Page 1

Tamperelainen seurakuntalehti

Hiljainen viikko valmistaa pääsiäisen iloon.

Huhtikuu/2014

Tamper ee = Silta: s n Kirkkosanom iltalehti at .fi Fanni Suomi ja Kalle Ruusukallio tunnistetaan katukuvassa. Sekös heitä haittaisi!

Taru ja totuus Ihmiset söivät enkelten leipää, saivat ruokaa runsain määrin. Sivut 12–13

(Ps. 78: 25)

Kuva: Hannu Jukola

Leirikesä tarjoaa kivaa tekemistä koululaisille. Tapahtuma­ liitteen sivut 5,6–7

Kuva: Rami Marjamäki

Kuva: Hannu Jukola

Kuva: Hannu Jukola

lomittuvat Uuden päivän maailmassa Sivut 8–10

Mõisnikin perhe on mukana kärsimysnäytelmien klassikossa. Sivu 18


2

Silta 3/2014

pääkirjoitus Kirsi Airikka vt. päätoimittaja

Tampere 2.4.2014

Oma tekeminen antaa merkitystä nuoren elämään

T

ämän Silta-lehden teemoina ovat pääsiäisen ohella lapset ja nuoret. Tapahtumaliitteessä on esitelty Tampereen seurakuntien kesän leiritarjonta. Leirit, kerhot ja musiikinopetus tarjoavat mielekästä tekemistä kouluikäisille lapsille ja nuorille. Tarjolla on jälleen yli 50 leiriä, joista jokainen lapsi taatusti löytää mukavaa ajanvietettä. Valikoimasta on syytä olla ylpeä, sillä monipuolinen leirikattaus on yhteiseltä nuorisotyöltä jokakesäinen voimainponnistus. Ilahduttavaa on, että tarjolla on iloa antavien liikunta- ja kesäriemujen ohella paljon luovaa puuhaa: musiikkia, elokuvaa, tanssia, draamaa, kuvataidetta ja käsillä tekemistä. Taiteen tekemisen on huomattu lisäävän nuorten tyytyväisyyttä, elämäniloa, yhteisöllisiä valmiuksia sekä taitoja. Taiteen avulla lapsille ja nuorille voi avautua uusia ja arvaamattomia näkymiä ihmisyyteen ja maailmaan. Tulokset käyvät ilmi Myrsky-tutkimuksesta, jossa nuorille järjestettiin taideprojekteja eri puolilla maata Suomen Kulttuurirahaston tuella. (Nuorten taiteen tekemisen merkitykset Myrsky-hankkeessa, 2011, Nuorisotutkimusseura) Uusi päivä -sarjan nuoret näyttelijät kertovat Sillan haastattelussa, kuinka he toteuttavat omaa luovuuttaan draaman tekemisessä. Saman olen huomannut, kun olen seurannut nuorten musiikkiharrastusta lähipiirissäni. Musiikista voi tulla nuorelle ”se oma juttu”, väylä ilmaista itseään. Siihen liittyy usein myös haaveita ja unelmia, jotka innostavat, kantavat ja antavat merkitystä nuoren elämään.

huhtikuu tulevat pyhät

2.4.–7.5.

6.4. Kärsimyksen sunnuntai Kärsimys ei aina jalosta ihmistä. Jumala on luvannut olla lähellä niitä, jotka murtuvat. 13.4. Palmusunnuntai – Kunnian kuninkaan alennustie Jeesus ratsasti juhlivan väkijoukon halki kohti kuolemaa. Ne, jotka odottivat häneltä näyttävää esiintymistä, joutuivat pettymään. 18.4. Pitkäperjantai – Jumalan Karitsa Kun Jumalan Poika kuoli ristillä, Jumala teki itse rauhan maailman ja itsensä välille. Hän ei vaadi uhreja, vaan tulee vastaan armahtaen. 20.4. Pääsiäispäivä – Kristus on ylösnoussut! Jeesus Kristus voitti kuoleman ja pahan vallan. Jumala ei ole kuollut, vaan elää ja luo uutta.

21.4. Ylösnousseen kohtaaminen – 2. pääsiäispäivä 27.4. Ylösnousseen todistajia Jeesus ilmestyi opetuslapsilleen ja rohkaisi heitä. Miten voisin uskoa ja kertoa toisillekin elävästä Jumalasta? 4.5. Hyvä paimen Jumala pitää huolta omistaan niin kuin hyvä paimen lampaistaan.

20.4.

Pääsiä isnäy ja -mes telmä su klo 11 A itolahd en kirkos sa

SUURI KERTOMUS HERÄÄ ELOON Kristuksen kärsimystie on maailman tunnetuimpia draamoja, ja siitä on tehty lukemattomia versioita. Se voidaan esittää vaelluksen muodossa, jolloin yleisö osallistuu näytelmään liikkumalla tapahtumapaikalta toiselle. Ristin tie eli Via crucis voidaan kulkea ulkona kadulla tai vaikkapa kirkossa. Näytelmä alkaa usein Getsemanen puutarhasta, jossa Jeesus vangitaan, ja päättyy Jeesuksen kuolemaan Golgatan kukkulalla. Pääsiäiskuvaelmaan otetaan mukaan myös ylösnousemuksen iloiset tapahtumat. Monissa seurakunnissa näiden esitysten tekemiseen osallistuu suuri joukko eri-ikäisiä seurakuntalaisia. Palstan tekstit: Laura Tuhkanen-Jukkola

Pyhän kosketus kannattelee sitäkin, mitä ei itse jaksa kannatella.

Paaston aikana ihmistä kehotetaan hiljentymään ja kääntymään

kohti Jumalaa. Se ei kuitenkaan aina ole helppoa. Kiireinen arki uuvuttaa, ja asioiden paljous hajottaa ajatuksia.

Levollista pääsiäisen aikaa! ✦

KUVA: Kimmo Ahonen

HELMI

Monen on vaikea rauhoittua ahdistavien uutisten takia. Media on viime viikkoina vyöryttänyt urakalla maailman väkivaltaisuuksia ja hätää tietoisuuteemme. Syyrian kriisi, Ukrainan levottomuudet ja Etelä-Sudanin nälänhätä tuntuvat painolastina sydänalassa. Helsingin piispan Irja Askolan miete hänen tuoreessa kirjassaan Pyhän kanssa piilosilla kuitenkin lohduttaa: ”Pyhän kosketus kannattelee sitäkin, mitä ei itse jaksa kannatella. Hiljaa ja kunnioittaen Pyhä koskettaa pettymystämme, uupumustamme, neuvottomuuttamme. Siksikö jaksaa, kaikesta huolimatta, nostaa katseensa – ja kuulla enkelten viestin?”

”Pääsiäisjuhla oli jo tulossa, ja Jeesus tiesi, että oli tullut se hetki, jolloin hänen oli määrä siirtyä tästä maailmasta Isän luo. Hän oli rakastanut omiaan, jotka olivat tässä maailmassa, ja hän osoitti heille täydellistä rakkautta loppuun asti.” (Joh. 13:1)


Silta 3/2014

kysymystä

Nuoren kannattaa asettua ehdolle

– Parasta opetustyössä on oppilaiden ja opiskelijoiden kohtaaminen. Hauskinta on, kun tunnilla keskustellaan ja hassutellaan yhdessä, kertoo Tuovi Pääkkönen, joka on toiminut Tampereen normaalikoulun opettajana vuodesta 1986. Kuvassa on lukion Ihmisen elämä ja etiikka -uskontokurssin opiskelijoita.

– Tulevalla vaalikaudella tehdään isoja päätöksiä: talous on tiukalla ja seurakuntien rakenteet muuttuvat. Ehdolle kannattaa asettua, koska jos itse ei ole pitämässä tärkeinä kokemiaan asioita esillä, niin kuka sitten, sanoo Saara Ny­ känen Nuorten Keskuksesta. Hän toimii Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVIn sihteerinä. Ryhmä haluaa nuorten äänen kuuluviin kirkossa. Seurakuntavaalit järjestetään marraskuussa ja ennakkoäänestys lokakuussa. Äänestää voivat 16 vuotta täyttäneet. Ehdokasasettelu on jo meneillään ja päättyy syyskuun puolivälissä. Nuoren ei kannata epäröidä ehdolle asettumista osaamisen puutteen takia. – Vaikuttamistyössä osaaminen ei liity ikään vaan haluun perehtyä päätettäviin asioihin ja kykyyn tuoda omat kokemukset esiin päätöksenteossa. Edellisissä vaaleissa nuorten osuus valituista jäi pieneksi. Tampereella valtuuston keski-ikä kuitenkin laski vuoden 2006 vaaleihin verrattuna, samoin päihitettiin valtakunnallinen alle 30-vuotiaiden osuus.

Mikä on parasta ” uskonnonopettajan työssä? Tampereen yliopiston normaalikoulun filosofian ja uskonnon lehtori Tuovi Pääkkönen on valittu Vuoden uskonnonopettajaksi 2014. TEKSTI: Kirsi Airikka KUVA: Hannu Jukola

❶ Miltä tunnustus tuntuu, Tuovi

❸ Mikä on parasta työssäsi?

Pääkkönen? – Olen iloinen ja ylpeä työni arvostamisesta. Minut palkittiin varmaan myös Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajien liiton sekä Uskonnonopettajien liiton yhteistyön kehittämisestä. En kuitenkaan ole saavuttanut mitään yksin. Myös uudistukset syntyvät perinteen pohjalta, yhdessä ja toisilta lainaamalla.

– Parasta on oppilaiden ja opiskelijoiden kohtaaminen sekä keskustelu. Matkat ja retket, vaikkapa säännölliset vierailut eri kirkkokuntien kirkkoihin, ovat tärkeitä. Oppiminen tapahtuu vuorovaikutuksessa, myös koulun seinien ulkopuolella.

❷ Miksi hakeuduit tälle alalle? – Kiinnostukseni uskontoon heräsi Sammon lukiossa, kun saimme tunnilla mahdollisuuden käydä aktiivista vuoropuhelua. Uutisissa oli esillä Iranin islamilainen vallankumous. Se sai minut ymmärtämään, että uskonnoilla todella on vaikutusta maailmanpolitiikassa.

❹ Uskonnonopetus on jälleen ollut esillä. Mitä mieltä olet keskustelusta? – Uskonnonopetuksen lopettamisajatuksella ei ole laajaa kannatusta. Uskontojen ja katsomusten tunteminen nähdään nykyään vahvasti yleissivistykseen kuuluvana kansalaistaitona.

❺ Mikä on näkemyksesi katsomus­ opetuksesta? – Kokonaan uusi yhteinen katsomusaine olisi mahdollinen ratkaisu nykyi-

3

sessä yhteiskunnallisessa tilanteessa, jossa oma uskonto on muuttunut vieraaksi monille oppilaille. Yhteinen malli voisi antaa uutta virtaa katsomusten ymmärtämiselle ja dialogille. Toisaalta monet ovat tyytyväisiä nykyiseen oman uskonnon opetuksen malliin, sillä sen katsotaan turvaavan pienten uskontokuntien ja perheiden oikeuden omaa katsomusta tukevaan kouluopetukseen. – Lukiossa ihannetilanne voisi olla kaikkien uskontojen ja elämänkatsomustiedon kurssien avaaminen valinnaisaineiksi. Silloin kunnioitettaisiin sekä vapautta että erilaisia perinteitä. ✦ Mitä mieltä Tuovi Pääkkösen oppilaat ovat opettajastaan? Lue lisää siltalehti.fi

Omaa osaamista ei kannata epäröidä.

Nykäsen mielestä on tärkeää asettaa tavoitteet nuorien ehdokkaiden ja äänestäjien määrälle. – Pitäisi huolehtia siitä, että ennakkoäänestyspisteitä saataisiin paikkoihin, joissa ihmiset liikkuvat. Tällaisia ovat kauppakeskukset, elokuvateatterit, torit ja oppilaitokset. Kannattaa miettiä, voisiko kouluilla järjestää myös muuta vaalitoimintaa. Hän vinkkaa, että esimerkiksi partionuoret ja isosten porukka voisivat kasata yhteisen nuorten vaalilistan. Ehdokkaita kannattaa haalia esiintymään nuorteniltoihin. – Facebookissa aktivoitumalla ja kertomalla kavereille olevansa ehdokkaana voi kerätä mukavasti ääniä. On helpompaa lähestyä ihmisiä, jos on kaveri henkisenä tukena. EU-vaalikampanjoinnista kannattaa poimia parhaat ideat omaan käyttöön.

TEKSTI : Asta Kettunen

Lisätietoa: seurakuntavaalit.fi nuortenkeskus.fi/vaalit tampereenseurakunnat. fi/seurakuntavaalit


Silta 3/2014

KUVA: Veijo Lyytikäinen

Hengen uudistuksen hallituksen puheen­ johtajana jatkaa Tampereen nuorten aikuisten pastori Timo Pöyhönen.

on Mumm in r a m m Ka klo 11: t i a ier a Aamuv Mikä on 9.4. hto? hoitota einelä ri S LT Lau tamentti, s e T . .4 23 tö ym. n i r pe es a Asi mi nen ai i T a v t Ri

Puheelle Pyhästä Hengestä on kysyntää Hengen uudistuksen hallitus valitsi kunniapuheenjohtajakseen talousneuvos Reijo Telarannan. Perusteluna oli laaja toiminta Karismaattisen liikkeen hyväksi. Hän on myös ollut perustamassa Kirkonrakentajien foorumia. Sääntöjä päivitettiin. – Halusimme painottaa työn monipuolisuutta ja sanoittaa sen tämän päivän sanoin, kertoo toiminnanjohtaja, pastori Marko Huhtala.

KUVA: Hannu Jukola

4

Tupa etsii tukihenkilöitä Tukea pakolaisille (Tupa) -hanke etsii asiointitulkkauksen taitavia vapaaehtoisia Tampereelle muuttavien pakolaisten tukihenkilöiksi ja pienryhmien vetäjiksi. Vapaaehtoiset voivat olla aiemmin Tampereelle tulleita maahanmuuttajia tai kantaväestöön kuuluvia. Haussa ovat ranskaa, swahilia, arabiaa, kurdia, persiaa, turkkia ja daria taitavat. Tukihenkilö esittelee kulttuuria ja maata sekä neuvoo esimerkiksi virastoissa asioinnissa. Hänen avullaan maahanmuuttaja saa tietoa vapaa-ajan harrasteista ja kerättyä itselleen tukiverkostoa. Pienryhmät auttavat suomen kielen opiskelussa. Koulutuksen lisäksi vapaaehtoiset saavat todistuksen. Heidät on vakuutettu Tampereen seurakuntien Suurella Sydämellä -työn kautta. Vuoden alussa alkanut Tupa on Euroopan pakolaisrahaston rahoittama puolitoistavuotinen hanke. Sen kohderyhmänä ovat Tampereelle muuttavat kiintiöpakolaiset. Hankkeen toteuttaa Tampereen seurakuntien Diakoniakeskus kumppaneinaan Tampereen kaupungin Kotouttavan sosiaalityön palvelut ja Diakonia-ammattikorkeakoulu. Mukaan pääsee http://tampere.suurellasydamella.fi-osoitteen kautta. Vapaaehtoistyöpaikat-listasta löytyy kohta Haetaan vapaaehtoisia maahanmuuttajien tukihenkilöiksi. Yhdyshenkilö on hankkeen koordinaattori Neli Karlsson, neli.karlsson@ evl.fi, p. 040 804 8110. ✦

Musiikkia, elämyksiä ja elämän leipää Kirkon Nuorisopäivien huvipuistomessua vietettiin viime keväänä hyvässä säässä. Tänä vuonna messu järjestetään sunnuntaina 4. toukokuuta kello 10 Särkänniemessä.

K

ristillisen uskon sisältö, maailmanlaajuiset aiheet ja nuorten elämänkysymykset ovat esillä Kirkon Nuorisopäivillä, jotka järjestetään viikonloppuna 2.–4. toukokuuta Tampereella. Teemana on Yhden Hinnalla. Nuorisopäivät on nuoren seurakunnan yhteinen, kansankirkollinen ja valtakunnallinen tapahtuma. Kristillisen uskon sisältöön ja nuorten elämänkysymyksiin paneudutaan raamattutyöskentelyjen, gospelkonserttien, jumalanpalvelusten ja luovan toiminnan kuten esimerkiksi laulun ja tanssin kautta. – Tapahtumaa on ollut tekemässä iso joukko vapaaehtoisia ja työntekijöitä. Töitä on tehty reilun vuoden verran ja nuorten kädenjälki näkyy monessa kohdin ohjelmaa, iloitsee nuorisopäiväsihteeri, pastori Jari Pulkkinen.

YHDEN HINNALLA Yleisölle avoimet tapahtumat: Pe 2.5. klo 21.30 Reggae-messu Tuomiokirkossa La 3.5. klo 9 Vuoroin vieraissa -raamattu työskentely, Tuomiokirkko klo 10.30–16 Nuorille avoimet pajat, Monitoimitalo 13 klo 16 Ilon Kautta -kuorokonsertti, Tuomiokirkko Su 4.5. klo 10 Huvipuistomessu, Särkänniemi Lisätietoa: www.yhdenhinnalla.fi facebook.com/yhdenhinnalla

Nuorisopäivien yhteydessä järjestetään Nuorten tulevaisuusseminaari, jossa nuoret visioivat kirkon tulevaisuutta. Tällä kertaa aiheena on Seurakuntavaalit 2014 ja nuorten vaikutusmahdollisuudet kirkossa, kertoo Nuorten Keskuksen nuorisosihteeri Tarja Liljendahl. – Ennakkotehtävänä nuoret etsivät oman seurakunnan valtuustopäätöksistä tämän kauden tärkeimmän päätöksen nuorten kannalta. Lisäksi nuoria kannustetaan vuorovaikutukseen päättäjien kanssa järjestämällä yhteisiä iltoja päättäjien ja vaaliehdokkaiden kanssa.

Tapahtumia ympäri Tamperetta Nuorisopäivien pääpaikkoina toimivat Pakkahuone, Monitoimitalo 13, Tuomiokirkko ja Särkänniemi. Tapahtuman aloittavat Koko Suomen Nuortenilta Pakkahuoneella ja Reggae-messu Tuomiokirkossa. Lauantaina nuoret pääsevät askartelemaan ja tuunaamaan työpajoissa sekä tutustumaan maailmanlaajuisiin aiheisiin ja seikkailemaan mobiilirastiradalla. Musiikkia viikonlopun aikana tarjoilevat huippuesiintyjät, kuten Idän Ihmeet, HB, Ida Elina, TERA, Immanuel ja Kontrol. Sunnuntaina tapahtuman päättää yhteinen huvipuistomessu Särkänniemessä. Kirkon Nuorisopäivien pääjärjestäjinä ovat Nuorten Keskus ry, Tampereen seurakuntien nuorisotyö, Tampereen ja Lapuan hiippakunnat, Kirkon kasvatus ja perhetyö, Suomen Lähetysseura ja Kirkon Ulkomaanapu/Changemaker. ✦

www.yhdenhinnalla.fi facebook.com/yhdenhinnalla


Silta 3/2014

Kuva: Hannu Jukola

50 vuotta nuorten ja uskon puolesta

Kirkon urheilu­ palkinto jaetaan Tampereella

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetys (OPKO) täyttää 50 vuotta. Järjestö perustettiin vuonna 1964 nimellä Ylioppilaslähetys. OPKO järjestää opiskelijatoimintaa yhdellätoista ja nuorten toimintaa viidellä paikkakunnalla. Toimintamuotoja ovat muun muassa opiskelija- ja nuortenillat, raamattupiirit, leirit ja yliopistotapahtumat. Varhaisnuorille pidetään valtakunnallisia leirejä ja toimintapäiviä. Pääjuhlaa vietetään 5.4. Helsingissä.  KUVA: Kirkon kuvapankki / Markku Pihlaja

Ristin kantajat tuntevat taakan painon Hiljaisella viikolla kaupunkilaiset saattavat nähdä katukuvassa koivuristin. Kyseessä on ekumeeninen pysäkki. – Olemme halunneet tuoda hiljaisen viikon ja Kristuksen kärsimystien konkreettisesti keskelle

Harjun seurakunta tarjoaa Kristuksen kärsimystietä kuljettavaksi jälleen 13.–18. huhtikuuta. Tänä vuonna lapsiryhmiä opastetaan tutulla tiellä uusituin sanoin. Lähteenä on käytetty nelivuotiaille tuttua Lapsen raamattua. Viimeksi Via Dolorosan kulkeneita oli tasan 1500. Vähintään saman verran väkeä odotetaan tänä vuona. Kouluja ja päiväkoteja on tulossa maanantaista keskiviikkoon päivällä. Iltaisin ja pyhisin vaellus on avoinna kaikille. Viimeinen opastus on pitkänäperjantaina kello 17.30. Vaelluksen rakentamiseen ja toteutukseen tarvitaan väkeä. – Via Dolorosa on harjulaisten yhteinen ponnistus. Seurakuntalaisten panos on olennainen: rakentaminen ja purkaminen alussa ja

Kirkon John Vikström -liikuttajapalkinto myönnetään merkittävälle urheiluvaikuttajalle urheiluakatemian järjestämässä seminaarissa Tampereella 7. huhtikuuta. Paikalla on myös emeritusarkkipiispa John Vikström, jonka mukaan palkinto on nimetty. Palkinto myönnetään ihmiselle tai yhteisölle, joka toiminnallaan edistää eettisiä arvoja liikunnassa. Perusteina ovat myös kirkon liikunta- ja urheiluyhteistyön edistäminen, inhimillisyyttä ja ihmisen arvoa edistävä, pitkäjänteinen työ tai uusi innovaatio liikunnassa sekä syrjäytymisen ehkäisy liikunnan ja urheilun keinoin. – Liikunnan avulla on mahdollista saada aikaan paljon hyvää. Tämä on kirkon keino palkita ja kiittää siitä, kertoo kirkkohallituksen asiantuntija Mikko Mäkelä. Palkinnon saajan päättää vuosittain Kirkkohallituksen täysistunto. ✦

kaupungin kiirettä ja liikenteen hälyä muistuttamaan meitä pääsiäisen ylösnousemusta edeltävistä tapahtumista, kertoo Kaija Jääskeläinen, yksi Tuomasmessun työryhmän jäsenistä. Ristin juurella on katualttari, jonka ääreen kulkija voi pysähtyä, rukoilla, jättää rukouspyynnön tai vaihtaa ajatuksia päivystäjien kanssa. Tuomasmessulaisten lisäksi mukana on Tampereen seurakuntien diakoniatyöntekijöitä sekä sisarkirkkojen väkeä. Katualttari on maanantaina 14.4. rautatieaseman tuntumassa, tiistaina Koskipuistossa, keskiviikkona Keskustorilla Raatihuoneen edessä ja torstaina Hämeenpuistossa. Ristin kantajat lähtevät päivittäin kello 11 pidettävän rukouksen jälkeen Aleksanterin kirkolta ekumeeniselle pysäkille. Päivän päätteeksi palataan jälleen Aleksanterin kirkolle kello 17 pidettävään rukoushetkeen, jossa myös rukoillaan katualttarille jätettyjen esirukouspyyntöjen puolesta. ✦

Puheenaiheena yrittäjien jaksaminen

Tule mukaan ristin juurelle tai sen kantajaksi! Lisätietoja: tampereentuomasmessu.fi

KUVA: Hannu Jukola

Kärsimyksen tielle uudistetuin sanoin

5

lopussa, viikon aikana roolihahmojen esittäminen, oppaana toimiminen ja muutamat käytännön tehtävät, painottaa työryhmää johtava kappalainen Juk­ ka-Pekka Ruusu­ kallio.✦

Kaupungin vanhin pääsiäisvaellus Via Dolorosa rakentuu Tesoman kirkkoon jo 28. kerran.

Yrittäjyyteen liittyy paljon haasteita. – Kirkkokin on vasta nyt alkanut nähdä yrittäjät eri tavalla. Uskon, että keskusteluryhmät, joissa vaikeuksia kohtaavat ja jopa konkurssin kohdanneet yrittäjät pääsisivät purkamaan tuntojaan, voisivat olla todella tärkeitä, miettii yrittäjä Juha Turunen, Deltabit Oy:n perustaja, joka toimii Tammerkosken yrittäjien puheenjohtajana. Yrittäjien jaksamisesta ja vertaistuesta keskustellaan jumalanpalveluksen jälkeen kirkkokahveilla yrittäjien kirkkopyhässä, jota vietetään sunnuntaina 4. toukokuuta kello 10 lähtien Viinikan kirkossa. ✦ Lue lisää Juha Turusen ajatuksia yrittäjän arjesta: siltalehti.fi

TERVEYTTÄ JA HYVINVOINTIA ARKEEN

fennokauppa.fi

Moli LAAJA VALIKOIMA SUOJIA VIRTSANKARKAILUUN!

Pyydä ILMAINEN näyte Varmoja Hyvin istuvia Hajua neutraloivia

FENNO MEDICAL OY

09 276 360

asiakaspalvelu@fennomedical.fi

fennokauppa.fi


6

Silta 3/2014

Tutkijan maailman­ katsomus näkyy ihmistieteissä tekstI: Pirjo Lääperi kuvA: Hannu Jukola

Selkeää näyttöä ei ole siitä, että uskonnollinen vakaumus vaikeuttaisi ihmisen käyttäytymisen tieteellistä tutkimusta. Sen sijaan on kannettu huolta poliittisten näkemysten vaikutuksesta moraaliin liittyvissä tulkinnoissa, sillä tutkijoiden joukossa on enemmän liberaaleja kuin konservatiiveja, psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen toteaa.


Silta 3/2014

M

iten tieteellinen tutkimus ja usko sopivat yhteen? Psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen tunnustaa olevansa uskova tutkija, eikä näe siinä ristiriitaa. Hän on tehnyt paljon ihmisen hyvinvointiin liittyvää tutkimusta ja saanut ”onnellisuusprofessorin” nimen. Ojanen tuntee kymmeniä uskovia tutkijoita. – Kukaan ei ole kyseenalaistanut tutkimustuloksiani sillä perusteella, että olen uskova. Työtovereista ei usko näy päälle. Olen tehnyt raportteja ateistien ja agnostikkojen kanssa. En kysele toisten uskosta, Ojanen toteaa.

Materialistinen käsitys hallitsee Ojanen pohtii tieteen ja uskon suhdetta seuraavasti: – Tieteen perustan loivat kristityt tiedemiehet, joita usko kannusti tutkimaan Jumalan luomaa ihmeellistä maailmaa. Varsinkaan luonnontieteen ilmiöt eivät kysele tutkijan maailmankuvaa, jota ei pysty päättelemään julkaisuista. Jos asenteellisuus näkyy vahvasti tutkimuksessa, tieteellinen yhteisö antaa kritiikkiä tulkinnoista. Ainoa todellinen taistelukenttä on evoluutio, jossa materialismi ja usko luomiseen ovat vastakkain. Ojasen mielestä tästä ei ole ollut suurta vahinkoa tieteelle, jonka julkaiseminen perustuu lähes täysin käytännölliseen materialismiin. Jumala ei ole selittäjien joukossa.

Tutkijan ennakkoasennekin vaikuttaa Tutkijat ovat vain ihmisiä. Ennakkoasenne vaikuttaa siihen, mitä tutkitaan ja miten. – Maailmankatsomus vaikuttaa tutkijoiden asenteisiin, ja uskonnon lisäksi poliittisilla asenteilla on merkitystä. Uskonto näkyy arjessa liian vähän, se saisi näkyä enemmänkin hyvällä tavalla. Ojasen mielestä ihmisen perusarvokkuus on tärkeää, ja sen pitää näkyä myös tutkimuksessa. Usko on sovittamat-

tomassa ristiriidassa biologisen materialismin kanssa, joka korostaa ihmisen itsekkyyttä ja väheksyy vapaata tahtoa. – Tosin materialismikaan ei ole yhtenäinen käsitys, sillä viime vuosina ihmisessä on nähty myös epäitsekäs puoli, Ojanen sanoo. Uskontoon liittyvissä tutkimuksissa tutkijoiden ennakkoasenteet näkyvät usein. Uskontokriittiset ateistit eivät suostu näkemään uskonnoissa mitään hyvää. Uskovaiset tutkijat ovat hekin kriittisiä, mutta myös heillä asenteet voivat näkyä tulosten tulkinnoissa. Tutkimuksessa noudatetaan eettisiä ohjeita, ja tutkimustulokset arvioidaan tarkasti. Tiedeyhteisö ei hyväksy vilppiä.

Koulukunnat väittelevät keskenään Tutkijan maailmankatsomus ei juuri näy luonnontieteissä, mutta biologiassa jonkin verran. Vielä enemmän se näkyy ihmistä tutkivissa tieteissä. Psykologiassa ihmiskuva vaihtelee laidasta toiseen. Siinä on erilaisia koulukuntia, jotka ovat olleet ristiriidassa keskenään, tuskin edes puheväleissä. – Sosiaalidarvinistisen näkemyksen mukaan ihmiset ovat itsekkäitä. Neuvostoliitossa tiede oli materialistista ja vaikutti kammottavalla tavalla. Kun psykologia ja sosiologia kietoutuivat marksilaiseen kaavaan, siitä tuli uskonnon kaltainen. – Kokemuspohjainen tutkimus vaikeutui tämän ennakkoasenteen vuoksi, Ojanen kertoo. – Usko, toivo ja rakkaus vaikuttavat ihmisen hyvinvointiin, ja näitäkin pitää tutkia, Ojanen perustelee. ✦ Markku Ojanen toimi Tampereen yliopistossa psykologian professorina ja jäi eläkkeelle 2008. Hän tutki mielenterveyttä, terveyspsykologiaa ja positiivista psykologiaa. Ojanen kirjoitti näistä aiheista 23 kirjaa. Hän jatkaa eläkkeelläkin kirjojen kirjoittamista ja luennoimista.

Uskovainen tutkija on risti­riitainen käsite

Kuva: Asta Kettunen

Uskonnollisia tunteita ei pidä tunkea tieteeseen – Tieteellinen tieto ja uskonnollinen usko ovat aivan eri maailmoista, korosti Tampereen yliopiston sosiaalipsykologian emeritusprofessori Antti Esko­ la alustuksessaan Veritas Forumin keskustelutilaisuudessa. – Uskonnollisena ihmisenä lähden siitä, että jotain muutakin on, mutta siitä me emme voi saada tietoa. Mutta kuinka puhua siitä, mistä ei voi tietää? Nuo kaksi lausetta ovat innoittaneet Eskolaa kirjoittamaan. Hänen tuorein kirjansa Vaikka en niin kuin kirkko opettaa on kriittinen puheenvuoro. Illan yhteen peruskysymyksistä, mistä tiedän, mitä uskoa, Eskola vastasi: en mistään. Hän myös ihmetteli, mitä uskonnollinen tieto olisi. Toisaalta, miksei Jumala sopisi tieteentekijän maailmankatsomukseen. – Tietysti tutkija voi olla uskonnollinen. Uusia ideoita tutkija voi saada monelta taholta. Uskonto ei ole siinä erityisasemassa.

Jos olisin syntynyt islaminuskoisessa maassa, olisin muslimi.

Uskovan tutkijan uskottavuus on kuitenkin koetuksella tiedeyhteisössä. – Tutkijana en viitsinyt puhua uskon asioista. Ajattelin, että siinä menee maine koko tiedekunnalta ja oppiaineelta. Kun jäin eläkkeelle, aloin kirjoittaa. Eskola sanoo tutkijana tarvinneensa käsitystä, että maailmassa on jonkinlaista järjestystä. – Mutta ei siinä mitään käsitystä Luojasta tarvita. – Moni haluaa tuoda uskon alueelle tiedon. Heille ei riitä, että tiede tuottaa uusia oivalluksia. Minulle riittää oman uskoni kokeminen. Kun olen tutustunut erilaisiin uskontoihin, olen ollut varma, että kristinusko vastaa omia tuntemuksiani. – En väitä, että kristinusko vastaa objektiivista totuutta. Jos olisin syntynyt islaminuskoisessa maassa, olisin muslimi. – Tuntemattomasta kannattaa puhua niin kuin Jeesus: käyttää samasta asiasta useita vertauksia, jotta ei voi sanoa, että se on juuri tuommoinen. ✦

Tiede selittää ilmiöitä järjen ja havaintojen kautta. Us-

konto taas vastaa kysymyksiin, jotka koskevat merkitystä. Tämän ajatustapojen ristiriidan takia sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaan mielestä tutkijan uskonnolliset käsitykset eivät voi vaikuttaa siihen, millaisia tuloksia hän saa tieteen tekijänä. Tiede on olemassaolonsa aikana muuttunut ja sen menetelmät ovat kehittyneet valtavasti. Lähes kaikki nykyajan tekniset keksinnöt perustuvat tieteellisen tutkimuksen tuloksiin.

Tiede selittää ilmiöitä, uskonto antaa elämälle merkityksen.

– Tiede syntyi jo antiikin aikana. Aikaisemmin ilmiöiden syiksi selitettiin jumalat, tontut tai sen kaltaiset oliot. Kun selitykset perustuivat fyysisiin tapahtumiin, alkoi kokeellisen luonnontieteen voittokulku ja ilmiöitä pystyttiin ennustamaan, Hallamaa sanoo. Tutkija toimii tieteen ehdoilla, hän ei käytä Jumalaa selitysperusteena. – Tiede tarjoaa maailman selityksen, mutta ei tyhjennä sen merkitystasoja. Uskontoa ei pidä käyttää selitystapana, vaan se lähestyy maailmaa merkityksen kautta, Hallamaa kuvailee. Nykyisin tieteellisyyden merkitys on hänen mukaansa vähentynyt. Sen tilalle on tullut ”hörhöä”, kuten vaihtoehtohoitoja, joista haetaan huolenpitoa ja hyväksyntää. ✦

Antti Eskola

7

TEKSTI: Asta Kettunen

Vaikuttaa tieteeseen

Jaana Hallamaa

Teologian tohtori Jaana Hallamaa työskentelee sosiaalietiikan professorina Helsingin yliopistossa vuodesta 2002 alkaen. Hän toimi varapuheenjohtajana tutkimuseettisessä neuvottelukunnassa, jonka työryhmä laati asiakirjan Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausten käsittely.

Veritas Forum järjestää akateemisia tilaisuuksia suurista elämänkysymyksistä. Mistä tiedän, mitä uskoa -iltaa olivat järjestämässä Suomen Evankelisluterilainen Opiskelija- ja koululaislähetys sekä Tampereen seurakuntien Uusi Verso. Antti Eskolan keskustelukumppanina oli Jyväskylän yliopiston kasvatuksen teorian ja tradition professori Tapio Puolimatka. Hänen mukaansa uskonnollisella uskolla on historian kautta selkeä vaikutus siihen, millä tavalla tiedettä meillä tehdään.


8

Silta 3/2014

UNELMA on k채ynyt toteen

Kalle ja Fanni ovat Aapo ja Tuija.


Silta 3/2014

9

Kalle Ruusukallio on tottunut kysymykseen, onko hän Jukka-Pekka Ruusukallion poika. Uusi päivä -sarjan näyttelijä sanoo odottaneensa sitä hetkeä, kun kappalaiselta kysytään, oletko sinä se Kallen isä.

P

astori on ehtinyt vaikuttaa Tampereella kovin monen ihmisen elämään. – Kallen isänä olen saanut jo monta kertaa esittäytyä, tunnustaa kuitenkin joka jakson katsonut isä. Kalle Ruusukallio ja Fanni Suomi eivät vaikuta ylen määrin ylpistyneen, vaikka moni heidät kadulla tunnistaakin. – Ei se häiritse, se on kiva juttu. Siitä huomaa, että sarjaa seurataan, tuittupäistä Tuija Haavistoa esittävä Fanni tuumii. – On se ihan mukavaa. Mun mielestä ihmisten kohtaaminen kuuluu tähän työhön. Ehkä vanhemmat ihmiset uskaltavat tulla sanomaan moi päin naamaa, mutta suuret fanit – jotka ovat tyttöjä – alkavat tirskua ja supista, Kalle hymyilee. – Reipas moi on parempi kuin salakuvaus.

Hahmo ja henkilö – yksi ja sama? ”Fanni sä oot niin ihana” -tyyppisiä viestejä tulee. Nuori näyttelijä arvelee tuollaisen viestin lähettäjän ihastuneen lempihahmoonsa. – Joku saattaa laittaa Faceen, että vaikutat tosi mukavalta tyypiltä, haluaisin tutustua sinuun – kun itse asiassa hän haluaisikin tutustua Tuijaan. Hän voi ymmärtää, että oon tota mieltä, kun se hahmo onkin sitä mieltä.

”Meillä ei ole kahden kerroksen väkeä.” Suomi yrittää pitää roolin ja oman minän erillään: – Ehkä saan hahmosta jotain pieniä vaikutteita, mutta ei niin, että se olisi muokannut omaa olemusta. – Tuijasta on kerrottu suhteellisen vähän. Molemmat ovat huomanneet, ettei kaikille ole selvää, mikä sarjan ympärillä on kuvitteellista ja mikä totta. – Varsinkin kun sarja elää voimakkaasti muillakin alustoilla: hahmot kommunikoivat keskenään Internetissä ja hahmoja kuulee radiossa livenä. Ja lisäksi on bändi… Voi olla haastavaa 10-vuotiaalle, Kalle pohtii.

Monessa välineessä Uusi päivä on Yle Tv2:n draamakomedia, josta näh­ dään puolituntiset jaksot maanantaista keskiviikkoon kello 20. Sarjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen eteläsuomalaiseen Virtauksen pikkukaupunkiin, jonka asukkaiden elämää seurataan lempeän huvittuneesti. Ohjelma on Kakkosen katsotuimpia. Toiminta Inter­ netissä ja sosiaalisessa mediassa on vireää: Face­ bookissa sarjalla on yli 53 000 fania ja Yle Areenan katselusta viidennes on Uutta päivää. Nettiohjelma UPplus sukeltaa kulissien takaiseen elämään joka torstai. Sarjan hahmot Jani Hellemaa ja Aapo Rönkkö esiintyvät radiokanava YleX:n viikon­ lopuissa. Uudesta päivästä tuttu Vihreät Valot -bändi keikkailee myös tosielämässä. Sarja onkin kokonaisuus, joka koostuu television, netin ja radion yhteistyöstä. Monipuolinen vuoro­ vaikutus fanien kanssa Uuden päivän eri kanavissa ja tapahtumissa sekoittaa kuvitelmaa ja tosielämää.

teksti: Asta Kettunen KUVA: Hannu Jukola Etenkin musikaalijakso Vilman vaikea valinta saattoi olla kova pala todellisuuden hahmottamisessa. – Jaksossa mentiin ylös alas tunteiden skaalalla. Sarja puree tunteisiin, ja ihmisillä on tarve ilmaista niitä.

Just joo ja parta pois Ensi kuussa 17 vuotta täyttävä Fanni Suomi oli sarjan alkaessa 13-vuotias. Elettiin kuutosluokan kevättä. – Äiti kertoi, että tällainen sarja on tulossa, ja siitä kiinnostuneena otin selvää hakumahdollisuuksista. – Ajattelin, että ihan joo pääsen tänne. Sitten kutsuttiin koekuvauksiin. – Koulu menee suht hyvin. Yläasteelta päästessä keskiarvo oli lähes ysi, lukiossa se on hieman pudonnut. Sarjan ansiosta alkoi teatterin harrastaminen. Vaikka menossa on vasta Hatanpään lukion ensimmäinen luokka, jatkon suunta mietityttää jo. Samoin jännittää lakkautusuhan alla olevan opinahjon kohtalo. Kalle Ruusukallion lähtötilanne oli erilainen: musiikki oli jo vahvasti elämässä mukana. – Kuulin toukokuussa 2010, että sarjaan haettiin varsinaisten roolien lisäksi muusikoita – siis soittotaitoisia ihmisiä, jotka näyttelisivät muusikoita. – Koesoittotilanteessa oli Idols-tyyppinen raati. Menin sinne basson kanssa. Sitten kysyttiin, että ”no, osaaksää laulaa”. – Lopuksi tuottaja sanoi: ”Jos oot valmis leikkaamaan parran, niin voidaan miettiä asiaa.” 25-vuotiaalla nuorukaisella on ehtinyt olla kaikenlaisia musiikkivirityksiä, bändejä, keikkoja ja muita esiintymisiä. – Jouluyön messu on yksi vuoden kohokohdista; pääsen siskojen kanssa laulamaan. Musiikki on hänellä edelleen muutakin kuin sarjan bändi: omaa musiikkituotantoa ja biisien tekemistä. – Luovuus ruokkii itseään ja toisaalta syö itseä, kun koko ajan pitää tehdä jotain. Mutta kun ihminen on laiskuuteen taipuvainen, niin tulisiko luovuuttaan kehitettyä, jos ei olisi porkkanaa. Mielikuvitusta on hyvä ruokkia. Roolit ovat kasvaneet esittäjiensä taitojen myötä. Hahmot ovat myös muokkautuneet sarjan tekemisen ja näyttelijöidensä persoonien mukaan. – Mun roolihahmo ei ollut käsikirjoittajilla valmis alun perinkään. Olen hyvin paljon luonut sen itse, Ruusukallio kertoo.

Kokeile rohkeasti – Viimeisenä iltana ennen koe-esiintymistä mietin, että en mä lähde, en varmaan pääse, mä oon niin huono. Mutta päätin kuitenkin lähteä avoimella mielellä – Siinä vaiheessahan kukaan ei tiennyt, millaista henkilöä haetaan. Nyt on hyvin erilainen tilanne, ja on ollut erityisen mahtavaa tehdä tätä näin pitkään. Hän antaa neuvon nuoremmille: – Pitää kokeilla sellaistakin, mistä ei vielä tiedä, mitä siitä tulee. Uuden päivän hahmot ovat enimmäkseen nuoria tai nuorekkaita. Onko sen kuva ihmisistä liian siloteltu? – Ihmiskunnan kaikkea kirjoa on vaikea tuoda 30 hahmon sarjaan, mutta onhan siellä esimerkiksi erilaista etnistä taustaa, Kalle Ruusukallio huomauttaa.

Liekkiä ja buustia Näytteleminen antaa mahdollisuuksia luoda hetkiä. Fanni Suomi pohtii, että kun on koko ajan sanottava jotain tunteella, on pakko keksiä uusia ajatuksia tilanteiden tueksi. – Ihan tyhjän päällä on huono näytellä, Ruusukallio lisää. Uusi päivä on vaikuttanut hänen elämäänsä kaikilla mahdollisilla tavoilla – kuten hän itse asian ilmaisee: – Kun tulin tähän, yliopisto oli kesken. Ensimmäisen vuoden pyörin molemmissa, tein vähän sitä ja vähän tätä, mutta sarjan lumipalloefekti kasvoi, myös omasta halustani.


10

Silta 3/2014

KUVA: Anu Kö yhäjoki-Järv

inen

Nyt Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen ja Tampereen yliopiston suomen kielen opinnot ovat vaihtuneet päätoimiseen Uuden päivän tekemiseen. Sarjaa tehdään kahdeksan viikkoa etunojassa. Neljä vuotta on kasvattanut henkisesti, mutta myös antanut molemmille sekä turvaa että kokemusta alalta. Joka päivä tulee eteen sellaista, mitä ei vielä osaa. – Olen aloittanut puhtaalta pöydältä ja kehittynyt sarjan mukana, Fanni sanoo. Molemmat ovat kiitollisia ammattinäyttelijöiden antamasta tuesta. Edistysaskeleet luovat liekkiä ja ammattilaisten kehut buustia. Fanni sanoo, että negatiivinen palaute on rakentavaa palautetta, jonka senkin vastaanottaa mielellään. – Tällä ”näyttelijän” taustalla ja kohtuullisen kapealla kokemuksella sen ottaa oppina. Tässä projektissa on niin valtava yhteinen kokemus. Nuoret ovat saaneet valmennusta myös julkisuuden kohtaamiseen Fannin mielestä uusien tulijoiden tukeminen kuuluu ammattinäyttelijyyteen. – Ja ammattilaiset ehkä joutuvat puristamaan itsestään enemmän, Kalle huomaa. – On jo valtava etuoikeus, jos töissä on kivaa ja kivoja työtehtäviä. Unelma on käynyt toteen. – Täällä ei ole kahden kerroksen väkeä, Fanni lisää. He kehuvat porukan yhteishenkeä. – Satakunta henkeä pyörii täällä hymy naamalla, ja huomaa sen yhteisistä tilaisuuksistakin: kaikki ovat valmiita tulemaan mukaan. – En ole koskaan edes pystynyt haaveilemaan tällaisesta, mutta täällä on tosi upeeta. – Ei voi liikaa kehua tätä ilmapiiriä. Uusi päivä muuttaa Tohlopin Mediapolikseen suunnitelmien mukaan kesällä 2015. Entä jos työt eivät jatkukaan? – Sitä mietitään sitten, kun se päivä tulee, Fanni Suomi miettii. – Tässä vaiheessa elämää voi olla lyömättä nauloja arkkuun – ei ole lapsia eikä talolainaa. Tästä työrupeamasta on tullut luottamusta elämän ohjautuvuuteen. Ei tätäkään voinut kuvitella, sanoo Kalle Ruusukallio. – Nuorempana olisin halunnut tietää omien päivieni määrän, mutta kyllähän tieto lisää tuskaa. Se, että tulevaisuus on avoin, on elämän hienoimpia asioita. Jokainen päivä on uusi päivä. ✦

Fannin mielteet Minuus: Oman itsensä tuntemista Hätä: Tila, jossa kaipaa toisen ihmisen läsnäoloa Tuki: Kaikki tarvitsevat toistensa tukea Lukko: Jokaiseen lukkoon on olemassa sopiva avain. Stressi: Suorituspaineita esimerkiksi kaveriporukassa, koulussa ja harrastuksissa Ilo: On silloin läsnä, kun ei voi lopettaa hymyilemistä Ripari: Itselleni ainakin upea ja tärkeä kokemus Taivas: Sininen, täynnä toivoa ja iloa Musiikki: Tavoittaa erilaisia tunnetiloja ja antaa voimaa Raamattu: Jumalan sanaa Jumala: Olemassa oleva, jolta pystyy esimerkiksi pyytämään apua Jeesus: Kärsi ihmisten syntien puolesta Kirkko: Monelle ihmiselle tärkeä paikka esimerkiksi syntymän ja kuoleman hetkellä. ✦

Kallen mielteet Minuus: Kaikki minusta. Itsensä määrittelyä myös muiden kautta. Hätä: Apua on annettava aina. Tuki: Ystävät, perhe, tutut asiat Lukko: Välttämätön paha luovassa työssä. Kun lukko aukeaa, tuntuu eteenpäin pääseminen erityisen hienolta. Stressi: Pitää välttää kaikin tavoin. Ei hyödytä mitään. Ilo: Paras tapa kokea asiat ja kohdata ihmiset. Ripari: Älyttömän hieno juttu aikanaan. Vahva yhteisöllisyys. Taivas: Terveisiä isovanhemmille! Musiikki: Ilon aiheuttaja. Mahdollistanut paljon. Raamattu: Tästä saadaan paljon riitaa ja paljon lohtua. Jumala: Jokaiselle jokin. Ei tarvitse ihmisen ymmärrystä. Jeesus: Pyrki tekemään pelkkää hyvää. Ihminen voi yrittää, muttei taida ihan onnistua. Kirkko: Tarjoaa ihmisille yhteisön, jossa voidaan kokea ja olla yhdessä. ✦

Virtauksen lukion kevätnäytös nähdään ennen kesätaukoa, vajaan puolentoista kuukauden päästä. Kameran kohteena on Fanni Suomi.

yle.fi/uusipaiva KUVA: Anu Köyhäjoki-Järvinen

Vihreät valot on Uusi päivä -sarjan koululaisbändi. Siinä esiintyvät muun muassa Valtteri Lehtinen, Siiri Partanen ja Kalle Ruusukallio.


Silta 3/2014

11

J tukea & aPua uhlat ja tilat

Soita seurakuntien avunvälitykse n, p. 03 219 0711 arkisin klo 9–13. täytä avunpyyntölomake osoit e s a su rel asydamel a.fi tule käymään Seurakuntien talon ala-aulas a, Näsil nnankatu 26, arkisin klo 9–15. - juhlapalvelut -

Puh. 020 770 2483

Puhelun hinta: kinteästä verkosta 8,35 snt/puh+7,02snt/min. Matkapuhelimesta 8,35 snt/puh+17,17 snt/min.

Tiloissamme asiakaspaikkoja 70 hengelle

Juhlat Linkosuon juhlasaleissa. Tuomme juhlat ja tuotteet myös kotiin tai seurakuntasaliin. Tilaa ja nouda laajasta valikoimastamme. . Buffet & Café Linkosuo, Näsin sauna ja juhlatila

25.4.2014 isTo en yliop Tamperelo 10-16

Näsilinnankatu 26

. Kalevanpaasi, Sarvijaakonkatu 3 . Ravintola Kaupinpuisto

k 1) tosali D1 n e lu , lo a (päät

Ukk-instituutti, Kaupinpuistonkatu 1

TTo asTaano 0) v n i g n u Kaup kustori 1

www.linkosuo.fi

www.facebook.com/linkosuonjuhlapalvelut

klo 18-20

(Kes

uDu ilmoiTTa .4.2014 eistään 5

viim

JUHLAKESKUS

sa: osoittees rden.fi/ jola-no www.poh seminaari nuoriso

Pitopalvelua myös haluamiinne tiloihin

T: lisäTieDond@

lu kjell.skog rden.fi o pohjola-n suTon! ri on maK a a in m e s

Kun on aihetta juhlaan...

• muistotilaisuudet • perhejuhlat• ristiäiset

Kalevan puistotie 7, 33500 TAMPERE, p. 0408 290 626 sähköposti: juhlakeskus@mancester.fi www.mancester.fi

Vailla ammattia tai tutkintoa? Etsitään yhdessä suunta urallesi! Mikäli olet 20–29-vuotias ja vailla perusasteen jälkeistä tutkintoa (ei myöskään yo-tutkintoa), sinulla on loistavat mahdollisuudet hakeutua ammatilliseen koulutukseen. Meille voit hakea ympäri vuoden, joten olisiko nyt aika uusille suunnitelmille?

Ota yhteyttä ja kysy lisää! Opintoneuvoja Tuuli Oksanen, puh. 044 7906 373, opintoneuvonta@takk.fi

Koulutuksia kaiken ikäisille: www.takk.fi

tukea & aPua Soita seurakuntien avunvälitykseen, p. 03 219 0711 arkisin klo 9–13. täytä avunpyyntölomake osoitteessa suurellasydamella.fi tule käymään Seurakuntien talon ala-aulassa, Näsilinnankatu 26, arkisin klo 9–15.

ikimuistoiset lahjat

www.piplia.fi

HOPEARIIPUKSET

korulahja ajatuksella. herran siunaus -riipus saatavana myös kultaisena.

KUlTAInEn nImIPAInATUS

Nahkakantisen Raamatun ja virsikirjan kanteen. useita eri kansivaihtoehtoja. tutustu valikoimaan www.pipliakauppa.fi

suomen Pipliaseura | myynti 010 838 6520 | myynti@piplia.fi | www.pipliakauppa.fi

SEURAAVA SILTA ILMESTYY 7.5.

TEEmAmUKIT

arabian teemamukit arkeen ja juhlaan. maalaukset heljä liukko-sundströmin. saatavana vain Pipliasta. ■ 26 € / kpl


12

Silta 3/2014

Leivonnan alkutaipaleella: syksyllä käytiin myllyssä jauhattamassa jyvät.

Noviisit leipojat Pirjo “Pike” Rimppi ja Seppo Auer. Leipurin käsissä on tietotaito.

teksti: Asta Kettunen kuvat: Rami Marjamäki

Leivällä on sielu

V

anhassa tuvassa Teiskon Tuhrian kylän Naappilantien varressa tuoksuu vastustamattoman hyvälle. Elli Majaniemi paistaa kuuluja Akateemisia limppujaan. Unna-koira on kutsunut meitä juttusilleen häntä heiluen. Sille on vielä monta kovaa reikäleipää katon reunan vartaassa; ne pitävät uskollisen vahdin hampaat valkoisina. Vanha talousvaaka mittaa 200 grammaa taikinaa leipää kohti. Jauhoiset kädet liikkuvat leivinpöydällä tottunein ottein. Lämmitettynä on sähköhella, sillä puuhella meni remontissa. Mutta kyllä paistaminen silläkin sujuu: tunti 225 asteessa on sopiva. – Uunit ovat erilaisia, kokenut emäntä muistuttaa. Ruisleivän tekeminen ei ole kiireisten hommaa, sillä vanhaan malliin se kestää kolme päivää. Ensimmäisenä päivänä valmistetaan raski laittamalla juureen haaleata vettä ja vähän jauhoja, seuraavana lisätään karkeata suolaa ja vasta kolmantena leivotaan ja paistetaan. – Ruisleivällä on sielu, ja se täytyy saada mukaan. – Juurta ei saa panna pakkaseen, menee aromi.

Kylän malliesimerkki Majaniemen Elli on ollut monessa asiassa edelläkävijä ja kylän kehittäjä. Hän toimii aiemmin Keskustanaisten Teiskon Osaston ja Pohjois-Teiskon Maa- ja Kotitalousseuran puheenjohtajana, ja on myös aktiivinen seurakuntalainen. Juuren tekivät Maatalousylioppilaat, joilta Majaniemi osti sitä markkinoilla vuonna 1990. Siitä leivät

saivat ”akateemisen” leiman, ja sen jälkeen on Teiskon markkinoilla kyselty, saako taas sitä Ellin Akateemista. – Hän on opettanut meitä leivän tekoon, ja juurikin on häneltä, kertovat Titta Sydänheimo-Auer ja Seppo Auer. Perinteen siirtäminen on heistä tärkeää: – Kyllä me tietoa annetaan, ja juurta, Sydänheimo-Auer lupaa. Lopuksi virkeä kahdeksankymppinen johdattaa vieraat jyrkkiä portaita talon yläkertaan. Sieltä löytyy kauniita lampaanvillaisia saaleja ja käsin värjättyjä lankoja. Tärkeitä perinnetaitoja nämäkin. Olimme lähteneet leipämatkalle kevätpäiväntasauksen aikaan. Marian ilmestyspäivä ja leipäsunnuntai olivat silloin vasta edessä. Mitä suunnitelmia Elli Majaniemellä oli pääsiäiseksi? – Kiirastorstaina jo hiljennytään ja lueskellaan, ehkä ulkoillaan. Pääsiäispäivänä mennään messuun.

Rei’ille oma kampa Kautta maan marttojen leivontakurssit miehille ovat olleet suosittuja. Viime keväänä Teiskon Viinilläkin oli miesten leivontakurssi. Saaristolaisleipään viinitilan isäntä kertoo käyttävänsä täystyrnimehua. Rievän sekä kala- ja lanttukukkojen lisäksi syntyy esimerkiksi sieni- ja mustikkakukkoja. Ruisleivän pintareikiä varten on oma kampansa. Ehtoollisviinin lisäksi on ollut suunnitelmissa paikallinen kirkkoleipä. – Tykkään leipomisesta, Seppo Auer vahvistaa. Sitä ei ole vaikea uskoa. ✦

Ruisleivän ohje (Martat) (2 leipää) Vaihe 1: tä vettä 2 dl kädenlämpöis ta hapanleivänjuur 1 dl ruisjauhoja ja ruisjauhot Sekoita vesi, juuri si. tasaiseksi taikinak n paikkaan. a ja laita lämpimää Peitä muovikelmull kunnolla. tai kunnes kuplii Anna käydä yön yli Vaihe 2: tä vettä 6 dl kädenlämpöis ½-1 rkl suolaa 1,5 l ruisjauhoja niin, si ja suola ja sekoita Lisää taikinaan ve että suola sulaa. . Vaivaa jauhoja pikku hiljaa Sekoita taikinaan ksi taiki­eksi ja aika kiinteä voimakkaasti tasais kaksinnä ta liinalla peitetty naksi. Anna koho ttamiseen ho Ko . ssa ässä paika kertaiseksi lämpim . menee 3–6 tuntia vinpöydälvin jauhotetulle lei Kumoa taikina hy a leivontava aa ur se tian pohjalle le ja jätä juurta as voimakkaasti a muutama kerta kertaa varten. Vaiva palat palloikle en osaan. Pyöritte ja jaa taikina kahte na kohota An a. all liin llille ja peitä si ja laita leivät pe pa n ikka on. kaan, kuinka lämmi 2–3 tuntia sen mu tarvittaessa. i ks man tasaisemma Painele leipää hie kalla. Pistele leivät haaru es leivät ovat ssa uunissa, kunn se tei as 022 a Paist ti. kypsiä eli noin tun


Silta 3/2014

Lämmintä kotimaista lähiherkkua.

13

Elli Majaniemen vanhemmat saivat tiinun häälahjaksi vuonna 1933. Siinä majailevalla leipäjuurella on ikää hieman vajaa neljännesvuosisata.

Leipäsunnuntaista murrettuun leipään Neljättä paastonajan sunnuntaita on sanottu puolipaastosunnuntaiksi, sillä se sijaitsee keskellä paastonaikaa. Toinen nimitys on leipäsunnuntai, koska päivän tekstit puhuvat viidentuhannen ruokkimisesta ja ihmisten tarvitsemasta hengellisestä ravinnosta. Jeesus itse on elämän leipä. Sisällöltään tämä sunnuntai sivuaa kiirastorstain aihepiiriä. Kiirastorstain saarna-aihe on kertomus Jeesuksen ja hänen opetuslastensa viimeisestä yhteisestä ateriasta ja pyhän ehtoollisen asettamisesta. Raamatuntekstit avaavat näkökulmia alttarin sakramentin sisältöön: uuden liiton ateria, Jeesuksen uhrikuoleman muisto, syntien anteeksiantaminen, kiitos ja ilo, taivaallisen juhlan odotus ja murretun leivän luoma yhteys. (Suomen ev.lut. kirkon kirkkokäsikirja)

Hengellistä ravintoa Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys järjestää Leipäsunnuntaita. Ne ovat koko perheen iltoja, joissa pääpaino on raamattuopetuksessa. – “Leipä” viittaa hengelliseen ravintoon, jonka saamme Jumalan sanasta, kertoo Kansanlähetysopiston rehtori Niilo Räsänen. – Rukiinen täysjyväleipä on hyvää ja ravitsevaa. Siinä ovat tallella hivenaineet, jotka edistävät terveyttä, muistuttaa tuomiorovasti Olli Hallikainen. – Parhaalta leipä maistuu, kun sen jakaa toisten kanssa. Elämäkin on parasta silloin, kun siinä ovat eri vivahteet toistensa rinnalla, ilot ja surut, toivo ja pelkokin. ✦

Leipä on tuttu juttu ”Rohkenen väittää, että jokaisella kirkonpenkissä istuvalla vastaanottajalla on runsaasti leipään liittyviä kokemuksia, joita on mahdollista yhdistää pyhän teemaan liittyvään näkökulmaan leivästä. Leipä on symboli, joka ylittää kahden vuosituhannen ajallisen ja kulttuurisen rajan. Vaikka tämän ajan leipä pohjoisessa maassa onkin toisenlainen kuin Lähi-idän leipä Jeesuksen aikaan, leivän käyttötarkoitus on sama. Kirkko antaa leipäsymbolille tehtäväksi edustaa Jeesusta elämän leipänä tai Jeesuksen ruumista.” ”Kertomalla miten leipä pitää ymmärtää, kirkko yrittää varmistaa oman ajatuksensa perille menon, mutta estää ahaa-elämyksien myötä syntyvät uudet ajatukset.” Lainaukset: Käytännöllisen teologian pro gradu -tutkielma, Huhtikuu 2008, Anneli Vartiainen ✦

Mylläri Antti Lunden Ylöjärven Myllyllä.

Hapan ja happamaton • Ruisleipänä saa markkinoida tuotetta, jonka viljaraakaaineista vähintään puolet on ruista jauhoina, jyvinä, rouheina, hiutaleina, litisteinä tai maltaina. • Ruisleipä valmistetaan maitohappokäymiseen perustuvalla juuritaikinamenetelmällä täysjyväjauhoista veteen. • Jälkiuunileivän aromi syntyy pitkästä paistoajasta. • Happamattomaan ruisleipään käytetään vähemmän juuritaikinaa. Lähde: Leipatiedotus.fi


Silta 3/2014

Hyvä tyyppi

14

– Nääshelpin tarkoituksena on tuoda hyvää mieltä ja toivoa niille ihmisille, joilla on vaikeuksia elämässä. Tampereellakin on paljon apua tarvitsevia ihmisiä, joista olemme huolissamme, miettivät Kati Pellinen (vas.) ja Eila Rooseli.

Tarvitaan tekoja!

N

ääshelppi syntyi halusta tehdä jotakin, jolla on merkitystä. Tapahtuma on meidän tapamme osoittaa, että välitämme niistä ihmisistä, joilla ei mene tällä hetkellä hyvin, miettii Eila Rooseli. – Haluamme rohkaista ihmisiä auttamistyöhön. Kun kerran kaksi tavallista ihmistä pystyy tekemään jotakin, mikseivät muut-

kin, lisää Kati Pellinen. Naiset tutustuivat vuonna 1979 vaellusrippileirillä Lapissa. – Vuosikymmenten jälkeen löysimme toisemme Facebookin ansiosta, hymyilevät naiset, joita yhdistää ystävyyden lisäksi halu auttaa lähimmäisiä. Lääkäri Eila Rooseli sai ”herätyksen” Aasian tsunamin jälkeen. – Hakeuduin Suomen Punaisen Ristin koulutukseen. Haluan auttaa katastrofissa, jos minua tarvitaan.

Rooseli on tehnyt jo kolme auttamisreissua. Hän työskenteli Haitissa 2010 ja Sierra Leonessa 2012. Viime syksynä Rooselin puhelin soi jälleen, kun hirmumyrsky Hayan oli tehnyt tuhojaan Filippiineillä. Kati Pellisellä ei ole kokemusta katastrofeista, mutta torikahvilan työntekijän logistiikkataidoista on ollut arvaamattoman paljon hyötyä Nääshelpin järjestämisessä. Pellisellä on suhteita musiikkimaailmaan, minkä ansiosta tapahtumaan on saatu nimekkäitä esiintyjiä ilmaiseksi. Tiimissä on mukana jo 15 ihmistä. Ruoka saadaan lahjoittajilta. Tukijoina ovat muun muassa kaupunki ja Tampereen seurakunnat. Nääshelppi järjestetään sunnuntaina 13.4. kello 12–16 Laikunlavalla. Tarjolla on voileipiä, makkaraa ja kahvia. Musiikista vastaavat Mikko Alatalo, rockbändi Kormus, Raider Gern ja Nina S. Newton. ✦

teksti: Kirsi Airikka kuvA: Hannu Jukola


Silta 3/2014

saarnavuoro

hartaudella

Saanko nousta ylös? Häikäisevän kirkkaana aamuna makaan sälekaihtimien takana. Miten jaksaisin nousta ylös? Uuden syntymisen keskellä olen itse kuin elävältä haudattu. Masentaa, kun ei jaksa pysyä auringon mukana. Kasvava valo vaatii aina vaan enemmän. Pöly ja lika näkyvät eikä enää voi piiloutua hämärään, vaikka haluaisi. Kaipaan armollista valoa, jossa näkisin taas sen hyvän ja arvokkaan, mitä minussa ja elämässäni on. Herra, sinä olet minut tutkinut, sinä tunnet minut. Vaikka sanoisin: ”Nyt olen pimeyden kätköissä, yö peittää päivän valon”, sinulle ei pimeys ole pimeää, vaan yö on sinulle kuin päivänpaiste, pimeys kuin kirkas valo. (Ps. 139: 1,11,12) Vanha pappa makaa voimattoman näköisenä sairaalasängyssä. Kun tulen kohdalle, hän alkaa viittoa käsillään ylöspäin. Kyselen, haluaako hän nousta istumaan. Pitäisikö hakea hoitaja paikalle? Lopulta ymmärrän, mitä hän tarkoittaa: Saanko nousta ylös? Niin – vielä kuoleman jälkeen. Kerron hänelle, mitä Raamatussa luvataan: Kristuksen kanssa saamme kerran nousta ylös. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo. Valo loistaa pimeydessä, pimeys ei ole saanut sitä valtaansa. (Joh.1:4,5) Ystäväni sairastaa syöpää. Hoidot aloitettiin syksyllä, ja siitä saakka hänen puolestaan on myös rukoiltu, huokailtu Jumalan puoleen. Olemme pyytäneet paranemista, lohdutusta ja voimaa. Mutta diagnoosit ovat olleet vääriä, eivätkä hoidot ole auttaneet. Onko jo luopumisen aika? Ainut,

mitä voin tehdä, on kuunnella hänen suruaan, olla vierellä. Jumala on luvannut kantaa meitä, kun emme enää itse näe eteenpäin. Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani. Sinä suojelet minua kädelläsi, johdatat paimensauvallasi. (Ps. 23:4) Pääsiäisyönä tuohus tuoksuu kädessäni. Sen valo on hellää ja pehmeää, siinä uskallan olla. Aavistan, että Jumalakin on. Vaikka olen epäillyt ja ollut epätoivoinen, tässä hetkessä on rauha. Tummana nousee laulu, keinuu kuin syvä aaltoileva meri: Kristus nousi kuolleista, kuolemalla kuoleman voitti, ja haudoissa oleville elämän antoi. ✦ Laura Tuhkanen-Jukkola

Usko on luja luottamus siihen, mitä toivotaan; ojentautuminen sen mukaan, mikä ei näy. Syntymävuonna -49 maito poistui säännöstelystä. Vaikka elettiin aineellisesti niukkuuden aikaa, lapset nauttivat pienistä asioista, kun ei ollut muuta. Äidit olivat työjuhtia; ei ollut pesukoneita, pyykki pestiin pyykkilaudoin, vesi meni ja tuli ämpäreillä, oli puulämmitys. Lapsilisä tuli Suomen lainsäädäntöön vuonna 1948 pohjoismaisen mallin mukaan. Se oli ensimmäinen laaja toimeentuloturva. Köyhimmille lapsiperheille maksettiin lisäksi perhelisää. Työläisperheet elivät niukkuuden aikaa. Suomen ja Neuvostoliiton välit vakiinnutti lopulta vuonna 1948 solmittu Ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimus, josta tuli vuosikymmeniksi maiden välisten suhteiden ja Suomen ulkopolitiikan peruskivi. Solmittiin Suomen ja Neuvostoliiton välinen kauppasopimus. Joulukuussa 1944 vahvistetun välirauhansopimuksen mukaisesti Suomen oli maksettava Neuvostoliitolle kuuden vuoden aikana so-

takorvauksia 300 miljoonan kultadollarin (ns. sotakorvausdollari) arvosta. Sotakorvausten hyötypuolelle on usein laskettu metalliteollisuuden pakollinen kehittäminen siten, että jo vuonna 1949 Suomella oli Pohjoismaiden uudenaikaisimmat telakat sekä konepaja- ja valimoteollisuus. Suomen huikea talouskasvu 1950–1980 -luvuilla perustui pitkälti kukoistavaan idänkauppaan, joka oli parhaimmillaan jopa neljänneksen koko Suomen viennistä. 60-luvulla rantautui Ruotsista vapaa kasvatus ja 70-luvulla massiivinen lastentarhajärjestelmän malli Neuvostoliitosta. Näin uhrasimme lasten arvomaailman materialismin alttarille. Talous nousi nykyisiin mittoihin, joskin monin paikoin eletään yli varojen. Ylivainiolaisuus syleili Suomea -77, ja sain vastata Paimenen kutsuun. Markkinat tuottavat uusia tarpeita. 1990 luvun alun lamakatastrofin laajuutta ei voi verrata mihinkään, se on suhteeton katastrofi. Nyky-työelämässä mikään ei riitä, tuloerot ovat käsittämättömän suuria. Yhteiskunta on jakaantunut häviäjiin ja voittajiin. Missä on “talvisodan henki”? Pientä ihmistä

Markku Mustajärvi Eteläisen seurakunnan vs. seurakuntapastori, Hervanta KUVA: Hannu Jukola

Ensin palveltavia, sitten palvelijoita Mistä tekstistä saarnaat? Saarnan tekstinä on evankeliumi Joh. 13:1–15. Teksti kertoo tilanteesta, jossa Jeesus pesee opetuslastensa jalat. Jeesuksen esimerkki osoittaa opetuslapsille, miten heidän tulee palvella toisiansa. Mikä on saarnasi näkökulma? Näkökulma tekstin sanomaan on Jeesus-keskeisyys. Mitä haluat saarnassasi viestiä? Meidän tulee keskittyä siihen, mitä Jeesus tekee. Meidän tulee ensin nöyrtyä ja ottaa vastaan se, että Hän puhdistaa meidät. Sen jälkeen Hän lähettää meidät palvelemaan. Oliko tekstissä jotain vaikeaa?

KUVA: Hannu Jukola

Lukijalta Arvoihin tarvitaan muutosta

15

muistetaan vain vaalipuheissa. Arvoihin tarvitaan todellista muutosta. Kirkosta erotaan, mutta kun tapahtuu onnettomuus tai leipä loppuu, kansa vaeltaa kirkkoon. Olisi loistavaa, jos ihminen muistaisi kaiken hyvän antajaa jo hyvinä päivinä. Luetaanpa vuorisaarna ajatuksella. Kristillinen koulu on hyvä vaihtoehto arvojen oppimiseen. Lukutaito tuli muinoin Suomeen kirkon välityksellä. Laki perustui 10 käskyyn. Minun elämässäni tärkeää ovat “Ison kirjan” Joh 3:16,17, vaimo ja poika ja lapsenlapset, mieskuoro Viestiveljet, miestyö, Messumiehet ja liikunta. Juhani Manninen

Kiitos tekijöille Kyllä Silta-lehti on hieno. Olen oikein tyytyväinen uuteen lehteen, on enemmän lukemista ja enemmän sisältöä. Se on tyylikäs ja jo kansikuva on kaunis. Kiitos kun saan sen, kiitos lehden tekijöille. Olisi kiva semmoinen sarja, jossa esittelisitte Tampereen kirkkoja aina kun mahtuu. Torbjörn Åhman

Teksti sisältää vaikeasti vastaanotettavan sanoman. Meidän tulee olla ensin palveltavia ja sitten vasta palvelijoita. Tämä voi olla tekemään tottuneelle sangen haastavaa. Nöyrtyminen Jumalan edessä ja vielä toisten ihmisten läsnä olleessa on ihmiselle vaikeaa. Ihmisen on usein vaikeaa tunnustaa tarvitsevansa Jeesuksen apua.

 Ihmisen on usein vaikeaa tunnustaa tarvitsevansa Jeesuksen apua.

Löydätkö päivän teksteistä yhtymäkohtia omaan elämääsi? Kyllä. Monesti itse mielelläni teen ja touhuan erilaisia asioita. Minulle on ollut usein vaikeata pysähtyä ja olla suorittamatta itse. Autettavana oleminen on vaikeaa, siinä mieleen tulee se, ettei tahdo vaivata toisia. Minulle olisi usein helpompaa tehdä itse. Jumalan edessä olen tässä(kin) hyvin keskeneräinen. Mitä pääsiäinen sinulle merkitsee? Pääsiäinen on minulle muistojen aikaa. Tulin uskoon pääsiäisaikana 20 vuotta sitten. Olin tuolloin päihteiden väärinkäyttäjä. Tuolloin join ja vietin aikaa isäni kanssa, kun samalla ”sattumalta” katselimme Jeesus-elokuvaa. Isäni sanoi, että tässä mekin vain juomme, emmekä tiedä mitä varten oikein pääsiäistä vietetään. Jumalan Pyhä Henki vaikutti tuossa hetkessä, ja sain sydämelleni ajatuksen: Jos sanoma Jeesuksesta on totta, niin minä tahdon ottaa tästä selvää. Vähän myöhemmin rukoilin jotenkin näin: ”En usko Jeesus, että olet olemassa, mutta jos olet, niin tule minun elämääni ja auta minua.” Seuraavien kuukausien aikana koin Jumalan puhuvan ja johdattavan vahvasti eri tavoin. Sillä tiellä jatkan edelleen. Markku Mustajärvi saarnaa kiirastorstain ehtoolliskirkossa 17.4. kello 19 Hervannan kirkossa.


16

Silta 3/2014

tiesitkö Irma ja kesäystävä Heli Laine tutkailevat kevään merkkejä.

kolumni Elina Grundström Kirjoittaja on toimittaja-kirjailija, joka palasi juurilleen, kun hänet valittiin journalistiikan vierailija­professoriksi Tampereen yliopistoon.

Rikos voitti rakkauden

Kesäystävä vie kukkaniitylle Miltä tuntuisi kököttää koko kesä

kuumissa sisätiloissa? Et pääsisi lainkaan ihailemaan kedon tai torin kauniita kukkia etkä nuuhkimaan tuoreen heinän tuoksua. Tämä on valitettavaa todellisuutta liian monelle tamperelaisellekin ikäihmiselle. Mummon Kammarin kesäystävätoiminta kuitenkin helpottaa ongelmaa. Mahdollisimman monelle vanhukselle yritetään saada kaveriksi vapaaehtoinen, jonka kanssa voi ulkoilla tai tehdä jotain muuta mukavaa. – Aloitimme kesäystävätoiminnan muutama vuosi sitten. Meille tuli vanhuksilta paljon pyyntöjä siitä, että eikö joku voisi viedä heitä ulos. Kesähän on heillekin luonnollisesti parasta aikaa, sanoo Mummon Kammarin vapaaehtoistoiminnanohjaaja Hannele Virkola.

Ulosmeno yksin hankalaa Pappilanpuiston palvelukeskuksessa asuva Irma-rouva on saanut ystäväkseen Heli Laineen. Heillä oli viime kesänä monta mukavaa ulkoiluhetkeä palvelukeskuksen ympäristössä. – Meille muodostui vakioreitti. Kävimme katsomassa lähistöllä olevaa upeaa kukkaniittyä, ja seuraamme muutenkin tiiviisti luonnon ilmiöitä, Laine sanoo.

Irma kiittelee suuresti mahdollisuudesta nauttia kesästä ulkoillen. Samalla ystävän kanssa tulee vaihdettua kuulumisetkin. – Ilman Heliä minun olisi todella vaikeaa päästä kotoa ulos. Kynnykset ovat esteenä. Ja jos kesällä sattuu tulemaan vaikka sadepäivä, niin voimme mennä vaikka palvelutalon kuntosalille. Helille taas on suuri ilo auttaa toista ihmistä. – Vakioharrastukseni loppuivat keväällä, ja kaipasin jotakin muuta säännöllistä ohjelmaa. Pidän ihmisten parissa olemisesta, joten tuntui hyvältä ilmoittautua kesäkaveriksi. Suvi Lerkkanen edustaa nuorempaa kesäystäväpolvea. 25-vuotias nainen on saanut viettää laatuaikaa noin 90-vuotiaan ystävän kanssa, jonka nimi on myös Irma. Naiset käyvät yhdessä asioilla ja toisinaan torillakin. Suvi on iloinen, kun voi antaa aikaansa toiselle ihmiselle. Hän ei myöskään näe isoa ikäeroa esteenä. Yhteinen aaltopituus on löytynyt mukavasti. – Olemme molemmat kulttuurin ystäviä, ja siitä aiheesta meillä riittää kyllä puhumista. Mitä ystävyys vanhemman ihmisen kanssa voi antaa nuoremmalle? – Se sukupolvi on elänyt aivan erilaista aikaa, heillä on niin paljon tari-

noita kerrottavana. Irma on pystynyt jakamaan minulle asioita suuresta elämänkokemuksestaan, Lerkkanen kiittelee.

Erityistaitoja ei tarvita Hannele Virkola rohkaisee kaikkia halukkaita mukaan kesäkaveriksi vanhukselle. – Voit tulla aivan sellaisena kuin olet, tavallisena ihmisenä. Jotkut vanhukset haluavat iäkkäämmän kesäystävän, mutta myös nuoremmat vapaaehtoiset otetaan mielihyvin vastaan. Virkolan mukaan halukkaille kesäystäville pidetään toukokuussa kaksi perehdytyskurssia. – Paikka, johon menet, räätälöidään aina omien toiveidesi mukaan. Samoin voit olla ystävänä niin pitkään kuin haluat, sitoutumispakkoa ei ole. Mummon Kammari on myös tarvittaessa kesäystävän tukena. Hän painottaa vanhusten syvää kiitollisuutta siitä, että joku vie heitä katsomaan ja kokemaan Suomen kaunista suvea. – Myös omaiset ovat tyytyväisiä. He pystyvät hoitamaan oman iäkkään läheisensä muita asioita, mutta kiireettömään ulkoiluun ei tahdo löytyä aikaa. ✦

 Ilman Heliä minun olisi todella vaikeaa päästä kotoa ulos.

silta.fi 1. vuosikerta • Kustantaja/ julkaisija: Tampereen ev. lut. seurakunnat • Toimitus: vt. päätoimittaja Kirsi Airikka, p. 050 381 0970, toimitussihteeri Asta Kettunen, p. 050 438 2716, s-posti: toimitus@siltalehti.fi ja etunimi.sukunimi@evl.fi. Osoite: Seurakuntien talo, Näsilinnankatu 26, PL 226, 33101 Tampere. • Ilmoitusmyynti, -valmistus ja -laskutus: Medialiike, Tampere Myynti, laskutus: Mervi Juutilainen, p. 044 520 5560, mervi.juutilainen@medialiike.fi

TEKSTI: Vesa Keinonen KUVA: Kirsikka Lyhteilä

mummonkammari.fi

Silta Ilmoitusvalmistus: Tuija Lautiainen, p. 044 532 2300, tuija@seema.fi • Jakelu: Tampereen Ykkösjakelut Oy. Jakelupalaute: jakelupalaute@kotimaa.fi, p: 020 7 54 2 267 Osoitteellinen jakelu: Itella Oy, tilaukset: sari.laakso@evl.fi, p. 040 804 8066 • Taitto: Kotimaa Oy • Painosmäärä: 95 000 kpl • Paino: Alma Manu, Tampere • ISSN: ISSN 2342-0979 (painettu) ISSN 2342-0987 (verkkojulkaisu), • Seuraavat lehdet ilmestyvät: 7.5., aineisto 22.4. mennessä, 4.6. aineisto 19.5. mennessä

Kun meidän aikamme kulttuurihistoriaa joskus tulevaisuudessa kirjoitetaan, siitä muistetaan ainakin yksi asia: pakkomielteinen kiinnostus murhiin. Romanttiset parisuhdesarjat ja perhekomediat on yksi kerrallaan lopetettu televisiosta ja rakkausnovellit ovat hävinneet kaupoista. Niiden tilalle on tullut loputon määrä toisiaan muistuttavia tv-sarjoja ja dekkareita, joissa tutkijatiimit selvittelevät ennalta-arvattavia murhamysteereitä. Miksi viihdekulttuuriimme ei mahdu enää mitään muuta kuin murhia? Miksi rikos on voittanut rakkauden? Luulen, että kiinnostus ei pohjimmiltaan kohdistu murhiin vaan etsivätiimeihin. Viihde heijastelee ihmisten unelmia. Tällä hetkellä ne kohdistuvat työhön eivätkä rakkauteen. Työelämää myllertävät stressaavat muutokset ja irtisanomisaallot. Hyvän työpaikan saavuttaminen on käynyt vaikeammaksi kuin kumppanin löytäminen. Työttömät, työpaikkakiusatut ja henkisesti raskasta työtä tekevät suomalaiset makaavat iltaisin uupuneina sohvilla ja tuijottavat rikostutkijoiden täydellisiä työyhteisöjä. Ne on rakennettu eri-ikäisistä miehistä ja naisista.

Hyvän työpaikan saavuttaminen on käynyt vaikeammaksi kuin kumppanin löytäminen.

Jokainen heistä on vähän omalaatuinen persoona ja juuri sellaisena hyväksytty ja rakastettu tiimin jäsen. Ikääntyneitä rikosetsiviä arvostetaan, eikä heitä painosteta varhaiseläkkeelle. Päälliköt tukevat alaisiaan ja kaikki ovat toisilleen kuolemaan saakka uskollisia. Rakkaus on aina vähän sattuman kauppaa, mutta työelämä on järjestelykysymys. Jos kiinnostus murhasarjoihin johtuu ammatillisista haaveista, niiden toteuttaminen on helpompaa kuin täydellisen rakkauden löytäminen. Suomessa työelämä on poikkeuksellisen sukupuolittunutta. Töissä voisi olla kivempaa, jos työporukat olisivat monipuolisempia: jos hoitotyössä olisi enemmän miehiä ja it-alalla naisia. Jokainen voi myös luoda omalle työpaikalleen hiukan lisää luottamusta ja läheisyyttä. Rikostutkijat kannustavat ja lohduttavat kollegojaan ja kantavat toisilleen kahvia. Jos huomaa kadehtivansa murhatutkijoita, jotka menevät päivän päätteeksi yhdessä baariin tai illalliselle, kannattaa ehdottaa samaa omille työkavereilleen. Ne murhat siellä telkkarissa eivät vanhene.

Lue kirjoittajan esittely ja kommentoi kolumnia osoitteessa: siltalehti.fi/blogi.


Silta 3/2014

Älkää olko huolissanne

Jacob auttaa monia Intialainen piispa Jacob Marineni vastaa kotimaassaan yli 3500 orpolasten elämästä. Hänen kouluttamiensa lähettien kautta on syntynyt lähes tuhat köyhissä kylissä toimivaa pienseurakuntaa.

Jacobin rakennuttamista ”Jeesus-kaivoista” saa puhdasta vettä noin puoli miljoonaa ihmistä. Hänellä on vastuullaan myös terveydenhuoltoa sekä terveydenhuolto-oppilaitos. Uusi auttamiskohde on noin tuhannen lapsen slummiprojekti. Piispa Jacob vierailee Härmälän kirkossa perjantaina 9. toukokuuta kello 18. Tilaisuuden järjestäjinä ovat Tampereen Eteläinen seurakunta sekä yhdistykset Tampereen Palatsi ja Agape Intia. ✦

Pisarat näkyvät Yle TV1 -kana­valla lauantaisin kello 11.05 ja uusintana maanantaisin kello 15.55. 5. huhtikuuta kirjailija, nuorisotyöntekijä Laura Suome­ la rauhoittaa: – Älkää mistään murehtiko. On helpottavaa tietää, että juuri arkeen on Jumala rauhansa luvannut. (Fil. 4:6–7) 12. huhtikuuta vuoden uskonnonopettaja Tuovi Pääkkö­ nen toivoo mielensä muuttamisen armoa: – Ihmisille pitää antaa väljyyttä. (Matt. 21:28–30) ✦

Jacob Marineni

LAKITOIMISTO RAJAMÄKI perunkirjoitukset ja perinnönjaot l avioerot ja ositukset l lasten huolto-, tapaamisja elatusasiat l testamentit, avioehdot ja edunvalvontavaltuutukset l kauppakirjat ja sopimukset l riitaoikeudenkäynnit l rikosoikeudenkäynnit Maksuton puhelin- ja sähköpostineuvonta Itsenäisyydenkatu 2, Tre 0400 638411 l

KOTI KAUNIIKSI

Verhoilemme teidän keittiön tuolit, sohvat, nojatuolit Kankaista hyvät valikoimat. Valmistamme myös teille sohvia määrämitoilla, haluamallanne kankaalla. Verhoilua 25 vuoden kokemuksella

Verhoiluliike Yli-Heikkilä Nyyrikintie 1, Tampere 040

739 1822 www.kolumbus.fi/timylihe Sinulle, joka olet menettänyt läheisesi – palveleva perheyrityksemme

PÄIVYSTYS 24 h 050 362 9690

vesa.rajamaki@lakitoimisto.com

Tilaa SILTA

17

Kalevan puistotie 17 Kauppakatu 12 p. (03) 255 4102 p. (03) 253 1720

Aleksanterinkatu 15 (htsto Vuori) p. (03) 212 2137

Meillä on lähes vuosisata hautausalan kokemusta Tampereella.

15

Tutustumistarjous vuodelle 2014! p. 040 804 8066 sari.laakso@evl.fi siltalehti.fi Hinta normaalisti 25 €. Tilaus jatkuu kestotilauksena.

www.tampereenhautauspalvelu.fi

Tammerkosken Kukka- ja Hautauspalvelu Luotettavaa palvelua ja asiantuntemusta kaikissa hautaukseen liittyvissä asioissa.

Rongankatu 2, 33100 Tampere, puh. 03 211 0331

Päähineet Ammattilaiset palvelevat

Arkut, kuljetukset Asiakirjat Kukat ja sidontatyöt Muistotilaisuudet Pitopalvelut Hautakivimyynti

Kuninkaankatu 19 B 21 2. kerros TERVETULOA!

Fysioterapiaa FYSIOTERAPEUTTI Jorma Sihvonen • FYSIOTERAPIA • FYSIKAALISET HOIDOT Aleksis Kiven katu 30 D

Pianonviritys

Hyvinvointi

PIANONVIRITYKSET

Jalkahoito kotikäyntinä

Juha Yli-Knuuttila Puh. 0400 669 799 pianonviritys@gmail.com

Nepalska Iloisia käsityötuotteita Nepalista!

Laukontori 4, Tervetuloa! ma-pe 10-18, la 10-15

Kuolinpesät

Kirpputori

Selkä kuntoon

OSTAMME

Hakametsän Jäähallin

Rentouta selkäsi!

Muutto- ja kuolinpesien irtaimistot. Siivoamme kohteen myyntikuntoon.

Puh. 040 582 4637

WWW.OSTANKUOLINPESAT.FI

Jättikirppis

Tule myymään uutta tai vanhaa. Varaa kaksi pöytää hintaan 29 €. Yksi pöytä maksaa 19 €. tervetuloa myymään tai tekemään huippuostoksia joka sunnuntai klo 10-15!

www.jaahallinkirppis.fi 0400 698 539

(Teisko + 5 €) Jalkahoidon ammattitutkinnon suorittanut sairaanhoitaja

Satu laurell p. 050 558 0232

040 5542863

Sisustus

50€

Lordos-selkälauta 95 €

Tilaa www.lordos.fi tai poikkea Mephisto, Satamakatu 8, Tampere ®

Ammattilaiset palvelevat -palsta julkaistaan jokaisessa Silta-lehdessä


18

SILTA 1/2014

Johannes-passio rauhoittaa pääsiäiseen Kärsimysnäytelmien klassikko tuodaan osaksi hiljaisen viikon ohjelmaa kolmessa kirkossa.

TEKSTI: Elisa af Hällström KUVA: Hannu Jukola

V

alkeakosken musiikkiopiston ve­tämä noin sa­ dan hengen ryhmä hioo jo neljättä pääsiäistä varten Johann Sebastian Bachin Johannes-passiota. Kärsimysnäytelmien klassikko tuodaan osaksi hiljaisen viikon ohjelmaa Pirkkalan ja Sääksmäen kirkoissa, ja palmusunnuntaina estradina on Tampereen tuomiokirkko. Projekti on aiempia vuosia isompi. Teos toteutetaan kolmesta kuorosta kootun 70 laulajan voimin sekä ammattilaisistakin koostuvan orkesterin ja kuuden solistin kanssa. Saksaksi laulettuun passioon on haettu tuoreutta kertojan, tanssijan ja näyttämöilmaisun avulla. Keskeisissä rooleissa ovat lyyrinen tenori Anssi Hirvonen evankelistana, basso Kristjan Mõisnik Jeesuksena ja baritoni Petri Anti­ kainen Pilatuksena. – Tämä on suuren tiimin yhteinen ponnistus, ammattilaisten ja amatöörien antoisa vuorovaikutus, iloitsee ohjaaja Kati Sirén Valkeakoskelta.

Syväsukellus sanomaan Kapellimestari Sari Leiviskä kuvailee teoksen musiikkia ylimaalliseksi. Harjoituskausi on kirvoittanut häntä moneen. – Tämä on valtava oppimis- ja kokemisprosessi. Se antaa rauhaa ja tilaa asettua isojen asioiden ja kysymysten äärelle, Leiviskä pohtii. Kristuksen kärsimys soi kuoro-osuuksissa ja resitatiiveissa, ja sitä käsitellään teatterin keinoin. Kati Sirén kehaisee passiota pysäyttävän hienoksi. Villiintyvästi huutavan kuoron ja muun suureellisuuden rinnalle löytyi herkkiäkin tekoja. – Sain tilaisuuden syväsukeltaa Bachin musiikillis-draamalliseen ajatteluun ja tutkin pienieleisen näyttämöilmaisun merkityksiä musiikin suurteoksen osana, Sirén kertoo. Anssi Hirvonen korostaa passion esittäjän vakaumuksen tar-

peellisuutta. Vasta silloin rooli on Sibelius-Akatemian emeritus laululehtorille uskottava. – Sanoma on ylevä ja koskettava. Ilman henkilökohtaisuutta rehellinen laulaminen on lähes mahdotonta, Hirvonen perustelee. Konkari on kirjannut yli sata esiintymistä Johannes-passio -nuottiinsa. Evankelistan hän teki ensi kerran yli 30 vuotta sitten. Rooli on vaativa niin henkisesti kuin äänellisestikin. – Evankelista ideoi, moduloi ja vie tarinaa. Osuudet ovat pitkiä ja korkeita. Teen roolin myötäeläen, olen osa tapahtumaa, Hirvonen sanoo. – Teoksen huomattavin piirre on sen vaikuttava draamallisuus, hän lisää.

Perheen pääsiäinen Bremenin oopperassakin kiinnityksellä ollut basso Kristjan Mõisnik muutti joitakin vuosia sitten perheensä kanssa Pirkkalaan. Hän on ollut alusta asti mukana Valkeakosken passioprosessissa vaimonsa Hanna-Mari Mõisnikin lailla. Draamallinen teos on antanut mahdollisuuden kokea pääsiäinen ja sen hengellisyys yhdessä. – Synnit on anteeksiannettu. Kannattaa miettiä, miksi Jeesus kuoli, kehottaa Kristjan Mõisnik. – Jeesus on ylösnoussut, se on pääsiäisen tärkein tehtävä, jatkaa Hanna-Mari Mõisnik. Perheen ammattilaulajat iloitsevat mahdollisuudesta laulaa solisteina passiossa. – Pääkaupunkiseudulla siihen ei tarjoutunut tilaisuutta, he toteavat. – Harvoin on tilaisuus päästä yhteiseen produktioon. Useimmiten puhumme kotona opetustyöstä, sanoo laulun- ja pianonopettaja Hanna-Mari Mõisnik. – Teos on täynnä ihania musiikkinumeroita, hän muistuttaa. Huhtikuun lopulla kuusi vuotta täyttävä Konsta Mõisnik esittää Jeesusta pienenä. – Joku saattaa huomata tiettyä yhdennäköisyyttä, isä hymyilee. – Se on koskettava paikka, kun poika tulee. Hän on valkoisissa vaatteissa ja kynttilä kädessä. Jeesus on juuri viety ristille, äiti kertoo. ✦

Isä, tenori Anssi Hirvonen (vas.) eläytyy poikansa, tenori Jussi Hirvosen kanssa Sääksmäen kirkossa.

”Jeesus on ylösnoussut, se on pääsiäisen tärkein tehtävä.” Passiohelmi kestää aikaa • Johann Sebastian Bach: Johannes-passio • Esitykset: Pirkkalan kirkko 12.4. klo 19, Tampereen tuomiokirkko 13.4. klo 18 ja Sääksmäen kirkko 16.4. klo 19. Ohjelma 15 €. • Solisteina Anssi Hirvonen, Kristjan Mõisnik, Hanna-Mari Mõisnik, Outi LeinoMäkiharju, Jussi Hirvonen, Petri Antikainen, Jutta Wrangén, Mauri Järvinen. Kamarikuoro Walmari, Ritvalan Kööri, Kamarikuoro Solenne. Valkeakosken orkesteri. • Johtaa Sari Leiviskä. Ohjaus Kati Sirén.


SILTA 1/2014

19

KUVA: Pasi Ristolainen

P U O L U S T A J A - elämän eri vaiheissa

Haluatko keskustella parisuhdettasi askarruttavista kysymyksistä? PARISUHDEPYSÄKIN toiminta on tarkoitettu yli 60-vuotiaille naisille, miehille ja pareille, jotka haluavat keskustella parisuhteeseen, seksuaalisuuteen ja erilaisiin elämäntilannemuutoksiin liittyvistä kysymyksistä ammattitaitoisen työntekijän kanssa. Ongelmien käsittelemisen myötä avautuu usein uusia mahdollisuuksia.

Pääsiäiskonsertissa Tampereen tuomiokirkossa perjantaina 18.4. kello 18 Harjun Kamarikuoroa johtaa Heikki Liimola (oik.).

Via Crucis ja Johannes-passio vuorottelevat saumattomasti Vuonna 1879 sävelletty Via Crucis kuuluu Lisztin myöhäiseen ja samalla kokeilevampaan tuotantoon. Teos pohjautuu passioiden tapaan keskiaikaisiin kärsimysnäytelmiin pääsiäisen tapahtumista. Sävellyksen 14 asemaa kuvaavat kohtauksia Jeesuksen ristin tiellä. Schützin Johannes-passio on sävelletty 200 vuotta aiemmin, vuonna 1666. Tämä säestyksetön kuoroteos oli unohdettuna aina 1880-luvulle asti, jolloin sitä alettiin jälleen esittää. Tuomiokirkon konsertissa nämä kaksi teosta yhdistyvät kokonaisuudeksi, jossa niiden osat vuorottelevat saumatto-

Parisuhdepysäkille voi tulla joko yksin tai kumppanin kanssa yhdessä tai osallistua ohjattuihin keskusteluryhmiin. Tarkoituksena on löytää uusia voimavaroja, edistää seksuaaliterveyttä ja lisätä elämänhallintataitoja.

masti. Kokonaisuutta värittävät lisäksi Schützin kaksi motettia vuodelta 1625. Ohjelma15 €, tuntia ennen ovelta tai ennakkoon Lippulasta (Kauppahalli). ✦ KUVA: Miikka Kiminki

Pitkäperjantain iltakon­ sertti Tuomiokirkossa tarjoaa mahdollisuuden tulla hiljentymään ja kuuntelemaan melko harvoin esitettyä pääsiäismusiikkia. Harjun Kamarikuoro esittää Franz Lisztin Via Crucis -teoksen ja Heinrich Schützin Johannes-passion. Jeesuksena kuullaan baritoni Jani Kyllöstä, joka on kotimaan oopperalavojen lisäksi vieraillut myös Keski-Euroopan oopperoissa ja musiikkifestivaaleilla. Johannes-passion evankelistana laulaa tenori Eero Lasorla. Via Cruciksen urkuosuuksista vastaa Tuomiokirkon urkuri Henri Hersta.

Keskustelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia. Lämpimästi tervetuloa! PARISUHDEPYSÄKKI Tuomiokirkonkatu 15 D 43, 4. krs Soita ja varaa aika: 040 – 592 6496 matalan kynnyksen kohtaamispaikka IKÄÄNTYVILLE

Eero Lasorla lauloi pääosan viime syksynä Tampereen Musiikki­akatemian Hulttion tie -oopperassa.

Kotipirtin Olkkari Ryhmätoimintoja

Helppoa yhdessäoloa

Seisoi äiti murheissaan Giovanni Battista Pergole­ sin säveltämän Stabat Materin teksti on vanha latinankielinen sekvenssiruno, johon suomalaisessa virsikirjassa pohjautuu virsi 68. Teksti kertoo Neitsyt Mariasta seisomassa ristiinnaulitun poikansa luona. Pergolesi kirjoitti teoksen vain 26-vuotiaana vuonna 1736. Sitä alettiin esittää pitkäperjantaisin Suomessa jo

Olkkariin on mahdollista tulla myös vapaaehtoistoimintaan!

1790-luvulla. Musiikissa solistit vuorottelevat jousien säestyksellä. Väittämän mukaan Pergolesi olisi viimeistellyt Stabat Materin kuolinvuoteellaan. Teos oli kuitenkin syntynyt useassa otteessa. Stabat Mater sai suuren suosion pian säveltäjän kuoleman jälkeen. Siitä tehtiin useita mukaelmia eri puolilla Eurooppaa. KUVA: Erkki Hannonen

Pitkäperjantaina 18. huhtikuuta kello 18 Stabat Mater soi Hervannan kirkossa. Teoksen solisteina laulavat diplomilaulajat Annamaria Hannonen, sopraano sekä Tarja Laitinen, altto. Esitystä varten koottu kuoro laulaa mukana kolmessa osassa. Tampereen Kamarimusiikkiseuran orkesteria johtaa Tampereen Eteläisen seurakunnan kanttori Martti Syr­ jäniemi. Hän on johtanut tätä teosta Hervannan kirkossa kuusi kertaa. – Juuri musiikki on se väylä, joka ihmisiä koskettaa monesti enemmän kuin tuhat sanaa, hän sanoo. Konserttiin on vapaa pääsy. Ohjelma 5 €. ✦

Riihimäkeläisen sopraanon Annamaria Hannosen mielestä Pergolesin Stabat Mater on kiinnostavimpia pääsiäisen ajan kirkko­ musiikkiteoksia.

Neuvontaa isyyte Apua yksinä

en

Ristimäenkatu 35 p. 050 409 8470

KEVÄTTÄ ODOTELLESSA, KOTI KUNTOON. • kotisiivoukset • kangasverhoiltujen huonekalujen pesut • porrassiivoukset • lattianvahaukset Yli 10 vuoden kokemus! Mahdollisuus kotitalousvähennykseen. Uusi Era Palvelut Oy • puh. 045 126 6938 • www.uusierapalvelut.fi


20 Silta 3/2014

Piispa Matti Repo pääsi Tesoman kirkon Tyttöjen ja poikien illassa testaamaan taitojaan muun muassa pöytäjalkapallossa. Jonne Kosunen tuuletti voittoaan.

Piispan laukusta ei löydy haulikkoa TekstI: Vesa Keinonen KuvA: Janne Ruotsalainen

T

uo selvisi Harjun seurakunnan nuorille jäsenille maaliskuisessa piispantarkastuksessa. Piispa Matti Repo osallistui muun muassa Tesoman kirkolla pidettyyn Tyttöjen ja poikien iltaan. Paikalle oli saapunut noin sata lasta ja lisäksi heidän nuoria ohjaajiaan. Suurta kiinnostusta herätti salaperäinen laukku, jonka sisältöä Repo lapsilta arvuut-

teli. Soitin, biljardikeppi, sanomalehti ja jopa haulikko saivat kannatusta. Sisältä paljastui kuitenkin näppärästi osiin taittuva piispan sauva. – Se on kuin paimenen työkalu, ja hengellinen paimenhan piispakin on. Kierrän kertomassa Jeesuksesta, Repo avasi tehtäväänsä. Lasten ja nuorten kohtaaminen oli piispalle mieluisa kokemus. – Illasta toivottavasti jää myös lapsille ja nuorille myönteisiä ajatuksia. He ottivat minut luontevasti vastaan ja hakivat mukaan peleihin ja leikkeihin.

Pelien tiimellyksessä piispalta kyseltiin muun muassa sukulaisista. Lapsille paljastuikin, että hänellä on Timo-niminen veli. Repo oli muutenkin tyytyväinen vierailuunsa seurakunnassa. – Harjuhan on rakentunut kolmen toimintaprofiililtaan erilaisen kirkon ympärille. Tämä näkyy myös jumalanpalveluksissa, joiden ympärille on syntynyt eläviä yhteisöjä. Kyseessä voisi olla hyvä malli muillekin tulevaisuuden seurakunnille. Lauantaina Repo osallistui Yhteisvastuukeräykseen Lielahden Prismassa, jossa moni jäi kuuntelemaan tuttuja riparilau-

luja tai keskustelemaan henkilökohtaisista asioistaan. Useat halusivat antaa vaihtorahansa saattohoidon kehittämiseen. ✦

Ensi Numerossa • Porm sydämestarin enasia • Jaakk o vastas Ryhänen i kutsu un • Vihre ä muistu viikko ympä ttaa vastuuristösta

Anna palautetta Siltalehdestä Mikä oli mielestäsi lehden paras juttu?

Voit laittaa palautetta ja juttuideoita sähköpostitse: toimitus@siltalehti.fi, kirjepostitse: Tampereen seurakunnat, Silta-lehti, PL 226, 33101 Tampere tai sähköisellä palautelomakkeella: siltalehti.fi/palaute.

:


Tapahtumat

N! E E T L A OTA T

Tampereen ev. lut. seurakunnissa tapahtuu 2.4.–7.5.2014

Tuomas Koskialho

Tule kirkkoon pääsiäisenä Luovuuden kipinää pääsiäis­ askarteluista Tule tekemään rasiat rairuoholle ja koristeita 3.4. klo 18 Kalevan kirkossa. Askarteluja myös 7.4. klo 17.30. Kämmenniemessä sekä 12.4. klo 10–14 Koivistonkylässä. Lue lisää liitteestä.

www.tampereenseurakunnat.fi/tapahtumat

Kulje Kristuksen kärsimystie murheesta iloon pääsiäisen ajan tapahtumissa. Koe ristisaatto tai yömessun ainutlaatuinen tunnelma! Tiedot messuista ja tilaisuuksista löytyvät tästä liitteestä. Nukketeatteri Nirunaru esittää näytelmän prinssi Mikaelista 5.4. klo 14 Tesoman kirkossa. Näytelmä sopii yli 3-vuotiaille. Lue lisää s. 3

MUISTA • • •

Mongolia teemana Kylväjän lähetyspyhän tapahtumassa 6.4. klo 11.30 Kalevan kirkon seurakuntasalissa. Viiden pysäkin alttarit johdattavat hiljaisen viikon tapahtumiin Hervannan kirkossa 14.-16.4. Munkkikahvila 29.4. klo 13-14.30 srk-koti Katariina, Hatanpään puistokuja 20


2

SILTA 3/2014

ETELÄINEN SEURAKUNTA

Hervanta Hervannan kirkko Lindforsinkatu 7, 33720 Tampere Perheiden iltakerho 3.4. klo 17.30. Yhdessäoloa, iltahartaus ja iltapala (0,50 €/hlö). Ohjaajina Virpi Savela-Saarinen sekä Henna Ahrikkala. Aiheena: Soita ja laula Lähetysilta, 3.4. klo 18, ”Rakas naapuri”. Kiinalainen Raamattu, Tuija-Riitta Heiskanen. SLS Matkalla Jumalan kansa – hengellinen kansanjuhla ja inkeriläisten kirkkopyhä 5.–6.4. La 5.4. klo 18–20 iltajuhla: Koti, seurakunta ja Jumalan sana. Su 6.4. klo 9.30 Raamattuluento Syyllisyydestä vapauteen, lain ja evankeliumin unohdettu polku. Messu klo 11, inkeriläisten kirkkopyhä, Aarre Kuukauppi, Hannu Vuorinen, Martti Syrjäniemi. Keittolounas, tuotto inkerin kirkon hyväksi. Päiväjuhla klo 13–15: Jumalan antama kutsumus. Tapahtumissa mukana mm. Aarre Kuukauppi, Juha Saari, Ian Laptev, Pauli Selkee, Markku Ylipää, Jussi Mäkinen ja Hannu Vuorinen Lähetys- ja raamattuluento 6.4. klo 9.30 vieraita Inkerin kirkosta. 13.4. klo 9.30 Kirkkoisä Origenes, FT Arto Luoma. 27.4. klo 9.30 Jumalan salaisuus, rovasti Urho Koski  4.5. klo 9.30 Kristinuskosta tekniikan termein, yliopistonlehtori Terho Jussila Messu, 13.4. klo 11 Ilmo Käki, Soile Rantavuori-Kähärä, Riikka Heikkinen Viiden pysäkin alttarit, 14.4. klo 14–18. Alttarit johdattavat hiljaisen viikon tapahtumiin. Voit käydä kulkemassa ja katsomassa pääsiäisviikolla ennen iltakirkkoja: ma 14.4. ja ti 15.4. klo 14–18, ke 16.4. klo 14–17 sekä to 17.4. klo 14–19. Alttarit: matkalla Jerusalemiin, yläsali, Getsemane, Golgata, pääsiäisaamun hauta Hiljaisen viikon musiikkihartaudet klo 18, 14.4. Linda Urbanski sopraano, Martti Syrjäniemi urut, Kaija Karvala 15.4. Riikka Heikkinen urut, Soile Rantavuori-Kähärä 16.4. Pirkanmaan Musiikkiopiston Puhallinorkesteri, Ilmo Käki, Martti Syrjäniemi Kutsukirkko palvelutalojen väelle, 15.4. klo 12. Yhteistyössä Hervannan alueen vanhustyön toimijoiden kanssa, Katri Ikonen, Ilmo Käki, Riikka Heikkinen Kiirastorstain ehtoolliskirkko, 17.4. klo 19 Markku Mustajärvi, Kaija Karvala, Riikka Heikkinen, Hervannan gospelkuoro Pitkäperjantain jumalanpalvelus, 18.4. klo 11 Soile Rantavuori-Kähärä,  Riikka Heikkinen, Hervannan gospelkuoro. Ristisaatto Käärmekalliolle jumalanpalveluksen jälkeen Pääsiäislauantain ehtoolliskirkko, 19.4. klo 18. Messu toteutetaan yhteistyössä Tampereen Rauhanyhdistyksen kanssa. Pekka Rusava, Juha Seppälä Pääsiäissunnuntain messu, 20.4. klo 11 Hannu Vuorinen, Ilmo Käki, Martti Syrjäniemi. Ristisaatto Käärmekalliolta (kirjaston ja vapaa-aikakeskuksen välissä) klo 10.50 kirkoon 2. pääsiäispäivän sanajumalan­ palvelus, 21.4. klo 11 Hannu Vuorinen, Martti Syrjäniemi Jumalan kämmenellä -ilta, 22.4. klo 17.30–19. Kirkkohetki, askartelua, temppurata tai leikkejä, iltapala. Tervetuloa pienet ja isommat, isit ja äidit, kummit ja isovanhemmat, naapurin mukavat tuttavat! Ylistysilta, 23.4. klo 19 Ylistystä, lyhyt sana ja rukousta. Ylistyksestä vastaa Jukka-Pekka Nakari.

Messu, 27.4. klo 11 Aija Sairanen OPKO:sta (Suomen ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetys), Markku Mustarjävi, Riikka Heikkinen, Hervannan gospelkuoro. OPKO 50 vuotta -juhla messun jälkeen: keittolounas (aikuiset 5 €, lapset 3 € OPKOn tominnan tukemiseksi), kahvit. Kansanedustaja Jouko Jääskeläisen raamattuopetus: Ensimmäiset todistajat ja me. Lauluja Viisikielisestä. Katsauksia Tampereen OPKOn menneisyyteen ja nykyisyyteen. Messun ja juhlan aikana pyhäkoulu. Lahjojen kolme väriä -kurssi 29.4. klo 18–20. Raamatun mukaan jokaisella on lahjoja, joita voi käyttää seurakunnan eli toisten ihmisten hyväksi. Tiedätkö sinä omat lahjasi? Kurssi rakentuu Christian A. Schwarzin oppikirjan pohjalle. Kurssilla käsitellään mm. seuraavia aiheita: Mitä lahjoista tulisi tietää? Miten tunnistan hengelliset lahjani? Seuraavat kurssipäivät 6.5., 13.5. ja 20.5. klo 18–20. Oppikirja 10 €. Kouluttajina Riitta Paajanen ja Pipsa Pikkutupa Messukylän seurakunnasta. Ilm. 22.4. mennessä Lauri Martikainen p. 050 558 3780, s-posti lauri.martikainen@nsn.com Tule avaamaan oma lahjapakettisi! Perhemessu, 4.5. klo 11 Soile Rantavuori-Kähärä, Kaija Karvala, Martti Syrjäniemi, lapsikuoro Kultakellot Vuoreksen seurakuntakoti Vuoreksen puistokatu 87, 33870 Tampere Iltakirkko, Kolmen vartin iltamessu Vuoreksen alueen omassa olohuoneessa 6.4. klo 17, Ilmo Käki, Martti Syrjäniemi. 4.5. klo 17, Soile Rantavuori-Kähärä, Riikka Heikkinen. Laulut, rukous, lyhyt Raamatun opetus ja ehtoollishetki antavat evästä alkavaan viikkoon Härmälä Härmälän kirkko Talvitie 26, 33900 Tampere Messu, 6.4. klo 10, 5. paastonajan sunnuntai. Mirja Rautkoski, k. Markku Ylipää Messu, 13.4. klo 10, Palmusunnuntai.  Päivi Repo, k. Markku Ylipää Hiljaisuuden rukoushetki hiljaisen viikon tiistaina, 15.4. klo 18 Hiljaisuus puhuttelee. Tule hiljentymään Hiljaisen viikon Raamatun sanan äärelle. Satu Saarela-Majanen, k. Markku Ylipää, Kaisu Hynninen (huilu) sekä vapaaehtoisia. Kiirastorstain ehtoolliskirkko, 17.4. klo 19 Satu Saarela-Majanen, k. Markku Ylipää Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus, 18.4. klo 10 Jumalanpalveluksen toimittaa Antero Eskolin, K. Markku Ylipää Messu, 20.4. klo 10, Pääsiäispäivä. Päivi Repo ja Hannu Ruuskanen, k. Markku Ylipää, Kevät­esikot-kuoro 2. pääsiäispäivän sanajumalan­ palvelus, 21.4. klo 10 Mirja Rautkoski, k. Markku Ylipää Messu, 27.4. klo 10  Hannu Ruuskanen, k. Anni Nousiainen Maailmojen messu, 4.5. klo 10, Suomen Pipliaseuran pyhä. Päivi Repo ja Hannu Ruuskanen, k. Markku Ylipää Peltolammin seurakuntakeskus Tilkonmäenkatu 4, 33840 Tampere Matalan kynnyksen messu, 4.4. klo 12 Hannu Ruuskanen ja k. Markku Ylipää. Pääsiäisvaellus hiljaisella viikolla, 15.–17.4 ti, ke ja to klo 15–17. Muina aikoina ole yhteydessä Hannu Ruuskanen p. 040 804 8444 Hiljaisen viikon Siionin virsiseurat, 16.4. klo 19. Puhujina Jaakko Löytty, Hannu Ruuskanen ja Sakari Suutala Muualla Miesten ilta Kuuselan Seniorikeskuk­ sessa, 7.5. klo 18. Jääkärit, Mannerheimristin ritarit ja olympiavoittajat Kalevankankaalla. Kyösti Tammisto. Alustus

illan aiheeseen alkaa Kuusela-kodissa klo 18.00 (sauna jää pois), josta siirrymme omilla autoilla Kalevankankaan portille (Kalevantien kukkakioski) ja sieltä aloitamme kierroksen hautausmaalle. Illoissa mukana Antero Eskolin ja Aimo Tikka Viinikka Viinikan kirkko Kaartotie 1, 33100 Tampere Hiljainen iltakirkko, 3.4. klo 19, Ismo Kunnas Messu, 6.4. klo 10 Jussi Mäkinen, Daniel Hukari, k. Veikko Myllyluoma. Ahjolan opiston kuoro ja kamariorkesteri, johtajana Eeva Hyytiäinen Vauvakirkko, 10.4. klo 18 Daniel Hukari, Markku Huikkola ja Eveliina Ruokola. Laulamme ja soitamme kaikki yhdessä. Ota oma helistin mukaan. Messu, 13.4. klo 10 Daniel Hukari, Maarit Kuusisto, k. Veikko Myllyluoma. Kirkko­ herra Jussi Mäkinen asettaa diakoni Päivi Vuorisen virkaansa Yhdessä kulkien RISTIÄ KOHTI Viinikan kirkossa palmu­sunnuntaina 13.4. klo 18 Maarit Kuusisto Hiljaisen viikon iltakirkko 15.4. klo 19 Jussi Mäkinen Messu, 17.4. klo 19 Maarit Kuusisto, Ismo Kunnas, k. Veikko Myllyluoma, Kirkkokuoro Messu, 18.4. klo 10 Ismo Kunnas, Daniel Hukari, k. Veikko Myllyluoma, Kirkkokuoro Kristuksen kuolinhetken muistaminen, 18.4. klo 15 Jussi Mäkinen Veikko Myllyluoma Yömessu, 19.4. klo 23 Daniel Hukari Messu, 20.4. klo 10 Jussi Mäkinen, Maarit Kuusisto, k. Veikko Myllyluoma, Kirkkokuoro Ehtoollishetki 21.4. klo 16 Jussi Mäkinen Messu, 21.4. klo 10 Maarit Kuusisto, Jussi Mäkinen, k. Markku Haavisto Messu, 27.4. klo 10 Sukupolvien messu, Maarit Kuusisto, Kirkkomusikantit ja muskarit Sanasta suunta, 27.4. klo 14, kirkon srk-sali, Hengen hedelmä, Jorma Satama, Sergei Korelov, laulu Messu, 4.5. klo 10 yrittäjien kirkkopyhä, Maarit Kuusisto, Ismo Kunnas, k. Veikko Myllyluoma, Jorma Vuopio, laulu Koivistonkylän seurakuntatalo Koivistontie 46, 33820 Tampere Askartelupäivä, 12.4. klo 10–14. Päivän aikana tehdään Saaran johdolla jokin kiva työ alusta loppuun ja välillä nautitaan pientä välipalaa. Ilmoittaudu lomakkeella Viinikan nettisivujen kautta Nekalan seurakuntatalo Kuoppamäentie 23, 33800 Tampere Iltamessu, 4.4. klo 18 srk-sali, Tule tekemään yhdessä messu, jossa on hyvä olla! Daniel Hukari. ”Nuoren kirkon kuulumisia”. Nerguisaihan Mongoliasta, diakoni Päivi Vuorinen. Iltamessu on rento ja vapaamuotoinen messu, jossa jokaisella on mahdollisuus olla sitä toteuttamassa. On myös mahdollisuus tulla ja levätä ja hiljentyä olematta aktiivinen. Iltatee nyyttäriperiaatteella. Muualla Kevätmyyjäiset, 26.4. klo 13–15 Veisun pajoilla, Penttilänkatu 9. Myynnissä mm. puutöitä, kortteja, silkkihuiveja ym.

HARJUN SEURAKUNTA Lielahden kirkko Ollinojankatu 2, 33400 Tampere Messu, 6.4. klo 12 Rainer Backström, Tarvo Laakso, k. Anssi Pyykkönen Tapulinmäen tupa, 9.4. klo 11–13 Tuvassa voi tavata päivän vieraan, tuoda omaa ohjelmaa ja syödä keittolounaan

Kuva Marja Oksanen

Hyvän paimenen sunnuntain perhemessu Lielahden kirkossa su 4.5.2014 klo 12, Tarvo Laakso, Veli-Pekka Järvinen

(keitto ja kahvi 3 €). Tied. Ulla Pettinen 050 322 9973 ja Riitta Laiho 041 548 0150 Messu, 13.4. klo 12 Tarvo Laakso, Markku Komulainen, k. Janne Salmenkangas, Katajaiset-kuoro Kiirastorstain ehtoollinen, 17.4. klo 19 Rainer Backström, Tarvo Laakso, Martti Lammi, Tarja Laitinen, Eeva-Maija Setälä ja Elisa af Hällström, laulu Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus, 18.4. klo 12 Tarvo Laakso, Martti Lammi, Janne Salmenkangas Messu, 20.4. klo 12 Martti Lammi, Rainer Backström, k. Janne Salmenkangas Lielahden miestenpiiri, 22.4. klo 18.30 Tule mukaan ja tuo kaverisikin! Tied. Lasse Syrjänen, puh. 050 411 2454. Messu, 27.4. klo 12 Tarvo Laakso, k. Anssi Pyykkönen Perhemessu, 4.5. klo 12 Tarvo Laakso, Veli-Pekka Järvinen Lielahden miestenpiiri, 6.5. klo 18.30 Miehet kevätretkellä! Lisät. Lasse Syrjänen, puh. 050 411 2454 Pispalan kirkko Pispalan valtatie 16, 33250 Tampere Sururyhmä, 3.4. klo 18–19.30, Pispalan kirkon kirkontupa.  ”Kristillinen toivo – tapaammeko vielä” Aloitamme illan kahvitarjoilulla, ilmoittautumista ei tarvita. Mukana vanhustyönohjaaja Maija Lehtonen ja Riitta Laankoski. 8.5. ”Katsomme yhdessä eteenpäin” Messu, 6.4. klo 11 Riitta Laankoski, Mirella Lehtola, k. Elina Peura Kuva Marja Oksanen

VIA DOLOROSA Kristuksen kärsimystie Tesoman kirkossa AUKIOLOAJAT: Sunnuntai 13.4. klo 12–18 Maanantai 14.4. klo 17–20 Tiistai 15.4. klo 17–20 Keskiviikko 16.4. klo 17–20 Kiirastorstai 17.4. klo 17–19.30, ehtoollinen klo 20, pitkäperjantai 18.4. klo 11–18, jumalanpalvelus klo 10, rukoushetket klo 15 ja 18. Viimeinen opastus klo 17.30


SILTA 3/2014

Varikkomessu, 6.4., 20.4. ja 4.5.klo 16 ja klo 18.30 Huom! klo 16 messussa tulkkaus, pyhäkoulut Pispalan Hannat – naisten rukouspiiri, 11.4. klo 18, Pirkko Vesavaara tiimeineen vierailee! Kahvikolehti Hanna-työn kautta Intian naisille. Tied. Tytti Lietosalmi 050 542 0545 facebook/pispalanhannat www.projecthannah.org www.sansa.fi Messu, 13.4. klo 11, Maailmojen Messu, perhemessu, Kristiina Hyppölä, Veli-Pekka Järvinen, k. Tarja Laitinen, Elina Peura. Nepalilainen lounas Taizémessu, 13.4. klo 17 Kiirastorstain ehtoollinen, 17.4. klo 14 Markku Komulainen, Veli-Pekka Järvinen, Janne Salmenkangas, Pispalan Piristys Kiirastorstain ehtoollinen, 17.4. klo 19 Mirella Lehtola, Kristiina Hyppölä, Elina Peura Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus, 18.4. klo 11 Kristiina Hyppölä, Veli-Pekka Järvinen, Tarja Laitinen Pääsiäisyön messu, 19.4. klo 23 Mirella Lehtola, Pasi Hakkarainen, k. Janne Salmenkangas, Harjun Nuorten kuoro Messu, 20.4. klo 11 Markku Komulainen, Kristiina Hyppölä, k. Elina Peura Messu, 21.4. klo 11  Veli-Pekka Järvinen, Mirella Lehtola, k. Elina Peura 25.4. klo 18 Pispalan kirkko. Mitä kristillinen kasvatus on? Mukana kristillisen koulun vastuunkantajia ja opettajia sekä musiikkia Harjun srk Synnytyslaulu, rentouttava äänenkäyttö synnytyksessä ja raskauden aikana la 26.4. klo 10–16.15 Pispalan kirkossa. Kurssi on tarkoitettu odottaville äideille, myös isille ja tukihenkilöille. Aiheina mm. Kehon resonanssi, odotusajan rentoutuminen ja lepo, varhainen äänellinen vuorovaikutus. Hinta: 10 eur/hlö (sis. kurssin ja iltapäiväkahvit). Tied. ja ilm. Mirella Lehtola 16.4. mennessä p. 050 533 9714, mirella.lehtola@evl.fi. Kurssin opettajana on MuT, pedagogi Hilkka-Liisa Vuori. Lisät. www.voxsilentii.fi Messu, 27.4. klo 11, Perinteinen vanhusten ja varttuneen väen kirkkopyhä, diakoniapyhä. Veli-Pekka Järvinen, Markku Komulainen, k. Tarja Laitinen. Linja-autokuljetus: klo 10 Talentti, Lent.niemen ostoskeskus, klo 10.05 Lielahden Teboil, klo 10.15 Länsiportin parkkipaikka, klo 10.25 Raholan vanhustentalo, Voionmaank.  klo 10.35 Pispan palvelutalo. Paluukuljetuksen aikana luvassa pieni opastettu kiertoajelu Pispalan Leijonien valitsemaan kohteeseen. Kuljetuksesta ja kirkkokahvista huolehtii Pispalan Leijonat. Wanhan ajan kahvila ke 30.4. klo 13–15 Karnevaalikahvila, Epilä Trio esiintyy. Vanhustyön ryhmät eivät kokoonnu hiljaisella viikolla, 14–18.4. Messu, 4.5. klo 11 Markku Komulainen, Riitta Laankoski, k. Anssi Pyykkönen   Raholan kerhohuone Jurvalankatu 4, 33300 Tampere Hartaus, 27.4. klo 16 Jukka-Pekka Ruusukallio Tesoman kirkko Tesomankuja 11 (Tesomankatu 6), 33310 Tampere Iloa ilmassa -tapahtuma 27.4. Tesoman kirkossa pääsiäisilo jatkuu! Toista kertaa järjestettävä Iloa ilmassa -tapahtuma alkaa perhemessulla sunnuntaina 27.4. klo 10. Samalla lauletaan uudet Lasten virret juhlallisesti käyttöön. Messun jälkeen on tarjolla keittolounas sopuhintaan, kasvomaalausta, temppurata, askartelua pienille ja isoille, laulua ja leikkejä. Nukketeatteri Nirunaru, 5.4. klo 14, esittää näytelmän Pikku Prinssi. Prinssi

Maailmojen Messu su 13.4. klo 11 Pispalan kirkossa. Messuun kutsutaan ihmisiä eri kulttuureista viettämään juhlaa jumalanpalveluksen, musiikin ja ruokailun merkeissä.

Mikael on tarina pienestä prinssistä, hänen isästään ja äidistään, kuninkaasta ja kuningattaresta, sekä kuninkaanlinnan puutarhurin pojasta. Esityksen kesto on 30 min ja se sopii yli 3-vuotiaille. Kahvitarjoilu, vapaaehtoinen kahvimaksu Syyrian pakolaislasten auttamiseksi KUA:n kautta. Kanteleen soittoa, Leena ja Outi Laurila. Lausuntaa, Seija Viitaniemi Messu, 6.4. klo 10, Lähetyspyhä, Martti Asikainen, Martti Lammi, k. Janne Salmenkanga, Harjun nuorten kuoro. Martti Asikainen tuo lähetystilaisuudessa tervehdyksen Pipliaseuran työalueelta. Messun jälkeen rukouspalvelija tavattavissa Naisten lenkkisauna, 8.4. klo 17.30. Tied. Jaana Rantakari, p. 040 7635 263 Aamumessu klo 8.30 9.4., 7.5., 23.4., 30.4. EI MESSUA, 13.4. klo 10, Tesomalla Via dolorosa -Kristuksen kärsimystie Via dolorosa 2014 Katso ajat liitteen s. 2. Kiirastorstai  17.4. klo 17–19.30, ehtoollinen klo 20 Pitkäperjantai 18.4. klo 11–18, jumalanpalvelus klo 10, rukoushetket klo 15 ja 18 Viimeinen opastus klo 17.30 Kiirastorstain ehtoollinen, 17.4. klo 20 Jukka-Pekka Ruusukallio, Riitta Laankoski, Sanna Vihervirta, Harjun Heleät Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus, 18.4. klo 10 Pasi Hakkarainen, JukkaPekka Ruusukallio, Sanna Vihervirta Jeesuksen kuolinhetken rukous, 18.4. klo 15 ja klo 18 Jukka-Pekka Ruusukallio, Sanna Vihervirta Messu, 20.4. klo 10 Riitta Laankoski,  Jukka-Pekka Ruusukallio, k. Tarja Laitinen. Messun jälk. rukouspalvelija tavattavissa Naisten lenkkisauna, 22.4. klo 17.30. Tied. Jaana Rantakari, p. 040 7635 263 Messu, 27.4. klo 10, perhemessu- ja tapahtuma. Jukka-Pekka Ruusukallio, Kristiina Hyppölä, k. Sanna Vihervirta, Harjun Lapsikuoro. Messun jälkeen rukouspalvelija tavattavissa Messu, 4.5. klo 10 Rainer Backström, teologiharjoittelija Maarit Fagernäs, Jukka-Pekka Ruusukallio, k. Elina Peura. Diakonissa Leena Hytösen lähtöjuhla. Messun jälkeen rukouspalvelija tavattavissa Tesoman Olotila, Kirkontupa, Ukkokerho tapahtumat perjantai 4.4. Tesoman Olotila, voit tulla oman aikataulusi mukaan, klo 10 yhteinen aamukahvihetki, klo 10.45 tuolijumppa, klo 11.30 hartaus Marja-Liisa Pajunojan valitsemia virsiä, klo 12 lounas. Hinnat: kahvi kastettavalla 2,5 € ja lounas 5 € maanantai 7.4. klo 10 Ukkokerho, lounasmahdollisuus Tesoman ruokailussa tiistai 8.4. Tesoman Kirkontupa, klo 10 pääsiäisen nukkekirkko yhteistyössä seurakunnan varhaiskasvatuksen kanssa, lounas klo 12 (5 €), Nääsville ry:n muistijumppa klo 12.30–13.30, hinta 4 €. perjantai 11.4. Ei Tesoman Olotilaa tiistai 22.4. Tesoman Kirkontupa, klo 10 pääsiäisen mietteitä, jumppatuokio, hartaus Martti Lammi, lounas klo 12 (5 €) perjantai 25.4. Tesoman Olotila, voit tulla oman aikataulusi mukaan, klo 10 yhteinen aamukahvihetki, klo 10.45

tuolijumppa, klo 11.30 hartaus Tarvo Laakso, klo 12 lounas. Hinnat: kahvi kastettavalla 2, 5 € ja lounas 5 € maanantai 28.4. klo 10 Ukkokerho, lounasmahdollisuus Tesoman ruokailussa tiistai 29.4. Tesoman kirkontupa, klo 10 Lauletaan yhdessä, hartaus Hillevi Eilo, lounas klo 12 (5 €) perjantai 2.5. Tesoman Olotila, voit tulla oman aikataulusi mukaan, klo 10 yhteinen aamukahvihetki, klo 10.45 tuolijumppa, klo 11.30 Olotilalaisten yhteinen rukous, lounas klo 12. Hinnat: kahvi kastettavalla 2,5 € ja lounas 5 € maanantai 5.5. klo 10 Ukkokerho, lounas­mahdollisuus Tesoman ruokailussa tiistai 6.5. Tesoman Kirkontupa, klo 10 keskustelussa elämän merkitykselliset hetket, jumppatuokio, hartaus Tarvo Laakso, lounas klo 12 (5 €), Nääsville ry:n muistijumppa klo 12.30–13.30, hinta 4 €. Vanhustyön ryhmät eivät kokoonnu hiljaisella viikolla, 14–18.4. Lamminpään kappeli Ristinjuhla, 18.4. klo 15, Lamminpään iso kappeli, Veli-Pekka Järvinen, Kristillisen Työväenyhdistyksen soittokunta, Mariam Men, laulu Lentävänniemen seurakuntakoti Talentti Halkoniemenkatu 1, 33410 Tampere Ahtikirkko, 15.4. klo 18, Lentävänniemen srk-koti Talentin Sali. Martti Lammi, Anssi Pyykkönen Kalkun srk-koti Kalkun Kirkontupa, Pitkäniemenkatu 9 torstai 3.4. klo 10 Hannan lukutuokio, jumppahetki, Pispalan Piristys-kuoro esiintyy, lounas klo 12 (5 €) torstai 10.4. klo 10 Ojalahden Pian pääsiäisaskartelu, hartaus kirkkoherra Veli-Pekka Järvinen, lounas klo 12 (5 €) torstai 24.4. klo 10 keskustelua aiheesta ”Mikä minua puhuttelee Raamatussa”. Hannan lukutuokio, jumppahetki, hartaus Martti Lammi, lounas klo 12 (5 €) Vanhustyön ryhmät eivät kokoonnu hiljaisella viikolla, 14–18.4. Muualla Anna ja Arvo -kahvila, 29.4. klo 13–14.30, Raholan Kotilinna, Senioreiden yhdessäoloa ohjelman kera. Mieluista runoni, Tuula Sinisalo. Kahvit, yhteislaulua, hartaus, keskustelua, tuolijumppaa, yhdessäoloa, ym. Ohjaajina Marja Koivisto ja Maaria Rautio. Anna ja Arvo-projekti

MESSUKYLÄN SEURAKUNTA Aitolahti Aitolahden kirkko Jenseninkatu 4, 33610 Tampere Messu, 6.4. klo 10, 5. paastonajan sunnuntai. Tuuli Arola-Haverinen, Miia Moilanen. Rippikoulujen isosten ja apuopettajien tehtävään siunaaminen Perhemessu, 13.4. klo 11, Palmusunnuntai. Mauri Nieminen, Miia Moilanen, Lasten lauluryhmä Ristin tie hiljaisella viikolla ma 14.4. klo 19 Juha Vuorio, k. Jussi Kauranen, Heli Seppälä, oboe ti 15.4. klo 19 Mauri Nieminen, Miia Moilanen, Ulla-Riikka Kuisma, sello ke 16.4. klo 19 Juha Vuorio, Miia Moilanen, Heikki Pöyhönen, oboe Herran pyhä ehtoollinen, 17.4. klo 20, Kiirastorstai. Tuuli Arola-Haverinen, Miia Moilanen, Aitotahti-kuoro Sanajumalanpalvelus, 18.4. klo 10, Pitkäperjantai. Terttu Haikka, Miia Moilanen, Aitotahti-kuoro

3

Pääsiäisyön messu, 19.4. klo 23, Hiljainen lauantai. Mauri Nieminen, Miia Moilanen, Aitotahti-kuoro, Lotte Nyberg, trumpetti, Lila Arha, viulu, Ulla-Riikka Kuisma, sello Pääsiäisnäytelmä/Perhemessu, 20.4. klo 11, Pääsiäispäivä. Terttu Haikka, Miia Moilanen Messu, 27.4. klo 10, 1. sunnuntai pääsiäisestä. Terttu Haikka, k. Jussi Kauranen, Nokian mieskuoro, johtaa Markku Haavisto Messu, 4.5. klo 10, 2. sunnuntai pääsiäisestä. Mauri Nieminen, Miia Moilanen, Lauluyhtye Lumous Kontemplatiivinen rukoushetki ja luettu messu, 7.5. klo 19–20, Kontemplatiivinen rukoushetki ja luettu messu. Kontemplaatio klo 19 jatkuen luettuna ehtoollisena klo 19.30–20, Mauri Nieminen Aitolahden vanha kirkko Aitoniementie 268, 33680 Tampere Kristuksen kuolinhetken hartaus, 18.4. klo 15, Pitkäperjantai. Terttu Haikka, Miia Moilanen Messu, 21.4. klo 10, 2. pääsiäispäivä, Pekka Luukkala, k. Jussi Kauranen Atalan seurakuntakoti Pulkkakatu 6, 33580 Tampere Löydä Elämä -ilta, 6.4. klo 17. Vain yksi elämä, Jorma Satama, Reino Talvio, seurakuntalaisen sana, MOT-musiikkiryhmä, rukouspalvelua Etuovi, eläkeikäisten kokoontumispaikka, 9.4. klo 12–14. ”Onko vuorista opettajaksi tämän päivän kulkijalle?”, vieraana Mauri Nieminen. Tied. diakoniatyöntekijä Eija Heikkilä p. 0500 971 579 Jumalan kämmenellä -ilta, klo 18–19.30. Kirkkohetki, askartelua tai muuta toimintaa, temppurata ja iltapala. 9.4. Kohti Pääsiäistä, Eija Heikkilä.  23.4. Iloa ja valoa, Leena Katriina Leppänen sekä 7.5. Taaperokirkko, Terttu Haikka. Tied. diakoniatyöntekijä Anna Henriksson p. 050 527 9932 Etuovi, eläkeikäisten kokoontumispaikka, klo 12–14, Etuovi, eläkeikäisten kokoontumispaikka 23.4. ”Sinä olet aamuni valo, sinä iltani kirkkaaksi teet”, vieraana k. Miia Moilanen.  7.5. ”Kevätpurojen solinaa” Terttu Honkanen, Irma Karppinen ja Rauni Niemelä. Tied. diakoniatyöntekijä Eija Heikkilä p. 0500 971 579 Messukylä Messukylän kirkko Messukylänkatu 54, 33700 Tampere Messu, 6.4. klo 10 Tuula Haavisto, Jorma Kantola, k. Katja Viljamaa, Lauluyhtye Uoma Palmusunnuntain perhemessu, 13.4. klo 10 Pirjo Tuiskunen, Tuula Haavisto, k. Petri Karaksela, bändi Hiljaisen viikon iltakirkko 14.4. klo 19 Juha Lankinen, Katja Viljamaa, Lauluyhtye Uoma 15.4. klo 19 Touko Hakala, Katja Viljamaa 16.4. klo 18 Jarkko Vikman, Anneli YlijokiVilen, Hanna Kataja, nukkekirkko 16.4. klo 19 Jarkko Vikman, Hanna Kataja Kiirastorstain ehtoollinen, 17.4. klo 19 Juha Vuorio, Juha Lankinen, k. Petri Karaksela, Händel-kuoro. Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus, 18.4. klo 10 Janne Häkkinen, k. Petri Karaksela, Kirkkokuoro. Pääsiäisyön messu, 19.4. klo 23 Jarkko Vikman, Jorma Kantola, Heikki Hinssa. Pääsiäispäivän messu, 20.4. klo 10 Anne-Maarit Rantanen, Juha Lankinen, k. Petri Karaksela, Kirkkokuoro. Ilon messu, 21.4. klo 10, 2. pääsiäispäivä, Kaisa Yrjölä, Jorma Kantola, Iltamessun vapaaehtoiset ja bändi.


4

SILTA 3/2014

Messu, 27.4. klo 10 Jarkko Vikman, Touko Hakala, k. Katja Viljamaa. Messu 4.5. klo 10, Juha Lankinen, Kaisa Yrjölä, Katja Viljamaa, Lauluyhtye Uoma Häämusiikki-ilta 4.5. klo 18, Anne-Maarit Rantanen, Katja Viljamaa, Heikki Hinssa, Petri Karaksela Kaukajärven seurakuntatalo Keskisenkatu 20, 33710 Tampere Kaukajärven lähetyspiiri, 3.4. klo 14. ”Yhtä perhettä” – ambolaiset ja me, vierana Namibian lähetti Marja Hankela Messu, 6.4. klo 12 Pirjo Tuiskunen, k. Markku Haavisto Siioninvirsiseurat, 13.4. klo 18, Johanna Porkola, Liisa Nieminen ja Juhani Kärkkäinen. Kahvi klo 17.30. Hiljainen aamu, Naisten aamukahvit, 16.4. klo 9.30 Tuula Haavisto ”Hiljaisen viikon aamuhetki” Kiirastorstain ehtollinen, 17.4. klo 19, Tuula Haavisto ja Markku Haavisto Naisten aamukahvit, 30.4. klo 9.30 ”Kevät keikkuen tulevi”      Messu 4.5. klo 12, Janne Häkkinen, Heikki Hinssa Levonmäen seurakuntakoti Hikivuorenkatu 63, 33710 Tampere Vanhemman väen ja merimieskirkkopiirin iltapäiväkahvit, 9.4. klo 13 ”Omat jutut”  Jumalan kämmenellä -ilta, 23.4. klo 17–19. Perhe voi yhdessä hiljetyä raamatunkertomuksen äärellä, jatkaa siitä leikkiin/peleihin/askartelun pariin. Iltapala/vapaaehtoinen maksu          Linnainmaan seurakuntakeskus Korpikodinkatu 2, 33580 Tampere Diakoniapiiri, 10.4. klo 14, Kari Kähäri, ”Vapaakirkon työ”, 24.4. ”Juhlan aika” Ritva Fabrin Pääsiäismyyjäiset, 12.4. klo 11–13, Yv:n hyväksi Myytävänä mm. rahkapiirakoita ja -pullia, ”maan parhaita” limppuja, kakkuja yms. Käsitöitä. Kahvi- ja pullatarjoilu. Järj. diakoniapiiri ja töppösmummot              Palmusunnuntain messu, 13.4. klo 12, Jorma Kantola, k. Katja Viljamaa Pappapiiri yli 70-vuotiaille, 15.4. klo 10 ”Pohjois-Korea”, Tuula Nilson Keskusteluryhmä, 16.4. klo 16.30–18 ”Isä meidän” Simo Kivisaari ja Ritva Fabrin Kiirastorstain ehtoollinen, 17.4. klo 19 Pirjo Tuiskunen, Jarkko Vikman, Heikki Hinssa, Pauli Losoi, kitara    

• kristilliset järjestöt •

www.kansanraamattuseura.fi /sinulle/toiminta /kaupungeissa/tampere Kansainvälinen lähetysjuhla 5.-6.4. Pellavatehtaankatu 19, Tampere

La klo 18. Afrikkalainen ilta: Elinama Jacob Bisi, Etelä-Sudan; Susan Kirionki, Kenia; Sakari Löytty

Su klo 11. Messu, saarna: piispa Ndaye Mbuanya, Kongo. Afrikkalainen lounas ja kahvi. Saarnan aikana lapsille ja varhaisnuorille ohjelmaa. Klo 13.30. Piispa Matti Repo; Lasse Nikkarikoski; Veronica Nabungguma Etelä-Sudan; Martin Lal Thangliana, Myanmar; Pekka Huhtinen, Draamaryhmä Hetkinen, Afrikkalaista musiikkia ja tanssia. Lasten ohjelmaa

Messu, 27.4. klo 12 Juha Lankinen, k. Petri Karaksela, kirkkokahvit, Kirkkomusikanttien matinea Äitienpäivälounas Yhteisvastuun hyväksi 11.5. klo 12 Aikuiset 18 €, lapset alle 12 v 10 €. Lippujen varaukset kaarina.niemi@evl.fi tai p. 050 430 3727 Messukylän seurakuntatalo Messukylänkatu 36, 33700 Tampere Naisten aamukahvit, 9.4. klo 9.30 ”Taivaan pieni lintunen” laulaja, lauluntekijä Sirkku Heinäluoto 23.4. klo 9.30 ”Hymyillen hyvää oloa”, Marja Honkala ja Pirkko Auranen       Takahuhdin seurakuntatalo Tanhuankatu 40, 33560 Tampere Nuorten aikuisten ilta, 26.4. klo 16–20. Rentoa olemista, yhdessä tekemistä, ruokaa ja nuorten aikuisten toiminnan suunnittelua. Tervetuloa kaikki te, jotka tunnette itsenne nuorten parissa ”fossiileiksi”. Seuraavat kerrat 28.6., 19.7. ja 23.8.  Uudenkylän seurakuntatalo Ali-Huikkaantie 13, 33560 Tampere Iltamessu, 6.4. klo 17 Pirjo Tuiskunen. Pyhäkoulu (3+), varkkikerho, iltapala. Jeesuksen jalanjäljissä – opetusta Vuorisaarnasta 13.4. klo 17. Autuaita ne, jotka toista armahtavat. 27.4. klo 17 Autuaita ovat puhdassydämiset Etnistä ruokaa, aikuisten kokkikerho 29.4. klo 18 Tehdään yhdessä etiopialaista ruokaa, mukana Kirsi ja Touko Hakala. Ilm. 16.4. mennessä merja.makisalo@ evl.fi tai 050-356 3120 Illan hinta 5 e. Iltamessu 4.5. klo 17, Pirjo Tuiskunen Teisko Teiskon kirkko Teiskon kirkkotie 114, 34260 Terälahti Sanajumalanpalvelus, 6.4. klo 10, 5. paastonajan sunnuntai, Tero Matilainen, Tuuli Muraja Messu, 13.4. klo 10, Palmusunnuntai, Tero Matilainen, k. Saija Siuko Nuorten iltakirkko, 15.4. klo 18, Hiljaisen viikon tiistai, Hannele Juutinen, Tuuli Muraja, nuorten gospelryhmä Messu, 17.4. klo 19, Kiirastorstai, Tero Matilainen, Hannele Juutinen, Tuuli Muraja Sanajumalanpalvelus, 18.4. klo 10, Pitkäperjantai, Hannele Juutinen, Tuuli Muraja, Kirkkokuoro

Tampereen rauhanyhdistys Nekalankulma 1 www.tampereenrauhanyhdistys.fi Seurat sunnuntaisin klo 16, keskiviikkoisin ja lauantaisin klo 19 3.4. kirkkoseurat Vanhassa kirkossa klo 19 18.4. pitkäperjantain seurat klo 16 19.4. messu Hervannan kirkossa klo 18, seurat ja iltakylä ryllä klo 20.30 20.4. seurat ryllä klo 13.30, 16 ja 18.30 21.4. seurat ryllä klo 13.30 ja viikkomessu Viinikan kirkossa klo 16 26.4. raamattuilta klo 19 28.4. seurat Koukkuniemen vanhainkodissa, Impivaara 3 klo 16 1.5. vapputapahtuma klo 17 3.5. lasten leiripäivä klo 12.30 ja seurat klo 19 Tervetuloa! Seura-aikoina seurat kuunneltavissa osoitteesta www.tampereenrauhanyhdistys.fi

Messu, 20.4. klo 10, Pääsiäispäivä, Tero Matilainen, Tuuli Muraja Iltakirkko ja ehtoollinen, 21.4. klo 18, 2. pääsiäispäivä, Hannele Juutinen, Saija Siuko Messu, 27.4. klo 10, 1. sunnuntai pääsiäisestä, Veteraanipäivä, Vanhemmanväen kirkkopyhä, Juha Vuorio, Hannele Juutinen, Tuuli Muraja. Kunniakäynti sankarihaudalla. Teiskon srk-kodilla kirkkokahvit. Messu, 4.5. klo 10, 2. sunnuntai pääsiäisestä, Tero Matilainen, Tuuli Muraja Kämmenniemen kerhohuone Kämmenniemenkatu 46, 34240 Kämmenniemi Miesten saunailta, 3.4. klo 18.30 ryhmätilassa Musiikkipyhäkoulu, 6.4. klo 13.30 Pääsiäisaskartelu, 7.4. klo 17.30 Naisten matkakumppanuusilta, 24.4. klo 18. Kahdenlaista äitiyttä – äitinä adoptio- ja biologiselle lapselle, diakoni Johanna Kohonen. Lenkki, sauna, ilta­ pala, ohjelmaa ja iltahartaus Lähetystyön myyjäiset ja kirpputori, 3.5. klo 10–15. Myynnissä käsitöitä ja leivonnaisia. Arpajaiset, kirpputori ja kahvio. Myytäviä tuotteita voi tuoda Kämmenniemen kerhohuoneelle pe 2.5. klo 18–19. Järj. Etelä-Teiskon srkpiiri ja käsityöpiiri Kahvi ja kudin Teiskon seurakuntatalo Teiskon kirkkotie 113, 34260 Terälahti Keski-Teiskon pyhäkoulu, 27.4. klo 15 Kuva: Tuuli Muraja

VIRSIPASSIO Teiskon kirkossa 16.4. klo 18. Hiljaisen viikon keskiviikon Virsipassio koostuu raamatunteksteistä ja virsisäkeistöistä, jotka kronologisesti edeten kuvaavat Jeesuksen kärsimystietä. Toteutuksesta vastaa kanttori Tuuli Muraja yhdessä Teiskon Kirkkokuoron kanssa.

Lähetyksen käsityöpiiri Kahvi ja kudin, 29.4. klo 10 Muualla Kuorannan kotipyhäkoulu, 18.4. klo 15, Hakamaalla Joukontupa, 8.4. klo 13–14.30, Kotilinnasäätiön kerhohuone, Ullakonvainio 5. Kaikille avoin päiväkahvitilaisuus. Kirkkomusikantit musisoivat

TUOMIOKIRKKOSEURAKUNTA Kaleva Kalevan kirkko Liisanpuisto 1, 33540 Tampere Perheiden pääsiäisaskartelu 3.4. klo 18 Kalevan kirkon salissa 1. Tied. Sanna Lehtisaari p. 050 322 6335 Messu, 6.4. klo 10, Kylväjän lähetyspyhä, saarnaa pastori Nerguisaihan Mongoliasta, tulkkina Sanna Rantanen, Veli-Pekka Ottman, musiikki Eliina Somppi. Messun jälkeen keittolounas ala-aulassa sekä lähetysjuhla srk-salissa, pastori Nerguisaihan, diakoni Päivi Vuorinen ym. Raamattuopetus ja Kylväjän 40-vuotisjuhla, kotimaantyönjohtaja Hanna Lindberg, lauluyhtye Lydia, lähetyspappi Veli-Pekka Ottman, diakoni Jyrki Pikkarainen. Myytävänä Mongolian tuotteita. Syntymäpäiväkahvit. Ainot ja Einot -ryhmä lapsiperheille ja eläkeikäisille maanantaisin klo 9.30–11, Kalevan kirkon sali 1 Kalevan Kirkontupa tiistaisin klo 11–12.30, Kalevan kirkon salissa 1 Jumalan kämmenellä -perhepyhäkoulu, Kalevan kirkon srk-sali klo 17.30–19, 8.4. ”Surusta juhlaan”; 22.4. ”Ilosanoma!” ja 6.5. ”Hyvä paimen”. Yhteinen ilta lapsille ja heidän perheilleen. Kirkkohetki, askartelua, temppuilua ja leikkiä. Maksuton iltapuuro. Tied.: Jyrki Pikkarainen 050 326 2388 Hiljaisuuden kirkko, 9.4. klo 19, ”Sen tien on Herra käynyt loppuun saakka”, Helka Korpela, teksti, Kirsi Jokinen, musiikki Tullaan tutuksi -ryhmä eläkeikäisille torstaisin klo 13–14.30, Kalevan kirkon salissa 1 Messu, 13.4. klo 10 Jukka Kuusisto, Elina Rautavirta, musiikki Kari Nousiainen sekä Kalevan lapsikuoro

Herättäjäyhdistys

EvankElinEn lähEtysyhdistys - Ely ry

Esikoislestadiolaiset

Siioninvirsiseurat

su 13.4. klo 18

Kurjentaival 22, 33100 Tampere (Vastapäätä Viinikan kirkkoa)

su 13.4. klo 18 Kaukajärven seurakuntatalossa, Keskisenkatu 20. Kahvit klo 17.30. Johanna Porkola, Liisa Nieminen ja Juhani Kärkkäinen. ke 16.4. klo 19 (hiljainen viikko) Peltolammin srk-keskuksessa, Tilkonmäenkatu 4, Jaakko Löytty, Hannu Ruuskanen, Sakari Suutala. Bussi 26.

teemailta ”Ollaan yhdessä ristin tiellä” paikka: Viinikan kirkko. Tilannetta luotsaavat Maarit kuusisto ja Maria Pitkäranta Järj. Tampereen et. srk ja ELY.

su 27.4. klo 18

siionin kanteleen lauluseurat Kaukajärven seurakuntatalolla, Keskisenkatu 20. anneli ja kari lähdesmäki sekä Juhani virtala. Kahvitarjoilua. Tervetuloa!

Seurat Pyhäpäivisin klo 14.00 Kanssapuheet (raamatun tutkiminen) Tiistaisin klo 13.00 ja torstaisin klo 18.30 Nuortenilta Tiistaisin klo 19.00 Hiljaisen viikon HPE Viinikan kirkossa ti 15.4 klo 19 Tervetuloa!

seuraava silta ilmestyy 7.5.


Seikkaile leirikesään!

TEKSTI: Riikka Moilanen KUVAT: Hannu Jukola

Silta haastatteli kahta innokasta tyttöä, Silja Salmelaa ja Alexandra Mujusta, jotka ovat olleet mukana Tampereen seurakuntien kesäleireillä. Tytöt vastasivat seuraaviin kysymyksiin: 1) Mikä on kesäleireissä ja retkissä parasta? 2) Millaisia toivomuksia sinulla on leireistä? 3) Minne leirille ajattelit kesällä mennä? 4) Mitä haluat sanoa sellaiselle, joka vasta harkitsee leirille lähtöä?

Alexandra Mujunen, 10, on osallistunut kesäleireille kahtena kesänä. Hän on myös osallistunut partiotoimintaan, käynyt pyhäkoulussa ja koululaisten kerhotoiminnassa. Hän laulaa myös metodistiseurakunnan kuorossa.

Silja Salmela, 12, on ollut aktiivisesti mukana seurakunnan leireillä, retkillä ja kerhoissa ekaluokasta lähtien. Hän kutsuukin kaikki innokkaat mukaan kesätoimintaan.

Musiikista pitävä Silja Salmela osallistui Kymppileirille vuonna 2011.

1) Aina on kivaa tekemistä ja paljon keksittyä ohjelmaa. Leireillä on laulettu tosi paljon, ja se on kivaa, koska pidän paljon laulamisesta. 2) Haluaisin enemmän musiikkipainotteisia leirejä. Olisi kiva, jos jokainen voisi ottaa leirille oman soittimensa ja sitten leirin aikana harjoiteltaisiin kappaleita yhdessä orkesterina. 3) On niin monta kivaa leiriä, jolle voisin mennä, mutta ainakin Tyttöjen Pakomatkalle. 4) Leireiltä saa aina uusia kavereita. Olen itse käynyt leireillä ekaluokasta lähtien ja silloin menin aina yksin. Nyt yleensä menen kavereiden kanssa, kun hekin ovat innostuneet leiristä, kun olen kertonut kuinka kivaa niillä on.

1) Kavereiden kanssa pitkään valvominen 2) Lisää jännitystä ja seikkailua 3) Aion mennä ainakin 10-leirille, ja voisin hakea vielä Kipinä-, Keppari- ja Maatilan elämää leireille. 4) Tutustu vaan rohkeasti uusiin kavereihin!

: ukaan rille mpautta i e l a t O n reip a epulline iivisuutt ✚R posit tillinen ✚ Pake en naurua llin ✚ Nipu

set: i tarvit anan ja k o t i s k Lisäk pussila

kanan, ös ➢ alusla an (huom. my in rvitset li ta y n a kanss tyy in s s u p u inan) u mak anan ja tyynyli t, k ee la s n li alu misvä e, sauno h y y p ➢ puku atteita uima a vaihtoalusva it a myös ➢ puhta tä ulkovaatett in m e m ➢ lä varall paat än sään kylm ki ja kumisaap lu k ile ta n e u d / a ➢s kotti leirimas ➢ oma

:

Alexandra Mujunen on reipas ulkoilija, joka on ollut mukana myös partiossa.

aisiksi iin tuli ja t o k e i to V via muis ✚ Mahta aisia elämyksiä m ✚ Erino nen kavereita li il s s a ✚ K


Tule mukaan lasten ja nuorten kesämenoihin! Tänäkin kesänä Tampereen seurakuntien yhteinen nuorisotyö tarjoaa paljon kivaa tekemistä koululaisille ja heidän perheilleen! Leireille ja retkille tulee ilmoittautua 13.4.2014 mennessä verkossa, osoitteessa tampereenseurakunnat.fi/leirikesa. Sivustolta voi myös tulostaa paperisen ilmoittautumislomakkeen, joka tulee postittaa 13.4.2014 mennessä osoitteeseen: Tampereen ev.lut. seurakunnat, Nuorisotoimisto, PL 226, 33101 Tampere. Merkitse kuoreen ”Leirikesä”. Leirin hinnoittelu: Jos hinta on merkitty esim. Hinta: 47/55 €, ensimmäinen hinta on alennettu hinta kirkkoon kuuluville, jälkimmäinen on normaalihinta. Alennettua leirihintaa sovelletaan, kun vähintään toinen lapsen vanhemmista kuuluu kirkkoon 1. tammi­kuuta sinä vuonna, jolloin leiri pidetään. Lue lisätietoja: tampereenseurakunnat.fi/leirikesa

jetuksen ja vaihtoehtoisesti joko rannekkeen tai pelkän sisäänpääsyn huvipuistoalueelle. Hinta: yli 130 cm 61/76 € | alle 130 cm 50/63 €, pelkkä sisäänpääsy yli 15-v. 34/43 € | pelkkä sisäänpääsy alle 15-v. ja eläkeläisiltä 32/40 € | alle 2-vuotiaat ilmaiseksi

7. Perheiden seikkailuretki Ruotsiin

3.–6.8. Matkustamme Siljan yölaivalla Helsingistä Tukholmaan. Seikkailemme Tukholmassa: vanha kaupunki, Vasa-museo, Gröna Lund -huvipuisto. Yöpyminen hotellissa, josta suuntaamme aamulla Kolmårdeniin. Illalla palaamme laivalle (Tukholma–Turku) ja matkustamme kotiin. Hinta: 3 hengen hytti ja huone: aikuiset 420 € | 13–17-v. 400 € | 3–12-v. 380 €, 4 hengen hytti ja huone: aikuiset 400 € | 13–17-v. 380 € | 3–12-v. 360 €

8. Perhepäivä koirien kanssa

su 24.8. | Pättinniemi Alle 10-vuotiaat voivat osallistua vain vanhemman seurassa. Rally tokoa, agilitya, tottista, luento ja hartaus. Koirien oltava rokotettuja eikä nartuilla saa olla juoksuaika. Päivä toteutetaan yhteistyössä Koirakoutsin kanssa. Hinta sisältää ruuan ja ohjelman. Ei yhteiskuljetusta. Hinta: aikuiset 15/20 € | alle 15-v. 10/15 €

PERHELEIRIT RETKET 1. Koko perheen retki Sastamalaan ti 3.6.

Vierailemme Pyhän Olavin kirkossa ja tutustumme Kiviniityn kotieläinpuistoon. Saamme myös kuulla terveisiä Nepalista. Hinta sisältää matkat, lounaan ja pääsyliput. Mukaan voi lähteä vaikka koko perheen voimin, alle 10-vuotiaat pääsevät mukaan vai aikuisen seurassa. Hinta: 34/43 €

2. Kouluikäisten ja perheiden päivä Linnanmäellä la 14.6.

Tule mukaan päiväksi Linnanmäelle ja koe kaikki hurjat ja kivat laitteet. Ota mukaasi äiti, isä, siskot, veljet, isovanhemmat tai kummit, tai ota vaikka kaikki! Alle 10-vuotiaat pääsevät mukaan vain täysi-ikäisen matkustus­ kaverin kanssa. Hinta sisältää matkat ja rannekkeen. Lounas omakustanteisesti ja omavalintaisesti. Hinta: 64/80 €

3. Retki Korkeasaareen ke 18.6.

Tule ja vietä kiva kesäpäivä Korkeasaaressa tutustumalla moniin eri eläimiin. Lähde koko perheen voimin, tai ota mukaan vaikka mummi tai kummi. Alle 10-vuotiaat pääsevät mukaan vain täysi-ikäisen matkustuskaverin kanssa. Hinta sisältää bussikuljetuksen ja pääsylipun alueelle. Lounas omakustanteisesti ja omavalintaisesti. Hinta: aikuiset 39/49 € | 4–17 v. 33/41 € | alle 4-vuotiaat ilmaiseksi

9. Kummileiri 1 4. Retki Ähtärin eläinpuistoon

ke 23.7. Perheille ja yli 10-vuotiaille lapsille, jotka voivat lähteä matkaan itsenäisesti. Ähtäri Zoo on Suomen ensimmäinen luonnonmukainen eläinpuisto, jossa nähtävillä on noin 60 eri lajia. Ähtäri Zoo tunnetaan erityisesti karhuista, nähtävillä on myös monia muita jännittäviä havumetsävyöhykkeen lajeja, kuten ahmoja, susia, ilveksiä sekä erittäin uhanalainen lumileopardi. Puiston ainutlaatuinen luontopolku kulkee kauniin luonnon keskellä. Matkan varrella on muun muassa mukavia nuotiopaikkoja, joissa voi syödä eväitä ja paistaa makkaraa. Hinta: 43/54 € | alle 3-vuotiaat ilmaiseksi

5. Koko perheen retki Muumimaailmaan

la 26.7. Lähdetään katsomaan mitä muumeille kuuluu, ihaillaan upeaa Muumimaailmaa ja vietetään riemukasta aikaa yhdessä. Matkalla vierailemme myös kirkossa ja pidämme hartauden. Alle 10-vuotiaat pääsevät matkaan vain aikuisen kanssa. Hinta sisältää bussi­ kuljetuksen ja rannekkeen. Lounas oma­ kustanteisesti ja omavalintaisesti. Hinta: 53/66 € | alle 2-vuotiaat ilmaiseksi

6. Powerpark-retki

ke 30.7. Koko perheen retki. Alle 10-vuotiaat pääsevät matkaan vain aikuisen seurassa. Teemme vatsanpohjaa kutkuttavan retken hieman kauemmas, Härmään saakka. Tutustumme yhdessä Powerparkin monipuoliseen laitetarjontaan, josta löytyy varmasti jotakin jännittävää koko perheelle. Hinta sisältää bussikul-

16.–18.6. | Pättinniemi Tule kokemaan kummisi kanssa mukavia kesäisiä päiviä yhdessä pelaillen, askarrellen, leikkien ja uiden. Hinta: aikuiset 55/65 € | 15–17 v. 51/60 € | 6–14 v. 47/55 € | 4–5 v. 39/45 € | 2–3 v. 37/40 €

10. Isovanhempien ja koulu­ ikäisten lastenlasten leiri 1

17.–19.6. | Torpan kurssikeskus Vietämme leirihenkistä laatuaikaa yhdessä leikkien, kilpaillen, laulaen, uiden ja saunoen. Emmekä unohda ikimuistoisia iltanuotiohetkiä ja tarinoita Näsijärven rantamaisemissa. Hinta: isovanhemmat 55/65 € | lapset 47/55 €

11. Isovanhempien ja lastenlasten leiri 2

27.–29.6. | Ilkon kurssikeskus Riemukasta yhteistä tekemistä ja olemista lapsille ja heidän isovanhemmilleen iloisissa leiritunnelmissa. Hinta: aikuiset 55/65 € | 15–17 v. 51/60 € | 6-14 v. 47/55 € | 4-5 v. 39/45 € | 2-3 v. 37/40 €

12. Kummileiri 2

4.–6.7. | Ilkon kurssikeskus Kesäistä tekemistä, yhdessäoloa ja laatuaikaa kummin kanssa. Hinta: aikuiset 55/65 € | 15–17 v. 51/60 € | 6–14 v. 47/55 € | 4–5 v. 39/45 € | 2–3 v. 37/40 €

13. Äidit ja pienet pojat

10.–12.7. | Ilkon kurssikeskus Äideille ja 6-9-vuotiaille pojille Kesän hauskimmat hetket vietetään yhdessä leirillä! Mukavaa ohjelmaa ja rentoa lomailua arjesta irrallaan. Hinta: äidit 57/67 € | pojat 49/57 €

14. Äidit ja isot pojat

12.–14.7. | Ilkon kurssikeskus Äideille ja 10–14-vuotiaille pojille Mahtavat kesäpäivät arjesta irrallaan! Mukavaa leirielämää ja yhteisiä elämyksiä äideille ja pojille. Hinta: äidit 57/67 € | pojat 49/57 €

15. Äidit ja pienet tytöt

21.–23.7. | Isosaari Äideille ja 6-9-vuotiaille tytöille Hauskaa äitien ja tyttöjen yhdessäoloa ja huippukivoja kesäisiä päiviä leireilyn merkeissä. Askarrellaan, puuhaillaan, leikitään ja touhutaan yhdessä. Hinta: äidit 59/69 € | tytöt 51/59 €

16. Äidit ja isot tytöt

23.–25.7. | Isosaari Äideille ja 10–14-vuotiaille tytöille Kesän ykköspäiviä äitien ja tyttöjen kesken. Yhdessä olemista, tekemistä ja kokemista. Ikimuistoista leirielämää. Hinta: äidit 59/69 € | tytöt 51/59 €

17. Isien ja lasten Saariseikkailu

26.–28.7. | Isosaari Touhua, tekemistä, yhdessä olemista, aarretta unohtamatta. Seikkailua isille ja lapsille Isosaaren mahtavissa maisemissa. Hinta: isät 59/69 € | 15–17 v. 53/62 € | 6-14 v. 49/57 € | 4-5 v. 41/47 € | 2-3 v. 39/42 €

18. Perheleiri kouluikäisille ja heidän perheilleen

29.–31.7. | Torpan kurssikeskus Tervetuloa viettämään kivoja heinäkuisia päiviä Torpalle uiden ja ulkoillen! Hinta: aikuiset 55/65 € | 15–17 v. 51/60 € | 6–14 v. 47/55 € | 4–5 v. 39/45 € | 2–3 v. 37/40 €

19. Yhtä suurta perhettä!

31.7.–3.8. | Torpan kurssikeskus Lapset yhdessä äitien, isien, kummien, tätien, setien, enojen, isovanhempien tai muiden lemppariaikuisten kanssa. Lähdetään leirille pitämään hauskaa yhtenä suurena perheenä! Hinta: aikuiset 75/90 € | 15–17 v. 69/83 € | 6–14 v. 63/75 € | 4–5 v. 51/60 € | 2–3 v. 45/53 €

KOULUIKÄISTEN LEIRIT KESÄKUUSSA 20. Päiväleiri 1

2.–6.6. | Aitolahden vanha pappila Yli 7-vuotiaille tytöille ja pojille Lähtö joka aamu klo 9 Näsilinnankatu 26, ja paluu samaan paikkaan n. klo 16.30. Yöt saat nukkua kotona. Riemukasta leireilyä päiväs­ aikaan huippukivojen kavereiden kanssa! Hinta: 62/76 €

21. Musiikkipäiväleiri 1 Viljele ja varjele

2.–6.6. | Kalevan kirkko Yli 7-vuotiaille tytöille ja pojille Leiriohjelmassa soitonopetusta, instrumentteina piano, kitara, saksofoni, klarinetti, poikkihuilu, sekä muuta yhteistä ohjelmaa päivisin klo 9–13.15. Leiriläisellä tulee olla mukana oma instrumentti, josta vähintään vuoden soittokokemus. Leirillä soitonopetuksen lisäksi yhteissoittoa ja iloista yhdessäoloa


leikkien, pelaten, laulaen jne. Ruokatauolla syömme omia eväitä. Muista ilmoittautuessasi kertoa oma instrumenttisi! Hinta: 25/30 €

päiviä kivojen kavereiden kanssa uiden, syöden, nauraen ja laulaen! Hinta: 47/55 €

22. Sporttileiri

2.–4.6. | Pättinniemi 8-12-vuotiaille pojille Mukavaa kisailua ja monipuolista pelailua Pättinniemen upeassa maastossa. Yhdessä tehden myös iltaohjelmaa, saunomista ja uimista. Mukana myös innostuneita kesätyöntekijöitä ja esillä on sopivasti hengellisiä teemoja mm. leirinuotiolla. Hinta: 47/55 €

12.–15.6. | Torpan kurssikeskus 10–12-vuotiaille tytöille ja pojille Olemmeko kaikki samalla viivalla? Onnistuisiko se? Pohdimme mukavan kesäpuuhan ja leikkien merkeissä kuka on tärkeä ja miksi. Opettelemme tiimityötä ja kuulemme myös, mitä sanottavaa Taivaan Isällä on aiheesta. Loppuleiristä järjestämme yhdessä toinen toisillemme leirin päättäjäisjuhlan. Hinta: 63/75 €

23. Tyttöjen kesäleiri

33. Vilinä ja vilske

3.–5.6. | Torpan kurssikeskus 7–9-vuotiaille tytöille Vietämme muutaman päivän ns. mökillä. Uimme, leikimme, askartelemme ja tutustumme Raamatun kertomuksiin. Hinta: 47/55 €

24. Jorden runt

6.–8.6. | Torppa lägergård För flickor och pojkar som är 7–14 år Kom med på församlingens barnläger! Vi ska t.ex. pyssla, leka, simma och ha det trevligt tillsammans medan vi kommer bekanta med olika kulturer och vanor människorna har. Pris: 47/55 €

25. Yökylä 1

9.–10.6. | Torpan kurssikeskus Ensimmäisen luokan käyneille tytöille ja pojille Leirille voi tulla harjoittelemaan yökyläilyä ja leireilyä. Leirillä askarrellaan, ollaan ulkona, vietetään hartauksia ja nautitaan kesästä. Hinta: 33/37 €

26. Kipinä

9.–12.6. | Rajala 10–14-vuotiaille tytöille ja pojille Luvassa isojen tyttöjen ja poikien juttuja, kipinöintiä, melontaa ja toimintaa, hiljentymistä unohtamatta. Hinta: 63/75 €

27. Päiväleiri 2

9.–13.6. | Aitolahden vanha pappila Yli 7-vuotiaille tytöille ja pojille Lähtö joka aamu klo 9 Näsilinnankatu 26, ja paluu samaan paikkaan n. klo 16.30. Yöt saat nukkua kotona. Riemukasta leireilyä päiväs­ aikaan huippukivojen kavereiden kanssa. Hinta: 62/76 €

28. Musiikkipäiväleiri 2 Viljele ja varjele

9.–13.6. | Kalevan kirkko Yli 7-vuotiaille tytöille ja pojille Leiriläisellä tulee olla mukana oma instrumentti ja takanaan vähintään vuoden soittokokemus. Leirillä soitonopetusta, instrumentteina piano, kitara, nokkahuilu ja sello, sekä yhteissoittoa ja muuta mukavaa leiri­ ohjelmaa pelaten, leikkien, laulaen jne. Ruokatunnilla syömme omia eväitä. Hinta: 25/30 €

29. Tyttöjen kesäleiri

10.–12.6. | Torpan kurssikeskus 10–12-vuotiaille tytöille Vietämme muutaman päivän ns. mökillä. Uimme, saunomme, askartelemme, liikumme ja luemme Raamatun kertomuksia. Hinta: 47/55 €

30. Vaahtis

12.–14.6. | Rajala 7-10-vuotiaille tytöille ja pojille Toimintaa, seikkailua, melomista ja vaahtisjuttuja, hiljentymistä unohtamatta. Hinta: 47/55 €

31. Aitolahden arvoitus

12.–14.6. | Pättinniemi 10–14-vuotiaille tytöille ja pojille Aitolahdella ratkotaan uusia pulmia, etsitään vastauksia ja löydetään yllätyksiä tänäkin kesänä. Lähde viettämään mahtavia kesä­

32. V.I.P. leiri

14.–16.6. | Rajala 10–14-vuotiaille tytöille ja pojille Tule mukaan nauttimaan kesästä, auringosta, rennosta leirielämästä ja kavereista Rajalan upeissa maisemissa. Hinta: 47/55 €

34. Hulina ja huiske

16.–18.6. | Isosaari 7–10-vuotiaille tytöille ja pojille Luvassa hulinaa ja huisketta mahtavissa Isosaaren maisemissa. Lähde mukaan nauttimaan kesästä ja viettämään vauhdikkaita kesäpäiviä uusien kavereiden kanssa. Hinta: 47/55 €

35. Poikien Pakomatka

16.–18.6. | Torpan kurssikeskus 7–10-vuotiaille pojille Lähde mukaan poikien omalle pakomatkalle nauttimaan kesäisestä leirifiiliksestä Torpalle. Leirillä käymme uimassa, pelaamme ulkopelejä ja rakennamme jokaiselle oman pelin. Näsijärven kevyet kesäiset tuulet kutsuvat mukaan mukavaan porukkaan! Hinta: 47/55 €

36. Keppari-leiri

16.–19.6. | Rajala 7–12-vuotiaille tytöille ja pojille Leirillä valmistetaan oma keppihevonen, sukutaulu ja hoitovälineitä. Hevosille rakennetaan myös talli ja aitaus. Keppihevosilla käydään maastossa sekä pidetään koulu- ja estetunteja. Jokainen leiriläinen saa vuorollaan toimia ratsastuksen opettajana. Tietysti leirillä myös uidaan ja saunotaan ja lauletaan iltanuotiolla. Hinta: 63/75 €

37. Neiti Kesäheinä inkkaritunnelmissa

17.–19.6. | Torpan kurssikeskus 7–14-vuotiaille tytöille, joilla on kesämieli! Kesäistä leiripuuhastelua inkkarihengessä. Ulkoilua, leikkimistä, askartelua, uimista ja tietenkin nuotiolla hengailua. Hinta: 47/55 €

38. Leffaleiri

25.–27.6. | Torppa 10–14-vuotiaille tytöille ja pojille Monipuolista tutustumista leffamaailmaan näytellen, kuvaten, muokaten tarinoita luovasti, maskeeraten ym. Sen lisäksi mukavaa ulkopelailua, iltaohjelmaa, saunomista, uimista, laulamista ja hengellistä tarinaa iltanuotion äärellä. Yhdessä teemme leiristä upean kokemuksen! Hinta: 49/57 €

39. Tanssileiri

30.6.–2.7. | Ilkon kurssikeskus 10–14-vuotiaille tytöille ja pojille Tanssitaan opettajien johdolla erilaisia tansseja mm. reggaetonea. Vietetään myös perinteistä leirielämää uiden ja saunoen. Hinta: 55/62 €

KOULUIKÄISTEN LEIRIT HEINÄKUUSSA 40. Olipa kerran TarinaDraamaTaideMusaKesäleiri 30.6.–3.7. | Torpan kurssikeskus 8–12-vuotiaille tytöille ja pojille

Tehdään yhdessä tarinaa, draamaa ja muuta iloista ilmaisupuuhaa. Musisoidaan, askarrellaan, leikitään ja lauletaan. Riemukasta kesäpuuhaa superkivojen leirikavereiden kanssa. Hinta: 63/75 €

41. Plikkojen pakomatka

2.–4.7. | Ilkon kurssikeskus 7–12-vuotiaille tytöille Kesätuulta hiuksissa, nurmikko varpaiden alla, kivat kaverit ympärillä! Tyttöjen juttuja, kikatusta, tekemistä, laulua ja paljon muuta hiljentymistäkään unohtamatta. Hinta: 47/55 €

42. Maatilan elämää

7.–9.7. | Kanniston kotieläintila 9–13-vuotiaille tytöille ja pojille Lähde mukaan osallistumaan maatilan elämään ja hellimään eläimiä! Kanniston kotieläintilalla vietetään leirielämää, tutustutaan tilan päivittäisiin askareisiin ja päästään hoitamaan eläimiä. Hinta: 126/151 €

43. Yökylä 2

8.–9.7. | Torpan kurssikeskus Ensimmäisen luokan käyneille tytöille ja pojille Leirille voi tulla harjoittelemaan yökyläilyä ja leireilyä. Leirillä askarrellaan, ollaan ulkona, vietetään hartauksia ja nautitaan kesästä. Hinta: 33/37 €

44. Tyttöjen Pyjamapartyt

14.–16.7. | Torpan kurssikeskus 7–12-vuotiaille tytöille Kesän huipuin tyttöjen juttu! Mukavaa yhdessä olemista ja tekemistä, kesäisiä askareita ja pientä hemmottelua ihan vaan tyttöjen kesken. Leirin huipennuksena pyjamapartyt! Hinta: 47/55 €

45. Poikien Koottavaleiri

16.–18.7. | Torpan kurssikeskus 9–14-vuotiaille pojille Takuuhauskaa koottavien kasaamista ja leppoisaa leirielämää yhdessä leirikavereiden kanssa. Hinta: 47/55 €

46. Jauhopeukaloleiri

21.–24.7. | Julkujärvi 9–12-vuotiaille tytöille ja pojille. Tule mukaan leipomaan, vatkaamaan, pyörittelemään, paistamaan ja maistamaan sekä suolaisia että makeita herkkuja. Lisäksi luvassa on kaikenlaista muuta kesäkivaa! Hinta: 65/77 €

47. Musaa ja aurinkoa!

21.–23.7. | Torpan kurssikeskus 8–12-vuotiaille tytöille ja pojille Svengaavia leiripäiviä letkeässä seurassa. Otetaan yhdessä kaikki ilo irti aurinkoisista kesälomapäivistä! Hinta: 47/55 €

KOULUIKÄISTEN LEIRIT ELOKUUSSA 48. Karhunkierros-vaellus

1.–7.8. | Kuusamo 12–14-vuotiaille tytöille ja pojille Paras juttu ennen koulun alkua! Koe ainut­ kertainen Karhunkierros-elämys; syvälle uurtuneiden laaksojen, jyrkkäseinäisten kalliorotkojen, kanjonien, vuolaitten jokien ja koskien maisemissa n. 50 kilometrinen erävaellus. Tarvitset rinkan, teltan ja vaellusvarusteet sekä hyvän peruskunnon. Hintaan sisältyvät linja-automatkat, retkimuonat ja vaelluksen päätteeksi kylpylä ja lounas Kuusamon Tropiikissa. Osallistujille info­ tilaisuudet touko- ja heinäkuussa. Lisätietoja: www.ruka.fi/kesa/aktiviteetit ja www.luontoon.fi Vaelluksella emme valitettavasti voi huomioida ruoka-aineallergioita ja/erityisruokavalioita. Hinta: 90/110 €

49. Poikien saariseikkailu

4.–6.8. | Isosaari 10–14-vuotiaille pojille Seilaammeko laivalla seikkailujen aarrevai autiosaarelle? Lähde mukaan luomaan seikkailua. Luvassa monenlaista menoa ja tekemistä mahtavissa Isosaaren maisemissa. Hinta: 49/57 €

50. Vauhtikesä

6.–8.8. | Isosaari 7–14-vuotiaille tytöille ja pojille Tarjolla loppukesän vauhdikasta leirimenoa. Lähde mukaan hakemaan vauhtia koulun alkuun ja nauttimaan täysin siemauksin (toivottavasti) elokuun aurinkoisista päivistä! Hinta: 49/57 €

MUITA KESÄMENOJA Tykkimäen retki

la 17.5. yli 10-vuotiaille tytöille ja pojille, sekä perheille. Perheiden mukana voi osallistua myös nuoremmat lapset. Hintaan sisältyvät matkat sekä ranneke huvipuistoon. Ruokailun jokainen hoitaa itse. Bussi odottaa päivän ajan, joten eväitä voi käydä nauttimassa myös bussissa. Lähtö Tampereelta klo 8 Keskustorilta, klo 11.15 aloitusmessu Tykkimäellä, klo 14 ja 16 Pekka Laukkarisen konsertti, klo 17 lähtö kotiin, paluu Tampereelle n. klo 20. Hinta: 35/40 €, minirannekkeilla (90–120 cm) hinnat ovat 30/35 €. Lisätiedot ja ilmoittautuminen: www.tampereenseurakunnat.fi/tykkimaki tai nuorisotoimistoon, p. 03 219 0377.

Kesäkerhot

3.–27.6. Yli 7-vuotiaille tytöille ja pojille arkisin klo 10–13: Hallilan seurakuntakoti, Männikönkatu 2 Linnainmaan seurakuntakeskus, Korpikodinkatu 2 Atalan koulu, Pulkkakatu 3, toteutetaan yhteistyössä koulun vanhempainyhdistyksen kanssa Pelipuiston seurakuntakoti, Teekkarinkatu 17 Raholan kerhohuone, Jurvalankatu 4 Multisillan seurakuntakoti, Multisillankatu 2 Kerhot alkavat tiistaina 3.6. ja jatkuvat perjantaihin 27.6. asti. Juhannusaattona ei ole kerhoja. Ennakkoilmoittautumisia ei tarvita ja kerhot ovat maksuttomia. Omat eväät mukaan. Tarkemmat tiedustelut nuoriso­ toimistosta p. 03 219 0377.

10-leiri Voittajan salaisuus

23.–28.6. | Pättinniemi ja Aitolahden vanha pappila Lähde mukaan keskikesän suurleirille! Neljän päivän aikana ohjelmassa on larppausta ja laulua, askartelua ja raamattuhetkiä sekä monenlaista muuta. Tämä leiri jää takuulla mieleen ja muistoksi saat kesän halutuimman leiripaidan. Leiri on suunnattu kaikille vuoden 2014 aikana 10 vuotta täyttäville sankareille! Seurakunnan jäsenet saavat kotiin henkilökohtaisen kutsun myöhemmin keväällä. Lue lisää: www.kymppileiri.net Hinta: 65/77 € (sisältää leiripaidan)

Bittileiri

6.–10.8. | Ilkon kurssikeskus Leiri on tarkoitettu 12–16-vuotiaille pojille, jotka harrastavat tietokonepelejä ja lanittamista. Bittileiri on Tampereen ev.lut. seurakuntien yli 12-vuotiaille pojille järjestämä leiri, jossa harrastetaan yhdessä tietokoneita. Leirille jokainen tuo oman koneensa ja niistä muodostetaan LAN-verkko. Peliturnauksia, kisoja ja yhteispelejä! Mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen ja lisätiedot www.bittileiri.fi. Leirin hinta: 80/100 €


8

SILTA 3/2014

Hiljaisen viikon aamuehtoollinen, 16.4. klo 7.30, Kalevan kirkon kappeli, Simo Koho, Harri Luoma Työttömien ruokailu ke 16.4. klo 11–12.30 (huom. päivä) Kalevan kirkon ala-aulassa, aterian hinta 2 € Hiljaisen viikon musiikkihartaus, 16.4. klo 19, Kalevan kuorot Diakoniamessu, 17.4. klo 14 Jukka Kuusisto, Veli-Pekka Ottman, diakoniatyöntekijät avustavat, musiikki Kari Nousiainen. Kuljetusta tarvitsevat voivat ottaa yhteyttä (viim. ma 14.4.) seurakuntatoimistoon p. 040 804 8153. Kiirastorstain iltaehtoollinen, 17.4. klo 19 Minna Rahko, Tapio Virtanen, musiikki Eliina Lepistö ja Kari Nousiainen

Tänne menisin Jarno Parviola, uskonnon lehtori, Tampereen seurakun­ tien luottamushenkilö

– Pääsiäisen aikaan tapahtuma- ja konserttitarjonta on rikasta ja monipuolista. Itselleni löysin monta kiinnostavaa menokohdetta. – Erityisen kiinnostavaksi nousi Miesten ilta 7.5. Kuuselan Seniorikeskuksessa. Aiheena ovat Jääkärit, Mannerheim-ristin ritarit ja olympiavoittajat Kalevankankaalla. Hautausmaakierrokset ovat aina kiinnostavia. Tällä kertaa huikea teema lisää tapahtuman houkuttelevuutta. Toivottavasti sää suosii tapahtumaan väistämättä liittyvää ulkoilua. – Konserteista ehdottomasti mielenkiintoisin on Pirkanpoikien ja Tampereen akateemisen sinfoniaorkesterin konsertti lauantaina 26.4. Tuomiokirkossa. Ohjelmassa on muun muassa Mozartin Kruunajaismessu, joka on vanha suosikkini. – Protestanttiseen luterilaiseen perinteeseen kuuluvat juhlavat passiot tai muut konsertit pääsiäisen aikaan ovat kulttuurimme vaalittavia helmiä, erityisesti poikakuoron esittämänä. Tämän kulttuuriperinnön soisin kernaasti jatkuvan ja kukoistavan myös Tampereella. Reformaation juhlavuonna 2017 olisi oiva tilaisuus tässä suhteessa hieman räväyttää. Kuoropotentiaalia esimerkiksi jonkinasteisen Bach-maratonin esittämiseen kaupungista kyllä löytyy. Jarno Parviola haluaisi kuulla, mitä tapahtumia seurakunta-aktiivi Raimo Pohjanniemi suosittelisi toukokuussa. Lue lisää Jarno Parviolan vinkeistä sivulta 2 ja Konserttitarjottimesta sivulta 10.

Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus, 18.4. klo 10 emeritus piispa Juha Pihkala, Olli Hallikainen, musiikki Eliina Somppi, Kari Nousiainen ja Seurakuntakuoro Messu, 20.4. klo 10 Tapio Virtanen, Jukka Kuusisto, musiikki Eliina Somppi ja Kari Nousiainen sekä Seurakuntakuoro. Kirkkoon voi tuoda kukkia, jotka viedään kulkueessa alttarille Sanajumalanpalvelus, 21.4. klo 10 Harri Luoma, musiikki Kari Nousiainen Messu, 27.4. klo 10 Veli-Pekka Ottman, Minna Rahko, musiikki Eliina Somppi Hyvässä hengessä -iltapäivä, 23.4. klo 15–17, Kalevan kirkon srk-sali, ”Kuis tää hauta ny tyhhjä o?” – mahrollisuus ehtoollisee. – Hengellisiä lauluja, musiikkia, hartaus, kahvi/tee. Lopussa mahdollisuus tulla rukoiltavaksi Messu, 4.5. klo 10 Tapio Virtanen, Harri Luoma, musiikki Kari Nousiainen sekä kamarikuoro Picantus Perheretki Tykkimäkeen la 17.5. Hinta 30 €/hlö tai 24 € (alle 120 cm). Ilm. 9.5. mennessä nuorisotstoon p. 03 219 0377. Tied. Sanna Lehtisaari p. 050 322 6335. Järvensivun seurakuntatalo Tilhentie 2 Medialähetys Sanansaattajien ystävät 24.4. klo 14, Wycliffe Raamatunkääntäjien toiminnanjohtaja Jaakko Hautamäki Kissanmaan seurakuntakoti Kissanmaankatu 14, D-ovi Kissanmaan Kohtaamispaikka parittomien viikkojen torstaina klo 13–14.30, 9.4., 23.4., 7.5. Lapinniemen kappeli Lapinniemenranta Jumalanpalvelus, 6.4. klo 12 Harri Luoma, kanttorina Eliina Lepistö Messu, 13.4. klo 12 Jukka Kuusisto, kanttorina Anna Arola Jumalanpalvelus, 20.4. klo 12 Tapio Virtanen, kanttorina Kari Nousiainen Jumalanpalvelus, 27.4. klo 12 Veli-Pekka Ottman, kanttorina Eliina Somppi Jumalanpalvelus, 4.5. klo 12 Lapinniemenranta,Tapio Virtanen, kanttorina Kari Nousiainen Messu, 11.5. klo 12 Lapinniemenranta, Veli-Pekka Ottman, kanttorina Kari Nousiainen Näkövammaisten toimintatila Myötätuuli Ilmarinkatu 10 Hyvän mielen kerho mielenterveyskuntoutujille, klo 13–14.30: 2.4., 7.5. ja 21.5. Kirkontupa Myötätuulessa keskiviikkoisin klo 10–11.30, Ilmarinkatu 10 Pyynikki Aleksanterin kirkko Pyynikin kirkkopuisto Ehtoollishartaus 3.4. klo 17, Merja Hali-

Kuva Eeva Leppälä

Pastori Eero Veneskoski ja opettaja Eeva Leppälä nuotiolla Isosaaressa. Entisen Pyynikin seurakunnan (ja muittenkin) nuorisoa 50- ja 60-luvuilta kutsutaan yleiseen messuun Aleksanterin kirkkoon sunnuntaina 4.5. klo 10.

vaara 10.4. klo 17, Ari Rantavaara 24.4. klo 17, Säde Siira Messu, 6.4. klo 10 Sami Uusi-Rauva, Ari Rantavaara, k. Sanna Toivola Aamumessu, 9.4. klo 7.15 Päivi Repo Messu, 13.4. klo 10, Palmusunnuntai, Risto Ahonen, Ari Rantavaara, k. Katariina Vuorinen, Händel-kuoro Viittomakielinen messu, 13.4. klo 15, kryptassa. Kuurojenpappi Marja Saukkonen ja sairaala Taru Varpenius. Kirkkokahvit. Hiljaisen viikon rukoushetki, 14.4. klo 17 ja 16.4. klo 17 Iltakirkko 15.4. klo 19 Ehtoolliskirkko, 17.4. klo 15, Säde Siira, Ari Rantavaara, Sanna Toivola, Jäämien kuoro. 17.4. klo 18, Säde Siira, Ari Rantavaara, Sanna Toivola, Eternitas-kuoro Sanajumalanpalvelus, 18.4. klo 10 Ari Rantavaara, Sami Uusi-Rauva, k. Sanna Toivola Messu, 20.4. klo 10, Pääsiäispäivä, Matti Repo, Säde Siira, kanttorit Sanna Toivola, Katariina Vuorinen, Aleksanterin lauluryhmä Messu, 21.4. klo 10, 2. Pääsiäispäivä, Veikko Sihvo, Sami Uusi-Rauva, kanttorit Sanna Toivola, Katariina Vuorinen Messu, 27.4. klo 10 Säde Siira, Sami Uusi-Rauva, kanttorit Sanna Toivola, Katariina Vuorinen Messu, 4.5. klo 10 Marjatta Puisto, Juha Pihkala, k. Sanna Toivola. Juha Pihkalan toimittamassa messussa saarnaa Pyynikin entinen nuorisotyöntekijä ja nimikkolähetti teol. maisteri Marjatta Puisto. Avustajina Kati Rolig, Anneli Forelius ja Olli Lehtipuu. Musiikki: Tuula Pihkala, Ritva Joensuu, Pekka Paakkanen ja ryhmä nykyisiä nuoria kirkkomusikantteja puhaltimineen. Jatkot kryptassa kevyen tarjoilun (pieni maksu) ja seurojen merkeissä Pyynikin kirkontupa Mustanlahdenkatu 21 A, 33210 Tampere Rukouksen ja ylistyksen ilta klo 18.30 9.4., 16.4., 23.4., 30.4., 7.5. Kirkontuvan toimintaa klo 10 kahvit, klo 11 ohjelma, aamunsana, klo 12.30 lounas Lisät. p. 040 804 8771 tai keittiö 040 804 8772 7.4. yhteislauluja Maija-Stinan kanssa 8.4. lihaskunto- ja tasapainoharjoittelua Jukka-Pekan johdolla 9.4. Mauno Puntalo, diakuvia Hiidenmaa-Saarenmaa matkoilta. Klo 12 hartaus Ari Rantavaara 11.4. valmistaudumme pääsiäisen viettoon tuvanväen kesken Tuomiokirkko Tuomiokirkonkatu, 33100 Tampere Tulimessu, 6.4. klo 10, 5. paastonajan sunnuntai – kärsimyksen sunnuntai, Merja Halivaara, Antero Niemi. Palokunnan kuoro, joht. Marja-Liisa Rautelo Messu, 13.4. klo 10, Palmusunnuntai – Kunnian kuninkaan alennustie. Mari Korhonen-Hieta, Olli Hallikainen, urkuri Tuomas Laatu, kamarikuoro Cantionale. Lähetyksen pääsiäismyyjäiset kirkkokahvien yhteydessä alasalissa Kiirastorstain päiväehtoollinen 17.4. klo 13, Merja Halivaara, urkuri Henri Hersta, k. Tuomas Laatu Kiirastorstain iltaehtoollinen 17.4. klo 19 Asko Peltonen, urkuri Henri Hersta, Tuomiokirkon kuoro, joht. Tuomas Laatu Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus, 18.4. klo 10 Antero Niemi, urkuri Henri Hersta, laulu Tuomas Laatu Pääsiäisyön messu, 19.4. klo 23.30, Hiljainen lauantai – Jeesus haudassa, Asko Peltonen, Antero Niemi, urkuri Henri Hersta Pääsiäispäivän messu, 20.4. klo 10, Kristus on ylösnoussut! Olli Hallikainen, Amélie Liehrmann, urkuri Henri Hersta,

Haluatko tehdä vapaaehtoistyötä muutaman tunnin päivässä silloin kun itsellesi sopii? Tule päivystäjäksi Avoimeen kirkkoon. Aleksanterin kirkko on avoin mA–pe klo 12–18 siten, että vapaaehtoiset päivystävät kahden tunnin vuoroissa. Jos olet sovussa itsesi ja elämäsi kanssa ja valmis käymään luottamuksellisia keskusteluja vaikeistakin asioista, ota yhteys ja kysy lisää Riitta-Liisa Rusi, p. 045 8425 365.

Tuomio­kirkon kuoro ja kamarikuoro Cantionale, joht. Tuomas Laatu 2. pääsiäispäivän sanajumalanpalvelus, 21.4. klo 10, Ylösnousseen kohtaaminen, Mari Korhonen-Hieta, urkuri Henri Hersta Messu, 27.4. klo 10, 1. sunnuntai pääsiäisestä – Ylösnousseen todistajia, Asko Peltonen, Mari Korhonen-Hieta, urkuri Henri Hersta, poikakuoro Pirkanpojat C-kuoro, joht. Jouni Rissanen Messu, 4.5. klo 10, 2. sunnuntai pääsiäisestä – Hyvä paimen. Merja Halivaara, Olli Hallikainen, urkuri Tuomas Laatu, mieskuoro Pirkanmiehet Seurakuntakoti Katariina Hatanpään puistokuja 20, 33900 Tampere Messu, 6.4. klo 15, 5. paastonajan sunnuntai, Antero Niemi, k. Tuomas Laatu Katariinan seniorit klo 9.30–11.30. 7.4. Marja Hankela ja 28.4. urkuri Henri Hersta Tied. Minna Sormunen p. 050 518 4683 Munkkikahvila Yhteisvastuu-keräyksen hyväksi, 29.4. klo 13–14.30 Ohjelmassa mm. keräyksen esittely, arpajaiset ja munkkimyyjäiset. Lisät. Pirjo Heikkinen p. 050 322 1398 Seurakuntien talo Näsilinnankatu 26, 33200 Tampere Uusia eväitä elämän reppuun = UUER klo 13–15 8.4. Ruokamenoissa voi säästää: Pirkanmaan Martat 22.4. Laulelmia rakkaudesta: Sirkku Heinäluoto 6.5. klo 13–15 Nyyttärit ja yhteistä ohjelmaa Toimintaa erityisesti työttömille ja muillekin työikäisille, joilla on vapaata päiväsaikaan Järj. Tuomiokirkkosrk Heti–hengellinen tiistaikerho klo 13, Emmaus 15.4. Antti Punkari: Fransiskus Assisilainen 29.4. Henri Herstan musiikkia ENGLISH SERVICE Vanha kirkko Keskustori, 33100 Tampere English Service in the Old Church every Sunday at 4pm Sunday School for kids, coffee social for everyone. Welcome! 6.4. Rev. Tuomas Mäkipää from the Anglican Church in Finland 13.4. Rev. Daniel Hukari, Rev.Ville Aalo 20.4 Anglican Church Readear Emmanuel Eneh, Rev. Kati Eloranta. 27.4. Rev. Ville Aalo 4.5. Rev. Tuomas Mäkipää from the Anglican Church in Finland


SILTA 3/2014

Lasten katedraali Finlaysonin kirkko Avoinna sunnuntaisin klo 12–17 Lasten katedraali avoinna pääsiäisen aikaan 6.–21.4. päivittäin klo 11 – 18. kirkkovartti, 6.4. klo 15, lastenohjaaja Henna Ahrikkala.  Katso pääsiäisen ohjelma ilmoituksesta

DEUTSCHER GOTTESDIENST im Gemeindehaus von Pyynikki, Kisankentänk. 18 am 13.4. um 15.00 Uhr. Bischof J. Janssen, K. Röker

TAMMERFORS SVENSKA FÖRSAMLING Pyynikki församlingshem Kisakentänkatu 18 Gudstjänst/Högmässa varje söndag kl 10.30. För annan verksamhet eller eventuella ändringar se vårt programblad som finns bl.a. i församlingshemmet, Kyrkpressen, vår webb-sida www.tampereenseurakunnat.fi/svenska eller ring 040 804 8150.

YHTEINEN SEURAKUNTA­ TYÖ / TOIMINNALLISET TAPAHTUMAT ETSIJÄT JA EPÄILIJÄT Seurakuntien talo Näsilinnankatu 26, 33200 Tampere joka toinen keskiviikko klo 17–19 kokoustila Emmauksessa Ryhmä etiikasta, elämästä ja uskosta kiinnostuneille 23.4. Jeesus – pelastaja ja kapinallinen (Huom! kokoustila Antiokia) 9.4. Miten ihminen paranee 7.5. Miksi kirkkoon liitytään? Lisät. Ville Aalo p. 050 468 848, ville.aalo@evl.fi

ILKON KURSSIKESKUS Ilkontie 8–10, Kangasala p. 040 804 8008 ilkko@evl.fi Miesten saunailta, 10.4. klo 17.30. Miun isä ja meijän, Harri Luoma Naisten Teematiistai, 29.4. klo 18–20, Hengellinen kohtaamispaikka naisille. Käsittelemme Apostolien tekoja, luku 19–20. Vapaaehtoinen kahvimaksu ohjataan Helsingin uudelle Lastensairaalalle. Lopuksi pääsee nauttimaan Lampisaunasta ja Lammen ihanuudesta  Oma pyyhe mukaan. Tästä koko vuoden ohjelma.

MUMMON KAMMARI – Vapaaehtoisen vanhustyön keskus – Kyläpaikka kaikenikäisille Otavalankatu 12 A Vapaaehtoisen vanhustyön avunvälitys arkisin p. 03 219 0711, lääkäriin saatot ja muut kertaluonteiset avunpyynnöt klo 9–11, muut klo 13 asti. Toimisto p. 03 219 0455 ma 9–17, ti–to 9–14. Uudistettu Mummon Lahjapuoti , Muistojen Kammari ja Kyläpaikka avoinna ma 10–18, ti–to 10–14. Leskien klubi -kahvila 2.4., 16.4. ja 30.4. klo 10–12. Miesten pannariaamu torstaisin klo 11. To 3.4., 24.4. ja 8.5. Kokeneet miesvapaa­ehtoiset kertovat kokemuksiaan. Tule ja tuo mieskavereita mukanasi!

Päivähartaus torstaisin klo 12. To 3.4. Vuokko Lehtimäki, 10.4. Antti Punkari, 24.4. Sami Uusi-Rauva Vapaaehtoisten auttamistyön tueksi ma klo 17, 24.3. Keväisten laulujen ilta, 5.5. Mika Kallunki: Kun vanhus ottaa puheeksi kuoleman. Perehdytyskurssi vapaaehtoiseen vanhus­työhön to 8.5. klo 13–15 jatkuen to 13.5. Seuraava kurssi ma 12.5. klo 17–19 jatkuen ma 19.5. 25-vuotisjuhlavuoden luentosarja keskiviikkoisin klo 11 9.4. Mikä on hoitotahto? LT Lauri Seinelä 23.4. Miten hoidan asioitani? Testamentti, perintö, asuminen, edunvalvonta. Asiamies Ritva Tiainen 7.5. Näyttelijänä eläkkeellä. Näyttelijä Tuija Vuolle

MUSTA LAMMAS Päivätoimintakeskus päihde- ja mielenterveyskuntoutujille Pellavatehtaankatu 17 G, p. 389 1841 Avoinna ma–to klo 7.30–13, pe klo 7.30–11.30. Puuro ma–to 9–11 Pullakirkko perjantaisin klo 9.30–10.00. Tarjolla leipää ja kahvia. 4.4. Jyrki Pikkarainen 11.4. Lippe Lappalainen 25.4. Kari Kuusisto 9.5. Antti Kulmala

MYÖTÄTUULI Yhteinen vammaistyö Iidesrannan seurakuntakoti Iidesranta 5 Aurinkoklubi tiistaisin klo 17–19 Poikkeus ti 22.4. ei klubia! tied. Paula Kontro 050 343 3118 Kuurojentyö Aleksanterin kirkon Krypta, Pyynikin kirkkopuisto Su 13.4. klo 15 Viittomakielinen messu ja kirkkokahvit Kuurosokeiden toimintakeskus, Insinöörinkatu 10 Ma 7.4 ja 5.5. klo 18–20 Raamattu- ja keskustelupiiri Myötätuuli, Ilmarinkatu 10 Ti 8.4. ja 6.5. klo 16–18 Viittomakielinen seurakuntapiiri Näkövammaistyö Myötätuuli, Ilmarinkatu 10 To 3.4. klo 13 Terveisiä Kotitorilta vanhusasiamies Riikka Piiroinen

Ke 9.4. klo 13 Miestenpiiri Saunoillakin on eroja, yli-insinööri Aimo Reinikainen To 10.4. klo 13 TAYS:n Silmäkeskus, Näön kuntoutus kuntoutusohj. Pirjo-Riitta Urvanta To 17.4. klo 14 Osallistumme Diakoniamessuun Kalevan kirkossa, HPE Viikot 17–18 Ei toimintaa To 8.5. klo 13 Helene Schjerfbeckin elämä ja taide, Marja-Leena Pukema

NUORET AIKUISET/ Uusi Verso Pispalan kirkko Pispalan valtatie 16, 33250 Tampere Varikkomessu Hyvää musaa ja Jumalan sanaa rennossa ilmapiirissä. Varikkomessuja on kaksi samanlaista peräkkäin klo 16 ja klo 18:30. Vain ensimmäisessä on pyhäkoulua sekä tulkkaus englanniksi. Varikkomessu 6.4. klo 16 ja 18:30 Yömessu 19.4. klo 23, Pääsiäisyön tunnelmallinen yömessu. Messu toteutetaan yhdessä Harjun seurakunnan nuorisotoiminnan kanssa. Messun jälkeen yöpippalot pikkutunneille! Koko perheen Varikkomessu 20.4. klo 16 (ei pyhäkoulua, koko messu on lapsiystävällinen) ja 18:30. Varikkomessu 4.5. klo 16 ja 18:30

PÄIVÄRAAMATTUKOULU Kalevan kirkon srk-sali Liisanpuisto 1 24.4. asti torstaisin klo 9.30–13.15 (ei 17.4.) Kevään aiheena: Jeesuksen vertaukset & Raamatun henkilökuvia Liisanpuisto 1, 33540 Tampere 3.4. Viinipuu ja oksat (Joh.15:1–6): Janne Häkkinen; Barnabas: Seppo Lappalainen. 10.4. Kuukauden vieras: Heidi Repo; Gideon: Ilkka Erkkilä 24.4. Päätösjuhla Lisät. Ville Aalo p. 050 468 8484/ ville.aalo@evl.fi

9

Koskinen p. 050 33 71728. Järj. Tuomiokirkkosrk/Pyynikki Luterilaisille tarkoitetut 30 päivän hengelliset harjoitukset Espanjan Loyolassa elokuussa jesuiitta Josep Maria Bullicin ohjauksessa. Ohjaus englanninkielinen, omaa mietiskelyä 5 h päivässä, messut päivittäin. Matkan hinta n. 2000–2500 € sis. matkat, täysihoidon ja harjoitukset. Lähtö 2.8. Tied. Mauri Nieminen, mauri.nieminen@evl.fi, p. 050 405 5204. Järj. Ekumeeninen Karmeliittayhteisö Seurakuntamatka – Napapiirille Luosto, Pyhätunturi 6.–10.8. Majoitus Norvajärven leirikeskuksessa, 2–4 hh. Retkiä mm. Kairosmaja, Arktikum, Pyhätunturin luontokeskus, Naava/ opastettu kierros ja multivideoesitys, patikointia Pyhä– Luoston kansallispuistossa ja Auttikönkään vesi­ putouksen luona ym. Hinta, aikuiset 400 € ja nuoret 13–17 v. 300 €, lapset 2–12 v. 250 € ja alle 2 v. ilman. Hintaan sis. matkat, majoitus, yksi lämmin ateria päivittäin ja aamu- ja iltapalat. Tied. ja ilm. matkan johtaja Risto Itämetsä p. 040 9374 000, s-posti risto.itametsa@gmail.com Matkalle lähdetään ystävyysseurakuntamme Tallinnan peeteliläisten kanssa. Järj. Harjun srk/ystävyysseurakuntatoimikunta

RETRIITIT toukokuussa Ikaalisten Metsäkestilässä 2.–4.5. Lintu- ja talkooretriitti, ohj. Jussi Hankela ja Liisa Erkiö. Hinta 70 €. Ilm. p. 050 5232 104 tai liisa.erkio@saunalahti.fi 23.–25.5. Hiljaisuuden retriitti, ohj. Anneli Tirkkonen ja Terhi Törmä. Hinta 100 €. Ilm. p. 044 7868 056 tai anneli.tirkkonen@evl.fi tai terhi.torma@evl.fi 29.5. Helatorstain hiljaisuuden päivä, ohj. Liisa Erkiö ja Liisa Nieminen. Hinta 40 €. Ilm. p. 050 5232 104 tai liisa.erkio@saunalahti.fi

RETKET/MATKAT Seurakuntaretki merimaisemiin 22.–24.7. Ouluun, Hailuotoon, Oulunjoessa olevalle Turkansaarelle. Lähtö Keskustorilta Vanhaltakirkolta klo 7.30. Hotellimajoitus 2hh, puolihoito, matkat ja opastukset noin 220–240 €. (Hinta tarkentuu myöhemmin). Tied. ja ilm. viim. 23.5. mennessä. Antti Punkari p. 050 525 8536 tai Elvi

Lasten katedraalin pääsiäinen

Pääsiäismatka

Lauantai 12.4. Matkavalmistelut Klo 16–18 Virpovitsojen koristelu ja siunaaminen Palmusunnuntai 13.4. Kuninkaan kulkueessa Klo 15 Taaperokirkko Pitkäperjantai 18.4. Rakkauden merkillä Klo 15 Lasten kauneimmat hengelliset laulut Lankalauantai 19.4. Tapahtumien keskellä Pääsiäiskertomus nukketeatterina tasatunnein klo 11–17 Pääsiäispäivä 20.4. Yllätys puutarhassa Klo 15 Lasten kirkkohetki 2. pääsiäispäivä 21.4. Löytämisen ilo Klo 15 Perhemessu ja pääsiäismunien etsintää

Lasten katedraali, Finlaysonin kirkko, Pellavatehtaankatu 2 avoinna 6.–21.4.2014 päivittäin klo 11–18 Kirkolliset toimitukset rajoittavat aukioloa lauantaisin.

RUKOUKSEN TALO Rautatienkatu 22 Rukous on kristittyjen äidinkieli ja kaikille tarkoitettu siunauksen lähde. Tule syttymään rukouksesta ja rakentamaan seurakuntaa rukouksin. Yhteistä rukousta arkisin klo 9–11 Nuorten rukouskoulu Preikkari parittomien viikkojen maanantai klo 18 Nuorten Praisekuoro- ja bändi parillisten viikkojen maanantai klo 18 Haukiluoman seurakuntakoti Tyvikatu 11, 33340 Tampere Rukousilta, 10.4. klo 18.30, Kaipaatko rakentumista, yhteyttä. Tule rukoilemaan ja rukoiltavaksi. Parantava rukous. Reino Virtanen Tulevaisuuden ja toivon ilta, 25.4. klo 18.30, Kaipaatko rakentumista, yhteyttä. Tule rukoilemaan ja rukoiltavaksi. Markku Rantahakala. Rukousta ja heprealaisia tansseja, 28.4. klo 18

SATEENKAARIMESSU 26.4. klo 18 Finlaysonin kirkossa. Harri Henttinen, Kati Eloranta. Kirkkokahvit. Messuun ovat erityisen tervetulleita kaikki seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ja heidän läheisensä


10

SILTA 3/2014

SENIORIFOORUM klo 13 Aleksanterin kirkon krypta, Aleksanterin kirkko Edullinen kahvitarjoilu klo 12 alkaen, ohjelmaa klo 13 alkaen. 10.4. ”Rovasti maalaa taulua”, Aulis Raunio 24.4. Kevätlaulajaiset, Liisa ja Seppo Lindell Järj. Tuomiokirkkosrk, KRS

SINKUT Aleksanterin kirkon krypta Pyynikin kirkkopuisto tiistai-iltaisin klo 18–20 (parill. vko) www.tampereensinkut.fi sari.peltonen@evl.fi, p. 050 381 7177 Sinkkuilta, 15.4. kirjailija Sari Weckroth kertoo kahdesta alkuseurakunnan aikaan sijoittuvasta romaanistaan, luomisprosessista, taustatyöstä ja sen ajan yhteiskunnasta. Nekalan seurakuntatalo Kuoppamäentie 23, 33800 Tampere Yhteyshenkilönä Martti Tamminen p. 050 576 6771 Sinkkujen oloilta Nekalassa, 19.4. klo 17–21. Yhdessäoloa, keskustelua, sisäpelejä, saunomista, nyyttärit. Illan aikana tapaat muita yksin eläviä, jotka Sinun tavoin kaipaavat juttuseuraa myös viikonloppuisin. Voit myös pelata biljardia, pingistä, liitokiekkoa ja muita pelejä. Saunomismahdollisuus.  

SUURELLA SYDÄMELLÄ KLUBI Näsilinnankatu 26, katutaso avoinna arkisin klo 9–15 vapaa langaton verkko, päivän lehdet, talo tarjoaa kahvit! Voi tulla ilmoittautumaan vapaaehtoiseksi. Iltaohjelmat netistä tampere.suurellasydamella.fi

TAMPEREEN RAAMATTUKOULU www.tampereenraamattukoulu.net Kalevan kirkon srk-sali Liisanpuisto 1 Luennot maanantaisin klo 18.30 7.4. Jussi Mäkinen, Galatalaiskirje 14.4. Riitta Lemmetyinen, Roomalaiskirje

28.4. Riitta Lemmetyinen, Roomalaiskirje 5.5. Daniel Brecher, Juutalaisin silmin

Konserttitarjotin

TORPAN KURSSIKESKUS Torpantie 29 33450 Siivikkala Miestenilta, 8.4. klo 19, ”Kristinusko ja muut uskonnot – mitä Jehovan todistajat ja mormonit opettavat, entä itämaiset uskonnot?” Rovasti, päätoimittaja Hannu Nyman. Illan sana: Hannu Nyman. Illan isäntä: Kari Itkonen. Saunat lämpimänä klo 17 alkaen, kahvit klo 18.15. 

TUOMASMESSU Aleksanterin kirkossa Pyynikin kirkkopuisto www.tuomasmessu.net 20.4. klo 18 ”Aurinko tanssii, hallelujaa!”

SEURAKUNTIEN KIRJASTO Kaikille avoin. Näsilinnankatu 26, 5. krs. Avoinna ma–ti ja to–pe klo 9.30–15.30, keskiviikkoisin klo 9.30–17.00 Tervetuloa tutustumaan ja lainaamaan! Katso video sijainnistamme tinyurl. com/srkkirjasto

SEURAKUNTIEN TALO Näsilinnank. 26 PL 226, 33101 Tampere p. 03 219 0111 (vaihde), avoinna 8.30–15.45 Katutason asiakaspalvelupiste • Keskusrekisterin asiakaspalvelu • Seurakuntatoimiston asiakaspalvelu • Hautaustoimen asiakaspalvelu Avoinna arkisin klo 9–15.

YHTEISVASTUUN LIPASKERÄYKSET 7.4. klo 10–15 Keskustorilla ja Hämeenkadun ympäristössä 12.4. klo 10–15 Rippikoululaiset kerää Keskustorilla ja Hämeenkadulla

Sana Soi -iltojen 20-vuotisjuhlakevät huipentuu huhtikuun lopussa musiikkiiltaan, jossa on vieraana laulaja, lauluntekijä Nina Åström. Kevään avoin taivas -tilaisuus järjestetään sunnuntaina 26. huhtikuuta kello 18 Finlaysonin kirkossa. Kuva: Mika Pakarinen

Konsertteja Yhteisvastuukonsertti pe 4.4. klo 18 Härmälän kirkko Svetlana Hartmanin piano-oppilaita

Yhteisvastuu­ kahvikonsertti pe 25.4. klo 18 Linnainmaan srk-keskus piano-oppilaita

Lähetyskonsertti su 6.4. klo 18 Hervannan kirkko Hermicante-kuoro ja Solenne-kuoro, joht. Raimo Pohjanniemi Hervannan gospelkuoro, joht. Riikka Heikkinen Kolehti lähetystyölle

Schubertia Pispalan kirkossa la 26.4. klo 18 Pispalan kirkko Pianoduo Merja ja Kauko Konttinen Vapaaehtoinen maksu Yhteisvastuukeräykselle

Yhteisvastuukonsertti ke 9.4. klo 18 Kalevan kirkon srk-sali kanteleen- ja pianon­ soiton oppilaita Yhteisvastuukonsertti la 12.4. klo 13 ja 14.30 Seurakuntien talon Näsin Sali pianonsoiton oppilaita Barokkia ja Buxtehudea ke 23.4. klo 18 Pispalan kirkko Anssi Pyykkönen, urut

Nyt etsitään uusia luottamushenkilöitä. Asetu ehdolle ja tee kirkosta näköisesi. tampereenseurakunnat.fi/seurakuntavaalit

Katso tarkemmat tiedot: tampereenseurakunnat.fi/konsertit

Ystävän risti ke 23.4. klo 19 Tuomiokirkko Ilkka Vainio, Jani Jalkanen ja orkesteri, Jenna Bågeberg, Leif Lindeman, Pekka Tiilikainen, kirkkoherra Olli Hallikainen Liput: www.lippupalvelu.fi

Kings & Queens – musiikkia kuninkaallisilta soittolistoilta la 26.4. klo 19 Tuomiokirkko Poikakuoro Pirkanpojat Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri Jouni Rissanen, kapellimestari Satu-Liisa Pauniaho, sopraano Johanna Kalmari, altto Eero Lasorla, tenori Matti Turunen, basso Ohjelmassa: J. Haydn: Sinfonia nro 85 B-duuri ”Kuningatar” W. A. Mozart: Messu C-duuri KV 317 ”Kruunajaismessu” Liput 20/15€ Niin kaunis on maa 27.4. klo 18 Teiskon kirkko Johanna Debreczeni, Jouni Keronen

Liput 10 €. Osa tuotosta Yhteisvastuukeräykseen Sydämeni laulut su 27.4. klo 19 Pispalan kirkko Monalisa Kivelä Kolehti lähetystyön hyväksi Unkari-konsertti su 4.5. klo 15 Kalevan kirkon ala-aula Auli Aaltonen, sopraano, Ulla-Riikka Kuisma, sello ja Kari Nousiainen, piano Unkari-info: Simo Koho. Kolehti Häämusiikki-ilta su 4.5. klo 19 Aitolahden vanha kirkko Miia Moilanen, Jussi Kauranen Tule kuuntelemaan häämusiikkivaihtoehtoja. Lounasmusiikkia ke 7.5. klo 12 Aleksanterin kirkko Tamkin urkulehtori Anne Nietosvaaran urkuoppilaat Lisää konsertteja liitteen sivulla 11 sekä lehdessä sivuilla 18 ja 19 sekä verkossa: tampereen seurakunnat.fi/yhteisvastuu ja tampereenseurakunnat. fi/toimintaa/musiikki


SILTA 3/2014

11

Paastonajan ja pääsiäisen konsertteja

U mus peat iikki virit teokset t pääs ävät iäise sano n m Lue aan. lis s. 18 ää –19

– Ahti Kuorikosken säveltämä Matteuspassio kuuluu vielä tuntemattomien uusien merkittävien kirkko­musiikki­ teosten sarjaan. Säveltäjä on onnistunut erin­ omaisella tavalla tiivistämään sekä sanat että sävelet täysipainoiseen konserttielämykseen, luonnehtii teosta kanttori Heikki Hinssa, joka johtaa konsertin keskiviikkona 16.4. kello 19 Tuomio­ kirkossa. Esiintyjinä ovat Piccolon Kamarikuoro ja Jeesuksen roolin laulaa Tuomas Lehtinen. Konsertin ohjelma maksaa 15€/8€ ovelta, ennakkoon kuorolaisilta.

Kuva Hannu Jukola

Katso tarkemmat tiedot:

Konsertteja 2.4.–7.5. 105-vuotisjuhlakonsertti la 5.4. klo 17 yliopiston juhlasali Mieskuoro Laulajat, Seniorikuoro Konkelot Lippu 25 €, ennakko: info@mieskuorolaulajat.fi

HÄMY-trio Kolehti Yhteisvastuulle

Iltamusiikkia Tuomiokirkossa Rauhan ja valon lauluja su 6.4. klo 18 Tuomiokirkko Helsingin kamarikuoro Elina Mattila, sello Markku Mäkinen, urut Nils Schweckendiek, johtaja Ohjelma 10 €

Unkari-konsertti su 13.4. klo 18 Kalevan kirkko Auli Aaltonen, sopraano, Ulla-Riikka Kuisma, sello ja Kari Nousiainen, urut Unkari-info: Pekka Paakkanen. Kolehti

Virsiklubi to 10.4. klo 19 Lielahden kirkko

J.S.Bach: Johannes-passio su 13.4. klo 18 Tuomiokirkko Lue lisää s. 18

Pieni passio ma 14.4. klo 19 Pispalan kirkko Laulun siivin -kuoro, joht. Samuel

tampereenseurakunnat.fi/konsertit Ahtiainen, Jussi Tamminen, piano, Sanna Tullila, viulu, Aino Lähde, teksti Starwar – Heviä ristin juhlaa ma 14.4. klo 19 Lielahden kirkko Kolehti Yhteisvastuulle Nuoret ristin tiellä ti 15.4. klo 19 Pispalan kirkko Tarvo Laakso Kohti Getsemanea Musiikillinen ahtikirkko ke 16.4. klo 19 Pispalan kirkko Harjun Kanttorikvartetti Lauluja ristin tiestä pe 18.4. klo 15

Lielahden kirkko Tarvo Laakso

urut Konsertin jälkeen iltapala

G. B. Pergolesin Stabat Mater pe 18.4. klo 18 Hervannan kirkko Lue lisää s. 19

Outi ja Lee ma 21.4. klo 17 Lielahden kirkko Kolehti Yhteisvastuulle

Iltamusiikkia Tuomiokirkossa Heinrich Schütz: Johannespassio Franz Liszt: Via Crucis pe 18.4. klo 18 Tuomiokirkko Harjun Kamarikuoro, joht. Heikki Liimola Lue lisää s. 19

Iltamusiikkia Tuomiokirkossa ma 21.4. klo 18 Tuomiokirkko Henri Hersta, urut Ohjelma 10 €

Yökonsertti la 19.4. klo 22 Kalevan kirkko Mika Nisula tenori, Eliina Somppi,

Lisää konsertteja liitteen sivulla 10 sekä lehdessä sivuilla 18 ja 19 sekä verkossa: tampereen seurakunnat.fi/yhteisvastuu ja tampereenseurakunnat.fi/toimintaa/musiikki


tukea & apua

Hilje n hetk ny eksi Lähd ek Seur appeliss a a talos kuntien Avoi sa, 2 krs nn . klo 8 a ma–t o –18 klo 8 ja pe –14

Jos et tiedä, mihin ottaa yhteyttä: • Soita seurakuntien avunvälitykseen, p. 03 219 0711 arkisin klo 9–13. • Täytä avunpyyntölomake osoitteessa suurellasydamella.fi. • Tule käymään Seurakuntien talon ala-aulassa, Näsilinnankatu 26, arkisin klo 9–15.

Keskustelu ja hiljentyminen

Sairaaloissa

• Avoin kirkko. Aleksanterin kirkko on avoinna arkisin ma–pe klo 12–18, jolloin paikalla on päivystävä seurakuntalainen. Pappi tavattavissa ma–pe klo 16–18. Rukoushetki ma–ke, pe klo 17. Ehtoollishartaus torstaisin klo 17. Raamatunlukuja rukoushetki tiistaisin klo 12. Rukoilevat äidit tiistaisin klo 17.30. Junnukappeli eli avoimet ovet koululaisille keskiviikkoisin ja torstaisin klo 13–15. • Henkilökohtaista rippiä varten ota yhteyttä seurakuntasi pappiin tai päivystävään pappiin Aleksanterin kirkossa. • Lähdekappeli Seurakuntien talossa, Näsilinnank. 26, avoinna hiljentymistä varten arkisin ma–to klo 8–15 ja perjantaisin klo 8–14 • Palveleva puhelin 01019–0071 suomenkielisille su–to klo 18–01, pe ja la 18–03 ja 01019–0072 ruotsinkielisille joka ilta klo 20–24. • Perheneuvonta auttaa parisuhde- ja perheongelmissa. Asiakkaaksi ilmoittautuminen ja tiedustelut numerosta 040 8048 100 ma–pe klo 9–11 ja ma ja ke klo 13–15 tai sähköpostilla: perheneuvonta.tampere@evl.fi. • Seurakunnilla on vertaistukiryhmiä elämän eri tilanteisiin, esim. sureville, adoptioperheille, rikoksen uhrien läheisille, vankien omaisille ja sinkuille. Tarkemmat tiedot kokoontumisista tampereenseurakunnat.fi/vertaistuki • Surun aikana yhteyttä voi ottaa pappiin tai seurakunnan työntekijään. Seurakunnissa järjestetään myös sururyhmiä läheisensä menettäneille. Tietoa ryhmistä saa seurakuntien työntekijöiltä, tämän lehden tapahtumatiedoista ja osoitteesta tampereenseurakunnat.fi/tukea_ja_apua/surussa • Muutamilla isoilla työpaikoilla on nimetyt työpaikkapapit, joiden kanssa voi keskustella luottamuksellisesti. Tarkemmat tiedot: tampereenseurakunnat.fi/tyopaikkapappi

sILMUKKA

• Sairaalapapit ovat käytettävissä henkilökohtaisia keskusteluja varten. Heidät tavoittaa helpoiten sairaalan henkilökunnan avulla. Yhteys- ja lisätiedot: tampereenseurakunnat.fi/ sairaalapappi

• Pispalanvaltatie 16 C. Avoinna arkisin ma, ti, ke klo 9–13. Neuvoja ja opastusta sosiaalitoimeen, työttömyyteen ym. liittyvissä asioissa. Tied. diakoni Pia Ojalahti, p. 050 434 3315

Apua toimeentuloongelmiin

Lapset, nuoret ja opiskelijat • Lähes jokaisessa Tampereen koulussa on koulukummi eli seurakuntien työntekijä, joka on sekä koulun että oppilaiden apuna ja tukena.

• Toimeentulo-ongelmissa auttaa oman seurakunnan diakoniatyöntekijä. Apua saadakseen ei tarvitse olla seurakunnan jäsen. Diakoniatyöntekijöiden yhteystiedot seurakuntien sivuilta: tampereenseurakunnat.fi/seurakunnat

• Nuorten ohjaus- ja toimintakeskus Messi tukee nuoria ja nuoria aikuisia elämänhallinnan opettelemisessa ja oman elämänpolun löytämisessä. Lisätietoja messiin.fi.

• Raha-asioissa neuvontaa saa erikseen sovittavissa, henkilökohtaisissa neuvotteluissa. Yhteydenotot avunpyyntölomakkeella: suurellasydamella.fi

• Oppilaitospapit ovat opiskelijoiden tukena toisen asteen oppilaitoksissa, TAMKissa, Tampereen yliopistossa ja Tampereen teknillisessä yliopistossa. Yhteystiedot tampereenseurakunnat.fi/opiskelijalle

• Ruokapankin ruuanjaosta Tampereella vastaa RuokaNysse. Jos sinulla on tarve päästä RuokaNyssen, ota ensin yhteyttä oman seurakuntasi diakoniatyöntekijään.

• Tekstaritupu p. 050 341 9285, tekstaritupu.net. Apua ja tukea koululaisille tekstiviesteillä ja sähköpostilla. Niihin vastaa koulutettu nuorisotyöntekijä tai pappi.

Café Pelipuisto, Pelipuiston srk-koti, annossalaatteja aukioloaikoina ma–pe klo 9–14 (2,5 €). Edulliseen hintaan leivonnaisia, kahvia/teetä.

• Työttömien ja pienituloisten ruokailut:

Hervannan kirkko ti–to 11–13 (3 €) Kalevan kirkko työttömille to 11–12.30, hartaus 11.45 (2 €)

Mummon Kammari

Kaukajärven srk-koti ti klo 12.45 (työttömät 2 € ja muut 4 €) Linnainmaan srk-keskus ke klo 12.45, ei kuukauden ensimmäinen ke (työttömät 2 € ja muut 4 €)

• Lähimmäisapua kotona asuville vanhuksille. Avunpyynnöt Seurakuntien avunvälitykseen.

Nekalan srk-talo ke klo 12–13 (2 €) Messukylän srk-koti to klo 12.45 (työttömät 2 €, muut 4 €)

musta lammas

Pispalan kirkko aamupala to klo 9.30–11 (0,50 €, muut 2 €)

• Päivätoimintakeskus päihde- ja mielenterveyskuntoutujille. Pellavatehtaankatu 17 G, 33100 Tampere, p. 03 389 1841. Avoinna ma–to 7.30–13, pe 7.30–11.30.

Tesoman kirkko ma ja ke klo 12–13.15 (2 €, muut 4 €)

Todiste työttömyydestä mukaan.

Uudenkylän srk-koti, ma klo 12.45 (työttömät 2 € ja muut 4 €)

Silta: toimitus@siltalehti.fi, silta.fi. Julkaisija: Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymä, p.03 219 0111, tampereenseurakunnat.fi. Seuraava numero: 7.5.2014

Unelmien uralle Seurakuntaopisto Hanki alan uusin osaaminen työn ohessa oppisopimuksella

Lastenohjaaja | Lähihoitaja | Kodinhuoltaja Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja

LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO Järjestämme lapsi- ja perhetyön perustutkintoa, X-perttikoulutusta valtakunnallisesti. Kysy koulutusta omalle paikkakunnallesi. Koulutus toteutuu, mikäli aloittavia opiskelijoita löytyy 12. JYVÄSKYLÄN KRISTILLINEN OPISTO Sulkulantie 28, 40520 Jyväskylä Puh. (014) 3348 000, toimisto@jko.fi UUSIA URIA OSOITTEESSA: www.jko.fi

Edellytyksenä oppisopimukselle mm.: • työpaikka varhaiskasvatuksessa • alan koulutusta/työkokemusta

Myös aikuiskoulutuksena, oppisopimuskoulutuksena ja näyttötutkintona.

Draama- ja musiikkikasvatuslinja Teatterialan ammattitutkinto, nukketeatteri Ammatti- ja erikoisammattitutkintoja

Ota yhteyttä opiston omaan oppisopimustoimistoon: Kati Komulainen, 050 3899 650, kati.komulainen@jko.fi

Järvenpää | Pieksämäki

Silta huhtikuu 2014  
Silta huhtikuu 2014  
Advertisement