Page 49

049

Voor een goede balans in de bocht is het ook van belang om het lichaam in een rechte lijn met het frame te houden. Door meer achter op het zadel te gaan zitten breng je meer druk op het achterwiel. Dus niet als een motorcoureur overdreven met het bovenlichaam en de knie ‘open’ mee leunen in de bocht, want dan zal je eerder onderuit schuiven.

Kijk tijdens het nemen van een bocht niet naar de paar meter wegdek vlak voor je wiel, maar kijk altijd naar het einde van de bocht. Je stuurt namelijk bijna automatisch naar het punt waar je heen kijkt.

Zit je in een bocht vlak achter iemand of wil je in een bocht iemand inhalen kies dan in een bocht naar links positie rechts van je voorganger en in een rechterbocht een positie links van degene voor je. Zo hou je het best overzicht op de bocht.

Bij het uitkomen van de bocht probeer je je fiets zo snel mogelijk weer recht te krijgen om je snelheid te behouden.

Bij regen (zeker na een lange droogteperiode) zijn putten en witte markeringsstrepen op de weg extra glad. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden, maar ga er zeker niet schuin overheen. Door de bandenspanning te verlagen krijg je in natte omstandigheden meer grip en door ruim voor de bocht even lichtjes te remmen maak je de remblokken droog, waardoor je bij het daadwerkelijk minderen van snelheid voor de bocht over meer remkracht beschikt.

Hoewel niet iedereen evenveel aanleg heeft om mooie, strakke bochten te rijden is de bochtentechniek en een betere fietsbeheersing met regelmatig oefenen zeker te verbeteren. Een simpele oefening is het draaien van bochtjes op een parkeerplaats rond pilonnen die circa 15 meter uit elkaar staan, zodat je in een ovaal rijdt. Omdat iedereen een voorkeurszijde heeft bij het nemen van bochten, focus je vooral op je zwakste kant. Als dat goed gaat vervolg je met het draaien van 8-tjes rond de pilonnen.

5

8

6

9

7

10

Profile for Nederlandse Triathlon Bond

Transition #3  

Het ledenmagazine nieuwe stijl van de Nederlandse Triathlon Bond. Verschijnt elke twee maanden. Lees verder via www.transition.nl met het la...

Transition #3  

Het ledenmagazine nieuwe stijl van de Nederlandse Triathlon Bond. Verschijnt elke twee maanden. Lees verder via www.transition.nl met het la...

Advertisement