Page 1

!SIDE 19!

Nr. 4 august 2018 29. ÅRGANG

LANDSMØTE I SVOLVÆR

-Som bransje har vi ikke vær t nok samlet, reager t for sent, ikke vært tydelige nok og dermed ikke blitt hørt. Resultatet er at vi har måttet ta til takke med det andre har besluttet over hodene våre.

FAGINNREDNING AS

EN DIGITAL PLATFORM

FARLIGE FLAMMER

TRE & PROFIL 4-2018

1


Langzauner LZK SD

Gjennomløps pusse og fresemaskin

Har du mye manuell håndtering? Dårlig flyt i produksjonen? Ulik/dårlig finish?

Effektiv trappeproduksjon

Langzauner LZK SD Gjennomløps profilpusse og fresemaskin for komplett bearbeiding av kanter på trinn, vanger, balustere/stolper etc. Fjerner flaskehalser og eliminerer mye manuell håndtering av trinn og vanger i trappeproduksjon. Maskinen pusser kantenene på trinn og vanger med radius eller fas + flaten, i tillegg til fresing av notspor for stusstrinn. Gir store besparelser i bearbeidingstid og perfekt finish

Kantpussing med oscillasjon og el-høydeinnstilling Automatisk tykkelseinnstilling

Freseaggregat for profil/not

Langzauner Pussemaskin

Profilpusseaggregat for radius eller fas over/under

Markedsledende teknologi til norsk møbel og trevare

-Gjennomløpsmaskin for høy kap. -Kantpussing -Profilpussing -Freseaggregat for not/profil -Modulær for flere oppgaver -Langzauner teknologi og kvalitet -Kan spesialtilpasses 2

TRE & PROFIL 4-2018


4-2018

Innhold:

En smakebit

Leder 5 Effektivt hos Corinor

6

Markedskommentaren 10 Farlige flammer 12 En felles platform 16 Sammen skaper vi en sterkere bransje

18

Landsmøtet i Lofoten

20

Satser inn i fremtiden

28

På gjensyn

Fra ide til produkt

28

32

Nyheter 36 Kjøpeguide 44 Et treslag for desingverdenen

Effektivt hos Corinor

6

Corinor sikrer og forsterker sin konkurransedyktighet gjennom investeringer i bedriften. –Da mener vi investeringer i både mennesker og maskiner, minner daglig leder Knut Marius Karlsen om. Nå har de utvidet fabrikken med et mindre påbygg for å avslutte en effektiv heltrelinje med en ny emballeringsmaskin. Corinor produserer benkeplater i tre og skreddersydde produkter i Corian®.

Farlige flammer

12

Da Kjetil Sangnes var 10 år gammel våknet han av at det banket på døra en sen natt. –Det brenner i fabrikken, ropte naboen. Barndomshjemmet lå vegg i vegg, og da Kjetil tittet ut av vinduet så han at verkstedet sto i full fyr. Den opplevelsen sitter fortsatt i kroppen, og da arbeidsforman Lukas, ringte altfor tidlig en morgen i april, kom klumpen i magen tilbake. Og det med god grunn.

Landsmøte i Lofoten

20

Posisjonering i markedet er agendaen når bransjeorganisasjonen Norsk Trevare endrer navn til Norske Trevarer. Prosjektet Norske Trevarer 2022 ble vedtatt på Årsmøtet under årets Landsmøte i Svolvær. Et prosjekt som skal synligjøre bransjen som den viktige samfunnsaktør de er.

54

Messenytt 58

Satser inn i fremtiden

28

Haraldsplass Diakonale Sykehus i Bergen bygges og skal stå ferdig i begynnelsen av september. Tre og Profil fikk en omvisning av Tore Ådlandsvik, daglig leder, og en av eierne av familiebedriften Torsvik Trevare AS. Bedriften er totalleverandør av all innredning til sykehuset. Som liten bedrift er dette prosjektet gjennomførbart, på grunn av godt samarbeid med andre bedrifter i trevare- og innredningsindustrien.

Forsidebilde: Bord laget i treslaget Eisbuche Foto: Gross Holzhandel

TRE & PROFIL 4-2018

3


TRÄ OG TEKNIK

Sees i Göteborg

29. - 31. aug. 2018 i Göteborg VI VISER på vår

fellesstand m. J. Stenberg Stream A med Winner W4 Rover B 1650 Edge Rover A Akron 1330 AF Eko 2.1 mm

WEINIG

viser sin flotte Powermat 2400 høvel for 100 m/min, Rondamat 1000 CNC Mouldermaster, Raimann flerbladsag og Dimter kappsag

FELDER

viser et bredt spekter av maskiner.

INGENJÖRSFIRMA

EVERT JOHANSSON AB

viser robotisering.

A. FALKENBERG EFF AS

Aktuelle stands:

Falkenberg/Jon Stenberg B07:62/82 Billingstadsletta 30, 1396 Billingstad Biesse, B07:62-82 +47 66 77 89 00 Sentralbord Weinig, B06:45 +47 66 77 89 44 Monika mas@falkenberg.no Vollmer, B04:02 info@falkenberg.no Felder: B05:62/82 www.falkenberg.no Evert Johasson: B09:42 4

TRE & PROFIL 4-2018


Nr. 4 - august 2018 - 29. årgang Følg oss på facebook:

facebook.com/treprofil

Instagram: instagram.com/treogprofil Utgitt av:

Tre & Profil A/S Postadresse: Furusethgata 5, 2050 JESSHEIM Telefon: 40 84 59 94 E-mail: post@tre-profil.no www.facebook.com/treprofil www.tre-profil.no

HETT! Sommeren er over! Det kom brått på etter å ha vært i dvalemodus noen uker. Endelig kan vi forstå hvorfor ting går litt tregere i sørligere deler av verden. For det er neimen meg ikke mye produktivt man orker å gjøre når gradestokken bikker 30 grader.

Signerte artikler og innlegg står for den enkelte forfatters mening.

Men så kommer den friske høstluften og frisker opp topplokket. Puh, der var vi tilbake igjen.

Abonnementspriser: Norge kr. 460,- + mva. pr. år. Utland kr. 500,- pr. år. Nettutgave kr. 250,- + mva per år.

Nå må vi dra med oss sommerens hete inn på kontoret. Sommerslappheten er for lengst fordunstet, jakka er på og hodet er klart. Klart for nye utfordringer, nye inntrykk, nytt engasjement.

Annonsepriser For fullstendig prisliste, se

www.tre-profil.no 1/1 side, 4 farger.................kr. 13.500,1/2 side, 4 farger..................kr. 8.900,1/4 side, 4 farger..................kr. 6.400,Utkommer hver annen måned. SSN 0803-1282

For markedet er hett, og det ser ikke ut til at kulda setter inn der med det første. Selv om befolkningsøkningen er lavere er behovet for boliger like høyt, sier Boligprodusentenes forening. Det er godt nytt for vår bransje. Vi må som bransje være mer aktive, frampå og skape gode historier om oss selv og det vi holder på med. Vi er for produktorienterte. Nå er det kundene som står i fokus. Hva ønsker de? Hva trenger de? Hva kjøper de? Det vi vet er at de kjøper en historie. Selv om du er opptatt av egenskapene i produktet ditt, er det ikke det kundene vil vite. De går ut i fra at det er ivaretatt av dyktige fagfolk. Og det er det jo. Kundene vil ha opplevelsen, for de vet allerede at kvaliteten er god. Så kan det vel hende at det blir litt hett i topplokket av alt vi skal gjøre i tiden som kommer. Vi får ta en ting om gangen, skynde oss sakte, for framover går vi uansett.

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Østby Tlf: 40 84 59 94 post@tre-profil.no

I redaksjonen: Therese Heramb Tlf: 415 17 620 therese@glimt-media.no

TRE & PROFIL 4-2018

5


Corinor

Effektivt hos Corinor Av Elisabeth Østby

Corinor sikrer og forsterker sin konkurransedyktighet gjennom investeringer i bedriften. –Da mener vi investeringer i både mennesker og maskiner, minner daglig leder Knut Marius Karlsen om. Nå har de utvidet fabrikken med et mindre påbygg for å avslutte en effektiv heltrelinje med en ny emballeringsmaskin. Corinor produserer benkeplater i tre og skreddersydde produkter i Corian®.

Benkeplater i heltre er et av hovedproduktene til Corinor 6

TRE & PROFIL 4-2018


Corinor

F.v: Daglig leder Knut Marius Karslen, operatør Rune Evensen, CNC ansvarlig Geir Gudbrandsen og fabrikksjef Jan Ivar Bjerregård.

Jeg svinger inn til Corinor på Bøverbru i Vestre Toten. Innenfor døra kryr det av mennesker. Så travelt har jeg ikke sett det før her. –Det begynner å bli kamp om kontorene, smiler Knut Marius. Flere av uteselgerne er inne på huset, samtidig som det jevnlig popper inn leverandører. -Vi har ansatt en ny fabrikksjef, sier Knut Marius. -Vi deler kontor nå, eller, det vil si vi deler møterommet. Derfor setter vi oss i sofaen ved inngangen, og får med oss livet. For liv og røre, ja det liker vi.

Ny fabrikksjef

-Vi trengte å få inn ny kapasitet og kompetanse, forteller Knut Marius. Derfor ble Jan Ivar Bjerregård ansatt som ny fabrikksjef i mars. I 22 år jobbet han for Rapp Bomek på Kapp som produserer brann- og sikkerhetsdører til store prosjekter. -Jeg har vært med på mye spennende og opparbeidet meg god erfaring. Men etter så lang tid på et sted begynte det å rocke litt i kroppen, smiler Jan Ivar. Da stillingannonsen dukket opp i avisen kastet han seg på. Det er både han og daglig leder svært glad for. –Selv om man begynner litt på nytt igjen i ny jobb, så kommer erfaringen min godt med. Det er mange likhetstrekk i produksjonsbedrifter.

Forandring fryder

Jan Ivar tok kjapt jobben med å bygge mer systemverdi på produksjonsplanlegging. -Møbelsnekring som det jo er her på Corinor kan gjøres mer effektivt og industrialisert. Endring må til, noe som kan være litt vanskelig, men med aktiv involvering av alle ansatte skal vi i felleskap utvikle oss til å bli en mer effektiv produksjonsbedrift med en klar LEAN filosofi sier han.

Den viktige tiden

Den kritiske suksessfaktoren for bedriften handler om TID. Ting må gå fort. Benkeplater utgjør den største andelen av produksjonen, og det er gjerne det siste som skal inn i et bygg. -Pulsen er høy hos prosjektleder i siste byggefase, samtidig som sluttkunde venter desperat, og vi må levere den plata så fort som mulig, sier Knut Marius. Corinor er flinke på dette, men kravene blir ikke mindre. -Vi skal sikre og forsterke vår konkurransedyktighet, sier Jan Ivar. Han har god kjennskap til LEAN som er et verktøy for effektivisering. -Gjennomløpstiden skal ytterligere ned, smiler han. -For det er mulig. Bare se hva som skjedde med fastlegene. De gikk fra flere ukers ventetid, til at pasientene nå kommer inn på samme dag som de bestiller. Hva har de gjort? Alt er mulig. -Retningen er vi enige om, og han har fått frie tøyler, smiler Knut Marius.

TRE & PROFIL 4-2018

7


Corinor

Avgjørende faktorer

-Utviklingen på tre er spennende, sier Knut Marius. -Vi har gode produkter laget av flinke folk, og vi er et godt team. Osmo er leverandør av overflatebehandling, og Corinor skryter av den oppfølgingen de har fått. Da Tre og Profil var på besøk, møtte vi en av selgerne til Osmo. Vi fikk god innføring i pålegging av overflatebehandling. -Det må være riktig mengde lakk for å få den beste finishen, forklarer han, og viser egne tester på benkeplater. Det er mange små «knep» som skal til for å få en førsteklasses overflate! -Skikkelige rutiner i fabrikken må til, og det har Corinor, sier han.

Investeringsvillige

Roger Dahl fra Osmo

Operatør Jonny Hansen og TAF lærling Simen Stikbakke

I dag er de 28 ansatte i bedriften med en omsetning på 45, 5 millioner kroner. Investeringen i treavdelingen de siste to årene er på rundt 2 millioner kroner. Videre investeringsplaner på ulike områder diskuteres fortløpende, sier Knut Marius litt hemmelighetsfullt.

Lærlingenes viktige rolle

-Menneskene er fortsatt de viktigste, og det er viktig med påfyll av yngre krefter, sier Knut Marius. -Vi har nylig hatt en som har tatt svennebrev, og vi har gleden av å ha TAFlærlinger blant oss. TAF (Teknisk almennfag) er et fire-årig løp der elevene er ute i bedrift to-tre dager i uka. Her er det ungdom som vil, og det blir fort en vinn-vinn-situasjon å ha flink ungdom i bedriften.

Med troen på mennesket

Møbelsnekker og CNC operatør Radoslaw Mania

Corinor har vært modige i den forstand at de har satset på mennesker med en annen bakgrunn enn den vi kanskje er vant til her til lands. Knut Marius er opptatt av å gi alle en mulighet, men de skal også kunne passe inn i miljøet. -Dyktige fagfolk vokser ikke på trær, minner han om. Vi må ta vare på de som har fått innpass i landet vårt. Det ukjente vil alltid være litt farlig, men utenforskap er farligere. Utfordringene ligger i både arbeidet med integreringen, språk og kultur. Men treffer du, så blir dette trumfet av arbeidsglede, engasjement og noen smil som bare må oppleves. Det kan hende at vi har vært heldige, men vi vet at menneskene som kommer til oss opplever en organisasjon som viser stor medmenneskelighet.

8

TRE & PROFIL 4-2018


Corinor

Mussie Tesfamarian og Jan Ivar Bjerregård

Solskinnshistoriene fra Eritrea -Vi har to solskinnshistorier i bedriften. Og begge kommer fra Eritrea, smiler Knut Marius. Den første muligheten fikk vi gjennom NAV. De hadde kjennskap til en mann som hadde jobbet som møbelsnekker i 20 år. -Vi tok han inn på 3 måneders arbeidstrening, og han er nå fast ansatt og er en svært positiv ressurs i produksjonen. Litt tålmodighet må man ha .Vi må huske på at mange kommer fra land der moderne maskiner er ikke eksisterende. Men når viljen er stor klarer man alt. Det har våre solskinnshistorier bevist. I mars 2017 søkte Corinor etter enda en møbelsnekker. Corinor fikk nyss om en med fortid på et asylmottak på Sunndalsøra og som hadde jobbet for montører i Bodø. –Vi fikk så godt inntrykk av Mussie da vi møtte han, forteller Knut Marius. -Mussie ville ut av systemet og klare seg selv. Han kom til Norge som båtflykning for fem år siden, og har vært i asylmottak siden. Han ville så gjerne, og han fikk komme hit. Vi hjalp han med bosted. En prosess som dessverre altfor tydelig opplyste oss om nordmenns fordommer. Men han har nå funnet seg til rette på Toten og er et arbeidsjern med smilet klart hver morgen. Vi er litt stolte over å ha fått to potensielle NAV’ere inn i fast arbeid. De er fornøyde, vi er veldig glade som arbeidsgiver og storsamfunnet får sine skattepenger.

Vi må ta vare på de som har fått innpass i landet vårt. Det ukjente vil alltid være litt farlig, men utenforskap er farligere.

"

Tlf: 387 TLF:905 907 00 00 368 roy.ripe@wagner-industri.com Robert@wagner-group.com

TRE & PROFIL 4-2018

9


MARKED

Salg av boliger

Uendret boligbehov

Salget av nye boliger i juni lå 2 prosent over juni i fjor, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Det er fortsatt behov for 32.000 nye boliger hvert år de neste fem årene, legger han til. Årsaken til at det demografiske boligbehovet er uendret, selv om befolkningsveksten er betydelig lavere enn i de forrige framskrivingene, er todelt: - Selv om befolkningsveksten er lavere i den nye framskrivingen, er det sterk vekst i den eldste aldersgruppen, og de har den laveste

Hittil i år ligger salget 9 prosent under fjoråret. Salget av eneboliger ligger 7 prosent under fjoråret, mens salget av småhus og leiligheter ligger henholdsvis 19 prosent og 6 prosent bak første halvår i fjor. De siste 12 månedene er det solgt 26 383 boliger. Dette er 21 prosent under nivået for et år siden. De siste 12 månedene er det igangsatt 28 762 boliger. Dette er 10 prosent under nivået for et år siden.

personer-per-husholdning-faktoren slik at dette også påvirker boligbehovet til å bli større enn det ellers ville vært, sier Jæger. - Lavere nettoinnvandring har ført til at antall personer per husholdning faller noe, siden innvandrere ofte bor i større husholdninger. Dette fører isolert sett til høyere boligbehov for en gitt uendret befolkningsvekst, avslutter han.

EKSPORT/IMPORT - juni - kilde Norske Trevarer

Igangsetting

Igangsettingen av nye boliger hittil i år ligger 14 prosent bak fjoråret. Fordelt på boligtype ser vi at eneboliger ligger 19 prosent bak fjoråret, småhus og leiligheter ligger hhv. 18 prosent og 11 prosent bak fjoråret.

TIPMATIC soft-close til Dynapro skinne Med et lett trykk på skuffefronten åpnes skuffen mekanisk og den lukkes lett og mykt med innebygd ”soft close” demping. Aktivatoren og utkastenheten monteres uten verktøy på den nye Dynapro standardskinnen. Enheten kan benyttes til både treskuff og stålskuff Vionaro. Verktøyløs justering av skuffens belastningsvekt.

For mer informasjon, kontakt:

- detaljer som teller

DYNAPRO SKINNESYSTEM

DYNAPRO SKINNESYSTEM FOR TRESKUFFER

Tlf.: 31 29 75 75 - info@nibu.no - www.nibu.no

10

TRE & PROFIL 4-2018


MARKED Antall boligbyggetillatelser går videre nedover I 2. kvartal 2018 ble det gitt igangsettingstillatelse til 7 100 boliger med i alt 976 500 kvadratmeter bruksareal. Det er 26 prosent færre boliger enn i samme kvartal i 2017. Prosentvis størst nedgang var det for igangsettingstillatelser til bygning for bofellesskap, viser statistikken over byggeareal. Sammenlignet med 2. kvartal 2017 ble antall igangsettingstillatelser til slike boliger mer enn halvert til 116 boliger i 2. kvartal 2018.

Trøndelag på fylkestoppen Det var flest igangsettingstillatelser i Trøndelag. I det nye storfylket ble det gitt igangsettingstillatelse til bygging av 1 135 boliger i 2. kvartal 2018. Deretter kommer Akershus med 1 123 boliger.

Svak nedgang for næringsbygg I 2. kvartal 2018 ble det gitt igangsettingstillatelse til bygging av 1 005 000 kvadratmeter

bruksareal til næringsbygg. Dette er en nedgang på 5 prosent fra samme kvartal året før.

440 nye boliger i ombyggingsprosjekter

7 prosent færre boligtillatelser enn i 1. kvartal

I 2. kvartal 2018 kom det til 440 boliger som følge av ombygging av eksisterende bygningsmasse. 168 av disse boligene var resultat av ombygging i eksisterende boligbygg, mens 272 boliger oppstod som følge av ombygging i eksisterende næringsbygg.

Antall igangsettingstillatelser til nye boliger hadde en nedgang på 7 prosent fra 1. kvartal 2018 til 2. kvartal 2018, viser sesongjusterte tall. Igangsettingstallene varierer en god del fra kvartal til kvartal. Den langsiktige trenden viser en klar vekst i antall igangsettingstillatelser til nye boliger helt siden 3. kvartal 2014, med en nedgang de seks siste kvartalene. For andre bygg enn boliger viser sesongjusterte tall at bruksareal som det ble gitt igangsettingstillatelse til i 2. kvartal i år, hadde en nedgang på 5 prosent sammenlignet med 1. kvartal.

Drøyt 600 boliger er revet eller brent I 2. kvartal 2018 var det en avgang på 601 boliger, og 361 av disse var eneboliger. For andre bygg enn bolig var det en avgang på 3 131 bygninger. Av disse var 1 154 næringsbygninger, 300 fritidsbygninger og 1 677 boliggarasjer mv.

TRE & PROFIL 4-2018

Kilde: SSB

11


Sangnes Trevare AS

Farlige FLAMMER Av Elisabeth Østby

Da Kjetil Sangnes var 10 år gammel våknet han av at det banket på døra en sen natt. –Det brenner i fabrikken, ropte naboen. Barndomshjemmet lå vegg i vegg, og da Kjetil titte ut av vinduet så han at verkstedet sto i full fyr. Den opplevelsen sitter fortsatt i kroppen, og da arbeidsforman Lukas, ringte altfor tidlig en morgen i april, kom klumpen i magen tilbake. Og det med god grunn.

-Det brenner i fabrikken. Ring brannvesenet, skriker Lukas inn i røret. Kjetil spretter opp. Ikke nå igjen!

Svart røyk

-Hva som skjer etterpå er fortsatt litt uklart, men vi klarte i alle fall å ringe riktig nummer, sier han. Kjetil kan se fabrikken fra huset sitt som ligger et steinkast fra barndomshjemmet. –Jeg kan faktisk se inn i selve fabrikken, forteller han. Men det klarte jeg ikke denne morgenen. Den svarte røyken innenfor vinduene sperret for sikten. Da var jeg helt sikker på at alt var ødelagt. Kjetil løp ned til fabrikken der han møtte arbeidsformann Lukas. De tittet inn i vinduene. Gjennom røyken skimtet de flammene som slikket oppover veggene. -Vi venter, sa Kjetil. Og det gjorde de rett i. Hadde de åpnet døra, ville nok flammene ha spredd seg raskere.

Flaks i uflaksen

overflatebehandlingsolje var det som hadde blitt brukt. Produsenten har testet oljen og ikke klart å selvantenne den. Derfor var det tydelig mange ”riktige” faktorer som gjorde at det skjedde akkurat her. Maks uflaks altså som endte i maks flaks.

Svarte vegger

Produksjonen ble satt i gang allerede dagen etter brannen. Da Tre og Profil fikk en omvisning i fabrikken, så vi hvor heldige de har vært. Alt fungerer som normalt, bortsett fra litt gjenværende røyklukt. Kjetil viser fram stedet der det brant, og det er ingen tvil om at flammene har tatt godt for seg. Hele den ene veggen er svart, listene oppe i taket er forkullet. Ved nærmere ettersyn ser man spor etter den svarte røyken i hele fabrikklokalet. -Nå skal det vaskes og males, sier Kjetil, og det trengs.

Generasjonsskifter

Sangnes Trevare as har i dag fem ansatte, og Kjetil er tredje generaBrannvesenet kom med alt de Kjetil Sangnes sjon driver. Bestefaren til Kjetil, hadde av utrykning. Samuel kom til Bøverbru i Vestre -Vi visste ikke hvor ille det var, så Toten i 1925 og startet verkstedet. Fra å være en tradisjonell fabrikk de kom med flere brannbiler, politi og sykebiler. Heldigvis trengte med produksjon av dører, vinduer og innredning, har bedriften vi dem ikke. For det viste seg at det brant i kun to materialpakker, utviklet seg til å bli en spesialprodusent for høvling av treprofiler i og det ble slukket raskt. Det er så flaks som det går an å få det når et stort utvalg av tresorter. Faren til Kjetil tok over på 1960-tallet. det brenner i en trevarefabrikk, sier Kjetil med et smil. Kjetil selv startet allerede i 1994, og tok over som daglig leder Full etterforskning ble satt i gang, og det viste seg at det hadde for 10 år siden. selvantent i en oljefille som hadde blitt brukt dagen før. Vanlig

12

TRE & PROFIL 4-2018


Sangnes Trevare AS

Flammene har tatt godt for seg

Listverk

Bedriften har i dag store leveranser av spesial-lister til noen av Norges fremste vindusprodusenter. Bedriften leverer også produkter i proffmarkedet. De tilpasser profilene og tresortene etter oppdragsgivers ønske. De kan også levere produktene overflatebehandlet samt godkjent for brann. Da bruker de noen av sine gode samarbeidspartnere i bransjen. -Ruud Trevare er flinke på overflatebehandling, og vi jobber godt sammen. Vi er små. Derfor er vi helt avhengig av et godt samarbeid med andre bedrifter. Vi gjør det vi er best på, sier Kjetil.

De viktige menneskene

-Slik markedet er nå så skal man løpe raskere, effektiviserer, automatisere, følge opp bedre. Derfor må vi jobbe sammen, og vi må huske å ta vare på hverandre. For menneskene er de viktigste ressursene vi har, minner Kjetil om.

Folk er folk

De siste 10 årene har det skjedd store forandringer i bedriften. Markedet har endret seg, og antall ansatte har gått ned. Det har skjedd naturlig ettersom flere har gått av med pensjon. Sangnes ligger ikke langt unna Raufoss Industriområde og mange blir rekruttert hit. -Vi sliter med å få tak i gode fagfolk, på lik linje med mange andre i bransjen, sier Kjetil. Derfor rekrutterer Sangnes ansatte fra Polen. -Det fungerer bra for oss, forsikrer Kjetil. -Vi trenger folk som ønsker å være her og som ønsker å jobbe. Arbeidstokken vår fungerer bra sammen og trives med det de gjør. Framover må vi bli bedre på salg, derfor kan det hende vi må ansette en til. Vi får se hvordan det utvikler seg etter hvert.

TRE & PROFIL 4-2018

13


Sangnes Trevare AS

Kjetil lager alt verktøy selv. -Derfor har vi korte leveringstider og tilpasser profiler etter behov, forteller han.

Dørpanel til Røros Bruk

Lykkelig som liten

-Vi er små, og vi trives med det. Treandelen på listverk har gått ned, men vår markedsandel har økt. Det vi ser er at de store fabrikker bare blir større. Men disse produserer ikke spesial så enkelt som vi kan gjøre det. Vi tar alle oppdrag i alle størrelser. Derfor er det, og vil fortsatt være behov for oss i markedet, avslutter en framtidsoptimistisk daglig leder.

Produsenten har testet oljen og ikke klart å selvantenne den. Derfor var det tydelig mange ”riktige” faktorer som gjorde at det skjedde akkurat her. Maks uflaks altså som endte i maks flaks.

14

"

TRE & PROFIL 4-2018


För Din Framtid Vi är Din kompletta marknadsledande leverantör av lack & lim.

AkzoNobel Industrial Coatings AB ställer ut i monter C01:39. Vi presenterar bland annat:

• Alla produkter för utvändigt bruk från AkzoNobel kommer från och med nu att säljas under varumärket SIKKENS (förändringen kommer att ske succesivt). • SIKKENS är ett ledande varumärke i Europa som funnits i 225 år. • Med denna förändring kommer ni som kunder att få tillgång till ett bredare sortiment, med fler produkter att välja mellan.

Wood Finishes and Adhesives www.akzonobel-woodcoatings.com TRE & PROFIL 4-2018

15


Digital plattform

En felles PLATTFORM Av Elisabeth Østby

Digitalt veikart er en samarbeidsavtale om digitalisering innen bygge-, anleggs- og eiendomsnæringen, og i juni ble det arrangert et frokostmøte for bransjen. Målet er å skape en heldigital, konkurransedyktig, bærekraftig og seriøs bygge-, anleggs- og eiendomsnæring.

Mulighetenes platform

Vi må ta større eierskap til egen vareinformasjon, sier administrerende direktør i Treindustrien Heidi Finstad. Vareinformasjonen må tilgjengeliggjøres gjennom åpne og internasjonale standarder. Det vil gjøre at vareeierne reduserer kostnader til informasjonsvedlikehold og at tilgjengelighet og kvaliteten på vareinformasjon øker. Vareeierne er sentrale i digitaliseringen fordi så mye som 80-90 prosent av informasjonen i prosjektinformasjonsmodellen stammer fra produkter som anskaffes i prosjektet. Skal vi møte kundenes krav, må vi stå sammen og gjøre det enklere. -Det digitale veikartet er en platform av muligheter, sier Finstad.

-Det digitale veikartet er en platform av muligheter, sier administrerende direktør i Treindustrien Heidi Finstad

Døråpner

Produktinformasjon er som en døråpner for byggenæringen, mener administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening Jon Sandnes. Vi må vite hva som blir puttet inn i et bygg, ha kontroll på materiallogistikken, hvordan bygget skal driftes og hvordan det skal kunne tas ned igjen. Da må vi ha full kontroll. Det er ikke effektivt å beskrive hver detalj syv ganger, slik det har blitt gjort fram til å nå. Vi er i en annen tid, og vi må følge med. Administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening Jon Sandnes

FAKTA

Må snakke samme språk

Det er vanskelig å følge regler og forskrifter slik vi jobber i dag, sier Peer Christian Anderssen, direktør i Skanska. Slik kan det ikke fortsette framover. Vi trenger felles dokumentasjon av prosjekters egenskaper for alle aktører i næringen, mener han. Vi må digitalisere sammen og finne felles løsninger, snakke samme språk og samme format. 


Skanska ble grunnlagt i 1887. I 2016 hadde de en omsetning på 151 milliarder SEK
og, 41 000 ansatte globalt. 
 De har vært tilstede i det norske markedet siden 1906, og har 3800 ansatte i Norge. 
 De har ca 150 prosjekter gående til enhver tid. Direktør i Skanska Peer Christian Anderssen

16

TRE & PROFIL 4-2018


Digital plattform

Forstå kundene!

Pål Silseth er prosjektleder i Norsk Kundebarometer. –Bransjen er mer produktorienterte enn det kundene ønsker, sier han. Vi må blir mer kundeorienterte, og forstå deres behov, oppfordrer han. • Kundeopplevelse kan defineres som summen av alle inntrykk og erfaringer en kunde har av
en leverandør av produkter og tjenester gjennom hele relasjonen med denne leverandøren. • Kundetilfredshet er kundens «svar» på disse opplevelsene. • Markeds-/kundeorientering er et grunnsyn i markedsføring som først og fremst setter potensielle og eksisterende kunders behov i fokus. For å vite hva kundene ønsker må man samle inn markedsinformasjon. I etterkant kreves det organisasjonsmessig bearbeiding 
og spredning av informasjonen. Slik kan man respondere til markedet i form av bedre produkter og tjenester. 


Effekten av tilfredse kunder er:

Tilfredshet, lojalitet, økt fortjeneste og bedriftsverdi. For fornøyde kunder er lojale og kommer gjerne tilbake. Prissensitiviteten går ned. De kjøper mer og de anbefaler din bedrift til andre. Kundene ønsker å ha det enkelt. Hvis du som leverandør følger opp kundene dine, gjør du det enkelt for dem å velge. Bygge-

Prosjektleder i Norsk Kundebarometer Pål Silseth

næringen har mye å gå på, og det er store rom for forbedringer. -Dere må huske på og bli bedre til å formidle at et produkt er så mye mer enn pris og kvalitet, sier han. Det er billigere å bli bedre på kundetilfredshet enn å senke prisene. Gå ut å kjenn på hva kundene ønsker.

Tina Sletbak-Akerø
er fagsjef i Treindustrien
og mener: • Bygg- og anleggseiere må stille krav til digital prosjektgjennomføring og digitale leveranser. • Offentlige myndigheter må i større grad legge til rette for digitalisering av lover og regelverk • Byggenæringens interesseorganisasjoner må sette digitalisering på agendaen og være en pådriver for sin bransje

Jon Karlsen har vært administrerende direktør i Glava i 12 år. –Kostnadene må ned, fordi utfordringen vår er at vi er for dyre, sier han.

Produsentene skal bidra til at digitaliseringen av bransjen skjer, men vi ønsker: -Å forholde oss til en varedatabase som helst hele bransjen benytter -Vi ønsker kontroll og eierskap til informasjonen om våre produkter som ligger i basen -Vi ønsker ikke å bli anonymisert -Vi ønsker åpenhet

TRE & PROFIL 4-2018

17


Sammen

Ole Olsen

skaper vi

Med et ubrukt potensiale, kombinert med alle de dyktige menneskene, både ansatte og ledere i bransjen, har vi framtiden på vår side. Nå er det opp til oss alle å bidra.

"

Styreleder i Norske Trevarer Ole Olsen

18

TRE & PROFIL 4-2018


Ole Olsen

EN STERKERE BRANSJE -Norske Trevarer 2022 skal bli et bransjeløft. Det sier styreleder i Norske Trevarer Ole Olsen. -Medlemmene i Norske Trevarer ønsket en forandring og mer engasjement. Nå får de det, og endringer vil skje. Styret og administrasjon legger til rette for en rekke endringer for å øke bransjens anseelse. Dette må først og fremst skje gjennom at vi blir tydeligere og mer synlige. Arbeidet må starte innenfra, det vil si at vi må begynne med oss selv som bransje og organisasjon.

Hårete, men oppnålige mål

-På årsmøtet ble prosjektet Norske Trevarer 2022 vedtatt av medlemmene, og nå gjelder det at vi alle går i samme retning, at vi har tro på prosjektet og tro på framtiden, sier Ole Olsen. -Vi i styret har enstemmig kommet fram til hvordan vi skal gjennomføre prosjektet. Våre mål er kanskje hårete, men helt klart oppnåelig: Vi skal vise oss fram nasjonalt, og skal oppfattes som en viktig samfunnsaktør. Skal vi klare det må vi være offensive, vi må ha framtidstro og vi må bli flinke historiefortellere.

Må bruke bransjekunnskapen

-Norske Trevarer snakker på vegne av bransjen, og da er det helt avgjørende hvordan vi ordlegger oss. Hvis Norske Trevarer skal være veiviser, motivator og gå foran som et talerør, være samlende, se markedsutviklingen og inspirere, må vi tilegne oss kunnskap. Kunnskapen i bransjen er enorm, og spiller vi på lag og deler med hverandre kan vi bruke kunnskapen til å dra hele bransjen i riktig retning. Hvis Norske Trevarer ikke kan bidra med dette i framtiden, er det ikke bruk for organisasjonen, mener Ole.

Hvor har vi vært? Hva har vi gjort?

-Som bransje har vi ikke vært nok samlet, reagert for sent, ikke vært tydelige nok og dermed ikke blitt hørt. Resultatet er at vi har måttet ta til takke med det andre har besluttet over hodene våre. Eksempelvis har nesten hele snekkerfaget i skolene blitt lagt ned. Her har vi ikke kjempet nok, vi har ikke stått samlet på barikadene og ropt hva vi vil og hva vi trenger, sier Ole. -Derfor må det skje endringer.

vet hva de trenger. Det holder ikke lenger å si at vi lager det kunden ønsker, for de vet ikke alltid hva de ønsker. Klarer vi å komme dem i forkjøpet med kunnskapen vår, så vil prisen spille mindre rolle. Vi må tidligere inn i prosessene og gjøre et godt forarbeid, det lille ekstra, som kundene setter så pris på. Vær offensiv.Tenk nytt, for det nytter!

Gir gass

-Medlemmene vil få informasjon om prosjektets framgang fortløpende gjennom høsten, fortsetter Ole. -I første omgang skal den nye logoen tas i bruk av medlemmene og en ny portal/ nettside skal på plass. Lokallagene må bli mer operative, og mer samlende, for her ligger det mye ubrukte ressurser. Skal vi ta del i AS Norge, må vi bruke alle ressurser vi har. Bare slik gir vi gass inn i framtiden.

Vi har alle muligheter

-Så kan det hende at vi bommer litt underveis, sier Ole. -Men da er det viktig å huske på at dette også drar oss videre. Vi kommer ingen vei uten å prøve. Vi bor i et fantastisk land, her vi har alle muligheter. Norsk kvalitet blir verdsatt både her til lands, og kanskje enda mer utenlands. Den trenden må vi være med på. Med et ubrukt potensiale, kombinert med alle de dyktige menneskene, både ansatte og ledere i bransjen, har vi framtiden på vår side. Nå er det opp til oss alle å bidra. I tillegg trenger vi annen erfaring enn vår egen, her har fått hjelp av eksterne krefter som har lang erfaring innenfor bedrifts- og merkevarebygging, og som kjenner bransjen. Vi må videreutvikle en kultur innen organisasjonen som gir rom for debatt, rom for meningsutveksling, ris og ros. Med dette skapes engasjement, og med engasjement kommer utvikling og framdrift. Vi gleder oss til å jobbe sammen om å skape en sterkere bransje, avslutter Ole Olsen.

Må utnytte potensialet

-TRE er framtiden. Vi har alle forutsetninger for å lykkes. Vi har verdens flotteste materiale i våre hender. Den store importen viser at potensialet vårt er enormt. Nå må vi ut å fortelle hva vi står for, og alle fordelene kundene får med å velge norsk, og våre medlemsbedrifter. Vi må være mer frampå, og komme med løsninger for kundene, før kundene selv i det hele tatt

Tlf: 387 TLF:905 907 00 00 368

roy.ripe@wagner-industri.com Robert@wagner-group.com TRE & PROFIL 4-2018

19


Landsmøtet

LANDSMØTE I

HVORFOR PRIORITERER VI DISSE? 1.Av Elisabeth Østby

Lofoten er en Norges virkelige perler. 170 deltakere fra trevare- og innredningsbransjen samlet seg i Virksomhets og av organisasjonsutvikling Svolvær en helg i juni, og at det ble noen begivenhetsrike dager er det ingen tvil om. I slike vakre omgivelser Skal et medlemskap i Norsk Trevare være et konkurransefortrinn, må det bare bli spektakulært. må vi hurtigst mulig utvikle en organisasjon som bidrar med rett kunnskap. 2. Synlighet og merkevareutvikling Skal vi bli sett, hørt og valgt, må vi prioritere både synlighet, tydelighet og tilstedeværelse langt sterkere enn i dag. 3. Rekruttering og opplæring Skal vi tiltrekke oss den beste arbeidskraften må vi heve bransjens status og popularitet gjennom å videreutvikle og tydeliggjøre fagområdet vårt.

FLISHOGGERE

til alle materialer

-Saktegående hoggere fra rotorbredde 600 til 2000 mm. -Hogger for fuktig og tørre trematerialer, paller og emballasje, mdf og sponplater, laminat og finer. -Egen modellrekke for kunststoff som plast, gummi, papir, etc. Mange referanser i Norge, ta kontakt for ytterligere informasjon. www.falkenbergenergi.no

20

TRE & PROFIL 4-2018


Landsmøtet

I LOFOTEN Ordfører Eivind Holst ønsket alle velkommen på åpningsdagen. Svolvær ligger i Vågan kommune som har 9600 innbyggere. I hele Lofoten bor det 24.500 mennesker. Hvert år gjester 1,3 millioner turister området. Da sier det seg selv at turismen har blitt en av de viktigste næringene i Lofoten. Det er fortsatt fiske her, men i liten grad i forhold hva det var i ”gamle dager”.

Vi skreddersyr din dør Kundens ønsker - vår utfordring! Vi kan levere branngodkjente dører etter forskrift Ei30 Dørfabrikken Vatnestrøm AS - Vatnestrøm Industriområde 4 - 4730 Vatnestrøm - Tlf: 37 96 10 50 - post@dorfabrikken.no - www.dorfabrikken.no

TRE & PROFIL 4-2018

21


Landsmøtet

Styreleder Ole Olsen takker administrasjonen i Norsk Trevare for sitt store engasjement, og den gode jobben de gjør for bransjen. F.v: Jannis Barbantonis, Ole Olsen,Tone H. Ruud og Randi Moltke Hansen.

En engasjert eier av Hamran Snekkerverskted,Trond Hamran, ser fram til å være med på å dra bransjen ut av skyggen.

Posisjonering i markedet er agendaen når bransjeorganisasjonen Norsk Trevare endrer navn til Norske Trevarer. Prosjektet Norske Trevarer 2022 ble vedtatt på Årsmøtet.

Ut av skyggen

-Vi er bransjen med de skjulte skatter, sier eier av Hamran Snekkerverskted, Trond Hamran. Men nå skal det bli andre boller. Bransjen skal ut av skyggen. Norske Trevarer skal gjøre grunnarbeidet med å jobbe for at logoen og navnet skal sees på som en merkevare. En ny portal skal gjøre det enklere å finne medlemsbedriftene og skape interesse ut i markedet.

Vi har våknet!

–Vi har sovet i timen når det gjelder rekrut-

De siste 20 årene har det blir gjort lite innen rekruttering, sier Kjersti Gulliksrud i Møbelsnekkerne AS og Skule Bjerke i Snekkermester Per Bjerke AS. Både Kjersti og Skule sitter i styret i Norske Trevarer. De skal være med på å lede arbeidet med rekruttering.

tering, sier styreleder Ole Olsen, men nå har vi våknet. En skikkelig jobb må gjøres for å skape interesse for faget vårt. Norske Trevarer skal være behjelpelig med å utvikle bedriftene gjennom kurs og veiledning. Trevareskolen lever i beste velgående, og det skal bli enda bedre.

Bransjens fremtid

Alt er i endring, sier daglig leder i Norske Trevarer, Jannis Barbantonis. Våre konkurrenter endrer seg, og det må vi også. Medlemmene har ønsket endring lenge, og nå gjennomfører vi det. Prosjekt Norske Trevarer 2022 er forløperen til bransjens framtid, sier han.

Taktskifte

Vi er inne i et taktskifte. På slutten av 2015

startet arbeidet med fornyelse, og jammen har vi jobbet, sier Ole Olsen. -Når årsmøtet nå har bestemt at vi skal gå for prosjektet, drar vi det videre. Vi ser fram til å jobbe sammen med bransjen om vår egen framtid. Vi må bli flinkere til å snakke om hvem vi er, hva vi står for og hvor vi kommer fra. Vi er en del av den norske kulturarv. Produktet er ikke lenger nok. Vi må selge hvor det kommer fra. De tre satsingsområdene i prosjekt 2022 i første omgang er som følger: -Virksomhets- og organisasjonsutvikling -Synlighet og merkevarebygging -Rekruttering og opplæring. Grunnlaget blir lagt av Norske Trevarer, deretter må bedriftene selv ta ansvar og bruke det som blir lagt til rette for dem.

22

TRE & PROFIL 4-2018


Landsmøtet

En dag full av opplevelser

Lørdag var en begivenhetsrik dag i Lofoten der deltakerne kunne velge mellom ulike aktiviteter. Noen var med på havørnsafari med rib, andre dro på fisketur, mens noen gikk til fjells. Siste halvdel av dagen gikk med til båttur og vandring i Henningsvær. Om det går an å snakke om høydepunkter på en så fin dag, så må vi nok trekke fram banketten på kvelden. Det ble en overraskende flott middag som var innrammet i opplevelser. En fantastisk historieforteller dro oss gjennom fire samkfulle retter med bilder, musikk og magi. Timene fløy, og vi håpet at det aldri skulle ta slutt. Et fantastisk punktum på en flott helg.

TRE & PROFIL 4-2018

23


Hederspriser

Årets utmerkelser Flere fikk velfortjent utmerkelser under banketten på Landsmøtet. Hagen AS ble tildelt Det Gyldne Sagblad, bransjens Oscar. I år ble det også delt ut hederspriser til tre herrer som har gjort en særlig stor innsats i og for bransjen i en årrekke: Per Bjerke i Snekkermester Per Bjerke AS, Eilif Bjerk i Gapo AS/Ege Front AS og Jan Larsen, leder av Tre-Ringen som er opplæringskontoret for snekkerfagene i Buskerud,Vestfold og Østfold.

Per Bjerke

Jan Larsen

Jan Larsen har vært en pådriver for opplæring og rekruttering siden etableringen av Tre-Ringen i Vestfold i 1996. Han har et stort engasjement og drivkraft, og har utvidet virksomheten til både Buskerud og Østfold. Han har jobbet aktivt med å rekruttere ungdom til skolene i de respektive fylkene, og har utviklet gode samarbeidsformer mellom skole, bedrift og opplæringskontor. Jan har også engasjert seg i utarbeidelse av læreplaner og eksamensoppgaver, og bidratt med viktige innspill til Norske Trevarers arbeid med kompetanse- og utdanningspolitikk. Han deler gjerne erfaringer med sine kollegaer, og er stadig på søken etter å forbedre sitt eget arbeid. Hans store engasjement og arbeid har kommet hele bransjen til gode..

Eilef Bjerk

Eilef Bjerk er en svært aktiv person i arbeidet i Rogaland Trevareforening, og har sittet i styret der i 22 år. Han har et stort engasjement, og har i mange år jobbet sammen med andre bedrifter for gjensidig utvikling og samarbeid. Han vil det beste for alle, og deler sine erfaringer med sine kollegaer. Eilef er opptatt av at alle har et mål med det de holder på med. -Det som er vondt på kort sikt er godt på lang sikt. Og omvendt, sier han. Eilef er tydelig på det han mener og er ikke redd for å si ifra. Er han først med på ting så gjør han det skikkelig. Siden 2010 har han vært leder av valgkomiteen i Norsk Trevare og har lagt ned mye tid på å finne kandidater som kan gjøre en god jobb for medlemsbedriftene i styrefunksjonen i bransjeforeningen. Eilef har drevet Gapo AS i mange år, og er en dyktig forretningsmann. Da han overtok Egedører klarte han å snu et underskudd til overskudd på et halvt år.

Per Bjerke har vært en trofast deltaker på de fleste av Norske Trevarers arrangementer i en årrekke. Han har engasjert seg både i lokalforeningssammenheng, og på Landsmøter, Trevaredager og studieturer. Han er engasjert og uredd, og har deltatt aktivt med sitt store engasjement for rekruttering og fagets utvikling. Østlandske Trevareforening hadde i mange år ønsket seg et trevare-museum, et sted hvor man kunne bli kjent med bransjens røtter. Per var en av ildsjelene bak dette prosjektet. I 1998 ble drømmen til virkelighet. Med hjelp fra Norske Trevarers kjøpte ØTFs medlemmer en nedlagt trevarefabrikk fra 1900-tallet, som lå på Toten. Både maskiner og verktøy var godt vedlikeholdt. Noen år senere i 2006 besluttet styret i Østlandske Trevareforening å gi snekkerverkstedet til Norsk Skogmuseum på Elverum som gave. Per var med i hele prosessen fra kjøp av fabrikken, flyttingen, samt igangsetting av maskinene på Elverum.

-Det er rørende å få en pris som denne, sier Per Bjerke. Her er han sammen med barnebarnet sitt, Styrk Bjerke.

24

TRE & PROFIL 4-2018


Mange fordeler med Siegenia TITAN AF Enkel sammenkobling av deler med klikk-kobling gjør det svært lett å montere, og muliggjør produkter med høy sikkerhet. Også 3D-justering er lett for dette beslagsystemet.

TITAN AF Axxent 24+ • Høy belastningskapasitet – opptil 150 kg rammevekt uten ekstra komponenter. • Trinnløs justering både i topp og bunn gir optimalt tetningstrykk. • Kan brukes til tre- og tre-aluminiumsprofiler med en falsdybde på minst 24 mm, samt til plastprofiler og aluminiumssystemer.

TITAN AF Axxent SE • Skjult, praktisk hengsel med opptil 130 kg rammevekt. • Integrert klikk-holdeanordning i lufteposisjon. • På hengselssiden, «bakluken» – gir ekstra sikkerhet og kan brukes til RC2. • Perfekt rammeløfter med integrert feilbetjeningssperre. • Passer til de vanligste profilene

Kontakt Helge Olav Nyhus på tlf. +47 913 89 810 eller vårt callsenter for å få vite mer om denne unike løsningen.

Callcenter +45 96 10 68 40 · creb@carl-ras.dk

Carl Ras Engros Beslag Sletten 31 · 7500 Holstebro · Fax +45 97 40 43 00

www.creb.dk/no 25

TRE & PROFIL 4-2018


Det Gyldne Sagblad

Det Gyldne Sagblad Bransjens Oscar, Det Gyldne Sagblad gikk i år til trappeprodusenten Hagen AS i Stryn. Dette er juriens begrunnelse: Hagen har i en årrekke satset på å nå sluttkundene direkte gjennom egne butikker, og har vært ledende i trappebransjen på dette området siden år 2000. I Oslo har Hagen hele 1400 kvm butikk på Skøyen, hvor de har fått med seg gode samarbeidsbedrifter som Strai, Bang & Olufsen og Parkett og Gulv. Størrelsen på satsingen og samarbeidet er unikt ikke bare innen trapp, men i hele trevarebransjen.

Hagen har gjennom systematisk satsing på LEAN økt produktiviteten betydelig. Hele produksjonen er involvert i daglige forbedringer. Dette arbeidet sikrer økt effektivitet på dagens produkter og at de evner å introdusere produktendringer uten at effektiviteten går ned. Hagen har i tillegg vektlagt å sikre kort responstid på ulike områder. Alt fra å gi kundene tilbud raskt, følge opp tilbud og ta hånd om reklamasjoner innen 14 dager

Utnyttelse av trapperommet. Foto: Hagen AS

26

TRE & PROFIL 4-2018


Daglig leder og eier John Herman Foss Hagen.

.– her måles både tidsbruken internt, transport og utbedring på byggeplass. KPI tall på disse og flere andre områder måles ukentlig og er synlig for alle medarbeiderne. Samlet har dette løftet bedriften med tanke på kvalitet og servicenivå. Trapp er krevende – alt er skreddersøm og montasjen skjer i sluttfasen. For 2017 ble Hagen kåret til årets leverandør både hos Hellvik Hus og Idehus kjeden. Hagen var en av kandidatene til prisen «Ringer i vannet» i Sogn og Fjordane gjennom sitt arbeid med å inkludere personer som har falt gjennom i arbeidsmarkedet. Hagen har som strategi å utvikle engasjerte medarbeidere som ønsker å bruke sin kunnskap til å skape forbedringer. Dette er en sentral pilar i LEAN arbeidet til Hagen, og er sentralt ikke bare i produksjonen, men også innen salg, kundesenter og montasje. Hagen har i 2017 også satset betydelig på HMS både i eget hus samt lagt til rette for økt bevissthet og bruk av enkle og gode verktøy som montørene bruker aktivt. Mange har snakket om å utnytte trapperommet. Men siden alle trapper lages på unike mål er det krevende å utvikle standardprodukter. Hagen startet dette arbeidet i 2014, og har involvert eksterne designere. Sammen med Hareide Design har Hagen utviklet Stryntrappa Garderobe, Kontor og Bod. En helhetlig kolleksjon av produkter for å bruke rommet under trappa er unikt – ikke bare i Norge, men i hele Europa. Gjennom dette tiltaket utvikler Hagen hele bransjen, ettersom dette gjør trapp til en mer interessant kategori. Hagen har først og fremt vektlagt å investere i å utvikle seg som selskap. De siste 7 årene har de hatt høyere lønnsomhet enn trappebransjen i gjennomsnitt. For året 2017 vokste omsetningen fra 183 til 194 millioner kroner. Resultat før skatt for konsernet ble 14,9 millioner og et EBITDA resultat på 18,3 millioner. Hagen er derfor ett eksempel på at man kan kombinere tung satsing enten det er LEAN, utvikling av egne butikker eller nye produkter med god lønnsomhet. I 2017 har de satset betydelig på alle tre områdene.

TRE & PROFIL 4-2018

27


AT rokr ist ve ikkt uTrr e v a r e

Daglig leder og medeier Tore Ådlandsvik i Torsvik Innredning AS

Torsvik Innredning AS har levert all innredning med unntak av kontormøbler til Haraldsplass Diakonale Sykehus i Bergen

Satser inn i framtiden Av Elisabeth Østby

Haraldsplass Diakonale Sykehus i Bergen bygges og skal stå ferdig i begynnelsen av september. Tre og Profil fikk en omvisning av Tore Ådlandsvik, daglig leder, og en av eierne av familie bedriften Torsvik Trevare AS. Bedriften er totalleverandør av all innredning til sykehuset. Som liten bedrift er dette prosjektet gjennomførbart, på grunn av godt samarbeid med andre bedrifter i trevare- og innredningsindustrien.

Dørdagen hos TrioVing i Ski, er en arena hvor bransjefolk møtes for å få oppdatert produkt- og bransjekunnskap. Dørdagen er også en arena hvor bransjen møtes for å foredle gode relasjoner for samarbeid og felles nytte.

er

emb

For påmelding: www.trioving.no/dordagen18

sept 27.

Dørdagen 2018

28

TRE & PROFIL 4-2018


Torsvik Trevare

Det blir mange kjøkken og skap på et stort sykehus

Tore plukker meg opp på Flesland, Bergen Lufthavn. Litt forvirring oppsto da jeg gikk av flyet, for her kjente jeg meg ikke igjen i det hele tatt. Kanskje ikke så rart, for det er kun ett år siden nye Flesland åpnet.

Tar grep for framtiden

Da jeg setter meg inn i bilen til Tore, ser jeg et hefte med bedriftsnavnet i ulike utforminger. –Vi skal blant annet omprofilere oss, forteller Tore. Jeg titter på forslagene til ny logo, og ser raskt at det ikke bare er logoen som skal forandres, men også selve nav-

net. Fra å hete Torsvik Trevare, går de i høst over til å hete Torsvik Innredning. –Navnet må gjenspeile det vi holder på med, sier Tore. Tore og broren Øystein har vært gjennom en prosess der de har sett på framtidsutsiktene for bedriften. –Vi måtte finne ut av hva vi selv ville, og hva som er best for bedriften, forteller Tore. -Konkurransen blir tøffere, og vi må forandre oss i takt med tiden. Verken Øystein eller jeg har barn som ønsker å ta over bedriften, og valget sto mellom å holde på så lenge vi orket, for så å legge ned, eller satse mer, øke volum og øke omsetning. Vi bestemte oss for det siste.

Lacuna foldedør

lacuna.no

Med Lacuna foldedør slipper du naturen inn og forandrer bruken av boligen eller hytta Med foldedører opp til 6 m bredde og 2,7 m høyde fra Lacuna Norge kan du åpne hele veggen i ditt hus på under ett minutt. Foldedøren passer til nybygg og rehalitering. Den er utført i varmebehandlet bøk, og har en levetid sammenlignet med Teak Kl 1. U verdi ned til 0,6. Beslag i syrefast rutsfritt børstet stål.

Lacuna Norge AS

Rosslandsvegen 1489 - 5917 Rossland +47 97 65 09 30 - jostein@frekhaugtrevare.no

TRE & PROFIL 4-2018

29


AT rokr ist ve ikkt uTrr e v a r e

Spisser kompetansen og øker nedslagsfeltet

I løpet av et års tid skal det ansettes tre nye medarbeidere. –Vi tar det stegvis, , sier Tore. Omprofileringen er en del av satsingen, og bedriften ønsker nå å synliggjøre seg i større deler av landet. -Vi spisser vår produksjon enda mer, og har et godt samarbeid med andre bedrifter i bransjen. Slik har vi bygget oss opp til å bli en totalleverandør av innredninger til prosjekter innenfor helse, laboratorier og forskning. Og her skal vi styrke oss ytterligere, forteller Tore.

Totalleverandør av innredning

Tore kjører til Haraldsplass Diakonale Sykehus. Da vi nærmer oss, får vi en god oversikt over fasaden som varmer et hjerte

som banker for tre. Vinduer i eikefelt preger fasaden, og skaper et innbydende og varmt uttrykk. -Det er bevisst bruk av tre både inne og ute, forteller Tore. Her er det fortsatt en byggeplass, og vi blir geleidet framover av vinkende arbeidsfolk og skilt og piler hit og dit. Vi blir ikke bare vinket framover, men også vinket til. For Tore er kjent her. -Det har blitt mange ukers arbeid på dette stedet, smiler han. Og det skjønner jeg når Torsvik er totalleverandør av all innredning til et sykehus som består av 5 etasjer, 160 nye senger, flertallet på enerom og nye akuttmotttak. Totalt bruttoareal er 14.200 kvm. -Vi leverer alt unntatt kontormøbler, forteller Tore. Hva er alt, spør jeg. Tore smiler, og begynner å ramse opp; Skap for sykehus som er

30

TRE & PROFIL 4-2018


Torsvik Trevare

laget som et logistikksystem for diverse utstyr, skjermvegger mellom senger, gardinskinner, hygieneplater, kjøkken, skap for pasienter og baderomsmøbler for å nevne noe. Torsvik produserer ikke alt selv, men har samarbeidspartnere både i Norge og i utlandet. -Vi opptrer både som produsent og som byggmester, forklarer Tore. -Vi vinner anbud fordi vi er profesjonelle aktører i helsemarkedet, og vet hva de trenger av løsninger og utstyr.

Den riktige kunnskapen

-Vi har kunnskapen om å sy sammen en totalpakke for kundene, og presenterer løsninger som er hensiktsmessig for kundene, før de selv har kommet dit i tankerekken. Og dette blir satt pris på. Vi er ikke alltid billigst, men vinner på kunnskap og trygghet. På Haraldsplass-prosjektet konkurrerte vi selvfølgelig med andre. Grunnen til at vi fikk det, var at vi tilbød kvaliteter til prosjektet, som ble verdsatt mer enn lav pris. Haraldsplass Diakonale Sykehus er den største enkeltordren Torsvik har hatt, og totalt ligger den på ca 20 millioner kroner. -Det er mye for en bedrift med 11 ansatte, men leveransen har pågått over lengre tid og med gode samarbeidspartnere er dette et perfekt oppdrag for oss, sier Tore.

De gode samarbeidspartnerne

Vi spaserer rolig gjennom bygget, i flere etasjer. Titter inn i atriumer som er kledd med eikespiler som er levert av kollegaer via byggmesterbedriften som har tømrerarbeidene.Vi ser på skapene som er produsert av Torsvik som har en silikonpakning integrert i kantlisten slik at støv ikke trenger inn i skapet. I samarbeid med kollegaer, har de konstruert og produsert gjennomstikkskap med dB krav, og levert sittebenker og resepsjonsdisker. Vi går inn i et luftsmitteisolat, og ser på et gjennomstikkskap med UVC lys som Torsvik er forhandler av. Torsvik er sertifisert for å drive service av slike skap, og er i tillegg blitt kurset i luftsmittebegrensning.

Ser framover

-Nå posisjonerer vi oss for de store sykehusutbyggingene som kommer over hele landet, sier Tore. Derfor ser vi positivt på framtiden, samtidig som vi gleder oss til å løfte bedriften videre framover. Både gjennom den interne utviklingen som skjer på kunnskapsog teknologisiden, og den nært forestående omprofileringen vår.

Rekkverk til trappa

Ytterdører og

INNERDØRER

Vi produserer innvendige og utvendige dører på mål etter kundens egne ønsker og behov. For mer info se vår hjemmeside: www.trevaren.no

www.oyehaug.no tlf. 7004 9900

Handverktunet 4 - 4810 Eydehavn tlf.: 37 03 16 00 - post@trevaren.no

TRE & PROFIL 4-2018

31


A rFkai tgei kntnurre d n i n g

Daglig leder og eier Birger Aga

Fra ide til produkt Av Elisabeth Østby

I 2012 fikk Birger Aga mulighet til å kjøpe innredningsprodusenten Faginnredning i Årland utenfor Bergen. Han slo til, og har siden den gangen jobbet fram en bevisst investeringsagenda for bedriften. Produksjon i Norge skal bestå i lang tid framover, mener Birger bestemt.

En nydelig solskinnsdag i juni plukker Birger meg opp på Bryggen i Bergen. Vi drar til Naturhistorisk museum som er et fasjonabelt bygg oppført på midten av 1800-tallet. Totalrenovering av bygget har foregått i mange år, og er nå inne i siste fase. I løpet av 2019 skal museet igjen åpnes for publikum. Faginnredning har hatt store leveranser hit i flere omganger, til sammen for ca 2,0 millioner kroner. De har produsert publikumsgarderober og amfier, og innredning til arbeidsrom for skoleklasser og ansatte. –Vi er i gang med å regne på enda en leveranse, men den er ikke helt klar enda, forteller Birger. -Her er det nytenkning på høyt plan, og det er spennende å få jobbe så tett med arkitekter og byggherre.

Det finnes alltid en løsning

Birger lyser opp når han forteller om et par nye prosjekter han har fått presentert den siste tiden. –Det skjer mye spennende altså,

bekrefter han. Prosjektene han snakker om er foreløpig hemmelige, men han klarer ikke å la være å gi meg en liten sniktitt. –Folk kjenner oss nå, forteller han. -Det fører med seg pilotprosjekter som ikke har sett dagens lys enda, og spørsmålet er ofte om det lar seg gjennomføre. Her hos oss klarer vi det meste, sier han engasjert. Med dyktige medarbeidere i både administrasjon og produksjon kommer vi fram til løsninger. Vi har mange kontakter som vi kan spørre til råds når det trengs, og vi går også utenfor landegrenser for å finne svarene.

Lærer noe nytt hele tiden

Faginnredning har 25 ansatte og en omsetning i 2017 på 28 millioner kroner. De lager innredninger i hovedsak til næringsbygg, sykehus, hotell, restaurant, flyplasser og museum. -Hovedproduksjonen er innredning til næringsbygg hvor det er mye skapinnredning,

32

TRE & PROFIL 4-2018


A rFkai tgei kntnurre d n i n g

Faginnredning har hatt store leveranser til Naturhistorisk museum i Bergen.

Fagtrapp leverer kvalitetsprodukter til konkurranse dyktige priser

Tlf: 387 TLF:905 907 00 00 368 roy.ripe@wagner-industri.com Robert@wagner-group.com

Vensvangveien 434 2338 Espa post@fagtrapp.no

TRE & PROFIL 4-2018

tlf: 62 58 03 03 faks: 62 58 04 39 www.fagtrapp.no

33


A rFkai tgei kntnurre d n i n g

forteller Birger. -Vi produserer innredninger i corian, som resepsjoner og kaffebarer, samt en mengde med eikefiner og eikespiler. Vi har i tillegg store leveranser av produkter i høytrykkslaminat i alle farger. Et produkt som arkitektene har fått øynene opp for er valcromat som er gjennomfarget MDF og finnes i et visst antall farger. Det dukker stadig opp nye forespørsler på produkter og gjennomføring. Derfor lærer vi noe nytt hele tiden, og utfordrer oss selv. Og det er det som er så gøy.

Fra 0-100

Da Birger ble ansatt som daglig leder i bedriften i 2010, hadde han

ingen kjennskap til møbelproduksjon og fabrikk. Han visste heller ikke hvor gøy han skulle komme til å synes at dette var. Men det viste seg raskt. –Forutsetningen for at jeg skulle jobbe her var at jeg fikk kjøpe 20 prosent av aksjene, forteller Birger. -Etter to år var jeg overbevist om at jeg hadde havnet på riktig hylle. At det skulle være så moro å drive en innredningsbedrift, hadde jeg aldri drømt om. Derfor gikk jeg inn til medeier Ivar Berland og spurte om å få kjøpe meg mer inn i bedriften. Han så rart på meg i noen sekunder, tenkte seg om i et par minutter før han svarte; Du kan kjøpe resten. Det viste seg at han ville ut, og tidspunktet kunne ikke passet bedre. To år senere kjøpte Birger bygningsmassen, og nå sitter han som 100 prosent eier av både bedrift og bygg.

De dyktige folkene

Fabrikksjef Ørjan Storum

-Bedriften har blitt min livsstil. Begynnelsen var tøff. Du må huske på at jeg ikke kunne noe om produksjon, og var helt avhengig av å ha med meg flinke folk. Når flere av nøkkelpersonene sluttet, ble det en del våkennetter, sukker Birger tungt. I tillegg blåste hele taket av fabrikken i 2013. Da hadde vi et halvt år med armer og bein. Alle bidro det de maktet. Utrolig nok var det dette året vi oppnådde vår omsetningsrekord på 40 millioner kroner. Siden den gang har vi fått inn flere dyktige medarbeidere som er med på å dra bedriften i riktig retning. At det er utfordrende å få tak i fagfolk, er det ingen tvil om. Løsningen er å ta inn lærlinger. Faginnredning har en lærling som tok fagbrev før sommeren og som fikk tilbud om fast ansettelse. Vår strategi er å ha konstant tilstrømning av lærlinger. Vi får mye positivt tilført fra de unge som er her, og det er en god dynamikk mellom de eldre og unge. Samtidig er det tilfredsstillende for alle å få dele kunnskapen sin.

Investeringsvillige

Lønnsomheten er god, og de er der de vil være både omsetningsmessig og i antall ansatte. Investeringsplanene går kontinuerlig. I år bruker de 3,5 millioner kroner på et robotisert lagersystem og platesag. Ustyret håper de vil komme på plass i løpet av høsten. Faginnredning har tidligere i år investert en halv millioner kroner i utstyr for brannlakkering og er nå autorisert for industriell bruk av brannhemmende/isolerende maling og lakk.

Produktutvikling på høyt plan

Sammen med kreative arkitekter er de nytenkende, og har blant annet kommet med et nytt produkt som brukes spesielt til sykehus. Helse Bergen er en stor kunde av Faginnredning, og de ønsket fendervegger som verken skulle limes eller skrus inn Faginnredning produserer mange kjøkken 34

TRE & PROFIL 4-2018


A rFkai tgei kntnurre d n i n g

Deloitte Faginnredning har levert en stor ordre til Bergens kanskje mest imponerende kontorlokaler, nemlig Deloitte som ligger i bygget Media City Bergen. I flere etasjer med utsikt over hele Bergen har Faginnredning vært behjelpelig med innredningen. De har levert innredning til møterom, dekorvegger med akustisk funksjon, garderober, sofaer, benker, barbord, bibliotek, kjøkken og portaler.

i veggen, for å oppnå et spesielt estetiske uttrykk. . Løsningen ble aluminiumsprofiler som festes i veggen med kompaktlaminatplater som kan byttes ut når det trengs. –Vi tegnet verktøyene som skulle brukes, sendte de til Hydro som stanset profilene. Kunden ble fornøyd, gliser Birger. Det ble vi og. -Produktutvikling på et slikt plan krever kreative arkitekter. Vi jobber tett sammen, og kommer fram til løsninger. De gjør at vi må tenke annerledes og utenfor vår komfortsone. Det er det som er gøy, sier Birger.

Tlf: 387 TLF:905 907 00 00 368 roy.ripe@wagner-industri.com Robert@wagner-group.com

TRE & PROFIL 4-2018

35


NYHETER Energieffektive utenpåliggende sprosser SWISSPACER utvider tilbudet med nye størrelser og integrert klaprebeskyttelse Energiglassvinduer med utenpåliggende sprosser fra varmkantsprodusenten SWISSPACER kombinerer tradisjonell sjarm med høy energieffektivitet. SWISSPACER utvider utvalget i takt med den økende etterspørselen i markedet. Utenpåliggende sprosser er nå tilgjengelige i 13 størrelser i stedet for 9. I tillegg kommer et nytt sprossekryss med integrert klaprebeskyttelse. De utenpåliggende sprossene er laget av samme høyisolerende plast som de høyeffektive SWISSPACER-avstandsstykkene. I motsetning til aluminium minimaliserer de kuldebroer i energiglasset. Vinduene opp-

når på den måten god energieffektivitet. Ikke bare hjelper det sluttkundene å spare energi og oppvarmingskostnader. Det øker også komforten, ettersom temperaturen på innsiden av vinduet holder seg behagelig selv om det er vinter ute. I tillegg til de tidligere ni dimensjonene på 8/10/12 x 20/24/30 mm finnes nå også de nye størrelsene 12 x 18 mm, 16 x 18 mm, 14 x 24 mm og 14 x 30 mm. Alle dimensjonene kan leveres i de seks standardfargene fra SWISSPACER-fargepaletten. Utenpåliggende sprosser er enkle å tilpasse vinduer i alle størrelser. Sammen med tilpassede endeplugger gir de et høykvalitets, eksklusivt utseende. De er en avansert løsning for markedets voksende etterspørsel etter tradisjonelle sprossevinduer.

Alt i filter og avsug P. Blakstad leverer sponavsug i alle størrelser fra transportable støvsugere til tradisjonelle modul-filterløsninger og avanserte løsninger med SuperBlower-filter.

Vår leverandør på sponavsug, rørsystemer og filterløsninger:

For informasjon og gode råd: Gå inn på vår hjemmeside www.p-blakstad.no, ring oss på telefon 73 95 79 60, eller send en mail til firmapost@p-blakstad.no

Industriventilasjon og grønn energi

36

TRE & PROFIL 4-2018


NYHETER Proffene har fått øynene opp for trefiberisolasjon Bevisste forbrukere er hovedårsak til at trefiberisolasjon foretrekkes. To av tre proffer som bruker trefiberisolasjon gjør det fordi ”kunden ønsket det”. Et uavhengig analysebyrå har nylig gjennomført en undersøkelse for Hunton i det norske markedet. Hensikten var å lære mer om hvorfor trefiberisolasjon brer om seg blant tømrere, byggmestere og entreprenører. Undersøkelsen viser at etter bare fire år på det norske markedet kjenner hele ni av ti proffer til trefiberisolasjon fra Hunton, og 21 prosent har så langt brukt/bruker det i sine prosjekter. – Vi skal bygge en nordisk merkevare som står for kvalitet og som har miljøvennlige og sunne verdier, og derfor er resultatene gledelige. Det er høy kjennskap blant prof-

fene rundt fordelene med trefiberisolasjon, og vi har kommet langt i et marked der konkurrentene er store og etablerte, sier Arne Jebsen, administrerende direktør i Hunton Fiber AS. Målet til Hunton er å få fagfolk og forbrukere over hele Norden til å fremsnakke trefiber, slik at de anbefaler naturlige løsninger. Hunton er i full gang med byggingen av en ny isolasjonsfabrikk på Gjøvik og vil fra høsten av forsyne hele Norden med isolasjonsmatter og blåseisolasjon. – All vår isolasjon vil snart være produsert av kortreist treflis, som er et overskuddsmateriale fra trelastproduksjon, sier Jebsen.Trefiber er behagelig å jobbe med for proffen, produseres av en naturlig og fornybar råvare, lagrer karbon i hele produktets levetid, kan

resirkuleres og bidrar til energieffektive hjem med godt inneklima. – Summen av våre løsninger skal gjøre det enkelt å bygge både solid og grønt, avslutter Jebsen.

H-produkter kjøper GlassTeam GlassTeam har en solid markedsposisjon på Østlandet, og H-produkter ønsker å ta en posisjon som nasjonalt ledende innenfor glassfasademarkedet, både gjennom egen-

vekst og oppkjøp. -De to bedriftene utfyller hverandre på en god måte, og derfor er GlassTeam et naturlig og veldig interessant selskap, både å eie og samarbeide med., sier

direktør i H-produkter Geir Vegsund. Gjennom dette oppkjøpet vil vi samlet bli den klart største norskeide aktøren i landet.Vi ser store muligheter gjennom dette oppkjøpet.

Nytt CNC sammenføyningsbeslag fra Lamello

SPILEELEMENTER til himling og vegg

Se mer på www.cabineo.ch

Team Innredning AS E: info@team-innredning.no www.team-innredning.no Ta kontakt for mer informasjon og besøk våre nettsider: www.beslagteknikk.no Beslagteknikk AS Kobbervikdalen 75, 3036 Drammen Telefon: 32 21 02 88 post@beslagteknikk.no - www.beslagteknikk.no Youtube kanal: Beslagteknikk AS

TRE & PROFIL 4-2018

37


NYHETER Telemark ByggEntreprenør AS (TBE) skal bygge nytt omsorgsenter i Sauland for Hjartdal kommune. Kontrakts beløp 73 millioner kroner, og omfatter i tillegg til nybygg også riving av eksisterende omsorgssenter. Det nye omsorgssenteret blir på ca 2.900 kvadratmeter, og består av 19 institusjonsplasser og 12 omsorgsboliger. Oppstart rivearbeid er beregnet uke 46 - 2018, ferdigstillelse er beregnet til august 2020. HENT og AB Invest skal oppføre VY Hemsedal hotell og fritidsleiligheter.VY Hemsedal bygges i Tottskogen, som er et av Hemsedals mest attraktive områder. VY Hemsedal vil bestå av 155 hotellrom og 47 fritidsleiligheter.Totalt ca 17.000 kvm over fem etasjer inklusive parkeringskjeller. Hotellet er en del av en større utbygging hvor det vil komme ytterligere 100 de kommende årene. Overlevering av hotellet beregnes til jul 2019, og leilighetene til vinterferien 2020. BetonmastHæhre Telemark har signer t kontrakt med Snipetorp AS om bygging av 16 villaleiligheter fordelt på syv bygg i Skien. Kontrakten er en totalentreprise på 56,7 millioner kroner.

PROSJEKTER

Vedal Entreprenør AS har inngått avtale med Bjørnegårdsvingen ANS, som er et samarbeidsselskap mellom OBOS Nye Hjem AS og Eiendomsspar AS, om bygging av 125 leiligheter i prosjektet Bjørnegårdsvingen i Sandvika. Byggearbeidene antas å starte opp første halvår 2019, og innflytting første halvdel av 2021. HENT skal bygge Ørnes Nye Omsorgssenter i Meløy kommune i Nordland fylke. Bygget er på 6570 kvm BTA fordelt på 4 etasjer med en grunnflate på 1800 kvm. Oppstart er planlagt 1. november i år og byggetid er satt til 24 måneder. Kontraktssum er 160 millioner kroner. Strøm Gundersen Vestfold, der AF Gruppen er hovedaksjonær, er valgt som entreprenør for oppføring av leilighetsprosjektet Signaturhagen på Nøtterøy for Signaturhagen Nøtterøy AS. 47 leiligheter skal bygges, samt parkeringskjeller, vinterhage, fellesarealer og utomhusarbeider. Kontraktsverdi cirka 125 millioner kroner. Forventet byggestart er tredje kvartal 2018. AF Gruppen har inngått avtale med Sofienberggaten 21-23 AS om å bygge boligprosjektet «Mills-kvartal» på Grünerløkka i Oslo.

Avtalen omfatter oppføring av 149 leiligheter fordelt på fem bygg med underliggende kjeller. I tillegg til leilighetene inneholder også prosjektet barnehage, næringslokaler for kafeer og butikker samt en park i midten av kvartalet. Kontraktssverdi 400 millioner kroner. Byggingen startet i august 2018 med forventet ferdigstillelse i 1. kvartal 2021. Undervisningsbygg og Klima og Bygg AS har signert en kontrakt på 105 millioner kroner for rehabilitering av Holmlia skole. Skolen skal stå ferdig sommeren 2020 Realbygg har signer t en kontrakt med ØIE Eiendomsutvikling om utbyggingen av Garder toppen Panorama, som er et boligprosjekt med 54 leiligheter i Fet kommune. Prosjektet er totalt på rundt 9.000 kvadratmeter og kontrakten har en verdi på 155 millioner kroner. Byggearbeidene starter i august og skal ferdigstilles 1. kvartal 2020. Veidekke skal bygge 82 nye familieboliger i massivtre i Kringsjå Studentby i Oslo for Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO). Kontraktverdi149 millioner kroner. Byggearbeidene starter i september og skal ferdigstilles til november 2019.

Når kvalitet og service betyr noe! Makor og Bergsli invitere til

åpent hus (50 årsjubileum) 28. og 29. September

Rødmyrsvingen 88, 3755 Skien Postboks 2846 • 3702 Skien • tlf. 35 50 35 60 e-post: post@berglitre.no • web: www.bergslitre.no

38

TRE & PROFIL 4-2018


NYHETER Dørdagen hos TrioVing

NorDan ekspanderer

27. september arrangerer TrioVing dørdagen 2018 i sine lokaler i Anolitveien 1-3 i Ski.

NorDan Gruppen AS har i løpet av juli overtatt 100 prosent eierandel i Venta Windows Uab.

Dørdagen hos TrioVing er en arena hvor bransjefolk møtes for å få oppdatert produkt- og bransjekunnskap. Dørdagen er også en arena hvor bransjen møtes for å foredle gode relasjoner for samarbeid og felles nytte. Lyd og lydisolering for dører og vinduer Tema for bransjens viktigste fagdag i år er luftlydisolering for dører og vinduer, men du vil også få presentasjoner med en god miks av bransjenytt og produktnyheter innenfor temaene:

Venta Windows, som har fabrikk i Litauen, har i løpet av de siste ti årene opparbeidet seg en sterk posisjon i det norske markedet innenfor vinduer og dører i PVC gjennom sin egen salgsorganisasjon under varemerket Venta Windows. I tillegg til PVC vinduer og dører, produserer bedriften i dag også vinduer og dører i hel aluminium. Disse selges og markedsføres gjennom NorDan sitt øvrige salgsapparat.

- Markedsinformasjon & prognoser - Brann & rømning - Sikkerhet & bekvemmelighet For å belyse disse temaene har vi i år flere spennende foredrag:

Morten Kroslid som har vært grunnlegger og den viktigste drivkraften bak oppbyggingen av selskapet i det norske markedet, har i forbindelse med eierskiftet valgt å fratre sin stilling i Venta Windows for å forfølge nye utfordringer. Han vil imidlertid fortsette i styret slik at selskapet kan få benytte seg av hans kompetanse i tiden fremover. Jan Erik Kringlebotn er fra og med 10. august ansatt som ny salgssjef for Norge. Han vil ha kontorplass sammen med NorDan sin øvrige salgsorganisasjon i Oslo.

- SINTEF Byggforsk - Jørgen Tidemann-Andersen - GLAVA - Henrik Norland - Prognosesenteret - Kjell Senneset - Standard Norge - Lars O. Aasness - Bransjeforeningene: NORSKE TREVARER - Jannis Barbantonis Foreningen Norske Låsesmeder - Knut Kildahl Glass- og Fasadeforeningen - Bjørn Glenn Hansen -TrioVing og ASSA ABLOY med oppdatert produktinformasjon

Greiff Indstrimiljø AB Prosjekterer og bygger komplette malings- og lakkeringsanlegg. l

l l l l

l l l l

KONTAKT I NORGE Kjell Ivar Nilsen Tlf: +47 90 94 09 87 kjell.ivar@greiff.se GREIFF INDUSTRIMILJÖ AB Dynamovägen 17, SE-591 61 Motala Tlf: +46 141 237 330, fax: +46 141 237 340 www.greiff.se, info@greiff.se

07 Media 383186

l

Sprøytebokser for maling og lakk Våtlakkering Kjemikalier Slamhåndteringssystemer Komplette Malingsanlegg Forbehandlingsanlegg Tørke- og herder ovner Pulverlakkering Conveyorsystem Systemhus

Sense

Vi gjør det lett for deg å ha full kontroll Ikke vær i tvil om alle dører og vinduer er lukket og låst. Med Gilje Sense har du full oversikt. gilje.no

TRE & PROFIL 4-2018

39


NYHETER

Mjøstårnet på Oslo Lufthavn Reklamare AS og modellbygger Hildwin Sheffer har på oppdrag fra Arthur Buchardt og HENT bygget en stor modell av Mjøstårnet som nå står utstilt på Oslo Lufthavn. Kort om prosjektet:

Modellen er bestilt av utbygger AB Invest/ Arthur Buchard og HENT ved prosjektleder Erik Tveit. Selve modellen finansieres som et spleiselag mellom Ringsaker Kommune og aktørene som har deltatt i byggingen: HENT, Voll arkitekter, EFC, Sweco, RVT, GK og Moelven. Oppdraget er utført som et samarbeid mellom Reklamare AS og modellbygger Gylne Snitt ved Hildwin Scheffer.

Disse har utført prosjektet (sett fra venstre på bildet): Hildwin Sheffer – Gylne Snitt – Modellbygger Stian H. Løvlien – Reklamare AS – Prosjektleder og design Bjørn Linderud – Reklamare AS – Modellbygger Cato N. Holmen – Reklamare AS – Montør

MØT OSS PÅ TRÄ & TEKNIK Akzo Nobel Industrial Coatings AB

28. - 31. AUGUST 2018

Stand: C01:39

Svenska Mässen, Göteborg

40

TRE & PROFIL 4-2018


NYHETER Ny adm. dir. ved Treteknisk Institutt Audun Øvrum er ansatt som ny administrerende direktør ved Treteknisk Institutt. Han kommer fra stillingen som administrerende direktør i Norsk Virkesmåling.

Om modellen:

Modell er bygget i skala 1:20 og er ca. 4,5m høy inkludert sokkel. Modell er som originalen bygget i heltre tett opp til originalen med nøyaktig lik konstruksjon og fasadekledning. For å få til dette måtte hele bygget tegnes opp på nytt i 3D for å kunne produsere skalamodellen.

Øvrum er utdannet fra Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) og har en PhD i treteknologi. Han har vært ansatt ved Treteknisk i perioden 1999-2014, og har vært både seniorforsker og avdelingsleder for avdelingene Bygg og Marked og Material og Prosess.

Om utstilling på Oslo Lufthavn: Modellen ble montert onsdag 30. mai og skal etter dette stå på OSL i ett år. Bygget står i ankomst hall innland og sees av alle som kommer til fra innland. Modellen er også godt synlig fra avgangshall. Den står ved gate A6 og her er det faktisk en trapp opp slik at alle, både innland og utlandsreisende kan gå opp og se modellen.

Øvrum har bred og lang erfaring fra forsknings- og utviklingsarbeid innen trebasert produksjon og trebyggeri. Han har god internasjonal erfaring fra deltakelse i ulike forskernettverk og standardiseringsarbeid i CEN-systemet. I tillegg kjenner han byggenæringen, treindustrien og skognæringen svært godt, og har bred og relevant ledererfaring for å videreutvikle Treteknisk.

Etter utstilling på Oslo Lufthavn skal Ringsaker Kommune overta modellen.

Nåværende administrerende direktør Hilde Tellesbø har ledet Treteknisk gjennom en omstillingsprosess og lagt godt

Din samarbeidspartner

LEVERANDØR AV

VINDUER OG

BALKONGDØRER

GIR HUSET DITT KARAKTER

for kjøkken-, møbel og treindustri

til rette for å følge opp en utvikling hvor etterspørselen etter trebasert byggeri er sterkt økende. Tellesbø ønsker å gå tilbake til mer operativ virksomhet og starter som Chief Operating Officer i selskapet CleanCarbon, hvor hun blant annet skal være med i deres ekspansjonsplaner i Asia. Tellesbø vil lede Treteknisk frem til Audun Øvrum tar over 1. januar 2019.

- Kantmaterialer i ABS, PP, PMMA, melamin og finér, 2D & 3D folier. - Bordben, sokkelben, opphengs-beslag. - Aluminiums profiler og glass-vitriner. - Tråd/wire-produkter, skaputtrekk, hjørnekarruseller, avfallssortering.

Fokus på god isolasjonsverdi (U-verdi) 3-lags energiglass gir meget lavt varme-tap og god energiøkonomisering

Smeltelim til kanter og foliering, EVA, PO & PUR Hvitlim, PVAC

Energispareglass kan kombineres med andre typer funksjonsglass – sikkerhetsglass – solglass – selvrensende – lydglass osv.

Rosenborg Reklame LILL0042

Aabling A/S

Tlf.: +45 7640 8888 Mail: info@aabling.no

www.aabling.no

Kotsøy I 7387 Singsås I Tlf 72 43 60 60 kontor@lilleronning.no I www.lilleronning.no

TRE & PROFIL 4-2018

41


NYHETER

Kurs for barn og unge HVA INNEBÆRER DET Å BEHERSKE ET HÅNDVERKSFAG? Organisasjonen "En ny Håndverksvei for Barn og Unge" står bak kurset "Hva innebærer det å beherske et håndverksfag?" – Målet er å bidra med å gjenskape en interesse for håndverk hos barn og unge. Kurset er praktisk rettet og vil være til nytte, uansett hvilket yrke du kommer til å velge. Deltakerne kommer blant annet til å lage skrin, musikkinstrumentet cajon, sjakkbrett og smørekniv. Et stort og viktig spørsmål mange unge stiller seg er: Hvordan skal jeg finne et yrke jeg virkelig vil trives med? Kurset er ment som en døråpner for deg som er ung og for dine foreldre/foresatte. Kurset vil gi deg en praktisk innføring i hvilke muligheter håndverksfagene kan gi og en forståelse av hva håndverksferdigheter kan

bety – uansett hvilket yrke du velger. Kurset holdes på Skedsmo VGS, og første kursdato er 10. oktober over 14 ganger. Påmeldingsfrist er 15. september. Påmelding til: musikkglede@hotmail.com I løpet av kurset får du innblikk i hvordan: • Praktiske ferdigheter gir innsyn i den fysiske verden som teori ikke kan gi. • Den praktiske verden er et møte med virkeligheten som gir en enklere og bedre forståelse av teorien. • Praktisk læring der man ser konkrete resultater, er inspirerende - det er læring for livet. • Praktisk arbeid gir verdifulle erfaringer det er vanskelig å lese seg til i en bok. Du kommer til å lære om tresorter og ulike teknikker knyttet til bruk av verktøyene. For nærmere informasjon, kontakt: András Hidas, En ny Håndverksvei for Barn og Unge. Mobil: 954 75 972

Svake første måneder for byggevarehandelen Selv om veksten i proffomsetningen var solid, var den samlede veksten i byggemarkedet lavere enn forventet i første tertial. Isolert sett har proffsegmentet gått opp 4,7 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. I kombinasjon med et svakt tertial for privatsegmentet, som hadde en nedgang på 3,3 prosent, endte den samlede veksten i byggevarehandelen på 1,9 prosent. Den høyeste veksten i proffsegmentet finner vi i Buskerud med en vekst på 11,9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Oslo, Møre og Romsdal, Nordland og Hordaland kan vise til vekstrater over gjennomsnittet.

Obel-P Group welcomes you at Trä & Teknik 2018 - Stand nr. B05:59 We are proud to say that we for more then 60 years have proven to help the Wood Industry and have specialized across our 3 companies to deliver a broad set of competencies. From handling & processing logs and timer, to secondary processing applying various technologies as mounting and pressing including suppling complete dust extraction & waste handling. Johan Nilsson, Ivan Madsen and Ivan Henriksen AUTOMATED MOUNTING DUST & WASTE HANDLING are looking forward welcoming you to take a CLIPS - LOCK CASES - hINGES - FRAmE SCREwS - TAPING - ISOLATION BANDS FILTERS - FANS - DUCTING - SILOS - CONVEYERS - TRUCKLOADERS - CYCLONES closer look at our capabilities and understand how we can add value across your business and optimize your production.

Johan Nilsson

Mobile: +45 2224 5703 email: jn@aagaard-systems.dk

Ivan Madsen

Mobile: +45 2073 9381 email: im@obelp-automation.dk

PrESSING LINES

GLUELAm - STRUCTUAL ELEmENTS - BOARDS - PANELS - SCANTLINGS

Ivan Henriksen

COMPLETE SAWMILLS

LOG YARDS - SAw LINES - EDGING LINES - SORTING & STACKING - SECONDARY PROCESSING

WWW.OBEL-P.Dk

Mobile: +45 2047 3599 email: ih@brodbaek.dk Stand nr. B05:59

42

TRE & PROFIL 4-2018


NYHETER Yrkesfagsatsing Regjeringen lanserer en ny ordning som gjør at elever kan skifte til yrkesfag etter førsteåret på studiespesialisering, uten å måtte gå Vg1 om igjen. Ordningen ble presentert av statsminister Erna Solberg under åpningstalen til Unge Høyres sommerleir, og trer i kraft allerede skoleåret 2018/19. – Ungdom som vil bytte fra studiespesialiserende til yrkesfag skal slippe å sette livet sitt på vent. Nå sørger vi for at det blir enklere å bytte og meningsfullt å fullføre det første året på studiespesialisering, sa Solberg. Tidligere risikerte elever som hadde gått førsteåret på studiespesialisering å måtte starte hele det videregående løpet på nytt dersom de ville bytte til yrkesfag. Solberg beskriver dette som et «hull i systemet». – Å begynne på yrkesfag og siden velge studiespesialisering har vært mulig. Men å begynne på studiespesialiserende har fungert som en blindvei for enkelte, sier Solberg. – Systemet har på en måte vært lagt opp slik

at vi antok at hvis du begynte på yrkesfag, så måtte du kunne erkjenne at du valgte feil og bytte. Men hvis du begynte på studiespesialisering så kunne du umulig ha valgt feil, og dermed var det ikke noe behov for å bytte. Det stemmer selvsagt ikke, fortsatte hun. Den nye ordningen innebærer at elever som vil bytte etter ett år på studiespesialisering kan fullføre videregående på normert tid. Den vil gjelde alle de yrkesfaglige programområdene som tilbys andre året på videregående.

Kvarnstrands Verktøy Norge AS og Stridsbergs Norge AS fusjoneres. I den forbindelse vil alle bedriftenes aktiviteter samles i Stridsbergs Norge AS fra 2. juli. Det er samtidig besluttet at dette selskapet bytter navn fra samme dato til Kvarnstrands & Stridsbergs AS

Ordningen er et ledd i en større omstruktureringsplan for yrkesfagene. Blant annet skal yrkesfagelevene også få tidligere spesialisering fra 2020, fellesfagene skal fornyes og gis mer yrkesfaglig retning, og yrkesfaglinjene er tilført friske penger.

Fusjonen vil ikke ha noen annen betydning enn at Kvarnstrands og Stridsbergs nå samles i ett selskap. Dette gjøres for å kunne bli enda mer effektive, fremstå som ett enda mer komplett selskap og for å møte morgendagens krav fra våre kunder og samarbeidspartnere. Organisasjon, alle ansatte, kontakt personer, telefon nr. osv forblir som tidligere.

I tillegg til å gi fleksibilitet bidrar dette til å gjøre yrkesfagene mer attraktive, håper Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) at den nye ordningen kan bidra til å hindre frafall.

Vi håper at denne endring kun vil være positiv også for dere, og ser frem til ett fortsatt godt og utviklende samarbeid sammen med oss i Kvarnstrands & Stridsbergs AS.

I samarbeid med HENT og Ringsaker Vegg- og Takelementer AS

Buchardt bygger verdens høyeste trehus, også her er det vinduer fra Lian Kvalitet og ryddighet er en vesentlig faktor

Gjennom mange år har Lian levert kvalitetsvinduer til våre prosjekter. Det ser jeg ingen grunn til å gjøre endring på, sier en smilende Arthur Buchardt.

Industriveien 10 l 7200 Kyrksæterøra l Telefon 72 45 02 22 l E-post: firmapost@lian.no l www.lian.no

TRE & PROFIL 4-2018

43


HVEM LEVERER HVA? Denne "guiden" er en lettfattelig oversikt over de forskjellige firmaer som er leverandører til henholdsvis byggebransjen og til trevarebransjen. Kjøpeguiden trykkes i hvert nummer av bladet og vil bli kontinuerlig ajourført. Hvert firma betaler en mindre avgift for oppføring under de forskjellige grupper. Første oppføring: Kr. 1000 for 3 linjer pr. år. - Ekstra oppføring: Kr. 500 for 3 linjer pr. år -. Ekstra linjer: Kr. 150 pr. linje pr. år. Bestillingen er for min. 1 år og løper til den sies opp skriftlig. Tlf. 40 84 59 94, post@tre-profil.no

Leverandører til byggebransjen

DØRER Brann/lyd-dører

KJØPEGUIDE

AT TRE AS 2436 Våler Tlf. 62 42 96 80 e-mail: firmapost@attre.no www.attre.no Laminatdører

NORDIC DØRFABRIKK AS Kvavik 4580 Lyngdal Tlf. 38 33 05 00 Fax 38 34 33 57 E-mail: post@nordicdoor.no

RUUD TREVARE A/S 2080 Eidsvoll Tlf. 63 95 90 80 Fax 63 96 20 13 SCANFLEX A/S 4760 Birkeland Tlf. 37 28 00 00 Fax 37 28 00 10

RUUD TREVARE A/S 2080 Eidsvoll Tlf. 63 95 90 80 Fax 63 96 20 13 E-mail: firmapost@ruudtrevare.no

Skyvedører

H-VINDUET FJERDINGSTAD AS 3300 Hokksund SCANFLEX A/S Tlf. 32 25 16 00 Fax 32 25 16 16 DØRFABRIKKEN VATNESTRØM AS 4760 Birkeland 4730 Vatnestrøm e-post: firmapost@fjerdingstad.no Tlf. 37 28 00 00 Fax 37 28 00 10 www.fjerdingstad.no Tlf. 37 96 10 50 Fax 37 96 10 60 E-mail: post@dorfabrikken.no Vi skreddersyr dine dører ULDAL AS TUNDØREN AS Postboks 98 Postboks 1534 4795 Birkeland 3206 Sandefjord JELD-WEN Norge AS Tlf. 38 13 71 00 Fax 38 13 79 01 Postboks 6611, Etterstad Tlf. 33 46 40 31 Fax 33 46 89 31 E-mail: uldal.birkeland@byggma.no 0607 Oslo E-post: post@tun.no www.byggma.no Salg og mark.føring av Swedoor dører Spesialitet: Tun-døren laminat/innerdørermassive dører/ytterdører Tlf. 22 02 72 00 Fax 22 02 72 01 www.swedoor.no Terasse/balkongdører Innerdører AT TRE AS

JØMNA BRUG A/S 2416 Jømna Tlf. 62 43 59 50 Fax 62 43 59 60 Brann/lydklassifiserte fyllingsdører

NORDIC DØRFABRIKK AS Kvavik 4580 Lyngdal Tlf. 38 33 05 00 Fax 38 34 33 57 E-mail: post@nordicdoor.no

DØRFABRIKKEN VATNESTRØM AS 2436 Våler 4730 Vatnestrøm Tlf. 62 42 96 80 Tlf. 37 96 10 50 Fax 37 96 10 60 e-mail: firmapost@attre.no E-mail: post@dorfabrikken.no www.attre.no Vi skreddersyr dine dører Laminatdører JELD-WEN Norge AS H-VINDUET FJERDINGSTAD AS Postboks 6611, Etterstad 3300 Hokksund 0607 Oslo Tlf. 32 25 16 00 Fax 32 25 16 16 Salg og mark.føring av Swedoor dørerlae-post: firmapost@fjerdingstad.no minat/innerdører/massive dører/ytterdører Tlf. www.fjerdingstad.no 22 02 72 00 Fax 22 02 72 01 www.swedoor.no KLOPPEN TREVARE AS 2850 Lena Tlf. 61 16 86 66 Fax 61 16 16 76

44

TRE & PROFIL 4-2018


HVEM LEVERER HVA? Terrasse/balkongdører forts..

FØRRE TREVAREFABRIKK AS 5563 Førresfjorden Tlf. 52 75 44 70 Fax 52 75 44 79 e-mail: post@forretrevare.no www.forretrevare.no

H-VINDUET BAUGE AS 6900 Florø Tlf. 57 75 20 80 Fax 57 74 18 48 E-post: sentral@baugetrevare.no

LILLERØNNING SNEKKERIFABRIKK A/S 7387 Singsås Tlf. 72 43 60 60 Fax 72 43 60 61

JELD-WEN Norge AS Postboks 6611, Etterstad 0607 Oslo Salg og mark.føring av Swedoor dører laminat/innerdører/massive dører/ytterdører Tlf. 22 02 72 00 Fax 22 02 72 01 www.swedoor.no

JØMNA BRUG A/S 2416 Jømna Tlf. 62 43 59 50 Fax 62 43 59 60

MESTERVINDU AS Sjoareset, 5419 FITJAR Tlf. 53 45 89 70 salg@mestervindu.com

O.H. INDUSTRI A/S Smedevej 17 DK-7430 Ikast Tlf: +45 9725 1200 Fax +45 9725 1617 E-mail: ohi@ohindustri.com www.ohindustri.com

TUNDØREN AS ULDAL AS Postboks 1534 Postboks 98 3206 Sandefjord 4795 Birkeland Tlf. 33 46 40 31 Fax 33 46 89 31 Tlf. 38 13 71 00 Fax 38 13 79 01 E-post: post@tun.no E-mail: uldal.birkeland@byggma.no Spesialitet: Tun-døren www.byggma.no

Ytterdører EGE FRONT AS Opstadveien 12 4330 Ålgård tlf 51493344 post@egefront.no www.egefront.no HOVLAND TREVAREFABRIKK A/S Jærveien 1250 4375 Hellvik Tlf. +47 90 40 01 50 Fax +4751490255 E-mail: firmapost@hovlandtrevare.no

DØRFABRIKKEN VATNESTRØM 4730 Vatnestrøm Tlf. 37 96 10 50 Fax 37 96 10 60 E-mail: post@dorfabrikken.no Vi skreddersyr dine dører

DØRKARMER

RUUD TREVARE A/S 2080 Eidsvoll Tlf. 63 95 90 80 Fax 63 96 20 13 E-mail: firmapost@ruudtrevare.no

FASADE- OG VEGGPANELER DECOLINQ AS Hagaveien 51 3275 Svarstad www.decolinq.no Eksteriør: fasade i kompaktlaminat Interiør: paneler og toalettskillevegger

GARASJEPORTER/ PORTÅPNER GRANDAL TREVARE A/S 4770 Høvåg Tlf. 37 26 92 92 Fax 37 26 92 90 E-mail: firma@grandal.no www.grandal.no

GAPO AS Opstadveien 9 4330 Ålgård 51612080 post@gapo.no www.gapo.no LISTA TREINDUSTRI a/s 4650 Vanse Tlf. 38 39 41 00 Fax 38 39 43 20 Spesialitet: LiGa-porten

TRE & PROFIL 4-2018

45

KJØPEGUIDE

MESTERVINDU AS Sjoareset, 5419 FITJAR Tlf. 53 45 89 70 salg@mestervindu.com

Ytterdører


HVEM LEVERER HVA? Listverk forts..

KJØKKEN/BAD/ GARDEROBE

RINDALSLIST AS 6657 Rindal Tlf. 71 66 46 40 Fax 71 66 41 41 e-post: post@rindalslist.no

FOSS SNEKKERI A/S Stensveien 29 7336 Meldal Tlf. 72 49 58 00 Fax 72 49 58 01

SANGNES TREVARE AS 2846 Bøverbru Tlf. 61 19 84 00 Fax 61 19 60 38 E-post post@sangnestrevare.no

KJØPEGUIDE

HAMRAN SNEKKERVERKSTED AS 4590 Snartemo Tlf. 38 34 94 50 Fax 38 34 94 51 e-mail: hamran@hamran .no www.hamran.no

HAUGSTAD MØBEL E-post: post@haugstadmobel.no Tlf: 51 79 16 00

STRAI KJØKKEN A/S Setesdalsveien 240 4618 Kristiansand S. Tlf. 38 00 33 00, e-post: post@strai.no

LISTVERK

SPESIAL- INNREDNINGER AT TRE AS 2436 Våler Tlf. 62 42 96 80 e-mail: firmapost@attre.no www.attre.no Spanskvegger BOSVIK AS Risørveien 667, 4950 Risør. www.bosvik.no BUSKERUD SPESIALINNREDNING AS Nordbråtagata 9 3340 Åmot Tlf: 32 77 88 90 post@buskerud-spesialinnredning.no www.buskerud-spesialinnredning.no

BOSVIK AS Foringer, listverk og spiler i alle tresorter. Leveres ferdig overflatebehandlet. Klarlakk-fargelakk og brannbehandling. E-post: peder@bosvik.no Tlf: 37 14 93 00

MØBELSNEKKERNE AS Semsveien 86 3300 Hokksund Tlf: 32 75 05 50 fax: 32 75 05 51 post@mobelsnekkerne.no www.mobelsnekkerne.no

HEMNES LIST AS Grepperud 1970 Hemnes Tlf. 63 85 83 88 Fax 63 85 05 34 Furu listverk ubeh/malt MDF listverk utforinger Badstuepanel i osp/svartor

FAGINNREDNING AS Tlf. 56 58 90 40 www.faginnredning.no post@faginnredning.no HAUGSTAD MØBEL E-post: post@haugstadmobel.no Tlf: 51 79 16 00

Spesialinnredning forts.. HENRIKSEN SNEKKERI AS Tlf. 370 99 505 www.henriksen-snekkeri.no JØNDAL & HOFF SNEKKERVERKSTED AS Elveveien 26/28 1472 Fjellhamar Tlf. 67 98 05 20 Fax 67 98 05 29

KAUPANG MØBLER AS 2480 Koppang post@kaupangmobler.no www.kaupangmobler.no

MINDE SNEKKERI AS 5073 Bergen Tlf: 55205454 www.minde-snekkeri.no

RØE TREVARE CORIFORM A/S 7600 Levanger Tlf. 74 08 40 00 Fax 74 08 34 40 Spesial: Corian sammen med tre SOGNATRE AS Tlf: 57 67 16 86 Fax: 57 67 12 52 www.sognatre.no TREPROSJEKT AS 4353 Klepp Stasjon Tlf. 51 78 98 80 Fax 51 78 98 81 www.treprosjekt.no

SPROSSERAMMER/ SKODDER RAKKESTAD TREVARE AS Johs Krosbys vei 3, 1890 Rakkestad Tlf. 69 22 77 15 Fax 69 22 77 65 E-post: sprosser@rakkestadtrevare.no www.rakkestadtrevare.no TROLLHEIM AS 6650 Surnadal Tlf.71 65 77 77 / fax 71 66 22 56 www.trollheim.no Spesialitet: Kvalitetssprosser.

46

TRE & PROFIL 4-2018


HVEM LEVERER HVA? Trapper forts.

TRAPPER

Koblede vinduer forts..

SOGNATRE AS K. SOLEM SNEKKERI 7350 Buvika Tlf: 57 67 16 86 Fax: 57 67 12 52 Tlf. 72 86 51 12 Fax 72 86 50 30 www.sognatre.no

EIKTRAPP AS 6394 Fiksdal www.eiktrapp.no

KJØPEGUIDE

LØKEN TREVARE A/S SULDAL TREVARE AS 4230 Sand Industrivn. 6 1870 Ørje Tlf. 52 79 04 30 Fax 52 79 04 31 Tlf. 69 81 35 00 Fax 69 61 35 01 www.suldal-trevare.no post@suldal-trevare.no FAGTRAPP AS Vensvangveien 434, 2338 Espa Tlf. 62 58 03 03 Fax 62 58 04 39 SMØLAVINDUET AS TRAPPESPESIALISTEN AS 6570 Edøy 3080 Holmestrand Tlf. 71 54 43 50 Fax 71 54 43 51 Tlf. 33 05 00 33 Fax 33 05 03 33 FREKHAUGTRAPPA AS E-mail: post@trappespesialisten.no Hanstveit 5283 Fotlandsvåg TLF 56 34 06 66 E post: firmapost@frekhaugtrappa.no TRE TRAPP AS SOLFJELD Tre og Tradisjon AS www.frekhaugtrappa.no Åsvn. 6 Solfjellveien 1 3475 Sætre 4900 TVEDESTRAND Tlf. 37 16 21 38 Tlf. 32 79 16 22 Fax 32 79 02 75 HAFRSFJORD TRE AS post@solfjeld.no www.solfjeld.no Godesethdalen 22, 4034 Stavanger #solfjeldtreogtradisjon Tlf. 51 95 10 00 Solfjeld as TYDAL TRAPPEFABRIKK AS 7590 Tydal Tlf. 73 81 57 12 HAGEN AS E-post: post@tydaltrappefabrikk.no Visnesvegen 5 STORÅS TREVARE A/S 6783 Stryn 7334 Storås Trappestudio i Oslo, Stavanger, Bergen, Tlf. 72 49 81 65 Fax 72 49 85 05 Egersund, Trondheim, Gjøvik VINDUER Tlf. 57 87 35 00 www.stryntrappa.no E-post: stryn@hagen.eu Buede vinduer ULDAL AS Postboks 98 HESTNÆS TRAPPEFABRIKK A/S HOVLAND TREVAREFABRIKK A/S 4795 Birkeland 2338 Espa Jærveien 1250 Tlf. 38 13 71 00 Fax 38 13 79 01 Tlf. 62 58 01 91 Fax 62 58 04 05 4375 Hellvik E-mail: uldal.birkeland@byggma.no Tlf. +47 90 40 01 50, Fax 51 49 02 55 www.byggma.no E-mail.: firmapost@hovlandtrevare.no INNVÆR A/S TRAPPEFABRIKK 5430 Bremnes Tlf. 53 42 85 40 Fax 53 42 85 49 Koblede vinduer Spesialvinduer SOLFJELD Tre og Tradisjon AS BYKLE VINDU AS MELBY SNEKKERVERKSTED A/S Solfjellveien 1 4754 Bykle 6490 Eide 4900 TVEDESTRAND Tlf. 37 93 93 00 Fax 37 93 93 01 Tlf. 71 29 99 20 Fax 71 29 67 81 Tlf. 37 16 21 38 post@solfjeld.no www.solfjeld.no HANSEN & JUSTNÆS A/S #solfjeldtreogtradisjon MYRLI TREVARE A/S Buråsen 13 Solfjeld as 2340 Løten 4636 Kristiansand S Tlf. 62 59 05 64 Fax 62 59 24 44 Tlf. 38 14 45 00 Fax 38 14 45 01 E-post: post@h-j.no TRE & PROFIL 4-2018

47


HVEM LEVERER HVA? Vinduer m/energi/

Vinduer m/energi/

isolerglass

isolerglass forts.

FØRRE TREVAREFABRIKK AS 5563 Førresfjorden Tlf. 52 75 44 70 Fax 52 75 44 79 e-mail: post@forretrevare.no www.forretrevare.no HANSEN & JUSTNÆS A/S Buråsen 13 4636 Kristiansand S Tlf. 38 14 45 00 Fax 38 14 45 01 E-post: post@h-j.no

KJØPEGUIDE

H-VINDUET BAUGE AS 6900 Florø Tlf. 57 75 20 80 Fax 57 74 18 48 E-post: sentral@h-vinduetbauge.no

H-VINDUET FJERDINGSTAD AS 3300 Hokksund Tlf. 32 25 16 00 Fax 32 25 16 16 e-post: firmapost@fjerdingstad.no www.fjerdingstad.no

MESTERVINDU AS Sjoareset, 5419 FITJAR Tlf. 53 45 89 70 salg@mestervindu.com

K. SOLEM SNEKKERI 7350 Buvika Tlf. 72 86 51 12 Fax 72 86 50 30

DIVERSE

SOLLIHØGDA TREVAREFABRIKK 2092 Minnesund Tlf. 63 96 80 05 Fax 63 95 60 21 Hjemmes: www.sollihogda.com E.mail: info@sollihogda.com Spesial: Vinduer i gammel stil

HAUGSTAD MØBEL E-post: post@haugstadmobel.no Tlf: 51 79 16 00

STORÅS TREVARE A/S 7334 Storås Tlf. 72 49 81 65 Fax 72 49 85 05

RISKA TREDREIER Tredreiermester Rolf Tore Riska Tlf: 915 47 827 E-post: rtr@riskatredreier.no www.riskatredreier.no

ULDAL AS Postboks 98 4795 Birkeland Tlf. 38 13 71 00 Fax 38 13 79 01 E-mail: uldal.birkeland@byggma.no www.byggma.no

Takvinduer

VELUX Norge AS Postboks 4224 - Nydalen 00401 Oslo Tlf. 22 51 06 00 Fax 22 51 06 10 E-post: VELUX-NO@VELUX.com www.VELUX.no Takvinduer, vinduskupler, solskjerming

VOSS MØBEL- OG TREVAREVERKSTAD AS Øvre Langhaugen 10 5709 Voss Tlf. 56 52 10 10 Fax 56 52 10 20 Skyvedørskarmer/loftstrapper

DIVERSE

LILLERØNNING SNEKKERIFABRIKK A/S 7387 Singsås Tlf. 72 43 60 60 Fax 72 43 60 61

BRØDR. ØYEHAUG AS 6153 Ørsta Tlf. 70 04 99 00 www.oyehaug.no spesialist i trebearbeiding cnc, fresing, tredreiing, overfl.beh.

LØKEN TREVARE A/S Industrivn. 6 1870 Ørje Tlf. 69 81 35 00 Fax 69 81 35 01

HAMRAN SNEKKERVERKSTED 4590 Snartemo Tlf. 38 34 94 50 Fax 38 34 94 51 E-mail: hamran@hamran.no www. hamran.no Høvelbenker

48

Vis deg fram! Hva med en oppføring i kjøpeguiden?

Ta kontakt: E-post: post@tre-profil.no Tlf: 40 84 59 94 TRE & PROFIL 4-2018


LEVERANDØRER TIL TREVAREBRANSJEN ALUPROFILER SYSTEMBESLAG AS Tlf. 611 69 900 www.systembeslag. no Vegg- og karmprofil for glass

ARBEIDSMILJØ

BESLAG Møbelbeslag/låser GUNNAR EIKLID AS Østre Aker vei 213 0975 Oslo Tlf: 22 80 33 50 Fax: 22 80 33 51 www.eiklid.no eiklid@eiklid.no

Skyvedørsbeslag SYSTEMBESLAG AS Tlf. 611 69 900 www.systembeslag. no

Vindu- og dørbeslag ABRA BESLAG AS P.B. 1801, Lade 7440 Trondheim Tlf. 73 89 44 21 / 22 www.abrabeslag.no

ASSA OEM AB Bruksgatan 17 S-414 51 Gøteborg Tlf: (46) 31 704 40 00 Fax: (46) 31 14 93 73 info.fix@assaoem.se www.fix.se CARL-RAS AS Sletten 31 DK-7500 Holstebro Danmark. Tlf: +45 97423311 www.carl-ras.dk Norsk representant: Helge Olav Nyhus Mobil +47 91389810 Mail: hon@carl-ras.dk DORMAKABA NORGE AS Postboks 195 Alnabru Alfasetveien 1 0614 Oslo Tlf. 06866 Bjorn.mathisrud@dormakaba.com www.dormakaba.no GUNNAR EIKLID AS Østre Aker vei 213 0975 Oslo Tlf: 22 80 33 50 Fax: 22 80 33 51 www.eiklid.no eiklid@eiklid.no SØRBØ INDUSTRIBESLAG AS P.B 5718, 7437, Sluppen,Trondheim Tlf: 51444350 Mail avd Industri: industri@sorboindustribeslag.no Mail avd Proff: proff@sorboindustribeslag.no www.sorboindustribeslag.no Besøksadresse Trondheim: Brøttemsvegen 103, 7093 TILLER Besøksadresse Stavanger: Bjødnabeen 12, 4031 STAVANGER

Vindu- og dørbeslag forts. IPA-BESLAG

A/S J. PETERSENS BESLAGFABRIK DK-9240 Nibe, Danmark Tlf. +45 98 35 15 00 Fax:+45 98 35 22 00 Representant i Norge: IPA Trondheim Tore Dahl Ingvald Ystergaardsvei 3A 7047 Trondheim Mobil: 9829 8317 E-mail: td@ipafittings.com MILA BESLAG A/S H.C. Ørsted Vej 18 DK- 3000 Helsingør tlf.: +45 49139900 fax.: +45 49139893 e-post: info@mila.dk www.mila.dk OPTIMERA INDUSTRI Østre Aker vei 260, 0915 Oslo Tlf. 47 64 80 00 Faks. 22 16 89 03 industri@optimera.no optimeraindustri.no MDF, spon, x-finer, limfog, laminat, benkeplater, komponenter til trapp, dør og vindu RM BESLAG AS Postboks 72 3081 Holmestrand Tlf/fax: 33 05 18 83 - Mob: 93 02 62 40 E-mail: ru-malm@online.no

SYSTEMBESLAG AS Tlf. 611 69 900 www.systembeslag. no

SKANDI BESLAG A/S Postboks 40 DK-4040 Jyllinge (København) Tlf. +45 4678 9600 Fax +45 4673 1710 WEB: www.skandi.dk mailbox@skandi.dk

TRE & PROFIL 4-2018

49

KJØPEGUIDE

P. BLAKSTAD AS Fossegrenda 13 7038 Trondheim Tlf. 73 95 79 60 Fax 73 95 79 79 E-mail: firmapost@p-blakstad.no Sponavsug - luftbefuktning

Vindu- og dørbeslag forts.


LEVERANDØRER TIL TREVAREBRANSJEN Vindu- og dørbeslag forts.

Balustre og meglere forts. BRØDR. ØYEHAUG AS 6153 Ørsta Tlf. 70 04 99 00 www.oyehaug.no spesialist i trebearbeiding cnc, fresing, tredreiing, overfl.beh.

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 Fax 55 11 24 71 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

DØRTERSKLER O.H. INDUSTRI A/S Smedevej 17 DK-7430 Ikast Tlf: +45 9725 1200 Fax +45 9725 1617 E-mail: ohi@ohindustri.com www.ohindustri.com

FLISHUGGER/KVERN BRIKKETERINGS-

KJØPEGUIDE

spilka.com

TrioVing a.s Anolitveien 1-3, 1400 Ski Postadresse: Postboks 424, 1402 Ski Tlf. 69 24 52 00 PROFFSHOP-butikk: Brobekkvn. 80C 0516 Oslo www.trioving.no

ANLEGG ALKENBERG AS Billingstadsletta 30 1396 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 E-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no

BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 00 Fax 35 59 86 91 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

HM VERKTØY OG MASKIN AS Rødmyrjordet 5, 3735 Skien Tlf. 913 27 722 og 981 00 038 E-post: post@hmvmaskin.no www.hmvmaskin.no

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 Fax 55 11 24 71 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

RISKA TREDREIER Tredreiermester Rolf Tore Riska Tlf: 51 66 14 95 Fax: 51 66 14 14 E-post: rtr@riskatredreier.no www.riskatredreier.no

P. BLAKSTAD AS Fossegrenda 13 7038 Trondheim Tlf. 73 95 79 60 Fax 73 95 79 79 E-mail: firmapost@p-blakstad.no

FALKENBERG AS Billingstadsletta 30 1396 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 E-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no

AANESLAND FABRIKKER AS 4795 Birkeland Tlf. 37 27 62 99 Fax 37 27 65 78 post@aaneslandfabrikker.no www.aaneslandfabrikker.no Søyler, balustre, meglere, spesial

TRETEK AS Utvik Bygd 6260 SKODJE Tlf. 70 14 61 00 - Fax 70 14 60 58 e-post: info@tretek.no www.tretek.no

FØNHUS MASKIN AS 3261 Larvik Tlf. 33 16 56 50 - www.fonhus.no

BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 00 Fax 35 59 86 91 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no www.vela.no

HM VERKTØY OG MASKIN AS Rødmyrjordet 5, 3735 Skien Tlf. 913 27 722 og 981 00 038 E-post: post@hmvmaskin.no www.hmvmaskin.no

BALUSTRE OG MEGLERE

50

TRE & PROFIL 4-2018


LEVERANDØRER TIL TREVAREBRANSJEN Flishugger/kvern forts.

P. BLAKSTAD AS Fossegrenda 13 7038 Trondheim Tlf. 73 95 79 60 Fax 73 95 79 79 E-mail: firmapost@p-blakstad.no

TRETEK Tverrvegen 6020 Ålesund Tlf. 70 14 61 00 Fax 70 14 60 58 e-post: info@tretek.no www.tretek.no

GLASSPRODUKTER

FØNHUS MASKIN AS 3261 Larvik Tlf.. 33 16 56 50 - www.fonhus.no

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 Fax 55 11 24 71 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

TRETEK Utvik Bygd 6260 SKODJE Tlf. 70 14 61 00 - Fax 70 14 60 58 e-post: info@tretek.no www.tretek.no

INDUSTRILIM AS Vestsideveien 3 A, 3403 Lier Tlf: 32 84 92 60 www.industrilim.no post@industrilim.no

HPL -LAMINAT DECOLINQ AS Hagaveien 51 3275 Svarstad www.decolinq.no ABET, DEKODUR, OBERFLEX laminat, kompakt, kantlister oppliming, komponenter

LAKKERING

VITRUM AS Hunsøya, 4700 Vennesla Tlf: 455 07 010 - rune@vitrum-as.no

Fuktmålere forts.

LÅSER KJØPEGUIDE

VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no Web: www.vela.no

Fuktmålere forts.

KRYSTAL AS Neder Eiker v. 37 C 3045 Drammen Salgskontakt: 970 91 933

DORMAKABA NORGE AS Postboks 195 Alnabru Alfasetveien 1 0614 Oslo Tlf. 06866 Bjorn.mathisrud@dormakaba.com www.dormakaba.no

RUUD TREVARE A/S 2080 Eidsvoll Tlf. 63 95 90 80 Fax 63 96 20 13 E-mail: firmapost@ruudtrevare.no

FUKTMÅLERE

LIMPRODUKTER

BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 00 Fax 35 59 86 91 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

AKZO NOBEL ADHESIVES AB Postboks 565 1411 KOLBOTN Tlf. 66 81 95 00 Fax 66 81 95 53 E-mail: norge@akzonobel.com

TrioVing a.s Besøksadresse: Anolitveien 1-3, Postadresse: Postboks 424, 1402 Ski Tlf. 69 24 52 00 PROFFSHOP-butikk: Brobekkvn. 80C 0516 Oslo www.trioving.no

TRE & PROFIL 4-2018

51


LEVERANDØRER TIL TREVAREBRANSJEN Maskiner nye forts.

Overflatebehandling/

MASKINER Maskiner nye BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553, 3702 Skien Tlf. 35 50 35 00 Fax 35 59 86 91 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 Fax 55 11 24 71 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

impregneringforts. VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no Web: www.vela.no

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 Fax 55 11 24 71 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

HM VERKTØY OG MASKIN AS Rødmyrjordet 5, 3735 Skien Tlf. 913 27 722 og 981 00 038 E-post: post@hmvmaskin.no www.hmvmaskin.no

KVARNSTRANDS VERKTØY Stensrudveien 3, 2335 STANGE Tlf. 62 54 06 50 Fax 62 54 06 51 E-post: c@kvarnstrands.no www.kvarnstrands.se Schneeberger slipemaskiner

KJØPEGUIDE

KOPPERS NORWAY AS 2337 Tangen Tlf: 62 58 24 00

SHERWIN-WILLIAMS AS Postboks 70, 2021 Skedsmokorset Tlf. 63 87 10 20 Fax 63 87 71 81 E.mail: norge@beckeracroma.com www.beckeracroma.no

Maskiner -brukte FALKENBERG AS Billingstadsletta 30 1396 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 E-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no

KRYSTAL AS Neder Eiker v. 37 C 3045 Drammen Salgskontakt: 970 91 933

VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no www.vela.no

/

OVERFLATEBEHANDLING

TEKNOS NORGE AS Industrivn. 28, 3430 Spikkestad. Tlf : 31 29 49 00 E post : teknos@teknos.no Hjemmeside : www.teknos.no

SANDWICH-ELEMENTER

IMPREGNERING AKZO NOBEL COATINGS AS Postboks 565, 1411 Kolbotn Tlf. 66 81 95 00 Fax 66 81 95 53 E-mail: norge@akzonobel.com

O.H. INDUSTRI A/S Smedevej 17 DK-7430 Ikast Tlf: +45 9725 1200 Fax +45 9725 1617 E-mail: ohi@ohindustri.com www.ohindustri.com

TRETEK Utvik Bygd 6260 SKODJE Tlf. 70 14 61 00 - Fax 70 14 60 58 e-post: info@tretek.no www.tretek.no

52

TRE & PROFIL 4-2018


LEVERANDØRER TIL TREVAREBRANSJEN UTSTYR TIL OVER-

SLIPEPRODUKTER

TRELAST OG PLATER

FLATEBEHANDLING BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 00 Fax 35 59 86 91 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 Fax 55 11 24 71 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

FRITZØE ENGROS AS Boks 2055 - Stubberød 3255 Larvik Tlf. 33 13 64 00 Fax 33 13 64 98

GREIFF INDUSTRIMILJØ AB Dynamovegen 17, SE 591 61 Motala. Tlf.: +46 141 23 73 30 Mail: info@greiff.se, www.greiff.se Leverandør av enkle lakkeringskabiner til nøkkelferdige anlegg.

MIRKA SCANDINAVIA AB (Sverige - Norge - Danmark) Frøgatan 9, 65343 Karlstad Sverige www.mirka.se Våre forhandlere i Norge:

OPTIMERA INDUSTRI Østre Aker vei 260 0915 Oslo Tlf. 22 16 88 10 Fax 22 16 89 03 MDF, spon, x-finer, limfog, laminat, benkeplater, komponenter til trapp, dør og vindu

WAGNER NORGE Postboks 43, lindebergveien 3 2016, Frogner Tlf. 90 75 76 21

VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no Web: www.vela.no KORROSJONS-TEKNIKK A/S Hvamsvingen 9A 2013 Skjetten Tlf: 63 84 60 60 e-mail: mail@korrosjons-teknikk.no web : www.korrosjonsteknikk.no Leverandør av Kremlin lakkeringsutstyr

NorbondAS Engomsvingen 10, 2323 Ingeberg Tlf. 62 52 04 10/ Faks. 62 52 04 Il E-mail: post@norbond.no Rewaco AS Pb. 7876 Spjelkavik, 6022 Ålesund Tlf. 70 14 85 70/ Faks. 70 14 64 41 E-mail: post@rewaco.no Tinter AS Frysjaveien 35, 0884 Oslo Tlf. 22 23 22 50 / Faks: 22 23 05 40 E-mail: hogne@tinter.no C. Christoffersen AS Rødmyrsvingen 53, 3740 Skien Tlf. 35 50 44 00/ Faks: 35 50 44 44 E-mail: john@cchristoffersen.no Lakkspesialisten AS Jonstadveien 6,5146 Fyllingsdalen Tlf. 55 15 41 59/ Faks: 55 15 41 51 E-Mail: olepetter@lakkspesialisten.no VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no Web: www.vela.no Offshore Trading AS Nikkelveien 3, 4313 Sandnes Tlf. 40 00 58 53 / Faks. 51 67 30 13 E-mail: post@offtrade.no ______________________________

OSLO FINERFABRIKK AS Frysjaveien 29, 0411 Oslo Tlf: 23 00 61 60 - post@oslofiner.no

KJØPEGUIDE

FALKENBERG AS Billingstadsletta 30 1396 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 E-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no

TØRKER BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 00 Fax 35 59 86 91 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

VERKTØY OG SAGLBAD C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 Fax 55 11 24 71 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

TRETEK Utvik Bygd 6260 SKODJE Tlf. 70 14 61 00 - Fax 70 14 60 58 e-post: info@tretek.no www.tretek.no TRE & PROFIL 4-2018

53


KJØPEGUIDE

LEVERANDØRER TIL TREVAREBRANSJEN Vertkøy og sagblad forts.

Vertkøy og sagblad forts.

Vertkøy og sagblad forts.

FALKENBERG AS BIllingstadsletta 30 1396 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 e-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no

KVARNSTRANDS VERKTØY Stensrudveien 3 2335 STANGE Tlf. 62 54 06 50 Fax 62 54 06 51 E-post: c@kvarnstrands.no www. kvarnstrands.se

VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no Web: www.vela.no

GOJ VERKTØY AS Hestehagen 2 – 1448 Drøbak Tlf. 23210980 - 90082279 post@goj.no - www.goj.no Sagteknikk og verktøy

SANDSJE-HVITSTEN AS Lillevarskogen 6, 3160 Stokke Tlf.: 33 33 54 80 Fax:33 33 54 81 www.shv.no post@shv.no

HM VERKTØY OG MASKIN AS Rødmyrjordet 5, 3735 Skien Tlf. 913 27 722 og 981 00 038 E-post: post@hmvmaskin.no www.hmvmaskin.no

KYOCERA UNIMERCO Tooling AS Karihaugveien 89 1086 OSLO Tlf +47 22 72 06 02 nowood@kyocera-unimerco.no www.kyocera-unimerco.no

Innovasjon i TRE

Et treslag for designverdenen Av Elisabeth Østby

For første gang i Norge presenteres treslaget Arctic Beech. Naturlige nedbrytningsprosesser skaper markerte tegninger i trestrukturen og gir et dekorativt inntrykk.

Trestrukturen produseres hos en fabrikk i Tyskland. Gross Holzhandel drives av far og sønn Bernhard og Manuel Gross som begge har et eget hjerte for tre, og som med sin kreativitet skaper innovasjoner. De gir seg ikke før et resultat foreligger. Første gangen de så de unike tegningene i bøk, var i tømmer som hadde ligget for lenge. Den lange lagringen hadde ført til endringer i begge ender av tømmeret, som ble kappet bort og brukt til fyring. Manuel syntes strukturen i endringstreet var eksepsjonelt, og ønsket å skape de samme prosessene gjennom hele tømmeret. Dermed begynte eksperimenteringen.

Kontrollerte prosesser

Etter mye prøving og feiling kom Manuel fram til oppskriften for å gjenskape endringene. Bøketreet blir utsatt for kontrollert kulde,

opp til flere titalls minusgrader, samt sol og en bestemt mengde vann. Slik får man de markerte svarte linjene i treet som skaper tegningene Manuel var ute etter. Og det som er så spennende med trestrukturen er at man aldri kan vite hvordan utseende blir.

Alle muligheter

Arctic Beech eller Eisbuche som det kalles i Tyskland er beregnet kun for innvendig bruk som et dekorativt materiale. –Det er så spesielt og flott at det må brukes på overflater som skal synes spesielt godt, mener Klaus Radenbach i Hardwoods Norge. Det er enkelt å bearbeide og man kan bruke maskiner, overflatebehandling og forbindingssystemer som man gjør med andre treslag. Materialet kan brukes som finér, limtre, plater og kombiplater. -Mulighetene er mange, smiler Klaus.

54

TRE & PROFIL 4-2018


Innovasjon i TRE

Møt oss på

Vi er representert på Tre & Teknikk i Gøteborg 28.-31. august stand A01:42 Steffen Ramstad Morten Flatset Tommy Aurbekkholen Kai Lundquist

Tlf 917 17 347 Tlf 951 30 191 Tlf 949 87 318 Tlf 488 99 268

www.kvarnstrands.no

www.stridsberg.no

TRE & PROFIL 4-2018

55


Innovasjon i TRE

Innovasjonspris

Klaus skal nå i gang med å markedsføre treslaget i Norge, som til nå har blitt eksportert fra Tyskland til Sveits, Frankrike og Spania. -Dette er land som er kjent for å være først ute innen designverden, minner Klaus om. Og designerne har virkelig fått opp øynene for materialet. På møbelmessen IMM Cologne i januar ble Gross Holzhandel tildelt en innovasjonspris for Eisbuche. -Det er ikke hver dag det kommer nyvinninger innenfor selve trematerialet, minner Klaus om.

Et eksklusivt produkt Fra 2015 systematiserte Gross sin produksjon av Eisbuche og tilbyr et fast sortement, ukantet og kantet. De har en årlig produksjon på 2.500 kubikkmeter. -Produksjonstiden er ett år, smiler Klaus. Bøk høstes på senhøsten/vinter. Riktige stammer velges omhyggelig ut og prosessen krever en sommer før det er klart. Tømmeret tørkes ned til 10 prosent før det kan brukes.

For første gang i Norge

-Presentasjonen i Tre og Profil er starten på markedsføringen av materialet i Norge. Klaus ser fram til å ta kontakt med potensielle samarbeidspartnere i tiden som kommer.

56

TRE & PROFIL 4-2018


Innovasjon i TRE

TRE & PROFIL 4-2018

57


Messe

NYTT Messekalender 2018/ 2019

Scandinavian Coating København 2019

Trä & Teknik

Orgatec

– Vi er nå i full gang med å booke utstillere til 2019, og har allerede fyllt 75 prosent av messearealet. Vi kan konstatere at det blir et internasjonalt møtested på grunn av stor interesse fra virksomheter fra Norden og resten av Europa,, sier Björn Lindforss, prosjektleder hos BraMässor. Messen arrangeres sammen med den svenske forening SPF, den danske MAB og norske NPLF, som gjør messen til det naturlige valg for overflatebehandlings-bransjen. Det blir presentert et stort konferanseprogram med økt internasjonalt preg. Messen arrangeres 20.-21. mars 2019.

Oslo Design Fair

Møbelmessen Scandinavien

Møbelmessen Skandinavien

Møbelmessen Skandinavia i Fredericia arrangeres fra 7.-9. november. Målet for messen er å etablere og utvide slik at den blir et naturlig møtested for Nord-Europa og Skandiavia.

Oslo Design Fair

Moment er temaet for årets messe, Oslo Design Fair som går av stabelen 29. august til 1. september på Norges Varemesse i Lillestrøm utenfor Oslo. Med temaet Moment ønsker messearrangøren å se på hva digitaliseringen betyr for design og interiør gjennom spennende forelesninger og inspirerende utstillinger. Formspråk, håndlagede genstander og objekter i krysningen mellom bruk og kunst gir rom for personlig særpreg. Rolige fargetoner er en motvekt til alle impulsene vi mottar ellers i samfunnet.

Gøteborg, 28. - 31. august traochteknik.se

Køln, 23. - 27.10 orgatec.com

Norges Varemesse i Lillestrøm, 29. august - 1. september oslodesignfair.no

Trä & Teknik spenner over hele bredden, fra skog, sagbruk, produksjon og møbelproduksjon til å bygge i tre, utvinning av nye materialer og forskning. Dette er møteplassen for alle som jobber med materialet tre. På messen kan du få en direkte dialog med de fremste og viktigste innkjøperne i proffmarkedet. Messen arrangeres fra 28. - 31 august.

Mebel, interiør og design

Spoga + Gafa

Moskva, 19. - 23. november meb-expo.ru/en/

Køln, 2. - 4. september spogagafa.com

Scotland Build

Paris Design Week

Glasgow, 21.- 22. november scotlandbuildexpo.com

Paris, 6.- 15. september maison-objet.com/en/paris-design-week

IMM COLOGNE

Habitare

Køln, 16. - 20. januar 2019 imm-cologne.com

Helsinki, 12. - 16. september habitare.messukeskus.com

100% Design London

Stockholm Furniture & Light Fair

Finnbuild

INTERZUM

SICAM

LIGNA

Olympia, London, 19. - 22. September 100percentdesign.co.uk

Stockholm, 5. - 9. feb. 2019 stockholmfurniturelightfair.se

Helsinki, 10. - 12. oktober finnbuild.messukeskus.com

Køln, 21. - 24. mai 2019 interzum.com/

Pordenone, 16. - 19. oktober exposicam.it

Hannover, 27.- 31. mai 2019 Ligna.de

Glasstec

Düsseldorf, 23. - 26. okt glasstec.de

Gjør din bolig bedre VÅR

HØST

Trä & Teknik

Fredericia, 7. - 9. november mobelmessen.dk

Oslo Bergen Ålesund Arendal Skien Drammen Tromsø Kristiansund Trondheim

14.09 - 16.09 21.09 - 23.09 28.09 - 30.09 05.10 - 07.10 12.10 - 14.10 26.10 - 28.10 02.11 - 04.11 09.11 - 11.11 16.11 - 18.11

Haugesund Vardhallen Bergen/Sotra Sandefjord Fredrikstad Oslo/Hellerudsletta Kristiansand Steinkjer Stavanger Hamar Bodø

08.02 - 10.02 15.02 - 17.02 01.03 - 03.03 08.03 - 10.03 15.03 - 17.03 22.03 - 24.03 29.03 - 31.03 05.04 - 07.04 26.04 - 28.04 03.05 - 05.05

Tre og Profil tar ikke ansvar for endringer.

58

TRE & PROFIL 4-2018


MagnorVinduet. Perfekt for alle typer bygg

PRIVATE BOLIGER

BORETTSLAG

NÆRINGSBYGG

SKOLER

Vinduer og skyvedør designet for

60-års levetid 1. Utvendig: Aluminium 2. I midten: Kompositt 3. Innvendig: Tre

OFFENTLIGE BYGG

022

1

2

3

www.magnorvinduet.no E-post: post@hvm.no Krokeideveien 6, pb 126 Fana, 5859 Bergen Tlf.: 55 11 29 70

N°11 2016 |

estate vest

TRE & PROFIL 4-2018

59


Returadresse: Tre & Profil, Furusethgt. 5, 2050 Jessheim

Kom og møt oss og våre forhandlere

60

TRE & PROFIL 4-2018

Tre og Profil 4-2018  
Tre og Profil 4-2018  
Advertisement