#kreativweb 3 2014

Page 1

Praktisk e-publisering for alle Nr. 3 – september 2014


kreativweb nr. 1 Nr. 3 – september 2014

GIF, JPG, PNG – hva er forskjellen? Side 4

RGB og CMYK Side 5

5 tips for å tilpasse bilder for web Side 6

Lorempixel – kjappe plassholderbilder Side 7

Årets beste iPhone-bilder Side 10

Exposure Mobile Photo – mobilkunst Side 11

10 bildeeffekter i Word Side 12

Visuell historiefortelling Side 20

iPhoneografi Side 21

Vil du bli gatefotograf? Side 23

Robert Capa og de historiske filmrullene Side 24 2


Fra Omaha Beach til iPhoneografi Tenk deg at det er 6. juni 1944. Du er fotograf og får i oppdrag å gå i land i Normandie sammen med de allierte styrkene. Du vasser inn på Omaha Beach under tung beskytning og tar over hundre bilder. Vel tilbake i redaksjonen går ting galt i mørkerommet, og bare elleve av bildene dine overlever. Det skjedde med Robert Capa, den kjente krigsfotografen. Til gjengjeld er de elleve bildene hans fra D-dagen for alltid skrevet inn i historien. Capa sa at man må gå tett på motivet for å få gode bilder. Det er et råd mange fotografer gjerne gir videre. En av dem er Eric Kim, en profesjonell gatefotograf som ga meg lov til å publisere et av bildene hans, et svart/hvitt-fotografi av tørste unger som jeg ikke kan ta øynene fra. Jeg suges inn i fortellingen, og dermed har fotografen oppnådd sin hensikt. Laura Cook kaller det for å "male en scene gjennom bildet". Det er ikke fotoutstyret som teller, sier Emil Pakarklis. Hvis utstyret betydde alt, ville alle med et rådyrt kamera kunne ta fantastiske bilder. Sånn er det ikke. Pakarklis bruker iPhone – han er iPhoneograf. Det er Yilang Peng og Jose Luis Barcia Fernandez også, begge vinnere under iPhone Photography Awards 2014. Alle de nevnte personene har bidratt med bilder i denne utgaven av #kreativweb. La meg heller ikke glemme Roger Guetta. Han var en av bidragsyterne til Exposure Mobile Photo, en utstilling av mobilkunst, totalt blottet for photoshopping. La deg inspirere av de mange visuelle godbitene. God lesning!

Solveig Hansen redaktør

#kreativweb er en del av TransOnlines språk- og e-publiseringsblogg Redaktør: Solveig Hansen, e-post: soalveig.hansen@transonline.no Forsidebilde: iStock Artiklene må ikke viderepubliseres uten tillatelse.

3


GIF, JPG og PNG er de vanligste bildeformatene for web. Når bør du bruke hva? Kortversjonen er at GIF brukes for enkel grafikk, for eksempel logoer og ikoner, JPG/JPEG (uttales "j-peg") brukes for de fleste bilder og fotografier, og GIF-erstatningen PNG (uttales "ping") kombinerer det beste fra GIF og JPG. GIF (Graphic Interchange Format) GIF passer for bilder med svært lav oppløsning og store ensfargede flater, og brukes ofte for logoer og ikoner. Maks antall farger i GIF-filer er 256, noe som gjør filtypen uegnet for fotografier eller grafikk med overganger. Jo færre farger bildet her, desto mindre blir filstørrelsen. GIF-formatet støtter gjennomsiktighet. Det vil si at du kan gjøre bakgrunnen i bildet transparent slik at underlaget kommer til syne. GIF støtter også interlacing (linjesprang), en teknikk som laster inn bildet gradvis slik at du slipper å vente til hele bildet er lastet inn før du ser det på websiden. Dessuten har GIF støtte for animasjon, ikke av Flash-kvalitet, men bra nok til at du enkelt kan legge til en liten bevegelseseffekt i bildet. GIF-formatet bruker en komprimeringsalgoritme som gjør at bildet ikke taper kvalitet når du lagrer det. JPG/JPEG (Joint Photographic Experts Group) JPG-formatet støtter opptil 16,7 millioner farger, noe som gjør det velegnet for bilder og fotografier. De ser skarpe ut selv ved 4

liten størrelse. JPG bruker komprimering med tap, og litt av bildekvaliteten går dermed tapt hver gang du lagrer bildet. Du bør derfor lagre originalfilen et annet sted. Ettersom komprimeringen gjør kanter litt uklare, er ikke JPG så godt egnet for bilder med tekst, store ensfargede områder eller figurer med skarpe kanter – bruk i stedet PNG i slike tilfeller. Progressiv JPG ligner på GIF med interlacing, det vil si gradvis innlasting av bildet. PNG (Portable Network Graphic) Da Unisys patenterte GIF, ble PNG utviklet som en royaltyfri erstatning. PNG-formatet har tre varianter: PNG-8, PNG-24 og PNG32. PNG-8 støtter i likhet med GIF bare 256 farger, mens de to andre variantene støtter opptil 16,7 millioner farger. PNG-24 og PNG-32 støtter dessuten gjennomsiktighet, noe PNG-8 ikke gjør. Mens et GIFbilde enten har farget eller gjennomsiktig bakgrunn, kan et PNG-bilde ha ulike grader av gjennomsiktighet. PNG passer godt for bilder som har store områder med lik farge, og gir da mindre filstørrelse enn JPG. For fotografier kan filstørrelsen imidlertid bli svært stor. Komprimeringen er tapsfri, og ikke noe bildeinformasjon går tapt under redigering. PNG er å foretrekke fremfor JPG for bilder med tekst, mønstre eller skarpe kanter. Formatet støtter ikke animasjon slik GIF gjør. Du trenger utvidelsen MNG.


RGB og CMYK er fargemodeller som består av forskjellige farger. RGB brukes til skjerm. CMYK brukes til trykk.

RGB står for "rødt", "grønt" og "blått". RGBmodellen starter med en svart skjermbakgrunn (ikke noe lys) der du legger til primærfargene rødt, grønt og blått oppå hverandre i ulike mengder for å skape millioner av farger. RGB er en additiv fargemodell. Når du kombinerer en additiv primærfarge med en annen, får du sekundærfargene cyan, magenta og gult (CMY). Når du kombinerer rødt, grønt og blått, får du hvitt.

CMYK er en subtraktiv fargemodell. Det vil si at den trekker fra farger, eller legger til svart. CMYK står for "cyan", "magenta", "gult" (Yellow) og "svart" (Key). Denne modellen bruker primærfargene cyan, magenta og gult samt reflekterende lys. Den starter med en hvit bakgrunn (papir) som reflekterer lys og bruker fargene til å absorbere (eller trekke fra) deler av det hvite lyset fra papiret for å skape andre farger. I teorien skal kombinasjonen av cyan, magenta og gult (CMY) produsere svart, men på grunn av urenheter i fargene ender du opp med en mørkebrun farge. Derfor blir svart (K) lagt til i trykkeprosessen.

Illustrasjoner: SweetCrisis / FreeDigitalPhotos.net 5


5 tips for å tilpasse bilder for web ❶ Gi filen et beskrivende filnavn. La filnavnet gjenspeile innholdet i bildet, i stedet for å bruke standardnavnet for eksempel fra kameraet ditt. "Funkie-solbriller-2014.jpg" er bedre enn "IMG-1234.jpg".

❷ Bruk ALT-tekst. ALT-teksten vises når brukerens nettleser ikke kan gjengi bildet, og er også påbudt i henhold til de nye forskriftene for universell utforming. ALTteksten er ment brukt til å forklare motivet, men er ikke nødvendig for rent dekorative bilder som brukes til designformål. Ikke fyll opp ALTtaggen med unødvendige nøkkelord, som "billig", "kjøp nå", "kjempetilbud" og lignende.

❸ Skriv en forklarende bildetekst. Kom gjerne med en interessant tilleggsopplysning i bildeteksten.

Verdens første fotografi. Eksponeringstid: 8 timer.

❹ Ikke bruk stor bildevariant på websiden. Hvis du vil bruke et miniatyrbilde på en webside og la det peke til en større versjon av bildet, bør du lage et eget minibilde i stedet for bare å krympe det store bildet med WIDTH- og HEIGHT-taggen i kildekoden. Det tar lengre tid å laste inn siden med store bilder. Tre sekunder er veldig lenge for en nettbruker.

❺ Bruk riktig filtype for riktig bilde. Se artikkelen om GIF, JPG og PNG i dette magasinet. 6


Kanskje vil du ha et gråtonebilde i stedet for. Legg til en "g" i banen: lorempixel.com/g/350/200/

Eller hva med et bilde av teknisk karakter: lorempixel.com/350/200/technics

Lorempixel gjør det samme for bilder som Lorem Ipsum gjør for tekst. Når du lager en ny webside, trenger du ofte plassholdertekst og -bilder for å teste designen før du setter inn den endelige teksten og de endelige bildene. Generator for plassholdertekst (Lorem ipsum dolor sit amet ...) finner du på Lorem Ipsum-siden. Det finnes en lignende generator for plassholderbilder også: Lorempixel.com. Tenk deg at du trenger et vilkårlig eksempelbilde som måler 350 x 200. Skriv ganske enkelt inn følgende URL-adresse: lorempixel.com/350/200/

Det finnes flere kategorier å velge mellom, blant annet abstrakt, dyr, folk og natur. Legg til bildetekst: lorempixel.com/350/375/nature/Naturoppl evelser

7


Retrostil er en populær illustrasjonstrend i 2014 ifølge bildebyrået iStock.

8


Hvis du også har dilla på storbybilder, søk etter illustrasjoner med nøkkelordet "city" på iStock.

9


Foto: Yilang Peng Vinnerne av 2014 iPhone Photography Awards (IPPAWARDS) er kåret. Reglene er klare: Bildene må tas med en iOS-enhet, og det er tillatt å bruke iPhone-objektiver som Olloclip. Det er lov å redigere bildene i en iOS-app, men de må ikke bearbeides i Photoshop eller lignende programmer. Det konkurreres i en rekke kategorier. Yilang Peng vant arkitekturkategorien, mens Jose Luis Barcia Fernandez med sitt svart/hvitt-bilde kom på andre plass i kampen om å bli årets fotograf. Årets konkurranse er den sjuende i rekken. 2015-konkurransen er åpen for bidrag. Se mer på IPP Awards 10


For andre år på rad er mobilkunst utstilt på Exposure Mobile Photo i Ohio, USA. Bildene er laget på mobiltelefon eller nettbrett og redigert med tilhørende apper. Ingen photoshopping. Under åpningsutstillingen i 2013

gikk strømmen, og de besøkende måtte bruke mobiltelefonene sine som lys. Det syntes arrangørene var så vellykket at de dempet lyset den første timen under årets utstilling. Se alle bildene.

Kunstner: Roger Guetta (@draman) Media (Roger Guetta) / CC BY-NC-ND 2.5

11


z

Du trenger ikke et dyrt fotoredigeringsprogram for å piffe opp bildene dine. Word har mange stilige bildeeffekter. Versjon 2010 brukes her. La oss se på noen av mulighetene på bildeverktøylinjen. Start med å åpne et bilde. Når du klikker på bildet, ser du Format-menyen (Bildeverktøy) øverst på skjermen. Klikk på menyen for å få tilgang til bildeverktøyene. Du kan når som helst gjenopprette originalbildet ved å trykke på Tilbakestill bilde.

Bildet overfor viser Løkke bro i Sandvika. For sammenligningens skyld: Bildet av broen til høyre er malt av Claude Monet. Han oppholdt seg i Sandvika i 1895.

12


❶ Ram det inn

❷ Beskjær det til en figur

13


â?¸ Legg til en kunstnerisk effekt

â?š Farg det sepiabrunt

14


❺ Gjør kantene myke

❻ Bruk 3D-rotasjon

15


❼ Riv av en kant Tegn en figur med hakket kant ved hjelp av frihåndslinjeverktøyet:

Klikk på Format-menyen, og velg hvit figurfyll og ingen omriss:

16


â?˝ Velg bildeoppsett, og skriv inn tekst

â?ž Vis speilbilde

17


â?ż Fjern bakgrunn Velg Slett bakgrunn.

18


19


Foto: Laura Cook

"Mal en scene gjennom bildet." Det er et av Laura Cooks fototips. Ofte holder det ikke bare å ta bilde av en person hvis du vil fortelle en historie, sier hun. Vis konteksten. Bildet ovenfor viser en frokostkokk på et marked i Gambia. Uten redskapene og markedsomgivelsene ville vi bare fått halve historien.

Bryt reglene, er et annet tips. Det kan gjøre fortellingen mer effektiv. ● Samme motiv fra forskjellige vinkler ● Objektet flyttet ut til siden eller delvis utenfor rammen ● Et uskarpt portrett i sollys ● En folkemasse fotografert fra bakkeplan

Les Laura Cooks ti tips for å bli en bedre historieforteller 20

● Byen sett gjennom et gjerde eller kikkhull


Kan man ta ordentlige bilder med iPhone? Ja.

Foto: Emil Pakarklis

Det er ikke utstyret som teller. Hvis utstyr var alt som trengtes, kunne alle med et dyrt kamera ta knallbilder, sier Emil Pakarklis. Sånn er det selvsagt ikke. Den selvlærte iPhoneografen Emil Pakarklis er mannen bak iPhone Photography School, der han deler villig av fotokunnskapene sine. Les for eksempel de ti beste tipsene hans for å ta bedre bilder med iPhone. Vannrefleksjon er en flott effekt, som vist på bildet nedenfor.

21


22


Vil du bli gatefotograf? Få inspirerende råd fra gatefotograf og blogger Eric Kim. Dropp zoomen og gå for vidvinkel i stedet, anbefaler han. Gå tett på. Fortell en historie, omtrent som en filmregissør:

Foto: Eric Kim

Se også: Jørn Mortensens gatebilder på Streetphoto.no Street Photographers, internasjonalt nettverk av gatefotografer Street Hunters The 10 Most Influential Active Street Photographers 23


Tekst: Solveig Hansen


Bildene hans fra ilandsettingen i Normandie er legendariske, men det var nære på at vi gikk glipp av dem. Bare 11 av de 106 bildene fotojournalist og krigsfotograf Robert Capa tok på Omaha Beach, overlevde. Resten ble ødelagt under fremkallingen. Til gjengjeld er disse lett kornete "The Magnificant Eleven" blitt ikoniske. Steven Spielberg gjenskapte bildescenene i "Redd menig Ryan". Den uheldige labassistenten som skulle fremkalle bildene, var 15 år gamle Dennis Banks. Det nærmet seg deadline da Capas bilder nådde London-kontoret til Life, magasinet som hadde gikk ham oppdraget med å dekke de alliertes invasjon, og bildene måtte fremkalles raskt før de skulle sendes videre til New York. Negativene var fine, og bilderedaktør John Morris ba folkene på mørkerommet skynde seg med å få dem fremkalt. Minutter senere kom en gråtende Banks inn på Morris' kontor: "Capas filmer er ødelagt." Banks hadde lukket døren til tørkeskapet for å få opp temperaturen, og uten ventilasjon rant emulsjonen av. Fire ødelagte ruller, hvorav tre var tomme, mens den fjerde inneholdt de elleve fotografiene som for alltid skulle levendegjøre D-dagen for verden. Robert Capas motto var at "hvis bildene dine ikke er bra nok, er du ikke nær nok". På D-dagen, 6. juni 1944, kom han nær nok da han gikk i land på Omaha Beach sammen med den første gruppen av amerikanske soldater. Under kraftig beskytning fra de tyske stillingene vasset Capa inn på stranden med sine tre kameraer. I løpet av de 90 minuttene han oppholdt seg der, vekslet han mellom å søke dekning og ta de 106 bildene av helvetet som utspant seg rundt ham. Deretter kom han seg om bord i en båt som skulle tilbake til England.

Dette bildet av Robert Capa (1913–1954) er tatt av partneren og kjæresten Gerda Taro, også hun fotojournalist, under borgerkrigen i Spania. Taro omkom i en ulykke under et oppdrag der. Robert Capa ble født i Ungarn. Han dekket fem kriger og døde da han tråkket på en landmine under en reportasjereise i Vietnam. Capa var en av grunnleggerne av Magnum Photos billedbyrå.

Han skrev senere at han kollapset på båten og våknet naken under et teppe og med en lapp på seg der det sto "Utmattet. Ingen IDbrikke". I et intervju med FT Magazine fortalte John Morris at han kastet de tre tomme filmrullene i søppelkurven. Han vedgikk at han kanskje ikke skulle ha gjort det. De ville hatt ikonstatus i dag. Om Capa selv sies det at han aldri nevnte et ord om de ødelagte filmrullene til Lifes byråsjef i London. Kilder: Intervju med John Morris om Robert Capa Wikipedia: The Magnificent Eleven Wikipedia: Robert Capa 25


"Hvis bildene dine ikke er bra nok, er du ikke nÌr nok." – Robert Capa

26