Page 1

We durven omhoog te kijken Zwarte cijfers en moed

Drie nieuwe co-makers Alleen ben je sneller, samen kom je verder

Hoogwonen en Bestaand Wonen Hein Trebbe jr. over speerpunten 2014

Maatschappelijk Jaarverslag 2013

DUURZAAM SOCIAAL FINANCIEEL


Terugblik

We durven weer omhoog te kijken

Inhoudsopgave

Terugblik 2

1. Profiel/organisatie Het bedrijf Trebbe Dijkham en Van den Hengel Onze mensen Projecten Kerngegevens Personeelvereniging Ondernemingsraad

4 4 6 6 9 10 11

2. Sociaal Kwaliteit, veiligheid en MVO Voor onze medewerkers Samenwerking met co-makers Erkend leermeesterbedrijf

13 14 16 18

3. Duurzaam Duurzaam in de praktijk MVO-team Lidmaatschappen Certificaten

19 20 21 21

Vooruitblik 22

Het jaar 2013: wederom een jaar van saneren. Afscheid nemen van mensen, die vaak lange tijd voor je bedrijf werkten; dat is ontzettend moeilijk, maar helaas onoverkomelijk. Een aantal projecten ging niet door, vanwege financieringsproblemen van de opdrachtgever. NaweeÍn van de crisis noem ik het. Wij zitten in een laat cyclische bedrijfstak. De crisis dreunt bij ons nog wel even door. Toch zijn er ook lichtpuntjes. De verkoop van de woningen trok in de tweede helft van het jaar aan. Mensen beginnen eraan te wennen dat ze niet ongelimiteerd kunnen financieren. Ze stellen hun verwachtingspatroon bij. Bovendien zijn wij erin geslaagd een enorme efficiencyslag te maken. Ik ben ervan overtuigd dat we op dit moment echt een kwalitatief zeer hoogwaardige woning tegen een heel scherpe prijs aanbieden. Opdrachtgevers omarmen conceptuele denkwijze Daarmee komen we op ons woonconcept Trebbe Basiswonen. Dat begint zich echt te bewijzen. Opdrachtgevers gaan meer en meer conceptueel denken. Ze kopen steeds vaker een totaalproduct, terwijl ze gewend waren om alleen de bouwproductie in te kopen. De conceptuele denkwijze hebben we doorgezet in hoogbouw: Trebbe Hoogwonen. In Almere hebben we appartementen­ gebouw Factorij op deze manier gebouwd in opdracht van woningstichting GoedeStede, wat heeft geleid tot twee vervolgopdrachten in 2014. Komend jaar gaan we ons profileren met nog een nieuw concept: Bestaand Wonen. Dit concept richt zich op renovatie en onderhoud. Nieuw, anders, duurzaam We hebben in 2013 verschillende duurzaamheidsinitiatieven opgestart. Een mooi voorbeeld is Reimarkt Enschede, waarbij renovatiewerkzaamheden en verduurzaming van de woning worden verkocht als consumentenproduct. Met dit concept wonnen we de Maatschappelijke Investerings Opgave Duurzaamheid van woningcorporaties Domijn en de Woonplaats, in samenwerking met de gemeente Enschede. Reimarkt is nieuw, een andere manier van denken. Het zou geweldig zijn als het aanslaat bij bewoners en andere corporaties aanhaken.

2


In Maurik hebben we vijf energienotaloze woningen gerealiseerd. Een uitdaging die we samen met Stichting Woningbeheer Betuwe zijn aangegaan. Ik denk dat het toekomst heeft. Kijk maar naar de autobranche. Het energieverbruik van auto’s is de laatste jaren enorm gedaald en de levensduur is gestegen. Ook in Kampen zijn we een experiment aangegaan met Bouwfonds, Van der Sluis Installaties en de gemeente Kampen. Samen hebben we de kopers van de 26 woningen die we daar hebben gebouwd een duurzaamheidspakket aangeboden tegen een sterk verlaagde prijs. Het experiment is erg succesvol gebleken. Samenwerken met elkaar, onze co-makers én onze klant Ik ben ervan overtuigd dat samenwerken de enige methode is waarmee je de kwaliteit van je product kunt handhaven of zelfs verbeteren in combinatie met het concurrerende prijs­niveau dat we op dit moment hanteren. Onze co-makers spelen hierin een belangrijke rol, maar zeker ook onze eigen mensen. Het teamwerken krijgt binnen ons bedrijf steeds meer gestalte. En samenwerken doen we zeker ook met onze klant: de uiteindelijke bewoner. We zitten steeds dichter op onze klanten. We benaderen ze eerder en vergroten de inbreng en betrokkenheid. Neem nou Heuvelpark III in Dronten. Een appartementengebouw waarbij de kopers in een vroeg stadium bij elkaar zijn gebracht en hun wensen kenbaar konden maken. Een mevrouw kon haar geluk niet op toen ze hoorde dat we tegemoet konden komen aan haar wens om haar appartement niet van één maar van twee balkons te voorzien.

Van rekenmeester naar partner in ontwerp- en bouwproces Voor de utiliteitsbouw geldt dat de vraagstelling verandert. Deze wordt steeds opener. We zijn niet meer alleen rekenmeester. We zijn een partner in het ontwerp- en bouwproces. Dat is een rol die ons heel goed past en waar de opdrachtgever direct profijt van heeft. Het Medisch Spectrum Twente in Enschede bijvoorbeeld krijgt een beter ziekenhuis voor minder geld. Het bouwteam heeft daar een belangrijke rol in vervuld. Zwarte cijfers en moed! We sluiten het jaar wederom niet met mooie, maar wel zwarte cijfers af. En met moed. Moed omdat de bodem van de put lijkt te zijn bereikt. Het blijft een vechtmarkt, maar we durven weer omhoog te kijken. Daar ben ik ontzettend blij om!

Hein Trebbe algemeen directeur Trebbe Groep 3


1. Profiel/organisatie

Het bedrijf Trebbe Trebbe Groep B.V.: - Hoofddirectie en ondersteunende diensten Trebbe Oost & Noord B.V. en Trebbe West B.V.: - Ontwikkelen en bouwen - Renovatie en onderhoud - Woningbouw en utiliteitsbouw Trebbe Materieel B.V.: - Levering materieel - Advisering over bouwplaatsinrichting

Trebbe Groep B.V.

Trebbe Oost & Noord B.V.

Trebbe West B.V. - Nieuwegein

- Enschede - Zwolle - Groningen

Trebbe Materieel B.V. - Enschede

Deelnemingen - Dijkham bouw B.V. Nijkerk -Bouwbedrijf Van den Hengel B.V. Soest

Dijkham en Van den Hengel Trebbe beschikt over twee deelnemingen: Dijkham bouw B.V. in Nijkerk (90,2 procent) en Bouwbedrijf Van den Hengel B.V. in Soest (50 procent). Twee bedrijven die elk een uitstekende aanvulling vormen op onze kwaliteiten en ervaring. Dijkham is gespecialiseerd in bedrijfshuisvesting. Van productiebedrijven tot horecapanden en van distributiecentra tot koel- en vrieshuizen. Van den Hengel is een bekende naam wanneer het gaat om bijzondere renovatie- en restauratieprojecten.

4


Meer dan alleen een kamer delen “In Nieuwegein zijn we in 2013 nog intensiever gaan werken in projectteams. Ik was gewend alleen op een kamer te zitten. Nu deel ik een ruimte met werkvoorbereider Mustafa Karagoz met wie ik veel samenwerk en Goos Blom, afdeling Nazorg. Een kamer delen, is een mooi begin. Het bevordert de samenwerking omdat je direct hoort waar de ander mee bezig is en het gemakkelijker is om tussendoor even te overleggen. Maar voor werken in projectteams is meer nodig dan alleen een gezamenlijke ruimte. Ik zie kansen in een totale interne ketenintegratie, waarbij technische kennis direct aan de vraagstelling wordt gekoppeld. Al in de tenderfase. Daarmee gaan we ook aan de slag. Het is de bedoeling dat we de teams in een nog eerder stadium vormen. De afdeling Nazorg heeft ook weer informatie die heel belangrijk is, waar wij van kunnen leren en profiteren bij volgende projecten. Door technische aanpassingen en keuzes in materialisatie kunnen wij bepaalde klachten voorkomen en toekomstig onderhoud beperken. Je kunt dus heel ver gaan met de samenwerking. Het laaghangende fruit hebben we nu wel geplukt. We moeten nu echt volledig Lean gaan denken.”

Marcel van Baarsen projectleider Trebbe

25 villa’s Elsenbuiten Amstelveen

5


1. Profiel/organisatie

Onze mensen Iedere medewerker draagt met zijn of haar vakmanschap een eigen steentje bij aan het bedrijf. Door samen te werken, zijn we tot nog meer in staat. Met onze gezamenlijke passie voor bouwen, maar met verschillende inzichten en vak­ gebieden vormen we krachtige teams. Teams die passen bij de opgave en een optimaal resultaat kunnen neerzetten.

Broerenkerk Zwolle, verbouwd tot boekenwinkel (foto Hans Westerink)

6

Projecten Plaats

Omschrijving

Almere

37 appartementen Factorij

Amstelveen

25 villa’s Elsenbuiten Amstelveen

Amsterdam

renovatie 43 appartementen Bos en Lommer

Apeldoorn

11 woningen Ruysdaellaan

Apeldoorn

13 woningen Paulus Potterlaan

Apeldoorn

renovatie Koning Willem III Kazerne

Apeldoorn

winkelcentrum Ordenplein

Boekelo

multifunctionele accommodatie

Delden

woonzorgcentrum St. Elisabeth

Delft

40 woningen Telderslaan

Dronten

15 appartementen Heuvelpark blok 3

Dronten

13 woningen Hollandse Vaart

Duiven

21 woningen De Ploen terp Walnoten

Emmen

Ver-/nieuwbouw dialysecentrum

Enschede

34 woningen De Uitkijk

Enschede Groningen Groningen

nieuwbouw ziekenhuis MST 73 appartementen, 5 commerciële ruimten + parkeer­ garage De Trefkoel verbouwing Alfa-college

Groningen

verbouw en onderhoud UMCG

Haaksbergen

21 appartementen en 20 woningen Nieuw Frankenhuis

Hoogkerk

groot onderhoud 117 woningen

Houten

44 woningen Hof 1 + Blok 24 Castellum-West

Houten

31 woningen Hof 5 Castellum-West

Houten

17 woningen Blok 17 en 18 Hof 2 Castellum-West

Houten

12 woningen Hoon 3 Fase 2B

Huissen

20 huurwoningen Waardwonen - Tuindorp Oost

Huissen

10 woningen Huissens Hof - Tuindorp Oost

Huissen

20 woningen Loovelden - Tuindorp Oost

Kampen

26 woningen Onderdijks

Lent

69 woningen Laauwik

Maurik

105 woningen De Slaag

Renkum

6 twee-onder-één-kapwoningen Beekdal

Rijswijk

27 appartementen en 26 woningen Citerstraat

Utrecht

109 huurwoningen 't Zand Leidschenrijn

Utrecht

35 van de 46 woningen Jazzkwartier

Utrecht

115 appartementen + parkeerkelder Kanaleneiland blok A

Veenendaal

multifunctioneel centrum Tricotage + 87 appartementen

Wageningen

250 woningen Nieuw Kortenoord

Wezep

groot onderhoud 19 seniorenwoningen

Zeewolde

17 woningen Parkkwartier

Zwolle

14 woningen Rietkraag

Zwolle

nieuwbouw en renovatie woonzorgcomplex Berkumstede

Zwolle

renovatie/verbouwing Broerenkerk tot boekenwinkel

Zwolle

revitalisering Bouwfonds-kantoor

Zwolle

nieuwbouw en renovatie gerechtsgebouw


Er is wederom vertrouwen “Factorij is een appartementencomplex met 37 sociale huurwoningen. Zes partijen hebben zich voor dit project ingeschreven. Het ging om een Design & Build-opgave die voor 60 procent werd beoordeeld op prijs en voor 40 procent op onder andere ontwerp. Opvallend was dat partijen gunningscriteria omdraaiden en daardoor niet voldeden aan de vraag. Trebbe wel, waardoor wij gelijk tegen elkaar zeiden: ‘Zij begrijpen ons’. Trebbe kwam met een rechthoekig gebouw zonder franje, gebaseerd op conceptuele woningbouw (Trebbe Hoogwonen) en daardoor aantrekkelijk geprijsd en snel te realiseren. Dat wat ze op papier lieten zien, hebben ze waargemaakt. Dankzij werkwijzen als BIM en LEAN, die voor ons nieuw waren, behaalden ze een ruime voldoende wat betreft de kwaliteit en planning. Dat zijn de feiten, maar ook was de samenwerking erg plezierig. De mensen van Trebbe en de mensen van GoedeStede vullen elkaar goed aan. Er is een vertrouwensband ontstaan tussen de mensen die de opdracht hebben aangenomen en de mensen die het plan uiteindelijk moesten realiseren. Wij hopen dat de plezierige samenwerking een vervolg krijgt, nu Trebbe in 2014 nog twee gelijksoortige appartementencomplexen voor ons gaat realiseren: Batavier en Koopvaardij. De verwachtingen zijn hoog. Trebbe heeft zichzelf tijdens de bouw van de Factorij bewezen. Voor de vervolgopdrachten verwachten we weer eenzelfde resultaat binnen een strakke planning. Ik realiseer me dat het geen gemakkelijke opgave is om het succes van het eerste project te evenaren, maar ik heb er alle vertrouwen in.”

Henk Klinkenberg senior projectleider bij woningstichting GoedeStede Almere

7


1. Profiel/organisatie

Overzicht leeftijdsopbouw 2013 45 40 35

Headcount

30 25 20 15 10 5 0 20-25

25-30

30-35

35-40

40-45

45-50

50-55

55-60

60-65

30-35

35-40

40+

Leeftijdsgroepen

Overzicht dienstverband 2013 70 60

Headcount

50 40 30 20 10 0 0-5

5-10

10-15

15-20

20-25

25-30

Dienstjaren

8

65+


Kerngegevens 2013

2012

9

8

143

175

Aantal medewerkers Trebbe West

35

49

Aantal medewerkers Trebbe Materieel

10

12

Sociaal Aantal medewerkers Trebbe Groep Aantal medewerkers Trebbe Oost & Noord

Aantal medewerkers BAM/Trebbe*

7

8

204

252

Ziekteverzuim bouwplaatsmedewerkers

7,03%

8,77%

Ziekteverzuim UTA-medewerkers

3,13%

3,93%

5

5

Aantal medewerkers totaal**

Ongevallen eigen medewerkers Financieel Omzet Netto resultaat

€ 130.000.000 € 173.000.000 € 1.123.000

€ 829.000

0,9%

0,5%

€ 16.996.000

€ 15.930.000

45,6%

34,1%

2,24

1,70

Omzet utiliteitsbouw

€ 45.000.000

€ 52.000.000

Omzet woningbouw

€ 85.000.000 € 121.000.000

Netto resultaat/omzet Eigen vermogen Solvabiliteit Current ratio Projecten

Deelnemingen Omzet Van den Hengel Aantal medewerkers Van den Hengel Omzet Dijkham Aantal medewerkers Dijkham *

€ 6.519.000

€ 11.797.000

29

48

€12.624.000

€ 23.543.000

42

56

Bouwcombinatie UMCG

** Getallen eind 2013

Jubilarissen Bij Trebbe vierden in het jaar 2013: - 8 mensen hun 12,5-jarig jubileum - 9 mensen hun 25-jarig jubileum - 1 persoon zijn 40-jarig jubileum

9


“Het Trebbe-personeelsfeest: juist nu heel belangrijk” Ruud van Egdom, werkvoorbereider bij Trebbe West, is sinds een jaar voorzitter van de personeelsvereniging. Hij noemt zichzelf een ‘herintreder’ op dat gebied: “Eind jaren negentig zat ik ook al in het bestuur van de personeelsvereniging van Trebbe”. Ruud is een geboren organisator en vindt het vooral in deze tijd belangrijk om mensen te binden. “De bouw heeft het, zoals we allemaal weten, niet gemakkelijk. Het jaarlijkse personeelsfeest zorgt voor binding met je collega’s en voor motivatie. Zo ervaar ik dat. En dat is ontzettend belangrijk. Samen moeten we het doen!” De personeelsfeesten worden gemiddeld door 140 mensen bezocht. De plek waar het personeelsfeest plaatsvindt, wordt heel bewust gekozen. “Elk jaar vindt het feest plaats in de buurt van een andere vestiging. Dit jaar was het in de buurt van Zwolle, volgend jaar is Nieuwegein aan de beurt en het jaar daarop gaan we weer richting Twente. Zo voorkomen we dat altijd dezelfde collega’s een eind moeten rijden.”

Ruud van Egdom werkvoorbereider en voorzitter van de personeelsvereniging van Trebbe

Personeelsvereniging In 2013 telde de personeelsvereniging van Trebbe 178 leden en 6 bestuursleden. Het bestuur bestond uit: Ruud van Egdom (voorzitter) - werkvoorbereider Indra Nandpersad (penningmeester) - administratie Linda Heemstra (secretaris) - communicatiemedewerker Marcel Egberink - teamleider Trebbe Basiswonen Mustafa Karagoz - werkvoorbereider Personeelsfeest 2013 in Dalfsen

10

Pieter Kramp - werkvoorbereider


1. Profiel/organisatie

De ondernemingsraad in 2013 ‘Een jaar van overleven’ Voorzitter Leo Goosen blikt terug: “De crisis duurde ook in 2013 voort. Dus het was weer een jaar van overleven, waarbij het personeelsbeleid een belangrijk onderwerp was. Zeker ook voor ons als ondernemingsraad. Helaas, maar het is de realiteit. Ook hebben we aandacht besteed aan de opname van vakantiedagen. De overheid wil jarenlange opstapeling van vakantiedagen tegengaan. Ook bij Trebbe zijn striktere regels gesteld wat betreft het meenemen van vakantiedagen naar het volgende jaar. Aan ons de taak om te bekijken wie dit aangaat, of het aantal realistisch is en of er voldoende gelegenheid wordt geboden vakantiedagen voor V.l.n.r. Wout Hooijer, Leo Goosen, Rik Wit, Anita Bevers (hoofd

het einde van het jaar op te nemen.

Personeelszaken), Hein Trebbe, Marcel Egberink en Theo Eggens We zijn erg blij met de goede verstandhouding met onze directie. We worden goed op de hoogte gehouden en betrokken. Tijdens de vergaderingen nodigen we met vaste regelmaat een gastspreker uit. Zo vertelt Marcel Berghuis, hoofd Automatisering, elk jaar over de ontwikkelingen op ICT-gebied die razendsnel gaan. En Jos Roesthuis, KAM-manager, praat ons elk jaar bij over zaken op het gebied van Kwaliteit, Arbo en Milieu (KAM). KAM-zaken en direct in het verlengde daarvan

185 mannen

19 vrouwen

‘veiligheid’ komen overigens tijdens elke OR-vergadering aan de orde. Het welzijn en de veiligheid van onze mensen is ontzettend belangrijk. Ook maak ik deel uit van de KAM-stuurgroep binnen Trebbe. Verder worden we door het team Basiswonen op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rondom ons woonconcept Basiswonen. De volgende onderwerpen komen jaarlijks terug: - Ziekteverzuim: ongevallen, langdurige zieken, hoe kunnen we het ziekteverzuim terugdringen? - Sociaal jaarbeleid: worden de doelstellingen behaald, wat kan beter? - Jaarrekening: deze wordt verstrekt en doorgenomen met de OR.

204

- Communicatie naar de achterban: dit blijft voor de OR een moeilijke opgave. Veel onderwerpen die worden besproken, mogen op dat moment nog niet naar buiten worden gebracht. En er zijn soms problemen die bij de achterban leven, maar de OR niet bereiken.

medewerkers

Onze doelstelling voor 2014? Aan het werk blijven. Ondanks de positieve berichtgevingen dat de crisis ten einde is, zijn we er nog niet.”

77% 26%

is langer dan 10 jaar in dienst

De ondernemingsraad van Trebbe bestond in 2013 uit vijf personen: Leo Goosen (werkvoorbereider), Theo Eggens (administratie), Marcel Egberink (teamleider Trebbe Basiswonen), Rik Wit (BIM-engineer) en Wout Hooijer (werkvoorbereider). Elke maand komen ze bij elkaar. De ene maand met directievertegenwoordiger Hein Trebbe erbij, de andere maand zonder.

is langer dan 25 jaar in dienst

11


Jongeren in de bouw “Als jongere werken in de bouw; het bevalt mij prima! Waarom ik voor de bouw gekozen heb? Eigenlijk niet eens heel bewust. Mijn vader werkt in de bouw, vrienden gingen die kant op en het leek mij ook wel leuk. En uiteindelijk ben ik zelfs een collega geworden van mijn vader. Hij werkt ook bij Trebbe. Momenteel zitten we op hetzelfde project: Elsenbuiten Amstelveen. Wat ik leuk vind aan Trebbe? Ik krijg de ruimte om mijn eigen gang te gaan. Een stukje vrijheid. Dat vind ik erg belangrijk in mijn werk.�

Jan de Boer timmerman bij Trebbe

12


2. Sociaal

Kwaliteit, veiligheid en MVO Doelstellingen en behaalde resultaten in 2013 1. Behalen van nieuw ISO 9001 certificaat (vervaldatum 1 juni 2013): Doelstelling is behaald. Nieuw certificaat is afgegeven door certificerende instantie. 2. Eind 2013 is het nieuwe digitale KAM systeem volledig gevuld en online: Doelstelling deels gehaald. VCA- en FSC/PEFC-procedures zijn volledig over gezet. ISO 9001-procedures voor 90%. Werkwijze CO2-prestatieladder is nog niet overgezet. 3. Procesoptimalisatie toepassen voor BIM- en Lean-technieken. KAM-systeem indien noodzakelijk hierop aanpassen: Doelstelling is behaald. Is continu proces. 4. Handhaven VCA** certificaat: Doelstelling is behaald. Geen tekortkomingen tijdens tussentijdse toetsing. 5. Ongevallen index (ongevallen in relatie tot gewerkte uren) dient minimaal onder het niveau van 2012 te blijven: Doelstelling is behaald. Ongevallen index 9,9 (2013) en was 12 (2012). 6. Handhaven FSC- en PEFC-certificaat: Doelstelling is behaald. Geen tekortkomingen tijdens tussentijdse toetsing. 7. Handhaven certificaat CO2 prestatieladder niveau 3: Doelstelling is behaald. Geen tekortkomingen tijdens tussentijdse toetsing.

Doelstellingen en speerpunten 2014 - Handhaven ISO 9001 certificaat - Verdere procesoptimalisatie door toepassing Lean-technieken - Behalen van nieuw VCA** certificaat (certificaat loopt af op 7 juli 2014) - Speerpunten veiligheid: - Veiliger werken op (rol)steigers - Optimale bouwplaatsinrichting - Orde en netheid op bouw -en werkplaatsen - Beperking blootstelling aan (kwarts)stof - Actualiseren BHV-plannen - Behouden van CO2-certificaat op niveau 3 - Behouden van FSC- en PEFC-certificaat

13


2. Sociaal

Voor onze medewerkers Codes/richtlijnen: - Gedragscode conform het SBIB model - Social media-richtlijnen

Ondersteuning: - Vertrouwenspersoon voor alle medewerkers (Anita Bevers-Smits, hoofd Personeelszaken) - Jaarlijks functioneringsgesprek met alle UTAmedewerkers - BHV’ers op alle kantoren en bouwplaatsen - Persoonlijke ondersteuning bij ziekte - Toolboxmeetings op bouwplaatsen en kantoren

Communicatiemiddelen: In- en extern - Relatiemagazine kracht - Digitale nieuwsbrief e-kracht - Maatschappelijk Jaarverslag - Trebbe.nl - Facebook - Twitter - YouTube - SlideShare - LinkedIn - ISSUU Intern - Intranet - Interne KAM-nieuwsbrief

14


Van ziekenhuis MST in Enschede naar de gezondheidszorg in Mozambique Ruben Nijhuis en Erik Baan: beiden uitvoerder, de één bij Trebbe en de ander bij Dura Vermeer. Beiden werkzaam aan hetzelfde project: ziekenhuis MST in Enschede. “Dat we elk bij een ander bedrijf werken, merken we niet”, vertelt Ruben. “We zijn hier gewoon collega’s van elkaar.” En goede collega’s ook. Na oplevering van het ziekenhuis, halverwege 2015, gaan ze samen drie weken naar Mozambique. En dat doen ze niet zomaar, maar voor het goede doel: Stichting Soda. Deze stichting zet zich in voor de verbetering van de gezondheidszorg in het plaatsje Zavora in Mozambique. Erik Baan kwam in 2012 in aanraking met deze stichting en werkte toen drie weken lang aan de bouw van een nieuwe kliniek. Erik: “Op een dag vertelde ik in de kantine over mijn belevenissen in Zavora. Ik had foto’s meegenomen en er werd heel enthousiast op gereageerd door mijn collega’s. En ze bleven enthousiast, ook weken later. Zo ontstond het idee om ons als bouwcombinatie Trebbe/Dura Vermeer/Te Pas Bouw MST V.O.F. voor de Stichting Soda in te zetten.” De eerste zeecontainer met materialen is inmiddels naar Mozambique verscheept en wordt gebruikt voor de verbouw van een vrijwilligershuis in Zavora. “Iedereen doet mee: het MST, onderaannemers, leveranciers. En dat maakt het ook zo leuk. Het leidt tot saamhorigheid.” Beide heren hebben ontzettend veel zin in hun trip naar Mozambique. “We gaan erheen om te werken, maar vooral ook om op te leiden. In drie weken tijd kun je geen compleet gebouw neerzetten”, legt Erik uit. “We leren de mensen daar de kneepjes van het vak zodat ze het zelf kunnen. Daar hebben ze het meeste aan.” Meer weten? Kijk op www.stichting-hgd.nl

Ruben Nijhuis uitvoerder Trebbe

Erik Baan uitvoerder Dura Vermeer

15


Drie nieuwe co-makers Timboco Kozijntechniek (kozijnen), Westerveld & Nederlof (kozijnen) en De Vries Trappen (houten trappen) verbonden zich in 2013 aan Trebbe als co-maker. En dat deden zij op een wel heel bijzonder moment: 11-12-‘13 om 14.15 uur. Op dat tijdstip werden in het kantoor van Trebbe in Enschede de contracten getekend. Op 30 mei 2012 gingen de volgende bedrijven al een co-makership met Trebbe aan: - Van der Sluis Holding uit Genemuiden (installaties) - IJB Groep uit Lemmer (funderingen) - Spaansen Bouwsystemen uit Winkel (prefab betonnen casco’s) - Lucassen Bouwconstructies uit Hengelo (constructie) - BDC uit Rijssen (adviseur energieprestatie) - Trebbe Kleinbouw uit Enschede (bergingen)

Meer werkplezier door co-makership Co-makership leidt tot een hoger kwaliteitsniveau, efficiëntere werkwijze, maar ook tot meer werkplezier. Dat merk ik aan de jongens hier binnen mijn bedrijf. Een goede, jonge ploeg die graag voor Trebbe werkt omdat het om een langdurige samenwerking gaat waarbij de kwaliteitslat steeds hoger wordt gelegd. Ze maken er een uitdaging van om het bij elk project net wat beter te doen. Dat vraagt vakkennis, creativiteit en inzet. En dat is prachtig! Behalve met Trebbe hebben wij ook veel te maken met Spaansen (prefab betonnen casco’s) en Westerveld & Nederlof (kozijnen). Die samenwerking verloopt heel goed. Er wordt elkaar wat gegund. Laatst begon Spaansen een vergadering over verbeterpunten met de woorden: “Voordat we het over de verbeterpunten gaan hebben; er gaat al heel veel heel goed”. Dat is waar en tekenend voor onze samenwerking. Door er met elkaar voor te gaan, kun je samen heel goed presteren. Ik heb mijzelf aangewend om altijd vanuit de klant te denken. Zo doen wij eigenlijk altijd al meer verf op onze producten dan is vereist, want ik wil een goed afgewerkt product afleveren bij de klant. Ik merk dat we als co-maker dichter op de uiteindelijke bewoners zitten dan we gewend zijn. Trebbe staat rechtstreeks in verbinding met de bewoners en neemt ons daarin mee. Dat vind ik erg leerzaam.

Fokke van Houten algemeen directeur Timboco Kozijntechniek

16


Doorvertaling naar de werkvloer Het eerste project waarin we met Trebbe hebben samengewerkt zijn de 20 woningen in Huissen. Na de oplevering hebben we het project geëvalueerd en ons product nog verder doorontwikkeld. Daarna zijn we aan de slag gegaan met de 17 woningen in Zeewolde. De trappen in deze woningen zijn de norm

Waardevolle samenwerking met Trebbe én collega co-makers

geworden voor een samenwerking voor langere duur: co-makership. Een norm die we voortdurend proberen

“Het mooie aan co-makership is niet alleen de samenwerking met Trebbe, maar

te verhogen.

ook met de andere co-makers. Fokke van Houten van Timboco en ik waren tot voor kort concurrenten. Nu zitten we bij elkaar aan tafel, besteden wij opdrachten

Wij werken binnen ons bedrijf met een vast Trebbe-

aan elkaar uit, kopen we sommige zaken gezamenlijk in en delen we kennis met

team. Van het teken- en rekenwerk tot de montage.

elkaar over het ondernemerschap in onze sector; ontzettend leuk!

Zo voorkomen we faalkosten door overdracht. Bovendien kun je zo beter een relatie met elkaar

We zijn net begonnen op deze manier te werken, dus het is nog even wennen

opbouwen wat de kwaliteit en snelheid bevordert.

en er valt nog wel wat te verbeteren. Zo zouden wat mij betreft de co-makers nog wel net iets eerder mogen worden uitgenodigd. Het liefst bij de voorlopige

Het co-makership met Trebbe staat nog in de kinder-

stukken. Dan kunnen wij bekijken of de plannen haalbaar/maakbaar zijn en of

schoenen. We zijn net drie maanden aan de slag.

het misschien beter/goedkoper kan.

We leren elkaar steeds beter kennen en ik zie veel potentie. Zo zouden we nog wat verder kunnen gaan

Maar over het algemeen zijn we erg tevreden over de samenwerking. Trebbe is

door onze samenwerking door te trekken naar de

een landelijk bekende, redelijk grote bouwer. Door de korte lijnen komt dat niet

werkvloer. Door de mensen die het met elkaar moeten

zo over. Dat vind ik prettig. Het is een betrouwbare en correcte partner. Trebbe

doen bij elkaar aan te laten schuiven en dit niet van

en Westerveld & Nederlof hebben beide een oosterse oorsprong. We zijn beide

hogerhand te regelen.

familiebedrijven. De cultuur is hetzelfde. En dat merk je; het klikt gewoon!”

Willem Kuperus

Ralp Nederlof

commercieel adjunct-directeur De Vries Trappen

directeur Westerveld & Nederlof

17


2. Sociaal

Trebbe is meer dan ‘dat gele logo’ “In september 2013 ben ik gestart met mijn stage bij Trebbe. Ik ben aan de slag gegaan bij het team Basiswonen. Van mijn collega’s kreeg ik de kans me op allerlei manieren bezig te houden met het woonconcept van Trebbe. Erg leerzaam! Ook heb ik onderzoek gedaan naar BREEAM. Op basis van mijn onderzoek heb ik geadviseerd op dit moment nog niet met BREEAM aan de slag te gaan voor wat betreft Trebbe Basiswonen. BREAAM is erg omvangrijk en de investering is daardoor best fors. De vraag is of de klant dit terugverdient. Toepassing van bijvoorbeeld zonnecollectoren is aantrekkelijker. De investering en opbrengst staan hierbij in reële verhouding tot elkaar. Wat mij opvalt tijdens mijn stage? Dat is toch wel de cultuur die een familiebedrijf met zich meebrengt. Dat zie je van buiten niet. Trebbe was voor mij ‘dat gele logo’. Maar nu ik het beter heb leren kennen, kijk ik er anders tegen aan. Het is vooral een professioneel, collegiaal en gezellig bedrijf. De mensen hebben er aandacht voor elkaar, helpen elkaar op weg, er is geen afstand tussen verschillende afdelingen; dat hoort denk ik echt bij een familiebedrijf. In 2014 ga ik na mijn stage, ook afstuderen bij Trebbe. Ik ga een benchmarkonderzoek doen naar woonconcepten. Half juni hoop ik klaar te zijn en Trebbe te kunnen adviseren hoe het woonconcept Basiswonen nog verder is te verbeteren.”

Dirk Broekhuis Stagiair/afstudeerder bij Trebbe (studie Bouwtechnische Bedrijfskunde)

Erkend leermeesterbedrijf Trebbe is een erkend leermeesterbedrijf. Wij beschikken over ruime ervaring in de begeleiding van leerlingen en hebben meerdere door Fundeon gediplomeerde leermeesters in dienst. 2013

18

2012

Stagiairs

15

6

Afstudeerders

2

6

Leerlingen

30

35


3. Duurzaam

2013: het jaar van onze eerste energienotaloze woningen In Maurik ontwikkelden en bouwden we voor opdrachtgever Stichting Woningbeheer Betuwe (SWB) 75 woningen en 30 appartementen. Bijzonder is dat 5 van deze woningen volledig energienotaloos zijn. Er valt dus geen energierekening bij de toekomstige bewoners op de deurmat. Deze woningen, gebaseerd op ons woonconcept Basiswonen, zijn eind 2013 opgeleverd inclusief een energieprestatiecontract. Het energieverbruik van woningen wordt in overleg met de bewoners tien jaar lang gemonitord. In de meterkast van de bewoners zit een slimme meter die op afstand kan worden uitgelezen. Om de bewoners aan te sporen zuinig om te gaan met energie, wordt het eerste jaar een energiecoach ingezet die de bewoners tips kan geven.

Duurzame revolutie Reimarkt Enschede Reimarkt Enschede staat voor de uitdaging veertigduizend woningen in Enschede te verduurzamen. Trebbe werkt in het consortium Reimarkt Enschede samen met Nijhuis, KAW, KUUB en Ten Hag Makelaarsgroep. Woningcorporaties Domijn en De Woonplaats hebben in samenwerking met de gemeente Enschede de markt uitgedaagd om op een effectieve en vernieuwende wijze de verduurzaming aan te pakken. Onder de noemer MIO Duurzaamheid zochten zij in een uniek traject naar een nieuw type organisatie die de bewoner ontzorgt bij het verduurzamen van de woning: van advies tot na oplevering. Na een uitgebreide marktconsultatie kwam Reimarkt Enschede als winnaar uit de bus. Het concept: de eerste winkel waar huurders en particuliere eigenaren duurzaam wonen z贸 uit het schap kunnen kopen. De start van de Reimarkt moet in mei 2014 een feit zijn. Vanaf dan kunnen Enschedese huurders en kopers terecht bij deze nieuwe organisatie. Het uiteindelijke doel is een zo groot mogelijk deel van veertigduizend woningen in Enschede te verduurzamen.

19


3. Duurzaam

Onze visie op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen:

“Wij hebben de mogelijkheden en ook de moed! Wij hebben de kennis en ook de visie! Met elkaar stellen wij de erfenis veilig van hen die na ons komen!”

Wij hebben het aangedurfd om keuzes te maken “Op 21 november 2013 hebben we het Predicaat Excellent Concept in ontvangst genomen. Een hele eer. De richtlijnen zijn behoorlijk strikt en er zijn tot nu toe maar acht conceptaanbieders die zo’n certificaat in ontvangst mochten nemen. Het predicaat biedt opdrachtgevers en toekomstige bewoners de zekerheid dat de kwaliteit van de woningen is gewaarborgd. En je onderscheidt je er in positieve zin mee van andere conceptaanbieders.

MVO-team Om voor het predicaat in aanmerking te komen, word je op allerlei gebieden getoetst: Trebbe heeft sinds 2011 een speciaal MVO-team.

of je kwaliteitssysteem in orde is, in hoeverre je ketenintegratie toepast, hoe je de klanttevredenheid toetst tot de wijze waarop je de marketing van je concept hebt

Dit team bestaat uit:

verzorgd.

Jos Roesthuis (voorzitter) - KAM-manager Jeroen Gietema - integrale projecten

Ik durf te zeggen dat wij een heel eind op weg zijn met ons concept. Dat komt onder

Silvester Mars - werkvoorbereider

meer doordat wij het hebben aangedurfd om keuzes te maken. Zo werken we met

Gerrit van Wijgerden - directeur Trebbe West

maximaal twee co-makers per onderdeel. We werken altijd met een prefab casco en maken niet zo nu en dan een uitstapje naar bijvoorbeeld kalkzandsteen. Ook wat de

Zij stelden voor het jaar 2012 twee actielijsten op:

plattegronden betreft hebben we keuzes gemaakt. We kunnen heel veel, maar niet

één gericht op People en één op Planet. Er is bewust

alles. Dat is de realiteit en daar zijn we open over.

voor gekozen geen Profit-lijst op te stellen. Deze lijst is een resultaat van de actiepunten op het gebied

Om het predicaat te behouden, worden we elk jaar opnieuw geaccrediteerd. Dan

van People en Planet. Aan deze actielijsten wordt

wordt ook gekeken of je iets met de opmerkingen en verplichte aanbevelingen

nog steeds volop gewerkt. Er is al veel gedaan, maar

hebt gedaan. Ondertussen gaan we in volle vaart verder met de bouw van Trebbe

er is ook nog veel winst te behalen. Vooral aan de

Basiswoningen. In 2013 hebben we er ruim 300 gebouwd en voor 2014 staan er

People-kant.

sowieso 375 op het programma.”

Een aantal voorbeelden waaraan in 2013 is gewerkt: - Op onze kantoren en een groot deel van onze bouwplaatsen wordt groene stroom gebruikt. - Het papierverbruik op de kantoren is sterk gedaald

Marcel Egberink teamleider Trebbe Basiswonen

door onder andere standaard dubbelzijdig printen, BIM en het scannen van facturen. - De doelstelling was minimaal een GPR-score van 7.0 te behalen, zowel wanneer het gaat om energie als afval. Voor ons woonconcept Trebbe Basis-

CO2-uitstoot wagenpark

wonen zitten we op een gemiddelde van zelfs 7,3. De doelstelling is dus ruimschoots behaald.

De CO2-uitstoot van ons wagenpark (lease-auto’s en privéauto’s ingezet voor

- Er wordt onderzoek gedaan naar een digitaal

zakelijk verkeer) is in 2013 gedaald ten opzichte van 2012. Dit komt door de

kopersloket om de informatievoorziening met

inzet van zuinigere auto’s en minder gereden kilometers.

kopers te verbeteren.

Speerpunten 2014

2013

2012

1035,1 ton CO2

1143,8 ton CO2

De belangrijkste MVO-speerpunten voor 2014 zijn

20

afvalvermindering en de certificering ISO 14001

Deze getallen beslaan het gehele bedrijf Trebbe, dus ook onze Materieeldienst

(voorbereidingen in 2014 en certificering in 2015).

en Trebbe Kleinbouw. Onze deelnemingen zijn hierin niet meegenomen.


Lidmaatschappen: Stichting Pioneering Hét platform van en voor vernieuwers in de Twentse bouw. Antje de Groot, directeur Trebbe Oost & Noord, is vicevoorzitter van de stichting.

Netwerk Conceptueel Bouwen Een netwerk met conceptaanbieders en opdrachtgevers. Samen werken ze aan een klantgerichtere, betere en praktische aanpak van bouwprojecten door toepassing van woonconcepten.

Nul op de Meter Een platform met zeven bedrijven die energiekostenneutrale woonconcepten ontwikkelden. Concepten van hoge kwaliteit tegen lage kosten, voor alle lagen van de bevolking. Gerrit van Wijgerden, directeur Trebbe West, is lid van dit platform.

NVB Brancheorganisatie voor professionele projectontwikkelaars en (ontwikkelende) bouwondernemingen.

Platform Supply Chain Excellent Dit platform is in 2009 opgericht en heeft als doelstelling kennis en ‘best practices’ op het gebied van ketensamenwerking te delen. Gerrit van Wijgerden, directeur Trebbe West, is lid van dit platform.

Stichting Klantgericht Bouwen SKB heeft als meetinstituut het doel de klantgerichtheid en de opleveringskwaliteit in de bouwbranche te verbeteren. De waardering van de koper van een woning staat hierbij centraal. Trebbe beschikt over het keurmerk Klantgericht Bouwen.

Certificaten: - VCA** - ISO 9001 - PSC/PEFC (gebruik van hout uit gecertificeerde bossen) - CO2-Prestatieladder, niveau 3 - Certificaat Windkracht 220 - Predicaat Excellent Concept

21


Vooruitblik

Wij blijven wie we zijn Dit verslag geeft een inkijkje in het jaar 2013 zoals wij dat hebben beleefd. Maar hoe nu verder? Hoe ziet volgens Trebbe de toekomst eruit? En wat is onze rol daarin? Misschien verwacht u nu een spraakmakend verhaal met geheel nieuwe inzichten en verrassende plannen. In dat geval moet ik u teleurstellen. Wij blijven wie we zijn, maar worden wel telkens iets beter. Wij zijn een familiebedrijf van meer dan 100 jaar oud en houden de wereld om ons heen voortdurend in de gaten. Dat heeft geleid tot een bepaalde koers die ‘dankzij de crisis’ in een stroomversnelling is geraakt en wordt gewaardeerd door onze klanten. Reden genoeg om deze koers vast te houden. Wél gaan we deze koers nog verder uitdiepen. Zo gaan we onze processen verder optimaliseren zodat we nog beter, efficiënter en klantgerichter kunnen ontwikkelen en bouwen. En misschien zetten we zo nu en dan een extra route uit. Maar alles doen we met één en hetzelfde doel: een tevreden klant! De kleinste dingen kunnen kansen zijn Samenwerking: dat is en blijft een belangrijk begrip binnen onze organisatie en in onze externe contacten. We hebben nauwe banden met onze co-makers en willen het bouwproces samen met hen nog verder optimaliseren en laten aansluiten bij de klantwensen. De kleinste dingen kunnen kansen zijn. 22

Hein Trebbe jr.

Een ander thema waar ik veel waarde aan hecht is ‘betrouwbaarheid’. Wij leveren wat we zeggen, afspraak is afspraak. Daar wil ik nooit en te nimmer van afwijken. We leren van elkaar en vooral ook van onze klant Een bijzondere stap die we per 1 januari 2014 hebben gezet, is de lancering van ons Trebbe Wonen-team. Een team waarin projectontwikkeling, kopersbegeleiding, conceptontwikkeling en de technische ontwikkeling van de woning samenkomen. Met het technische team dat deel uitmaakt van Trebbe Wonen hebben we onlangs een aantal sessies gehad, wat heeft geresulteerd in een prachtige lijst met verbeterpunten. Dat gaat om substantiële veranderingen, maar juist ook om heel kleine dingen. Bijzonder aan Trebbe Wonen is dat het team letterlijk bij elkaar in één ruimte zit. We leren van elkaar en vooral ook van onze klant. Die leren we steeds beter kennen en ons concept passen we daarop aan.


Lean voor iedereen We hebben flink wat slagen gemaakt wanneer het gaat om Lean. Ik durf te zeggen dat we het op projectbasis vrij goed in de vingers hebben, maar we willen het graag ook verder doorvoeren richting de rest van de organisatie. Van calculatie tot administratie: iedereen kan Lean toepassen in zijn dagelijkse werkzaamheden en zo verspilling tegengaan. Leidinggevenden van de verschillende afdelingen krijgen een meerdaagse opleiding, waarna zij hun medewerkers handvaten kunnen geven voor verbetering. Voor ons bouwplaatspersoneel geldt dat een deel al een Leancursus heeft gevolgd en een deel dit jaar nog aan bod komt. Verder de diepte in met BIM Ook wat betreft BIM willen we opnieuw slagen maken. De basis staat, maar we willen verder de diepte in. Zo onderzoeken we de koppeling van BIM met calculatie. Ook gaan we BIM toepassen in renovatieprojecten (inclusief digitaal inmeten) en willen we onze woningconfigurator verder uitwerken.

daarmee treden we eigenlijk te weinig naar buiten. Wij vinden het bijna gewoon, maar als ik om me heen kijk is het echt bijzonder wat we doen. Zo werken we al sinds 1936 aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en zijn we op dit moment bezig met de nieuwbouw van het Medisch Spectrum Twente in Enschede, woonzorgcomplex St. Elisabeth in Delden en de nieuw- en verbouw van het dialysecentrum in het Scheperziekenhuis in Emmen.

Conceptontwikkeling met de voeten in de klei Waar we ons dit jaar verder op gaan richten? Eén van de speerpunten is Hoogwonen, een woonconcept voor appartementengebouwen. Vorig jaar hebben we het eerste appartementengebouw op die manier gerealiseerd en er staan er op korte termijn nog twee op het programma. Dat is ook tekenend voor hoe wij te werk gaan. Onze concepten ontwikkelen we met de voeten in de klei. Wij werken niet met ellenlange plannen. Wij willen waar kunnen maken wat we beloven en toetsen voortdurend de praktische toepasbaarheid. We leren van elk project en proberen zo onze concepten doorlopend te optimaliseren.

Financieel daadkrachtig en snel handelen Mijn persoonlijke doelstellingen voor 2014? Ik wil onze organisatie graag verder klaarstomen voor de toekomst en daarmee zijn we al een eind op weg. De kansen voor ons type onderneming zijn er. De koopmarkt verbetert, al is er wel hevige concurrentie. We zijn financieel daadkrachtig en in staat heel snel te handelen. Als familiebedrijf kunnen we op een dinsdagavond meteen beslissen of en hoe we het gaan doen. En dat doen we dan ook zo. Plannen kunnen we in heel korte tijd in verkoop brengen en daarmee besparen wij en onze opdrachtgevers kosten en missen we samen het juiste marktmoment niet. Daar liggen kansen.

Het jaar van de renovatie Ook op renovatiegebied zult u in 2014 nog meer van ons horen, onder de noemer ‘Bestaand Wonen’. Onze ervaring op dat gebied hebben we gebundeld en geanalyseerd, wat heeft geresulteerd in een zeer efficiënt proces. Een proces dat volledig is toegeschreven op de bewoners, die gedurende de renovatie vaak in hun woning blijven wonen. Een proces waarmee wij snel, doelmatig en efficiënt te werk kunnen gaan, met zo min mogelijk overlast voor klant.

Jonge mensen aannemen Dat er kansen zijn; dat wil ik onze mensen ook graag laten zien. Onze sector heeft te maken met een negatief sentiment als gevolg van de crisis. Dat heeft effect op iedereen. Door regelmatiger open te communiceren en goed nieuws ook vooral te delen, hoop ik dat onze mensen weer met goede moed vooruit durven te kijken.

Dit jaar gaan we ook aan de slag met de Maatschappelijke Investerings Opgave (MIO) Duurzaamheid in Enschede. Met Reimarkt gaan we voor het eerst ervaring opdoen met klantgerichte renovatie. Ik ben erg benieuwd naar de resultaten.

Mijn persoonlijke wens? Dat is toch wel dat we weer jonge mensen kunnen aannemen. Het liefst dit jaar nog.

Trebbe als zorgspecialist Behalve in renovatie hebben we ook ruime ervaring in zorg. Het is in de loop der jaren echt een specialisme van ons geworden, maar

Hein Trebbe jr. 23


Helemaal Trebbe Trebbe is een familiebedrijf in hart en nieren. Ontwikkelen en bouwen is onze passie. Tevreden eindgebruikers ons doel.

Postadres Trebbe Groep B.V. Postbus 4 7500 AA Enschede

Wij stapelen niet alleen stenen. Wij geven mensen een plek waar ze prettig kunnen wonen, leven en werken. Waar ze zich veilig en op hun gemak voelen.

Telefoon 088 259 00 00

Website

Dit doen wij niet alleen. Dat doen we samen met onze partners. En met oog voor de wereld om ons heen.

www.trebbe.nl

Social media Twitter: @Trebbe100 Facebook: Trebbe LinkedIn: Trebbe

Reactie Wij zijn benieuwd wat u van dit verslag vindt.

Wij bouwen aan een duurzame toekomst. Een toekomst waarin mensen, materialen en hun omgeving in balans zijn. En u? Wij nodigen u van harte uit met ons mee te doen!

Stuur uw reactie naar MVO@trebbe.nl.

Vestiging Enschede

Vestiging Nieuwegein

Vestiging Zwolle

MVO

Marcel Trienen

Gerrit van Wijgerden

Antje de Groot-Schuttert

Jos Roesthuis

Tel: 088 259 00 06

Tel: 088 259 02 02

Tel: 088 259 03 03

Tel: 088 259 00 19

trienen@trebbe.nl

vanwijgerden@trebbe.nl

degroot@trebbe.nl

roesthuis@trebbe.nl

Ontwerp en realisatie Morskieft Ontwerpers van Visuele Identiteit

Maatschappelijk Jaarverslag 2013  

Duurzaam Sociaal Financieel

Maatschappelijk Jaarverslag 2013  

Duurzaam Sociaal Financieel

Advertisement