__MAIN_TEXT__

Page 1

Het magazine voor de logistieke dienstverlener MAART 2016

VERSCHIJNT 4 KEER PER JAAR: APRIL - JUNI - SEPTEMBER EN DECEMBER - AFGIFTEKANTOOR: 2099 ANTWERPEN X - TOELATING: P2A6244

12E JAARGANG NR 37

E-COMMERCE

TREND

VISION IN LOGISTICS: ZET JE BRIL OP

FOCUS

TIJD VOOR

ACTIE

EEN PAKJE PER DRONE? NOG NIET VOOR MORGEN…

LM_37_NL.indd 1

2/03/16 16:24


BYD AD BE 2-2016 Dutch 202x267mm D:Layout 1 17.02.16 18:27 Seite 1

LM_37_NL.indd 2

2/03/16 16:24


Logistics

MAART 2016

inhoud

Management

België, hoofdstad van de hele wereld 4 Spotlight

Ons landje kreunt dezer dagen onder een nooit geziene mediastorm. Na de verschrikkelijke aanslagen in Parijs eind vorig jaar was het al Brussel en Molenbeek wat de klok sloeg. Onder apodictische titels als ‘Brussel: hoofdstad van het terrorisme’ of ‘Molenbeek: broeiplaats voor geradicaliseerden’ werd België plots het middelpunt van de hele wereld. Een pijnlijk voorval waar we zeker niet trots op kunnen zijn.

“Eindelijk hebben sociale partners een akkoord bereikt over nachtarbeid. Maar is dat niet te laat?” Terwijl we goede logistiekers hebben, is er op het vlak van e-commerce nog veel te leren. Hoewel er op dit moment nog veel zwaktes zijn, biedt e-commerce ons land ook nog veel opportuniteiten. TGW Logistics en Rajapack werken vandaag al actief met online bestellingen.

Ook het Amerikaanse studiebureau Prologis bombardeerde België tot de ‘place to be’, al mogen we hier wel oprecht fier op zijn. De studie die Prologis uitwerkte toont aan dat Antwerpen/Brussel de tweede beste logistieke regio in Europa is. Enkel het Nederlandse Venlo doet beter. Op vlak van ligging en toegankelijkheid is ons land top, maar de (weg)infrastructuur en e-commerce zijn een flop. Dringend tijd om daar verandering in te brengen. Na jaren achterop gehinkt te hebben op Nederland en Duitsland hebben sociale partners eind december eindelijk een akkoord bereikt over nachtarbeid voor de e-commercesector. Een

12 DOSSIER - Real Estate •

stap die absoluut noodzakelijk was om onze logistieke expertise te behouden. Al weerklinkt de belangrijkste vraag nu: Hebben we niet

te veel terrein verloren op ons buurlanden? Een vraag waar LOGISTICS Management een volledig e-commercedossier voor uit de grond stampte. Veel leesgenot.

18 Topics

Yannick Haesevoets

Wat is er de voorbije maanden veranderd in het logistieke landschap?

(yannick.haesevoets@transportmedia.be)

22 Case Study

colofon verantwoordelijke uitgever

chief executive officer managing director

Redactie

redactiedirecteur eindredactie medewerkers

fotografie

Sales & Marketing project manager project executive marketing

Vormgeving

LM_37_NL.indd 3

Case 1: Nieuw distributiecentrum Mobis Parts benadrukt belang van as Antwerpen-Limburg (p. 15) Case 2: MG Real Estate bouwt nieuwe hub voor DHL op Brussels Airport (p. 16) Case 3: Aldi en Van Rooijen bouwen in Turnhout (p. 17)

• • Christophe Duckers Automotive Media Centre - Z.1. Researchpark 20 - 1731 Zellik tel 02 467 61 60 - fax 02 467 61 62 info@transportmedia.be - www.transportmanagement.be Philippe Quatennens Christophe Duckers Christophe Duckers - christophe.duckers@transportmedia.be Yannick Haesevoets - yannick.haesevoets@transportmedia.be Frédéric Willems, Philip De Paepe, Grégory Livis, Guillaume Maris, Tom Mondelaers, Erik Roosens, Dries Van Damme, Sarah De Preter, Timothy Vermeir, Marcel Schoeters Erik Duckers, Alexander von Buxhoeveden, Georges De Coster Veerle Goossens- tel 02 467 61 60 - GSM 0478 75 40 44 veerle.goossens@transportmedia.be Ludo Vranken - tel 02 467 61 60 - GSM 0497 45 37 70 ludo.vranken@transportmedia.be Frédéric Willems - frederic.willems@transportmedia.be Active nv - www.activeonline.be

Picanol kiest opnieuw voor AGV’s (p. 22) Seabridge distributiemagazijn voor groene koffie (p. 24)

26 Focus Hoe haalbaar en zinvol zijn drones in de logistiek nu écht?

29 Trend •

Crowd-Logistics en de uberisatie van de logistiek… Moet de traditionele logistiek zich zorgen maken? (p. 29) Zet je bril op: smart glasses in warehouses, efficiënt of niet? (p. 30)

32 Air Freight Vliegtuigcatering wordt nieuwe nichemarkt voor logistieke dienstverleners. Maaltijden stappen immers niet alleen het vliegtuig op. (p. 32)

34 Event

3/03/16 13:35


Spotlight

Sterktes & zwaktes

van onze e-commerce-sector O

nze ligging is centraal, maar onze arbeid te duur: het VIL maakte met uitgebreid studiewerk hard wat vele in de sector al met hun ellebogen hadden aangevoeld. Nochtans wijzen de experts ook op een aantal kansen die we – als het even kan – nú moeten grijpen. Timothy Vermeir

Comeos maakte het begin dit jaar nog bekend: online handel is in ons land goed voor 7,13 procent van de totale omzet van de retailsector. Een jaar eerder was dat nog 6,44 procent. Groei dus, al weet Comeos tegelijk ook dat het aandeel dat naar de buitenlandse spelers vloeit, ook groeit, met 11 procent zelfs in 2015. 46,8 procent van de online aankopen door Belgische consumenten gebeurt bij buitenlandse webshops.

Ludo Sys, expert bij het VIL, voegt aan die cijfers nog een extra dimensie toe door aan te geven dat de logistiek achter vele Belgische webshops, en dus ook de toegevoegde waarde in termen van jobs, zich in het buitenland bevindt. “De fulfillment gebeurt ook vaak in Nederland, zelfs als het om een Belgische organisatie gaat. Het vreemde gevolg is dat wanneer je iets bestelt bij een Belgische webwinkel, je vaak ziet dat het sneller

geleverd wordt in Nederland. Mijn logistiek hart bloedt”, zegt hij. “Voor ons als VIL is het ook heel frustrerend dat heel wat van die e-tailers nét over de grens zitten, waardoor wij een gratis wingewest zijn.” Toch, zo vervolgt hij, creëert e-commerce ook als het eigenlijke fulfilment over de grens gebeurt, ook in ons land logistieke activiteit. Retours, bijvoorbeeld, worden in ons

4

LM_37_NL.indd 4

3/03/16 13:35


5

Het goede nieuws? Van de 44 regio’s eindigt Vlaanderen op de zesde plaats. Maar... als je de resultaten op een kaart zet, is meteen duidelijk waar het schoentje knelt: de vijf regio’s die beter scoren, omsingelen ons. “We zijn letterlijk omsingeld door de top 10 uit de studie. En de verschillen met die top vijf zijn toch redelijk groot: het gaat toch al gauw om zo’n 10 procent.”

Alex Van Breedam: “Je zal niet meer kunnen beslag leggen op capaciteit voor jezelf alleen, maar zal moeten gebruiken wat bij jou in de buurt beschikbaar is”

land onderworpen aan een eerste controle alvorens de goederen terug naar het centrale distributiecentrum worden verstuurd. Die controle, die noodzakelijk manueel gebeurt, is een activiteit die de transporteurs op zich (kunnen) nemen.

OMRINGD DOOR REUZEN Waarom die grote distributiecentra vooral net over de grens worden opgericht? Het is een vraag die ze zich ook bij het VIL hebben gesteld. In een erg uitgebreide studie namen ze 21 locatiefactoren onder de loep, van arbeidskosten tot de prijs van gronden, van de competenties tot het investeringsklimaat, van nabijheid tot de markt tot congestie. “We hebben 44 Europese regio’s gescoord op die 21 factoren”, legt Ludo Sys uit. “Nadien hebben we elk van die factoren een weging toegekend: marktnabijheid telde voor 50 procent mee, distributie-infrastructuur voor 15 procent, operationele kost ook voor 15 procent, en zo voort.”

“We zijn letterlijk omsingeld door de top 10 uit de studie”

LM_37_NL.indd 5

Waar Vlaanderen heel goed op scoort? Marktnabijheid, uiteraard, en ook distributie-infrastructuur. Veel minder is het gesteld met de operationele kosten voor een Vlaams distributiecentrum (plaats 35 of 44), beschikbaarheid van magazijnen en grond op goede locaties, logistieke competenties (21 op 44) en het investeringsklimaat (34 op 44).

De toekomst ligt in het delen van vervoerscapaciteit.

GEZOCHT: FLEXIBILITEIT De logistieke arbeidskost en de reglementering op het nachtwerk blijven een groot nadeel voor ons land. Waarom die factor zo doorslaggevend is? Ludo Sys legt het uit aan de hand van een grafiek gemaakt tijdens een studie in een pick&pack-operatie in ons land. “De verhouding tussen het laagste volume en het hoogste volume: dat is maal tien, met slechts twee dagen ertussen. Concreet wil dat zeggen dat je in dergelijke e-commerceomgeving overnight tien keer meer capaciteit moet kunnen voorzien. Daar is Nederland zeer sterk in, met het systeem voor interimarbeid.” “Je kan je wel voor een stuk organiseren op basis van die voorspelbare pieken, maar je blijft nood hebben aan een flexibele vorm van arbeid. Er is geen enkele organisatie die dergelijke verschillen zomaar aankan”, klinkt het. “Wat wel zou kunnen, is dat je de pieken en dalen wat uitvlakt door een fulfilmentcenter te hebben voor verschillende klanten, elk met andere business en andere piekmomenten.” Andere zwaktes die uit de SWOT-analyse van het VIL naar voor komen, zijn onder meer de files, de hoge loonkost, vooral in de haven, en het tekort aan (heftruck)chauffeurs en magazijnverantwoordelijken. Er is ook een gebrek aan ruimte waar grote distributiecentra kunnen worden gebouwd. “Voor grote e-fulfilmentcentra is nood aan grote opper-

vlakken. Om een voorbeeld te geven: het gebouw van Zalando in Mönchengladbach heeft een vloeroppervlakte van 134.000 m².” Tot slot is er in ons land ook een te kort aan kennis en expertise: terwijl we goede logistiekers hebben, is er op het vlak van e-commerce nog veel te leren. “Wij hebben bijvoorbeeld nauwelijks opleidingen rond e-commerce op bachelor- of masterniveau. In Nederland zijn die er wel. Hoe maak je een webwinkel? Hoe organiseer je een e-fulfilmentoperatie het best? Er zijn hier wel studiedagen, maar niet meer.”

Ludo Sys: “Je zou de pieken en dalen kunnen uitvlakken door een fulfilmentcenter te hebben voor verschillende klanten, elk met andere business en andere piekmomenten.”

3/03/16 13:35


Spotlight

E-commerce leidt tot disruptie in de logistiek “Met niet meer dan vier centra kan je 81 procent van Europa binnen de 24 uur beleveren”

OPPORTUNITEITEN Opportuniteiten? Die zijn er gelukkig ook. Ludo Sys heeft het over het stijgend e-bestedingsprofi el in ons land en de positieve ervaring die we hier hebben met online aankopen. “We hebben ook een gunstiger positie dan bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk”, zegt hij. “De Amerikaanse reflex, wanneer ze iets in Europa willen doen, is om direct aan het Verenigd Koninkrijk te denken. Zij onderschatten de logistieke impact van het feit dat dat een eiland is.” Uit een studie van een Amerikaans bedrijf – Ludo Sys mag niet zeggen welk bedrijf – blijkt dat heel Europa met ‘next day delivery’ kan voorzien worden met 11 distributiecentra verspreid over het continent. “En met niet meer dan vier centra – één in de Benelux, één in het Oosten, één in het Zuid-Frankrijk of Noord-Spanje, en één in Italië – kan je 81 procent binnen de 24 uur beleveren, 93 procent binnen de 48 uur, en 98 procent binnen de 72 uur.” Maar wat kunnen we vandaag doen? Ludo Sys somt een paar ideeën op: inzetten op onze logistieke expertise en back-bone. En kmo’s aanmoedigen. “Waarom is het niet mogelijk om een shared EDC op te zetten waar kmo’s beroep op kunnen doen? Een derde partij die de e-fulfi lment doet, maar bijvoorbeeld ook de webshop ontwikkelt met de achterliggende ICT?” Ja, waarom...?

Je koopt online een boek, maar merkt dat de prijs te laag is voor de gratis verzending. Wat doe je? Wel, voeg nog wat ballast toe aan je winkelmandje tot je boven de 20€ uitkomt, goed voor gratis levering. De ballast stuur je – gratis! – de volgende dag terug. Voila, weer enkele euro’s uitgespaard. Handige truc, maar het illustreert perfect wat Alex Van Breedam, CEO van Tri-Vizor en professor logistiek in Antwerpen en Leuven, bedoelt wanneer hij het heeft over het dreigende capaciteitstekort omwille van de e-commerce. “Vandaag rijdt één vrachtwagen op vier leeg en is de gemiddelde beladingsgraad van een niet-lege vrachtwagen zo’n 58 procent. Met e-commerce verkorten de lead times: next-day delivery is gewoon, en same-day delivery en zelfs next-hour delivery steken de kop op. Maar hoe korter de lead time, hoe minder je kan bundelen. Bovendien heb je méér capaciteit nodig om op hetzelfde moment een groter aantal leveringen te moeten doen.” Elke gratis retour is een extra transport en door de verstedelijking en congestie wonen we misschien in afstand niet verder van het distributiecentrum, in tijd zeker wel. De oplossing is om ook de logistiek te laten evolueren van ownership naar usership. “Wanneer je een e-mail zendt, gaat die over een netwerk van providers die het bericht transporteren zonder dat de verzender zich daar zorgen over moet maken. Hetzelfde kan je toepassen in transport. Als je een container van Spanje naar België wil verzenden, ga je in de toekomst geen vrachtwagen meer sturen naar Spanje die de container gaat ophalen, maar zal je met de lokale beschikbare capaciteit van de transporteurs een traject samenstellen. Dit is het zogenaamde Physical Internet en het maakt gebruikt van de Internet of Things om beschikbare capaciteit te vinden en op te volgen.” De toekomst ligt dus in het delen van vervoerscapaciteit, benadrukt de expert – al is duidelijk dat technologisch er nog een aantal stappen moeten worden gezet, niet in het minst op vlak van ICT en verpakking, om maar wat te zeggen. Maar de boodschap is duidelijk: “Je zal niet meer kunnen beslag leggen op capaciteit voor jezelf alleen, maar zal moeten gebruiken wat bij jou in de buurt beschikbaar. Dankzij technologie zullen we dan ook weten wat er beschikbaar is in de buurt. Daarmee zal het transport ‘uberiseren’, klinkt het. “Dit zal in eerste instantie, vermoed ik, losbreken in de stadsdistributie, omdat door de toename van de e-commerce de capaciteitstekorten daar het sterkst voelbaar zullen zijn en de pakjes zich het makkelijkst lenen tot alternatieve vervoersmodi, bijvoorbeeld voetgangers, fietsers...,. En dat zo verder stroomopwaarts in de supply chain, en misschien wel sneller dan we dachten.”

6

LM_37_NL.indd 6

3/03/16 13:35

15102_ad


P UB L I-R EP O RTAGE

DHL Supply Chain kiest voor Tennant. Efficiënt, milieuvriendelijk en kostenbewust ! DHL is de grootste logistieke dienstverlener ter wereld. Op de campus in Bornem is een onderdeel van hun business unit Supply Chain gevestigd. De focus ligt er op consumerklanten. Veel foodklanten dus, waardoor het nog belangrijker wordt dat de hallen altijd kraaknet zijn. Daarvoor doet DHL een beroep op Motrac Handling & Cleaning met de schoonmaaktoestellen van Tennant én de revolutionaire Orbio®-watertechnologie.

LOGISTIEKE UITDAGINGEN OP VLAK VAN SCHOONMAAK? 1. Hygiëne: In Bornem werkt DHL vaak voor foodklanten. Alles moet dus te allen tijde zeer proper en hygiënisch zijn. De site is HACCP-gecertificeerd en DHL wil de voedselveiligheid en de hygiëne continu waarborgen. Goede schoonmaakmachines zijn dus een must. 2. Flexibiliteit: Er is nood aan diverse formaten van schoonmaakmachines: grote machines die in één beweging de volledige breedte van een gang kunnen schoonmaken en kleinere die makkelijk achter de stellingen kunnen reinigen. 3. Kostenreductie: Er moet schoongemaakt worden tegen een beperkte kost, zonder dat de kwaliteit hieronder lijdt.

OPLOSSING Motrac stelde drie machines voor die alle noden dekken: de Tennant 6100, 7300 en 8300. De contactpersoon bij Motrac bezocht de verschillende sites om ter plaatse meer info te geven en om bij elke machine uit te leggen waarom deze het meest geschikt is voor de applicatie. Het was ook hij die de Orbio®-technologie aan DHL voorstelde. Dankzij de Orbio® 5000sc kon DHL voortaan detergentvrij schoonmaken. Dit toestel zet water en zout namelijk elektrisch om in een duurzame reinigingsoplossing. Het voorstel sloot dan ook perfect aan bij het ‘Go Green’ milieubeleid van DHL en het streven naar kostenbeheersing. Aanvankelijk stond men wat sceptisch tegenover de Orbio®-technologie, maar nu zien de medewerkers dat het écht werkt.” RESULTAAT Voor DHL Supply Chain was het belangrijk dat Motrac oplossingen voorstelde met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De duurzaamheid van de machines en de service was eveneens essentieel. Jean-Pierre Maes, operator van schoonmaaktoestellen bij DHL: “De machines zijn zeer wendbaar! Ik geraak overal goed tussen en omheen. De Orbio®-oplossing levert ook écht resultaten op.”

Motrac Handling & Cleaning Noorderlaan 612 l B-2030 Antwerpen Tel. +32 3 360 11 11 l Fax +32 3 360 11 10 info@motrac.be l www.motrac.be

LM_37_NL.indd 7 15102_adv_motrac_logismana_nl.indd 1

15102 www.sprengers.be

4. Milieu: Bij het moederbedrijf van DHL, Deutsche Post, heerst een ‘Go Green’ beleid. Er wordt op elk vlak naar milieuvriendelijke oplossingen gestreefd. Zo ook bij de schoonmaak.

3/03/16 13:35 16/02/16 08:30


Spotlight HANS DE SUTTER, HEAD OF SALES BENELUX TGW LOGISTICS

“Flexibiliteit is cruciaal” D

e operationele kost in een e-commerceomgeving kan gedrukt worden door te investeren in automatisering en digitalisering. De oplossing – die overigens niet voor ieder bedrijf ideaal is – vergt een grondige analyse van de operatie, inclusief de retours. Daar wringt wel eens het schoentje. Timothy Vermeir

Dat e-commerce zich voornamelijk toch net over de grens met Nederland afspeelt, blijkt óók uit de keuze van TGW Logistics om zich in Roosendaal te vestigen. De specialist in het automatiseren van logistieke processen is sinds december 2014 actief in de Benelux en hield voorlopig kantoor in Antwerpen. “Waarom we ons toch in Nederland vestigen? We hebben een studie gedaan naar waar we de grootste groei verwachten in logistieke operaties, en dan bleek toch dat Zuid-Nederlands ons meer te bieden heeft dan Vlaanderen”, zegt Hans De Sutter, Head of Sales voor de Benelux. “We zitten hier middenin de logistieke activiteit en verwachten hier ook de grootste groei.”

“Het fulfilmentcenter moet met enorme pieken om kunnen gaan”

Kijkt hij naar waar e-commerce spelers het meest van wakker liggen, dan is voor Hans De Sutter duidelijk wat de prioriteit is: flexibiliteit. “Dit is een sector met enorme pieken – denk maar aan wat er met Sinterklaas en Nieuwjaar allemaal niet online gekocht wordt. Tijdens de drukste periode zijn er vier tot vijf keer meer orders dan normaal. Het fulfilmentcen-

ter moet met die pieken om kunnen gaan. Dat is waar e-commerce het sterkst verschilt van een normale logistieke operatie.” Bovendien, voegt hij er aan toe, is de groei binnen de e-commerce erg groot. In Nederland stijgt die met 40 tot 50 procent per jaar: dat kan je bij het ontwerp maar beter incalculeren.

AUTOMATISEREN Vandaag zijn het vooral de grote spelers die op de trein van automatisering en digitalisering zijn gesprongen. Zij zetten daar vooral op in om de operationele kosten – lees: de loonkost – te drukken, maar ook om te besparen op oppervlakte: een geautomatiseerd DC is een kleiner DC. “Daarbij is de orderpicking vaak de prioriteit. Je kan dat helemaal manueel doen of volledig automatiseren, maar de meesten kiezen voor een tussenoplossing met een gedeelte dat manueel blijft, net omdat dat de meeste flexibiliteit biedt”, klinkt het. “Maar ook het verpakken is een kandidaat voor automatisering. Daar kunnen vele bedrijven nog een weg afleggen.” Het pijnpunt? Onvoldoende flexibiliteit, maar ook te weinig kennis over de eigen operatie. Het valt De Sutter op dat vele e-commercespelers hun eigen data onvoldoende benutten. Nochtans is dat de basis van efficiëntiewinsten, onder meer via automatisering. “Meestal zijn de data wel beschikbaar, maar vaak niet in de juiste vorm. Die data zijn nodig om roteringsklasses op te stellen, maar bijvoorbeeld ook goed zicht te krijgen op het aantal orders per dag, maar ook waar de pieken zitten in functie van de cut-off tijd.” Een ander vaak voorkomende issue, zijn de retours. “Bedrijven maken reclame dat goe-

Hans De Sutter: “Hoe breng je goederen waar niets mis mee is opnieuw in het picking circuit? Het zijn zaken waar je grondig over moet nadenken.”

deren gratis kunnen worden teruggestuurd als de klant beslist dat hij het verkeerde heeft besteld. Maar, je systeem moet daar kunnen mee omgaan. Hoe ontvang je die retours? Hoe breng je goederen waar niets mis mee is opnieuw in het picking circuit? Het zijn zaken waar je grondig over moet nadenken.” Wanneer automatisering zin heeft voor een e-commerceonderneming? Dat is een moeilijke, vindt De Sutter. “Het hangt uiteraard samen met de grootte van de operatie, maar ook van de pay back time die een onderneming verwacht.”

8

LM_37_NL.indd 8

3/03/16 13:35


Spotlight

9

GIDI PLUYM, RAJAPACK BENELUX

“Efficiëntie door e-commerce” H

et aantal bestellingen dat via de webshop van Rajapack binnenkomt, is vorig jaar met een kwart gestegen. De integratie van de online bestellingen in het beheerssysteem voor het distributiecentrum zorgt voor extra efficiëntie. Timothy Vermeir

Rajapack is een groothandel in verpakkingsmaterialen, van dozen en enveloppen tot opvulmateriaal en palletiseringsmateriaal. In totaal gaat het om zo’n 7.000 producten die de onderneming in voorraad heeft in het distributiecentrum in Tongeren. Vanuit Tongeren wordt er naar zeven landen verzonden: de Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Zwitserland. “Ieder jaar neemt het aandeel e-commerce voor Rajapack toe met een percentage met twee cijfers”, zegt Gidi Pluym van Rajapack Benelux. “In België is de online verkoop vorig jaar gestegen met 20 procent om vandaag ongeveer een kwart uit te maken van de totale sales en 60 procent van de bestellingen. In Nederland groeide de online omzet zelfs met 30 procent. Van de nieuwe klanten, bestelt ongeveer 80 procent online. Wat je ook hebt, zijn enkele klanten die hun voorraadsysteem hebben gekoppeld aan ons bestelsysteem: wanneer hun voorraad onder een bepaald niveau zakt, krijgt ons systeem automatisch bericht.” Voor Rajapack zijn de voordelen van online bestellingen duidelijk: er is veel minder interventie nodig door een medewerker. Als een klant een bestelling plaatst, zal het programma de gegevens van die klant trachten te matchen – op basis van naam, adres en wat meer – aan een van de vele bestaande klanten in de database. Wanneer het om een nieuwe klant blijkt te gaan, zal een medewerker nog controleren of de ingegeven gegevens correct en volledig zijn. Voor bestaande klanten is interventie alleen nodig als niet alle producten op voorraad

LM_37_NL.indd 9

zouden zijn. “We hebben ondertussen ruim een jaar geleden de integratie gedaan van de online orders in het systeem dat ook alle andere orders verwerkt. Wat je ziet is dat één medewerker evenveel bestellingen verwerkt als vier collega’s die met telefonische en mail-orders bezig zijn.”

KANTOORUREN “Bestellingen voor levering in de Benelux die bij ons voor 16:00 uur binnenkomen, worden de dag nadien geleverd. Als je vanuit Duitsland of Oostenrijk bestelt, komt je bestelling ook de dag nadien als je voor 14:00 uur je order doorgeeft. Is het een heel grote zending, moet die erg ver getransporteerd worden of zit je op het kantelpunt, dan garanderen we dat de bestelling binnen de 48 uur wordt geleverd”, vervolgt hij. “We zien dat onze klanten weten wat de cut-offtijd is en dat ze ermee rekening houden. En elke dag zijn er wel een aantal aanvragen om op een bepaald tijdstip te leveren of sneller te leveren, wat we uiteraard doen, al zijn er soms bijkomende kosten aan verbonden.” Dat Rajapack een succesvolle e-commerceoperatie kan op zetten in ons land, is voor een deel te danken aan de B2B-omgeving waarin het bedrijf actief is, geeft ook Gidi Pluym mee. “De B2B-klanten plaatsen hun bestellingen overwegend tussen acht uur ‘s ochtends en acht uur ‘s avonds. De pieken zijn ook tussen half tien en elf uur in de ochtend en tussen twee en vier in de namiddag. In de B2C-markt daarentegen komen bestellingen voornamelijk buiten de kantooruren.”

“Ieder jaar neemt het aandeel e-commerce voor Rajapack toe met een percentage met twee cijfers”

Gidi Pluym: “Eén medewerker verwerkt evenveel bestellingen als vier collega’s die met telefonische en mail-orders bezig zijn.”

3/03/16 13:35


VIP

ZETES OVER DE LOGISTIEKE TOEKOMST

5 logistieke technologieën die we moeten onthouden E

en nieuwe evolutie binnen de logistieke sector staat voor de deur. Daarom polste Logistics Management bij Zetes naar de vijf technologieën van morgen (en vandaag). Gilbert Wellemans, Operations Manager, zet ze op een rijtje. Yannick Haesevoets – yannick.haesevoets@transportmedia.be

1. INTERNET OF THINGS: “De technologie rond ‘The Internet of Things’ staat volledig op punt. Het belang van deze technologie toont aan dat bedrijven meer en meer nood hebben aan informatie. Zetes focust zich ook steeds meer op technologieën die Internet of Things mogelijk maken. Een concreet voorbeeld is de temperatuurtracking die ons toelaat om informatie onmiddellijk online toe te voegen. Deze gegevens zijn voor een bedrijf erg interessant om verder te gebruiken. Maar er is een nadeel, want op een bepaald moment word je overstelpt met informatie. Vergelijk het met een nieuwsbrief: 10% is interessant, 90% bekijk je niet. Internet of Things is hetzelfde.” 2. VISION “De grote vraag bij smart glasses is: Willen magazijniers ermee werken? Bovendien moeten de werknemers ook overweg kunnen met deze slimme brillen. We zijn 12 jaar geleden gestart met voicetechnologie, waarbij men een headset gebruikt. In het begin waren er ook veel magazijniers die de technologie niet wilden gebruiken. Vandaag is het al meer ingeburgerd. De technologie rond smart glasses vraagt dus wat tijd. De toepassingen van Zetes op logistiek vlak liggen voornamelijk in het optimaliseren van bedrijfsprocessen doormiddel van software. Eén van de volgende grote evoluties is zeker de Google Glass.”

“De Google Glasses zijn eigenlijk een rechtstreekse concurrent van geautomatiseerde magazijnen. Voor de één heb je werknemers nodig, voor de andere net niet.”

3. DRONES “De dag dat we drones in de lucht zien vliegen zal nog wel even duren. Maar het zal er wel ooit van komen. Zetes is hier niet mee bezig. We hebben wel al een aantal interessante toepassingen gezien op vlak van mobiliteit die gebeuren met drones. In het kader van onze POD (proof of delivery)-solutions zou het wel perfect gaan. Maar we zijn hier niet concreet mee bezig.” 4. RFID (RADIO FREQUENCY IDENTIFICATION) “Je ziet vooral in de retailomgevingen meer en meer toepassingen met RFID-technologie (nvdr: op afstand uitleesbare radiografische streepjescode). Hier zien we een grote evolutie, vooral in de textielwereld waar ze toch steeds vaker kiezen voor RFID. Het voordeel

van deze technologie is dat je aan gepersonaliseerde communicatie kan doen. Of het nu gaat om het controleren van de temperatuur van goederen of over het laden van pallets, met behulp van RFID kunnen tal van processen geoptimaliseerd worden.” 5. GEAUTOMATISEERDE MAGAZIJNEN “In België zie je steeds meer geautomatiseerde magazijnen. Dat heeft ook deels te maken met de hoge loonkost in ons land. Er is steeds minder volk aanwezig in warehouses. Vorkliften zijn volledig autonoom, en rijden zonder chauffeur. De Google Glass is eigenlijk een concurrent van deze geautomatiseerde magazijnen. Want hiervoor heb je wel werknemers nodig.”

10

LM_37_NL.indd 10

3/03/16 13:35


11

PUBLIREPORTAGE

Veko Lightsystems

Snelle en flexibele oplossing op maat

B

ij logistieke processen heb je licht nodig, voldoende om te kunnen picken waar dat nodig is en minder licht om de weg te vinden in een magazijn naar een locatie. Veko Lightsystems uit Wommelgem biedt een antwoord op die twee uitersten en zorgt meteen ook voor een lagere elektriciteitsfactuur.

Steve Van Stappen is directeur van Veko Lightsystems en hij is een tevreden man: “We hebben in de voorbije twee à drie jaar een sterke stijging gezien van ons zakencijfer, grotendeels gebaseerd op de groei van de LED-verlichting. We bieden dan ook niet zomaar LED’s aan, maar een degelijk alternatief voor TL-lampen. We maken namelijk gebruik van een hoogwaardig systeem, dat in staat is evenveel of meer licht te leveren als een TL, bij een veel lager verbruik. We koppelen al onze systemen ook aan een intelligente sturing, die maakt dat het stroomverbruik zo laag mogelijk wordt gehouden.” “We bouwen vooral een snelle en flexibele oplossing op maat voor de klant of de eindgebruiker: als iemand snel verlichting wil in een warehouse voor een kort contract, kunnen we probleemloos TL’s monteren. Als een klant een contract heeft dat lang loopt, of in eigen beheer wil werken, kunnen we door LED-verlichting te monteren, voor een fikse besparing op de stroomfactuur zorgen. Zo werken we veel in koelcellen, waar LED’s niet alleen het voordeel hebben dat ze minder verbruiken, ze warmen ook de koelcel minder op. Op

LM_37_NL.indd 11

die manier bespaart de klant twee keer: minder stroom voor zijn verlichting, minder energiebehoefte van de koelcel.” VAN LOKAAL NAAR INTERNATIONAAL Het ging hard voor Veko de afgelopen vier decennia. Veertig jaar geleden werd het bedrijf opgericht als een lokaal installatiebureau in Nederland. Vandaag is het een internationale speler in de verlichtingsbranche, vertegenwoordigd met verkoopkantoren en agenten over de hele wereld. GROEI VAN 50 PROCENT Ook in België is Veko sinds 1975 actief. Veko Lightsystems België, dat bestaat uit acht medewerkers en eigen montageteams, kan met een recente groei van 50 procent tevreden terugblikken op zijn voorbije jaren. Die is vooral te danken aan de opgang van LED verlichting. De keuze voor LED ipv de klassieke verlichting neemt spectaculair toe. Het lage verbruik, hoge lichtopbrengst en lange levensduur zijn duidelijk de troeven, die door Veko Lightsystems worden aangevuld met een waterdichte service. Veko is marktleider in België en is sinds kort ook actief in Frankrijk. “Frankrijk is

een heel ander land dan België”, merkt Directeur Steve Van Stappen op. “Je zou het niet verwachten, maar vooral de stand van de techniek verschilt. Er is dus nog een wereld te winnen voor ons.”

Steve Van Stappen, Directeur VEKO Lightsystems België/Frankrijk

VEKO LIGHTSYSTEMS BVBA Gulkenrodestraat 7, Unit 10 B-2160 Wommelgem Tel. +32 3 827 21 96 Fax +32 3 825 52 86 sales@veko.be www.veko.be

3/03/16 13:35


Dossier Real Estate

LOGISTIEK VASTGOED

Tijd voor actie 2015

was een topjaar voor logistiek vastgoed, in de VS, Azië, Europa én de Benelux. Maar niet in België. Ons land slaagt er moeilijk in om investeringen aan te trekken. Specialisten wijzen naar de usual suspects, onze de starre arbeidswetgeving en ondoordachte ruimtelijke ordening. “Er is genoeg goede wil, maar geen centraal beleid.”. Tom Mondelaers

Volgens vastgoeddienstverlener Jones Lang LasSalle werden er vorig jaar zo’n 37 logistieke transacties geregistreerd, voor een totaal van 475.000 m². Dat zijn er tien minder dan gemiddeld in de laatste vijf jaar, en wat volume betreft 14 procent onder dat van 2014 en 18 procent onder het gemiddelde vijfjaarlijkse volume van de laatste vijf jaar. Er was minder marktactiviteit dan gemiddeld in de laatste vijf jaar op alle assen, behalve op de as Antwerpen-Gent en op de E313. De grootste transactie was de 58.000 m² die door Goodman op maat gebouwd wordt voor Mobis Parts in Beringen. Aldi bouwt 42.000 m² op maat in Turnhout ter vervanging van een bestaande opslagruimte in Rijkevorsel, en MG Real Estate zal 36.500 m² op maat bouwen voor DHL op Brucargo. Walter Goossens, Director en Head of Industrial & Retail Leasing bij JLL, ziet voor

2016 wel een kentering: “De logistieke markt heeft vorig jaar zwak gepresteerd omwille van de geringere vraag en het uitblijven van grote tenders, maar naar het jaareinde toe zagen we signalen van heropleving. Voor 2016 zit er veel meer in de pijplijn, aangezien er momenteel al meer dan 354.000 m² in aanbouw is.” Grote recente en toekomstige opleveringen zijn onder meer de 30.000 m² voor Colruyt in Ollignies, 55.000 m² voor Skechers bij Luik en 40.000 m² voor Nike Europe in Ham. JLL verwacht dat de logistieke markt zich dit jaar hertstelt in lijn met de economische groei en dat de vraag opnieuw zal toenemen. “Nieuwe trends, zoals e-commerce en stadslogistiek, bieden groeimogelijkheden. Maar ook multimodale ontwikkelingen, zoals Trilogiport in Luik, zullen de opname doen stijgen.”

12

LM_37_NL.indd 12

3/03/16 13:35


13

Nederland plukt nu de vruchten van de aanhoudende infrastructuurinvesteringen van de afgelopen tien jaar.

“Een arbeider is goedkoper in Nederland, tót op het moment dat hij ziek wordt of de zaken minder goed gaan. Dan zit je beter in België.”

“We zien dat België achterblijft. Het verschil met Nederland en Duitsland is nog meer uitgesproken.”

mingsplannen waarbij logistieke zones geclusterd worden, samen met faciliteiten zoals barge-terminals. Want het gaat er niet alleen om dat vrachtschepen in de haven van Rotterdam aanmeren, maar ook dat vervolgens de binnenvaart naar logistieke hubs als Tilburg en Venlo optimaal verloopt, en van daaruit het transport naar continentaal Europa. Dat lukt in België moeilijker omdat alles meer gefragmenteerd is.”

SCHRIL CONTRAST MET NEDERLAND Bram Verhoeven, Country Manager Benelux van de logistieke vastgoedgroep Prologis, onderschrijft de groeiende trend, maar wijst erop dat België vergeleken met de buurlanden nauwelijks heeft geprofiteerd van de stijgende vraag. “Voor ons was 2015 wereldwijd een topjaar, in de VS, Azië, Europa en de Benelux. Misschien wel het beste jaar uit de geschiedenis. En dat zowel qua nieuwe ontwikkelingen, als wat betreft huurcontracten en bezettingsgraad. Alleen zien we dat België achterblijft. Het verschil met Nederland en Duitsland is nog meer uitgesproken.” België beschikt nochtans over dezelfde gunstige geografische spreiding als de noorderburen. “En toch zitten internationale bedrijven liever in Nederland, en dan met name in Noord-Brabant”, weet Verhoeven. “Daar plukken ze nu de vruchten van de aanhoudende infrastructuurinvesteringen van de afgelopen tien jaar. Bovendien heeft Nederland, dankzij de sterkere regierol van de centrale overheid, veel stringentere bestem-

LM_37_NL.indd 13

Een bijkomende stok in de wielen, blijft de arbeidswetgeving. “Waarom kiezen bedrijven als Bol.com en Coolblue voor Nederland? Heel eenvoudig: omdat je in e-commerce zonder nachtwerk gewoon geen rol van betekenis kan spelen. De bonden en werkgevers hebben nu een akkoord gesloten over nachtwerk bij e-commerce, maar dat is rijkelijk laat.” Toch ziet Bram Verhoeven de toekomst positief, ook voor België. “De vraag naar logistiek vastgoed is groter dan het aanbod. Daardoor is er meer nieuwbouw nodig. Dit is dus het moment voor de overheid om doortastend op te treden. In onze businesscases waar België tegenover Nederland stond, was de kostprijs van vastgoed nooit doorslaggevend. Maar wél zaken als infrastructuur en arbeidswetging.”

NEGATIEVE PERCEPTIE Het gunstige investeringsklimaat in Nederland trekt ook Belgische spelers aan. Zo zijn Montea en WDP al een tijdje actief op de Nederlandse markt, en realiseert Groep Heylen uit Herentals intussen de helft van zijn omzet in logistiek

vastgoed over de grens. “We worden daar met veel warmte onthaald”, zegt ceo Didier Clerx. “Nederlanders zijn niet protectionistisch. Logistieke investeringen zorgen dan ook voor werkgelegenheid.” Onlangs bundelde Groep Heylen de krachten met AG Real Estate in de joint venture AG Heylen Warehouses, met de ambitie om uit te groeien naar een portefeuille van minstens 500 miljoen euro aan activa in Nederland en België. De voornaamste volumegroei zal plaatsvinden in Nederland, maar Didier Clerx nuanceert: “Ook in België staan er dit jaar sterke projecten in de steigers, voor minstens 80.000 m². Maar daar mag ik nog niets over zeggen.” Hij hekelt het negatieve klimaat dat vaak rond ons land gecreëerd wordt. “Dat is een groot verschil met onze noorderburen. Nederlanders zetten al hun troeven uitvoerig in de verf, terwijl wij vooral aandacht hebben voor de slechte zaken. Met als resultaat dat investeerders die zich online informeren geconfronteerd worden met een stortvloed aan negatieve berichten. We moeten onze troeven durven benadrukken. Een arbeider is goedkoper in Nederland, tót op het moment dat hij ziek wordt of de zaken minder goed gaan. Dan zit je beter in België, dankzij ons systeem van economische werkloosheid. Bovendien is het niet omdat de grote groei in logistiek vastgoed zich niet in België situeert, dat Belgische logistieke bedrijven het slecht doen. Integendeel! Kijk bijvoorbeeld naar het knallende succes van Bleckmann (het bedrijf met hoofdzetel in Kruishoutem dat na de overname van de Nederlandse TNT Fashion Group sterke resultaten boekt in fashionlogistiek, red.). Wat we momenteel in België doen, doen we goed.”

3/03/16 13:35


Streamlines Logistics • Stroomlijnt de logistiek met geïntegreerde oplossingen ontworpen voor industriële verzenders, logistieke dienstverleners en douane-agenten • Levert geïntegreerde oplossingen die uw zakelijke processen stroomlijnen, uw management ondersteunen en een platform bieden voor de toekomst

douane en accIjnzen De Customs Streamliner® is de one-stop oplossing voor douanetechnische en fiscale optimalisatie van douaneagentschappen en departementen in de Benelux: GC, Fiscale Vertegenwoordiging, douane entrepots, economische regimes, PLDA, NCTS, EMCS, Sagitta en GPA in één high-tech communicatie omgeving.

logIstIeke dIenstverleners Expediteurs en groupage bedrijven, scheepsagenten en logistieke dienstverleners hebben specifieke behoeften in automatisering. Stream Software is gespecialiseerd in deze zaken en biedt bedrijfsomvattende en flexibele oplossingen.

IndustrIele verzenders Industriële bedrijven hebben core ERP, maar wat met de logistiek? Stream Software brengt een oplossing om de logistieke departementen van de industriële bedrijven volledig te stroomlijnen en te integreren met ERP systemen zoals SAP.

stream software PoTVLIETLAAN 4 | B-2600 BERChEM | t +32 3 825 77 74 | f +32 3 830 19 28 | INFo@STREAMSoFTwARE.BE | www.STREAMSoFTwARE.BE

14

LM_37_NL.indd 14

3/03/16 13:35


Dossier Real Estate

15

NIEUW DISTRIBUTIECENTRUM MOBIS PARTS BENADRUKT BELANG VAN AS ANTWERPEN-LIMBURG

“Aanwezigheid van kwalitatief arbeidersaanbod gaf de doorslag” M

et 58.000 m² geldt het nieuwe Europees distributiecentrum voor Hyundai en Kia in Beringen van Mobis Parts Europe als grootste logistiek vastgoedproject van 2015. De investering van 50 miljoen euro is op termijn goed voor 200 jobs. Tom Mondelaers

Momenteel zijn de werken op industrieterrein Ravenshout-Noord in Beringen volop aan de gang. Tegen de zomer moet de eerste fase van het project operationeel zijn. Tegen 2020 rekent Hyundai Mobis Parts op minstens 200 jobs in Beringen. Het nieuwe distributiecentrum, dat gebouwd wordt door Goodman Group, zal alle satellietmagazijnen binnen en buiten Europa bevoorraden, en alle dealers van Hyundai en Kia in België, Frankrijk, Nederland en Zwitserland rechtstreeks beleveren. JLL leidde de vastgoedtransactie in goede banen. Associate Director Christophe Golenvaux: “Wij hebben enerzijds bemiddeld in de aankoop van het terrein van 12 hectare van de stad Beringen door Mobis Parts. Anderzijds hebben we Mobis Parts begeleid bij de aankoop van hun nieuw Europees distributiecentrum.” De eerste fase van het distributiecentrum is goed voor 58.000 m², waarvan 55.000 m² magazijnen en 3.000 m² kantoorgebouwen. “Er liggen plannen op tafel om de accommodatie binnen de vijf jaar met nog eens 20.000 m² uit te breiden. Deze extra opslagcapaciteit zal effectief ook opgenomen worden binnen de vijf jaar”, benadrukt Christophe Golenvaux.

LM_37_NL.indd 15

“Er liggen plannen op tafel om de accommodatie binnen de vijf jaar met nog eens 20.000 m² uit te breiden”

PERSONEEL VERHUIST MEE Het regionale distributiecentrum in Lummen botste stilaan tegen de capaciteitsgrens, waardoor Mobis zich genoodzaakt zag om uit te breiden. Er werd daarbij gekeken naar potentiële industriegronden in Wallonië, Nederland, Duitsland en Noord-Frankrijk. Maar uiteindelijk viel de keuze toch op een verdere verankering in Limburg. “Het nieuwe distributiecentrum ligt vlak bij het oude”, weet Christophe Golenvaux. “Zo kunnen de 120 bestaande medewerkers allemaal mee verhuizen. De aanwezigheid van een kwalitatief arbeidersaanbod in de regio was doorslaggevend voor de keuze van Mobis Parts. Andere belangrijke factoren warend de centrale ligging in Europa en de ontsluiting via het Albertkanaal. Het valt trouwens op dat de as Antwerpen-Limburg sterk groeit. Ten opzichte van 2014 is de logistieke take-up langs de E313 vorig jaar verdubbeld. De haven van Antwerpen blijft cruciaal voor de Belgische economie, terwijl er in

Christophe Golenvaux

Limburg nog vrij veel gronden beschikbaar zijn. Maar Limburg is niet de enige regio met potentieel. Ik denk ook aan Wallonië, en dan met name de provincie Luik en het multimodaal Trilogiport-platform, goed voor 150.000 m² logistieke ruimte.”

“Limburg is niet de enige regio met potentieel.”

3/03/16 13:35


Dossier Real Estate

MG REAL ESTATE BOUWT NIEUWE HUB VOOR DHL OP BRUSSELS AIRPORT

“Nieuwbouw blijft noodzakelijk in de logistiek” M

et 50.000m² is de nieuwe hub van DHL op Brucargo indrukwekkend. Het in Gent gevestigde MG Real Estate is bezig met de ruwbouw en zal het turnkeyproject tegen het vierde kwartaal van 2016 opleveren. “Dergelijke gebouwen realiseren we niet elk jaar”, weet Ignace Tytgat van MG Real Estate. “Maar logistiek blijft ook in de toekomst absoluut een vaste waarde.” Tom Mondelaers

Met de nieuw hub, goed voor 31.500 m² magazijnruimte (en nog 18.000 m² bijkomende mezzanine) en 5.000 m² kantoren, verankert DHL zijn luchtvrachtactiviteiten op Brussels Airport. MG Real Estate staat in voor het project op maat. Het gebouw, ingeplant aan de ingang van Brucargo, wordt door MG Real Estate voor een periode van vijftien jaar verhuurd aan DHL en werd ondertussen verworven door Montea. Het is de tweede keer dat Montea en MG Real Estate de handen in elkaar slaan. In 2012 werd een gelijkaardig project gerealiseerd voor DHL Global Forwarding. “Daarnaast hebben we op die site ook al voor St. Jude Medical gebouwd”, vertelt Ignace Tytgat, commercieel directeur van MG Real Estate. “Onze referenties hebben er zeker toe bijgedragen dat we ook de nieuwe hub voor DHL mochten bouwen. We staan erom bekend dat we complexe projecten binnen strakke timings en van a tot z realiseren. Het hoeven voor ons niet altijd blokkendozen te zijn op mooie rechthoekige percelen, integendeel.”

CRUCIALE GRONDPOSITIES “Logistiek blijft een vaste waarde”, stelt Ignace Tytgat. “Ook al realiseren we niet elk jaar projecten van meer dan 30.000 m², het blijft een de pijlers van ons bedrijf. Daarom zijn grond-

posities zo cruciaal. Je kan dan wel de mooiste gebouwen hebben, voor logistieke bedrijven is ligging het allerbelangrijkst.” MG Real Estate beschikt onder meer over de CAT-site langs de Woluwelaan in Vilvoorde, een terrein van 30 hectare dat gemengd ontwikkeld zal worden met logistieke terreinen, winkels, kantoren en wooneenheden. “In Vilvoorde is de nabijheid van de luchthaven een voordeel. Maar logistieke troeven zijn zeer regiogebonden. We zorgen ook voor de ontwikkeling van het 40 hectare grote MG Park De Hulst in Willebroek. Daar is de ligging tussen de A12 en de E19 belangrijk. Onlangs hebben we daar de aankoop afgerond van een naastliggende site van 17 hectare, waardoor we in Willebroek 100.000 m2 kunnen aanbieden aan een kade.” Tytgat merkt op dat logistieke bedrijven de afgelopen jaren eerder terughoudend waren om te investeren. “Ze hebben het niet makkelijk gehad, daarvan zijn we ons bewust. Maar we geloven ook in de dynamiek van de sector. Het recente akkoord rond nachtarbeid in de distributiesector zorgt ongetwij-

Ignace Tytgat - MG Real Estate

“Je kan dan wel de mooiste gebouwen hebben, voor logistieke bedrijven blijft ligging het allerbelangrijkst”

feld voor opportuniteiten in e-commerce. Verder zijn er overnames, fusies en tal van innovaties, zoals het gebruik van de ‘supertrucks’. Als gevolg daarvan zullen ook de laaddokken aangepast moeten worden. Om maar te zeggen: nieuwbouw blijft noodzakelijk in de logistiek.”

16

LM_37_NL.indd 16

3/03/16 13:35


17

TURNHOUT PROFITEERDE VAN LOGISTIEKE EXPANSIE IN 2015.

Aldi en Van Rooijen bouwen in Turnhout

Met een oppervlakte van 42.000 m² gaat het om een van de grootste logistieke projecten van het jaar.

S

upermarktketen Aldi investeert 50 miljoen euro in een nieuw distributiecentrum en logistieke dienstverlener Van Rooijen breidt het bestaande distributiecentrum verder uit. Tom Mondelaers

Aldi bouwt een administratieve hoofdzetel en een nieuw distributiecentrum op een terrein van 12 hectare in Industriezone Veedijk in Turnhout. Dat centrum zal de huidige vestiging in Rijkevorsel vervangen. In een persbericht liet de supermarktketen weten dat al het bestaande personeel mee verhuist en er bovendien bijkomende tewerkstelling gecreeerd wordt. Hoeveel jobs er bijkomen is nog niet bekend, maar volgens burgemeester Eric Vos zou dat cijfer rond de 250 schommelen. Vanuit het nieuwe distributiecentrum zullen alle Aldi-winkels in de provincie Antwerpen beleverd worden. Met een oppervlakte van 42.000 m² gaat het om een van de grootste

LM_37_NL.indd 17

logistieke projecten van het jaar. De nieuwe vestiging, operationeel tegen 2017, is dan ook meer dan dubbel zo groot dan de bestaande site in Rijkevorsel. Volgens Aldi is de verhuis een gevolg van de nood aan extra ruimte door de stijgende omzet, wat door cijfers van marktonderzoeksbureau Nielsen ondersteund wordt. De groeiende focus op prijzen en promoties duwt consumenten in de richting van private labels en prijzenkloppers. Vooral Aldi ziet daardoor het marktaandeel stijgen, tot 11,5 procent.

EXTRA CAPACITEIT VOOR FARMA Aldi is niet de enige die voor logistieke expansie zorgt in Turnhout. Logistiek bedrijf Van Rooijen bouwt momenteel een nieuw distributiecentrum voor de farmaceutische sector. In Industriezone Veedijk voorziet Van Rooijen op 4,6 hectare in een 15.000 m² groot magazijn, 6.000 m² crossdock, 2.600 m² voor value added logistics, een cleanroom en kantoren. “Op onze huidige locatie zaten we aan onze maximumcapaciteit qua opslagmogelijkheden”, vertelt directeur Maik Van Rooijen. “Om aan de bijkomende vraag tegemoet te komen, investeren we daarom

in een nieuwe locatie. Om onze dienstverlening voor de farmaceutische sector te optimaliseren, implementeren we de nieuwste technieken op het vlak van handling. Een toegevoegde waarde die we onze farmaklanten zullen bieden, is bijvoorbeeld het maken van displays. En omdat we over een cleanroom zullen beschikken, kunnen we ook farmaceutische producten ompakken, bijvoorbeeld van een nieuwe verpakking voorzien of gewijzigde bijsluiters toevoegen.” Van Rooijen onderzocht voor de uitbreiding ook andere locaties, maar koos uiteindelijk voor Turnhout vanwege de nabijheid van de bestaande site. Het nieuwe distributiecentrum zal eind 2016 klaar zijn.

Van Rooijen onderzocht ook andere locaties, maar koos uiteindelijk voor Turnhout vanwege de nabijheid van de bestaande site

3/03/16 13:35


Topics

Topics Een “opmerkelijk” jaar voor de Haven van Luik

Goodman investeert in e-commerce: 1,5 miljoen m² logistieke ruimte in Europa Goodman Group heeft een overeenkomst getekend voor de ontwikkeling van 130.000 m² industrieel vastgoed in Lahr in Duitsland. Het bedrijf ligt hiermee op koers om ruim 1,5 miljoen m² te leveren aan de e-commercesector in Europa. Goodman, een wereldwijde eigenaar, ontwikkelaar en beheerder van industrieel vastgoed en online fashion retailer Zalando, ontwikkelde zijn eerste logistieke e-commercecentrum voor Amazon in Leipzig in 2006. Sindsdien heeft het bedrijf zichzelf in Europa stevig op de kaart gezet als meest productieve en ervaren eigenaar, ontwikkelaar en beheerder van logistiek vastgoed voor de online-retailsector. E-commerce groeit hard in Europa; de Europese Unie is uitgegroeid tot de grootste markt wereldwijd voor deze sector. Sinds 2008 groeide e-commerce in de EU tussen de 12 en 18 procent. In 2014 werkten 2,5 miljoen Europeanen in e-commerce, goed voor EUR 424 miljard aan inkomsten. Naar verwachting zal de sector haar omzet in de komende vijf jaar verdubbelen. Dit komt deels doordat fysieke winkels steeds vaker een omnichannel-strategie hanteren. De explosieve groei vraagt om een aantal miljoenen m2 extra aan logistieke ruimte.

De Autonome Haven van Luik komt met positieve resultaten voor 2015 dat het als “opmerkelijk” bestempelt. Zo leren we dat het zakencijfer met 6,82% tot 3.990.723,88 euro is gestegen en dat het aantal ton dat per waterweg is vervoerd een groei van 8% vertoont en zo op 14.594.172 ton komt. De Haven meldt bovendien een belangrijke toename van het aantal ton dat over de weg (+13%) en via het spoor (+26%) wordt vervoerd en een stijging met 10% naar 19.822.944 ton voor het algemene (water-spoorweg)-verkeer. Het containertransport ten slotte is met 27% gegroeid, wat neerkomt op 8.726 bijkomende vervoerde containers of een totaal van 40.665 twintigvoetequivalenten.

Een nieuwe magazijn in Canal Logistics voor Ziegler De operationele tak van Ziegler Brussel is verhuist naar een nieuw magazijn van 7.100m² aan de rand van het Brusselse kanaal, in de zone Canal Logistics. De vorige vestiging was gelegen aan de Havenlaan. Het gebouw, dat dateert van 2009, heeft een vrije hoogte van 10 meter, biedt een opslagcapaciteit van 9.000 palletplaatsen en heeft 10 docks met toegangsdeur om in en uit te laden. De site ligt vlakbij de ring, en heeft een prima bereikbaarheid naar de vier hoeken van het land.

18

LM_37_NL.indd 18

3/03/16 13:35


Industriële sectionaalpoorten 19

Dockx Select Nieuw shopconcept met focus op e-commerce en mobiliteitsoplossingen Snellooppoorten

tot 2,5 m/s

Dockx Group heeft in de Service Shop in Drogenbos zijn nieuwste shopconcept voorgesteld aan het grote publiek: Dockx Select. Met het nieuwe logistieke distributiemodel voor slimme stedelijke leveringen en thuisleveringen van grote pakketten wil Dockx inspelen op de omnichannelstrategie van retailers en producenten. Dit jaar openen er nog 5 extra Service Shops, goed voor minstens 30 extra mensen.

Dockequipment

De bedoeling van Dockx Select is dat consumenten de keuze hebben om hun grote goederen – alles wat niet in de auto past – in de Service Shop af te halen, of met een gehuurd voertuig naar huis te brengen. Dockx biedt een complete dienstverlening en staat in voor de invoer, montage en installatie van de gekochte goederen. “Klanten kunnen terecht in een winkel van zo’n 400 m² om een (verhuis)voertuig te huren, om verhuismateriaal te kopen of om een geassisteerde verhuis te regelen”, zegt Mario De Bruyn, commercieel directeur van Dockx Group. “Nieuw is dat de shop ook dienst doet als afhaalpunt voor grote pakketten. Zo is de shop uitgerust met een magazijn van 1.450 m² die bedrijven kunnen gebruiken als lokaal distributiekanaal.” Dockx Group wil de bestaande concepten (Dockx Rental, Dockx Movers en Dockx Logistics) meer naar elkaar laten toegroeien in het dienstenpakket Select. Daarom wordt het netwerk van nieuwe dienstenshops verder uitgebreid in ons land. De Service Shop in Drogenbos situeert zich op industriezone van Anderlecht, op een boogscheut van Brussel. Dockx heeft plannen om tegen 2018 nog zo’n 10 nieuwe afhaalpunten te openen volgens het Select-concept. Hiervoor richt het bedrijf zich tot de blinde vlekken op de Belgische Dockx-landkaart, namelijk Wallonië en de provincies West-Vlaanderen en Limburg. Dit jaar nog openen nieuwe shops in Brugge, Roeselare, Hasselt, Bergen en Nijvel.

LM_37_NL.indd 19

Europa’s grootste gamma industriepoorten • Europa’s nr. 1 met meer dan 75 jaar ervaring in de productie van poorten

• Uitstekende warmte-isolatie:

U-waarde van max. 0,51 W/(m²•K)*

• 24-uurs service: dag en nacht voor u bereikbaar * bij de industriële sectionaalpoorten SPU 67 Thermo met ThermoFrame

www.hormann.be • info@hormann.be Tel.: 078 150 083 • Fax: 078 151 683

06-16 A (industriële eindverbruikers)

3/03/16 13:35


Topics Refresco laat volledige vloot vernieuwen door Still Refresco heeft Still gevraagd om de complete interne transportvloot te vervangen. In totaal zal Still 94 nieuwe hef-en magazijntrucks leveren in combinatie met een all-in full service leasecontract voor alle Refresco-vestigingen in Nederland. “Het aflopend leasecontract voor de hef- en magazijntrucks was aanleiding om een nieuwe tender uit te schrijven”, vertelt John Klein, Manager Logistics bij Refresco Benelux in Hoensbroek. “Onze belangrijkste eis was de veiligheid op de werkvloer en de kosten per draaiuur.” “Naast de genoemde punten was ook het kostenplaatje voor ons van belang”, vult de Manager Logistics aan. In een testfase speelden de heftruckchauffeurs een grote rol. “Zij hebben de verschillende trucks beoordeeld op rijgedrag, maar bijvoorbeeld ook op comfort.” De uiteindelijke opdracht ging naar Still, zij leveren in totaal 94 trucks, waaronder 16 heftrucks in drankenuitvoering. De nieuwe vloot wordt ingezet op de Refresco-vestigingen in Bodegraven, Maarheeze en Hoensbroek. Mogelijk komen daar later nog eens 25 trucks bij voor de Belgische vestiging in Ninove.

Yale ERP15-20VT wordt de energiezuinigste vorkheftruck in Europa De elektrische vorkheftrucksfabrikant Yale heeft een wijziging aangekondigd in de specificaties van de serie ERP15-20VT waardoor het model de energiezuinigste vorkheftruck van Europa zal worden. Deze aankondiging wordt vergezeld van energieverbruikscijfers op basis van de standaard VDI 2198-test van 60 cycli. Yale heeft het hydraulische bedrijfsremsysteem vervangen door ‘E-braking’, waarbij het principe van regeneratief remmen wordt toegepast. De stand van het rempedaal wordt in de gaten gehouden door een sensor en de spanning van de sensor bepaalt hoeveel remkoppel de motoren leveren. Het systeem voor E-braking is zelfstellend en onderhoudsvrij. Het parkeerremsysteem van de vorkheftruck werkt onafhankelijk van de functie E-braking en is nog altijd voorzien van de Yale Stop-functionaliteit. Hierbij wordt de parkeerrem automatisch ingeschakeld wanneer de vorkheftruck stilstaat en er geen tractie wordt gevraagd. Naast E-braking heeft Yale E-steering op de truck geïntroduceerd, een systeem dat ook de energie hergebruikt die door de vorkheftruck wordt gegenereerd. Beide energiebesparende functies zijn nu standaard op de ERP15-20VT met drie wielen. De introductie van E-braking op de Yale ERP16-20VF zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing. Dit model van 1,6 ton met middelgrote wielbasis en vier wielen biedt nu een energieverbruik van 4,4 kWh/h.

De logistiek in de wereld: een lichte opleving van de opkomende markten Volgens de Agility Emerging Markets Logistics Index 2016, gepubliceerd door de logistieke dienstverlener Agility die 1100 logistieke bedrijfsleiders uit de hele wereld heeft ondervraagd, zegt 59,4% onder hen “in 2016 te rekenen op een herstel van de groei van de opkomende markten en dit ondanks de ongerustheid over de continue vertraging in China, de prijsschommelingen van de aardolie en de mogelijke verzwakking van de Amerikaanse economie.” De ondervraagde vaklui denken dat de verwachtingen van het IMF – dat het voor 2016 over een groei van 4,7% bij de opkomende markten heeft – “min of meer juist” zijn. De geschatte groei van die markten in 2015 schommelt tussen 3,6 en 4,2%. Diezelfde bedrijfsleiders – of toch 61% ervan – verklaren echter “niet te weten welke richting de wereldeconomie in 2016 uit zal gaan of rekenen op een groeiende vluchtigheid.” Voor het eerst wordt Indië (en niet China) door de professionals uit de logistiek als opkomende markt met het meeste groeipotentieel genoemd. China blijft de eerste opkomende markt, voor de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Indië, Maleisië, Saoedi-Arabië, Brazilië, Indonesië, Mexico, Rusland en Turkije. Verder melden we nog dat de ondervraagde bedrijfsleiders de prijs van de aardolie en de Chinese economie als de belangrijkste risico’s voor de wereldeconomie van 2016 beschouwen.

Blijf op de hoogte !

www.logisticsmanagement.be

20

LM_37_NL.indd 20

3/03/16 13:35


21

CityDepot trekt nu ook richting Wallonië: nieuwe vestiging in Charleroi CityDepot opende op 1 maart een vestiging in Charleroi voor de efficiënte en duurzame bevoorrading van de binnenstad. Het bedrijf dat zich bezighoudt met slimme stadsdistributie neemt zijn intrek in een nieuw depot (aan de Rue des Rivages), gebouwd met middelen van het stadsbestuur, het Waals Gewest en Europa. Charleroi is meteen de eerste stad in het Waals Gewest waar CityDepot zijn activiteiten ontplooit. “Het doel is om minder vrachtwagens, minder lawaaihinder, minder luchtvervuiling en meer comfort voor de handelaars in het stadscentrum te krijgen”, zegt CEO Marc Schepers. “Investeren in een efficiënte en duurzame bevoorrading van onze stad is investeren in onze toekomst”, vervolgt burgemeester Paul Magnette. “We zijn ervan overtuigd dat ons voorbeeld snel navolging zal krijgen in de ons omringende centrumsteden.” De komst van CityDepot belooft ook nieuwe – directe en indirecte – arbeidsplaatsen in de logistieke sector in en rond Charleroi. Schepen van Handel Philippe van Cauwenberghe: “Het depot bevindt zich in de nabijheid van talrijke mobiliteitsvoorzieningen: metro, spoorwegen, de ring. Kortom, de ideale plek om een distributiecentrum neer te poten. De effecten op de mobiliteit zijn dan ook zeer positief. Alle gebruikers van de binnenstad hebben er baat bij. Bovendien sluit het distributiecentrum perfect aan bij onze visie de strategische ontwikkeling in Charleroi.”

LM_37_NL.indd 21

3/03/16 13:35


Handling

DOORBRAAK VOOR AGV’S

Picanol kiest opnieuw voor AGV’s B

ij het Ieperse Picanol lopen zes nieuwe AGV’s in de montage. Het hoefde niet overtuigd te worden van de voordelen van AGV’s. Het had er al 25 jaar lopen. Het oude AGV-systeem was aan vervanging toe en Picanol, die gebruik wilde maken van nieuwe technologische mogelijkheden, ging op zoek naar een nieuwe partner. De Mabo AGV’s moeten de productie voorzien van een automatische bevoorrading van onderdelen. Luc De Smet

In 2016 frist Toyota Material Handling Belgium één model van zijn elektrische vorkliften op: de Trnrich servicet- gegarandeerd twee shifts haalt met één lading. Dit aanbod wordt in België nog niet gepromoot.

VERKOOPTRAJECT VAN TWEE JAAR “Drie jaar geleden schreven we 16 AGV-leveranciers aan over de gehele wereld”, vertelt project ingenieur Jeng Mooren (25) bij Picanol. De helft reageerde en werd gequoteerd. Uiteindelijk werden er vijf geselecteerd. Gedurende twee jaar voerde Picanol gesprekken met de vijf kandidaten. Het analyseerde productieniveaus en het transport van magazijn naar montage. Aan verschillende leveranciers vroeg het simulaties om de nieuwe werking in kaart te brengen. Ondertussen werd ook aan een gelijkaardig systeem gewerkt maar dan manueel. Enkel zo kon een volledige analyse gemaakt worden en een correcte beoordeling gebeuren. De voordelen van een AGV-oplossing dreven echter snel naar boven. “AGV’s kennen op langere termijn een ontegensprekelijk financieel voordeel, daarnaast dragen AGV’s ook positief bij tot netheid op de vloer, imago en flexibiliteit in routing”, vertelt Mooren. In maart 2015 ging Picanol in zee met Mabo die de Transporter DL-voertuigen op maat bouwde. Geen jaar later -sinds november wordt de montage volledig bediend door de AGV’s- loopt de installatie. Betrouwbaarheid en beschikbaarheid worden op 99,95% verwacht na de oplevering. “De installatie is productie-kritisch en we kunnen ons geen falen veroorloven”, zegt Mooren. “Het grote verschil is dat de Mabo AGV’s veel

efficiënter werken. De vroegere AGV’s konden slechts één pallet dragen terwijl de nieuwe er twee kunnen meenemen.” Dit maakte de machine echter langer en daarvoor ontbrak de plaats. Na overleg met Mabo werd het idee naar voorgebracht om zowel een voor- als achterwiel aandrijving te gebruiken. Hierdoor kan het toestel korter draaien en zijdelingse en zelfs krabbewegingen maken. Om zo efficiënt mogelijk te werken laadt de Mabo AGV zich automatisch op bij elke tussentijd op cyclus, in de plaats van na elke shift. Een cyclus bestrijkt zo’n 400 à 500 m en duurt circa 10 minuten. Zo kan de installatie 24/24 draaien. De zes Mabo AGV’s worden centraal aangestuurd via de AGV master. De Mabo AGV master staat in contact met het WMS van Picanol. Zo hoefde niets aan de huidige processen te veranderen en pikte het nieuwe systeem in op de werkwijze van Picanol. De webserver/ interface zorgt ervoor dat operatoren met tablet en smartphones op het gebeuren kunnen inzoomen zodat de systeemverantwoordelijke kan ingrijpen wanneer nodig. Dit geeft Picanol permanent een real-time overzicht van wat er op de werkvloer gebeurt. “De interface ontwikkelden we in samenspraak met de klant. Er zijn een vaste lay-out en functies maar elk bedrijf heeft zijn manier van werken en daarop passen wij onze software aan. Flexibiliteit en luisteren naar de noden van onze gebruikers is essentieel”, vertelt Bram Mariën bij Mabo E&A.

SWITCHPRINCIPE EN BASISCONCEPT De zes AGV’s van Mabo kunnen volgens twee concepten werken. De tandem-AGV kan met één volle pallet van het magazijn naar de werk-

Project manager Bram Mariën: “Wij hebben geen geheimen voor onze klanten en iedereen krijgt een doorgedreven training over het beheer van het Mabo AGV-systeem.

post, ze daar afzetten en de lege pallet meenemen. Wanneer de AGV voorbij een ‘base’ komt -waar hij palletten afzet- dan pikt hij eerst de lege pallet op met zijn voorste shuttle, en rijdt dan een meter vooruit om er de volle pallet af te zetten: het switch principe. Of volgens het klassieke/basisconcept, kan de AGV naar de werkpost om twee lege palletten af te voeren of twee volle palletten vanuit het magazijn te gaan afzetten. Mooren: “Met ‘switch’ kan je sneller bevoorraden. Met het basisconcept -eerst moet de lege pallet weg, dan pas kan de volle aanrukken- is de wachttijd langer… Maar het ‘basisconcept’ kan sneller een openstaande opdrachtenlijst verwerken. We willen kunnen schakelen tussen beide wanneer het ons uitkomt.”

22

LM_37_NL.indd 22

3/03/16 13:35


23

“De installatie is kritisch. We kunnen ons geen falen veroorloven”, zegt Jeng Mooren, project ingenieur bij Picanol.

AGV-zijladers Mabo Engineering & Automation nv uit Lier zette de voorbije twee jaar zo’n 25 AGV’s uit en heeft ondertussen een 15 ingenieurs in dienst .“We kunnen kort op de bal spelen naar nieuwe technologieën toe”, zegt project manager Bram Mariën. Zo wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn van een AGV met een bewegende robotarm er op. “We starten ook onze eerste AGV-zijladers op. De interesse vanuit de markt is groot”. Zusterbedrijf Mabo-Lifting verdeelt al decennia de zijladers van het Ierse Combilift. “We kunnen vrij direct samenwerken en hebben indien nodig inspraak in de productie. We vervangen dan alle stuureenheden door Mabo-stuureenheden.”

Voor het project is de gang aan het magazijn verbreed zodat er twee AGV’s naast elkaar voorbij kunnen, alsook manueel verkeer (stapelaar,…). Ook zijn er een aantal verkeersregels vastgelegd. In dezelfde ruimte rijden immers transpalletten, vorkliften en AGV’s. AGV’s en alle manueel verkeer mogen slechts in één richting rijden. De AGV’s hoeven dus

LM_37_NL.indd 23

Terwijl een shuttle een pallet oppikt of afzet, laadt de AGV zich tussentijds automatisch op.

nooit achteruit te rijden. Manueel verkeer mag geen AGV inhalen in de gangen. Mabo verzorgde de interne opleiding bij Picanol van operatoren en techniekers. Mooren kan ingrijpen in de centrale software, routes tekenen, prioriteiten overrulen… “Al onze klanten krijgen een doorgedreven training over het beheer van het Mabo AGV-systeem. Wij hebben geen geheimen voor onze klanten”, zegt Mariën.

ELEKTRONICA EN INTELLIGENTIE De AGV, die 1.900 kg weegt en twee maal 800 kg lading verzet, heeft een maximumsnelheid van 1,4 m/sec of 5 km/u. Het toestel loopt op nikkel cadmium batterijen die hoge laadstromen aankunnen om snel bij te laden. De laadstekkers zouden initieel met een persluchtcilinder tegen de contacten van de AGV aangedrukt worden. Mabo stelde voor om die elektrisch aan te sturen. Zo hoefde Picanol geen externe leverancier binnen te halen om de perslichtinstallatie aan te passen. De AGV vertrekt met een herkenbaar geluidssignaal. Voor en achter wisselt een verticale verlichting van kleur bij rijden of stop. Bovenaan tolt een laserscanner in het rond op zoek naar reflectoren op kolommen en muren. Naast Sick-veiligheidsscanners voor en achter zijn er ook stootbumpers. “Veilig-

heid is voor ons prioriteit. Onze Mabo AGV’s worden ook vaak ingezet om de veiligheid op de werkvloer te verhogen.” Alle elektronica en ‘intelligentie’ op de AGV zijn van Mabo. De Mabo AGV master ordent de transportopdrachten die het toegewezen krijgt vanuit het WMS -opnamelocatie, afzetlocatie, barcode van het pallet, prioriteit… De communicatie met de server loopt via WiFi. Waarna de Mabo-core (voertuigaansturing) de AGV naar de juist locatie en pick stuurt. De AGV Brake-module verwerkt de remenergie van de shuttle. Aan elke AGV hangt een manuele controller, die op graviteit werkt. “De technologie is gebaseerd op deze die je kent van de smartphones en tablets”, vertelt Mariën. De shuttle platforms zijn voorzien van drie sensoren die de positie van elke pallet opnemen. De shuttles kunnen links en rechts van de Transporter op een railbaan een pallet oppikken of afzetten. De voeding van de shuttles, de data- en veiligheidskabel lopen mee met een kabelrups. “Om de zes maanden zullen we langskomen voor controles en preventief onderhoud. Met toestemming van de klant loggen we regelmatig van op afstand in op het systeem om de log uit te lezen zodat we preventief kunnen ingrijpen waar nodig.”

3/03/16 13:35


Handling

SEABRIDGE DISTRIBUTIEMAGAZIJN VOOR GROENE KOFFIE

High-tech koffiegebeuren in Zeebrugge

I

n de Zeebrugse poldervlakte waakt de 24 m hoge silotoren van Seabridge over de logistieke zone van de haven. Seabridge, dat in 2009 opgericht werd als een onafhankelijke entiteit binnen de EFICO Groep, is een state-of-the-art Europees dienstencentrum voor de opslag, veredeling, verwerking en distributie van groene of ruwe koffie. Goed voor een investering van €30 miljoen. Het 20.000 m2 grote magazijn, dat begin 2010 operationeel werd, heeft een opslagcapaciteit van zo’n 18.000 ton of zo’n 300.000 zakken. Per jaar schuift er 55.000 tot 60.000 ton groene koffie door, of… evenveel als wat er in heel België wordt geconsumeerd. Luc De Smet

Seabridge slaat zo’n 150 verschillende soorten koffie uit 36 landen op. Vooral in de zomer -het plukseizoen- wordt er product aangevoerd. Uitrijden gebeurt het gehele jaar door. Het Seabridge-magazijn is eigenlijk in twee verdeeld. Naast het Efico-gebeuren verzorgt Seabridge ook transport, douane en opslag voor andere klanten. De gedeelde laadzone mondt uit in acht laadkades. “Elke branderij/exporteur/importeur die een hoogwaardige opslag van ruwe koffie zoekt, kan hier terecht”, zegt Managing Director van Seabridge Nadine Van Rompay. Het magazijn meet tot 11 m onder dak en is gebouwd in isolerend beton. Het loopt vrijwel helemaal automatisch. De airco-installatie, die de lucht zuivert via een UV-mechanisme, houdt de luchtvochtigheid op 50 à 60% en de temperatuur op een constante 18°C. Snellooppoorten dragen bij tot het behoud van het stabiele binnenklimaat. 4.600

zonnepanelen op het dak -goed voor 1 MW piek- voeden alle installaties, de vele rolbanen en het tiental elektrische vorkliften. Hier wil men geen uitlaatgassen binnen.

RECEPTIE De koffie wordt in containers van 20 voet aangevoerd via de Antwerpse haven waar ze overgeladen worden op trein of barge richting Zeebrugge. De trein rijdt tot op het bedrijfsterrein en kan er ontladen of geladen worden. Het parkbeheer groepeert containers van dezelfde oorsprong in de mate van het mogelijke wat de afhandeling in de verdere logistiek vereenvoudigt. Laden en ontladen gebeurt buiten, met een reachstacker. Het toestel zet de container neer op een van de tiltliften. De container wordt elektronisch aangemeld bij de douane. Met de toestemming tot lossen wordt eerst de ‘container checklist’ nagegaan. In welke staat is de container? De zegels worden verbroken -en

De vorkliftbestuurder, die paletten of zakken neerzet of ophaalt, schiet de codes met zijn ‘data-pistool’ die hem ook zijn opdrachten toestuurt. bijgehouden- en de deur geopend. Is de container gefumigeerd -dat gebeurt al eens met koffie uit Vietnam, Togo,…- dan schuift eerst een gasdetector door een kier om eventuele restgassen te meten en te voorkomen dat arbeiders daar aan worden blootgesteld. Na die checks wordt de container getild en schuiven de koffiezakken op een band het magazijn in voor ingangscontroles. Op de losplaats voor niet-bezakte bulkcontainers valt de koffie in een put van waaruit de bonen weggezogen worden.

24

LM_37_NL.indd 24

3/03/16 13:35


25

Een reachstacker laadt en ontlaadt de containers en zet ze neer op een van de tiltliften.

Alle zakken zijn geïdentificeerd met een driedelige ICO-code (International Coffee Organization). De code bevat informatie over land, leverancier/coöperatieve en het badgenummer. Bij aankomst vertaalt Seabridge die naar eigen barcodes waarmee het zijn product stroomafwaarts verder kan traceren. Van elke binnenkomende zak wordt op de band een staal genomen. Het containermonster, dat uiteindelijk zo’n 2 kg weegt, wordt gelabeld en gezakt. Die zakken komen in metalen dozen die verdeeld worden over het Seabridge lab -dat een 400-tal stalen in rolkasten bijhoudt- én het EFICO lab voor verdere checks, cupping (proeven) en als referentie. “We kunnen een container op een half uur lossen”, zegt Kurt Osaer, Hoofd van Douane- en Veiligheidsprocedures. De gemiddelde verblijftijd in het magazijn is twee à drie maanden.

MAGAZIJNOPSLAG, VEREDELING EN VERZENDING De geloste zakken komen op grote havenpaletten in loten terecht in het magazijn. Elk lot vertegenwoordigt één container -zakken op palet op zakken, enz…- of zo’n 20 ton. Zowel het palet als de paletplaats hebben een eigen barcode. Die laatste bevindt zich boven, op een gele balk onder het dak. De vorkliftbestuurder, die paletten of zakken neerzet of ophaalt, schiet de codes met zijn ‘data-pistool’ die hem ook zijn opdrachten toestuurt. Het WMS van Seabridge stuurt de interne logistiek van het magazijn: het opslaan, behandelen, picken,… EFICO stuurt het magazijn de nodige data omtrent de be-

LM_37_NL.indd 25

“Klanten vragen nu ook steeds meer gecertificeerde mengelingen”, zegt Michel Germanès, Managing Director van EFICO.

stelling van de klant. Afhankelijk van de oorsprong wegen de zakken 60 kg, 69 kg of 70 kg. Ook hier heeft elk pallet een barcode. In het magazijn ook enkele specialty koffies die vacuümgetrokken en in kartonnen dozen of houten tonnetjes verpakt zijn. Voor de verzending worden de havenpaletten op kleinere europaletten overgeladen. Dat gebeurt automatisch. Via een ‘kipper’ komen de zakken op een band die ze naar een stapelrobot voert. De havenpallet schuift ondertussen naar een eigen stapel. Een andere productstroom stuurt de koffie voor opslag/behandeling naar een van de 24 silo’s in de 24 m hoge ‘toren’. Eerst wordt de jutezak machinaal opengemaakt en voor recyclage afgevoerd. De koffie valt in een opvang vanwaar het in een van de silo’s gezogen wordt. Op een Sortex-machine wordt de koffie gereinigd. De koffie komt op ’n mechanische trilplaat en vreemde elementen of verkleurde bonen – indien aanwezig – worden pneumatisch verwijderd. Op vraag van de klant kan de koffie ook op grootte gezeefd of gemengd worden. “De vraag naar mengelingen stijgt. Klanten vragen nu ook steeds meer gecertificeerde mengelingen”, zegt Michel Germanès, Managing Director van EFICO dat als eerste koffiehandelshuis in België de duurzaamheidsprincipes van het UN Global Compact onderschreef in 2003. “Ondertussen is bijna 40% van ons aankoopvolume gecertificeerd of geverifieerd ‘duurzaam’.”

Efico Een paar weken geleden vierde koffietrader EFICO zijn 90-jarig bestaan. Sinds februari 2015 zijn de firma-aandelen in het bezit van Noord Natie en Michel Germanès, Managing Director van EFICO. Begin 80-erjaren verzette de trader 12.000 ton/jaar. Met de gestage groei van de volumes werd eerst uitgeweken naar magazijnen van derden in Antwerpen. “We hadden echter heimwee naar ons grote magazijn in de Ijzerlaan en wilden ons ook van andere traders onderscheiden. In Zeebrugge was er in 2008 de mogelijkheid om Seabridge te bouwen. Vandaag de dag is het nog steeds een uniek opslagcentrum binnen de koffiesector.” EFICO maakt een omzet van zo’n €180 miljoen met 55.000 ton groene koffie. “Wij leveren koffie aan de meest uiteenlopende klanten, van ambachtelijke koffiebrander tot multinational. De minimale afname is één baal groene koffie of zo’n 60 kilogram. De plannen? Gezond blijven doorgroeien in kwaliteit en met een gezonde financiële basis zonder grote risico’s.”

3/03/16 13:35


Focus

MEER DAN ALLEEN EEN PROMOTIECAMPAGNE?

De zin en onzin van drones in de logistiek B

edrijfsterreinen inspecteren, voorraadcontroles uitvoeren of zelfs pakjes leveren: drones bieden eindeloos veel mogelijkheden. Tenminste dat denken velen. Hoe haalbaar en zinvol zijn drones in de logistiek nu écht? Tom Mondelaers

Amazon, Google en DHL joegen vorig jaar een schokgolf door de logistieke sector met hun voornemens om drones in te zetten voor pakjesleveringen. Het ging vooral om een goed opgezette promotiecampagne, want de Amerikaanse overheid floot de plannen onmiddellijk terug. Maar daarmee was het zaadje wél geplant. Ook bij het Vlaams Instituut voor de Logistiek, dat momenteel het gebruik van drones onderzoekt. De bedrijven die intekenden op het project ‘Drones in de Logistiek’: Colruyt, DP World, G4S, H.Essers, ICO Terminals, Nova & Hesse-Noord Stevedoring, Sarens Group, Willemen, MPET, Vervoer Verbessem en Elia. “Het doel van het project bestaat erin logistieke toepassingen te onderzoeken, de technische haalbaarheid na te gaan en af te toetsen aan het wetgevend kader”, vertelt projectcoördinator Tim Mais. “We kijken naar de toepassingen en technische mogelijkheden op korte en middellange termijn. Daarvoor werken we samen met het departement Werktuigkunde van de KU Leuven. In de laatste fase onderzoeken we de haalbaarheid aan de hand van twee bedrijfscases. De resultaten maken we eind volgend jaar bekend.” De lijst deelnemende bedrijven geeft al een vermoeden van hoe en waar drones in de lo-

gistiek een rol kunnen spelen. “Bij de meeste, zo niet alle toepassingen van drones, staat de visuele interpretatie van de omgeving centraal”, weet Tim Mais. “Bijvoorbeeld voor het houden van toezicht over logistieke buitenterreinen of het inspecteren van gebouwen, kranen en magazijnen.” Pakjesleveringen lijken vooralsnog uitgesloten. “Voor transport in dichtbevolkte publieke regio’s bieden drones nog onvoldoende veiligheidsgaranties. Wat niet wil zeggen dat er totaal geen transportmogelijkheden zijn, maar momenteel gebeurt dit alleen in dunbevolkte of afgelegen gebieden, of voor zeer sporadische levensnoodzakelijk doeleinden.”

AUTONOME DRONES NODIG Als drones niet ingezet worden voor het bewegen van goederen, beperken de logistieke mogelijkheden zich tot visuele interpretatie en registratie. Denk aan voorraadcontrole, veiligheid en beveiliging. “Maar dan nog zijn er veel toepassingen denkbaar. Bij voorkeur met drones die nagenoeg volledig autonoom functioneren”, stelt Tim Mais. Dat blijkt zowel technisch als juridisch nog een

“Bij de meeste toepassingen van drones staat de visuele interpretatie van de omgeving centraal.”

26

LM_37_NL.indd 26

3/03/16 13:35


27

“Als een container met gevaarlijke stoffen omkantelt, zou je een drone kunnen sturen om de situatie in te schatten.”

grote struikelblok. Zo mag een drone volgens de huidige wetgeving alleen bestuurd worden door een piloot die permanent en rechtstreeks oogcontact behoudt met het toestel. Dat gaat uiteraard ten koste de efficiëntie en het gebruiksgemak. Daarom zouden veilige, autonoom werkende drones, die zelf een taak kunnen uitvoeren, vluchtroutes kunnen volgen, obstakels vermijden én uit eigen beweging terugkomen een belangrijke stap vooruit betekenen voor het gebruik van drones in logistieke bedrijven. Maar om daar te geraken, zijn er nog veel technische uitdagi ngen. Tim Mais: “Je zou drones een voorgeprogrammeerde route kunnen laten volgen, of kunnen programmeren om een persoon of beweging te volgen, bijvoorbeeld om een inbraak op een industrieterrein op te volgen. We gaan daarom na wat daar technisch mogelijk is, en houden in eerste instantie geen rekening met juridische beperkingen. We willen eerst weten in hoeverre een drone veilig autonoom kan werken. Wat als er een obstakel opduikt? Ten eerste moet de drone het obstakel herkennen, en vervolgens op een verantwoorde manier reageren. Stoppen? Terugvliegen? Of afwijken van de route? Er bestaan uitstekende sensorpakketten, maar voor die sense and avoid heb je ook de intelligentie nodig. Wat we verder niet mogen vergeten, is het opstijgen en landen. Als bedrijven elke ochtend een taak willen laten uitvoeren door een drone, zou het te gek zijn dat iemand de drone uit de kast moet halen. Daarvoor bestaan speciale docking stations die de drone beschermen, de batterijen opladen en van waaruit de drone kan vertrekken. We onderzoeken nog of deze

LM_37_NL.indd 27

Sint-Truiden wordt Europese hotspot voor drones Sint-Truiden wil 300 jobs creëren met DronePort, een Europese testzone voor drones op de voormalige militaire luchthaven van Brustem. Peter werd begin dit jaar aangetrokken als projectmanager. De ingenieur én ULM-piloot werkte tien jaar bij Microsoft, onder meer als begeleider van innovatieve start-ups. “Mijn job bestaat uit vier delen. Een eerste luik is het aligneren van de betrokken partners, de Project Manager Peter Dedrij stad Sint-Truiden, LRM, de betrokken provinciale diensten en de Vlaamse overheid (SALK). Daarnaast probeer ik het terrein van 475 hectare zo goed mogelijk af te stemmen op de behoeften van de toekomstige bedrijven. Daarvoor werd het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan aangepast en onderhoud ik contacten met de verschillende grondeigenaars. Ten derde is er het luchtruimtechnische verhaal. We hebben de goedkeuring voor een kleine testzone van 350 op 150 meter, waar opleidingen gegeven worden en drones met een propeller kunnen vliegen. Momenteel onderhandelen we met de FOD Mobiliteit over een grotere testzone boven Sint-Truiden, met een start- en landingsbaan voor grotere drones. Een vierde aspect is het aantrekken van bedrijven.” DronePort wil uitgroeien tot hét Europese kennis- en zakelijk centrum rond drones. “We mikken op de drie grote groepen van activiteiten. Ten eerste de hardware: drones, componenten en payload zoals sensoren. Ten tweede heb je de ICT: je kan een drone volhangen met sensoren, maar die info moet omgezet worden in nuttige informatie waar gebruikers iets mee kunnen doen. Ten derde is er de dienstverlening. Denk aan opleiding van piloten en economische activiteiten waarvoor drones ingezet kunnen worden: inspectietoepassingen, fotoreportages, geomapping, ...” Over het potentieel van DronePort bestaat volgens Peter Dedrij geen twijfel. “Volgens BeUAS, de Belgische vereniging voor onbemande luchtvaart, zijn er in ons land een 150-tal bedrijven actief met dronetechnologie, zelfs nu er nog geen specifieke wetgeving is. Als die er komt, kan het snel evolueren. Dat zagen we in Frankrijk, waar het aantal bedrijfjes steeg van enkele honderden tot een paar duizend. Alles gaat ook veel sneller vandaag. Vroeger duurde het vijftien jaar voor een nieuwe sector om zich te vormen, tegenwoordig gebeurt zoiets op twee jaar tijd. Bovendien zitten we nog lang niet aan het einde van de mogelijkheden. Gezien het belang van de lokale fruitteelt, zal DronePort zich deels toespitsen op landbouwtoepassingen, zoals de inspectie van de resultaten van bemesting, irrigatie en oogstprognoses. Maar in de toekomst zullen we drones inzetten voor toepassingen waar we vandaag zelfs nog niet aan denken.”

3/03/16 13:35


Focus

al correct werken, en gaan of drones met voldoende precisie en volledig autonoom in zo’n station kunnen landen.” Tim Mais verwacht een schat aan nieuwe mogelijkheden als de technologie voor militaire toepassingen commercieel beschikbaar wordt. “De Verenigde Staten hebben toelating gegeven aan producenten om dronetechnologie op de internationale markt te verkopen. Dat biedt een pak nieuwe mogelijkheden, maar de vraag is of die overeenstemmen met de werkelijke behoeften en fi nanciële mogelijkheden van bedrijven.

“Eén ding is zeker: het vervoeren van pakjes is nog niet voor volgend jaar.”

Voor een infrastructuurbeheerder die regelmatige inspecties moet uitvoeren, is de businesscase misschien duidelijker dan voor een lokale logistieke speler.”

PRIVACY- EN CAMERAWETGEVING Een voor de hand liggende toepassing lijkt de beveiliging van terminals. Al heeft Tim Mais nog bedenkingen bij de juridische complexiteit. “Hier botsen we op problemen met de privacy- en camerawetging. Als je een inbreker filmt, pleeg je mogelijk een inbreuk op de privacy, vanwege de complexe en uitgebreide wetgeving rond het gebruik van camera’s in ons land. Wat als je een bedrijfsterrein filmt, maar tegelijk ook de voorraad van de concurrent in beeld krijgt? Wat op het eerste gezicht een heel evidente toepassing lijkt, blijkt dat in de praktijk allesbehalve. En zonder die camera ben je niet veel met een drone.” Voor veiligheidsdoeleinden blijkt de wetgever al veel inschikkelijker. “Het gaat dan om toepassingen waardoor mensen hun taken veiliger kunnen uitvoeren. Als een container met gevaarlijke stoffen omkantelt, zou je een drone kunnen sturen om de situatie in te schatten. Zo zijn er realistische cases bij terminaloperatoren. Van daaruit is ook de stap naar securitytoepassingen snel gezet: stel dat er een alarm afgaat bij een container met hoogwaardige producten, dan zou het personeel eerst een drone kunnen sturen. Want mogelijk gaat het om gewapende inbrekers. Je ziet hoe belangrijk het is om vanuit het juridisch kader op zoek te gaan naar mogelijkheden. Zo zullen er stilaan meer en meer openingen ontstaan, waarvoor geval per geval toelating verstrekt zal worden. Maar één ding is zeker: het vervoeren van pakjes is nog niet voor volgend jaar”, aldus Tim Mais.

Projectcoördinator Tim Mais

28 Naamloos-1 1

LM_37_NL.indd 28

18/02/2016 10:13:30

3/03/16 13:35


Trend

29

CROWD-LOGISTICS

Ik stockeer, jij levert? C

rowd-Logistics en de uberisatie van de logistiek… moet de traditionele logistiek zich zorgen maken? Er duiken nieuwe vormen van logistiek op waarbij particulieren bij de verschillende fases van het proces zijn betrokken. En de vaklui hebben er alle belang bij zich bij die beweging aan te sluiten. Jean-Michel Lodez

We kunnen er niet onderuit, de samenwerkingseconomie is een trend. De explosie van succesinitiatieven zoals crowdfunding, fab labs en websites als blablacar, airbnb, … geven een beeld van de omvang en de diversiteit van het fenomeen. Hoewel in België tot nu toe geen enkel initiatief die naam waardig van de grond lijkt te komen, nemen de pogingen ook in de logistieke sector toe en lijken ze aan te geven dat ook hier een participatieve trend in opmars is. En dan vooral wanneer we naar de laatste kilometer van het leveringstraject kijken. Het vervangen van vakmensen door particulieren heeft inmiddels een naam: crowd-logistics. Het principe ervan is op verschillende punten gebaseerd. We zien dat er vanuit het individu een verlangen ontstaat om het verdelingstraject van zijn goederen beter te beheersen. Tegelijk beschikken veel mensen bij hen thuis over opslagruimte en over allerhande ongebruikte transportmiddelen. Met de moderne technologieën (de explosie van internet en van de mobiele mogelijkheden) kunnen individuen heel gemakkelijk met elkaar in contact komen. En zoals platforms zoals expediezentrevous. com, jestocke.com of costockage.fr aantonen, gebeurt dit bij onze buren ook nu al en zelfs met een zeker succes.

LM_37_NL.indd 29

Het vervangen van vakmensen door particulieren heeft inmiddels een naam: crowd-logistics.

ENKELE REMMEN… VOORLOPIG TOCH NOG Maar tot waar kunnen particulieren professionals vervangen? Moeilijk te zeggen. Er zitten een aantal remmen op de ontwikkeling van de trend. Om te beginnen is er het juridische luik. Ook al duiken er hier en daar bepaalde verzekeringen op, wat gaan die doen in het geval van beschadiging of ver-

dwijning tijdens de opslag of het transport van een pakket? En wat met de verantwoordelijkheid in geval van vervoer van verboden goederen? Hoe ga je trouwens de pakken bij levering en bij retour controleren indien de goederen niet conform zijn? Al deze cruciale vragen zorgen er – voorlopig nog – voor dat crowd-logistics in de marge blijft… Maar veel vakmensen twijfelen er niet aan dat er beetje bij beetje oplossingen voor die problemen zullen komen. Zo test DHL in Zweden een app uit die particulieren tegen betaling bij de levering van pakjes betrekt. Dit is een proactieve manier om met de trend mee te doen die niet alleen marktaandelen zal opleveren maar die ook nadelige gevolgen zal hebben voor vakmensen die slechts vanuit de hoogte blijven toekijken.

3/03/16 13:35


Trend

SMART GLASSES ZORGEN VOOR PRODUCTIEWINST VAN 25% IN WAREHOUSES

Zet je bril op! S

tel je voor: werknemers dragen een ‘slimme’ bril en worden zo virtueel door warehouses geleid om nog efficiënter te kunnen werken. Het lijkt wel een scène uit een Star Wars film. Maar in realiteit is het een project dat het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) uittestte samen met 19 bedrijven. En wat blijkt? Smart Glasses zijn klaar om een extra oogje in het zeil te houden. Yannick Haesevoets – yannick.haesevoets@transportmedia.be

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) testte samen met negentien bedrijven het potentieel van smart glasses voor verschillende logistieke activiteiten. Uit deze testen is gebleken dat de technologie voor een grote efficiëntieverbetering kan zorgen. Zo zou er een productiewinst van 20 tot 25 procent zijn.

ORDERPICKING Smart glasses kunnen (logistieke) operatoren realtime de juiste informatie, aangevuld met extra informatie, op hun netvlies weergeven. Ook is integratie met bestaande warehouse managementsystemen mogelijk. Vooral de mogelijkheden van deze glasses binnen orderpicking, de belading van voertuigen en de inspectie en kwaliteitscontrole bij ontvangt van goederen lijken erg relevant voor de sector. Het VIL testte de voor-en nadelen uit bij JAVA en Scania.

zorgen bij JAVA voor een productiewinst van 20 à 25 procent, of omgerekend 8 seconden. In dit geval zou volgens de ROI berekening de investeringskost in 0,6 jaar zijn terugverdiend, tenminste als er nog geen voice technologie zijn toegevoegd. De investeringskosten van smart glasses liggen daarenboven lager en bieden extra voordelen dankzij onder andere de visuele begeleiding en extra informatie (locatie, aantal, foto’s, instructies, …).

Uit deze onderzoeken blijkt dat nieuwe operatoren die instructies krijgen via smart glasses een stuk sneller weg zijn met hun taken dan met voice technologie. De visuele instructies

De negentien bedrijven die deelnamen aan het project zijn een mix van verladers en logistieke dienstverleners die wilden weten wat smart glasses voor hun processen kunnen betekenen: Ahlers, Atlas Copco, Aveve, BASF, bpost, Danone, Eltra, Eurobrokers, Facil, JAVA, Kuehne + Nagel Logistics, Neovia Logistics, PostNL Pakketten, Retail Partners ColruytGroup, Scania, Tupperware, Van Moer Group, Volvo Group Logistics Services en Wim Bosman.

INDUSTRIËLE PLATTE DAKEN NIEUWBOUW & RENOVATIE

Eugène Bekaertlaan 55 – B-8790 Waregem T +32 (0)56 62 00 80 - info@mutec.be www.mutec.be

RETOURGOEDEREN Het retourproces is vandaag nog erg afhankelijk van documenten. Het proces is bovendien vaak onderworpen aan de expertise van operatoren. Met behulp van de smart glasses kan de operator de retour efficiënter en betrouwbaarder laten gebeuren, zo blijkt uit onderzoeken van Scania. De terugverdientijd bij Scania zou 1.2 jaar bedragen.

30

LM_37_NL.indd 30

3/03/16 13:35


31

Scania Parts Logistics test Google Glass in retourproces Scania Parts Logistics in Opglabbeek ontvangt jaarlijks 40.000 producten in retour. Vandaag is dit proces nog erg afhankelijk van documenten en de expertise van operatoren. Robin Verslegers werkte samen met zijn team een proof of concept uit waarbij Google Glasses een prominente rol krijgen in het retour- en kittingproces van Scania. Het distributiecentrum van Scania in Opglabbeek verwerkt elk jaar ongeveer 40.000 producten in retour. Om dit proces sneller en betrouwbaarder te laten verlopen, werkte het bedrijf samen met het VIL een project uit rond smart glasses. Robin Verslegers, Business support bij Scania Parts Logistics, was aangenaam verrast door de resultaten van het project. “De algemene tevredenheid van onze werknemers was zeer hoog”, zegt hij. “80 procent wil opnieuw met deze technologie oplossing werken. Vooral het gebruiksgemak en de snelheid van het systeem scoorden goede punten.”

TERUGVERDIENTIJD VAN 1,2 JAAR Volgens berekeningen bedraagt de terugverdientijd voor Scania 1,2 jaar. Maar het spreekt voor zich dat dankzij een verbetering van het controleproces nog grotere kosten gereduceerd kunnen wor-

den. “Denk maar aan claims of kosten die samengaan met het nemen van verkeerde beslissingen. Voorlopig is het project wel on hold gezet, maar de kans is zeker bestaande dat we smart glasses in de toekomst gaan implementeren in ons retourproces.” Verslegers zegt dat het merendeel van de testpersonen enthousiast zijn over deze nieuwe oplossing. Toch merkte hij zelf wel enkele minpunten. “De brillen die wij testten waren nog te fragiel om in een magazijn te gebruiken. Bovendien was het probleem bij ons dat de camera van de bril geen autofocus had, waardoor het omslachtig was om scherpe foto’s te maken. Ook de voice-technologie van de Google Glass staat nog niet helemaal op punt. Sommige testpersonen moesten drie maal hun commando’s herhalen, wat natuurlijk tot tijdsverlies leidt. Hierbij maak ik wel de kanttekening dat de Google Glass die we gebruikten tijdens onze testen een ouder model was.”

OUDERE GENERATIE Toch vindt hij de Google Glass een fantastische technologie. “Als alle minpunten worden weggewerkt zou het ons huidige retourproces zeker verbeteren. Momenteel doen we nog alles manueel. Uit een rondvraag bij ons personeel bleek dat er geen significante meningsverschillen zijn tussen de jongere en iets ouders generatie. Ze kunnen er allemaal goed mee overweg, enkel de werksnelheid verschilt in sommige gevallen. Bij de Volkswagen Group (nvdr. Scania is onderdeel van VW) in Wolfsburg worden de smart glasses trouwens al geruime tijd gebruikt. Ook daar is iedereen zeer enthousiast.” Verslegers is overtuigd dat slimme brillen een meerwaarde kunnen bieden in warehouses. “De smart glasses hebben in ons model zeker potentieel binnen de retourprocessen. Vooral de visuele bege-

LM_37_NL.indd 31

Uit een rondvraag bij het personeel van Scania bleek dat er geen significante meningsverschillen zijn tussen de jongere en iets ouders generatie.

leiding en de extra informatie die op je netvlies wordt geprojecteerd, zijn een groot pluspunt. Vandaag is de maturiteit van de hardware nog te beperkt, maar het biedt wel veel kansen tot verbetering in de toekomst. Denk maar aan de robuustheid van de bril, een betere camera en een langere batterijduur”, besluit Robin.

Waarom wel? • • • • • • • • •

Draagcomfort bril Stabiel Licht Verstelbaar Tekstweergave duidelijk Praktisch inzetbaar Nog veel verbetering mogelijk Snelle software Hoge reactietijd

Waarom niet? • • • • •

Te fragiel Moeilijk voor brildragers (bril over bril) Vermoeide ogen Google Glass wordt te warm Beperkte autonomie batterij

3/03/16 13:35


LUCHTVRACHT

DE STRIJD OM DE TONNEN WORDT VOORAL OP DE GROND GEVOERD

Vliegtuigcatering wordt nieuwe nichemarkt voor logistieke dienstverleners M

aaltijden stappen niet vanzelf in het vliegtuig of de trein. In het licht van een stijgend aantal reizigers over de volgende 5 jaar, heeft DHL Supply Chain zich nu de logistiek van cateringdiensten gestort. Marcel Schoeters

Volgens de CEO van DHL SC, John Gilbert, ontwikkelen de klanten een steeds beter inzicht in het uitbesteden van de logistieke dienstverlening, maar blijven de mogelijkheden op het vlak van toegevoegde waarde nog onbenut. En dat laatste is erg belangrijk binnen het beheersen van de logistiek van vliegtuig- en treincatering en belastingvrije producten. Aan de instap in deze niche is wat studiewerk vooraf gegaan. Op basis van IATA-gegevens kon worden berekend dat het aantal vliegtuigpassagiers jaarlijks toeneemt met meer dan 4%. Over de volgende 20 jaar zal dat aantal zelfs zijn verdubbeld. “Tegen 2020 zal de markt van de vliegtuigmaaltijden een waarde hebben van 18 miljard dollar. In 2014 werden er wereldwijd 2,3 miljard maaltijden bereid”,

De nieuwe dubbeldek-hooglader biedt 70% meer capaciteit. (foto: MS)

zei Paul Richardson, managing director Specialised Services & Envirosolutions DHL Supply Chain UK & Ireland, tegen de Europese gespecialiseerde pers.

HEATHROW De plaats van het gebeuren was het in 2014 geopende International Flight Centre bij Heathrow. Met de opening van het complex kwam ook de eerste klant, British Airways. Ondertussen zijn daar ook andere maatschappijen bijgekomen als United Air-

“Tegen 2020 zal de markt van de vliegtuigmaaltijden een waarde hebben van 18 miljard dollar.”

32

LM_37_NL.indd 32

3/03/16 13:35


33

DHL SUPPLY CHAIN • • • • •

Omzet: 14,7 miljard euro Netwerk: meer dan 56 landen Personeel: 140.000 Faciliteiten: 2.590 Segmenten: Life Sciences & Healthcare, Technologie, Consumptieproducten, Detailhandel, automotive, Energie & Chemicaliën, Engineering & Productie. • Marktaandeel: 8%

Paul Richardson (foto: Deutsche Post)

lines, LAN en SriLankan Airlines. Tot nu toe is deze activiteit een Britse aangelegenheid, die zijn hoofdkwartier heeft in een International Flight Centre in Heathrow. In het complex in Heathrow worden maaltijden samengesteld voor 6.000 vluchten en 1 miljoen passagiers per jaar. Op piekmomenten worden er 5.400 maaltijden samengesteld per dag en worden er 7.500 blikjes verpakt. Maaltijden bereiden doet DHL SC niet zelf. In het aangeboden business model wordt de keuze daarvoor overgelaten aan de klant. Het is vanaf het moment van de aanlevering dat de logistieke machine in gang wordt gezet. Alles begint bij de screening, aangezien elk item dat op de luchtzijde van een luchthaven wordt gebracht en in een vliegtuig wordt geladen als veilig moet worden beschouwd. De items, maaltijden, drankjes,borden, bestek etc. worden gescreend tot op het individuele niveau. De trolleys zowel bij het laden als het terugkomen van het vliegtuig. Binnen in het complex worden bovendien de meest stringente voorschriften gehanteerd op het vlak van voedselveiligheid en het ononderbroken beheer van de koude keten.

DUBBELDEKKER In de contracten is ook de verwerking opgenomen van afval, inclusief niet geserveerde

LM_37_NL.indd 33

maaltijden. Na een grondig sorteerproces worden de voedselresten verpulverd tot biomassa, die dan weer wordt gebruikt voor de productie van energie. De technologische inbreng van de dienstverlener gaat echter verder dan dat. Zo werd op 29 oktober een dubbeldek hooglader voorgesteld, die de mogelijkheid biedt om trolleys boven elkaar te stapelen. In totaal biedt dat een capaciteitsverhoging van 70%. Momenteel maakt een aanlevervoertuig op de tarmac gemiddeld 2 trips per vlucht. Dat aantal kan met de nieuwe hoogladers worden verminderd. Met dit systeem kunnen ook schoonmaak en catering worden gecombineerd tot een enkele dienstverlening, wat leidt tot meer efficiëntie en tijdswinst tijdens de turnaround van het vliegtuig of de trein.

DATA-ANALYSE Om het mee te nemen voorraden nog beter af te stemmen om het daadwerkelijke verbruik aan boord, werd een ‘Automated Stock Consumption Tool’ ontwikkeld. Het systeem is een zoveelste toepassing van het Big Data-concept. Deze data worden in dit geval gepuurd uit de toeleveringsketen zelf, de gegevens van de luchtvaartmaatschappij en de aard van het afval. “Dit stelt ons in staat te voorspellen wat er nodig is op een bepaalde route”, aldus Richardson.

Momenteel maakt een aanlevervoertuig op de tarmac gemiddeld 2 trips per vlucht. Dat aantal kan met de nieuwe hoogladers worden verminderd.

DHL SC biedt zijn luchtvaartgebonden dienstverlening ook aan de luchthavens zelf aan. Op Gatwick Airport, bij voorbeeld, heeft het bedrijf nieuwe werkmethodes geïntroduceerd die een impact hebben op zaken als de toewijzing van stands, de optimalisatie van personeel en de centralisatie van de uitrusting van de grondafhandelaars. Het contract met Virgin Trains bracht DHL SC ook in de groeiende markt van het betere treinverkeer, in dit geval op de West Coast Mainline tussen Manchester en Londen-Euston. Daar gaat het om 30 miljoen passagiers per jaar.

3/03/16 13:35


Event

PROLOGISTICS STAAT ZIJN PLAATS AF AAN LOGISTICS & DISTRIBUTION

Een nieuwe wind E

asyfairs, de organisator van het Transport & Logistics-salon (Antwerpen, Luik en Rotterdam) en de Prologistics-beurs (Brussel) groepeert voortaan zijn evenementen voor de transport- en logistieke gemeenschap via één Europees netwerkplatform en maakt van die gelegenheid gebruik om Prologistics een nieuw imago mee te geven. Logistics & Distribution neemt dus de plaats in van de tweejaarlijkse expositie in Brussel. Frédéric Willems – frederic.willems@transportmedia.be

De vier evenementen uit de sector die Easyfairs in de Benelux organiseert, worden voortaan aangevuld met nog zes andere afspraken. In Porto in Portugal wordt vanaf nu ook een Transport & Logistics-beurs georganiseerd. Het nieuwe Logistics & Distribution-salon vindt dan weer in de vier uithoeken van het continent plaats, van Brussel tot Zürich over Helsinki, Madrid, Malmö en Stockholm. “Zo zullen we met 10 evenementen in 7 verschillende landen vertegenwoordigd zijn, steeds in dienst van de transport & logistics community”, legt Arnaud Istas uit, Group Event Director bij Artexis Easyfairs, waar hij zich vooral bezig houdt met de Belgische happenings.

TABULA RASA “Sinds onze overname van Prologistics zijn we er niet voldoende in geslaagd om onze stempel op het salon te drukken”, vervolgt Bianca Peeters, Marketing Event Manager bij Easyfairs. “Samen met onze strategische

partners hebben we daarom gekozen voor een volledige rebranding, waarna we hebben besloten die meteen ook op al onze Europese salons van hetzelfde type toe te passen. Doordat alle beurzen dezelfde opbouw en uitstraling hebben, wordt het voor onze exposanten makkelijker om hun producten en diensten in de verschillende landen waar we aanwezig zijn, te promoten.” “Onze nieuwe Europese catalogus stelt ons in staat om een differentiatie te maken tussen onze twee evenementen. Door het nieuwe imago kunnen we met dit evenement dat we zelf hebben heruitgevonden in een hogere versnelling schakelen. We willen alles in het werk stellen om van Logistics & Distribution een merk te maken dat even sterk is als Transport & Logistics, want dat is doorheen de verschillende edities niet alleen in Antwerpen en Rotterdam maar ook in Luik een echte vaste waarde geworden”.

AANVULLEND

Op 21 en 22 september waait er een nieuwe wind door de hallen van Brussels Expo.

“Beide salons vullen elkaar trouwens perfect aan”, gaat Arnaud Istas verder. “Het doelpubliek van Transport & Logistics reikt van de vier transportwijzen tot de intralogistieke oplossingen, terwijl dat van Logistics & Distribution alle activiteiten dekt van het magazijn tot de distributie. Door ons tot al deze spelers te richten, bereiken we de volledige toeleveringsketen. En op deze manier zetten we de belangrijke uitdagingen zoals multimodaliteit, onlinehandel en logistiek voor de laatste kilometer ook beter in de verf.”

2 evenementen, 10 salons, 10 steden, 7 landen: Easyfairs zet alles op alles voor transport en logistiek.

De Belgische salons Logistics & Distribution 2016 21-22/09/2016 Brussels Expo - Brussel Transport & Logistics Luik 17-18/05/2017 Halles des Foires - Luik Transport & Logistics Antwerpen 17-18-19/10/2017 Antwerp Expo – Antwerpen

34

LM_37_NL.indd 34

3/03/16 13:35

202x267_


BOEK NU UW STAND! › www.logistics-distribution.be

• NOG VEELZIJDIGER AANBOD

Intralogistics & Material Handling, Distributie, E-Logistics, E-Warehousing, E-fulfillment, Citylogistics

• IDEAAL KANAAL VOOR LEADS

2 op 3 exposanten verklaarden tijdens de vorige editie dat het aantal leads hun verwachtingen evenaart of overstijgt.

BRUS SEL EXPO

21 & 2 2 . 0 9 . 2 0 1 6

• VERSTERK UW MERK & KLANTENRELATIES Word deel van de logistieke community, verhoog de visibiliteit van uw merknaam en trek zo nieuwe klanten aan.

MEER INFORMATIE? Neem contact op: info@transport-logistics.be - +32 3 280 53 61 BRUSSEL | 21&22|09|2016|Brussel Expo

202x267_Adv_L&D_LogMan.indd 1 LM_37_NL.indd 35

Organised by EASYFAIRS www.easyfairs.com

18/02/16 11:08 2/03/16 16:24


LM_37_NL.indd 36

2/03/16 16:24

Profile for transport media

Lm 37 nl  

Lm 37 nl