Issuu on Google+

BRABANTZORGKRANT M I DDE N | W E ST | N O ORDO O ST | ZUIDO O ST

© Regioplus/Week van Zorg en Welzijn | Fotograaf Robert Gort

U i tgave va n Tra n s v o r m

3

SDW zoekt vrijwilligers

“Het zijn de kleine dingen die het doen en ik zie de cliënt dan genieten.”

5

Vrijwilligerswerk Jelle Limbach

“Mensen beseffen vaak niet dat vrijwilligerswerk ook de vrijwilliger veel geeft.”

11

Gezondheidszorg Technologie

Grote behoefte aan technologische innovatie in de zorg.

Bezoek onze website www.brabantzorg.net

16

Week van Zorg en Welzijn

Ruim 230 locaties openen van 11 t/m 16 maart hun deuren.


Welkom

bij prisma

Maak jij het verschil voor hen? Bied jij in de verschillende situaties waarin mensen zich bevinden, de 24-uurs zorg of ondersteuning die ze nodig hebben? Kies dan voor één van onze opleidingen: • Helpende Zorg en Welzijn • Verzorgende–IG • Combi Verzorgende-IG/MMZ • MMZ en MZ • Verpleegkundige • Zorghulp • Herregistratie BIG-Register

Iedereen verdient een waardevol leven. Met aandacht voor en ondersteuning bij persoonlijke behoeften en mogelijkheden én ontplooiing van talenten. Wij staan voor deze zorg. Wij heten u van harte welkom!

Wij bieden zorg aan mensen met alle soorten beperkingen en leeftijden in Noord-Brabant. We zijn een gastvrije en moderne organisatie. Hebben hart voor onze cliënten, medewerkers, vrijwilligers en onze omgeving. En bieden zorg die verder reikt dan het invullen van de dagelijkse levensbehoeften. Onze kernwaarden aangaan, erbij horen, verantwoord en eigentijds wijs zijn hierbij leidend.

Kijk voor meer informatie op onze website

? Meer info 200

www.vitaliscollege.nl

088-7702anet.nl www.prism

Open dag, maar voor ons niet op 16 maart…… Wij zijn altijd open! Loop maar eens bij ons naar binnen wanneer het u uitkomt! Zorgplein Maaswaarden (locatie Wijkestein en locatie de Notenhoff) levert maatwerk als het op wonen, zorg en welzijn aankomt. Onze medewerkers nemen daarbij een belangrijke plaats in. Samen met familie en vrijwilligers hebben en krijgen zij de verantwoordelijkheid om de zorg voor onze cliënten vorm te geven. In april openen wij onze nieuwbouwlocatie in Andel, een onderscheidende woonomgeving voor kleinschalige verpleeghuiszorg. Ouderenzorg met respect en aandacht voor de individuele wensen van de cliënt met gebruikmaking van moderne ICT ondersteuning. Interesse in wonen of werken bij Zorgplein Maaswaarden. Bekijk ook onze site. www.maaswaarden.nl

2

Kijk voor werken en leren in zorg en welzijn op www.brabantzorg.net


NATIONALE WEEK VAN ZORG EN WELZIJN, EEN HEEL MOOIE KANS

Wees welkom! Beste lezer,

Colofon De BrabantZorgKrant is een uitgave van Transvorm met medewerking van Brabantse zorg- en welzijnsorganisaties. De krant verschijnt in een oplage van 950.000 exemplaren in vier regionale edities. © Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd of overgenomen zonder toestemming van de uitgever. Coördinatie en eindredactie: Anne-Rieke de Haan, adviseur Imago Transvorm Teksten o.a.: Text Sells, Tekstbureau Door Lotje getikt, Connect2 Fotografie o.a.: Joris Buijs (PvE), Petra v.d. Broek Productie en ontwerp: Allin1Mediaservice, Maastricht. Klachten over verspreiding: 0485-319050

taris van n, Staatssecre ij R n va in rt a M ort Welzijn en Sp , id e h d n zo e Volksg

U kunt geen krant openslaan zonder iets over de zorg in Nederland te lezen. Ook vandaag niet, want de zorg is iedere dag nieuws. Bepaalde zaken vragen verbetering of een behandeling kan goedkoper. De gezondheidszorg houdt ons allemaal bezig en een kritisch geluid hoort daarbij. Toch bekruipt me wel eens het gevoel dat het ook anders kan. De Nederlandse gezondheidszorg is er een om trots op te zijn. Internationaal gezien hebben we het beter voor elkaar dan de landen om ons heen. Dat moeten we ook vooral zo houden. En misschien wel het belangrijkst: iedere dag leggen duizenden medewerkers in zorg en welzijn hun ziel en zaligheid in de zorg voor anderen. Ook daar kunnen we trots op zijn. Ik ben er trots op. Daarom ben ik verheugd over de Nationale Week van Zorg en Welzijn. Dat is een nieuw initiatief van de regionale arbeidsmarktorganisaties voor zorg en welzijn. Van 11 tot en met 16 maart 2013 openen honderden zorg- en welzijnorganisaties in het hele land hun deuren voor het grote publiek. Dat is voor u – en mij - een heel mooie kans. Vorig jaar kwamen er 700.000 mensen kijken. Een prachtig aantal, maar toch hoop ik dat we dat aantal dit jaar met z’n allen kunnen overtreffen. Ik raad u dan ook van harte aan in groten getale gebruik te maken van deze uitnodiging. Het is de kans om eens binnen te kijken bij die instelling waar u altijd langsfietst. Of om u te laten verrassen door de veelzijdigheid van het werk in een ziekenhuis, verpleeghuis of ouderenopvang bij u in de buurt. Kom kijken in het hart van zorg en welzijn. Wees welkom. Ik zal er zeker zijn.

Martin van Rijn

“IK ZIE JAANTJE GENIETEN.”

SDW zoekt vrijwilligers groeit”, zegt Joke Priem, coördinator vrijwilligers bij SDW. “De invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in de gehandicaptenzorg vraagt steeds meer om de inzet van familie, vrienden en buren van de cliënt en ook om vrijwilligers. Daarom wil SDW aan het einde van dit jaar 400 vrijwilligers hebben.”

n

e va er met Jaantj kk a lz E n va Wim tratuin Tilburg naar In

Wim van Elzakker werkte 35 jaar bij SDW toen hij met vervroegd pensioen ging. “Maar ik miste het contact met de cliënten. Daarom heb ik me aangemeld als vrijwilliger bij SDW. Nu ben ik maatje van een aantal cliënten op woonlocaties in Steenbergen en Halsteren. Samen gaan we naar de stad, Intratuin of gewoon even ergens koffie drinken. Het zijn de kleine dingen die het doen en ik zie de cliënt dan genieten.”

Vraag naar vrijwilligers groeit

Bij SDW zijn momenteel meer dan 300 vrijwilligers actief. “De vraag naar vrijwilligers onder de cliënten

Vrijwilligers ondersteunen cliënten met een verstandelijke beperking bij activiteiten in een woonlocatie, dagactiviteitencentrum en bij vrijetijdsactiviteiten. “Er zijn veel openstaande vragen naar een maatje: iemand die net als Wim binnens- en buitenshuis activiteiten met de cliënt onderneemt”, aldus Joke. “Het accent ligt daarbij op persoonlijke aandacht.”

Blij worden van vrijwilligerswerk

Als coördinator vrijwilligers merkt Joke dat niet alleen de cliënten blij worden van de vrijwilligers bij SDW. “De vrijwilligers geven zelf ook aan veel voldoening te halen uit het werk. Bovendien wordt je sociale netwerk groter en ook voor je persoonlijke ontwikkeling is het een opsteker.”

OVER SDW SDW ONDERSTEUNT, BEGELEIDT EN BEHANDELT MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING IN WEST-BRABANT. DIT DOEN WE OP DAGBESTEDINGSLOCATIES EN WOONLOCATIES DIE MIDDEN IN DE WIJK EN DUS MIDDEN IN DE SAMENLEVING LIGGEN. ONZE AMBULANTE BEGELEIDERS KOMEN OP HONDERDEN ADRESSEN WAAR CLIËNTEN ZELFSTANDIG WONEN. BIJ SDW WERKEN CIRCA 850 MEDEWERKERS MET VEEL PASSIE VOOR DE ZORG. DE RUIM 300 VRIJWILLIGERS MAKEN VELE EXTRA ACTIVITEITEN MOGELIJK. KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP WWW.SDWZORG.NL.

Mariya helpt bi

j de jongeren

kookclub

Mariya Bilochvostenko geniet van het vrijwilligerswerk. “Als voorbereiding op mijn studie geneeskunde ben ik begonnen met het begeleiden van de vrijetijdsactiviteit bewegen op muziek. Het werken met mensen met een verstandelijke beperking is zo leuk, dat ik nu ook meehelp bij de kookclub voor jongeren en het stijldansen. Ik heb zelf lang gedanst en weet hoe blij je er van kunt worden. Dat zie ik terug bij de deelnemers en dat is mooi.”

Kom eens kijken tijdens de Week van Zorg & Welzijn Heeft u belangstelling voor vrijwilligerswerk bij SDW of behoefte aan meer informatie? Neem contact op met Joke Priem, coördinator vrijwilligers, 088-259 3000, j.priem@sdwzorg.nl. Of neem tijdens de Week van Zorg en Welzijn eens een kijkje op een van onze vele, kleinschalige locaties. Een overzicht met openingstijden vindt u op www.sdwzorg.nl.

Kijk voor werken en leren in zorg en welzijn op www.brabantzorg.net

3


Verpleeg- en Verzorgingshuis, Thuiszorg en dagverzorging Informatiestands, rondleidingen en activiteiten voor jong en oud

Passende zorg en ondersteuning bij u thuis Surplus Zorg biedt zorg en ondersteuning bij u thuis zodat u zelfstandig en comfortabel in uw eigen omgeving kunt blijven wonen: hulp bij uw persoonlijke verzorging, (gespecialiseerde) verpleging, dagverzorging en dagbehandeling, individuele ondersteuning en begeleiding.

Dichtbij

Actief

Persoonlijk

De koffie staat klaar! U komt toch ook?

De Leystroom Zorg voor elkaar

Gratis gezondheidscheck en controle rollators, informatie voor mantelzorgers, uitleg over dementie en valpreventie.

U bent van harte welkom op de open dag op zaterdag 16 maart 2013 tussen 11.00 en 16.00 uur.

Voor meer informatie, aanmelding en bemiddeling: 0168 33 18 26 | www.surpluszorg.nl Zoekt u een baan of opleiding in de zorg? Kijk dan op www.surpluszorg.nl en klik op Vacatures. Surplus Zorg biedt in West- en Midden-Brabant een gevarieerd aanbod in zorg, wonen en welzijn. Bijvoorbeeld thuiszorg, zorg in woonzorgcentra, dagverzorging en dagbehandeling. Samen met u stellen we een passend zorgarrangement samen.

Brabantlaan 5, 4817 JW BREDA tel. 076-5233900 www.deleystroom.nl

welzijn | zorg | kinderopvang | comfort

Careyn Open Dag van Zorg en Welzijn “Van zorgen voor, Naar zorgen dat” Doe de gezondheidscheck en ontdek! Zaterdag 16 maart 11.00u - 16.00u

Waar? • Careyn Mgr. Nolensplein 17, Breda • Careyn Dagactiviteitencentrum ‘t Houwke Grote Houw 5, Breda • Albert Heijn Ginneken Valkeniersplein 2/B, Breda • Albert Heijn Heksenwiel Heksenwaag 2, Breda • Careyn Rector van de Broekstraat 4, Baarle Nassau • Careyn Dagactiviteitencentrum Geerhof Withage 54-5, Chaam • Dagactiviteitencentrum Kerkdreef Kerkdreef 1, Chaam

Meer informatie: www.careyn.nl/opendag of Klantenservice 088 - 123 99 77

• Careyn Dagactiviteitencentrum Molenkap Schoolstraat 11, Prinsenbeek

Naamloos-1 1

4

Kijk voor werken en leren in zorg en welzijn op www.brabantzorg.net

01-02-13 09:30


“Mensen beseffen vaak niet dat vrijwilligerswerk ook de vrijwilliger veel geeft.”

Jelle Limbach “Geen enkele da

Is vrijwilligerswerk typisch iets voor gepensioneerden? Absoluut niet! Uiteraard is deze groep goed vertegenwoordigd, maar juist ook werkzoekenden en hardwerkende moeders zetten zich graag in als vrijwilliger. Waarom? Maak kennis met de enthousiaste vrijwilliger Jelle Limbach!

Na tientallen jaren gewerkt te hebben in een steenfabriek klinkt het alles behalve logisch dat je binnen de sector zorg en welzijn als vrijwilliger aan de slag gaat. En dat al direct de eerste dag na je ontslag. Voor Jelle Limbach (58) uit Boxtel was het echter volkomen logisch. “De zorgsector heeft mij altijd getrokken. Ik heb graag contact met mensen en ook binnen de fabriek waar ik werkte was ik actief in de ondernemersraad en de personeelsvereniging. Dat heb ik altijd graag naast mijn werk gedaan. Ik zie het ook als een vorm van zorgen.”

Werk zoeken en mensen helpen

Vanwege een reorganisatie kwam Jelle in juni 2010 thuis te zitten. Zijn vriendin is werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg en attendeerde hem op een rol als vrijwilliger bij de organisatie waar zij werkt. Daar hoefde Jelle niet lang over na te denken en regelde dat hij, direct na het einde van zijn dienstbetrekking, als vrijwilliger aan de gang kon. “Naast de zoektocht naar een nieuwe baan is

g in de zorg is

er voldoende tijd om jezelf nuttig te maken. Dus ben ik vier dagdelen als vrijwilliger mensen gaan begeleiden.” Dit houdt in dat Jelle activiteiten onderneemt met ouderen die in een zorgorganisatie verblijven. Hij begeleidt hen naar de kerk of gaat met hen wandelen of fietsen.

Met iets schijnbaar kleins doe je mensen een groot plezier

Jelle straalt als hij praat over het vrijwilligerswerk en het is zichtbaar dat de menselijke kant van het vak hem een goed gevoel geeft. Dat zit wat hem betreft in het feit dat je door zoiets schijnbaar kleins als een wandeling mensen al een enorm plezier kunt doen. “Dat zie je aan de mensen. Je bouwt een band op en zij tonen ook oprecht interesse in je en vragen ook of jij goed hebt geslapen of hoe je vakantie is geweest. Je werkt in een soort familiesfeer. Ik ben er ook bij als de mensen deelnemen aan een activiteit, drink koffie met hen en maak een praatje.”

Rapper Yes-R “Iedereen krijgt de kans om met eigen ogen te zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat.”

“Ik heb tot nu toe nooit echt iets met zorg of welzijn te maken gehad. Of het moet de fysio van mijn voetbalclub zijn, waar ik ooit wel eens geweest ben voor een blessure.” Toch zet de populaire rapper Yes-R zich in voor de Week van Zorg en Welzijn. “Ik denk dat we uiteindelijk allemaal op de een of andere manier wel met zorg en welzijn geconfronteerd zullen worden. Is het niet voor jezelf, dan ken je altijd wel iemand die zorg nodig heeft. Je opa of oma in het verzorgingshuis, een vriend in het ziekenhuis. En misschien niet nu meteen, maar zeker als je ouder wordt.” Yes-R rapt al enige jaren in de top van de Nederlandse hiphop-scene. Hits als Leipe Mocro Flavor, Vecht Mee en What a Wonderful World zetten zijn naam op de kaart voor de Nederlandse jeugd. Regelmatig laat Yes-R met zijn liedjes zijn maatschappelijke betrokkenheid zien. Zijn steun aan de Week van Zorg en Welzijn sluit daar goed bij aan. Samen met André van Duin realiseerde hij het campagnelied ‘Elke dag, elke nacht’, waar hij zelf de rap gedeelten voor schreef. “Ik vind De Week van Zorg en Welzijn een heel goed initiatief. Door het maken van het campagnenummer ben ik me veel bewuster geworden van alle facetten van zorg en welzijn. Deze Nationale Week brengt mensen echt bij elkaar. Iedereen krijgt de kans om met eigen ogen te zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat, om de werkpassie te ontdekken van iemand die op de ambulance rijdt of iemand te ontmoeten die bij een kindercrèche werkt. Je hebt toch vaak een bepaald beeld van hoe dingen gaan. Het is goed dat mensen nu eens zien en ervaren hoe het echt is. Juist omdat er zulk goed en belangrijk werk in de zorg wordt verricht.” “Het leuke is dat wij van twee heel verschillende werelden zijn, met dit nummer worden dus twee werelden samengebracht. Net als tijdens de Week van Zorg en Welzijn.”

hetzelfde.”

Jelle geeft ook aan dat, in tegenstelling tot het werk in de fabriek, geen enkele dag in de zorg hetzelfde is. “Dat houdt het zeker leuk. En natuurlijk zijn de mensen niet altijd happy, maar dat hoort er ook bij. Dat is bij familie ook zo.”

Via vrijwilligerswerk aan een baan gekomen

Inmiddels heeft Jelle een betaalde baan als zorgassistent gekregen bij de organisatie waar hij vrijwilligerswerk doet. “Het was niet de opzet en zeker ook niet verwacht, maar toen ik zag dat die vacature er was heb ik meteen gesolliciteerd. De kennis die ik van de organisatie heb en de zorgervaring die ik heb opgedaan is een groot voordeel geweest.” Een goede reden voor anderen om dus ook vanuit een werkeloosheidssituatie vrijwilligerswerk te gaan doen? “Je weet het inderdaad niet, misschien hou je er een baan aan over.” Maar de belangrijkste reden om vrijwilligerswerk te doen noemt Jelle “dat gevoel” dat je van het werk krijgt. Het gevoel omschrijven lijkt lastig, maar alleen al de glimlach waarmee Jelle het zegt is voldoende.

André van Duin “Door Week van Zorg en Welzijn besef ik dat meer dan een miljoen mensen voor ons klaar staan.”

André van Duin is al bijna een halve eeuw Nederlands meest geliefde komiek. De 65-jarige artiest staat jaar in jaar uit volop in de schijnwerpers, hetzij op de planken van het theater of met populaire tv-shows als zijn legendarische Animal Crackers. Zijn humor heeft in al die jaren een onverminderd effect op de lachspieren van het Nederlandse publiek, van jong tot oud. André van Duin zet zich dit jaar in als ambassadeur van de Week van Zorg en Welzijn met het campagnelied ‘Elke dag, elke nacht’.

Ode aan de medewerkers in Zorg en Welzijn

Het lied ‘Elke dag, elke nacht’ werd geproduceerd door de Nederlandse top producers Eric van Tijn en Jochem Fluitsma. Het lied geeft een beeld van de impact van de zorgsector en is een flinke schouderklop voor alle medewerkers in zorg en welzijn, die dag en nacht klaar staan om zorg te verlenen. André hierover: “Samen met Eric van Tijn en Jochem Fluitsma, vonden wij het erg belangrijk om en de wereld van zorg en welzijn goed over te brengen aan het hele Nederlandse publiek. Daarnaast gaat dit nummer over de goedheid die de medewerkers in zorg en welzijn hebben om dag en nacht klaar te staan voor het welzijn van andere mensen. Dat zul je ook wel zien als je gaat kijken tijdens een open dag.” In het campagnelied vraagt André’s alter ego ‘meneer Wijdbeens’ samen met de jonge rapper Yes-R aandacht voor zorg- en welzijnswerk. Een bijzondere samenwerking voor André: “Het leuke is dat wij van twee heel verschillende werelden zijn, Yes-R en ik. We hebben artistiek bijna niets met elkaar te maken. Hij heeft een hele andere doelgroep en ik natuurlijk ook. Met dit nummer worden dus twee werelden samengebracht. Net als tijdens zo’n Week van Zorg en Welzijn, wanneer bijvoorbeeld jongeren gaan kijken hoe ouderen in ons land verzorgd worden.”

Kijk voor werken en leren in zorg en welzijn op www.brabantzorg.net

5


Werk bij Zuiderhout!

Omgeven door verhalen

Woonzorgcentra Zuiderhout is gespecialiseerd op het gebied van wonen, zorg en welzijn voor ouderen. In de bosrijke omgeving van Teteringen bevinden zich serviceappartementen, zorgappartementen, groepswoningen, een verpleegafdeling voor psychogeriatrische cliënten en een zorghotel. Zuiderhout vertelt je verhalen. Het gebouw, een voormalig klooster, doet zwijgend zijn verhaal, net als het groen. De organisatie vertelt over het recht op autonomie en een eigen levensstijl. En over de onderlinge contacten, die zijn gebaseerd op wederzijds respect en betrokkenheid. De medewerkers delen hun ervaringen. Maar vooral de ouderen vertellen hun verhaal. Ieder vanuit een eigen levensbeschouwing. Ontroerende verhalen, vrolijke verhalen, vergeten verhalen. Werken bij Zuiderhout, verhalen die je aangrijpen. Wegens uitbreiding in de bezetting heeft Zuiderhout vacatures voor betrokken medewerkers in de functie van:

p 16 maart Bezoek ons o n dag van tijdens de ope 0 uur voor 11.00 – 15.0 jke toelichting een persoonli erken bij op leren en w lijve kom aan den n E t. u o rh e id Zu 0 en rg is! Om 11.3 ervaren wat zo aansluiten bij je n u k r u u 0 . 14.0 ze organisatie n o in g in id le een rond vens: ctionaris) Contactgege (personeelsfun en al G n va ie Pleun erhout.nl of halen@wzczuid er rv oo nd ve omge s 33 - vacature inator) 076 - 57 84 1 pleidingscoörd (o k oo M n va Anja l of zczuiderhout.n A.vanmook@w g ZATERDAG 20 - open da 076 - 57 84 3

16 MAART

Leerling verpleegkundige 32 tot 36 uur Contactverzorgende extramuraal 20 tot 24 uur Contactverzorgende intramuraal omvang in overleg Contactverzorgende verpleegafdeling omvang in overleg Helpenden en verzorgenden voor oproeppool Vakantie- of bijbaan (studenten zorg niveau 2, 3, 4 of 5) Vrijwilligers Kijk voor meer informatie over de functies, de functie-eisen en arbeidsvoorwaarden op onze site www.wzczuiderhout.nl of www.brabantzorg.net

Arnold Janssenlaan 46, 4847 DK Teteringen

w ww.w z c z u id e rh o u t.n l 6

Kijk voor werken en leren in zorg en welzijn op www.brabantzorg.net


HULPVERLENEN MET VISIE Fontys brancheopleiding Verpleegkunde niveau 5 een groot succes STEEDS MEER HULPVERLENERS SCHIETEN DE SCHOOLBANKEN WEER IN. MAAR WAAROM ZOU JE ALS PROFESSIONAL WEER SCHOLIER WILLEN WORDEN? EN WAT HEBBEN ZORGORGANISATIES AAN LEERGIERIGE WERKNEMERS? OUD-STUDENT AAN DE BRANCHEOPLEIDING VERPLEEGKUNDE SUSAN BOSMAN-GRAAFMANS (30), DOCENT JOHAN VAN HERK (32) EN COÖRDINATOR HENK GLOUDEMANS (47) LICHTEN HET BELANG VAN DEZE NIEUWE VORM VAN ‘BIJSCHOLING’ DOOR FONTYS TOE.

Wat houdt dat brancheopleiden nu precies in?

Gloudemans: “Het gaat om een gerichte opleiding voor mensen die al werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Er zijn drie opleidingsvarianten. Een GGZ brancheopleiding voor mensen met een mbo verpleegkundig diploma en één voor werknemers met een SPH/MWD diploma op zak. Voor mensen met een mbo verpleegkundig diploma is er tevens een MGZ/AGZ variant. De opleiding is gericht op gediplomeerde, mbo-geschoolde verpleegkundigen die in twee jaar tijd de generieke hbo-kwalificaties willen halen. Het voordeel van brancheopleiden is de nauwe samenwerking met de organisaties waar de hulpverleners werken. Die geven ons veel input, want ook de organisaties moeten voordeel halen uit de extra scholing van hun werknemers, niet pas na twee jaar. De werkgever ziet vaak potentie bij haar hulpverleners en middels functioneringsgesprekken wordt dan gekeken of extra scholing mogelijk is. Dit is dan meestal een investering van de werkgever, die de opleiding, reis- en literatuurkosten geheel of gedeeltelijk betaalt.” Van Herk: “Om in aanmerking te komen voor een leerwerkplek doorlopen studenten een reguliere sollicitatieprocedure bij de zorginstelling. Onze studenten ontvangen dan ook een leerlingensalaris. Eenmaal aangenomen op de opleiding krijgen de studenten twee maal een leerwerkplek voor de periode van één jaar om hun beroepscompetenties verder te ontwikkelen. Ze hebben

herstelgerichte zorg belangrijk vindt. Bij de maatschappelijke gezondheidszorg ligt de nadruk weer meer op zorg op afstand, bijvoorbeeld door het gebruik van domotica, nieuwe middelen om mensen in hun thuissituatie te begeleiden.” Bosman-Graafmans: “eHealth heet dat. Zo bestaat de

Heeft iedere zorgorganisatie specifieke behoeftes?

Van Herk: “Uiteraard zijn er vakken die vanuit de opleiding verplicht gehaald moeten worden. De overige ruimte wordt in nauwe samenwerking met de verschillende organisaties ingevuld. Daarbij is er altijd ruimte voor ontwikkeling en vernieuwing, dat is binnen verpleegkunde eerder regel dan uitzondering. Zo is er de afgelopen jaren veel behoefte om aandacht te geven aan herstelgerichte zorg. Dan kijken we samen met de organisatie hoe we dat in het onderwijs kunnen inbedden.” Gloudemans: “Drie tot vier keer per jaar is er overleg met de zorgorganisaties. Het GGZ-werkveld gaf aan dat het

Bosman-Graafmans: “Die drang had ik ook. Ik wilde me graag binnen mijn werkveld doorontwikkelen. Via het management op mijn werk deed de mogelijkheid zich voor om de brancheopleiding Verpleegkunde aan Fontys te volgen. Het grootste verschil is dat ik voorheen echt een doener was, vooral een uitvoerder van zorg. Nu werk ik veel meer vanuit onderbouwing. Tijdens de opleiding kreeg ik theoretische kaders aangereikt, die ik in mijn werk direct kon toepassen. Ik kijk nu ook kritischer naar de zorg en heb een duidelijke, eigen visie op goede hulpverlening ontwikkeld.” Van Herk: “Daarom is het zo mooi om eens per week alle studenten samen te hebben. Dan bespreken we alle verschillende praktijkcasussen met elkaar. Hoe ga je bijvoorbeeld om met automutilatie? En doe daar maar eens literatuuronderzoek naar. De antwoorden worden ook teruggekoppeld naar de organisaties, zodat we zien of onze resultaten overeenkomen met hun werkwijze. Bij regulier onderwijs ligt een onderzoek na beoordeling vaak stof te happen, bij ons worden resultaten echt toegepast.” Bosman-Graafmans: “Ik heb tijdens mijn studie litera-

“Meer verdieping en verantwoordelijkheid.” mogelijkheid om via internet contact te hebben met bijvoorbeeld een thuiszorgmedewerker. Dan hoeft de cliënt dus niet het huis uit om contact te hebben met de hulpverlener.”

Zijn er straks nog wel niveau 3 of 4 verpleegkundigen?

Gloudemans: “Ja, al zijn er nu natuurlijk wel steeds meer niveau 5 verpleegkundigen. Dat heeft zeker ook te maken met het politieke en economische klimaat. De banen liggen nu eenmaal niet voor het oprapen. Er is wel behoefte aan verpleegkundigen, maar vaak zijn de budgetten op. Om als professional je kansen te vergroten, is het een handige keuze om een hbo-opleiding te gaan volgen.” Bosman-Graafmans: “Vooral met het oog op de invoering van het nieuwe beroepenhuis, die gepland staat voor 2020. De beroepsvereniging Verpleegkundigen

“Laat leeftijd je niet tegenhouden.” dan één dag in de week les op school, de brancheopleiding. Terugkijkend op de start van de opleiding in 2006, kunnen we zeggen dat studenten, werkgevers en wij van Fontys zien dat deze vorm echt werkt.”

“Onze onderz oeksresultate n worden echt to egepast.”

& Verzorgenden Nederland (V&VN) heeft, na uitvoerig onderzoek en overleg, geconcludeerd dat er een helder onderscheid dient te komen tussen beroepen en functies in de verzorging en verpleging. In de praktijk voeren verpleegkundigen van niveau 4 en 5 in de GGZ nu nog vaak dezelfde werkzaamheden uit, je merkt weinig verschil. Met de invoering van het beroepenhuis dient dit verschil duidelijker te worden. Dan doe je voor mijn gevoel ook meer recht aan de individuele hulpverlener. In het beroepenhuis wordt een onderverdeling gemaakt in verzorgenden (niveau 3), zorgkundigen (niveau 4), verpleegkundigen (niveau 5) en verpleegkundig specialisten (hbo-master). De verwachting is dat onder invloed hiervan een groeiende vraag naar de brancheopleiding ontstaat bij niveau 4 verpleegkundigen.” Van Herk: “Ik merk heel sterk dat hulpverleners behoefte aan verdieping hebben, mee willen denken en meer verantwoordelijkheid willen dragen.”

tuuronderzoek gedaan naar ‘dwang en drang’ op een afdeling. Dat heeft te maken met agressie en hoe om te gaan met drang en dwangmiddelengebruik. Na mijn literatuuronderzoek kwam ik uit bij de methodiek van de signaleringsplannen. Dat ben ik gaan uitzoeken en uiteindelijk is het geïmplementeerd op de afdeling.”

Hoe komen potentiële studenten binnen op de opleiding?

Gloudemans: “Er zijn drie manieren: via de werkgever, door je rechtstreeks aan te melden, of via doorstroming vanuit een andere opleiding.” Van Herk: “Onze studenten kunnen net afgestudeerd zijn, of al twintig jaar in het vak zitten. Mijn oudste student was 58 jaar, dus laat leeftijd je niet tegenhouden. Die gevarieerdheid is voor ons juist leuk.”

Henk Gloudemans

“Om als professional je kansen te vergroten, is het een handige keuze om een hbo-opleiding te gaan volgen.”

Susan Bosman-Graafmans

“Die drang had ik ook. Ik wilde me graag binnen mijn werkveld doorontwikkelen.”

Johan van Herk

“Terugkijkend kunnen we zeggen dat studenten, werkgevers en wij van Fontys zien dat deze vorm echt werkt.”

Deelnemende partijen aan de brancheopleiding HBO-V Fontys: GGzE, GGZ Breburg, GGZ Oost Brabant, Novadic-Kentron, VVGI (Vincent van Gogh Instituut), Thebe, Zuidzorg, De Wever, Vitalis en De Zorgboog.

Kijk voor werken en leren in zorg en welzijn op www.brabantzorg.net

7


BIJ DEZE ORGANISATIES C HECK VO OR AC T U EL E I N FO: W W W.BR A BAN T ZOR G.N E T

Organisatie Locatie

Adres

Postcode Plaats

Datum

Tijd

Lambertusstraat 3 A

4872 XA

Etten-Leur

Za 16-03

10.30- 14.30 uur

Maisberg 24-28 Halsterseweg 184 Verlengde Zandstraat 9 Pootlaan 2 Kloosterstraat 11

4708 NR 4613BC 4614 PL 4707 JD 4724 EE

Roosendaal Bergen op Zoom Bergen op Zoom Roosendaal Wouw

Ma 11-03 Di 12-03 Di 12-03 Wo 13-03 Wo 13-03

Adriaen van Ostadestraat2 Pootlaan 2 Adriaen van Ostadestraat 2 p/a Pootlaan 2 p/a Pootlaan 2 Roosendaalsestraat 22 Prinses Irenelaan 1 Klinkert 1 Vestinghlaan 10 Bredestraat 1A HG Dirckxstraat 26 Louis Porquinlaan 1 Gerard ter Borchstraat 53 Dahliastraat 86 Rondsel 5 Oostdam 28 B Pegasuslaan 24 Markt 42-44 Kees van Dongenplein 2 Gerard ter Borchstraat 47 Burgemeester Voetenstraat 1A Moerwater 14-16 Touwbaan 1 President Kennedylaan 146 p/a President Kennedylaan 146 Pastoor Lancrietstraat 25 Hoofdlaan 8 Dorpsstraat 30 Lindebaan 21-27 Louis Porquinlaan 1

4703 NV 4707 JD 4703 NV 4707 JD 4707 JD 4724 AC 4671 CT 4724DL 4651 TP 4635 RK 4701 AX 4611 AM 4703 NL 4613 DP 4661 TS 4651 AW 4624 CN 4731 HP 4703 HR 4703 NL 4715 HE 4714 HS 4731 MC 4707 BE 4707 BE 4611 RA 4661 AA 4661 PH 4611 RA 4611 AM

Roosendaal Roosendaal Roosendaal Roosendaal Roosendaal Wouw Dinteloord Wouw Steenbergen Huijbergen Roosendaal Bergen op Zoom Roosendaal Bergen op Zoom Halsteren Steenbergen Bergen op Zoom Oudenbosch Roosendaal Roosendaal Ruptchen Sprundel Oudenbosch Roosendaal Roosendaal Bergen op Zoom Halsteren Halsteren Bergen op Zoom Bergen op Zoom

Ruitersvaartseweg 2 Zeggelaan 114

4844 PH Terheijden 4844 SE Terheijden

Za 16-03 Za 16-03

11.00 - 15.00 uur 11.00 - 15.00 uur

Ganzenpad 4

4844 TS

Terheijden

Za 16-03

11.00 - 15.00 uur

Koningsveld 1

4844 TR

Terheijden

Za 16-03

11.00 - 15.00 uur

Theerestraat 42

5271 GD

Sint Michelsgestel Za 16-03

10.30 - 15.00 uur

Lage Bremberg 35

4872 LE

Etten-Leur

Za 16-03

9.00 - 16.00 uur

Heerbaan 14-40

4817 NL

Breda

Za 16-03

11.00 - 15.00 uur

Hoge Donk 35 Huize Limburgstraat 21 Buurstede 134

4942 BC Raamsdonksveer 4902 BA Oosterhout 4904 PG Oosterhout

Za 16-03 Vr 15-03 Za 16-03

13.00 - 16.00 uur 13.00 - 17.00 uur 13.00 - 17.00 uur

Gehandicaptenzorg Amarant Taartenzo / Dagcentrum Liesbos SDW Woonlocatie Maisberg Oude logeerhuis SDW Manege, Houtbedrijf en Groenatelier Casemanagement Dagcentrum De Rotselaer Dagcentrum ‘t Palet Kinderdagcentrum Willemijntje Begeleiding ouders met kinderen Opvoedkundige begeleiding Praktische Thuisondersteuning Woonlocatie Boerhaave Woonlocatie Dinteloord Woonlocatie Lindenberg Woonlocatie Steenbergen Zorgboerderij De Stek Begeleiding Ouders met Kinderen Vraagwijzer Bergen op Zoom Dagcentrum De Plataan Kinderdagcentrum Pompon Woonlocatie De Spil Woonlocatie Oostdam Woonlocatie Pegasus Woonlocatie Postkantoor Woonlocatie Westrand Woonlocatie Rucphen Woonlocatie Sprundel Woonlocatie Touwbaan Oriëntatiehuis Intensieve Personal Coaching Woonlocatie Korenmarkt Woon- en logeerlocatie De Schans Dagcentrum De Colweghe Kopieer- en meerwinkel Copy Copy Startpunt, ambulante ondersteuning bij zelfstandig wonen, financiële ondersteuning en centrum voor loopbaanondersteuning SOVAK Dagactiviteitencentrum Ruitersvaartseweg Groepswoning voor volwassenen met een lichte tot matige verstandelijke beperking Woning voor jongvolwassenen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking Foyer Multifunctioneel Centrum Gruijtplein Koninklijke Kentalis Kentalis Zorgboerderdij de Bremberg Zorgboerderij De Bremberg Koninklijke Visio Revalidatie & advies, onderwijs, wonen, dagbesteding Stichting Prisma Woonvoorziening Hoge donk Woonvoorziening Huize Limburgstraat Woonvoorziening Buurstede

12.00 - 15.00 uur 16.00-19.00 uur 9.30 - 12.00 uur 13.00 - 15.00 uur 10.15 - 11.45 uur 13.30 - 15.00 uur Wo 13-03 15.30 - 17.30 uur Wo 13-03 13.00 - 15.00 uur Wo 13-03 14.00 - 17.30 uur Wo 13-03 13.00 - 15.00 uur Wo 13-03 13.00 - 15.00 uur Wo 13-03 10.30 - 15.00 uur Wo 13-03 13.00 - 16.00 uur Wo 13-03 14.00 - 16.00 uur Wo 13-03 10.00 - 12.00 uur Wo 13-03 10.30 - 15.00 uur Do 14-03 15.00 - 20.00 uur Vr 15-03 9.00 - 12.00 uur Vr 15-03 13.30 - 15.30 uur Za 16-03 10.00 - 14.00 uur Za 16-03 10.00 - 15.00 uur Za 16-03 13.00 - 16.00 uur Za 16-03 12.30 - 15.30 uur Za 16-03 13.00 - 16.00 uur Za 16-03 10.30 - 14.30 uur Za 16-03 10.30 - 14.30 uur Za 16-03 13.30 - 16.30 uur Za 16-03 13.30 - 16.30 uur Za 16-03 13.00 - 16.00 uur Za 16-03 11.00 - 15.30 uur Za 16-03 11.00 - 15.30 uur Za 16-03 13.00 - 16.00 uur Za 16-03 10.00 - 13.00 uur Ma 11 t/m Vr 15-03 10.00 - 12.00 uur Ma 11 t/m Vr 15-03 13.30 - 15.30 uur Ma 11 t/m Do 14-03 9.00 - 17.00 uur Vr 15-03 9.00 - 12.00 uur

Klik op www.brabantzorg.net voor he 8

Kijk voor werken en leren in zorg en welzijn op www.brabantzorg.net


BEN JE VAN HARTE WELKOM C HEC K VO OR AC T U EL E I N FO: W W W.BR A BAN T ZOR G.N E T

Organisatie Locatie

Adres

Postcode Plaats

Datum

Tijd

Esdoornlaan 45

4902 TN Raamsdonksveer

Fresiastraat 90 St. Theresiastraat 6-14 Grote Kerkstraat 17 Theresiastraat 23 Kapelstraat 9 Kelderstraat 1

4261 DL 4941DK 4941 DM 4941 DK 4841 GE 4265 HG

Wijk en Aalburg Raamsdonksveer Raamsdonksveer Raamsdonksveer Prinsenbeek Genderen

Ma 11 t/m Di 12-03 Do 13-03 Za 16-03 Za 16-03 Za 16-03 Di 12-03 Za 16-03 Vr 15-03

13.30 - 15.30 uur 13.30 - 15.30 uur 11.00 - 16.00 uur 11.00 - 16.00 uur 13.30 - 17.00 uur 18.30 - 20.00 uur 14.00 - 17.00 uur 13.30 - 16.30 uur

Pioenroos 1 Melis Stokelaan 5 Wildenborch 135 Heerma van Vossstraat 59 Schoolstraat 8 Melis Stokelaan 7 Kalsdonksestraat 89 Dragon 2 Pastoor Bastiaansensingel 128 De Zellebergen 1

4741 JC 4707 HP 4707 LT 4708 AW 4724 BJ 4707 HP 4702 ZB 4751 KK 4711 EE 4731 NZ

Hoeven Roosendaal Roosendaal Roosendaal Wouw Roosendaal Roosendaal Oud Gastel St. Willebrord Oudenbosch

Za 16-03 Za 16-03 Za 16-03 Za 16-03 Za 16-03 Za 16-03 Za 16-03 Za 16-03 Za 16-03 Za 16-03

11.00 - 15.00 uur 13.00 - 15.30 uur 13.00 - 15.30 uur 10.30 - 16.00 uur 10.00- 16.00 uur 13.00 - 15.30 uur 11.00 - 15.00 uur 11.00 - 15.30 uur 14.00 - 16.00 uur 10.00 - 16.00 uur

Brigidastraat 15

4834 WG Breda

Za 16-03

11.00 - 16.00 uur

Arnold Janssenlaan 46

4847 DK

Teteringen

Za 16-03

11.00 - 15.00 uur

Stadsweg 9a01 Raadhuislaan 4

4931 HV 4251 VS

Geertruidenberg Werkendam

Za 16-03 Za 16-03

10.30 - 14.30 uur 10.30 - 14.30 uur

Boeimeerweg 2

4837 AM Breda

Za 16-03

10.00 - 14.00 uur

Boschstraat 57 Bernard de Wildestraat 400

4811 GC 4827 EG

Breda Breda

Za 16-03 Za 16-03

11.00 - 15.00 uur 11.00 - 15.00 uur

Brabantlaan 5

4817 JW

Breda

Za 16-03

11.00 - 16.00 uur

Kerkring 21

4793 ES

Fijnaart

Za 16-03

10.00 - 16.00 uur

Mgr. Nolensplein 17 Grote Houw 5 Heksenwaag 2 Rector van de Broekstraat 4 Withage 54-5 Kerkdreef 1 Schoolstraat 11

4812 JC 4817 RE 4823 JV 5111 VT 4861 AR 4861 PW 4841 RR

Breda Breda Breda Baarle-Nassau Chaam Chaam Alphen

Za 16-03 Za 16-03 Za 16-03 Za 16-03 Za 16-03 Za 16-03 Za 16-03

11.00 - 16.00 uur 11.00 - 16.00 uur 11.00 - 16.00 uur 11.00 - 16.00 uur 11.00 - 16.00 uur 11.00 - 16.00 uur 11.00 - 16.00 uur

Mgr. Nolensplein 17 Rector van de Broekstraat 4

4812 JC 5111 VT

Breda Baarle-Nassau

Za 16-03 Za 16-03

11.00 - 16.00 uur 11.00 - 16.00 uur

Zandberg 1

4761 TW

Zevenbergen

Wo 13 t/m Do 14-03 13.00 – 17.00 uur Za 16-03 10.00 – 13.00 uur

5111 VR

Breda

Za 16-03

Gehandicaptenzorg Stichting Prisma Activiteitencentrum Wilhelminakanaal Steunpunt Fresiastraat Nachtzorgcentrum Woonvoorziening Grote Kerkstraat Woonvoorziening Theresiastraat Steunpunt Kapelstraat Woonvoorziening Kelderstraat

Verpleeg- en verzorgingshuizen Stichting Groenhuysen Centrum voor Wonen & Zorg Kroonestede Centrum voor Wonen & Zorg De Brink Centrum voor Wonen & Zorg De Wildenborch Centrum voor Wonen & Zorg Heerma State Centrum voor Wonen & Zorg Leonardushof Centrum voor Wonen & Zorg Moerweide Regionaal Behandelcentrum Wiekendael Centrum voor Wonen & Zorg Blankershof Centrum voor Wonen & Zorg De Vlegter Centrum voor Wonen & Zorg De Zellebergen Stichting Elisabeth Overakker Woonzorgcentrum Zuiderhout Stichting Woonzorgcentra Zuiderhout De Riethorst Stromenland Woonzorgcentrum Mauritsstaete Zorgcentrum Goezate Woonzorgcentrum Ruitersbos Woonzorgcentrum Ruitersbos Stichting Woonzorgcentrum Raffy Stichting Woonzorgcentrum Raffy, locatie Lâle Stichting Woonzorgcentrum Raffy De Leystroom De Leystroom Surplus Woonzorgcentrum Fendertshof Careyn Careyn Careyn Dagactiviteitencentrum ‘t Houwke   Albert Heijn Heksenwiel Careyn Careyn Dagactiviteitencentrum Geerhof Careyn Dagactiviteitencentrum Kerkdreef Careyn Dagactiviteitencentrum Molenkap

Thuiszorg Careyn Careyn Careyn Surplus Pluspunt Serena

Thebe Janshove Baarle-Nassau, intramurale zorg en wijkteam St. Janstraat 6

10.00 - 16.00 uur

et actuele overzicht en programma’s! Kijk voor werken en leren in zorg en welzijn op www.brabantzorg.net

9


Visio_adv_125x178_opendag_2013:Layout 4

23-01-2013

14:26

Pagina 1

kom en beleef SOVAK [in 3D] Koninklijke Visio is het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Tijdens de Open Dag van de Zorg op 16 maart 2013 kunt u zelf komen ervaren wat Visio doet op het gebied van revalidatie, advies, wonen, werken en onderwijs. In Breda kunt u die dag verschillende activiteiten ondernemen waardoor u zelf kunt ervaren wat het betekent om slechtziend of blind te zijn. Ook bieden we die dag meer informatie over werken in de zorg voor mensen met een visuele (en verstandelijke) beperking. Onze deskundige medewerkers staan voor u klaar om u mee te nemen in de wereld van slechtziend- of blindheid. U bent van harte welkom! De open dag vindt plaats op zaterdag 16 maart 2013 tussen 11.00 en 15.00 uur bij:

wonen, werken en vrije tijd

Visio Revalidatie & Advies Heerbaan 14-40, 4817 NL Breda

Op zoek naar‌ Leuk vrijwilligerswerk? Nieuwe baan of opleiding? Woon- of werkplek?

Wilt u nu al weten wat Visio te bieden heeft voor mensen met een visuele (en verstandelijke) beperking of wilt u meer informatie over de diensten van Visio neem dan contact op via T 088 585 85 85 of

Demonstraties, rondleidingen, activiteiten en informatiestands. Zaterdag 16 maart opent SOVAK haar deuren in Terheijden. Kom en ervaar de drie dimensies van SOVAK: wonen, werken en vrije tijd. De koffie staat klaar. Tot de 16e!

www.visio.org

Kijk voor alle informatie en adressen op www.sovak.nl

Kom kijken naar het werk in de gehandicaptenzorg! De koffie staat klaar!

Ben jij benieuwd wat er gebeurt in de gehandicaptenzorg? Of wil jij ook graag een steentje bijdragen aan een Goed Leven voor onze cliĂŤnten? Neem dan eens een kijkje op een woonlocatie of activiteitendagcentrum bij jou in de buurt! Ruim 40 SDW-locaties openen hun deuren tijdens de week van Zorg en Welzijn van 11 t/m 16 maart. Kijk op www.sdw.nl voor het actuele programma en de openingstijden.

Sam en Goed Leven Postbus 33 4700 AA Roosendaal Tel. 088-259 3000 E-mail info@sdwzorg.nl www.sdw.nl

ondersteuning

10

begeleiding

Kijk voor werken en leren in zorg en welzijn op www.brabantzorg.net

behandeling


AVANS IS IN 2006 GESTART MET DE OPLEIDING GEZONDHEIDSZORG TECHN0LOGIE, EEN VOLTIJD HBO-STUDIE, DIE ZICH BEGEEFT OP HET SNIJVLAK VAN GEZONDHEIDSZORG, TECHNOLOGIE EN BEDRIJFSKUNDE.

Grote behoefte aan technologische innovatie in de zorg Kern van de opleiding: op innovatieve en creatieve wijze oplossingen bedenken voor zorg, welzijn en lifestyle, deze op een succesvolle manier implementeren en daarmee een unieke bijdrage leveren aan de maatschappij.

Generalisten

Slimme technologische toepassingen zorgen er onder andere voor dat mensen langer zelfstandig, actief en onafhankelijk blijven. Denk hierbij aan domotica, E-health en zorg op afstand. Opleidingscoördinator Niels de Beer: “Wij leiden op tot generalisten, mensen die sectoroverstijgend kunnen denken. Zij ontwerpen en produceren niet zelf, maar bedenken in overleg met betrokkenen wat er nodig is. Hierbij werken ze nauw samen met mensen uit de zorg, het bedrijfsleven en de cliënt.” Afgestudeerden kunnen aan de slag op meerdere terreinen. Bijvoorbeeld bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in technische innovaties in de zorg of als zelfstandig ondernemer. Bij de overheid als beleidsmedewerker zorg en welzijn. Of bij zorginstellingen als projectmanager of adviseur.

“Er is in de markt grote behoefte aan deze mensen. Onze studenten zijn dan ook verzekerd van een baan.”

Out-of-the-box denken

Anneke Janssen (23) haalde in 2010 haar diploma Gezondheidszorg Technologie bij Avans en vond vrijwel direct werk bij CuraTec in Almere. Een bedrijf dat

Opleidingsco ördinator Nie ls de Beer: “Wij leiden op tot generalist en.” implementeren van systemen, maar uiteindelijk wil zij als aanspreekpunt om de tafel met de klant. “Niet zomaar iets bedenken, maar maatwerk leveren door een goede vertaalslag te maken van zorgvraag naar

“Ik zag zowel toekomst in de zorg als in de techniek.” speciaal voor de zorg verschillende systemen integreert tot één geheel, zoals telefonie, domotica en alarmering. Anneke: “Ik zag zowel toekomst in de zorg als in de techniek. Juist die combinatie sprak me aan. Deze baan is precies wat ik wil.” Om extra kennis en ervaring op te doen, werkt zij nu nog aan het programmeren en

techniek. Daarvoor moet je out-of-the-box denken en goed kunnen communiceren met verschillende partijen. De uitdaging is om alles te koppelen en er één werkend geheel van te maken. Als dat lukt, is dat prachtig.”

VICKY VAN KUIJK (24, STAFFUNCTIONARIS KWALITEIT & BELEID) VERTELT GRAAG OVER HAAR WERK BIJ DE LEYSTROOM:

Zorg voor elkaar De Leystroom is een kleinschalig verpleeg- en verzorgingshuis met 79 plaatsen inclusief ruimte voor tijdelijke opname. Rustig en centraal gelegen in een mooie omgeving in Breda. In 2013 viert het ‘t 20 jarig bestaan op deze locatie.

“Focus op onze cl ië

nten, gastvrij voor

de wijk.”

Als staffunctionaris Kwaliteit & Beleid heeft Vicky haar handen vol om te zorgen dat het hele team van medewerkers de zorg levert en nakomt zoals De Leystroom heeft afgesproken. Zij vertelt: “In de wijken Brabantpark, Heusdenhout en een deel Centrum bieden wij thuiszorg. Ook kunnen cliënten bij ons terecht voor dagverzorging. De Leystroom is erop gericht zorg en diensten te bieden die aansluiten bij de behoeften, wensen en mogelijkheden van de cliënten. Voor genoemde wijken zijn wij hét Zorgkruispunt. We vinden interactie tussen interne cliënten en wijkbewoners belangrijk. Om dit te stimuleren, organiseren wij activiteiten waaraan zij beiden kunnen deelnemen. Het geeft voldoening om blije gezichten te zien na afloop van een activiteit. Maar ook kunnen wijkbewoners dagelijks genieten van een driegangenmenu in ons wijkrestaurant. Velen maken hiervan gebruik. Het is de huiselijke sfeer van De Leystroom waardoor veel mensen zich er thuis voelen.”

heid, beonze kleinschalig in t lig ht ac kr e “D cliënt.” ndacht voor elke trokkenheid en aa Een hecht team van medewerkers draagt de normen en waarden uit waar wij als organisatie naar streven zoals wederkerigheid, naastenliefde, veiligheid in geborgenheid, vertrouwen en gehoord worden. Mogen zijn wie je bent, je verplaatsen in de ander. Vooral het zich welkom voelen heeft de volle aandacht. Dat maakt het dat mensen hier graag zijn.”

“Vrijwilligers en m antelzorgers zijn een belangrijke schake l.” Een onmisbare schakel in het zorgproces zijn de vrijwilligers en mantelzorgers. Zij helpen en ondersteunen bij diverse activiteiten en begeleiding van cliënten. We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers en nodigen lezers die er meer over willen weten van harte uit ons te bezoeken tijdens de open dag. Mensen die zich dan als vrijwilliger aanmelden, ontvangen een aardige attentie!”

Spreekt werken in de zorg je aan?

Kom dan naar De Leystroom tijdens de Week van Zorg en Welzijn. Proef onze sfeer, ontmoet collega’s, cliënten en wijkbewoners. Voor zowel werken als leren zijn mogelijkheden. We zien je graag 16 maart aan de Brabantlaan 5 in Breda! Kun je niet? Bekijk dan alvast onze website www.deleystroom.nl en bezoek ons een andere keer.

Kijk voor werken en leren in zorg en welzijn op www.brabantzorg.net

11


tanteLouise-Vivensis

Geef jij

om de zorg? www.tantelouise-vivensis.nl

MAAK HET VERSCHIL. Kijk voor onze actuele vacatures op:

Je gaat studeren. En Gezondheidszorg is echt jouw passie. Dus zoek je een hogeschool die jou uitdaagt. Het beste uit je durft te halen. Ontdek op avans.nl waarom Avans Hogeschool bij jou past.

www.tantelouise-vivensis.nl

12

Kijk voor werken en leren in zorg en welzijn op www.brabantzorg.net


ZORG EN ADVIES VIA DE IPAD

“Je neemt écht de tijd voor een cliënt.” TanteLouise-Vivensis gaat mee met de tijd. Zorg verlenen via een iPad? Beeldbellen? Kan dat wel? En hoe zullen cliënten en personeel reageren? Leonda en Femke namen samen met Rian de proef op de som en sloten zich aan bij het project Beeldzorg.

Beeldbellen, e-mailen en spelletjes spelen

Op 3 oktober jl. startte Rian, wijkzuster, met een pilot rondom het project Beeldzorg. Later sloten Leonda, wijkzuster, en Femke, verpleegkundige bij het mobiele team, zich bij Rian aan. De pilot verloopt volgens de deelnemers erg soepel. Leonda: “het is een ontzettend leuk project en ook de cliënten zijn erg tevreden. Ze gebruiken de iPad niet alleen voor het beeldbellen met de zuster, maar ook om spelletjes mee te spelen, e-mails en foto’s te versturen of te skypen. Veel cliënten gebruiken de iPad om op een eenvoudige manier contact te onderhouden met familie en kennissen. De familie kan op deze manier direct zien hoe het met vader/moeder gaat.”

Positief voor privacy

Inmiddels nemen vijftien thuiszorgcliënten deel aan de pilot. Zij krijgen een iPad en worden, afhankelijk van het aantal zorgmomenten, een paar keer per week op een vastgestelde dag en tijdstip gebeld. Dat heeft een positief effect op de privacy van een cliënt. “Bij reguliere verzorging komen er dagelijks meerdere verzorgenden

“Ik vind beeld be nieuwende m llen een ideale, veranier van zorg verlenen.”

over de vloer voor zorg- en controlemomenten. Dat kan inbreuk geven op de privacy. Nu kunnen cliënten rustig in hun eigen omgeving bellen, maar ook zeggen dat ze het vandaag liever kort houden als ze geen zin of tijd hebben,” legt Femke uit.

De tijd om echt te luisteren

Op de koffie

In het begin was het spannend voor zowel Rian, Leonda en Femke als voor de cliënten. Zullen er stiltes vallen? Hoe zal het project verlopen? Maar vanaf het eerste moment verliep het soepel. “Je kunt als je belt écht de tijd nemen voor de cliënt. Wanneer je tijdens een huisbezoek bij een cliënt binnenstapt, kom je daar om zorg te verlenen. Een gezellig praatje of oog voor de algemene situatie kan er dan weleens bij inschieten. Je hebt bij beeldzorg meer tijd om naar het echte verhaal van de cliënt te luisteren en zijn of haar situatie te bekijken. Vaak vat de cliënt de zorgvraag of het gesprek nog eens samen, waardoor je beter overzicht hebt.”, vertelt Femke.

“Beeldbellen is een nieuwe, mooie manier van zorg, maar kan niet alle zorg weg- of overnemen. Dat is ook niet de bedoeling. Er blijven genoeg momenten waarbij er een verzorgende of verpleegkundige langskomt. Daarnaast werken de thuiszorgmedewerkers en de wijkzusters die beeldbellen intensief samen. Wanneer er zich bijzonderheden voordoen tijdens het beeldbellen dan wordt daar een verslag van gemaakt dat opgeslagen wordt in de PDA. Hierdoor weet personeel dat dezelfde dag de cliënt thuis bezoekt precies wat er speelt,” zegt Leonda. Femke: “Ik vind beeldbellen een ideale, vernieuwende manier van zorgverlenen. Je geeft mensen hun vrijheid en privacy terug, maar volgt wel degelijk het proces van de cliënt. Het beeld is haarscherp en de cliënten zitten vaak dicht op het beeld. Hierdoor voelt het na een belletje net alsof je op de koffie bent geweest.”

Je bent welkom op onze open dag

Werken aan cliëntperspectief

Op zaterdag 16 maart a.s. opent de Amarant Groep haar deuren voor jou Op deze locaties kun je een kijkje nemen: Centrumlocatie ’t Hooge Veer: Bredaseweg 375, Tilburg Taart en Zo: Lambertusstraat 3a, Etten-Leur

Kijk voor het programma en verdere actuele informatie op onze website www.werkenbijamarantgroep.nl

Dagcentrum Liesbos: Lambertusstraat 3a, Etten-Leur Programma Etten Leur In Etten Leur openen we de locaties Taart en Zo en dagcentrum Liesbos. Hier kun je een kijkje nemen achter de schermen van het dagcentrum en de bakkerij / traiteur van Taart en Zo. Onze cliënten en medewerkers geven je graag een rondleiding en uiteraard is er de mogelijkheid tot het proeven van onze zelfgemaakte producten! Programma Tilburg In Tilburg openen we de deuren van centrumlocatie ’t Hooge Veer. Je kunt hier o.a. terecht voor een rondleiding door één van onze woonlocaties, een rondleiding binnen het activiteitencentrum, diverse workshops/presentaties en een informatiemarkt over werken, leren en wonen binnen de Amarant Groep. Tevens is er een kleine markt waar onze cliënten zelfgemaakte producten verkopen.

Drie doelgroepen, drie merknamen

www.amarant.nl

www.idris.nl

www.leokannerhuisbrabant.nl

www.werkenbijamarantgroep.nl

CMYK 40/0/100/0 boom / 100/0/100/20 hoofdjes / 70% zwart

Kijk voor werken en leren in zorg en welzijn op www.brabantzorg.net

13


• verpleeghuisaanbod Mocht u vragen hebben over onze mogelijkheden of wilt u werken bij deBreedonk, dan kunt u contact opnemen met ons Cliënt Service Bureau

deBreedonk Thuiszorg Regio Breda Willem van Oranjelaan 17 4837 AJ Breda Cliënt Service Bureau T: o76 - 560 90 09 E: info@breedonk.nl

deBreedonk boeit, bindt en is maatschappelijk van betekenis deBreedonk

Speciale wensen? Bij ons is alles bespreekbaar! deBreedonk biedt een breed pakket van diensten op het gebied van zorg (verpleeghuis-, verzorgingshuis- en thuiszorg), ondersteuning, behandeling en welzijn. We streven naar het bevorderen van de zelfbeschikking en zelfredzaamheid van onze cliënten.

U kunt bij ons terecht voor verpleging, verzorging, begeleiding, terminale zorg en nachtzorg. Daarnaast helpen wij u graag met advies op maat, zorgeloos zorg aanvragen en bemiddeling met betrekking tot onze verzorgingshuis- en kleinschalige verpleeghuiszorg.

Locatie Molenstaete

Service appartementen

Locatie Mastbos

Mocht u vragen hebben over onze mogelijkheden of wilt u werken bij deBreedonk, dan kunt u met ons contact opnemen.

Thuiszorg

Stichting deBreedonk Willem van Oranjelaan 17 4837 AJ Breda info@breedonk.nl

In de zeer moderne locatie Molenstaete verlenen onze medewerkers in 12 woningen met ieder 6 appartementen verpleeghuiszorg aan 72 bewoners met dementie volgens het principe van kleinschalig genormaliseerd wonen. In de moderne locatie Mastbos wordt verzorgingshuiszorg verleend aan 93 bewoners. Heeft u in uw eigen omgeving hulp nodig dan is thuiszorg van deBreedonk de oplossing. Vanuit de locaties Molenstaete (Huisdenhout/Brabantpark, Mastbos (Boeimeer/ Ruitersbos) en Heksenwiel (Haagse Beemden) werken wij met kleine zorgteams.

Daarnaast beschikt deBreedonk over een groot aantal service appartementen bij de locaties Molenstaete en Mastbos.

Cliënt Service Bureau 076 560 90 09 Personeel en Organisatie 076 560 90 29

deBreedonk boeit, bindt en is maatschappelijk van betekenis

Stichting Groenhuysen, altijd dichtbij! Als u woonachtig bent in Roosendaal en omgeving is er altijd wel een locatie van Groenhuysen bij u in de buurt. Hier bent u het hele jaar door van harte welkom om deel te nemen aan de activiteiten of gewoon een praatje te maken en een kopje koffie te drinken. Wilt u een indruk krijgen van het wonen, welzijn en zorg in een centrum voor Wonen & Zorg, meer informatie over wat onze thuiszorg u kan bieden of juist meer informatie over werken bij Groenhuysen? Op 16 maart, maar ook op andere dagen, bent u van harte welkom!

Wonen, welzijn en zorg bij Groenhuysen: • Thuiszorg: vertrouwde zorg op maat in uw thuisomgeving • Ontmoet elkaar bij een Steunpunt voor Ouderen • Personenalarmering: zekerheid dat er altijd hulp dichtbij is • Ruim 20 woonzorgcentra in de regio • Groenhuysenpas: met aantrekkelijke kortingen

Ouder worden, jezelf blijven 14

Kijk voor werken en leren in zorg en welzijn op www.brabantzorg.net

Open dag Zaterdag 16 maart 2013 Kijk voor alle activiteiten en deelnemende locaties op www.groenhuysen.nl/opendag


Uw gids in zorg en welzijn Heeft u vragen op het gebied van zorg en welzijn? Ledenvereniging Thebe Extra helpt u graag verder. 115.000 huishoudens maken gebruik van de voordelen van Thebe Extra. Voor slechts € 19,- per jaar kunnen ook u en uw gezin genieten van het totaalpakket van de Ledenvereniging. Benieuwd? Kijk op www.thebe-extra.nl voor een compleet overzicht.

Word lid en profiteer van allerlei kortingen Zet de stap naar gezonde en mooie voeten... ...met de pedicure-aan-huis van Thebe Extra. Heeft u problemen met uw voeten of wilt u uw voeten gewoon eens verwennen? Via Thebe Extra krijgt u voordeel en komt een erkende pedicure bij u thuis voor de juiste verzorging.

Ook in 2013 leent u krukken gratis... ...met uw lidmaatschap van Thebe Extra! In 2013 moet u het lenen van loophulpmiddelen (zoals krukken, rollators en looprekken) zelf gaan betalen. Voor leden

Een vraag op het gebied van zorg en welzijn? Vraag het de ledenconsulent van Thebe Extra! De ledenconsulenten beschikken over de juiste informatie en hebben een groot en divers netwerk. Zij geven leden snel en gratis een duidelijk antwoord of verwijzen u naar de juiste instantie.

van Thebe Extra blijven deze

n Word lid e an korting profiteer v k Beekse r a p i r a f a bij S p uw Bergen, o ij ekering b z r e v g r o z en VGZ CZ, OHRA el meer! e v g o n n e

loophulpmiddelen gratis te leen.

Facebook-acties Kent u de Facebook -pagina van Thebe Extra al? Hier op verschijnen regelmatig leuke actie s, dus Thebe Extra snel en maak gebruik van alle voordelen!

Bel 088 - 117 11 77 • www.thebe-extra.nl Kijk voor werken en leren in zorg en welzijn op www.brabantzorg.net

15


KOM K I J K EN | I N HE T HART VA N ZOR G EN WEL ZIJ N

ZATERDA G

16 MAART

Veelzijdige Week van Zorg en Welzijn Ruim 230 locaties van zorg- en welzijnsorganisaties openen van 11 t/m 16 maart hun deuren tijdens de eerste landelijke Week van Zorg en Welzijn. Naar Brabants voorbeeld is de landelijke Dag van Zorg en Welzijn uitgebreid naar een week. Zo heeft u nog beter de kans om een of meerdere locaties te bezoeken voor bijvoorbeeld een rondleiding of een gezellige activiteit met cliënten.

De Open Dag van Zorg en Welzijn is al twaalf jaar een groot succes en trekt landelijk honderdduizenden bezoekers naar zo’n duizend verschillende locaties. Daarom introduceerden we in Brabant vorig jaar de Week van Zorg en Welzijn met als doel u nog beter een kijkje achter de schermen te gunnen bij deze zorg- en welzijnsorganisaties. Behalve een ziekenhuis of een verpleeghuis kunt u ook een bezoek brengen aan een zorgboerderij, woonzorgvoorziening of daklozencentrum.

met het personeel. Want de medewerkers in zorg en welzijn zijn trots op hun werk en vertellen u daar graag meer over. Ervaar hoe het is om als chirurg aan een operatietafel te staan of hoe het is om slechtziend te zijn. Breng een bezoek aan een atelier of drink een kopje koffie in een grand café. U bent van harte welkom! Geen enkel evenement is zo veelzijdig als de Week van Zorg en Welzijn, dus bezoek tussen 11 en 16 maart de deelnemende locaties.

Ervaren en beleven

Kijk in het hart van deze krant voor de deelnemende organisaties en de locaties die hun deuren openen. Voor het meest actuele overzicht en een uitgebreide omschrijving van activiteiten kijkt u op www.brabantzorg.net. Op deze geheel vernieuwde website vind u ook alle informatie over werken en leren in zorg en welzijn.

Tijdens de open dagen brengt u een informeel bezoek aan de organisaties en kunt u deelnemen aan aansprekende activiteiten. U kunt rekenen op een warm onthaal en krijgt volop de gelegenheid om rond te lopen, informatie op te doen, demonstraties bij te wonen of in gesprek te gaan

Deelnemende organisaties

‘Elke dag, elke nacht’

k gratis de Wee Download nu op p ap jn zi el van Zorg en W zorg.net met www.brabant g, elke nacht’ de clip ‘Elke da R n Duin en Yesvan André va je r caties waa én met alle lo . k naar toe kunt ee w tijdens de

Samen met Yes-R de Week van Zorg en Welzijn bezoeken? Yes-R brengt tijdens de Week van Zorg en Welzijn een bezoek aan één van de ruim duizend deelnemende zorg- en welzijnsorganisaties. En jij kan met hem mee! Via facebook maak je kans om samen met Yes-R de Week van Zorg en Welzijn te bezoeken. Ga naar www.facebook.com/weekzorgenwelzijn, like en deel de pagina en blijf op de hoogte van deze actie en nog veel meer!

Klik op www.brabantzorg.net voor het actuele overzicht! 16

Kijk voor werken en leren in zorg en welzijn op www.brabantzorg.net

© RegioPlus/Week van Zorg en Welzijn. Fotografie Robert Gort.

Met het lied Elke dag, elke nacht vragen Eric van Tijn, André van Duin en Yes-R aandacht voor zorg en welzijn in Nederland. De eerste Nationale Week van Zorg en Welzijn is van 11 tot en met 16 maart 2013, hoogtepunt is de landelijke open dag op 16 maart wanneer honderden ziekenhuizen, verpleeghuizen, welzijnscentra, verzorgingshuizen, etc. hun deuren open zetten voor het grote publiek. En kan iedereen een kijkje in het hart van zorg en welzijn nemen. André van Duin is erbij, u ook?


BrabantZorgKrant West-Brabant 2013