Page 1

!SIDE 19!

Nr. 5 oktober 2018 29. ÅRGANG

TRE & PROFIL 5-2018 FØRRE EXPRESS NÆRINGSMINISTEREN HILSER PÅ NY GIV

-Som bransje har vi ikke vær t nok samlet, reager t for sent, ikke vært tydelige nok og dermed ikke blitt hørt. Resultatet er at vi har måttet ta til takke med det andre har besluttet over hodene våre.

1 HOS SULDAL


Vitap Point K2 Kompakt CNC maskin CNC

Point K2 Top Vitap Point er en kompakt CNC maskin med full funksjonalitet. Den er en svært effektiv maskin for effektiv produksjon av skap og skrog etc. Den har funksjoner for formatering med optimalisering Boring i 5 retninger - noting - freseaggregat med verktøyveksler.

Point K2 TOP CNC bearbeidingssenter

Kompakt senter for platemøbel, kjøkken, bad, garderobe etc. Fresing Formatering Boring Vitap Point CNC

Optimalisert formatering

4 min. Inkl. formatering

Lynrask Plassbesparende Fleksibel

Boring på 5 sider Notsaging i X akse

Fresing alle 4 sider + overflatefresing

Konturfresing

Markedsledende teknologi til norsk møbel og trevare

-Fullverdig CNC bearbeiding -Verktøyveksler -Plassbesparende -Rask og fleksibel -Nestingmulighet -Rimelig i anskaffelse -Service og reservedeler 2

TRE & PROFIL 5-2018


5-2018

Innhold:

En smakebit

Leder 5 Førre Express - Nytenkning i gammel bedrift

6

Markedskommentaren 10 Ny giv hos Suldal

12

Arkitektur 16 Trä & Teknik 22 Mr. Eriksen takker for seg

25

Da SnekkerLars fikk storfint besøk av næringsministeren 26 Emnefabrikken

Førre Express -Nytenkning i gammel bedrift

6

Med ekstern bistand har Førre klart å snu negative tanker til å fokusere på det som er positivt og det som fungerer. –Det er jo slik at selv om en ny maskin har nedetid på 10 prosent, så går den i 90 prosent av tiden, minner daglig leder Birger Førre om. -Forbedringer må til, men vi har likevel god kapasitet som vi må utnytte på best mulig måte. Vi har derfor fokus på oppetid, ikke nedetid.

Ny giv hos Suldal

12

-Endelig er vi inne i et bra spor, sier daglig leder og medeier Einar Gråberg i Suldal Trevare. Suldal produserer trapper hovedsakelig til Hordaland og Rogalandsområdet. Det sier seg vel selv at vi har vært gjennom noen tøffe år etter oljekrisen, og i fjor nådde vi bunnen. Nå krabber vi oss oppover, og et voksende marked i Oslo og på Østlandet er med på å skape bedre resultater på bunnlinja.

30

Svanemerke til Grande

32

Nyheter 34 Kjøpeguide 42

Trä & Teknik

22

-Framtiden vokser i skogen, sier messeansvarlig for Trä & Teknik Stefan Sundkvist, som er godt fornøyd med resultatet av årets messe. At kongen selv tok seg tid til å åpne hele arrangementet, viser hvor viktig bransjen er.

Advokatens side 52

Da HABITARE 54

SnekkerLars fikk storfint besøk av næringsministeren 26

Messenytt 58

Lars Thune bestemte seg en dag for å invitere næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til snekkerbedriften. –Jeg tenkte som så at hvis jeg ikke prøver så skjer det i hvert fall ingenting, smiler Lars. Til sin store overraskelse fikk han svar. Og i september besøkte næringsministeren de seks ansatte som driver verkstedet på Opakermoen.

Forsidebilde: Arkitekt: Foto:

Fordypningsrommet Sami Rintala og TYIN tegnestue. Pasi Aalto

TRE & PROFIL 5-2018

3


• spar tid • øk kvaliteten • spar penger

Obel-P

ne sr e jon d o as er M m g o nin t au løs

automatisk montasje

Automatisk montering av tettelister Obel-P Automation har i nært samarbeid med en av Skandinavias største produsenter av vinduer og dører utviklet en løsning for automatisk montering av tettelister. Med løsningen sparer produsentene tid, øker kvaliteten og reduserer kostnadene. Det nye konseptet utviklet av Obel-P Automation kan montere tettelister og U-profillister i henhold til kundens spesifikke behov. Deres nye konsept er modulbasert og kan leveres som en frittstående maskin eller inngår i en monteringslinje med for eksempel Obel-P’s-modul for montering av klips til alubekledning. Ta kontakt med oss på tlf.; 66 77 89 00 eller den selgeren hos Falkenberg som du kjenner. A. Falkenberg Eftf. AS, Billingstadsletta 30, 1396 Billingstad, tlf 66 77 89 00, info@falkenberg.no - www.falkenberg.no 4

TRE & PROFIL 5-2018


Nr. 5 - oktober 2018 - 29. årgang Følg oss på facebook:

facebook.com/treprofil

Instagram: instagram.com/treogprofil Utgitt av:

Tre & Profil A/S Postadresse: Furusethgata 5, 2050 JESSHEIM Telefon: 40 84 59 94 E-mail: post@tre-profil.no www.facebook.com/treprofil www.tre-profil.no Signerte artikler og innlegg står for den enkelte forfatters mening. Abonnementspriser: Norge kr. 460,- + mva. pr. år. Utland kr. 500,- pr. år. Nettutgave kr. 250,- + mva per år. Annonsepriser For fullstendig prisliste, se

www.tre-profil.no 1/1 side, 4 farger.................kr. 13.500,1/2 side, 4 farger..................kr. 8.900,1/4 side, 4 farger..................kr. 6.400,-

TÆL! Jammen finnes det mange mennesker med mye tæl, vilje og pågangsmot i denne bransjen.Vi snakker hele tiden om at vi må utvikle oss, se framover og jobbe hardere, nyere, bedre og mer effektivt. Mitt inntrykk er at mange gjør nettopp dette. Hver dag er en kamp, og dere kjemper! Vi mennesker har en evne til å tilpasse oss. Slik er det også i bedriftene våre. Førre Trevare er et godt eksempel. De har slitt med dårlige resultater i flere år, før de nå har snudd den negative trenden. Førre Express er et nytt konsept som ser ut til å bre om seg, og som gir resultater. Det har vært en omstillingsprosess i produksjonen, og en innføring av nye tankesett i hele bedriften. De har turt å satse nytt, og det fungerer. Lars Thune driver snekkerbedriften SnekkerLars, som er en liten bedrift med seks ansatte. En dag bestemte han seg for å sende en invitasjon til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. –Det snakkes mer OM enn MED bedrifter som oss, mener Lars. Og det var næringsministeren helt enig i. Dermed dukket han opp hos SnekkerLars en dag i september, og fikk omvisning i verkstedet. Felles for både Førre og SnekkerLars er engasjementet for mennesker. De tar inn lærlinger og har tett samarbeid med NAV. Mennesker som trenger arbeidstrening får prøve seg i bedriftene. Målet er å få disse tilbake i arbeidslivet. Et samfunnsengasjement som dette er avgjørende både for storsamfunnet og ikke minst for enkeltmennesket.

Utkommer hver annen måned. SSN 0803-1282

Det handler om holdninger – gode holdninger som gjennomsyrer hele bedriften. Alt henger sammen. Mangfold skaper trivsel. Mer om de to bedriftene samt mye annet ”snacks” finner du i denne utgaven av Tre og Profil.

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Østby Tlf: 40 84 59 94 post@tre-profil.no

I redaksjonen: Therese Heramb Tlf: 415 17 620 therese@glimt-media.no

TRE & PROFIL 5-2018

5


Førre Trevare

Are og Håkon jobber med en to-fløyet eikedør.

Førre Express -Nytenkning i en gammel bedrift Av Elisabeth Østby

Etter en luftig flytur der vi måtte klamre oss fast i armlenet ved landing for å ikke riste løs fra flysetet, var jeg svært lettet da jeg gikk inn dørene på Haugesund flyplass. Flunkende nytt

Bare 20 minutters kjøretur fra flyplassen ligger Førre Trevare, i Førresfjorden. For seks år siden besøkte Tre og Profil fabrikken. Da hadde de nettopp flyttet inn i disse splitter nye lokalene, og flere digre trailere sto klare til å lesse av flunkende nye maskiner. En ny epoke skulle begynne.

En oppslukende pessimisme

Men nye epoker er ikke det samme som bedre tider. Oppstarten til Førre ble tøff. Daglig leder Birger Førre brukte mange kvelder og nattetimer i fabrikken i løpet av de to første årene. –Det tar lang tid å få nye maskiner til å fungere slik de skal, sier han. I tillegg kom oljekrakket som rammet

hardt. –Ja, det var tider det, sukker Birger og rister på hodet. Når det blir så mange negative faktorer samtidig, så blir hverdagen utfordrende.

Riktig fokus

Derfor forsto de på Førre at de måtte tenke annerledes. Noe måtte gjøres. Med ekstern

6

TRE & PROFIL 5-2018


Førre Trevare

bistand har de klart å snu negative tanker til å fokusere på det som er positivt og det som fungerer. –Det er jo slik at selv om en ny maskin har nedetid på 10 prosent, så går den i 90 prosent av tiden, minner Birger om. -Forbedringer må til, men vi har likevel god kapasitet som vi må utnytte på best mulig måte. Vi har derfor fokus på oppetid, ikke nedetid. -Endelig er det gøy å jobbe, smiler Birger. Det siste året har vi snudd fokuset vårt, og det har vi gjort med hell. Vi har sett oss selv i speilet. Hva kan vi gi våre kunder? Hva er vi best på og hvordan skal vi nå dem?

enn ett produkt. Standardvarene våre er det mange som kan produsere. Vi skal være best på levering og service. Vi skal være en samarbeidspartner for kundene våre, hvor gode løsninger og kvalitet skal være i fokus. Kundene våre som både er proff og privatkunder er engasjerte. De ønsker spesielle løsninger som skiller seg ut blant det som vi fra før ville ansett for å være standard. Det er her vi bruker tid på å finne ut hva kunden er på jakt etter, og hvordan vi kan finne de løsningene som passer både ønskene og lommeboken. Det gir oss muligheten til å yte ekstra service og gjøre kunden trygg på de valgene de til slutt faller ned på.

Mer enn bare vinduer

Vinn-vinn

Våren 2017 begynte Kate Elin Østebøvik Haugen i Førre Trevare. Hun er ansatt som selger og har i tillegg tatt tak i prosjekt sosiale medier og synlighet. -Vi skal være den foretrukne vindusleverandøren, sier hun. -Når kunder tenker vinduer, så skal de få opp et bilde av Førre inne i hodene sine. Derfor er vi aktive på facebook og instagram. Vi ser at det fungerer, vi får stadig flere henvendelser fra hele landet.Vårt fokus er at vi selger mer

Daglig leder Birger Førre.

De siste årene har Førre fått mindre og mindre margin på standardprodukter. Birger kom derfor opp med ideen om Førre Express. –Vi må være gode der andre er dårlige, sier han. -Hvis vi tjener lite penger på standardprodukter, hvorfor skal vi da lage dem? Med Førre Express tilbyr de leveranser av produkter i løpet av seks dager. Slik kan de hjelpe kundene sine når de opplever utfor-

Norges ledende leverandør av trebaserte plateprodukter og kvalitetstrelast til trevareindustrien TRE & PROFIL 5-2018

Tlf: 33 13 64 00 engros@fritzoeengros.no www.fritzoeengros.no

7


Førre Trevare

Vindu i Kebony. Foto: Førre Trevare

Kjerneved brukes i vinduene til Førre Trevare, hel ved. dringer. For det skjer mye på en byggeplass, og det er mange produkter som skal inn. Av og til glipper det på bestilling, leveranse eller reklamasjoner. Da kan de henvende seg til Førre å få varene i expressfart. Vinn – vinn. De får sine produkter raskt og Førre får mer igjen på bunnlinjen. -Samarbeidspartnere som vet om Førre Express har kommet til oss også ved større hasteleveranser. Vi klarer ikke å levere flere tiltalls vinduer på seks dager, men vi klarer det uansett på kort tid. Det er dette vi ønsker å oppnå, og på den måten kan vi levere noe de andre ikke kan, sier Birger.

En av Førres nydelige eikedører

Målet framover

Målet framover er å levere enda mer Express, og de ønsker å bre seg utover hele Sør-Norge med sine spesialprodukter. Førre bruker ulike treslag i spesialproduktene. Eik og Accoya er det som øker aller mest. Accoya er vedlikeholds-vennlig modifisert tre med høy holdbarhet. Som standard bruker Førre accoya i alle sine glasslister.

Miljøendring

Førre Trevare har fått støtte til Biomidler gjennom NAV og har dermed penger til å

drive opplæring av alle ansatte i bedriften. Forenkle og forbedre prosesser er hovedfokus. -Mange kaller det LEAN, sier Birger. -Her kaller vi det ingenting. Det handler om å skape en hyggelig og mer effektiv arbeidsplass der alle skjønner viktigheten av den jobben de gjør. Førre leier inn en svensk konsulent til å trene inn dette. –Han får oss til å tenke annerledes og til å forandre på den måten vi jobber på. -Prioritere, finne årsak og handle, flytte fokuset bort fra det negative til det som fungerer og til hva vi faktisk skaper sammen, smiler Birger. - Vi er avhengig av hverandre og vi må alle skjønne

8

TRE & PROFIL 5-2018


Førre Trevare

Kate Elin Østebøvik Haugen og Torbjørn Førre

Prioritere, finne årsak og handle, flytte fokuset bort fra det negative til det som fungerer og til hva vi faktisk skaper sammen

at bedriften må tjene penger for at vi skal ha en trygg jobb fremover. Alle må bidra..

Setter sine egne standarder

De som jobber i produksjonen får ansvar for å fortelle og skrive ned hva som fungerer best. De setter ned standarder for hvordan arbeidsstasjonen sin skal være. Ryddighet og orden er en del av dette, og alle blir fulgt opp. -Har du ikke gjort det du sa du skulle, så får du beskjed av vår svenske trener, smiler Birger.

En god samarbeidspartner

-Jeg ønsker å rose den jobben NAV har gjort for oss. Vi har opplevd saksbehandlere som viser en genuin interesse og gitt oss gode råd om muligheter innenfor gitte rammer. Som regel er det bare negativt å høre, derfor er det også viktig å få fram det positive. Uten deres støtte hadde vi ikke kommet så langt med opplæring som vi er i dag, sier Birger.

Gir mennesker en mulighet

Førre har godt samarbeid med NAV også på andre områder. Flere mennesker har vært innom bedriften på arbeidstrening. Blant annet har de hatt to menn fra Syria i bedriften, som i tillegg til arbeidstrening har lært seg bedre norsk. -Vi fikk beskjed om å snakke kun norsk med dem, forteller Birger. -Det er jo utfordrende til tider, men det er verdifullt både for de som kommer hit, og for oss som jobber her. Nav fikk oversatt brukermanualer til de ulike maskiner og utstyr til arabisk. Det lettet veldig på innlæring. I tillegg har Førre trent med mennesker fra tilrettelagte bedrifter gjennom Ringer i vann. De har også gjennom flere år trent med ungdommer som har havnet utenfor skole og arbeidsliv på grunn av ulike årsaker, både fysisk og psykisk. Flere har fått seg arbeid etterpå og noen har gått videre til andre bedrifter for å styrke CVen sin.

"

Godfølelsen er tilbake

-Strategien vår fungerer, smiler Birger. –Vi er 20 ansatte som alle ivrer etter å skape en bedre arbeidsplass med lønnsomhet på dagsorden. Omsetningen på 42 millioner kroner ser de fram til å øke framover. -Nå gleder jeg meg til å gå på jobb igjen, sier Birger. -Det er en god følelse.

Tlf: 387 TLF:905 907 00 00 368 roy.ripe@wagner-industri.com Robert@wagner-group.com

TRE & PROFIL 5-2018

9


MARKED

Boligsalget ligger fortsatt bak fjoråret - Salget av nye boliger i august ligger 9 % under samme måned i fjor, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening. - Hittil i år ligger salget 8 % under fjoråret. Ser vi på de ulike boligtypene, viser våre tall at salget av småhus hittil i år ligger 16 % under, leiligheter 4 % under og salget av eneboliger ligger 9 % under fjoråret, fortsetter han. Igangsettingen av nye boliger hittil i år ligger 13 % bak fjoråret. Fordelt på boligtype ser vi at eneboliger ligger 19 % bak fjoråret, småhus og leiligheter ligger hhv. 21 % og 6 % bak fjoråret.

Per Jæger, foto: Boligprodusentenes Forening.

- De siste 12 månedene er det solgt 26 320 boliger. Dette er 20 % under nivået for et år siden. De siste 12 månedene er det igangsatt 28 496 boliger. Dette er 15 % under nivået for et år siden, sier Jæger.

- Vi har beregnet den forventete ferdigstillelse av boliger fremover, sier Jæger. - I dag opplever vi at Oslo er i relativ balanse, men basert på dagens igangsetting, forventer vi et boligunderskudd i Oslo om et par år, avslutter Jæger Kilde: Boligprodusentenes Forening.

Det er behov for 31 500 nye boliger hvert år de neste fem årene SB la i juni fram nye tall for befolkningsveksten fremover. Boligprodusentenes Forening har derfor fått beregnet det demografiske boligbehovet fremover basert på SSBs befolkningsfremskrivning. - Tar vi utgangspunkt i SSBs hovedalternativ med Middels frukt-

barhet, Middels levealder, Middels innenlandsk flytting og Middels innvandring ligger det årlige boligbehovet på ca 31 500 nye boliger hvert år de neste 5 årene sier Per Jæger administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening. Kilde: Boligprodusentenes Forening.

TIPMATIC soft-close til Dynapro skinne Med et lett trykk på skuffefronten åpnes skuffen mekanisk og den lukkes lett og mykt med innebygd ”soft close” demping. Aktivatoren og utkastenheten monteres uten verktøy på den nye Dynapro standardskinnen. Enheten kan benyttes til både treskuff og stålskuff Vionaro. Verktøyløs justering av skuffens belastningsvekt.

For mer informasjon, kontakt:

- detaljer som teller

DYNAPRO SKINNESYSTEM

DYNAPRO SKINNESYSTEM FOR TRESKUFFER

Tlf.: 31 29 75 75 - info@nibu.no - www.nibu.no

10

TRE & PROFIL 5-2018


MARKED Import og eksport for august 2018

Kilde: Norske Trevarer

TRE & PROFIL 5-2018

11


Suldal Trevare

Ny giv hos Suldal Av Elisabeth Østby

-Endelig er vi inne i et bra spor, sier daglig leder og medeier Einar Gråberg i Suldal Trevare. Suldal produserer trapper hovedsakelig til Hordaland og Rogalandsområdet. Det sier seg vel selv at vi har vært gjennom noen tøffe år etter oljekrisen, og i fjor nådde vi bunnen. Nå krabber vi oss oppover, og et voksende marked i Oslo og på Østlandet er med på å skape bedre resultater på bunnlinja.

12

TRE & PROFIL 5-2018


Suldal Trevare

Daglig leder og hovedaksjonær Einar Gråberg

Stine pusser og sørger for en perfekt sluttfinish før maling.

Suldal har en effektiv og god maskinpark

Gamle minner dukker opp på min kjøretur til Sand i Rogaland fylke. Jeg kjører forbi avkjøringen til Jelsa der jeg en gang tok ferga ut til den lille, bilfrie øya, Sjernarøy. På smale veier går ferden videre til den lille bygda i Suldal kommune der trappefabrikken holder til.

transport er vår største utfordringen, og den største tidstyven. -Vi som produserer trapper må ut til kunden på befaring, for å ta mål og for å montere. Avstandene her er lange, og det blir mange fergeturer i løpet av året. Men så er det vel det som er litt av sjarmen også, smiler Einar.

arbeidsstokk som er en god blanding av unge og eldre mennesker. Mange har lang erfaring og bred kunnskap som de deler med lærlingene og sine medarbeidere. For Suldal er flinke til å ta inn lærlinger, og da Tre og Profil var på besøk hadde de to i flittig arbeid. Til sammen er de 15 ansatte fordelt på 13,6 årsverk.

Utfordrende avstander og veier

-Jammen er du ganske så presis, sier Einar med et smil da jeg kommer inn døra. -Det er ikke alltid besøkende tar svingete og smale veier med i beregningen, fortsetter han. For

Den gode miksen av mennesker

Suldal kommune har så og si ingen arbeidsledighet. Slik sett kan rekruttering være en utfordring. Hos Suldal har de en stabil

Ny eierstruktur

Suldal Trevare AS ble opprettet i 1991. Einar Gråberg startet i fabrikken i 2012.

G-U. 50 år i norske vinduer og dører

www.skandibeslag.dk

Tel. (+45) 4678 9600

TRE & PROFIL 5-2018

13


Suldal Trevare

Eierforholdene har endret seg dramatisk den siste tiden. I august 2017 fikk Einar tilbud om å kjøpe fabrikken. Og det bestemte han seg raskt for å takke ja til. Alle ansatte fikk tilbud om å være med på eiersiden. I dag er de fire eiere der Einar sitter på 58,3 prosent av aksjene. Selskapet er delt inn i et eiendomsselskap og et driftsselskap.

Tar vare på kundene sine

Eit steg vidare, er slagordet til "Suldalstrappa" og et løfte til kundene. De ivrer etter å forstå kundene sine behov når det gjelder både løsninger, materialer, overflatebehandling og montering. ”Me er klare til å ta deg eit steg vidare, som ny og nøgd trappeeigar”, skriver de på sine hjemmesider.

Underliggende vange vil si at man sentrerer vangen i en boks som går i midten av trappa.

Når kundene skal velge trapp, må de ta stilling til tresort, farge, rekkverk, spiler, håndlister og mer. Trapp er et møbel, og kundene vet at trappa spiller en hovedrolle i huset. Suldal lager alt fra standardtrapper til skreddersydde trapper.

Gode produksjonslinjer

Med to femaksede CNC maskiner og en automatisk male-, lakklinje har de en maskinpark som er oppdatert for framtidig produksjon. – Det er også blitt laget/utviklet noen egne maskiner som er spesialdesignet for vår produksjon, sier Einar.

Trender

-Eiketrinn er fortsatt populært, og vi ser en økende trend med underliggende vange i ulike varianter, fortsetter Einar. -Flere ønsker også en glidende overgang slik at håndrekker og stolper går i ett. Når det gjelder farger går trendene over til det mørke, grått og svart.

Vi er fleksible i vår produksjon, og oftere og oftere sender kunder bilder fra instagram eller pinterest i håp om at vi kan lage lignende trapper som på bildene. Vi klarer alltid å lage noe lignende det kundene er ute etter.

Krevende kunder

-Vi er fleksible i vår produksjon, og oftere og oftere sender kunder bilder fra instagram eller pinterest i håp om at vi kan lage lignende trapper som på bildene. Vi klarer alltid å lage noe lignende det kundene er ute etter. Når de selv har funnet bilder av hva de liker er det enklere for oss å vite hvor vi skal gå videre og hvordan vi kan angripe oppgaven. Derfor har vi alltid utfordringer å ta tak i, og det er det som gjør hverdagen morsom, sier Einar.

14

"

TRE & PROFIL 5-2018


Oppsiktsvekkende diskret Sensys Obsidian Black Stilrent kamuflert, diskret i sine omgivelser. Sensys Obsidian Black smelter inn i mørke innredningsmiljøer, slik en ugle gjemmer seg i skogens dunkelhet. Den svarte fargen gir et eksklusivt uttrykk. Et hengsel fra Hettich perfekt i farge, form og funksjon, i smart symbiose med dine møbler. Forhandler i Norge:

www.tingstad.no Tlf: +47 70 17 77 00 E-post: office@tingstad.no TRE & PROFIL 5-2018

15


Arkitektur

VERDENS VAKRESTE arbeidsrom

16

TRE & PROFIL 5-2018


Arkitektur

Fakta Fordypningsrommet består av ni små Kebony-kledde hus hvor hvert hus har plass til 8-12 gjester. Selve fordypningsrommet - Njallaen - har refleksjonsrom og konsertrom på den ene siden og kjøkkenet på den andre. Dette er en moderne tolkning av det tradisjonelle, samiske stabburet som ble bygd på avhugde trestammer. Njallaen bæres av et lakkert stålskjelett. Søylen gir det en spektakulær utsikt over Norskehavet, og en følelse av isolasjon og frihet. Fordypningsrommet er tilgjengelig for alle som ønsker å oppleve Fleinværs naturprakt og ro. Stedet passer for 6-12 mennesker. Antall eksklusive sengeplasser er 6. Hvert hus har en funksjon, altså finnes det fire sovehus, en sauna, et badehus, et kjøkkenhus, et arbeidshus, og en tenkeboks. Kunstnere som ønsker å bo gratis ved anlegget, kan sende søknad.

Fleinvær er røft, forblåst og værbitt, men også umåtelig vakkert. Med Fordypningsrommet har Nord-Norge fått verdens vakreste arbeidsrom der kreative sjeler kan nyte ro, sjøluft og naturskjønnhet og arbeide uforstyrret.

Transport: Båt eller fly. Offentlig hurtigbåt går fra Bodø til Fleinvær daglig, men til ulik tid hver dag. Arkitekt: Sami Rintala og TYIN tegnestue.

Tekst: Knut Werner Lindeberg Alsén, Foto: Pasi Aalto

TRE & PROFIL 5-2018

17


Arkitektur

Ideen til å reise et knippe ni miniatyrhus ute i det idylliske Fleinvær oppstod i hodet til musikeren Håvard Lund, på en forblåst øy som er del av en øygruppe i Gildeskål kommune utenfor Bodø. Alt svært utsatt til i havgapet. Selv kommer Håvard opprinnelig fra kystkommunen. Etter hvert vokste visjonen fram om å skape verdens vakreste arbeidsrom ute på øya Fleinvær. Han mente musikere, kunstnere og andre kreative sjeler kunne leie seg inn på øya til kortere eller lengre opphold, for å skape nye kulturuttrykk. - Her er faktisk ingenting. Her er ingenting å gjøre, sier Lund. Den eneste kvaliteten Fleinvær kan tilby er ro, sjøluft og naturskjønnhet,

omgitt av øyer, holmer og skjær som bryter bølgene fra Norskehavet utenfor, som skjerm mot vær og vind. - Stedet kan være røft, forblåst og værbitt, men også umåtelig vakkert. De som ikke tåler å møte ingenting snur fort i dørene. Andre elsker stedet, forteller Håvard. Fleinvær er en del av øygruppen som ligger om lag to mil sørvest for Bodø. Været som har vært befolket siden 800-tallet, har mesteparten av bebyggelsen på de sentrale øyene Mevær og Sørvær, med spredt bebyggelse på øyene rundt disse. Fleinvær har 9 fastboende. Men antallet mangedobles om sommeren, takket være Fordypningsrommet.

18

TRE & PROFIL 5-2018


Arkitektur

Til å hjelpe seg med å realisere visjonen på denne forblåste øya fant Håvard Lund fram til arkitekt Sami Rintala i Rintala Eggertsson Architects og TYIN tegnestue. Sammen utviklet de konseptet som ble til helt ulike arbeidsrom. Det ble realisert ved små, enkle bygningsvolumer med sterk fundamentering. Med seg på laget var også arkitektstudenter fra NTNU. Alle husene er kledd med Kebony. Grunntonen og det styrende i prosjektet var faunaen og Fleinværs naturprakt. Derfor var man svært varsom med fundamenteringen til byggene – som består av stålsøyler i 15 graders vinkel - siden alt av natur som ble revet opp ville ta tiår før det falt tilbake slik det var før byggene ble reist. Øya er en viktig hekkeplass sjøfugler.

Tlf: 387 TLF:905 907 00 00 368 roy.ripe@wagner-industri.com Robert@wagner-group.com

TRE & PROFIL 5-2018

19


Arkitektur

Det som etter hvert ble til ”Fordypningsrommet” gjenspeiler naturomgivelsene, via små bygningsvolum som er nøye tilpasset terrenget, laget slik at man kan fjerne byggene uten at det har blitt store skader på naturen. Teamet skapte stier og rom mellom husene, samt en felles bålplass. Dette for å styre trafikken bort fra øyas skjøre og sensitive områder. Det er anlagt sauna ved sjøkanten, og kaias gamle venterom er ombygget til overnatting med sanitærfunksjoner. - Målet med prosjektet var å etablere en balanse mellom bygnin-

gene og landskapet ved å bryte hvert volum ned til en skala som passet den barske topografien, sier arkitektene. Byggene er funksjonelle og ergonomiske, og kan sees på som poster for naturobservasjoner, med innrammet utsikt innenfra mot det utvendige rommet som dannes av landskapet. - Målet med anlegget i dag er at de besøkende skal få oppleve et uforstyrret opphold her ute i naturen, og bli inspirert til å komme i gang med en ny, kreativ reise, sier Håvard Lund som er daglig leder for stedet.

20

TRE & PROFIL 5-2018


INDUSTRIELL TREBEHANDLING

ETTERSPURT AV FORBRUKERNE LETTERE Å SELGE

ØKT VERDI

Norges sterkeste merkevare er enklere å selge for deg og dine kunder. Jotun har kjente merkenavn i industrielt format. Kan monteres uavhengig av årstid og med den fargen kunden ønsker.

Les mer om Jotuns industriprodukter på www.jotun.no/industri 21

TRE & PROFIL 5-2018

www.allegro.no

Norges mest kjente maling på din kledning


Trä & Teknik

Kong Carl XVI Gustaf. Foto:Trä & Teknik

Trä & Teknik -Framtiden vokser i skogen, sier messeansvarlig for Trä & Teknik Stefan Sundkvist, som er godt fornøyd med resultatet av årets messe. At kongen selv tok seg tid til å åpne hele arrangementet, viser hvor viktig bransjen er.

223 bedrifter stilte ut på årets Trä & Teknik på Svenska Mässan. Over 7000 bransjerelaterte besøk og fullsatte seminarer vitner om god interesse. Både ustillere og besøkende satte stor pris på at Kong Carl XVI Gustaf åpnet messen. -Responsen har vært fantastisk, sier Stefan Sundqvist.

I år satset messen stort på seminarer fra tre scener: Wood Fusion, Bygge i tre og Teknikscenen. – Bygge i tre-satsingen begynte i 2016. Den har blitt en suksess. I tilegg til seminarer hadde man utstillere innenfor industribygg. Wood Fusion-scenen fokuserte på effektiv produksjon og digitaliseringens muligheter

innenfor møbel og snekkeri. På Teknikscenen ble sagbrukets digitale potensiale vist. Arkitektdagen var ett nytt initiativ for året, som ble godt besøkt. Spesielt stor interesse vakte seminarene som tok for seg hybridkonstruksjoner, med internasjonale storheter som Roberto Crocetti og Florian Kosche.

22

TRE & PROFIL 5-2018


Trä & Teknik

Vakuumimpregnering

En komplett leverandør

-Vi ønsker å løfte fram fordelene med vakuumimregnering forteller, Lars Nyborg og Martin Axén i Koppers. -Vi mener at den beste impregneringen gjøres med vakuum, og det er helt avgjørende å produsere så holdbare trevinduer som mulig, for å opprettholde trevinduets gode navn og rykte, sier Martin. Koppers samarbeider med flere store vindusprodusenter i Norge om vakuumimpregnering. Prosessen er helautomatisert og er med på å skape effektive produksjonslinjer, sier Lars og Martin.

Kvarnstand og Stridsberg har slått seg seg sammen, og kan slik tilby komplette løsninger av verktøy, maskiner og service. F.v: Morten Flatset og David Kvarnstrand viser fram en nyutviklet hydrokutter Raptor.

Stor leverandør i Norge Niels Nicolai Andersen fra Obel P Group viser fram en klipseautomat. -Vi har levert flere av samme type til flere kunder i Norge, forteller Niels Nicolai.

TRE & PROFIL 5-2018

23


Trä & Teknik

Mobil luftrenser En splitter ny luftrenser fra Häfele gjør innemiljøet friskere. Pure Plasma Air purifier kan tilpasses ulike rom alt fra helt små til store rom på 100 kvadratmeter. Perfekt i leiligheter som kun har kullfilter på kjøkkenet, for eksempel, forteller Jan Hauge. Den fjerner støv og lukt, og mindre fett festes på innredning. Den er enkel å bruke, og kan enten bygges inn i ventilatoren, eller stå fritt til å settes i hvilket rom du måtte ønske. Den bruker svært lite strøm, og trenger ikke å stå på hele dagen, forsikrer Jan. Pure Plasma ble lansert bare få dager før Trä & Teknik. Häfele øker kapasiteten og bygger nytt lagerbygg i Hannover som er like stort som det de har i Nagold i Tyskland.

Overflatebehandling Roger Dahl og Erik Hauge fra Osmo viser fram en overflatebehandlingslinje som bruker LED lys i sin tørkeprosess som erstating for UV-lys. -Det er mange fordeler med å bruke LED lys, forteller Erik Hauge. Både energiforbruk og varmeutvikling er mindre enn ved bruk av UV- lys som også produserer Ozon, som må fraktes ut av bygget.

Programvare I dag handler alt om programvare, forteller Jonas Strandh, områdeansvarlig i Biesse for Skandinavia og Baltikum. Sophia er navnet på Biesse sin nye programvare som nå er tatt i bruk, og innstallert på flere maskiner. På messen hadde de fem maskiner utstilt med Sophia integrert. -Fleksibilitet er nøkkelen til suksess, sier Jonas. I Skandinavia må vi bli mer effektive i vår produksjon og vi må inn med mer automatisering. Vårt ansvar er å gjøre våre kunder konkurransedyktige, sier Jonas. Det finnes utrolig mye kunnskap i bransjen. Dette sammen med ny teknikk og automasjon skal føre oss videre framover, sier han. Jonas står her foran en Rover B Edge med kantlistaggregat med to spindler, en 5-akset og en 4-akset, som gjør den fleksibel og effektiv.

24

TRE & PROFIL 5-2018


Småprat

MR. ERIKSEN TAKKER FOR SEG -Nå er tiden inne for å si takk for meg, sier Ivar Eriksen, som de siste seks årene har vært daglig leder for Wagner Norge. -Egentlig er det langt på overtid, humrer han med sin velkjente bass-stemme. Nå skal nemlig denne stemmen få utfolde seg enda mer. I vinter ble han med i "Mannskoret". Her opplever Ivar et unikt samhold, samtidig som det stilles strenge krav. -Litt slik som trevarebransjen har vært for meg i en mannsalder, smiler han. For Ivar har holdt seg i bransjen i godt og vel 36 år. 30 år i Akzo Nobel og nå sist seks år hos Wagner Norge. -Wagner Norge går bra, og da har jeg oppfylt min rolle, sier han. Ivar startet avdelingen i Norge og har sammen med sine medarbeidere bygget den opp til å bli en avdeling med gode resultater. -Det handler om å bygge for framtiden, minner Ivar om. -For det kommer alltid dårlige tider, der man må spise av reservene. Da gjelder det å ha gode reserver!

arbeidsplassen. Vi må utfyller hverandre og sette riktige mennesker på riktig plass. Bare da går vi framover og skaper de beste resultatene, sier Ivar. -Vi må vite å ta vare på hverandre og beholde det gode samarbeidet. Det har bransjen vår vært flinke til, og det håper jeg fortsetter. I mine øyne er det samarbeid på tvers av bedrifter som gjør oss enda bedre og enda mer konkurransedyktige. Bygg gode relasjoner i gode tider, da holder de også når de dårlige tidene kommer, oppfordrer han.

Jeg aner en egoistisk trend i hele samfunnet hvor hensynet til en selv går foran fellesskapet og verdier som skapes og må tas vare på. Vi må aldri glemme de personlige relasjonene og å bruke hverandres kompetanse uten alltid å tenke på egne seire og vinninger. -I "Mannskoret" utfyller vi hverandre med våre særegne stemmer. Vi spiller på lag og er mange ulike mennesker som fyller ulike roller. Slik er det i alle sammenhenger i livet, både i det sosiale samspillet hjemme og på

Rekkverk til trappa

Ivar er takknemlig for alle årene han har fått tilbringe i verdens beste bransje. -Det har betydd mye både privat og i jobbsammenheng, sier han. Ivar og kona Evy har knyttet vennskapsbånd til mange som de ser fram til å tilbringe enda mer tid sammen med.

Ivar Eriksen takker for seg

-Selv om jeg nå sier takk for meg, vil jeg alltid være interessert i hva som foregår i bransjen. Hvem vet, kanskje dukker jeg opp på et og annet bransjearrangement, smiler Ivar.

Ytterdører og

INNERDØRER

Vi produserer innvendige og utvendige dører på mål etter kundens egne ønsker og behov. For mer info se vår hjemmeside: www.trevaren.no

www.oyehaug.no tlf. 7004 9900

Handverktunet 4 - 4810 Eydehavn tlf.: 37 03 16 00 - post@trevaren.no

TRE & PROFIL 5-2018

25


SnekkerLars

Da SnekkerLars fikk storfint besøk av

Næringsministeren Av Elisabeth Østby

En dag bestemte Lars Thune seg for å invitere næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til snekkerbedriften sin. –Jeg tenkte som så at hvis jeg ikke prøver så skjer det i hvert fall ingenting, smiler Lars. Til sin store overraskelse fikk han svar. Og i september besøkte næringsministeren de seks ansatte som driver verkstedet på Opakermoen. Da vi svingte inn til den flotte fabrikkbygningen der SnekkerLars holder til, møtte vi en tilsynelatende rolig eier. Catering fra en lokal leverandør var på plass, men hvor mange som egentlig skulle komme var Lars usikker på. -Jeg har bestilt rikelig, smiler han, og klapper seg på magen. -Jeg har for vane å gjøre det. For lite mat er aldri bra. Lars begynte å virre litt fram og tilbake, ordnet med bord og tok i mot ordfører Grete Sjøli og næringsjef

Olaf Dønnum i Nes kommune. -Det koker litt i toppen, måtte han innrømme, og svetteperlene dukket fram i panna. Men så kom den svarte bilen, og ut slentret Torbjørn Røe Isaksen. Dermed var all spenning lagt til side. Isaksen og hans tre rådgivere tok med seg en avslappende og uformell stemning inn i snekkerverkstedet.

Litt fakta: SnekkerLars er et snekkerverksted som ligger i Nes kommune i Akershus. Bedriften er i dag akkurat slik Lars drømte om da han startet den for 32 år siden. Det er 6 ansatte, og produksjonen består av innredninger og møbler, for i all hovedsak private hjem og hytter. SnekkerLars tar inn lærlinger og har tett samarbeid med NAV for å gi mennesker en mulighet til arbeidstrening i bedriften.

26

TRE & PROFIL 5-2018


SnekkerLars Hvorfor tar du deg tid til å komme til en så liten bedrift som denne? spør vi. -Jeg ble invitert, smiler næringsministeren. -Det er faktisk ikke verre en det. Også er det jo sant som Lars skriver i innvitasjonen: Det snakkes mer OM og ikke så mye MED små og mellomstore bedrifter. Slik kan vi ikke ha det. Disse bedriftene er ryggraden i norsk næringsliv. I tillegg er det interessant å besøke en liten bedrift som denne som klarer å ta seg tid til mennesker. For Lars gir mennesker en mulighet.

Få flere ut i jobb!

Framsnakk yrkesutdanning

I tillegg har de utdannet to jenter med fullført svennebrev, hvorav den ene er ansatt i bedriften. I høst startet en ny lærling som er en fire-års lærling. Tord Jæger Luisa ringte selv til Lars Thune for å spørre om han kunne få lov til å ta lærlingetiden hos dem. -Bare det viser vilje og tæl, skryter Lars. – Det er lurt å velge snekkeryrke i dag, sier Isaksen. -Søkertallet til yrkesfag har tatt seg betydelig opp, og det blir spennende å se hvordan omleggingen av yrkesfagutdanningen spiller inn. Holdningene til yrkesfag har endret seg, og vi må fortsette å framsnakke disse fagene,

sier næringsministeren. -Det er ikke lenger B-laget som søker seg til yrkesfag, og det gjør at vi etter hvert vil få motiverte ungdommer ut som lærlinger i bedriftene. Så er det opp til bedriftene å ha et skikkelig opplegg for lærlingene, minner han om. Rundturen i Snekkerverkstedet ble avsluttet med rundstykker og kaffe, samt hyggelig prat med de oppmøtte. Praten gikk såpass lett og ledig at næringsministeren måtte bli minnet på tiden opp til flere ganger av rådgiverne sine. Tilslutt var det ingen vei utenom. Nå MÅ vi dra!

Snekker Lars stiller seg positiv til arbeidstrening og har et tett samarbeid med NAV. I fjor hadde de en syrisk møbelsnekker på arbeidstrening i 10 måneder. I august tok de inn en ung kar som har vært ute av arbeidslivet i flere år på grunn av sykdom. Han får prøve seg i bedriften en dag i uka foreløpig. -Akkurat dette er så viktig, fortsetter næringsministeren. -Vi må få flere av de som står utenfor i arbeid, oppfordrer han. Ordfører Grete Sjøli og næringsjef Olaf Dønnum i Nes kommune

Så var det takk for denne gang, og Lars var veldig fornøyd med besøket. Lars både håper og tror at dette besøket kan inspirere næringsministeren til å se hvilken verdi småbedriftene har i næringslivet. -Jeg mener mer fokus og omtale fra nettopp så små bedrifter som oss, vil inspirere andre som drømmer om å starte sin egen bedrift, sier han. Dermed kan vi i Tre og Profil bare oppfordre andre til å gjøre det samme som SnekkerLars. Send en invitasjon. Så enkelt kan det være.

SMARTE LØSNINGER, BEDRE

PLASSUTNYTTELSE POCKET – NORSKPRODUSERTE SKYVEDØRSKARMER, LOFTSTRAPPER OG KOTTDØRER MED HØY KVALITET

www.pocket.no

TRE & PROFIL 5-2018

27


SnekkerLars På rundturen i snekkerverkstedet tok næringsministeren seg god tid til å snakke med de ansatte. Sigrun Johansen tok svennebrevet i 2013 og ble ansatt hos SnekkerLars etter endt lærlingetid.

Aage Vereide har jobbet hos SnekkerLars i 18 år. Han har svennebrev i treskjæring. -Alt pirkearbeid kommer til meg, smiler han. Det liker jeg!

28

TRE & PROFIL 5-2018


SnekkerLars SnekkerLars gjorde store investering i lakk-anlegget for snart tre år siden. Det har vært en viktig og god investering. -Nå har vi kontroll i alle ledd selv, sier Lars, og lakkerer Erik Jørgensen gjør en kjempejobb.

Tord Jæger Luisa har tatt generell studiekompetanse i tre år før han startet på et løp som fireårs lærling. -Jeg fant ut at jeg ville skape noe og jobbe praktisk, forteller han.

Lars Marius Aurland er på arbeidstrening hos SnekkerLars. En gang i uka stiller han opp for å se om snekkerfaget kan være noe for han. På grunn av hjertesykdom har Lars Marius stått utenfor arbeidslivet siden 2015, og synes det er godt å komme i fysisk arbeid igjen.

Fagtrapp leverer kvalitetsprodukter til konkurranse dyktige priser

Tlf: 387 TLF:905 907 00 00 368 roy.ripe@wagner-industri.com Robert@wagner-group.com

Vensvangveien 434 2338 Espa post@fagtrapp.no

tlf: 62 58 03 03 faks: 62 58 04 39 www.fagtrapp.no

TRE & PROFIL 5-2018

29


A rVk ei tset kl at umr e l l

F.v: Frode Svensen og Lars Vaage. Frode har vært ansatt i Vestlamell siden 1990, og Lars har vært daglig leder siden 1987. -Dette er de beste materialene på markedet, sier Lars.

Emnefabrikken Av Elisabeth Østby

-Vi du ha skikkelig kvalitet, så kommer du til oss, smiler Lars Vaage i Vestlamell. I dagens marked må du velge hva du skal være god på. Vi er best på produksjon av emner til dør og vindu. Her legger vi altså grunnlaget for kvaliteten som må og skal være best i norske dører og vinduer. Vestlamell holder til i Suldal kommune i Rogaland. Lars Våge ønsker velkommen med sitt sedvanlige skøyeraktige smil. Med glimt i øye forteller han ivrig om produksjonen han har vært daglig leder for siden 1987. I dag er de tre ansatte med en omsetning på fem millioner kroner. –De siste to årene har resultatet ligget på 10 prosent, forteller han. Til trevarebransjen å være så er dette gode tall.

Lager ferdige emner

Meling AS og Suldal Hyttebygg eier bedriften.

Her høvles og kappes emner i riktige lengder og kvalitet. En scanner – woodeye, optimaliserer emnene med tanke på nettopp kvalitet.

Mer og mer spesial

Vestlamell er hovedleverandør til flere norske dør- og vindusprodusenter, og leverer blant annet kjerneved furu eller ferdig limte emner. -Vi leverer ikke de store volumene, forteller Lars. Det blir mer og mer spesialproduk-

sjon og mange ulike treslag tas i bruk. Ofte brukes et dekorativt treslag innvendig og et holdbart på utsiden av dører og vinduer. Kebony og accoya limes hos Vestlamell før det fraktes videre til produsenten, forklarer Lars.

Bare det beste er godt nok

-Hos oss er det kvaliteten som teller. Våre emner legger grunnlaget for holdbarheten i dører og vinduer, og derfor leverer vi kun det beste. Norske dører og vinduer i tre

30

TRE & PROFIL 5-2018


A rVk ei tset kl at umr e l l

skal leve lenge og være de foretrukne produktene for kundene. Derfor velger vi våre leverandører med omhu. Kun det beste skal inn denne døra, smiler Lars fornøyd. Bare se på dette, sier han og viser fram en vegg med ubearbeidede emner. Ser du noen kvister her? Nei, jeg gjør ikke det. Og se på kjerneveden, fortsetter han. Bedre får du ikke tak i. –Jeg tror han gjerne på det.

Med vilje og evne til å stå på

Det er alltid fint å møte mennesker som er brennende opptatt av det de holder på med. I trevarebransjen er det generelt stort engasjement, og Lars har definitivt mye av det. Når troen på tre, stor fagkunnskap og enorm arbeidsvilje er på plass, så blir det plass til både lønnsomhet og en sikker fremtidig arbeidsplass. Det er Lars et godt eksempel på.

Emnene sendes inn i firkanthøvelen før den kjøres gjennom woodeye som optimaliserer emnene etter kvalitet før emnet sendes videre til kappsaga.

REDUSER DIN KOSTNAD PÅ Å LÅNE UT HENGER Brenderup Rental er markedsleder innenfor hengerutleie i Skandinavia og har vært på markedet siden 1981. Vi tilbyr et bredt sortiment og de beste hengerene, hvor material og konstruksjon er basert på mer enn 35 års erfaring fra utleie. Vårt konsept forenkler din og kundens hverdag ved utlån av henger. Egen nasjonal salgs- og serviceorganisasjon i Norge. Vil du vite mer? Kontakt brenderuprental.no@brenderupgroup.com

TRE & PROFIL 5-2018

31


ArM k i it lej øk m t uer r k i n g

SVANEMERKE til Grande Svanemerket -Svanemerket er det offisielle nordiske miljømerket, som ble innført i en felles Nordisk miljømerking i 1989 av Nordisk Ministerråd. -Nordisk Miljømerking har som mål å redusere den totale miljøbelastningen, og Svanen kontrollerer at produkt og tjenester oppfyller definerte miljøkrav blant annet gjennom tester fra uavhengige laboratorier og gjennom kontrollbesøk.

Kravene: Svanemerkede møbler og innredninger tilfredsstiller strenge krav til: F.v: Bjørn Olav Strandi fra Miljømerking Norge, Ranja Hjelvik, Kjell Magne Bø, Ann Elisabeth Gjerde Hovde og Torbjørn Hjelden fra Grande. Foto: Grande. Endelig er Grande Fabrikker sertifisert for å bruke svanemerket på to av sine møbelserier. -I virkeligheten har vi ikke noe annet valg, mener daglig leder Torbjørn Hjelden. Skal de henge med i kampen om de store offentlige leveransene, må de dokumentere at deres produkt er produsert miljøvennlig, fra råvare til avfall. Svanemerket er derfor et ledd i å øke sin egen konkurransekraft. For å få Svanemerket legges det til grunn absolutte og

svært strenge krav, og er slik et bevis på at bedriften jobber aktivt med godt miljøarbeid på en profesjonell og seriøs måte. -Gjennom svanemerket imøtekommer vi stadig mer miljøbevisste kunder og innkjøpere, sier Torbjørn Hjelden. -Jeg tør ikke tenke på hvor mye tid og penger vi har brukt for å bli sertifisert, men at det er verdt det, er vi ikke i tvil om.

- Bruk av sertifisert treråvare hvor minst 70% av trevirket skal komme fra sertifisert skogsbruk - Bruk av resirkulert plast og metall - Redusert bruk av miljø- og helseskadelige stoffer bl a til overflatebehandling, flammehemming mm - Holdbarhet og slitestyrke - Mulighet for gjenvinning ved endt brukstid - Produsentens avfallshåndtering

Lacuna foldedør

lacuna.no

Med Lacuna foldedør slipper du naturen inn og forandrer bruken av boligen eller hytta Med foldedører opp til 6 m bredde og 2,7 m høyde fra Lacuna Norge kan du åpne hele veggen i ditt hus på under ett minutt. Foldedøren passer til nybygg og rehalitering. Den er utført i varmebehandlet bøk, og har en levetid sammenlignet med Teak Kl 1. U verdi ned til 0,6. Beslag i syrefast rutsfritt børstet stål.

Lacuna Norge AS

Rosslandsvegen 1489 - 5917 Rossland +47 97 65 09 30 - jostein@frekhaugtrevare.no

32

TRE & PROFIL 5-2018


Arkitektur NYHETER

Sørbø Industribeslag åpner i Oslo!

Det Norske byggemøtet

Sørbø Industribeslag AS har vært stolt leverandør av varer til byggebransjen siden 1966. I dag leverer de til over 3000 bransjekunder i hele Norge, omsetter for vel 170 millioner, og har 32 ansatte. De har lager i Stavanger og Trondheim, og i slutten av oktober åpner de endelig sitt nye hente- og distribusjonslager i Tvetenveien 152 i Oslo.

Styreleder i Bygg Reis Deg, Carl Otto Løvenskiold, ønsket velkommen til «Det Norske byggemøtet» der nærmere 260 represententer fra byggenæringen deltok. Målet med arrangementet som bel arrangert for første gang i fjor, er å utvikle det til å bli hele byggenæringens felles møteplass. -For i dagens byggenæring er vi gode på mye, vi har dyktige fagfolk, gode produsenter, jobber godt sammen og ligger langt fremme i den teknologiske utviklingen. Men vi kan alltid bli bedre, vi må aldri slutte å utfordre oss selv, for risikoen for å bli forbigått er alltid tilstede, sa Løvenskiold, konsernsjef og eier i Løvenskiold-Vækerø.

Med over 50 års erfaring, er målet til bedriften å være en totalleverandør til sine proff- og industrikunder, med fokus på kundeservice, gode produkter med nødvendig testing og dokumentasjon, samt en landsdekkende og trygg logistikk. «Det er meget gledelig å kunne annonsere vår inntreden med eget lager i Oslo. Vi har jobbet med kunder på Østlandet i mange år, og det skal nå bli bra å komme oss nærmere både eksisterende og nye kunder for å kunne serve disse bedre. Vi ønsker å være der kundene våre er!», sier de en en pressemelding. Fokuset er på produkter av høy kvalitet, god service og gode logistikkløsninger. Produktmiksen er bred, og består av mer enn 7000 artikler. Dette gjør dem til en stødig leverandør for en rekke profesjoner i byggebransjen. De søker etter differensierte og kundetilpassede løsninger, der jobben som skal utføres står i fokus, sammen med lønnsomhet og effektivitet for sine kunder. Sørbø Industribeslag åpner i Tvetenveien 30.oktober kl 07:00.

Byggenæringens Ærespris til Olav Thon

Byggenæringens ærespris gikk til en overrasket Olav Thon.Å bygge vil alltid bringe verden videre. Det er et stort behov og en stor oppgave vi byggefolk har fått, sa Olav Thon. Juriens begrunnelse: «Thon har gjennom pågangsmot, innovasjon og en teft for business bygd opp et stort firma med over 500 eiendommer og rundt 8.000 ansatte. Virksomheten omfatter blant annet: studentboliger, leiligheter, hytter, lagerbygninger, næringseiendom, kontorfellesskap, hoteller, leiligheter, butikklokaler og kjøpesentre. Gründeren har vært opptatt av å erverve, utvikle og eie og har forvandlet lokaler ingen hadde tro på til å skape millioninntekter og arbeidsplasser for tusenvis av mennesker.»

Nye maskiner fra HOMAG DRILLTEQ V200

Vertikal cnc maskin, leveres i flere modeller med fres, etter hva behovet er.

HOMAG SAWTEC B130 Platesag

HOMAG CENTATEQ P 100 serien er cnc maskin som leveres i 3,4 og 5 Akset maskin med flere bor og sag lengder på bordet, leveres med bjelker og raster bord.

HOMAG EDGETEQ Kantlistemaskiner

Ta kontakt for et tilbud på en maskin som passer deres behov

Vela AS: Levanger: 74 08 33 99 - vela@vela.no - Stathelle: 35 96 88 33 - post@vela.no

TRE & PROFIL 5-2018

33


NYHETER Buskerud Spesialinnredning AS får ny eier Nye tider former seg fra 1. januar 2019. Boye Arntzen overdrar da Buskerud Spesialinnredning AS til Lars Ulrich Nielson og LUN Furniture AS. Buskerud Spesialinnredning er kjent som en betydelig aktør i det norske markedet for spesialtegnet innredning. Boye Arntzen (70) etablerte bedriften i 1979 og har siden da vært eier, og med et kort avbrudd, daglig leder av bedriften. Boye Arntzen har i en lengre tid gjerne villet pensjonere seg, og søkte derfor en kjøper som kunne videreføre Buskerud Spesialinn-

redning på en god måte. Med salget til LUN Furniture har dette falt på plass. Lars Ulrich Nielson, som har mer enn 30 års erfaring innenfor spesialinnredning. Buskerud Spesialinnredning får i 2018 økt omsetning og godt resultat. Bedriften overlates til Lars Ulrich Nielson med et sterkt lag av medarbeidere. Dyktige og erfarne folk; snekkere, montører, produksjons- og prosjektledere, som på alle nivåer har fokus på riktige løsninger og godt samarbeid.

"Jeg ser frem til å overlate eier- og topplederansvaret til Lars fra nyttår, men jeg skal i noen måneder av 2019 bidra til en god overgang til neste epoke i bedriftens historie. Når jeg neste sommer blir heltidspensjonist, vil jeg ha passert 40 år i bedriften", sier Arntzen. Om sine planer med overtakelsen uttaler Lars Ulrich Nielson: "Vi gleder oss alle over denne avtale. Hele laget ser frem til fortsatt å levere de beste løsninger til både gamle og nye kunder, samt naturligvis å videreføre samme høye kvalitet, verdier og skikkelighet som bedriften er kjent for".

Optimera kjøper Naglestad Bruk Optimera Prefab kjøper aksjemajoritetene i Naglestad Bruk AS. Naglestad Bruk holder til på Konsmo i Vest Agder, hvor de har produsert takstoler siden 1983. Selskapet har en årlig omsetning på cirka 40 millioner kroner og har totalt 20 ansatte fordelt mellom fabrikken og salgskontoret på Nodeland, utenfor Kristiansand.

Økt etterspørsel Etter overtakelsen av Naglestad Bruk, vil Optimera Prefab omsette for over 400 millioner kroner og fabrikken på Konsmo blir deres femte produksjonsanlegg. De har produksjonsanlegg på Ilseng, Andebu, Sandnes og Tysnes.

Etterspørselen etter takstoler, ferdige bygningselementer og konstruksjonspakker fortsetter å øke, og den nye fabrikken vil bidra til å styrke distribusjonen på Sørlandet og gjøre Optimera enda bedre rustet til å møte den økte etterspørselen av takstoler og prefabrikkerte elementer.

Gjør svinnet om til energi med en flishugger fra Weima Med en flishugger fra Weima kan du forvandle svinn og treavfall til miljø- og kostnadsbesparende ressurser. Flishuggerne produseres av tyske Weima og har lang levetid, høy driftssikkerhet og er designet for å tåle kontinuerlig drift. For informasjon og gode råd: Gå inn på vår hjemmeside www.p-blakstad.no, ring oss på telefon 73 95 79 60, eller send en mail til firmapost@p-blakstad.no

Industriventilasjon og grønn energi

34

TRE & PROFIL 5-2018


NYHETER Ja til "Lille Doffin"

Moelven skal bygge pelletsfabrikk for 270 millioner

Som vil sikre en enkel, åpen og ryddig konkurranse og reell markedsadgang for små og mellomstore bedrifter -For mange små og mellomstore bedrifter har det blitt vanskeligere å konkurrere om offentlige oppdrag, skriver Arnhild Dordi Gjønnes, advokat og leder for offentlige anskaffelser i NHO.

Moelven Industrier bygger en ny pelletsfabrikk og et nytt bioenergianlegg på Sokna utenfor Hønefoss. Enova støtter satsningen på bioenergi med 66 millioner kroner. Energi og flisprodukter fra Moelvens sagbruk i regionen skal brukes til pelletsproduksjon. Når fabrikken står ferdig tidlig i 2020 vil den sørge for at pelletsproduksjonen i Norge blir fordoblet. Moelven regner med at fabrikken vil gi 8-10 nye arbeidsplasser, og investeringen har en totalramme på 270 millioner kroner.

NHO har tatt til orde for at det skal opprettes en "Lille Doffin", som en enkel obligatorisk kunngjøringsplikt for anskaffelser under den nasjonale terskelverdien på 1,3 millioner kroner. Begrunnelsen for forslaget er at det vil sikre en enkel, åpen og ryddig konkurranse og reell markedsadgang for små og mellomstore bedrifter. NHO mener en lik åpning av markedet for alle vil sikre flere arbeidsplasser, flere gründere, mer innovasjon og mindre arbeidslivskriminalitet, nettopp fordi markedet blir gjennomsiktig. NHO mener at en kunngjøringsplikt a la "Lille Doffin" må være enkel å benytte for innkjøpere. Det skal ikke medføre andre administrative byrder og kostnader enn når man går ut til et kjent knippe leverandører, som dagens regelverk under terskelverdien forutsetter. Det offentlige må nemlig følge grunnleggende krav til konkurranse og likebehandling og dokumentere hvordan konkurransen er gjennomført. Politikere må slutte å snakke om at små og mellomstore bedrifter er ryggraden for å sysselsette folk, dersom det ikke sikres åpen og reell markedsadgang for disse. De må slutte å snakke om innovasjon hvis ikke alle får komme til det offentliges bord..

Først i Norge Fabrikken er den første pelletsfabrikken i Norge som er energimessig fullintegrert i et sagbruk. En stor del av den totale investeringen er et helt nytt bioenergianlegg som både forsyner sagbruket og pelletsfabrikken med energi. Det betyr at energien som ellers ville gått til spille fra sagbruket brukes i produksjonen av hvit pellets. Ifølge Moelvens beregninger vil dette grepet redusere energibruken i pelletsproduksjonen med opptil 37 prosent. I første omgang vil Moelven levere pelletsen til det internasjonale markedet. Der er etterspørselen størst, men de tror at det norske markedet vil komme etter. De siste årene har treforedlingsindustrien i Norge blitt betydelig nedbygd. Slik sett er satsingen til Moelven og Enova et kraftig steg i en helt annen retning for norsk treforedlingsindustri. Det forventes en markedsutvikling for trepellets fra et totalt globalt volum fra 28 millioner årstonn i 2016, til over 65 millioner tonn i 2025.

Vi feirer

20

Vi lagerfører et bredt spekter av

LED-BELYSNING

Vindu mot verden H-vinduet Fjerdingstad har et bredt sortiment som passer til ulike stilarter, enten du har et moderne funkishus eller et mer klassisk og tradisjonelt hus.

- Spotter - Flexyled - Aluprofiler - Dimmbare trafoer - 12 og 24V

Se mer på fjerdingstad.no

Se vårt øvrige sortiment av LED belysning på vår hjemmeside www.beslagteknikk.no Beslagteknikk AS Kobbervikdalen 75, 3036 Drammen Telefon: 32 21 02 88 post@beslagteknikk.no - www.beslagteknikk.no Youtube kanal: Beslagteknikk AS

Tre&Profil_90x125.indd 1

20.09.2017 09.16

TRE & PROFIL 5-2018

35

år


NYHETER

PROSJEKTER

Veidekke har inngått avtale med Brødrene Jangaard AS om å bygge Ålesund Bybad ved Utstillingsplassen i Ålesund, samt tre boligblokker. Kontraktene har samlet verdi på 344 millioner kroner ekskl. mva. I bakkant av badet skal Veidekke bygge tre boligblokker med til sammen 35 leiligheter og underliggende parkeringskjeller. Byggearbeidene starter i november og er beregnet til å ta to år. Ø.M. Fjeld og OBOS Nye Hjem skal bygge 38 leiligheter i Brumunddal. Oppdraget utføres for OBOS Nye Hjem, og innebærer at 38 leiligheter skal ferdigstilles innen høsten/ vinteren 2019. De nye boligene i sentrum av Brumunddal skal fordeles på to bygg med henholdsvis 34 og 4 leiligheter. Peab K. Nordang bygger 65 leiligheter som er første byggetrinn i boligprosjektet Fri Sikt på Volsdalsberga i Ålesund. Byggherre er selskapet Fri Sikt Volsdalsberga, som eies 60 prosent av Ulsmo Eiendom og 40 prosent av Peab Eiendomsutvikling Nord. Fri Sikt Volsdalsberga utvikler en ny bydel med inntil 150 leiligheter. Boligene skal bygges over to trinn. Kontraktssum 201 millioner kroner eks mva. Ferdigstillelse januar 2021.

Teknobygg starter byggingen av 92 leiligheter i Trondheim, bydel Heimdal, Heimdal Atrium for Trym Bolig. Kontraktssum 177 millioner kroner. Prosjektet er beregnet ferdigstilt i midten av 2020. Veidekke har vunnet konkurransen om å bygge nytt sykehusbygg i Haugesund. Oppdraget er en totalentreprise verdt i overkant av 750 millioner kroner ekskl. mva. Det nye sykehusbygget skal inneholde nytt felles akuttmottak for fysisk og psykisk syke, nye operasjonsstuer, ny fødeavdeling og nytt topp moderne laboratorium. I tillegg skal det bygges intensivenhet, observasjonspost, en avdeling for hjerte- og lungemedisin og en avdeling for eldremedisin. Bygget på over 18.000 m2 skal oppføres i tilknytning til dagens sykehus i Haugesund sentrum. Byggearbeidene starter opp på nyåret, og det nye bygget er planlagt å stå ferdig våren 2021. Asker Entreprenør bygger 150 leiligheter i Fredrikstad for Bakkegruppen/SPG. Prosjektet heter Bruket Brygge. Kontrakten er en totalentreprise med en verdi på ca 338 millioner kroner.

Consto har sikret seg totalentreprisekontrakten for bygging av nytt omsorgssenter ved navn Hovlitunet, i Søndre Land kommune i Oppland. Kontraktssummen er på cirka 320 millioner kroner og byggetiden er fra årsskiftet 2018/2019 til juni 2021. LAB Entreprenør, et datterselskap av AF Gruppen, skal oppføre nytt barne- og ungdomssykehus ved Haukeland universitetssykehus i Bergen for Helse Bergen HF. Prosjektet har et samlet bruttoareal på ca. 50 100 m2 . Kontraktsverdi på cirka 339 millioner kroner. Planlagt oppstart for arbeidene er i løpet av 1. kvartal 2019 med overlevering i 2023. Skanska Norge AS og Moelven Limtre AS har signert en omfattende kontrakt på leveranse av inntil ti trebruer på OPSprosjektet Ny riksvei 3/25 Ommangsvollen – Grundset. Trebroene er alle basert på et enhetlig brodesign og vil monteres både i Løten og Elverum. Alle er overgangsbroer og vil være en viktig del av det nye veianleggets uttrykk, og flere av dem vil lyssettes og fremstå som naturlige elementer i landskapet.

SCM kantlistere

Enkeltsidig og dobbeltsidig utførelse Olimpic k 100

Stefani two

Ta kontakt for nærmere informasjon

Rødmyrsvingen 88, 3755 Skien - Postboks 2846 - 3702 Skien - tlf. 35 50 35 60 e-post: post@bergslitre.no - web: www.bergslitre.no

36

TRE & PROFIL 5-2018


NYHETER Jotun Industri Optimal 2i1 er godkjent av Miljømerket Svanen. Kledningsprodusentene kan nå tilby kledning behandlet med den svanegodkjente malingen Jotun Industri Optimal 2i1. Jotun Industri Optimal 2i1 har god farge- og glansholdbarhet, samtidig som den er et godt miljøvalg for skoler, barnehager og boliger. Stadig flere ønsker en god miljøprofil på nybygg, samtidig som de er opptatt av at bygget skal ha god beskyttelse mot vær og vind og ikke minst ha et pent utseende. -Etter grundig testing på Jotuns FoU-avdeling, inkludert utendørs eksponering over flere år, er vi helt trygge på at Jotun Industri Optimal 2i1 står veldig godt, forteller produktsjef Pål Angell-Hansen i Jotun. I tillegg bekrefter Miljømerket Svanen at malingen er et trygt valg for naturen og for brukerne av bygget! Svanegodkjenningen bekrefter også at malingens beskyttende egenskaper er ivaretatt. Ingen produkter gis Miljømerket svanen uten at også produktkvaliteten er ivaretatt. Jotun Industri Optimal 2i1 gir sagbruket økt fleksibilitet og økt kapasitet. Malingen påføres med 1 eller 2 strøk og sagbruket kan derfor tilby både grunnet eller grunnet og malt kledning med Svane-merking. Med Jotun Industri Optimal

Tom Harald Klevstadlien, Foto: Jotun 2i1 blir det færre stopp ved hyppige fargeskift og små produksjonsserier. Sagbruket vil derfor få økt produksjonskapasitet med Jotun Industri Optimal 2i1. Jotun Industri Optimal 2i1 er spesialutviklet for industriell påføring. Malingen har den samme gode og trygge kvaliteten som OPTIMAL, som norske huseiere kjenner gjennom mange år. Jotun Industri Optimal 2i1 brukes i system med OPTIMAL som gjør at hele malingssystemet fra grunning til toppstrøk, er godkjent av Miljømerket Svanen. -Ved å tilby økt effektivitet for sagbruket, og trygg kvalitet og god miljøprofil for huseieren, vil Jotun Industri Optimal 2i1 være et attraktivt produkt i lang tid i det skandinaviske markedet, sier Pål Angell-Hansen.

Bærekraft handler om kvalitet Ellinggardvegen 7 - 6490 Eide - Tlf: 948 77 562 - post@melby.no - www.melby.no

Melby kvalitet

ligger i DETALJENE

Fleksible på det meste bortsett fra kvaliteten

TRE & PROFIL 5-2018

37


NYHETER Nye studenboliger i 14 norske byer Til sammen 2.188 studentboliger skal bygges i 14 norske byer, opplyser regjeringen, som har økt kostnadsrammen og tilskuddet til studentboliger. I lanseringen av studentboligsatsingen i 2015, ble regjeringen enige om å øke antallet nye studentboliger i året fra 2.000 til 2.200. I satsingen ble det satt et mål om at 20 prosent av studentene kunne få mulighet til å bo i studentbolig, men i sommer hadde kun 15 prosent av studentene den muligheten. Satsingen har imidlertid gitt flere studenter botilbud, og det er i dag 1.720 færre studenter i kø enn på samme tid i fjor, ifølge en fersk undersøkelse fra Norsk studentorganisasjon (NSO). Undersøkelsen viser at det nå er 10.612 studenter i boligkø.

2.200 nye studentboliger: * Blindern i Oslo får 315 nye hybler. * Campus Bø i Bø får 300 nye hybler. * Lunden Torv i Kristiansand får 300 nye hybler. * Bjølstad V i Fredrikstad får 220 nye hybler. * Remmen II i Halden får 180 nye hybler. * Gosen i Stavanger får 160 nye hybler. * Røstad i Levanger får 150 nye hybler. * Campus Harstad i Harstad får 120 nye hybler. * Heltne 2 i Volda får 120 nye hybler. * Elvesletta på Svalbard får 100 nye hybler. * Campus Ålesund får 81 nye hybler. * Kaialund i Mo i Rana får 60 nye hybler. * Frydenbø II i Bergen får 52 nye hybler. * Vieråsen i Førde får 30 nye hybler.

Nye slipematerialer fra Mirka Mirka lanserer to nye slipematerialer som er laget med nyskapende teknologi, Mirka Iridium® och Mirka Novastar™ finnes tilgjengelig over hele verden fra og med september. I følge Mirka har disse produktene nye, optimaliserte korn, nye beleggings og herdingsteknikker. De nye produktene er en del av en ny generasjon intelligente slipeutstyr.

Det naturen skaper – er det vi som tar vare på Akzo Nobel er ledende leverandør av lim og overflatebehandling til trevarebransjen. akzonobel.com

38

TRE & PROFIL 5-2018


NYHETER Roser næringens satsing

nyemaskiner.no

Statsminister Erna Solberg roser byggenæringen for å ha satt fokus på lærlinger og fagarbeidere de siste årene, og lover å gjøre yrkesfagutdanningen relevant for fremtidens næringsliv. Både statsministeren og kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner hadde møtt opp for å åpne utstillingen og seminaret “Fremtidens yrkesfag” på Teknisk museum i Oslo, et samarbeid mellom regjeringen og organisasjonen WorldSkills. Solberg understreket også at for mange av yrkesfagene kommer fremtidens utfordringer til å være annerledes enn de man har i dag, og lovet at myndighetene skulle legge til rette for dette. Byggenæringen er den største sysselsetteren i privat sektor, sier Solberg, og det kommer det fortsatt til å være. Derfor vil de trenger fagarbeidere for å opprettholde kvaliteten. Regjeringen har lagt til rette gjennom å sikre bedre støtte til bedrifter som har

Solid august for byggevareindustrien lærlinger. Det jobbes mye i fylkeskommunene om et samarbeid rundt lærlingene. -Skal det sørges for økt rekruttering til bransjen, må man jobbe med norsk som arbeidsspråk, og man må jobbe med å markedsføre sine fagområder, sier statsministeren. Nå legges strukturen om for yrkesfagene, slik at ungdommene vil få spesialisering på et tidligere tidspunkt. Undervisningen skal bli mer motiverende for elevene, og fagene blir mer relevante for bedriftene og næringslivet.

Det innenlandske salget av byggevarer fra industrien i august 2018 endte opp 1,9 prosent i forhold til samme periode i fjor. Det var likt antall salgsdager som gjør perioden helt sammenlignbar. Dette ga en ny all time high for august, melder Bygevareindustriens forening. Betongbaserte produkter hadde en nedgang i forhold til i fjor på cirka 4 prosent, mens øvrige byggevarer og trebaserte produkter hadde en økning på cirka 5 prosent.

AT tre AS tilfredsstiller dine behov •

Lurer du på hva som skjuler seg bak døren?

Brann og lyddører - laminatbelagte dører

• Spanskvegger - Skjermveggsystemer - homogenlaminat • Røngtendører - finer - malt - laminat Kort leveringstid God kundebehandling Skreddersys for kundens behov

www.nordicdoor.no

TRE & PROFIL 5-2018

Leirveien 25, 2437 Haslemoen Telefon 62 42 96 80 Mobil: 907 52 076 firmapost@attre.no www.attre.no

39


NYHETER Nye serviceteknikerere i Falkenberg Karolis Mecius er ansatt som ny servicetekniker i Falkenberg. Karolis er 25 år, og nyutdannet maskiningeniør fra Høgskolen i Østfold. Han er opprinnelig fra Litauen og har allerede fått erfaring fra trevareindustrien da han jobbet i farens trevarefabrikk før han flyttet til Norge. Vi trenger unge ingeniører for å møte en krevende teknologisk fremtid, og Karolis er interessert i både det teknologiske og i faget generelt. Han har gode datakunnskaper og vil først og fremst jobbe sammen med CNC serviceingeniør Tjark Busch og serviceteknikere, med programvarene bSolid og bCabinet, CNC-styrte maskiner, automatisering etc.

Karolis Mecius

Sølve Berg har yrkesfaglig utdanning som industrimekaniker. Han har lang erfaring innen maskinarbeid og god kjennskap til deler av treindustrien etter å ha jobbet i Bergene Holm i 10 år. Sølve vil først og fremst jobbe sammen med servicetekniker Bjørn Rødsten og yte service til kunder innen sagbruk og høvleri. Sølve Berg

Vi leverer utstyr for støv, spon og flis i avsugsanlegg. Rør og detaljer samt komplette filtrerings- og utskillingsløsninger.

Lasersveiset svartplaterør -Standard tykkelse og mm. -Kan leveres i andre tykkelser. -Skjøtes med spennbånd eller flenser.

Lasersveiset, galvaniserte rør -Standard tykkelse ,,--,, mm. -Skjøtes med spennbånd eller flenser.

Senzimirforsinkede rør for høyvakuumanlegg -Standard tykkelse ,,,--,,mm. -Skjøtes med rørkoblinger. -Kan leveres i rustfritt.

Rustfrie lasersveisede rør -Standard tykkelse ,,--,, mm. -Skjøtes med spennbånd eller flenser.

www.scandmiljo.no posttscandmiljo.no +++ AVSUGSBORD

AVSUGSVEGGER

FILTER ENHETER

PUNKTAVSUG

SPRAYBORD

SPJELD

HØYVAKUUM ENHETER

40

KONTAKT

OLJEUTSKILLERE

TRE & PROFIL 5-2018


NYHETER Fullført oppkjøpet av Ekornes Inkludert aksjer kjøpt i markedet kontrollerer Qumei Home Furnishings Group nå 98,36 prosent av aksjene i Ekornes. I utgangspunktet hadde de et krav om at de fikk kjøpe 55 prosent av aksjene i selskapet for å gå inn i Ekornes. Den kinesiske investoren har lovet at hovedkontoret for Ekornes fortsatt skal ligge i Sykkylven.

Regjeringen satser på yrkesfag I 2019-budsjettet foreslår regjeringen å styrke yrkesfagene med ytterligere 30 millioner kroner. Midlene skal gå til bedre kompetanse hos lærere, styrking av prøvenemndene, forsking og faget yrkesfaglig fordyping. Dette kommer på toppen av over 500 millioner kroner som regjeringen og samarbeidspartiene allerede har styrket yrkesfagene med i perioden 2013 – 2018, skriver Kunnskapsdepartementet.

Ytterligere kutt i selskapsskatten Regjeringen foreslår i neste års statsbudsjett å kutte selskapsskatten fra 23 til 22 prosent. De siste årene har selskapsskatten blitt redusert flere ganger. I 2013 var den på 28 prosent, og i år ligger denne skatten på 23 prosent. NHO uttalte nylig at det er nødvendig å senke selskapsskatten til 20 prosent.

Ny i Wagner I september ble Bjørn Nilsen (50), ansatt med ansvar for teknisk service/salg hos Wagner Industrial Solutions i Norge. Bjørn kommer fra stillingen som avdelingsleder for overflatebehandling hos Scanflex AS på Birkeland, hvor han arbeidet i 20 år. Bjørn har dermed verdifull erfaring når det gjelder automatisert overflatebehandling. Bjørn`s hovedoppgave vil være teknisk suppor t og ser vice over hele Norge, samt salg og oppfølging av nøkkelkunder i Agderfylkene, Telemark og Vestfold.

Design: Tweed Foto: Rakel Berg

vakker ◆ varig ◆ verdifull

post@fjordglas.no - tlf: 57 68 21 20

Kverndalsvegen 40, 2416 Jømna | +47 62 43 59 50 | jomna.no

TRE & PROFIL 5-2018

41


HVEM LEVERER HVA? Denne "guiden" er en lettfattelig oversikt over de forskjellige firmaer som er leverandører til henholdsvis byggebransjen og til trevarebransjen. Kjøpeguiden trykkes i hvert nummer av bladet og vil bli kontinuerlig ajourført. Hvert firma betaler en mindre avgift for oppføring under de forskjellige grupper. Første oppføring: Kr. 1000 for 3 linjer pr. år. - Ekstra oppføring: Kr. 500 for 3 linjer pr. år -. Ekstra linjer: Kr. 150 pr. linje pr. år. Bestillingen er for min. 1 år og løper til den sies opp skriftlig. Tlf. 40 84 59 94, post@tre-profil.no

Leverandører til byggebransjen

DØRER Brann/lyd-dører

KJØPEGUIDE

AT TRE AS 2436 Våler Tlf. 62 42 96 80 e-mail: firmapost@attre.no www.attre.no Laminatdører

NORDIC DØRFABRIKK AS Kvavik 4580 Lyngdal Tlf. 38 33 05 00 Fax 38 34 33 57 E-mail: post@nordicdoor.no

RUUD TREVARE A/S 2080 Eidsvoll Tlf. 63 95 90 80 Fax 63 96 20 13 SCANFLEX A/S 4760 Birkeland Tlf. 37 28 00 00 Fax 37 28 00 10

RUUD TREVARE A/S 2080 Eidsvoll Tlf. 63 95 90 80 Fax 63 96 20 13 E-mail: firmapost@ruudtrevare.no

Skyvedører

H-VINDUET FJERDINGSTAD AS 3300 Hokksund SCANFLEX A/S Tlf. 32 25 16 00 Fax 32 25 16 16 DØRFABRIKKEN VATNESTRØM AS 4760 Birkeland 4730 Vatnestrøm e-post: firmapost@fjerdingstad.no Tlf. 37 28 00 00 Fax 37 28 00 10 www.fjerdingstad.no Tlf. 37 96 10 50 Fax 37 96 10 60 E-mail: post@dorfabrikken.no Vi skreddersyr dine dører ULDAL AS TUNDØREN AS Postboks 98 Postboks 1534 4795 Birkeland 3206 Sandefjord JELD-WEN Norge AS Tlf. 38 13 71 00 Fax 38 13 79 01 Postboks 6611, Etterstad Tlf. 33 46 40 31 Fax 33 46 89 31 E-mail: uldal.birkeland@byggma.no 0607 Oslo E-post: post@tun.no www.byggma.no Salg og mark.føring av Swedoor dører Spesialitet: Tun-døren laminat/innerdørermassive dører/ytterdører Tlf. 22 02 72 00 Fax 22 02 72 01 www.swedoor.no Terasse/balkongdører Innerdører AT TRE AS

JØMNA BRUG A/S 2416 Jømna Tlf. 62 43 59 50 Fax 62 43 59 60 Brann/lydklassifiserte fyllingsdører

NORDIC DØRFABRIKK AS Kvavik 4580 Lyngdal Tlf. 38 33 05 00 Fax 38 34 33 57 E-mail: post@nordicdoor.no

DØRFABRIKKEN VATNESTRØM AS 2436 Våler 4730 Vatnestrøm Tlf. 62 42 96 80 Tlf. 37 96 10 50 Fax 37 96 10 60 e-mail: firmapost@attre.no E-mail: post@dorfabrikken.no www.attre.no Vi skreddersyr dine dører Laminatdører JELD-WEN Norge AS H-VINDUET FJERDINGSTAD AS Postboks 6611, Etterstad 3300 Hokksund 0607 Oslo Tlf. 32 25 16 00 Fax 32 25 16 16 Salg og mark.føring av Swedoor dørerlae-post: firmapost@fjerdingstad.no minat/innerdører/massive dører/ytterdører Tlf. www.fjerdingstad.no 22 02 72 00 Fax 22 02 72 01 www.swedoor.no KLOPPEN TREVARE AS 2850 Lena Tlf. 61 16 86 66 Fax 61 16 16 76

42

TRE & PROFIL 5-2018


HVEM LEVERER HVA? Terrasse/balkongdører forts..

FØRRE TREVAREFABRIKK AS 5563 Førresfjorden Tlf. 52 75 44 70 Fax 52 75 44 79 e-mail: post@forretrevare.no www.forretrevare.no

H-VINDUET BAUGE AS 6900 Florø Tlf. 57 75 20 80 Fax 57 74 18 48 E-post: sentral@baugetrevare.no

LILLERØNNING SNEKKERIFABRIKK A/S 7387 Singsås Tlf. 72 43 60 60 Fax 72 43 60 61

JELD-WEN Norge AS Postboks 6611, Etterstad 0607 Oslo Salg og mark.føring av Swedoor dører laminat/innerdører/massive dører/ytterdører Tlf. 22 02 72 00 Fax 22 02 72 01 www.swedoor.no

JØMNA BRUG A/S 2416 Jømna Tlf. 62 43 59 50 Fax 62 43 59 60

MESTERVINDU AS Sjoareset, 5419 FITJAR Tlf. 53 45 89 70 salg@mestervindu.com

O.H. INDUSTRI A/S Smedevej 17 DK-7430 Ikast Tlf: +45 9725 1200 Fax +45 9725 1617 E-mail: ohi@ohindustri.com www.ohindustri.com

TUNDØREN AS ULDAL AS Postboks 1534 Postboks 98 3206 Sandefjord 4795 Birkeland Tlf. 33 46 40 31 Fax 33 46 89 31 Tlf. 38 13 71 00 Fax 38 13 79 01 E-post: post@tun.no E-mail: uldal.birkeland@byggma.no Spesialitet: Tun-døren www.byggma.no

Ytterdører EGE FRONT AS Opstadveien 12 4330 Ålgård tlf 51493344 post@egefront.no www.egefront.no HOVLAND TREVAREFABRIKK A/S Jærveien 1250 4375 Hellvik Tlf. +47 90 40 01 50 Fax +4751490255 E-mail: firmapost@hovlandtrevare.no

DØRFABRIKKEN VATNESTRØM 4730 Vatnestrøm Tlf. 37 96 10 50 Fax 37 96 10 60 E-mail: post@dorfabrikken.no Vi skreddersyr dine dører

DØRKARMER

RUUD TREVARE A/S 2080 Eidsvoll Tlf. 63 95 90 80 Fax 63 96 20 13 E-mail: firmapost@ruudtrevare.no

FASADE- OG VEGGPANELER DECOLINQ AS Hagaveien 51 3275 Svarstad www.decolinq.no Eksteriør: fasade i kompaktlaminat Interiør: paneler og toalettskillevegger

GARASJEPORTER/ PORTÅPNER GRANDAL TREVARE A/S 4770 Høvåg Tlf. 37 26 92 92 Fax 37 26 92 90 E-mail: firma@grandal.no www.grandal.no

GAPO AS Opstadveien 9 4330 Ålgård 51612080 post@gapo.no www.gapo.no LISTA TREINDUSTRI a/s 4650 Vanse Tlf. 38 39 41 00 Fax 38 39 43 20 Spesialitet: LiGa-porten

TRE & PROFIL 5-2018

43

KJØPEGUIDE

MESTERVINDU AS Sjoareset, 5419 FITJAR Tlf. 53 45 89 70 salg@mestervindu.com

Ytterdører


HVEM LEVERER HVA? Listverk forts..

KJØKKEN/BAD/ GARDEROBE

RINDALSLIST AS 6657 Rindal Tlf. 71 66 46 40 Fax 71 66 41 41 e-post: post@rindalslist.no

FOSS SNEKKERI A/S Stensveien 29 7336 Meldal Tlf. 72 49 58 00 Fax 72 49 58 01

SANGNES TREVARE AS 2846 Bøverbru Tlf. 61 19 84 00 Fax 61 19 60 38 E-post post@sangnestrevare.no

KJØPEGUIDE

HAMRAN SNEKKERVERKSTED AS 4590 Snartemo Tlf. 38 34 94 50 Fax 38 34 94 51 e-mail: hamran@hamran .no www.hamran.no

HAUGSTAD MØBEL E-post: post@haugstadmobel.no Tlf: 51 79 16 00

STRAI KJØKKEN A/S Setesdalsveien 240 4618 Kristiansand S. Tlf. 38 00 33 00, e-post: post@strai.no

LISTVERK

SPESIAL- INNREDNINGER AT TRE AS 2436 Våler Tlf. 62 42 96 80 e-mail: firmapost@attre.no www.attre.no Spanskvegger BOSVIK AS Risørveien 667, 4950 Risør. www.bosvik.no BUSKERUD SPESIALINNREDNING AS Nordbråtagata 9 3340 Åmot Tlf: 32 77 88 90 post@buskerud-spesialinnredning.no www.buskerud-spesialinnredning.no

BOSVIK AS Foringer, listverk og spiler i alle tresorter. Leveres ferdig overflatebehandlet. Klarlakk-fargelakk og brannbehandling. E-post: peder@bosvik.no Tlf: 37 14 93 00

MØBELSNEKKERNE AS Semsveien 86 3300 Hokksund Tlf: 32 75 05 50 fax: 32 75 05 51 post@mobelsnekkerne.no www.mobelsnekkerne.no

HEMNES LIST AS Grepperud 1970 Hemnes Tlf. 63 85 83 88 Fax 63 85 05 34 Furu listverk ubeh/malt MDF listverk utforinger Badstuepanel i osp/svartor

FAGINNREDNING AS Tlf. 56 58 90 40 www.faginnredning.no post@faginnredning.no HAUGSTAD MØBEL E-post: post@haugstadmobel.no Tlf: 51 79 16 00

Spesialinnredning forts.. HENRIKSEN SNEKKERI AS Tlf. 370 99 505 www.henriksen-snekkeri.no JØNDAL & HOFF SNEKKERVERKSTED AS Elveveien 26/28 1472 Fjellhamar Tlf. 67 98 05 20 Fax 67 98 05 29

KAUPANG MØBLER AS 2480 Koppang post@kaupangmobler.no www.kaupangmobler.no

MINDE SNEKKERI AS 5073 Bergen Tlf: 55205454 www.minde-snekkeri.no

RØE TREVARE CORIFORM A/S 7600 Levanger Tlf. 74 08 40 00 Fax 74 08 34 40 Spesial: Corian sammen med tre SOGNATRE AS Tlf: 57 67 16 86 Fax: 57 67 12 52 www.sognatre.no TREPROSJEKT AS 4353 Klepp Stasjon Tlf. 51 78 98 80 Fax 51 78 98 81 www.treprosjekt.no

SPROSSERAMMER/ SKODDER RAKKESTAD TREVARE AS Johs Krosbys vei 3, 1890 Rakkestad Tlf. 69 22 77 15 Fax 69 22 77 65 E-post: sprosser@rakkestadtrevare.no www.rakkestadtrevare.no TROLLHEIM AS 6650 Surnadal Tlf.71 65 77 77 / fax 71 66 22 56 www.trollheim.no Spesialitet: Kvalitetssprosser.

44

TRE & PROFIL 5-2018


HVEM LEVERER HVA? Trapper forts.

TRAPPER

Koblede vinduer forts..

SOGNATRE AS K. SOLEM SNEKKERI 7350 Buvika Tlf: 57 67 16 86 Fax: 57 67 12 52 Tlf. 72 86 51 12 Fax 72 86 50 30 www.sognatre.no

EIKTRAPP AS 6394 Fiksdal www.eiktrapp.no

KJØPEGUIDE

LØKEN TREVARE A/S SULDAL TREVARE AS 4230 Sand Industrivn. 6 1870 Ørje Tlf. 52 79 04 30 Fax 52 79 04 31 Tlf. 69 81 35 00 Fax 69 61 35 01 www.suldal-trevare.no post@suldal-trevare.no FAGTRAPP AS Vensvangveien 434, 2338 Espa Tlf. 62 58 03 03 Fax 62 58 04 39 SMØLAVINDUET AS TRAPPESPESIALISTEN AS 6570 Edøy 3080 Holmestrand Tlf. 71 54 43 50 Fax 71 54 43 51 Tlf. 33 05 00 33 Fax 33 05 03 33 FREKHAUGTRAPPA AS E-mail: post@trappespesialisten.no Hanstveit 5283 Fotlandsvåg TLF 56 34 06 66 E post: firmapost@frekhaugtrappa.no TRE TRAPP AS SOLFJELD Tre og Tradisjon AS www.frekhaugtrappa.no Åsvn. 6 Solfjellveien 1 3475 Sætre 4900 TVEDESTRAND Tlf. 37 16 21 38 Tlf. 32 79 16 22 Fax 32 79 02 75 HAFRSFJORD TRE AS post@solfjeld.no www.solfjeld.no Godesethdalen 22, 4034 Stavanger #solfjeldtreogtradisjon Tlf. 51 95 10 00 Solfjeld as TYDAL TRAPPEFABRIKK AS 7590 Tydal Tlf. 73 81 57 12 HAGEN AS E-post: post@tydaltrappefabrikk.no Visnesvegen 5 STORÅS TREVARE A/S 6783 Stryn 7334 Storås Trappestudio i Oslo, Stavanger, Bergen, Tlf. 72 49 81 65 Fax 72 49 85 05 Egersund, Trondheim, Gjøvik VINDUER Tlf. 57 87 35 00 www.stryntrappa.no E-post: stryn@hagen.eu Buede vinduer ULDAL AS Postboks 98 HESTNÆS TRAPPEFABRIKK A/S HOVLAND TREVAREFABRIKK A/S 4795 Birkeland 2338 Espa Jærveien 1250 Tlf. 38 13 71 00 Fax 38 13 79 01 Tlf. 62 58 01 91 Fax 62 58 04 05 4375 Hellvik E-mail: uldal.birkeland@byggma.no Tlf. +47 90 40 01 50, Fax 51 49 02 55 www.byggma.no E-mail.: firmapost@hovlandtrevare.no INNVÆR A/S TRAPPEFABRIKK 5430 Bremnes Tlf. 53 42 85 40 Fax 53 42 85 49 Koblede vinduer Spesialvinduer SOLFJELD Tre og Tradisjon AS BYKLE VINDU AS MELBY SNEKKERVERKSTED A/S Solfjellveien 1 4754 Bykle 6490 Eide 4900 TVEDESTRAND Tlf. 37 93 93 00 Fax 37 93 93 01 Tlf. 71 29 99 20 Fax 71 29 67 81 Tlf. 37 16 21 38 post@solfjeld.no www.solfjeld.no HANSEN & JUSTNÆS A/S #solfjeldtreogtradisjon MYRLI TREVARE A/S Buråsen 13 Solfjeld as 2340 Løten 4636 Kristiansand S Tlf. 62 59 05 64 Fax 62 59 24 44 Tlf. 38 14 45 00 Fax 38 14 45 01 E-post: post@h-j.no TRE & PROFIL 5-2018

45


HVEM LEVERER HVA? Vinduer m/energi/

Vinduer m/energi/

isolerglass

isolerglass forts.

FØRRE TREVAREFABRIKK AS 5563 Førresfjorden Tlf. 52 75 44 70 Fax 52 75 44 79 e-mail: post@forretrevare.no www.forretrevare.no HANSEN & JUSTNÆS A/S Buråsen 13 4636 Kristiansand S Tlf. 38 14 45 00 Fax 38 14 45 01 E-post: post@h-j.no

KJØPEGUIDE

H-VINDUET BAUGE AS 6900 Florø Tlf. 57 75 20 80 Fax 57 74 18 48 E-post: sentral@h-vinduetbauge.no

H-VINDUET FJERDINGSTAD AS 3300 Hokksund Tlf. 32 25 16 00 Fax 32 25 16 16 e-post: firmapost@fjerdingstad.no www.fjerdingstad.no

MESTERVINDU AS Sjoareset, 5419 FITJAR Tlf. 53 45 89 70 salg@mestervindu.com

K. SOLEM SNEKKERI 7350 Buvika Tlf. 72 86 51 12 Fax 72 86 50 30

DIVERSE

SOLLIHØGDA TREVAREFABRIKK 2092 Minnesund Tlf. 63 96 80 05 Fax 63 95 60 21 Hjemmes: www.sollihogda.com E.mail: info@sollihogda.com Spesial: Vinduer i gammel stil

HAUGSTAD MØBEL E-post: post@haugstadmobel.no Tlf: 51 79 16 00

STORÅS TREVARE A/S 7334 Storås Tlf. 72 49 81 65 Fax 72 49 85 05

RISKA TREDREIER Tredreiermester Rolf Tore Riska Tlf: 915 47 827 E-post: rtr@riskatredreier.no www.riskatredreier.no

ULDAL AS Postboks 98 4795 Birkeland Tlf. 38 13 71 00 Fax 38 13 79 01 E-mail: uldal.birkeland@byggma.no www.byggma.no

Takvinduer

VELUX Norge AS Postboks 4224 - Nydalen 00401 Oslo Tlf. 22 51 06 00 Fax 22 51 06 10 E-post: VELUX-NO@VELUX.com www.VELUX.no Takvinduer, vinduskupler, solskjerming

VOSS MØBEL- OG TREVAREVERKSTAD AS Øvre Langhaugen 10 5709 Voss Tlf. 56 52 10 10 Fax 56 52 10 20 Skyvedørskarmer/loftstrapper

DIVERSE

LILLERØNNING SNEKKERIFABRIKK A/S 7387 Singsås Tlf. 72 43 60 60 Fax 72 43 60 61

BRØDR. ØYEHAUG AS 6153 Ørsta Tlf. 70 04 99 00 www.oyehaug.no spesialist i trebearbeiding cnc, fresing, tredreiing, overfl.beh.

LØKEN TREVARE A/S Industrivn. 6 1870 Ørje Tlf. 69 81 35 00 Fax 69 81 35 01

HAMRAN SNEKKERVERKSTED 4590 Snartemo Tlf. 38 34 94 50 Fax 38 34 94 51 E-mail: hamran@hamran.no www. hamran.no Høvelbenker

46

Vis deg fram! Hva med en oppføring i kjøpeguiden?

Ta kontakt: E-post: post@tre-profil.no Tlf: 40 84 59 94 TRE & PROFIL 5-2018


LEVERANDØRER TIL TREVAREBRANSJEN ALUPROFILER SYSTEMBESLAG AS Tlf. 611 69 900 www.systembeslag. no Vegg- og karmprofil for glass

ARBEIDSMILJØ

BESLAG Møbelbeslag/låser GUNNAR EIKLID AS Østre Aker vei 213 0975 Oslo Tlf: 22 80 33 50 Fax: 22 80 33 51 www.eiklid.no eiklid@eiklid.no

Skyvedørsbeslag SYSTEMBESLAG AS Tlf. 611 69 900 www.systembeslag. no

Vindu- og dørbeslag ABRA BESLAG AS P.B. 1801, Lade 7440 Trondheim Tlf. 73 89 44 21 / 22 www.abrabeslag.no

ASSA OEM AB Åkarvegen 1 435 33 Mölnlycke Tlf: +46 771-888 008 kundservice.gbg@assaabloy.com www.fix.se

CARL-RAS AS Sletten 31 DK-7500 Holstebro Danmark. Tlf: +45 97423311 www.carl-ras.dk Norsk representant: Helge Olav Nyhus Mobil +47 91389810 Mail: hon@carl-ras.dk DORMAKABA NORGE AS Postboks 195 Alnabru Alfasetveien 1 0614 Oslo Tlf. 06866 Bjorn.mathisrud@dormakaba.com www.dormakaba.no GUNNAR EIKLID AS Østre Aker vei 213 0975 Oslo Tlf: 22 80 33 50 Fax: 22 80 33 51 www.eiklid.no eiklid@eiklid.no SØRBØ INDUSTRIBESLAG AS P.B 5718, 7437, Sluppen,Trondheim Tlf: 51444350 Mail avd Industri: industri@sorboindustribeslag.no Mail avd Proff: proff@sorboindustribeslag.no www.sorboindustribeslag.no Besøksadresse Trondheim: Brøttemsvegen 103, 7093 TILLER Besøksadresse Stavanger: Bjødnabeen 12, 4031 STAVANGER

Vindu- og dørbeslag forts. IPA-BESLAG

A/S J. PETERSENS BESLAGFABRIK DK-9240 Nibe, Danmark Tlf. +45 98 35 15 00 Fax:+45 98 35 22 00 Representant i Norge: IPA Trondheim Tore Dahl Ingvald Ystergaardsvei 3A 7047 Trondheim Mobil: 9829 8317 E-mail: td@ipafittings.com MILA BESLAG A/S H.C. Ørsted Vej 18 DK- 3000 Helsingør tlf.: +45 49139900 fax.: +45 49139893 e-post: info@mila.dk www.mila.dk OPTIMERA INDUSTRI Østre Aker vei 260, 0915 Oslo Tlf. 47 64 80 00 Faks. 22 16 89 03 industri@optimera.no optimeraindustri.no MDF, spon, x-finer, limfog, laminat, benkeplater, komponenter til trapp, dør og vindu RM BESLAG AS Postboks 72 3081 Holmestrand Tlf/fax: 33 05 18 83 - Mob: 93 02 62 40 E-mail: ru-malm@online.no

SYSTEMBESLAG AS Tlf. 611 69 900 www.systembeslag. no

SKANDI BESLAG A/S Postboks 40 DK-4040 Jyllinge (København) Tlf. +45 4678 9600 Fax +45 4673 1710 WEB: www.skandi.dk mailbox@skandi.dk

TRE & PROFIL 5-2018

47

KJØPEGUIDE

P. BLAKSTAD AS Fossegrenda 13 7038 Trondheim Tlf. 73 95 79 60 Fax 73 95 79 79 E-mail: firmapost@p-blakstad.no Sponavsug - luftbefuktning

Vindu- og dørbeslag forts.


LEVERANDØRER TIL TREVAREBRANSJEN Vindu- og dørbeslag forts.

Balustre og meglere forts. BRØDR. ØYEHAUG AS 6153 Ørsta Tlf. 70 04 99 00 www.oyehaug.no spesialist i trebearbeiding cnc, fresing, tredreiing, overfl.beh.

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 Fax 55 11 24 71 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

DØRTERSKLER O.H. INDUSTRI A/S Smedevej 17 DK-7430 Ikast Tlf: +45 9725 1200 Fax +45 9725 1617 E-mail: ohi@ohindustri.com www.ohindustri.com

FLISHUGGER/KVERN BRIKKETERINGS-

KJØPEGUIDE

spilka.com

TrioVing a.s Anolitveien 1-3, 1400 Ski Postadresse: Postboks 424, 1402 Ski Tlf. 69 24 52 00 www.trioving.no

ANLEGG FALKENBERG AS Billingstadsletta 30 1396 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 E-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no

BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 00 Fax 35 59 86 91 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

HM VERKTØY OG MASKIN AS Rødmyrjordet 5, 3735 Skien Tlf. 913 27 722 og 981 00 038 E-post: post@hmvmaskin.no www.hmvmaskin.no

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 Fax 55 11 24 71 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

RISKA TREDREIER Tredreiermester Rolf Tore Riska Tlf: 51 66 14 95 Fax: 51 66 14 14 E-post: rtr@riskatredreier.no www.riskatredreier.no

P. BLAKSTAD AS Fossegrenda 13 7038 Trondheim Tlf. 73 95 79 60 Fax 73 95 79 79 E-mail: firmapost@p-blakstad.no

FALKENBERG AS Billingstadsletta 30 1396 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 E-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no

AANESLAND FABRIKKER AS 4795 Birkeland Tlf. 37 27 62 99 Fax 37 27 65 78 post@aaneslandfabrikker.no www.aaneslandfabrikker.no Søyler, balustre, meglere, spesial

TRETEK AS Utvik Bygd 6260 SKODJE Tlf. 70 14 61 00 - Fax 70 14 60 58 e-post: info@tretek.no www.tretek.no

FØNHUS MASKIN AS 3261 Larvik Tlf. 33 16 56 50 - www.fonhus.no

BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 00 Fax 35 59 86 91 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no www.vela.no

HM VERKTØY OG MASKIN AS Rødmyrjordet 5, 3735 Skien Tlf. 913 27 722 og 981 00 038 E-post: post@hmvmaskin.no www.hmvmaskin.no

BALUSTRE OG MEGLERE

48

TRE & PROFIL 5-2018


LEVERANDØRER TIL TREVAREBRANSJEN Flishugger/kvern forts.

P. BLAKSTAD AS Fossegrenda 13 7038 Trondheim Tlf. 73 95 79 60 Fax 73 95 79 79 E-mail: firmapost@p-blakstad.no

TRETEK Tverrvegen 6020 Ålesund Tlf. 70 14 61 00 Fax 70 14 60 58 e-post: info@tretek.no www.tretek.no

GLASSPRODUKTER

FØNHUS MASKIN AS 3261 Larvik Tlf.. 33 16 56 50 - www.fonhus.no

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 Fax 55 11 24 71 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

TRETEK Utvik Bygd 6260 SKODJE Tlf. 70 14 61 00 - Fax 70 14 60 58 e-post: info@tretek.no www.tretek.no

INDUSTRILIM AS Vestsideveien 3 A, 3403 Lier Tlf: 32 84 92 60 www.industrilim.no post@industrilim.no

HPL -LAMINAT DECOLINQ AS Hagaveien 51 3275 Svarstad www.decolinq.no ABET, DEKODUR, OBERFLEX laminat, kompakt, kantlister oppliming, komponenter

LAKKERING

VITRUM AS Hunsøya, 4700 Vennesla Tlf: 455 07 010 - rune@vitrum-as.no

Fuktmålere forts.

LÅSER KJØPEGUIDE

VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no Web: www.vela.no

Fuktmålere forts.

KRYSTAL AS Neder Eiker v. 37 C 3045 Drammen Salgskontakt: 970 91 933

DORMAKABA NORGE AS Postboks 195 Alnabru Alfasetveien 1 0614 Oslo Tlf. 06866 Bjorn.mathisrud@dormakaba.com www.dormakaba.no

RUUD TREVARE A/S 2080 Eidsvoll Tlf. 63 95 90 80 Fax 63 96 20 13 E-mail: firmapost@ruudtrevare.no TrioVing a.s Besøksadresse: Anolitveien 1-3, Postadresse: Postboks 424, 1402 Ski Tlf. 69 24 52 00 www.trioving.no

FUKTMÅLERE

LIMPRODUKTER

BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 00 Fax 35 59 86 91 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

AKZO NOBEL ADHESIVES AB Postboks 565 1411 KOLBOTN Tlf. 66 81 95 00 Fax 66 81 95 53 E-mail: norge@akzonobel.com

TRE & PROFIL 5-2018

49


LEVERANDØRER TIL TREVAREBRANSJEN Maskiner nye forts.

Overflatebehandling/

MASKINER Maskiner nye BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553, 3702 Skien Tlf. 35 50 35 00 Fax 35 59 86 91 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 Fax 55 11 24 71 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

impregneringforts. VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no Web: www.vela.no

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 Fax 55 11 24 71 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

HM VERKTØY OG MASKIN AS Rødmyrjordet 5, 3735 Skien Tlf. 913 27 722 og 981 00 038 E-post: post@hmvmaskin.no www.hmvmaskin.no

KVARNSTRANDS VERKTØY Stensrudveien 3, 2335 STANGE Tlf. 62 54 06 50 Fax 62 54 06 51 E-post: c@kvarnstrands.no www.kvarnstrands.se Schneeberger slipemaskiner

KJØPEGUIDE

KOPPERS NORWAY AS 2337 Tangen Tlf: 62 58 24 00

SHERWIN-WILLIAMS AS Postboks 70, 2021 Skedsmokorset Tlf. 63 87 10 20 Fax 63 87 71 81 E.mail: norge@beckeracroma.com www.beckeracroma.no

Maskiner -brukte FALKENBERG AS Billingstadsletta 30 1396 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 E-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no

KRYSTAL AS Neder Eiker v. 37 C 3045 Drammen Salgskontakt: 970 91 933

VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no www.vela.no

/

OVERFLATEBEHANDLING

TEKNOS NORGE AS Industrivn. 28, 3430 Spikkestad. Tlf : 31 29 49 00 E post : teknos@teknos.no Hjemmeside : www.teknos.no

SANDWICH-ELEMENTER

IMPREGNERING AKZO NOBEL COATINGS AS Postboks 565, 1411 Kolbotn Tlf. 66 81 95 00 Fax 66 81 95 53 E-mail: norge@akzonobel.com

O.H. INDUSTRI A/S Smedevej 17 DK-7430 Ikast Tlf: +45 9725 1200 Fax +45 9725 1617 E-mail: ohi@ohindustri.com www.ohindustri.com

TRETEK Utvik Bygd 6260 SKODJE Tlf. 70 14 61 00 - Fax 70 14 60 58 e-post: info@tretek.no www.tretek.no

50

TRE & PROFIL 5-2018


LEVERANDØRER TIL TREVAREBRANSJEN UTSTYR TIL OVER-

SLIPEPRODUKTER

TRELAST OG PLATER

FLATEBEHANDLING BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 00 Fax 35 59 86 91 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 Fax 55 11 24 71 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

FRITZØE ENGROS AS Boks 2055 - Stubberød 3255 Larvik Tlf. 33 13 64 00 Fax 33 13 64 98

GREIFF INDUSTRIMILJØ AB Dynamovegen 17, SE 591 61 Motala. Tlf.: +46 141 23 73 30 Mail: info@greiff.se, www.greiff.se Leverandør av enkle lakkeringskabiner til nøkkelferdige anlegg.

MIRKA SCANDINAVIA AB (Sverige - Norge - Danmark) Frøgatan 9, 65343 Karlstad Sverige www.mirka.se Våre forhandlere i Norge:

OPTIMERA INDUSTRI Østre Aker vei 260 0915 Oslo Tlf. 22 16 88 10 Fax 22 16 89 03 MDF, spon, x-finer, limfog, laminat, benkeplater, komponenter til trapp, dør og vindu

WAGNER NORGE Postboks 43, lindebergveien 3 2016, Frogner Tlf. 90 75 76 21

VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no Web: www.vela.no KORROSJONS-TEKNIKK A/S Hvamsvingen 9A 2013 Skjetten Tlf: 63 84 60 60 e-mail: mail@korrosjons-teknikk.no web : www.korrosjonsteknikk.no Leverandør av Kremlin lakkeringsutstyr

NorbondAS Engomsvingen 10, 2323 Ingeberg Tlf. 62 52 04 10/ Faks. 62 52 04 Il E-mail: post@norbond.no Rewaco AS Pb. 7876 Spjelkavik, 6022 Ålesund Tlf. 70 14 85 70/ Faks. 70 14 64 41 E-mail: post@rewaco.no Tinter AS Frysjaveien 35, 0884 Oslo Tlf. 22 23 22 50 / Faks: 22 23 05 40 E-mail: hogne@tinter.no C. Christoffersen AS Rødmyrsvingen 53, 3740 Skien Tlf. 35 50 44 00/ Faks: 35 50 44 44 E-mail: john@cchristoffersen.no Lakkspesialisten AS Jonstadveien 6,5146 Fyllingsdalen Tlf. 55 15 41 59/ Faks: 55 15 41 51 E-Mail: olepetter@lakkspesialisten.no VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no Web: www.vela.no Offshore Trading AS Nikkelveien 3, 4313 Sandnes Tlf. 40 00 58 53 / Faks. 51 67 30 13 E-mail: post@offtrade.no ______________________________

OSLO FINERFABRIKK AS Frysjaveien 29, 0411 Oslo Tlf: 23 00 61 60 - post@oslofiner.no

KJØPEGUIDE

FALKENBERG AS Billingstadsletta 30 1396 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 E-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no

TØRKER BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 00 Fax 35 59 86 91 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

VERKTØY OG SAGLBAD C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 Fax 55 11 24 71 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

TRETEK Utvik Bygd 6260 SKODJE Tlf. 70 14 61 00 - Fax 70 14 60 58 e-post: info@tretek.no www.tretek.no TRE & PROFIL 5-2018

51


KJØPEGUIDE

LEVERANDØRER TIL TREVAREBRANSJEN Vertkøy og sagblad forts.

Vertkøy og sagblad forts.

Vertkøy og sagblad forts.

FALKENBERG AS BIllingstadsletta 30 1396 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 e-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no

KVARNSTRANDS VERKTØY Stensrudveien 3 2335 STANGE Tlf. 62 54 06 50 Fax 62 54 06 51 E-post: c@kvarnstrands.no www. kvarnstrands.se

VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no Web: www.vela.no

GOJ VERKTØY AS Hestehagen 2 – 1448 Drøbak Tlf. 23210980 - 90082279 post@goj.no - www.goj.no Sagteknikk og verktøy

SANDSJE-HVITSTEN AS Lillevarskogen 6, 3160 Stokke Tlf.: 33 33 54 80 Fax:33 33 54 81 www.shv.no post@shv.no

HM VERKTØY OG MASKIN AS Rødmyrjordet 5, 3735 Skien Tlf. 913 27 722 og 981 00 038 E-post: post@hmvmaskin.no www.hmvmaskin.no

KYOCERA UNIMERCO Tooling AS Karihaugveien 89 1086 OSLO Tlf +47 22 72 06 02 nowood@kyocera-unimerco.no www.kyocera-unimerco.no

Advokatens side

GARANTI – ER DET NØDVENDIG? Av Advokat (H) Gjermund Pekeberg og advokat Marita Moe, Advokatfirmaet Økland & Co DA

Stadig flere i bransjen selger sine produkter med garanti av ulik varighet. Det kan synes som om mange ikke er klar over de juridiske og økonomiske forpliktelsene og konsekvensene av å selge varer med garanti. Selger av varer med garanti bærer stor risiko for betydelige omkostninger og fremtidig tap. Lovgivningen på området og Norsk standard gir kundene god beskyttelse og ivaretar deres interesser på en tilstrekkelig måte, både forbrukerkunder og profesjonelle kunder. Det er derfor i mange tilfeller unødvendig å selge varer med garanti, det bør i så fall vurderes grundig.

52

TRE & PROFIL 5-2018


Advokatens side

Av markedsføringsloven § 5 og § 23 fremgår det hvordan garanti defineres og hva som må fremgå av garantivilkårene. Det følger av § 5 bokstav E at garanti defineres som «enhver forpliktelse som den næringsdrivende har påtatt seg overfor forbrukeren i forbindelse med omsetning av varer, tjenester eller andre ytelser som gir forbrukeren rettigheter i tillegg til rettighetene forbrukeren ellers har». Som eksempel på rettigheter forbrukeren har etter annen lov kan nevnes rettigheter etter forbrukerkjøpsloven, håndverkertjenesteloven eller bustadoppføringslova. Dette betyr at å gi kjøper en garanti, er det samme som å påta seg flere forpliktelser over kjøper enn det som allerede følger av loven. Videre følger det av § 23 hva garantivilkårene må inneholde. Av bestemmelsen fremgår det at selger påtar seg store forpliktelser overfor kjøper ved å oppgi at garanti gjelder ved kjøpet. De viktigste er at selger plikter å informere om garantiens innhold, eventuelle begrensninger og varighet. I tillegg må selger opplyse kunden om at dennes rettigheter etter aktuell og nærmere angitt lovgivning kommer i tillegg til garantien, og at disse rettighetene ikke berøres av garantien. Endelig må selger informere kjøper om fristen for reklamasjon etter loven, dersom denne er lenger enn tiden garantien gjelder for.

Selv om § 5 kun gjelder mellom selger og forbrukerkunder, vil en handling som strider mot § 23 lett kunne rammes av lovens bestemmelse om villedende handlinger i § 7. For garanti gitt til forbrukere finnes ytterligere spesifisering av garantiens innehold i forbrukerkjøpsloven § 18a. Etter det gjennomgåtte er det altså slik at det ikke er lov å bruke ordet garanti uten at kunden får større rettigheter enn det denne allerede har etter loven. Er det gitt garanti, så vil det kunne innebærer at kunden har rett til å reklamere på flere feil og mangler enn det som for eksempel følger av forbrukerkjøpsloven. Etter loven har allerede kunden svært god reklamasjonsrett på fem år på varer som ikke holder standard i henhold til avtalespesifikasjonene, eksempelvis en dør, trapp eller et vindu. Når loven allerede gir forbrukeren gode rettigheter, så finnes det ikke mange reelle grunner til å gi kunden garanti, foruten markedsføringshensyn og utvikling av merkevare. Dersom garanti først skal gis, så er det viktig at denne er lett forståelig for kunden, og har klare avgrensninger. Dette gjelder både omfang og varighet. Dersom garantiens rammer er uklare, vil det lett oppstå tvist mellom kjøper og selger. I et slikt tilfelle vil det være vanskelig å hevde at mangelen skyldes forhold på kundens side.

Den som har utformet en uklar garanti vil normalt sitte med tolkningsrisikoen. Resultatet vil i de fleste tilfeller, også tvilstilfeller, være at selger har påtatt seg større ansvar for mangler i femårsperioden, enn kunden har rett til etter lovens bestemmelser. De utfordringer som kan oppstå ved garanti i salg vil særlig kunne bli store dersom garantien er av lang varighet, eksempelvis 10 eller 20 år, eller endog såkalt livstidsgaranti. Desto lenger tid selger har garantert for en vare, desto lenger må varen forventes å tåle vanlig bruk. Selger vil være ansvarlig for varen frem til garantien er gått ut. «Vanlig bruk» er et flytende begrep. Her vil det være tilnærmet umulig å bevise at en mangel som har oppstått etter mangfoldige år skyldes feilaktig bruk, og ikke vanlig bruk. Også her vil ansvaret etter all sannsynlighet tilfalle selger, som vil være ansvarlig for tingen i garantitiden. Etter dette må det konkluderes med at vare solgt med garanti for alle tilfeller medfører at selger påtar seg større forpliktelser overfor kjøper enn denne i utgangspunktet har etter loven. Disse forpliktelsene kan medføre store og uforutsette omkostninger i fremtiden. Kjøper er godt beskyttet og ivaretatt gjennom ulik lovgivning som beskytter disse, og garanti er i det hele tatt overflødig for kundens sikkerhet for gjenstanden ved kjøp. Den omfattende bruken av garanti ved salg bør derfor revurderes. Dersom garanti skal gis bør det være grundig vurdert og konsekvensene utredet på forhånd.

Tlf: 387 TLF:905 907 00 00 368 roy.ripe@wagner-industri.com Robert@wagner-group.com

TRE & PROFIL 5-2018

53


HABITARE

RØTTER

Signals

Tekst og foto: Miriam Mäkelä Strandberg, masterstudent ved høgskolen i Notodden

«Roots» er temaet for årets Habitaremesse 2018. Det er en økende nysgjerrighet for egne røtter, og en interesse for design og kunst i andre kulturer. Habitare gjenskaper dette ved å ta deg med på en reise der du kan se kjente designikoner, lukte formpresset finér og gi deg en følelse av å være omgitt av røtter som danner seg til en multikulturell miks av fremtidens interiørtrender.

Trendutstillingen til Signals Signals har delt utstillingen sin inn i fire forskjellige rom. I det første rommet møter du en drømmeverden. Hva er drøm og hva er virkelighet? Hvordan ser ditt drømmehjem ut? Er det ulogisk og rart i andres øyne, og tør du virkelig å innrede en drømmeverden? Rom to tar deg inn i en glamourverden, med inspirasjon fra Ziggy Stardust. Hvordan fremstiller du glamour i hverdagen gjennom interiøret i ditt hjem? Speiler interiøret ditt deg som person? Rom tre

drar deg tilbake til renessansen, og setter fokuset på at boliger vil bli enda mer fargerike og varierte. Innslag av kunst synes og å være på vei oppover. Det siste rommet til Signals er nakent og rent. Tør vi være åpne, sårbare, og som vi er, uten filter? Våger vi å møte mennesker og være empatiske? Hva gjør forventinger, normer og uskrevne regler med oss, blant annet med hvordan vi dekorerer hjemmene våre? Denne trendutstillingen får deg til å tenke over hvem du er, og gir deg en dytt til å ta design og interiør til et nytt nivå.

54

TRE & PROFIL 5-2018


HABITARE

Designkonkurranse Habitare og Alto Universitetet, skolen for kunst, design og arkitektur, inviterte studenter fra finske universiteter, institutt for høyere utdanning og andre utdanningsinstitusjoner som underviser i arkitektur, design eller kunst, til denne konkurransen. Her skulle studentene komme med nye ideer til hvordan man kan forbedre følelsen av fellesskap i boligbyer, og hvordan man kan implementere disse møtestedene. Temaet var «puslespill», og studentene valgte selv om det skulle være en plass, en baldakin, et ly, et møbel, et sete eller en kombinasjon av disse. En av vinnerne var duoen Janne Pärssinen og Tony You fra Alto universitetet med møbelet «Spotti». Den er bygd opp av modulære elementer, som bidrar til at tremøbelet får en rekke forskjellige opplevelser og bruksområder. Du kan sitte eller ligge på «Spotti», eller bruke den som et lekeplasselement.

«Spotti» laget av duoen Janne Pärssinen og Tony You

HOVLAND

Stolte dører og vinduer

Det spesielle er vår spesialitet! Vi leverer dører og vinduer både med og uten bue, i de fleste materialer, fra rehabilitering til nybygg, av kvalitet du knapt finner maken til. Våre erfarne håndverkere produserer dette fagmessig og med stolthet. Tlf. 904 00 150 | e-post: firmapost@hovlandtrevare.no | www.hovlandtrevare.no

Følg oss på facebook

Velkjent kvalitet til attraktive priser

RING OG TA EN PRAT MED EN AV VÅRES ERFARNE EKSPERTER

Egenproduserte DP-verktøyløsninger i samme velkjente UM-kvalitet som alltid - og til meget attraktive priser. C U T T I N G

T O O L S

w w w. k y o c e r a - u n i m e r c o . n o T l f. 2 2 72 0 6 02

TRE & PROFIL 5-2018

55


HABITARE

«Piilo» designet av Hanna Lantto

Protoshop 2018 Protoshop er en plattform, der designere og bedrifter samarbeider. Her får unge designere testet ut hvordan deres arbeid blir oppfattet av industrien og brukere. Årets utstilling presenterer elleve nye designideer som reflekterer dagens dekoreringstrender i hjemmet. En av disse prototypene er laget

av Hanna Lantto. Navnet på designet er «Piilo». Det kan være en stol eller et lite bord. «Piilo» har oppbevaringsmuligheter, og kan brukes på forskjellige plasser i hjemmet. Den er laget i bjørk kombinert med en fargekontrast. I tillegg til de elleve prototypene som stilles ut, har også Protoshop stilt ut arbeider fra de siste ti årene. Dette gjøres for å feire at denne utstillingen har tiårsjubileum i år.

Habi Kids En 40 meter rosa larve, med lange følehorn ligger og venter på klatrende og utforskende barn under messedagene. Her får barn stoppe opp og undre seg over noe lite som blir stort. Denne opplevelsen tar barna med på en reise tilbake til naturen. Her får de utforske en fantastisk verden av insekter. De får selv være larver som vokser seg til sommerfugler. De minste barna vil aktivt kunne oppleve sanselige omgivelser og samspill med andre barn. Området er designet av illustratøren Janine Rewell. Samtidig med Habitaremessen var det designuke i Helsinki. Byen var omgitt av designere, kunsthåndverkere og musikere som hadde pop-up installasjoner, utstillinger og konserter både inne og ute. Her kunne en lære av hverandres røtter og la de få spire fritt.

56

Habi Kids.

TRE & PROFIL 5-2018


Vi åpner i Oslo 30. oktober! Tirsdag, onsdag og torsdag (uke 44) holder vi åpent fra 07:00-18:00, med fantastiske åpningstilbud, introduksjon og demo av våre produkter, konkurranser og ikke minst pølser og brus! Velkommen til Tvetenveien 152!

I over 50 år har Sørbø Industribeslag AS vært stolt leverandør av varer til byggebransjen i Norge. I dag leverer vi til over 2 500 bransjekunder i hele landet, og har lager i Stavanger og Trondheim. 30. oktober åpner vi endelig vårt nye lager i Tvetenveien 152 i Oslo! Med over 50 års erfaring, er vårt mål å være en totalleverandør til våre proff - og industrikunder. Vi har fokus på kundeservice, gode produkter med nødvendig testing og dokumentasjon samt logistikkløsninger som bidrar til en enklere hverdag for deg som kunde.

Vårt produktspekter er stort, og inkluderer blant annet: • • • •

Lim og Fugemasse PVC- og Aluminiumsprofiler Tetningslister og pakninger Verktøy

• Festemateriell • Vindtetting • Glassbeslag

Vi lagerfører en rekke varer til ulike profesjoner i bransjen. Hos oss kan du bestille varer i webshop, på mail, telefon eller rett og slett møte opp på en av våre lokasjoner.

Ta kontakt med oss for å registrere deg som kunde, få et tilbud, eller rett og slett bare for en fagprat!

TRE 51 & PROFIL Telefon 44 43 505-2018 Telefon 51 44 43 50 Telefon 41 36 40 00

57


Messe

NYTT

BAU

BAU er den ledende messen for arkitektur, materialer og systemer og arrangeres annet hvert år. I 2019 er det igjen klart for den populære messen som samler hele konstruksjonsindustrien. Hallene er pakket med interessante utstillere som viser fram sine nyvinninger. Nesten like viktig er et pakket program av seminarer og undervisning. Eksperter innenfor arkitektur og planlegging fra hele verden kommer hit for å dele sin kunnskap om framtidens bygg.

FUTUREBUILD

Og når vi snakker om framitdens bygg, hva er vel ikke mer aktuelt enn Futurebuild i London. Her samles beslutningstakere, produktinnovatører og meningskapere for å bivåne de siste tanker og ideer innenfor framtidens byggeskikk og miljø. Messen har økt i omfang med hele 20 prosent på grunn av at flere har ønsket å delta på denne messen etter Ecobuilds suksess i 2018.

Kjøkken på IMM

I år er det klart for LivingKitchen igjen på møbelmessen i Køln. Framtidens teknologi, framtidens design og framtidens matstiler er hovedtemaene på LivingKitchen. Hvordan ser morgendagens kjøkken ut? Hvordan er næringstrendene, og hvor intelligent kan vi skape bruken av selve kjøkkenet? LivingKitchen arrangeres samtidig med møbelmessen IMM som også viser framtidens trender innefor møbler.

Messekalender 2018/ 2019 Møbelmessen Scandinavien

Stockholm Furniture & Light Fair

Fredericia, 7. - 9. november mobelmessen.dk

Stockholm, 5. - 9. feb. 2019 stockholmfurniturelightfair.se

Mebel, interiør og design

FUTUREBUILD

Moskva, 19. - 23. november meb-expo.ru/en/

London, 5. - 7. mars futurebuild.co.uk

Scotland Build

Scandinavian Coating

Glasgow, 21.- 22. november scotlandbuildexpo.com

København, 20.-21. mars scandinaviancoating.com

MEBEL

SCOTLAND BUILD

Moskva, 19. - 23. november meb-expo.ru

Glasgow, 20. - 21. mars scotlandbuildexpo.com

DOMTOTEX

SALONE DEL MOBILE

Hannover, 11. - 14. januar domotex.de

Milano, 9. - 14. april www.salonemilano.it/en/

BAUMA

INTERZUM

München, 8. - 14. januar bauma.de

Køln, 21. - 24. mai 2019 interzum.com/

BAU

LIGNA

München, 14.- 19. januar bau-muenchen.com

Hannover, 27.- 31. mai 2019 Ligna.de

IMM COLOGNE

BYGG REIS DEG

Køln, 16. - 20. januar 2019 imm-cologne.com

Lillestrøm, 16. - 19. oktober byggreisdeg.no

DET NORSKE BYGGEMØTET

17. oktober ble Det Norske Byggemøtet arrangert. Dette er en nasjonal møteplass for alle aktører innen arkitektur, design, bygg og anlegg, håndverkere, varehandel, og rådgivere. Målet for Det Norske Byggemøtet er økt verdiskaping med mindre samlet miljøbelastning. Dette betyr økt konkurransekraft og bedre inntjening for de som er mest fremoverlente og nytenkende i bransjen. Morgendagens kunde krever smarte og bærekraftige løsninger. Med økende urbanisering, er næringen mer aktuell enn noen gang. Sammenlignet med andre næringer har bygg og anlegg tradisjonelt vært trege til å henge med i teknologiske utvikling. Gitt størrelsen på næringen, vil selv en liten forbedring ha store utslag for samfunnet.

Gjør din bolig bedre VÅR

HØST Tromsø Kristiansund Trondheim

02.11 - 04.11 09.11 - 11.11 16.11 - 18.11

Haugesund Vardhallen Bergen/Sotra Sandefjord Fredrikstad Oslo/Hellerudsletta Kristiansand Steinkjer Stavanger Hamar Bodø

08.02 - 10.02 15.02 - 17.02 01.03 - 03.03 08.03 - 10.03 15.03 - 17.03 22.03 - 24.03 29.03 - 31.03 05.04 - 07.04 26.04 - 28.04 03.05 - 05.05

Tre og Profil tar ikke ansvar for endringer.

58

TRE & PROFIL 5-2018


MagnorVinduet. Perfekt for alle typer bygg

PRIVATE BOLIGER

BORETTSLAG

NÆRINGSBYGG

SKOLER

Vinduer og skyvedør designet for

60-års levetid 1. Utvendig: Aluminium 2. I midten: Kompositt 3. Innvendig: Tre

OFFENTLIGE BYGG

022

1

2

3

www.magnorvinduet.no E-post: post@hvm.no Krokeideveien 6, pb 126 Fana, 5859 Bergen Tlf.: 55 11 29 70

N°11 2016 |

estate vest

TRE & PROFIL 5-2018

59


Returadresse: Tre & Profil, Furusethgt. 5, 2050 Jessheim

Bli den første til å overflatebehandle med 100 prosent fornybart bindemiddel

Miljøtilpasning på naturens vilkår I 2018 tilbyr vi våre kunder produkter som er basert på Biomass Balanceprinsippet – gjennom å utvinne naturgass fra matavfall isteden for råolje kan du nå velge fornybart bindemiddel i våre overflatebehandlingssystemer. Du velger selv alt mellom 25 prosent til 100 prosent fornybare råvarer i bindemiddelet. Først ut blir vår vannbaserte og 100 % UV-herdende overflatebehandling. Naturligvis holder de samme høye kvalitet, ytelse og egenskaper som tidligere, samtidig som miljøpåvirkning og utslipp minskes. Sherwin-Williams Norway AS Marenlundveien 2 | PB 70 | 2021 Skedsmokorset Tlf 63 87 10 20 | norway@sherwin.com www.sherwin-williams.eu 60

TRE & PROFIL 5-2018

Tre og Profil 5-2018  
Tre og Profil 5-2018  
Advertisement