Page 1

05.09.12

Tak på hø y kant - A ftenposten

Utskrift er sponset av InkClub

1. etasje er kledd med aluminium bølgeplater. Tak og vegger er dekket av ett materiale. Huset til venstre er kledd i ubehandlet trespon, det neste har impregnert trepanel og det tredje er i rød teglstein. Bak Peter L'orange ses nedkjørselen til garasjekjelleren under husene. FOTO: TONE GEORGSEN

Tak på høykant Fasade i rød takstein - så vi riktig? Jo! Tak og vegger på tre rekkehus på Kjelsås i Oslo er "innpakket" i hvert sitt materiale: teglstein, trepanel og trespon. Liss Hegge Tone Georgsen (Foto)

Publisert: 18.sep. 2008 00:31 Oppdatert: 21.okt. 2011 08:23

Den røde teglsteinen fungerer nærmest som et blikkfang for de tre rekkehusene på hjørnet av Kjelsåsveien og Iver Olsens vei. Kritt Arkitekter AS ved sivilarkitektene Erik Collett, Ingunn Sirevåg Jensen og Peter L'orange har stått for utformingen. I stedet for en lang, tradisjonell rekke med lenkede tomannsboliger, har de brukt det mer tidsriktige wrapping-systemet og "brettet" materialet rundt vegger og tak. 1. etasje i hvert hus er kledd med bølgeplater av aluminium, der en dør og høye vinduer dominerer fasaden. Men der slutter materiallikheten. For at husene ikke skal fremstå som en massiv kloss, er det laget brudd i rekken. De to første husene er mer diskret med fasader i henholdsvis grå, ubehandlet trespon og mørkebrunt trepanel. Og så kommer det mest oppsiktsvekkende huset med teglsteinsvegger.

Vil være pussig. - Mange synes at teglsteinfasaden er pussig, og det er litt av hensikten. Det gir bygningen karakter og viser at det er fra vår tid, sier L'orange. - Vi valgte materialer som kunne brukes på både tak og vegg, samtidig som det skulle gi hver tomannsbolig forskjellig uttrykk. Det første huset har trespon lagt med gammel taktekkerteknikk. Det andre huset fikk mer tradisjonell taktekking av lektepanel. Deretter var det ikke flere måter å bruke tre på. Men hvorfor ikke bruke takstein og legge den nedover veggflaten? sier han. - Materialbruken fremhever byggets enkle form og indikerer at hele bygningsvolumet utnyttes til boligareal.

Småhusområde. Hadde ikke Plan- og bygningsetaten satt seg på bakbenene, ville det stått et toetasjes hus med åtte leiligheter på tomten i dag. Utbygger Kjelsåsveien 36 AS, som en utvidet familie med venner sto bak, ga Kritt Arkitekter AS i oppdrag å utnytte w w w .aftenposten.no/bolig/article2660720.ece


05.09.12

Tak på hø y kant - A ftenposten

tomten maksimalt. Men tomten kommer inn under Reguleringsplan for småhusområder i Oslos ytre by, og selv om planen tillater to etasjer med takterrasse, ble arkitektprosjektet karakterisert som lav blokk. - Da vi fikk beskjed om å lage småhus, vred vi det om til rekkehuskonsept, sier L'orange.- Hvert at de tre husene består av to leiligheter. Dette er altså klassisk rekkehus som vi kjenner fra 1960- og 1970-tallet. Vi har skapt en variant med felles parkeringskjeller under hele rekken med direkte inngang opp gjennom huset.Han forteller at hvis det er hus med saltak i nærheten, krever småhusplanen at nye hus også bygges med saltak. Loftsetasjen er likevel såpass høy at det er plass til oppholdsrom og innskutt takterrasse. Hver boenhet har en grunnflate på ca. 50 kvm over to og en halv etasje, og bruksareal på 120-150 kvm. Hver boenhet har hellelagt forhage på veisiden. På baksiden har hver boenhet sitt private uteareal som er opparbeidet som en terrasseplatting nærmest veggen. Rekkehusene, som hadde byggestart i 2006, venter fortsatt på å få ferdigstilt alt arbeid utomhus.

Finn din megler

DNB Eiendom Majorstua Bogstadveien 45Oslo DNB Eiendom - Hele Norges Eiendomsmegler Tlf: 97 68 90 00

Krogsveen avd. Hokksund

w w w .aftenposten.no/bolig/article2660720.ece

tak-pa-hoykant-aftenposten