Page 1

nr 1 2015

72

sidor

DET FÖRSTA SKOTTET Trapper träffar Trickshooters

Vårbock i siktet

TEST AV TARVAS TRUMPET EXPANDERANDE JAKTKULOR

TEST

MINKJAKT PÅ HÖGNIVÅ

AIMPOINT BLASER Jakttidningen Trapper | Maj 2015 | 1


Game Fair 24-26 juli 2015 Trapper kommer även detta år att delta på Fäviken Game Fair. Nu i samarbete med Custom print Varberg, känd för sina fina hydrodipp av vapen och tillbehör.

Dvd-filmen Full focus kommer att finnas till försäljning i vår monter. I samarbete med den nu världs kända björnskrämmaren Ralph Persson.

Vår fråga vapensmeden Thomas Haglund finns även han med, och kommer att diskutera vapen och svara på era vapen frågor. Kom in och prata jakt med oss. Bekanta er med vår tidning och träffa våra samarbetspartners. Verkligen värt ett besök, man vet aldrig vilka ni träffar på hos oss. Obs: Vi finns uppe på backen som tidigare år!

2 | Jakttidningen Trapper | Nr 1 2015


INNEHÅLL Nr 1 2015 Första skottet

18

6

Test: TARVAS

Skytteskola

32

Vårbock i siktet

64

Dessutom i detta nr:

Jakt med lockpipa

26

Medarbetare i detta nummer: Per Andersson Jessica Ekström Kaj Granlund Sixten Häggblom Ulf Hällström Heidi Kullas

Per Lindberg Maria Lindström Carina Rönn Kent Rönn Jocke & Lena Smålänning

4 8 12 14 17 23 24 28 30 36 38 44 50 56 60 70 71

Ledaren Tjeckien-jaktmöjligheternas land Mårdhundsjakt på barmark Trapper träffar trickshooters Test av Bearproof Spännande tider i en jägares liv Ronnie Skata Varpsund - Home of shooting Junior hunter 2014 Larmen om bly i viltkött Minkjakt på högnivå Från gråvarg till hybrid - del 3 Glittrande tax guld värd Test av Aimoint Micro H1 Test av KNP Videoväst Recept Fråga vapensmeden Jakttidningen Trapper | Nr 1 2015 | 3


Ledaren Kenneth Karp CHEFREDAKTÖR

F

örst av allt vill jag be om ursäkt till alla som är prenumeranter och dom som har prenumererat under uppehållet för att tidningen uteblivit. Men nu är det igång igen. Tack till er som ringt, mailat och frågat utan hårda ord, utan sagt: -Då väntar vi och hoppas att det löser sig. Efter en välbehövlig paus för mig, är tidningen åter igång. Ett utstakat spår går aldrig spikrakt, ibland kommer det en labyrint som det kan vara svårt att hitta utgången på. Men med hjälp av duktiga medarbetare och samarbetspartners, så har vi nu hittat det rätta spåret.

Omslagsfoto: Fredrik Andersson

KUNDSERVICE www.trapper.fi E-post: kenneth.karp@trapper.fi stefan.fagerstrom@trapper.fi Telefon: Kenneth +358 400 936 722 Stefan +358 400 745 153 Material till tidning: Trapper Finland Ab c/o Design Yvonne Kalvholmsvägen 117 d, 65730 Jungsund Layout, ombrytning och annonser: lithenyvonne@gmail.com Tfn +358 44 3074 642 Prenumerationer: Du kan ringa oss för prenumeration eller skicka sms på telefonnummer +358 400 936 722 Besök oss gärna på

”Vi som gillar att läsa Trapper” Ansvarig utgivare: Trapper Finland Ab ISSN: 1797-9773 TRYCK: Arkmedia 2015

4 | Jakttidningen Trapper | Nr 1 2015

Ny layout och hemsida, några nya medarbetare kommer också att presentera sig i detta nummer, som jag tror kommer att lyfta tidningen, både med texter, foton och nya infallsvinklar. Tidnings-jobbet kräver sin tid. Jag är heltids-anställd dagtid, för att få mitt dagliga bröd på bordet, och jobbar endast kvällar och helger med tidningen. Tiden vill inte räcka till, trots att Trapper är en stor del av mitt dagliga liv. Det finns mycket mera som vi på tidningen borde hinna med. Övervaka och skriva om, och jag tror att med er läsares hjälp, kommer vi att få ett bredare perspektiv över jakten i Svenskfinland. Nu har ju vår tidning även hittat jägarnas hjärtan, både i Sverige och Norge, så för att överleva och kunna fortsätta så kommer vi fortsättningsvis att ta med reportage från dessa länder, men fokus på Svenskfinland kommer givetvis att dominera tidningen. Annonsörer i vår tidning lyser ännu med sin frånvaro. För läsarna är det säkert till glädje att inte behöva bläddra över ett antal sidor för att hitta nåt jaktbart att läsa. Men ur utgivarens synvinkel så är behovet stort att få en viss del av intäkterna, via företag och annonser. Men vi strävar efter att klara av det ändå. Så ett stort tack till er som har hållit ut, och kommit med positiv feedback om tidningens fortsättning. En ny jaktsäsong närmar sig. Börjar kanske redan nu, med flera kvällar på skjutbanan, motionera hundarna mera intensivt än tidigare. Man kanske börjar fundera på eventuellt nytt vapen eller annan utrustning, så som kläder och annat. Min rekommendation är: -Köp kvalite av kända märken och av din lokala handlare. Det gynnar alla, även dig som jägare och att det hjälper handlaren. Ett måste i dessa kärva tider. Älgjakten är som tidigare en het sten inom jaktlagen. Nya sammanslagna områden, många gånger över språkgränserna, men med god vilja och riktig jaktanda så tror jag nog att allt kommer att löpa på inom dessa områden.


Allt gammalt måste glömmas och nya framåtsträvande funderingar måste få plats att ventileras, med alla berörda parter. Själv sitter jag med i en liten grupp, som håller lite i trådarna här inom Vasanejden. Älgförvaltningsgruppen, som det så vackert heter. Ingen av oss är specialister på just älg, men med god jägaranda och sakliga diskussioner så har vi fått en stor del av älgjägarna inom vårt område att tänka till, för att få en livskraftigare stam och bättre kvalite på de djur som finns i våra marker. Älgen vandrar som alla säkert vet, ingen äger en älg innan den hänger i slakthuset. Så bara vi alla inser vad som är okej att skjuta inom varje by, så tror jag att vi kommer att vara på den bättre sidan angående älgstammen. Allt går att lösa bara man diskuterar sakligt och håller sig till fakta. Påhittad statistik är nog bara att glömma de första åren.

Det finns mycket mera som vi på tidningen borde hinna med. Övervaka och skriva om, och jag tror att med er läsares hjälp, kommer vi att få ett bredare perspektiv över jakten i Svenskfinland.

Det är nog vi jägare som självmant måste ta tag i skötseln av dom djur vi jagar. Ryktet om jägarna går lite ”jojo” den med, så alla har det bättre bara vi sköter oss som hittills. I tidningen finns även del tre av varg & hybrid, följetongen har varit lång, men kanske behövlig när man sett intresset av att läsa den även utanför jägarkretsar. Ett av reportagen i tidningen blev inte som jag tänkte från början. Tanken var att skriva ner det redan efter hemkomsten från Sverige, men på nåt vis så gick det inte. Men för att kanske få lägga mina, våra tankar i ord, så grävde jag fram den tragiska händelsen ur minnet. Så åter igen: -Krök fingret, endast när ni är totalt säker på vad ni skjuter, kolla kulfång, passgrannen direkt ni kommer på pass. Jaktledare: -Håll telefon- och radio-kontakt med era jaktgrannar, informera pass-skyttarna i ert lag var grannlaget jagar för dagen. Detta inget illa menat, att inte jaktledarna sköter sig, utan bara en efterklok tanke av mig. Ha en riktigt fin sommar i väntan på hösten.

Jakttidningen Trapper | Nr 1 2015 | 5


Tjeckien

jaktmöjligheternas land

TEXT: Sixten Häggblom Hade någon frågat mig om hur Tjeckien är som jaktland efter min första resa dit, hade jag troligen skönmålat mitt första möte, med detta fantastiska jaktland. För det är ju det de allra flesta gör vid en resa till ett för dom nytt jaktland p.g.a. att det är en helt ny upplevelse i ett främmande land. P.g.a. avsaknad av tidigare erfarenhet av landet så upplevs det ofta som ”guld o gröna skogar”. Men för att ge en rättvis bild krävs trots allt, några besök till.

Jag har nu besökt landet några gånger och kan bekräfta att en skönmålning ej behövs. Det är ett mycket bra jaktland som lite hamnat i skymmundan i jaktsammanhang. Tjeckien har allt en jägare kan begära sig med enorm vilttillgång, stora arealer, inte minst i södra Tjeckien i kanten av dom berömda Böhmiska skogarna -Böhmen. Där finns trevliga människor, fantastisk god mat och inte minst ölen. Låg prisnivå och lägg där till att Tjeckien har mycket gamla och hedersvärda jakttraditioner, där man är mycket noga med att hedra det fällda viltet. Allt detta bådar för en oförglömlig tripp till detta central-

8 | Jakttidningen Trapper | Nr 1 2015

europeiska land med en yta på 79 000 kvadratkilometer och en befolkningsmängd på ca. 10,2 miljoner varav ca. 110 000 är jägare, ett ganska litet land om t.ex. jämför med Sverige som är 450 000 kvadratkilometer och en befolkning på ca. 9,5 miljoner varav ca. 29 0000 är jägare. Trots det, fällde man i Tjeckien jaktåret 2010/2011 ca. 140 000 vildsvin. Jämför det med Sveriges blygsamma avskjutning på ”bara” 57 300 vildsvin under samma årsperiod. Ungern som framstått som vildsvinsland nr 1 under många år och som givetvis har en utmärkt vildsvins-jakttradtion/stam och då inte minst drevjakterna, ändå sköt ”bara” ca.

110 000 vildsvin jaktåret 2010/2011. På en landareal av 93 000 kvadratkilometer och en befolkningsmängd på 9,9 miljoner varav ca. 55 000 jägare. Se detta som en enkel jämförelse då Ungern givetvis är ett drömland för många med en mycket fin viltrikedom trots deras höga prisbild i jaktsammanhang samt att Ungern har hälften färre jägare vilket lyfter avskjutningen lite. Tjeckien hyser starka stammar av kronhjort, dovhjort, vildsvin, rådjur samt mufflonfår som med sina trofèr ligger i absolut världsklass. Är du ute efter en fin kapital bagge är Tjeckien number one! Det finns även en liten men


”Tjeckien hyser starka stammar av kronhjort, dovhjort, vildsvin, rådjur samt mufflonfår som med sina trofeer ligger i absolut världsklass”

Tyvärr har bilderna från reportagets jakt försvunit, så fotona är inte från detta jakttillfälle.

Jakttidningen Trapper | Nr 1 2015 | 9


TJECKIEN - JAKTMÖJLIGHETERNAS LAND dock livskraftig population av vitsvanshjort samt småa utspridda men livskraftiga populationer av den ganska skygga sikahjorten med sin medelstora men tilltalande trofèr. Men även fågeljägaren kan få sitt lystmäte. Här finns fasaner och änder som ofta skjuts under drevjakter alt uppflogsjakter för stötande hundar. Tjeckerna själva planterar årligen ut stora mängder fasaner för hålla stammen jaktbar då räv och duvhök går hårt åt bestånden.Man anlägger viltvatten som kan vara en hel serie med små dammar och som drevas av med folk och hundar medan skyttarna står strategiskt utplacerade på linjer. Här gäller verkligen att hålla koll på skjutvinklarna när jägarna står på en hagellängds avstånd ifrån varandra, låga skott är totalförbjudet och du kan räkna med avstängning från jakten den dagen om du brister i säkerhet. Inte desto mindre utgör fasanjakt på passlinje en

fantastisk upplevelse när du ser fasaner lätta framför drevkarlar och hundar för att ta kurs rakt mot din post. En riktig pulshöjare och dom är absolut inte så lätta att träffa som man först kan tro. Trots att jag själv upplevde denna jaktform för första gången, levererade jag ett antal ”paket” samt några praktbommar, men med facit i hand stod vi 3 jägare från Finland bra till vid slutsummeringen av jakten. Ett drev där Gustav och jag utgjorde blyridån i mitten av frontlinjen av ca. 15-talet uppdrivna fasaner, fällde vi över hälften av fåglarna, samt vi förvaltade alla chanser. Vår egen interna låtsaskamp gav mig finalfågeln - en höna som kullrade runt i skottet just före Gustav avfyrade sin svärm. Det blev läge för gliringar kompisar emellan. Deras apporterande hundar förtjänar att nämnas eftersom tjeckerna har mycket väldresserade hundar som imponerade på mig och mina vänner, när dom jobbade under fasandreven, outstanding!

10 | Jakttidningen Trapper | Nr 1 2015

Efter 4 drev blåstes jakten av och inte mindre än 87 fasaner låg på viltparaden som var omgärdad av granris samt brinnande eldar i alla fyra hörn. Jaktledningen förklarade jakten över samt summerade skyttet och tillade: -Våra gäster har skött sig mycket bra i skyttet,sånt värmer en jägarsjäl. Alla deltagare tilldelades 2 fasaner var och av god kutym gav vi våra fasaner till vår värd som tagit väl hand om oss under resan vilket blev uppskattat. Vi fällde även 6 dovhjortar under resan varav gav varsin medalj, 2 guld samt en stor silvertrofè. Jag stod för silvret som skall hängas på väggen hemma för att påminna om Tjeckiens viltrikedom. Samtliga hjortar med trofè sköts på smygjakt, därtill nedlade jag 2 hindar från torn, samt ytterligare en hind på smygjakt. Jaktgudinnan log mot mig igen, eller vad säger man: 4 skott - 4 hjortar. Dovhjortar har en fenomenal syn och litar främst på den vilket gör smygjakt till en riktig

utmaning inte minst på dom kapitala herrarna med sina imponerande trofèr. När man sen ska skjuta, efter en ibland lång ansmygning, där pulsen är hög och guiden fäller ut skjutkäppen och uppmanar till snabbt skott. I såna lägen gäller det att känna till sina egna begränsningar, det krävs övning att skjuta med skjutkäpp. En annan resa tidigare jagade vi med drev i tre dagar vilket resulterade i 1 kronhjort, 2 rådjur, 4 mufflonfår samt 18 vildsvin på paraden. Detta trots några bommar samt missade chanser p.g.a. hög fart etc. På ett bra pass lyckades jag nedlägga inte mindre än 4 grisar innan gruppen passerat. På ett annat pass fällde jag först en brungris i trångt läge, så nära att jag utan problem kände deras fräna lukt. För att en stund senare servera en yngre galt en ofrivillig framåtvolt i vägkanten, vilken nu pryder väggen. Ett pass gav mig ett starkt varaktigt minne. Det var för-


sta gången i Tjeckien. Första såten och första viltet som fälldes inom vår grupp och när drevet gick igång under högljutt klappande, ropande och tjoande sprättade det rådjur åt olika håll. En stund senare kom en grupp vad jag först trodde var ännu fler rådjur, men när djuren kom närmare såg jag att det var en grupp mufflon (4st). På detta pass gällde bara sneda frånskott då vi stod på linje, Matte till höger om mig på en liten höjd, samt Jeppe snett till vänster. Jag lät djuren passera linjen och lyfte bössan och jagade ikapp det bakre djuret i gruppen och precis när korset passerade grovhalsen tryckte jag av. Mufflonfåret störtade omkull i språnget, ett bra skott på styva 60-70 meter. Matte berättade efter drevet att han också tänkt skjuta på samma djur, men precis när han fick in det i optiken slog det kullerbytta. Så kan det gå ibland men glädjen gick ej att ta miste på då gruppen samlades vid mitt livs första mufflon. Jag hade bra flyt hela resan och jag erhöll titeln som skyttekung med totalt 9 fällda vilt varav 2 mufflon. Sista kvällen tillbringade jag i torn vid ett majsfält i månens trollska sken. En liten missbedömning i avstånd resulterade i en grov felberäkning av storleken på den ensamma grisen som dök upp, på styvt håll runt midnatt, mitt livs största sugga: 130kg. Detta majsfält var ämnat som viltåker eftersom tjeckerna ofta anlägger viltåkrar åt viltet, som sedan får stå hela hösten/vintern som foderesurs, ex. majs,raps. Nåväl, åter till suggan som dog knall och fall av ett skott i halskotpelaren. Vi slapp i allafall eftersök och det bästa av allt var att jag slapp betala något extra för denna ”tabbe” eftersom hon ej var förande. Tjeckien bjuder även på en kulinarisk sida och här ser-

veras ofta viltkött till middag, t.ex. vildsvin, fasan, mufflon, hjort som smakade underbart tillsammans med husets vin och öl. Något alla borde prova. Även gästfriheten var överväldigande och trots vitt skilda kulturer. Det fanns en ödmjuk atmosfär närvarande hela tiden, samt det, att dom yngre tjeckiska jägarna talade god engelska, vilket gjorde att diskussionerna var många och långa och handlade mest om jakt. Andra gången vi var i Tjeckien på drevjakt blev resultatet ännu bättre och inte mindre än 36 vilt låg på paraden. Majoriteten var då vildsvin, men även 5 kronvilt och självklart den obligatoriska stora suggan, vilken jag inte sköt denna gång. Om nån tror att det är lätt att bedöma kön i snabba trånga lägen så -prova själv! Jag själv nedlade 2 mindre galtar på två olika sidobakpass. Den första i flygande fläng mellan två utskjutande granplanteringsuddar. Ändå hann jag pracka på honom två smällar som bägge tog och han låg en bit in grantättningen. Den andre galten kom smygande i ett trångt skogspass men ökade farten när han måste passera en öppen glänta och med det var hans öde beseglat. Det kan nämnas att hundraserna som användes var främst taxar men även en och annan kopov och terrier. Taxarna fungerade över all förväntan och drev ut många vildsvin samt kronvilt, mufflon samt rådjur vilket var ännu ett bevis på taxarnas oslagna mångsidighet. Oavsett grisarnas storlek tog taxarna sig glatt an dessa och presterade både spännande drev samt ståndskall vilket är imponerande med tanke på deras litenhet. Deras skärpa och envisheten kompenserade.

ralen annars kan variera högst avsevärt på olika håll i Europa. Tempot höll god nivå och såtarna jagades snabbt igenom och sedan snabb omställning i ny såt. Enda smolket i bägaren var dom skjutglada guiderna eftersom man i vissa såtar hade en beväpnad guide med som hade som syfte att endast ingripa som backup om läget urartat för passkytten. Dessa trodde tydligen att dom också var dagens passkyttar trots att vi betalat kalaset men detta går troligen att undvika genom att vara mycket tydlig med jaktledningen före jakten startar. Tjeckerna kan det här med drevjakt men tyvärr imponerade inte deras tornjakt på mig. Dåligt skötta torn samt dåligt skött inåtling, vilket jag som erfaren tornjägare, gav definitivt underkänt, men det finns revir med bättre upplägg. Min senaste resa på hjortjakt i södra Tjeckien uppfyllde kraven till all belåtenhet jämfört med dom föregående jaktresorna som gick via ett jaktresebolag. Kom ihåg att ställa krav när ni planerar er jakt. Det finns mycket att säga om Tjeckien som jaktland men jag rekomenderar er att själv fara och pröva. Ni kommer inte att ångra er. Skitjakt på er!

Även eventuella eftersök klarades upp med bravur, mycket skickliga ekipage, tummen upp eftersom eftersöksmo-

Jakttidningen Trapper | Nr 1 2015 | 11


Första Skottet TEXT & FOTO: Kenneth Karp Detta reportage är nog det tyngsta och jobbigaste jag skrivit för tidningen. Ingen av oss kunde tro att älgjaktspremiären skulle börja med det absolut värsta vi kunde tänka oss. Kjell Uppgård, björnhunden Kim och jag startade färden redan på fredagsmorgonen, med färja från Vasa till Umeå, och sen med bil upp till Björksele där vi skulle bo inkommande vecka. Det var inte bara vi två som skulle över till premiären - Patrik och Sarah från älgjaktlaget hemma och Marcus Björklund från Kronoby var även dom med på båten och laddade inför jakten. Och lite tur för mej var det, för jag hade lovat en kompis i Umeå att ta över hans finska stövarvalp med från Finland, så tack Sarah som skötte valpen på båten. Väl framme i Björksele vek vi in till Fredrik och Sara Andersson. De hade ordnat boende åt oss nästan granngårds med dem. Välkomstkaffe och lite jaktsnack, sen blev det att åka till vårt härbärge för denna vecka och vänta in våra medboende, vilka var kompisar med Kjell från tidigare år: Sven-Ingvar Nilsson, Sune Olandersson och Sven Eriksson - riktigt trevliga gubbar skulle det visa sej. Kjell döpte stugan till Hammerhead stugan, vilket kanske inte var ok för alla inneboende, men det är ju finnarna som bestämmer, eller? När alla grejer var på sina rätta platser och vi kommit överens om vilka rum var

Hur gör man nu då, ser Kjell Uppgård ut att En skåning blir glad för litet. Sven - Ingvar tänka. Nilsson med sin abborre.

och en skulle sova i, vandrade vi över till Fredrik och Sara igen för mera jaktprat och för att träffa dom nu anlända dalmasarna Kenth, Johan, Stefan och Tobias, som skulle bo i friggeboden hemmma hos familjen Andersson. Det blev en trevlig kväll i bästa inför-jakt-stämning. Lördag upp med tuppen, vackert väder så vi beslöt att pröva fiskelyckan i älven. För att göra en fiskehistoria kort (de brukar ju alltid sluta med lögner): Kjell fick en ätbar harr och Sven-Ingvar en ätbar abborre. Har dom sagt nåt annat åt nån så har dom skojat med er. Kjell och jag tog en tur upp till Malå för att proviantera det sista (godis) och köpa ett minneskort till min videokamera. På hemvägen gjorde vi även en sväng upp på Kimhe-

den, ett av våra jaktområden denna vecka. Allt var ju nytt för mej, så man blev nästan stum över den vackra vyn uppe vid vindmöllorna. Lördag eftermiddag var det samling vi skjutbanan för en liten skyttetävling, och så fick man ju geväret kollat på samma gång efter resan dit. Ni vet ju packning på packning tillbehör och grejer packade på varandra i bilen, så en koll av vapnet var ju nödvändigt. Där träffade jag resten av jaktlaget för första gången denna höst, och som vanligt när ett jaktlag träffas igen efter ett år så låg humöret och skämten på topp. Tävlingen gick ut på att skjuta på fyra papptallrikar som var uppsatta som mål, poäng bak på tre av dem, en tom.Man valde den rätta eller försökta gardera sej och skjuta ett skott på alla, det

Söndags kvällens möte avslutat, förprat innan jakten.

18 | Jakttidningen Trapper | Nr 1 2015

var fritt fram för var och en att bestämma. Första pris var en fin kniv, vilket skulle delas ut på kvällens älgfest i byn. Älgfesten som hölls på kvällen sparar jag till mina privata memoarer. Roligt hade vi, god mat och dryck. Vinnaren av kniven, Kent Kolviken, fick sitt pris under applåder och skratt. Söndagen gick i vilans tecken fram till kvällen då var det möte i jaktstugan. På mötet blev det klart vilken såt vi skulle starta med följande morgon – Vitterliden. Alla deltagande jägare fick väl utmärkta kartor med passnummer över hela veckans jaktområden. En upprymd stämmning låg i luften vartefter vi drog våra passnummer bland oss fyrtio gubbar och två damer, både ordinarie medlemmer i Kristinebergs viltvårdsförening och vi gäster. Många av gästerna var gamla i laget, tror att vi var bara några som var med för första gången. Säkerhetsföreskrifterna lästes upp. Vapnet laddas på passet, ha koll på passgrannen och absolut noll tolerans med alkohol. Som sig bör när det gäller all jakt, men säkerhetsföreskrifterna ska alltid göras klar från början, det tror jag nog gäller alla jaktlag.


Leverans till slakthuset.

Jägare efter jägare fick stoppa handen i Hasses keps där dom gyllene numrerade poletterna låg, varje dragning kompletterades med rapport om vad som skjutits på det passet och av vem året innan. Kan berätta att när jag drog ett pass i veckan, blev jag varnad för att inte halka på alla tomhylsor som låg runt tornet ( hittade en, dom var nog bra bortstädade). Men många spår i mossen av älgdragaren så ett bra pass var det säkert, förutom när jag stod där.

Mitt pass på premiär morgonen blev nr 15 i kanten på en myr enligt kartan i min hand, jaha och hur ska jag hitta dit då hann jag tänka. Kjell såg säkert min fundersamma blick. - Vi tar en sväng dit nu efter mötet, sa han. - Och jag kör ut dej i morgon bitti, skarvade Sven-Ingvar i med, så det blir inget problem. På vägen mot mitt första pass började Kjell använda ett sånt språk som inte passar i en

Julgubbens bästa ren på rymmen.

tidning - orsak det sprang en och annan ren efter vägen. Han hade tydligen inte så bra erfarenhet av renar och älgjakt. Framme vid stigen till pass 15 insåg jag att det inte skulle bli något problem att hitta myrkanten nästa morgon, fint snitslat så långt ögat såg. Nu kände man sej genast lugnare när jag hade mera koll på läget, inte så kul att yra på i skogen på främmande ställe och jaktkompisarna skulle få vänta. Men nu var allt under kontroll. Nej nu är det slut med körandet, tillbaks till Björksele och mat. Sven hade ju lovat fixa käket till kvällen. Straxt före vi kommer in till Kriberg igen har vi åter igen en stor ren i bilfören som inte vill lämna plats åt oss. Och Kjell går igång igen. Efter följande kurva ser vi en ung grabb komma vandrande med sina hundar, vi stannar till och byter några ord med honom, det var Nisse som var ute och rastade hundarna och kollade var hans

pass var till följande morgon, pass nr 2. Deltagande hundförare lottades ju skilt, så Nisse hade fått lott att släppa på eftermiddagen. Måndag morgon klockan ställd på fyra, upp och koka kaffe. Tre perkulatorer var färdigt laddade bara att knäppa igång. Kjell och Sven tog sina karelare på en kort morgonpromenad och lite mat inför premiärmorgonens första släpp. Kanske var vi alla lite nervösa för klockan var knappt över 5 när Sven-Ingvar släppte av mej vid pass nr 15 innan han fortsatte med Sune till 12. En fin morgon, lite kyligt i luften, lätt dis över myren, men inte värre en att man skulle se en älg om en sån skulle ha visat sig. Min vana trogen provade jag olika skjut riktningar innan patronerna lades i magasinet på min Sako 30-06. Kåsan fylldes med kaffe och en

Jakttidningen Trapper | Nr 1 2015 | 19


Somliga kan det här med mat, pyttipanna på gång.

Fredrik på ett kort eftersök,älgen ligger.

20 | Jakttidningen Trapper | Nr 1 2015


FÖRSTA SKOTTET snus under läppen, nu bara att vänta till hundarna släpps kl 6. 5.55 slits tystnaden sönder av ett skott, lät som det kom från byn. - Nu fick någon en älg i passet, tänkte jag och kollade att volymen var på i comradion. Någon måste ju börja meddela vad som ligger eller är påskjutet, tänker jag. Efter en tid - hur länge vet jag inte mera - sprakar det till i öronsnäckan. Nå nu kommer det info om skottet, ko, tjur eller kalv? - Alla bort från passen, nu har det gått åt helvete! var det enda jag fick höra. Tankarna flyger i skallen, har nån vådaskjutit sej i foten eller vad har hänt? Efter en kort väntan hämtar Hasse mej vid vägkanten. - Nu är det illa, säger han, riktigt illa. Då börjar jag förstå eller kanske börjar få aningar om att det värsta har hänt. Jag har en gång tidigare varit med om vådaskjutning, då med ett annat slut en denna gång. Ca. klockan 5.55 lämnade Nisse jordelivet i en ögonblicklig död, av ett vådaskott av en jägare i grannjaktlaget till vårt. Vi samlades vid slakthuset förutom jaktledarna, som fick stanna på platsen och redovisa för polisen var gränsen gick och var passet var. Polisen konstaterade ganska omgående att inga fel begåtts av Kristineberg jaktlag eller av Nisse. Jakten avslutades givetvis för dagen och vi blev informerade av jaktledarna om vad som hänt, i den mån dom kunde berätta. Vi beslöt gemensamt att vi åker till våra respektive boenden och funderar igenom om jakten ska fortsätta på tisdag eller om vi alla ska åka hem. En sak som blev lite obehaglig var mediebevakningen. Tog ju inte länge

så låg nyheten om olyckan på både jakttidningars och dagstidningars nätsidor. Vilket resulterade i att anhöriga till jägarna började ringa, och dom som fick svar var glada. Tänk er tanken för de personer som ringde på Nisses mobil och ingen svarade. Reportrar från dom stora dagstidningarna började cirkulera i byn. Och med konster och knep försökte de få något ur oss andra. Men vi hänvisade bara till polisen i Umeå. Starkt gjort av jaktlaget och speciellt jaktledarna som orkade och höll ut mot dessa parasiter. Okej dom gör sitt jobb, men kanske det kan skötas snyggare. Åtminstone i vår stuga, och jag tror det var likadant hos alla andra, så diskuterade vi genom det som hänt. Långa stunder satt vi ensamma eller tillsammans och var helt tysta – tänkte, pratade, försökte förstå hur det kunde hända. Vi i vår stuga bestämde oss för att vi gärna fortsätter jakten på tisdag. Men att vi följer jaktlagets vilja, blir det beslut på att jakten avbryts så accepterar vi givetvis det. När beslutet kom att jakten fortsätter, blev det en annan stämmning i jaktstugan. Med full respekt för Nisse och hans anhöriga och för oss alla tror, eller vet jag, att det var det rätta beslutet. Vi vet att Nisse log i sin himmel när jakten drog igång igen på tisdag morgon. Jag vill inte riva upp gamla sår för någon, därför komenter jag inte mera om det som hände, med tanke på anhöriga till Nisse och honom som avlossade det dödliga skottet. Nisse, i minnet bevarat för oss alla i jaktlaget. Nisse fick en fin begravning, värdig en naturälskande jägare och medmänniska. Omgiven av sina närmaste och sina jaktkamrater. Kistan var smyckad med ett stort blomster hav och en stor älgtjurstrofé.

Frank med sina trofe.

Domstol har sagt sitt och dömt skytten, det tänker jag inte heller kommentera desto mer. Jag har annan åsikt men en rättslig prövad dom är klar. Inget vi gemene man kan påverka. Jakten Första såten på tisdagsmorgonen satt man på ett superpass igen enligt Hasse, tror att han lurar alla första året den mannen ( skämtar bara Hasse), men älg blev det i alla fall i såten. Det var Frank från Danmark, som har stuga i Kriberg och kan markerna (för övrigt länets snabbaste fyrhjulingsförare) som fällde den första älgen för premiärveckan. Lite missförstånd via comradion, vi trodde länge att en kviga var fälld. Men vartefter djuret transporterades ut till vägen, blev det hornbelagt. Så framme vid slakthuset var det en trettontaggars tjur. Vackert så Frank! I vår stuga fick både Sven Och Sune fälla varsin älg under veckan. Många kanske tror att pärm fotot på denna tidning föreställer Åsa-Nisse med en tjyvskjuten älg, så

är det inte fallet utan det är Sune Orlandersson med sin älgko. Veckan avslutades med att vi styckade älgarna, och vi alla fick vår beskärda del av kakan. Samhörigheten i detta jaktlag är helt otrolig. Trots det vi upplevde premiärdagen, med tårar och sorg, så kunde vi ändå ta tillvara samhörigheten och jakten som ett enat jaktlag. Veckan resulterade i sammanlagt fem vuxna djur och en kalv. Fint hundarbete av alla hundar och ett trevligt gäng jägare. Följande jakt där, som Kjell och jag deltog i, var i oktober. Många av gästerna från september var även denna gång samlade. Gubbarna från Hammerhead stugan var alla med. Vi fick även uppleva den första snön för vintern, ja till och med lite snöyra. Resultat från dom dagarna var två vuxna och en kalv, varav Mats Pettersson lycka-

Jakttidningen Trapper | Nr 1 2015 | 21


FÖRSTA SKOTTET des fälla en ko på Kimheden, som enligt ryktet upprepades för andra året i följd. Men fina upplevelser i nya snötäckta marker. Kan berätta om mitt pass sista morgonen på kalhygget, att då frös skribenten! Tack alla för hösten 2014 i Kristineberg. Speciellt tack till Fredrik, Patrik, Tommy och Hasse som orkade och fick jakten att fungera fint hela veckan. Jag kan inte beskriva känslan när jag fick förnyad inbjudan till hösten 2015. Hoppas att ni alla från förra hösten har möjlighet att komma igen till höstens jakt. Vill också tacka sista kvällens underhållare Martin Björehag för musik och sång. Och skalden Filip Edberg för hans tolkningar från historiens värld. Tack Fredrik och Sara för gästvänligheteten. Återigen en kväll som kommer att omnämnas i mina memoarer. I minnet bevarat Nisse, du finns i våra minnen och vi vet att du är med oss på höstens jakt i Kristineberg. Tack för den korta stund vi fick känna dig.

Notis Rävlock kvällen blev inte riktigt som vi trodde. Andreas Nylund, aktiv jägare med just rävlock som sitt stora intresse, ringde mej och frågade, om han fick komma en kväll på mina marker och locka räv. Ett av områdena som är ganska räv-täta är så nära trafikerad väg, så ingen släpper räv-hundar på det området. Jag tänkte att det passar ju utmärkt att pröva där. Vi hann bara sätta oss på kvällens tredje pass, med uppsikt över ett ganska slyit kalhygge, ett kort lock som en skadad fågel, så skjuter Andreas. Jag som sitter en bit därifrån med uppsikt åt andra hållet, hinner tänka: - Ja, där kom räven. Inom nästan samma sekund som första skottet smäller det andra. Det visar sig att två mårdhundar kom i full karriär rätt på Andreas. Så drillingen fick göra sitt, en med kula, den andra med hagel.

22 | Jakttidningen Trapper | Nr 1 2015


Spännande tider i en jägares liv – en historia som TEXT & FOTO: Jessica Ekström sträcker sig över 50 år Här kommer vi att få följa Bo-Erik Nyfors som har varit aktiv jägare från 1950-talet till dessa år. Med ett lånat gevär började han jaga vid 15 års ålder, då var det tjuvjakt som gällde. Han var tvungen att ljuga om sin ålder för att få börja jaga. Vid den tiden hade han ingen egen hund, utan hängde med de äldre männen. När han började jaga ensam med hund var denna en lånad spets från Blaxnäs. Med denne jagades råskinn och geväret som användes var en Parabellum.

Att jaga på Halsön vid den här tidpunkten var inte att tala om. Den innehavdes av de s.k. ”herrarna”, vilka var väldigt noggranna med att ingen annan skulle få jaga på deras territorium. Detta i sin tur ledde till att även där idkades tjuvjakt, vilket man ännu idag kan se att Nyfors kommer ihåg med ett leende på läpparna. Att jaga utter är även något som Bo-Erik har prövat på. Han blickar tillbaka och delger en historien som utspelar sig en natt. Man hade sett spår av en utter kl.22. Denna passade man på fram till kl 03

på morgonen då uttern gick sitt öde till mötes. En annan stor utter han kommer ihåg måtten på var 165cm från nos till svans. Denna såldes för 100 mk till en tysk man.

största var en 9 taggare. Vid ett tillfälle hade han möjligheten att avfyra fyra skott – vilket fällde fyra älgar. För 6 år sedan slutade han delta i älgjakten.

Nyfors började som 18-19 åring delta i älgjakten, då först som drevkarl. 1957 i februari skaffade han sitt första älggevär. Året efter var han ännu drevkarl, men kunde nu i drevet skjuta orre, tjäder och hare. Det gevär han skaffade var en omborrad Mauser.

En av de frågor som undertecknad finner intressant är hur de som jagat hela sina liv till dags datum ser på jakten utvecklig. Var det bättre förr? Nyfors svar på frågan var att jakten numera är herrfatt och att den förr i tiden var mera jordnära.

Med det geväret har fällts över 80 älgar, varav den

Bo-Eriks första tillståndsbevis.

Jakttidningen Trapper | Nr 1 2015 | 23


jaktmagasinet

TRAPPER Köp nr. 1/2015 för att läsa alla 72 sidor i jakttidningen för jägare skriven av jägare.


jaktmagasinet

TRAPPER KÖP LÖSNUMMER. PRENUMERERA.


jaktmagasinet

TRAPPER Köp nr. 1/2015 för att läsa alla 72 sidor i jakttidningen för jägare skriven av jägare.

KÖP LÖSNUMMER. PRENUMERERA.

Trapper nr 1/2015 (förhandsvisning)  
Trapper nr 1/2015 (förhandsvisning)  

I detta nummer bland annat: * Trapper träffar trickshooters * Minkjakt på hög nivå * Från gråvarg till hybrid Trapper är en jakttidning för...

Advertisement