Page 1

Shongololo Express 2010 Good Hope Express / Kaapstad – Johannesburg 15/11 – 03/12 Maandag 15/11 Trein: Kaapstad – Worcester Vliegen: Schiphol – Kaapstad KL597 1030 – 2305 uur Vliegen naar Kaapstad en na middernacht aankomen op de luchthaven, André en Tony van Shongololo staan al te wachten. Er zijn nog 4 Canadezen onderweg, maar al gauw blijkt dat ze nog in Toronto staan vanwege een defect KLM toestel en hun verbinding dus gemist hebben. Een lange transfer van ca. 1,5 uur naar Worcester. Niet volgens planning is de trein van Kaapstad station (ongeveer ½ uur van de luchthaven) 's morgens al 'wegens logistieke problemen' naar Worcester getrokken.

André en Tony wachten af

Jacaranda in bloei

Eerste kennismaking

Dinsdag 16/11 Trein: Worcester Tour: City Tour Kaapstad * o.a. kabelbaan naar Tafelberg (ZAR 180 retour) * Company Gardens * Castle of Good Hope * Signal Hill met ‘noon gun’ * Victoria & Albert Waterfront. Rond 2 uur naar bed in een double Commodore met airco. Na het vroege ontbijt een dagexcursie naar Kaapstad. De kabelbaan naar de Tafelberg, toch 1 van de topattracties, is vandaag gesloten wegens storm op de top. Morgen hebben we meer geluk. Tijd genoeg om de overige attracties van deze vibrerende stad te bezoeken. De Company Gardens, een groene oase midden in de stad. Oren dicht als om exact 1200 uur de ‘noon gun’ wordt afgeschoten (alleen kruit, geen kogel). Heerlijk relaxen aan het tot nieuw leven gewekte Waterfront tijdens de lunch stop. Voldoende keuze uit restaurants. De ferry naar Robben Eiland ligt aan de ketting (een of ander schandaal). Nou begrijp ik waarom deze immens populaire excursie al ‘maanden vol zit’. In het oudste gebouw van Zuid Afrika, Kasteel de Goede Hoop, gebouwd tussen 1666 en 1679 de VOC tijd opnieuw beleefd.

De absolute top 1

In goede handen

Kleurrijke wijk Mark Wichers januari 2011


Woensdag 17/11 Trein: Worcester Tour: Cape Point + Cape of Good Hope * o.a. Hout Bay * Chapman’s Peak Drive * Simon’s Town * Table Bay * Boulder Pinguïn Colony * Cape of Good Hope Nature Reserve * Kirstenbosch Botanical Gardens. Na het bezoek aan de Tafelberg een dag vol natuur, spectaculaire bergpassen en lieflijke kustdorpjes op weg naar het meest zuidwesten gelegen punt: Kaap Goede Hoop. Een lange wandeling van Cape Point naar Cape Good Hope met af en toe veel zij- en tegenwind. Verdwaalde struisvogels aan het strand en schattige pinguïns in een kolonie ontmoet. Op de terugweg naar Kaapstad, aan de uitlopers van de Tafelberg prachtig gelegen botanische tuin van Kirstenbosch bezocht. Omdat we niet vanuit Kaapstad konden vertrekken maar uit Worcester, zo’n 372 km gereden.

Kaap Goede Hoop

Hier waait het altijd hard

Schattige pinguïns

Donderdag 18/11 Trein: Worcester – Mossel Bay Tour: Historic Heart of the Winelands * o.a. Stellenbosch, Hellshoogte Pass, Franschhoek, Winetasting , Paarl. Nu een kortere afstand vanaf Worcester naar de groene vruchtbare valleien van de Winelands. We passeren en bezoeken bekende naamplaatsen als Stellenbosch, Franschhoek en Paarl. Een wijnproeverij (incl.) ontbreekt niet, gelukkig is er plaats in de bus voor de extra gekocht flessen. Lunch stop in het mediterrane Franschhoek. De trein is overdag naar Mosselbaai gereden.

Oom Samie se winkel

2

Nationale bloem: Protea

Franschhoek

Mark Wichers januari 2011


Vrijdag 19/11 Trein: Mossel Bay Tour: Garden Route / Old Passes Route + Knysna * o.a. George, Homtini Forest, Garden of Eden. Mosselbaai ligt in het hart van de beroemde Tuinroute. Eerst naar George en dan via de Old Passes Route kronkelen we door de Homtini oerbossen naar het lieflijke Knysna (spreek uit: naisna) aan een prachtige lagune. Ook Knysna heeft een Waterfront, dus prima voor een lunch stop. Op de terugweg wandelen we over de vlonders van het Garden of Eden wandelpad te midden van 600 jaar oude bomen. ’s Avonds op het perron van Mosselbaai een lopend buffet met gesponsorde wijn en disc-jockey.

Ronde tafel conferentie

Zuid Afrika in een notendop

Knysna

Zaterdag 20/11 Trein: Mossel Bay – Oudtshoorn – Port Elizabeth Tour: Klein Karoo / Mossel Bay +Train Ride to Oudtshoorn * o.a. Bartolomeu Dias Museum. Ochtendbezoek aan het Bartolomeu Dias museum. In 1488 zette deze Portugese ontdekkingsreiziger voor het eerst voet aan Zuid-Afrikaans land. In het museum een mooie replica van het schip. Vanmiddag gekozen voor een spectaculaire slingertocht per trein door de Montagu Pass en Outeniqua Mountain Range naar Oudtshoorn. Tergend langzaam met 2 diesellocs. Voor de echte liefhebbers: de meesten.

Bartolomeu Dias ontdekker 3

Door bergen..

en langs ravijnen Mark Wichers januari 2011


Zondag 21/11 Trein: Port Elizabeth – Bloemfontein (Norvalspont) Tour: City Tour Port Elizabeth + Addo Elephant Park Nachtrit naar Port Elizabeth. Op zondagmorgen is het stil op het station (geen forenzen). Eindelijk tijd voor echte dieren in het Addo Elephant Park. Veel en groot en niet al te schuw. Ook bijzonder, de loopmestkever een beschermde diersoort omdat deze vrijwel alleen in het Addo Park voorkomt. The Boardwalk is een verzameling restaurants en Casino aan een kunstmatig binnenmeer. Geschikt voor een uitgebreide lunch stop. In de middag de ‘highlights’ van Port Elizabeth. Genoemd naar de overleden vrouw van waarnemend gouverneur Rufane Donkin. Veel goed bewaarde historische gebouwen (Victoriaans en Edwardiaans 1837 – 1912). In het oudste hotel + kroeg mijn ‘ware’ identiteit onthuld aan TRW klanten Chris en Conny van der Linde.

Station met metro

Donkin vuurtoren en monument

De eerste olifant

Maandag 22/11 Trein: Norvalspont – Ladysmith Tour: City Tour Bloemfontein * o.a. Anglo-Boer War Museum. Aan het eind van de 19e eeuw hoofdstad van Oranje Vrijstaat. Bezoek aan het Women’s Memorial dat dient als herinnering aan het leven en de dood van vrouwen en kinderen in de concentratiekampen tijdens de Boerenoorlog 1899 – 1901. Lunch stop Loch Logan Waterfront.

Bloemfontein

4

Minimaal 2 locs nodig

Perron 13

Mark Wichers januari 2011


Dinsdag 23/11 Trein: Ladysmith – Durban Tour: Midlands / Drakensberg Hiking Trail * o.a. Ukhahlamba Drakensberg World Heritage Site, Mcheche Forest, Bushman Rock Art. Een dag midden in de natuur onder begeleiding van een strenge maar deskundige vrouwelijke gids. Een trektocht van 9 km met zicht op de ruige pieken van de Ukhahlamba bergen (hoogste van ZA) langs de begroeide hellingen van de Drakensbergen op zoek naar grotschilderingen van de eerste bewoners Bushmen. En gevonden. Een frisse duik in het koele water van de beek. Lunchpakket (ZAR 20). De trein reist alvast naar Cedara.

Goed luisteren naar de gids

De trail is niet makkelijk

Waterval bij de grot

Woensdag 24/11 Trein: Cedara – Empangeni Tour: KwaZulu-Natal / City Tour Durban * o.a. ‘Golden Mile’, Victoria Market, Ushaka Marine World. Vandaag gaat de trein voor inspectie en onderhoud naar het emplacement. In de ochtend een bezoek aan de ‘Golden Mile’ de ongeveer 6 km lange strook langs de kust met hotels, cafés, ijssalons, promenade, kabelbaan en het Ushaka Marine World pretpark. Ook de oude binnenstad en de Victoria Market, ook wel Indische markt genoemd, worden bezocht. In het imposante gebouw van de Victoria Market de dagelijkse kleur- en geurrijke markt waar linnen, zijde, koper, keramiek, kruiden maar ook prullaria te koop zijn. Authentieker zijn de vele marktjes die om dit gebouw verspreid liggen. De extra lange lunch stop kan gebruikt worden in het Marine World pretpark. Maar het is veel leuker om de boulevard af te struinen en naar de surfers in de metershoge branding te kijken. Ook de riksja bestuurders, met opvallende hoofddeksels en de zand sculpturen trekken de aandacht.

Shopping Mall? 5

Big Five

Indian Market Mark Wichers januari 2011


Donderdag 25/11 Trein: Empangeni – Golela Tour: Southern Zululand / Zulu Experience + Isimangaliso Wetland Park St. Lucia * o.a. cruise St. Lucia Estuary. Een verplicht bezoek aan een echt Zulu dorp (Dumazulu) met ingestudeerde begroetingsrituelen. Leuk maar had toch het gevoel dat de deelnemers na afloop lachend met hun Mercedes naar hun luxe villa terug gingen. Het St. Lucia Wetland Park, één van de grootste wildreservaten. Tijdens de cruise onder deskundige en alweer vrouwelijke begeleiding veel krokodillen, nijlpaarden, onbekende watervogels gezien.

Uitsloven voor de toeristen

Spreekt voor zich

Canada en Ozzies wachten

Vrijdag 26/11 Trein: Golela – Mpaka (Swaziland) Tour: Northern Zululand / Hluhluwe-Umfolozi Park. Een hele dag in dit bekende Park met lunch stop in Hilltop Lodge met fantastisch uitzicht over het hele park. Met de Shongololo busjes een ‘game drive gehouden. In lage versnelling de verharde paden gevolgd en giraffen, olifanten en wilde zwijnen gezien.

De eerste giraf

6

Zulugids Nati betrapt

Puur natuur

Mark Wichers januari 2011


Zaterdag 27/11 Trein: Mpaka – Kaap Muiden (Malelane) Tour: Swaziland * o.a. Manzini Market, Swazi Candles, Ngweya Glassworks. Het kleinste koninkrijk van Afrika. Na de douane formaliteiten en stempels dit landje binnengereden. Kleurrijke marktjes waar de befaamde producten van Swaziland werden uitgestald: houtsnijwerken, kleurrijke textieldoeken en gevlochten manden. Kaarsenmakerij en glasfabriek bezocht.

Kleurrijke markt

Flamboyant

Spreekt voor zich

Zondag 28/11 Trein: Malelane – Nelspruit Tour: Krugerpark National Park * o.a. game drive Een absoluut hoogtepunt van de reis. Een ‘game drive’ door het Kruger Park. Met de busjes in een slakkengang diverse verharde en onverharde paden gevolgd. Nu ook zebra’s, neushoorns en buffels gezien. Van de ‘Big Five’ ontbreken echter nog de luipaard en de leeuw. Het was vandaag de heeste dag van het totale verblijf: 42 graden en de airco kon het niet meer trekken. Zestien passagiers boekten een privé arrangement met 2 game drives in een open safari truck en 1 nacht verblijf in een Lodge in het park. Tijdens de vroege ochtend drive ware zij getuige van 9 leeuwen die een giraf aan het verorberen waren. De luipaarden hadden zij de vorige avond al gezien.

Entree Kruger Park

7

De leiders van het land

De eerste zebra's

Mark Wichers januari 2011


Maandag 29/11 Trein: Nelspruit – Johannesburg (Boksburg East) Tour: Panorama Route * o.a. Pilgrim’s Rest, Blyde River Canyon, Three Rondavels, Bourk’s Luck Potholes. In plaats van een 2e dag in het Kruger Park gekozen voor de Panorama Route. Wel 320 km maar in ieder geval niet zo heet en zelfs mist en regen in de hoger gelegen berggedeelten. In Pilgrim’s Rest werd in 1873 goud gevonden en trok zo’n 1500 gelukszoekers. Nu gerestaureerd en een toeristische attractie met veel tot winkeltjes omgebouwde huizen. Veel wonderen van de natuur in Blyde Rver Canyon, een 26 km lange en 800 meter diepe kloof. De 3 Rondavels lijken op de karakteristieke Afrikaanse hutten.

Pilgrim's Rest

Three Rondavels

Potholes

Dinsdag 30/11 Trein: Boksburg Oos (East) Tour: City Tour Pretoria + Soweto * o.a. Paul Kruger Museum, Union Buildings, Voortrekker Monument, Hector Petersen Memorial Museum (Soweto) Het stadsbestuur van Pretoria probeert op allerlei manieren de nieuwe naam voor de stad ‘Tshwane’ met marketing campagnes te promoten. Veel bewoners zijn hier niet gelukkig mee. Het imposante Voortrekker Monument herdenkt de pioniers van de ‘Grote Trek’ die rond 1830 de Kaap verlieten om aan de Britse overheersing te ontsnappen. In 1976 begon in Soweto de laatste fase van de strijd tegen de apartheid. Hector Petersen was één van de eerste slachtoffers van deze opstand. Het indrukwekkende museum laat beide partijen aan het woord.

Voortrekkers Monument

8

Voortrekkers wagen

Hier begon de opstand

Mark Wichers januari 2011


Woensdag 1/12 Trein: Boksburg East – Germiston (stoom) Transfer naar de luchthaven. Na het ontbijt worden de meeste gasten al naar de airport gebracht. De KLM vlucht vertrekt pas na middernacht zodat deze passagiers nog uren kunnen doorbrengen rondom de trein. ’s Middags kunnen we voor 40 Rand retour naar de gigantische East Rand Mall gebracht worden voor de lunch en eventuele ‘last minute’ inkopen. Na ruim een uur ronddwalen laat ik me weer ophalen. Wat een geluk: voor het laatste stuk naar Germiston is geen dieselloc beschikbaar. Er is wel een hobbyclub ‘Reefsteamers’ die ‘onze’ trein wel met een echte stoomloc naar het eindpunt wil trekken. Eindelijk om 2200 uur naar de OR Tambo airport (heette vroeger Jan Smuts). Ingecheckt, bagage afgegeven en naar de vertrekhal. Dan horen en zien we dat het KLM toestel onder begeleiding van brandweerauto’s bij de pier wordt afgeleverd. Die kist gaat niet meer vertrekken. De informatie over deze vertraging is nog trager, pas een uur voor de geplande vertrektijd horen we pas dat we worden ondergebracht in een conferentieoord nabij de luchthaven (Birchwood) en 24 uur later pas gaan vertrekken. Volpension, dat wel. Maar eerst weer Zuid Afrika binnenkomen (er is genoeg ruimte voor weer een stempel), bagage van de band halen en per bus naar Birchwood. Hoe is het mogelijk: tussen de airport en het tijdelijke onderkomen belandt mijn koffer in de verkeerde bus. Om 0230 wordt er op de deur van de kamer geklopt want de koffer is terecht.

Rust voor de Vuvuzela

Eindpunt...bijna

Toch nog stoom

Donderdag 2/12 Vliegen: Johannesburg – Schiphol KL592 (vrijdag 3/12) 0200 uur Dit wordt wel een erg luie dag. De afstand tussen de slaapvertrekken en de eetpaviljoens is flink. Kiezen uit lopen of vervoer per golfkarretje. De keuze tijdens het ontbijt-, lunch- en dinerbuffet is groot. Lopen is beter. Om half tien per bus terug naar de luchthaven. Weer een stempel. Deze KLM vlucht is stampvol vanwege de geboekte en de overgeboekte passagiers. De upgrade naar Business Class die Chris als verrassing aan Conny wilde geven valt in duigen. Dat wordt een restitutie.

's Morgens vroeg vertrek

9

Shongololo = duizendpoot

Me and my train

Mark Wichers januari 2011


Vrijdag 3/12 Vliegen: aankomst Schiphol 1200 uur We verlieten Johannesburg met ongeveer 26 graden. In Nederland ligt sneeuw en is het minus 6 graden. Wat een contrast! Dat geldt ook voor deze reis. Zeg maar gerust avontuur. Om dit verslag leesbaar te houden heb ik gekozen om veel praktische informatie te combineren met afbeeldingen met hier en daar een persoonlijke impressie. • Opvallend: Lunch stops vonden wel erg vaak bij Shopping Malls / Waterfronts plaats. • Opmerkelijk: Wc’s overal gratis • Veiligheid: nergens een onveilig gevoel gehad, hoewel ik vaak alleen op stap ging en ook de minder toeristische (stads) delen bezocht. • Algemene waarneming: De rijtuigen kunnen minimaal een verfje gebruiken, maar liever een complete vernieuwing van de inrichting. De busjes zijn aan vervanging toe: uitvallende airco, niet sluitende deuren en niet werkende omroep installatie. • Tip: zonder verrekijker mis je de helft van al het moois!

Waarskuwing: enigeen..

10 2011

Sylynskakelaar

Jou mik sal help

Mark Wichers januari


Algemene informatie: Slaaprijtuigen

Ivory Class

Commodore Class

Emerald Suite

Algemeen Het coupé raam kan worden geopend. De standaard coupés zijn uitgerust met 1 of 2 bedden, kleine kast, kluisje, klaptafel, afvalemmer, ventilator, handdoeken, beddengoed, stekkerdoos met 220 volt, warm/koud water. De coupés worden dagelijks schoongemaakt en een was service is aanwezig. De Ivory Class heeft kleine en functioneel ingerichte compartimenten met een wastafel en ventilator. (2 toiletten en 1 gemeenschappelijke douche per rijtuig). Iedere wagon beschikt over 5 twee- en 2 eenpersoons coupés. 2 rijtuigen: Mdlovu en Lapalanza. De Gold Class compartimenten hebben de beschikking over een aparte doucheruimte (met toilet en wastafel), airconditioning en verwarming. Alleen 2 losse bedden (haaks en niet op gelijke hoogte) per wagon. 2 rijtuigen: Chimukute en Igolide. De Commodore Class compartimenten hebben de beschikking over een aparte doucheruimte (met toilet en wastafel), airconditioning en verwarming. Iedere wagon beschikt over 5 tweepersoons coupés. Keuze uit 1x 2 pers. bed en 4x 2 losse bedden (haaks en op gelijke hoogte) per rijtuig. 4 rijtuigen: Zebra, Cheetah, Giraffe en Rhino. De 6 suites van de Emerald Class zijn het meest comfortabel. Iedere coupé beschikt over een privé badkamer met douche, wc, airco en een kleine lounge. 1 coupé per wagon heeft een tweepersoonsbed in plaats van 2 eenpersoonsbedden. 2 rijtuigen: Sandawana en Mberengwa. De Shongololo treinen beschikken daarnaast over een rijtuig met een bar, een rokers- en een niet-rokers lounge en een restauratiewagen met airconditioning. De uitstekende keuken is verrijkt met Hollandse, Maleise, Indische en traditionele Afrikaanse specialiteiten. Aan boord heerst een ontspannen sfeer (vrijetijdskleding). De Shongololo treinen zijn geen luxe treinen maar bieden wel een ongecompliceerde manier van reizen met een uitermate vriendelijke service in een comfortabele omgeving. Plattegronden: http://www.goldenafrica.co.uk/shongololo/trains.asp

11 2011

Mark Wichers januari


Restauratie wagen

Rokers lounge

Bar + niet-rokers lounge

Aantal deelnemers: maximaal 72 tot 82 personen in 10 slaapwagens. Internationaal reisgezelschap. Op deze reis 46 personen uit Duitsland, Frankrijk, Engeland, Australië, Canada en Nederland. Leeftijd: 50 – 81 jaar Afgelegde km’ s per trein ca. 3500 / bus ca. 2500 / Gemiddelde temperatuur 26 graden (41 graden Kruger Park) Spoorbreedte Zuid Afrika: 1067 mm (smalspoor) / Spoorbreedte Nederland: 1435 mm (normaalspoor) TIP: Capitool Reisgidsen Zuid Afrika Inbegrepen: Ontbijtbuffet o.a. koffie / thee / muffins / fruit bowl / brood / toast / eieren. Ontbijt tijden: 0600 uur tot 15 minuten voor vertrek excursie 4-gangen diner (excl. drankjes). Diner tijden: 1830 – 1930 uur / 2000 – 2100 uur Glas wijn: ZAR / 14 Fles water: ZAR 7 / Fooien advies: ZAR 50 pp per dag / Lunch: ZAR 50 – 100 pp

Alle excursies zoals beschreven incl. entreegelden behalve kabelbaan naar Tafelberg. Per dag zijn er 2 – 4 inbegrepen excursies om uit kiezen met verschillende thema’s. Ik heb een eigen keuze gemaakt. Populaire extra excursie: Overnight Kruger Gate Lodge. Incl. lunch, diner en ontbijt / brunch, avond en ochtend game drive. ZAR 2.640 pp (bij 2 personen). Logistieke problemen: Transnet (oude naam Spoornet) beheert o.a. het Zuid Afrikaanse spoorwegnet. De nadruk ligt op vrachtvervoer. Passagierstreinen spelen een ondergeschikte rol. Vandaar dat de Shongololo Express regelmatig op een zijspoor werd gezet (vaak ’s nachts) om kilometerslange vrachttreinen voorrang te verlenen. Ook werden geplande stations veranderd omdat gereserveerde locs niet op tijd vertrokken. Met de Mercedes busjes, die op speciale ‘flatbed’ wagons meereden konden deze problemen creatief opgelost worden. 12 2011

Mark Wichers januari

Shongololo Express  

Reisverslag van Mark Wichers, specialist Verre Reizen bij de Treinreiswinkel. Route Good Hope Express, Kaapstad-Johannesburg, najaar 2010.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you