Transition #21

Page 14

14

TRANSITION

LIFESTYLE

D

e eerste keer dat ik ging zwemmen liep ik meteen een schouder­ blessure op”, vertelt Ruben. De 22-jarige fysiotherapeut gaat in juli zijn allereerste Ironman doen in Bolton, Verenigd Koninkrijk. Een half jaar later kan hij erom lachen als hij me op de racefiets vertelt over zijn ‘opstartproblemen’ als beginnend triatleet. Waar de meeste van zijn leeftijdsgenoten zich richten op de olympische afstand, gaat Ruben meteen voor de Ironman. “Ik ben nu nog jong en ik kan een tussenjaar nemen van mijn studie. Het voelde als het goede moment om het te doen.”

Autodidact

Hij gunde zich voordat hij aan zijn missie begon één maand de tijd om te kijken waar hij stond. Op de fiets stappen en hardlopen, wat voor tempo liep hij eigenlijk? Weer eens zwemmen, dat had hij sinds hij zijn zwemdiploma haalde niet echt meer gedaan. Oriënteren op triathlon­ verenigingen, kijken waar er überhaupt zwembaden in de buurt zaten en de juiste spullen aanschaffen. Op 1 september begon Ruben aan de uitdaging. Hij had bedacht om elke discipline drie keer per week te doen. Gezond eten, geen alcohol meer. “Ik trainde nog niet echt gericht, maar ging al wel heel erg vooruit.”

VALLEN & OPS TA AN In één jaar tijd toewerken naar een Ironman, zonder triathlonervaring. Klinkt als gekkenwerk. Maar Ruben den Hartog heeft een duidelijk doel voor ogen. Zijn race draait straks niet om hem, maar om Jochem. Zijn vriend die drie jaar geleden op 20-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. Voor Ruben is het een jaar van vallen en opstaan. Tekst Jessica Merkens | Beeld Andreas de Groot

Tegen het zwemmen keek Ruben het meeste op. Door zijn schouder­blessure kon hij het zwembad eerst niet in. Vanuit zijn sport, schaatsen, was hij wel gewend om eindeloos te sleutelen aan zijn techniek. “Toen ben ik maar allemaal filmpjes op YouTube gaan kijken waarin de zwemslag geanalyseerd wordt door trainers en gaan lezen over zwemtechniek.” Eenmaal in het water bleek dat hij het vlot oppikte. “Als ik bijvoorbeeld merkte, ‘oh ik heb nu last van mijn ademhaling’, dan wist ik vanuit de theorie hoe het zou moeten en welke oefeningen ik kon doen om dat te trainen. Soms liet ik iemand me filmen, om mijn zwemslag te analyseren. Ik ben geen Michael Phelps natuurlijk, maar ik kon wel al gauw ontspannen zwemmen en kwam redelijk snel vooruit.”

Trainer met verstand

Na drie maanden begon de vooruitgang te stagneren. “Ik begon wat lichte pijntjes en blessures te voelen, soms voelde ik me niet helemaal top.” In zijn fanatisme had Ruben zich die eerste maanden geen enkele rustdag gepermitteerd en elke dag heel hard getraind. Hij zat tegen overtraind zijn aan. Ruben besloot een online coach in de arm te nemen die schema’s voor hem maakte en zijn Trainingpeaks-account in de gaten hield.