Issuu on Google+

SÅNN FÅR DU BILLIGERE

REISER

AV OLE STOUBY UTGITT AV REISESØKEMOTOREN


INNHOLD Side

3

Side

SÅNN FÅR DU BILLIGERE REISER

16

OVERNATTING 1. Mer plass for pengene – leilighet fremfor hotell 2. Unngå høysesong – bo billigere

Side

4

3. Last minute tilbud – bestill først på ankomstdagen

FLYBILLETTER

4. Spar tid og penger – bruk en søkemotor

1. Bestill i god tid

5. Sjekk prisen – hva er inkludert?

2. Reis utenfor høysesong – da er det billigst

6. Bli oppgradert – få et bedre rom

3. Reis billig – på bestemte tidspunkter

7. Bo billigere – utenfor sentrum

4. De billigste billettene – også til populære reisemål

8. Bo på hostel – og spar penger

5. Sjekk flere ulike avreiselufthavner

9. Bo alternativt – i privat leilighet eller hus

6. Fly til alternative lufthavner

10. Få mer for pengene – ekstra tid på hotellet

7. Spar tid og penger – bruk en reisesøkemotor 8. Prisene kan være lavere – via en reisesøkemotor 9. Det er forskjell på et online-reisebyrå – og en reisesøkemotor 10. Hold øye med prisutviklingen – opprett en prisagent 11. Lavprisselskapene er billige – men husk gebyrene 12. Søk tur og retur separat – og spar penger

Side

20

LEIEBIL 1. Bestill bilen hjemmefra – og i god tid

13. Kjøp av fly inklusive hotell – gir lavere flypriser

2. Lei bilen på feriedestinasjonen

14. Husk bonuspoeng

3. De store selskapene – kontra de lokale

15. Reis billig på business class

4. Spar tid og penger – bruk en reisesøkemotor

16. Myter om billige flybilletter på Internett

5. Sjekk bilen for skader – før du kjører 6. Sjekk tanken når du henter bilen – og fyll den opp før avlevering 7. Velg bilstørrelse med omhu – spar penger på drivstoff 8. Hold styr på alle forsikringene dine

Side

10

9. Hvis uhellet er ute

SOL- OG BADEFERIE

10. Alkohol og fart

1. Reis utenfor skoleferiene – og spar mange penger 2. Bestill i god tid – så får du det du ønsker 3. Ta sjansen – kjøp en restplass 4. Spesifisert eller uspesifisert restplass? 5. Restplassprisene avhenger av været! 6. Spar tid med en reisesøkemotor 7.

Prisovervåkning – opprett en gratis prisagent

8. Søk på flere avreiselufthavner 9. Søk på flere destinasjoner for å finne de billigste reisene 10. Bestill rutefly – alternativ til charterfly 11. Større fleksibilitet med rutefly 12. Kombinér charterfly med selvbooket hotell 13. Kombinér storbyferie med sol- og badeferie 14. Velg All Inclusive – hold styr på feriebudsjettet 15. Opplev flere land – dra på cruise

2

Side

24

SPAR PENGER PÅ FERIEN 1. Transport 2. Bagasje 3. Mat i lufthavnen og på flyet 4. Valuta og penger på reisen 5. Transfer og transport på ferien 6. Mat og restauranter 7. Hva med drikkepenger? 8. Pass på telefonbruken utenlands 9. Innkjøp på ferien 10. Prut på prisen og spar penger 11. Utflukter og severdigheter


SÅNN FÅR DU BILLIGERE REISER Å

reise ut og se verden er en inspirerende og fantastisk opplevelse. Men ofte starter reisen med å prøve å finne de beste prisene ved bestilling, og det kan være litt av en utfordring! Det kan nemlig være vanskelig å få oversikten over alle tilbudene, mulighetene og alternativene som fins på reisemarkedet. Målet med lanseringen av travelmarket.no helt tilbake i 1996 var faktisk å hjelpe forbrukerne med å finne de beste og billigste reisene. Et virtuelt reisemarked hvor alt er samlet på ett sted.

Så kortversjonen lyder: Bruk en reisesøkemotor – for der kan du med bare ett søk få oversikt over hva som tilbys. Så enkelt er det bare ikke alltid. Det er mange forhold som spiller inn, og kunnskap og erfaring kan faktisk gjøre stor forskjell. Derfor har jeg i denne boken samlet en rekke gode råd og tips for å hjelpe deg med å finne billigere reiser, uansett om du ser etter en flybillett, charterferie, pakkereise med rutefly, hotell eller leiebil. Jeg håper du blir inspirert av boken når du i fremtiden skal bestille reiser. Og har du ris eller ros til boken, eller personlige erfaringer som du vil dele med andre, vil jeg svært gjerne høre fra deg. God fornøyelse!

Ole Stouby Adm. direktør Reisesøkemotoren travelmarket.no ols@travelmarket.com

UTGITT AV REISESØKEMOTOREN

3


©iStock.com - spooh

FLYBILLETTER GODE RÅD OG REISETIPS

D

et har aldri vært billigere å fly enn nå, og derfor har vi de siste 4-5 årene sett uhørt lave priser på flybilletter til europeiske og oversjøiske destinasjoner. Årsaken til dette er den store konkurransen flyselskapene og reisebyråene i mellom, i tillegg til et massivt tilbud av flybilletter i markedet. Her har de forskjellige lavprisselskapene spilt en stor, positiv rolle, slik at prisene har kommet ned på et nivå hvor de aldri har vært før. Hvordan sikrer man seg så de billige flybillettene? Det har blitt rene jungelen å

finne frem blant lave priser og tilbud og kampanjer fra flyselskapene. Det er mange forhold som g jør seg g jeldende i jakten på billige flybilletter, men det fins dessverre ikke en entydig formel som vil sikre jaktlykke. Prisene på flybilletter blir påvirket av mange ulike faktorer og endrer seg hele tiden. Her har jeg derfor samlet en del råd og tips som vil g jøre veien lettere, og følger du noen av dem, vil det helt sikkert øke dine sjanser for å finne de beste billettene.

BESTILL I GOD TID 1

Det lønner seg ikke å vente med å kjøpe flybilletter til siste liten, snarere tvert i mot. Et fly er normalt delt opp i flere forskjellige prisklasser, og de billigste billettene går først. Dermed blir som oftest flybilletten bare dyrere og dyrere jo nærmere avreisedagen du kommer. Unntak kan forekomme ved spesielle kampanjer. Det er særlig i løpet av den siste måneden før avreise at prisen stiger, for da er etterspørselen størst. Derfor er det en god idé å bestille minst 4-5 uker før avreisedagen, men helst så tidlig som mulig. Mange ruteflyselskaper har åpnet ruter til de populære sommerdestinasjonene, og skal man av sted i skoleferien bør man være tidlig ute for å få de billigste flybillettene. Helst bør man bestille allerede i januar eller februar. Skulle du derimot være veldig sent ute, og avreisedagen er rett rundt hjørnet, kan det ofte lønne seg å undersøke om charterselskapene tilbyr «kun fly», dvs. ledige plasser på deres charterfly (se «Sol- og badeferie»).

4

UTGITT AV REISESØKEMOTOREN


REIS UTENFOR HØYSESONG – DA ER DET BILLIGST

2

Flybilletter er dyrest i skoleferiene og rundt store høytider, for flyselskapene vet jo at da er etterspørselen stor. Hvis du i stedet kan reise utenfor høysesong eller i ukene/dagene rett før eller etter, er det gode muligheter for å finne billige billetter. Du skal likevel være oppmerksom på eventuelle lokale arrangementer eller høytider på reisemålet. I Sverige og Danmark er helligdager og ferieperioder ikke alltid de samme som i Norge, så det kan være penger å spare på å reise fra en lufthavn i nabolandene for de som bor tett nok på. I Norsk Flyprisindeks© www.travelmarket.no/ norsk-flyprisindeks.cfm kan du se prisutviklingen på fly til ti europeiske og ti oversjøiske storbyer siden høsten 2009. Blant de reiseukene som indeksen sammenligner vil du for eksempel se at de billigste i året er uke 6 og 46.

REIS BILLIG

– PÅ BESTEMTE TIDSPUNKTER Flere undersøkelser har vist at det som oftest er billigst å reise på en tirsdag og man skal unngå fredag og søndag hvis prisen teller. Derfor kan det være mange penger å spare på å forskyve avreise- eller hjemreisedagen litt. Noen dager er billigere enn andre på grunn av lav konkurranse de dagene, og i andre tilfeller flyr selskapene kun på bestemte ukedager. Det er ofte billigere å reise svært tidlig eller svært sent på dagen, siden de avgangene ikke er så populære.

3

Air France-KLM har en 3-dagers regel for de billigste billettene fra Skandinavia som innebærer at man skal være vekk i minst 3 dager. Så hvis man i stedet søker på en to dager lang reise blir billettprisen ofte mye høyere enn ved tre dager. Eksempel: 4.594 kroner for en tur-retur Oslo-Amsterdam i to dager mot 1.606 kroner for tre dager.

DE BILLIGSTE BILLETTENE – OGSÅ TIL POPULÆRE REISEMÅL

A

kkurat som i andre bransjer dreier det seg også i flybransjen om tilbud og etterspørsel når nye ruter skal åpnes og priser fastsettes. Når flyselskapene åpner nye ruter til de mest etterspurte destinasjonene blir konkurransen naturligvis større. Dermed øker presset på prisene hos alle flyselskapene på ruten og de populære billettene blir rimeligere. Hold derfor øye med annonseringen av nye ruter. De vil nemlig alltid bli ledsaget av kampanjetilbud. Følg g jerne med på travelnews.no eller boarding.no.

4

5 ©iStock.com - photomaru


SJEKK FLERE ULIKE AVREISELUFTHAVNER 5

N

orge er et langt land og har flere lufthavner med internasjonale avganger. Hvis du har mulighet for å velge mellom to avreiselufthavner kan det lønne seg å sjekke priser fra begge. Her er det også verdt å tenke på lufthavnene i København og Stockholm. Husk at spesielt mellom Oslo og Stockholm/København er det mange daglige flyavganger og ofte lave priser. Et flybytte i Stockholm eller København kan være lønnsomt, spesielt i forbindelse med oversjøiske reiser. Dessuten er ofte ruteutvalget på oversjøiske reiser større fra disse byene enn fra Oslo. Husk å ta kostnadene for transport til og fra lufthavnen og eventuell parkering med i beregningen. Det er selvfølgelig mest praktisk å fly direkte til reisemålet, så for mange destinasjoner kan du undersøke hvilke selskaper som har direktefly dit fra hvilke lufthavner, og hvilke ukedager de flyr dit på. Med litt tilpassing av reisen på denne måten kan du kanskje finne billigere flybilletter også.

FLY TIL ALTERNATIVE LUFTHAVNER 6

L

avprisselskaper flyr ofte til mindre lufthavner et godt stykke utenfor de store byene (som Ryanair til Girona, 80 km nord for Barcelona), og her kan det være mange penger å spare. Du skal likevel huske å sjekke transporttiden og –kostnadene det innebærer å fly til en lufthavn lenger vekk fra ditt endelige reisemål.

’’

“Du kan virkelig både tid og penger ved å bruke en reisesøkemotor i forhold til hvis du selv skulle søke mange steder. Reisesøkemotorer sammenligner priser på flybilletter fra både flyselskaper og online-reisebyråer...”

6

©iStock.com - TommasoT

©iStock.com - dan_prat

SPAR TID OG PENGER – BRUK EN REISESØKEMOTOR

D

u kan virkelig spare tid og penger ved å bruke en reisesøkemotor i forhold til hvis du selv skulle foreta søk på mange forskjellige selskapers nettsider. Reisesøkemotorer sammenligner priser på flybilletter fra både flyselskaper og online-reisebyråer, og søkeresultatet hjelper deg til å finne den laveste prisen. Prisene på flybilletter kan variere fra selskap til selskap selv om reisen er nøyaktig den samme. Så ett søk i en reisesøkemotor sparer deg for masse tid siden du slipper å sette opp samme søket på mange hjemmesider og hoppe mellom dem for å sammenligne tider og priser. Samtidig kan du spare penger, siden det er rimelig sikkert at du har funnet de laveste prisene på markedet, nettopp fordi reisesøkemotoren gir deg overblikket.

7


HOLD ØYE MED PRISUTVIKLINGEN – OPPRETT EN PRISAGENT

DET ER FORSKJELL PÅ ET ONLINEREISEBYRÅ – OG EN REISESØKEMOTOR

9

P

å mange flysider står det at du kan søke blant hundrevis av flyselskaper. Men noen nettsider, som for eksempel supersaver.no, seat24.no og expedia.no, er online-reisebyråer som selger flybilletter – og ikke reisesøkemotorer som søker på tvers av mange nettsider. Ofte er lavprisflyselskaper som Ryanair ikke med i søkeresultatene deres. I flysøkemotoren på www.travelmarket.no søker vi på tvers av de fleste online-reisebyråer, samt mange flyselskaper og lavprisselskaper.

P

risene på flybilletter endrer seg hele tiden. Noen ganger dukker det også opp spesielle kampanjepriser, som ofte gjelder bestemte bestillings- og reiseperioder. Hvis du har tenkt å reise til et bestemt sted i en bestemt periode kan det være en god idé å opprette en såkalt prisagent gjennom en reisesøkemotor. Prisagenten vil automatisk holde øye med prisutviklingen og sende deg en e-post med den aktuelle prisen hver dag. På www.travelmarket.no setter vi rett og slett en «robot» til å foreta et søk etter dine ønsker, så vi kan informere deg om prisutviklingen på flybilletten.

10

PRISENE KAN VÆRE LAVERE

– VIA EN REISESØKEMOTOR

8

K

onkurransen mellom online-reisebyråene er hard fordi de konkurrerer voldsomt på prisen for å ligge øverst i søkeresultatet hos reisesøkemotorene. De kutter ofte litt av egen fortjeneste for å senke prisene, noe som fører til lavere priser hos dem enn på flyselskapenes egne hjemmesider for de samme reisene. Dessuten vil du kunne oppleve at en pris er lavere via en reisesøkemotor enn om du søkte direkte på den aktuelle reisebyråsiden. Det skyldes at noen byråer bevisst opererer med andre priser i reisesøkemotorer enn de g jør på sine egne nettsider.

7 ©iStock.com -


LAVPRISSELSKAPENE ER BILLIGE – MEN HUSK GEBYRENE

11

D

et handler om friheten til å velge. Hvis man kan nøye seg med håndbagasje på reisen, hvorfor ikke gå for det billigste alternativet som er uten innsjekket bagasje? Det er filosofien bak lavprisselskapenes billige flybilletter. Et par på storbyferie i tre dager kan sikkert fint klare seg med kun håndbagasje. Derimot vil en familie med to barn på en ukes sydenferie normalt ha behov for å sjekke inn en koffert, og kanskje også være sikker på å få sitte sammen på flyet. Billettprisen du finner i første omgang er ikke nødvendigvis den endelige, ettersom du ofte skal betale ekstra for setevalg, innsjekket bagasje og betaling med kredittkort. For eksempel kan du hos Ryanair kun unngå kortgebyr hvis du betaler med Visa Electron, som ikke er på nær så utbredt som vanlig Visa. Travelmarket har utviklet en Gebyrberegner for at du skal kunne velge å inkludere tilleggene i prisene i søkeresultatet og sammenligne endelige priser allerede der.

SØK TUR OG RETUR SEPARAT

©iStock.com - Matejay

HUSK BONUSPOENG

H

vis man reiser med rutefly hos for eksempel SAS er det viktig å melde inn alle familiemedlemmene i EuroBonus-programmet som også er åpent for barn. Bonuspoeng kan brukes til å kjøpe nye flyreiser, oppgradering, hotellopphold, leiebil m.m. Det er også mulig å kjøpe forbruksvarer med bonuspoeng.

14

– OG SPAR PENGER

12

O

nline-reisebyråene tilbyr å kombinere to konkurrerende flyselskaper i én og samme tur-retur: ett selskap på utreisen og et annet på hjemreisen. De g jør det ikke alltid likevel, og særlig på europeiske flyvninger kan det lønne seg å undersøke prisen for to enkeltbilletter fra to konkurrerende flyselskaper eller online-reisebyråer. Tur og retur må da bestilles hver for seg. Vær oppmerksom på at du på en reise til London eller en annen storby med flere lufthavner kan komme til å reise hjem fra en annen lufthavn enn du reiste til.

’’

”Billettprisen du finner i første omgang er ikke nødvendigvis den endelige…”

8

KJØP AV FLY INKLUSIVE HOTELL – GIR LAVERE FLYPRISER

O

nline-reisebyråene kan ofte tilby svært attraktive priser på pakkereiser med fly + hotell, så skal du likevel bo på hotell kan det være en god idé å bestille begge deler samlet. For det første er du da automatisk dekket av Reisegarantifondet. For det andre hender det at online-reisebyråer har flybilletter til en lavere pris som de kun tilbyr i kombinasjon med overnatting. Samtidig har noen onlinereisebyråer høyst attraktive hotellpriser som g jør at pakken blir billigere enn hvis du bestiller fly og hotell hver for seg. Sjekk likevel begge alternativer, for det motsatte kan også være tilfelle, det vil si at hele reisen blir dyrere ved kjøp av fly inklusive hotell.

13


MYTER OM BILLIGE

16

FLYBILLETTER PÅ INTERNETT Til slutt ser vi på et par myter når det gjelder bestilling av flybilletter på nettet.

A

’’

Siden vi er 10 personer må vi da minst kunne få billettene til laveste pris, og kanskje enda billigere?

B

’’

N

ei, ikke nødvendigvis. Som nevnt er billettene til en flyvning delt inn i forskjellige ”prisklasser”, noe som innebærer at når alle billettene i en lav prisklasse er solgt, går man over til å selge billettene i den neste - og høyere prisklassen. Så hvis det for eksempel bare er 6 ledige plasser til den lave prisen du fant, vil de siste 4 personene skulle betale en høyere pris. Dermed blir g jennomsnittsprisen pr. person ofte høyere ved 10 personer enn ved 2 personer.

Jeg har opplevd at prisen på flybilletten har steget i løpet av dagen. Det vil si at jeg har funnet en pris tidlig på dagen, og noen timer senere søker på ny for å bestille billetten. Så jeg tror at reiseselskapet kan se at jeg også tidligere har søkt reisen og derfor setter opp prisen!?

D

et burde ikke kunne forekomme. Det som derimot ofte skjer er at de billige billettene man så tidligere på dagen i mellomtiden har blitt kjøpt av andre. Derfor har man kommet opp i en høyere prisklasse. Det kan også være at man har funnet flybilletten via en reisesøkemotor, og man husker hvilket reiseselskaps side man kom videre til. Hvis man så går direkte inn på det selskapets side og søker der, kan prisen være litt høyere, fordi mange online-reisebyråer som nevnt opererer med lavere priser via reisesøkemotorene.

REIS BILLIG PÅ BUSINESS CLASS 15

P

å interkontinentale flyreiser kan det være godt med litt ekstra benplass og komfort, men en billett på business class kommer fort opp i 25.000 kroner eller mer. Her har vi et tips, og vi tar som eksempel en flybillett til Kina på turistklasse med KLM, som typisk koster rundt 5.000 kroner. Før avgang kan du på flyselskapets hjemmeside, i en automat i lufthavnen eller ved personlig henvendelse ofte kjøpe oppgradering til business class for ca. 2.500 kroner hver vei. Det betyr at flyreisen på business class kommer opp i rundt 10.000 kroner tur-retur, - under halvparten av normalprisen på 25.000 kroner!

9 ©iStock.com - Ti_ser


©iStock.com - apomares

SOL- OG BADEFERIE GODE RÅD OG REISETIPS

TILBUD MED BÅDE CHARTER OG RUTEFLY Det fins mange muligheter for å komme til Syden eller oversjøisk på en herlig sol- og badeferie. Å reise med et charterselskap har mange fordeler. Det er trygt og godt, de har guider på reisemålet, de tilbyr transport mellom lufthavnen og

bostedet, man kan kjøpe utflukter og de har ofte aktiviteter for barn, All Inclusive og mye annet som g jør ferien behagelig. Men de siste årene har mange ruteflyselskaper begynt å fly til klassiske charterdestinasjoner, og det gir noen helt nye muligheter for fleksibilitet og i mange tilfeller billigere reiser. Noen reisebyråer setter nemlig sammen pakker med rutefly og hotell/leilighet til de populære charterdestinasjonene.

REIS UTENFOR SKOLEFERIENE – OG SPAR MANGE PENGER

1

H

vis du har mulighet for å reise utenfor skoleferiene kan du ofte reise mye billigere siden etterspørselen ikke er så stor da. Du kan få en reise i mai eller september for bare halvparten av hva den koster i juli. Sola skinner uansett, og kanskje temperaturen til og med er mer behagelig i mellomsesong enn i høysesong. Reisen er også rimeligere i juni og i andre uke av august, altså rett før og etter skoleferien. På samme måte koster det mye mer i høst- og vinterferieukene enn ukene før og etter. Det samme g jelder for jul/nyttår og påske.

10

UTGITT AV REISESØKEMOTOREN


BESTILL I GOD TID – SÅ FÅR DU DET DU ØNSKER

2

E

r det en barnefamilie eller en gruppe som skal ut og reise er det ofte best å bestille i god tid. Utvalget er større jo tidligere dere bestiller, og dere kan sikre dere akkurat det hotellet eller den leiligheten dere ønsker til en fornuftig pris. Det er ikke nødvendigvis like billig som en restplass, men til g jeng jeld er dere sikre på å få det dere ønsker, hvis dere - som mange andre - avveier det mot prisen.

TA SJANSEN

– KJØP EN RESTPLASS

H

vis prisen er avg jørende og du er fleksibel

3

med hensyn til reisemål kan en restplass være løsningen. Det er som oftest snakk om reiser som charterselskapene ikke har fått solgt ennå, men det kan også være avbestilte reiser. Uansett selges reisene som regel til nedsatt pris, enten det dreier seg om spesifisert eller uspesifisert bosted. Det er særlig rett før avreisedagen at det kan være mange penger å spare, skjønt det kan også gå motsatt vei, det vil si at prisen stiger jo mer man nærmer seg avreise. Det er i høy grad avhengig av tilbud og etterspørsel, og i denne sammenheng er spesielt været her hjemme en viktig faktor. Det kan du lese mer om lenger ned.

SPESIFISERT ELLER USPESIFISERT RESTPLASS? Regelen er helt enkelt den at med en spesifisert reise vet du hva du får, mens med en uspesifisert vet du ikke. På en uspesifisert reise kan du risikere å havne på et veldig enkelt hotell, eller du kan være så heldig å få bo på et 4-stjerners hotell. For eksempel kan det for en barne familie eller et par som ønsker fred og ro være en god idé å velge spesifiserte restplasser på et typisk familiehotell eller et hotell reservert for voksne. Ellers kan de komme til å bo på et hotell fullt av unge mennesker som fester høylytt halve natten.

4

11 ©iStock.com - aldomurillo


RESTPLASSPRISENE AVHENGER AV VÆRET! 5

D

et fins ingen fast regel for når det er best å kjøpe en restplass, men mye avhenger av været. Særlig i sommerferien er det nærmest en naturlov at når det er virkelig godt vær er prisene på charter og restplasser lave, så da g jelder det å slå til hvis du vil ut og reise. Motsatt stiger prisene på restplasser når sommeren er våt og kald her hjemme. Som alltid er det etterspørselen som styrer prisene. Det betyr at prisene på restplasser kan svinge voldsomt fra år til år. Hvis etterspørselen er lav og charterselskapene samtidig har kjøpt seg til stor kapasitet, kan det g jøre reisene deres enda billigere.

SPAR TID MED EN REISESØKEMOTOR 6

N

år du bruker en reisesøkemotor for å finne charterreiser og restplasser kan du lettere få oversikten over prisene på markedet. Du sparer tid, for alternativet er jo å søke separat hos alle de forskjellige charterselskapene. I chartersøkemotoren får du overblikket og har mulighet for å sammenligne reiser og priser på tvers av både selskaper, avreiselufthavner og reisemål. Du kan dessuten sammenligne charterreiser med pakkereiser med rutefly. Du har altså bedre mulighet for å være sikker på å g jøre et godt kjøp og får bestilt akkurat den reisen som svarer til dine ønsker og behov.

’’

“Du får i prinsippet din personlige reiseside og en e-post hver dag med oppdaterte priser i en samlet oversikt.”

12

©iStock.com - macniak

PRISOVERVÅKNING – OPPRET EN GRATIS PRISAGENT

H

vis du ønsker å følge med på prisutviklingen for en charterreise eller restplass kan det absolutt anbefales å opprette en såkalt prisagent hos for eksempel travelmarket.no. På den måten kan du daglig følge prisutviklingen i den aktuelle perioden og til de feriemålene du er interessert i. Du får i prinsippet din personlige reiseside og en e-post hver dag med oppdaterte priser i en samlet oversikt.

7


SØK PÅ FLERE DESTINASJONER FOR Å FINNE DE BILLIGSTE REISENE

P

lanlegger du reisen din i god tid kan det være en god idé å sjekke forskjellige reisemål, for det kan være penger å spare hvis du er litt fleksibel på det punktet. Lag eventuelt en liste over dine krav til ferien, foreta søket, og velg deretter blant de stedene som oppfyller kravene. Hvis det er en restplass du er på jakt etter, vil utvalget alltid være mer begrenset, så da kan du ikke være fullt så kresen når det g jelder valg av reisemål.

9

’’

Når du bruker en reisesøkemotor for å finne charterreiser og restplasser kan du lettere få oversikten over prisene på markedet.

SØK PÅ FLERE AVREISELUFTHAVNER 8

D

ette gjelder deg som greit kan komme deg til mer enn én lufthavn med charterreiser. Det kan være en del å spare ved å reise fra en annen lufthavn enn den nærmeste. Kanskje er det generelt flere billige reiser igjen fra en annen lufthavn, og kanskje er det plass på akkurat den reisen du vil ha, men som er utsolgt fra nærmeste lufthavn. Dette gjelder særlig restplasser, hvor en destinasjon kan være utsolgt fra en lufthavn, men fremdeles tilgjengelig fra en annen. Og er det flere ledige reiser fra en lufthavn enn en annen kan det også innebære en stor prisforskjell. Start derfor med et åpent søk når det gjelder avreiselufthavn for å få et overblikk. Det er som oftest flest billige charterreiser fra de største lufthavnene, for der kan reisearrangørene lettere disponere flyene. Omvendt kan man kanskje spare nok på parkering ved en mindre lufthavn til at det oppveier en eventuelt høyere pris for reisen.

13 ©iStock.com - haveseen


BESTILL RUTEFLY

– ALTERNATIV TIL CHARTERFLY

10

M

ulighetene for å komme til Sydens sol har blitt mangfoldige, og flere og flere velger å arrangere reisene selv ved å kjøpe flybillett og hotell hver for seg. Du kan komme til å spare penger på å sette sammen reisen selv, men det krever litt ekstra arbeid. Dessuten må du huske at du ikke alltid er dekket av Reisegarantifondet og at du ikke har tilgang til reiseguider på ferien. Et alternativ kan være å velge et reiseselskap som har spesialisert seg på pakkereiser med rutefly til de mest populære feriestedene, og du kan spare penger på å bestille tidlig. På Reisesøkemotoren travelmarket.no kan du under både Charterreiser og Restplasser finne reiser med rutefly i samme søkeresultat som det tradisjonelle utvalget fra charterselskapene.

STØRRE FLEKSIBILITET MED RUTEFLY 11

D

et kan være flere fordeler enn prisen ved å velge en pakkereise med rutefly til en charterdestinasjon. Varigheten på reisen er ofte mer fleksibel sammenlignet med charterselskapenes tradisjonelle 7 eller 14 dagers pakkereiser. Hvis du reiser med rutefly kan du selvfølgelig også velge en av disse populære varighetene, men kanskje passer en reise på 5, 9 eller 12 dager bedre for deg og din pengepung.

©iStock.com - travnikovstudio

KOMBINER CHARTERFLY MED SELVBOOKET HOTELL

M

’’

“På reisesøkemotoren travelmarket. nokan du under både Charterreiser og Restplasser finne reiser med rutefly i samme søkeresultat som det tradisjonelle utvalget fra charterselskapene. “

14

ange ganger kan det være mye å spare på å kombinere en flybillett fra et charterselskap med et opphold på et hotell eller i en ferieleilighet som du finner på annen måte. I hotellsøkemotoren på travelmarket.no kan du finne riktig mange billige og gode overnattingsmuligheter på alle feriedestinasjonene. Du må da sørge for transport til hotellet selv, men hvis du likevel har tenkt å leie en bil kan du jo like godt hente den i lufthavnen du kommer til. Et godt eksempel er Gran Canaria i skoleferien om sommeren når hoteller og leiligheter er veldig billige. Gran Canaria har nemlig høysesong i vinterhalvåret oktober – mars, og derfor er det masse ledig kapasitet i juli.

12


OPPLEV FLERE LAND – DRA PÅ CRUISE

15

VELG ALL INCLUSIVE – HOLD STYR PÅ FERIEBUDSJETTET

E

t cruise er som en charterreise med All Inclusive. Forskjellen er at du får gode opplevelser både på land og til sjøs. Det er ofte billig å dra på cruise når man tenker på alt som er inkludert. Selv i høysesong er prisene svært attraktive. Hvis du flyr til for eksempel Barcelona, Roma eller Nice, kan du kombinere noen dagers storby- og badeferie med en ukes cruise i Middelhavet på én og samme reise. I mange tilfeller er cruiset gratis for barn under 17 år som reiser med to voksne. Det anbefales å bestille lugar med balkong for å virkelig kunne nyte solen og havutsikten, og i tillegg følge med på alt som skjer når skipet ankommer og forlater en havn.

All Inclusive har de siste årene blitt en utrolig populær ferieform. Konseptet går enkelt og greit ut på at du får alle måltider og ofte de fleste drikkevarer inkludert i prisen.

14

Det g jør ferien mer avslappende at du ikke hele tiden skal tenke på hva mat og drikke koster, og slik er det lettere å holde styr på feriebudsjettet. Spesielt for barnefamilier blir ferien enklere, rimeligere og sikkert mer avstressende. Det kan være en god idé å sjekke om hotellet har et mosjonssenter, for man spiser og drikker g jerne en del mer med All Inclusive enn man ellers ville g jort. :)

KOMBINER STORBYFERIE MED SOL- OG BADEFERIE 13

H

vis du trives i storbyer og på stranden vil det være opplagt å kombinere rutefly med hotellopphold i byer som Barcelona, Nice, Roma eller Lisboa som alle har herlige strender i selve byen eller i nærheten. På den måten kan kultur, shopping og bading gå opp i en høyere enhet. Når du velger å reise med rutefly kan du ofte finne billigere billetter med lavprisselskapene til slike destinasjoner.

15 ©iStock.com - rusm


©iStock.com - craftvision

OVERNATTING GODE RÅD OG REISETIPS

OPPHOLDET ER AVGJØRENDE FOR EN DEILIG FERIE

no.tripadvisor.com – en hjemmeside hvor brukere anmelder hoteller og feriesteder. Selv om et visst hotell kanskje har gitt seg selv en god anmeldelse (i motsetning til konkurrentenes vurdering), kan TripAdvisor gi deg en pekepinn om hvordan standard og andre forhold du bør være oppmerksom på har blitt opplevd av besøkende.

Det er klart at transporten til og fra reisemålet har noe å si. Det viktigste pleier likevel å være at man bor et sted man trives og sover godt, så man blir uthvilt og klar for alle ferieopplevelsene som venter. Da kan hotellets beliggenhet og kvalitet være avgjørende, og om det i det hele tatt lever opp til dine forventninger. Derfor er det alltid en god idé å sjekke hotellet eller leiligheten på

Det g jelder altså å bruke sunn fornuft når du sjekker de forskjellige anmeldelsene. Det fins mange forskjellige overnattingsmuligheter, fra hotell og leilighet til hostel og privat bolig. Her er det ferieformen og budsjettet som setter grensene. Under får du noen gode råd og tips til hvordan du kan spare penger på overnatting på reisemålet ditt.

MER PLASS FOR PENGENE – LEILIGHET FREMFOR HOTELL

1

B

åde storbyer og badeferiedestinasjoner byr på et mangfold av hoteller og leiligheter. Du får ofte mer plass for pengene i en leilighet enn på et hotellrom, og samtidig er det nesten alltid et lite kjøkken med kjøleskap i en leilighet så du har mulighet for å lage mat selv. Uansett om du ønsker billigste overnatting eller 5-stjerners luksus er leilighet et riktig godt alternativ til hotellrom.

16

UTGITT AV REISESØKEMOTOREN


UNNGÅ HØYSESONG – BO BILLIGERE

2

A

kkurat som for fly og charter er sesongen alfa og omega for prisen på overnatting. Utenfor høysesong finner du de attraktive prisene. Av og til kan det da lønne seg å vente med å bestille overnatting til nærmere avreise, siden hotellene typisk ikke er fulle. Reiser du derimot i høysesong kan det være motsatt. Da er prisene høye og de beste overnattingsstedene er g jerne utsolgt.

LAST MINUTE TILBUD

– BESTILL FØRST PÅ ANKOMSTDAGEN

H

vis du trenger overnatting på ankomstdagen eller tør vente til siste liten med å bestille, skal du vite at hotellene ofte setter ned prisene hvis de har ledige rom. Slike tilbud finner du også i søkemotorer eller via appen ”Hotel Tonight”, som har spesialisert seg i å finne nettopp disse gode tilbudene. Du skal bare være oppmerksom på spesielle begivenheter som store messer, kongresser o.l., for da er prisene skrudd i været og det kan være helt utsolgt.

3

©iStock.com - BrianAJackson

SPAR TID OG PENGER – BRUK EN SØKEMOTOR

Det er svært store fordeler ved å bruke en reisesøkemotor når du leter etter overnatting. Du søker på tvers av mange store hotellbooking-sider og kan sammenligne prisene deres, filtrere på prisklasser, antall stjerner, beliggenhet osv. Ig jen sparer du masse tid i forhold til å besøke mange ulike nettsider. Legg merke til at nettsider som hotels.com og expedia.com ikke er søkemotorer men hotellbooking-sider. Så der finner du ikke det største utvalget og de laveste prisene, men disse selskapene er også med i søkemotorenes resultater. Søk for eksempel hotellrom eller leiligheter her: www.travelmarket.no/hoteller.cfm

4

17 ©iStock.com - phildate


SJEKK PRISEN – HVA ER INKLUDERT?

5

N

år du sammenligner priser er det viktig å finne ut hva som er inkludert i dem, for å se om de forskjellige prisene dekker det samme. Mange steder oppgis det priser uten skatter, noen steder pr. person og andre steder pr. rom, med eller uten frokost osv. Så hvis en pris virker lav, sjekk hva den omfatter, for et billig hotell hvor frokost kommer i tillegg kan ende med å bli dyrere enn et lignende hotell hvor frokost er inkludert. Skal du bruke WiFi på rommet må du også huske å sjekke om det er inkludert i prisen eller om du må betale ekstra pr. natt for det. Finn dessuten ut om hotellet har alternative tilbud med kveldsmåltider inkludert, eller om feriehotellet også tilbyr All Inclusive, for det kan ofte fås til en attraktiv merpris. Vær oppmerksom på om hotellet tilbyr gratis parkering eller hva det eventuelt koster. Det er meget dyrt å parkere i europeiske storbyer.

©iStock.com - oranhall

BLI OPPGRADERT – FÅ ET BEDRE ROM

6

V

ed sen innsjekking på hotellet er det ofte gode muligheter for å bli oppgradert til et bedre rom. Det koster i alle fall ikke noe å spørre, og du risikerer ikke annet enn å få nei. I så fall kan du jo spørre om de kan tilby oppgradering mot et lite tillegg i prisen.

’’

“Hotellerisamme kategorikanvariere mye i pris alt etter beliggenhet. Det er nemlig dyrt å bo sentralt, så ofte kan du spare en hel del ved å bo utenfor sentrum av byen.“

18

BO BILLIGERE – UTENFOR SENTRUM

H

oteller i samme kategori kan variere mye i pris alt etter beliggenhet. Det er nemlig dyrt å bo sentralt, så ofte kan du spare en hel del ved å bo utenfor sentrum av byen. Kanskje ligger hotellet rett i nærheten av en buss- eller togforbindelse, slik at du lett kan komme til og fra sentrum og andre steder du vil besøke. Du kan alltid sjekke hotellets beliggenhet på søkemotorer eller Google Maps og eventuelt se hvordan området ser ut i 3D med Google Streetview. Det er naturligvis godt å vite om hotellet ligger i et hyggelig område med forskjellige restauranter eller langt ute i et industriområde hvor du skal traske et godt stykke for å finne et spisested.

7


FÅ MER FOR PENGENE – EKSTRA TID PÅ HOTELLET

P

å alle hoteller er det faste tidspunkter for når du tidligst kan få rommet ved ankomst og når du senest skal være ute av det ved avreise. Likevel står mange rom klare lenge før offisiell innsjekkingstid, og det kan gi deg gode ekstratimer på ankomstdagen. Hvis du kontakter hotellet eller bare møter opp tidligere kan det ofte la seg g jøre å få rommet før tiden. Ved avreise kan du kanskje spørre pent om det vil være mulig å forlate rommet litt senere enn regelen, det vil sjelden være noe problem for hotellet.

10

BO ALTERNATIVT

– I PRIVAT LEILIGHET ELLER HUS

D

e siste årene har det kommet et utall tilbud om privat overnatting på Internett. På AirBnB.no leier private over hele verden ut boligene sine. På HomeExchange.com kan du byttelåne bolig med andre, og via Couchsurfing.org kan du bo gratis hos andre og ha andre boende gratis hos deg.

9

BO PÅ HOSTEL – OG SPAR PENGER

8

E

t rimelig alternativ til hotell er såkalte hostels. De har gjennom tidene fått ry for å være for festglade unge som bor på store sovesaler, men det er ofte noe helt annet. Over hele Europa har det dukket opp en lang rekke ”luksushostels” med enkeltrom, dobbeltrom og høy kvalitet. Det er et alternativ som absolutt er verdt å prøve, og her kan du hente en gratis bok om mulighetene som fins: budgettraveller.org/ luxury-hostels-ofeurope/

19 ©iStock.com - ronen


©iStock.com - Morgar

LEIEBIL GODE RÅD OG REISETIPS

SPAR PENGER, MEN HUSK SIKKERHETEN Å leie bil på reisemålet kan være et stort pluss for ferien. Da har du friheten til å kjøre rundt og oppleve området på egen hånd, og ikke minst styre tiden helt selv. Hvis du leier bilen i lufthavnen slipper du å betale for drosje eller annen transport til hotellet, og du har bilen fra dag én på ferien. Spesielt er det en fordel hvis det er langt mellom lufthavnen og bostedet.

På noen reisemål er det mer opplagt å leie bil enn på andre, og hvor lang ferien er kan også være avgjørende. På storbyferie er det sjelden en god idé å leie bil, for det er lettere å ta seg rundt i byen med buss, T-bane, drosje og til fots. Derimot kan det være opplagt å se og oppleve en ferieøy med bil, og i for eksempel USA er det nærmest et must å disponere bil for å komme seg rundt. Hvis ferien går til et oversjøisk land, husk å sjekke om det kreves internasjonalt førerkort for å kjøre i landet. Er du på et feriested med mye sol kan du jo vurdere å leie en kabriolet. Det koster litt mer, men gjør ferien morsommere. Nå skal vi se på hva det er viktig å være oppmerksom på når du leier bil.

BESTILL BILEN HJEMMEFRA – OG I GOD TID

1

P

risutviklingen for leiebiler kan minne om den for flybilletter. Jo nærmere du kommer reisetidspunktet, jo dyrere blir det. Derfor kan det lønne seg å bestille bilen så tidlig som 4-5 måneder i forveien. Men ingen regel uten unntak, så bestiller du i god tid, kan du selvfølgelig ikke nyte godt av eventuelle i-sisteliten-tilbud. Derimot får du bestilt akkurat den biltypen du ønsker når du er ute i god tid. Og skal du avhente bilen i lufthavnen, står den klar når du lander.

20

UTGITT AV REISESØKEMOTOREN


LEI BILEN PÅ FERIEDESTINASJONEN 2

H

vis du før avreise ikke er sikker på hva slags bil du vil leie, i hvor mange dager osv., kan du naturligvis vente med å finne leiebil til du har kommet frem. Det er ofte billig å leie bilen lokalt i land som Italia, Hellas og Spania. Du må bare huske å lese leiekontrakten ekstra godt før du underskriver. Vær også oppmerksom på forsikringen og på hvor høy selvrisikoen er.

DE STORE SELSKAPENE – KONTRA DE LOKALE

S

elv om reisesøkemotorer som oftest finner de laveste prisene kan det i visse tilfeller lønne seg å sjekke de lokale leiebilfirmaene på Internett. Man skal bare ha i mente at det fins en rekke fordeler ved å velge de internasjonale firmaene. De kan lettere hjelpe deg hvis du for eksempel har kjørt langt vekk fra destinasjonen. Dessuten er du normalt bedre stilt juridisk, forsikringene er i orden og bilene er ofte i bedre stand.

3

©iStock.com - gradyreese

SPAR TID OG PENGER – BRUK EN REISESØKEMOTOR

Også når det g jelder leiebil lønner det seg som oftest å bruke en reisesøkemotor for å få en samlet oversikt over prisene på markedet. En reisesøkemotor søker som kjent blant mange forskjellige selskapers priser og finner som oftest det beste tilbudet for deg.

4

21 ©iStock.com - algre

©iStock.com - pixdeluxe


©iStock.com - pixdeluxe

SJEKK BILEN FOR SKADER – FØR DU KJØRER

5

F

ør du setter deg bak rattet første gang skal du alltid sjekke om det er skader på bilen både innvendig og utvendig, og i så fall påpeke det overfor utleier. Hvis en skade først blir oppdaget senere kan du lett få skylden for den og risikere å skulle betale selvrisiko for utbedring av skaden. Ta g jerne bilder med tidsangivelse som dokumentasjon for at skaden allerede var der da du fikk bilen. Sjekk også dekkene for å være sikker på at de ikke er for slitte. Utleier skal ofte ha din betalingskortinformasjon når kontrakten underskrives, og da skriver du samtidig under på at utleier kan trekke penger på din konto hvis det oppstår en skade som ikke er dekket av forsikringen.

SJEKK TANKEN NÅR DU HENTER BILEN

– OG FYLL DEN OPP FØR AVLEVERING

6

I

de aller fleste tilfeller har bilen full tank når du avhenter den, men kontrollér for sikkerhets skyld. Husk også å lese leiekontraktens avsnitt om avlevering og drivstoff, så du vet om bilen skal returneres med full tank. Bilutleierne tar nemlig høyest mulig pris for drivstoff, og noen ganger legger de på et gebyr hvis de må fylle opp tanken selv.

’’

“Skal du kjøre langt i løpet av ferien kan du spare penger på drivstoff ved å velge en mindre bil...”

22

VELG BILSTØRRELSE MED OMHU – SPAR PENGER PÅ DRIVSTOFF

T

enk deg nøye om før du velger hvor stor bil du vil leie. En stor bil kan være mye mer behagelig å kjøre i, og det må jo også være nok plass til bagasjen. Men hvis du skal kjøre en del rundt i store byer kan det være en fordel å velge en mindre bil som er lettere å parkere og manøvrere. Skal du kjøre langt i løpet av ferien kan du spare penger på drivstoff ved å velge en mindre bil som sikkert kjører litt lenger på literen enn en stor. Velg g jerne en bil som går på diesel, siden den typisk bruker mindre drivstoff, men husk å sjekke prisene på drivstoff. I noen land er nemlig blyfri bensin billigere enn diesel. Skulle du likevel foretrekke større biler kan du alltids prøve å få gratis oppgradering til en bedre bil enn bestilt når du skal avhente den. Kanskje har firmaet en del ledige biler i høyere prisklasser, og med et ekstra smil kan man komme langt.

7


’’

Et siste tips angående billeie: Husk førerkortet når du reiser, og hver gang du kjører bil i utlandet.

ALKOHOL OG FART

D

et er veldig viktig å kjenne til og følge lovene som g jelder for promillekjøring og fart i landet du kjører bil i. Det kan bli en dyr affære å bli stoppet med alkohol i blodet hvis promillegrensen der er 0,0 i motsetning til Norges 0,2. Du bør selvfølgelig også alltid overholde landets fartsgrenser.

10

HVIS UHELLET ER UTE

H

a alltid leiebilpapirene på deg slik at myndighetene eller politiet om nødvendig kan se at du er den som leier bilen. Be eventuelt utleiefirmaet om å gi deg en ekstra kopi av leieavtalen, slik at du kan ha et eksemplar liggende i bilen og et annet på deg hele tiden. Det kommer til nytte hvis leiebilen blir stjålet, eller du skulle være så uheldig å miste eller få frastjålet vesken din/personlige eiendeler.

9

Hvis bilen har fått en skade bør du alltid informere utleier om det med det samme. Da er de forberedt på det når du kommer og avleverer bilen ig jen, noe som letter den administrative delen av det og sparer deg for tid. Skulle du etter returnering av bilen oppleve at utleiefirmaet har handlet feil eller urettmessig hevet et beløp på kontoen din, kan du få hjelp hos www.forbrukereuropa.no. De kan via deres landskontorer i Europa hjelpe deg med å klage på utleieren i landet du leide bilen i. Dette g jelder kun ved leie av bil i EU-land, samt i Norge og Island.

HOLD STYR PÅ ALLE FORSIKRINGENE DINE 8

D

et er VIKTIG å være godt dekket når du leier bil. Særlig ansvarsforsikringen skal du ha rede på, for noen land opererer med svært høye erstatningskrav mot bilføreren når forsikringssummen ikke er stor nok. Det kan likevel være penger å spare på å takke nei til ulike tilleggsforsikringer som du alltid blir tilbudt ved billeie. Kanskje er du allerede dekket, og så er de overflødige. Start derfor med å finne ut hva din egen reiseforsikring og øvrige forsikringer, for eksempel forbundet med kredittkortet ditt, dekker. Er du i tvil bør du heller tegne en ekstra forsikring, - den kan være gull verd hvis det skulle skje et uhell.

23 ©iStock.com - anyaberkut


©iStock.com

SPAR PENGER PÅ FERIEN GODE RÅD OG REISETIPS

Det har skjedd for de fleste av oss. Vi brukte mer penger i løpet av ferien enn vi hadde tenkt oss. Fordi noe var dyrere enn vi trodde, fordi det ble spandert litt mer på luksus enn planen, eller bare fordi det dukket opp en del uventede utgifter underveis. I dette kapittelet av e-boken setter jeg fokus på alle utgiftene man har fra man reiser avsted til man er hjemme ig jen.

©iStock.com

Min erfaring er at det viktigste verktøyet for å sikre at det ikke ryker for mange penger i løpet av ferien er et g jennomtenkt og realistisk budsjett som blir løpende oppdatert på ferien. Hvis budsjettet er godt g jennomarbeidet bør det ikke komme store, uventede utgifter. Og når du holder øye med budsjettet på ferien løper ikke utgiftene løpsk. Du kan sette opp budsjettet og holde det oppdatert i en liten notisbok eller i en desidert reisebudsjett-app som for eksempel Trailwallet.

TRANSPORT

– TIL OG FRA AVREISELUFTHAVNEN

1

24

N

år du skal ut å fly kan det være mange penger å spare på transporten til og fra flyplassen. Lønner det seg å ta bilen eller bruke offentlig transport?

UTGITT AV REISESØKEMOTOREN


OVERVEI Å BRUKE OFFENTLIG TRANSPORT 1a

A

vhengig av hvor du bor og hvor du skal fly fra kan det kanskje lønne seg å ta buss eller tog til og fra flyplassen. Praktisk sett er fordelen at du blir satt av rett ved terminalen og slipper å tenke på hvor du skal parkere bilen og hvor langt det blir å gå. Økonomisk sett er fordelen at du ikke skal betale i dyre dommer for parkering. Jo flere dere er som reiser sammen, jo større fordel kan det derimot være å ta bilen.

©iStock.com

PARKERING I LUFTHAVNEN

H

vis du velger å ta bilen skal du de fleste steder betale for parkering i lufthavnen. Her er det viktig å passe på, for du kan spare mange penger ved å ta et par forholdsregler.

1b

Gå gjerne på Avinors hjemmeside, finn din flyplass og gjør deg kjent med parkeringsmuligheter og priser på flyplassen før du skal avsted. På nettet kan du også reservere parkeringsplass på de store flyplassene.

©iStock.com

DE YTTERSTE P-OMRÅDENE

1c

D

e billigste plassene finner du i de ytterste parkeringsområdene. Her er det penger å spare i forhold til om du parkerer rett ved avreiseterminalen. Når du parkerer langt fra terminalen på Gardermoen kan du ta en gratis skyttelbuss til og fra terminalen.

25


©iStock.com

BAGASJE 2

2a

D

u kan spare penger ved å tenke grundig gjennom hvor mye bagasje du egentlig trenger å ta med deg. Derfor er det viktig at du på forhånd har styr på reglene for både håndbagasje og innsjekket bagasje.

UNNGÅ BAGASJEOVERVEKT I god tid før du pakker kofferten bør du danne deg et overblikk over hva du vil få bruk for på ferien. Du kan for eksempel lage en prioritert pakkeliste, legge alt du ønsker å ta med i kofferten og så veie den. Hvis du i løpet av ferien regner med å kjøpe suvenirer, tøy eller annet som vil fylle en del i kofferten må du ta de ekstra kiloene med i beregningen på forhånd. Du bør også ta høyde for eventuelle impulskjøp på ferien, så du ikke plutselig må betale for overvekt på hjemturen. Skulle du være uheldig med en koffert som veier for mye kan det nemlig bli dyrt, da noen flyselskaper krever opptil 90 kroner pr. kilo overvekt.

©iStock.com

26

BETALING FOR BAGASJE

D

et er en økende tendens til at flyselskaper tar seg ekstra betalt for innsjekket bagasje i stedet for å inkludere det i billettprisen. Derfor bør du tenke over om du kan nøye deg med håndbagasje. Hvis dere er en familie som skal reise kan dere kanskje dele en eller to innsjekkede kofferter og ta med resten som håndbagasje.

©iStock.com

2b


MAT I LUFTHAVNEN OG PÅ FLYET

3 ©iStock.com

M

an kan bli helt sjokkert over prisene på mat og drikke i lufthavnen, og også på flyet når måltidet ikke er inkludert i billettprisen. Kvaliteten kan dessuten variere. Hvis du planlegger hva du vil kjøpe å spise på flyplassen og på flyet kan du spare penger og få bedre mat.

LA VÆRE Å KJØPE MAT

ADGANG TIL LOUNGER

vis du har mulighet for å ta med deg en lekker matpakke og litt snacks hjemmefra sparer du en del penger rett før og på flyturen.

Hvis du reiser med fly mange ganger om året og ønsker litt ekstra komfort på Gardermoen, ved mellomlandinger i Europa og på vei hjem fra lufthavner verden over, kan du bruke lounger. Om det koster noe å komme inn er avhengig av type lounge eller type kort som gir adgang, men når du først er inne er snacks/mat og drikke gratis.

3a

H

For å ikke bli fristet av alt som tilbys på flyplassen kan du eventuelt velge å spise godt før du drar hjemmefra. Vil du unngå utgifter til drikke også kan du ta med deg en tom vannflaske og fylle den med kaldt vann etter sikkerhetskontrollen.

3b

Diners Club gir for eksempel adgang til hundrevis av flyplasslounger verden over. Et Diners kort koster fra 695 om året og det koster rundt 125 kroner per loungebesøk med mindre du har opptjent gratis besøk.

©iStock.com

27


©iStock.com

4

VALUTA OG PENGER PÅ REISEN U

ansett om du skal på storbyferie i Paris, på drømmereise til Bali eller bare en tur over grensen trenger du kontanter eller et VISA-kort/kredittkort. Men hvordan skal du forholde deg når du skal betale for ting på ferien i utlandet?

KJØP AV VALUTA FØR AVREISE 4a

- SAMMENLIGN PRISEN I LUFTHAVNEN MED PRISEN I DIN EGEN BANK

F

ør du reiser kan det være en fordel å veksle til deg noen kontanter i reisemålets lokale valuta, eventuelt i USD/euro, slik at du lett kan betale for småting, transport til hotellet, eventuelt visum (f.eks. på Bali) eller annet ved ankomst. Som oftest lønner det seg å veksle til reisevaluta i banken før avreise, for flere banker tilbyr kundene sine gratis veksling. Hvis du i stedet hever utenlandsk valuta i minibanken på flyplassen kan du komme til å skulle betale gebyr og kanskje få en dårligere kurs. Et godt råd er derfor å sammenligne din banks gebyr og kurs med lufthavnens før du veksler. Stort sett er det altså billigere å heve reisevaluta i din egen bank før avreise enn i minibanker i utlandet, men det fins unntak, så spør banken din.

4b

VEKSLING AV VALUTA PÅ REISEMÅLET

H

vis du hever penger i minibank på reisemålet kan du kanskje få en bedre kurs enn i Norge, men så betaler du nesten uten unntak et heve-/vekslegebyr på rundt 30-50 kroner avhengig av hvilket kort du bruker. Som utgangspunkt lønner det seg ikke å ta med norske kroner på ferien for å veksle kontanter der, da du ofte vil få en dårligere kurs i utlandet enn i banken din hjemme. Velger du likevel å veksle kontanter i utlandet skal du vite at det ofte er dyrere i lufthavnen enn på selve reisemålet. Her er USD eller euro alltid gangbar valuta og kursen rimelig fornuftig.

28


©iStock.com

4e

BETALING MED KORT ELLER KONTANTER I UTLANDET?

H

ver gang det er mulig bør du betale med kort i stedet for kontanter. På den måten sparer du på kontantene og unngår for mange heve- og vekslegebyrer. Du kan betale med kort de fleste stedene i verden. I butikker er det ofte billigere å bruke VISA enn internasjonale kredittkort. Det skyldes at kurstillegget som bankene oppkrever ofte er mindre for VISA. Mange forretninger i utlandet gir deg valget mellom å betale i norske kroner eller i lokal valuta når du bruker kort. Det lønner seg å velge lokal valuta, for da er vekslekursen bedre.

4d

F

ør du reiser må du naturligvis undersøke om du kan bruke betalingskortet ditt på reisemålet. De aller fleste stedene tar de alle de vanlige kortene, men noen få steder er det begrensninger.

4c

HEV MEST MULIG OM GANGEN

SJEKK OM KORTET DITT KAN BRUKES PÅ REISEMÅLET

TA MED FLERE KORT PÅ FERIEN

D

et er viktig å være sikker på at du kan betale for deg på ferien. Du kan risikere at det kortet du helst vil bruke ikke aksepteres alle steder, at du mister det eller at det blir sperret. Derfor er det en god idé å ha mer enn ett betalingskort med på ferien.

©iStock.com

4f

S

iden det koster deg rundt 30-50 kroner i gebyr hver gang du hever penger i minibank i utlandet g jelder det selvfølgelig å heve et størst mulig beløp om gangen hvis du bruker mange kontanter. Det er ikke alltid mulig å heve et særlig stort beløp om gangen, så spør eventuelt kortleverandøren om dette før avreise.

UNNGÅ TYVERI AV ALLE PENGENE DINE

4g

D

u bør ikke oppbevare kort og kontanter på samme sted, for da risikerer du å miste alle betalingsmidlene dine hvis du blir utsatt for tyveri. Når du går rundt med mange kontanter på deg bør du unngå å vise dem for andre. Hvis du har en liten safe på hotellrommet kan du jo legge noen av pengene der. Disse rådene er generelle, og det vil alltid finnes unntak. Hvis du skal reise til et nytt land er det alltid best å undersøke forholdene på reisemålet i god tid før avreise.

29


TRANSFER OG TRANSPORT PÅ FERIEN

5

A

lle charterselskapene tilbyr transfer fra lufthavnen til hotellet, men ofte koster det ekstra. Hvis du reiser på egen hånd fins det forskjellige transportmidler som du kan benytte deg av, men som kan variere mye i pris. Før du reiser er det derfor lurt å undersøke hvilke muligheter som fins og eventuelt forhåndsbestille transport fra lufthavnen til hotellet.

©iStock.com

30

5a

Hvis det er mulig å ta buss eller tog til hotellet blir det ofte billigere enn drosje. Mange lufthavner skriver om transportmulighetene på hjemmesiden, og der kan du også se om det er best og rimeligst å bestille transporten hjemmefra.

5b

Du kan også sjekke alternative transferpriser hos selskaper som spesialiserer seg på dette, for eksempel HolidayTaxis eller Resorthoppa.

5c

Før du drar kan du undersøke drosjeprisene på reisemålet. Likevel må du huske å forhøre deg om prisen hos drosjesjåføren før dere kjører, for det kan jo hende det er helge- og bagasjetillegg.

5d

Når du skal bruke offentlig transport på en storbyferie eller du drar på heldagsutflukt kan det ofte lønne seg å kjøpe et dagskort til buss/T-bane. Derimot er det ikke alltid det lønner seg å kjøpe et flerdagskort. Det kan være fristende å kjøpe et kort av typen ”fri transport i X dager”, men hvis det blir til at du ikke bruker kortet hver dag kan det muligens bli dyrere enn å betale dag for dag.

5e

Det kan også hende at du har et transportbehov som gjør det lønnsomt å leie en bil, kanskje allerede ved ankomst i lufthavnen. Se kapittelet om leiebil her i boken.


©iStock.com

6

MAT OG RESTAURANTER D

et er stor forskjell på tilbud og prisnivå når det g jelder mat og spisesteder på de ulike feriestedene. Om det er fordelaktig å ta i bruk sparerådene under er avhengig av om det er billig eller dyrt å spise ute der du er på ferie.

BEVEG DEG VEKK FRA TURISTOMRÅDENE 6a

N

år sulten melder seg bør du søke ut av turistområdene. Da finner du ofte restauranter med både rimeligere og mer autentisk mat. Skulle du ikke umiddelbart finne et passende spisested kan du forhøre deg hos lokalbefolkningen, så kanskje noen viser deg vei til stedets helt spesielle smaksopplevelse.

©iStock.com

RESTAURANTGUIDER OG APPS

6b

N

år du gjerne vil være sikker på at minst ett av restaurantbesøkene på ferien blir en ordentlig suksess kan du før ferien sjekke forskjellige restaurantguider på nettet. Bruk for eksempel Lonely Planets hjemmeside og TripAdvisors app. Slik får du et godt overblikk over restaurantenes kvalitet og prisnivå på reisemålet. Når du bruker en onlineguide kan du i større grad være sikker på at den er oppdatert. Dessuten kan du lese andre folks anmeldelser og dermed lettere bestille best mulig restaurant i forhold til pris.

T

ripadvisors app er god å ha når du står midt i et ukjent område og ikke uten videre kan få øye på en innbydende restaurant. Hvis du skriver inn hvilket område du befinner deg i får du raskt vist et utvalg av de beste og billigste spisestedene. Når du planlegger på forhånd eller bruker en restaurantguide unngår du et impulsivt besøk på en dyr restaurant hvor det er fare for at kvaliteten ikke svarer til prisen.

31


©iStock.com

LAG DIN EGEN PIKNIK

6d

E

t annet brukbart sparetips er å kjøpe mat i lokale supermarkeder. Da kan du lage din egen piknik og ta med gode matpakker på utfluktene. Det kan du g jøre uansett om du bor i leilighet med kjøkken eller på hotellrom (invester i kniv og en liten skjærefjøl).

6c

BO I LEILIGHET OG LAG MAT SELV

D

u kan også vurdere om du vil bo i leilighet på ferien og spare penger ved å handle og lage mat selv. Dette g jelder spesielt på reisemål hvor det er dyrt å gå på restaurant. Dessuten er det faktisk morsomt å eksperimentere med spennende råvarer som du finner på de lokale markedene og butikkene.

VELG ALL INCLUSIVE

H ©iStock.com

vis du vil være helt sikker på hvor mange penger det kommer til å gå på mat i løpet av ferien kan du selvfølgelig også helgardere deg ved å bestille et opphold med All Inclusive. På den måten har du fullstendig styr på feriebudsjettet hva mat og eventuelt drikke gjelder.

©iStock.com

32

6e


7

HVA MED DRIKKEPENGER? ©iStock.com

S

kal jeg gi tips, og i så fall hvor mye? Det er et av de spørsmålene som flest turister verden over stiller. Her kommer noen gode råd og en god lenke når det g jelder drikkepenger.

7a

Før du reiser bør du finne ut hvor mye man pleier å gi i tips på reisemålet. Det danske charterselskapet Spies har skrevet en god guide til sine charterdestinasjoner – klikk her for å finne den. Hvis du har kjøpt en guidebok til ferien finner du antakelig et avsnitt om tips i den. Avhengig av reisemål og type reise bør du sette av et visst beløp til tips. På cruise kan det for eksempel utgjøre en pen post på budsjettet.

7b

Gi tips på hotellet den dagen du ankommer, så får du ofte ekstra god behandling i løpet av oppholdet.

7c

Hvis du etter å ha kommet frem er i tvil om du skal gi drikkepenger eller hvor mye, spør på hotellet, se hva de fastboende gjør eller spør andre feriegjester.

7d

Det er lurt å alltid ha noen mynter og et par mindre sedler for hånden som du kan bruke til tips.

7e

Selv om det skulle stå ”service charge” på regningen betyr det ikke nødvendigvis at du ikke skal gi drikkepenger. Det kommer helt an på hvilket land du er i. Følg rådet over.

7f

Ikke spør noen om de skal ha drikkepenger hvis du er i tvil, for mange vil si nei av høflighet. Gi dem heller det du mener må være rimelig, så får de nesten alltid et godt inntrykk av deg.

33


©iStock.com

©iStock.com

PASS PÅ TELEFONBRUKEN UTENLANDS

8

6d

LAV DIN EGEN PICNIC usk at å bruke mobiltelefon i utlandet nesten alltid er dyrere enn hjemme i Norge. Det

H

koster ekstra når du ringer til noen, og det koster å ta i mot en samtale. Det koster mer å sende SMS og å sende/motta MMS, og det er dyrere å gå på nettet. Hvis du virkelig bare lar det stå til kanbrugbart telefonregningen dinatkomme t andet sparetip er købe opp i flere tusen kroner, men følger du rådene under har du tryggere grunn under føttene. mad i et af de lokale supermarkeder.

E

Så kan du lave din egen picnic eller medbringe gode madpakker på dine udflugter. Dette kan du gøre uanset, om du bor i lejlighed eller på hotel (hvor du eventuelt skal købe en kniv og et skærebræt).

I GOD TID FØR AVREISE Hvis du er veldig glad i å gå på nettet kan du undersøke hos teleselskapet om de har en «pakkepris» for bruk av data i utlandet, eller du kan høre om de bare kan legge inn et maksgrense for data så utgiftene ikke løper fullstendig løpsk på ferien. Flere selskaper tilbyr å sende deg en advarsel på SMS når du har nådd et bestemt nivå.

6c

BO I LEJLIGHED, OG LAV MADEN SELV

Du kan kjøpe et internasjonalt SIM-kort/kontantkort, så betaler du litt mer enn taksten i Norge, men en del mindre enn hvis du bruker ditt norske SIM-kort i utlandet.

D

u kan også overveje at bo i lejlighed på din feriedestination og spare penge ved at lave din egen mad. Dette gælder især på rejsemål, hvor det er dyrt at gå på restaurant. Det er faktisk også sjovt at prøve selv at eksperimentere med spændende råvarer, lådu av køber data-roaming/mobildata påforskeltelefonen for å unngå en stor regning for bruk av Interhvis kød og grøntsager fra i løpet av utenlandsoppholdet. Du kan også sette telefonen på ”flight mode”, men da ligenett lokale markedspladser eller supermarkan dusom heller motta telefoner eller sende SMS. Vurder om du rett og slett skal ta ut SIMkeder, duikke finder på feriestedet. kortet av ungenes mobiler for å være helt sikker på at de ikke får brukt for mye på telefon, SMS/MMS og Internett. Wi-Fi kan de likevel bruke. vis du vil være helt sikker på, hvor mange penge du bruger på mad, kan du selvfølgelig også helgardere dig og købe en ©iStock.com All Inclusive ferie. På den måde er der styr på feriebudgettet med hensyn til mad og eventuelt drikkevarer. Vær alltid oppmerksom på hvor mye du egentlig bruker mobilen og sjekk telefoniprisene på reisemålet. Ofte får du en SMS med landets takster ved ankomst. Gå kun på nettet når du er i områder med trådløst Internett (Wi-Fi), for det er gratis å bruke på mange hoteller og restauranter.

RETT FØR AVREISE

S

PÅ FERIEN

VÆLG ALL INCLUSIVE

H

©iStock.com

Ring hjem via en telefon-app som for eksempel Skype eller Viber fra et område med trådløst Internett, så er det helt gratis å snakke med folk hjemme i Norge. Du kan eventuelt kjøpe et lokalt SIM-kort når du kommer frem. Det g jør det nemlig mye billigere å ringe lokalt og du har full oversikt over forbruket. Husk at hvis du ringer mobilsvar regnes det som en oppringning til Norge. Pass på når det g jelder GPS! Det koster ikke noe å bruke GPS, men hvis du henter ned et kart fra for eksempel Google Maps koster selve dataforbruket noe. Hent eventuelt ned Google Maps på forhånd, så koster det ingenting. Når du befinner deg på en ferge eller et cruiseskip bør du passe på å ikke komme til å snakke eller bruke data via skipets nettverk. Sjekk mobilskjermen for å se hvilket nettverk du er koplet på. Hvis du bruker skipets nettverk, som ofte er en satellittforbindelse, kan taksten være svært høy, kanskje på mer enn 60 kroner i minuttet. Enkelte teleselskaper tilbyr billig telefoni i utvalgte land, men hvis du er i tvil om noe bør du kontakte ditt teleselskap før avreise.

40 34

6e


©iStock.com

9

INNKJØP PÅ FERIEN F

or mange av oss er det å gå i butikker en helt naturlig del av ferien, og det fins da sannelig også mange fristende ting å få kjøpt overalt, ikke bare typiske suvenirer. Dessuten kan det være penger å spare på mange typer varer i forhold til hjemme. Her kommer noen gode råd om shopping.

9a

Foreta lokale innkjøp i supermarkeder utenfor turistområdene. Der er prisene myntet på fastboende og dermed lavere enn ”turistprisene”. Suvenirer er også ofte billigere når du beveger deg vekk fra de mest turistfylte områdene.

9b

Du kan spare mange penger på å ikke ta av det som står i minibaren på hotellrommet. Kjøp heller drikke og snacks i en butikk i nærheten og oppbevar det i minibaren.

9c

Allerede før du reiser hjemmefra bør du planlegge hva du vil kjøpe med deg hjem fra taxfree og sjekke prisene i Norge. Det er ikke alltid det er billigere i taxfree-butikkene. Hvis du skal skifte fly på veien har transittlufthavnen kanskje billigere taxfree-varer enn avreise- eller ankomstlufthavnen.

9d

Du kan ofte spare en hel del på å kjøpe elektronikk i Østen og USA. Hvis du har lite tid i landet/ byen tilbyr noen butikker forhåndsbestilling og levering på hotellet.

9e

Bruk nettet til å søke etter tilbud på tøy, smykker osv. på feriestedet. Les anbefalingene i reisehåndbøkene om hva som lønner seg å kjøpe akkurat der du er.

9f

Pass deg for etterligninger av merkevarer. Det kan nemlig bli en dyr fornøyelse, for det er ulovlig å kjøpe kopivarer og ta dem med til Norge.

9g

På noen feriesteder blir du på guidede turer tatt med til teppefabrikker eller varehus med lærvarer, keramikk eller annet, også selv om det ikke fremgår av programmet. Her får du se hvordan varene blir til, og så blir du kanskje tilbudt noe å drikke mens erfarne, dyktige selgere viser frem noen av varene. Her bør du tenke deg om, for ofte er varenes verdi mye lavere enn prisen du ender opp med å betale, også selv om selgeren går ned til halv pris eller mindre. Det gjelder altså å passe på så du ikke lar deg lokke til å bruke mye penger på noe du ikke hadde planer om å kjøpe med hjem.

35


©iStock.com

PRUT PÅ PRISEN OG SPAR PENGER

10

N

esten uansett hvor i verden du befinner deg kan du spare penger ved å forhandle med selgeren om prisen på det du vil kjøpe. Med andre ord: prute på prisen. Her kommer noen gode råd som sikkert kan spare deg for en del utgifter.

36

10a

For å være godt forberedt til forhandlingen er det lurt å sjekke prisen for en vare flere steder først, så du får en idé om prisnivået. Du kan eventuelt sjekke prisen flere dager etter hverandre før du bestemmer deg for hvor du vil prøve å handle.

10b

Prisen for en gjenstand er ofte mye høyere i turistområder enn utenfor. Gå litt vekk fra turistområdene, så kan du også unngå de mest iherdige og pågående selgerne.

10c

Før du begynner å prute bør du bestemme deg for hvor mye du maksimalt vil gi for varen. Start med å tilby en lav sum, så har du mulighet for å høyne den noen ganger før du når grensen du har satt deg.

10d

Hold på den siste prisen du ga så lenge du kan, og når du går høyere gjør du det rolig og sikkert.

10e

Hvis selgeren overhodet ikke vil gå ned i pris begynner du bare å gå videre og later som om du ikke vil kjøpe noe. Da kan det vise seg at det ikke var helt lukket for forhandlinger likevel.

10f

Gjennomfør handelen rolig og ordentlig. Du skal behandle selgeren med respekt, for uansett pris og forhandling er du gjest i selgerens land. Hvis selgeren hisser seg opp eller snakker nedlatende til deg ignorerer du bare vedkommende og prøver å få kjøpt varen et annet sted.

10g

Noen er rett og slett bedre til å prute på prisen enn andre. Så hvis dere er flere som ferierer sammen kan dere overlate de viktigste forhandlingene til den som er best til det. Når det dreier seg om en ting som du vil kjøpe til et barn, eller som barnet selv ønsker å kjøpe, kan du si til selgeren at det skal betales med barnets egne lommepenger. Det pleier å hjelpe litt på prisen.


©iStock.com

UTFLUKTER OG SEVERDIGHETER

11

E

n av de største gledene ved å være på ferie er ofte alle de herlige tingene du kan oppleve på selve reisemålet. Hvis du bare følger noen enkle råd kan du både spare penger på utflukter og severdigheter og oppleve mer.

11a

Sammenlign charterselskapenes utflukter med de som stedets egne aktører tilbyr. Ofte er de lokale aktørenes utflukter billigst, mens charterselskapene gjerne kan tilby norske, svenske eller danske guider.

11b

Hvis du kjøper utflukter hos lokale firmaer kan det ofte lønne seg å sjekke prisen hos dem som er plassert litt lenger unna de største turistområdene. Prisen er ofte lavere jo lenger vekk du kommer.

11c

Dobbeltsjekk om den utflukten du velger inneholder akkurat det du gjerne vil se og oppleve, og finn ut om entréer til severdighetene er inkludert i prisen. Ellers kan en utflukt som virket billig etter hvert bli temmelig dyr.

11d

Flere steder rundt om i verden kan du få gratis omvisning av lokale entreprenører eller studenter. Når du velger denne formen for utflukt får du ofte en alternativ og personlig fremvisning av området. Husk å gi tips hvis du fikk en god opplevelse. Sjekk hjemmesidene Tours by Locals og Leap Local.

11e

Gå på nettet og sjekk hvilke muligheter for utflukter som fins på feriestedet før du reiser hjemmefra. Nettsiden www.viator.com har utflukter mange steder verden over.

11f

Når du skal besøke svært populære severdigheter og attraksjoner kan det være smart å kjøpe inngangsbilletten hjemmefra. Det er ofte billigere og du slipper å stå i lang kø for å komme inn.

11g

Det kan være fristende å kjøpe et rabattkort til mange forskjellige severdigheter og attraksjoner, men tenk deg om to ganger før du gjør det. Ofte skal du besøke en hel del av dem før det faktisk lønner seg å kjøpe et sånt kort.

11h

Undersøk hva som fins av mindre og ofte gratis severdigheter og attraksjoner. Det kan gi deg noen unike og annerledes opplevelser som du slett ikke hadde regnet med da du satt hjemme i Norge og planla ferien.

37


KOLOFON

- SÅNN FÅR DU BILLIGERE REISER

Tekst © Ole Stouby, Travelmarket A/S www.travelmarket.no Design: Martin Jensen Alle rettigheter er forbeholdt utgiver. Forsidefoto (c) iStock.com / Yuri Sitater fra boken er kun tillatt med følgende tydelige kildeangivelse: ”Ole Stouby fra Reisesøkemotoren travelmarket.no”.

Hvis du ønsker å anbefale denne boken til andre, kan de få den ved å opprette seg som mottakere av nyhetsbrev fra Travelmarket her: www.travelmarket.no/last-ned-gratis-e-bok.htm

I arbeidet med boken har jeg gjort hva jeg kan for gi leserne best mulige råd. Jeg oppfordrer deg likevel til å bruke sunn fornuft før du følger rådene i boken.

Reisebransjen er nemlig kompleks og endrer seg hele tiden, og jeg kan derfor ikke garantere at alle råd er gjeldende til enhver tid. Jeg fraskriver meg derfor ansvaret for eventuelle tap pga. bruk av råd og tips i denne boken.


OM FORFATTEREN Ole Stouby, født i 1969, har mer en 20 års erfaring fra reisebransjen. Han har vært reiserådgiver og ivaretatt forskjellige stillinger i danske reiseselskaper. I 1996 var Ole initiativtaker til reiseportalen Travelmarket med det mål for øye å samle tilbud fra reiseselskapene, slik at forbrukerne enkelt kunne få et overblikk over mulighetene i markedet. Intensjonen er at denne e-boken «Sånn får du billige reiser» løpende skal bygges ut med flere og nye reiseformer, pluss gode råd og tips om for eksempel valuta, visum, forsikring, drosjer, drikkepenger og andre forhold som er viktige på en reise.

OM TRAVELMARKET I 1996 ble Reisesøkemotoren travelmarket.no stiftet som Norges første søkemotor for reiser. Målet med travelmarket.no er å hjelpe deg med å finne rett reise til lavest mulig pris. Det søkes på mange forskjellige reiseselskapers hjemmesider for å finne de billigste reisene og de beste tilbudene. Travelmarkets styrke er, at der findes et stort udbud af mange forskellige typer rejser. Du kan blandt andet søge efter: • • • • •

Flybilletter Restplasser og charterreiser Fly og hotell Hotell Leiebil

… samt pakkereiser av mange slag, som for eksempel cruise, rundreiser, safari, aktiv ferie og bryllupsreiser. Travelmarket er på en måte reisebransjens Google – en søkemotor hvor du finner det du ønsker, og så bestiller og betaler du på reiseselskapets egen hjemmeside.

UTGITT AV REISESØKEMOTOREN


SÅNN FÅR DU BILLIGERE

REISER

AV OLE STOUBY UTGITT AV REISESØKEMOTOREN


Sånn får du billigere reiser