Corts el 1881. De professió industrial i alineat políticament amb els liberals. Font: Club d’Opinió Jaume Llavina.

‘T’ho donaré tot’ arrenca a finals de 1901, l’any en què es van posar en funcionament el tramvia blau i el funicular del Tibidabo, en una Barcelona que aspira a convertir-se en una gran capital europea. Àngela, la protagonista, neix el mateix any i veu sorgir el parc del Tibidabo i l’aparició de les seves atraccions més emblemàtiques mentre al seu voltant es despleguen passions, desenganys i, fins i tot, algun crim. T’ho donaré tot evoca així la Barcelona capdavantera de principis de segle XX simbolitzada en el parc d’atraccions, un emblema del progrés de l’època.

UN FRAGMENT DEL LLIBRE Mentre s’acostaven a la pista de patinatge, en Narcís va comentar: —Suposo que ja deu saber d’on prové el nom de Tibidabo. —Dels evangelis, de l’expressió «tibi dabo», que vol dir «et donaré». —Correcte. Diuen que van ser els monjos d’un monestir que hi havia a la falda de la muntanya els qui li van posar aquest nom. No es pot assegurar que sigui cert, però està ben trobat, no li sembla? L’Àngela va assentir. Encara estava una mica cohibida per les sensacions que li despertava aquell cavaller que la mirava amb tant d’embadaliment. —Des d’aquí dalt un té la impressió que el món se li ofereix—va prosseguir ell—. Però, al mateix temps, el Tibidabo és un univers en si. A banda de les atraccions, es pot gaudir dels restaurants, d’espectacles, de música, del cinematògraf, de la natura... Si fins i tot hi han portat la guerra, aquí! —La guerra? —Que no ha visitat encara el museu que hi ha sota la plaça? El van inaugurar fa tres anys. —El que està dedicat a la Primera Guerra Mundial? —Exacte. Allà es poden veure recreacions d’escenes bèl·liques de mida real, i sembla que siguis al mig de les trinxeres o en un hospital de campanya. Hi ha maquetes de batalles i han reproduït algunes peces d’armament, com un obús. És impressionant. Fa més de quatre-cents mil·límetres de diàmetre! Però, bé, entenc que a una dama com vostè l’atreguin un altre tipus d’activitats.

L’Àngela es va sentir afalagada amb el tractament que acabava de donar-li i va voler estar-ne a l’altura. —Considero interessants tota classe d’activitats, encara que em desagradin. El Museu de la Guerra mostra una realitat, per dura i horrible que sigui. És bo que la gent la conegui. La noia va adonar-se que el temps passava ràpid al costat d’ell. El cel s’havia enfosquit i els estels es distingien ja clarament escampats pel firmament. Era agradable estar al seu costat. Van seguir caminant en aquell ambient nocturn i plàcid. El silenci era absolut. Només les seves veus trencaven la quietud i, una mica més enllà, la remor provinent del Palau de Festes ubicat sota el mirador del Tibidabo. En arribar a l’altura del temple expiatori del Sagrat Cor, en Narcís va aturar-se davant l’Hotel Restaurant Coll i li va dir: —No sé si ho sap, però just aquí sota s’està construint una colònia de cases d’estiueig. —Sí, les he vist. N’hi ha de molt elegants i modernes. —És que tant el disseny de l’obra com la construcció de les cases són d’arquitectes de l’actual estil modernista. —El que és impressionant és l’Hotel Metropolitan, a l’inici de l’avinguda Tibidabo. L’han inaugurat fa molt poc. —Sí, ho sé, l’edifici el va fer aixecar el doctor Andreu fa més de deu anys i no fa gaire que l’han acabat. Els mosaics que el decoren són extraordinaris. En Narcís semblava conèixer bé tot el que feia referència al Tibidabo, i això la va meravellar. No es cansava d’escoltar-lo.


8 ACTUALITAT

AGOST 2017

TRIBUNAMARESME

Entrevista a David Grau, autor de la novel·la ‘El defensor de les bruixes’

“El paper de la societat en la cacera de bruixes és bastant terrible” ‘El defensor de les bruixes’ s’emplaça en l’any 1622, durant la persecució i l’ajustíciament de dones acusades de bruixeria. Per què ha escollit aquest fets per ubicar-hi la novel·la? En aquest any els processos civils de bruixeria a Catalunya van passar a dependre exclusivament de la Reial Audiència després d’un llarg estira i arronsa amb els nobles, que eren la justícia en les seves possessions i qui feia decennis que estaven jutjant i penjant a qui els semblava, acusantlo de bruixa o bruixot. Com s’ha documentat per elaborar el treball? Doncs llegint sobre el tema, i com sempre un llibre et duu a un altre, una cita d’un autor et condueix cap a un altre camp inexplorat o una altra informació que no coneixies... estirant fils i seguint pistes, ampliant. Bàsicament fent recerca per Internet i a l’interior dels llibres. El paper de la Inquisició castellana no es pot deslligar de la seva relació amb la monarquia. En aquest sentit el llibre també ens mostra una crítica històrica... La Inquisició castellana implantada des de finals del segle XV tenia la finalitat de ser el braç executor de moltes polítiques reials en un regne com Catalunya, on ell no podia fer el que li plagués per culpa de comptar amb unes lleis pròpies. Així doncs, és fàcil imaginar que en el llibre hi ha una crítica a aquesta institució, que paradoxalment i curiosament, el protagonista, l’ha de servir perquè la institució repressiva actua a favor dels seus –en aquest cas concret– interessos, que són acabar amb la cacera de bruixes que duen els aristòcrates del país. A quins motius obeeix la persecució de les bruixes en el període que vostè ens planteja en la narració? És molt difícil de discernir, quatre cents anys després dels fets, quins motius eren els que s’amagaven darrera aquesta indiscriminada persecució, perquè fins i tot jo, després de mirar-m’ho una mica, no ho sabria dir amb total convenciment d’encertar-la. Però al meu protagonista, el pare Gil, li faig aventurar-se a

L’escriptor i cineasta David Grau (Premià de Mar, 1972) és autor de diversos documentals de temàtica històrica. Ara, ha publicat la seva primera novel·la, ‘El defensor de les bruixes’ (Columna). La trama comença a Viladrau, el febrer de 1622, quan el jesuïta Pere Gil, acompanyat del seu deixeble de raça negra Joanet, arriba en missió del virrei per aturar la cacera de bruixes indiscriminada. Una sèrie de morts, que intentaran ser presentades com a obra de les suposades bruixes, servirà de pretext perquè s’obri una investigació per part del jesuïta per descobrir l’autoria dels crims. Parlem amb l’autor del llibre del dolorós i obscur període històric de Catalunya en el que s’emmarca la narració que ens explica. dir un –o uns– motius més o menys concrets, pels quals els aparells de justícia dels nobles locals cometeren aquestes vergonyants persecucions. I aquests motius que entreveu el pare Gil, tenen a veure amb atemorir a la gent pura i durament, i també amb l’intent d’aniquilar nissagues concretes, famílies marcades que si t’hi fixes en els noms que van apareixent en els processos, reben repetidament de generació en generació, i que potser els motius també s’embranquen en disputes que amaguen revenges i temes de caire econòmic. I el paper de la societat davant d’aquest fet, quin és? Des dels que ho toleraven fins els que se n’aprofitaven, els delators... Pel que he entrevist, el paper de la

societat és bastant terrible. A part d’alguna escadussera veu que s’aixeca per criticar aquests fets, com la del pare Gil, la majoria de la gent ho viu amb una certa normalitat, es creuen fil per randa les històries de les bruixes malignes i de la bruixeria que és causa de les malvestats dels temps, i accepten que de tant en tant hi hagi gent penjada públicament per ser les concubines del Dimoni. Realment, si t’acusaven, difícilment te’n sorties. Li consta d’algú que se’n sortís ben parat d’un procés d’aquests tipus? Jo crec que si t’acusaven no te’n sorties. Hem de diferenciar dos processos completament diferents: per una banda l’inquisitorial, en el qual podia ser que algú

t’hagués acusat de practicar la bruixeria i si tirava endavant hi havia finalment un judici davant un tribunal d’inquisidors, que depèn de com te’n podies sortir; i els de les justícies dites baronials, o sigui judicis civils en les jurisdiccions nobiliàries, que són els tractats en la meva novel·la, en els quals no te’n sorties de cap manera. Era una cadena impossible de trencar. Tot provenia d’una delació en un procés anterior, i tu, com a persona delatada de practicar la bruixeria ja sabies que series condemnat a morir penjat, perquè no podràs superar la sessió de tortura que farà que certifiquis que ho ets, i que encara que ho vulguis impedir, també acabaràs condemnant pròximament a algú altre quan et demanen que el delatis sinó vols allargar la sessió insuportable de tortura. El personatge, el pare Gil és un bon teòleg. Va haver qui es plantava, des de l’interior de l’Església, davant les injustícies dels processos contra les persones acusades de bruixeria? De persones que es plantessin tal i com coneixem ara, fent una vaga de fam o jugant-se la pell no en conec cap perquè precisament en aquella època anar contra certes coses no era com ara. Ara bé, com a mínim, sabem que hi havia certa gent, com en Pere Gil, cap provincial de la Companyia de Jesús, que sí aixecava la veu demanant que algú fes alguna cosa per aturar aquella desmesurada barbàrie dels processos civils contra la bruixeria. El pare Gil, opinant així i mostrant-ho de cara al públic segurament es va buscar molts enemics, però el pes que tenia dintre els jesuïtes combinant-ho amb què durant la seva llarga vida va conèixer i tractar amb diversos personatges que ocuparen llocs de poder i que l’apreciaren i n’elogiaren les virtuts, podríem perfectament inferir que si en Pere Gil va actuar com va actuar, és també perquè ho podia fer. Text: Albert Calls Foto: Cedida Llegeix l’entrevista completa a www.tribunamaresme.com


TRIBUNAMARESME

AGOST 2017

ACTUALITAT 9


OPINIÓ Aquest any Canadà fa 150 anys

pel Canadà. Grans llibres exposats on hi ha escrit el nom dels soldats que van morir en la Primera Guerra Mundial i en la Segona Guerra Mundial. La meva sorpresa i admiració va ser com junt amb unes plaques que feien referència a les víctimes de la Primera Guerra Mundial i a les de la Segona

Guerra Mundial, n’hi havia una dedicada a les víctimes que van sacrificar la seva vida lluitant a les Brigades Internacionals a favor de la República, durant la Guerra Civil d’Espanya (1936-1939). L’anomenen la “Rotonda de les Commemoracions”. M’agradaria pensar que en el meu país també recordem les víctimes de la Guerra Civil i tots els homes i dones que van deixar la vida per defensar la República, i que els destinéssim un espai emblemàtic i digne com el dels brigadistes internacionals del Canadà. El grup de “Recerca de Memòria Històrica” de Mataró està investigant les adreces dels brigadistes que estan enterrats a la fossa comuna en el cementiri dels Caputxins, per comunicar als familiars on estan les seves despulles. L’Ajuntament de Mataró s’ha compromès a fer gestions institucionals. Esperem que el resultat sigui satisfactori.

en un centre comercial. Mentrestant, un altre diari titula “El detall de Messi que podria passar desapercebut”. Cliques l’enllaç i descobreixes que és l’anell de casat. I així sense pausa, sense oblidar els recurrents llistats

amb exemples com aquest: “Les deu imatges més impactants de la història. La setena no te la creuries”. L’abús del clickbait ja ha provocat la reacció d’almenys dos comptes de Twitter, @SavedYouAClick i @UnClicMenys. Els seus impulsors llegeixen aquest tipus de notícies i et faciliten una resposta per a evitar-te clics innecessaris. Per exemple, les noies d’Un click menys es feien ressò d’aquest titular: “Primeres reaccions de María José Campanario des del psiquiàtric”. Resulta que les primeres paraules de la dona de Jesulín de Ubrique van ser “Estic bé, de debò”. Val la pena seguir-les.

FENT MEMÒRIA MARGARIDA COLOMER HISTORIADORA

País joveníssim Canadà, aquest mes de juny hi vaig ser. A banda de visitar els seus magnífics parcs naturals i les muntanyes Rocalloses també vaig visitar el Parlament, seu de l’Assemblea legislativa, situat a Colúmbia Britànica. Aquest edifici està ubicat en uns territoris dels poblats de Lekwungen, coneguts perquè hi vivien civilitzacions amb una rica cultura mil·lenària i història molt antiga. A l’interior de l’edifici trobem diferents espais decorats amb vitralls, pintures, escultures i mosaics que expliquen el seu passat colonial. A la part central de l’edifici hi ha la “Rotonda”, coberta amb una gran cúpula on s’hi troben pintures

que fan referència a les principals indústries del país: agricultura, pesca, mines i boscos. La “Rotonda” és el lloc destinat per a les grans commemoracions històriques: monuments de guerra dedicats a aquelles persones de Colúmbia Britànica que van donar les seves vides

L’abús del clickbait EL FUTUR ÉS ARA ANNA LLADÓ PERIODISTA

www.annalladoferrer.com

La tècnica del clickbait, basada en escriure titulars cridaners o sensacionalistes per atreure clics a la pàgina web, cada cop està més estesa entre els mitjans de comunicació. És obrir Facebook o Twitter i trobar titulars com aquests: “Quin és el país d’Europa amb més vacances?” o “Quina

parella es declara el seu amor amb aquesta foto tan a prop d’un impactant tauró balena?”. Hi ha mitjans que porten l’estratègia del clickbait a l’extrem amb continguts de poca qualitat i en alguns casos, enganyosos. El titular pot ser tan exagerat que podem arribar a tenir una sensació de presa de pèl. “La decisió sense precedents de Lidl que sorprendrà els seus clients” publica un digital. I quina és aquesta decisió? Que obrirà un supermercat


Mor l’artista maresmenc Gerard Rosés

Mataró homenatja a Joan Peiró

El passat 31 de juliol va morir Gerard Rosés, nascut a Barcelona el 1944 i vinculat al Masnou i a Teià. És autor d’una important obra plàstica personal i innovadora que el va dur a exposar a nivell internacional.

L’alcalde, David Bote, acompanyat per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, entre altres autoritats, va participar el passat 24 de juliol a l’ofrena floral i acte d’homenatge a Joan Peiró.

Indignats JUGANT A ESCRIURE FERRAN PLANELL ESCRIPTOR

Participi del verb indignar, que segons el diccionari significa: Revoltar algú amb un acte, un capteniment, etc. Ai, els participis... Tothom els té en boca, però a mi em fan respecte. Perquè si seguim endinsats al diccionari, trobarem que en la seva primera accepció defineix així el mot en qüestió: Forma no personal del verb amb valor adjectival i verbal, aquest en forma de passat, que en els verbs regulars termina en -at, -ut i -it. Vet aquí la meva preocupació: “en forma de passat”. Cert que una acció continuada perpetua el present i aquest acaba confonent-se en el passat,

però les accions no sempre són continuades. Hom pot sentir-se estimat o haver estat estimat. El participi és el mateix, però no hi ha lloc a dubte que ambdues reflexions són subtilment diferents. Quan amb les manifestacions del 15 de maig del 2011, va néixer el moviment dels indignats, molts érem els

que ens preguntàvem quin de tots els partits n’acabaria traient un rèdit polític. Fins i tot a casa nostra, semblava que l’independentisme s’enduria un tall del pastís. Però la perspectiva que sempre dóna el temps, va resoldre la incògnita el gener del 2014. No seria cap dels partits existents ni la rauxa independentista —que tot s’ha de

dir, no vam saber aprofitar el moment—, sinó un de nou, Podemos. Aquí a Catalunya, un pèl agarbuixats, els coneixem com els Comuns. Ignoro si la part dels que van acampar a la Puerta del Sol segueixen indignats, però molt em temo que els que van plantar el campament a la Plaça Catalunya, ja no ho deuen estar pas. Em sembla que als indignats d’aquí, amb el seu posicionament negant el que és l’essència de la democràcia i la seva submissió a l’establishment, se’ls ha de mirar ja “en forma de passat”. Potser van estar indignats, però ja no se’n deuen sentir. Ara bé, com per a estar indignat és del tot ineludible l’existència d’aquell que t’indigna, tinc el convenciment que al nostre país està naixent un nou moviment d’indignats —en el que us ben asseguro que personalment m’hi trobo. Els indignats amb els indignats.


12 OPINIÓ

AGOST 2017

Internet de les coses: quan els objectes ja no ens pertanyen VALORS www.valors.org AINA FERNÁNDEZ C

Ja és una realitat. Els objectes ens parlen. Gràcies a la major capacitat dels processadors, la millora i abaratiment dels sensors i les comunicacions de baix consum, l’anomenada “Internet de les Coses” és ja present en les nostres vides. Ja no som només les persones que estem connectades a la Xarxa, també ho estan els objectes. I els dotem de l’adjectiu “smart”, perquè ja no sóc objectes inerts: són capaços de processar informacions i encendre la caldera remotament, encendre el llum quan marxa el sol o avisar-nos que plourà.

L’Internet de les Coses forma part de la progressiva digitalització del món físic. A diferència del que algunes distopies preveien, no acabarem tots en un món virtual creat a mida, a l’estil del famós videojoc d’inicis de segle, Second Life, sinó que aprofitem els avantatges del món digital i les traslladem al “món real”. La diferència, però, és significativa: el món digital deixa rastre. El principal actiu que fa que l’Internet de les Coses sigui interessant com a negoci és aquest rastre: les dades. La possibilitat d’acumular i tractar grans volums de dades (Big Data) fan interessant el fet que els nostres objectes rastregin tot allò que fem: gràcies als termòstats connectats podem encendre la calefacció a distància, i afinar també l’hora en què volem la tempe-

TRIBUNAMARESME

ratura ideal. A canvi, el nostre proveïdor té al núvol un rastre dels nostres horaris domèstics: quan som i quan no som a casa, pràcticament. Aquest és el tracte: complim el somni de viure “en el futur”... a canvi de la nostra privacitat. Les dades prometen ser el proper gran negoci: permeten dibuixar escenaris molt específics de com

som, com ens comportem, què comprem i què volem. I són els nostres propis objectes els qui proporcionen aquesta informació. Els recents ciberatacs ens haurien de fer reflexionar sobre la vulnerabilitat que ens proporcionen els objectes connectats. Si els hackers són capaços d’entrar a grans corporacions dels principals països desenvolupats, no seran capaços d’entrar al nostre termòstat, la nostra nevera o el nostre cotxe? Què passa si tenim una porta connectada i algú no ens permet sortir de casa, o no ens permet entrar? Què passa si algú hackeja el nostre vehicle i ens provoca un accident? L’objectiu de la tecnologia és facilitar-nos la vida, des dels inicis dels temps. I certament, l’Internet de les Coses pot introduir canvis que ens millori la qualitat de vida. Ara bé: a més tecnologia, més formació. Necessitem conèixer com funcionen les coses que posseïm per poder-les controlar... si no volem que elles ens posseeixin a nosaltres.

ges als mitjans de comunicació, de la publicació de tutorials a Youtube, o de l’aparició de pàgines web que recullen trucs per fer amb el joc. El que és nou de la nostra època és la necessitat que sembla que tenim tots plegats de fer valoracions sobre l’invent. El joc de moda es converteix aleshores en centre de debats: hi qui opina que és bo perquè jugar amb un spinner pot ajudar a nens amb autisme, amb

ansietat o amb TDAH. I també hi ha reaccions en contra: aquest joc provocaria una sobre estimulació a molts infants; i a més a més seria la causa de més distraccions a les aules. De fet, algunes escoles ja han prohibit la nova joguina. Vivim en una societat que expressa orgull per haver-se desempallegat de la moral tradicional, una societat que es creu lliure de prejudicis. Però em sembla que ens enganyem. Som incapaços de jugar amb una joguina sense evitar buscar justificacions de si és bona o dolenta. Tot un símptoma!

Els recents ciberatacs que s’han patit arreu del món ens haurien de fer reflexionar sobre la vulnerabilitat que ens proporcionen els objectes connectats

Només és un joc! VALORS www.valors.org ALBERT DRESAIRE Consultor TIC i gestió documental

Fa unes setmanes es va fer popular una nova joguina. El Fidget Spinner. Que una joguina es posi de moda i tothom corri a comprar-la i a jugarhi no és res nou. No fa massa temps vam viure la febre pels tazos o pel Pokémon Go. I si mirem més enrere recordarem la moda de jugar a les baletes, la de fer ballar baldufes, o la de fer saltar el que en dèiem cromets.

El Fidget Spinner, com la majoria d’aquests jocs, és senzill i barat. Es tracta d’un petit artefacte de plàstic (també n’hi ha de metàl·lics) amb un suport central i diverses aspes. La gràcia consisteix en fer-lo girar el més ràpid possible, si pot ser durant molt de temps, i aguantar-lo amb el dit (o amb el front o amb la punta del nas!). I tal com ja va passar amb altres fenòmens similars, la popularització del joc ha anat acompanyada de l’edició d’articles i reportat-


TRIBUNAMARESME

OPINIÓ 13

AGOST 2017

Què passa quan es trenca el pacte constitucional? Votar, l’única solució política a un problema polític TERRITORIAL DE L’ANC DE MATARÓ Aquest article forma part de la campanya de l’ANC vinculada amb el procés polític que viu Catalunya

El pacte constitucional de 1978 va donar fonament a un Estat Espanyol democràtic que reconeixia a Catalunya el dret a l’autogovern i a exercir certes competències de forma exclusiva. Amb els anys, el finançament insuficient, l’elevat dèficit fiscal i la falta d’inversions necessàries per a l’economia, van perjudicar de forma persistent la societat catalana. A més, l’Estat es va anar apropiant de competències autonòmiques. No era pas aquest el tracte que havíem acordat. Catalunya va voler elaborar un nou estatut, seguint estric-

tament tots els passos legals. Però es desfermà una campanya anticatalana, que culminà portant l’estatut al Tribunal Constitucional, que el va retallar i el deixà inservible. L’Estat i bona part de la societat espanyola havien trencat unilateralment el pacte constitucional amb Catalunya. Molts catalans vam entendre que ens excloïen d’Espanya i que l’Estat Espanyol no seria mai més el nostre Estat. El trencament del pacte constitucional és políticament molt greu perquè deixa la legalitat democràtica sense fonament i, en conseqüència, la legitimitat de l’Estat queda qüestionada. Per això bona part de Catalunya demana decidir en referèndum si continuem o no dins d’Espanya. És el

que han fet altres països de més tradició democràtica. Però l’Estat Espanyol es nega a donar una sortida democràtica a la complicada situació que ell mateix ha creat, ignorant els nostres drets i les nostres demandes. Converteix en il·legal qualsevol iniciativa catalana i porta davant un jutge els polítics que no accepten aquesta situació d’abús, que danya greument les institucions. Les mentides i manipulacions dels mitjans, les prohibicions, les amenaces, les causes penals, les inhabilitacions... no són la manera de resoldre un problema polític com és la profunda desconfiança catalana envers l’Estat Espanyol. Amb les continuades faltes de respecte de l’Estat cap als ciutadans de Catalunya ens hem convençut que més val liquidar

la nostra relació de sotmetiment i canviar-la per una altra entre iguals, basada en la dignitat i el respecte mutus. L’Estat Espanyol ha demostrat tenir un projecte molt consistent i amb segles d’experiència adreçat a afavorir sobretot el poder econòmic de certes famílies i grans empreses ben connectades al poder polític i mediàtic, tots ubicats principalment a Madrid. Gran part de la societat catalana aspira a un projecte molt diferent: un teixit econòmic productiu ben connectat a Europa i institucions públiques de qualitat, justes, independents i ben regulades, al servei d’una societat lliure, integradora i socialment avançada. Tots dos projectes són possibles, però el projecte català és inviable dins d’Espanya. Per això tots els catalans hem de decidir, votant, entre una societat europea avançada i la mediocritat actual. Llibertat i progrés o submissió. Tu decideixes.


PROPOSTES

del Maresme

Selecció dels actes que es fan als municipis de la comarca durant el mes que surt publicat TRIBUNA Maresme. La recepció de les propostes per a l’agenda és fins al dia 20 del mes en curs, al correu info@tribunamaresme.com.

MÚSICA La XIX edició del Festival de Música Clàssica Santa Florentina arriba al Castell Jalpí Gala d’estrelles. Divendres 4 a les 22.15h. Quatre extraordinàries veus que triomfen en els principals teatres i auditoris del nostre país i del món. Amb Sara Blanch (soprano), Olga Privalova (mezzosoprano), Toni Marsol (baríton) i Stefano Palatchi (baix). Preu: 30,50€. Recital de piano: Hiroo Sato. Dissabte 5 a les 22.15h. Preu: 20 €. Händel Festival Orchestra. Divendres 11 a les 22.15h. Els músics de l’orquestra provenen de diferents orquestres simfòniques d’Alemanya, Polònia i Espanya. Solistes trompetes: David Guillén i Manuel María Moreno. Director: Horst Sohm. Preu: 30,50€.

Després de 16 anys celebrant-se a Canet de Mar, i 3 anys a Caldes d’Estrac, aquesta és la segona edició del Festival de Música Clàssica Santa Florentina que es programa al Castell Jalpí d’Arenys de Munt. La programació d’enguany inclou una Gala d’estrelles i una Gala de tenors, recitals de piano, un d’ells amb Albert Guinovart, tres orquestres, entre les que destaca la Polifònica de PuigReig, l’artista Ara Malikian

amb el seu grup i el quartet Merel & Daniel Blanch. Així doncs, la programació d’enguany es manté fidel als principis del festival de promocionar i donar a conèixer joves promeses en l’àmbit musical i, també, artistes catalans. Al XIX Festival de Música Clàssica Santa Florentina els concents seran a un quart d’onze de la nit, i prèviament hi haurà la possibilitat de gaudir del servei de restauració.

Merel Quartet & Daniel Blanch. Dissabte 12 a les 22.15h. Elogiat per la seva consciència estilística, la maduresa d’expressió i el domini de la forma, ha captivat al públic des de l’any 2002 gràcies a la seva excepcional capacitat comunicativa. Preu: 25€ Ara Malikian. Dilluns 14 a les 22.15h. Per tercer any consecutiu i en aquesta ocasió acompanyat per set excel·lents músics, l’extravagant violinista libanès ens presenta un concert on el protagonista és el violí,. Preu: 43€. Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra. Dijous 14 a les 22.15h. L’emoció dels clàssics. Preu: 30,50€ Recital de piano: Albert Guinovart. Divendres 18 a les 22.15h. Preu: 22 € Giorquestra. Dissabte 19 a les 22.15h. Música de cinema. Preu: 30,50€ Polifònica de Puig-reig. Divendres 25 a les 22.15h. Emmannuel Niubó (Director), Josep Ma Conanglá (piano). Preu: 22 € Gala de Tenors. Dissabte 26 a les 22.15h. Amb els tenors Jesús Álvarez, Albert Casals, Albert Deprius i Ricardo Estrada (piano). Preu: 32,50€

La 6a edició del Festival Tast de Jazz combina grans noms del jazz en un espai ple d’història La vil·la romana de Torre Llauder de Mataró, un dels jaciments romans més destacats del país, tornarà a ser l’escenari ideal per degustar bona música i fer un tast a la fresca de les darreres nits d’agost. El Tast de Jazz VI Festival a Torre Llauder ofereix tres concerts els dies 24, 25 i 26 d’agost. El festival comptarà amb un acte de presentació a càrrec de la Jazz Maresme Street Band, serà el 12 d’agost, a les 19 h, en format d’una cercavila musical al més pur estil de Nova Orleans, la meca del jazz mundial. I ja a Torre Llauder el pri-

mer concert serà dijous 24 d’agost, a les 21 h, i anirà a càrrec de Magnolia, un quartet que lidera la cantant Myriam Swanson. El recital és un convit a l’espectador a submergir-se en un estat d’ànim evocador que el transportarà des dels paisatges del Broadway dels anys 30, als

musicals de Cole Porter dels 50; de Duke Ellington a Ella Fitgerald, de Sara Vaughan a Julie Londo, entre d’altres. La segona cita del festival serà el 25 d’agost amb un dels grans guitarristes de jazz de l’Estat, Ximo Tebar. A Mataró vindrà acompanyat de quatre músics de luxe per

presentar el seu nou treball: “Soleo. The New Son Mediterráneo Celebrating 25th” que mescla el jazz amb melodies mediterrànies i llatines. El darrer concert del Tast de Jazz serà el 26 d’agost amb Dani Nel·lo i Els saxofonistes salvatges. Nel·lo versiona temes d’alguns dels seus herois saxofonístics, com ara Arnett Cobb, Noble Watts o Red Prysock. Uns són coneguts pel gran públic i altres resulten més anònims, però tots, per separat i com a conjunt, van conformar un fenomen únic i insòlit en la història de la música popular.

SARDANES ARENYS DE MAR. PLAÇA DE L’ESGLÉSIA Dijous sardanes. Dijous 3 a les 19.30h: Cobla Iluro. Dijous 10 a les 19.30 h:Cobla Premià. Dijous 24 a les 19.30 h: Cobla Marinada. ARENYS DE MAR. RIERA Dimecres 16 a les 20.15 h: Cobla la Principal del Llobregat. ARENYS DE MUNT. PLAÇA DE L’ESGLÉSIA Sardanes d’estiu. Diumenges 13, 20 i 27 a les 20 h.

CABRERA DE MAR. CAL CONDE Sardanes de Festa Major. Dimarts 1 a les 18.30 h: Cobla La Principal del Llobregat i l’orquestra Nova Blanes.

CABRILS. PLAÇA DE L’ESGLÉSIA Dijous 17 a les 18 h: Cobla Ciutat de Cornellà. CANET DE MAR. PLAÇA DE LA LLENYA Dissabte 5 a les 22.15 h: Cobla Palafolls. Dissabte 12 a les 22.15 h: Cobla Palafolls. Dissabte 19 a les 22.15 h: Cobla Ciutat de Girona.

SANT POL DE MAR. PASSEIG DE LA PUNTA Diumenge 6 a les 19.30 h: Cobla Premià. Diumenge 20 a les 19 h: Punt Cat Cobla. SANT VICENÇ DE MONTALT. PLAÇA DE L’AJUNTAMENT Sardanes de Festa Major. Dimarts 15 a les 13 h: Amb la Cobla Premià i vermut popular. PREMIÀ DE DALT. PISTA POLIESPORTIVA Diumenge 6 a les 20 h: Cobla Iluro. Diumenge 13 a les 20 h: Cobla Ciutat de Terrassa. Diumenge 20 a les 20 h: Cobla Premià. Diumenge 27 a les 20 h: Cobla Marinada. Diumenge 3 de setembre a les 20 h: Cobla Ciutat de Terrassa. PREMIÀ DE MAR. PL. DE L’AJUNTAMENT Divendres 4 a les 22 h: cobla Jovenívola de Sabadell. Divendres 11 a les 22 h: cobla Sabadell. Divendres 18 a les 22 h: cobla Marinada. PREMIÀ DE MAR. PL. DE L’AJUNTAMENT 44è Aplec de sardanes. Divendres 26 a les 18.30 h. Amb les cobles Sant Jordi Ciutat de Barcelona, Premià, Jovenívola de Sabadell i Marinada. VILASSAR DE DALT. PLAÇA DE L’AJUNTAMENT Sardanes de Festa Major. Divendres 25 a les 18 h: amb la Cobla Mediterrània i Premià. VILASSAR DE MAR. PLAÇA VICENÇ MARTÍ Sardanes a la fresca. Dijous 3 a les 22 h: Cobla Marinada. VILASSAR DE MAR. PL. AJUNTAMENT Sardanes a la fresca. Dijous 10 a les 22 h: Cobla Premià. Dijous 17 a les 22 h: Cobla Iluro. Dijous 24 a les 22 h: Cobla Marinada. Dijous 31 a les 22 h: Cobla Marinada.


14è Festival de contes per a adults

Arts d’estiu a Pineda de Mar

ARTS d’Estiu és un festival multidisciplinar que compta amb una acurada selecció de propostes de qualitat d’entre les que destaquen Faemino y Cansado, David Bisbal, Rosario o Jarabe de Palo.

La Biblioteca d’Arenys de Mar és l’espai d’Arenys de contes. 02/08: La nit als ulls a càrrec de Sherezade Bardají. 09/08: Fes-li el salt amb Roald Dahl a càrrec de Mònica Torra. 16/08: Conte especial 60è aniversari de la Biblioteca.

AGENDA CONCERTS ARENYS MAR. GRUTA DEL PARC DE LURDES Quartet Nun. Dissabte 5 a les 22 h. Quartet vocal. Intèrprets: Elionor Martínez Lara, soprano; Irene Recolons Fonts, contralt; Joel Signes Solà, tenor; Xavier Casademont Cases, baix. Dins del 10è Festival de Música a la Gruta. Preu: 2€ ARENYS DE MAR. BIBLIOPLATJA Ananda i Ramon. Diumenge 6 a les 20 h. Covers acústics.

26È FESTIVAL DE JAZZ D’ARENYS DE MAR ARENYS DE MAR. PATI DEL XIFRÉ La Locomotora Negra. Divendres 4 a les 22.30 h. Una de les formacions més antigues en el món del Jazz a casa nostra. Va debutar l’any 1971 en format de quintet. Amb el temps la formació s’ha anat ampliant fins a 17 components. Preu: 10€.

ARENYS MAR. GRUTA DEL PARC DE LURDES Oyuna Baturova Grup. Dissabte 12 a les 22 h. Intèrprets: Oyuna Baturova, veu; Xavier Riera i Josep Noguera, instruments tradicionals. 10è Festival de Música a la Gruta. Preu: 2€

MAZONI ARGENTONA. CAN DORO. Diumenge 6 a les 20 h. Mazoni sorprèn amb un nou disc on torna a l’essència de la cançó acompanyat únicament de la seva guitarra i fent valer la seva veu.

ARENYS DE MAR. PORT Música del Mar. Diumenge 13 a les 21 h. Amb els grups d’havaneres La Garota d’Empordà i Cavall Bernat. ARENYS MAR. GRUTA DEL PARC DE LURDES Trio Ka�a. Dissabte 19 a les 22 h. Passejant entre els clàssics amb Mireia Puigmal, violí; Stanislav Stepanek, violí; Carles Raich, piano. Preu: 2€ ARENYS MAR. GRUTA DEL PARC DE LURDES Dones d’ahir, dones d’avui. Dissabte 26 a les 22 h. Òpera a la fresca. Dins del 10è Festival de Música a la Gruta. Preu: 2€ ARENYS DE MAR. BIBLIOPLATJA Nòmada Trio, Jazz & Soul. Diumenge 27 a les 20 h. ARENYS DE MUNT. CASTELL DE CAN JALPÍ Maria del Mar Bonet. Diumenge 6 a les 20 h. Festival de Música Mediterrània al Castell de Can Jalpí. Preu: 12 €. ARGENTONA. ESCOLA ARGENTONA Concerts de Garrinada: Train To Roots + Zoo + Tremenda Jauría + DJ Martin Gil. Divendres 4 a les 24 h. ARGENTONA. CAN DORO Fundación Tony Manero. Diumenge 6 a les 24 h. En formació de quintet acústic recreen el seu repertori, recuperant clàssics i també donant un nou color als seus hits disco i a les seves composicions més actuals.

ARENYS DE MAR. PATI DEL XIFRÉ Txell Sust & August Tharrats Trio. Divendres 11 a les 22.30 h. El seu característic estil Blues-Swing ha estat un referent de l’escena del jazz a casa nostra. Després de 14 anys, ens presenten el nou disc Jazz Nature. Preu: 10€.

JARABE DE PALO PINEDA DE MAR. ESPAI ARTS D’ESTIU. Dissabte 26 a les 22h. La banda capitanejada per Pau Donés, fa 20 anys i es proposen celebrar-ho com millor sap: als escenaris amb la formació al complet.

DAVID BISBAL

NITS D’EMOCIONS

PINEDA DE MAR. ESPAI ARTS D’ESTIU. Dimecres 9 a les 22h. David Bisbal, un dels artistes amb major èxit internacional, torna als escenaris i visitarà a la l’Arts d’Estiu de Pineda per presentar en directe el seu nou àlbum, Hijos Del Mar.

VILASSAR DE DALT. SORLI EMOCIONS. Dissabte 5 a les 23 h: Eva’s Band (Pop & rock). Dissabte 12 a les 23 h: A Contra Blues (blues). Dissabte 19 a les 23 h: Barca de mitjana (havaneres). Dissabte 26 a les 23 h: La Màlaga (Rumba catalana).

ARGENTONA. ESCOLA ARGENTONA Concerts de Garrinada: Seguirem + Gertrudis + Doctor Prats. Diumenge 6 a les 24 h. En acabar, la música continuarà amb el Dj Domingo el Gran.

LLAVANERES. CAN CARALT Cèlia Pallí. Divendres 4 d’agost a les 22 h. Cèlia Pallí flirteja el pop orgànic amb petits detalls de R&B i de músiques populars llatinoamericanes.

CABRERA DE MAR. PLATJA La Cabronada. Dijous 3 a les 00 h. Concert de cloenda de Festa Major amb els concerts de System Beat, Paw Gang i Dj’s Nightly fins la matinada.

LLAVANERES. CAN CARALT Sommeliers. Divendres 11 d’agost a les 22 h. Petits temes que mariden jazz i Clàssica amb pinzellades de l’univers pop.

CANET DE MAR. ESGLÉSIA DE SANT PERE I SANT PAU Concert duet de guitarra i violoncel. Dijous 10 a les 21 h.

ARENYS DE MAR. PATI DEL XIFRÉ Jazzcare All Stars. Divendres 18 a les 22.30 h. En ocasió del 70è aniversari del naixament del Louis Armstrong All Stars, reviurem en concert la mùsica del gran “Satchmo”, reinterpretant el repertori del seu conjunt amb l’ànim de transmetre el seu esperit. Preu: 10€.

LLAVANERES. CAN CARALT Ginger & The Grumpy Groove. Divendres 18 d’agost a les 22 h. Música americana on el blues, el jazz i el soul formen una rítmica digestiva i, fins i tot, ballable.

LLAVANERES. CAN CARALT Trio Barril. Divendres 25 d’agost a les 22 h. Proposta innovadora que invita al descobriment de l’steel drum: un instrument de percussió melòdica fet a partir d’un barril de petroli que sonoritza els seus temes de color tropical i aire jazzístic. MATARÓ. TORRE LLAUDER Magnolia, amb Myriam Swanson. Dijous 24 a les 21 h. Quartet d’esperit americà que interpreta un repertori amb cançons d’Ella Fitgerald, Etta James, Sara Vaughan o Rosemary Clooney. El cinema i el jazz s’uneixen en un ambient acollidor i agradable. Dins el cicle Tast de jazz.

MATARÓ. TORRE LLAUDER Ximo Tebar Band, The New Son Mediterraneo. Divendres 25 a les 21 h. Ximo Tebar celebra el 25è aniversari damunt els escenaris amb un nou disc, Soleo, en què combina jazz i flamenc amb aromes mediterrànies. Dins el cicle Tast de jazz. MATARÓ. TORRE LLAUDER Dani Nel·lo i els saxofonistes salvatges. Dissabte 26 a les 21 h. Trobada de Dani Nel·lo amb els anomenats saxofonistes salvatges, els creadors d’un llenguatge musical a través del saxofon que ha marcat per sempre la història de la música popular des del segle XX. PINEDA DE MAR. ESPAI ARTS D’ESTIU Els amics de les arts + Gossos. Dimarts 15 a les 22h. Doble concert, on Els Amics de les Arts presentaran el seu quart àlbum Un estrany poder, i Gossos presentarà el seu nou àlbum, Zènit. PINEDA DE MAR. ESPAI ARTS D’ESTIU The Original Blues Brothers Band. Divendres 18 a les 22h. Nascuda del programa de tv Saturday Night Live, la banda americana de rhythm and blues desborda energia i ritme en un directe ple de hits amb ànima soul dels 60’. PINEDA DE MAR. ESPAI ARTS D’ESTIU Chambao + muchachito. Diumenge 20 a les 22h. PREMIÀ DE DALT. PARC FELICIÀ XARRIÉ Cantada d’Havaneres. Dissabte 5 a les 22 h. Amb el grup Barca de Mitjana. SANT VICENÇ MONTALT. ESGLÉSIA DE SANT VICENÇ Recital Líric de cançó catalana. Dissabte 26 a les 21 h. Concert amb Mar Esteve Rodrigo (Mezzo), Vicenç Esteve Madrid (Tenor), i Manel Esteve Madrid (Baríton).

TIANA. EL CASAL A Contra Blues. Divendres 11 a les 22 h. Dins el cicle Estiu jazz i altres músiques.

TIANA. EL CASAL Bum Bamd Percussion. Divendres 11 a les 22 h. Amb Santi Arisa i Dan Arisa. Dins el cicle Estiu jazz i altres músiques.


16 PROPOSTES DEL MARESME

AGOST 2017

CINEMA

INFANT.

La guerra del planeta de los simios Expulsats dels boscos on s’havien fortificat empaitats pels humans caçadors de micos, els simis enceten l’etern deambular dels proscrits a la recerca d’un refugi. En realitat, els simis en aquesta fructífera franquícia, són els indis aniquilats i expulsats de les planures en què, fins i tot, alguns porten el cos pintat com guerres aborígens. L’alè del western que sobrevola el film es fa explícit en la batalla que l’obre, amb humans que es serveixen de simis collaboracionistes que els fan de guies i de bèsties de càrrega, denominats de forma vexatòria “ases”. Igual que aquells membres de tribus enfrontats amb altres tribus i que són utilitzats pels conqueridors de l’Oest en el seu propi profit, amb la fita de l’extermini final dels indis rebels. Després d’aquest preàmbul comença l’èxode dels

simis per trobar una reserva on poder viure en pau, però son apressats pels salvatges caçadors de micos i tancats en camps de treball. Mentre un reduït i divers grup de fugitius, entre els quals es troba Cèsar (Andi Serkis), el líder simiesc caigut en desgràcia, intentarà alliberarlos del camp de refugiats, reivindicant-se Cèsar de nou entre els simis esclaus, igual que un Espartac, un heroi tràgic. L’acció està ambientada en un futur post-apocalíp-

tic, un món en runes, les deixalles del món, en què els propis humans es veuen afectats també per una plaga que els deixa sense parla i, els que en són contaminats, són sacrificats sense pietat, dibuixant un endemà sense esperança. Humans perseguidors de simis que actuen com un exèrcit sediciós que alhora es fortifica en la construcció d’un gran mur per repel·lir l’atac d’un altre exèrcit d’humans, i que al final deixa als dissortats simis enmig d’un conflicte

encara més gran. L’oposat a Cèsar és aquí un perseguidor de simis, un feixista coronel (Woody Harrelson), que sembla un èmul del desertor general Kurtz amagat en l’espessor de la jungla, el cor de les tenebres conradià, a “Apocalyse Now” de F. F. Coppola. Combinació perfecta d’acció èpica i de drama interior, d’espectacle i d’intimisme, per tancar aquesta darrera trilogia que el 2011 ressuscitava la franquícia endegada a ”El planeta dels simis” (1968). I sobretot que la gent no es pensi que va a veure un film de guerra, de batalles, d’acció grandiloqüent, sinó que es trobaran un film admirable, ple de lectures, carregat de simbolisme, d’una austeritat i contenció encomiable, un entreteniment seriós i adult. Joan Millaret Valls / AMIC

ESTRENES DESTACADES D’AGOST ATÓMICA

REY ARTURO

De David Leitch (EUA, 2017). Amb Charlize Theron, James McAvoy, Sofia Boutella, John Goodman. ESTRENA 4 AGOST

De Guy Ritchie (EUA, 2017). Amb Charlie Hunnam, Jude Law, Eric Bana, Hermione Corfield. ESTRENA 11 AGOST

LA TORRE OSCURA De Nikolaj Arcel (EUA, 2017). Amb Idris Elba, Matthew McConaughey, Katheryn Winnick. ESTRENA 18 AGOST

LA SEDUCCIÓN De Sofia Coppola (EUA, 2017). Amb Colin Farrell, Elle Fanning, Nicole Kidman, Kirsten Dunst. ESTRENA 18 AGOST

CINEMA AGENDA ARGENTONA. CENTRE PARROQUIAL Grand prix a la muntanya dels invents. Dimarts 1 a les 19 h. Cinema infantil. Donatiu a benefici de Càritas. ARGENTONA. CENTRE PARROQUIAL Maravillosa familia de Tokio. Dimarts 1 a les 22.30 h. De Yôji Yamada (Japó, 2016). Donatiu a benefici de Càritas. CANET DE MAR. PATI DE L’ESCOLA DE TEIXITS La Bella y la Bestia. Divendres 18 a les 22 h.

TRIBUNAMARESME

PREMIÀ DE MAR. PLAÇA DELS PAÏSOS CATALANS El libro de la selva. Dimecres 16 a les 22 h. Cinema a la fresca. De Jon Favreau (EUA, 2016). PREMIÀ DE MAR. PLAÇA DELS PAÏSOS CATALANS Rogue One. Dimecres 23 a les 22 h. Cinema a la fresca. De Gareth Edwards (EUA, 2016). PREMIÀ DE MAR. PLAÇA DELS PAÏSOS CATALANS Cazafantasmas. Dimecres 30 a les 22 h. De Paul Feig (EUA, 2016)

CANET DE MAR. PATI DE L’ESCOLA DE TEIXITS Figuras ocultas. Divendres 25 a les 22 h. De Theodore Melfi (EUA, 2016).

S. VICENÇ MONTALT. SEU ENTITATS ESPORTIVES Ferrata Regina. Divendres 25 a les 20.30h. Veurem les vistes aèries i la adrenalina que generen els que s’enfilen per les parets de roca.

PREMIÀ DE MAR. PLAÇA DELS PAÏSOS CATALANS Zootropolis. Dimecres 9 a les 22 h. Cinema a la fresca.

VILASSAR DE MAR. CENTRE PARROQUIAL La Bella y la Bestia. Divendres 1 setembre a les 21 h.

CONSULTA LA CARTELLERA Ocine Arenys. Carretera N-II, Polígon Muvisa (Arenys de Mar). T.937922454. www.ocinearenys.es Cinesa Mataró Parc. Carrer Estrasburg, 5 (Mataró). www. cinesa.es. Tel.93.228.96.00 Foment Mataroní. C/ Nou, 11 (Mataró).www.matarofoment.org Espai Amistat. C/ St. Antoni, 60 (Premià de Mar). Tel.93.752.99.90. www.espailamistat.cat. Centre Parroquial d’Argentona. C/ Bernat de Riudemeia, 4 (Argentona). www.centreparroquialargentona.cat La Calàndria. Dr. Josep Agell (El Masnou). Tel.93.555.43.01. www.facebook.com/cinelacalandria.

ARENYS DE MAR. BIBLIOPLATJA Hora del Conte i Taller per a Infants. Dijous 3 a les 18.30 h: Fantaaasma! Què li passa al petit fantasma? a càrrec de Mercè Rubí. Dijous 10 a les 18.30 h: Contes a la cassola a càrrec de Patricia McGill. Dijous 17 a les 18.30 h: Contes florits a càrrec de Susagna Navó. Dijous 24 a les 18.30 h: Plim, plam, plum, ploma a càrrec de Mercè Rubí. ARENYS DE MAR. RIERA Farcell de jocs tradicionals. Diumenge 6 a les 18 h. A càrrec de Jaume Andreu “Fefe”. ARENYS DE MAR. BIBLIOPLATJA Fem volar estels. Divendres 11 a les 18.30 h. Taller i volada d’estels en record a Quico Bertran. ARENYS DE MAR. RIERA Folkids. Diumenge 13 a les 19.30 h. Animació infantil a càrrec del grup Pep López i Sopars de Duro. ARGENTONA. CENTRE PARROQUIAL Grand prix a la muntanya dels invents. Dimarts 1 a les 19 h. Cinema infantil. Donatiu a benefici de Càritas. MATARÓ. BIBLIOTECA POMPEU FABRA Empedrat de contes. Dimarts 1 a les 18 h: Pirates a la banyera a càrrec de Núria Clemares. Dimarts 8 a les 18 h: Contes mullats, salats i esquitxats a càrrec d’Alma i la mar de contes. Dimarts 22 a les 18 h: El Pol al món de les endevinalles a càrrec de Gemma Rosell i Antònia Molera. Dimarts 29 a les 18 h: Els sons robats a càrrec d’Eva González. MATARÓ. BIBLIOTECA ANTONI COMAS Empedrat de contes. Dimecres 2 a les 19 h: Tarongina Circus a càrrec de Dainateatre. Dimecres 9 a les 19 h: La màquina de no fer soroll a càrrec de La Senyoreta. Dimecres 16 a les 19 h: L’arbre de sucre a càrrec d’Ada Cusidó. Dimecres 23 a les 19 h: Un circ de contes a càrrec de La Muscària. Dissabte 26 a les 11 h: M’amigues? Contes sobre l’amistat a càrrec de Suc de Contes. Dimecres 30 a les 19 h: El barret dels contes d’estiu a càrrec de Laura del Barret. MATARÓ. BIBLIOTECA FUNDACIÓ ILURO Art Time. Dimecres 30 a les 17.30 h. Activitats per descobrir l’art i aprendre anglès. MATARÓ. BIBLIOTECA FUNDACIÓ ILURO L’hora del conte. Dijous 31 a les 17.30 h: Especial Puig i Cadafalch. PREMIÀ DE DALT PARC FELICIÀ XARRIÉ XXVI Festival Infantil. Diumenge 3 de setembre d’11 a 14 h i de 17 a 20 h. Atraccions i jocs infantils, mòbil parc i gran bar. PREMIÀ DE MAR. PLAÇA DELS PAÏSOS CATALANS Cinema a la fresca. Dimecres 9 a les 22 h: Zootropolis. Dimecres 16 a les 22 h: El libro de la selva. TEIÀ. CENTRE ENOTURÍSTIC VALLMORA Crea la teva etiqueta!. Diumenges 6 i 20 a les 11 h. Taller familiar. TEIÀ. CENTRE ENOTURÍSTIC VALLMORA Juguem a la romana. Diumenges 13 i 27 a les 11 h. Taller familiar. Com vivien els nens i nenes romans? A què jugaven? S. VICENÇ MONTALT.BIBLIOTECA Contes amb pijama. Dimecres 23 a les 20h. A càrrec de Toni López, membre de la Cia. Hi havia una bugada. VILASSAR DE DALT. BIBLIOTECA Taller animal. Dijous 24 a les 11.30 h. Un bosc molt particular. Per a nens i nenes a partir de 4 anys. Cal inscripció prèvia.


TRIBUNAMARESME

PROPOSTES DEL MARESME 17

AGOST 2017

EXPOSICIONS

RUTES I VISITES

ARENYS DE MAR. C.C.CALISAY Elvira Elias. Realitat i somnis. Del 4 al 27 d’agost. Repàs per alguns dels moments més rellevants de la seva vida personal i artística.

EL MODERNISME

RUTA DEL MAR

ISABA (PIRINEUS)

MATARÓ. AJUNTAMENT. Dissabte 26 d’agost a les 19 h. Ruta urbana pels edificis més significatius del modernisme mataroní en una síntesi històrica de l’època i amb referències biogràfiques dels principals arquitectes del moment. 93.758.26.98 i turisme@ajmataro.cat.

MATARÓ. ERMITA DE SANT SIMÓ. Diumenges 13 i 27 d’agost a les 19 h. Ruta que permet descobrir la vinculació de Mataró amb el mar: la seva història marítima i naviliera, l’entorn natural de la costa, les transformacions del litoral i els personatges històrics de a ciutat.

S. VICENÇ MONTALT. PÀRKING C/GINESTA. Del 17 al 24 d’Agost. Estada en casa rural, amb sortides als pics emblemàtics: Pic d’Any, Pier de Saint Martin, i les impressionants Gorges de Kakuetta, entre d’altres. Coordinador: Sisku Calopa (660 328 148). www.montaltrek.org

ARENYS DE MAR. PL. SALVADOR ESPRIU Ruta guiada Cementiri de Sinera. Diumenge 20 a les 11 h. Descobrirem per què se’l defineix com a lloc emblemàtic de les arts catalanes. Inscripció prèvia: turisme@arenysdemar.cat o al 937957039.

LLAVANERES. MUSEU-ARXIU. CAN CARALT Visita comentada al museu i la pinacoteca. Divendres, 4, 11, 18 i 25 a les 20 h. Visita comentada per les diverses sales del museu i la pinacoteca amb el comentari d’algunes peces i obres d’art.

MATARÓ. AJUNTAMENT Salve Iluro. La ciutat romana. Dissabte 12 d’agost a les 19 h. Tot passejant coneixerem la Mataró romana i els vestigis arqueològics que la ciutat d’Iluro ofereix.

ARENYS DE MAR. BIBLIOPLATJA Itinerari mediambiental pel litoral arenyenc. Dimarts 22 a les 18.30 h. A càrrec d’Enric Badosa. ARENYS DE MAR. PL. SALVADOR ESPRIU Itinerari literari. Dimarts 29 a les 19 h. A càrrec de Ramon Verdaguer. EL MASNOU. PLAÇA D’OCATA Visita la Mina d’Aigua del Masnou. Diumenge 13 a les 11 h. A les 12 h: visita en francés. Us convidem a submergir-vos sota terra per descobrir un tram de les mines d’aigua Cresta i Malet. EL MASNOU. PARRÒQUIA DE SANT PERE Itinerari “El Masnou, terra de mar”. Diumenge 27 a les 11 h. Us convidem a un emocionant i enriquidor passeig pels carrers, edificis i racons més sorprenents de la vila del Masnou. Dissabte 26 a les 19 h: visita en francès.

MATARÓ. AJUNTAMENT Mataró, un passeig per la història. Diumenges 6 a les 19 h. Descobreix Mataró fent un tast per la seva història a través d’anècdotes i lectures tot passejant pels carrers i places. MATARÓ. AJUNTAMENT Miquel Biada, el primer ferrocarril. Diumenge 20 a les 19 h. Visitarem els escenaris relacionats amb la vida de Miquel Biada i Bunyol a Mataró, que permeten acostar-se a la seva època i a la revolució que va significar l’arribada del tren. MATARÓ. TORRE LLAUDER Vil·la romana de Torre Llauder. Dissabtes 5, 12, 19 i 26 a les 19 h. Visita guiada al jaciment arqueològic. Veurem com era la vil·la romana que s’ha conservat i passejarem per les dependències decorades amb esplèndids mosaics de colors, els banys i els dos patis. MATARÓ. BASÍLICA DE SANTA MARIA Conjunt barroc dels Dolors. Dimarts 1, 8, 22 i 29 a les 11.30 h. Dijous 3, 10, 17, 24 i 31 a les 18 h. Dissabtes 5, 12, 19 i 26 a les 11.30 i 19 h. Visita guiada que permet descobrir la capella i la sagristia del conjunt barroc mataroní, obra d’Antoni Viladomat, el pintor català més important del segle XVIII. 8€

MATARÓ. NAU GAUDÍ Vapors, fàbriques i cooperatives del Mataró industrial. Dissabte 19 d’agost a les 19 h. Ruta guiada per conèixer el ric patrimoni històric de Mataró: vapors, fàbriques i cooperatives, i també els protagonistes que van fer possible la gran transformació econòmica, social i urbanística de la ciutat durant els segles XIX i XX. PREMIÀ DE DALT. PPATI DE SANT JAUME Caminada nocturna circular per Premià de Dalt. Dissabte 26 a les 20.30 h. Acabarem la sortida amb una sindriada. S. VICENÇ MONTALT.PISCINA MUNICIPAL Excursió nocturna amb bany final a la piscina. Dissabte 5 a les 20.30 h. S. VICENÇ MONTALT. PÀRKING C/GINESTA Matinal al Montnegre. Diumenge 3 de setembre a les 8h. Dificultat: fàcil. Coordinador: Pere Zamora (629 27 76 80). www.montaltrek.org.

MATARÓ. CAN SERRA Iluro, ciutat romana + Mataró, ciutat mediterrània. Dues exposicions permanents per conèixer millor la història de la ciutat. Visita guiada: dissabte 5 a les 18 h.

MATARÓ POTATOES

MATARÓ. CAN MARFÀ Mataró, capital del gènere de punt. Exposició permanent que mostra la història i vitalitat de l’activitat tèxtil a la ciutat. Visita guiada: dissabte 19 a les 18 h.

MATARÓ. CAN PALAUET. Fins al 10 de setembre. El temps de la patata al Maresme. Exposició itinerant que ha nascut amb la voluntat de rememorar un dels cultius i comerços més distintius de la nostra comarca al llarg de gran part del segle XX.

MATARÓ. NAU GAUDÍ Col·lecció Bassat. Art Contemporani de Catalunya 1980-1989 (II). Fins al 17 de setembre. Retrospectiva de l’art català dels anys 80 través de l’obra dels artistes Ràfols-Casamada, Guinovart, Chancho i Tom Carr, entre d’altres. Visita guiada: Diumenge 6 d’agost a les 18 h.

MATARÓ. LA DESTIL·LERIA Seny i rauxa a Les Santes. Fins al 20 de setembre. Exposició col·lectiva d’una quinzena d’artistes que mostren una aproximació personal a les Santes.

MATARÓ. BIBLIOTECA ANTONI COMAS Éssers diminuts fabulosos. Del 3 al 30 d’agost. L’exposició aporta informació sobre espècimens mitològics: el follet, el minairó, el dimoni boiet, la petita dama, i el perot i la caterineta, a més d’una tria de relats que exemplifiquen les relacions que han mantingut amb els humans.

MATARÓ. BIBLIOTECA FUNDACIÓ ILURO Mostra bibliogràfica: Josep Puig i Cadafalch. Fins al 30 de desembre. Amb motiu de la celebració de l’Any Puig i Cadafalch.

MATARÓ. CAN SERRA El viatge de la balena de Mataró. Fins al 3 de setembre. Fa 40 anys uns pescadors van trobar i traslladar el cos d’un rorqual comú fins a la platja de Mataró. Amb aquesta exposició coneixerem la història d’aquesta balena i la biologia d’aquests animals.

TEIÀ. ESGLÉSIA DE SANT MARTÍ Campanar de l’església de Sant Martí. Diumenge 13 a les 13 h. Visita guiada.

MATARÓ. CA L’ARENAS Jaume Sans (1914-1987). La seducció de les avantguardes + El context artístic (1930-1960).Fins al 6 d’agost. Mostra dedicada a l’artista Jaume Sans que aborda de manera integral la seva trajectòria, coneguda sobretot per la vinculació a grups avantguardistes.

VILASSAR DE MAR. MUSEU CARME ROVIRA Visita guiada a la Casa Museu Carme Rovira. Diumenge 3 setembre a les 12 i 13 h.

MATARÓ. CAN MARFÀ Amb ulls de gegant. Fins al 10 de setembre. El fotògraf mataroní Eloi Codina ens mostra una particular mirada de Les Santes, la Festa Major de Mataró.

MATARÓ. CASAL L’ALIANÇA Natura i aigua. Fins al 6 d’agost. Recull d’obra recent d’Antoni Calafell.

PREMIÀ DE MAR. BIBLIOTECA En Pinotxo treu el nas. Fins al 6 de setembre. Mostra de la col·lecció de Roser López Sala del Museu Cal Tit, de Vilassar de Mar. VILASSAR DE DALT. MUSEU ARXIU Gols de tinta, futbol i vinyetes a Catalunya des de 1895. Del 25 d’agost al 24 de setembre. Exposició per donar a conèixer la importància de l’humor gràfic, la il·lustració i el còmic vinculats al món del futbol. VILASSAR DE MAR. BIBLIOTECA Un planeta amb valors. De l’1 al 31 agost. Una vintena de relats de diferents autors i autores de la comarca, acompanyats d’il·lustracions inèdites realitzades per un equip de dibuixants que col·labora habitualment amb la revista Valors. VILASSAR DE MAR. CAN BISA 53 Exposició Col·lectiva de Vilassart. Fins 10 setembre.


18 FESTA MAJOR D’ARGENTONA

AGOST 2017

TRIBUNAMARESME

SANT DOMINGO

FESTA MAJOR D’ARGENTONA DIMECRES 2 AGOST Mulïer. A les 20 h, a la Plaça Nova. Espectacle de dansa sobre xanques. Correfoc infantil amb els Banyetes i la Polseguereta. A les 21.30 h, davant de l’Ajuntament. Arribada c. Bernat Riudemeia. Cor de Gòspel & Barcelona Gospel Messengers. A les 23 h, a la Plaça Nova.

Coincidint amb la celebració de Sant Domingo, la Festa Major arriba carregada de propostes. Durant els primers dies d’agost l’agenda anirà guanyant en intensitat i a partir del dia 3 el ritme serà frenètic. La Festa del Càntir coincidint amb la festivitat de Sant Domingo, el festival Garrinada i la renovada fira Argentast.

Correfoc de bèsties. A les 22.30 h, des de la Plaça del Molí. Amb La Polseguera dels Diables d’Argentona i Lo Tritó del Montseny de St Celoni.

Aixecada de càntirs de 10 fins a 200 kg. A les 12.30 h, a la Plaça de Vendre.

Concerts de Garrinada. A les 24 h, a l’Escola Argentona. Amb A4 Reggae Orchestra, Rapsuskleia i DJ Hochi.

DISSABTE 5 AGOST

Espectacle familiar: Alquimia? A les 19 h, a l’Escola Bernat Riudemeia.

38a Cursa Popular. A les 9.30 h, des de la Plaça Nova. 5 km de recorregut.

Repicada de campanes i llançament de coet. A les 18:45 h, a la Plaça de l’Església.

Taller de tast de cervesa. A les 19.30 h, a l’Avinguda Puig i Cadafalch. A càrrec de l’Adrià Felisart de Molta Malta.

Xeringada familiar i festa de l’escuma. A les 12 h, a la Plaça Nova.

Cercavila de gegants. A les 19 h, sortida de les escales de l’Església.

Concert amb l’Orquestra Internacional Maravella. A 19.30 h, a la Plaça Nova.

Espectacle de carrer: Amb P de pallasso. A les 17.45 h, a l’Escola Bernat Riudemeia. Espectacle fresc i divertit.

Pregó i nit de tapapous. A les 22.30 h, a la Plaça de l’Església. A càrrec dels Bocs d’Argentona. Tot seguit, 2a edició de la Nit de Tapapous.

Isabel Vinardell & Isabelle Laundebach. A les 20.30 h, a Can Doro. Dues veus d’excepció.

DIJOUS 3 AGOST

Nit boja correfoc. Sortida, davant de l’Ajuntament. Arribada a la Plaça Nova. Concerts: La loca histèria + The Zebrass Band + Dalton Bang. A partir de les 00.30 h. A la Plaça Nova.

DIVENDRES 4 AGOST Posta dels càntirs de l’any. A les 7 h, a la Font de Sant Domingo. Concentració dels Domingos d’Argentona. A les 9.30 h, davant l’Ajuntament.

Crida als focs amb Balkan Paradise Orchestra. A les 22.40 h, Des de la Plaça Nova. Castell de focs. A les 23 h, al Sot d’en Calopa. A càrrec de la Pirotècnia Tomás. Ball amb l’Orquestra Internacional Maravella. A les 23.30 h, a la Plaça Nova. Concert amb La Trocamba Matanusca i DJ Dimoni pelut. A les 24 h, a Can Doro. Concerts de Garrinada. A les 24 h, a l’Escola Argentona. Amb Train To Roots + Zoo + Tremenda Jauría + DJ Martin Gil.

Cercavila de gegants i capgrossos. A les 18.30 h, de l’Escola Bernat Riudemeia a l’Escola Argentona. En acabar, el concert de Xiula, cercavila de retorn fins a la pl. Nova.

Havaneres amb Les Anxovetes. A les 23 h, a la pista del Centre Parroquial. Concerts: Mala Vida + Dj Manel. A les 00.30 h, a la Plaça Nova.

DIUMENGE 6 AGOST 19a Pedalada Popular. A les 9.30 h, des de la plaça del Molí. 11 km de recorregut. Teatre de carrer: Transhumància. A les 12 h, a la Plaça Nova. 18a Repicatronada. A les 13 h, a la Plaça Nova. Encesa a càrrec de Ramon Altimira. Tallers familiars: Els xics del xorrac i tarda de circ. A les 18 h, a la Font Picant.

Taller de tast de cervesa. A les 19.30 h, a l’Avinguda Puig i Cadafalch. A càrrec d’Albert Galàn de Biir.

Gran caipirinyada. A les 19 h, a l’Escola Argentona. Amb el cantautor Miquel del Roig.

Old Fashioned Boys. A les 20 h, a Can Doro. Quartet instrumental.

Aprèn a fer cervesa artesana a casa. A les 19.30 h, a l’Avinguda Puig i Cadafalch.

Sopar popular “crucifixió de garrins”. A les 21h, a l’Escola Argentona. Preu: 10 €.

Sardanes i sindriada. A les 19.30 h, a la Font Picant. A càrrec de la Cobla Genisenca.

Teatre de carrer: Fuenteovejuna. A les 21.30 h, a la Plaça de l’Església.

Concert amb Mazoni. A les 20 h, a Can Doro. Espectacle de teatre musical: Deadline. A les 21.30 h, a la Plaça de l’Església.

Ofici en honor a Sant Domingo de Guzmán. A les 10 h, a l’Església parroquial de Sant Julià.

Concert amb la Big Mama Montse. A les 23 h, a la Plaça Nova.

Aixecadeta de càntirs i gran xarbotada. A les 10.30 h, a la Plaça de Vendre. Jocs infantils i concurs infantil que emula el dels adults.

Concert Fundación Tony Manero. A les 24 h, a Can Doro.

Xarbotada. Sortida de la pl. de l’Església. Cercavila dels gegants amb els Xarbotaires.

Concerts de Garrinada. A les 24 h, a Escola Argentona. Amb Seguirem, Gertrudis, Doctor Prats i DJ Domingo el Gran.


TRIBUNAMARESME

AGOST 2017

FESTA MAJOR DE SANT VOCENÇ DE MONTALT 19

FESTA MAJOR D’ESTIU

FESTA MAJOR DE SANT VICENÇ DE MONTALT DISSABTE 5 AGOST Sortida nocturna i bany de nit a la piscina. 20.30 h. Av. Toni Sors. A la sortida es lliurarà als participants un braçalet per accedir a la Piscina Municipal. Dificultat: per a tota la família. Coordinador: Josep Grau (Tel: 666 77 12 81)

DIJOUS 10 AGOST Bibliogimcana: ‘Viatge amb Gullivert’. 10 h. Biblioteca. Inscripcions: a partir de l’1 d’agost. Torneig de ping-pong. 17 h. Pista annexa al pavelló. Maridatge entre poesia i vins. 22 h. Centre Cívic El Gorg. ‘Un vi negre en copes rosses’, de Josep Pedrals, poeta, acompanyat per Arnau Barangé, sommelier. Preu: 10 €. Venda de tiquets: a partir de l’1 d’agost. Places limitades.

DIVENDRES 11 AGOST Sopar de Festa Major. 22 h. Pista annexa al pavelló. Menú: pollastre a l’ast amb patates al caliu, postres, pa, aigua, vi i cava Ball de Festa Major. Seguidament. Amb La Petita Gran Orquestra Liberty.

DISSABTE 12 AGOST Matí d’inflables. De 10.30 a 13.30h. Parc dels Germans Gabrielistes. Festa Holi. La festa dels colors! 17h Concert de piano amb Marc Perna. 23 h. Pati de l’Ajuntament.

DIUMENGE 13 AGOST Parc refrescant amb tobogans d’aigua. 11 h. Zona esportiva.

Del 5 al 19 d’agost, activitats per a satisfer tots els gustos i totes les edats. Sant Vicenç ja respira flaires de Festa Major. Els actes previs i les temperatures estivals conviden a sortir al carrer i a omplir els espais a l’aire lliure als veïns que esperen amb candeletes els dies de festa grossa. A les portes del tret de sortida a un intensíssim programa festiu, que arrencarà la nit d’aquest proper dissabte 5 d’agost amb un seguit d’actes imprescindibles que no us podeu perdre!

Big Ball. Camp Municipal de Futbol. Seguidament, Festa de l’escuma. Correfoc. 22 h. Plaça del Poble. Amb la Colla de Diables de Caldes d’Estrac i les colles convidades de Canet i Ripoll. Bany de nit. Seguidament, a la Piscina Municipal. Amenitzat pel DJ Straw&Berry Domènec Canal.

DILLUNS 14 AGOST Concert de Cesck Freixas + Animal. 23 h. Platja (a la zona de La Caleta). 7è Mercat al Mar. Tarda. Ps. Marquès Casa Riera. Parades d’artesania, alimentació i productes vinculats al mar.

DIMARTS 15 AGOST Repicada de campanes i tronada. 10 h. Campanar. Anada a ofici en companyia dels gegants del poble. 10.30 h. Pati de l’Ajuntament Ofici en honor a la Mare de Déu de l’Assumpció. 11 h. Església de Sant Vicenç. Amb la participació de l’Orfeó Parroquial El Delme Sardanes. Seguidament. Plaça del Poble. Amb la Cobla Premià i vermut popular. 7è Mercat al Mar. Tarda. Ps. Marquès Casa Riera. Parades d’artesania, alimentació i productes vinculats al mar. Havaneres i rom cremat. 20.30 h. Platja. Amb el grup Port-Bo. Castell de focs. Seguidament.

DISSABTE 19 AGOST Ball de Festa Major. 23 h. Montaltpark. Amb el grup Genion’s.


20 FESTA MAJOR DE VILASSAR DE DALT

AGOST 2017

TRIBUNAMARESME

SANTS GENÍS

FESTA MAJOR DE VILASSAR DE DALT Arriba la Festa Major de Vilassar de Dalt. A les 19h del 24 d’agost, la plaça de la Vila serà l’espai del tret de sortida amb una repicada de campanes, enlairament de coets i cercavila de gegants. El pregó i pregonet es faran a les 21.30h, a càrrec de Xaro Mariscal i Gael García. Durant aquests dies de la festa, es compta amb un ampli programa d’activitats per a tota mena de públics: balls, ofici solemne, sardanes, exposicions i Nit de gegants, entre d’altres. També el Brossart, una acció artística per conscienciar els veïns i veïnes del manteniment del poble.

DIJOUS 24 AGOST Taller infantil ANIMAL!. 11.30h. Biblioteca de Can Manyer. Un bosc molt particular. Activitat inclosa dins el projecte Parcs i Biblioteques, Naturalment! Per a nens i nenes a partir de 4 anys. Cal inscripció prèvia. Inscripcions a partir de dilluns 21 d’agost. Inauguració de l’exposició del Grup Fotogràfic: Visions particulars. 18h. Sala d’exposicions de La Massa, Centre de Cultura Vilassarenc Inici de Festa Major. 19h. Plaça de la Vila. Repicada de campanes. Enlairament de coets i cercavila de gegants. Recorregut de la cercavila: Passatge del Carme, c /Carme, Riera Salvet, Av. Sta. Maria, c/ Pius XII, c/ Murillo, Manuel Moreno, c/ Anselm Clavé, St. Antoni, c/Nou, c/Mestre Viladrosa, c/ Àngel Guimerà i Plaça de la vila. Pregó i pregonet. 21.30h. Plaça de la Vila. A càrrec de Xaro Mariscal i Gael García.

Pa amb tomàquet. 22h. Plaça de la Vila. Preu: 4€ . Beguda no inclosa. Ball de nit amb orquestra Aquarium. 23.15h. Plaça de la Vila. Vine a gaudir de la primera nit de Festa Major!

DIVENDRES 25 AGOST Brossart. D’11 a 20 h. Plaça del Teatre. BrossArt és una acció artística per conscienciar els veïns i veïnes del manteniment del poble. Els contenidors de Vilassar es tenyiran de colors per convertir-se en objectes susceptibles de ser obres d’art. Organitza: Soem Mac. Jocs gegants. D’11.30 a 13 h. Plaça de la Vila. Vine a jugar amb els coneguts jocs dels nostres gegants. Organitza: Colla de Geganters de Vilassar de Dalt. Ofici solemne en honor dels Sants Genís. 11.30 h. Església Parroquial

Acte de commemoració del 30è aniversari d’agermanament amb el municipi de Joyeuse (Juessa). 12.30 h. Plaça de la Vila

Cercavila esbojarrada de gegants amb els Vandsonats. 22.30 h. Llums, colors i moltes sorpreses ompliran els carrers de Vilassar!

Visca els Sants Genís. 12.45 h. Plaça de la Vila. Concert de gralla. Vermut de Festa Major i brindis. Brindem per la Festa Major dels Sants Genís! Vermut + copa de cava = 5€, copa de cava = 3€, vermut = 3€, reomplir la copa = 1€.

Ball a la fresca. 23.30 h. Plaça de la Vila. Amb Dj’s Acabem la nit amb la música de Dj’s.

El mapa dels tresors. Joc de pistes per Vilassar. 18 h. Parc de can Rafart. Sortida des del Parc de can Rafart. Sorprenent itinerari ple d’art pels racons més especials de Vilassar. Apropa’t a descobrir-ho!

Esmorzar infantil. 11 h. Plaça del teatre. Vine a preparar-te pel Rebombaigua. Agafa forces amb un bon esmorzar!

Sardanes. 18 h. Plaça de la Vila. Amb la Cobla Mediterrània i Premià. Participa a la tradicional ballada de sardanes de Festa Major. Vine a ballar el Shardakira. Nit de Gegants! 21 h. Can Rafart. Sopar popular a la fresca. Menú: botifarra i mongetes amb rostellons + beguda (aigua i/o vi). Preu: 6€. Menú infantil: botifarra i xips + aigua + gelat. Preu: 6€.

DISSABTE 26 D’AGOST

Rebombaigua! D’11.30 a 13 h. Sortida des de la Plaça del Teatre. Què és el REBOMBAIGUA? REBOMBORI + AIGUA! Veniu amb olles i cassoles per fer molt de soroll i aconseguir que els veïns ens remullin. Recorregut: Baixada de la Font de la Teula, pujada c/ Llesamí i Plaça de la Vila. A l’arribada a la Plaça de la Vila, inflables infantils d’aigua i escuma. Concert de tarda. 19 h. Pati del Museu Arxiu. A càrrec de Dàfnia, música del Mediterràni


TRIBUNAMARESME

FESTA MAJOR DE VILASSAR DE DALT 21

AGOST 2017

Tastet d’estiu. 21 h. Plaça de la Vila. Degustació a càrrec dels comerços i restaurants: Can Jesús, Atipa’t Vilassar, Milfulls Restaurant, Bar restaurant Can Rafart, Can Lluis, pastisseria Maria Teresa i Adell Fruits. A cada parada podràs tastar un plat diferent i cuinat al moment. El tiquet inclou 3 tastets. Preu del tiquet: 6 €. Beguda no inclosa. Correfoc de Festa Major. 22.15 h. La terra i l’infern esdevindran un a Vilassar i, els seus carrers es veuran envaïts per un exèrcit de diables i criatures infernals que ompliran de foc, guspires, disbauxa i bogeria el nostre poble. Ens acompanyaran els Diables del vi d’Alella i del Peluts de Foc de Cabrils. Recorregut: Passatge de la Rosa amb Manuel Moreno, c/ Anselm Clavé, c/ Sant Antoni, c/ Sant Genís, Riera de Targa. Final: Can Rafart.

EXPOSICIONS Exposició 30 anys d’agermanament amb Joyeuse. Museu Arxiu Municipal. Del 25 al 27 d’agost. Horari: de 12 a 14h i de 18 a 20.30h. Exposició gols de tinta. Museu Arxiu de Vilassar de Dalt. Del 25 d’agost al 24 de setembre. Horari:de 12 a 14 i de 18 a 20.30 h. Gols de tinta, futbol i vinyetes a Catalunya des de 1895 fins avui és una exposició itinerant per donar a conèixer la importància de l’humor gràfic, la il·lustració i el còmic vinculats al món del futbol. Exposició de Festa Major: ‘Visions particulars’. Sala de la Massa CCV. Del 25 al 27 d’agost. Ens permet presentar-vos un recull d’imatges de persones, llocs entranyables i altres treballs on l’autor experimenta amb noves maneres de viure la fotografia. Horari: dies 25, 26 i 27 de 12 a 14h i de 18 a 20h.

Havaneres i rom cremat. 21.30 h. Plaça de la Vila. Nit d’havaneres amb el grup vilassarenc Serra de Marina. A continuació rom cremat per acomiadar la Festa Major dels Sants Genís. Entrega de premis del concurs de Santa Llúcia GO! Durant la cantada d’havaneres.

DIUMENGE 3 SETEMBRE Campionat de petanca de festa major. A partir de les 9h. Pistes de petanca municipals - Parc de can Rafart. Vilassar de Dalt vs. Pla de l’Abellà – Cabrera de Mar.

Ball de nit amb grups. 22 h. Sopar amb ambientació musical d’estil Jazz amb el quintet Global Jazz i posteriorment concerts amb els grups Ovella Xao, Festucs i System Beat. Per acabar Dj.

DIUMENGE 27 AGOST Activitat infantil Diversions. 11 h. Plaça de la Vila. Espectacle d’animació per a tots els públics amb cançons, balls i molta diversió! Concurs d’arrossos de Festa Major. 12h. Plaça de la Vila. T’agrada cuinar? Vine a participar a la segona edició del concurs d’arrossos de Festa Major. Hi haurà premis i molt bon rotllo. Sindriada. 18.30h. Carrer del Casal. El concurs de menjar síndria més esperat, torna cada estiu! Participa-hi i guanya molts premis. Seràs capaç de ser el més ràpid i menjar més talls de síndria? Sardinada popular. 20.30h. Plaça de la Vila. Acomiadem la Festa Major amb la ja tradicional sardinada. Preu de tiquet 3 €. Correfoc infantil. 21h . Els Diablons Anònims, colla formada per nens i nenes de 10 a 16 anys, ens oferiran un any més un correfoc que, seguint les passes dels Diabòlics Anònims, omplirà de foc, guspires i diablons esbojarrats els carrers de Vilassar, amb l’ajuda dels tabalers i la companyia de la colla infantil dels Diables del Most d’Alella. Recorregut: Sortida des de les Escoles Centre Cívic, c/ Ignasi Bufalà, Riera Salvet, c/ Murillo. Final: Plaça de la Tela.

FESTA GALBANYA – SANT PERE Vine al tastet de les millors migues del barri i passa-t’ho bé. Divendres 1 de setembre a les 21h. Pati de l’Institut. Música en viu amb Eloi. Tiquet 3€. Sopar a la fresca i cremat. Dissabte 2 de setembre a les 21 h. Pati de l’Institut. Pa amb tomàquet, pernil, embotits i coca de crema. Música en viu amb Lating Swing. Tiquet 7€. Xocolatada i gran festa infantil. Diumenge 3 de setembre a les 11 h. Pati de l’Institut. Amb planetari, ludoteca i taller d’astronomia.


22 FESTA MAJOR DE CABRILS

AGOST 2017

TRIBUNAMARESME

SANTA HELENA

FESTA MAJOR DE CABRILS DIJOUS 17 AGOST Presentació de l’associació Artcabrils i inauguració de l’exposició ‘Els colors de la gastronomia’. A les 19 h, al Museu. Amb obres realitzades pels membres de l’associació. Del 17 al 25 d’agost, de 18.30 a 20h.

DIVENDRES 18 AGOST

Quan arriba el cor de l’estiu, el municipi es vesteix de gala perquè tots els cabrilencs i cabrilenques puguin gaudir d’una celebració plena d’activitats de tot tipus. Sardanes, balls, correfoc, teatre, el repic de campanes o el pregó sorpresa es donen cita durant els dies de celebració. Tot això sense oblidar els actes que ja s’han convertit en tradició, com la Gambarrada, la Trobada de Plaques de Cava, la gelatada o el concurs de penyes La Santa Penya, entre d’altres propostes.

Repicada de campanes de la Festa Major. A les 11 h, des del Campanar. A càrrec del campaner Jaume Tolrà Ferrer.

Va Parir Tour 2017. A les 23.30 h, a l’escola L’Olivera. Una nit de festa per gaudir de la música amb Carles Pérez, el Gran German, Dídac Tomàs i Andreu Presas a l’escenari. Esmorzar. En acabar, a l’escola L’Olivera. Amb sucs i croissants per a qui encara aguanti despert.

DIUMENGE 20 AGOST XI Trobada d’intercanvi de plaques de cava. De 10 a 14 h, a la Sala “La Concòrdia” Esmorzar de Festa Major. A les 11 h, al Parc Anselm Clavé.

Espectacle: ‘Acorde‘. A les 11.30 h, a La Fàbrica. A càrrec de la companyia Sebas. Acorde és un espectacle íntim, una proposta propera al teatre d’objectes, en la que aquests cobren vida per mitjà del circ i de l’antic teatre de barraca.

‘La Bella Tour’. A les 11.30 h, a La Fàbrica. Fa més de 30 anys van ser els reis de la pista. Els pallassos principals d’un dels millors circs del moment. Ara ells són l’espectacle. Ara, 30 anys després, només queden aquests dos pallassos. Ells fan tots els papers, acròbates, mossos de pista, equilibristes, acomodadors... Dos vells amics que, una vegada més, faran el que millor saben fer: divertir i sorprendre el públic.

Ofici de Festa Major. A les 12 h, a l’Església Parroquial. Missa presidida per el Rector Mn. Josep Rodríguez Fernández; predicador Mn. Vicenç Mira i Massaguer, Arxiprest de Mataró. Participaran en els cants de l’Ofici: la gent del poble i l’acompanyament d’orgue a càrrec de l’organista Ma Dolors Casanovas i Morón. Al final de l’Ofici veneració de la relíquia i cant dels goig a llaor de la Santa Helena Cootitular de la Parròquia i del poble de Cabrils.

Concert Suau. A les 19 h, a la Plaça del Millenari. Amb la Jove Orquestra de Cambra del Masnou (JOCEM). Enguany el Concert Suau serà doble, per a totes les edats! Amb La simfonia de les joguines (que farà descobrir als nens els sons que emeten els instruments musicals i els durà a conèixer una orquestra) i Concert de rock (on la JOCEM repassa els grans èxits de la història del rock, ja sigui presentant-los de manera única com també en forma de “mashup). Se servirà el tradicional SUAU a tots els assistents.

Vermut de Festa Major. A la 13 h, al Parc Anselm Clavé. Preu del tiquet: 1€. Gambarrada 2017. Tot seguit, al Parc Anselm Clavé. Torna el concurs de menjar gambes! Premis gastronòmics pels guanyadors. Ballada de sardanes. A les 18 h, a la Plaça de l’Església. Amb la Cobla Ciutat de Cornellà.

Ball de Festa Major. A les 23.30 h, a l’escola L’Olivera. Per gaudir dels èxits de sempre!

La Troca. A les 18.30 h, a la Plaça de l’Església. Un any més, és moment de desembolicar la Troca per tal de començar la Festa Major. Cabrilencs i cabrilenques ens trobarem plegats per donar un bon inici a la festa.

DILLUNS 21 AGOST

El Pregó. Enguany, un altre cabrilenc o cabrilenca que durant anys hagi destacat per la seva col·laboració i dedicació al nostre poble, serà l’escollit/da. Qui serà el pregoner 2017?

Festa Holi 2017. A les 11 h, als Horts de Santa Creu. Enguany els colors seran l’activitat prèvia a la xeringada. Celebrarem aquesta tradició indú, en plena Festa Major! Es vendran bossetes de Gulal (Pols de colors) al preu d’1€.

La Repicada. Com tots els inicis de les festes majors d’arreu, les campanes prenen el protagonisme per anunciar l’inici de la Festa Major, a càrrec del campaner Jaume Tolrà Ferrer.

Xeringada 2017. A les 12 h, als Horts de Santa Creu. Vine preparat/da per a refrescar-te amb aigua i escuma!

La Ballada. La imatgeria festiva de Cabrils i els grups tradicionals treuen les seves millors gales per lluïr aquest inici de la Festa Major. La Baixada. La imatgeria festiva, les autoritats i tots els cabrilencs i cabrilenques que ens acompanyeu, baixarem cap a la Mostra Gastronòmica per inaugurar-la. Inauguració de la 30a Mostra Gastronòmica, Comercial i d’Artesans 2017. A les 20 h, al Recinte de la Mostra. Ball de Festa Major. A les 23.30 h, a l’escola L’Olivera. Vine a ballar, cantar i riure!

DISSABTE 19 AGOST Aigua Splash! A les 11 h, als Horts de Santa Creu. Vine preparat/da per a refrescar-te amb inflables aquàtics i un tobogan gegant. Colors al carrer i gelatada de Festa Major. A les 18 h, al Carrer Domènec Carles. Vine al carrer Domènec Carles a dibuixar amb guixos de colors i refresca’t amb un gelat! Correfoc de Festa Major. A les 22.30 h, des del Mil·lenari de Catalunya. A càrrec dels Peluts de Foc. Amb la participació de colles convidades.

Tarda d’inflables. A les 18 h, als Horts de Santa Creu i al CEM Cabrils Ball de Festa Major. A les 23.30 h, a l’escola L’Olivera. Vine a ballar, cantar i riure!

DIMARTS 22 AGOST Torneig de bàsquet 3x3 de Festa Major. Durant tot el dia, als Horts de Santa Creu Santa Penya 2017: el desenllaç. A les 21.30 h, al Parc Anselm Clavé. Entrega de premis del concurs de penyes de la Festa Major.


GASTRONOMIES MOSTRA GASTRONÒMICA DE CABRILS

Tot a punt per a la 30a Mostra Gastronòmica Cabrils celebrarà del 18 al 21 d’agost la 30a edició de la Mostra Gastronòmica, Comercial i d’Artesans, un esdeveniment de primer nivell que permet degustar els plats, vins i caves més representatius de la comarca. Amb més d’una seixantena d’estands i unes xifres que superen els 15.000 visitants anuals, durant els quatre dies de la Mostra Cabrils es convertirà novament en referència de la gastronomia al Maresme, potenciant una fusió entre aromes, sabors i música que amenitzaran les nits de la Mostra convertint-les en una experiència per a gaudir-la amb els cinc sentits. MÉS DE 60 ESTANDS I MÚSICA EN VIU. La 30a Mostra se celebrarà els dies 18, 19, 20 i 21 d’agost de 2/4 de 8 del vespre a 2/4 de 12 de la nit al recinte de l’escola L’Olivera de Cabrils, i comptarà amb més d’una seixantena d’estands entre els quals s’inclouen 16 de restauració i cinc de vins i caves amb DO Alella. Les nits, a més, estaran amenitzades amb sessions de jazz en viu amb Blue Gin Jazz i en acabar la Mostra començarà el ball que s’allargarà fins a la matinada. 30A EDICIÓ AMB NOVETATS. Entre les principals novetats de la trentena Mostra destaquen les sessions de showcooking, on diversos restauradors faran demostracions de

Divendres 18 d’agost A les 20 h. Inauguració de la 30a Mostra Gastronòmica. Amb la presència de diverses autoritats. Diumenge 20 d’agost De 10 a 14 h. Sala “La Concòrdia” XI Trobada d’intercanvi de plaques de cava. Es vendrà cava amb la placa commemorativa de la Mostra 2017. A les 20 h. Show cooking: ‘Els aromes de cabrils’, a càrrec del xef Albert Ortiz del restaurant AXOL, que farà un postre de Cabrils que va presentar al Fòrum Gastronòmic de Barcelona l’any passat i explicarà la relació del postre amb el municipi. Dilluns 21 d’agost A les 20 h. Show cooking: demostració de tall de pernil ibèric, a càrrec d’especialistes mestres pernilers i amb la col·laboració de l’empresa Sierra Morena de Vilassar de Mar.

la seva cuina en directe elaborant diferents plats. Per altra banda, enguany també s’ha apostat per utilitzar plats, gots, coberts i tovallons biodegradables, i s’ha dissenyat una copa especial

commemorativa del 30è aniversari que es podrà adquirir dins del mateix recinte. Com en darreres edicions, durant la Mostra s’habilitarà el servei de trenet gratuït, que funcionarà des de les 7 de la tarda fins a les 3 de la matinada i que servirà per traslladar els assistents des de diversos punts de la vila fins a l’escola L’Olivera, amb un recorregut de diversos estands per evitar que la mobilitat i l’aparcament siguin un obstacle. Els restauradors participants a la mostra són: Ca l’Estrany, Cal Gras, Can Pocurull, Can Rin, Forn Vias, Hostal de la Plaça, Laura Càtering, Les Cinc Sènies, Mil Fulls, Nami, Pastisseries Falgueras, Pizzeria de l’Hort / Tempo de l’Hort, Sal i Pebre, Solko, Xaret i Xeflis.


24 GASTRONOMIES

AGOST 2017

TRIBUNAMARESME

MOSTRA GASTRONÒMICA DE CABRILS

ENTREVISTA A ISABEL TAMBOLEO, REGIDORA DE PROMOCIÓ ECONÒMICA DE CABRILS

“La Mostra reuneix un públic familiar de diversos indrets ja no només del Maresme sinó també d’arreu de Catalunya” zat amb sessions de jazz en viu.

Isabel Tamboleo Villalobos (PDeCAT i Unió) és la regidora d’Esports, Comerç i Consum, Promoció Econòmica, Turisme, Sanitat, Gent gran, Serveis socials i Cooperació i solidaritat de l’Ajuntament de Cabrils. Parlem amb ella de la 30a edició de la Mostra Gastronòmica de Cabrils i de la dinamització comercial a la localitat. 30 edicions consoliden plenament la realització de la Mostra. Quins projectes es plantegen, però, de cara al futur? Com bé dius la Mostra és una cita més que consolidada i de fet esperem que segueixi essent així durant molt de temps. Però per altra banda, la infraestructura és la que tenim i tampoc ens permet créixer molt més, així que haurem de reinventar per no morir d’èxit. Quines novetats presenta aquesta nova edició de la Mostra Gastronòmica? Una de les novetats de la 30a Mostra és el showcooking, unes sessions de cuina en viu on diversos xefs i restauradors mostraran en directe com

elaboren els seus plats. Una altra de les novetats és que enguany els plats, gots, coberts i tovallons són biodegradables per tal de fer la Mostra més sostenible, i també hem dissenyat una copa commemorativa del 30è aniversari que podrà adquirir tothom qui ho desitgi. La Mostra té un model consolidat. Quin tipus de públic majoritari tenen, però? El públic que assisteix a la Mostra és molt variat. És un dels esdeveniments on participa tot tipus de públic: grans, petits i joves, que poden gaudir a la fresca de la degustació dels plats, vins i caves més representatius de la comarca, tot això amenit-

Entre el públic, detecten que hi ha turistes? Voldrien acostar-se més a aquest sector, cada vegada més important en el teixit socioeconòmic de la comarca? La Mostra reuneix un públic familiar de diversos indrets ja no només del Maresme sinó també d’arreu de Catalunya. Cabrils és una vila gastronòmica amb molts secrets per descobrir, i un dels nostres objectius és obrir-nos a tot aquest públic familiar, jove i adult que busca gaudir d’experiències com les que oferim a la Mostra o en altres cites importants com la Cabrilenca o el Musicab. Com es treballa i amb qui la realització de la Mostra? La Mostra Gastronòmica exigeix un gran esforç, i és per això que Ajuntament, organització (a càrrec de SEIPRO) i direcció (a càrrec de Geno Estrada) treballem conjuntament perquè cada any la Mostra sigui una realitat. Sense cadascuna de les persones que dia a dia s’impliquen en la Mostra, no seria possible haver arribat a una xifra tan especial com és la 30a edició. Quins reptes es plantegen, pel que fa a Promoció econòmica de Cabrils? Cabrils té la sort de ser una vila situada en un indret estratègic, i això li confereix una sèrie d’atractius com ara la possibilitat de gaudir de l’esport, la natura, la gastronomia o el

patrimoni cultural i arquitectònic sense haver de sortir del municipi. A Cabrils un pot venir a gaudir d’una bona gastronomia, passejar pel Parc de la Serralada Litoral, fer la ruta de les fonts o dels rellotges de sol, perdre’s pel nucli antic o descobrir els molts tresors que amaga la vila. És per això que un dels nostres reptes és donar a conèixer a tothom tots aquests atractius que conviuen a Cabrils. Quins atractius volen potenciar del municipi? Cabrils i gastronomia sempre han anat de la mà. Cabrils és un municipi amb una llarga tradició hostalera i una àmplia oferta gastronòmica que permet gaudir de tot tipus de cuina durant tot l’any: des de cuina tradicional fins a cuina de proximitat, d’autor o de mercat. A banda d’això, la vila també compta amb un entorn únic, marcat per la natura, el patrimoni material i immaterial, i una gran quantitat de festes i tradicions que fan de Cabrils un poble que viu la cultura. Aquesta forta aposta s’ha vist multiplicada amb la creació de fires com la de Sant Jordi, esdeveniments com la Cabrilenca o la Mostra Literària i cites com el Musicab, el festival de música de Cabrils que enguany ha celebrat la 29a edició i que ha fet un salt qualitatiu per convertir-se en un referent musical al Baix Maresme. Redacció

LA RECEPTA

PAPILLOTA DE PRÉSSECS AMB SALSA DE COCO Aprofita que és temporada de préssecs i sorprèn als teus comensals amb aquestes postres exquisides que combinen la cremositat de la fruita rostida amb la dolçor de la llet de coco, molt rica en calci i altres nutrients. Ingredients: 12 préssecs; 50 gr. d’orellanes; 10 gr. pinyons; 4 cullerades soperes de mel d’arròs; 1 culleradeta de canyella en pols; Sal marina. Per a la salsa de coco: 400 gr. de llet de coco; 40 gr. d’oli de coco; 1 beina de vainilla; Sal marina.

Recepta de Mireia Anglada publicada a la revista n. 90 de Veritas

Elaboració 1. Escalfa l’oli de coco juntament amb la beina de vainilla prèviament oberta i deixa-ho en infusió durant 10 minuts. Retira la beina i barreja l’oli amb la llet de coco i un polsim de sal marina. Deixa refredar la salsa a la nevera. 2. En un bol gran barreja els préssecs, les orellanes trossejades i els pinyons amb la mel d’arròs, la canyella en pols i un polsim de sal marina. 3. Talla 4 fulls de paper d’estrassa (de 30 x 30 cm aproximadament)i col·loca’n dos superposats a la safata del forn. 4. Posa el centre del paper la meitat dels ingredients amb els seus sucs i tanca amb cura el paquet. Ha de quedar folgat, però tancat hermèticament, perquè el vapor circuli sense sortir a l’exterior. 5. Fes un segon paquet amb l’altra meitat dels ingredients i col·loca tots dos paquets en una safata de forn. Pinta l’exterior del paper amb una mica d’oli perquè no es ressequi i forneja-ho a 180ºC durant 20 minuts. Obre la papillota amb cura, serveix immediatament els préssecs calents amb el seu suc i acompanya’ls amb la salsa de coco freda.


TRIBUNAMARESME

GASTRONOMIES 25

AGOST 2017

ENTREVISTA A ARTUR MASIQUES. PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ D’HOSTALERS DE CABRILS

“El futur de l’Associació és seguir posicionant-la i donant-la a conèixer” L’Associació d’Hostalers de Cabrils és una activa entitat que dinamitza la gastronomia local i la seva projecció en tot el territori. Parlem amb el seu president, Artur Masiques, sobre la 30 Mostra Gastronòmica.

Sergi Gonzàlez, Artur Masiques i Pep Masiques, membres de la junta de l’Associació d’Hostalers.

El pitjor de la crisi ja ha passat pel sector de la gastronomia? El pitjor ja ha passat. Notem una bona recuperació, però no acabem d’estar com abans.

hom, actualment els establiments que en formen part són: Ca l’Estrany, Can Rin, La Concòrdia, L’Hort Cabrils, L’Hostal de la Plaça, Hotel Mas de Baix, La Mossegada, Sal i Pebre.

Quines activitats proposa durant l’any l’Associació d’Hostalers de Cabrils? L’Associació d’Hostalers de Cabrils és una entitat dinàmica que proposa diferents campanyes durant l’any, la més emblemàtica és la ‘Ruta Gastronòmica’, aquest any ha estat la 5a edició i hem presentat el plat “Croquetes amb pareo”. En la presentació vam convidar a l’Àvia Remei i a periodistes que van participar i experimentar “treballar en una cuina” per un dia.

Quins projectes de futur es plantegen com a reptes de l’Associació? El futur de l’Associació és seguir posicionant-la com sempre i en el marc que es troba: la Vila Gastronòmica de Cabrils. Seguir donant-se a conèixer per tota la província de Barcelona i anant ampliant.

Quants establiments de restauració formen part de l’entitat actualment? La nostra entitat està oberta a tot-

Com participen en la Mostra Gastronòmica, Comercial i d’Artesans de Cabrils? Des de l’Associació participem donant idees i coneixements de gastronomia a l’organització. També tenim un estand que ofereix obsequis i sorteigs dels nostres col·laboradors i patrocinadors.

El Maresme aposta pel turisme i per la gastronomia. Què troben a faltar, a nivell comarcal, per projectar més el sector de l’hostaleria? La comarca del Maresme sempre s’ha vist com un lloc de segona residència i ara de primera, potser necessitaria més suport turístic. El client de la crisi estava, lògicament, molt preocupat pel preu. Podem dir, ara, que la millora de l’economia fa que es torni a valorar més la qualitat que no el preu que es pugui pagarne? Justament els restauradors hem tingut que baixar preus oferint la mateixa qualitat, proposar menú en dies festius que abans no en teníem. Així que ha afectat al marge de benefici. Com treballen amb d’altres institucions i amb quines per fomentar la gastronomia i els temes que són propis de l’hostaleria? Treballem conjuntament amb l’Ajuntament de Cabrils, amb la Regidoria de Turisme i Promoció Econòmica. També estem estretament vinculats amb la Diputació de Barcelona (Promoció Turística), Consell Comarcal del Maresme, Parc a Taula, i ben relacionats amb gastrònoms, bloggers i periodistes especialitzats de gastronomia i turisme. Els convidem als nostres esdeveniments i els fem partícips de les campanyes i novetats que comuniquem. Redacció


TEMPS DE LLEURE CrossFit, la nova disciplina esportiva que arrasa a tot el món ALEX RAMÍREZ

ESPORT CrossFit és un sistema d’entrenament creat pel gimnasta i entrenador nord-americà Greg Glassman, dissenyat per ajudar a millorar la condició física en el seu sentit més ampli. El creador d’aquest mètode utilitzava el seu propi sistema per ensinistrar al cos de policia de l’estat de Califòrnia. Després va continuar preparant a bombers i marines nord-americans. El seu èxit va ser tant que ràpidament es va estendre fins al punt de ser practicat per milers de persones en diferents països de tot el món. És considerat, per molts, l’entrenament més efectiu que existeix. Avui en dia s’utilitza per equips d’operacions especials, campions d’arts marcials, militars, bombers, professionals i atletes d’arreu del món. Està basat en diversos moviments funcionals executats en una alta intensitat i poca durada que desenvolupen les principals aptituds físiques més destacades pels experts de l’esport: Potència – Flexibilitat – Força - Resistència muscular - Resistència cardiorespiratòria – Precisió - Equilibri - Agilitat i coordinació. Els entrenaments de CrossFit, anomenats WOD (Workout of the day) varien cada dia, fent que mai es converteixin en una rutina i evitant, a més, que el cos s’acostumi a l’entrenament, ja que cada dia hi ha nous reptes i exercicis a superar. Amb aquest entrenament funcional es treballa el cos en conjunt, a diferència de les màquines del gimnàs on s’exercita aïlladament el treball muscular amb moviments forçats. Durant cada sessió es treballen els diferents grups musculars convertint-lo en un esport molt complet. Passats uns mesos d’entrenament els resultats ja comencen a ser visibles; s’incrementa la capacitat física, la resistència, la força i la tonificació muscular que van cada dia a més, per això té tants adeptes, perquè els

Coach Iconic CrossFit 3Viles

“El millor del CrossFit és la possibilitat d’adaptar l’entrenament a tots els nivells de capacitat i forma física. Això permet que totes les persones puguin seguir sense problemes totes les classes i aconseguir avançar de forma equitativa a nivell personal.” JOAN GORDILLO resultats són immillorables. Si comences no pares, és addictiu segons comenten els que el practiquen. El vincle que s’estableix entre els companys és essencial i contribueix a compartir l’experiència i els objectius amb altres persones. La motivació i el treball en equip fan que es creï un factor de comunitat que afavoreix d’una manera important a l’èxit de l’entrenament. Al CrossFit no hi ha límits i cada dia hi ha metes a superar.

Coach Iconic CrossFit 3Viles

“El que més m’apassiona del CrossFit és que després d’una vida sencera dedicada a l’esport, mai m’he sentit tan en forma i complet físicament. Tot això, aprenent diàriament i introduint elements i exercicis nous que mai creia que podria arribar a fer.”

ICONIC CROSSFIT 3VILES Iconic CrossFit 3 Viles és un centre d’alt rendiment físic afiliat a CrossFit, situat a Sant Vicenç de Montalt. La nostra finalitat és ajudar als socis a aconseguir els seus objectius, ja siguin relacionats amb la salut i/o el rendiment i que sentin que han realitzat un entrenament personalitzat dintre de la cada sessió grupal. 500m2 repartits al BOX (zona d’entrenament de CrossFit) i una sala de Fitness a on a més a més es realitzen diferents tipus d’activitats dirigides. Preparem atletes i realitzem entrenaments personals individuals i col·lectius. Disposem del millor material CrossFit del mercat de la marca italiana Hatlex. Els nostres preparadors físics titulats en CrossFit s’asseguren d’assessorar, ensenyar i supervisar tots els exercicis per a la seva correcta realització i els adapten a cada persona en funció de la seva condició física.

POTS VENIR A PROVAR UNA CLASSE I JUTJA-HO TU MATEIX. www.crossfit3viles.com · Tel: 93 853 70 62 info@iconic-santvicencdemontalt.com Segueix-nos a f Instagram: crossfit3viles i c Facebook: Iconic Sant Vicenç de Montalt


4.000 persones gaudeixen del Ple de Riure Del 19 i el 22 de juliol, el Masnou va gaudir de la 21a edició del Festival de Teatre Còmic ‘Ple de Riure’. Més de 4.000 espectadors van gaudir d’una dotzena d’espectacles que van omplir de riure el municipi.

El Maresme es rendeix al crit de “Més poesia si us plau” Més de 2.900 persones van assistir a la programació del festival Poesia i +, que va omplir el Maresme de poesia, teatre, música i humor.

El cop de calor, com prevenir-lo i què fer LES NOSTRES MASCOTES És en aquesta època quan el risc de què les nostres mascotes pateixin un cop de calor s’ha convertit en una preocupació entre molts dels propietaris. Des de Natur Center us volem ajudar a què identifiqueu els símptomes, sapigueu respondre en conseqüència i apreneu a prevenir-ne les causes. Primerament, cal tenir en compte que els gossos i gats són molt més sensibles al calor que nosaltres, i el que a nosaltres ens pot semblar calorós per a ells pot ser un parany mortal. L’augment excessiu de la calor es coneix com a hipertèrmia i pot arribar a l’extrem de provocar risc de danys i mal funcionament dels processos fisiològics, on els efectes poden ser irreversibles podent provocar la mort. Els símptomes els trobarem una vegada la temperatura passi dels 42ºC, i

trobarem que l’animal perd les forces, té tremolors, apareix el que es coneix com a cianosi (color blau de les mucoses i la pell per manca d’oxigen a la sang), augmentarà el ritme respiratori i cardíac, molta salivació i mareig. PRIMERS AUXILIS. Hem de tenir en compte que no es pot baixar la temperatura de cop, ja que els resultats poden ser desastrosos. La temperatura ha de baixar de manera continuada i l’animal s’ha de rehidratar i recuperar tant el sucre com les sals que ha perdut. Haurem de transportar a l’animal tan aviat com sigui possible a una consulta veterinària. Si el transport pot ser immediat, s’ha de pujar l’animal al cotxe i durant el trajecte humitejar tant el cap com el coll amb tovalloles mullades amb aigua tèbia, i mai tapar-lo amb les tovalloles humides. També posarem

glaçons a sobre del pont del nas, les engonals i les aixelles. Per últim, humitejarem la boca, sense forçar-lo a beure, ja que no és recomanable que begui en excés. Si pel contrari no és possible portarlo al veterinari de manera immediata, el posarem en una banyera o recipient amb aigua a uns 20ºC fins que es normalitzi la seva respiració, també podem mullar-lo amb aigua a aquesta temperatura. Seguidament aplicarem les mesures que s’expliquen a l’apartat anterior, i quan la respiració sigui normal, el mantindrem sobre una tovallola humida i ens ajudarem de un ventilador per a mantenir-lo fresc. Faci el que es faci, caldrà comunicar-li al veterinari, i si el nostre animal ha sofert un xoc tèrmic, serà imprescindible que el veterinari el mantingui en observació durant mínim un dia per a controlar la seva evolució.

MÈTODES DE PREVENCIÓ. El nostre animal sempre haurà de tenir aigua fresca i neta, ombra i estar en un espai ample i ben ventilat. Li donarem de menjar només a primera i última hora del dia, així com només el traurem a passejar també a aquestes hores. Evitar que faci exercici i no perdre’l de vista. Mai deixar-lo dins d’un vehicle aparcat. Si tens un animal de risc, és recomanable que el mullis sovint durant el dia, evitar els passejos al migdia o a les hores en les que faci més calor i si està dintre de casa, utilitzar gel i ventiladors, així com baixar persianes per a mantenir el més fresc possible l’ambient. Un consell de:

NATUR CENTER

C/ de les Corts, 2 (Cabrera de Mar) www.naturcenter.es


28 TEMPS DE LLEURE

AGOST 2017

MONTGAT - TIANA

Mare de Déu de l’Alegria CAMINANT PEL MARESME

Ruta totalment urbanita, que discorre per algunes boniques vistes del mediterrani amb tota la badia que s’obre de Montgat a Barcelona, i per l’altra banda, veiem els cim de El Turó de Galzeran (que es el punt més elevat de la Serralada de Marina) i els turons que l’envolten. Monument a la Mediterrània: situat just al davant de l’estació Renfe. Evoca la relació marinera de Montgat. Xemeneia: és de la antiga fabrica “Explosivos Rio Tinto” dedicada al sector químic, que tenia una gran superfície en aquest indret. Túnel de Montgat: primer túnel a Espanya, fet l’any 1847 per salvar l’obstacle del turó de Montgat, que tallava el pas del Ferrocarril de Mataró a Barcelona. Va ser excavat a pic

i pala, el que va fer que encarís notablement l’obra. Monòlit als Fundadors del Centre Excursionista Català: Es troba al cim del turó de Montgat. L’any 1876 vingueren d’excursió un grup d’amics barcelonins i aquí varen decidir formar el Centre Excursionista de Catalunya. Caves Parxet: Al voltant de la masia Parxet es comença a ela-

borar el conegut cava, a partir de 1920, per la família Suñol. Mare de Déu de l’Alegria: Fou l’antic temple parroquial de Tiana, consagrat l’any 1104. Va ser molt modificat a l’inici del 1700; encara que es del gòtic, la façana no s’assembla en res a aquest estil, ja que ha estat reformada en diferents ocasions. Josep Grau (Montaltrek)

TRIBUNAMARESME

Durada: 3 h. | Desnivell: 190 m. | Distància: 10,1 Km. | Època: Tot l’any.

COM ANAR-HI? Comencem el recorregut a l’estació Renfe de Montgat, tot just sortir al carrer, tenim al davant una bonica escultura, dedicada a la Mediterrània. Caminem direcció Nord per un llarg aparcament que va fins poc abans del Track a Wikiloc: Turó de Mongat (el del túnel del tren), i al final, prenem Montgat-Mare-deDeu-de-la-Alegria la vorera al costat de la N-II i arribem a unes escales de fusta, que ens portaran al cim. Després de contemplar el paisatge i l’escultura en honor dels fundadors del Centre Excursionista de Catalunya, tornem a baixar i continuem per la mateixa vorera. Arribats al pla, creuem la carretera Nacional i davant tenim l’Ajuntament i la Plaça de la Vila, prenem unes escaletes a MÀ ESQUERRA amb un rètol que diu Tiana. Seguint per aquest passadís, creuem l’Autopista per sobre i passem pel costat del Cementiri de Montgat; girem A DRETA i pugem fins al primer revolt que diu “Parc del Turó del Sastre”. Pugem cap al Parc i la segona cruïlla a la dreta travessem per una placeta i baixem fins a trobar una carretera ampla que seguim endavant, fins que ens trobem amb el “Club de Tennis Turomar”. Girem A L’ESQUERRA i seguim per l’Avinguda Jordana. Una rotonda i prenem la avinguda de l’esquerra que es la mateixa Avda. Jordana; en arribar al final , fem una ela, 20 metres a la DRETA i ja agafem el Carrer MATAS a L’ESQUERRA. Seguirem aquest carrer recte, passarem per Can Parxet de Dalt i continuem pel carrer Matas (esquerra), fins travessar tot Tiana, passant per la Plaça de la Vila i la Biblioteca, fins arribar a l’Església de Sant Cebrià. Trobem una casa blanca, situada al bell mig de la nostra via, de la que surten dos carrers, prenem la baixada a LA DRETA, es el carrer de la Mare de Déu del Carme; el baixem fins al final. Estem en un espai, on del davant mateix nostre surten unes escales, les pugem i sortim a una plaça. Ara continuem a LA DRETA, travessem la carretera i pugem pel carrer de L’ESQUERRA que és el Camí d’Alella i quan portem uns 50 metres, surt a L’ESQUERRA un trencant sense asfaltar, que en pocs minuts ens portarà a l’Ermita de la Mare de Déu de L’Alegria. (En cas de dubte, podeu preguntar pel Cementiri de Tiana, que està al costat mateix de l’ermita). Després de beure aigua fresca de la font i contemplar els voltants, tornem pel mateix camí que hem vingut, fins a l’estació de Montgat. Ruta perdedora, ja que travessa molts carrers; molt recomanable fer-la amb el track.


TRIBUNAMARESME

TEMPS DE LLEURE 29

AGOST 2017

L’AGENDA D’AGOST DEL JARDINER ET RECOMANEM QUE LLEGEIXIS MÉS A WWW.VERDEESVIDA.ES

+INFO: PASSI GARDEN HOME

NO T’OBLIDIS DE: VIGILAR EL REG. Segueix sent una tasca fonamental, especialment per a les plantes dels testos o jardineres. No te n’oblidis! CONTROLAR PLAGUES I FONGS. No pots descuidar-te. Els plaguicides sistèmics i fungicides d’ampli espectre et facilitaran la tasca. ELIMINAR LES MALES HERBES. Ha de ser una tasca constant. PREPARAR ELS PARTERRES DE TARDOR. Després del dia 15 del mes, obre sots on hagis de plantar al setembre i barreja la terra amb fems.

DEFENSA LES TEVES PLANTES DAVANT LA CALOR

Les altes temperatures i la força del sol de l’estiu son sempre una amenaça per a les plantes. El seu efecte combinat amb la mancança d’aigua provoca un marciment moltes vegades irreversible, i un cop de calor pot resultar letal. A verdeesvida.es t’expliquem que pots fer per protegir-les.

LES ESTRELLES DEL MES

Bignonia capensis

Mirabilis jalapa

Cleome

Impatiens hawkeri

MÉS CONSELLS COM REGAR DE FORMA EFICIENT

Fins i tot a l ‘estiu pots estalviar aigua de reg sense que les teves plantes pateixin. En El riego y sus trucos t’expliquem tot el que pots fer per optimitzar el consum d’aigua al jardí i a la terrassa.

ENCIAMS DEL TEU PROPI HORT

Són moltes les varietats d’enciams que pots conrear a casa, i amb això, gaudir dels diferents matisos de sabor i tex-tures d’aquesta estrella de les amanides verdes. Llegeix La más fresca colección de lechugas.

HORT • És el temps de collir carbassons, cogombres, enciams, tomàquets... però també síndries, melons i fruites de pinyol. • Ja pots començar les sembres de tardor.

PLANTES DE FLOR • Preveu els cops de calor assegurant que tinguin l’aigua necessària. • No adobis fins al setembre. • Elimina les flors pansides.

PLANTES D’INTERIOR • No les adobis durant aquest mes. • Si marxes de vacances, porta-les a un lloc lluminós però sense sol directe i assegura’ls la seva provisió d’aigua.


SALUT I BENESTAR Estiu inquietant... preocupant? RAMON DOMINGO Psicòleg

PSICOLOGIA

La situació social es complica: aquí i a tot el món. La personal també? Sabem què fer per millorar? Tirar endarrere? (Trump, França, Polònia, immigració, etc.). O tirar tan endavant com es pugui, sense miraments?... (reducció pensions, sanitat, llibertats individuals, guerres acordades per acabar altres guerres, Síria, etc.). El punt de les contradiccions entre realitats negatives i propostes de felicitat per compensar el malestar que permanentment ens mostren els mitjans i la vida de cada dia, crea com un cert hàbit de cosa vista i sabuda: ja sabem de la desfeta del mediterrani amb milers de morts, així com les dificultats que han de passar els que no hi moren, però com que també sabem les nostres dificultats, laborals, econòmiques, de corrupció política - administrativa, hi ha qui relaciona les dues coses de manera que l’una sembla la causant de l’altra o que anirà a augmentar les dificultats de l’altra. Així, podem sentir com algunes persones creuen que els emigrants ens trauran la poca feina que tenim, entre altres inconvenients. (Llegit a respostes a un article sobre la influència psicològica negativa que té

l’emigració sobre les persones que la pateixen, al diari Público, fa poc). De la mateixa manera, en un bombardeig permanent, la calor i els canvis en el clima, serien senyals de la “barbàrie mundial” que ens espera. I, xiquets i xiquetes, davant d’això, a vivir que son dos días!!, o no hi ha res a fer, tot està podrit. Quan arribem a aquesta mena de conclusions, estem patint de forma no sempre conscient el que en podríem dir un fons d’ansietat i frustració: fem el que fem estem amenaçats, i angoixats pel fet que “no podem fer-hi res”. Aquest malestar és l’eina social que manté les coses tal com són i no permet pensar/ activar alternatives de cap classe, doncs sobrepassa les nostres capacitats individuals. Els experts en manipulació ens diuen que cal viure al dia! Els especialistes en salut

mental, en diuen crear psicopatologia (!). Poc a poc, el xantatge social al llarg de la història en relació a la distribució de la riquesa i per tant de la supervivència, s’ha vist realitzat permanentment en forma de tràfic d’esclaus, d’abús laboral, de l’aprofitament de la política per benefici propi, per l’amenaça i realització de guerres terribles, tot en joc per espantar i angoixar, a un nivell efectivament real però també en aquest nivell dels fenòmens mentals no sempre conscients. Aquest estiu estem vivint una part prou important d’aquest sistema de fer por: amenaces polítiques com ara plantejar el que podrien ser solucions com si fossin amenaces (sedició-independència), donar notícies sense explicació ni propostes de solució (els canvis a la natura i el clima), corrupció política que quan és jutjada ja ha perdut i rebaixat el seu significat, llocs de vacances plens de gent, etc. Davant d’aquest “panorama” és lògica la sensació d’absurd i angoixa soterrada en front del que ens envolta i que moltes vegades ens fa sentir tan malament. Com podem millorar-la? O controlar-la, o suportar-la millor aquesta sensació d’absurd emocional i social? En general, donantnos espais per compartir, escoltar, i pensar conjuntament i algunes altres... “cosetes“. En parlarem properament.

L’acupuntura pot ajudar a millorar la fertilitat femenina L’acupuntura és una tècnica nascuda a la Xina que s’ha anat desenvolupant i evolucionant també a occident, aplicant-se com a tractament complementari a diferents especialitats. En els darrers anys s’ha utilitzat per a tractament en alteracions ginecològiques i fins i tot en la millora de la fertilitat. Degut al tipus de vida que tenim a la societat actual, amb tensions psíquiques, estrès, preocupacions socioeconòmiques, etc., hi ha una tendència clarament marcada a trobar a les consultes de ginecologia un augment de disfuncions –trastorns o malalties, que ocasionen trastorns en el cicle menstrual (ovaris, matriu, mames) o també la disminució en la capacitat reproductiva, és a dir una manca de fertilitat en la dona. És aquí on l’acupuntura pot tenir un espai per a treballar conjuntament amb el ginecòleg. I ja s’ha demostrat que l’Acupuntura pot millorar els següents problemes ginecològics: dismenorrea, amenorrea, disfuncions ovulatòries, menopausa, mames fibroquístiques, tensió premenstrual, nausees o vòmits en l’embaràs i ajuda a l’augment de la fertilitat. A la ISSA oferim aquest servei inclòs a la nostra assegurança de salut ISSA 10 i a nivell particular. Un consell de:

ISSA

Carrer Nou, 46 (Mataró) www.clinicaissa.com


CLASSIFICATS IMMOBILIÀRIA

SERVEIS PROFESSIONALS

ANUNCIS PER PARAULA GRATUÏTS. Envia el teu text a través de la següent adreça: www.tribunamaresme.com/classificats i l’anunci sortirà publicat en la propera edició de TRIBUNA Maresme.

COMPRA VENDA

A LA VENDA PÀRQUING a Mataró zona centre. Comunitat petita, porta automàtica. Preu: 14.500 €. T.617.26.47.75

PINTORES, SERIEDAD Y EXPERIENCIA. Conozca nuestros trabajos en www.pinturasdanco.wix. com/danco. Tel.672.80.29.51

VENDO BICICLETA PLEGABLE. B fold, copia de la Bridgestone Picnica. Ruedas de 14. Precio 60€. El Masnou. T.697.33.89.50

VENC PÀRQUING a Mataró centre,al carrer Catalunya cantonada amb carrer Isern. Immmillorable ubicació. Preu: 13.900 €. T.617.26.47.75

REFORMES DE CUINES, BANYS I INTEGRALS. Reforma de la seva cuina, bany o reforma integral del seu habitatge. Sol.liciti pressupost sense compromis. Tel.636.127.482

VENC DICCIONARI DE LA LLENGUA CATALANA. A Mataró. de l’Institut d’Estudis catalans, Segona Edició, molt ben conservat. Preu 25 € Tel.664.39.22.50 Isabel

VENDO PLANTA BAJA en Bagà por jubilación. Barrio de Terradellas (pre-pirineo). Piso de dos habitaciones dobles, con salón muy amplio. Patio exterior con dos almacenes. Tel.620.02.81.10 SANT ADRIÀ DE BESÓS. Local 200 m2 diáfano, gual 7m, puerta 7m, 3 oficinas, 1 trastero, 2wc.A 100 m ayuntamiento. C/ Bogatell 87 local 4 y 5. T.607.20.27.64 LOCAL EN TARRAGONA centro c/ San Antonio Maria Claret, 32. 900 m2 antes un mercado es interior con gual 4 m. T.607.20.27.64. RESIDENCIA TUTELAR. Alquilo o vendo. sr. Alfonso. T.607.20.27.64

ENSENYAMENT

CLASES DE REFORÇ. Noi universitari. Dono clases de reforç de batxiller i ESO. Farè que t’encantin les matemátiques i la física! També dono classes de piano. Tel.644.106.919 CLASES DE PHOTOSHOP. In Design, Illustrator, Corel. Clases y Todo tipo de trabajo de Diseño Gráfico y Editorial. Se realizan informes, tesis, documentos. Retoques fotográficos. . T.697.33.89.50 CLASSES REFORÇ ESTIU per Primària i ESO. Vinc a casa teva. Truca’m 665.38.24.88 (Judit). CLASES DE DIBUJO ARÍSTICO. T.692.17.25.35. CLASSES

COMPRO TEBEOS ANTICS: Roberto Alcazar, hazañas Bélicas, Capitán trueno, etc. àlbums de cromos i cotxes d’scalextric. Passo a domicili. T.654.154.765.

REFORMES DE VIVENDES, BANYS I CUINES. Reformem el seu habitatge, cuina o bany, per un preu ajustat, pressupost sense compromís. T.93.790.48.85.

COMPRO DISCOS ANYS 60, 70 I 80 grans i petits, pop, rock, jazz, blues, soul. També revistes musicals (fonograma, discóbolo, popular1, vibraciones, etc.). Passo a domicili. T.626.016.641.

SERRALLERIA. Es fan treballs de ferrer: baranes, reixes, portes, panys.... Tel.644.39.98.50. TÈCNIC D’ORDINADORS A DOMICILI. 18 anys experiència. Usuari / Pyme PC, MAC, portàtils, xarxes. Amb garantia. T.625.88.51.76. PINTOR EXPERIENCIA Y SERIEDAD. Pintor experiencia y seriedad. Conozca nuestros trabajos en www.pinturasdanco.wix.com/ danco. Tel.672.80.29.51. JARDINERO PROFESIONAL. Cuido las piscinas con experiencia en masoveria y mantenimiento general. Serio y responsable. T.654.834.722. NETEGES INTEGRALS PARIMAR. Servei professional de neteges de finques, comunitats i particulars. Amb experiència. T.630.57.15.17. REFORMES DE VIVENDES, BANYS I CUINES. Reformem seu habitatge, cuina o bany, per un preu ajustat, pressupost sense compromís. Tel.93.790.48.85. www.boschassociats.com. REPARACIONES DOMICILIARIAS MATARÓ. Electricidad, averías, interfonos, porteros eléctricos, arreglos de fontanería, persianas atascadas. 93.173.03.19 IMPREMTA AMB ELS PREUS MÉS COMPETITIUS. Imprimim qualsevol tipus de fulletó, catàleg, flyers, etc. amb els preus més competitius del Maresme. Professionalitat i rapidesa. Tel.606.78.16.15.

SALUT I BELLESA

DIVERSOS

REFORMES-IMPERMEABILITZACIONS I OBRES. Realitzem a Bcn i el maresme tot tipus de reformes i obres en vivendes i/o edificis. Teulades, façanes, impermeabilitzacions, reformes integrals. T.93.750.72.06 CHOFER PARA HACER MUDANZAS. Chico se ofrece para mudanzas, acompañar hospital, transporte de mercaderías ,etc. Consulte precio accesible (20€ por Mataró). 698.49.19.69 REHABILITACIÓ D’EDIFICIS I REFORMES. Façanes,aillament, instal.lacions, impermeabilitzacions, reforços estructurals i tot tipus de reformes en locals, pisos,naus, empreses. 667.91.48.70

VENDO SOFÁ CAMA DE MATRIMONIO naranja y marrón por 150 € y somier con patas de matrimonio por 50 €. REGALO MESA PARA DELANTE DE SOFA T.677.60.38.51. ES VEN AMPOLLES DE VI PER COLECCIONISTES. sense obrir. DOQ Rioja. Anys 1981, 1985, 2001 i 2005. Tel.646.15.78.32.

TREBALL DEMANADA

REFORMES DE CUINES I BANYS. Reforma de la seva cuina, bany o reforma integral de l’habitatge. T.636.127.482.

S’OFEREIX sra. per neteja o cura de persones, amb referències i experiència. Interessats truquin al tel.693.80.99.49. Tere, sóc particular.

CELEBRACIONS. 20 anys oferint els meus serveis en tota mena d’esdeveniments i celebracions per a totes les edats. Rafa Ortuño: 618.22.48.23.

NOI BUSCA FEINA DE: Ajudant de cuina, rentaplats, cambrer, mosso de magatzem i carretoner i de peó de qualsevol tipus de treball. T.651.576.102.

PINTOR MISTERAPID. Precios realmente muy económicos, limpio rápido y de toda confianza, experiencia y puntualidad, excelente acabados. 697.850.888.

S’OFEREIX SENYORA responsable amb títol de geriatria per cuidar gent gran, nens i persones amb mobilitat reduida. Tel.722.20.08.63

PERDIDAS, GAFAS GRADUADAS, progresivas, montura persol. tel.661.57.68.45. PROBLEMAS DE SALUD, ECONÓMICOS O SENTIMENTALES. Conocer su futuro, decidir su destino. Todo tiene solución. Esto no es un negocio. No atiendo por teléfono. Horas convenidas 633.68.21.70. CUIDAR MASCOTAS. Passejo i

PSICOLOGIA INTEGRAL I SOLIDÀRIA. Ajuda en la comprensió profunda dels obstacles psicològics. Tel. 93.790.41.63 COACH, MÀSTER EN PNL I HIPNOSIS. Vols assolir el teu objectiu i desconeixes com? Vols desfer-te d’allò que et bloqueja? Vols augmentar el teu benestar? Parlem-ne. 608 73 25 78. HIPNOSIS Y PNL. CAMBIO DE HÁBITOS. ¿Deseas alcanzar tu peso saludable? ¿Estás cansado de empezar y dejar dietas? Llámame al teléfono 608.73.25.78. PRESABE brinda servicios de psicología infantil, adolescente y adulta. www.presabe.es. SE OFRECE PELUQUERA A DOMICILIO. Mataró. T.687.07.92.36 ESPAI DE MATERNITAT I CRIANÇA MIMA’M. Tallers massatge Infantil i reflexologia, assessorament portanadons. Tel.650.95.92.88 D’HABILITAT TÈCNIQUES mental, intel·lectual i emocional. Per superar: dislèxia, hiperactivitat, baixa autoestima i problemes relacions personals. T.660.07.41.23.

PARTICULARS

LA VINYETA

Ricard Soler. www.ricardsoler.blogspot.com

TRIBUNA maresme

Exemplars distribuïts des d’Alella a Arenys de Munt

Editor/director: Josep Maria Ponce. C/ Lourdes, 40 · 08330 Premià de Mar · Tel. 93 752 52 67 www.tribunamaresme.com · info@tribunamaresme.com publicitat@tribunamaresme.com Dip. Legal: B-26375-2005. Impressió: Impressions Intercomarcals S.A. Imprès en paper amb el certificat EU Ecolabel FI/11/002.

TRIBUNA Maresme no es fa necessàriament responsable del contingut dels articles dels seus col·laboradors, ni dels missatges publicitaris.Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.