__MAIN_TEXT__

Page 1

TRIBUNA maresme mesames Número 257. Novembre 2011

Quinze anys

‘fent pinya’ La Colla Castellera Capgrossos reivindica des de Mataró la seva identitat comarcal

LA ‘VOLTA’. Entrevista al periodista Rafael Vallbona, autor d’una exposició i un llibre sobre els 100 anys de la ‘Volta’ Ciclista a Catalunya. 20-N. En plena campanya per a les eleccions a Corts Generals que se celebraran el proper diumenge 20 de novembre. PREMI ILURO. Montserrat Gurrera guanya el Premi Iluro amb una obra sobre l’evolució del sistema educatiu a Mataró al segle XIX. JOSEP FADÓ. El tenor mataroní Josep Fadó interpreta Manrico, de l’òpera Il trovatore, al Teatre Reial de Copenhaguen. CONCERT SOLIDARI. Càritas de Mataró organitza la 3a edició de ‘Músics de casa’, un concert amb finalitats benèfiques. FESTES MAJORS. Sant Andreu de Llavaneres, Arenys de Munt i Teià celebren aquest mes de novembre la seva Festa Major. FOTO: XAVIER SABORIDO


02

SUMARI Troba el TRIBUNA MARESME el primer dijous de cada mes als següents punts de distribució:

06

10

11

13

14

14

16

28

40

ALELLA: Proxim, CAP, Marfil, Duran Bar, Vinyallonga, Xarel·lo, Mercat Municipal, Ajuntament d’Alella, Garden Arenas, Sorli-discou, Peluqueria Dolors. EL MASNOU: CAP Ocata, Condis, Farmàcia Ocata, Ca n’Humetc, Pastisseria Bautista, Bomboneria Miquel, Can Basomba, Merceria Romeu, Ajuntament del Masnou, Sabateria Teresa Serra, Associació Botiguers Centre, L’Esbarjo, CAP, Berhouse, Bianco e Nero, Bar Del Barri, Mercat del Centre, Oficina Benestar Social, Edifici Itàlia, Piscina Municipal, Bibliotec, Club Tenis Masnou, Forn Pomosa,Pastisseria Núria, Mateu Electrodomèstics. TEIÀ: Biblioteca, Aluminis Teià, Ajuntament de Teià, Cafè del Baix, Club Tenis Barcelona-Teià. PREMIÀ DE MAR: Papeleria Verge De La Mercè, CAP, Farmàcia Viayna, Premià Motors, Xarcuteria Juan, Mercat Municipal, Premià In, Pastisseria Daunis, Superpressing, El Paller, Llibreria Sinera, No + Vello, Llibreria Marinada, Ajuntament de Premià, Bar de la Plaça, Fruiteria, Primilia, Centre Cívic, Jardineria Mandri, Exclusives Catalunya, Pastisseria Canals, Pizzeria Rigoletto, Satec, Piscina Municipal, Casal Benèfic Premià, Tintoreria Vaper, Adm. Loteria, Vicky Perfumeria, Sorli -discount. PREMIÀ DE DALT: Panaderia Pascual, Sorli-discou, Club de Tennis, CAP, Centre Sant Jaume, Fleca San Jorge, Ajuntament. VILASSAR DE MAR: Piscina Municipal, Mobles L’Era, Servei d’Ocupació, CAP, Sorli, Mercat de la Flor (Restaurant Jardí), Pastisseria Falgueras, Can Pocurull, Xarcuteria Manel, Ajuntament de Vilassar, Toco-cotó, Disseny amb Vidre, J.Martin Aluminio, Index, Pere i Angel, Josep Selva, Mercat Municipal, Finques Viser, Eladio TV, L’Espigol, Restaurant L’Atlantida, Can Bofarull, El Rei del Pa. CABRILS: Xeflis Restaurant, Pizzeria de l’Hort, Ajuntament de Cabrils, CAP, Spal Restaurant, Finques Cabrils, La Concòrdia, Proxim, Sorli-discou.

06

VILASSAR DE DALT: Daunis, Carnisseria Beltran, Mercat Municipal, Ajuntament de Vilassar, Bar Tropicana, Finques Tràmit, El Racó de Can Feliu, Piscina Municipal, Papereria Issa. CABRERA DE MAR: Cooperativa Agrícola, Autoservei Roig, Ajuntament de Cabrera, Ortopèdia, Piscina Municipal, Sastre Verd, Natur Center, CAP, Rest. El Racó del Pla. MATARÓ: ZONA PLA D’EN BOET: Mossos d’Esquadra, Tecnocampus, Caixa Laietana, Edifici de Vidre, Dinners Restaurant, Gimnàs Paradise, Farmàcia c/ Sant Valentí, Centro Cívico, AB Clinica Dental, Cuadros Vergara, El Racó Del Bierzo. ZONA CERDANYOLA: Bazar Oriental, Javier Equip, Centre Civic / Casal Avis Cerdanyola, Aldafran, Farmàcia Av/ Gatassa, Adm. Loteria, Muebles Eslar, Fet D’ara, Sorrall Gimnàs, CAP Cerdanyola Nord, Cotton Flor. ZONA PERAMÀS: Churreria Gemma, Metges Especialistes, Maxipa, Casal del Barri, Copimar, Biblioteca Pompeu Fabra, Espai Caixa Laietana. ZONA EIXAMPLE: CAP Rda. Prim, Bar Nou Fragola, Farmàcia, Oficina Central Correu, Eurocampers, Il·lustre Col·legi d’Advocats, Il·lustre Col·legi de Procuradors, Panaderia Paula. ZONA CENTRE: Garriga, Farmàcia Simon, Consell Comarcal del Maresme, Autoescola Marc, Super del Rio, EMDR (Lepant Centre), CETEMMSA, Pa Valls, C.Q.M.C., Geriatric Maresme, Pa Valls, Maxipa, Mercat Plaça Cuba, Garriga, Farmàcia J. Planas, Granja Sant Josep, Fermalli Maresme, Patronat Municipal de Cultura, La Nova Granja de la Riera, Foment Mataroní, Fet a Mà, Forn Uñó, Cafeteria Iris, El Crostonet, La Montserratina, La Coca de Mataró, Tienda de Té, Ajuntament de Mataró, Oficina Caixa Laietana (c. Palau), Bar Centre Mataroní, Pastisseria Miracle, Forn Can Bastons, Bar Mcdover, CAP la Riera, Ferreteria Colomer, Joieria Barcelona, Classic Coffe, Bar Iluro, Farmàcia Santa Anna, Som-hi, Mataro In (Edifici BBVA), Churreria Rosita, CAP Camí Ral, Casal Avis Can Marfá, Bar Sala Cabañes, Cambra de la Propietat, Autoescuela Beltran, Gimnàs Halteres, Forn Díaz, Club Nàutic de Mataró, Hospital (Antic), Fundació Hospital, OTT, Electrodomèstics M. Bruc. ZONA ESCORXADOR-PALAU: IMPEM, Panaderia Pons, Pastisseria El Pilar. ZONA ROCAFONDA: Casal d’avis / Centre Cívic Rocafonda, CAP, Forn Somi, Fet d’Ara. ZONA MOLINS: La Sirena, Estanc-20, Centre Cívic Molins, Piscina Municipal. ZONA CIRERA: El Pilar, Fet a Mà, CAP Cirera, Forn Rafael. ZONA VIA EUROPA: Bar Crisenc, Casal Gent Gran, Cerrajeros del Maresme, Aluminis Iluro, Forn Diaz, Optica Denuc, Casal Gent Gran La Llàntia, Hospital de Mataró, SANT ANDREU DE LLAVANERES: Club de Golf, El Món dels Animals, Salome, Biblioteca, Ajuntament de Llavaneres, CAP, Panaderia Sant Pere, Club Nàutic Llavaneres. SANT VICENÇ DE MONALT: Bar Casinet, El Món de la Fruita, Centre Cívic El Gorg, Peixateria Guitart, Condis, Ajuntament de Sant Vicenç. CALDES D’ESTRAC: Ajuntament de Caldes d’Estrac, Fundació Palau, Mercat Municipal, Club jubilats Caixa Laietana, Farmàcia Riera, La Cervezeria, Hotel Colon.

15 anys La Colla castellera dels Capgrossos de Mataró celebra 15 anys. La productora Clack enregistra un documental d’aquesta trajectòria.

10

La cita del 20-N

11

Baix Maresme

Jornada electoral el 20-N. Els ciutadans estan cridats a votar a Corts Generals. Del resultat en sortirà el nou mapa polític.

El Masnou, Alella i Teià planten cara contra la venda d’habitatge públic anunciada per l’INCASÒL, empresa pública de la Generalitat.

13

Carrefour planet

14

Josep Fadó

Carrefour de Cabrera de Mar s’ha reinventat i proposa un nou model d’hipermercat. El balanç que fan del canvi, 100 dies després, és molt bo.

El tenor mataroní Josep Fadó ha actuat fent el paper de Manrico, de l’òpera Il trovatore, al Teatre Reial de Copenhaguen.

14

Poesia i televisió

16

Premi Iluro

25

Noves tecnologies

28

El bolet a la cuina

31

La televisió local de Mataró i el Maresme, m1tv, estrena el programa Clipemes, una obra audiovisual que fusiona imatge i poesia.

Caixa Laietana atorga la 53a edició del Premi Iluro de monografia històrica, un certamen que és tot un referent en el seu àmbit.

TheGrowbox, un nou model de gestió que a través de la xarxa està pensat per donar servei a les incubadores i vivers d’empreses.

Arrenquen les Jornades Gastronòmiques del Bolet del Maresme. Se celebren fins al proper dia 30 de novembre.

Festes Majors

Sant Andreu de Llavaneres, Teià i Arenys de Munt celebren aquest mes les seves festes majors carregades de propostes per a tots els públics.

ARENYS DE MUNT: Bazar Oriental, Mercat Municipal, Café Rovira, Ajuntament d’Arenys de Munt, CAP. ARENYS DE MAR: Pavelló Municipal d’esports, CAP, Fermat, Mercat Municipal, Global Fincas, Biblioteca, Fundació IFO, Ajuntament d’Arenys de Mar, Ferreteria Cifec, Confort-10.

També el podeu rebre a casa, pagant només la despesa d’enviament. Feu la sol·licitud enviant un correu electrònic a: info@tribunamaresme.com

TRIBUNA maresme mesames

Amb el suport de

El periòdic del Maresme des de l’any 2002

Edita: Grama-Press, S.L. Camí Ral 495, 6e 2a. 08302 MATARÓ. Tel. 93 799 18 40. publicitat@tribunamaresme.com. info@tribunamaresme.com. Dip. Legal: B-26375-2005. Impressió: Impressions Intercomarcals S.A.

30.123 exemplars Difusió controlada per l’Oficina de Justificació de la Difusió


03

GENT DEL MARESME

ENTREVISTA A RAFAEL VALLBONA, PERIODISTA

“La ‘Volta’ a Catalunya neix essent part d’un projecte de país” ‘Volta’ Ciclista a Catalunya 1911-2011 és, en primer lloc, una exposició que acull el Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch, a Barcelona, aquests darrers mesos i que vostè ha comissariat. Com neix la idea de fer-la? De vegades és primer la gallina que els ous. D’entrada la idea era fer un llibre on es recollís la petja que la ‘Volta’ a Catalunya ha deixat al llarg de 100 anys en la vida quotidiana del país. Va ser després que vam pensar en la possibilitat d’aprofitar la sinergia del llibre per fer-ne una mostra. L’oferiment del Museu Olímpic va ser clau per decidir-nos a tirar-la endavant.

El president de la ‘Volta, Rubén Peris i el periodista Rafael Vallbona, en l’exposició del Museu Olímpic.

El periodista maresmenc Rafael Vallbona ha estat el comissari de l’exposició ‘Volta a Catalunya. 1911-2011. Un segle d’esport i país’, que des del 28 de setembre fins a final de novembre es mostra al Museu Olímpic i de l’Esport de Barcelona. Una exposició que relata l’aportació de la ‘Volta’ a la societat catalana i que evidencia la trajectòria d’una cursa que és tot un referent en la construcció de la Catalunya del segle XX. Anàlisi del món del ciclisme però també de la societat catalana i de la seva evolució, el treball de Vallbona prendrà ara forma en un llibre de gran format i un ampli contingut documental fotogràfic publicat per Cossetània Edicions, que sortirà el proper mes de desembre.

Amb aquesta mostra ha volgut reivindicar tota una trajectòria esportiva que roman en un cert oblit? L’esport és avui en dia un espectacle de masses convertit en un immens negoci per la TV. Llavors, el que no dóna diners no interessa. En aquest aspecte lamento profundament el desinterès històric que TV3 ha tingut per la ‘Volta’. És clar, al costat del Barça... El presumpte oblit de Catalunya per la ‘Volta’ ha estat, sobretot, de les grans institucions, la Generalitat i els ajuntaments d’algunes grans ciutats com Barcelona, Girona o Lleida. La capital del Segrià, governada per qui aspira a ser el líder del PSC, va preferir acollir una etapa de la Vuelta a Espanya que no li va aportar ni cinc,

abans que una de la ‘Volta’ que li omplia els hotels de la ciutat durant dos dies.. Però els pobles, i la majoria de les capitals de comarca, sempre han estat, i estan, al costat de la cursa. I de la gent no cal ni parlar-ne. L’acolliment que la ‘Volta’ té als pobles per on passa és espectacular. Els catalans no obliden, són les seves grans institucions, i ho fan per tacticisme polític o per miopia, és clar. Aquest proper mes de desembre sortirà el llibre del centenari de la ‘Volta’ publicat per Cossetània Edicions. A part de trajectòria històrica, què més hi trobaran els lectors? Una impressionant col·lecció de més de 400 fotografies, des de la de la sortida de la primera etapa de l’any 1911, fins la del pòdium de l’edició del centenari, amb Alberto Contador al cap de munt. És un segle d’imatges de la vida catalana. Jo, que m’he mirat les fotos mil vegades, encara em sorprenc amb els detalls que hi descobreixo. La foto d’en Macià lliurant el trofeu al francès Alfred Bovet, guanyador de l’edició de 1933, a penes tres mesos abans de la mort del president, és de les que posa la pell de gallina. A banda també hi ha palmarès complert amb els noms i els anys de tots els que han guanyat, almenys, una etapa al llarg de totes les edicions. Tots són herois i es mereixen ser recordats.


04 Per preparar l’exposició i el llibre va mòria és la dels ciclistes passant per daparlar amb testimonis de primera fila, vant de casa. En temps del 2.0, les curses amb ciclistes històrics de la ‘Volta’. Què de ciclisme encara conserven aquesta en destaca de la relació que hi ha estacapacitat de seducció? blert? Fatigats per tanta virtualitat, el 2.0 Sobretot l’estreta reestà fent renéixer l’intelació d’autèntic amor rès per la realitat tangique tots ells tenen per ble, la que es pot tocar, la la ‘Volta’. Cap ciclista no que passa per davant de oblida els dies passats a casa. El soroll dels cotxes dels equips, el brunles carreteres catalanes. Primer perquè la ‘Volta’ zir de les 200 bicicletes, de sempre ha estat una els colors dels equips de les curses més impors’han de veure en viu. tants del calendari. Però La ‘Volta’ a Catalunya, ho sobretot perquè crec que apuntaven a la presentael país, la gent, el clima ció de l’exposició que van (vital per als ciclistes) i Coberta del llibre Volta a Catalunya. fer al Museu Olímpic, no l’acolliment dels orga1911-2011. Un segle d’esport i país nitzadors els porta a tots passa pels seus millors molts bons records. moments. Què cal per impulsar aquesta competició esportiva En posar la seva mirada a la ‘Volta’ Cide referència a casa nostra? clista a Catalunya, com ha dit, reivindica Cap gran prova esportiva no passa el que ha estat un referent en la consper bons moments. La crisi ha minvat els patrocinadors; i això és el peix que es trucció del país. Per què va ser tan immossega la cua: sense patrocinadors no portant per als catalans la implantació hi ha TV i sense TV no hi ha patrocinad’aquest fenomen esportiu a principis dors. És el pecat per l’ambició sense lídel segle XX? Més que un referent esportiu, el que mits per convertir l’esport en un negoci. he volgut és situar la ‘Volta’ en el context I això que el ciclisme, tret del Tour, és de la història moderna de Catalunya. un esport de ‘pobres’. Qualsevol futboUna prova d’aquest estil, i que és la tercelista de segona guanya més que la majora més antiga del món després del Tour ria de corredors. Jo crec que el que cal és racionalitzar i el Giro, neix essent part d’un projecte les curses i les organitzacions i, a les que de país; si no, ningú no s’hi embarca. La tenen un plus de representació nacioidea de modernitat de la Catalunya de nal, que els mitjans públics i les admiprimers de segle és clau per entendre el perquè de la ‘Volta’. nistracions els facin costat. Sense una burgesia que es consolidava econòmicament i social, una classe Vostè mateix és un amant del ciclisme en obrera organitzada i uns, encara que intotes les seves formes: des de practicar cipients, poderosos ‘mèdia’, la ‘Volta’ no aquest esport pur i dur fins a fer-ne blocs, hauria arribat mai a fer-se. Això potser un programa per a la televisió, llibres… no es recorda ara, però des de la singuQuan neix aquesta passió i com la manté laritat cultural i lingüística, aquest país viva? ha tingut sempre vocació de cosmopoLa passió per la bici ens ve a tots de litisme absolutament interclassista que, petits. És la primera màquina a la qual crec jo, l’ha salvat de l’ensulsiada en teníem abast i que ens donava autononombroses ocasions. mia. Ens fascina. Com diu el sociòleg francès Marc Augé: “La bicicleta ens reUna imatge que sempre resta en la memet a moments particulars de la infan-

GENT DEL MARESME

A dalt en gran, primera sortida de la Volta l’any 1911. A l’esquerra, els presidents de la Generalitat, Francesc Macià i Lluís Companys a l’arribada de Montjuïc a Barcelona l’any 1933. A la dreta, Jacques Anquetil a Sabadell l’any 1966.

tesa i l’adolescència. Gràcies a ella, tots hem descobert una mica del nostre propi cos, de les seves capacitats físiques, i hem experimentat la llibertat a la qual està lligada.”. El programa televisiu que condueix, ‘Carreteres secundàries’, no s’entén sense el paper de la bicicleta. Aquest mitjà

de transport és el que permet visitar millor el territori? ‘Carreteres secundàries’ és un programa de territori. El vam voler recórrer en bici perquè creiem que és un mitjà que té la velocitat i el ritme perfectes per poder descobrir el país amb calma, sense deixar-nos cap solc. A més hi ha el component modern i sostenible. Jo crec


GENT DEL MARESME

05 PERIODISTA, ESCRIPTOR, VIATGER I CICLISTA

que la tele ha de transmetre missatges d’aquesta mena. La bicicleta ha entrar a la nostra vida diària amb més força que mai. És el vehicle urbà del present i del futur? Vagi a Nova York i observi Broadway. L’avinguda que semblava posada a la terra per a provocar el lluïment dels automòbils camí dels grans espectacles teatrals té avui la meitat de la seva cal-

çada ocupada per un carril bici curull a totes hores. La civilització de l‘automòbil s’acaba. El petroli s’esgota. Les vendes minven i les grans ciutats els foragiten i obren camí a les bicis. El cotxe forma part del món d’ahir que s’extingeix. Al món d’avui, que ja ha obert les portes i malda per entrar, no hi ha lloc per tantes màquines inadequades per a la vida humana com són els automòbils. La tecnologia de la bicicleta ha evolucionat amb la societat. Dels primers models més rudimentaris a veritables joies d’art

Rafel Vallbona va néixer al barri de Gràcia, a Barcelona, el 1960. És periodista, escriptor i professor de periodisme de la Facultat de Comunicació Blanquerna, de la Universitat Ramon Llull de Barcelona. Viu a Premià de Dalt. Amb 18 anys va començar a collaborar al diari TeleXpress, al qual van seguir l’Avui, Correo Catalán i després moltes més capçaleres: El País, El Periódico, Diari de Barcelona, el Observador, El Punt i El Mundo. També ha treballat i col·laborat en diverses emissores com Ràdio Nacional d’Espanya, Catalunya Ràdio, COM Ràdio, RAC 1... i escrit i dirigit programes de televisió per a Televisió Espanyola, TV3 o la Xarxa de TV’s locals. Ha publicat més de 50 llibres de gèneres com poesia, narrativa, novel·la, viatges i divulgació, tant per a lectors adults com per a públic jove, alguns dels quals han estat traduïts a diverses llengües. Amant de la bici i dels viatges, condueix –visitant Catalunya sobre dues rodes– el programa televisiu ‘Carreteres secundàries’, emès per la xarxa de TV’s locals.

d’avui en dia. S’ha perdut, en aquest aspecte, un cert ‘romanticisme’ dels orígens? Sap quina és la darrera tendència en el món de la bici? El ‘vintage’, les bicis antigues, els ferros que pesen com un mort. El romanticisme que ens torna a recuperar el passat davant la incertesa d’aquest present i el pànic al futur. Ara, també li asseguro que hi ha més tecnologia punta a l’abast de qualsevol usuari, i per un preu més que raonable, en una bici que a la majoria dels cotxes. Això fa que, essent una indústria dinàmica i on l’artesania encara hi té un bon lloc, els invents sorgeixin cada dos per tres. I són invents magnífics. Les bicis plegables que permeten accedir als transports públics o desar-les en pisos petits sense problemes, ja no tenen quatre dies, però avui en dia, modernitzades i millorades, s’han imposat a les ciutats. Per sortir amb bicicleta és millor fer-ho en solitari o en grup? Jo dic sempre que, per sortir, l’únic que necessito és la bici. I si m’acompanya algú, doncs millor, però si no tampoc no m’arrugo. Text: Albert Calls. Fotos: Cedides i Arxiu ‘Volta’ Ciclista de Catalunya.


06

EL TEMA DEL MES 1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

28/07/1996. Mataró

09/11/1997. Sabadell

26/07/1998. Mataró

25/07/1999. Mataró

06/10/2002. Tarragona

04/11/2001. Mataró

06/10/2002. Tarragona

02/08/2003. Vilanova i la Geltrú

25/07/2004. Mataró

El boom casteller dels 90 arriba també a Mataró

S’assoleix tota la gamma de castells de 7

El gran pas: estrena i consolidació del ‘carro gros’ en les grans places del món casteller

Arriba el tres de vuit... i el primer folre!

Consolidats als 8 pisos

L’any del cinc: el cinquè aniversari porta de regal la ‘catedral’

Entrant als castells de nou per la porta gran

Presentació oficial dels Capgrossos en una pla plaça de l’Ajuntament plena a vessar.

La primera torre de set descarregada culmina una temporada en què s’estrenen fins a 7 castells nous.

Les Santes veuen el primer quatre de vuit mataroní.

Les Santes altra vegada assisteixen a la fita insòlita d’una torre de vuit amb folre descarregada. rregada

La recuperada torre de vuit amb folre permet per primera vegada als Capgrossos actuar en solitari en el marc del Concurs de Castells.

L’aleta sobre el cinc de vuit en la Diada de la Colla culmina una temporada irregular.

El primer tres de nou amb folre descarregat suposa una tercera posició al Concurs de Castells.

Fent el més difícil després d’arribar-hi: mantenir-s’hi Es descarrega el primer pilar de sis blau marí.

Arriba la Tripleta Màgica (3de9f, 4de9f, 5de8) Assoliment del primer quatre de nou amb folre carregat, que es descarregaria pocs mesos després al Concurs de Tarragona.

15 anys aixecant castells La Colla castellera Capgrossos de Mataró celebra aquest mes de novembre 15 anys de traject trajectòria. Fent pinya i aixecant castells des de la capital del Maresme en un itinerari que els ha dut a projectar-se, tant a la resta de la comarca com arreu de Catalunya. TRIBUNA Maresme dedica en aquest número unes ppàgines especials, amb diversos articles, a aquesta fita històrica que comporta la consolidació d’una entitat que ha esdevingut ja tot un ssímbol, tant de Mataró com de la comarca.

EL DOCUMENTAL DELS 15 ANYS. En paral·lel a la commemoració castellera, la productora Clack ha impulsat el documental 165, Regent Street, sobre la trajectòria de la Colla. El documental va presentar-se el passat dimecres 2 de novembre al cafè cultural El Públic. Una proposta que ha estat dirigida per Óscar Fernández i Jordi Rovira, amb el suport de més de 20 persones que s’han volgut sumar amb entusiasme i dedicació al projecte. Però també hi haurà també una presentació oficial, pensada per a un públic més multitudinari, en el marc d’una vetllada el dimarts dia 15 de novembre, a les 9 del vespre, al Teatre Monumental, d’entrada gratuïta. Des del 2 de novembre, tothom que vulgui assistir-hi, pot recollir les entrades tant a l’IMAC com a El Públic.

de fets com aconseguir ser la cinquena colla de gamma extra, arribar als 1.400 socis, tenir un local en molt bones condicions a l’Escorxador que financem al 50% amb l’Ajuntament i el gran suport humà que es rep.” Precisament, el naixement de la Colla Castellera Capgrossos de Mataró cal buscar-lo a partir d’una crida que fa el periodista mataroní Espartac Peran, a través de Televisió de Mataró, en el programa Mataró a Sac, quan el presentava fa 16 anys. És a partir de la gent que truca i es mostra interessada, que comencen a construir-se els fonaments de l’entitat mataronina. Els Capgrossos, al llarg dels 15 anys d’existència han anat imposant una normalitat que no existia, fins al punt que avui es trobarien a faltar si no hi fossin.

UNA COLLA AMB UN ASCENS METEÒRIC. Però, quines són les claus perquè la colla castellera de Mataró hagi fet un creixement progressiu tan important? Ho explica, des de l’entitat, el seu vicepresident, Cugat Comas: “S’entén des

AMB VOCACIÓ I VOLUNTAT COMARCAL. Malgrat l’identificatiu plenament mataroní dels Capgrossos (en el nom i en la roba), un altre dels èxits que han aconseguit en aquests 15 anys és que des de la resta de la comarca es vegi


EL TEMA DEL MES

07

LA COLLA DE LA CAPITAL DEL MARESME Els Capgrossos de Mataró són la colla castellera de Mataró, creada l’any 1996. Per això el color de la seva camisa és blau marí com la bandera de la ciutat. L’entitat està presidida actualment per Jordi Fornells i el Cap de colla és Lluís Feliu. El castells més importants assolits per la colla són el pilar de 7 amb folre, 5 de 8, 4

2005

2006

06/11/2005. Mataró

Un desè aniversari que no oblidarem mai

L’any dels grans pilars La Diada de la Colla exhibeix l’estat pletòric de la Colla acompanyant els tres i el 4 de 9 amb el pilar de set amb folre i l’inèdit 4 de 8 amb el pilar.

05/08/2006. Mataró

03/09/2006. Londres

Pilar al funeral multitudinari de la Mariona Galindo Lora.

Castells de vuit al bell mig de Londres, el desplaçament més emotiu i inoblidable de la Colla.

de 8 amb l’agulla, 3 de 8 amb l’agulla, 3 de 9 amb folre, 4 de 9 amb folre i el 2 de 9 amb folre i manilles. L’1 de novembre de 2010 es van convertir en la cinquena colla de la història que assoleix un castell de gamma extra, en descarregar el 2 de 9 amb folre i manilles a Vilafranca, en la mateixa diada de Tots Sants en què els Castellers de Vilafranca descarregaven el primer 2 de 8 net de la història.

2007

2008

2009

2010

2011

01/11/2007 Vilafranca del Penedès

01/11/2007. Vilafranca del Penedès

20/04/2008. Mataró

08-11-2009. Mataró

01/11/2010 Vilafranca del Penedès

24/07/2011. Mataró

El repte de seguir mirant amunt: tornar-hi de 9

La il·lusió d’un nou local per una colla nova

Any de renovació

Es recupera el tres de nou després del fatal accident de Les Santes, enmig d’una de les ovacions més llargues i emotives de les que s’han viscut a la plaça més castellera.

Revivint l’emotivitat d‘un any abans, es recupera el 4 de 9 amb folre.

S’inaugura la nova seu de la Colla.

Es culmina un gran any pilaner amb el primer tres de vuit amb el pilar en el marc de la Diada de la Colla.

La cinquena colla de Gamma Extra S’assoleix la torre de nou amb folre i manilles en una diada de Tots Sants històrica.

Santes de Gamma Extra Es repeteix, ara a casa, la gesta de carregar la torre de nou amb folre i manilles.

Cronologia elaborada per: Lluís Martí i Garro

l’entitat com a representativa dels maresmencs. Aquest tret identitari és visible en les accions que s’impulsen i que permeten l’apropament de gent castellera de Mataró i del Maresme. El que sempre ha estat difícil, l’encaix comarcal, l’entitat l’ha sabut maniobrar amb bon ofici, prioritzant la construcció de castells a les places maresmenques: Premià de Mar, Vilassar de Mar (per la Festa Major de Sant Joan), Arenys de Mar, Canet de Mar, Dosrius o Tiana, entre d’altres localitats. Els Capgrossos han anat fent camí i cada cop estan més a prop de les grans colles, en el marc d’un moviment que cada cap de setmana mou arreu de catalunya 6.000 castellers. El nom de Mataró, indubtablement, ja forma part del mapa casteller. Un altre dels seus secrets, apunta Comas des de l’entitat, “és el mètode Capgròs: pas a pas i pis a pis. Ser molt curosos per portar els castells a plaça, evitar les caigudes. Altres colles aprenen de la nostra manera de ser. Així, a poc a poc s’ha anat assolint personalitat pròpia”. TREBALLAR TOTS JUNTS, ‘FENT PINYA’. L’any passat 900 persones van anar amb la Colla al concurs de Tarragona i per Les Santes es compta amb uns 600. És habitual moure entre 200 i 300 persones. Per

“Altres colles aprenen de la nostra manera de ser. Així, a poc a poc s’ha anat assolint personalitat pròpia” “El món casteller dóna un exemple que ha de ser entès tant en el camp de l’ensenyament com el de l’empresa” fer castells calen molts castellers. I per això, un dels objectius és anar estenent-se com una taca d’oli. Els Capgrossos, a més dels assaigs que fan dos cops per setmana, aprofiten les actuacions per mostrar-se i anar incorporant persones a la colla: els “camises” i “samarretes”, com diuen, dues maneres de consolidar-se dins el grup, d’anar assumint compromis dins la pinya. A més, des de l’entitat tenen clar que tothom pot fer-hi alguna cosa. Un primer pas, pero, és acostar-se al local de la colla –a l’Escorxador, al Carrer Her-

FER PINYA: UN SENTIMENT ÚNIC T’enganxes al cos del davant transmetent-li forces amb el pit o els braços i tot l’esforç conflueix al centre, d’on creix el castell. Notes amb el cap abaixat si el castell va bé en un esforç quasi de ceguesa i confies en els teus i que la gralla segueixi sonant. El castell es fa i es desfà amb alegria al final i t’abraces amb qui, de ben segur, no comparteixes cap altra afició, idea o interès. Acabes esgarrapant minuts i estones de la família i gastant-los en aquesta mena d’equip majúscul en què es converteix la colla castellera. I acabes amb una filiació absoluta al que representa la teva camisa. Això és formar part d’una colla com els Capgrossos. Almenys n’és una versió personal d’una vivència de més d’una dècada que de ben segur es compartirà arreu on s’escampa la taca d’oli de l’afició castellera. Com en el seu dia va passar al Maresme, on els castells van passar d’acció d’altri a passió pròpia quan, ja fa 15 anys, a la capital de comarca es creava una colla que passeja arreu, amb nivell i orgull, el nom de la seva comarca i de la seva ciutat. Són els Capgrossos. Una colla capdavantera, crescuda per la força motriu de gent diversa que suma esforços tres dies a la setmana durant bona part de l’any. Una colla que ha estat capaç de veure com de la diferència en feia suma: heus aquí el secret dels castells, el sentir-se útil, l’ajudar, el cooperar. Partir de la individualitat per multiplicar esforços i acostar-se al cel. Els castells també són maresmencs perquè ha estat la gent de la comarca la que ha fet pinya, expressió que tota la parla catalana ha fet seva i és de denominació castellera. Fer pinya: el que es reclama en tots els àmbits, el que ajuda a superar problemes, la recepta amb la qual progressar. Aquest ‘fer pinya’ adquireix significat als castells on tothom, sigui com sigui, pot ajudar per a l’èxit final. Fer pinya és un sentiment únic tan difícil de definir com especial d’experimentar. Fem pinya, doncs? CUGAT COMAS Vicepresident Colla Castellera Capgrossos


EL TEMA DEL MES

08 rera de Mataró–, als assajos i començar a veure la dinàmica del grup. I ARA QUÈ? EL FUTUR. Els Capgrossos, després de ser Colla de gamma extra, han assolit la torre de 9 amb folre i manilles en la Diada Castellera de Les Santes enguany a Mataró. Un detall important que s’ha de tenir en compte és que per descarregar-la necessiten ser unes 500 persones. Amb aquests bons resultats, entre d’altres de visibles, l’entitat, després de 15 anys, es planteja com a objectius de futur segui consolidant-se, ampliar projecció i créixer amb més gent de Mataró i el Maresme. Actualment assagen els dimarts i divendres, entre les 8 i les 11 de la nit, primer els nens i després els adults. ”Ens preocupa que al Maresme entenguin la nostra voluntat comarcal”, asseguren des de la Colla. En aquest sentit, dins de la seva estratègia de projecció desenvolupen tallers de castells als centres escolars, esplais o entitats i tenen moltes ganes d’apropar el món dels castells als instituts de Secundària. TREBALLAR EN PINYA. Els Capgrossos, com tots els castellers, fan pinya, una tasca conjunta. “El món casteller dóna un exemple que ha de ser entès tant en el camp de l’ensenyament com el de l’empresa, la manera de treballar, el sentiment comú, és exportable”, assegura el vicepresident de l’entitat. Els castellers mataronins mantenen, a més, molt contacte amb d’altres castellers catalans, com els de Lleida o els de Vilafranca; i la coordinadora de colles que hi ha, serà presidida l’any que ve per un membre dels Capgrossos. D’altra banda, enguany, la Diada Castellera dels Capgrossos ha passat a dir-se “Mariona Galindo Lora”, en record i homenatge a la jove castellera morta ara fa cinc anys en un malaurat accident. Text: Albert Calls Foto: Xavi Saborido

Una història universal amb protagonistes de Mataró El passat mes de juliol, just abans de l’inici de Les Santes, com a Clack presentàvem al Teatre Monumental de Mataró Santes15!, un projecte audiovisual al voltant de la nostra Festa Major: quinze equips de realitzadors coordinats per Eloi Aymerich mostraven la seva mirada sobre aquesta cita ineludible del calendari mataroní. Era un projecte, com ara el del documental de Capgrossos, que incidia en la dèria que tenim a Clack des de fa molt temps: explicar com som, a casa nostra, a través del llenguatge de la imatge, de l’audiovisual. Parlar de les “nostres coses”, sense voler dir que hagin de quedar entre nosaltres, a través del llenguatge del moment. Aquest és l’esperit amb què mesos enrere vam entomar el repte de tirar endavant un documental sobre la colla castellera local, els Capgrossos de Mataró, a partir d’una idea plantejada per l’amic Efrén Garcia, periodista casteller, que ha estat un dels puntals del projecte. El quinzè aniversari de la colla, que se celebra aquest novembre, ens va semblar que era l’ocasió propícia per explicar una de les històries més fantàstiques que s’han construït els darrers temps a la capital del Maresme. Una història molt humana on els sentiments, les emocions i els valors han estat claus i durant la qual els membres de la colla han exhibit en tot moment una gran capacitat de superació. Un relat que teníem moltes ganes d’explicar perquè tot i que els protagonistes són mataronins, la seva història és absolutament universal i creiem que pot interessar a moltíssima gent, arreu del país i més enllà. De manera que, ara fa ja sis mesos, vam posar car-

burant a la màquina i vam engegar els motors de la producció intentant conformar el millor equip possible. Finalment, el documental el signen l’Òscar Fernández, realitzador membre de la xarxa Clack, i el periodista i casteller Jordi Rovira, auxiliats en la part de l’argument i la història pels propis Efrén Garcia i Ariadna Vázquez, també de la xarxa Clack. Tots plegats auxiliats per una vintena més de persones sense les quals res d’això no hauria estat possible. Sense els quals hauria estat impossible dur a terme un rodatge intens, que ens ha portat fins a Londres, rememorant el viatge de fa cinc anys que va esdevenir un dels punts d’inflexió més importants per a la colla. Des de Clack, aquest 165, Regent Street és la manera de felicitar la colla castellera per la seva curta però intensa història, amarada d’humanitat i sensibilitat. Una història universal, amb protagonistes de Mataró, que ens ensenya de què és capaç un col·lectiu humà plural i divers quan decideix fer pinya de valent. CLACK PRODUCCIONS


09 T


10

CRÒNIQUES PSC i CiU es juguen la continuïtat o el trencament de 34 anys d’hegemonia socialista a Catalunya Ja està en marxa la cursa electoral per a les eleccions a Corts Generals del proper 20-N, que tancaran un cicle en el mapa electoral espanyol i en les quals els ciutadans podran votar els seus diputats i senadors. Temps de crisi i inestabilitat en el món, marcats, especialment, per la duresa de la situació econòmica per a moltes famílies. Ja en plena campanya, els grups polítics s’esforcen per explicar les seves propostes en uns moments d’incertesa. També al Maresme, aquests dies, la política torna a estar en el punt de mira. El PSC sempre ha guanyat a Catalunya en totes les eleccions generals, també durant els 23 anys sense interrupció dels governs de Jordi Pujol. Una tendència que el pròxim 20-N es pot mantenir o bé trencar. Però, al llarg de la història, la diferència entre els dos grans partits de Catalunya ha anat variant. La distància més àmplia ha estat de 15 diputats i la mínima, només d’un. La victòria més contundent del PSC respecte CiU es va registrar en les passades eleccions del 2008 amb una diferència de 15 diputats i de gairebé un milió de vots, concretament 910.486 paperetes. El PSC va obtenir 25 representants amb 1.689.911 vots i la federació nacionalista es va quedar amb 10 escons a la cambra baixa i 779.425 vots. Un resultat històric del PSC només igualat en nombre de diputats pels comicis del 1982, quan Felipe González va aconseguir una àmplia majoria absoluta. Però la situació dels

socialistes catalans respecte a les últimes generals ha canviat molt, en l’últim any el PSC ha perdut el Govern de la Generalitat i l’alcaldia de Barcelona. La diferència més ajustada entre els dos partits es va registrar el 1993, quan el PSC només va obtenir un diputat més que CiU, que en va aconseguir 17. En aquestes eleccions, 112.055 vots van separar el partit socialista de la federació nacionalista. En les passades generals, CiU va obtenir un dels seus pitjors resultats i només va poder repetir els 10 escons que ja tenia l’any 2004. Una xifra allunyada dels 18 electes que va aconseguir el 1989 i el 1986. Una de les incògnites del 20-N és saber si l’embranzida de la federació nacionalista en les últimes eleccions al Parlament i a les municipals pot fer capgirar per primera vegada a la història l’he-

gemonia socialista en les generals. El PP aspira als 12 diputats de l’any 2000, les eleccions que van donar la majoria absoluta a José Maria Aznar. Els populars catalans compten amb el valor afegit de totes les enquestes que situen a Mariano Rajoy com a president del govern espanyol amb una àmplia majoria, fins i tot, més gran que la d’Aznar. El partit d’Alícia Sánchez-Camacho afronta les generals amb una situació molt diferent a la de fa 4 anys, quan es va quedar en tercera posició amb 8 diputats i 610.473 vots, a 2 escons de diferència respecte CiU. Arriba al 20-N amb l’empenta de les últimes eleccions al Parlament de Catalunya que l’han situat com a tercera força a la cambra catalana i de les últimes municipals que, amb un bon resultat, li han donat el govern d’alcaldi-

es com la de Badalona i Castelldefels. Les expectatives d’ERC estan molt lluny dels 8 diputats que va aconseguir el 2004 i que, per primera vegada, els va donar un grup propi a la cambra baixa. Els republicans tenen com a objectiu aturar la sagnia de vots que han perdut en els últims comicis i mantenir els 3 diputats del 2008, quan van obtenir 291.532 vots. ICV-EUiA, que en l’última legislatura al Congrés ha compartit grup parlamentari amb ERC, és l’únic partit d’esquerres a Catalunya que s’ha mantingut en les últimes eleccions municipals i al Parlament. Els ecosocialistes es van quedar fa 4 anys amb un diputat i 183.338 vots. El seu millor resultat en unes generals es va registrar el 1993 quan van obtenir 3 representants al Congrés. Text: ACN


CRÒNIQUES

11

El Masnou, Alella i Teià fan front comú contra la venda de les promocions d’habitatge públic Els alcaldes del Masnou, Pere Parés (CiU), d’Alella, Andreu Francisco (ERC) i de Teià, Joan Castán (Gent de Teià), han expressat la seva “oposició frontal” a la venda dels habitatges públics anunciada per l’INCASÒL –empresa pública de la Generalitat– i insten el Govern de la Generalitat a renunciar al que consideren la “privatització” de la borsa d’habitatge social de lloguer més important dels tres municipis. Aquestes declaracions són fruit d’una reunió que els tres alcaldes van mantenir el passat dijous 3 de novembre, al Masnou, per valorar la posada a la venda per part de l’Incasòl de cinc promocions d’habitatges públics de lloguer ubicats a les tres poblacions maresmenques i analitzar les possibles accions conjuntes que emprendran els tres ajuntaments contra aquesta comercialització. Les cinc promocions que l’Incasòl ha posat a la venda (les de Can Jordana i el Sector Llevant al Masnou, la de Cal Doctor a Alella i les del Sector La Plana i la Fàbrica Bassols a Teià) consten de 193 habitatges, 194 aparcaments i cinc locals comercials i són fruït dels convenis signats amb la Generalitat pels quals es regulava la cessió gratuïta dels terrenys per part dels ajuntaments. En aquests convenis s’establia també que els habitatges s’havien de destinar a famílies o persones residents o amb lloc de treball als municipis corresponents. Els alcaldes recorden que, en tots els casos, aquesta cessió es va fer en tant que Administració pública i en cap cas els ajuntaments tenien la voluntat de cedir el sòl públic municipal a un promotor privat i més, tenint en compte que es tracta d’un bé molt escàs en aquestes tres poblacions i que per aconseguir-lo s’ha de recórrer, en moltes ocasions, a la reclassificació de sòls no urbanitzables o cal renunciar a terrenys per a espais o equipaments públics. De la mateixa manera, els tres alcaldes consideren que el canvi de titularitat afecta greument la voluntat dels tres ajuntaments i els objectius dels convenis signats, perquè s’alteren les condicions d’accés als habitatges –quedant a criteri dels seu nou propietari i no garantint-ne la igualtat d’oportunitats– i perquè fa possible que, un cop finalitzat el termini de protecció actual, es puguin posar a la venda i els municipis perdin les peces més importants dels seus parcs d’habitatge públic. Per tot això van acordar instar l’Incasòl a retirar de la venda, de manera immediata, les cinc promocions d’habitatge públic de lloguer del Masnou, Alella i Teià. També advertir-lo que en

cas de no atendre aquesta petició, els ajuntaments del Masnou, Alella i Teià emprendran totes les accions legals que considerin oportunes per tal d’impedir que aquesta venda es produeixi. Text: Ajuntaments de El Masnou, Alella i Teià.


12

CRÒNIQUES

L’Hospital de Mataró premiat per la millor gestió hospitalària i l’àrea d’atenció al sistema nerviós L’Hospital de Mataró ha estat guardonat amb la distinció TOP 20 com un dels millors hospitals en gestió hospitalària en la categoría Grans Hospitals Generals a l’àmbit de l’Estat Espanyol. L’àrea d’atenció del sistema nerviós, per la gestió dels accidents vasculars cerebrals, ha estat premiada perquè presenta menors índexs de mortalitat, té menys reingressos i és més eficient en els temps de tractament dels pacients. En aquesta edició han estat avaluats un total de 126 centres assistencials de l’àmbit públic i 37 privats. El guardó premia la gestió global de l’hospital. És el novè cop, de 12 edicions, que el Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) és premiat amb el TOP 20 i és de les institucions sanitàries de l’Estat Espanyol que més cops ha rebut aquesta distinció. Això significa que manté una tendència d’excel·lència sostinguda durant un període llarg de temps.

En aquesta edició ha estat premiada també l’àrea d’atenció al sistema nerviós. Això significa que, a més de reconèixer l’actuació global de tota la institució, es destaca de manera especial una activitat concreta; en aquest cas la gestió dels accidents vasculars cerebrals. La Dra. Pilar Fossas, Cap del Servei de Neurologia de l’Hospital de Mataró, explica que aquests resultats són fruit del treball en equip multidisciplinar (metges i infermeres) “del nostre servei, amb d’altres com Urgències, Radiologia, Unitat de Cures Intensives (UCI) i Rehabilitació; a més de tots els equips que participen en l’atenció al pacient quan viu un procés de tractament d’un accident vascular cerebral”. La Cap de Neurologia afegeix que l’obtenció del guardó “és també el reconeixement a una manera de treballar; en xarxa, per processos i de manera conjunta entre

tots els actors implicats en el procés d’atenció al malalt. També ha estat bàsica la coordinació amb l’Hospital Germans Tries i Pujol, com a centre de referència, a través del Codi ICTUS”. Els premis TOP 20 els impulsa l’empresa de serveis d’informació sanitària, IASIST, que avalua els hospitals públics i privats que es presenten voluntàriament al programa. Els hospitals que formen el TOP 20 de l’edició 2011 són els que millors resultats han obtingut en l’avaluació d’una serie d’indicadors en matèria de qualitat assistencial, funcionament i eficiència econòmica. Aquest premi reconeix la labor de tot l’equip del CSdM, focalitzat en l’aposta per cercar un alt nivell d’excel·lència en l’atenció al pacient. Text: Consorci Sanitari del Maresme


CRÒNIQUES

13

Carrefour planet proposa al públic un nou model d’hipermercat El director de Carrefour Planet de Cabrera de Mar, José A. Carrasco, explica que les noves directrius aplicades a l’hipermercat han suposat una inversió de més 5 milions d’euros. “Són un canvi generacional, comporten inversió en formació, atenció més directa i personal i més professionalitzada”, afirma Carrasco. En la seva renovació, Carrefour planet ha contractat unes 40-45 persones més i reubicat personal internament. També ha reforçat mancances, creat conceptes nous com una perruqueria, un cafè bar, un celler i espais de bellesa i multimèdia, a més d’una àrea central amb productes frescos i de qualitat, en clau de mercat. També s’ha augmentat el pàrquing i tecnificat el sistemes de pagament –amb escàner manual– o a través d’una fila única, millora dels carros, zona de reciclatge. Carrasco explica que la seu central de l’empresa Carrefour va fer 50.000 enquestes, en el marc d’un estudi general en el qual va detectar les mancances que el client apuntava dels seus centres comercials. “Es va fer un projecte i un test amb tres botigues pilot, a Bèlgica, París i

El director de Carrefour planet de Cabrera de Mar, José A. Carrasco.

Madrid, del que va sortir el primer model dels planet”, afegeix el director de Carrefour. Precisament, el primer a Catalunya va ser el de Cabrera. “Cent dies després els resultats són molt positius”, apunta Carrasco, per al qual la qualitat i la transmissió de valors són molt importants. “El nostre producte fresc, com les hortalisses, és de Cabrera. Creiem en el mercat tradicional i és molt important la proximitat”, assegura. També incideix que en aquesta nova etapa Carrefour planet ha treballat especialment “els valors, amb més formació a les persones i l’apropament al client”. Text: Albert Calls

Satisfacció dels visitants i participants de la 2a edició de MotorTotal

Del 20 al 23 d’octubre l’Espai Firal del Nou Parc Central va acollir la 2a edició de la fira dedicada al vehicle d’ocasió, km.0 i nou en condicions excepcionals, amb un total de 300 vehicles exposats a la venda. Tot i que en alguns moments dels quatre dies que va durar la fira la pluja va fer acte de presència, i tenint en compte la desfavorable conjuntura econòmica per la que està travessant el sector automobilístic, l’esdeveniment va tenir una important afluència de visitants i les marques participants van fer negoci. El diumenge 23 a les 12.00 h. i com

a gran atracció de la fira, va tenir lloc en el mateix recinte firal una concentració de motos i cotxes clàssics gentilesa de Maresme Clàssic. Una gran quantitat de curiosos i amants d’aquests vehicles van poder veure autèntiques relíquies, algunes dels anys 30 i 40. La trobada va transcórrer en un ambient distès i cordial i va finalitzar amb un aperitiu per a tots els participants. MotorTotal, ja prepara la 3a edició de la fira que es celebrarà la primavera de 2012. Text: MotorTotal


14

CULTURA El tenor mataroní Josep Fadó canta a terres daneses Després d’haver actuat a Lima el passat mes d’agost, on va protagonitzar l’opera Il trovatore, de Verdi, fent el paper de Manrico per la inauguració del Teatro Municipal de Lima, el tenor mataroní Josep Fadó ha tornat de nou a protagonitzar el mateix personatge. Ara, però, a Copenhaguen i per a la Danish National Opera al Det Kongelinge Teater, el Teatre Reial de Copenhaguen, dins de la seva temporada d’òpera i on ha fet el seu debut a terres daneses. En concret, Fadó va actuar el passat dimarts 1 de novembre, amb Yana Klein, Lars Fosser, Katja Lytting, Stephen Richardson, Annette Dhal i Tue de Stordeur, sota la direcció musical de Giordano Bellincampi. No és tampoc el primer cop que Fadó interpreta aquest paper, ja que l’ha cantat més de 30 vegades amb set produccions diferents.

Josep Fadó a Il trovatore Lima.

UN TENOR MATARONÍ. Nascut a Mataró, Fadó va començar els seus estudis de cant al Conservatori del Liceu de Barcelona

‘Clipemes’, imatge i poesia a m1tv m1tv, la televisió local de Mataró i el Maresme, va estrenar el programa Clipemes el passat divendres 28 d’octubre. Es tracta d’una obra audiovisual que fusiona la imatge amb la poesia i que consta de 10 episodis. Dirigida per Jacint Fornols (producció) i Marc Giner (fotografia), compta amb la col·laboració del poeta Joan Carles González Pujalte. Clipemes s’emet cada divendres abans de la mit-

janit i també es pot veure a través de la televisió a la carta (www.m1tv.cat). Clipemes sorgeix d’un procés de producció inèdit ja que utilitza la fotografia com a element suggeridor de la poesia. Per a la creació de les imatges de cada clipema s’ha utilitzat una càmera analògica i una pel·lícula d’emulsió química. S’ha treballat amb rodets de blanc i negre per donar a la imatge un to més irre-

al, introduint posteriorment els sistemes digitals i la música com element que acaba de donar forma al clip. Després, s’ha incorporat la poesia que crea el poeta a partir del que li suggereixen les imatges. El resultat és la suma de dos llenguatges que aporten una visió diferent i complementària que es denomina clipema (clip + poema) i dóna nom al treball. Entre altres capítols, destaca “Rostres”, que compta amb la participació d’una quarantena de voluntaris, “Sals que fan arenes”, “Hi ha ràbia a l’escu-

amb Maria Àngels Miró. Finalitza els estudis fent el Grau Superior al Conservatori Superior de Música de Barcelona, també amb Maria Àngels Miró i repertori amb Manel Garcia Morante, acompanyant habitual de Victòria dels Àngels. També ha rebut classes de Francisco Lázaro a Barcelona, Aldo Danieli a Trieste, Bonaldo Giaiotti a Milà i Ana Luisa Chova a València. Fadó va debutar professionalment el 1999 amb el personatge de Manrico, a Il trovatore, muntatge escenificat pels Amics de l’Òpera de Sabadell. Des d’aquest mateix any col·labora assíduament en les temporades d’Òpera del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, amb títols com: Turandot, Samson et Dalila, La bohème, Fidelio, Henry VIII, Ariadne auf Naxos, Aida, Roberto Devereux, Maria del Carmen, Nabucco, Lucia di Lammermoor, Luisa Miller, Salomé, Il trovatore i Der rosenkavalier, entre d’altres. Text: Redacció / Foto: Javier Sunico

ma” o “Balada per abans d’un incendi”. Amb aquest projecte m1tv referma la seva aposta per la creació i la cultura. Recentment s’ha incorporat a la programació Espai d’Art, de Pere Pasqual. També en formen part Processos creatius, destinat als artistes, Última sessió, dedicat al cinema, Diaridelamusica.com (ddM), L’última troballa (llibres) o Escenaris (teatre) que s’emeten conjuntament amb les televisions de la Xarxa de Televisions Locals. Text: m1tv

DIMECRES 30 DE NOVEMBRE

DIJOUS 1 DE DESEMBRE

DIVENDRES 2 DE DESEMBRE

DISSABTE 3 DE DESEMBRE

Exposició de fotografies: Construcció d’una escola a Hombori

Projecció de cinc curts de temàtica social guanyadors de festivals de cinema

Projecció de cinc curts de temàtica solidària guanyadors de festivals de cinema

Projecció de curts guanyadors de festivals de cinema

A la sala polivalent de la Biblioteca Joan Coromines (c/ de Josep Pujadas Truch, 1A), a les 19 h. Per a adults.

A la sala polivalent de la Biblioteca Joan Coromines (c/ de Josep Pujadas Truch, 1A), a les 19 h. Per a adults.

Del 30 de novembre al 7 de gener. A l’Edifici Centre, 1a planta (c/ Josep Pujadas Truch, 1A). Inauguració a les 18 h. Hi haurà un pica-pica per als assistents.

Conferència: Construcció d’una escola a Hombori”

Subvenció 2010 Ajuntament del Masnou. A la sala Polivalent de la Biblioteca Joan Coromines a les 19h.

• Camas calientes de Lluc Güell i Paula Morelló • Contranatura d’Isaac Berrokal • Clarividencia de Luis María Fernández • Algo queda d’Ana Lorenz • Por fin solos d’Ana Prieto

• Tiyabou Garmi d’Octavi Royo i Albert Farnós • Revuelta Colombia d’Octavi Royo • Sobirania alimentària d’Albert Farnós • Revuelta en el Palmar d’Octavi Royo • Fallou d’Alfonso Moral i Roser Corella

Per a infants de 3 a 10 anys. A la sala polivalent de la Biblioteca Joan Coromines (c/ de Josep Pujadas Truch, 1A), a les 12 h. • L’Ou dur • El rínxol solitari • Melmelada de taronja • Kele • Un ocellot a propulsió • Diari de viatge • Toqui la botzina, si us plau • Adéu denteta, adéu! • Caramels

(Curts del Projecte “Fet i amagar”, de la Federació Catalana de Cineclubs)

• El somriure de Garmi d’Octavi Royo (conte)


15

CULTURA

Càritas Mataró celebra la 3a edició de ‘Músics de casa’ Càritas Interparroquial de Mataró ha organitzat per al proper 11 de novembre la 3a edició de “Músics de casa”. Es tracta d’un concert ideat com a acte benèfic per a què els assistents que ho desitgin es facin socis de Càritas de Mataró. Davant la perllongada crisi econòmica que afecta nombroses famílies, l’entitat vol que cada soci aporti una quantitat mensual fixa per a tenir un pressupost estable i poder ajudar les persones que recorren a la solidaritat de Càritas. El concert comptarà amb la participació d’intèrprets de Mataró i el Maresme. Tindrà lloc al Foment Mataroní a 2/4 de 9 del vespre i l’entrada serà gratuïta. Aquesta idea va néixer ara fa 3 anys, després dels actes de cloenda del 40è aniversari de Càritas Mataró, l’any 2008. La seva característica definitòria serà la participació d’intèrprets de diferents estils musicals: clàssica, jazz, tradicional, rock, de cantautor. La seva voluntat és representar el conjunt de la societat, ja que Càritas és un servei dirigit a tota la població. Els artistes i grups musicals que hi participaran són la mezzosoprano Rosa Maria Campasol, que posarà la veu en el duet amb Alfons Miró al piano. La Coral Juvenil Rodamón; el Dúo 71; Tuparik Xaobs; Xavier Dotras i Juan Carlos Narzekian; Darlas Qwart i Jordi Esquerra; i per últim, els Dealan. El duet que formen la mezzosoprano Rosa Maria Campasol i el pianista Alfons Miró interpretarà un emocionant repertori. Aquest inclourà les peces següents: “Quando me’n vò” també conegut com “Vals de la Musetta”, ària de l’òpera “La Bohème” de Giacomo Puccini. Seguit de “Chanson des cueilleuses de lentisques”, de les cançons gregues de Maurice Ravel, i de la cançó “Meine Lippen sie küssen so heiß” de l’òpera “Giuditta” de Franz Lehar. No és la primera vegada que la cantant d’òpera actua per a Càritas Mataró. Ja va fer-ho per a celebrar el 40è aniversari de la delegació mataronina. Text: Càritas Mataró

TRIBUNA DE LA HISTÒRIA

MARIÀ RIBAS I BERTRAN El 1961 es posava al descobert la vil·la romana de Torre Llauder, enguany doncs fa 50 anys d’una descoberta i destrucció insigne del patrimoni cultural mataroní. En aquells moments Marià Ribas i Bertran i el col·lectiu d’arqueòlegs-activistes que s’havien format al seu entorn van revelar-nos la importància d’aquell jaciment pel qual treballaren a preservar. Resulta molt, molt difícil parlar i entendre la història i l’arqueologia del segle XX mataroní, i també comarcal, sense Marià Ribas, la figura que convertí la historiografia romàntica precedent en disciplina moderna i científica. Al seu voltant es formaren un bon gruix d’arqueòlegs, amateurs o no, que ens preservaren com van poder el nostre passat –recordem Can Xammar o la intensa tasca de salvaguarda del patrimoni artístic durant la Guerra civil, des de l’Obra de Sant Francesc en

els primers anys del franquisme i, poc després, des del Museu de Mataró i la secció arqueològica que es bastí a l’entorn de l’arqueòleg. Però si bé Ribas és conegut per aquestes aportacions i la seva extraordinària obra científica, hem de recordar també vessants menys conegudes com la d’escriptor i la de dibuixant. Però, a més, aquell 1961 també marca el naixement de la Secció Arqueològica de Mataró, continuadora d’aquella Secció Històrico-Arqueològica de la postguerra, que a mitjans dels anys quaranta havia fundat la revista Mvseu en llengua catalana. Quina bona ocasió per al reconeixement i el record de tot un col·lectiu, sintetitzat en la figura de Marià Ribas, com ha proposat el Grup d’Història del Casal de Mataró, amb la sol·licitud de nomenament de Mataroní il·lustre i la col·locació d’un bust en el mateix jaciment de Torre Llauder!

JAUME VELLVEHÍ laraconera.blogspot.com

ART AL MARESME

VENÈCIA I L’ENCÍS DE LA LLUM NOCTURNA Si bé els pinzells, els colors i els materials pictòrics connecten ràpidament amb la paraula art, també és ben cert que la imatge sorgida de l’objectiu d’una càmera fotogràfica, captant el moment, l’instant únic i irrepetible, sense trucatges posteriors, és una altra forma d’expressió artística. Manuel i Clara Contreras són una parella de fotògrafs ben coneguts dels mataronins aficionats a les arts plàstiques. Membres dels Dimarts al Llimoner, i de prestigi demostrat i reconegut en el món de les arts gràfiques, exposen fins el proper 13 novembre a la sala del Col·legi d’Aparelladors de Mataró la mostra fotogràfica: Venècia: ombres i llums, un conjunt d’imatges realitzades en un viatge a la ciutat dels canals la primavera del 2004. Una exposició ja exhibida en el seu moment, i que bo i havent passat el temps, continua essent absolutament captivadora, en oferir una visió única i idíl·lica: una Venècia, de nit, però amb una exquisida llum daurada que li dóna un aspecte barroc, sense perdre la seva identitat renaixentista, i on algunes postes de sol també hi tenen cabuda. Tot i el títol de la mostra, l’espectador no observa om-

COMUNICAT DEL RESTAURANT EL PALLER DE PREMIÀ DE MAR A causa d’un pla parcial que afecta part de l’estructura del conegut restaurant El Paller, de Premià de Mar, han hagut de modificar l’entrada del recinte i adaptar-se a les obres que afecten la zona. Tot i així, el restaurant El Paller continua obert al públic amb tota normalitat, com ve fent des de fa anys. També indiquen que les obres duraran uns dies i segurament obligaran a haver de variar l’entrada alguna vegada, per aquest motiu demanen disculpes als seus clients, alhora que recorden que aquesta és una situació puntual que acabarà en breu.

bres; però si se sap deixar emportar, trobarà l’encís i misteri que embolcalla l’esplendor de la Serennissíma, no exempta de tocs de stravaganza que en absolut desfiguren la magnificència de la capital del Véneto. Contreras és un artista; no tan sols fa fotografia. També és pintor, fet que li permet defugir de la imatge turística per mostrar-nos el silenci dels canals, el romanticisme de racons amagats, i la il·lusió d’una posta de sol a Venècia, sense oblidar el garbuix de la gent amb màscares de carnaval, ple de vistositat i amb tocs impressionistes. Unes fotografies tècnicament acurades, sense cap mena de muntatge o expressió d’irrealitat, sorgides de les mans d’uns artesans, en Manel i la Clara Contreras, que han captat amb claror de nit, el màgic encant de llum de Venècia.

MARTA TEIXIDÓ www.cuadrosenunaexposicion.com


16

CULTURA

PREMI ILURO 2011 DE MONOGRAFIA HISTÒRICA

Montserrat Gurrera guanya l’Iluro amb un treball sobre l’evolució del sistema educatiu a Mataró al segle XIX El jurat del Premi Iluro va fer públic el seu veredicte el passat dimarts 8 de novembre, en un acte acadèmic que va celebrar-se a l’Ateneu Caixa Laietana de Mataró. Com és habitual, durant l’entrega dels guardons, es fa una conferència. Aquest any va anar a càrrec del director del Museu d’Història de Catalunya, el Dr. Agustí Alcoberro Pericay, que va tractar en la seva intervenció “La cacera de bruixes a Catalunya als Segles XVI i XVII”. En fer-se públic el veredicte, la guanyadora de la 53a convocatòria del Premi Iluro va resultar ser Montserrat Gurrera i Lluch, amb el treball L’ensenyament a Mataró durant la primera meitat del segle XIX. Gènesi i desenvolupament del sistema educatiu en una ciutat industrial (1808-1868). La historiadora va mostrar-se emocionada per haver rebut el prestigiós guardó. A més d’agrair al jurat haver tingut en compte el seu treball, va fer-ho als responsables del Museu Arxiu de Mataró, la Biblioteca de Caixa Laietana i els arxius històrics de Mataró i comarcal, on s’ha capbussat a la recerca d’informació per documentar-se sobre la seva obra. ”El treball intenta explicar com creix la xarxa escolar a Mataró, d’inexistent a molt complexa, durant el segle XIX”, va assegurar. Gurrera també va apuntar el destacat paper de nombrosos agents de la ciutat, com les institucions religioses i ciutadanes, el consistori i l’estat. “Tenim testimonis de gent escolaritzada i he anat buscant informació als arxius”, va afegir

sobre aquest itinerari de l’ensenyament a Mataró, d’un procés històric que acabaria derivant en l’ensenyament obligatori. Per la seva banda, el president del jurat, Antoni Pladevall, va destacar la vàlua del treball de la historiadora, de més de 700 fulls, que s’emmarca ”en un temps de creixement de Mataró, quan s’estava formant com a ciutat industrial”. Pladevall també va incidir especialment en la nombrosa informació que s’aporta sobre col·legis i, com és habitual, va analitzar cadascuna de les sis obres presentades a concurs. Precisament, en les seves reflexions sobre els treballs, va fer-ne esment de la qualitat. ”No hi ha cap obra que no sigui digna de presentar-se al premi”, va assegurar. I en concret, sobre una de les presentades: Julià Gual – Pere Pagès, una relació d’amistat, mataronina i catalana. Retrats d’una època, va suggerir que valdria la pena que fos publicada. “La gent de Mataró hi disfrutaria amb aquest treball”, va dir.

Durant l’acte, el president de Caixa Laietana, Josep Ibern, que va fer d’amfitrió, va destacar en una de les seves intervencions com “el temps passa, tenim l’Iluro i el tindrem”. Ibern va dir, també, com en uns moments que són complicats, Caixa Laietana segueix endavant i amb voluntat de projectar-se. “Seguim vius i tenim patrimoni conservat”, va assegurar, alhora que, referint-se al Premi Iluro, punta de llança cultural de l’entitat, va dir: “gràcies a les 53 convocatòries, el Maresme és la comarca més estudiada d’Espanya”. Per la seva banda, l’alcalde de Mataró, Joan Mora, va analitzar els valors que hi ha rere el guardó i que han ajudat a desenvolupar i consolidar el premi, com el rigor, el compromís o la feina ben feta, entre d’altres. “Els llibres publicats són un llegat pel futur des del present”, va assegurar Mora, alhora que també afirmava que “l’interès pels temes locals no està renyit amb la qualitat, i alhora està inserit en el que és global”, en referència a la importància que progressivament ha guanyat l’Iluro.

LA REINTERPRETACIÓ DE LA HISTÒRIA A TRAVÉS DE LA CACERA DE BRUIXES El Dr. Agustí Alcoberro i Pericay, director del Museu d’Història de Catalunya, va ser l’encarregat, enguany, de la conferència dels Premis Iluro. En la seva intervenció, Alcoberro va donar una lliçó


CULTURA

17

A dalt, la guanyadora de la 53a convocatòria del Premi Iluro, Montserrat Gurrera i Lluch, en rebre el guardó. A l’esquerra, el president del jurat, Antoni Pladevall; l’alcalde de Mataró, Joan Mora; i el president de Caixa Laietana, Josep Ibern. Sobre aquestes ratlles, el director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, que va oferir una conferència sobre la cacera de bruixes a Catalunya.

magistral que amagava una contundent reflexió final: “La història serveix, també, per canviar el passat. Obliga a reinterpretar-lo. Gràcies a la recerca es poden explicar coses que fa 40 anys eren ignorades”. L’historiador va saber capturar l’atenció de l’auditori de l’Ateneu

Caixa Laietana a través d’una amena conferència en la qual va revelar sorprenents dades sobre les caceres de bruixes a Catalunya, obtingudes a través dels documents i dels treballs dels historiadors. Alcoberro va començar mostrant en una pantalla l’únic dibuix d’una ‘bruixa catalana’ de què es dis-

posa, detinguda, torturada i executada i de la qual va quedar testimoni gràfic en un document. Després va emmarcar el context general de processos i execucions de persones que eren acusades de bruixeria, entre 1450 i 1750, a Europa; va explicar com actuaven els tribunals civils de justícia ordinària, principalment sobre dones grans, soles, analfabetes sovint i no arrelades al territori. I com factors que s’estudien en els treballs d’investigació històrica com les etapes de crisi o la incidència climatològica del fred, van afegir-se a la intolerància que va causar la mort de moltes persones innocents. El director del Museu d’Història de Catalunya, però, no solament va parlar de les víctimes d’aquesta persecució, tortura i mort, sinó que també va donar molta informació sobre els acusadors, jutges, botxins i executors, concretant en la figura dels personatges que es dedicaven a buscar bruixes i denunciarles. D’altra banda, també va incidir en el posicionament de l’Església, dividit en els que seguien els plantejaments de Sant Agustí o els apuntats per Sant Tomàs d’Aquino, reflex de les diverses sensibilitats dins l’Església. Va tractar també la Inquisició a Espanya, citant el cas d’un inquisidor que va denunciar la falsedat d’un procediment contra suposades bruixes obert per un altre inquisidor. Precisament, també, la conferència va analitzar aspectes de la dimensió social de la bruixeria, quan aquesta es veu com un perill i comporta càstig i repressió. Alcoberro va explicar també com entre 1616 i 1622 hi va haver un gran nombre de processos a Catalunya, amb 400 persones executades, de les que es té constància documental. En concret, el 1617 conegut com “l’any del diluvi”, aquestes es van multiplicar. També va informar de com la Inquisició no va actuar a Catalunya per un tema d’interessos polítics i competències, i en quedar-se els processos contra les bruixes a l’Audiència de Catalunya, des de l’any 1622 s’aturen. Text: Albert Calls / Fotos: Olga Boix

Sis treballs optaven a la 53a edició del Premi Iluro El Premi Iluro està dotat per Caixa Laietana, amb 9.000 euros per a la persona que el guanyi. A més, es publica l’obra i al llarg de totes les edicions dels guardons s’ha anat confegint una col·leccio única de monografies històriques que contribueixen a la salvaguarda del patrimoni històric comarcal. El guardó s’atorga al millor treball inèdit sobre Mataró o sobre la comarca del Maresme, tant de caràcter general, com sobre un determinat període o tema (art, arqueologia, economia, folklore, etc.). També es fa extensiu a estudis sobre memòries, diaris, fons documentals, biografies i autobiografies que constitueixin una aportació d’especial interès per al coneixement del passat històric de Mataró i el Maresme. Aquest any, han estat sis els treballs que hi han participat. Es tracta d’obres que impliquen molt de treball, dedicació i temps en la seva elaboració. Els títols dels treballs presentats, per ordre de recepció, han estat els següents: - Homes i dones de mar a la Catalunya dels segles XVIII-XIX. - El Masnou durant la primera etapa de la Restauració (1875-1903). - L’ensenyament a Mataró durant la primera meitat del segle XIX. Gènesi i desenvolupament del sistema educatiu en una ciutat industrial (18081868). - Antoni Puigblanch (polític i acadèmic, filòleg i poeta), un cas insòlit i paradigmàtic en el Mataró del segle XIX. Oda al Fanatisme (1816-1834, c.). Obra poètica catalana completa. - L’obra poètica de Joan Pujol, prevere de Mataró. - Julià Gual – Pere Pagès, una relació d’amistat, mataronina i catalana. Retrats d’una època.


18

OPINIÓ EDITORIAL Quinze anys de Castellers i cita electoral el dia 20-N La celebració dels 15 anys de la Colla Castellera Capgrossos de Mataró és una referència significativa pel que suposa, en plens temps de crisi, la consolidació d’una entitat que des de la capital del Maresme ha defensat la cultura popular i tradicional. Avui en dia, els Capgrossos són coneguts a la seva ciutat, a la comarca i molt més enllà, i alhora mostren com des de l’esforç i el treball conjunt es pot anar donant forma a propostes identitàries d’aquestes característiques. Però després de l’any 15 ve el 16 i la Colla l’afronta seguint endavant amb voluntat d’obrir-se a totes aquelles persones que vulguin integrar-s’hi, desenvolupant així la seva vessant més comarcal. Els Capgrossos, que han cuidat la seva presència pels pobles del Maresme, a més de ser un element indestriable del Mataró actual, ho són també d’aquesta comarca de difícil cohesió geogràfica, que en els darrers anys ha maldat per mantenir la identitat, cosa difícil tenint en compte les particularitats de les diverses zones que la integren. La fita de l’entitat castellera es commemora, a més, amb un documental sobre la seva trajectòria, produït per Clack. En un altre ordre de coses, no podem oblidar tampoc que el novembre és un mes electoral, en el qual més enllà de l’actualitat mundial centrada en la crisi econòmica, Espanya afronta unes eleccions a Corts Generals que donaran, després del dia 20, un altre mapa polític. I el govern que en surti haurà de seguir lluitant contra una crisi que demana, cada cop més, un gran esforç col·lectiu.

Toca fer pinya BLOC SENSE FULLS SAÜL GORDILLO Periodista www.saul.cat / Twitter: @saulgordillo

Fa quinze anys Espartac Peran era un presentador de Televisió de Mataró i la capital del Maresme no tenia colla castellera. Avui, l’Espartac és una de les cares conegudes de la nostra televisió nacional, TV3; la Televisió de Mataró de Lluís Lligonya ha desaparegut per donar pas al canal públic M1TV gestionat per un consorci de diversos ajuntaments del Maresme; i els Capgrossos són una colla que aixeca castells de gamma extra arreu del país. L’èxit dels Capgrossos és una metàfora que explica el salt endavant que ha fet Mataró durant aquests anys, no

només entre muralles ni amb els barris que ha anat relligant, sinó també com a capital de comarca i referència d’altres ciutats de l’entorn metropolità. En quinze anys, l’orgull mataroní ha superat els límits del calendari de la seva festa major, Les Santes. I la ciutat tancada en si mateixa, la de les 30 famoses famílies, ha donat símptomes, encara escassos però evidents, de lideratge comarcal. Quinze anys han canviat el paisatge urbà i social, i la colla castellera és una icona d’aquesta transformació que un dia va instigar el jove presentador de Televisió de Mataró. Per celebrar el quinzè aniversari, i a partir del record de la castellera que dolorosament van perdre, la Mariona Galindo, els Capgrossos protagonitzen un documental capitanejat per Óscar Fernández i Jordi Rovira, a redòs de la productora d’Eloi

Aymerich i Joan Salicrú, Clack, que juga el paper que anys enrere requeia en l’Espartac amb el seu mític Mataró a sac. Caldrà veure el documental 165 regent street per entendre la identitat, la força i la superació d’un collectiu com els Capgrossos. També com a metàfora de la transició del MTV (el de Mataró de tota la vida) al Mataró que fa pinya i aixeca castells, projectes i il·lusions col·lectives. El Mataró que aixeca persianes també carrega castells. I la lliçó serà vigent i necessària ara que la bombolla immobiliària ha petat i ens ha abocat, juntament amb un crack financer, a una crisi que sacseja la societat molt més enllà de l’economia, també culturalment i emocionalment. Per sortir-ne, el documental dels Capgrossos i el que aquesta colla castellera representa seran una bona dosi de moral. Toca fer pinya.

La solidaritat del País passa per la sensibilitat del Maresme JUGANT A ESCRIURE FERRAN PLANELL Escriptor

La televisió ha estat quelcom que durant les meves diferents etapes a la vida he anat seguint de manera desigual. És a dir, si bé ara gairebé no la miro, en algun altre moment — sense estar-hi enganxat— podríem dir que li dedicava una certa atenció. D’aquesta pretèrita època, precisament, recordo sèries que molts suposo tenim ben gravades a la memòria com Dallas, A Cor Obert (St. Elsewhere), Poble Nou... només per citar-ne algunes. Admetré també haver-me empassat el primer Gran Hermano i la primera Operación Triunfo —més no, ho prometo. Així doncs, entre bones sèries doblades i una acurada producció pròpia, la indústria televisiva ha anat fent camí cap a la desmesurada tele-escombraria que actualment inunda la majoria de les graelles. Entremig de tot plegat, TV3 va llançar al 1992 la

primera telemarató a fi d’aconseguir fons per una raó solidària. L’èxit aconseguit la va convertir en una de les maratons de referència dins l’àmbit europeu. L’edició d’aquest any 2011 representarà la 20a. Des de fa set anys i de forma ininterrompuda, l’Associació d’Artistes de Premià de Dalt ve celebrant una subhasta sobre obres prèviament donades pels seus associats, destinant la seva recaptació a la Marató de TV3. Per aquest any 2011, d’aquesta mateixa població maresmenca, ha sorgit una nova iniciativa de la mà d’una altra de les seves entitats. L’Associació de Relataires en Català que acull a lletraferits d’arreu dels Països Catalans ha llançat per aquesta 20a edició el projecte “Poemes per a la Marató”. Es tracta que tots els poetes que ho vulguin escriguin un poema que versi sobre la temàtica d’aquest any i que concretament rau en la regeneració i trasplantament d’òrgans i teixits. Després, aquests poemes, que no poden superar els vuit versos de llargada, són escollits per uns altres tants artistes a fi de fer-ne la seva il·lustració. Els

poemes ja il·lustrats, es posaran a la venda en diferents exposicions que es duran a terme en diverses localitats i per uns preus molt assequibles que oscil·laran entre 10 € i 50 €. No cal dir que tota la recaptació que se’n faci d’aquest projecte, anirà destinada íntegrament a la Marató de TV3. En aquest precís moment en què estic escrivint això (23 d’octubre) i que com qui diu acaben de començar, la organització ja disposa de més de 150 poemes i 70 il·lustracions. Tanmateix, em passen una estadística amb més de 5.000 visites al bloc i 13.700 lectures dels poemes que hi ha penjats. La recepció d’obres s’allargarà fins el 15 de gener de 2012 i la seva venda fins el 31 del mateix mes. Tota la informació, poemes i il·lustracions les podeu trobar al web http://poemesperalamarato. blogspot.com Amb un dinamisme així que és capaç de crear aquestes sinergies, no us estranyi, doncs, que hagi escollit La solidaritat del País passa per la sensibilitat del Maresme com a títol d’aquest article que més que d’opinió, aquest cop és d’informació.


OPINIÓ JAUME ROIG Coordinador Maresme Politiques socials i Immigració. CCOO Vallès Oriental i Maresme.

Plantem cara o que Déu ens agafi confessats Totes les persones tenen dret a accedir en condicions d’igualtat i gratuïtat als serveis sanitaris de responsabilitat pública, en els termes que estableixen les lleis; aquest és el redactat de l’apartat 1 de l’article 23 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, que porta per títol ‘Drets en l’àmbit de la salut’. Ve a tomb recordar això quan veiem astorats el reguitzell de retallades als serveis sanitaris, fins a uns nivells que no havíem vist mai. I encara més, hi ha una ofensiva despietada contra el sistema de salut pública, amb l’excusa que no és sostenible, i a favor del negoci privat. Què són sinó les 100 mesures que proposa la patronal Unió Catalana d’Hospitals presidida fins fa ben poc per l’ínclit Boi Ruiz?

19 És impossible mantenir un sistema sanitari de primera amb un fiscalitat i un finançament de quarta regional. Això és sabut i no ens hauria d’haver agafat de sorpresa. Hom ha dit que en temps de crisi solen augmentar les males idees; la història ens ensenya que això és així. Ara aprofitant que les coses van mal dades ens volen desmuntar l’Estat social. Volen que la sanitat sigui un negoci per uns quants adreçat a una part de la població, aprofitant que ens han “mal acostumat” a consumir serveis sanitaris i els que no puguin, sanitat de beneficència. Una cosa és abordar el dèficit des de la perspectiva d’aprofundir en les reformes que facin molt més eficient i sostenible el nostre sistema públic de salut i cercar noves i velles fons de finançament; altra cosa, ben diferent, és el que fa el govern de CiU, en traspassar a mans privades part del nostre sistema sanitari públic, per activa i per passiva. El que volen, ho dic per allò de les males idees en moments de crisi, és que els serveis sanitaris no siguin gratuïts i que no hi hagi igualtat en l’accés a l’atenció sanitària. El que pugui que s’ho pagui i el que no... Només hi ha una resposta, plantar cara; no ens resignem.

TRIBUNA DE LA MEMÒRIA MANUEL ROCA I CUADRADA Periodista

Fundació El Maresme El 2010 ha estat per la fundació privada El Maresme pro persones amb disminució psíquica, una entitat mataronina d’iniciativa social sense afany de lucre, un any realment important. No tan sols per la feina que ha desenvolupat en el conjunt de serveis que ofereix i que amb el temps ha anat assumint, sinó pels avenços aconseguits darrerament amb motiu de la signatura del conveni amb l’Ajuntament per la Gestió del Centre d’Educació Especial l’Arboç. A primers de setembre, La Fundació i l’Ajuntament signaven el conveni per a l’atorgament d’una llicència d’ús privat del nou centre, que està en ple funcionament donant atenció a una cinquantena d’alumnes d’entre 3 i 20 anys, amb afectacions neurològiques i reduccions en la mobilitat física. Disposar d’aquest nou centre ha

representat un pas important en la trajectòria de la Fundació. Ha permès donar resposta a una necessitat manifesta que calia resoldre. Un problema menys en la cartera de projectes i necessitats. Si fem una ullada al passat podrem comprovar que quan hi ha voluntat, dedicació, complicitat, esforç personal i professional, així com també la col·laboració de les administracions, la possibilitat de tirar endavant una iniciativa, que en aquells moments va ser pionera en el país, és possible. Sens dubte, aconseguir una projecció comarcal encara dóna més rellevància al projecte. Aquest objectiu avui s’ha consolidat i contribueix a garantir-ne encara més la continuïtat. Tot aquest actiu és realment important, sobretot en temps d’una crisi econòmica com la que estem patint, ja que és un clar exponent que sempre s’ha actuat amb rigor i honestedat, factors del tot necessaris quan es tracta d’afrontar temps difícils. Els fonaments són prou sòlids com per garantir-ne la continuïtat i el seu desenvolupament. Com a ciutadans crec que hem de felicitarnos de poder comptar amb institucions com aquesta.


20 DES DEL SEIENT DEL COSTAT

OPINIÓ L’OBSERVATORI INQUIET

XAVIER AMAT Periodista

MARTA GÓMEZ

www.xavieramat.com

www.martagomez.cat

Revenedors La parenta volia anar un dia a l’estadi. El partit de tornada d’una competició totalment descafeïnada es presentava plàcid, era a finals d’agost i no hi hauria d’haver problemes per trobar entrades. Però, ai!, els socis tenen quasi totes les localitats ocupades, i si no comuniquen que alliberen els seients aquests queden allí buits, omplint-se de pols, sense cap cul que els escalfi. A les taquilles aquests “alliberaments” arribaven amb comptagotes, i un exèrcit de revenedors perfectament organitzats adquiria de seguida l’entrada disponible. Els taquillers i taquilleres els la venien tot i sabent perfectament l’ús que en farien, i ni ho dissimulaven: amb prou feines cinc metres més enllà, el que els havia costat 10 ho venien per 100. Cap presència de control sobre ells, cap mena de dissimulació, i fins i tot certa intimidació si algú els gosava dir alguna cosa. Els que senzillament volien gaudir d’un partit de futbol, ho havien de pagar molt més car que el seu preu real, senzillament per culpa d’uns “intermediaris” que s’hi havien situat sense cap mirament ni control, i d’uns propietaris que deixaven anar ben pocs seients. Resultat una vegada dins del camp: amb prou feines mitja entrada, fredor a les graderies, alguns dels que hi havia dins amb les butxaques escurades, i uns pocs llestos amb les butxaques plenes sense pràcticament fotre ni brot. A algú li sona, tot això? L’economia del món mundial plena de revenedors, de voltors, d’aprofitats, i de suposats “controladors” que miren cap a una altra banda.

L’Ajuntament que defensa els mataronins Sabia que podia arribar, però estava convençuda que no convenia. Des del Ple municipal de setembre on a través de la CUP es va posar el tema sobre la taula, vaig pensar que la denúncia que se m’imposava, –juntament amb el meu company sentimental– per uns suposats insults als Mossos d’Esquadra, quedaria anul·lada. El propi consistori en aquell moment no es va voler posicionar i, malgrat tot, vaig trobar-ho correcte, tot i que

JOSEP ARACIL I XARRIÉ President d’Eurosenior joarxa@gmail.com

Homes directius jubilats En primer lloc cal constatar que les dones no es jubilen del seu espai vital de la casa. Moltes d’elles en veure envaït durant 24 hores el seu territori, es pregunten quina és la millor manera per treure’s de sobre el trasto en què s’ha convertit el seu marit jubilat. Algunes el converteixen en l’escombra que l’acompanya a tot arreu com un gosset de companyia. En aquest entorn de parella es produeix un fenomen molt generalitzat: les dones volen manar, però no subtilment com han fet tota la vida sinó d’una forma clara i concisa. Davant d’aquesta situació, l’home jubilat, sobretot si laboralment ha tingut càrrecs de direcció, es troba desorientat, no sap què fer, per la frustració que li produeix haver-se cregut

seguia preguntant-me el perquè. Ara ja no entenc res. En una situació de crisi econòmica, de retallades pressupostàries, salarials i laborals que provoquen prou enuig entre la societat, no creia que uns fets tan evidents com els que van passar el 27 de juliol poguessin transcendir com ho han fet. Aquell dia ja es va notar prou. La presència del Conseller d’Interior, Felip Puig, va fer portar un exagerat desplegament d’agents antiavalots de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra. Amb la tal mala sort que jo mateixa, estant treballant i acreditada pel Tot Mataró i Maresme, vaig qüestionar en una conversa totalment privada si era obligatori que tot aquell desplegament anés amb passamuntanyes. La multa arriba ara. Tres mesos després d’aquell migdia del 27, on tant jo com el meu company ens vam sentir humiliats i menyspreats pels cossos de

seguretat. Mateix moment en què se’ns va retenir i denunciar per suposadament haver insultat als Mossos quan tan sols vam estar demanant el número de placa a un dels agents que, a l’inversa, ja li havíem hagut d’entregar el nostre document d’identitat. Enmig de la confusa i impotent situació se’m va arrencar l’acreditació de premsa que portava al pit i fins i tot se’m va ridiculitzar la meva tasca professional. Ara, una multa de 500 euros arriba des d’aquell Ajuntament que a principis de setembre no s’havia volgut posicionar. Em sembla que més clar no ho podien haver fet. Han aconseguit però, fer-ne més ressò –sobretot a la xarxa amb el hashtag #totssommartagomez– del que hagués estat retirar la denúncia. Potser vaig ser la ingènua que va pensar que l’Ajuntament que escollim hi és per defensar els mataronins. M’equivocava?

que sense ell l’empresa no funcionaria, i adonar-se que tant per a la seva dona com per a l’empresa, és considerat com un trasto que no serveix per a res. La resposta dels homes directius jubilats és molt variada, si bé es podrien esmentar dos extrems reals, tot i excloent l’ofici actual obligat, de fer d’avi cangur dels seus néts. En un del extrems, el de la passivitat, hi trobem l’home assegut en un sofà, passant-se hores i hores davant la televisió, en gran part dormint. Aquesta situació és difícilment acceptada per la seva dona, que no entén com és possible que el seu marit perllongui dia rere dia aquest comportament tan passiu. En l’altre extrem, el de l’activisme, hi trobem l’home superocupat que juga a tennis o a golf, que es passa hores i hores prenent alguna beguda amb els seus amics, parlant de política, futbol o de qualsevol altra banalitat, criticant a déu i sa mare, sense fer res positiu. És la classe de l’home consumista convulsiu del seu temps, al qui li falten hores per fer les seves activitats buides de contingut vital. La paradoxa d’aquest home superactiu, és que finalment s’adona que

s’avorreix en no trobar res que doni sentit a la seva vida. Però no tot és negatiu, hi ha alternatives. De la mateixa forma que avui dia ens adonem que no era possible estirar més el braç que la màniga, passa el mateix en la jubilació. No és gens aconsellable per a millorar la qualitat de vida, viure com un vegetal humà, consumint simplement hores. Cal donar contingut vital al temps, per deixar de ser un paràsit no productiu, sobretot quan és sabut que cada any que passa augmenta en tres mesos l’esperança de vida. La proposta del Moviment Sènior, que persegueix la creació d’una societat per a totes les edats, és molt senzilla. Es tracta de participar en la creació de la Xarxa Eurosenior, que pretén la fundació de Consells Sèniors en cada municipi i barri, com unes de les entitats més importants i rellevants per cercar respostes i solucions a tots els reptes que planteja la nova societat del segle XXI. És una alternativa gratificant per sentir-se novament útil i necessari, que només precisa, perquè sigui real i efectiva, que es posi de moda.


OPINIÓ

21 LARIERA48

JOAN SALICRÚ Llegeix el bloc setmanal LaRiera48 a MataróNotícies.cat

Per un Consell Comarcal reforçat En una situació de recursos tant i tant migrats per les arques municipals de tots els ajuntaments del país, només hi dues maneres de poder tirar endavant la governació de la política municipal. En primer lloc prioritzant al màxim en les actuacions previstes, aprenent a dir que no, vaja; aquest sembla que serà el mantra de l’alcalde de Mataró, Joan Mora, en els propers tres anys i mig. I en segon lloc, ajuntant esforços amb els altres. Qui són els altres? Doncs poden ser la Generalitat o la

EL QUART CAMÍ PAULÍ MOJEDANO pmojedano@gmail.com

La consciència necessària El món està en una època de transició. La crisi actual, que molts s’obstinen a qualificar-la “d’econòmica”, o “financera”, al meu entendre és, sobretot, una “crisi de percepció”. El sistema actual de valors ens porta a la infelicitat, i estem pagant un preu massa gran com a conseqüència d’una filosofia inconscient que ho ha impregnat tot els darrers 25 anys. La del materialisme, la del benefici com a prioritat, a costa del que sigui. Certament, hi ha veus “autoritzades” que es resisteixen a l’avenç d’aquesta conscièn-

Diputació de Barcelona, però quan ho apuntava pensava especialment en les possibles aliances que es poden establir, a nivell simplement de compartir despeses, entre diversos pobles d’una comarca. A Catalunya, a falta de la necessària fusió de municipis que algun dia haurà d’arribar, hi ha alguns municipis que han començat a treballar en aquesta línia sota l’empara dels Consells Comarcals. En el cas del Maresme, aquests darrers mandats, per exemple, s’han dut a terme iniciatives fantàstiques en aquest sentit, com la de contractar la telefonia mòbil de totes les institucions que s’hi sumessin conjuntament. O en el consum de paper, simplement. Doncs lluny de qüestionar la continuïtat d’aquests Consells, penso sincerament que es podria anar molt més enllà en aquesta qüestió. En què? Doncs se m’acuden exemples a dojo, però voldria incidir especialment en

el camp de la promoció econòmica. De fet és increïble que la promoció econòmica dels municipis de la comarca es plantegi encara, en part, de forma particular, separada. Sí que es comparteix estrictament la política envers el turisme, en el marc del Consorci de Promoció Turística, però hi ha tot un àmbit molt més gran en el qual es podrien agrupar esforços. La promoció econòmica en el màxim sentit, doncs, lligada estretament a l’oci i a la cultura, podria ser el mascaró de proa d’aquest Consell Comarcal ampliat. En aquest mandat, a més, tenim els principals ajuntaments de la comarca units pel mateix color polític, cosa que hauria de facilitar enormement aquest procés: Premià de Mar, Mataró i Calella són governats per Convergència i Unió. Per què no ens hi posem i donem sentit definitivament al nostre Consell Comarcal? Alcalde Mora, Alcalde Buch i Alcaldessa Candini: és el moment.

cia de canvi cap a un nou paradigma global de vida. Els seus arguments no són menyspreables; i troben ressò, sobretot a les velles democràcies occidentals, ja que no es pot negar que el capitalisme ha estat el sistema econòmic que més riquesa ha generat al llarg de la història. Però cada vegada més persones s’adonen que el cost de seguir en aquest model seria insuportable en termes de supervivència del planeta i d’evolució humana. La recerca de sentit en les nostres vides, d’una resposta interior que transcendeixi els models culturals imposats, és cada dia més necessària. La velocitat dels canvis, o més ben dit, la consciència de la velocitat dels canvis, que tenim gràcies sobretot a la revolució de les tecnologies i de la informació, deixa en evidència no solament la utilitat del nostre sistema educatiu, sinó la del mateix coneixement. Perquè aquesta “crisi de percepció” requereix sobretot una resposta individual, de

consciència, i per tant no podem adquirir-la a través de l’ensenyament, ni de les escoles de negocis o dels llibres; parlem d’actituds bàsiques que només podem generar si som capaços de reconèixer el que en essència som, i si dominem els mecanismes de la nostra poderosa ment per prendre decisions més conscients i de més qualitat, que no erosionin sinó que potenciïn el nostre entorn. La Patricia Aburdene, que va escriure l’any 1982 amb en John Naisbitt un best seller anomenat Megatendencias, parla en el seu darrer treball Megatendencias 2010 de l’aparició del “capitalisme conscient”, que no és més que una forma d’anomenar el procés cap a aconseguir una massa crítica de persones al món que facin possible una manera de fer més conscient, a nivell individual i per tant també en les empreses i les institucions. Seria bo que els dirigents i líders, empresarials i polítics, ho tinguessin en compte.

L’ESPAI DE VALORS

No tots els savis són intel·ligents Ja fa molt anys que la intel·ligència s’ha deixat de relacionar directament amb el grau de coneixement que té una persona. El filòsof grec Aristòtil, en el segle II aC, ja afirmava, que “la intel·ligència consisteix no solament en el coneixement, sinó també en la destresa d’aplicar aquest a la pràctica”. Malgrat tot ens hem obsessionat a fer test d’intelligència als nostres infants i marcar-los amb etiquetes identificatives: llest i deficient. Els experts consideren que “la cosa més idiota que es pot fer és un test d’intel·ligència”, ja que aquesta només es pot avaluar observant la persona. I és que, cal tenir en compte, que no tots els savis són globalment intel·ligents. La intel·ligència humana, com va definir Howard Gardner, està formada per múltiples intel·ligències –lingüística, lògica-matemàtica, espacial, musical, emocional...– i ningú és destre amb totes i tothom és més hàbil amb alguna d’elles. Potser un científic expert en física quàntica no és hàbil fent amics. O un empresari d’èxit ha estat incapaç de llicenciar-se en empresarials. Cada camp requereix un tipus d’intel·ligència diferent. Per tant, ha arribat el moment d’acabar amb etiquetes estigmatitzadores que ens poden marcar la personalitat i el futur. Amb la voluntat de trencar una llança a favor d’algunes d’aquestes intel·ligències i conèixer-les amb més profunditat, abordem el tema en aquest número amb el neuròleg Antoni Ribas; l’expert en intel·ligència emocional, el professor Pablo Fernández Berrocal; el coordinador del màster en Intel·ligència Artificial que formen conjuntament diverses universitats de Catalunya, Ulises Cortés, i, finalment, el teòleg i filòsof, Francesc Torralba, que ens parla de la darrera intel·ligència descoberta, la intel·ligència espiritual. En aquest número de novembre de Valors no podem deixar passar l’actualitat política espanyola, marcada per l’anunci del final d’ETA. En parlem amb Antoni Batista, un dels grans especialistes catalans en el conflicte basc, que acaba de publicar Catalunya i Euskadi. Nació còncava i convexa. Amb ell apuntem possibles camins de ruta per a dur a terme el procés de reconciliació a la societat basca que ens porti a la veritable pau. Més informació a www.valors.org


22

APUNTS Món legal

Radioaficionats

La Diada i Burriac al món a través de les ones El passat 11 de setembre i coincidint amb la nostra festa nacional, radioaficionats del Maresme de la delegació de URE a Mataró van difondre “La Diada” i el Castell de Burriac contactant des d’allí amb 840 diferents corresponsals de 34 països del món. L’afició als diferents diplomes referenciats a castells internacionals va fer que l’activació de Burriac “B-041”, difícil referència pel seu complicat accés amb les ràdios, fos un èxit celebrat per aquesta comunitat, els que rebran la corresponent “postal QSL” com a certificat d’haver-ho aconseguit. Parlant amb Pere Andreu EA3UA, el més veterà del grup, per als amics “el Dr. UA”, ens va descobrir molt més sobre aquesta commovedora afició. “Aquest fet és una faceta més de la nostra activitat”, amb el nostre agraïment a l’Ajuntament de Cabrera i l’agrupació de defensa forestal. Els radioaficionats experimenten nous circuits de ràdio, antenes, freqüències, maneres digitals o comunicació amb satèl·lits i els seus resultats després són tinguts en compte comercialment en benefici dels serveis. D’altra banda, les freqüències properes als telèfons mòbils les usàvem abans nosaltres i dels resums de les llistes de comunicacions lliurades en concursos, es va estructurar el seu ús per a la comunitat. A més, moltes antenes comercials o circuits especials, fins i tot sistemes digitals de comunicació, han estat inventades per radioaficionats i porten el seu nom o indicatiu; sense més, la primera TV

de moltes ciutats, entre elles Mataró, van existir gràcies a un radioaficionat. Uns són purs investigadors, altres utilitzen les bandes assignades a ells per a comunicacions personals, concursos (qui fa més països i contactes en 24 h), uns altres amb el suport econòmic dels seus col·legues viatgen pel món activant països on no hi ha radioaficionats i sacrifiquen

d’idiomes, càlculs matemàtics d’antenes i propagació per aconseguir-ho. Hem d’oblidar la típica imatge de pellícula d’un camioner enganxat a la ràdio; ell no és un radioaficionat, potser ho serà un dia si li entusiasma i vol “més”. Els autèntics radioaficionats tenen oficialment un indicatiu personal amb el qual se’ls identificarà a tot el món i cada país té un prefix deter-

La nova reforma legal posarà fi al problema dels lloguers impagats?

minat i associacions que els representen davant la ITU (Unió internacional de Telecomunicacions). Tots ells estan sempre per llei al servei de les autoritats si se’ls precisa. En Pere em cita una frase per a la reflexió: “Quan tot falla queden els radioaficionats”. I és ben cert, en terratrèmols, quan cauen les comunicacions ells hi són, igual que en serveis de protecció civil o en alguna emergència marina. Apassionant “món” al món. Felicitats.

L’últim dia del mes d´octubre d´enguany, entra en vigor la “Ley 37/2011 de medidas para la agilización procesal”, amb la finalitat que els ciutadans puguin veure reforçat el seu dret a la tutela efectiva davant els Tribunals. Entre altres millores, aquesta nova reforma legal vol agilitzar la solució al problema dels lloguers impagats fent possible reclamar les rendes vençudes i el llançament de l´inquilí deutor mitjançant el procediment monitori, que ho permet un cop requerit el deutor i davant la seva falta de pagament, no essent necessari en aquest cas celebració de la vista de judici. Tanmateix i davant la falta de pagament del llogater, el propietari por instar la immediata execució sobre els seus béns, a fi de recobrar el deute. Ara bé, en la pràctica està per veure com afecta a l´eficàcia de la reforma el problema de la falta de localització del deutor en el domicili conegut. D’altra banda, aquesta nova reforma legal introdueix altres millores en els ordres civil, penal i contenciòs-administratiu, destacant la supressió del límit quantitatiu per poder reclamar deutes mitjançant el procediment monitori (equiparant-nos així a la resta de països europeus) i la simplificació dels procediments de terceria i millor dret.

URE. MATARÓ www.ure.es

XAVIER CASAS MARTÍNEZ Advocat. xcasas@icamat.org

Postal QSL, un document molt preuat en el món dels radioaficionats.

vacances i família, però això permet a la resta tenir la targeta-document del comunicat amb aquell dificil país, la qual cosa li servirà com a prestigi personal i per als diferents diplomes que amb això obtindran. Sense més, l’agost passat, l’amic Salvador Carol EA3QS, membre d’aquesta delegació, va formar part d’una expedició internacional a Benín (Àfrica Occidental), país sense radioaficionats. Traslladant els seus equips i antenes fins a allí, van donar aquesta oportunitat a 28.800 col·legues del món de 144 diferents països. Apassionant distracció carregada d’emoció, cultura

Lloguers impagats

ADOPTA’LS Aquests animals estan esperant la seva segona oportunitat. Ajuda’ns a trobar-los una família que els faci oblidar el que han viscut! Informeu-vos a info@protectoramataro.org 902 908 043

www.protectoramataro.org

CHAS. En Chas s’ha perdut i això li ha provocat un enorme estres, fin al punt deixar de menjar, ha recuperat una mica les ganes, però no és suficient, l’hem hagut d’enviar a una casa d’acollida ja que a la nostra gatera s’hagués deixat morir. És bo i carinyòs. Adopta’l. Si esteus interessats en la seva adopció contacta amb la Maria Morera: 647 44 82 74

HOMER. Preciós cadellot, tota una moneria del bonic que és, serà de tamany mitjà-gran, busca familia per tota la vida, vine a veure’l, t’espera!

BADO. Sóc un bon gat, tranquil, juganer i carinyòs. M’encanta que m’acaronin! I a més a més sóc perruquer, m’encanta jugar amb el cabells dels meus cuidadors. Per què no em dones una oportunitat?

ABRIL. Tota una vida al servei dels èssers humans i ara als seus 7 anys abandonada a un refugi com si d’un moble es tractés, que no sent, que no pateix...pero l’Abril si sent, si pateix, i cada dia que passa està pitjor, patint el fred i les plujes d’hiven. L’Abril necessita sortir urgentment del refugi, vindràs per ella?


23


APUNTS

24 Medi ambient

Ja n’hem fet 25! Aquest 2011 fa 25 anys que va néixer el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme. Com tots els nounats, aquella institució té poc a veure amb l’actual, molt més gran i amb més recursos, però sí que es manté intacte el mateix motiu que va fer necessària la seva constitució: donar solucions des de l’àmbit local a la problemàtica global dels residus municipals. El 1986 havia tancat l’abocador de Mataró, després de circumstàncies que afectaven la salut i el medi ambient de la ciutat, i aquells primers integrants del Consorci van apostar per crear la Planta de Triatge i Compostatge. D’aquesta manera es volia reduir a la mínima expressió el rebuig final que es transportava cap als abocadors de Vacarisses i de Santa Maria

Dependència

El sector de la dependència, una breu reflexió Des de la seva aprovació l’any 2006, la Llei de la Promoció de l’Autonomia personal i Atenció a les persones en situació de dependència ha transformat radicalment els sectors assistencial i residencial, consolidant-se com un dels pilars de la nostra societat. En el context actual, les mesures de restricció pressupostària efectuades estan orientades a poder preservar la viabilitat d’aquest sistema, però afecten directament les entitats i empreses encarregades d’atendre aquestes necessitats mitjançant les places que la Generalitat té acordades amb el

de Palautordera. Amb l’arribada dels anys 90 i veient encara la dependència d’aquests abocadors privats allunyats de la comarca, es va voler conèixer com es valoritzaven energèticament els residus en diversos països europeus que havien deixat de banda els abocadors ja feia força anys, i finalment es va optar per construir una nova Planta de Recuperació Energètica a Mataró. Una decisió valenta que va requerir de molts esforços i apostes personals decidides, però que va suposar una solució beneficiosa per a la comarca que perdura a dia d’avui. La planta inaugurada el 1994 permet eliminar el rebuig final no recuperable i transformar-lo en energia. Una instal·lació que com s’ha demostrat amb els anys no ha estat ni molt menys incompatible amb el reciclatge. A mitjans de l’any 2000 es va adaptar la planta de recuperació energètica a la nova directiva d’incineració europea, i l’estiu de 2010 tancàvem

el cercle amb la inauguració de la nova planta de tractament mecanico-biològic. La vella planta de Triatge i Compostatge donava pas a unes noves instal·lacions on s’hi desenvolupen processos com la recuperació de materials reciclables (paper/cartró, vidre, metalls, plàstics, etc.), la valorització de la matèria orgànica i l’obtenció de biogàs al costat d’una Planta de Recuperació Energètica millorada molt més eficient que fa uns anys. El nou Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme torna amb la seva nova configuració a ser pioner, i l’actual Consorci recull el testimoni d’aquells polítics i tècnics que fa 25 anys tenien molt clar que els residus que cada dia generem no desapareixen, sinó que cal gestionarlos amb criteri. Per molts anys!

sector privat. A nivell assistencial, aquest fet es tradueix en alteracions del finançament públic per part de l’administració, un dels principals clients del sector privat. Un sector, no oblidem, bàsic i fonamental en l’atenció a les persones dependents, però també, generador d’ocupació i treball estable. D’aquesta manera, aquest context suposa un repte per adaptar-se a les circumstàncies actuals garantint la qualitat i continuïtat de serveis, evitant que afecti a les persones en situació de dependència en l’accés als serveis. Per això, cal remarcar a nivell social la importància cabdal de l’activitat del sector assistencial i residencial per cobrir unes necessitats de la població fonamentals i prioritàries. Tanmateix, davant la present situació, podem dir que no s’han assumit les expectatives que va generar la llei,

ni a nivell d’usuaris ni a nivell de les empreses i entitats que la desenvolupem, però cal confiar en el treball i la creativitat de tots els agents del sector per trobar solucions concretes, millorar les perspectives actuals i poder consolidar un dels principals reptes de la nostra societat en l’atenció de les persones de més fragilitat. En aquesta fita, la nostra entitat preserva la voluntat oberta a la comunitat, a la participació ciutadana, i a la creació de projectes per fomentar la interacció entre la ciutadania i la Fundació, amb la responsabilitat i el compromís d’entrar al servei de les persones i de les seves necessitats en uns moments difícils però treballant amb perspectiva d’un futur prometedor.

CARLES SALESA Director tècnic del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme

EVA CREUS CATALÁN Coordinadora Social i Assistencial Fundació Germans Aymar i Puig

xxxxx

Pèrdua d’audició relacionada amb l’edat A mesura que ens fem grans les cèl·lules ciliades de l’oïda interna comencen a morir. La funció d’aquestes cèl·lules és la de transformar la vibració sonora en estímul nerviós perquè el nostre cervell percebi el so amb tots els seus matisos i intensitats. Tots nosaltres comencem a perdre el sentit de l’oïda cap als 30 o 40 anys. Un de cada cinc adults i més de la meitat de les persones de més de 80 anys pateixen pèrdues d’audició. La pèrdua d’audició associada a l’edat es coneix amb el nom de presbiacúsia. Per a la majoria de les persones amb presbiacúsia, els sons d’alta freqüència són els que desapareixen en primer lloc. La parla conté sons d’alta freqüència, de manera que els primers símptomes de la presbiacúsia poden ser la dificultat per entendre el que se’ns diu. Els sons de la parla que contenen les freqüències més altes són les consonants com “s, t, q, f, z”, aquest fet és el que provoca la confusió entre paraules, i fan que l’hipoacúsic pugui entendre una cosa en lloc d’una altra, ja que només sent els fonemes greus i els fonemes aguts els ha “d’endevinar”. L’hipoacúsic, normalment no percep que està perdent audició, ja que en ser un procés lent i progressiu ell creu que la seva audició és normal i que els altres hi senten igual que ell, per a ell, els altres parlen fluix i és per això que no els entén. És per això que la majoria de les vegades van a l’audioprotesista empesos pels seus familiars, que són els primers a detectar aquesta pèrdua, ja que ells sí que s’adonen que hi ha molts sons que el seu familiar no sent. Tant si sospita que pot tenir una pèrdua auditiva com si creu que té una oïda perfectament sana, és aconsellable revisar-se l’audició per un professional, com a mínim cada dos anys. Les relacions amb la resta i la seva qualitat de vida milloraran notablement. XAVIER OLIVER Audioprotesista del COWidex Oliver Mataró.

www.immomaresme.com

www.immomaresme.com

SI BUSQUES CASA AL MARESME www.immomaresme.com


25

NOVES TECNOLOGIES TheGrowbox, un nou model de gestió integrada ‘on line’, dissenyat per a les incubadores i els vivers empresarials L’ús generalitzat de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i dels grans beneficis que suposa la gestió al núvol (cloud computing), en el marc de la societat de la informació en la qual vivim, planteja múltiples avantatges per als sectors professionals. Precisament, un d’aquests és la companyia Growbox International, amb seu a Premià de Dalt, que ofereix a nivell mundial serveis tecnològics pioners a incubadores i vivers empresarials. “Usar aquesta tecnologia permet modificar radicalment els hàbits de treball de les incubadores empresarials –beneficiant tant als gestors i tècnics com als portadors de projectes–, i fins i tot aconseguir un model de suport empresarial molt més sostenible”, explica el director de l’empresa, Philippe Lambert. TheGrowbox proposa un model de gestió avantguardista que inclou els beneficis que aporta el treball al ‘núvol’, és a dir, la plena capacitat d’operar i emmagatzemar dades dins d’Internet, alhora que agrupa tots aquells aspectes imprescindibles per a una bona gestió de l’emprenedoria. “El model de gestió que oferim està adaptat a les necessitats de cadascun dels centres de desenvolupament de negocis, incubadores, ajuntaments

LLIBRES Resistirà el paper l’embat de l’univers digital? De moment, llibres com ‘Internet Marketing 2.0’ (Edicions Reverté), de Josep-Lluís de Gabriel i Eroles, demostren com tots dos formats són compatibles per transmetre el coneixement.

i universitats per acompanyar tot el procés de creació i posada en marxa d’iniciatives de llançament d’empreses per a joves empresaris. Per aquest motiu podem donar suport, fins i tot, a aquelles entitats que no tenen una gran capacitat financera”, assegura Lambert. Cada usuari del software de theGrowbox pot accedir a les aplicacions des de qualsevol lloc amb connexió a Internet. A nivell tècnic, l’aplicació està perfectament adaptada a les necessitats de cadascun dels centres empresarials i de les iniciatives a les quals cada centre dóna suport. El principal avantatge d’aquest software és que permet realitzar un seguiment més acurat i continu de cada una de les noves empreses i, gràcies a una optimització del sistema, requereix una menor inversió de recursos. “Tots els usuaris del sistema gaudeixen d’un ampli ventall d’opcions altament funcionals i visuals com una ràpida percepció dels indicadors clau de les iniciatives, l’accés a diverses estadístiques de control, la generació de documentació en format professional i personalitzable (com els plans d’empresa), etc. És a dir, es tracta d’un paquet d’aplicacions que permeten controlar efectivament el

creixement dels projectes de creació d’empreses”, explica Lambert. Dins el marc de tot aquest treball de desenvolupament de les noves tecnologies, theGrowbox, vol ajudar a impulsar la digitalització dels sistemes a Catalunya i alhora a donar un pas endavant en aquesta nova dècada tecnològica que la societat afronta.

Philippe Lambert, director de Growbox International.

GROWBOX INTERNATIONAL Camí de can Creus, 63 · PREMIÀ DE DALT www.thegrowbox.biz

GROWBOX INTERNATIONAL Growbox International proporciona serveis amb una nova ideologia que ofereix el sistema de gestió de projectes on line per als centres de desenvolupament de negocis, incubadores, pols de competitivitat i universitats, per supervisar tot el procés de creació i posada en marxa d’iniciatives de llançament d’empreses per a joves empresaris. Ofereix també suport a les institucions o organitzacions que decideixen crear una incubadora d’empreses. Són experts en el disseny, recerca de fons i la supervisió de la posada en marxa d’incubadores, avaluació dels incubats i disseny dels sistemes de gestió de les incubadores. Estan especialitzats a donar suport a les idees de les empreses innovadores per tal de potenciar el desenvolupament econòmic de les dones i de les PIMES.

Tots els secrets de l’Internet Màrqueting 2.0 L’autor d’aquest llibre, a través de les 236 pàgines d’aquest treball, entén que el coneixement del segle XXI ja no és un secret sinó un valor que ha de circular i ens acosta el que ell ha adquirit amb la seva experiència. De Gabriel és conegut al Maresme per ser la imatge visible del projecte Bitlònia.com, una agència de Internet Marquèting, amb seu a TecnoCampus Mataró, que desenvolupa les seves campanyes sobre la base d’avançades tecnologies. En el seu treball, ens explica com es poden captar i retenir clients a la xarxa, de forma amena, amb la pausada explicació de nombrosos casos que ha viscut i que són prou aclaridors. No deixa de banda tampoc, en cap moment, el rigor

necessari en una obra d’aquestes característiques que, malgrat l’evolució permanent de les TIC, aguantarà estructuralment els canvis perquè ens parla, sobretot, dels grans eixos que determinen noves fomes de fer publicitat i de donar a conèixer-se en un entorn diferent, en el qual els més petits poden competir, per primer cop, davant dels grans, amb els avantatges del coneixement a favor. A Internet Marketing 2.0 hi pot entrar el lector especialitzat que busca aprofundir en un determinat àmbit, però és recomanable especialment per a aquells que necessiten una visió panoràmica per entendre com la xarxa canvia les regles del màrqueting, les estratègies off/ on line, la publicitat, els buscadors, les xarxes socials, la premsa digital, la vira-

litat, el microblogging i molts conceptes més que deixen a la vista que per operar comercialment al segle XXI cal, com a mínim, conèixer les noves regles del joc. En el marc de la cultura fragmentària que vivim, obres com aquesta són necessàries per ubicar-se, entendre una concepció global del fenomen de la xarxa en la seva vessant de màrqueting i poder-se plantejar alhora actuacions estratègiques per impulsar l’activitat comercial. A mig camí del manual, el llibre d’experiències i el tractat, qui vulgui entendre millor el fenomen del comerç a la xarxa i com vendre’s adequadament, té en aquest treball el millor aliat, això sí, en format paper. Text: Albert Calls


26

TERÀPIES ALTERNATIVES La medicina alternativa o natural engloba diversos procediments que es fan servir amb una finalitat terapèutica, per curar les persones, i que no pertanyen al camp de la medicina convencional. El camp de les teràpies alternatives és actualment molt gran i obre noves vies en els tractaments de les dolències, alhora que contribueix a millorar la qualitat de vida. Precisament, algunes de les teràpies alternatives recupereren la tradició i els elements naturals i d’altres, més innovadores, exploren nous territoris. TRIBUNA Maresme obre una secció en la qual destacats professionals d’aquests camps expliquen quines són les seves propostes, en un moment en el qual cada cop més la societat incorpora noves formes de portar una vida més sana i equilibrada.

Què és la civada? La civada (Avena sativa) és una gramínia, és a dir, un cereal, que té gluten, igual que el blat, l’ordi, el sègol, l’espelta i el Kamet i, per tant, no és apte per a celíacs. És un cereal ple de propietats que per als països nòrdics com els escocesos, anglesos i suïssos fa segles que és indispensable en la seva dieta, ja que és un cereal energètic que ens aporta calor interior. És un cereal sobretot idoni per quan ve la tardor i l’hivern. Alguns minerals que ens aporta la civada són el calci, fòsfor, magnesi i el ferro, però també ens aporta oligoelements com el iode, zenc, seleni, manganès, silici, i vitamines del grup B.

La hidroteràpia de còlon La hidroteràpia de còlon és una tècnica terapèutica molt eficaç per a netejar el budell gruixut. En els temps antics es practicaven les anomenades lavatives, però actualment es fa amb un mètode molt sofisticat. Es tracta d’un aparell connectat al pacient mitjançant una cànula, que fa que produeixi irrigacions d’aigua calenta i freda, provocant un moviment actiu de l’intestí i així poder eliminar tota femta que contingui dintre seu. Amb aquest sistema d’evacuació fem que millorin les següents funcions: 1-Normalitza el ritme defecatori. 2-Allibera el cos de toxines. 3-Ajuda a les funcions hormo-

ARIADNA MONPEL. HERBORISTERIA, NATUROPATA I TERAPEUTA L’ESPIGOL HERBORISTERIA. C/ Narcís Monturiol, 66 · Vilassar de Mar

Té moltes propietats beneficioses: ens relaxa i ens ajuda a dormir; és hepatoprotectora; ajuda en les diabetis tipus 2 i, de fet, és el cereal més adient per als diabètics sempre que es mengi amb mesura perquè és un hidrat de carboni; ajuda el funcionament intestinal i ajuda a reduir el colesterol; a nivell tòpic és molt bona per a problemes de pell tòpics, pell amb al·lèrgies i èczemes. Tenim diverses maneres de prendre la civada. Hi ha el gra tal com és, que el podem bullir i el mengem com si fos arròs, amb verdures, amanida, etc. Després la tenim amb blocs gruixuts o prims per fer mueslis, purés o gaspatxos. També hi és en farina per

LEONOR MARTIN. Directora gerent del Centre de Rehabilitació SPAL. C/ Carme, 8 · Vilassar de Mar

nals. 4-Actua sobre les mucoses intestinals a regenerar-se. 5-Actua sobre la circulació sanguínia. 6-Normalitza el pH de la pell. 7Regularitza el funcionament de les articulacions i lligaments. Indicacions: 1-Restrenyiment. 2-Malaltia diverticular del còlon. 3-Síndrome de l’intestí irritable. 4-Meteorisme i dispèpsia funcional. 5-Hemorroides. 6-Medicina preventiva: terapèutica associada a altres mesures mèdiques en la prevenció del càncer de recte i còlon. 7-Obesitat (pèrdues de pes que estimulen el pacient a prosseguir les dietes d’aprimament). 8-Cefalees (efec-

Moviment saludable Batec Maresme és un centre d’osteopatia i d’activitat física per a la salut. Treballem amb la convicció que el millor tractament que pot rebre el teu cos és el moviment. Tots els serveis són individualitzats: entrenament personal, grups de pilates, grups d’abdominals hipopressius i a partir de desembre també grups d’activitat física per a la salut.

fer galetes, pa, reposteria… Una altra forma és el segó, que ens ajuda amb el trànsit intestinal i a reduir el colesterol però hem de tenir en compte que no ens aporta cap més benefici ja que només ens mengem la fibra de la civada. Finalment, l’extracte de civada pres en gotes ens ajudarà a reforçar el sistema nerviós. La civada és un gran aliment que la natura ens dóna per poder viure més sans i al qual no li podem demanar més, però no l’hem d’oblidar i acompanyar-lo dels altres aliments com llegums, verdures, fruites… I sobretot, no s’ha d’abandonar la vida oberta a l’aire lliure i les relacions amb els altres.

te beneficiós al tractar el restrenyiment, eliminar toxines i relaxar el sistema múscul-esquelètic). 9-Alteracions circulatòries i limfàtiques (varius, edemes extremitats inferiors, cel·lulitis, etc.) al millorar la circulació de retorn. 10-Alteracions dermatològiques i al·lèrgiques (acne, èczemes, pruïja, urticàries, sequedat a la pell, etc.), per la relació existent entre l’estat de la pell i el funcionament intestinal en eliminar els residus i toxines. 11-Indirectament milloren les afeccions del sistema múscul-esquelètic per la disminució de la pressió intraabdominal. BATEC MARESME C/ del Cos, 5 · Mataró

Entrenament personal: si comences a fer exercici i necessites assessorament o si ja en fas i vols assolir els teus objectius de manera més ràpida i evitant el risc de lesionar-te, posa’t en mans d’un dels nostres entrenadors. Valorarà el teu estat físic , dissenyarà el teu programa d’entrenament i traurà el millor de tu. Grups d’Activitat Física per a la Salut:

entrenament en circuit per al tractament de lesions i diverses malalties (mal d’esquena, molèsties al genoll, osteoporosi, etc.) mitjançant exercici físic. Aquests grups estan especialment indicats per aquells a qui el metge ha recomanat moviment o que saben que l’exercici els anirà bé per a la millora de la seva salut. El moviment és salut. Mou-te.


27

La salut a través del reiki Que el món està canviant és una realitat. L’energia de la Terra també, i nosaltres com a habitants d’aquest planeta ens hi hem d’adaptar d’una manera o altra. Com que som animals de costums ens costa assimilar aquest canvi i hi posem resistències. Algunes les psomatitzem a nivell físic: contractures, dolors canviants, marejos o sensació d’inestabilitat… D’altres, en canvi, les psomatitzem a nivell emocional: estrès, depressions, canvis d’humor, sensació que la nostra vida no té sentit, crisis d’identitat… Només hem de comprendre que som una unitat, cos-ment-esperit, i si alguna de les nostres facetes està alterada finalment es desestabilitzarà tot el conjunt. Afortunadament, durant el transcurs del temps hem rebut regals com el Reiki. Reiki és un art de sanació i autosanació que se’ns ha posat a disposició, una eina que adquireix un valor molt important tant a nivell físic com emocional, mental i espiritual. També és una manera de viure, alguna cosa que hem d’integrar a la nostra vida diària, permetent que sigui més

amororsa, més equilibrada, perquè si estem equilibrats transmetem precisament això als que ens envolten. Moltes persones es van iniciar un dia a Reiki però no troben aquesta seguretat o tenen preguntes sobre la pràctica d’aquest maravellós art de sanació. Per això fa uns anys ja hem creat un espai per practicar-lo. Actualment ens reunim els últims diumenges de cada mes en el centre Shun de Premià de Mar, on els iniciats poden practicar, rebre assessorament i resoldre alguns dubtes que van sortint quan practiquen Reiki. Així mateix, si vols rebre una sessió de Reiki aquest també és el teu espai, per un preu simbòlic de 10 euros. Com a canal Reiki és la teva responsabilitat despertar una consciència superior i ajudar a altres en el seu procés. Per això, per depertar la flama que t’hi va fer iniciar, el passat diumenge 30 d’octubre a les 11 del matí vam preparar un curs de reciclatge, que va tenir com a acte més significatiu la reiniciació de tots els assistens. L’únic requisit era estar iniciat en algun dels nivells de Reiki. Les pràctiques de Reiki i la rei-

BELLESA SHUN. CENTRE D’ESTÈTICA UNISEX Av. Roma, 39 baixos · Premià de Mar

niciació estan conduides per: Lola Muñoz, guia espriritual, canalitzadora amb àngels i éssers de la Llum i mestra de Reiki; i Bartomeu Garcia, mestre de Reiki, teràpia vibracional, acupuntura i quiromassatge. És el moment de despertar com a Treballador de la Llum i despertar… T’hi esperem.


28

GASTRONOMIES En marxa les Jornades Gastronòmiques del Bolet

Cuina d’alt nivell i cultura al voltant del bolet de la mà del restaurant Sangiovese

Un cop més, el bolet torna a ser el protagonista d’unes Jornades Gastronòmiques en les quals els restaurants de la comarca ofereixen els seus millors plats al voltant d’aquest saborós àpat. Les Jornades van començar el 15 d’octubre i duraran fins al proper dia 30 de novembre. Es faran als restaurants dels següents municipis: Sant Pol de Mar, Dosrius, Calella, Sant Iscle de Vallalta, Sant Cebrià de Vallalta, Caldes d’Estrac, Cabrera de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Vilassar de Mar, Pineda de Mar, Arenys de Munt, Mataró, Vilassar de Dalt, Argentona, Tiana, Sant Andreu de Llavaneres i Tordera. “Quan arriba la tardor, els bolets es converteixen en els autèntics protagonistes de la gastronomia a Catalunya. La gran afició a buscar bolets que hi ha a casa nostra s’ha vist reforçada en els darrers anys gràcies a l’important impacte que té en els mitjans de comunicació tot el que està relacionat amb els bolets. Al Maresme, els bolets han anat agafant molta popularitat i se celebren diverses fires, exposicions i mostres on en són els protagonistes”, asseguren des del Consell Comnarcal del Maresme (CCM). Precisament, també, afegeixen des d’aquest ens, “al Maresme, els xarcuters i les xarcuteres també han anat incorporant aquests

fruits del bosc a la seva oferta d’embotits, i cada cop és més freqüent trobar botifarres de bolets. Tot i que inicialment les botifarres de bolets eren únicament de rovellons, cada cop l’oferta és més diversa i les xarcuteries han començat a incorporar els rossinyols, els camagrocs, les trompetes de la mort, els ceps…”. Per aquest motiu, el programa de mà de les Jornades Gastronòmiques del Bolet 2011, a més dels restaurants i les propostes vincula-

LA PROPOSTA DE L’ÀVIA REMEI LLENGUADO O FILETS DE CAVA INGREDIENTS: Filets (o talls grossos) de llenguado, 2 o 3 gots de cava sec, 1 got de tomàquet triturat, sal, pebre negre, julivert, rodanxes de llimona, maionesa (o romesco), patates al vapor (o puré de patates).

PREPARACIÓ: Agafem una cassola fonda i hi posem el cava, el tomàquet, la sal i el pebre negre. A continuació, deixem que bulli una mica a foc suau i hi tirem el peix i l’hi deixem entre 3 i 4 minuts, perquè amb poca estona és suficient. Finalment, el servim espolsat de julivert i amb unes quantes rodanxes de llimona. El podem presentar amb una salsera de maionesa (o romesco) i, com a complement, un puré de patata (o patates al vapor) Els secrets de l’Àvia: Quan posem el cava i el tomàquet, hem de mirar que es redueixi una mica el suc.

Segueix a TRIBUNA Maresme la proposta culinària de la popular cuinera mataronina Àvia Remei. Pots trobar més receptes seves a la web www.aviaremei.com

des a aquesta iniciativa, també inclou una relació de xarcuteries del Maresme que elaboren botifarres de bolets i que estan incloses en el cens de productors de productes de la terra i artesania alimentària de la comarca. D’altra banda, diverses receptes al voltant del bolet i els menús acaben de perfilar aquest programa. Es pot trobar més informació a www. costadebarcelonamaresme.cat. Text: Redacció

FORANELL Pansa blanca Tons verdosos típics dels vins de la zona. Bona estructura aromàtica gràcies a una exposició de cara al mar i una altitud de 308 m., que n’assegura un contrast tèrmic molt acusat, amb els dies molt calurosos, alleugerits per la brisa marina, el foranell, i les nits fresques. Estructura gustativa àcida molt ben compensada amb gustos ametllats i de compotes de fruites. La lleugera criança en fusta de roure francès li aporta tocs de vainilla i de cacau, mentre que el terròs li dóna els gustos especiats i minerals. D’aquest vi se n’ha fet una producció limitada.

En el marc de les jornades Temps de Barrets, proposades pel restaurant Sangiovesse, el passat 13 d’octubre va fer-se un sopar que va comptar amb la presència de l’actor Joan Pera, l’autor teatral Toni Cabré, Salvador Mateu del restaurant Les Ginesteres i l’expert en micologia Manel Monjonell. Temps de Barrets neix de la fusió entre la cuina més innovadora i la cuina de sempre. La xef del Sangiovese, Pepi Sánchez, uneix els seus coneixements als del Salvador Mateu, del Restaurant Les Ginesteres, per portar al plat el millor del producte estrella de la tardor: els bolets. Del resultat d’aquest treball en surten saborosos àpats que neixen de la fusió entre la cuina més innovadora i la de sempre. En el marc d’aquestes Jornades Gastronòmiques, del 27 de setembre al 27 de novembre, el restaurant de la capital maresmenca acull, com a valor afegit, un seguit d’activitats relacionades amb el món del bolet: menús degustació, classes de cuina i quatre sopars amb personatges de renom del món de la cultura, l’esport i la comunicació. La xef del Sangiovesse, Pepi Sánchez, amb el llegat i l’experiència de Salvador Mateu de Les Ginesteres, van proposar diversos plats durant el sopar, a través dels quals els comensals van poder experimentar noves sensacions culinàries. La cuina del Sangiovesse que té aquests dies el bolet com a eix central “busca un equilibri. Agafem la base tradicional i la reestructurem i adaptem”, explica Sánchez. ”. Per la xef del Sangiovese, també, “la cuina dels bolets és gairebé infinita, tot depèn del nostre coneixement i la imaginació”. Text: Albert Calls

Celler Joaquim Batlle situat a Tiana ha sigut el guanyador d’un Pentawards de bronze, pel disseny gràfic i estructural del vi blanc ecològic Foranell, dissenyat per l’agència Carrer Noir. El premi va ser entregat a Nova York el 29 setembre passat. El jurat de Pentawards ha valorat l’exercici creatiu d’utilitzar el cordill d’espart i l’etiqueta rústica de paper de Pedra EmanaGreen, que fomenten la sensació artesanal i orgànica per tal de remarcar els valors del Celler. El disseny gràfic dóna protagonisme al logotip i al símbol, remarcant el vent Foranell, nom de la brisa marina que refresca les nits d’estiu del Maresme. Pentawards és el primer i únic concurs del món dedicat exclusivament al disseny d’embalatges en totes les seves formes. Està obert a totes les persones procedents de tot el món, implicades en la creació i el màrqueting dels embalatges.


GASTRONOMIES

29

CAN PA AMB TOMÀQUET

Un referent de la restauració popular amb el seu propi estil, 25 anys després El restaurant fundat l’any 1986 per Justo Ruiz i Immaculada Serrano comemmora enguany el quart de segle. 25 anys que han convertit aquest establiment de Vilassar de Mar en tot un referent de la cuina popular. Can Pa amb Tomàquet ha mantingut des de la seva obertura, ara fa 25 anys, un estil propi de la mà de Justo Ruiz i Immaculada Serrano. Va ser un establiment pioner en portar la cuina catalana de proximitat a través d’un acollidor local. Ràpidament, el boca-orella van fer que molta gent s‘hi apropés i al llarg dels anys s’han fidelitzat els seus clients. Amb el pas del temps, Can Pa amb Tomàquet s’ha anat convertint en tot un referent de la cuina popular, tant al Maresme com fora de la nostra comarca, on aquest establiment també és prou conegut, com demostra la variada procedència dels seus clients. Però, quins són els ingredients de l’èxit d’aquest restaurant? En primer lloc cal buscar-los en una trajectòria que s’ha basat sempre en l’aposta pels productes de qualitat, juntament amb un tracte

cordial que permet un ambient distès en el qual els clients s’hi poden sentir ben còmodes. “Can Pa amb Tomàquet és avui un establiment pel qual ja han passat generacions de la mateixa família, que conserva l’esperit inicial d’acostar la cuina catalana als seus clients, on s’hi va a menjar per gaudir de les seves saboroses propostes, però també a compartir un espai del temps de lleure amb els amics i familiars”, assegura Justo Ruiz, el propietari, cuiner molt popular al municipi i a la comarca, conegut per haver obtingut un Rècord Guinness cuinant truites. El restaurant de Can Pa amb Tomàquet s’inspira, tal com es desprèn del seu mateix nom, en els costums i en la tradició de la cuina catalana. Així, prenent com a referent el conegut clàssic català, el pa de pagès sucat amb tomà-

L’EXPERIÈNCIA DE JUSTO RUIZ Justo Ruiz és un dels cuiners més populars del Maresme. El seu caràcter participatiu i solidari l’ha fet prendre part en moltes iniciatives a les quals hi ha aportat el seu mestratge davant els fogons, aconseguint per aquest motiu el reconeixement dels seus veïns i de tota la comarca en general. A més, també ha inserit el nom de la localitat al llibre Guiness pel seu rècord de cuinar truites durant 24 hores de forma ininterrompuda. Però el que ha fet més popular i estimat a aquest cuiner originari de Seron, Almeria, és el seu paper als menjadors dels CEIPs Pérez Sala, Pla de l’Avellà i els Alocs, des dels quals ha estat més de 30 anys alimentant les noves generacions de vilassarencs. El cuiner, en un principi, va començar servint només

plats freds, pa amb tomàquet amb diverses varietats d’embotits, però a poc a poc, la seva voluntat de superació professional el va fer anar ampliant la carta amb diferents especialitats. La majoria, prou conegudes per la població catalana, però també de creació pròpia basada en els seus anys d’experiència. Ja de molt jove, després d’emigrar d’Almeria, el lloc on va néixer, Justo va començar a treballar al món de la cuina. La seva primera feina a l’Hotel Europe de Comarruga va ser l’inici d’una llarga trajectòria que el va dur a cuinar a diferents ciutats, inclòs diversos anys al Monestir de Montserrat d’on guarda un gran record,fins que va començar treballar en el servei de menjador escolar dels col·legis públics de Vilassar de Mar. El següent pas va ser muntar el seu propi negoci amb la seva dona, Immaculada Serrano. Tenint en compte la situació professional que hi havia en aquell moment a Vilassar de Mar, van arribar a la conclusió que necessitaven crear un nou lloc, un nou concepte de restaurant que oferís menús populars a preus assequibles per a tot tipus de públic.

quet i oli, han bastit tota una sèrie de plats als quals acompanya. No ha estat un procés tan senzill, però, ja que abans d’arribar a la carta actual del restaurant, hi ha hagut un treball que parteix de l’experiència i les inquietuds de Justo Ruiz, un home que va vincular-se al món de la restauració ben aviat i per atzar i que, des de llavors, no ha deixat d’aprendre i d’evolucionar. De fet, el restaurant és un reflex de la seva personalitat i de la seva manera de fer afable i atenta amb la clientela, un espai de proximitat en el qual hi ha molta complicitat amb els clients, molts dels quals, al llarg dels anys, han esdevingut amics. Avui en dia, amb l’establiment posicionat, l’èxit i la bona acollida d’aquest popular restaurant es troba en tres factors: el tracte al client amb amabilitat i sense hipocresies, que dóna com a resultat un ambient distès en el qual tothom s’hi pot trobar a gust; posar a la taula aliments de qualitat i que els clients puguin veure que el plat que se’ls ha servit és del dia i, per últim, un servei de taula ràpid i la total dedicació al negoci per part dels seus propietaris i treballadors.

C/ Santa Isabel, 20 VILASSAR DE MAR Tel. 93 759 28 04 www.canpaambtomaquet.es


30

LES NOSTRES MASCOTES La SPAM alerta de l’augment d’abandonaments d’animals que no són ni gossos ni gats Fins a 172 animals recollits en menys de dos anys, una xifra que fins el 2009 era gairebé inexistent Els treballadors de la SPAM comencen a mirar, malauradament, amb certa normalitat les entrades d’animals que no són ni gossos ni gats. En menys de dos anys, l’entitat ha recollit fins a 172 animals, 89 dels quals eren exòtics. Porcs vietnamites, iguanes, tortugues de Florida o conills nans són alguns dels exemples d’animals que fins fa ben poc, eren inexistents als centres d’acollida d’animals de companyia. La presidenta de la SPAM, Sílvia Serra, alerta de la manca de regulació de protocols d’actuació davant dels abandonaments d’aquests animals exòtics: “El que s’està provocant és que

qualsevol tipus d’animal vagi a parar als centres d’animals de companyia, llocs totalment contraindicats perquè no estan preparats per rebre aquests tipus d’animals”, explica Serra en referència a l’arribada recent d’un porc vietnamita i d’una iguana a les instal·lacions de la SPAM. “És evident que al carrer no els podem deixar però això ens obliga a afegir més problemes i despeses econòmiques a les que ja tenim”, comenta Serra en relació a l’abandonament constant de gossos i gats. I és que el panorama dels animals de companyia està canviant, com ho de-

Cada cop més s’abandonen tot tipus d’animals a la via pública, una problemàtica que no afecta únicament als gossos i als gats.

mostren les darreres dades de la SPAM i d’altres protectores. La incipient moda de comercialitzar amb animals exòtics provoca que aquests mateixos també siguin abandonats. “Alguns d’ells van a parar a un centre d’acollida però d’altres són abandonats directament en espais públics amb els conseqüents perills que això comporta”, diu Serra en relació als problemes que poden comportar a la fauna autòctona o a les noves malalties que transmetren. De fet, un recent informe d’Eurogrup for Animals publicat el 27 d’octubre alerta dels riscos de transmissió de zoonosi cap als propietaris d’animals exòtics comprats com a mascotes. LA SOCIETAT AUGMENTA EL SEU INTERÈS PER LA PROTECCIÓ DELS ANIMALS Però no tot són males notícies. La societat ha demostrat en els darrers anys, alhora, un increment en la sensibilitat i protecció dels animals que no són ni gossos ni gats. En aquest aspecte, diversos ciutadans s’han apropat als centres d’acollida que gestiona la SPAM amb espècies protegides de fauna salvatge autòctona malferides com ara 3 eriçons, 2 tortugues leproses, 1 serp, 2 xoriguers, 1 xot, 2 rat penats, i 22 aus. En aquest

cas, la Generalitat se’n fa càrrec i en manté un protocol molt clar i organitzat a través dels seus centres de recuperació. Tot i que en menor quantitat, altres ciutadans també s’han apropat als centres de la SPAM amb altres animals com ara gallines, pollastres, ovelles, coloms, perdius, cabres, ànecs o gavines. Per regla general, aquests animals s’havien escapat d’alguna explotació ramadera o bé havien estat ferits al carrer com és el cas de les gavines o els coloms. ATURAR EL COMERÇ I INTERCANVI D’ESPÈCIES EXÒTIQUES Sílvia Serra no dubta a recordar que el comerç i intercanvi de les espècies exòtiques va cada dia a més i, per tant, també el seu abandonament: “A aquest pas, no trigarem gaire a trobar-nos greus problemes sanitaris si no s’hi posat fre”. Text: SPAM


FESTES MAJORS

31

FESTA MAJOR D’ARENYS DE MUNT

Arenys de Munt celebra la Festa Major en honor al seu patró Sant Martí Arenys de Munt arranca amb els actes programats amb motiu de la Festa Major de Sant Martí, que se celebra els dies 10, 11, 12 i 13 de novembre d’enguany. Des de la cultura, passant per l’esport, la tradició, la promoció del poble i la festa, el ventall d’activitats que s’han programat tenen l’objectiu d’arribar a tots els públics. “Esperem que amb plena satisfacció. Els més petits, els adolescents, les persones grans, tothom hi té el seu espai”, aseguren els organitzadors. L’Ajuntament d’Arenys de Munt agraeix la col·laboració de tots aquells que han fet possible que la Festa Major de Sant Martí 2011 sigui una realitat.

DIJOUS 10 NOVEMBRE A 2/4 de 9 del vespre, a l’Ajuntament

Pregó de Festa Major A càrrec d’una personalitat de primera línia del panorama català.

A les 9 del vespre, al Centre Moral

Un bosc de paraules Lectura de poemes dramatitzats de Miquel Martí i Pol, a càrrec d’In-fusió teatre.

A continuació

Concert amb el grup Relk amb les cançons del seu nou disc “Gran Esperança del Propi No-res”. Preu entrada: 3 €

A partir de les 12 del migdia i fins al 27 de novembre, a la Sala d’Exposicions

II Biennal de fotografia A 2/4 de 1 del migdia, a la plaça de l’Església

Audició i ballada de dues sardanes amb la Cobla Selvatana Ballada infantil de la Dansa d’Arenys de Munt, a càrrec de nens i nenes de 4t. de primària de les escoles Sant Martí i Sobirans que han realitzat un taller específic.

A les 2 del migdia, a la Plaça de l’Església

Vermut popular A les 5 de la tarda, a la sala Golem

DISSABTE 12 NOVEMBRE Durant tot el dia

Mercat Medieval A càrrec de Pegasus Mercats Temàtics.

A les 9 del matí, davant de l’Encanteri

A les 5 de la tarda, a la plaça de l’Església

Organitzat per l’Encanteri i el Sr. Josep Sanchez.

Cercavila de gegants amb la Colla de Geganters d’Arenys de Munt, batucada i xocolatada amb melindros davant de l’Ajuntament en finalitzar la cercavila.

A les 6 de la tarda, a la sala Municipal

Espectacle de titelles Rita, la rínxols i els tres ossos, a càrrec de la Cia. Binixiflat.

A les 7 de la tarda, a la Sala Municipal

Concert amb el Grup Vuit, número 1 de la llista musical de l’emissora Flaix Back. Aportació: 3 €

Lliurament de la Capa de Sant Martí

Durant tot el dia, a la plaça de Catalunya i carrer Generalitat

A les 7 de la tarda, a la Sala Municipal

A 3/4 de 8 de la tarda, a Can Borrell

Mercat Medieval

amb l’orquestra Selvatana. Aportació: 5 €

A les 11 del matí, a la Sala Municipal

Espectacle infantil A càrrec d’Eskakejats Teatre.

A les 11 del matí, a l’Església Parroquial

Ofici de Sant Martí predicat per Mossèn Josep Puig Bofill, rector de Calella i Arxiprest de la comarca del Maresme.

A les 10 de la nit, al Centre Moral

Teatre A càrrec del Grup de Teatre del Centre Moral, amb l’obra Catalans a la romana, original de Joan Rosquellas i Gil.

Durant tot el dia

Inflables, “Androxocs” i jocs tradicionals

amb servei de bar i sorteig final de material. Entrada lliure per als espectadors. Per participar a l’escalada: 5 €. Informació a: www.salagolem.com.

a càrrec de Pegasus Mercats Temàtics.

DIUMENGE 13 NOVEMBRE Mercat Medieval

A 2/4 de 8 de la tarda, a Can Borrell

Concert de Festa Major

Nit Jove

A partir de les 11 del matí, a la Pista Poliesportiva de l’escola Sant Martí

Festa d’escalada en bloc

DIVENDRES 11 NOVEMBRE

A les 11 de la nit, nau 37 Zona Industrial

a Neus Catà, en representació del seu pare, l’arquitecte Enric Catà.

Conferència La Segona República i la construcció d’un Grup Escolar a Arenys de Munt, a càrrec de Francesc Forn i Salvà. Seguidament, conferència “El meu avi virtual”, a càrrec de Pep Vallory Catà, nét d’Enric Catà, i presentació de la maqueta de l’Escola Sant Martí, obra de Francisco López.

I Trobada d’intercanvi de plaques de cava A les 9 del matí, al parc de Can Jalpí

Exposició Canina puntuable per al títol de millor gos de Catalunya, org. per la Reial Societat Canina de Catalunya.

A les 10 del matí, al parc de Can Jalpí

XXXII Cross dels Arenys A 2/4 d’11 del matí, a la Riera Sant Martí

II Enigma d’Arenys de Munt A partir de les 11 del matí, a la Pista poliesportiva de l’escola Sant Martí

Tallers infantils A 2/4 de 12 del matí, a la Plaça de l’Església

Ballada de sardanes amb la cobla La Bisbal Jove.

A les 12 del migdia, a la Riera Sant Martí

XVI Mostra de Relleno d’Arenys de Munt A les 5 de la tarda, al Centre Moral

Teatre a càrrec del Grup de Teatre del Centre Moral, amb l’obra Catalans a la romana.

A les 10 de la nit, al Centre Moral A les 11 de la nit, a la Sala Municipal

Ball de Festa Major amb l’orquestra Selvatana. Aportació: 5 €

Teatre

A les 7 de la tarda, a la Sala Municipal

A càrrec del Grup de Teatre del Centre Moral, amb l’obra Catalans a la romana.

amb Nina i Port Bo.

Havaneres


FESTES MAJORS

32

FESTA MAJOR DE TEIÀ

Teià commemora una nova edició de Sant Martí, la Festa Major del municipi La Festa Major de Teià proposa a visitants i vilatants un espai per alliberar-se dels problemes aquests dies, participant en les diverses propostes festives pensades per passars’ho bé, sortir al carrer i retrobar-se. La Comissió de Festes i les entitats han programat ativitats obertes a tots els públics, entre les quals destaquen propostes per als amants de les tradicions, com l’ofici, el taller i el concurs de “relleno”, per als més joves, els amants de l’esport… o d’àmbit de participació col·lectiva, com el pregó i el concert de les corals, el ball de gala, la trobada de gegants i el castell de focs artificials.

DIVENDRES 4 NOVEMBRE

A les 17h al Complex Esportiu Sant Berger

Torneig de petanca

A les 19.30h al Teatre de La Flor de la Palma

A les 18h a la CMC La Unió

Pregó de Festa Major

Ball per a la gent gran

Societat la Flor de La Palma - 100 Anys i més

A les 21h a l’església parroquial

Concert de Festa Major Les corals de Teià, Picarol, Esclat i el cor Atàlia us oferiran un espectacular i variat concert de Festa Major. Entre d’altres, la Missa de Gloria de Pucccini i el Nabucco s’interpretaran acompanyades per quatre violins, dues violes, dos violoncels i un contrabaix.

El duet MAGMA ens farà moure l’esquelet amb èxits de tots els temps. Per assegurar que ningú no es quedi sense berenar, us podeu apuntar al Casal de la Gent Gran o a La Unió.

A les 19.30h a la plaça Catalunya

Tabalada Concentració de tabalers a la plaça per anar fent soroll pel correfoc.

A les 21.30h a baix de tot de la Riera

DISSABTE 5 NOVEMBRE De 10 a 14h al parc de can Godó

Fira Verda Hi trobareu productes de temporada, de proximitat, ecològics i artesanals.

A les 11h des dalt de la Riera

Correfoc Gent de Teià que us entri pels narius l’olor de foc i de festa. De sota les cavernes tornem dimonis, dracs, bruixes i bruixots per celebrar vint i cinc anys de Dimonis de Teià. Enceneu les torxes, que sonin els tabals i que tremoli Sant Martí que els Dimonis de Teià ja som aquí.

DIUMENGE 6 NOVEMBRE

Baixada de vehicles sense motor Tradicional descens de tot tipus de vehicles i andròmines per la Riera. Pensat especialment per als més petits, però també hi són benvinguts els ganàpies.

A continuació al parc de can Godó

Lliga De “Scoutball” Tens ganes de passar una estona divertida fent una mica d’exercici?

De 10 a 14h al parc de can Godó

Mercat d’intercanvi El Mercat d’Intercanvi és un espai que ofereix al vilatans la possibilitat d’intercanviar objectes que potser ja no són necessaris, però que estan en bon estat i, abans de llençar-los, es poden oferir a altra gent, a qui poden ser molt útils. Es poden intercanviar béns, productes de consum i/o serveis personals o professionals.

A les 9h a la plaça d’Ordidores i Teixidores

Teialada. 8a Edició de la pedalada popular

DIMECRES 9 NOVEMBRE

Cursa no competitiva amb bicicleta de muntanya pel Parc de la Serralada Litoral. Hi haurà tres itineraris. El preu de la inscripció anticipada és de 10 €amb assegurança (15 € si es fa el mateix dia). Inclou avituallaments i esmorzar. www.teia.cat/cet.

De 9.30 a 10.30h a la CMC La Unió

A les 12.30h a la plaça d’Ordidores i Teixidores

A les 20h a la CMC La Unió

Minipedalada

Tast d’oli

Passejada, neutralitzada, per dintre el poble amb un recorregut molt fàcil. Recomanada a nens de fins a 9 anys. Els nens han d’anar acompanyats d’un adult i portar casc.

Per descobrir alguns dels molts d’olis que tenim en aquest país, un producte de molta qualitat que ens pot donar moltes sorpreses.

A partir de les 9h al CEIP El Cim

Belluga’t, fes esport a teià TAI-TXI: Activitat dirigida i oberta a tothom (porta roba esportiva). TOTAL BODY CONDITION: Activitat dirigida i oberta a tothom (porta roba esportiva).

DIJOUS 10 NOVEMBRE

Open de dòmino A les 11h a davant de la CMC La Unió

Passejada de balcons Farem una passejada amb el jurat per anar a veure tots els balcons que s’hagin inscrit al concurs. El veredicte del jurat es donarà a conèixer el dissabte dia 12 després del dinar popular a la pista de básquet.

A les 17h al bar de la piscina municipal

Campionat de billar Inscripcions 1 euro.

A les 18h al teatre de la Flor de la Palma

Què d’aquí Creus que ets el que en sap més de la història del poble? Creus que et coneixes tots els racons de Teià? Et desafiem. El Què d’aquí: El joc de preguntes i respostes sobre el nostre poble.

DIMARTS 8 NOVEMBRE A les 18h a la Biblioteca can Llaurador

Hora del conte: Qui no té nas A càrrec de la contacontes Mon Mas. En Tito, el pallasso estrella del Gran Circ Xic, perd el seu nas, nasset, nassiró i no el troba al sarró!

De 9.30 a 10.30h a la CMC La Unió

Belluga’t, fes esport a teià Pilates Cim

A les 14h des del campanar de l’Església de Sant Martí

Repicada de campanes A les 18h a la Biblioteca can Llaurador

L’Esplai Itaca explica contes Hora especial del conte a la Biblioteca amb els monitors de l’Esplai per a continuar amb els actes de celebració del 25è aniversari.

De 19 a 21h a la CMC La Unió

Belluga’t, fes esport a teià Tonificació - Pilates Cim

A les 21h al teatre de La Flor de la Palma

El xarlatan Teatre de Guerrilla recupera, amb aquest nou espectacle, la figura romàntica d’un personatge tan excèntric i entranyable com és el del xarlatà. Observadors de la realitat i utilitzant l’humor corrosiu que sempre ha caracteritzat els espectacles de la companyia, El Xarlatan ens projecta una visió àcida, irónica i còmica sobre la infinitat de mètodes i l’allau de teràpies que ens prometen ajudar-nos


FESTES MAJORS a aconseguir el nostre benestar i, de retruc, la tan anhelada felicitat. Venda anticipada a la CMC La Unió. Preu entrada 12 euros; a taquilla 15 euros.

DIVENDRES 11 NOVEMBRE A les 9h des de l’Església de Sant Martí

Repicada de campanes Totes quatre juntes cridaran i ballaran fins que no podran més: arriba Sant Martí després de tot un any, finalment és aquí.

33 El mim i pallasso Jordi Carlitos ens farà riure una bona estona amb els números més clàssics però sense deixar-nos de sorprendre.

Ens hem de preparar per donar la benvinguda al nou gegantó del GRAMC, que demà apareixerà a Teià per primera vegada, es diu PAU.

A les 19h a la CMC La unió

A les 14h a la pista de bàsquet

Entrega del Tei de plata

Fideuà popular

Lliurament del guardó anual a la persona o entitat que s’hagi destacat per la seva dedicació i implicació en la vida del poble que atorga el consistori.

Esperem que l’estiuet de Sant Martí ens acompanyi i puguem celebrar la festa amb un àpat tots junts. Els cuiners dels darrers anys no ens decebran, podrem veure com cuinen allà mateix una fantàstica fideuà. Preu: 10 euros, infants de 3 a 10 anys 6 euros, menors de 3 anys gratuït.

A les 21h a la pista de bàsquet

Ball dels llancers

Presidit pel Reverend Rector de la Parròquia.

Un altre any podrem tornar a gaudir del recuperat Ball dels Llancers. Després d’uns quants mesos d’assaig amb dos mestres molt experimentats podrem veure les cinc danses completes.

A continuació a la plaça Sant Martí

A les 21h al Casal de Joves ASAC

A les 11h a l’Església Parroquial de Sant Martí

Ofici solemne de Sant Martí

Ballada de sardanes

Nit jove

A continuació

Música i danses de Mali Els grups de Mali Tenimba Diarra i Awa Konate ens oferiran un espectacle de dansa i música ben suggerent i molt diferent, un tros de l’Àfrica Occidental al bell-mig de Teià.

La Cobla Canigó serà l’encarregada de posar música a la tradicional ballada.

Botifarrada i Cercatasques

A les 24h al pavelló poliesportiu El Cim

En busca de la família!

A les 11.30h a la plaça Sant Martí

Concert

Taller relleno

Amb Kayo Malayo, Brams i PD Busquets.

Viatja pel món de la fantasia gaudint d’una aventura entre personatges mentre busques la teva família. Activitat orientada a infants entre 6 i 17 anys. Vine i sabràs qui és la teva família.

Per aprendre a fer les tradicionals pomes “rellenes”; veurem i practicarem tots dels passos del procés, un plat de tardor per a preparar-se per l’hivern.

A les 12h a la plaça Sant Martí

Concurs relleno Porta’ns dues pomes en una cassoleta de ceràmica i el jurat avaluarà la presentació, el gust i la textura; hi haurà premis per a les dues millors pomes i un premi especial per als participants menors de 29 anys. Després hi haurà un tastet per a tots els assistents.

A les 18h al teatre de la Flor de la Palma

Espectacle infantil

DISSABTE 12 NOVEMBRE A les 9h a la CMC La Unió

XVII Passejada popular: les torres de defensa Recorregut per veure els elements defensius de les masies de Teià: torres, espitlleres, matacans, merlets, etc. amb les explicacions d’en Josep Ma Balada i en Jordi Balada. Preu: 3 euros.

A les 11h a la Biblioteca can Llaurador

Taller infantil: el gegantó pau

A les 17h al parc de can Godó

A les 19h al teatre de La Flor de la Palma

Concert de festa major L’Orquestra Selvatana ens oferirà el clàssic concert de Festa Major, interpreten des de sarsueles o música de pel·lícules fins a les cançons catalanes de sempre.

A les 23h al teatre de La Flor de la Palma

Ball de festa major Vénen de Cassà de la Selva i tenen quasi cent anys d’història; s’han ajuntat l’experiència amb molts joves músics. L’Orquestra Selvatana no decebrà

ningú. Preu entrada: 4 euros. A partir de la segona part l’entrada serà lliure i es podrà seguir el ball des de la pista de bàsquet.

DIUMENGE 13 NOVEMBRE A partir de les 8h

XXV Trobada de gegants 8h despertada de gegants. 9h arribada i plantada dels gegants a la plaça de la Cooperativa. 12h passejada pel passeig de la Riera fins al parc can Godó. 13h al parc can Godó, balls de gegants i presentació del gegantó PAU del GRAMC, 13.30h cloenda de la trobada i dels actes de celebració del 25è aniversari de la Colla. Les colles convidades Alella, Caldes d’Estrac, El Masnou, Badalona, El MasnouEscola Bergantí, Esplai Itaca, Moià, Pineda de Mar, Ribes de Freser, Tordera, Sant Vicenç de Montalt, Cornellà de Llobregat, Centelles, Taradell, Esplugues de Llobregat, Argentona i evidentment els de Teià.

A les 17h al pavelló poliesportiu El Cim

Festa popular Animació infantil amb el grup Pentina el Gat; a més dels tradicionals jocs, trencar l’olla, estirar la corda, curses de sacs i la xocolata desfeta per tancar la Festa.

A les 21h des del Torrent de Sant Berger

Fi de festa La Pirotècnia Igual ens ho ha preparat tot perquè aquest any puguem tornar a cridar tots junts: Ooooooh! Celebrem la fi de Festa Major amb un castell de focs artificials, pa amb vi i sucre i amb la projecció d’un recull de fotografies de tots els actes que hem viscut aquests darrers 15 dies. Posarem cadires a disposició de tots els assistents.


FESTES MAJORS

34

FESTA MAJOR DE SANT ANDREU DE LLAVANERES

Llavaneres viu aquest novembre una nova Festa Major carregada d’activitats Llavaneres celebra la Festa Major de tardor, per Sant Andreu, del 18 al 30 de novembre, amb propostes culturals i esportives. Una proposta més íntima que la de l’estiu, a l’entorn de la diada del patró de la vila, que se celebra el dia 30 de novembre, però que manté alguns dels actes més clàssics. Entre altres propostes, s’ha programat la nit de poesia i jazz, el concert de música clàssica i l’estrena teatral a càrrec de la companyia Inestable d’El Casal de Llavaneres. Pel que fa als esports, no hi faltaran la prova de resistència de ciclomotors, la marxa popular ni les ràpides d’escacs, entre d’altres. A més, s’hi inclou la trobada gegantera del Maresme, amb motiu de l’elecció del primer hereu gegant de la comarca, que es farà diumenge 20 de novembre.

DISSABTE 19 NOVEMBRE

DIVENDRES 25 NOVEMBRE

12.00h, a la Biblioteca Municipal

12.00h, a la plaça de la Vila

L’hora del conte

Lectura del manifest i encesa d’espelmes

La fada del mercat i el tresor de les taronges, amb el rondallaire Roger Coromines. Organitzat per: Biblioteca Municipal.

18.30h, a la Biblioteca Municipal

Cine Fòrum El perro mongol, de Byambasuren Davaa. Organitzat per: Fundació Rokpa i L’Intercanviador de Llavaneres.

DIUMENGE 20 NOVEMBRE 11.30h, Passeig Mare de Déu de Montserrat

Xxi Trobada de Gegants del Maresme Elecció del Primer Hereu del Maresme. Itineraris: 1. Passeig de la Mare de Déu de Montserrat, passeig de les Monges, carrer Catà, carrer Pau Casals, passeig d’en Llull, passeig de Jaume Brutau, plaça de la Vila, carrer Clòsens, carrer del Doctor, passeig de Joaquim Matas, carrer de Munt, plaça de la Vila, passeig de la Mare de Déu de Montserrat, pati de Ca l’Alfaro. 2. Passeig de la Mare de Déu de Montserrat, carrer Clòsens, carrer Cardenal Vives, carrer Sant Joan, carrer Pintors Masriera, camí del Castell, carrer de l’Avall, passeig de Joaquim Matas, carrer de Munt, plaça de la Vila, passeig de la Mare de Déu de Montserrat, pati de Ca l’Alfaro.

dins el marc de les Jornades per a la no-violència.

19.30h, a la sala d’exposicions de Can Caralt

Inauguració de l’exposició de Figures de pessebre 22.00h, El Casal de Llavaneres

Nit de Poesia & Jazz amb els rapsodes Enric Casasses i Blanca Llum Vidal, i la música de Coast to Coast Trio.

DISSABTE 26 NOVEMBRE 16.00h, a l’Institut de Llavaneres

Torneig de tennis de taula 17.30h, al Casal de la Gent Gran

Xocolatada i ball amb música en directe a càrrec de Jordi Bruch.

20.00h, Des del passeig Jaume Brutau

Correfoc amb Els Banyuts de Llavaneres. Itinerari: passeig de Jaume Brutau, passeig Mare de Déu de Montserrat, av. Catalunya - El Casal de Llavaneres.

22.00h, al Casal de Llavaneres

Terra baixa

22.00h, a l’auditori de Can Caralt

Concert de música clàssica

d’Àngel Guimerà, a càrrec de la Companyia Inestable. Dins la XV Mostra de Teatre Dani Tàpias.

amb Camerart - Orquestra del Maresme, amb direcció de Jordi Colomer.

DIUMENGE 27 NOVEMBRE

DIMECRES 30 NOVEMBRE

08.00h, des del pati d’El Casal de Llavaneres

XXV Marxa Popular de Llavaneres

09.00h, al Club de Golf Llavaneras

XVIII Torneig de Golf Sant Andreu

Sortida: a les 8h marxadors i a les 9h corredors; des del pati d’El Casal de Llavaneres.

Modalitat stableford.

10.00h, al Casal de la Gent Gran

Ludoteca infantil

Gran simultània d’escacs per a tothom, a partir de 9 anys, amb la participació del mestre Viktor Moskalenko.

De 10.00h, a 14.00h, al parc de Ca l’Alfaro

11.30h, a l’església parroquial

Celebració solemne de l’eucaristia presidida per Mn. Andreu Sala Català.

10.00h, al pavelló municipal

13.00h, a la sala de plens de l’Ajuntament

Arts marcials Exhibició de taekwondo i hapkido, amb la participació de la Selecció Catalana de Hapkido, campiona d’Espanya.

12.00h, al parc del passeig de la Mare de Déu de Montserrat

13a Promoció de Productes Típics de Llavaneres Degustació de pomes farcides, bolets, coca de Llavaneres, vi i cava. Hi col·labora: La Dona per la Dona, restauradors i pastissers de Llavaneres. En cas de pluja es traslladaria l’acte a la sala polivalent d’El Casal de Llavaneres.

18.00h, a la sala polivalent d’El Casal de Llavaneres

Terra baixa d’Àngel Guimerà, a càrrec de la Companyia Inestable. Dins la XV Mostra de Teatre Dani Tàpias.

DIMARTS 29 NOVEMBRE

Acte de felicitació dels Andreus i les Andrees amb lliurament d’obsequi a l’Andreu més jove i al més gran i l’Andrea més jove i a la més gran.

18.30h, al Casal de Llavaneres

Espectacle infantil Mag màgia, amb Enric Magoo.

19.30h, a la sala polivalent d’El Casal de Llavaneres

Xocolatada popular

DIUMENGE 4 DESEMBRE 09.00h, als terrenys de sota el pont de l’autopista

XX Tres hores de resistència de ciclomotors 17.30h, al Casal de Llavaneres

19.30h, i 20.00h, a l’auditori de Can Caralt

Audició d’alumnes

munneblanco serveis immobiliaris

Us desitgem una feliç Festa Major Avda. Verge Montserrat, 2 Sant Andreu de Llavaneres Tel. 93 792 63 07 www.munneblanco.com

Actuació del grup artístic Esperit de Joventut


35

AGENDA EL MARESME MES A MES

Aquesta agenda és una selecció d’actes que es fan als municipis de la comarca durant el mes de novembre. Qui vulgui pot fer arribar informació de les seves activitats i propostes del mes següent a info@tribunamaresme.com abans del dia 20 de cada mes en curs i seran publicades.

ALELLA ACTES, DIA A DIA

ARENYS DE MAR >> Música

L’ametller florit. Divendres 11 a les 20.30 h a la Biblioteca Ferrer i Guàrdia. Espectacle per a adults a càrrec de Tururuth. Un viatge d’ombres paraules i melodies. Novenes Jornades Francesc Ferrer i Guàrdia d’Innovació Educativa. Dimecres 16 a les 20 h a Can Lleonart. Conferència inaugural a càrrec de Dolors Reig, psicòloga social, professora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i editora del bloc El caparazón. Novenes Jornades Francesc Ferrer i Guàrdia d’Innovació Educativa. Dijous 17 a la Biblioteca Ferrer i Guàrdia. A les 19 h: Aprendre a aprendre amb recursos digitals, ponència a càrrec de Jordi Vivancos, pedagog i professor d’ensenyament secundari. Cap de l’Àrea de Tecnologies per a l’Aprenentatge i el Coneixement del Departament d’Ensenyament. A les 20 h: Ensenyar, aprendre i viure entre Alella i el Ciberespai, ponència a càrrec de Pere Marquès, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i director del Grup d’Investigació ‘Didàctica i Multimèdia’ (DIM-UAB). Introducció al món ibèric d’interior. Cerquem les Arrels. Dijous 17 a les 20 h a Can Lleonart. A càrrec d’Imma Mestres, arqueòloga responsable del jaciment del Camp de les Lloses. Aquesta tertúlia està vinculada a l’itinerari de dissabte 19. Club de lectura. Dijous 17 a les 21 h a la Biblioteca Ferrer i Guàrdia. Miquel Llor i l’obra Laura a la ciutat dels sants. Parades de recollida d’aliments per Cáritas d’Alella. Divendres 18 de 10 h a 13 h i de 17 h a 20 h davant de Can Jana, Caprabo, Sorli i Proxim. Novenes Jornades Francesc Ferrer i Guàrdia d’Innovació Educativa. Divendres 18 a la Biblioteca Ferrer i Guàrdia. A les 18.30 h: Taula d’experiències per part del professorat de l’Institut Alella. A les 19 h: Contextos d’aprenentatge que incorporen les Tecnologies de l’Aprenentatge i el Coneixement (TAC). Taula d’experiències, a càrrec de Ramon Grau, professor de secundària. A les 20 h: La ciberconvivència i l’ús responsable d’Internet, a càrrec de Ramon Miralles, Coordinador d’Auditoria i Seguretat de la Informació. Autoritat Catalana de Protecció de Dades. Parades de recollida d’aliments per Cáritas d’Alella. Dissabte 19 de 10 a 14h davant del Sorli i el Pròxim.

>> Teatre

A càrrec de la Cia. Flyhard Produccions. L’Aina té 30 anys i somia ser escriptora. Acaba de ser abandonada per la seva parella. La Laia i l’Òscar la volen animar perquè aprofiti l’oportunitat i faci realitat el somni que havia aparcat: escriure. Portaran al Marcos, l’home amb ulleres a sopar a casa l’Aina. Tanmateix, el poeta capaç d’enamorar amb uns versos, en Marcos, no es satisfà amb un sopar ple de converses banals. Preu: 10€.

Andrea Ceruti, violí, Piotr Jeczmyk, violí, Luca Ceruti, viola, Zsolt Tottzer, cello, Cristian Sandu, Contrabaix, Fina Pérez, clavicèmbal. Un concert de música barroca, amb una petita orquestra de cambra, que ens oferirà obres de Händel, Vivaldi, Teleman i Corelli. Preu: 4€ (gratuït menors 18 anys).

4es Jornades de Cooperació ‘Mirades al món’. Dissabte 26 a les 18 h a Can Lleonart. Tertúlia. Benvinguts a Somotillo! Una mirada de la Nicaragua rural a través de dones emprenedores. A càrrec de Maite Ortíz i Joan Saurí, becats amb una estada solidària. Comptarem amb la presència de dones del Proyecto Míriam de Nicaragua. Presentació dels projectes desenvolupats amb el suport de l’Ajuntament d’Alella. Diumenge 27 a les 11 h a la pl. de l’Ajuntament. 4es Jornades de Cooperació ‘Mirades al món’. Diumenge 27 a les 11.30 h a la pl. de l’Ajuntament. Xocolatada de comerç just, jocs, gegants i confecció del mural Aliments del món. Com tenir cura de la nostra salut bucal, de la infància a la vellesa. Dijous 1 de desembre a les 20 h a Can Lleonart. A càrrec de la Dra. Sonia Sancho Escobar, de Dentalella.

CINEMA Projecció dels curts finalistes i lliurament de premis de la 12a edició del Vídeo Jove. Dissabte 26 tot el dia a Can Lleonart.

CURSOS I TALLERS Novenes Jornades Francesc Ferrer i Guàrdia d’Innovació Educativa. Taller pràctic: Per què les tecnologies a les aules? Dissabte 12 a les 11 h a l’Escola Fabra. A càrrec de Paloma Valdivia Vizarreta, del grup de Didàctica i Multimèdia-Universitat Autònoma de Barcelona. Formadora de noves tecnologies. 4es Jornades de Cooperació ‘Mirades al món’. Taller: Què es cou quan algú mou diners mou? Alternatives al model alimentari. Dissabte 26 a les 10 h a Can Manyé. A càrrec de la ONGD Veterinaris Sense Fronteres.

Dia Internacional contra la Violència envers les Dones. Divendres 25 a les 12 h al local de l’Associació de Dones Montserrat Roig. Penjada de pancarta, llaç i lectura d’escrit. A les 18.30 h a la pl. de l’Ajuntament: Lectura del manifest per part de l’Associació de Dones Montserrat Roig d’Alella i l’Associació Dones Solidàries d’Alella. Encesa d’espelmes per part de totes les persones assistents i minut de silenci en record a les víctimes de la violència masclista. Actuació d’un fragment de l’espectacle NO: Companyia Vincles de Dansa. Coreografia: Víctor Rodrigo. Direcció teatral: Joan M. Segura. Actors: Matías Martínez, Pilar Merle i Irene Benavent.

La màgia de la levitació. Fins al 20 de novembre. Exposició de Víctor Grau Torre-Marin, Dr. en Ciències Físiques. Tallers familiars: dijous 6 i 13 a les 12 h. Horari de l’exposició: dimecres, dijous i divendres, de 17.30 h a 20.30 h. Dissabte i diumenge d’11 h a 14 h.

EXPOSICIONS

Cuida’t les dents. Fins al 16 de novembre a l’Escola La Sarreta. Iniciativa itinerant de la Diputació de Barcelona per promoure la salut bucodental entre els més petits.

INFANTIL Taller familiar a l’entorn de l’exposició La màgia de la levitació. Diumenge 13 a les 12 h a Can Manyé. Hora del conte. Els mags de la tardor i la castanyera. Dissabte 19 a les 17.30 h a la Biblioteca Ferrer i Guàrdia. A càrrec d’avis/ àvies de la residència Els Rosers. La rateta que… Dissabte 26 a les 12 h a Can Lleonart. A càrrec de Companyia B. Preu: 1€.

MÚSICA

ACTES, DIA A DIA

Concert de Música Barroca, amb Ensemble Euroquartet. Divendres 18 a les 21 h a Can Lleonart. Andrea Ceruti, violí, Piotr Jeczmyk, violí, Luca Ceruti, viola, Zsolt Tottzer, cello, Cristian Sandu, Contrabaix, Fina Pérez, clavicèmbal. Un concert de música barroca, amb una petita orquestra de cambra, que ens oferirà obres de Händel, Vivaldi, Teleman i Corelli. Preu: 4€ (gratuït menors 18 anys).

Presentació del llibre 500 raons per parlar en català. Divendres 11 a les 19. 30 h a la Sala Noble del C.C.Calisay. A càrrec del seu autor, David Pagès.

Orquestra de l’Empordà. Concert Desconcertant. Divendres 25 a les 21 h a Can Lleonart. 4€ (gratuït per menors 18 anys).

Conferència: De la transformació personal a la transformació col·lectiva. Dimarts 15 a les 18 h a l’Auditori J.M. Arnau del C.C.Calisay. A càrrec de Gemma Téllez, infermera i consultora.

SORTIDES I VISITES

Fira del col·leccionista. Diumenge 13 de 10 h a 14 h a la Riera, davant del C.C.Calisay. XXXIIè Cros dels Arenys. Diumenge 13 a les 10 h al Parc de Can Jalpí (Arenys de Munt).

Sadernes-Talaxia-Sadernes (Alta Garrotxa). Dissabte 12 a les 8 h a l’ Aparcament de Can Lleonart. Activitat de senderisme de 12 a 15 Km, dificultat baixa- mitjana i de 4 a 5 hores de durada. Sortirem en cotxes particulars. Cal portar esmorzar, dinar i beguda. No cal inscripció.

Conferència: Ser pares i mares avui dia. Un diàleg entre dones i homes. Divendres 18 a les 19.30 h a la Sala gran d’entitats del CC Calisay.

Itinerari. Paisatges de l’aigua. Dissabte 12 a les 10 h a Can Lleonart. A càrrec de Salvador Ribas, arquitecte. Al Maresme l’aigua és determinant en la configuració del territori. La petita “Unitat de Paisatge Alella” resulta paradigmàtica en aquest sentit, en ella descobrirem com l’aigua juga un paper decisiu en la configuració del paisatges rurals i urbans. Preu: 4€ (gratuït per als menors de 18 anys).

Conferència: Ferran de Pol, l’escriptura i la vida. Dimarts 22 a les 18 h a l’Auditori J.M. Arnau del C.C.Calisay. A càrrec de Josep Vicent Garcia, professor de la Universitat de València.

Visita a la remodelació de la col·lecció d’art romànic del MNAC. Dimecres 16 a les 9.30 h davant la plaça d’Antoni Pujadas. A càrrec d’un guia del museu amb la presentació de l’Àngels Fontdevila, restauradora del MNAC. Preu: 19€. Jubilats 13€. (autocar+entrada+visita guiada). Cal inscriure-s’hi amb antelació. Places limitades a 25 persones. El món iber a Osona. Cerquem les Arrels. Dissabte 19 a les 9 h a Can Lleonart. A càrrec Josep Font, arqueòleg, gestor de l’empresa Actium. Recorregut per l’antic territori dels ausetans. Visitarem el Camp de les Lloses de Tona, un jaciment arqueològic del segles II i I aC. A continuació ens desplaçarem a un dels poblats característics d’aquest període a la Plana de Vic.Aquest itinerari està vinculat a la tertúlia del dia 17 de novembre a Can Lleonart. Preu: 22 € (autocar + guia). Bosc de la Grevolosa (Osona). Dissabte 26 a les 8.30 h a l’aparcament de Can Lleonart. Activitat de senderisme de 12 a 15 Km, dificultat baixa- mitjana i de 4 a 5 hores de durada. Sortida en cotxes particulars. Cal portar esmorzar, dinar i beguda. No cal inscripció.

TEATRE Sortida al Teatre Lliure. Qui té por de Virginia Woolf? Dimecres 23 a les 19 h a la pl. dels Germans Lleonart. Autor: Edward Albee. Direcció: Daniel Veronese. Repartiment: Emma Vilarasau, Pere Arquillué, Mireia Aixalà i Ivan Benet. Preu: 18€ + 7€ de transport.

Un home amb ulleres de pasta Diumenge 13, 19 h al Teatre Principal.

Divendres 18 a les 21 h a Can Lleonart.

Presentació de les jornades 4es Jornades de Cooperació ‘Mirades al món’ i Tertúlia Qui decideix allò que mengem? Agroindústria versus sobirania alimentària. Dijous 24 a les 19.30 h a les Golfes de Can Lleonart. A càrrec d’Esther Vivas, membre del Centre d’Estudis sobre Moviments Socials de la Universitat Pompeu Fabra.

4es Jornades de Cooperació ‘Mirades al món’. Cinefòrum. Fam i model alimentari al segle XXI (Latituds. TV3 2010). Divendres 25 a les 20 h a la Biblioteca Ferrer i Guàrdia. Debat a càrrec de Roger Alonso, tècnic de cooperació de Creu Roja, impulsors de la campanya “Àfrica anem al gra.

Concert de música barroca amb Ensemble Euroquartet

XXI Trobada de Gegants del Maresme. Diumenge 20 a les 10 h a Sant Andreu de Llavaneres. Elecció del 1er Hereu Geganter.

Xerrada sobre sexualitat i afectivitat en l’adolescència. Dijous 24 a les 20 h a la Sala Noble del C.C.Calisay. Impartida per l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears. Xerrada: Com passar del victimisme al protagonisme. Divendres 25 a les 18 h a la Sala Noble del C.C.Calisay. En motiu del Dia Internacional Contra la Violència de Gènere. Presentació del llibre Mails a Belinda. Dissabte 26 a les 18 h a la Sala Polivalent del C.C.Calisay. Tertúlia de novel·la. Dilluns 28 a les 19 h a la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró. Trobada de clubs de lectura a la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró amb l’autor. Ramon Solsona. Conferència: Comprendre la indignació: causes i raons. Dimarts 29 a les 18 h a l’Auditori J.M. Arnau del C.C.Calisay.A càrrec de Jordi Collet, sociòleg de la Universitat Autònoma de Barcelona.

CURSOS I TALLERS Tallers de Coaching. Dimecres 16 a les 18 h a la Sala gran d’entitats del CC Calisay. A càrrec d’Eulàlia Casas. Tallers de Coaching. Dimecres 23 a les 18 h a la Sala gran d’entitats del CC Calisay. Taller de punta aplicada a xals. Dissabte 26 a les 11 h a la Sala gran d’entitats del CC Calisay. A càrrec de Núria Martínez del taller Randes.

EXPOSICIONS Cartells Modernistes. Fins al 27 de novembre al CC Calisay. Horari: Divendres de 18 h a

21 h.Dissabtes, diumenges i festius de 12 h a 14 h i de 18 h a 21 h. Hiperrealisme. Fins al 27 de novembre a la sala d’exposicions Lloveras. Mostra a càrrec d’Emilio Jiménez. Horari: Dissabtes i diumenges de 12 h a 14 h i de 18 h a 20 h.

INFANTIL Hora del conte: Taula Parada, de Lluís Ferran de Pol. Dijous 10 a les 18 h a la Sala d’actes de la Biblioteca. A càrrec dels Alumnes de 2n d’ESO de l’Escola Freta de Mataró. Hora del conte: The Selfish Crocodile. Dijous 17 a les 18 h a la Sala d’actes de la Biblioteca. A càrrec de la Vicky i la Frances. També ens cantaran la cançó “Row Row Row Your Boat”. Taller de Ioga per a famílies. Dissabtes 19 i 26 de 10.30 h a 12 h a la Sala Polivalent del C.C.Calisay. Un altre concepte d’entendre la pràctica del Ioga de manera lúdica per compartir mares, pares, fills i filles a través del joc.Cal portar mantes i/o pareos. Diada de l’Infant. Dissabte 19 de les 16.30 h a les 20.30 h al Pati i Sala Polivalent del C.C.Calisay.Activitats de caire lúdic i didàctic entorn al Dia Universal dels Drets de l’Infant. L’Hora del Conte. Dijous 24 a les 18 h a la Sala d’actes de la Biblioteca. A càrrec de Carme Vera. Teatre familiar: Maixa i l’ós. Diumenge 27 a les 18 h al Teatre Principal. A càrrec de la Cia. Paribori. Preu: 5€.

MUSICA I DANSA Ball a l’Ateneu. Dissabte 12 a les 22 h a l’Ateneu Arenyenc. Amb el grup Aria. Preu: Socis 6€, no socis 7€. Ball a l’Ateneu. Dissbte 19 a les 22 h a l’Ateneu Arenyenc. Amb el grup Nova Gamma. Preu: Socis 6€, no socis 7€. Mostra de Cant Coral. Diumenge 20 a les 19 h al Teatre Principal. A càrrec de la Societat Coral L’Esperança i corals invitades. Preu: 3€. Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Divendres 25 a les 19 h a l’Auditori J.M. Arnau del C.C.Calisay. Concert: “cantant autors” amb Raquel Xiberta a la veu i Lourdes Bartrolí al piano. Ball a l’Ateneu. Dissabte 26 a les 22 h a l’Ateneu Arenyenc. Amb el grup Que Tal Group. Preu: Socis 6€, no socis 7€. Recital de Dansa. Diumenge 27 a les 17 h al Casal de Joventut Seràfica. Col·laboració amb la Marató de TV3 d’enguany. Preu: 5€.

TEATRE Un home amb ulleres de pasta. Diumenge 13 a les 19 h al Teatre Principal. A càrrec de la Cia. Flyhard Produccions. Preu: 10€.


AGENDA

36 ARENYS MUNT

CABRERA

CALDES D’ESTRAC

ACTES DIA A DIA

ACTES DIA A DIA

ACTES, DIA A DIA

IV Concurs de Truites, organitzat per l’Associació de Botiguers i Comerciants d’Arenys de Munt. Diumenge 6 a les 11 h a la Pista Poliesportiva de l’escola Sant Martí.

Xerrada- tertúlia Com superar el maltractament. Una experiència real. Divendres 25 a les 19 h a la Biblioteca Ilturo.

Parada de productes de l’Índia. Diumenge 13 d’11 h a 14:30 h al Parc Joan Maragall. Venda d’espècies, bijuteria i roba importada de l’Índia. La recaptació va destinada a l’escola i orfenat construït a l’Índia. Informació: www.elsomriuredelsnens.org i al correu electrònic elsomriuredelsnens@h otmail.com.

Festa Country Popular, organitzada per Grup de Country Arenys de Munt i Alquímia. Diumenge 6 a les 11.30 h a la Pista Poliesportiva de l’escola Sant Martí. Jornades pràctiques d’elaboració de “relleno” d’Arenys de Munt. Dimarts 8 a les 21 h a Can Borrell. A càrrec del Sr. Josep Pascual. Festa Major d’Arenys de Munt. Del 10 al 13 de novembre. Vegeu pàgina 31. Fira Medieval. Divendres 11. 10:30 Cercavila inaugural. 12:00 Acció teatral “El Perfumer”. 13:00 Acció de circ, habilitats i humor. 13:30 Cercavila musical. 18:00 Cercavila d’obertura. 18:30 Acció teatral “Etilio”. 19:30 Funció de circ “Duel de faquirs”. 20:00 Cercavila musical. 21:00 Cercavila final amb Scroon. Fira Medieval. Dissabte 12. 11:00 Cercavila inaugural. 12:00 Acció teatral “Ramon dels boscos”. 13:00 Acció de circ “La Catapulta”. 13:30 Cercavila musical. 18:00 Cercavila d’obertura. 18:30 Acció teatral “El Perfumer”. 19:30 Funció de circ, magia i malabars. 20:00 Cercavila musical. 21:00 Cercavila final amb La Mort. Fira Medieval. Diumenge 13. 11:00 Cercavila inaugural. 12:00 Acció teatral “El Perfumer”. 13:00 Acció de circ, habilitats i humor. 13:30 Cercavila musical. 17:00 Cercavila d’obertura. 17:30 Acció teatral “Etilio”. 18:00 Funció de circ “Duel de faquirs”. 18:30 Cercavila musical. 19:15 Cercavila final amb Scroon. Lectura del manifest i debat sobre desigualtats de gènere a la nostra societat. Divendres 25 a les 17.30 h a Can Borrell. En motiu del Dia internacional contra la violència de gènere. Altres actes pendents de confirmar. 11è Simposi sobre la Descoberta Catalana d’Amèrica. Divendres 25 a les 19.30 h a la Sala Municipal. 11è Simposi sobre la Descoberta Catalana d’Amèrica. Dissabte 26 a partir de les 10 h i durant tot el dia a la Sala Municipal. Cursa BTT. Organitzada pel Club Ciclista Arenys de Munt. Diumenge 27 a les 10 h al parc de Can Jalpí.

CINEMA Espai Cinema: El Bola. Divendres 25 a les 18 h a Can Martinet- Centre de Joventut (Av. Pare Jaume Català, 42). + 13 anys.

CURSOS I TALLERS Taller per a dones Les microviolències de cada dia: com identificar-les. Dijous 24 de 18 h a 21 h a l’Espai Social. Taller per a famílies amb fills/es adolescents Com parlar de sexualitat i afectivitat amb els nostres fills i filles. Dimarts 29 a les 19 h a l’Espai Social. Iniciació al Patchwork. Tots els dimecres de 10 h a 12 h al Casal de la Gent Gran (Sant Joan, 1). Fins al gener. Informació i inscripcions: Senda Llorens Huc: 696 246 803.

EXPOSICIONS Mestres i pedagogues. Fins el 13 de novembre a la Biblioteca Ilturo. Repassa les biografies d’una dotzena de dones representatives de l’avenç de l’educació catalana al s. XX.

INFANTIL Hora del conte: La caixa de la tardor. Dijous 17 a les 18 h a la Biblioteca Ilturo. A càrrec de Sílvia Serra.

MÚSICA I DANSA Concert d’orgue: Pau Riuró, organista de Girona. Dissabte 12 a les 20.45 h a l’Esglèsia parroquial Sant Feliu. Tardes d’envelat: La continental. Diumenge 27 a les 18 h a l’Envelat Municipal. Concert d’orgue: Vicenç Prunés, organista de Granollers. Dissabte 3 de desembre a les 20.45 h a l’Esglèsia parroquial Sant Feliu.

SORTIDES I VISITES Grup de caminar. Diumenges a les 10 h sortida de la plaça de la Fàbrica. La muntanya de Burriac: d’Ilturo al castell medieval. Cada primer diumenge de mes a les 10.30 h al clos arqueològic Can Modolell. Cal inscripció. Grups concertats tots els dies. Reserves tanitdifusio@tanitdifusio.cat.

Fira “Tria i Remena”. Diumenge 27 a les 9 h a la Riera de l’Eixample. Ruta Catà. Organitzada pel Col·lectiu pel Museu Arxiu d’Arenys de Munt. Diumenge 27 a les 10 h, des de la part baixa del rial Pasqual (tocant a la carretera de Sant Celoni).

CINEMA El documental del mes: “El Perdó”. Dissabte 5, a les 22 h al Centre Moral. El documental del mes: “El Perdó”. Diumenge 6 a les 19.30 h al Centre Moral.

MÚSICA I DANSA

CABRILS ACTES, DIA A DIA Tertúlia: Com era abans Cabrils. Divendres 11 a les 17 h a la Biblioteca. Moderada per Joaquim Forcada. Inauguració de 120 anys de La Concòrdia. Divendres 18 a les 20 h al Museu-Arxiu. Exposició de fotografies. Inici de la Setmana Intercultural. Dilluns 21. Durant tota la setmana activitat.

Ball de l’Esplai Verge del Remei. Diumenge 6 a les 17.30 h a la Sala Municipal.

Tertúlia literària: La Germana petita, de R. Chandler. Divendres 25 a les 18 h a la Biblioteca. A càrrec de Joan Herrador.

Assaig de la Dansa d’Arenys de Munt. Diumenge 6 a les 19 h a la Sala Corrioles del Centre Moral.

EXPOSICIONS

INAFANTIL “Roleguita i Boquerón”. Espectacle infantil a càrrec de Rau-Rau Arenys de Munt. Diumenge 6 a les 17 h al Centre Moral. Roleguita i boquerón ens proposa un viatge arreu del món a través de les cançons fresques i divertides de sempre. Perquè petits i grans cantin i ballin sense parar.

TEATRE Obra de teatre contra la violència de gènere, a càrrec de Donaviva. Diumenge 27 a les 18 h a la Sala Municipal.

SORTIDES I VISITES Passejades a peu per Arenys de Munt: itinerari guiat per Tres Turons - Creu de Rupit - El Corral. Diumenge 6 a les 9 h, al Parc de Can Jalpí (Sortida des de La Central).

120 anys de La Concòrdia. Del 18 al 27 de novembre al Museu-Arxiu. La Novel·la romàntica. Fins al 27 de novembre a la Biblioteca.

INFANTIL Hora del conte. Divendres 11 i 25 a les 18 h a Biblioteca. Dia Internacional de la Infància. Divendres 18 a les 15 h al pati de l’Escola Mas Maria. Espectacle Hi havia una vegada una cançò. Tertúlia literària infantil El gomet vermell. Dimecres 30 a les 17 h a la Biblioteca. Per a nens i nens de 9 a 12 anys. A càrrec d’Elena Muntané.

EL MASNOU >> Diversos

Diumenge 27 de 10 h a 14 h a carrer de Pere Grau, entre Capitans Comellas i Pintor Villà.

Xerrada: Com han canviat els temps!!! Dimecres 16 a les 17 h a l’Equipament de Promoció Econòmica i Cultural.

Presentació de la nova placa embotellada de la sèrie de vaixells de la marina del 1800. Sorteigs de lots de cava i postres de pastisseria. Activitat complementària: visita guiada al Museu Municipal de Nàutica. Informació: Unitat de Promoció Econòmica.

Xerrada sobre violència de gènere. Dissabte 26 a les 18 h a l’Equipament de Promoció Econòmica i Cultural. A càrrec d’Alba Garcia Sánchez, experta en Violència de Gènere. Sessió informativa Construeix el teu projecte professional i coneix les oportunitats laborals al Maresme. Dimecres 30 a les 17 h a l’Equipament de Promoció Econòmica i Cultural. Inscripcions a ocupacio@caldetes. cat o al Servei Local d’Ocupació (937 910 588).

CURSOS I TALLERS Curs intensiu d’iniciació a Internet. Del 21 al 23 de novembre de 18:30 h a 20:30 h a la Biblioteca Can Milans. Places limitades. Taller familiar: “Fem una joguina amb Palau Oller”. Diumenge 4 de desembre a les 12 h a la Fundació Palau. Palau Oller, pare de Palau i Fabre, fou un personatge amb múltiples facetes creatives, entre les quals en destaca el disseny de joguines. Grans i petits observaran els dissenys de Palau Oller i faran un ninot de cartolina articulat, el qual vestiran amb vestits estampats i formes geomètriques.

EXPOSICIONS Antoni Llena. SOS: senyals de fum des d’un subsòl. Fins al 8 de gener de 2012 a la Fundació Palau. L’exposició Antoni Llena. SOS: Senyals de fum des d’un subsòl és una mostra de la darrera preocupació plàstica de l’artista: defensar per sobre de tot el llenguatge de la plàstica. L’exposició consta d’una seixantena de dibuixos i de peces tridimensionals així com d’un audiovisual, que exhibeix una lectura de la faceta teòrica i creadora de l’artista. L’exposició s’ha preparat amb estreta col·laboració amb el Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet.Horari: de dimarts a diumenge de 10.30 h a 14 h i de 16 h a 18 h. Dilluns no festius, tancat.

INFANTIL Hora del conte: Petita Momo. Divendres 18 a les 18 h a la Biblioteca Can Milans. A càrrec de Lídia Clua. Si un dia se’t presenta un home gris amb un barret gris i et demana el teu temps per estalviar-lo, no t’hi en refiïs! Necessitem que la Momo amb l’ajuda de la tortuga Casiopea recuperi el temps que els homes grisos han anat manllevant a poc a poc... Però ràpid! No hi ha temps per perdre! Audioconte i taller: Lali i l’aventura d’aniversari. Divendres 25 a les 18 h a la Biblioteca Can Milans. El dia del seu aniversari la Lali serà la protagonista d’una aventura mundial que la portarà a conèixer noves cultures. Amb els seus amics viatjarà des d’Europa fins a l’Índia, Àfrica i Austràlia, perseguint el pirata Rodamón. Hora del conte: Les S.I. (Super Iaies). Divendres 2 de desembre a les 18 h a la Biblioteca Can Milans. A càrrec de Mon Mas. Històries d’una àvia viatgera, carregada amb un parell de maletes. La teva àvia és fada? O potser poeta? Filadora? Pastissera? Escaladora? Equilibrista? Prepara’t per explorar i descobrir el món de les “S.I.” Super Iaies!

MÚSICA Escola De Sardanes. Tots els diumenges d’11:30 h a 13 h a l’esplanada de Can Muntanyà. Ball popular. Dissabte 19 a les 19 h a la Sala Cultural. Preu: 1’50 €.

MÚSICA I DANSA

TEATRE

Concert de Santa Cecília. Dissabte 19 a les 21 h a l’Església Parroquial. Corals La Concòrdia i Santa Helena.

El sopar dels idiotes. Dissabte 26 a les 22 h i diumenge 27 a les 19 h a la Sala Cultural. A càrrec de Strak Teatre.

XIII Trobada d’Intercanvi de Plaques de Cava

ACTES, DIA A DIA

CINEMA

Conferència i mostra gastronòmica: Parlem de bolets. Dissabte 12 a les 19 h a Gent del Masnou.

Projecció de cinc curts de temàtica social guanyadors de festivals de cinema. Dijous 1 de desembre a les 19 h a la Biblioteca Joan Coromines.

Petits Encants de Gent del Masnou. Diumenge 13 a les 10 hores al carrer Prat de la Riba, davant dels núm. 16-17-18 (Camí Ral). A benefici de l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Masnou (DISMA). Veredicte de la V Beca de Recerca Local. Dimecres 16 a les 19 h a la Sala de plens de l’Ajuntament. La dieta mediterrània al patrimoni immaterial de la UNESCO. Dimecres 16 a les 19.30 hores a Can Malet, segona planta. A càrrec de la professora i nutricionista Pilar Cervera. Tertúlia literària: Mort a la Fenice, de Donna Leon. Dimecres 23 a les 19 h a la Biblioteca Joan Coromines. Dirigit per M. Carme Roca. Procés participatiu: construïm un futur en la igualtat i sense violència. Dijous 24 a les 19.30 h a Can Malet, segona planta. Elaboració d’un decàlec de recomanacions per al foment de la igualtat i l’eliminació de la violència de gènere.

Projecció de cinc curts de temàtica solidària guanyadors de festivals de cinema. Divendres 2 de desembre a les 19 h a la Biblioteca Joan Coromines. Cinema La Calàndria. Dr. Agell, 7. Consulteu programació. Tel.93 555 43 01.

CURSOS I TALLERS Inici del curs d’empleat/ada d’oficina. Dilluns 14 a les 9 h a Aula de formació de l’Edifici Centre. Fins al 30 de març de 2012. Inici del curs de monitor/a d’esports. Dimecres 16 a les 9 h a Aula de formació de l’Edifici Centre. Fins al 15 de març de 2012. Inici del curs d’anglès per a atenció al públic. Dilluns 21 a les 9 h a Aula de formació de l’Edifici Centre. Fins al 28 de març de 2012. Tallers per emprendre: 2. Establir-se com a autònom. Dimarts 22 i dijous 24 de 16 h a 19 h a la Sala de Conferències o aula 3 (Edifici Centre).

El Gran Recapte d’Aliments per a Catalunya. Divendres 25 a les 14.30 h a Supermercat Lidl del Masnou. També hi col·laboren els supermercats Sorli i Caprabo d’Alella entre d’altres entitats. Fins al 26 de novembre a les 21 h.

Tallers per emprendre: 3. Màrqueting: punt de partida. Dimarts 29 i dijous 1 de desembre de 16 h a 19 h a la Sala de Conferències o aula 3 (Edifici Centre).

Dia Internacional en contra de la Violència vers les Dones. Divendres 25 a les 19 h a Jardins de Can Malet. Acte institucional: lectura del manifest, encesa d’espelmes i representació de fragment de Yerma, de Federico García Lorca, a càrrec de la companyia Enreda Teatro.

Contes en llengua d’origen. Dimecres 16 a les 18 h a la Biblioteca Joan Coromines. Conte en afganès, El llop i la guineu, a càrrec de Nadia Ghulam.

Jornada: gènere, mitjans de comunicació i pau. Dissabte 26 de 10 h a 14 h a la Biblioteca Joan Coromines. Programa Contra la Violència de Gènere. Inscripcions a: Educació sense Fronteres, Biblioteca Joan Coromines o Regidoria d’Igualtat. Es lliurarà certificat d’assistència.

INFANTIL

Contes en llengua d’origen. Divendres 2 de desembre a les 18 h a la Biblioteca Joan Coromines. Conte de Nadal en alemany a càrrec de Leslie Pericot Mohr. Projecció de curts guanyadors de festivals de cinema. Dissabte 3 de desembre a les 12 h a la Biblioteca Joan Coromines. Per a infants de 3 a 10 anys.

MÚSICA

Conferència: Custodia compartida, la mediació familiar en la resolució de conflictes. Dissabte 26 a les 18 h a Can Malet, segona planta. A càrrec de les advocades Concepció Sánchez i Olea i Gabriela González-Cremona.

Concert de gospel amb el grup Sedeta Gospel Singer. Dissabte 26 a les 21.30 h a la parròquia Nostra Senyora del Pilar. A benefici d’ESQUIMA.

Lectura de poemes Dones per dones. Dissabte 26 de 19 h a 21 h a Can Malet, segona planta. Recital de cantautores i exposició de pintures fetes per dones.

Cicle Patrimoni UNESCO al Nostre País: Gaudí, cripta i Colònia Güell. Dissabte 12 a les 11 hores. Sortida a Santa Coloma de Cervelló. Inscripcions: masunesco@masunesco.org.

XIII Trobada d’Intercanvi de Plaques de Cava. Diumenge 27 de 10 h a 14 h a carrer de Pere Grau, entre Capitans Comellas i Pintor Villà. Presentació de la nova placa embotellada de la sèrie de vaixells de la marina del 1800. Sorteigs de lots de cava i postres de pastisseria. Activitat complementària: visita guiada al Museu Municipal de Nàutica. Informació: Unitat de Promoció Econòmica. Diumenge amb lletres. Diumenge 27 a les 19 h a Gent del Masnou. Betllada artística, literària, teatral, musical... Inauguració Construcció d’una escola a Hombori. Dimecres 30 a les 18 h a Edifici Centre, primera planta. Exposició de fotografies.

SORTIDES I VISITES

Visita al centre geogràfic de Catalunya. Dissabte 12 tot el dia. Sortida tematicocultural amb cotxes propis. Visita a Cardona. Informació al local social de Gent del Masnou. Sortida per anar a buscar bolets: Parlem de bolets. Diumenge 13 a les 8 h a la pl. Marcel·lina Monteys. Cal portar dinar (esmorzar a càrrec de l’organització). Es pot venir directament al Pla de l’Arròs a les 9 h per esmorzar. Visita gratuïta al Museu Cusí de Farmàcia. Dissabte 19 de 10 a 14 hores a laboratoris Alcon (Camil Fabra, 58).Entrada situada a la part de muntanya. Cal fer reserva prèvia a jordi.dolz@alconlabs.com. Places limitades.


37

AGENDA MATARÓ ACTES, DIA A DIA Concurs Exposició de Canaricultura ‘Ciutat de Mataró’. Del 10 al 13 de novembre al local social de la Unió de Canaricultors al Polígon Industrial Les Hortes del Camí Ral de Mataró (Masia de Can Trissac, c/Repuntadora s/n). Entrada lliure.

VII Festa Gegantera de Tardor. Dissabte 26 a les 17.30 h des del Col·legi Cor de Maria.

El punt de lectura: entre l’art i la publicitat. Fins 27 de novembre, Biblioteca Pompeu Fabra.

Trobada de Clubs de lectura. Dilluns 28 a les 19 h a la Biblioteca Pública Pompeu Fabra.Trobada amb l’autor Ramon Solsona entorn al llibre L’home de la maleta, darrera publicació de l’autor editada per l’editorial Proa.

Art i guerra. Títol de l’eix temàtic de les exposicions de la temporada 2010-2011 a Ca l’Arenas Centre d’Art del Museu de Mataró. Primera planta: Destrucció, espoli i salvaguarda del patrimoni durant la Guerra Civil; l’exemple de Mataró. La salvaguarda del patrimoni artístic durant la Guerra Civil en els àmbits nacional, català i, sobretot, local. Comissariada per Assumpta Montellà. Planta baixa: Los desastres de la guerra. Els gravats de Goya del Museu de Mataró. Mostra dels gravats de Goya de l’edició de 1937.

Cicle de conferències: Els dijous al MEM. A les 18.30 h a la Sala d’actes de Caixa Laietana. Dijous 10: La nova dreta populista: retorn del feixisme o moviment anti-globalització. A càrrec de Xavier Casals. Dijous 17: La Pedagogia Sistèmica: una nova forma d’educar. A càrrec de Mercè Traveset. Dijous 24: Ressentiment de perifèria. Racista..., jo? A càrrec de Luis N. Narbona.

Presentació i col·loqui: Mataró sense fils: Guifi.net. Dimarts 29 a les 12 h a Tres Roques.

Presentació del llibre La última raya, de Jorge Javier Urbano. Dijous 10 a les 19 h a la llibreria Robafaves.

CINEMA

XXX Congrés de l’Associació de Joves Escriptors en Llengua Catalana. Dissabte 12 a les 10 h a la Biblioteca Pública Pompeu Fabra. Xerrada-debat: El procés creatiu, el com i el per què. Escriptors: Lola Casas, Albert Calls i Toni Cabré. A les 19 h: Recital AJELC amb acompanyament musical de Patricia García. Presentació del llibre Independència o mort... de la llengua, de Jordi Solé. Dijous 17 a les 19 h a la llibreria Robafaves. Homenatge a Joan Maragall. Si el món ja és tan formós... Dijous 17 a les 19.30 h a Ca l’Arenas. A càrrec de Roser Trilla. XVII cicle Llegir la Literatura: Periodisme i literatura. Dijous 17 i 24 a les 20 h a la Casa Coll i Regàs. Dijous 17: Despert entre adormits: l’obra periodística de Joan Maragall. A càrrec de Patrícia Gabancho. Dijous 24: Gaziel, periodista: entre el compromís cívic i el deure moral. A càrrec de Manuel Llanas. Organitza: Òmnium Cultural.

Llegeix amb nosaltres!: 14 anys compartint lectures! Dimecres 30 a les 10 h i a les 19 h a la Biblioteca Pompeu Fabra. 2n Sopar #pipiuNet. Dijous 1 de desembre 19:30 h a Mataró In (C. Balmes, 37). Sessió de networking multidisciplinar oberta a tothom.

Beginners. Dijous 10 a les 21 h al Teatre Monumental. A les 20.30 h ‘Parlem de la pellícula’, presentació a càrrec de Manu Yañez crític de la revista Fotogramas. Documental: 165, Regent Street. Dimarts 15 a les 21 h al Teatre Monumental. Amb motiu del 15è aniversari dels Capgrossos de Mataró, Clack Produccions estrena un documental dirigit per Òscar Fernández sobre la història de la colla castellera. Entrada gratuïta amb invitació a recollir a les oficines de l’IMAC i al cafè cultural El Públic. Gianni y sus mujeres. Dijous 17 a les 21 h al Teatre Monumental. A les 20.30 h ‘Parlem de la pel·lícula’, presentació a càrrec de Manu Yañez crític de la revista Fotogramas. Son and Moon: Diario de un astronauta Dijous 24 a les 21 h al Teatre Monumental. A les 20.30 h ‘Parlem de la pel·lícula’, presentació a càrrec de Manu Yañez, crític de la revista Fotogramas. En acabar la projecció, col·loqui amb el director Manuel Huerga.

Inauguració Hivernacle. Anna Garcia. Divendres 18 a les 19.30 h al Col·legi d’Aparelladors.

Cinema al Foment Mataroní. Consulteu la programació a www.matarofoment.org. Preu: 5 € (3,5€ sessió de l’espectador).

5è Mercat d’intercanvi de punts de llibre. Dissabte 19 a les 11 h a la Biblioteca Pública Pompeu Fabra.

EXPOSICIONS

1r cicle de conferències d’escriptores i escriptors mataronins. Dissabte 19 a les 12 h a Tres Roques. El dissabte fem vermut amb... Joan Carles González Pujalte. XXVIII Sessió d’Estudis Mataronins. Dissabte 19 a les 17 h al Museu Arxiu de Santa Maria. 150è aniversari de la fundació del Col·legi Cor de Maria. Dissabte 19 a les 18 h al Teatre Monumental. Presentació de la col·lecció Correspondència. Dilluns 21 a les 20 h a Òmnium Cultural. De Joan Fuster amb Rafael Tasis, Joan Triadú, Antoni Comas, Albert Manent i Joaquim Molas. Llegeix amb nosaltres!: 14 anys compartint lectures! Dimecres 23 a les 10 h i a les 19 h a la Biblioteca Pompeu Fabra. 4t Cicle de tertúlies de lectura fàcil: nivell elemental - basic 3. Qui és el culpable?, de Jaume Fuster. Presentació del llibre Súper-vivències quotidianes, de Maria Escalas. Dimecres 23 a les 19 h a la Llibreria Robafaves. Festival multipolar: Contes per a adults. Dijous 24 a les 20.30 h a la Biblioteca Pública Pompeu Fabra. La força de voluntat i altres contes, de Quim Monzó. A càrrec de L’Espina de la Sardina. Cicle Nous narradors contemporanis. Divendres 25 a les 19 h a la llibreria Robafaves. Diàleg amb Francesc Serés i Monika Zgustova. Cicle a cura de Jordi Carrión i Manuel Guerrero.

CAPS.A.11 a la presó. De l’11 al 13 de novembre. Presentació de la publicació CAPS. A.11 a la presó editada per J.M. Calleja, Jordi Cuyàs i Jaume Simon, amb la intervenció dels artistes: Verònica Aguilera, J.M.Calleja, Jordi Cuyàs, Pep Dardanyà, Domènec, Santi Erill, Andrés Galeano, Neil Harbisson & Moon Ribas, Jaume Simon i Juan Urrios. Horari: dv de 20 h a 22 h, ds de 19 h a 22 h i dg de 19 a 21 h. Joguines amb història. Del 15 de novembre al 29 de gener de 2012 a l’Ateneu Caixa Laietana. De Antonio, pintures. Del 17 de novembre al 8 de gener de 2012 a l’Ateneu Caixa Laietana Inauguració Universos. Isabel Sabé. Del 17 de novembre al 15 de desembre a la Sala-taller de La Presó. Hivernacle. Anna Garcia. Del 18 de novembre al 18 de desembre al Col·legi d’Aparelladors. Color y materia. Silvana Losi. Del 19 de novembre al 18 de desembre al Casal l’Aliança. 27a Mostra de bolets del Maresme. Fins al 13 novembre a Can Serra. Museu de Mataró. Rosa Casarramona. Fins als 13 de novembre a Casal l’Aliança. Pujolades. Salvador Pujol. Fins al 15 de novembre a Gal-Art. Gravadors i incisiori. Fins al 8 de gener de 2012 a la Sala d’Exposicions de Can Palauet. Exposició d’alumnes del Taller de gravat de l’IMAC i gravadors italians en un intercanvi amb les ciutats de Latina i de Cori.

Col·lecció Bassat 1970-1979. Art contemporani de Catalunya. Fins al 15 de gener de 2012 a la nau Gaudí.Centrada en una dècada de grans canvis polítics al nostre país, durant la qual es consolidaren molts dels artistes més rellevants de l’art català de la segona meitat del segle XX. Mataró fa recerca sobre el canvi climàtic. A la Biblioteca Pública Pompeu Fabra. Exposició sobre el canvi climàtic i el seguiment de les dades que generen l’estació metereològica i el mesurador del CO2 atmosfèric, instal·lats a Mataró, dins el Projecte Europeu Carboschools+.

INFANTIL Els dijous a la biblio: Historietes de la veu! de Manjusha Pawagi. Dijous 10, 17.30 h a la Biblioteca Caixa Laietana. A partir de 2 anys. L’hora del conte especial: 14è aniversari de la biblioteca. Dimarts 15 a les 18 h a la Biblioteca Pública Pompeu Fabra. Sobre rodes?, amb Pepa Lavilla. Convida als nens a fer un viatge sobre rodes: un viatge sense fum i amb tota seguretat! Llegim!: 14 anys compartint lectures! Dimecres 16 a les 17 h a la Biblioteca Pompeu Fabra. Tertúlia literària per a nois i noies a partir d’11 anys. A carrec de Lola Casas. L’hora del conte: Ja ve la núvia! Dimecres 16 a les 18 h a la llibreria Robafaves. Els dijous a la biblio: La nena que odiava els llibres, de Manjusha Pawagi. Dijous 17 a les 17.30 h a la Biblioteca Caixa Laietana. Infants a partir de 2 anys. Contacontes. Susagna Grabulosa. Dissabte 19 a les 18.30 h a Cafè Cultural El Dau. Taller familiar: Col·lecció Bassat 1970-1979. Art contemporani de Catalunya. Diumenge 20 a les 11.30 h al Museu d’Art Contemporani de Mataró. Ballem en família. Diumenge 20 a les 13 h a Can Gassol. Mostra davant del públic amb Trànsit Dansa. Entrada lliure sense invitació. Màgia: Per art de música. Diumenge 20 a les 18 h al Teatre Monumental. L’hora del conte especial: 14è aniversari de la biblioteca. Dimarts 22 a les 18 h a la Biblioteca Pública Pompeu Fabra. L’Alba busca la llum, amb Fengari Titelles. A partir de 3 anys. L’hora del conte: Adiós manoplas. Dimecres 23 a les 18 h a la llibreria Robafaves. Els dijous a la biblio: Té nassos!, de Paco Liván. Dijous 24 a les 17.30 h a la Biblioteca Caixa Laietana. Infants a partir de 2 anys. L’hora del conte especial: 14è aniversari de la biblioteca. Dimarts 29 a les 18 h a la Biblioteca Pública Pompeu Fabra. L’Estrella de Laura, conte de Klaus Baumgart. A càrrec de Mercè García. L’hora del conte: El secret de les girafes. Dimecres 30 a les 18 h a la llibreria Robafaves.

Club del gomet blau. Tots els dimecres a les 18 h a la Biblioteca Pública Pompeu Fabra. Llibres per a nois i noies de 5 i 6 anys.

a les 18 h a la Basílica de Santa Maria. Viatge a l’espai i el so del Barroc. Amb el Conjunt barroc del Cafè.

Club del gomet vermell. Tots el dijous a les 18 h a la Biblioteca Pompeu Fabra. Llibres per a nois i noies de 7 a 10 anys.

La Pegatina + Microguagua. Dissabte 19 a les 22.30 h. a la Sala Gran del Clap. Cap de setmana especial al Clap, La Pegatina oferirà dos concerts en dos dies seguits. Primer actuaran Microguagua.

El conte de la rotllana. Tots els divendres a partir de les 17.30 h a la Biblioteca Caixa Laietana. Especial Contes clàssics. Mans que dibuixen, mans que parlen. Tots els dissabtes a les 18 h a Ca l’Arenas. A partir de 5 anys.

MÚSICA I DANSA 2n cicle d’autor. Pepet i Marieta. Dijous 10 a les 21.30 h a El Dau. 3a edició de Músics de casa. Divendres 11 a les 20:30 h al Foment Mataroní. Amb la mezzosoprano Rosa Maria Campasol, veu en el duet amb Alfons Miró al piano. El Coral Juvenil Rodamón; el Dúo 71; Tuparik Xaobs; Xavier Dotras i Juan Carlos Narzekian; Darlas Qwart i Jordi Esquerra; i per últim, els Dealan. Entrada gratuïta. Aportació voluntaria per Càritas. Organitza Càritas Mataró. XXIX Setmana de Música Antiga. Ferida d’amor, de Bellerofonte Castaldi. Divendres 11 a les 21 h a la Basílica de Santa Maria. Amb Evangelina Mascardi i Monica Pustilnik Els Pets. Divendres 11 a les 23 h a la Sala Gran del Clap. Concert englobat dins de la seva gira de celebració dels 25 anys com a grup.25 anys en 25 cançons. 2n cicle d’autor. The New Raemon. Divendres 11 a les 23.15 h a la Sala Privat. VI Cicle de concerts de cambra. Marc Heredia, piano. Dissabte 12 a les 20.30 h al Foment Mataroní. La muntanya al teu voltant. Dissabte 12 a les 21 h al Teatre Monumental. Espectacle en què la dansa tradicional catalana i la dansa contemporània es fusionen amb dotze ballarins de la companyia Gelabert Azzopardi i dotze membres de colles sardanistes de Catalunya. A les 19 h “Cafè amb” Cesc Gelabert i Quim Rutllans, presentat per Tere Almar. Duo Kie + Yaina + Syncopera. Dissabte 12 a les 22 h a la Sala Gran del Clap. El bo i millor del hip hop en un sol concert.

La Pegatina + Malakatón. Diumenge 20 a les 20.30 h. a la Sala Gran del Clap. Segon concert seguit de La Pegatina, en aquest cap de setmana especial. Primer actuaran els Malakatón. 2n cicle d’autor. Quim Vila. Diumenge 20 a les 20.30 h a El Dau. 2n cicle d’autor. Nico Roig. Dijous 24 a les 21.30 h a El Dau. Banc de Proves: Charquito Mandarina+ Airam. Dijous 24 a les 22 h a la Sala Petita del Clap. Dues propostes diferents: rumba fusió i pop rock. Cicle de concerts simfònics. La Quarta de Mahler. Divendres 25 a les 21.30 h al Foment Mataroní. Amb Conjunt XXI! Somiatruites. Divendres 25 a les 22 h al Teatre Monumental. Albert Pla i Pascal Comelade. 2n cicle d’autor. Txell Sust. Divendres 25 a les 23.15 h a la Sala Privat. El Loco Educado + Angels of Mercy. Dissabte 26 a les 23 h. al Clap. Dues propostes locals que segueixen l’estela del rock clàssic. 2n cicle d’autor. Inspira. Diumenge 27 a les 20.30 h a El Dau.

SORTIDES I VISITES Ruta per la història de Mataró. Diumenge 13 a les 11 h des de l’Ajuntament. Mataró: de la indústria tèxtil al TecnoCampus. Dissabte 19 a les 11 h des de la plaça de Miquel Biada. Entrada lliure Seu Fundació Caixa Laietana. Diumenge 27 de 10 h a 12 h a la Casa Coll i Regàs. El Modernisme a Mataró. Diumenge 27 a les 11 h des de l’Ajuntament. Visita guiada a Can Serra. Museu de Mataró. Cada dimecres a les 19 h.

Les Sueques + Damià Olivella. Disssabte 12 a les 22.30 h a l’espai cultural El Públic (c/Can Xammar).

Una volta pel món del gènere de punt. Cada dijous de 15 h a 19 h a la Fundació Jaume Vilaseca (Passatge de Baldomer Vila, 9).

Homenatge a la gent gran. Sardanes. Diumenge 13 a les 12 al Casal l’Aliança.

Visita guiada a la vil·la romana de Torre Llauder. Cada dissabte a les 12 h al Clos arquològic de Torre Llauder.

Discconcert: Estrip. Diumenge 13 a les 17.30 h. a la Sala Gran del Clap. Els arenyencs ompliran la sala amb el seu directe energètic.

TEATRE

2n cicle d’autor. Litoral. Diumenge 13 a les 20.30 h a El Dau.

Teatre còmic. Dissabte 12 a les 22 h a El Dau. Cia. Endavant Teatre.

Enhea + Marc Hernández. Dijous 17 a les 21 h a l’espai cultural El Públic (c/Can Xammar). Recital en dues parts per conèixer dos dels nous referents del cantautor pop de la comarca. Bo d’ajut: 3€

Cicle de petit format. Ara estem d’acord, estem d’acord. Divendres 18 a les 21 h a Can Gassol. Associació artística Indi Gest.

2n cicle d’autor. Lidia Guevara. Dijous 17 a les 21.30 h a Cafè Cultural El Dau.

VII Mostra de teatre amateur. Entre dones. Diumenge 20 a les 18.30 h al Foment Mataroní. A càrrec del Grup de teatre Tona’78 Talia.

Grup del Mes de les Cases de la Música: Banda Municipal del Polo Norte. Divendres 18 a les 23 h. al Clap. Improvisats portaveus del pop dur que es fa a Barcelona, energia i sentit d’humor àcid i també irònic. 2n cicle d’autor. Jorge Drexler. Divendres 18 a les 23.15 h a la Sala Privat. XXIX Setmana de Música Antiga. Dissabte 19

Monòleg: Match d’improvisació. Dissabte 19 a les 22 h a El Dau.

Ens ha caigut la sogra. Dissabte 26 a les 18 h al Foment Mataroní. Dues dones que ballen. Dissabte 26 a les 21 h al Teatre Monumental. A les 19 h, “Cafè amb” Josep Maria Benet i Jornet. Monòleg: Loulogio. Dissabte 26 a les 22 h a El Dau.

CONCURS TROBA LA ‘T’ Troba la T de TRIBUNA amagada en un dels anuncis del nostre periòdic, indica’ns el nom de l’anunciant i les teves dades de contacte. Cada mes sortegem entrades de cinema dobles pels 8 Cinemes Arenys (una per a tu i una altra per a un acompanyant). POTS CONTACTAR AMB NOSALTRES: Per correu electrònic: promocio@tribunamaresme.com en un termini màxim d’una setmana després de la publicació, indicant

el nom de l’anunciant on es troba la T i les teves dades personals, nom complet i DNI. El vuitè dia després de la data de publicació es farà el sorteig. Els guanyadors rebran un correu electrònic de TRIBUNA Maresme indicant que han estat beneficiats amb el premi. Un cop confirmada l’acceptació del premi, contestant al correu electrònic amb un termini màxim de tres dies després d’haver rebut la notificació, podran identificar-se amb el seu DNI a les taquilles dels Cinemes Arenys i rebran

les entrades. Les entrades són vàlides de dilluns a divendres, excepte festius i vigílies. Quan passin 30 dies de la confirmació del premi, les entrades caduquen. Els guanyadors de l’edició d’agost van ser: MARIA TERESA CODINA AMORÓS, JESSICA GONZALEZ COLOMER, MARC ANDRÉS CASANOVAS i GASPAR NIERGA VERGES.

En virtut d’ allò establert a la Llei 15/1999 i la LSSICE 34/2002, l’informem que les seves dades formen part d’un fitxer automatitzat titularitat de GRAMA PRESS SL. Vostè pot exercir els seus drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició a la següent adreça: CAMÍ RAL 495, 3º · 08302 MATARÓ (Barcelona).


38

AGENDA PREMIÀ DE DALT

ACTES, DIA A DIA Fira d’ocasió. Diumenge 13 de 9 h a 14 h al pati de la SC Sant Jaume. Jornada de tennis platja. Diumenge 13 tot el dia a les instal·lacions de volei platja de Premià de Dalt. Oberta a tothom. Inclou dinar barbacoa (preu 10€). Inscripcions i informació: www.beachsportscatalunya.com Inauguració de l’exposició d’Antoni Bachs (esmalts) i Andreu Romera (pintura i escultura). Divendres 18 a les 19.30 h al Museu de Premià de Dalt.

Les fotografies dels racons secrets que hi havia sota la fàbrica.... Pou, mina i hipogeus; lloc de possible falsificació de monedes. Fotografies exposades al BarRestaurant “El Sindicat” (Ctra. Premià de Dalt, 141).Organitza: Arxiu Pujol-Villà-Puig, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura i Museu, Actium i La Pinassa. Poemes il·lustrats. Exposició permanent a l’Auditori de Can Figueres.

MÚSICA I DANSA

Converses de tardor. Divendres 18 a les 20 h a la Sala de l’Orfeó de Sant Jaume.

Concert de tardor. Diumenge 13 a les 17.30 h a la Sala de l’Orfeó de Sant Jaume. A càrrec de la Coral Amistat.

Lectura manifest contra la violència de gènere. Divendes 25 a les 20 h a la pl. de la Fàbrica. Grup de lectura. Divendres 25 a les 21 h a la Sala de l’Orfeó de Sant Jaume.

Catalunya Coral. Dissabte 19 a les 18 h a la Sala de Plens de l’Ajuntament. Concert amb 2 corals convidades.

XXXV Premis literaris Marià Manent. Dissabte 26 a les 19.30 h a la Sala de l’Orfeó de Sant Jaume. Atorgament dels premis.

EXPOSICIONS Exposició de pintures de Josep Duran i fotografies d’Anna Murillo. Fins al 15 de novembre a la Biblioteca Jaume Perich. Exposició Els infants no saben de fronteres, per Asha Kiran: Hogar para niños. Del 16 al 30 de novembre a la Biblioteca Jaume Perich. Bachs (esmalts) i Andreu Romera (pintura i escultura). Del 18 de novembre al 29 de gener de 2012 al Museu de Premià de Dalt.

Ballada de la Roda d’Esbarts. Diumenge 20 a les 12 h al Pavelló Poliesportiu.

SORTIDES I VISITES Sortida Grup de Muntanya. Dissabte 12 a les 8 h al pati SC Sant Jaume. Els boscos del Parc de la Serralada Litoral. Diumenge 27 a les 8.30 h al Centre de Documentació del Parc de la Serralada Litoral (Museu Arxiu de Vilassar de Dalt). Sortida naturalista amb xerrada introductòria sobre els diferents boscos que hi ha en aquest espai natural protegit.A continuació anirem al Punt d’Informació de Can Lleonart (Alella) per començar la ruta naturalista del torrent del Fonoll.

PREMIÀ DE MAR

SANT VICENÇ DE MONTALT ACTES DIA A DIA

ACTES DIA A DIA

Jornades Gastronòmiques del Bolet del Maresme 2011. Fins al 30 de novembre als restaurants La Caleta, L’Ibèric i Montaltmar.

La criança feliç, per Rosa Jové. Dissabte 12 a les 12 h a la Biblioteca Municipal.

Grans lectors. Dimarts 8, 15, 22 i 29 a les 20 h al Casal de la Gent Gran. Activitat conduïda per Sílvia Sánchez. Runners MontalTrek. Dissabte 12 a les 9 h al Centre Cívic de S. Vicenç Montalt. L’Associació Montaltrek ha creat una nova secció per tots els amants del jogging i de les curses de carrera i de muntanya. Cada dissabte es farà un entrenament conjunt i depenen del nivell es faran diferents grups. Informació: runners. montaltrek@gmail.com Cicle de xerrades: Obesitat, un nou repte. Dijous 17 a les 19 h al Centre Cívic El Gorg. A càrrec de Susanna Nonell, terapeuta en Medicina tradicional xinesa. Taula Rodona: Obesitat, un nou repte. Dijous 24 a les 19 h al Centre Cívic El Gorg. Amb Sofia Arriarán, Gabriel Padilla, Clara Aurora Rodríguez i Susanna Nonell. Sant Vicenç diu NO a la violència masclista. Divendres 25 a les 13 h a la plaça de l’Ajuntament. Lectura del Manifest 2011. Sessió informativa: Construeix el teu projecte professional i coneix les oportunitats laborals al Maresme. Dilluns 28 de 9.30 h a 12.30 h al Centre Cívic El Gorg. Cal inscripció prèvia mitjançant un correu a promocioeconomica@svmontalt.cat o una trucada al 93 791 47 18.

CURSOS I TALLERS ACTES, DIA A DIA

novembre, a la Sala Premiart.

Lliga fotogràfica. Dijous 10 a les 20 h al Centre Cívic. Tema: Ferrocarril. Tècnica: B/N. Interessats consultar les bases al blog d’Argent www.grupargent.blogspot.com.

Artistes catalanes del dibuix i la pintura. Fins al 17 de novembre al Centre Cívic. Té com a objectiu difondre els noms d’algunes de les dones, miniaturistes, pintores, dibuixants i il·lustradores que amb la seva obra han contribuït a configurar el patrimoni artístic de Catalunya des de l’Edat Mitjana fins el segle XX.

4a Festa del Bolet. Dissabte 12 de 10 h a 20 h a la Pl. de l’Ajuntament. Mostra de bolets de 12 h a 13 h. Concurs de dibuix de bolets per a nens i nenes (fins a 12 anys). Tallers de cistelleria i dibuix. Tastet de bolets. Parades de bolets i artesania. Tabalers de Premià. Lectures en veu alta Dimarts 15, 22 i 29 a les 18.30 h a la Biblioteca Martí Rosselló i Lloveras. Es llegirà ¿Que es una vida realizada? de Luc Ferry, dirigit per Mar de Dones. Xerrada d’autoajuda: Fills adolescents. Dimecres 16 a les 19 h a la Biblioteca Martí Rosselló i Lloveras. A càrrec de la Dra Noèlia Sánchez. Setmana de la Ciència al Museu. Diumenge 20 al Museu de l’Estampació. D’11 h a 14 h: Jornada de Portes Obertes. D’11.30 h a 13.30 h: Taller d’estampació amb motius de tardor. A les 12 h: Inauguració de l’exposició Dracs i colors. Exposició de fotografies del modernisme, organitzada pel Consell Comarcal del Maresme. Romandrà oberta fins el 18 de desembre. Conferència ¿Somos responsables? Dimecres 23 a les 18.30 h, al Centre Cívic. A càrrec de Rafael Suárez.

CURSOS I TALLERS Cicle de tallers: Els colorants naturals i tèxtils: Teixim amb els colors de la tardor. Divendres 11 de 16.30 h a 19 h al Museu de l’Estampació. Iniciació en l’art de teixir amb targes perforades, per aconseguir diferents motius decoratius (1a part), a càrrec d’Anna Homs. La segona part es farà el divendres 25 a les 16.30 h al Museu de l’Estampació. Cicle de tallers: Els colorants naturals i tèxtils: Teixim amb els colors de la tardor-II. Divendres 25 de 16.30 h a 19 h al Museu de l’Estampació. 2a part, a càrrec d’Anna Homs.

EXPOSICIONS Fidels i rebels exposició sobre el personatge de còmic El Jabato. Fins al 30 de novembre a la Biblioteca Martí Rosselló i Lloveras. Commemoració del 50è aniversari de l’aparició d’aquest còmic. Exposició de pintures de l’artista premianenca Camila Monasterio. Fins al 13 de

Exposició de pintures de l’artista premianenc Josep Miquel Paufila. Del 14 al 27 de novembre a la Sala Premiart. A la sala 1: Art abstracte: Plasmacions de una llum interior. A la sala 2: Tècnica pastel: Paisatges i marines. Despulles il·luminades, de Mariaelena Roqué. Fins el 31 de desembre al Museu de l’Estampació de Premià de Mar. Una mostra retrospectiva dels treballs de vestuari i indumentària de l’artista multidisciplinar Mariaelena Roqué, que comprèn obres inèdites i úniques, bona part dissenyades per a les arts escèniques. Horari: De dimarts a diumenge d’11 h a 14 h. Dijous de 16 h a 19 h. Exposició permanent del Museu de l’Estampació. Un recorregut per la història, ciència, tècnica, art i disseny per l’estampació tèxtil del segle XVIII fins l’actualitat. Horari: De dimarts a diumenge d’11 h a 14 h. Dijous de 16 h a 19 h.

INFANTIL Hora del conte: Pepito Passacompuguis. Dimecres 16 a les 18 h a la Biblioteca Martí Rosselló i Lloveras. A càrrec de la Companyia Maleta Portàtil. La Xarxa presenta: El llibre de la selva. Diumenge 27 a les 18 h al Patronat Teatre. Espectacle de la companyia Veus Veus.

MÚSICA I DANSA Ballada de Sardanes. Diumenge 13 a les 12 h a la Pl. de l’Ajuntament. A càrrec de la Cobla Marinada. Concert de la coral Juvenil i el cor Pausa. Diumenge 20 a les 19 h a l’Auditori de l’Escola Municipal de Música. Concert de Santa Cecília. Dimarts 22 a les 18 h a l’Auditori de l’Escola Municipal de Música. A càrrec dels alumnes de l’escola. Country a la plaça. Diumenge 27 de 12 h a 14 h a la pl. de la Sardana. Aprèn a ballar country amb els Mosqueters del Country.

SANT ANDREU DE LLAVANERES

Los reyes de la calle. Dimecres 2, 9, 16, 23 i 30 a les 17.30 h a l’Espai Jove “El Cau”. Classes d’Street Dance, Hip Hop, Popping&Locking. Activitat conduïda per René, Òscar i Héctor Méndez. Taller de creixement personal. Dimarts 15 a les 18.30 h al Centre Cívic El Gorg.

Jornades per a la no violència. Divendres 25 a les 12 h a la pl. de la Vila. Lectura del manifest i encesa d’espelmes. Figures de pessebre. Divendres 25 a les 19.30 h a Can Caralt. De Lluís Carratalà. Durada: Fins el 22 de gener. XXVI Marxa Popular de Llavaneres. Diumenge 27 a les 8 h al Casal de Llavaneres.

CURSOS I TALLERS Eines de millora per cercar i millorar la informació a internet. Dimarts 15 a les 18.30 h a l’Escola Sant Andreu. Adreçat a empresaris, comerciants i autònoms.

MÚSICA I DANSA Nit de poesia i jazz. Dissabte 25 a les 22 h a El Casal de Llavaneres. Amb els rapsodes Enric Casasses i Blanca Llum Vidal, i del trio musical Coast to coast, integrat per Ivó Oller, trompeta; Leo Tejedor, guitarra, i Pep Rius, contrabaix.

SORTIDES I VISITES XX Travessa Viladrau-Llavaneres. Dissabte 12 a les 4 h davant del CAP. A les 6 del mati sortirem de Viladrau per iniciar aquesta bonica travessa a través dels parcs naturals del Montseny i del Montnegre-Corredor, amb un recorregut de 52 Km i una durada de 12 hores.

TEATRE Ja en tinc 30! Dissabte 12 a les 22 h a la Sala polivalent d’El Casal. A càrrec de Sogtulakk de Granollers. Obra de Jordi Silva. Terra Baixa. Dissabte 26 a les 22 h a la Sala polivalent d’El Casal de Llavaneres. A càrrec de la cia. Inestable d’El Casal de Llavaneres. D’Àngel Guimerà. Reposició de l’obra: diumenge 27 a les 18 h.

Cicle de tallers sobre el descobriment de l’ànima: Grafoteràpia. Divendres 18 a les 19 h al Centre Cívic El Gorg. A càrrec de Montse Macanàs i Roser Duran, grafòloga.

TEIÀ

EXPOSICIONS

ACTES DIA A DIA

Desmuntem mites? Del 21 de novembre al 2 de desembre al Centre Cívic El Gorg. Violència masclista en la parella.

Festa Major de Teià. Del 4 al 13 de Novembre. Vegeu pàgines 32-33.

Territoris fantàstics de la literatura infantil i juvenil. Fins al 22 de novembre a la Biblioteca Municipal La Muntala. Exposició de cartells de la Guerra Civil. Fins al 30 de novembre al Casal de la Gent Gran. Cedida per Raimond Cornudella.

INFANTIL L’hora del conte. Dimecres 2, 9, 16, 23 i 30 a les 17.30 h al Centre Cívic El Gorg.

SORTIDES I VISITES Cingles d’Aiats i Santa Maria de Cabrera (Cabrerès). Diumenge 13 a les 8 h al Pàrquing del carrer Ginesta. Dificultat mitja: a partir de 10 anys. Coordinador: Sisku Calopa (Tel. 660 32 81 48). III Caminada Popular: Cims del Tres Turons. Diumenge 27 a les 8 h a la pl. del poble. Caminada curta de 10 km per fer amb la família o els amics. Marxa Llarga de 20 km. per comprovar l’estat físic i gaudir dels corriols del Maresme més salvatge. Preu Inscripció: 8€ amb antelació i 12 € el mateix dia. Socis Montaltrek: 5€ amb antelació i 7 € el mateix dia. Nens de 4 a 7 anys: 3 €. Coordinador: Sisku Calopa (Tel. 660 32 81 48).

VILASSAR DALT ACTES DIA A DIA Homenatge a Miquel Martí i Pol. Divendres 11 a les 20 h a la Biblioteca Pau Piferrer. En motiu del 8è aniversari de la seva mort es farà una lectura oberta de fragments de la seva obra. Observació astronòmica: el cel de tardor. Divendres 11 a les 20 h al Museu Arxiu Vilassar de Dalt. Ponent: Toni Marí. II Trobada d’Estudiosos dels Parcs de la Serralada Litoral Central i VI del Montnegre i el Corredor. Dijous 17 i divendres 18 al Museu Arxiu. Xerrada: La cuina, la química complicada. Divendres 18 a les 12.30 h a l’Institut Jaume Almera. Oberta a alumnes de Batxillerat, als pares i gent del poble. Club de lectura. Dijous 17 a les 19 h a la Biblioteca Pau Piferrer. Llibre escollit: Blanco nocturno, de Ricardo Piglia. Va Trobada d’entitats de recerca local i comarcal del Maresme: la conflictivitat bèl·lica. Dissabte 3 de desembre al Museu Arxiu Vilassar de Dalt.

INFANTIL Adan Xou “El mag més boig del maresme”. Diumenge 12 a les 12 al teatre La Massa. Preu: 6€.

MÚSICA I DANSA La Porta dels Somnis en concert. Divendres 2 de desembre a les 22 h al teatre La Massa. Preu: 10€ - anticipada: 8€

TEATRE El florido pensil, de la Cia. Teatre Pàmpol. Dissabte 12 a les 22 h al teatre La Massa. Preu: 12€ - anticipada: 10€.

VILASSAR MAR ACTES, DIA A DIA Acte per commemorar el centenari de la tempesta del 1911. Diumenge 27 a les 17 h a l’Espigó de Garbí. Jornades gastronòmiques del bolet. Fins al 30 novembre. Hi participen els restaurants Nova Atlàntida, El Sot, Botavara, El Terral, i la botiga Can Pocurull.

16ª Setmana de la Ciència. Dimecres 16 a la Biblioteca. A les 10 h: Xerrada sobre geologia marina. A càrrec de Gema Ercilla Zárraga, doctora en Biologia Marina. A les 12 h: Taller científic per a joves.

EXPOSICIONS

16ª Setmana de la Ciència. Xerrada: La fauna del Parc de la Serralada Litoral. Divendres 18 a les 18 h a la Biblioteca.

Parelles. De l’11 novembre al 10 desembre a la Biblioteca Municipal E. Lluch.

16ª Setmana de la Ciència. Trobada de joves científics i científiques de Teià. Dimecres 23 a les 19 h a la Biblioteca. 16ª Setmana de la Ciència. Xerrada sobre l’evolució humana a través de les dents. Dijous 24 a les 19 h a la Biblioteca. A càrrec de Jordi Galbany, doctor en biologia.

CINEMA Gea y el ambar, documental realitzat per l’Instituto Geològico i Minero de España. Dimecres 23 a les 10 h a la Biblioteca.

CURSOS I TALLERS 16ª Setmana de la Ciència. Taller de química. Dimarts 22 a les 18 h a la Biblioteca Can Llaurador. A càrrec de Joaquim Delclòs, llicenciat en química. Taller de decoracions Nadalenques. Divendres 2 de desembre a les 18 h al Casal de Joves ASAC. Divendres 9 i 16.

1911. Sobreviure a la tempesta. Fins al 27 novembre al Museu Monjo-Museu Municipal. Horari: dissabtes d’11 h a 14 h i de 17 h a 20 h i diumenges d’11 h a 14 h.

Història de l’aigua a Vilassar de Mar. Exposició permanent al Museu de la Mina Vella.

INFANTIL Teatre infantil: Aladdí. Diumenge 13 a les 17.30 h a l’Ateneu Vilassanès. Amb la companyia El Fantàstic Hardy Freenkel.

MÚSICA I DANSA Va de jazz i música moderna amb Àlvar Monfort Quintet. Diumenge 13 a les 19 h a la Sala petita Ateneu Vilassanès. XI Concert de Santa Cecília en memòria d’Ernest Lluch. Dissabte 19 a les 19 h a la Sala Roser Carrau-Espai Cultural Can Bisa A càrrec dels alumnes Aula de Música.

SORTIDES I VISITES

Excursió a la Colònia Tèxtil Borgonyà. Dimecres 30 a les 7.30 h a l’Av. Verge de Monserrat, s/n. Preu: 39€/ socis Xurravins i 40€/no socis. Inscripcions: a partir del 8 de novembre al Casal de la Gent Gran, de dilluns a divendres d’11 h a 12 h.

INFANTIL

Passejada de Viladona pel Corredor. Dissabte 19 a les 9 h davant de la Biblioteca. Confirmar assistència a 937595134 (Pilar). En cas de pluja quedarà ajornada.

Hora del conte-Especial UNESCO del Masnou. Dimarts 15 a les 18 h a la Biblioteca Can Llaurador. Zottel, zick und zwerg, a càrrec de la Regi Gautschi.

Sortida al Museu de la Xocolata de Barcelona. Dimarts 15 a les 16 h des de la pl. de l’Ajuntament. Preu 12€. Consultar disponibilitat de places.

TEATRE

SORTIDES I VISITES

TEATRE

El sopar dels idiotes. Diumenge 13 a les 18 h al Centre Cívic El Gorg. Aa Càrrec del grup de teatre Strak. Preu: 5€.

Caminades Matinals pel Parc de la Serralada Litoral. Diumenge 13 a les 8:30 h al Parc de Can Godó.

Teatre amateur: Invisibles. Diumenge 20 a les 18 h Ateneu Vilassanès. a càrrec dels Alumnes Teatre de l’IMAC. Preu: 5€.


39

CLASSIFICATS TREBALL OFERTA

COMPRA - VENDA

Desenes d’ofertes laborals renovades setmanalment al telèfon 687 385 435 o presentant-te dilluns, dimarts o dimecres a les 17:30h. a la Plaça Cuba, 18 (2on pis)· MATARÓ

BUSCO TRABAJO. Chica con experiencia y referencias busca trabajo de limpieza casas, oficinas, canguro, etc. Con carnet de conducir vehiculo propio. Tel.679.87.15.31. MOSSO DE MAGATZEM / HOSTELERIA. Noi de 35 anys,busca feina de Mosso de Magatzem amb carnet de Carretoner, Ajudant de cuina, rentaplats, cambrer. Tel.625.281.981. SERVICIO DOMESTICO. Interesada en ofertas de empleo limpieza de ofcinas , empresas y domicilios, plancha, cuidado de abuelos y niños. Tel.699.58.54.18 (Marta). S’OFEREIX NOIA PER NETEJA I CANGUR. Tengo referencias y total disponibilidad horaria. Precio a convenir. Tere. teresasutil@yahoo.es

EL MANITAS PER ALS AVIS I ELS NOUS SOLTERS

ACCIONS ANTIGUES DE TOT EL MÓN. Compra, venda i canvi d’Accions Antigues de tot el Món. www.accionesdecoleccion.com. Tel.93.795.01.02. jepmargot@terra. es

www.artcatalunya.es

JARDINERIA LES 4 ESTACIONS. Disseny, construcció y manteniment de jardins, piscines y reg automàtic. chuse_7@hotmail.com

SERVEIS PROFESSIONALS

DIVERSOS

ROPA Y OTROS. Vendo ROPA en correcto estado, de calidad, tallas 1.78 +/- y otros enseres por traslado precios a convenir, zona Maresme. Tel.639.48.29.60. Francesc. narbona@gmail.com

BUSQUES TREBALL? BUSQUES TREBALLADORS?

TREBALL DEMANDA

ANUNCIS PER PARAULA GRATUÏTS. Envia el teu text a través de la següent adreça www.tribunamaresme.com/classificats i l’anunci sortirà publicat en la propera edició de TRIBUNA Maresme.

COMPRO VIDEOJOCS ANTICS. Coleccionista. Compro videojocs antics (msx, nintendo, sega, etc) fins a 3€ unitat. NO ELS LLENÇIS! Maresme. Paso a recollir. 695176907 Francisco. COLLAR DE ADIESTRAMIENTO NUEVO. Collar de adiestramiento por descargas eléctricas con 3niveles y por Vibración. Alcance de 300m .Se puede ver sin ningún compromiso. Precio 65€. nataliavf2009@hotmail.com TEBEOS, COMICS, MANGA, CROMOS, àlbums de cromos, llibres, postals, calendaris, Scalextric, Madelman, joguines, etc. per comprar. Tel.630.93.06.16. VENDO HABITACIÓN MATRIMONIO. Vendo muebles habitación matrimonio cama y dos mesitas, armario 4 puertas 2,36 alto, 2 m. ancho 0,60cm. fondo. Color abedul, y cuadro. Precio 350 €. anna. poquet@gmail.com VENDO VESTIDO DE NOVIA. Col. Raimón Bundó. Talla 40, color blanco roto,impecable, limpio de tintoreria. Precio 400 €. Regalo cancan. isabel_blanchart@hotmail.com VENC PLAÇA APARCAMENT (cotxe i moto). C/ Velázquez, 70 (Mataró). 15.000€. carlesmarrot@gmail.com.

CANGUR. Noia catalana amb experiència s’ofereix com a cangur. Tel.609.78.22.11. Elisabet. eligis@hotmail.es SERVICIO DOMÉSTICO. Chica española se ofrece para servicio domestico, a domicilios, oficinas, empresas, también compañia de personas mayores. etc. mariahig_ 1@hotmail.com.

COMPRO

T’ajudaré a: des de penjar els quadres, pintar la paret de l’habitació del nen, la finestra que no tanca, solucionar una fuita d’aigua, etc.

COCHES, 4X4, FURGONETAS Y VEHICULOS DE GAMA ALTA

Col·laboro amb gent de la meva confiança i amb preus competitius

Pago inmediato y en efectivo

Tel. 663 891 339

Tel. 619 020 839

SALUT I BELLESA

BIOMAGNETISMO - AIRE DE LUZ MATARÓ. ¿Sabías que tienes una opción diferente a la cultura de la pastilla? ¿Sabías que tu cuerpo es un torbellino electromagnético y puede ser refrecuentado? contacto@airedeluz.com LIBERACIÓN EMOCIONAL -AIRE DE LUZ MATARO. ¿Eres capaz de imaginar una vida en la que hagas lo que hagas sientas que no puedes equivocarte. contacto@airedeluz.com

Perruquers

Esmaltat d’ungles semi-permanent Tractaments Keratina

50% descompte

COMPTABILITAT-FISCAL-LABORAL A DOMICILI. No deixi que aquests temes li impideixin dedicar-se al que sap fer. No importa la comptabilitat endarrerida. Preus molt ajustats. Josep 609.84.80.05.

PSICOLOGIA INTEGRAL REEDUCAR LA MENT. Resolució de conflictes i crisis, personals o familiar. Tallers de meditació conscient i autoconeixement. Preu assequible. Informa’t al 93.757.00.71.

PINTOR MISTERAPID. Precios anti-crisis limpio rápido y de toda confianza experiencia y puntualidad pisos, comunidades etc. Presupuesto sn compromiso. Sr. Molins. Tel.697.85.08.88.

TRANSPORTES Y MUDANZAS. Se hacen toda clase de transportes y mudanzas sin limite territorial. Vehiculos de todo tipo y tamaño. Profesionales a su servicio. Buen precio. gher_@hotmail.com

TRADUCCIONES ALEMÁN / INGLÉS / ESPAÑOL. Traducción al alemán de currículos, cartas de presentación y todo tipo de textos. span isch@spanischunterrichtkoeln.de PINTORES DEL MARESME. Preus molt economics qualitat confinça i preu, pisos, torres, comunitats,etc.... demani pressupost sense compromis. sr graupera. tel 667321050.

EN COLOR

Maria Vidal, 52 VILASSAR DE MAR Tel. 93 759 50 61

Si usted es mayor y la bañera es un obstáculo

REFORMA COMPLETA DE SU VIVIENDA • COCINA COMPLETA • BAÑO COMPLETO

www.reformasdecor.com Av. del Maresme, 147-159 (Ctra. N-II, frente estación) 08302 MATARÓ reformas-decor@hotmail.com

Tel. 93 757 45 12 · 692 05 81 55 HORARIO: De Lunes a Viernes de 9,30 a 13,30h. y de 16,00 a 20,00h. Sábados de 10 a 14h.

INFORMÀTICA

Le cambiamos la bañera por un plato de ducha en tan sólo 1 día.

• PUERTAS: Colocación de 5 puertas haya o similar + vidriera con maneta incluida.

• SUELOS: Colocación de gres o parquet, 65 m2 (aprox.) de vivienda.

• VENTANAS: Colocación de 6 ventanas aluminio en blanco (1x1,20 mts. aprox.)

ESTE MES LE PINTAMOS EL PISO SIN COSTE SUPER OFERTA DE PROMOCIÓN:

19.800€

Precio: COCINA COMPLETA

DESDE

5.900€

690€

BAÑO COMPLETO De 15 a 20 mts. de pared. Bajar techo (aluminio). Mueble completo de diseño a escoger. Sanitarios Victoria. Plato de ducha o bañera Roca + soporte y grifería. Electricidad y fontanería.

2.950€


Profile for tribunamaresme

Tribuna Maresme Mes a Mes 257  

Tribuna Maresme, la revista mensual gratuita del Maresme

Tribuna Maresme Mes a Mes 257  

Tribuna Maresme, la revista mensual gratuita del Maresme

Advertisement