Page 17

017

Rob Barel en Erben Wen-

Alle aanwezigen zijn het er over eens dat het heel bijzonder is zo’n triathlon dwars door de stad. De deelnemers aan de parkoersverkenning zijn naast de twee toernooidirecteuren van het evenement Erben Wennemars (PR) en Rob Barel (technische zaken) onder meer paratriatlete Saskia van den Ouden (ambassadeur van de triathlon), voormalig rolstoeltennisser en nu promotor van sporten voor mensen met een beperking Esther Vergeer en oud-rolstoelbasketballer en nu theatermaker Marc de Hond.

nemars vormen samen de toernooidirectie van de ITU Triathlon Championships Rotterdam.

FANTASTISCH UIT ZICHT

Ook doen vijf niet-prominenten mee. Zij wonnen deze startplek met een Facebookactie. Marco Kooiman is een van hen. De triatleet uit Hilversum ziet een beetje op tegen het zwemmen. Hij heeft als enige geen wetsuit aan. Terug aan wal blijkt zijn zorg niet nodig. “Het was heerlijk zwemwater. Helemaal niet koud.” Ook over het fietsrondje is hij lovend. “Het is hier en daar wel wat smal maar je rijdt eigenlijk de hele ronde langs het water. Het uitzicht is fantastisch.” Kooiman heeft zich nog niet ingeschreven voor het evenement. “Na vandaag zou ik dat zeker doen maar op 24 juli ben ik op vakantie. Helaas kan ik die niet meer verschuiven.”

Tekst Norbert Veringmeier Beeld Martijn van Egmond

P

eter Dullaart, de grondlegger van de Rotterdamse stadstriathlon, vertelt tijdens de briefing ook dat de start voor deze gelegenheid plaatsvindt vanuit een boot van de reddingsbrigade midden in de Rijnhaven achter Hotel New York. Na een lus om een verder gelegen boei, klimmen alle deelnemers weer in de boot. De sporters met een beperking gaan even later bij een steiger van boord. De overige sporters worden naar een smal trapje geloodst en klauteren de meters hoge kade op achter het beeldbepalende hotel op de Kop van Zuid.

DRIE BRUGGEN

Het is een wat miraculeuze uitvoering

van het zwemonderdeel van een triathlon. Maar het is natuurlijk ook geen wedstrijd. De parkoersverkenning is vooral ook bedoeld als persmoment. De organisatie draait tegelijk een promotiefilmpje. Het doel is om te laten zien dat de beoogd grootste triathlon van Nederland de meest ‘iconische’ plekjes van de Maasstad zal aandoen. En daar is geen twijfel over mogelijk, blijkt tijdens de verkenning van het parkoers dat de duizenden age groupers zullen gaan afleggen. Naast Hotel New York trekken de triatleten langs de wijk Feijenoord en de Euromast en krijgen zij de Erasmusbrug, de Willemsbrug en de Van Brienenoordbrug voorgeschoteld.

De verkenning levert legio mooie plaatjes op. Ook als de deelnemers door het park bij de Euromast lopen en langs de Westerkade. Hoe de parkoersen in detail zijn, blijft nog even gissen. De tweede wisselzone is tijdens de verkenning bijvoorbeeld niet bij de Veerhaven maar bij de ingang van het park. Ongetwijfeld omdat de regisseur van de promotiefilm daar beter uit de voeten kan. Ook lopen de verkenners onder leiding van Wennemars maar een deel van de loopronde. De organisatoren zijn tijdens en na de verkenning druk met het vervoeren van de tassen en fietsen van de deelnemers. Met twee door de Nieuwe Maas gescheiden wisselzones wordt dat straks voor deelnemers en organisatie een aardige logistieke uitdaging.

UNIEK PARKOERS

Rob Barel is aangetrokken als toernooidirecteur om over dit soort technische zaken mee te denken. “Als de organisatie speciale wensen

Profile for Nederlandse Triathlon Bond

Transition #3  

Het ledenmagazine nieuwe stijl van de Nederlandse Triathlon Bond. Verschijnt elke twee maanden. Lees verder via www.transition.nl met het la...

Transition #3  

Het ledenmagazine nieuwe stijl van de Nederlandse Triathlon Bond. Verschijnt elke twee maanden. Lees verder via www.transition.nl met het la...

Advertisement