Page 1

Tamperelainen seurakuntalehti

kesäkuu 2014 ti.fi siltaleh

at osanom k k r i K n ee ilta Tamper eltään S m i n t y on n

Iryna Gorkun-Silén on yksi Tampereen seurakuntien kesän esiintyjistä.

Kesän tapahtumat liitteessä

Paavali näki, näettekö te? Rakentavatko Kai Sadinmaan ajatukset ja käskyt kirkkoa? sivut 6–7

Seurakuntavaalien ehdokkaita etsitään jo kuumeisesti. sivut 2, 12–13

Hannu Jukola

Miksi Jalovaara-ratkaisu tehtiin vasta nyt? Oliko se oikea? sivut 3 ja 15

Into Kustannus/Nauska

Patrik Lindström

Kari Peitsamo soittaa, laulaa, keikkailee ja aikoo papiksi sivut 8–10


2

Silta 5/2014

pääkirjoitus Kirsi Airikka vt. päätoimittaja

kesäkuu

Tampere 4.6.2014

Usko sinäkin hyvän tekemiseen

S

eurakuntavaalien ehdokasasettelu on jo alkanut Tam-

pereella. Tällä hetkellä kotikaupungissamme ehdokkaita etsii kolme valitsijayhdistystä. On mielenkiintoista nähdä, saadaanko syksyn vaaleihin mukaan uusiakin ryhmiä. Seurakuntavaalityötä ja ehdokkaiden värväämistä on tehty kekseliäästi eurovaalikojuilla, toritapahtumissa sekä lähikirkkojen tilaisuuksissa. Kannattaakin olla siellä, missä ihmiset liikkuvat.

On hienoa, että monet kirkolliset ja yhteiskunnalliset toimijat yrittävät vauhdittaa ehdokasasettelua ja aktivoida keskustelua. Erityisesti minua ilahduttaa maakuntalehtemme Aamulehden innostus vaaleihin. Se muun muassa järjestää ensi viikolla tilaisuuden, jossa on mukana mielenkiintoisia keskustelijoita. Aamulehti aikoo syksyn aikana tehdä myös vaalikiertueita ympäri maakuntaa. Vaaleja on pidetty ja pidetään esillä kevään ja kesän puoluekokouksissa, ovathan useat puolueet merkittäviä toimijoita myös seurakuntavaaleissa. Suomen Lähetysseura ja Kirkon Ulkomaanapu ovat yhdessä tuottaneet kansainvälisen työn teesit. Ehdolle asettuvien ja luottamustoimin pääsevien toivotaan huolehtivan, että seurakunta kantaa vastuutaan maailman köyhistä ja on osa maailmanlaajuista kirkkoa.

TULEVAT PYHÄT 4.6.–2.7. 8.6. Helluntaipäivä Kun 50 päivää pääsiäisestä oli kulunut ja Jeesus oli jo mennyt pois, hän ei jättänyt seuraajiaan orvoiksi. Lupauksensa mukaan hän lähetti Puolustajan ja Lohduttajan. Jeesus ei siis lähettänyt Syyttäjää ja Itkettäjää. Totuuden Henki puhaltaa voimakkaammin kuin mikään totuuden torvi. 15.6. Pyhän Kolminaisuuden päivä – salattu Jumala Jumala on aina enemmän, enemmän kuin ymmärrämme tai edes pystymme kuvittelemaan. 21.6. Juhannuspäivä (Johannes Kastajan päivä) Jos kaikki olisi tapahtunut Suomessa: Kun

Johannes raivasi tietä Jeesukselle, siinä olisivat kaatuneet juhannuskoivutkin. 22.6. Katoavat ja katoamattomat aarteet Toiset aarteet vain ovat pysyviä, ja nämä maalliset jäävät tänne. Käärinliinoissa ei ole taskuja. 29.6. Kutsu Jumalan valtakuntaan Sakkeus, tule alas puusta! Lapset, tulkaa kotiin!

Kivikir kon messu hellun tain 8.6. klo a 18 Messu kyläss ä

Tule, Pyhä Henki Keskiaikaisesta Pyhän Hengen rukouksesta tunnetaan kaksi suomenkielistä versiota. Pieniä poikkeamia siellä täällä, mutta sisältö on sama. Kesällä hykerryttää tämä: helteessä Pyhä Henki on käännöksestä riippuen joko vilvoitus tai virvoitus. Molempia tarvitaan. Vilvoitus tuo mieleeni viilentävän tuulen, virvoitus puolestaan raikkaan veden. Helluntain tuulet, kasteen kirkas vesi! PALSTAN TEKSTIT: Jukka-Pekka Ruusukallio

Suomen Partiolaisten mukaan ehdokkaiksi tarvitaan kaikenikäisiä ja eri tavoin ajattelevia partiolaisia ja partiolaisten ystäviä. Lähes kolme neljästä partiolippukunnasta on saanut taustayhteisökseen seurakunnan. Se tarkoittaa esimerkiksi ilmaisia kokoontumistiloja, taloudellista tukea tai apua hengellisessä kasvatuksessa. Seurakuntien päätöksentekoon kannattaa siis pyrkiä mukaan.

On hienoa, että monet toimijat yrittävät vauhdittaa ehdokasasettelua.

Tampereen seurakuntien rakenneratkaisun pitkittyminen on varmasti uuvuttanut monia ihmisiä. Toisaalta uusi rakenne ja uudet seurakunnat luovat päätöksentekoon tuoreen ja mielenkiintoisen tilanteen, joka varmasti heijastuu ehdokasasetteluun ja vaalikeskusteluihin.

HELMI

Nyt on siis aika toimia, jos uskoo hyvän tekemiseen ja haluaa vaikuttaa kirkon tulevaisuuteen. Olen itsekin miettinyt, keitä voisin ystävä- ja tuttavapiiristäni innostaa ehdokkaiksi. Jos ehdokkuus kiinnostaa, mutta mukaan lähteminen vielä askarruttaa, asian voi vielä kesän ajaksi laittaa mietintämyssyyn. Ehdokasasettelu päättyy 15. syyskuuta. Tampereen seurakuntavaaleista on tulossa mielenkiintoiset. Ole sinäkin mukana vaikuttamassa: ehdokkaana tai äänestäjänä!

Kimmo Ahonen

Taivasten valtakunta on kuin peltoon kätketty aarre. Kun mies löysi sen, hän peitti sen uudelleen maahan, ja sitten hän myi iloissaan kaiken minkä omisti ja osti sen pellon. Taivasten valtakunta on myös tällainen. Kauppias etsi kauniita helmiä. Kun hän löysi yhden kallisarvoisen helmen, hän myi kaiken minkä omisti ja osti sen. (Matt. 13:44–46)


Silta 5/2014

Yhteisöviljely valtasi kesäksi kasvihuoneet

Vesa Marttinen/Vantaan Sanomat

kysymystä

3

Kalevankankaan tyhjenneille kasvihuoneille löytyi hyötykäyttöä, kun kaupunkiviljelijät pyysivät lupaa niiden käyttöön. Nyt niissä kukoistavat juurekset, yrtit, salaatit, kaalit ja tomaatit. Kasvatussäkit ilmestyivät rakennusten kupeeseen marraskuussa. Pikku hiljaa yhdessä huoneessa alkoi taimien esikasvatus. Aspinniemessä kaksi kesää touhunneet viljelijät joutuivat lähtemään tunnelityömaan tieltä. Siellä viljely sai alkunsa Hukkatila-yhdistyksen pystytettyä paikalle esiintymislavan, kahvilan ja skeittirampin kesällä 2012.

Yhteisöllinen kaupunkiviljely on yhdessä tekemistä, ihmisten tutustumista, viljelyintoa ja ruuan tuottamista.

– Yhdistyksen, kuten viljelmänkin tavoitteena on kaupunkitilan ja -kulttuurielämän elvyttäminen. Yhteisöllinen kaupunkiviljely on yhdessä tekemistä, ihmisten tutustumista, viljelyintoa ja ruuan tuottamista. Parhaimmillaan se vahvistaa myös luontosuhdetta, kertoo Kalevankankaan lähellä asuva kaupunkiviljelijä ja ympäristöpolitiikan tutkija Krista Willman. Seurakuntien hautaus- ja puistopalveluiden työnjohtaja Juha Katajamäki pitää ideasta: – Näin kasvihuoneet pysyvät siistimpinäkin. Huonoon kuntoon päässeet kasvihuoneet jäivät pois käytöstä reilu pari vuotta sitten, kun niiden kunnostaminen todettiin kannattamattomaksi. Nyt seurakuntien omistama tontti odottaa kaavoituksen tuloksia. Kalevankankaalla ehdittiin tuottaa kukkia hautausmaille ja seurakuntien toimitiloihin vuosikymmenien ajan.

Johanna Korhonen

Miksi

toimiminen kesti?

Kirkolliskokousedustaja Johanna Korhonen, olet aikaisemmin moittinut kirkkoa liian hitaasta reagoinnista Pirkko Jalovaaran toimintaan. Useissa seurakunnissa on nyt päätetty, ettei Jalovaaran rukousiltoja enää pidetä. Mutta tuleeko vastuunkanto liian myöhään? – On hyvä, että kirkkoherrat tarttuvat asiaan nyt eivätkä vieläkin myöhemmin. Toivoisin kaikilta kirkollisilta johtajilta, niin kuin muiltakin ihmisiltä, itsenäistä havainnointia ja ajattelua. – On helppoa olla lauman mukana passiivinen, kun kukaan muukaan ei ole tehnyt mitään. Nyt, kun tuuli on kääntynyt, on helppo käyttää “minäkin kyllä silloin vähän ajattelin, että...” -tyyppisiä puheenvuoroja. Ei ajatus mitään auta, jos se ei johda tekoihin eikä sitä edes sano ääneen ennen kuin jälkikäteen. – Espoonlahden kirkkoherra vielä vuosi sitten puolusti Jalovaaraa äänekkäästi. Häneltä voisi kysyä, miksi hän reagoi toisin vasta nyt, kun media toi hänen seurakunnassaan tapahtuneet epäkohdat esiin. Eikö hän tosiaan ollut kuullut mitään epäilyttävää itse?

Jouni Turtiainen, miksi vasta nyt? – Pirkko Jalovaara on vieraillut seurakunnassamme noin kahdenkymmenen vuoden ajan. Ennen viime vuoden MOT-kohua ja tämän vuoden mediakirjoittelua meillä ei ole ollut mitään ongelmia hänen iltojensa suhteen. Niissä on ollut tervettä kristillistä opetusta ja hyvä järjestys. – Olemme kuitenkin olleet huolissamme viime vuoden kohun jälkeen siitä, että Jalovaaran opetuksen painopiste on siirtynyt ihmisten kohtaamisesta ja kipujen hoitamisesta hänen omaan toimintaansa ja ratkaisukeskeisyyteen (sairauksien paranemista on painotettu kuuntelevan rukouksen sijaan). – Lisäksi hänen puheisiinsa on tullut demonipainotteisuutta ja lääketieteellisen hoidon kielteisyyttä. Toiminnassaan hän ei ole myöskään osoittanut halua toimia yhteisten pelisääntöjen mukaisesti. – Tästä syystä olen Espoon piispaa konsultoituani ja oman luottamushenkilöstön ja työyhteisön kanssa käymien keskustelujen jälkeen päätynyt siihen, että emme voi enää kutsua Pirkko Jalovaaraa seurakuntamme rukousiltoihin.

Jalovaaran rukousillat on peruutettu Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan kirkoista. Miksi, tuomiorovasti Olli Hallikainen? – Vaikka tietooni ei ole Tampereen rukousilloista tullut Espoon kaltaista palautetta, haluan varmistaa, ettei kukaan täällä joudu samanlaisen hengellisen väkivallan kohteeksi.

Koskeeko päätös kaikkia Tampereen kirkkoja ja kaikkia julistajia, Harjun kirkkoherra Veli-Pekka Järvinen ja Eteläisen seurakunnan kirkkoherra Jussi Mäkinen? – Jokaisen kirkkoherran vastuulla on seurakuntansa tilaisuudet. Kiertäviä puhujia on aika paljon ja yleensä kaikki menee ongelmitta. Pirkko Jalovaara on noussut julkisuuteen kiistanalaisena tilaisuuksien järjestäjänä. Silloin lääninrovastin kanssa etsimme yhteistä viisautta ja linjaa, konsultoimme piispaa, jos on tarvetta. – Toimimme Tuomiokirkon hengen mukaisesti “Jalovaara-asiassa”. Muut julistajat ovat sitten erikseen.

Asta Kettunen Janne Ruotsalainen

Jouni Turtiainen

Asta Kettunen Lisää: siltalehti.fi Katso myös sivu 15

Raini Vallinharju kantaa kesäkurpitsan ja avomaankurkun taimia.


4

Silta 5/2014

Haitiin kymmenen koulua

Zara Järvinen/KUA

Haitin tavoitteena on saada 1,6 miljoonaa lasta takaisin kouluun vuoteen 2016 mennessä.

Valtakunnalliset lähetysjuhlat järjestetään Vaasassa 6.–8. kesäkuuta.

Kirkon Ulkomaanapu rakentaa Haitiin kymmenen koulua yhteistyössä Latinalaisen Amerikan kehityspankin kanssa. Rahoittajana on myös Suomen ulkoministeriö. Hanke maksaa

noin kuusi miljoonaa euroa. Vuoden 2010 maanjäristyksessä lähes puolet Haitin kouluista tuhoutui tai vaurioitui. kirkonulkomaanapu.fi/ ajankohtaista/uutiset

Tampereen Eteläisen seurakunnan lähetystyön palvelusopimuksen teemoiksi on valittu muun muassa koulutus sekä kylä. Mahdollisia kohdemaita ovat Etiopia, Nepal tai Israel. Kuvassa on koululaisia Etiopian maaseudulta.

lahetysjuhlat.fi

Juha Leppänen

Suomen Lähetysseura rakentaa parhaillaan ehdotusta palvelusopimushankkeesta Tampereen Eteläiselle seurakunnalle. Ehdotuksen suuntaviivoista keskusteltiin 4. toukokuuta, kun joukko seurakunnan työntekijöitä ja lähetysaktiiveja Viinikasta, Hervannasta ja Härmälästä kokoontui miettimään lähetystyön tulevaisuutta. – Palvelusopimushankkeen lähtökohtana on uusi näkökulma lähetystyöhön. Nykyajan lähetystyötä ovat kumppanuus ja vuorovaikutus, jotka voimaannuttavat kaikkia yhteistyötahoja, pohtii kirkkoherra Jussi Mäkinen. Palvelusopimus on kuin sateenvarjo, jonka alle kootaan seurakunnan lähetystyö, kansainvälinen diakonia ja seurakunnan maahanmuuttajatyö. – Lähetystyö ei ole enää oma erillinen saarekkeensa, vaan työtä tehdään kokonaisvaltaisesti koko seurakunnassa, sanoo Mäkinen. Mäkisen mukaan lähetystyössä on meneillään vanhan ja uuden kulttuurin murros, joka voi myös herättää keskustelua. – Lähetysseuran palvelusopimus sekä lähikirkkojen yhteistyö voivat avata uusia hienoja mahdollisuuksia. Toisaalta moni voi pohtia, tuleeko lähetystyöstä uudistusten myötä liian kasvotonta ja pääsevätkö pienet lähetysjärjestöt enää mukaan uuteen kehitykseen. Eteläisen seurakunnan palvelusopimuksen teemoina ovat kirkko ja seurakuntatyö, koulutusasiat sekä kylähanke. Mahdollisia kohdemaita ovat Etiopia, Nepal tai Israel. Tampereen Eteläinen seurakunta ohjasi viime vuonna runsaat 112 000 euroa eri kirkkojen kanssa tehtävään lähetystyöhön SLS:n kautta.

Nainen tutkii Raamattua Megane Yesus -kirkon jumalanpalveluksessa Addis Abebassa.

Juha Leppänen

”Lähetystyö on murroksessa”

Kohti kumppanuutta

S

uomen Lähetysseura etsii uusia tapoja tehdä lähetystyötä yhdessä seurakuntien kanssa. Uusi palvelusopimushanke on otettu käyttöön esimerkiksi Lappeenrannassa, jossa seurakunta ja muut toimijat ovat mukana Meijän kylä -hankkeessa yhdessä Etiopian Mekane Yesus -kirkon, Suomen Lähetysseuran ja Suomen ulkoministeriön kanssa. Tampereella uutta mallia on jo pohdittu Eteläisessä seurakunnassa ja Tuomiokirkkoseurakunnassa. Kiinnostusta uuteen hankkeeseen on myös Messukylässä ja Harjussa. Nykyisen lähetystyön lähtökohtana on nimikkolähettisopimusjärjestelmä, joka on ollut käytössä jo reilut 50 vuotta. Lähetysseuran seurakunnille tekemän kyselyn perusteella vuonna 1962 alkanut järjestelmä kaipaa kipeästi päivittämistä. – Monissa seurakunnissa kaivataan muutoksia. Varsinkin isoilla seurakunnilla on yleensä lukuisia nimikkosopimuksia, joiden hallinnointi koetaan raskaaksi ja hankalaksi, kertoo palvelupäällikkö Matti Huotari Suomen Lähetysseurasta. Uusi palvelusopimusmalli perustuu hankesuunnitelmaan. – Aluksi seurakunta pohtii, miten se haluaa tehdä lähetystyötä ulkomailla. Kun yhteinen tahtotila on löydetty, aletaan miettiä, mitä tulee tehdä, jotta hanke toteutuu.

Seurakunnissa uutta innostusta Seurakunta ei enää välttämättä sitoudu tukemaan pelkästään yksittäisiä lähetystyöntekijöitä, vaan työtä, jota teh-

dään tietyssä kohteessa. Hanke voi sisältää erilaisia osioita. Seurakunta voi esimerkiksi päättää tukea paitsi lähetystyöntekijää, myös kummikoulua, naisten terveydenhoitoprojektia ja työpajatoimintaa. – Näin turvaamme, että työ jatkuu, vaikka työntekijät vaihtuisivatkin, pohtii Huotari. Lähetystyön tekemisen kulttuuri on muuttumassa. – Harva tekee enää koko työuraansa lähetystyössä. Nykyisin työjakso ulkomailla saattaa olla vain yksi elämänvaihe. Toki lähetystyöhön kutsutaan jokaista kristittyä koko elämän ajaksi, toteutti sitä sitten ulkomailla tai kotimaassa. Palvelupäällikkö korostaa, että lähetystyö on seurakuntien toimintaa. Kumppaneina työssä ovat Lähetysseura, yhteistyötahot kotimaassa sekä yhteistyökirkot ja muut toimijat ulkomailla. Mukaan voidaan kutsua seurakunnan alueen muita toimijoita eli järjestöjä, kouluja ja yrityksiä. Matti Huotari on kiertänyt esittelemässä palvelusopimushanketta seurakunnissa. – Olen kohdannut paljon uutta innostusta ja halua yhdessä tekemiseen. Kirkossa tapahtuu paljon tällä hetkellä. Tampereen seurakunnat käytti viime vuonna lähetystyöhön ja kansainväliseen diakoniaan yhteensä 1 046 700 euroa. Järjestöistä eniten tukea saivat Suomen Lähetysseura (39,9 prosenttia) ja Kirkon Ulkomaanapu (28,4 prosenttia). TEKSTI: Kirsi Airikka Lue lisää Meijän kylä -hankkeesta: meijankyla.blogspot.fi


Lähikirkkoalueet nimettiin Seurakuntaneuvostot ovat päättäneet lähikirkoista. Messukylän alueita ovat Aitolahti, Teisko sekä Linnainmaa–Uusikylä ja Messukylä–Kaukajärvi. Tuomiokirkkoseurakunnan lähikirkkoalueet ovat Kaleva, Tuomiokirkko

ja Pyynikki, ja Eteläisen seurakunnan Hervanta, Härmälä ja Viinikka. Harjussa toimivat Pispalan, Tesoman ja Lielahden lähikirkot.

5

Hannu Jukola, TSA

Silta 5/2014

Lue lisää: tampereenseurakunnat.fi/uutiset

Uittotunneli sai ristin muistoksi palaneesta kirkosta Pispalan uittotunneli sijaitsee Tampereella Pispalan kaupunginosassa. Tunneliputki, jonka halkaisija on 5,5 metriä, valmistui 1968. Sitä pitkin oli tarkoitus uittaa puutavaraa nippuina Näsijärvestä Pyhäjärveen. Tukinuittoon sitä ei kuitenkaan tarvittu, vaan se säilyi käyttämättömänä yli 40 vuotta. Uittotunneli avattiin uudelleen viime kesänä ja tukkinippujen sijaan tunnelista kulkevat nyt veneilijät, kävelijät ja pyöräilijät Näsijärveltä Pyhäjärvelle. Hannu Jukola

Pispalan uittotunneli sai toukokuussa koristeekseen keskiaikaisen ristin, joka on maalattu kattoon, Harjun palaneen kirkon kohdalle. Muistomerkkiä juhlistettiin helatorstaina. Kynttilänpäivänä 4. helmikuuta vuonna 1968 harjulaisia odotti lohduton näky. Arkkitehti Wivi Lönnin vuonna 1908 suunnittelema kirkko oli tuhoutunut yöllisessä tulipalossa. Syttymissyyksi epäiltiin uittotunnelityömaan aiheuttamaa sähköhäiriötä. Kolme vuotta myöhemmin harjulaiset saivat uuden kirkon, mutta yhä edelleen monet tamperelaiset muistelevat palossa tuhoutunutta kotikirkkoaan. Harjun seurakunnasta kysellään myös usein, missä vanha kirkko sijaitsi.  Siitä pastori Markku Komulainen sai idean ristin maalaamisesta. – Olen kotiseutuhistorian vannoutunut amatööri. Muistaminen sekä perinteen näkyvä sanoittaminen tuleville polville on minulle tärkeää. Tuon ristin myötä tunnelia pitkin kulkevat ihmiset muistavat vanhaa Harjun pyhäkköä.

Pyynikin hautamuistomerkit kunnostetaan Pyynikin kirkkopuiston vanhojen hautamuistomerkkien kunnostaminen alkoi toukokuussa. Hanke kestää vuoteen 2016, ja se toteutetaan Tampereen kaupungin, Pirkanmaan maakuntamuseon ja Tampereen seurakuntayhtymän yhteistyönä. Pyynikin kirkkopuisto on ainutlaatuinen puistokohde ja sillä on erityisasema Tampereen kaupungin ensimmäisenä hautausmaana. Se otettiin käyttöön vuonna 1784 ja oli käytössä aina vuoteen 1880 asti. Kirkkopuistoon on haudattu kaikki Tampereen ensimmäiset asukkaat. Hautamuistomerkkejä tai niiden jäänteitä on 180, ja niistä noin puolet on vaurioitunut tai kadonnut.

Kastemaljan jalusta pelastui Tampereen kaupungilta pyydettiin maalaamiseen lupa ja se heltisikin saman tien. – Idea oli niin hieno, ettei siinä tarvinnut sen enempää miettiä, sanoo satamamestari Matti Joki, joka oli itse todistamassa Harjun kirkon paloa. Myös muusikko Vesa Haapaniemellä on paljon omakohtaisia muistoja kirkosta. Nuori mies opiskeli tuolloin Sibelius-Akatemiassa ja oli toiminut kirkossa sivutoimisena lukkarina vuodesta 1962 lähtien. Hänellä oli myös lupa harjoitella soittamista kirkon uruilla. – Minulla oli avain kirkkoon ja olin harjoittelemassa myös kohtalokkaana kynttilänpäivän aattona. Mitään syttymiseen tai tulipaloon viittaavaa en illalla lähtiessäni havainnut, kertoo Haapaniemi. Haapaniemi sai aamulla kuulla palosta ja riensi savuaville raunioille. Hän pelasti palamisjätteen seasta kirkon kastemaljan jalustan ja vei sen kunnostettavaksi. Nykyisin se koristaa Pispalan kirkon eteistä.

Tämä hyvin säilynyt hautaristi koristaa vuonna 1846 kuolleen kauppaneuvos Gustaf Lundahlin hautaa Pyynikin kirkkopuistossa.

Lue lisää: tampereenseurakunnat.fi/uutiset

8.6.

Suvivi rsiv Metsäk aellus 8.6. Lähtö H appelissa kirkolt ervannan ak vihrea lo 17.30 viikko .fi

Vesa Haapaniemi (vas.) ja Markku Komulainen muistelivat Harjun palanutta kirkkoa, joka sai muistoristin Pispalan uittotunnelin kattoon.

LAAJA VALIKOIMA APUVÄLINEITÄ SUJUVAAN ARKEEN TILAA UUSI POSTIMYYNTILUETTELO! Pyydä omasi veloituksetta asiakaspalvelustamme.

TERVEYTTÄ JA HYVINVOINTIA ARKEEN

FENNO MEDICAL OY

09 276 360

asiakaspalvelu@fennomedical.fi

fennokauppa.fi

fennokauppa.fi


6

Silta 5/2014

Helsinkiläinen pastori Kai Sadinmaa laati kirkolle 10 käskyä, jotka ovat sekä innostaneet että suututtaneet ihmisiä laajasti. Sadinmaan radikaaleihin ajatuksiin on otettu kantaa niin mediassa kuin nettikeskustelussa.

Sadinmaan käskyt eivät jätä kylmäksi Yhteiskunnallisesti kantaa ottavista aamuhartauksista tunnettu pastori Kai Sadinmaa laati kirkolle 10 käskyä, jotka ovat sekä innostaneet että suututtaneet ihmisiä laajasti. TEKSTI: Helena Hyvärinen KUVAT: Into Kustannus/Nauska, Hannu Jukola

”J

eesuksen seuraaminen ei ole mikään harrastus. Se ei ole Suvivirren veisuuta, kivoja kirkollisia happeningeja, sisäsiistejä raamattupiirejä, kirkkokahveja ja tunnelmointia, vaan kapina, anarkiaa ja uhmaa. Jeesus ei kutsunut seuraajiaan kutomaan sukkia seurakunnan lähetyspiirissä, vaan luopumaan kaikesta, asettamaan itsensä alttiiksi yhteiskunnasta ulossulkemiselle.” Näin kirjoittaa helsinkiläinen pastori Kai Sadinmaa 10 käskyä kirkolle -kirjassaan, joka ei näytä jättävän lukijoitaan kylmäksi. Sadinmaan radikaaleihin ajatuksiin on otettu kantaa niin mediassa kuin nettikeskustelussakin. Vähemmälle huomiolle on jäänyt kysymys, auttavatko Sadinmaan ajatukset oikeasti kehittämään kirkkoa ja rakentamaan samalla parempaa yhteiskuntaa. Tätä kysymystä lupautui pohtimaan Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnan pastori Sami Uusi-Rauva, jolla on seurakuntatyön lisäksi kokemusta muun muassa kehittämis- ja johtamistehtävistä setlementtiliikkeessä. – Sadinmaa korostaa, että köyhät, heikot, halveksitut ja muut yhteiskunnan hylkäämät ihmiset

ovat Jumalan valtakunnan päähenkilöitä, ja että on tärkeä tunnistaa tavat, joilla erilaiset ihmisryhmät suljetaan yhteiskunnan ulkopuolelle. Se on tärkeää puhetta. Uusi-Rauvan mukaan Sadinmaan ajattelussa yhteiskunnallisuus kuitenkin tarkoittaa läpi koko kirjan puolen valitsemista. – Eikö se johda väistämättä siihen, että joitakin ihmisiä ja ihmisryhmiä suljetaan ulos? Ja luodaanko samalla vastakkainasettelun kansalaisyhteiskuntaa? Vision tulee olla uskottava

Sami Uusi-Rauva kiittelee monen muun lailla Sadinmaan tekstin sujuvuutta. Sanat eivät kuitenkaan yksin riitä, vaikka ne ovatkin tärkeitä. Uusi-Rauva vertaa Sadinmaan kirjaa vertaa Mikael Pentikäisen Luottamus-teokseen. – Pentikäinen tarjoaa myös konkreettisia työkaluja esimerkiksi siihen, miten hyvää organisaatiokulttuuria rakennetaan teoin ja sanoin, Uusi-Rauva sanoo. Hänen mielestään Sadinmaakin olisi voinut esittää 10 käskynsä ohessa enemmän konkreettisia valintatilanteita ja toiminnallisempia tavoitteita. Se olisi ollut olennaista ajatellen yksittäisen ihmisen valintoja tai koko kirkon kehittämistä.


Silta 5/2014

– Sadinmaa maalaa kirjassaan tietynlaista visiota. Mielestäni tarvitaan visiota, joka on yhteisesti jaettu ja myös uskottava. Uskottavuus syntyy siitä, että puhutaan niistä asioista, jotka ovat merkityksellisiä ihmisen arjelle. Silloin ihminen haluaa olla toteuttamassa niitä. Kytkentä arkeen vahvistaisi vision uskottavuutta. – Käytännön kansalaistoimintaa ei pelkästään Sadinmaan kirjan varassa synny, pohtii Uusi-Rauva.

”Uskottavuus syntyy siitä, että puhutaan niistä asioista, jotka ovat merkityksellisiä ihmisen arjelle.”

Eri tavoin ajattelevat yhdessä

Uusi-Rauva ottaa vertailukohteeksi setlementtiliikkeen, joka edustaa toisenlaista yhteiskunnallista teologiaa. – Setlementtiliikkeen vahvuus on siinä, että se onnistuu tuottamaan hankaliin yhteiskunnallisiin kysymyksiin konkreettisia ja käytännönläheisiä ratkaisumalleja. Uusi-Rauvan mukaan hyvä esimerkki on kansalaisopiston englannin kielen ryhmä, jossa on mukana sosiaaliselta taustaltaan hyvin erilaisia ihmisiä. – Siinä ilmenee setlementtitoiminnan perusidea eli eri tavoin ajattelevat ihmiset ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Keskinäistä luottamusta tarvitaan,

7

jotta syntyy kanssaihmisistä välittävä yhteiskunta, Uusi-Rauva sanoo. Tämän ymmärsi aikoinaan setlementtiliikkeen Suomeen tuonut pastori Sigfrid Sirenius, joka rakensi vuoden 1918 sisällissodan hajottamassa yhteiskunnassa siltaa kahtia jakautuneen kansan välille. Yhteinen tekeminen on ollut setlementtitoiminnassa aina erityinen arvo. Kukin meistä on eri syistä riskissä pudota yhteisön ulkopuolelle. Silloin tarvitaan erityistä panostusta siihen, että putoamisvaarassa oleva ihminen pääsee mukaan yhteiseen tekemiseen. ✦

– Toivon, että kirkon johdolla ja erityisesti piispoilla olisi rohkeutta ottaa kantaa vaikeisiin kysymyksiin omana itsenään eikä puhuttaisi vain konsensuksen hengessä, Kai Sadinmaa sanoo.

Onko puoli pakko valita? Kai Sadinmaa, rakennetaanko puolen valitsemisella hyvää arkea ja hyvää elämää? Eikö se johda joidenkin ihmisten ja ihmisryhmien ulossulkemiseen? – Puolen valitsemisella tarkoitan kirkon suhdetta globaaliin finanssikapitalismiin ja sen tuottamaan politiikkaan. Siinä ei voi mielestäni olla ikään kuin välimaastossa. On selkeästi ja kirkkaasti annettava tuomio talouden hegemonialle, joka on tuhoamassa koko luomakuntaa.

Pastori Sami Uusi-Rauvan (vas.) mukaan yhteinen tekeminen on ollut setlementtitoiminnassa aina erityinen arvo. Se toteutuu hyvin muun muassa Aleksanterin kirkon Avoin kirkko -toiminnassa. Samaa mieltä ovat suntio Susanna Lauronen, opas Heljä Ossa ja vapaaehtoistyöntekijä Tapio Matikainen.

Me olemme lopulta kaikki samassa veneessä. Tuho kohtaa niin rikkaita kuin köyhiä.

Sadinmaan mielestä kirkon tulee olla merkkinä Jumalan valtakunnasta, luoda toivon merkkejä ja vahvistaa paikallisia yhteisöjä ja ekologista elämäntapaa eikä olla korviaan myöten mukana likaisessa, epäeettisessä sijoitusbisneksessä. – Me olemme lopulta kaikki samassa veneessä. Tuho kohtaa niin rikkaita kuin köyhiä. Vihollinen on meidän kaikkien yhteinen, vaikkakin köyhät kärsivät eniten varallisuuden kasautuessa yhä pienemmän porukan käsiin. Yhteiskunta eriarvoistuu julkisen sektorin alasajon myötä. Sadinmaa on vakuuttunut, että suurten liikepankkien ja suurten korporaatioiden hallitsema maailma johtaa väistämättä yhteiskuntien alasajoon, koska pyrkimyksenä on vain voittojen yhä suurempi maksimointi. Ajatus vuoropuhelusta on hänestä naiivi. Kenen kanssa neuvotellaan? Suurten liikepankkien? Suurten firmojen? Niillä ei ole siihen mitään tarvetta, koska niillä on kaikki valta ja voima. Siksi kirkon on annettava vastaansanomaton tuomio finanssikapitalistisille toimijoille. Siinä ei suljeta ketään ulos vaan vaaditaan päinvastoin sellaista taloutta ja politiikkaa, joka sulkee ihmiset sisään, ei työnnä ulos.

Kai Sadinmaan 10 käskyä kirkolle • 1. Älä valehtele Jeesuksesta • 2. Lopeta jäsenten kosiskelu

Käskyt keräävät kommentteja

• 3. Julista poliittista evankeliumia

”Kielellisesti, emotionaalisesti, esteettisesti ja populaari-

• 6. Älä kumarra valtaa

teologisesti parasta, mihin olen luterilaisuuden piirissä törmännyt.” Anna Kontula Facebook -seinällään 27.3.2014

“Sadinmaata pitää kuunnella!” Historioitsija ja yhteiskuntatieteilijä Arto Luukkanen Uuden Suomen blogissaan 14.4.2014

”Sadinmaa tarjoaa sanallista nokkeluutta, paatoksellista käsitevyörytystä ja kuulostaa pakoin väitteissään hurjistuneelta kirkolliselta verkkokeskustelijalta, joka arvelee yksin edustavansa oikeaa tulkintaa.” julkaisupäällikkö, kirjailija Olli Seppälä Kotimaassa 8.5.2014. ✦

• 4. Lopeta sijoitusbisnes • 5. Lopeta rikkaiden suosiminen

• 7. Luovu tekopyhyydestä • 8. Luovu messusta ja muusta magiasta • 9. Anna homon rakastaa • 10. Älä tee Raamatusta Jumalaa


8

Silta 5/2014

Kari Peitsamo ja kitaralaukku on ollut tuttuakin tutumpi näky jo useiden vuosikymmenien ajan. Tulevaisuudessa matkavarustuksiin kuuluu myös Kirkkokäsikirja. Peitsamo lukee teologiaa päätyäkseen papiksi.


Silta 5/2014

9

Papiksi käy Peitsamon kulku TEKSTI: Hannu Ranta KUVAT: Hannu Jukola, Jani Laukkanen

S

äveltäjä, sanoittaja ja solisti Kari Peitsamo elää parhaillaan itselleenkin mielenkiintoisia vuosia. Hän opiskelee Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa ja aikoo papiksi. – Jeesus ja myös Paavali tulivat minulle läheisiksi ja läsnäoloisiksi 2000-luvun aikana. Pöydälläni teologisten kirjojen pino kasvoi kasvamistaan nyt meneillään olevalla vuosituhannella, kiinnostus hengellisiin asioihin lisääntyi ja syveni vuosi vuodelta, Peitsamo puhuu. Mutta vaikka Jeesus inspiroi, kirjoja piisaa ja hengelliset asiat ottavat tulta, niin eikö tuossa kaikessa ole silti vielä ainakin hitusen matkaa siihen, että pappeus kiinnostaa ammattina ja päivittäistehtävänä? – Tässä kohdin haluan puhua vaimostani. Kirjapinoni kasvaessa hän sanoi minulle, että enkö voisi opiskella jumaluusopillisia asioita ihan yliopistossa asti, kun tuo aihepiiri ei millään jätä minua rauhaan. Ja kun vielä kadulla tuli vastaan tuttumme, joka oli 35-vuotiaana lähtenyt opiskelemaan oikeustieteitä, niin päässäni päsähti, että mikäpä ettei teologiseen – jonne siis sitten hain, pääsin ja aloitin opiskeluni.

samon on myös esitettävä yhä joka ikisellä keikalla. – Kauppaopiston naiset ovat maksaneet monet yhtiövastikkeeni, Peitsamo viittaa kyseisen kappaleen kohtuutiheään radiosoittoon. Tuo Peitsamon ikihitti oli ja on myös siitä kiintoisa kappale, että se antoi kerralla ja väkevästi kasvot kauppaopistolaisille aikana, jolloin useat nuoret kautta Suomen pitivät vaihtoehtoina lukiota tai ammattikoulua. Useat Kari Peitsamon laulut jäävät mieleen siltä istumalta, hänen riimeissään on veikeitä hokemia: / Shanghaista Siuroon tätä biisiä lauletaan/ Shanghain satamassa laivoja lastataan/ ... / Tyttöni nimi on Jaana S. / Hän on laiha kuin nuorisokeihäs/... Ehkä sekin päivä koittaa, kun Kari Peitsamon pään ja käsien kautta syntyy virsi. Lainkaan mahdotonta se ei tämän hetken tilanteen valossa ole. Kari Peitsamo on ollut Suomen Kommunistisen puolueen ehdokkaana kunnallis-, eduskunta- ja eurovaaleissa:

– Kristus on Kristus. Mielestäni häntä ei voi politisoida, Peitsamo kiteyttää.

Kaikuja kaukaa, kumminkin Vaikka Kari Peitsamo sanoo, että vasta 2000-luvulla hänen kiinnostuksensa Raamattuun, Jumalaan ja Jeesukseen vasta oikeastaan heräsi, niin kaikuja asiasta voi nähdä kaukaa. Jo 1970-luvulla hän lauloi yhdessä laulussaan: Mikään ei kestä/ paitsi yksi/ Vedestä nousee kasvi/. Voiko tuossa laulunsirussa nähdä Kristuksen ja hänen tulemisensa? – Kyllä voi. Alitajuisesti minulla on näitä nyt pintaan pulpahtaneita asioita mukana jossain määrin ollut, ja on minulla Jeesuksesta suoriakin kommentteja, mutta eivät nuo asiat siltikään selkeästi kohdallani olleet läsnä siten kuin nyt, Peitsamo toteaa. Onko väliä sillä missä sinä pappina työskentelet? Haluatko papiksi kaupunki- vai maaseutuseurakuntaan vai kenties jopa saaristoon? – Tuo riippuu sitten aikanaan työtilanteesta ja omasta tilanteestani, etenkin se riippuu siitä, että minne minut määrätään. Mutta ei mennä vielä asioiden edelle. Minun on ensin opiskeltava monta vuotta.

Ehtoollisalban alla bootsit

Sata bandanaa

Kari Peitsamo ei ole pitänyt kynttiläänsä vakan alla. Hän käy etenkin erilaisilla nettipalstoilla jatkuvaa hengellistä keskustelua. Tietokoneen ääreltä hän ehtii myös kirkkoon. Kirkossa hän on usein kuulijana, mutta on hän kirkoissa puhunutkin. Ja jakanut ehtoollista. Vaikuttava näky olikin keväällä Agricolan kirkossa Helsingissä, kun ehtoollista jakavan keikoilta ja lehdistä tutun ihmisen päässä oli bandana-huivi ja valkoisen ehtoollisalban alta pilkottivat bootsit. Kari Peitsamo on Kari Peitsamo kirkossakin. Peitsamo on säveltänyt ja sanoittanut yli 800 laulua. Tunnetuin niistä on Kauppaopiston naiset. Se oli suuri hitti 1970-luvulla ja laulu soi radioista yhä. Biisiä Peit-

”..päässäni päsähti, että mikäpä ettei teologiseen..”

Peitsamon jo kauan nähtävissä ollut tavaramerkki on otsalle kietaistava bandana-huivi. Niitä hänellä on sata kappaletta, punaisia ja sinisiä. – Ihan viime aikoina sininen huivi on ollut entistä useammin päässäni, johtuneeko tuo sitten merellisestä Helsingistä? Muutin Tampereelta Helsinkiin seitsemän vuotta sitten, ja sekin oli iso muutos. Ei kuitenkaan niin iso kuin tämä teologian opiskelu, Peitsamo toteaa. – Teologian opiskelu on ollut minulle avartavaa, hedelmällistä ja kaikin tavoin mielekästä. Ehkä jopa itsestään selvää on se, että siinä saa olla perimmäisten kysymysten äärellä. Siinä on jotain hienoa ja ihmeellistä, kun voi pohtia ihmisen ydinasioita.

• Säveltäjä, sanoittaja ja solisti = muusikko

• Ensimmäinen pitkäsoittolevy vuonna 1977

• Opiskelee teologiaa Helsingin yliopistossa. Opiskeli suomea ja kotimaista kirjallisuutta Tampereen yliopistossa 1980-luvulla.

• Yli 50 pitkäsoittolevyä uran aikana

Kari Peitsamo: • Syntynyt Nokialla, asunut Tampereella. Asuu nyt Helsingissä. • 56-vuotias


10

Silta 5/2014

– Mielestäni yksi teologin monista tehtävistä on auttaa ihmisiä ymmärtämään toisiaan ja kutakin ihmistä tajuamaan myös itseään. Kari Peitsamo on reilusti yli viisikymppinen opiskelija, mutta on tuon merkkipaalun ylittäneitä teologian opiskelijoita muitakin, ainakin Suomen Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen ja monikymmenvuotisen sotilasuran tehnyt nyrkkeilyn olympiaedustaja Juha Hänninen. Peitsamo opiskeli yliopistossa jo 1980-luvulla; tuolloin hänen opinahjonaan oli Tampereen yliopisto, jossa hän opiskeli suomea ja kotimaista kirjallisuutta.

Kristuksen valloittava olemus Jeesuksen Kristuksen valloittava ja kaiken voittava olemus on Kari Peitsamon mieleen. Mutta tuon tuosta hän puhuu ja kirjoittaa myös Paavalista. – Paavali näki, että Kristus on miehen pää. Siis näki, näettekö te? – Eikä Paavalin näky ollut suinkaan hallusinaatio, vaan se oli visio todellisuudesta, jossa jokainen meistä elää. Siis asia on ihan toisin: He, jotka eivät näe Kristusta, ovat hallusinaation vallassa. Hän jatkaa puhetta päästä, silmistä, lampusta ja valosta. Peitsamo tuntuu miettivän sydänjuuriaan myöten ihmisen ja kaiken olemusta. Nokialaislähtöinen ja vuosikausia Tampereella asunut Kari Peitsamo on pesunkestävä suomalaismies. Hän ei ole kovin paljon reissannut saati edes keikkaillut ulkomailla: – Tosin ihan Singaporessakin saakka keikkailin kerran. Nokia (yhtiö) halusi sitä niin kovasti; Englantiin, Brightoniin, sinne minut kutsuttiin muutama vuosi sitten pubin avajaisiin. Lauloin siellä suomeksi ja englanniksi, Peitsamo muistelee vuosiaan kitaran kanssa. Tai tottahan mies ja kitara on yhä. Tämän tästä teologian opiskelija Peitsamo kulkee kitaransa kanssa johonkin kuppilaan – ja nykyään yhä useammin myös

johonkin kirkkoon. Itse asiassa mies keikkailee talvesta ja tenteistä päästyään sen minkä opiskeluiltaan ja lukemisiltaan ehtii. Huhtikuussa hänellä oli 12, toukokuussa 10 ja kesäkuussa 11 keikkaa. Eikä miehen keikkatahti tuosta laannu. Peitsamo nähdään kitaroineen myös Tampereella vielä useasti nyt meneillään olevana vuonna: kesäkuussa hän on mukana Annikin Runofestivaaleilla, heinäkuussa hän tähdittää Tammerfestiä ja lokakuussa hänen kulkunsa käy Sana soi -tapahtumaan Tuomiokirkkoon. Mikä muu sinua kiinnostaa musiikin ja henkis–hengellisten kirjojen lisäksi? – Nyrkkeily. Se on pelkistettyä todellisuutta, ehkä jopa hieman brutaalia toimintaa, mutta selkeätä taistelua kumminkin. Nyrkkeilyä seuraan mielelläni ja sitä myös harrastan. Olen kuntonyrkkeillyt jo jonkin aikaa. Pappina, sitten joskus, Kari Peitsamo haluaa mennä koreilematta ja konstailematta suoraan asiaan niin kuin hän tavan takaa tekee vilpittömissä, visuaalisissa ja naivismiin vivahtavissa lauluissaankin.✦

”He, jotka eivät näe Kristusta, ovat hallusinaation vallassa.”

Keikat ovat toistuvasti perin intensiivisiä tilaisuuksia, eikä esittäjällä ole pulaa materiaalista: Kari Peitsamo on levyttänyt yli 50 pitkäsoittolevyä eli hän on yksi maamme tuotteliaimpia artisteja, ellei peräti tuotteliain. Tammikuussa hän esiintyi Tampereella Seurakuntien talon alakerrassa Suurella Sydämellä -klubilla.

Kari Peitsamo menee helposti ihmisten juttusille ja pohtii asioita yhdessä, mutta sanoo terävästi oman mielipiteensä ja uppoaa ajoittain omiin ajatuksiinsa.


Hannu Jukola

Naisten Pankki Tampereelle lahjoitettujen taulujen

MYYNTINAYTTELY Ravintola Henriksissä Satamakatu 7, Tampere puh. 0207669062 www.henriks.fi Tule tutustumaan.

Nuorten autosuunnistus testissä ensi kertaa Kaksikymmentä nuorta ja muutama vapaaehtoinen viettävät tänä vuonna todella erilaista juhannusta. Tarkoitus on suunnistaa autoillen reilun kolmen päivän ajan. – Tämä on ensimmäinen yritys, enkä minä eivätkä nuoretkaan vielä tiedä, miten tämä onnistuu, sanoo nuorisotyönohjaaja Tuomas Perkiö Messukylän seurakunnasta. – Tarkoitus on tehdä tästä jatkuva tapahtuma. Matkaan lähtevät nuoret ovat olleet mukana suunnittelussa alusta lähtien. Esikuvina toimivat Hervannan alueen Femmaralli, eri puolilla maata toteutetut leirikoulujen suunnistustapahtumat ja Helsingin Amazing Race julkisilla kulkuvälineillä.

Tilaa SILTA

11 Kuva: Naisten Pankin kuvapankki, Elisabeth Back

Silta 5/2014

Nauti taiteesta ja hyvästä ruuasta Naisten Pankki Tampere -menu 44,00

– Rastit johdattavat eteenpäin. Mukaan tulee seikkailun tuntua, kun ei tiedä, mihin mennään seuraavaksi. Lähtö on torstaina puolenpäivän aikaan Aitolahden kirkolta, mutta päätepiste on vielä salaisuus. Matkaa kertyy viitisensataa kilometriä. Älypuhelimet navigaattoreineen ovat takavarikossa ja suunnistus tapahtuu tiekarttojen avulla. Jokaisessa autossa on neljästä viiteen ihmistä, joista kaksi on kuskeja. Rahaa tapahtumaan on kerätty talkoillen. – Itse ajelen huoltoautoa. Vapaaehtoiset pitävät kisatoimistoa ja ohjaavat seuraavalle rastille, Perkiö kertoo. Asta Kettunen

Ryhdy vapaaehtoiseksi, auta kehitysmaiden naisia kohti parempaa huomista. Tämä työ on kuin hedelmäpuu, joka kantaa satoa vielä vuosikymmenienkin kuluttua. Tule mukaan Naisten Pankki Tampereen mukavaan talkooporukkaan. Ota yhteys: Merja Talkio-Vilanen merjatv@gmail.com Johanna Jaara johanna.jaara@gmail.com Naisten Pankki mukana: Ympäristötorilla 2.6. (Tammelan tori) sekä 13.-15.6. Kouluratsastuksen SM-kilpailut –tapahtumassa Niihamassa. Tutustu Naisten Pankin toimintaan. www.naistenpankki.fi www.facebook.com/NaistenPankkiTampere

15€

Tutustumistarjous vuodelle 2014! p. 040 804 8066 K

sari.laakso@evl.fi siltalehti.fi Hinta normaalisti 25 €. Tilaus jatkuu kestotilauksena.

H

A U

Tutustu valikoimaan www.pipliakauppa.fi

H

S

L

S

M

S

Tule lomailemaan ja virkistymään!

Vietä ikimuistoiset juhlat!

Kuntoutumiskeskus Apila tarjoaa ryhmille mahtavat puitteet virkistyspäivien viettoon. Liikuntaryhmästä saat sopivasti puhtia ja luennoilta vinkkejä arkeen. Päivän kruunaa herkullinen ruoka.

Apilassa järjestät monenlaiset juhlat syntymäpäivistä häihin, ristiäisiin ja lakkiaisiin. Erinomainen ruoka ja kauniit kattaukset ovat osa onnistunutta juhlaa. Ruuasta vastaa Apila Ravintoloiden korkeatasoinen keittiö keittiömestari Pekka Tolpan johdolla.

39

€/hlö

Ja jos mieli kaipaa kunnon piristystä tarjoaa Kuntoloma oivan tilaisuuden heittää hetkeksi arjen huolet €/vrk/hlö syrjään. Kuntolomalla liikut oman kuntosi mukaan. Loman pituuden voit sovitella oman toiveittesi mukaan.

Ota yhteyttä ja kysy lisätietoja!

117

Kuntoutumiskeskus Apilan myyntipalvelu: 03-2716 298, myynti@kuntoutumiskeskusapila.fi


12

Silta 5/2014

Johanna Subanin mukaan kirkolla on nyt tuhannen taalan paikka päästä enemmän mukaan yhteiskunnan keskiöön ja tavallisen ihmisen arkeen kanssakulkijana, tukijana ja toivontuojana.

Pakertamista ja kuplivaa iloa

K

olme Tampereen seurakuntien luottamusnaista, Anni Pälä, Piippa Jumppanen ja Johanna Suban haluavat kannustaa tamperelaisia ryhtymään ehdokkaiksi seurakuntavaaleissa. Siitäkin huolimatta, että eivät enää itse aio asettua ehdolle. – Luottamushenkilönä toimiminen on antanut minulle uutta näkökulmaa moniin asioihin elämässä, miettii Anni Pälä, joka on ollut mukana päätöksenteossa 20 vuotta Kirkkodemareiden edustajana. Hän on Harjun seurakuntaneuvoston, yhteisen kirkkoneuvoston sekä yhteisen kirkkovaltuuston jäsen. Samoilla linjoilla on Kokoomusta edustava Piippa Jumppanen, joka on ollut 12 vuotta Kalevan, nykyisin Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston sekä yhteisen kirkkovaltuuston jäsen. – Työ on ollut mielenkiintoista, varsinkin hallinto, joka on ollut vahvuuteni. Esille on aina noussut uusia asioita. Seurakuntatyö on hyvin antoisaa työtä. Myös Yhdistynyttä seurakuntaväkeä edustava Johanna Suban, Messukylän seurakuntaneuvoston ja yhteisen kirkkovaltuuston jäsen, on pitänyt luottamustyötä antoisana. – Työ on aikaa vievää pakertamista, melkoista vääntämistä, kuplivaa iloa ja ehdottomasti innostavaa, ihmisten kanssa ja keskellä toimimista. Suban on kokenut pystyvänsä vaikuttamaan yhteisiin asioihin ja suuntaan, jonne kirkko Tampereella on menossa.  – Työ ei ole vain papereiden pyörittelyä. On ollut tärkeää saada toimivia yhteyksiä kentälle, jotta tietää, mitä siellä oikeasti tapahtuu ja mitä mieltä ihmiset eri asioista ovat.

Ole oma itsesi Anni Pälän mukaan luottamushenkilönä pärjää, kun

on oma itsensä sekä innostunut uusista asioista ja tulevaisuudesta. – Olen kokenut, että kirkko on kaikkien ihmisten yhteinen, ei vain herätysliikkeiden. Siellä on voinut vaikuttaa. Kirkko onkin kehittynyt monessa asiassa. Viime vuosina on ollut innostavaa, kun luottamushenkilöt ovat päässeet aktiivisesti mukaan suunnitteluun. Pälä ei enää asetu itse ehdolle seurakuntavaaleissa. – Nyt on nuorempien vuoro. Vaalityö kuitenkin jatkuu! Olen mukana etsimässä uusia ehdokkaita ja haluan antaa heille tukeni. Piippa Jumppasen mielestä luottamustoimet vievät jonkin verran aikaa, mutta jos kiinnostusta on, tehtävät saa kyllä hoidettua. – Kirkossa voi toimia varsin monipuolisesti. Vapaaehtoistyö on hyvä tapa tutustua seurakuntaelämään, miettii Jumppanen, joka on toiminut diakoniatyön vastuuryhmän puheenjohtajana ja tehnyt diakoniaan liittyvää vapaaehtoistyötä. Jumppanen ei asetu ehdokkaaksi, sillä hän haluaa tehdä tilaa nuoremmille ehdokkaille. – Elämänkokemuksesta on toki hyötyä seurakunnan päätöksenteossa, ja kaikenlaisia ehdokkaita tarvitaan. Myös Johanna Subanin mukaan kaikenikäisiä ja -taustaisia ihmisiä tarvitaan päätöksenteossa. Papiksi opiskeleva pienten lasten äiti ei kuitenkaan ryhdy itse ehdokkaaksi nykyisen elämäntilanteen ja aikapulan vuoksi. – Sinua kuunnellaan, sinut hyväksytään sellaisena kuin olet ja kokemustasi arvostetaan. Yksittäinenkin ihminen voi vaikuttaa kirkkopolitiikassa, etenkin kotiseurakunnan asioihin. ✦

SEURAKUNTAVAALIEN TÄRKEÄT PÄIVÄMÄÄRÄT • Mihin hyvään sinä uskot? Asetu ehdolle seurakuntavaaleissa ja tee kirkosta omannäköisesi. • Ehdokasasettelu päättyy 15.9.2014 klo 16.00 • Ennakkoäänestys 27.–31.10.2014 • Vaalit isänpäivänä 9.11.2014 • Kun täytät 16 vuotta viimeistään 9.11.2014, sinulla on äänioikeus seurakuntavaaleissa. • Kun täytät 18 vuotta viimeistään 9.11.2014, voit asettua ehdolle seurakuntavaaleissa.

Seurakuntavaaleista keskustelutilaisuus Aamulehti järjestää seurakuntavaalikeskustelun

keskiviikkona 11. kesäkuuta kello 18 Aamulehden auditoriossa. Keskustelijoina ovat Mari Leppänen, Ilkka Hjerppe, Ari Hukari, Ismo Harju, Leena Lampela ja Anna Kontula.


Silta 5/2014

13

Samuli Vornanen (vas.), Heli Harjanne ja Santeri Koivisto pysähtyivät kuuntelemaan, kun Anni Pälä kertoi ohikulkijoille seurakuntavaaleista. Keskustelun edetessä kävi ilmi, että sekä Pälä että nuoret ovat Harjun seurakunnan jäseniä. Yhteinen kiinnostuksen kohdekin löytyi: ystävyysseurakunta Peetel Tallinnassa.

Piippa Jumppasen mielestä on innostavaa, että kirkossa voi toimia varsin monipuolisesti. Luottamustoimet vievät jonkin verran aikaa, mutta jos kiinnostusta on, tehtävät saa kyllä hoidettua.

Ehdokkaita kalastellaan toreilla ja lähiöissä TEKSTI: Kirsi Airikka KUVAT: Hannu Jukola, Rami Marjamäki

H

uhtikuussa alkanut seurakuntavaalien ehdokasasettelu on jo tuottanut tulosta Tampereella. Tällä hetkellä ehdokkaita seurakuntaneuvostoihin ja yhteiseen kirkkovaltuustoon etsii kolme entuudestaan tuttua valitsijayhdistystä: Tampereen Kirkkodemarit, Kokoomus ja Yhdistynyt seurakuntaväki. Yhteiseen kirkkovaltuustoon valitaan syksyn vaaleissa 51 jäsentä. Tampereen Kirkkodemarit alkoi valmistella ehdokasasettelua jo joulukuussa. – Silloin kartoitettiin kaikki edellisissä seurakuntavaaleissa mukana olleet ehdokkaat ja asiamiehet, kertoo yhdistyksen yhteyshenkilö Sirpa Koivisto. Kirkkodemarit ovat saaneet kevään aikana uusia ehdokkaita sekä suoraan että puolueosastojen kautta. – Ehdokkaiksi on ryhtynyt kaikenlaisia ihmisiä: kokeneita, pitkään mukana olleita, työikäisiä sekä nuoria. Kokoomuksen kirkkopoliittinen verkosto on kartoittanut mahdollisia ehdokkaita ja pitänyt avoimen kirkkopoliittisen tapaamisen. – Kiinnostuneita on jo löytynyt ja yhteydenottoja on tullut. Seuraava tapaaminen järjestetään kesäkuussa. Näyttää siltä, että seurakuntavaalit kiinnostavat, kertoo Kokoomuksen järjestösihteeri Jenni Vartiainen. Yhteisen seurakuntaväen varsinainen vaalirekrytointi alkaa näkyä ja kuulua lähiaikoina. – Eri seurakunnissa on ollut ilahduttavasti omatoimisuutta, vaikka koko kaupungissa järjestäytyminen onkin tapahtunut vasta hiljattain. Yhteinenkin kampanjointi alkaa jo hahmottua, kertoo Heikki Päätalo, Yhteisen seurakuntaväen valtuustoryhmän puheenjohtaja. Päätalon mukaan on ollut ilahduttavaa, että ryhmä on saanut suoria yhteydenottoja.

Yhteinen seurakuntaväki toivoo ehdokkaiksi kaikenlaisia ihmisiä. – Ryhmän yhdistävä tekijä on sitoutuminen ja halu vaikuttaa seurakuntaelämään. Erityisesti voisi toivoa, että vakiintuneiden – ja usein aika varttuneidenkin – rinnalle saataisiin nuoria ehdokkaita, pohtii Päätalo.

Viisi leipää ja kaksi kalaa Jenni Vartiaisen mukaan Kokoomuksen kampanjointi tarkentuu kesän kuluessa. – Tarkoitus on tehdä mahdollisimman laaja kampanja. Vaalityöhön pääsee vaikuttamaan ottamalla yhteyttä ja osallistumalla kirkkopoliittisen verkoston työhön. Kirkkodemarit jatkaa ehdokkaiden etsimistä kesän aikana ja tekee samalla jo vaalityötä. – Olimme esimerkiksi kalamarkkinoilla, jossa päivän teemana oli diakonia eli ’viisi leipää ja kaksi kalaa’. Ihmiset jäivät kyselemään syksyn seurakuntavaaleista. Kiinnostuneita oli myös vappuna. Jatkamme toritapahtumissa samalla aiheella käyttäen näkyvästi kirkon teemaa “Usko hyvän tekemiseen”, kertoo Sirpa Koivisto. Keskustorin eurovaalikojua on seurakuntavaalityössä hyödyntänyt ainakin Kirkkodemarit. Yhteinen seurakuntaväki tekee vaalityötä eniten paikallisesti, aiempien seurakuntien alueilla. – Seurakuntien rakennemuutoksen myötä on ymmärrettävää ja suotavaakin, että aiem-

”Näistä tulee vielä hyvin mielenkiintoiset vaalit. Innolla näitä odotetaan!”

pi paikallisseurakunta haluaa äänensä kuuluviin uudessa seurakuntaneuvostossa. Toivottavasti tämä alueellinen aktivoituminen saa äänestäjätkin liikkeelle, sanoo Päätalo. Yhteinen seurakuntaväki arvelee, että pitkittynyt muutosvaihe on uuvuttanut luottamushenkilöitä, mikä näkyy jonkinlaisena passiivisuutena. – Toisaalta uusi rakenne ja uudet seurakunnat ovat luoneet samalla täysin uuden tilanteen. Vaalien tulos onkin tällä kertaa erityisen mielenkiintoinen ja tilanne kaupungin eri osissa on hyvin erilainen, pohtii Päätalo.

Vaalimatematiikkaa ja spekulointia Yhteinen seurakuntaväki arvelee, että Harjussa vaalit eletään läpi pitkälti entiseen tapaan. Tuomiokirkkoseurakunnassa ja Eteläisessä seurakunnassa eri alueet ovat periaatteessa aika samankokoisia, mutta erityisesti Messukylässä tilanne on mielenkiintoinen. – Aitolahti ja Teisko pieninä, ja vanha Messukylä isona. Kun tähän yhdistetään vaalimatematiikka, riittää tässä spekuloitavaa useammankin kahvikupin ääreen, arvelee Heikki Päätalo. Hän toivoo, että nykyinen tilanne saisi etenkin pienemmillä alueilla niin ehdokkaat kuin äänestäjätkin aktivoitumaan. – Näistä tulee vielä hyvin mielenkiintoiset vaalit. Innolla näitä odotetaan! Myös Kirkkodemarit uskovat, että seurakuntien rakennemuutoksella saattaa olla jonkin verran vaikutusta ehdokasasettelun alkamisessa. – Kynnys asettua ehdokkaaksi on ehkä korkeammalla kuin aikaisemmin. Totta on, että lähikirkkoalueen ehdokkaat ovat erilailla kiinnostuneet aiheesta. Harjussa ehdokasasettelu on edistynyt vauhdilla, ja alueelta on löytynyt useita ehdokkaita. Viinikan ja Messukylän lähikirkkoalueilta taas etsimme lisää ehdokkaita, sanoo Koivisto. ✦

Lisätietoja valitsijayhdistyksistä ja ehdolle asettumisesta: tampereenseurakunnat. fi/seurakuntavaalit


Silta 5/2014

Hyvä tyyppi

14

Seurakuntien nuorisotyöntekijälle Ari Santaharjulle usko merkitsee sitä, että kykenee antamaan itselleen ja muille anteeksi.

Motoristit koulukiusaamista vastaan

V

iime vuoden huhtikuussa Aamulehdessä julkaistiin kahdeksanvuotiaan pojan koskettava kirje. Poika kertoi, että häntä kiusataan koulussa, ja että hän pelkää. Kirje sai motoristit Ari Santaharjun ja Jompe Vuopion pohtimaan, mitä he voisivat tehdä, ettei kenenkään pienen tarvitsisi enää kirjoittaa samanlaista kirjettä. Syntyi Motoristit koulukiusaamista vastaan -projekti, joka on kerännyt sosiaalisessa mediassa jo 3 000 tykkääjää ja avannut motoristeille ovet koululuokkiin ympäri Suomen. – Takana on 30 ajoreissua eri puolille Suomea. Parhaimmillaan letkassa on ollut mukana yli 80 motoristia. Vastaanotto on ollut sydämellinen ja lämmin jokaisessa koulussa, kertoo Santaharju. – Haluamme viedä kouluihin viestin, että me motoristit emme hyväksy kiusaamista. Koulukiusaaminen jättää rumat jäljet ihmiseen ja seuraukset voivat tuntua vielä vuosikymmentenkin päästä.

Entisenä koulukiusaajana Santaharju tietää mistä puhuu. – Eihän sellainen ole kunniaksi kenellekään. Yritän siksi hyödyntää omia kokemuksiani puhuessani oppilaille. Se on vähän kuin itselleen puhuisi. Santaharjun mukaan ongelmana ei ole tiedonpuute vaan asenteet. – Nuoret kyllä tietävät, että kiusaaminen on väärin. Pyrimme vaikuttamaan asenteisiin ja mielikuviin ja herättämään oppilaat ottamaan yhdessä vastuuta siitä, ettei ketään kiusattaisi. – Jokainen voi olla omassa yhteisössään sillä tavalla sankari, että sanoutuu irti kiusaamisen tukemisesta. Ei tarvitse välttämättä nousta kiusaajaa vastaan. Riittää, että kieltäytyy suostumasta yleisöksi. Motoristit koulukiusausta vastaan -kampanja jatkuu taas elokuussa koulujen alettua. Kiinnostuneet koulut voivat esittää motoristeille vierailukutsun esimerkiksi Ari Santaharjun kautta: ari.santaharju@evl.fi, p. 0500 836630.

TEKSTI: Eva Wäljas KUVA: Hannu Jukola


Silta 5/2014

saarnavuoro

hartaudella

Risto Räppääjä pohtii hyvänä ihmisenä olemista elokuvassa Risto Räppääjä ja polkupyörävaras. Hän luopuu uudesta polkupyörästään tukeakseen sairaalaan joutunutta poikaa ja kohtaa tutun tunteen: luopumisen tuskan. Jokainen joutuu elämässään tilanteisiin, joissa on tasapainoiltava tämän tuskallisen päätöksen kanssa: ”antaako vai ei?”. On sitten kyse tavarasta, toimintatavoista tai tärkeästä ihmisestä, luopuminen on usein vaikeaa. Asiaa ei tee helpommaksi edes tieto siitä, että näin toimiessa voi helpottaa jonkun toisen elämää. Hannu Jukola

Risto päätyy laulussaan ajatukseen: ”Ois helpompaa luopua omastaan, jos ei sitä koskaan ollut ois”. Mutta mikä oikeastaan on omaamme? Eikö kaikki ole loppujen lopuksi Jumalan meille antamaa? Emmehän me oikeasti taidakaan omistaa niin paljoa kuin luulimme. Olemme kuin Jumalan kartanon taloudenhoitajia, joiden tulisi parhaan kykynsä ja ymmärryksensä mukaisesti hoitaa taloutta isännän toiveiden mukaisesti. Onneksi isäntä on antanut meille kirjalliset ohjeet: Raamatun. Lukemalla ja pohtimalla lukemaamme voimme löytää vihjeitä siitä, miten meidän tulisi hoitaa meille uskottuja asioita. Näin voimme oppia tuntemaan Jumalan tahdon. Jumala kehottaa meitä rakastamaan Häntä, lähimmäisiämme ja itseämme. Rakkautta voimme osoittaa antamalla aikaamme, auttamalla tarvitsevia ja olemalla armollisia, myös itsellemme. Kun toimintamme lähtökohtana on rakkaus, tulee luopumisestakin helpompaa. Saatamme huomata, että luopumalla jostakin saammekin tilalle jotain paljon parempaa. Yksi tapa osoittaa rakkautta on osallistuminen avustuskeräykseen tai -tapahtumaan. Esimerkiksi Jakamisen Päivä -tapahtumaan osallistui yrityksiä ja lahjoittajia sekä yli 20 vapaaehtoista. Sadat ihmiset saivat apua. Elokuvan lopussa Risto Räppääjä sai yllätyksekseen uuden, vielä hienomman pyörän kiitoksena tekemästään uhrauksesta. Mutta ei Ristokaan sitä etukäteen odottanut saavansa. Antti Vanhala Kirjoittaja on Hervannan Pelipuiston seurakuntakodin toiminnanohjaaja ja neljän lapsen isä.

Lukijalta Olen tuntenut Pirkko Jalovaaran 19 vuotta. Totuus on, että Pirkko Jalovaara ei kiellä lääkkeiden syömistä eikä lääkäriin menoa. Hän ei manipuloi eikä hypnotisoi ihmisiä eikä harrasta hengellistä väkivaltaa. Tämänlaiset väitteet ovat valhetta. Esimerkiksi 7.5.2014 olin paikalla Espoonlahden kirkossa, jossa piti olla Jalovaaran rukousilta. Ilta oli peruttu yhden ihmisen väittämän vuoksi. Tilalla oli Kirkkoherra Jouni Turtiaisen esitelmä, jossa hän yritti aivopestä kuulijat uskomaan, ettei Jumala käytä ihmisiä toisten parantumiseksi. Saimme myös kuulla, kuinka Turtiaisen mielestä itsemurha ja sairaudet vain kuuluvat

Sillan sisällössä olisi mietittävää Uusi Silta-lehti on ulkoasultaan piristävä ja tyylikäs, mutta sisällössä olisi miettimisen varaa. Luulisi lukevansa jotakin sosiaalitoimen tiedotuslehteä, on köyhyyttä, sairautta, työttömyyttä ja muuta osattomuutta. Miksi lehdestä ei juuri löydä Jumalan sanaa, Raamatun tekstejä ja niiden selityksiä? Tällaisen sisällön pitäisi olla keskeisellä sijalla seurakunnan lehdessä. Ei myöskään ole hyvä, että lehti lähtee viihdelehtien linjalle. On

ihmisen elämään, mukamas osana Jumalan tahtoa. Ottaen huomioon, että sali oli täynnä sairaita ihmisiä, käytös oli pöyristyttävää. Lisäksi hän esti Jalovaaraa rukoilemasta syöpäsairaan kuolevan miehen puolesta, vaikka mies itse halusi rukousta. Turtiainen hyökkäsi Jalovaaraa vastaan kaikkien edessä ja kohteli häntä törkeästi. Eikös tämä ole manipulointia ja väkivaltaa pahimmillaan? Huolimatta muutamien ihmisten kommenttien negatiivisesta asenteesta lehtiemme palstoilla, kymmenet tuhannet ihmiset kerääntyvät silti perjantaisin Pirkko Jalovaaran rukousiltaa kuuntelemaan Radio Dein äärelle.Harmillista tässä kaikessa on se, että muutamat kirkkomme työntekijät eivät

julkkishaastatteluja, mainontaa ja menovinkkejä. “Suutari pysyköön lestissään.” Anneli Tunkkari

Elämän kirjo saa näkyä lehdessä Silta-lehden tavoitteena on tuoda ajan ilmiöitä ja arkea esille ihmisläheisesti. Koko elämän kirjo – iloineen ja suruineen – saa näkyä palstoilla. Lehti antaa tietoa seurakuntien ja kirkon toiminnasta, hengellistä sisältöä unohtamatta.

ymmärrä lainkaan,etteivät ole heittämässä Jalovaaraa yksin pois kirkoistamme, vaan hänen kanssaan myös kymmenet tuhannet rukoilevat seurakuntalaiset. Tämänlainen käytös ei enää mielestäni kosketa vain Jalovaaraa, vaan kaikkia maallikkosaarnaajia, jotka ovat Herramme Jeesuksen Kristuksen asialla toteuttamassa käytännössä Hänen tahtoaan. Tämä on kirkkohistoriamme suurin häpeä kansamme keskellä Kaikkivaltiaan Jumalan kasvojen edessä. Riikka Halko seurakuntalainen Vantaalta Lisää osoitteessa siltalehti.fi.

Lehden tehtävänä on kertoa, miten ihmiset kristinuskon sanomaa todeksi elävät. Lehti voi toimia yhteytenä kirkkoon niillekin tamperelaisille, jotka eivät ole muuten seurakuntaelämässä mukana. Jokaisella on oma mielikuva hyvästä seurakuntalehdestä. Me Sillan rakentajat olemme sitä mieltä, että julkkishaastattelut, menovinkit ja mainonta kuuluvat nykyaikaiseen lehteen. Erityisen iloisia olemme kaupallisen mainonnan piristymisestä, mikä osaltaan turvaa lehdentekoa taloudellisesti. Kirsi Airikka Sillan vt. päätoimittaja

Harri Luoma kappalainen

Hannu Jukola

Hannu Jukola

On vaikeaa luopua omastaan

Pirkko Jalovaarasta

15

Laura Suomela nuorisotyönohjaaja, kirjailija

Jyrki Pikkarainen diakoni

Kristitty tarvitsee latausta Jumalalta n Harri Luoma: Mistä tekstistä saarnaatte ja oliko tekstissä jotakin vaikeaa? Teksti Joh. 15:1–10 on vaikeudessaan raskasta sarjaa. Sen ymmärtämiseksi tai tulkitsemiseksi vaaditaan runsas annos Jumalan Pyhän Hengen läsnäoloa ja rukousta. Salatusta Jumalasta puhuminen vie ihmisen pienelle paikalle, jossa Kristuksen kaikkivoipuuden näköala aukaisee meille armon oven rakoselleen. Silloin minäkin voin paljon, mutten itsessäni vaan Herrassani, joka on luvannut kulkea omiensa seurassa joka päivä.

Kolminaisuuskirkon jälkeen syömme Kolminaisuustorttuja.

Miten muuten seurakunta voisi sanan vastaanottaa kuin tulemalla kirkkoon rukoillen, että Pyhä Henki tekisi siellä työnsä? Vaikeus ja ilo on siinä, etten enää puhuisi minä, vaan Kristus minunkin kauttani. n Laura Suomela: Mikä on saarnanne näkökulma? Jeesus vertaa itseään viinipuuhun ja kristittyä oksaan. Runsasta hedelmää ei tarvitse yrittää kantaa omin voimin. Jeesuksen ohje on pysyä lähellä häntä, joka on itse elämän ja voiman lähde.Kännykästä loppuu akku, jos sitä ei lataa. Kristittykin tarvitsee jatkuvasti voimaa ja ”latinkia” Jumalalta. Löydätkö tekstistä yhtäläisyyksiä omaan elämääsi? Viinipuu-vertaus vakuuttaa siitä, että Jumala antaa joka päivä voimaa arjen keskelle. Vapahtajan läheisyys tyynnyttää sisimmän elämän melskeessä. n Jyrki Pikkarainen: Mitä haluat saarnassasi viestiä? Jeesus sanoo:” Pysykää minun rakkaudessani.” Kävin viime pyhänä viinitarhassa ja sain kuulla viininviljelystä. Kuulin samat asiat kuin päivän tekstissä. Oksat saavat elinvoimansa rungosta, ja viinitarhuri hoitaa oksia yksilöllisesti käsin. Miten vietät Pyhän Kolminaisuuden päivää? Kolminaisuuden aattona menen saunaan ja laitan Kolminaisuuskoristeet ikkunaan. Askartelen kolmiapiloita. Aamulla syön Kolminaisuuspuuroa. Kolminaisuuskirkon jälkeen syömme Kolminaisuustorttuja. Vielä en tiedä, mitä kolmea ainesosaa laitamme tänä vuonna torttuihin. Juhlimme myös oman poikani konfirmaatiota.

Harri Luoma, Jyrki Pikkarainen ja Laura Suomela saarnaavat yhdessä päivärippikoulun konfirmaatiomessussa 15.6. kello 10 Kalevan kirkossa.


16

Silta 5/2014

Abraham Ladiesien eli ”Vivian Lamourin”, ”Choko Chanelin” ja Daisy Dayn” tyyliä voi ihastella muun muassa Biker´s Church -tapahtumassa.

Juuso Laitinen

tiesitkö

kolumni Elina Grundström Kirjoittaja on toimittaja–kirjailija, joka palasi juurilleen, kun hänet valittiin journalistiikan vierailijaprofessoriksi Tampereen yliopistoon.

Tutkittu kolumni

Vintagea ja 50-lukua Kirkkaanpunaista huulipunaa,

kellohameita, korkeita korkoja, iloista naurua ja tanssia. Abraham Ladies sekä näkyy että kuuluu. Ryhmä perustettiin puolisentoista vuotta sitten tukemaan moottoripyöräkerho Sons Of Abraham MCC:n toimintaa. Ladies vastaa muun muassa kerhon support-tuotteiden mainonnan toteuttamisesta, myynnistä ja kehittämisestä. – Abraham Ladies syntyi, kun huomasimme tyttöjen kanssa jakavamme yhteisiä mielenkiinnon kohteita, kuten Pin-Up, 50-luku ja Vintage. Lisäksi esiinnyimme monissa kerhon tapahtumissa, joten oli luonteva askel ottaa käyttöön porukalle myös nimi, kertoo Abraham Ladiesin jäsen ”Vivian Lamour”.

Ladies on saanut paljon näkyvyyttä oltuaan mukana Sons Of Abraham MCC:n tapahtumien järjestelyissä ja toteuttamisessa. Vaikka Abraham Ladies ei olekaan osa seurakunnan viral-

lista toimintaa, vaan oma itsenäinen vapaaehtoistyötä tekevä toimintamuotonsa, siitä on silti ollut paljon apua seurakuntien eri tilaisuuksissa. Abraham Ladiesin ulkopuolella tytöt ovat olleet jo usean vuoden ajan monella tavalla mukana kirkon toiminnassa.

Naiskauneutta 50-luvun tyyliin Abraham Ladies on edustustehtävissä Sons Of Abraham MCC:n mukana muun muassa Biker’s Church-tapahtumassa ja Hot Rod & Rock Show-messuilla. Tytöt myyvät tuotteita, edustavat kerhoa ja järjestävät eri tilaisuuksiin showtanssiesityksiä. Ryhmä toimii myös ylöjärveläisen muusikon Aronin eli Juha Leppäsen Dream Elvis Show:n taustatanssijoina. – Meillä on Facebook-sivut, joihin päivitämme mielestämme hienoja muun muassa pin-up-, vintage- ja bikerkuvia. Naisvartalo on kaunis: haluamme kuvillamme ottaa kantaa ny-

Biker´s Church Laukontorilla Moottoripyöräilijöiden oma messu Biker’s Church järjestetään sunnuntaina 8. kesäkuuta kello 13 Laukontorilla. Liturgina on pastori Jussi Laine ja saarnaamassa Sons Of Abraham MCC:n presidentti Ari Santaharju.

Messun jälkeen kello 14 esiintyy Wonderful Land. Messussa kerätään kolehti vähävaraisten tamperelaisten hyväksi. Motoristit kokoontuvat Tampere-talolle kello 12.30 ja ajavat sieltä letkassa Laukontorille.

kyajan ulkonäköpaineisiin ja osoittaa, ettei tarvitse olla kokoa nolla ollakseen upea! Emme lähtökohtaisesti yritä provosoida, vaan ilahduttaa seuraajiamme, Vivian Lamour kertoo. Hän osallistui lokakuussa Lahden Jenkkiautonäyttelyssä järjestettyyn Pin-Up Finland 2013 -kilpailuun ja sijoittui toiseksi voittaen yleisöäänestyksen. Abraham Ladies vilahti myös Liv-kanavalla esitettävässä Kaksi julkkista ja yhdet häät -ohjelmassa yhdessä Aronin kanssa.

Mukaan toimintaan Vaikka Abraham Ladies on tullut näkyvämmäksi osana Sons Of Abraham MCC:n toimintaa, se toimii silti itsenäisenä ryhmänä. – Tarjolla on monenlaista toimintaa, joten jokaiselle löytyy kyllä tapa osallistua. Mukaan pääsee Sons Of Abraham MCC -kerhon toimintaperiaatteet hyväksyvä nainen ottamalla yhteyttä Abraham Ladies-facebook -yhteisön ylläpitäjiin, Lamour kertoo. Abraham Ladies on kunnianhimoinen ja suuntaa tulevaisuuteen myönteisin mielin korot kopisten. – Uskon toimintamme tulevaisuudessa entisestään kasvavan. Toivotamme kaikki toiminnastamme kiinnostuneet tervetulleeksi mukaan, Lamour summaa. Riikka Moilanen

Silta siltalehti.fi 1. vuosikerta • Kustantaja/ julkaisija: Tampereen ev. lut. seurakunnat • Toimitus: vt. päätoimittaja Kirsi Airikka, p. 050 381 0970, toimitussihteeri Asta Kettunen, p. 050 438 2716, s-posti: toimitus@siltalehti.fi ja etunimi.sukunimi@evl.fi. Osoite: Seurakuntien talo, Näsilinnankatu 26, PL 226, 33101 Tampere. • Ilmoitusmyynti, -valmistus ja -laskutus: Medialiike, Tampere Myynti, laskutus: Mervi Juutilainen, p. 044 520 5560, mervi.juutilainen@medialiike.fi

Ilmoitusvalmistus: Tuija Lautiainen, p. 044 532 2300, tuija@seema.fi • Jakelu: Tampereen Ykkösjakelut Oy. Jakelupalaute: jakelupalaute@kotimaa.fi, p: 020 7 54 2 267 Osoitteellinen jakelu: Itella Oy, tilaukset: sari.laakso@evl.fi, p. 040 804 8066 • Taitto: Kotimaa Oy • Painosmäärä: 95 000 kpl • Paino: Alma Manu, Tampere • ISSN: ISSN 2342-0979 (painettu) ISSN 2342-0987 (verkkojulkaisu), • Seuraavat lehdet ilmestyvät: 2.7., aineisto 16.6. mennessä, 6.8. aineisto 21.7. mennessä

Suomessa kolumnit ovat usein kevyitä huitaisuja arkisista ajatuksista. Opettaessani tulevia toimittajia Tampereen yliopistossa pidin kurssin toisenlaisista mielipidekirjoituksista – tutkituista kolumneista, jotka perustuvat kunnolliseen taustaselvitykseen. Harjoitustyön aiheeksi valitsin tuloerot, koska niistä kirjoitetaan usein virheellisiä väitteitä. Opiskelijat lukivat tutkimusraportteja ja soittivat asiantuntijoille. He saivat selville, että vaikka tuloerot ovat viime vuosien talouslamassa hiukan supistuneet, kokonaisuutena ne ovat kasvaneet voimakkaasti 1990-luvun alun jälkeen. Suomessa kuvitellaan, että meillä on epätavallisen pienet tuloerot. Se ei enää pidä paikkaansa. Esko Ahon hallitus toteutti vuonna 1993 verouudistuksen, jossa pääomatulojen verotusta kevennettiin. Sen jälkeen varakkaat suomalaiset alkoivat vaurastua entisestään. Tuloerot ovat kasvaneet voimakkaammin kuin missään muussa OECD-maassa, ja Suomi on pudonnut alhaisten tuloerojen maiden listalta. Muutos näkyy monessa asiassa, dramaattisimmin siinä, miten Suomessa sairastetaan ja kuollaan.

Muutos näkyy monessa asiassa, dramaattisimmin siinä, miten Suomessa sairastetaan ja kuollaan.

Vielä Ahon hallituksen aikoina väestön köyhimpään viidesosaan kuuluvat suomalaismiehet kuolivat keskimäärin seitsemän vuotta nuorempina kuin rikkaimpaan viidennekseen kuuluvat miehet. Parissakymmenessä vuodessa kuolleisuusero on kaksinkertaistunut. Rikas mies elää nyt keskimäärin 12 vuotta vanhemmaksi kuin köyhä. Perheen tulotason aiheuttamat terveyserot ovat alkaneet näkyä selvästi myös koululaisten keskuudessa. Köyhyysrajan alla elävien lapsiperheiden osuus on yli kaksinkertaistunut vuoteen 1995 verrattuna, ja köyhyys on alkanut periytyä voimakkaammin kuin ennen. Nuoret journalistit haluavat olla omaperäisiä. Niinpä muutama opiskelija suunnitteli kirjoittavansa kolumnin tuloerojen hyvistä puolista. He selvittivät, pitääkö paikkansa, että kun rikkaat rikastuvat, siitä valuu aina rahaa myös köyhille. Ei, tällaista valumaefektiä ei tutkijoiden mukaan ole olemassa. He tutkivat, lisäävätkö tuloerot talouskasvua. Siitäkään ei löytynyt selviä merkkejä. Kun edessäni oli lopulta pino valmiita tutkittuja kolumneja, niistä ei löytynyt yhtäkään, joka piti tuloerojen kasvua hyvänä asiana.

Lue kirjoittajan esittely ja kommentoi kolumnia osoitteessa: siltalehti.fi/blogi.


Silta 5/2014

17

LAKITOIMISTO RAJAMÄKI perunkirjoitukset ja perinnönjaot l avioerot ja ositukset l lasten huolto-, tapaamisja elatusasiat l testamentit, avioehdot ja edunvalvontavaltuutukset l kauppakirjat ja sopimukset l riitaoikeudenkäynnit l rikosoikeudenkäynnit Maksuton puhelin- ja sähköpostineuvonta Itsenäisyydenkatu 2, Tre 0400 638411 l

vesa.rajamaki@lakitoimisto.com

tukea & aPua

monipuolisin irkanmaan Pirkanmaan monipuolisin monipuolisin den sisustusmyymälä Kaihtimien ja markiisien sisustusmyymälä erikoismyymälä suojatuotteiden auringonsuojatuotteiden sisustusmyymälä K

A

I

H

D

I

N

P

U

K

RVEKKEILLE UUTUUKSIA JA TERASSEILLE PARVEKKEILLE JA TERASSEILLE ILLE

K

I

L

A

LIUKUOVET JA KAAPISTOT

Soita seurakuntien avunvälitykseen, p. 03 219 0711 arkisin klo 9–13. täytä avunpyyntölomake osoitteessa suurellasydamella.fi tule käymään Seurakuntien talon ala-aulassa, Näsilinnankatu 26, arkisin klo 9–15.

KOTI KAUNIIKSI

Verhoilemme teidän keittiön tuolit, sohvat, nojatuolit Kankaista hyvät valikoimat. Valmistamme myös teille sohvia määrämitoilla, haluamallanne kankaalla. Verhoilua 25 vuoden kokemuksella

Verhoiluliike Yli-Heikkilä Suuri N N ETO MITTATILAUSTYÖNÄ: valikoima VELOITUKS TILAASuuri valikoima on

LAUSTYÖNÄ: MITTATILAUSTYÖNÄ:

ETO timet • Sälekaihtimet TILAA VELOITUKS - ja terassikaihtimet • Parveke- ja terassikaihtimet NITTELUKÄYNTI SUUN Sälekaihtimet rulla- ja•laskosverhot • Paneeli, rulla- ja laskosverhot KSIIN, ot ja -tangot • VerhokiskotYR jaITY -tangot • Parvekeja terassikaihtimet SÖIHIN , taite- ja tilanjako-ovet• Liuku-, taitetilanjako-ovet YHjaTEI Aurinkosuoja- ja• turvakalvot ja turvakalvot Paneeli,• Aurinkosuojarulla- jaJAlaskosverhot KOTEIHIN iisit ja screenit • Markiisit ja screenit • Verhokiskot jatuotteeet -tangot ym. alan tuotteeet ym. alan

Suuri valikoima on esillä myymälässämme, tervetuloa!

I NTesillä UKÄYon SUUNNITTEL myymälässämme, , YRITYKSIINtervetuloa!

Nyyrikintie 1, Tampere 040

739 1822 www.kolumbus.fi/timylihe

esillä myymälässämme,

YHTEISÖIHIN tervetuloa! JA KOTEIHIN

www.kaihdinpukkila. www.kaihdinpukkila. • Liuku-, taite- ja tilanjako-ovet Suuri • Aurinkosuojaja turvakalvot N TO SE K U IT O ja screenit valikoima A VEL • Markiisit on esillä KÄYNTI LUtuotteet TEalan NNITym. myymälässämme,

tervetuloa! YRITYKSIIN,www.kaihdinpukkila. IHIN Pukkila • Viinikankatu 36, 33800 Tampere YHTEISÖKaihdin Puh. (03) 3122 0900 tai 0400 633 227 JA KOTEIHIN

Ammattilaiset palvelevat

Selkä kuntoon Tiloissamme asiakaspaikkoja 70 hengelle

JUHLAKESKUS

Pitopalvelua myös haluamiinne tiloihin

Rentouta selkäsi!

Kalevan puistotie 7, 33500 TAMPERE, p. 0408 290 626 sähköposti: juhlakeskus@mancester.fi www.mancester.fi

Lordos-selkälauta 95 €

Tilaa www.lordos.fi tai poikkea Mephisto, Satamakatu 8, Tampere ®

Sinulle, joka olet menettänyt läheisesi – palveleva perheyrityksemme

PÄIVYSTYS 24 h 050 362 9690 Kalevan puistotie 17 Kauppakatu 12 p. (03) 255 4102 p. (03) 253 1720

Hattumuotia Kuninkaankatu 19 B 21 2. kerros

Aleksanterinkatu 15 (htsto Vuori) p. (03) 212 2137

Meillä on lähes vuosisata hautausalan kokemusta Tampereella.

TERVETULOA

www.tampereenhautauspalvelu.fi

Tammerkosken Kukka- ja Hautauspalvelu Luotettavaa palvelua ja asiantuntemusta kaikissa hautaukseen liittyvissä asioissa.

Arkut, kuljetukset Asiakirjat Kukat ja sidontatyöt Muistotilaisuudet Pitopalvelut Hautakivimyynti

Rongankatu 2, 33100 Tampere, puh. 03 211 0331

Suutari

Jalkahoito kotikäyntinä

Näsinsuutari

50€

Kun on aihetta juhlaan... • muistotilaisuudet • perhejuhlat• ristiäiset

Hyvinvointi

(Teisko + 5 €) Jalkahoidon ammattitutkinnon suorittanut sairaanhoitaja

Satu laurell p. 050 558 0232

Kesätyyli

Nepalska Värikkäitä vaatteita kesän rientoihin! Laukontori 4 Ma-Pe 10-18 La 10-15

Kirjakauppoja

Kirpputori

.ULVWLOOLQHQ NLUMDNDXSSD

Hakametsän Jäähallin

6XRODMD9DONHXV

3XXWDUKDNDWX DYRLQQDPDSH SXK ZZZVXRODMDYDONHXVIL

JÄTTIKIRPPIS

Tule myymään uutta tai vanhaa. Varaa kaksi pöytää hintaan 29 €. Yksi pöytä maksaa 19 €. Tervetuloa myymään tai tekemään huippuostoksia joka sunnuntai klo 10-15!

www.jaahallinkirppis.fi 0400 698 539

Näsilinnankatu 19 p. 03 2223385 Avoinna ma-pe 10-17

Kuolinpesät

OSTAMME Muutto- ja kuolinpesien irtaimistot. Siivoamme kohteen myyntikuntoon. Ilmainen arviointi.

Puh. 040 582 4637

WWW.OSTANKUOLINPESAT.FI

Ammattilaiset palvelevat -palsta julkaistaan jokaisessa Silta-lehdessä


18

SILTA 5/2014

Kaunottaret kylpivät jumalten suosiossa Jumalat ovat läsnä kaikessa. Niitä pitää ruokkia ja niille täytyy uhrata. Jumalat voivat olla julmia tai puolustella tekojaan meille. Ehkä ne eivät vielä ole kehittyneet niin pitkälle kuin luulemme? että – se hölmö! – he olisivat parempia kuin ihmiset. Hänen päähänsä ei koskaan pälkähtänyt, että jumalat ovat todellisia ja katalampia kuin katalimmat ihmiset.” ”Kauniimpi kuin Andromeda, kauniimpi kuin Helena, kauniimpi kuin itse Afrodite.” ”Sinäkö korotat äänesi miesten neuvonpidossa?” Lainaukset ovat Clive Staples Lewisin kirjasta Kasvoista kasvoihin – tarina rakkaudesta. Se ilmestyi vuonna 1956, mutta julkaistiin suomeksi vasta viime vuonna. Naisen asema ei antiikin ajalla ollut kovin hyvä, joten jumalten suomat keinot kannatti käyttää hyödyksi. Kauneus oli ase. – Sosiaaliturva oli perhe. Rakkaus ja kauneus ovat palvelleet hedelmällisyyttä, valottaa tutkija Marjo Meriluoto-Jaakkola. Vapriikin Afrodite-näyttely tuo esille ne monet keinot, joilla suloa pidettiin yllä. Kun Rooma valloitti muut alueet, kauneuden idoleista ilmentymineen tuli osa eurooppalaista kulttuuriperintöämme. Jumalien suopeus takasi hedelmällisyyden. Siksi jumalten monenkirjavaa joukkoa piti palvoa. Kauneuden jumalatar Afrodite löytyy myös Lewisin kirjasta; hän, jota Venukseksi ja Hathoriksikin kutsutaan. Kirjassa esiintyvä Psyyke oli Afroditen pojan Amorin rakastajatar. Ungit on siinä suuri jumalatar, vanha ja kuivunut. Hän on sama, jotka kreikkalaiset kutsuvat Afroditeksi. Ishtar/ Astarte/ Ashtor/ Asera oli yksi Lähi-idän tärkeimmistä jumaluuksista ja tulee esiin myös Raamatussa. – Ei ole yhtä tarinaa, tutkija huomauttaa. Kotitalouksissa oli usein alttareita. Sen lisäksi oli hienoja temppeleitä kaikille. Ungitillakin on palatsi, mutta se on pimeä ja pelottava. – Jumalia on voitu kiittää paranemisesta, tai antaa votiivilahja, jos on ollut ongelmia – esimerkiksi lapsettomuutta. – Mesopotamiassa ja Egyptissä oli myös riittejä, joissa vihaisia jumalia lepyteltiin lahjoilla.

Hannu Jukola ja Rijksmuseum van Odheden

”Hän ajatteli, ettei jumalia ole olemassa tai

Kuolemanjälkeiset korut Elämään kuului valmistautuminen kuolemanjälkeiseen ikuisen kauneuden aikaan. Elämän jatkuvuuden symbolit näkyvät esineissä. Esimerkiksi Tutankhamonin aikaisessa puulusikassa koristeina ovat lootuksen versot, Nefertumilla lootus on päässä ja

Afroditella kädessä. Kleopatrakin kantaa jumalallisia tunnuksia. Koruilla oli tärkeä tehtävä kantajansa suojelemisessa. Ne olivat tarpeen kuoleman jälkeenkin, joten koruja piti laittaa mukaan hautaan. Roomassa uskottiin, että kuolleiden perheenjäsenten ominaisuudet siirtyivät heitä

esittäneisiin kuviin. Mesopotamiassa taas johdettiin juomaa hautoihin putkien avulla. Näyttely on avoinna 19.10. saakka. Asta Kettunen vapriikki.fi/afrodite Lisää: siltalehti.fi

Kirjaidea arkkityypistä Tamperelaissyntyisen kirjailijan Ritta Jacobssonin Afrodite ja kuolema -kirjan pääi-

dea on Afroditen ja hänen isänsä syvä suhde, jossa äiti jää toiselle sijalle. Kun Afrodite alkaa epäillä isäänsä kaverinsa murhasta, heidän suhteensa joutuu kovalle koetukselle. – Kaverilta sain lahjaksi kirjan Ajattomat arkkityypit, ja sitä selaillessani löysin lauseen Afroditestä arkkityyppinä: “Eniten hän vetoaa isäänsä, joka ei voi vastustaa prinsessansa pienintäkään toivetta”. – Koska löysin päähenkilöni nimen tällä tavalla, tein hänen äidistään taiteilijan, joka maalaa tauluja, jotka perustuvat krei-

kan antiikin mytologiaan. Muuten en ole erikoisen kiinnostunut antiikin jumalista kuin juuri arkkityyppeinä.     Afrodite-sarjan nuortenkirjoista on suomennettu kaksi ensimmäistä. – Olisin ollut onnellinen, jos loput neljäkin olisi käännetty. Ehkä uudet kirjani Eviga glömskans allé ja Han kallar sig Esmeralda vielä vetäisivät ne uuden kerran esille. Eviga glömskans allé sai myös Ruotsin nuorisodekkaripalkinnon, Spårhunden, samoin kuin Afrodite ja kuolema. Ritta Jacobsson onkin toistaiseksi ainoa kirjailija, joka on saanut tämän palkinnon yksin kahdesti.

Jacobsson tarttui haaveeseensa kirjailijanurasta vasta aikuisiällä. Hän on julkaissut kymmeniä nuortenromaaneja ja yhden aikuisten romaanin. Hänen Nina-sarjansa on myös suomennettu. Kesiään hän viettää Kämmenniemen suunnalla ja on innoissaan Afrodite-näyttelystä: – Menen ehdottomasti sitä katsomaan, kun tulen Tampereelle! Koetan käyttää Tampereen kulttuuria hyväkseni ja käyn ainakin Vapriikin näyttelyissä lapsuuden kaverini kanssa. Asta Kettunen


SILTA 5/2014

.

14.6

Kirjan verran kasvun voimaa

nha n wa i ä l y uk So Mess ikirkko irsi, Kiv lo 18 V h! .k 14.6 z, ja Bac z Ja

– Elämällä on käyttöohjeensa, Raamattu. Sitä kannattaa tutkia ja pohtia, mistä tässä elämässä pohjimmiltaan on kysymys – mistä elämiseen saisi voimia, neuvoo tamperelainen pastori Matti Huotari, joka on koonnut koskettavia ja humoristisiakin hartaustekstejään Kasvun voimaa -kirjaan. – Nämä tarinat ovat olleet minulle merkityksellisiä jossain elämäni polun mutkassa. Samalla kun olen tarinoita kertonut tai luonut, olen pyrkinyt opiskelemaan kerronnan taidetta. – Monen tarinan kohdalla ajatukset ovat kulkeutuneet edelleen Raamatun kertomuksiin. Niistä löytyvät merkittävimmät kertomukset, tarinat kivusta ja petoksesta, etsimisestä ja löytämisestä, rakkaudesta ja toivosta. Mikä voisikaan olla merkityksellisempi tarina kerrottavaksi kuin suuri kertomus Jumalan yllättävästä armosta ja rakkaudesta? Huotarille kerronta ei ole sanojen asettelemista toistensa perään, vaan maalauksen luomista. – Tarina luo kuvan, joka kasvaa kuulijan mielessä kokonaiseksi maisemaksi. Sellaisessa kerronnassa on suurta kasvun voimaa, sillä yksittäinen tarina liittyy aina toiseen kertomukseen ja yhdessä ne laajenevat elämäntarinaksi. Elämäntarinoista tulee suvun tai ihmisyhteisön tarinoita. Ne taas kasvavat edelleen kansojen tarinoiksi. Kaiken yllä on tarina Luojasta ja ihmisen osasta maailmankaikkeudessa. Kirjan hienot luontokuvat on ottanut tamperelainen pastori Jorma Satama. Kirjan on kustantanut Suomen Lähetysseura 2014. Se on myynnissä Suomen Lähetysseuran Basaarissa, basaari.mission.fi, sekä kirjakaupoissa.

Laura Suomela on saanut tasapainotettua nuorisotyönohjaajan työn ja intohimon kirjoittamiseen, vaikka se välillä vaikeaa onkin.

Riemastuttavia tarinoita kasvamisesta Laura Suomela hersyy myönteistä asennetta ja elämän iloa. Hän on oppinut kirjoittamaan metelin keskellä, keittiönpöydän ääressä perheen hyöriessä ympärillä ja ideoimaan juonta täydessä ruuhkabussissa. Suomelan esikoisteos Lokkisaaren säpinät näki päivänvalon pari vuotta sitten. Jatkoa tarjoilee toinen osa Kanarian säpinät, joka ilmestyi tammikuussa. Kumpikin osa on saanut varhaisnuorten (ja vanhempienkin) keskuudessa hyvän vastaanoton. – Viime syksyn sain keskittyä pelkästään kirjoittamiseen, ja se oli kyllä luksusta. Ajatustyö ei kuitenkaan lakkaa milloinkaan. Teen jatkuvasti ha-

19

vainnointia ja prosessoin ideoita päässäni. – Kaikki ideat eivät ole toteuttamiskelpoisia, mutta kun se oikea idea löytyy, sen vieminen pitemmälle vaatii raakaa työtä, summaa Suomela. Kirjat kertovat kahdesta alakouluikäisestä pojasta Istosta ja Juhosta, jotka ovat parhaat ystävät, mutta silti lähestulkoon toistensa vastakohdat. Pojanviikareiden tapaan he joutuvat jos jonkinlaisiin kommelluksiin.

Runoja kaartin naisista – Tamperetta puolustaneet naiset käänsivät kaupungin suunnan keväällä 1918. Vaikka he hävisivät, heidän uskonsa ja toiveensa on vuosien kuluessa toteutunut, kun sosiaalisesti oikeudenmukaista Suomea on rakennettu, pohtii runoilija Timo Malmi. Malmin uudessa runokokoelmassa annetaan ääni kaatuneille aseellisen kaartin naisille. Sanasato-kustantamon julkaisema teos julkistettiin Annikin runofestivaalin off-ohjelmiston avauksessa kesäkuun alussa. – Raatihuonetta puolustavien tyttöjen tarina kuuluu modernin Tampereen brändiin, Malmi sanoo. – Tytöt tarttuivat itsenäisesti oman

Riikka Moilanen Lue lisää: siltalehti.fi

Jyrki Nisonen

Sarjan ensimmäisessä osassa saatiin tutustua poikiin leirikesämiljöössä, mutta nyt Suomela lennättää pojat etelään. Koulumaailmaan sijoittuva kolmas kirja on jo työn alla.

onnensa ohjaksiin ja -muutokseen. Malmi selittää tyttöjen moraalikoodiston syntyneen rippikoulussa. – Vuorisaarnan väkevyys sekoittui sata vuotta sitten eurooppalaiseen liberalismiin. Epistola oli luettavissa työväentalojen näyttämöiltä: vapaus, veljeys ja tasa-arvo. – Kokoelma ei unohda ihmisten välistä rakkautta. Se kertoo toisen ihmisen tuomasta ilosta, Tampereen sydämestä, Malmi sanoo ja ihmettelee, kun kysytään, miksi vuosi 1918 ei jätä rauhaan. Kirja on saatavissa Tampereen Tulenkantajien kirjakaupasta Hämeenpuistosta.


20 Silta 5/2014 Hannu Jukola

Kehitysvammaisohjaaja Riku Karppinen on toukokuussa perustetun Sateenkaariyhdistys Malkuksen puheenjohtaja ja toimii Sateenkaariperheetyhdistyksen hallituksessa. Hän muutti vastikään Tampereelta Ylöjärvelle päästäkseen asumaan lähempänä lastaan.

Lestadiolaisten homojen tilaisuus?

T

uoreen Sateenkaariyhdistys Malkuksen puheenjohtajan Riku Karppisen haaveena on lestadiolaistaustaisten tai herätysliiketaustaisten homojen ilta. Sellainen voitaisiin järjestää esimerkiksi Oulussa, jonka seudulla Karppinen on viettänyt lapsuuttaan. Viime syksynä pohdittiinkin jo vanhoillislestadiolaisten suhdetta homouteen. Karppisen mielestä herätysliikkeissä on syytä miettiä, miten tukea heitä, jotka käyvät kamppailua oman sukupuoli- ja seksuaalisen identiteettinsä kanssa. – Esimerkiksi lestadiolaisten parissa siitä käytännössä vaietaan, eikä minkäänlaista apua ole tarjolla.

– Vaikka tukea on liikkeen ulkopuolella, sitä on hankala ottaa vastaan, jos on tottunut ajattelemaan, että paha on ulkopuolella. Toimimalla liikkeen sisällä voitaisiin varmasti ehkäistä monia itsemurhia. Karppinen toivoo myös nykyistä suppeampia tukiryhmiä. – On kiinnitettävä enemmän huomiota suljettuihin yhteisöihin ja siihen, mikä vastuu niillä on omien jäsentensä hyvinvoinnista. Selviytymistarinoita tarvitaan

Ahdistuksen helpottamiseksi kaivataan myös lisää selviytymistarinoita. – Uusia kasvoja tarvittaisiin, Riku Karppinen hymyilee.

Valtakunnallinen Malkus-yhdistys perustettiin, jotta kenenkään ei tarvitsisi luopua hengellisyydestä seksuaalisen suuntautumisen takia. – Aiemmin muut ovat ajaneet homojen asiaa, mutta nyt homot ajavat omaa asiaansa. Tuki on tarkoitettu kaikille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajille. Se ei myöskään rajoitu kristittyihin, vaan pyrkii tukemaan kaikkea hengellisyyttä.Varapuheenjohtajana toimii Johan Slätis Helsingistä. Muista hallituksen jäsenistä yksi halusi esiintyä etunimellään, joten loput päättivät tehdä samoin. Malkus-ryhmät toimivat esimerkiksi Helsingin ja Pirkanmaan Setassa. Näitä

ryhmiä tuetaan yhdistyksen kautta. – Toivottavasti vertaisryhmiä syntyy mahdollisimman monille paikkakunnille. Asta Kettunen Lue lisää: siltalehti.fi

Ens Nume i rossa :

• Sasha kertoo Barkov kannu stamis esta • Tulev atko n uoret kuullu ksi? • Veden varass a

Anna palautetta Siltalehdestä Mikä oli mielestäsi lehden paras juttu?

Voit laittaa palautetta ja juttuideoita sähköpostitse: toimitus@siltalehti.fi, kirjepostitse: Tampereen seurakunnat, Silta-lehti, PL 226, 33101 Tampere tai sähköisellä palautelomakkeella: siltalehti.fi/palaute.


Tapahtumat

!

TEEN L A T OTA

Merja Oksanen

Tampereen ev. lut. seurakunnissa tapahtuu 4.6.–2.7.2014

Muistathan Juhannusjuhlia hiljaisen polun suven sylissä

Hiljainen polku on kaupungin­osa­­ Tampereen seurakunnat tarjoaa reitti, jonka aiheena on hiljaisuus. monenlaisia juhannuksenviettotapoja Reittiä vaeltaessa voi kuulostella sisäistä eri puolilla ja kaupunkia. Gaddin maailmaansa nauttia Viinikan kappelilla, osoitteessa Nokiantie puutarhakaupunginosan puistoista ja 22, jumalanpalvelusta vietetään puistikoista. juhannuspäivänä kello 10.

MUISTA Aava Anttinen

Kivikirkon messut alkavat tunnelmallisessa

Virsiduo viihdyttää Laukontorilla Messukylän vanhassa kirkossa suvisunnuntaisin keskiviikkoisin. Tuomiokirkkosrk kello 18. Messussa Katso voi nauttia musiikista ja sen jälkeen kirkkokahvit kirkon pihamaalla.

www.tampereenseurakunnat.fi/tapahtumat

• •

Saunaillat Luhtaanrannan leirikeskuksessa. Miehille 5.6. ja 19.6. klo 17–21. Naisille 12.6. ja 26.6. klo 18 ja miehille klo 19.30, sopii myös perheille. Katso myös sinkkujen kesämaanantain saunaillat. Sateenkaarimessu 7.6. klo 18 Vanhassa kirkossa. Lisää s. 5. Kesäkerho eläkeikäisille 2.7. alkaen keskiviikkoisin klo 13–14.30 Kalevan kirkolla. Tavataan mukavan yhdessäolon ja ohjelman merkeissä!

Sanna Kramer

Lähetyksen kesäkerho kokoontuu 18.6. kello 18 Lielahden kirkossa. Hanna Oja-Nisula kertoo seikkailuista lähetysmailla. Tarjolla on iltapalaa.


Silta 5/2014

Pihakirkko, 21.6. klo 18 Nekalan siirtolapuutarha Pihakirkko, 25.6. klo 18 Kaonpäänkatu 9

Hervanta Hervannan kirkko Lindforsinkatu 7, 33720 Tampere Lähetys- ja raamattuluento, 8.6. klo 9.30–10.30, Kutsuttu uskollisuuteen, psykologi Pirjo Alajoki, aamukahvit Messu, 8.6. klo 11, Markku Mustajärvi, Kaija Karvala, Martti Syrjäniemi Suvivirsivaellus Metsäkirkkoon, 8.6., lähtö kävellen klo 17.30 Hervannan kirkolta. Mukaan voi liittyä matkanvarrelta tai kävellä metsäkirkolle omaan tahtiin. Iltahartaus n. klo 18.30, mukana mm. Ilmo Käki. Konfirmaatiomessu, 14.6. klo 13, Ilmo Käki, Martti Syrjäniemi, kaupunkirippikoulu Messu, 15.6. klo 11, Hannu Vuorinen, Markku Mustajärvi, Martti Syrjäniemi Jeesuksen salatut käärinliinat –luento su 15.6. klo 13. Dosentti Juha Hiltunen selvittää Jeesuksen käärinliinoina tunnettujen vaatekappaleiden historiallista matkaa 2000 vuoden aikana. Kahvit messun jälkeen ennen luentoa. Pihakirkko kirkon sisäpihalla, 18.6. klo 19, Hannu Vuorinen, Riikka Heikkinen Jumalanpalvelus, 21.6. klo 11, juhannuspäivä, Kaija Karvala, Riikka Heikkinen Messu, 22.6. klo 11, Soile Rantavuori-Kähärä, Hannu Vuorinen, Riikka Heikkinen Konfirmaatiomessu, 28.6. klo 13, Kaija Karvala, Riikka Heikkinen, Torpan rippikoululeiri Messu, 29.6. klo 11, Hannu Vuorinen, Kaija Karvala, Riikka Heikkinen

Harjun seurakunta Lielahden kirkko Ollinojankatu 2, 33400 Tampere Iltamessu klo 18 8.6. Markku Komulainen, Elina Peura 15.6. Laura Luomajoki, Martti Lammi, Sanna Vihervirta 22.6. Tuula Lehto, Sanna Vihervirta 29.6. Kristiina Hyppölä, Janne Salmenkangas Pihakirkko, 2.7. klo 19, Vanhan virsikirjan laulajaiset, Lielahden kirkon pihalla ja kodassa Tarvo Laakso Pispalan kirkko Pispalan valtatie 16, 33250 Tampere Messu, 8.6. klo 11, Taito Heikkilä, Martti Lammi, Elina Peura Pihakirkko 10.6. klo 18 Pispalan kirkko. Jukka-Pekka Ruusukallio, Saksalainen puhallinorkesteri Konfirmaatiomessu, 15.6. klo 11, Mirella Lehtola, Markku Komulainen, Elina Peura, päivärippikoulu EI MESSUA, 22.6. klo 11. Iltamessu Lielahden kirkossa klo 18 alkaen. Konfirmaatiomessu, 29.6. klo 11, Timo Pöyhönen, Mirella Lehtola, Janne Salmenkangas, Ilkon leiri Tesoman kirkko Tesomankuja 11 (Tesomankatu 6), 33310 Tampere Messu, 8.6. klo 10, Pastori Teuvo Suurnäkin eläkkeellelähtöjuhla, Teuvo Suurnäkki, Jukka-Pekka Ruusukallio, Veli-Pekka Järvinen, Sanna Vihervirta, kirkkokahvit Konfirmaatiomessu, 15.6. klo 10, Pasi Hakkarainen, Veli-Pekka Järvinen, Sanna Vihervirta, fillariripari EI MESSUA, 22.6. klo 10 Iltamessu Lielahden kirkossa klo 18 alkaen. Messu, 29.6. klo 10, Pasi Hakkarainen, Tuula Lehto, Ville Karhula

Härmälä Härmälän kirkko Talvitie 26, 33900 Tampere Messu, 8.6. klo 10, Jussi Mäkinen, Antero Eskolin, Markku Ylipää Konfirmaatiomessu, 15.6. klo 10, Satu Saarela-Majanen, Hannu Ruuskanen, Markku Ylipää Juhannuspäivän sanajumalanpalvelus, 21.6. klo 10, Hannu Ruuskanen, Markku Ylipää Messu, 22.6. klo 10, Satu Saarela-Majanen, Jussi Kauranen Konfirmaatiomessu, 29.6. klo 10, Päivi Repo, Jukka Lehto, Jussi Kauranen Diakonian kesäleiripäivät Ilkossa, 26.6. ja 14.8. klo 10–19, päivän hinta 25 €. Tied. Päivi Salminen p. 050 591 6557, Taina Nuorto p. 050 364 6192 Viinikka Viinikan kirkko Kaartotie 1, 33100 Tampere Messu, 8.6. klo 10, Hannu Ruuskanen, Maarit Kuusisto, Veikko Myllyluoma Konfirmaatiomessu, 15.6. klo 10, Jari Pulkkinen, Veikko Myllyluoma Messu, 21.6. klo 10, Maarit Kuusisto, Hannu Ruuskanen, Maiju Häyrynen Messu, 22.6. klo 10, Hannu Ruuskanen, Maiju Häyrynen Messu, 29.6. klo 10, Maarit Kuusisto, Hannu Ruuskanen, Henna Ala-Mikkula

Kalkku Café Tule viihtymään ja tapaamaan naapureita uuteen kesäkahvilaan! Kalkku Café avoinna klo 14-16, 12.6., 19.6. ja 26.6. Kalkun seurakuntakodilla, Pitkäniemenkatu 9.

Muut Anna- ja Arvo -suvikahvila, 17.6., 24.6. klo 13–14.30, Voionmaankatu 44 A, kerhohuone Juhannusaaton illanvietto kaikenikäisille Tesomalla, 20.6. klo 18, Tesomajärven rannassa, Tesoman puolella. Ohjelmassa makkaranpaistoa (0,50 €), mehua, yhteislaulua, musiikkia ja hartaus. Pihakirkot 2.7. klo 13 Fanny- ja Otto-koti, Kornetinkatu 1, Mirella Lehtola, Anna Arola 5.6. klo 19 Raiskionkatu 1. Jukka-Pekka Ruusukallio, Sanna Vihervirta. Sateen sattuessa tilaisuus on Tesoman kirkolla. 11.6. klo 13 Villa Aalto, Lentävänniemenkatu 15. Martti Lammi ja kanttori Elina Peura 11.6. klo 19 Hirvosilla, Villilänniemi 10 E. Ritva-Leena ja Lauri Hirvonen ja kanttori Elina Peura. 17.6. klo 12.30 Pispan palvelukeskus, Simolankatu 4. Markku Komulainen, Balsami: Mikko Ohra-aho ja Arto Pietiläinen 19.6. klo 13 Kotipirtti, Käräjätörmä 12. Tuula Lehto ja kanttori Sanna Vihervirta 19.6. klo 15 Lintuviitakoti, Äyräpäänkatu 10. Tuula Lehto, Sanna Vihervirta

Sanna Kramer

Pelipuiston seurakuntakoti Teekkarinkatu 17, 33720 Tampere Pelipuiston markkinat koko perheelle, 13.6. klo 11–14 Tampereen kristillisen työväen puhallinorkesteri, arpajaiset, käsityömyyjäiset, lettuja, ilmapalloja, ohjelmaa lapsille, mukana myös Riesa-Pelle.

2.7. klo 13 Fanny- ja Otto -koti, Kornetinkatu 1. Mirella Lehtola ja kanttori Anna Arola Pihajuhla Kansalaistalo Mansikkapaikassa, 18.6. klo 14, Lentävänniemenkatu 6. Tuula Lehto ja kanttori Sanna Vihervirta.

Hannu Jukola

2

Nimikkolähetin vierailu Tule kuulemaan Tansanian ihanuuksia ja omituisuuksia. Suomen Lähetysseuran ja Harjun seurakunnan nimikkolähetti pastori Hanna Oja-Nisula Mwanzasta vierailee Lielahden kirkolla 18.6. klo 18. Hanna kertoo

miten hän on sopeutunut uuteen kulttuuriin ja mitä elämä on opettanut ensimmäisellä työkaudellaan Tansanian kirkon nuorisotyössä.

Muualla Juhannuspäivän jumalanpalvelus, 21.6. klo 10, Gaddin kappeli, Markku Komulainen, Riitta Laankoski, Sanna Vihervirta. Linja-autokuljetus: 1. auto: 9.15 Tahmelan kaupan edusta, 9.25 Peurankallion palvelutalo, 9.30 Pispalan tori, 9.35 Pispan palvelukeskus, 9.45 Raholan vanhustentalot, Gaddin kappeli 2. auto: 9.15 Talentti, Halkoniemenk.1, 9.20 Lielahden Teboil – Lamminpään Siwa, 9.30 Rauhanportti – Myllypuronk. – Haukiluomant. – Tuohikorventie, 9.45 Kalkun seurakuntatalo, 9.50 Tesoman Länsiportin pysäkki, Gaddin kappeli. Paluu jumalanpalveluksen ja kirkkokahvien jälkeen samaa reittiä.

Aitolahti Aitolahden kirkko Jenseninkatu 4, 33610 Tampere Messu, 8.6. klo 10, Juha Vuorio, vieraana Mongolian lähetit Marija ja Niko Ijäs, kirkkokahvit Messu, 15.6. klo 10, Terttu Haikka Messu, 22.6. klo 10, Pekka Luukkala Messu, 29.6. klo 10, Mauri Nieminen Virkistyspäivä Aitolahden ja Teiskon lähikirkkoalueiden eläkeläisille keskiviikkona 27.8. klo 10–15. Ks lisää Teiskon kohdalta. Aitolahden vanha kirkko Aitoniementie 268, 33680 Tampere Messu, 21.6. klo 11, Terttu Haikka Messukylä Messukylän kirkko Messukylänkatu 54, 33700 Tampere Messu, 8.6. klo 10, Anne-Maarit Rantanen, Jorma Kantola, Hanna Kataja Konfirmaatiomessu, 15.6. klo 10, Mervi Ulmanen, Heikki Hinssa Konfirmaatiomessu, 15.6. klo 13, Petri Karaksela, Tuula Haavisto Messu, 22.6. klo 10, Jorma Kantola, Touko Hakala, Petri Karaksela Konfirmaatiomessu, 29.6. klo 10, Pirjo Tuiskunen, Katja Viljamaa Konfirmaatiomessu, 29.6. klo 13,Johanna Rajamäki, Jarkko Vikman, Tuuli Muraja. Messukylän vanha kirkko Kivikirkontie 2, 33700 Tampere Kivikirkon messu, 8.6. klo 18, Juha Lankinen, Katja Viljamaa Kivikirkon messu, 15.6. klo 18, Jorma Kantola, Petri Karaksela, Linda Urbanski, sopraano Juhannuksen sanajumalanpalvelus, 21.6. klo 10, Juha Lankinen, Katja Viljamaa Kivikirkon messu, 22.6. klo 18, Touko Hakala, Andreas Salminen, Katja Viljamaa Kivikirkon messu, 29.6. klo 18, Rosa Pöppönen, Jarkko Vikman, Petri Karaksela, Riitta Savilahti, viulu Hautausmaaopastus ja hartaus, 2.7. klo 18, Messukylän hautausmailla. Kierros


Silta 5/2014

alkaa Messukylän vanhalta kirkolta iltahartaudella ja päättyy uudelle kirkolle, Andreas Salminen Luhtaanrannan leirikeskus Luhtaanrannantie 62, 33560 Tampere Miesten saunailta, 5.6. ja 19.6. klo 17–21. Talkoita, luhtaanpalloa, sauna, alustus, keskustelua, kohtaamista, Messukylän miestyö, touko.hakala@evl.fi, p. 050 327 6302   Linnainmaan seurakuntakeskus Korpikodinkatu 2, 33580 Tampere Kesäkirkko, 19.6. klo 18, Pirjo Tuiskunen, Rosa Pöppönen, Petri Karaksela Takahuhdin seurakuntatalo Tanhuankatu 40, 33560 Tampere Avoin kesäsolu, 9.6. klo 18–20, solu kokoon viikoittain tied. kesasolu@gmail. com Nuorten aikuisten ilta, 28.6. klo 16–20, ruokaa, rentoa olemista, yhdessä tekemistä ja nuorten aikuisten toiminnan suunnittelua. Tervetuloa kaikki te, jotka tunnette itsenne nuorten parissa “fossiileiksi”. Muut Kesäkirkot 5.6. klo 18, Kotosalla-talo, Hannulankatu 1, Touko Hakala 18.6. klo 13, Kaukaharjun palvelutalo, Keskisenkatu 15, Touko Hakala, Merja Mäkisalo, Katja Viljamaa18.6. klo 13, Pappilanpuiston palvelutalo, Kourutaltankatu 2, Pirjo Tuiskunen, Petri Karaksela 25.6. klo 14.30, Lahdensivun koti, Jaa-

puh. 050 326 2388 Virkistyspäivät eläkeikäisille 16.–19.6. Ilkon kurssikeskuksessa. Tiedustele vapaita paikkoja Anne Joronen p. 050 345 1162. Järj. Tuomiokirkkosrk/Kaleva

konmäenkatu 5. Jorma Kantola, Andreas Salminen, Petri Karaksela TEISKO Teiskon kirkko Teiskon kirkkotie 114, 34260 Terälahti Messu, 8.6. klo 10, Helluntaipäivä Tero Matilainen, Tuuli Muraja Konfirmaatiomessu, 15.6. klo 10, Pyhän Kolminaisuuden päivä Hannele Juutinen, Tuuli Muraja Messu, 21.6. klo 10, Juhannuspäivä Tero Matilainen, Petri Karaksela Messu, 29.6. klo 10, 3. sunnuntai helluntaista, Hannele Juutinen, Maiju Häyrynen Muualla Kahvi- ja lauluhetki, 10.6. klo 13, Kotilinnasäätiön kerhohuone, Kahvi- ja lauluhetki Kotilinnan sisäpihalla, sateen sattuessa sisällä, mukana Saija Siuko ja Pirjo Torikka Lähetyksen rukousryhmä, 9.6. klo 19, Ylä-Sääksi, Lähetyksen rukousryhmä Ylä-Sääksissä, Sääksniementie 118 A 12.–14.9. Hiljaisuuden retriitti Metsäkestilässä. Ohjaajina Anneli Tirkkonen p. 044 786 8056 ja Pirjo Torikka p. 050 563 3724. Hinta 100 € ja ilm. 30.8. mennessä ohjaajille Virkistyspäivä Aitolahden ja Teiskon lähikirkkoalueiden eläkeläisille keskiviikkona 27.8. klo 10–15 Kuntoutumiskeskus Apilassa Kangasalla. Päivän hinta 30 € sis. tarjoilut ja ohjelman. Ilm. 15.8. mennessä Aitolahti/Eija Heikkilä 0500 971 579 ja Teisko/Pirjo Torikka 050 563 3724

Kaleva Kalevan kirkko Liisanpuisto 1 Messu, 8.6. klo 10, Elina Rautavirta, Jukka Kuusisto, Kari Nousiainen Konfirmaatiomessu, 15.6. klo 10, Päivärippikoulun konfirmaatio, Harri Luoma, Laura Suomela ja Jyrki Pikkarainen, Salla Häkkinen, Kari Nousiainen Konfirmaatiomessu, 15.6. klo 14, Minna Rahko, Veli-Pekka Ottman, Kari Nousiainen, Ilkon leiri Juhannuspäivän messu, 21.6. klo 10, Simo Koho, Kari Nousiainen, Outi Laurila, kantele Messu, 22.6. klo 10, Jukka Kuusisto, Mervi Äyräväinen, Kari Nousiainen Messu, 29.6. klo 10, Mervi Äyräväinen, Minna Rahko, Maria Koivisto Kesäkerho eläkeikäisille, keskiviikkoisin 2.7.–6.8. klo 13–14.30, Kalevan kirkon sali 1. Päiväkahvit 1 €. Mukana seurakunnan vapaaehtoisia Käsityöpiiri jatkaa kesän ajan Kalevan kirkon salissa 1 parittomilla viikoilla klo 18–20 Muut Luhtaanrannan saunailta, 12.6. ja 26.6. klo 18–21. Naisten sauna klo 18, miesten vuoro klo 19.30. Hartaushetki nuotiolla klo 19.15. Sopii myös perheille. Mukaan uima-asu, oma vesipullo, makkaranpaistomahdollisuus (omat makkarat). Tied. jyrki.pikkarainen@evl.fi,

Silta jaetaan tamperelaisiin koteihin joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko.

Haluatko keskustella parisuhdettasi askarruttavista kysymyksistä?

Tampereen Kauppahalli, Seurakuntien talo, pääkirjasto Metso, Tampereen kirkot, Tampereen yliopisto, Tampereen teknillisen yliopiston kappelit ja Rautatieaseman tunneli.

Yli satavuotias Tampereen kauppahalli palveluksessasi. Kauppahallissa tavataan!

Hämeenkatu 19 / Hallituskatu 10 33200 Tampere

Kesä re ja le tkiä i Kats rejä! o tamp netistä ere seur akun enleiri kesa nat.fi/ tai p. 03 219 0 soita 37 nuor isoty 7/ ö!

P U O L U S T A J A - elämän eri vaiheissa

Voit noutaa myös lehden jakelupisteistämme:

Lähiruokaa ja lämmintä palvelua

Pyynikki Aleksanterin kirkko Pyynikin kirkkopuisto Ehtoollishartaus, 5.6. klo 17, Säde Siira Messu, 8.6. klo 10, Säde Siira, Ari Rantavaara, Katariina Vuorinen Ehtoollishartaus, 12.6. klo 17, Asko Peltonen Konfirmaatiomessu, 15.6. klo 10 Ehtoollishartaus, 19.6. klo 17, Sami Uusi-Rauva Messu, 22.6. klo 10, Ari Rantavaara Ehtoollishartaus, 26.6. klo 17, Amélie Liehrmann Messu, 29.6. klo 10, Esa Eerola, Ari Rantavaara, Katariina Vuorinen

Tule mukaan vaikuttamaan Yhdistynyt seurakuntaväki koostuu aktiivisesti seurakuntaelämään osallistuvista ihmisistä. Yhteistä meille on sitoutuminen Raamattuun, kirkkomme uskoon ja päätöksiin. Tahdomme rohkeasti uudistaa kirkkoa sisältäpäin suuntaan, jolla tavoitamme kirkosta etääntyvien joukon. Haluamme kehittää seurakuntien toimintaa niin, että jokainen tamperelainen voi löytää oman paikkansa. KYSY LISÄÄ LAITA VIESTI riitta.alaja (at) fimnet.fi niin otamme sinuun yhteyttä.

Ryhdy ehdokkaaksi

PARISUHDEPYSÄKIN toiminta on tarkoitettu yli 60-vuotiaille naisille, miehille ja pareille, jotka haluavat keskustella parisuhteeseen, seksuaalisuuteen ja erilaisiin elämäntilannemuutoksiin liittyvistä kysymyksistä ammattitaitoisen työntekijän kanssa. Ongelmien käsittelemisen myötä avautuu usein uusia mahdollisuuksia. Parisuhdepysäkille voi tulla joko yksin tai kumppanin kanssa yhdessä tai osallistua ohjattuihin keskusteluryhmiin. Tarkoituksena on löytää uusia voimavaroja, edistää seksuaaliterveyttä ja lisätä elämänhallintataitoja. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia. Lämpimästi tervetuloa! PARISUHDEPYSÄKKI Tuomiokirkonkatu 15 D 43, 4. krs Soita ja varaa aika: 040 – 592 6496

3


4

Silta 5/2014

Hautausmaaopastus ja hartaus, 2.7. klo 18, Pyynikin kirkkopuisto. Opastuksen alussa hartaus kirkossa, Ari Rantavaara ja sen jälkeen kokoontuminen kirkon pääoven portailla Rukouksen ja ylistyksen ilta, 2.7. klo 18.30 Kesätuokio, 18.6., 25.6. ja 2.7. klo 13, Aleksanterin kirkon krypta Raamattupiiri torstaisin 12.6.–14.8. klo 14.30 Aleksanterin kirkon kryptassa.

Rukouksen ja ylistyksen ilta 11.6., 18.6. ja 25.6. klo 18.30

Pyynikin kirkontupa Mustanlahdenkatu 21 A, 33210 Tampere Klo 10 kahvit, klo 11 päivänsana, klo 12.30 lounas 10.6. Kaisu-Leena Taulu, yhteislauluja Maija-Stinan kanssa. Vohvelikahvit 16.6. Verenpaineen mittausta, kesähattu kutreille keikkumaan ja kesähame lantiolle heilumaan ja ilmoille pieni kesäruno Kevätkauden päättäjäiset, 18.6. kesäkeittoa ja täytekakkua Kirkontuvan ovet avautuvat jälleen maanantaina 1.9.

Pyynikki församlingshem Kisakentänkatu 18 Gudstjänst/Högmässa varje söndag kl 10.30. För annan verksamhet eller eventuella ändringar se vårt programblad som finns bl.a. i församlingshemmet, Kyrkpressen, vår webb-sida www.tampereenseurakunnat.fi/svenska eller ring 040 804 8150.

Rami Marjamäki

Muut Pihaseurat, 11.6. klo 14.30 Peurankalliokeskuksen sisäpiha, Peurankallionkatu 10, Ari Rantavaara, Kaisu-Leena Taulu, Anne Sipolainen, Johanna Sarvala, Peuran laulajat –kuoro, joht. Maija-Liisa Rautelo, kahvit

Tuomiokirkko Tuomiokirkonkatu Messu, 8.6. klo 10, Antero Niemi, Asko Peltonen, Anne Nietosvaara Konfirmaatiomessu, 15.6. klo 10, Tapio Virtanen, Tuomas Laatu Konfirmaatiomessu, 15.6. klo 14 Päiväkummun rippikoulu, Kristiina Hyppölä, Martti Lammi, Janne Salmenkangas Sanajumalanpalvelus, 21.6. klo 10, Eero Koskela, Salla Häkkinen, Anne Nietosvaara Messu, 22.6. klo 10, Olli Hallikainen, Anne Nietosvaara Messu, 29.6. klo 10, Amélie Liehrmann, Tuomas Laatu

ENGLISH SERVICE the Old Church, Keskutori English Service in the Old Church every Sunday at 4pm Sunday School for kids, coffee social for everyone. Welcome! 8.6. Rev. Heidi Peltola-Elo. 15.6. Reader Emmanuel Eneh, Rev. Kati Eloranta. 22.6. Rev. Ville Aalo 29.6. Reader Emmanuel Eneh, Rev. Teuvo Suurnäkki

YHTEINEN SEURAKUNTATYÖ / TOIMINNALLISET TAPAHTUMAT ILKON KURSSIKESKUS Ilkontie 8–10, Kangasala p. 040 804 8008 ilkko@evl.fi Ilkon NaMien talkoot, 19.6. klo 9–17. Juhannusjuhlien talkoopäivä naisille ja miehille. Kaikille käsille ja persoonille mielekästä puuhaa mukavassa seurassa mm. Pihakirkon puhdistaminen ja valmistaminen juhannusjuhlaa varten, piha-alueen myyntipöytien valmistelut ja sisätilojen somistaminen. Palkkana maan paras ruokapöytä sekä sauna. Aloitamme aamiaisella, välillä nautimme lounaan ja loppukahvien jälkeen saunaan. Oma pyyhe mukaan. Mukaan voi tulla osaksikin päivää. Ilkon kurssikeskuksen ja Tuomasväen Juhannusaaton juhlat 20.6. klo 13–24. Vaihtoehtoinen Juhannusaattojuhla kaikenikäisille. Piha-alueelle voi tulla klo 13 alkaen yöhön saakka joko omin eväin tai ostamalla talosta mm. kahvia, keittolounaan ja nuotiomakkaraa edulliseen hintaan. Tuomasmessu alkaa klo 16, kokko syttyy klo 18.30 ja saunoa voi koko päivän paitsi messun ajan. Tarjolla jälleen kuuluisia juhannuslettuja. Kaikki tarjoilu, letut mukaan lukien, lopetetaan messun ajaksi. Juhannusaaton Tuomasmessu, 20.6. klo 16, tampereentuomasmessu.fi

LEIRIT Kirkkovenesoutu on saavuttanut huiman suosion Tampereella. Esimerkiksi Tampereen kaupungin järjestämä kirkkovenesoutu Viikinsaaren ympäri täyttyi heti. Kirkkovenesoudusta innostuneille liikkujille on tarjolla kirkkovene-spinningtunteja sekä vuokrattavia kirkkoveneitä. Lisätietoa muun muassa osoitteesta takonsoutajat.fi.

Birgitan kirkkovaellukselle voi lähteä vaikka veneellä Kymmenes Birgitan kirkkovaellus järjestetään elokuun viimeisenä lauantaina 30.8. Kyseessä on pyhiinvaellus, jonka reitti kulkee Birgitan polkua ja vesistöjä kohti Lempäälää. Viime vuosina mukana on ollut noin 150 vaeltajaa, kertoo pastori Matti Vehviläinen. – Vaellus tarjoaa upean mahdollisuuden hiljentymiseen luonnon keskellä. Rukoushetket reitin varrella haastavat pohtimaan oman elämän matkaa. Tänä vuonna vaelluksen teemana on “Tartu käteen”. Vaellusreittejä on useita erilaisia ja eripituisia. Esimerkiksi hiljaisessa ryhmässä vaelletaan täysin vaiti, parisuhdevaelluksessa hoidetaan matkan varrella suhdetta kumppanin kanssa. Kirkkovenevaellukselle voi lähteä Pirkkalasta ja Viialasta. Vaeltajille on järjestetty Lempäälässä ruokailu, joka sisältyy vaelluksen osallistumismaksuun. Seurakuntatalolla on myös lepohuone, jossa voi levähtää hetkeksi.

Vaellus päättyy Lempäälän Pyhän Birgitan kirkossa kello 19.30 järjestettävään Pyhiinvaeltajan messuun, jonka on säveltänyt ja sanoittanut lempääläläinen Pekka Mäenpää. Kirkko on avoinna hiljentymistä varten kello 19 alkaen. Messun jälkeen Birgitan tulet syttyvät aivan kirkon vieressä sijaitsevassa Myllyrannassa. Messun ja Birgitan tulien jälkeen on järjestetty bussikuljetus Sääksjärvelle ja Tampereelle. Osallistujamaksu Birgitan kirkkovaellukselle on 10 euroa. Maksu sisältää opastetun vaelluksen, ruokailun perillä ja vaeltajan rukousvihkon. Ilmoittautuminen 28.7.–25.8. www.lempaalanseurakunta.fi/toimintamuodot/birgitan_kirkkovaellus, 050 544 3314. Lisätiedot matti.vehvilainen@evl.fi, 050 544 3358. Kirkkovenevaelluksista saa tietoja Pirkkalan seurakunnasta Laura Tuhkanen-Jukkolalta sekä Viialasta Ali Kulhialta, p. 040 739 8390.

Isovanhempien ja lastenlasten leiri Karkussa 24.–26.6. Perheväen leiri, 26.– 28.6. Äideille, isille, lapsille tai vaikka kummeille ja kummilapsille – kaikille yhteinen kesän kohokohta! Molemmilla leireillä ohjattua tekemistä ja toimintaa. Herkulliset ruoat seisovasta pöydästä, saunomista, uintia, veneilyä. Hyviä hetkiä hengellisten asioiden äärellä. Täysihoitohinnat leireille omin liinavaattein: aikuinen 130 € (sis. 30 € kurssimaksun), 13–16-vuotiaat 97 €, 6–12-vuotiaat 65 €, 3–5-vuotiaat 32 €, alle 3-vuotiaat ilmaiseksi vanhempien/ isovanhempien kanssa. Ilm. Karkkuun 6.6. mennessä www.keokarkku.fi tai p. (03) 5134 151 Leirin ohjaajina ovat Tiina ja Matti Mäkinen sekä lastenhoitotiimi. Lisät. tiina. makinen@sana.fi, p. 0207 681 671 Järj. Tuomiokirkkosrk/Pyynikki, KRS ja Karkun evankelinen opisto Lisää Kesäretkiä ja leirejä koululaisille ja koko perheelle! Katso vapaita paikkoja netistä tai soita p. 219 0377/ nuorisotyö. tampereenseurakunnat.fi/ leirikesa

MOTORISTITAPAHTUMA Biker´s Church, 8.6. klo 13, Laukontori, Motoristit kokoontuvat Tampere-talolla klo 12:30 ja ajavat letkassa Laukontorille, jossa esiintyy Wonderful Land ja viihdyttää Abraham Ladies. Pastorina toimii Jussi Laine ja n pitää Sons Of Abraham MCC:n presidentti Ari Santaharju, messun aikana kerätään kolehti vähäosaisten hyväksi.

MUMMON KAMMARI – Vapaaehtoisen vanhustyön keskus – Kyläpaikka kaikenikäisille Otavalankatu 12 A. Toimisto p. 03 219 0455 ma klo 9–17, ti–to klo 9–14. www.mummonkammari.fi Vapaaehtoisen vanhustyön avunvälitys p. 03 219 0711 arkisin, lääkäriin saatot ja muut kertaluonteiset avunpyynnöt klo 9–11, muut klo 13 asti. Avunvälitys suljettu 19.6.–28.7. Mummon Lahjapuoti ja Kyläpaikka avoinna kesäkuussa ma 9.6. ja ma 16.6. klo 10–13. Juhannuksesta heinäkuun loppuun Mummon Kammari on kesätauolla. Avunvälitys ja toimisto avoinna jälleen 29.7. alkaen. Kyläpaikka avoinna elokuussa 11.8. alkaen maanantaisin klo 10–13. Syyskauden avajaisviikko 1.9. alkaen. Mummon Kammari mukana Kukkaisviikolla Tuulet nuo viestin jo toivat -yhteislaulutilaisuus Keskustorilla to 31.7. klo 12–13. Lulu Tanhuanpää, Antero Holma, Raimo Jokinen, Eero ja Mirja Wallin laulattavat.

MUSTA LAMMAS – päivätoimintakeskus päihde- ja mielenterveyskuntoutujille Pellavatehtaankatu 17 G, p. 389 1841. Avoinna ma–to klo 7.30–13, pe klo 7.30–11.30. Päivätoimintaa 13.6. asti. MYÖTÄTUULI Yhteinen vammaistyö Kesäpäivä Kangasalla perjantaina 22.8. klo 9–15 Ilkon kurssikeskus, Ilkontie 8–10 Tervetuloa viettämään kesäpäivää hyvän seuran, messun, ulkoilun, askartelun ja hyvän ruoan parissa. Maksu 10 €. Ilmoittautumiset viim. ma 11.8. Maarit Leppänen, p.050 541 7004 tai maarit.leppänen@evl.fi Kuurojentyö Aleksanterin kirkossa Tuomasmessu su 8.6. klo 18 ”Omalla kielellä” – Tulkkaus viittomakielellä Myötätuuli, Ilmarinkatu 10 Avoin kesäkahvila tiistaisin klo 10–13 Näkövammaistyö Myötätuuli, Ilmarinkatu 10 Avoin kesäkahvila 5.6 –19.6 torstaisin klo 10–13 ohjelmassa mm. • sanaa ja säveliä • lehdenlukua • asiointimahdollisuus mm.torilla • kahvittelua ja mukavaa yhdessäoloa Teiskon-retki to 14.8. Lisätiedot ja ilmoittautumiset Kesäkahvilassa tai p. 050 561 1027, 050 541 7004


Silta 5/2014

RETKET/MATKAT Retki Tove 100 v. -näyttelyyn 28.8. Ateneumiin Helsinkiin Lähtö: klo 8 Tesoman Nordean edestä (huom! ei kiertoa). Taukopysähdys Riihimäen ABC:llä N. klo 11–12 lounas ravintola Bottassa. Klo 13 Ateneum: Tove 100 v. -näyttelyn johdantoesittely /opastus n. klo 17 Iittalan Lasimäellä kahvit (mahd. myös ostoksiin). Matkan hinta 60 €. Mukaan mahtuu 47 henkilöä. Ilm. 14.8. mennessä p. 040 804 8152, marja.oksanen@evl.fi

Hinta 200 €. Ilm. p. 050 372 2776, aija.kaartinen@evl.fi Hiljaisen laulun ja rukoushelmien retriitti 22–24.8. Ohj. Sirpa Antikainen ja Liisa Erkiö. Hinta 100 €. Ilm. p. 050 5232 104, liisa.erkio@saunalahti.fi Hiljaisuuden retriitti 12–14.9. Ohj. Anneli Tirkkonen ja Pirjo Torikka. Hinta 100 €. Ilm. p. 044 786 8056, anneli.tirkkonen@evl.fi tai p. 050 5633 724, pirjo.torikka@evl.fi

SATEENKAARIMESSU Vanha kirkko Keskustori, 33100 Tampere Pirkanmaan Pride-messu, 7.6. klo 18– 20. Ehtoollisjumalanpalvelus sateenkaariväelle ja kaikille kiinnostuneille. Messu Kati Eloranta, Jussi Laine. Musiikista vastaa Anssi Pyykkönen. Mehua ja pullaa tarjolla messun jälkeen. Messuun ovat erityisen tervetulleita kaikki seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat ja heidän läheisensä sekä kaikki, jotka haluavat osallistua yhteiseen jumalanpalvelukseen. Sateenkaarimessun toteuttaa Tampereen Tuomiokirkkoseurakunta yhdessä Pirkanmaan Setan hengellisen ryhmän kanssa.

RETRIITIT

Rami Marjamäki

Metsäkestilässä Sydänkesän talkooretriitti 27.6.–1.7. Ohj. Metsäkestilän ystävät. Osallistua voi osan aikaakin, hinta sen mukaisesti. Ilm. p. 050 5232 104, liisa.erkio@saunalahti.fi Henkilökohtaisesti ohjattu retriitti 1–5.8. Ohj. Aija Kaartinen ja Mari Leijo.

SINKUT Aleksanterin kirkon krypta, Pyynikin kirkkopuisto tiistai-iltaisin klo 18–20 (parill. vko) www.tampereensinkut.fi sari.peltonen@evl.fi, p. 050 381 7177 Sinkkujen kesämaanantait Luhtaanrannassa, 16.6. klo 15–20, Luhtaanrannantie 62. Yhdessäoloa, uimista, saunomista, nuotiohetkiä piknik-hengessä Näsijärven rannalla. Kokoontumiset kesällä 2014: 16.6., 30.6., 14.7., 28.7., 11.8., 25.8. Kesäpäivissä on mukana vapaaehtoinen ohjaaja Petri Mikkonen

Suvivirsi Tampereen kiälellä? Oisko Silta-lehren lukijoissa semmosta, joka osais kirjottaa Suvivirren Tampereen kiälellä? Ny siis kaikki runoniakat kynä käteen ja runosuani sykkimään. Murretekstien lähettämiseen on alun perin haastanut lukijoita Helsingin seurakuntien lehti Kirkko & Kaupunki. Ehdotukset sähköpostitse osoitteeseen: toimitus@kirkkojakaupunki.fi

Poi piha kkea k Eläm irkkoon . ys ve h r e ä luon n non kesk ellä.

Herättäjäyhdistys • KRISTILLISET JÄRJESTÖT •

HERÄTTÄJÄJUHLAT LAPUALLA 4.-6.7. La 5.7. tilausajo Hämeenlinnasta. Lähtö klo 6, Tampereella Pirkkahallin parkkipaikalla klo 7.00. Paluu illalla. Hinta 30-40 €.

www.kansanraamattuseura.fi /sinulle/toiminta /kaupungeissa/tampere

Ilm. ja tied. 040-557 7818 Antti Piirainen Matka-avustusta nuorille ja opiskelijoille juhlille tied. 050-464 4300

5

p. 044 3535384, peeb1111@gmail.com Nyyttikestit ja/tai omat eväät mukaan! Ota mukaan myös juomavettä.Tule siksi aikaa kuin sinulle sopii! Sauna ja nuotio lämmitetään porukalla. Ilmoittautumista kesäpäiviin ei tarvita ja kustannuksia aiheutuu vain matkoista ja eväistä. Luhtaanrannassa ei käytetä alkoholia! Palvelubussi PALI 17 Sokoksen pysäkiltä Niihamaan lähtee klo 17.25, Koilliskeskus klo 18 ja Niihama klo 18.10. Niihamasta Luhtaanrantaan on noin 600 metrin kävelymatka. Jää pois bussista Luhtaanrannantien risteyksesssä (kuljettaja tietää paikan).Paluu kaupunkiin kimppakyydeillä.

SUURELLA SYDÄMELLÄ KLUBI Näsilinnankatu 26, katutaso avoinna arkisin klo 9–15 vapaa langaton verkko, päivän lehdet, talo tarjoaa kahvit! Voi tulla ilmoittautumaan vapaaehtoiseksi. Iltaohjelmat netistä www.tampere.suurellasydamella.fi

TUOMASMESSU Aleksanterin kirkossa Pyynikin kirkkopuisto www.tampereentuomasmessu.fi 8.6. klo 18 ”Omalla kielellä”. Tulkkaus viittomakielellä. 20.6. klo 16. Juhannusaaton Tuomasmessu klo 16 Ilkon kurssikeskuksessa. Katso lisät. tapahtumasivulta 4.

SEURAKUNTIEN KIRJASTO Kaikille avoin. Näsilinnankatu 26, 5. krs. Avoinna ma–ti ja to–pe klo 9.30–15.30, keskiviikkoisin klo 9.30–17.00 Tervetuloa tutustumaan ja lainaamaan! Katso video sijainnistamme tinyurl. com/srkkirjasto

SEURAKUNTIEN TALO Näsilinnank. 26 PL 226, 33101 Tampere p. 03 219 0111 (vaihde), avoinna klo 8.30–15.45 Katutason asiakaspalvelupiste • Keskusrekisterin asiakaspalvelu • Seurakuntatoimiston asiakaspalvelu • Hautaustoimen asiakaspalvelu Avoinna arkisin klo 9–15.

Tampereen rauhanyhdistys Nekalankulma 1 www.tampereenrauhanyhdistys.fi Seurat sunnuntaisin (kesäaikana) klo 18, keskiviikkoisin ja lauantaisin klo 19 21.6. juhannusseurat klo 18.00 28.-29.6. ei seuroja, suviseurat. (www.suviseurat.fi). Kesäseuraradio kuunneltavissa taajuudelta 101,6 Mhz ajalla 25.6.-28.7. Tervetuloa! Seura-aikoina seurat kuunneltavissa osoitteesta www.tampereenrauhanyhdistys.fi

Tänne menisin

Marjaana Ruuttunen lastenohjaaja Peltolammi – Tampereen seurakuntien varhaiskasvatus järjestää jälleen kaikille avoimen Lauluja Laikussa -kesälaulajaistapahtuman. Suosittelen sitä ainakin kaikille lapsiperheille ja muillekin lastenlauluista pitäville. Koska tilaisuuksia järjestetään eri aikaan päivästä, eivät lasten päiväunetkaan ole esteenä. – Moni kaipaa juhannukseksi maaseudulle. Jos se ei ole mahdollista, kaupungissakin voi osallistua juhannustapahtumiin. Esimerkiksi Tesomajärven rannassa järjestetään koko perheen illanvietto juhannusaattona. Tällaisessa tapahtumassa saattaa vaikka yllättäen tutustua uusiin ihmisiin. Ei siis lainkaan hassumpaa! – Suosikkini on kuitenkin ehdottomasti nuorten kesäsoittajien Suvi suloinen -konsertti juhannusaattona Finlaysonin kirkon Lasten katedraalissa. En lakkaa ihastelemasta näiden lahjakkaiden soittajien intoa ja taitoja. Marjaana Ruuttunen haluaisi mielellään kuulla, mitä Hervannassa asuva Pekka Ketola valitsisi menovinkeiksi heinäkuussa. Lisätietoja Marjaana Ruuttusen suosittelemista tapahtumista löytyy tästä tapahtumaliitteestä.

Seurakuntavaalit 2014 Arvoisa ehdokas. Huolehdi hyvissä ajoin näkyvyydestäsi Silta-lehdessä. Suunnittelemme kampanjat ja mainontanne ulkoasut.   Ota yhteys, lähetämme Seurakuntavaalit 2014 Ilmoittajan oppaan   Lisätietoja Mervi Juutilainen, 044 5205560 Tuija Lautiainen, 044 5322300 silta@medialiike.fi mervi.juutilainen@medialiike.fi

Tamperelainen seurakuntalehti

2014

®


6

Silta 5/2014

Yksi tyttö kerrallaan koska minun ja sinun maailmasi ovat hyvin erilaiset, aloittaa kenialainen Susan Kirionki. Kirionki on nainen, jonka avulla moni tyttö on välttänyt karun kohtalon ja moni orpo löytänyt kodin sekä saanut koulutuksen. – Sisälläni on tarve auttaa heitä, joiden oikeuksia rikotaan. Jonkun täytyy puolustaa myös heitä. Keniassa evankelisluterilaisen kirkon diakonissana ja sosiaalityöntekijänä toimiva Kirionki on ihmisoikeusaktivisti, joka taistelee tyttöjen ympärileikkausta ja lapsiavioliittoja vastaan. Länsimaalaisella ihmisellä ei ole samanlaista lähestymistapaa tai kosketuspintaa ympärileikkauksiin tai lapsiavioliittoihin, kun taas Kirionki näkee asiat myös kulttuurin ja perinteiden näkökulmasta. – Minua ei kohdeltu eri tavalla kuin muitakaan, en ollut millään tavalla erityinen. Kasvoin vaatimattomassa ja nöyrässä ympäristössä, jossa kulttuurista ja perinteistä pidettiin kiinni ja niitä vaalittiin. Minun piti läpikäydä kaikki heimoni initaatiot, kuten lapsuudessa alahampaan poisto, korvalävistykset ja vartalon kaunistamiset arpitatuoinnein. Nuorena naisena silpominen oli minullekin tie aikuisuuteen. Sen enempää en paneudu itseeni, kertoo Kirionki. Väkivallan uhka

Kirionki työskentelee Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen Credo-ohjelmassa pääasiassa maasai-heimon tyttöjen parissa ja auttaa heitä, joita uhkaavat tuskalliset heimoperinteet. Vaikka Keniassa tyttöjen ympärileikkaukset ja lapsiavioliitot on lailla kielletty, maasai-heimon keskuudessa käytännöt jatkuvat edelleen. – Autamme turvaa etsivät tytöt koulunkäynnin alkuun sisäoppilaitoksessa, josta suku ei voi väkivalloin hakea häntä takaisin yhteisöön. Esimerkiksi kieltäytyminen leikkauksesta tai karkaaminen sovitusta avioliitosta luo tyttöjen päälle todellisen väkivallan uhkan. – Keskustelemme tyttöjen kanssa heidän elämästään ja sovittelun avulla pyrimme parantamaan välillä hyvin tulehtuneetkin välit perheeseen niin, että ollessaan valmis, tyttö voi palata yhteisöön ilman pelkoja, kertoo Kirionki. Paha perinne, hyvä perinne

Niin kuin varmasti kaikissa vanhoissa kulttuureissa, myös maasai-kulttuurissa, nykyaika on tasapainottelua hyväksyttävien ja tuomittavien perinteiden kanssa. – Maasai-kulttuuri on vanha ja sen perinteitä on ylläpidetty niin pitkään, että pahan erottaminen hyvästä vie aikaa. Kaikki on kietoutunut tiukasti yhteen. – Ollakseni rehellinen, vain kymmenen prosenttia kulttuurillisesta perinteestä on pahaa, kuten naisten ympärileikkaukset, liian aikaiseen avioliittoon naittaminen ja tietämättömyys opiskelun tärkeydestä.

Reija Toikka

Reija Toikka

– Vastaukseni vaativat kärsivällisyyttä,

– Lukutaidottomuuden taso on edelleen todella korkea, Kirionki kertoo. Raskas työ palkitsee

Vaikka Kirionki kuvaa itseään rennoksi, luotettavaksi ja huumorintajuiseksi ihmiseksi, työn raskaus uuvuttaa välillä. Surullisinta ja väsyttävintä on taistella järjestelmää, käytäntöjä ja paikallisia auktoriteetteja vastaan. – Raskaiden aikojen ja tilanteiden keskellä minut saa jaksamaan eteenpäin usko Jumalaan ja toivo siitä, että näemme ja saamme paremman huomisen niin minulle, tytöille kuin isommalle yhteisöllekin. Olen jaksanut vaikeassa työssä avustajatovereideni avulla, jotka useat työskentelevät African L.E.A.F.*:ssa. – Ylpeäksi minut tekee se, kun tytöt suoriutuvat opinnoissaan mallikkaasti. Se vaikuttaa minuun syvästi. Olen tyytyväinen ja onnellinen silloin, kun huomaan, että pystyn muuttamaan tyttöjen elämänsuuntaa onnellisemmaksi. Yksi tyttö kerrallaan, summaa Kirionki. Riikka Moilanen *(L.E.A.F. = Love, Educate, Acknowledge and Feed / Rakasta, Kouluta, Anna tunnustusta ja Ruoki)

Lisätietoja: unwomen.fi, http://sley.fi/node/22472

Susan Kirionki vieraili Tampereella maaliskuussa 2014 Sleyn Lähetyskipinäkiertueella.

Silpominen aiheuttaa kipua ja hengenvaaraa • Tyttöjen sukupuolielinten silpominen, jota kutsutaan myös ympärileikkaukseksi, tarkoittaa kaikkia toimenpiteitä, joissa ulkoiset synnytyselimet poistetaan osittain tai kokonaan muista kuin lääketieteellisistä syistä. • Yleensä operaatio suoritetaan 4 ja 14 ikävuoden välillä, mutta joskus myös aivan pienille lapsille. • Perinnettä esiintyy eniten Länsi-Afrikasta Somaliaan asti ulottuvalla alueella sekä osissa Lähi-itää. Käytäntöä esiintyy myös Kaakkois-Aasiassa sekä maahanmuuttajaväestön keskuudessa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa. • Pahimmillaan silpominen voi aiheuttaa kuolemisen verenvuotoon (noin 2 % leikatuista). Yleensä toimenpiteestä jää haava, joka ei parane koskaan. Tytöt kärsivät usein jatkuvista tulehduksista ja kivuista. Virtsaaminen ja sukupuoliyhdyntä ovat tuskallisia ja synnyttäminen on hengenvaarallista niin äidille kuin lapsellekin. • Myös altistuminen HIV:lle/ aidsille lisääntyy, jos toimenpide suoritetaan likaisilla välineillä. Kipu ja järkytys voivat aiheuttaa tytöille elinikäisen trauman.

• Ympärileikkausta perustellaan kulttuurisilla, uskonnollisilla, moraalisilla, sosiaalisilla, taloudellisilla, seksuaalisilla sekä esteettisyyteen ja puhtauteen liittyvillä asioilla. Silpominen ei liity niin sanottujen kirjauskontojen perusopetuksiin. • Ympärileikkauksen jälkeen tyttö naitetaan yleensä huomattavasti vanhemmalle miehelle toiseksi tai kolmanneksi vaimoksi. Monet maasai-isät eivät pidä tyttöjen koulutusta tärkeänä, vaan näkevät tytöt ennemminkin taloudellisen vaurauden tuojina morsiusmaksun muodossa. He kouluttavat mieluummin näillä rahoilla poikansa. • Suomen lainsäädännön mukaan tyttöjen ja naisten ympärileikkaus on kaikissa muodoissaan väkivaltaa ja näin ollen rangaistava teko. • 70 prosenttia suomessa asuvista somalitaustaisista naisista on ympärileikattuja. • Apua voi tarjota Unisefin ja Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen lisäksi muun muassa YK:n tasa-arvojärjestö UN Women´n kautta. • Lähteet: unisef.fi, sley.fi, stm.fi


Silta 5/2014

Konserttitarjotin Konserttitarjotin

Maarit Kytöharju

Esa Pietilä luo ilmaisuunsa sisään fantasiamaailman, joka antaa vapauden luoda saksofonin äänellä tilaa ja avaruutta. Viime vuonna perustettu Esa Pietilä Liberty Ship julkaisi tupla-albumin “Approaching” lokakuussa 2013. Pietilä taituroi saksofonein lauantaina 14.6. kello 18 Messukylän Vanhassa kirkossa.

Koko k kons esän er löyty tit kesä vät lii etus tteen ivult a!

Konsertit 4.6.–2.7.

Puhallinkonsertti ti 10.6. klo 18 Pispalan kirkko Pohjois-Saksan Puhallinyhtye Ohjelmistossa on sekä tunnettuja säveltäjiä, kuten Giovanni Gabrieli, Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn-Bartholdy että hengellisen musiikin nykysäveltäjiä. Puistokonsertti ke 11.6. klo 18 Saarikorventien ja Murronkorventien välinen puisto Tampereen Kotkien puhallinorkesteri Sateen sattuessa Rauhanportilla, Rauhantie 21 Virsi, jazz ja Bach! la 14.6. klo 18 Messukylän Vanha kirkko, Kivikirkontie 2 Esa Pietilä, saksofonit Vapaa pääsy, ohjelma 8 € Messukylän seurakunnan musiikkityölle.

Kesäkonsertti su 15.6. klo 19 Aitolahden vanha kirkko Lauri Voipio, sello Markku Lindeman, harmonikka Vapaa pääsy Keskiajan Maria la 28.6. klo 18 Messukylän Vanha kirkko, Kivikirkontie 2 Lumous Ensemble ja lausuja Vapaa pääsy, ohjelma 8 € Messukylän seurakunnan musiikkityölle. Murikka-opiston puhallinleirin opettajien kesäkonsertti su 29.6. klo 19 Teiskon kirkko Lounasmusiikkia ke 2.7. klo 12 Aleksanterin kirkko Henri Hersta, urut

Katso tarkemmat tiedot tampereenseurakunnat.fi/ konsertit

Irina Kolomijets

Lounasmusiikkia ke 4.6. klo 12 Aleksanterin kirkko Anneli Malkki, laulu Katariina Vuorinen, säestys

Vokaaliyhtye Lumous tunnelmoi Messukylän vanhassa kirkossa keskiaikaisia Maria-lauluja Kuvassa Lumouksesta Anu Mattila, Elina Aho-Kuusama, Debra Gomez-Tapio ja Kaisa Kelloniemi.

7


tukea & apua

Kah kulin via ja ar naut istisia Kesk intoja ma– ustorill la k a Jees lo 10–16 us C afe .

Jos et tiedä, mihin ottaa yhteyttä: • Soita seurakuntien avunvälitykseen, p. 03 219 0711 arkisin klo 9–13. Kesätauko 19.6.-28.7. • Täytä avunpyyntölomake osoitteessa suurellasydamella.fi. • Tule käymään Seurakuntien talon ala-aulassa, Näsilinnankatu 26, arkisin klo 9–15.

Keskustelu ja hiljentyminen

Sairaaloissa

• Avoin kirkko. Aleksanterin kirkko on avoinna arkisin ma– pe klo 11–18. Paikalla on päivystävä seurakuntalainen klo 14-18. Pappi on tavattavissa ma–pe klo 16–18. Rukoushetki ma–ke, pe klo 17. Ehtoollishartaus torstaisin klo 17. Raamatunluku- ja rukoushetki tiistaisin klo 12. • Henkilökohtaista rippiä varten ota yhteyttä seurakuntasi pappiin tai päivystävään pappiin Aleksanterin kirkossa. • Lähdekappeli Seurakuntien talossa, Näsilinnank. 26, avoinna hiljentymistä varten arkisin ma–to klo 8–15 ja perjantaisin klo 8–14. Kesätauko 23.6-10.8. • Palveleva puhelin 01019–0071 suomenkielisille su–to klo 18–01, pe ja la 18–03 ja 01019–0072 ruotsinkielisille joka ilta klo 20–24. • Perheneuvonta auttaa parisuhde- ja perheongelmissa. Asiakkaaksi ilmoittautuminen ja tiedustelut numerosta 040 8048 100 ma–pe klo 9–11 ja ma ja ke klo 13–15. Kesätauko 7.7.-18.7. • Seurakunnilla on vertaistukiryhmiä elämän eri tilanteisiin, esim. sureville, adoptioperheille, rikoksen uhrien läheisille, vankien omaisille ja sinkuille. Tarkemmat tiedot kokoontumisista tampereenseurakunnat.fi/vertaistuki • Surun aikana yhteyttä voi ottaa pappiin tai seurakunnan työntekijään. Seurakunnissa järjestetään myös sururyhmiä läheisensä menettäneille.Tietoa ryhmistä saa seurakuntien työntekijöiltä, tämän lehden tapahtumatiedoista ja osoitteestatampereenseurakunnat.fi/tukea_ja_apua/surussa • Muutamilla isoilla työpaikoilla on nimetyt työpaikkapapit, joiden kanssa voi keskustella luottamuksellisesti. Tarkemmat tiedot: tampereenseurakunnat.fi/tyopaikkapappi

sILMUKKA

• Sairaalapapit ovat käytettävissä henkilökohtaisia keskusteluja varten. Heidät tavoittaa helpoiten sairaalan henkilökunnan avulla. Yhteys- ja lisätiedot: tampereenseurakunnat.fi/ sairaalapappi

Lapset, nuoret ja opiskelijat

• Pispalanvaltatie 16 C. Avoinna arkisin ma, ti, ke klo 9-13. Avoimessa kahvilassa voit lukea päivän lehden tai hoidella puhelimitse virallisia asioitasi. Käytössäsi tietokone. Kun tarvitset neuvoja tai opastusta sosiaalitoimeen, työttömyyteen ym. liittyvissä asioissa, tervetuloa juttusille! Olemme kesätauolla 19.6.–31.8.2014 Tiedustelut diakoni Pia Ojalahti p. 050 434 3315

Apua toimeentuloongelmiin

• Lähes jokaisessa Tampereen koulussa on koulukummi eli seurakuntien työntekijä, joka on sekä koulun että oppilaiden apuna ja tukena.

• Toimeentulo-ongelmissa auttaa oman seurakunnan diakoniatyöntekijä. Apua saadakseen ei tarvitse olla seurakunnan jäsen. Diakoniatyöntekijöiden yhteystiedot seurakuntien sivuilta: tampereenseurakunnat.fi/seurakunnat

• Nuorten ohjaus- ja toimintakeskus Messi tukee nuoria ja nuoria aikuisia elämänhallinnan opettelemisessa ja oman elämänpolun löytämisessä. Lisätietoja messiin.fi.

• Raha-asioissa neuvontaa saa erikseen sovittavissa, henkilökohtaisissa neuvotteluissa. Yhteydenotot avunpyyntölomakkeella:

• Oppilaitospapit ovat opiskelijoiden tukena toisen asteen oppilaitoksissa, TAMKissa, Tampereen yliopistossa ja Tampereen teknillisessä yliopistossa. Yhteystiedot

• Ruokapankin ruuanjaosta Tampereella vastaa RuokaNysse. Jos sinulla on tarve päästä RuokaNyssen, ota ensin yhteyttä oman seurakuntasi diakoniatyöntekijään.

• Tekstaritupu p. 050 341 9285, tekstaritupu.net.Apua ja tukea koululaisille tekstiviesteillä ja sähköpostilla. Niihin vastaa koulutettu nuorisotyöntekijä tai pappi. Niihin vastaa koulutettu nuorisotyöntekijä tai pappi.

Mummon Kammari • Lähimmäisapua kotona asuville vanhuksille. Avunpyynnöt Seurakuntien avunvälitykseen p. 03 219 0711. Kesätauko 19.6.-28.7. •

musta lammas • Päivätoimintakeskus päihde- ja mielenterveyskuntoutujille. Pellavatehtaankatu 17 G, 33100 Tampere, p. 03 389 1841. Avoinna 13.6. asti ma–to 7.30–13, pe 7.30–11.30.

• Työttömien ja pienituloisten ruokailut: Cafe Pelipuisto Pelipuiston srk–koti, tuoresalaatteja ark. ma–pe klo 9–14 (2,5 €). Edulliseen hintaan leivonnaisia, kahvia/teetä. Kesätauko 21.6.–5.8. Hervannan kirkko ti–to 11–13 (3 €). Kesätauko 26.6.–11.8. Kaukajärven srk-koti ti klo 12.45 (työttömät 2 € ja muut 4 €). Kesätauko 23.6.–10.8. Linnainmaan srk-keskus ke klo 12.45, ei kuukauden ensimmäinen ke (työttömät 2 € ja muut 4 €). Kesätauko 23.6.–10.8. Nekalan srk-talo ke klo 12–13 (2 €). Kesätauko 12.6.–12.8. Messukylän srk-koti to klo 12.45 (työttömät 2 €, muut 4 €). Kesätauko 23.6.–10.8. Pispalan kirkko to klo 9.30–11 (0,50 €, muut 2 €). Kesätauko 3.9. asti. Tesoman kirkko ma ja ke klo 12–13.15 (2 €, muut 4 €). Kesätauko 2.6.–29.8. Uudenkylän srk-koti, ma klo 12.45 (työttömät 2 € ja muut 4 €). Kesätauko 23.6.–10.8. Todiste työttömyydestä mukaan. Tervetuloa!

Silta: toimitus@siltalehti.fi, siltalehti.fi. Julkaisija: Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymä, p.03 219 0111, tampereenseurakunnat.fi. Seuraava numero: 2.7.2014

TULE

R E K Ä S E K

! N O O H

nikönkatu 2 untakoti, Män ak ur dinkatu 2 se n la li • Hal eskus, Korpiko k ta un ak ur se utetaan • Linnainmaan lkkakatu 3, tote Pu , lu ou n kanssa k n la • Ata painyhdistykse em nh va un ul ekkarinkatu 17 yhteistyössä ko akuntakoti, Te ur se on st ui p • Peli ankatu 4 huone, Jurval ho er k an ol • Rah ultisillankatu 2 akuntakoti, M ur se an ll si ti • Mul

e l l i a i t o u Yli 7-v ille ja pojille tytö

in klo 10–13. 3.–27.6. arkis a nn oi av at ov • Kesäkerhot a. olla joka kerta. a ei ole kerhoj a ei ole pakko an Juhannusaatton uk M . ia is m oittautu ukaan. • Ei ennakkoilm . Omat eväät m ia om tt ä, su ak m mistä, retkeily • Kerhot ovat pelailua, leikki , ua el rt ka as • Ohjelmassa tä puuhailua. 9 0377. ja muuta yhteis ä ki et sh au istosta p. 03 21 rt m ha oi ot is or nu t edustelu • Tarkemmat ti


Tampereen seurakuntien

kesätapahtumia KONSERTTISARJAT

MUUT KONSERTIT

Messukylän wanha Kivikirkko Soi 2014 Lauantaisin kello 18, Kivikirkontie 2. Vapaa pääsy, ohjelma 8 € Messukylän seurakunnan musiikkityölle. 14.6. Virsi, jazz ja Bach! Esa Pietilä, saksofonit 28.6. Keskiajan Maria Lumous Ensemble ja lausuja 12.7. Maa–ilma–vesi–tuli Tuuli Lukkarinen, konserttikantele ja kelttiharppu Lily-Marlene Puusepp, elektroakustinen konserttiharppu ja 10-kielinen kantele 26.7. Soivat kielet – Kesäillan barokkia Julia Tamminen, cembalo Johanna Kilpijärvi, Viola da Gamba 9.8. Valoisa neitsyt Maria Fiamma Nova 23.8. Kerro se kukkasin Trio Sointu: Rea Metsähonkala, huilu; Tiina Kaukinen, alttoviulu ja viulu; Elina Honkonen, sello. Konsertti yhteistyössä Tampereen Huiluklubin kanssa

Lounasmusiikkia ke 4.6. klo 12 Aleksanterin kirkko Anneli Malkki, laulu Katariina Vuorinen, säestys

Kesäillan urkumusiikkia Tuomiokirkossa sunnuntaisin kello 19. Ohjelma 10 € 6.7. Henri Hersta, urut 13.7. Pètur Sakari, urut 20.7. Eliina Somppi, urut 27.7. Ilpo Laspas, urut 3.8. Markus Malmgren, urut 10.8. Esa Toivola, urut 17.8. Ismo Hintsala, urut 24.8. Matti Pohjoisaho, urut 31.8. Henri Hersta, urut Yökonsertit Kalevan kirkossa keskiviikkoisin klo 22 Ohjelma 10 € 16.7. Henri Hersta, urut 23.7. Esa Ruuttunen, baritoni; selloyhtye 30.7. Tuomas Katajala, tenori Eliina Somppi, urut 6.8. Kalevi Kiviniemi, urut

Puhallinkonsertti ti 10.6. klo 18 Pispalan kirkko Pohjois-Saksan Puhallinyhtye Ohjelmistossa on sekä tunnettuja säveltäjiä että hengellisen musiikin nykysäveltäjiä. Puistokonsertti ke 11.6. klo 18 Saarikorventien ja Murronkorventien välinen puisto Tampereen Kotkien puhallinorkesteri Sateen sattuessa Rauhanportilla, Rauhantie 21 Kesäkonsertti su 15.6. klo 19 Aitolahden vanha kirkko Lauri Voipio, sello Markku Lindeman, harmonikka Vapaa pääsy Murikka-opiston puhallinleirin opettajien kesäkonsertti su 29.6. klo 19 Teiskon kirkko Lounasmusiikkia ke 2.7. klo 12 Aleksanterin kirkko Henri Hersta, urut Musiikkimatka 1900-luvun Eurooppaan ti 15.7. klo 18 Tuomiokirkko Olesya Urusova, piano Iryna Gorkun-Silén, huilu Sebastian Silén, viulu Martinu, Rachmaninov, Sibelius, Rota Vapaa pääsy, ohjelma 10 €

Varusmiessoittokunnan kynttiläkonsertti ti 22.7. klo 19 Aleksanterin kirkko Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan jousiyhtye Bach, Piazzolla, Tsaikovski, Sibelius 11-henkistä jousiyhtyettä johtaa kersantti Aino Koskela. Solisteina kuullaan soittokunnan omia soittajia. Vapaa pääsy, ohjelma 10 € Kesälauluja ruotsiksi ke 23.7. klo 13 Svenska Gården, Mariankatu 41 Trio Incanto Kahvitarjoilu Virolainen lapsikuoro Pieni Kynttilä pe 25.7. klo 20 Finlaysonin kirkko Kesäkonsertti su 27.7. klo 19 Teiskon kirkko Steven Wilkinson, kitara Jussi Lehtipuu, laulu Kamarimusiikkia romantiikan ajan mestareilta ke 30.7. klo 18 Tuomiokirkko Martin Malmgren, piano Brusk Zanganeh, viulu Sebastian Silén, viulu/alttoviulu Peter Gospodinov, sello Vapaa pääsy, ohjelma 10 € Lounasmusiikkia ke 6.8. klo 12 Aleksanterin kirkko Eija Virtanen, klavikordi Kesäkonsertti su 17.8. klo 19 Aitolahden vanha kirkko Anna-Kristiina Kaappola, laulu Maija Weitz, piano Vapaa pääsy Jakaranda-kuoron konsertti su 24.8. klo 13 Teiskon kirkko


MUUT KESÄTAPAHTUMAT Hiljainen polku Viinikassa Kaupunginosareitti vie Viinikan kirkolta Viinikanpuistoon, jossa on hiljaisuuden ajatuksiin johdattavia tauluja. Kulje puistossa pysähdellen. Viinikan Tiekirkon aukioloaikoina saat kirkolta opaslehtisen tai voit tutustua siihen osoitteessa tampereenseurakunnat.fi/ hiljainen_polku Hautojen hoitopäivän hartaus ke 4.6. klo 11 Teiskon kirkko Taimimyyntiä ja Marttojen kahvio kirkon parkkipaikalla alkaen klo 8. Biker´s Church su 8.6. klo 13 Laukontori Liturgina on Jussi Laine ja saarnaamassa Sons Of Abraham MCC:n presidentti Ari Santaharju. Kello 14 esiintyy Wonderful Land. Mukana menossa Abraham Ladies. Kolehti vähävaraisten tamperelaisten hyväksi. Motoristit kokoontuvat Tampere-talolle klo 12.30 ja ajavat sieltä letkassa Laukontorille. Suvivirsivaellus su 8.6. Lähtö Hervannan kirkolta klo 17.30. Iltahartaus Metsäkirkolla n. klo 18.30. Markkinat koko perheelle pe 13.6. klo 11–14 Pelipuiston seurakuntakoti Arpajaiset, käsityömyyjäiset, lettuja, ilmapalloja, ohjelmaa lapsille, Riesa-Pelle. Musiikista vastaa Tampereen kristillisen työväen puhallinorkesteri. Pihajuhla ke 18.6. klo 14 Kansalaistalo Mansikkapaikka, Lentävänniemenkatu 6 Mukana ovat pastori Tuula Lehto ja kanttori Sanna Vihervirta. Tuulet nuo viestin jo toivat Mummon Kammarin yhteislaulutilaisuus to 31.7. klo 12–13 Keskustori Lulu Tanhuanpää, Antero Holma, Raimo Jokinen sekä Eero ja Mirja Wallin laulattavat.

Puistokirkko la 16.8. klo 11 Osmonpuisto Pastori Minna Rahko, musiikkia Eliina Somppi ja Ahjolan pelimannit Kesäpäivä Kangasalla pe 22.8. klo 9–15 Yhteisen vammaistyön päivä Ilkossa Hyvää seuraa, messu, ulkoilua, askartelua ja ruokaa, 10 €. Ilmoittautumiset viimeistään maanantaina 11.8. Maarit Leppäselle, p. 050 541 7004 tai maarit.leppanen@evl.fi Lähetysjuhlat su 24.8. klo 10 Teiskon kirkko Messu klo 10 kirkossa. Nimikkolähettien Anne ja Juha Ijäksen matkaan siunaaminen. Messun jälkeen kamerunilainen lounas Teiskon seurakuntakodissa. Jakarandan konserttti Teiskon kirkossa klo 13. Birgitan kirkkovaellus la 30.8. eripituisia reittejä kävellen tai soutaen Pyhän Birgitan kirkolle. Perillä ateria, Birgitta-näytelmä, iltamessu ja Birgitan tulet. Lisätietoa: lempaalanseurakunta.fi Järj. ympäristöseurakunnat

KESÄTUOKIOT JA KESÄKAHVILAT Viittomakielinen kesäkahvila kesäkuussa tiistaisin klo 10–13 Myötätuuli, Ilmarinkatu 10 Näkövammaisten avoin kesäkahvila torstaisin 5.6.–19.6. klo 10–13, Myötätuuli Anna ja Arvo -suvikahvila tiistaisin 17.6.–22.7. klo 13–14.30 Voionmaankatu 44 A, kerhohuone Kesätuokio Aleksanterin kirkon kryptassa keskiviikkoisin 18.6.–20.8. klo 13 Kalkku Café torstaisin 12.6.–3.7. klo 14–16 Kalkun seurakuntakoti, Pitkäniemenkatu 9

Tapulinmäen kotakahvit 2.7. klo 12–14 Lielahden kirkon kota Kesäkerho eläkeikäisille keskiviikkoisin 2.7.–6.8. klo 13–14.30 Kalevan kirkon sali 1 Päiväkahvit 1 €. Mukana on seurakunnan vapaaehtoisia. Käsityöpiiri jatkaa kesän ajan maanantaisin klo 18–20 parittomilla viikoilla Kalevan kirkon salissa 1. Tiedustelut Heli Haavisto, p. 050 571 3106. Tervetuloa myös uudet piiriläiset!

TIEKIRKOT Tiekirkot ovat levähdyspaikkoja, jonne ihmisten on helppo tulla hiljentymään. Matkailija on tervetullut tutustumaan kirkkojen historiaan ja arkkitehtuuriin. Kirkoissa voi myös vilvoitella ja nauttia rauhaisasta tunnelmasta. Aleksanterin kirkko Avoinna ma–pe klo 11–18 ja la–su klo 11–15. Kesä-, heinä ja elokuussa kirkossa on opas ma-pe. Arkipäivisin klo 16–18 päivystävä pappi ja klo 14–18 vapaaehtoiset. Rukoushetki ma–pe klo 17 ja ehtoollishartaus torstaisin klo 17. Finlaysonin kirkko Avoinna elokuun loppuun asti joka päivä klo 10-18. Viinikan kirkko Tiekirkkona 9.6.–17.8. ma–pe klo 11–18. Kahvion ja tuotemyynnin lisäksi kirkon ala-kerrassa on Päivi Mansikka-ahon Avara taivas -taidenäyttely, joka on avoinna tilaisuuksien ja tiekirkon aukioloaikoina. Myös muut Tampereen kirkot ovat auki kesällä. Osassa niistä on opas esittelemässä kirkkoa ja sen historiaa. Aukioloajat ja osoitteet kirkkojen internet-sivuilla.

SAUNAILLAT Sinkkujen kesämaanantait Luhtaanranta, Luhtaanrannantie 62, Niihama, Tampere Yhdessäoloa, uimista, saunomista ja nuotiohetkiä piknik-hengessä Näsijärven rannalla. Kokoontumiset sunnuntaisin klo 15–20. Kokoontumispäivät 2.6., 16.6., 30.6., 14.7., 28.7., 11.8. ja 25.8. Nyyttikestit ja/tai omat eväät mukaan. Yhteyshenkilö Petri Mikkonen, p. 044 353 5384, peeb1111@gmail.com Kesäiset saunaillat koko perheelle Luhtaanrannassa Sauna lämpiää 12.6., 26.6., 24.7., 7.8. ja 21.8. Naisten sauna klo 18, miesten vuoro klo 19.30. Hartaushetki nuotiolla klo 19.15. Aitomiesten kesäkokoontumiset Illanvietto alkaa klo 18 saunalla ja nuotiohetkellä ja päättyy klo 21. Tarkemmat tiedot: aitomiehet.net Kirkkoveneretki Isosaareen 15.–17.8.

LAPSET JA NUORET Nuorten kesäillat kesä-heinäkuun ajan keskiviikkoisin klo 18–21 Nekalan seurakuntatalo Lauluja laukuissa ke 11.6. ja to 12.6 klo 10 ja klo 14 Lasten kesälaulajaiset Laikun lavalla, huonolla säällä Vanhassa kirkossa Koulunsa aloittavien siunaamiskirkko 10.8. Klo 17 Messukylän kirkko Klo 18 Kalevan, Lielahden, Tesoman, Pispalan, Hervannan, Härmälän, Teiskon ja Aitolahden kirkot Klo 18.30 Messukylän kirkko

Lasten katedraalin kesä Lasten oma kirkko Finlaysonin kirkossa. Kerrontanukkealttareilla on kuvattu Raamatun ikuisia kertomuksia ja Raamatusta tuttuja henkilöitä. Alttareihin


Tampereen seurakuntien

kesätapahtumia voi tutustua oman aikuisen tai kirkossa päivystävän lastenohjaajan kanssa. Kirkon takaosassa lasten alttarilla voi leikkiä kerrontanukeilla ja eläimillä. Kesäsoittajat soittavat eri soittimia. Avoinna elokuun loppuun asti päivittäin klo 10–18. Lauantaisin aukioloa rajoittavat kirkolliset toimitukset. Kirkkovartti Pieni, lapsille suunnattu kirkkohetki sunnuntaisin klo 15 Juhannusaaton konsertti ja lipunnosto Perinteinen kesäkonsertti 20.6. klo 17.30 on kesäsoittajien taidonnäyte. Kesämusiikkituokiot Nuoret kesäsoittajat ilahduttavat juhannuspäivänä 21.6. tasatunnein klo 12–17. Viisivuotiaiden juhlavartit Vuonna 2014 viisi vuotta täyttävien lasten juhlahetki 23.6.–31.8. sunnuntaista perjantaihin klo 17. Päivänsankareille on varattu pieni lahja. Tervetuloa yhdessä äidin, isän, mummin tai vaikka kummin kanssa! Elojuhla su 24.8. klo 12–18 Perinteinen loppukesän juhla koko perheelle. Elojuhlassa on herätetty henkiin tehdasajan perinteitä Finlaysonin alueelta ja entisajan elämää. Ohjelmaa tasatunnein sekä koko tapahtuman ajan kauppaleikkejä Katariina-neittyen lankapuodissa. Mamsellin mehupuodista kakkua ja virvokkeita sekä kaffetta ja kastettavaa.

JUHANNUS Tuomasmessu ja juhannusjuhla juhannusaattona 20.6. klo 13 alkaen Ilkon kurssikeskus, Ilkontie 8–10, Kangasala Tuomasmessu: klo 16, kokko n. klo 18.30. Omien eväiden lisäksi ilmaisia juhannuslättyjä, keittolounasta 8 € hintaan. Kahviossa myydän myös kahvia ja makkaraa. Sauna on lämmin koko päivän, paitsi messun aikana.

Juhannusaaton kesäkonsertti 20.6. kello 17.30 Lasten katedraali, Finlaysonin kirkko Illanvietto kaikenikäisille 20.6. klo 18–20 Tesomajärven rannassa Tesoman puolella Makkaranpaistoa (0,50 €), mehua, yhteislaulua, musiikkia ja hartaus Juhannuspäivän jumalanpalvelus 21.6. klo 10 Gaddin kappelilla, Nokiantie 22 Markku Komulainen, Riitta Laankoski, Sanna Vihervirta Kesämusiikkituokiot 21.6. tasatunnein klo 12–17 Lasten katedraalin nuoret kesäsoittajat ilahduttavat Finlaysonin kirkossa

TAPAHTUMIEN YÖ 7.8. Mummon Kammari mukana Suomalainen Kirjakauppa, Hämeenkatu 18 Virsi on Pop – Virsiä uudella tavalla klo 18 Vanha kirkko Janne Kaartinen, lyömäsoittimet ja kitara Antti Katajisto, kitara Laura Kaartinen, koskettimet ja laulu Hannele Juutinen, laulu Vapaa pääsy Tuomasmessu reggae-hengessä klo 19 Aleksanterin kirkko Messun jälkeen teejatkot kirkkopuistossa. Musiikista vastaa Katajainen kansa. Liturgina Jari Pulkkinen, saarnaamassa Kati Eloranta ja Jussi Laine. Messua toteuttamassa joukko nuorisotyön kesätyöntekijöitä. Liedejä ja aarioita klo 20 Tuomiokirkko Tuomas Laatu, laulu Topias Laatu, laulu Simo Savolainen, piano Vapaa pääsy, ohjelma 10 €

Love is in the air! klo 21 Särkänniemen parkkipaikka Drive in -konsertti 50-luvun hengessä, esiintyjinä Wonderful Land ja Elvis-tulkki Aron. Puhelinkolehti tamperelaisen ruoka-avun hyväksi. Järjestäjinä Tampereen seurakunnat, moottoripyöräkeho Sons of Abraham, Särkänniemi ja Sonemar

HAUTAUSMAAOPASTUKSET JA HARTAUDET Opastukset alkavat kello 18 ja päättyvät kello 19.45 alkavaan iltahartauteen. Pyynikin Kirkkopuiston opastus alkaa kuitenkin iltahartaudella Aleksanterin kirkossa ja kirkon esittelyllä, sitten kierros hautausmaalla. Messukylän kierros alkaa Vanhalta kivikirkolta iltahartaudella ja kirkon esittelyllä ja päättyy uudelle kirkolle. Kalevankangas Kierros alkaa pääportilta Hautausmaakadulta. to 3.7., 10.7., 17.7., 24.7., 31.7., 7.8., 14.8., 21.8. ja 28.8. Lisäksi sunnuntait 13.7., 20.7. ja 27.7. Lamminpään hautausmaa to 10.7., 24.7., 7.8. ja 21.8. Kierros alkaa hautausmaan portilta. Vatialan hautausmaa ke 9.7., 23.7., 6.8., 20.8. Kierros alkaa kappelin edestä. Pyynikin kirkkopuisto ke 2.7., 9.7., 16.7., 23.7., 30.7., 6.8., 13.8., 20.8. ja 27.8., Kierros alkaa Aleksanterin kirkossa iltahartaudella ja kirkon esittelyllä. Messukylän hautausmaa Kierros alkaa Vanhalta Kivikirkolta iltahartaudella ja päättyy uudelle kirkolle. 2.7., 16.7., 30.7., 13.8. ja 27.8.

TIEDOT MYÖS:

tampereenseurakunnat.fi/kesa


Tampereen kirkkojen

aukioloajat kesä–elokuussa Aitolahden kirkko (uusi puoli) ma–pe klo 10–14 la–su toimitusten mukaan 23.6. jälkeen ke–pe klo 10–14, la–su toimitusten mukaan Aitolahden kirkko (vanha puoli) suljettu 30.6.–3.8. Aitolahden vanha kirkko ma–pe klo 10–14 la–su toimitusten mukaan Aleksanterin kirkko ma–pe klo 11–18 (opastus) la–su klo 11–15 Tiekirkko Finlaysonin kirkko klo 10–18 (ke–to ei suntiopalvelua) Tiekirkko, Lasten katedraali Hervannan kirkko ma–ti, to–pe klo 10–13, ke 10–20 Härmälän kirkko 30.6.–3.8. ke–to suljettu, muuten varausten mukaan Kalevan kirkko kesäkuussa klo 11–15 heinä-elokuussa klo 11–17 (opastus) Lielahden kirkko varausten mukaan Messukylän uusi kirkko ke–su klo 11–13 Messukylän vanha kirkko ti–su klo 12–18 (opastus) Pispalan kirkko varausten mukaan Teiskon kirkko klo 11–15 Tesoman kirkko varausten mukaan Tuomiokirkko klo 10–17 (opastus) Vanha kirkko ke–su klo 10–15 Viinikan kirkko Tiekirkko 9.6.–17.8. ma–pe klo 11–18 (opastus), muuten tilaisuuksien aikana

Silta kesäkuu 2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you