Page 1

SKOLAN YXELLSKA AN SPOT FR UM DERS NE FOTO AN IN ED KA MI ÅKARE SMITH ONTSIDE TRICK FR

#3 2006 UTGÅVA 23 PRIS 55 KR N 55 NKR SF 6 EUR DK 45 DKR

INTERPRESS 0126-03 RETURVECKA 34

03 7

388012 605509

DANIJEL TODOROVIC, CHRISTIAN SANDELL LOVE ENEROTH, PONTUS ALV, FREDRIK JOHANSSON, SEBASTIAN KRIZ, RONNIE ANDERSSON, JUNKFEST, WENT TO OSLO FOTOSKOLA, SURFSKOLA, JIBBTIPS M.M.


1820

www.lacoste.com


Sommarens viktigaste accessoar.

Kom in och prova säsongens nya bågar och solglasögon. Välj bland en mängd världsledande varumärken varav flertalet hittar du endast hos oss. Välkommen till Synsam – En Riktig Optiker!


IT’S GETTING BIGGER...

GO SKATEBOARDING DAY! NO SCHOOL. NO WORK. NOTHING BUT SKATEBOARDING! TODAY IS OUR DAY. JOIN IN THE GRIND HEARD AROUND THE WORLD! FOR A LIST OF LOCAL EVENTS HAPPENING NEAR YOU OR INFO ON HOW TO ORGANIZE YOUR OWN, GO TO YOUR LOCAL SKATE SHOP OR VISIT WWW.GOSKATEBOARDINGDAY.ORG


På Sebastian Kriz MySpace-sida kan man läsa att han gillar skateboard, tjejer, alkohol och att resa. Det står också att han bor i Beverly Hills... Fan, jag trodde att Basse bodde i Västerås, men det kanske är för att han är född i USA som det står att han bor där. Han skriver att han gillar Napoleon Dynamite och Family Guy vilket i mina ögon tyder på grymt bra smak då Napoleon Dynamite utan tvekan är en av det här decenniets bästa filmer. Han ser ju ganska punkrock ut i stilen, men spanar man på vilka artister han länkat till verkar han blivit kidnappad av diskon, då de flesta som han länkat mer spelar gungande house med tunga basgångar än snärtig tvåtakt med vassa gitarrer. Kombinationen house och skateboard hör inte direkt till vanligheterna, men för Basse verkar det funka bra, även om hans iPod kanske inte är den populäraste på roadtripsen. Med hook-ups på Foundation Skateboards, Vox Footwear, Pig Wheels, Innes Clothing och Seven Day Weekend så lär det här inte vara sista gången vi ser honom i Transition, men spana in det här så länge. TEXT ANDERS NEUMAN FOTO ESPEN STOKKE & ANDERS NEUMAN

9


GIGANTISCH FRONTSIDE K-GRIND, OM MAN ANVÄNDER SIG AV MÅTTSYSTEMET FRÅN DOCKFILMEN ”DER SCHLANGEMANN”. HAR DU INTE SETT FILMEN FINNS DEN ATT SÖKA EFTER PÅ GOOGLE...

10


FRONTSIDE BOARDSLIDE A LA’ KRIZ I EN AV BARCELONAS FÖRORTER.

11


bammargera

ELEMENT FOR LIFE fรถr info: info@skateout.com, tel: 019-6110907 - www.elementskateboards.com


#3

2006

INNEHÅLL Utgåva 23

WENT ON TOUR

SANDELL VS JUGGA Nu är den här. Surfskolan. Sätt igång och läs och snart kan du allt om surfing. Förutom själva surfandet för det lär du dig inte framför en tidning, det lär du dig i vattnet. Men det här är en bra start.

DANIJEL TODOROVIC LONGBOARD

GUN

SHORTBOARD

FISH

38

39

42

38 SURFSKOLA

43

42 JUNIOR / SENIOR

Skar dom sönder däcken för dig sist du var på Torö och försökte lära dig att surfa? Kanske var det för att du inte var först på line-uppen, men droppade in i alla fall. På sidan förklarar Jonas Sandberg lite av surfingens vett&etikett och ger dig även några andra tips och råd.

Den personen har jag lärt känna. Och för att ni där ute skulle få chansen att göra det med, så bjöd jag in en för dagen lite bakfull Mika Edin till min lilla etta för lite saft och bullar och ett djupgående samtal med denna rullbrädesvirtuos. En man av ganska få ord men som låter sina ben och fötter förklara det som stämband och mun inte förmedlar.

58

Välkomna till den första delen av Transitions fotoskola! Här tänkte vi att vi skulle presentera den utrustning som många av fotograferna som jobbar med Transition använder, men också ge er en kortare introduktion till olika objektiv. Se det här mer som en kortfattad guide, som kan hjälpa dig att utvecklas i ditt fotograferande, än som en regelbok för saker du ska använda när du plåtar. Du behöver verkligen inte alla de här prylarna för att kunna plåta, men det är alltid intressant att se vad proffsen använder för utrustning. Vi börjar med att presentera några av de vanligaste kamerorna tillsammans med annan kringutrustning såsom stativ, ljusmätare och blixtar. I nästa del kommer du kunna lära dig lite mer om blixtteknik och få en del användbara exponeringstips.

59

58 MIKA EDIN

Hur mycket skatetalang kan man sitta inne på? Om man tar Mika Edin som exempel så blir svaret sjuka mängder. Mika är utan tvekan en av Sveriges bästa skatare och för att ni också ska förstå det så gav vi honom en intervju på hela 13 sidor. Den börjar på sidan 58.

009 016 018 020 024 026 028 032 034 036

FRAMÅT LEDARE INSÄNDARE NOTISER TÄVLINGAR FAVORIT SAKER & TING JUNKFEST FREDRIK JOHANSSON JIBBTIPS

Vi skickade Erik Hedman på Neighboursfilmens turnébuss mellan Stockholm och Oslo en helg i april med uppdrag att plåta fritt. Det blev ett skönt tidsdokument med ett axplock av Skandinaviens bästa skejtare och en historia om vad som skedde bakom kulisserna.

MARTIN PENNLÖV 360 FLIP TO FAKIE MALMÖ FOTO PELLE HYBBINETTE

Eller så kan man se en person som rent utav har flera mål och drömmar. En person som lever just dessa drömmar. Som kan se det stora i det lilla och tar dagen som den kommer med en välkomnande hälsning utan att oroa sig för mycket över småsaker.

086 087 090 092 094 096

53

52 WENT ON TOUR

En av Transitions flitigaste medarbetare, Pelle Hybbinette, har under en längre tid haft en tanke om att låta en äldre och en yngre skejtare mötas i samma artikel - så föddes idén till artikelserien Junior/Senior. Det här är en ny del av Transition och först ut är Danijel ”Jugga” Todorovic och Christian Sandell.

När man läser den här intervjun kanske vissa kan vara snabba att döma Mika som en slacker. Helt utan mål och drömmar i livet. En person som helst undviker att arbeta och ta ansvar för saker och ting.

DESSUTOM

52

82

72 GALLERI

Äntligen är sommaren här på riktigt och vi håller tummarna för att det blir en regnfri sådan. Vi antar att även Pennan, Kärnebro, Gabbe & Gunes hoppas på att vädergudarna står på vår sida i år. Med början på sidan 72 har vi laddat upp med ett gäng smakfulla bilder för er att avnjuta i solstolen.

KULTUR GRAFISKA PROFILEN NAVELSKÅDNING SURFKRÖNIKA SKRÖNA 5X5

83

82 FOTOSKOLA

Har du ett brinnande fotointresse, men saknar ledning i skatefotodjunglen? Transition hjälper dig på vägen och ger dig en del användbara fototips och exempel på saker du borde ha i fotoväskan. Det här är första delen av två och den andra kommer i nästa nummer.

GLÖM INTE! WWW.TRANSITION.SE - DIN BÖJ PÅ NÄTET. På vår site kan du läsa artiklar från tidigare utgåvor, uppdatera dig med de senaste nyheterna, delta i sköna tävlingar, diskutera aktuella samtalsämnen, prenumerera m.m. Glid in en sväng redan idag.

13


COLINMcKAY FAKIE 360 FLIP. BLABAC PHOTO.

THE GRIFFIN FEATURES:

VISIT THE NEW TEAM SECTION AT: WWW.DCSHOES.COM/SKATE INFO@SKATEOUT.COM 019-611 09 07


COLIN’S SIGNATURE MODEL: THE

GRIFFIN


LEDARE SNOW SKATE SURF MAGAZINE ges ut av:

Sveavägen 62 111 34 Stockholm Tel: 08-545 160 60

VI HÅLLER SCENEN VID LIV

Min första kärlek var musiken. Det går inte många timmar på dagen där musik inte finns med. Brädan var min nästa kärlek. Oavsett vad som händer så är den alltid med något sätt - om inte fysiskt så i sinnet. På de flesta platser jag besöker så letar jag efter ställen där det går att åka. Det har blivit en naturlig del av mitt sätt att betrakta saker. “Skullle det gå att grinda här?”, “Flippa den trappen?”, “Det här stället skulle va grymt att plåta!”... Så går mina tankar. Man skulle kunna påstå att man är skadad, men jag tror inte att jag är ensam om att tänka så, utan det hör nog till hela brädkulturen. Nästan allt jag gjort de senaste 15 åren har med brädor att göra, de håller mig vid liv, precis som musiken gör. Att göra Transition är en del av det, det är en naturlig förlängning av mitt tonårsjag som fann brädan. Han den där som alltid läste för mycket tidningar och visste för mycket om folk på andra sidan Atlanten. De intryck som brädan gett mig har gjort mig till den person jag är idag och har introducerat mig för flera av mina vänner. Man kan utan att överdriva säga att det är min livlina. Jag har svårt att se mig själv i ett liv utan det här. På samma sätt skulle Transition aldrig finnas utan att det fanns en scen att bevaka. Tidningar behövs för att driva scenen framåt och därför kan man säga att vi håller scenen vid liv tillsammans med andra hemsidor och tidningar såsom Giftorm, Tacky och Defekt. Vi kanske har olika mål, men vi drivs nog alla av en kärlek till våra brädor. På Transition tar vi sommarledig nu, men kommer tillbaka i höst med ännu mer rolig läsning. Till dess lämnar vi er med tre musiktips och ett fullpackat nytt nummer. Trevlig sommar! - Anders Neuman, chefredaktör.

TOPP 10 BRA LJUD I STEREON * Cee-Lo - All Day Love Affair Phoenix - Long Distance Call (Sebastian Teller Remix) Wolfmother - Woman (Avalanches Millstream Remix) Fibes, Oh, Fibes! - This City’s Got No Boulevards The Rapture - Sister Saviour (DFA Vocal Remix) Judas Priest - You Got Another Thing Comin’ Thin Lizzy & Black Rose - Get Out Of Here Justice vs Simian - Never Be Alone (Dj Hell’s Mix) Fleetwood Mac - Everywhere Too Short - I Need A Freak AV ANDERS NEUMAN TOPP 10 SOMMARHÄNG Bruce Springsteen - Old Dan Tucker Twopointeight - Red Eye Dillinger Four - I Was Born On A Pirate Ship! Alkaline Trio - Death Bed The Weakerthans - Aside Smalltown - The Music Bad Religion - Los Angeles Is Burning Kings of Leon - California Waiting Phoenix - Victim Of The Crime The Neutral Bomb - Explosion AV TOBIAS ANDERSSON TOPP 10 PRAOLISTA Röyksopp - What Else Is There? (Trentemöller Remix) Electric Light Orchestra - Showdown Nina Simone - Sinnerman (Felix the Housecat Remix) War - Low Rider France Gall - Poupee De Cire Poupee De Son Nine - Nice To Get Aquainted Refused - New Noise RJD2 - 1976 Thomas Andersson - Washing Up (Tigas Remix) Yann Tiersen - Les Jours Tristes AV FREDRIK AXELSSON * BONUSLÅT: Razzy Bailey - I Hate Hate

16

REDAKTION Johanna Hallin Niklas Bergh Magnus Gyllenberg Oscar Axhede James Holm Pelle Hybbinette Vincent Skoglund SKRIBENTER Simon Stenborg Jonas Sandberg Oscar Kumlin Tobias Barenthin-Lindblad Max Hägerstrand FOTOGRAFER Erik Hedman Espen Stokke Klas Richard Karlsson Eric Antoine Lars Gartå ILLUSTRATÖR Tobias Allansson FORMGIVARE Tobias Andersson tobbe@transition.se Tel: 08-545 160 72 PRAKTIKANT Fredrik Axelsson FRILANSMATERIAL Du är välkommen att skicka in text och bilder, men kom ihåg att vi inte ansvarar för icke beställt material. Ring gärna innan du skickar något. PRENUMERATION Titeldata AB, 112 86 Stockholm Tel: 08-617 23 80 www.prenservice.se ( 6 nummer - 299 kronor. Priset gäller endast i Sverige. Högre porto tillkommer om du är bosatt utomlands. ) ANNONSFÖRSÄLJNING Swartling & Wranding Media AB Tel: 08-545 160 60 annons@transition.se

COVER STORY

”Vi bestämde oss för att försöka få ihop Mika-intervjun c:a tre veckor innan deadline. Vi hade inga klara bilder utan fick ge oss ut på några olika dagsutflykter för att hitta nya spots att plåta. Första dagen åkte vi till Västerås där vår gode vän Sebastian Kriz visade det här railet utanför Fryxellska skolan. Dåligt inrun med massor av sprucken asfalt tillsammans med en landning på en grusplan gjorde knappast det här spotet till det mest skatevänliga, men så är det i Sverige, vi har knappast lyxen av bra asfalt vid våra spots. Med hjälp av två plattor i landningen rullade Mika iväg med en FS Smith i bagaget, efter att ha värmt upp med lugnt metodiskt skatande. Våra dagar fortsatte med oplanerat hammrande och resten kan ni se i Mikas intervju. Bilden är plåtad med en Canon EOS 5D, 15mm Fisheye, två Sunpak 555 och en Elinchrom Ranger.” - ANDERS NEUMAN

CHEFREDAKTÖR & ANSVARIG UTGIVARE Anders Neuman neuman@transition.se Tel: 08-545 160 64

TRYCK Punamusta OY, Finland PAPPER Omslag: Galerie Art, 170g Inlaga: NovaPress Silk 90g INTERNET www.transition.se

7

388012

605509

03

DANIJEL LOVE ENTODOROVIC, CHR JOHANS EROTH, PONTUSISTIAN SANDELL ANDERSSSON, SEBASTIAN ALV, FREDRIK ON, JUN KRIZ, RO FOTOSKO LA, SURFKSFEST, WENT TO ONNIE S O KOLA, JIB BTIPS M.L M.

© 2003 Swartling & Wranding Media AB ISSN 1103-2898


GothenburgJune21,2006 Join the Emerica team and make history For more info, visit em ericawildinthestreet s.com

Tel: 46 431 417 990 wits.oneoff.com


INSÄNDARE & SVAR FRÅN LINUS Heej! Jag tycker att ni gör en väldigt bra tidning, fast det är lite synd att det bara är sex nummer per år. Hälsningar Linus SVAR Hej Linus! Grymt kul att du gillar Transition och vill läsa mer. Vi har fått frågan flera gånger förut om att ge ut fler nummer per år. För tillfället har vi inte planerat att komma ut med mer än sex nummer per år, men som du kanske märker blir tidningen tjockare för varje år och det innebär ju mer läsning för dig. Mellan numren kan du förslagsvis besöka oss på nätet och surfa runt på www.transition.se Hälsningar - Redaktionen.

inträffa om vem som helst frågar proffsen grejer. Det blir nog trista raka frågor från (främst) kids som “vilket är favvotricket?”, “hur bred bräda ska det vara?” osv osv. med väldans raka svar på det, utan någon personlig touch! Så jag säger: Hellre färre skitcleana intervjuer som ni har nu istället för fler tråkiga! SVAR Vi börjar med att tacka för berömmet, det får oss att fortsätta utvecklas och göra en ännu bättre tidning. Anledningen till att det kommer dyka upp en ”Fråga Proffsensida” under hösten är för att ni läsare ska kunna ställa de frågor som vi glömde bort att ställa. Vi tror att även om det kanske blir en del korta svar så kommer det ändå bli spännande och intressant för dig som läser. Skulle det vara så att du tycker att det är för tråkiga frågor, skicka in en själv. Självklart kommer vi att fortsätta med roliga och läsvärda intervjuer i kommande nummer av Transition. Du kan börja med att bläddra till sidan 58 för att läsa mer om Mika Edin och hans skatande.

Hej Gustav! Det kommer ingen fortsättning på Teddybear Crisis, tyvärr. Från början var det tänkt att det skulle göras en film om Jon Olsson med några andra åkare som Jacob Wester, Oskar Scherlin m.fl, men p.g.a. av problem med sponsorer så fick de avsluta projektet. Vi vet i alla fall att Jon och Jacob har filmat för Poorboyz nya film under vintern som gått och den kommer antagligen ha premiär i Stockholm under hösten.

FRÅN ROBIN AXWALL Tjena! Jag läste precis Jocke Olsson-intervjun i det nya numret av Transition (#2 -06 /reds. anm.) och blev nyfiken på de här kolfiberbrädorna som han kör på... Är de bra? Vart kan jag hitta mer information om de? Hittade inte Revolution på nätet... - Robin. SVAR Tjena Robin!

FRÅN DAVID LINDBERG

Ps. Kul att du gillar Propagandhi! Vi brukar peppa till Haille Sellasse, Up Your Ass innan deadline.

Hallå! Tack för en bra tidning! Jag saknar verkligen “Skrönan” som Magnus Gyllenberg skrev i varje tidning när Pelle var chefredaktör. Jag vet inte varför han inte har den delen kvar, men det skulle glädja mej om han började skriva igen. Han är Sveriges cleanaste snubbe och han har sköna skrönor att berätta. Håll i hatten! /David Lindberg SVAR David, du behöver inte sakna Mange mer. Han är tillbaka med lite funderingar på sidan 94 i det här numret. Anledningen till att skrönan inte fanns med i förra numret var att herr Gyllenberg befann sig på semester. Du kommer kunna fortsätta att läsa Manges skrönor och funderingar under hösten, hoppas det glädjer dig!

FRÅN CHRISTOFFER HÅÅL Tja boys och girls på Transition! Läst er tidning sedan den kom ut, har dock vart något för dum för att fatta att prenumeration lönar sig; ska bli till nästa löning dock! Satt här och chillade med senaste numret och läste på er nya cleana insändarsida och lyssnade på Propagandhi; och läste en insändare av “Petter” som ville ha mer intervjuer. På detta svarades det att det kanske skulle tillkomma en “Fråga Proffsensida” och där skulle då läsarna fråga proffsen vad de nu ville mellan himmel och jord! Lät faktiskt från en början riktigt gött men sedan kom jag underfund med att detta påfund kan bli lite konstigt! I era intervjuer får man ju en mycket personlig bild av “proffset” i fråga vilket gör intervjun grymt skön och rolig att läsa; istället för en trist och grå “vanlig” intervju. Det lär ju

18

FRÅN JONAS

Det första du bör tänka på när det gäller kolfiberbrädorna som bl.a. Jocke kör på är att de är mest anpassade för vertramp, precis som han själv säger i intervjun. En kolfiberbräda är betydligt lättare än en klassisk skateboard i 7 lager trä och mer stryktålig. Popen i brädan är konstant hur länge du än har brädan, vilket man inte kan säga om skates tillverkade i trä.

Tjena Transition! Mer info om Revolutionbrädorna och företaget bakom Säsongen är över och jag tycker att det suger! hittar du på deras site: www.revdeck.com Hade tänkt att åka till Gränsen men slantarna räckte inte till det. Till sommaren har jag nog sparat ihop tillräckligt med pengar för kunna åka lite men vart ska jag dra? FRÅN MONIC A Tack för en kul tidning! Blir fortfaran de irriterad va Jonas rje gång som Transition #1 jag läser /2006. Äntlige n skulle man naken hud på få se lite en åk ar e som vanlig SVAR Jonas, du borde dra till Stryn eller påpälsad, m tvist är fullt en då man till Folgefonna i Norge, de bruka ha roliga ska titta på bilden av Ha den större m pu s M osesson i ba parker som bjuder på skön åkning, att placerat hans det, så har ansikte i skar ni åka dit med bil är nog att rekommendera ven så han se en cyklop! Sk r ut som ärpning... Jag då det kan vara lite svårt att ta sig till och säkert m mig skulle ön ånga med ska en (stor glaciären annars. Surfa in på www. ) poster på de Skulle inte va n bilden. ra helt fel at strynefjellet.com eller www.folgefonna. t ha på toadör titta på då m ren och an själv ligge no så hittar du nog all info du behöver. r i badet... Stryn öppnade lite tidigare i år pga att Hälsningar M onica de inte hade så mycket snö som de brukar så ett tips är att dra dit i juni. SVAR Hej Mon ica! Det finns ing Folgefonna ligger lite högre upp och en anledning till sur längre då vi att vara fixat det hela ge har en lite längre sommarsäsong så dit nom att lägga på www.trans upp bilden iti on .se, Där kan kan du nog åka i juli med. högupplöst i 30 du ladda hem 0dpi, sen är de den t bara att ta m din lokala fotoh ed filen till andlare och be dem skriva ut ha bilden på Ha de n. Vill du mpus i badrum met så föreslår laminerar bilde vi att du n, den håller bä ttre för vatten då. FRÅN GUSTAV Vi har skickat ett paket med prylar till dig. Se en skateboard fram emot , t-shirt, DVD’ Hej Transition! s & stickers! Vet ni om det kommer någon ny film från de som gjorde Vill du vinna sa mma prylar? Sk Teddybear Crisis? Det var den riv till oss! insandare@tra nsition.se bästa skidfilm som jag sett så jag hoppas att de gör en till.

VINNANDE IN SÄNDARE

/Gustav


NOTISER På www.transition.se hittar du alltid dagsfärska nyheter och notiser.

SNOWBOARD

AV ANDERS NEUMAN

GENTLE TOUCH MED BLAND ANDRA VIKTOR SJÖDIN HAR NU SLÄPPT SIN FÖRSTA EP.

RANDOM BASTARDS VOL. 3 SLÄPPS PÅ DVD NÅGON GÅNG I HÖST.

Hampus Mosesson har nyligen bytt upp sig på bilfronten och skaffat en svart Audi S4 för ett helt gäng tusenlappar. Sveriges snällaste hårdrockare Jonte Edvardsson har flyttat upp till Östersund för att kunna bedriva studier på den ekonomiska fakulteten, samtidigt som han ska kunna lägga mer tid på snowboardåkningen. Mattias Blomberg klev över trettiostrecket tidigare i våras. Transition tar av sig hatten och gratulerar honom till att ha nått gubbåldern. Björn Lindgren vann Extrem-NM i Riksgränsen i slutet av Maj. Efter det väntade en axeloperation på direkten. Kom ihåg att spana in den kära B.O i Volcoms nya film under hösten. Det ryktas om att den gode Tomas ”Knoddas” Johansson gjort en stark comeback på brädan under vintern. Än så länge har vi inga bindande bevis, men håller tummarna för att det stämmer.

JOHAN GUSTAVSSON KAMMADE HEM COVER PÅ SENASTE NUMRET AV ONBOARD. GRATTIS!

Nu är det mindre än sex månader kvar till Transition Winter Awards. Vem kommer ta hem titeln som årets åkare? Det har redan börjat spekulerats vilt på kontoret. Cecilia Larsen hoppade på Jon Olssons hopp som enda tjej under en session i slutet av april. Så nu är standarden satt för hur mycket svenska tjejer kan dra på. Grymt ladd!

DET ÄR MYCKET PÅ GÅNG MED KNIVASONEN VINCENT SKOGLUND NU. SENAST FÖRÄRADES HAN EN EGEN MODELL I ADIDAS ADICOLORLINE. SURFA IN PÅ WWW.ADICOLORBYVINCENT.COM FÖR ATT KOLLA PÅ BILDERNA SOM VINCA TOG UNDER PROJEKTET. DÄR KAN DU ÄVEN BESTÄLLA PRINTAR OM NÅGON AV DEM FALLER DIG I SMAKEN.

Åhlund på snowboard och Isac Lundkvist, Jocke Prytz & Fredrik Warell på skate. Musik från bland andra SMK, Supersci, Trainspotters & kidbrother. Teasers på filmen kommer kontinuerligt på www.transition.se.

KAREEM EL-RAFIE AV KIM KARLSSON

Strulmannen Kareem El-Rafies äventyr fortsätter. Efter att ha tagit sig över Atlanten beger han sig till The Programs kontor i Huntington, plockar ut gott och väl fyra brädor, men så klart inga bindningar. Den lagom oförsäkrade hyrbilen plågas sedan upp till Bear Mountain i full snöstorm och han avslutar med att sätta den i en snövall utanför Kim och Kims hus och karusellen är igång.

Svensk snowboards svar på 50 Cent, Gustav Eén, drog sönder korsbandet 10 dagar efter att han kommit hem från Mammoth, men han har redan varit inne för operation och väntas vara tillbaka på brädan redan i höst. Transition och Burtons fest på Werséns i Åre under Freeride-helgen var så lyckad att nästa års aktiviteter redan börjat planerats.

I SAMBAND MED FREERIDE I ÅRE SISTA HELGEN I APRIL ANORDNADES BURTON IN BED WITH TRANSITION. WERSÉNS BAR FYLLDES MED BLAND ANDRA CHRIS SÖRMAN, GUSTAV EÉN, ROFFE LUNDIN, IGGE, CECILIA LARSEN & BASTI BALSER.

20

Sverige tog storslam i senaste numret av Onboard. Jonas Gustavsson pryder omslaget och en annan Jonas, med Hagström som efternamn, har en stor intervju. Hagström är även den åkare som haft mest coverage i Onboard under säsongen 05/06. Big up! Hoppas han inte har något tak på fotobonusen...

Efter att ha kört dom extra fyra timmarna för att hämta upp bindningar tvingar han Kim Karlsson att köra från LA till Mammoth, men glömmer att ringa sina polare vilket resulterar i att herrskapet plus 2 meter Kim Zemren får tillbringa natten i en fullpackad bil på en parkeringsplats. Några dagar senare efter en dyr festnatt i Reno bestämmer sig Kareem för att lämna igen hyrbilen, men blir vänligt upplyst om att den måste returneras på stället han hyrde den på (LAX - Los Angeles Airport).

Random Bastards Vol. 3 är på gång! Filmandet i bl.a. Norge, Barcelona och Nordamerika har gett resultat. DVD’n om 500 ex. släpps någon gång i höst. Medverkar gör bl.a. Joakim Rasmussen, Erik Karlsson & Hans

Fylld av vrede och utan en plan på hur han ska ta sig upp igen lyckas han dra på sig två stycken saftiga fortkörningsböter under färden ner. Dock vet vi nu att den gode El-Rafie befinner sig i Oregon där han filmar för Forums projekt That.

Lycka till och snälla, bli inte kidnappad på vägen hem säger vi.

SKIDOR

AV OSCAR KUMLIN Jon Larsson var så missnöjd med sitt kvalåk på NM i Gränsen att han satte sig på tåget hem. När resultatlistan kom upp visade det sig att Jon med råge tagit vidare till finalen och faktiskt låg bra till, men då hade han redan hunnit en bra bit hem och bestämde sig för att fortsätta resan. Istället fick brorsan Olof försvara familjen Larssons heder, och det gjorde han bra med tredje finalåkets högsta poäng. Olof kommer även att göra storebror sällskap på Dynastar nästa säsong. I damklassen var Jeanette Hargin överlägsen. Bakom sig hade hon framtidslöftet Rebecka Eriksson som går puckelgymnasiet i Järpen och Sara Orrensjö som börjar bli van att ta emot en prischeck på NM. Jon Olsson valde att skänka sina prispengar från segern i Whistler Ski and Snowboard Invitational till standstrongagain.org. En organisation som arbetar med stöd och rehabilitering för skador som Lars Veen och MarcAndre Belliveau råkat ut för. Efter en femveckors hälsotrip med Jon Olsson och hans diet har Mattias Fredriksson har gått ner två jeansstorlekar och börjar vara tillbaks i fin gammal småländsk volleybollform. Herr Fredriksson kan nu även förutom flitig bildleverantör till Transition även titulera sig Senior Photo Editor för Powder Magazine. PoorBoyz Productions nya film kommer som ryktet gjort gällande inte att heta Ski Porn. Varför då undrar ni säkert, det är ju precis vad det är? Svaret blir då ”Money talks.” Henke Windstedt rapporterar att han blir bättre och bättre i ryggen.


Kaj Zackrisson missade NM och sommarskidåkningen på grund av en knäoperation men hälsar att han åker igen i Argentina i augusti.

hockey i Kirunas A-lag.

sunglasses

SKATEBOARD

AV SIMON STENBORG Jacob Wester har flugit högt igen, högre än någon gjort tidigare. Denna gång på en hip i Mammuth. Hans cork 360 japan uppmättes till ca 40 fot (ungefär 12 meter). Det var på vippen att det blev ett som inom sportvärlden populärt brukar kallas generationsskifte i herrarnas alpinklass på NM i Gränsen. Men norrmannen Fred Syversen som är född på 60talet dundrade in på tredjeplatsen, före sig hade han dock ”nyare” killar, Reine Barkered och Wille Lindberg. Värt att nämna om segraren Wille är att han så sent som förra säsongen spelade

Sverige har vunnit OS, VM och Färjestad tog hem SM-guldet i hockey. Som om det inte räckte med det. Matthias ”Dairy” Nyhlén carvade till sig en förstaplats under Globes Bowlbash i Malmö. Malmös nya bowl har varit flitigt besökt. Även Quiksilver ville ordna en tävling och då passade Daniel Cardone på att vinna. Läs mer om det i septembernumret av Transition.

AN 4025

Sweet Skateboards har nu släppt två stycken nya modeller med sina

LIKA SOM BÄR Skicka in dina look-a-likes till oss. info@transition.se

AN 4046

EARL HICKEY - KARMAEXPERT?

NIKLAS BERGH - LIVSNJUTARE?

AN 4045

LUKE SKYWALKER - JEDI?

PIERRE WIKBERG - FILMARE?

TAYLOR HAWKINS - TRUMMIS?

VINCENT SKOGLUND - FOTOGRAF?

Marknadförs av Type 20 Sweden AB Tel. 031-69 61 90 - E-post: type20sweden@type20.it


WI

10 -11 N

NOTISER Spanienresidenta compañeros Daniel Spängs och Erik Pettersson. Erik som sorgligt nog lyckades mer eller mindre kastrera sin fot under en skatesession får vänta ett tag på att få känna sin nya fina designade planka under fötterna. Dessutom kommer du att kunna få ett ex. av Sweet Vacation när du köper en bräda.

10 -11 NOV STOCKHOLM STADION

WINTER JAM

Sexpak Stix vill inte vara sämre de och lanserar två färska promodels. De flotta herrarna vars namn kommer inpräntas på 7 lager trä är inga mindre än Jonas Sohn och Martin Pennlöv. Brädornas visuella läckerheter har designats av spanjoren Alex Castañeda och före f.d. spanjoren Love Eneroth som numer residerar hemma i den knugliga Hufvudstaden. Och när vi ändå är inne på ämnet Love så kan vi berätta att Antiz Skateboards numer finns i Sverige genom Junkyard. Futurum Wheels släpper en ny serie signaturhjul med just kulturkufen själv och Ruben Garcia. Vad hände egentligen på WE-resan till Gran Canaria? Försökte verkligen en känd skateboardprofil hämnas två tidigare världskrig genom att bomba en grupp tyskars vistelse med diverse maltdryckesförpackningar endast iförd osynlig kostym? Vi kommer att gräva vidare efter era favoritstjärnors mörka hemligheter. Ny svensk distributör för Black Label är SSD. I förra numret rapporterade vi att Mark Pulman var på benen igen efter sin knäoperation. Då livet i sig är den enda riktiga definitionen på ironi kan vi nu avslöja att Mark nu väntar på ny operation, då han åter lyckades slita av korsbandet i sitt knä. SkateboardSverige lider med Mark och hoppas på en snabb förbättring. Den gamle Shorty´s-hjälten Steve Ingvar Olson har en knodd vid namn Alex Olson. Uppenbarligen faller äpplet lite längre från trädet då Alex inte ärvt sin faders oförmåga att stå kvar på brädan i landningen och rullat vidare raka vägen in på Girl-teamet. Tydligen har Clipper Ledge-hjälten Darrell Stanton hamnat i ofog med folk då han är av både DC Shoe Co och Plan B. Richie Jackson är senast tillskottet till Vox Footwear’s Internationella team. Vox dyker även upp i Sverige under augusti med åkare som Dan Drehobl, Darren Navarrette, Peter Hewitt, JT Aultz, Mika Edin, Love Eneroth, Richie Jackson, José Noro, Peter Watkins m.fl Den 21 juni är internationella ”Go Skateboarding Day”. Så planera in

22

HAMPUS MOSESSON PASSAR PÅ ATT VÄRMA UPP SVINGEN INFÖR SIN OCH JAKOB WILHELMSONS GOLFTÄVLING I SOMMAR. QF SCANDINAVIAN GOLF CHAMPIONSHIPS GÅR AV STAPELN PÅ STORSJÖBYGDENS GK I ÖSTERSUND DEN 25:E JULI.

några sjukdomssymptom eller rent av ta ledigt från vad nu man kan ha för plikter och gå ut och känn gemenskapen med skateboardåkare från alla jordens hörn. I Linköpings Fun Skatepark kommer WESC arrangera ett camp under vecka 30 (24-28 juni). Det kostar 2000:- att vara med och då ingår förutom coachning, helpension under allla dagar, en WESC/Stereo skateboard, t-shirt och rabattkort på alla WESC-butiker. Gå in på www.wesc.com/campwesc för att anmäla dig. De 10 första får även en prenumeration på både Giftorm och Transition, så skynda dig! Det kommer även att vara skatecamp i Frysen i sommar, precis som förra året. Datumen är 10-12 & 13-15 juli. Gå in på www.skatecamp.se för mer information. I väntan på att Real skall släppa en fullängdare så kommer man nu med ett projekt som de valt att kalla ”Life & Times”. Det är en DVD med material från teamets ansträngningar för att knåpa ihop en riktig rulle. En glad nyhet till alla under 7 år och raggare där ute, Jackassfilmen får en uppföljare som kommer upp på biograferna inom en framtid. Övriga som tyckte det var kul men ”nog” efter Big Brothereran kan ju kanske välja något annat alternativ att se fram emot. Vad vet jag?

SURF

AV JONAS SANDBERG Tim Latte och Freddie Meadows representerade Sverige i Junior-VM som avgjordes i Maresias, Brasilien. Tim Latte hade det inte lätt bland de andra pojkarna under 16 år och kom sist i sina heat, men med internationell

erfarenhet redan nu lär vi höra mer av honom i framtiden. För Freddie Meadows gick det däremot bättre. En delad 22:a plats totalt och Topp-10 bland de deltagande européerna bådar riktigt gott inför Junior Pro Tour i Europa. Johan ”Swingkid” Otterdahl lämnade i maj Fuerteventura för en snabbvisit i Varberg. Där styrde han upp surfträfften Gathering of the tribes 2006. Det var fem år sedan den första Gathering of the tribes arrangerades och med priser till skönast våg, bästa manöver, tyngsta wipeout, mest stokade surfare samt tävling i shortboard och longboard lockade han surfare från hela landet. Transition var på plats så håll ögonen öppna för ett reportage längre fram. Frankerhausers Big Wave Challenge har flyttat fram slutdatumet till den 30 augusti på grund av årets magra surfsäsong. Än finns det alltså chans att sno hem förstaplatsen och 10 000 kr så ta med dig kameran nästa gång det vankas surf. I maj lockade X-travel ner en hel hög välkända namn till Hossegor för en vecka fylld med surf. Med på resan var bland annat Sverre Liljequist, Jerk Looman, Joel Hagström, Mikael Sandy och Mattias ”Limpan” Lindmark. På plats fanns även TV4 och Vigor Sörman så förvänta er lite surf i När & Fjärran under hösten. Spring Break är inte bara en hedonistisk vecka som får sportlovet i Åre att blekna. Det är dessutom en surftävling i Cork på Irland. En tävling som Anders Ingelsten trivdes så mycket i att han surfade hem fjärdeplatsen i den öppna klassen och efter tävlingen gjorde de som man gör på Irland. Dricker Guiness på puben. Grattis.


Photo: SUSANNE KINDT Rider: LAUREN PERKINS

ING EBOARD ME SKAT . Y FIRST TI GREAT WEEKEND M AS W A A “THIS ´ IT!! WHAT CH WITH N EA VI B E LO AND I’M ATE TO TH DER MY ARM!” AIT TO SK D UN CAN’T W UK SURFBOAR -ANGELA,

VINCENT SKOGLUNDS FOTOTÄVLING

Det har skickats in mängder med bidrag till vår fototävling som vi drog igång i slutet av 2005 tillsammans med Vincent Skoglund. Tävlingen gick ut på att fota en serie om tre bilder. Nu har juryn utsett vinnarna. Magnus Torsne drog längsta strået och kan inom kort plocka ut sina vinster på posten - en snowboard från Capita, en Burton fotoryggsäck och programmet Adobe Photoshop Elements 4.0. Mikael Norrman och Peter Janssons bidrag kommer publiceras på transition.se så håll ett öga efter det nästa gång du är ute och surfar. 1:a plats - MAGNUS TORSNE Juryns motivering: Torsnes bilder är välkomponerade och stiligt ljussatta. Tillsammans med en finstilt bearbeting blir stämmningen mörk som det mörkaste Sabbath-riff. Med denna serie bilder kniper han lätt förstaplatsen! 2:a plats - MIKAEL NORRMAN Juryns motivering: Här ser vi tydliga Daniel Blom-referenser med en blanding av svart/vitt och färg. Serien hänger skönt ihop med motiven; Det är sol, det är puder och precis som fotografen Daniel Blom verkar Norrman trivas bäst i dessa förhållanden. En klassisk, crisp actionstil importerad från Jämtland som fortsätter i den gamle actionräven Jeff Curtes fotspår. 3:e plats - PETER JANSSON Juryns motivering: Jansson från Älvdalen har lyckats ta sig ur raggarrundans eviga cirkel runt byn och tagit sig till bergen för att plåta Kevin Bäckström en solig dag. En enkel serie som vinner på att han har samma kläder och den blå himmelen är genomgående i alla bilderna. Mittenbilden är lite exotisk och det ser kul ut! Vi skulle gärna se Jansson utveckla sin stil med att tänka ännu mer på kompositionerna.

NT S PRESE R E N T R 6 WITH PA ATE CAMPS -0 K GIRLIE S

SKATE CAMPS Prague, Czech Republic: 2-9 July Hossegor, France: 8-15 July & 15-22 July

Girlie also offers surf, snow and ski camps. For more info: www.girliecamps.com


TÄVLA & VINN GLID IN PÅ WWW.TRANSITION.SE FÖR ATT LÄMNA DITT TÄVLINGSBIDRAG.

SKOR FRÅN AEON

Den europeiska skatescenen har sannerligen tagit sig de senaste åren. Bättre åkare, bättre spots, mindre poliser och i allt högre grad egna märken. Aeon är ännu ett av dessa och de gör skateskor av hög kvalitet och stilfaktor. I Sverige distribueras dom av Newspot.se och de har även sett till att Mario Eriksson, Andreas Sandberg och Patrik Karlsson åker runt i dom. Vill du göra likadant skickar du en bra motivering och det hemliga ordet Aeon.

BILJETTER TILL WTAI

Gillar du sån där modern musik som spelas av långhåriga typer som hade dåliga betyg i högstadiet ska du kolla in Where The Action is. Det rör sig om en turné med grädden på den svenska rockmusikens hotshot. Eller vad sägs om Backyard Babies, The Hellacopters, Millencolin, Soundtrack of Our Lives och The Hives? Vi lottar ut två biljetter till tre personer att lösa in på valfritt turnéstopp.

HOOD FRÅN VILLAGE CLOTHING

Village Clothing är ett svenskt märke som detta till trots startades i Barcelona. Namnet anknyter till grundarnas uppväxt i en liten stad och loggan innehåller därtill en bortglömd hieroglyf som betyder just by. Vi har fått den äran att helt sonika ge bort tio hoods till våra finaste läsare. Ett perfekt plagg för kalla svenska sommardagar. Är du en av dem skickar du in ett bidrag till oss via vår hemsida och motiverar varför just du bör vinna.

SOLGLASÖGON FRÅN DIRTY DOG

När jag var liten tyckte jag mycket om filmer med Clint Eastwood och allra helst Dirty Harry. När jag blev lite äldre lärde jag mig dock aldrig att uppskatta Snoop Doggy Dogg. Så vad parallellen mellan de två är förstår jag inte och hur de slutade med att bli solglasögon förstår jag ännu mindre. Men nu har vi fått ett par grymma brillor med solstoppningsfunktion av hög klass. Det hemliga ordet är helt enkelt Dirty.

24


FAVORIT PONTUS ALV TEXT NIKLAS BERGH FOTO PONTUS ALV

Jag och Pontus Alv gick ett år på samma skola. En folkhögskola med konstnärliga inriktningar på en åker någon mil utanför Malmö. Samma åker som du sett honom sälja vitala organ på iklädd syrgasmask och bar underkropp i filmen the Strongest of the Strange. Jag känner honom som en av de drivnaste skaparna jag träffat och en lika speciell som inspirerande människa. Pontus Alvs favoritband är Joy Division och det finns inget långsökt över att se de tydliga likheterna i person mellan honom bandets sångare och geni, Ian Curtis. De delar helt enkelt en avsaknad av gränsland mellan kreativitet och destruktivitet samtidigt som de båda tycks hysa samma fascination för tredje rikets estetik. När jag ber han rekommendera en bok tar det några dagar innan han kommer fram till Touching from a distance. Boken är Deborah Curtis, Ians änkas, historia om hennes man från hans tidiga tonår då de träffades till den dagen hon hittar honom hängd av sig själv i deras gemensamma hus. Det är ett välkänt faktum att scenen i Manchester i slutet av 70-talet var en musikalisk högtid och den finns fantastiskt återberättad i filmen 24 Hour Party People. Deborah tar oss med på resan från deras tidiga dagar på ungdomsgården med limsniffning via den första gången de ser Sex Pistols, vilket triggar Joy Division att bli till. Genom kampen att bli ett etablerat band till att de lyckas och deras äktenskap havererar. Ians personlighet är lika fängslande som irriterande. Han var ett själv-

26

upptaget svin och led av svår epilepsi under de sena åren av deras karriär. Han drabbades ofta av anfall under konserter men de skiljde sig så minimalt från hans normala dansstil att de var svåra att upptäcka. Det är hjärtskärande att få ta del av hur han gradvis avskärmar sig från Deborah och totalt ignorerar deras dotter. För sin familj bakom ljuset och plågar dem med otrohet. På samma gång förstår man deras omöjliga kärlek fullt ut. När Ian begår självmord är det bara veckor innan singeln Love Will Tear Us Apart släpps och pryds av ett omslag som liknar en gravsten. Det blir också den strofen som till slut pryder hans egen och låten är för evigt en av de bästa som skrivits. Historien om det missanpassade geniet har berättats många gånger tidigare men med olika antagonister. På sätt och vis ingår den i vår begreppsvärld och allmän konsensus tycks råda om att ingen vid någorlunda god själslig hälsa kan skapa konst värd att minnas. Till och med Strindberg hade för vana att ljuga om sin barndoms svåra tider trots en dokumenterat trevlig uppväxt i en medelklassfamilj. Det är ingen idé att skriva under på men det gör alltid allting intressantare. Deborah Curtis tecknar Ians öde okonstlat och säkerligen sanningsenligt. Musiken har du säkert redan hört men kanske att en bok som den här kan skänka den en ytterligare dimension. Vad jag vet finns inga planer på att släppa boken på svenska.


BBDO

Upload your own video at www.snickerschoklad.se

Cph


28

SAKER & TING 01 INNIES STAR 349 KR 02 DC NEW ERA 349 KR 03 CLICHÉ CALE NUSKE 399 KR 04 ALIEN WORKSHOP CAMO 299 KR 05 BILLABONG HIGH LIVIN’ 699 KR 06 CLICHÉ LOLA POLO 499 KR 07 DC GADSPY 699 KR 08 VON ZIPPER ELITE 349 KR 09 VOLCOM MIRROR S/S 499 KR 10 WE WORLD 400 KR 11 ETNIES PHONES 349 KR 12 PROJECT BROWN THE CLASSIC 1795 KR 13 VOLCOM 2X4 999 KR 14 INNIES BLACK PIRATE 999 KR 15 KUSTOM MUSTANG 649 KR 16 DC PRIDE 849 KR 17 ELEMENT COLUMBIA 999 KR

02 03

17

04

01 06 07

05 11

10

08

09

13

12 14

15

16


03

04

07 08

06

05

11

09 10

14

12 15 01 RIPCURL PRO TRUCKER 199 KR 02 VOLCOM DELTAKITE 599 KR 03 NORD SKÖLD 250 KR 04 ELEMENT GRID 699 KR 05 BILLABONG JOEL PARKINSON 999 KR 06 VOLCOM INK PAD 800 KR 07 RIP CURL POHTCH 799 KR 08 NIKITA PUFFMAMA 749 KR 09 PROTEST ESTRADA 599 KR 10 RIPCURL PUNTA NEGRA 549 KR 11 BILLABONG ROBERT VAUGHAN EVO FUNBOARD 5999 KR 12 PROTEST MIA 499 KR 13 BILLABONG BLOOM 599 KR 14 ETNIES CHULA II 199 KR 15 RIPCURL KUTA SLIDE 299 KR 16 ETNIES EL-JEFE II 199 KR 17 DC WIDE BODY 199 KR 18 BILLABONG FRAZY TOWEL 549 KR

01

16

13

17

SAKER & TING

02

18

29


30

SAKER & TING

01 HABITAT HORIZON 799 KR 02 SWEET ERIK PETTERSON 649 KR 03 ELEMENT ELEMENTAL SEAL 799 KR 04 BLACK LABEL DUANE PETERS 699 KR 05 THUNDER SWEET 599 KR 06 DESTRUCTO TIGERSTRIPE 699 KR 07 HABITAT SKYLITE AIRCORES 499 KR 08 ENJOI MOLLY 399 KR 09 ELEMENT BAM 399 KR 10 ZERO PINKSTRIPE 399 KR 11 SPITFIRE LEO ROMERO 399 KR 12 ZOO YORK STAPLE 399 KR 13 FLIP TEAM COWBOY 699 KR 14 HABITAT GARCIA 788 KR 15 PIRATE CHECKERS 549 KR 16 REAL KIETH HUFNAGEL 699 KR 17 EMERICA FRANCIS 699 KR 18 DC COURT GRAFFIK 799 KR 19 éS LADD 999 KR 20 VOX VATO 799 KR

01

03

06

10

12

17 14

18

19 04

02

05

08

09

07

11

15 16

13

20


HÖRT I WÄSA:

”Hey! Tänk på vad ni säg er. Han från Transition är i rummet ...”

”Kan inte jag bli modell för

ditt företag... Intro?”

”Vi behöver en basist, en

skivkontraktsbra basist!”

”Junkyard! Junkyard! Junkyard! Junkyard! Junkyard!”

AXELSSON TEXT FREDRIK NEUMAN FOTO ANDERS

32

Lördagen den 22 april var det Junkfest i Wäsa vilket snabbt uträknat innebar skönt häng, party party och en massa ågren på söndagen. Allt började med sedvanligt highfivande, kramkalas, bbq och en koll på vad som hänt sedan sist man sågs. Dagens stora samtalsämne var dock femkampstävling som lagen skulle drabbas samman i. Burton, Planet Earth, Rip Curl, Nitro, Stallet, Junkyard och Wäsa var på plats för kämpa om titlen. Första ut var wallridetmomentet som Hasse från Burton tog hem segern i med en Cab 360 to bs disaster bs revert. Tävlandet fortsatte med snowskate. Det blev en session att minnas där Matte Nyberg från Nitrolaget drog det längsta strået. Direkt vidare till Highest ollie tävlingen som kanske var den skönaste tävlingen på länge. Nitro’s Tobbe Karlsson hade snärtigast ben och smög över ribban på 1.85. Small jump-tävlingen eller ”bs 1260-tävlingen” tog

Kim Karlsson från Planet Earth hem. När det sedan var dags för miniramp anar vi att samma team hade tagit det säkra före det osäkra och hyrt in skateproffset Jerry för att säkra vinsten. Sist ut var snowbike och Wäsa’s Mr Olby tog hem segern efter en hårresande final! Efter att ha fångat den sista solen som fanns kvar började folk dra sig tillbaka till stugorna för att senare bege sig till Stallet. Här bjöds på rock’n roll med The Hurricanes & Fat Pat and the Midgets, prisutdelning och bartömning. Vilka vann då? Jo, Planet Earth tog hem segern och det blev champagnekrig och några oväntade gästspel bakom micken (ingen nämnd, ingen glömd). Med summan av kardemumman kan man säga att folket bakom Junkfest i Wäsa hade gjort ett grymt bra jobb och vi ser alla fram emot nästa års drabbning.


Det är något som inte stämmer när folk utan att tvekan slänger en backflip på cross. På en cross! Kom igen! Det handlar ju inte om en simpel backflip ner från bryggkanten direkt. Men efter att ha sett den senaste filmen med Travis Pastrana, då i princip hela hans familj gör backflips på sina crossar, trodde jag nästan att FMX-åkarna kört in i en återvändsgränd med sitt ständiga bakåtvoltande. Fast så enkelt är det ju inte. Åkarna pushar det framåt hela tiden med 360’s och nya varianter på flipparna. Fredrik Johanssons senaste trick är Cordovaflippen och den ser riktigt grym ut. Vill du se den live så är det bara att boka in årets upplaga av Sweetspot Allstars på Eneby Motorstadion utanför Nynäshamn den 15 juli. Då har Freddan bjudit in de bästa skandinaviska åkarna för att bjuda på grym FMX-åkning av högsta klass. Banan är utbyggd med flera nya dirthittar, fetare landningar och annat skoj. FOTO ANDERS NEUMAN

34


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

MARC FRANK ÖVERSTEGSFINT Á LA HÅKAN Vi tänkte att Transition skulle bjuda er på ett litet tricktips för de där eftermiddagarna med dåligt glid under sommaråkningen, eller för all del en isig pist under hösten. Man kan nog med mycket vilja även träna på den här i en snöhög bakom den lokala hockeyladan tror vi. Hursomhelst bad vi Kristoffer ”Håkan” Hultgren att visa oss hur det går till en solig eftermiddag i Wäsa. För att göra det ännu enklare fick hans vapendragare Hasse ”från Bjurs” Johansson förklara det i skriftlig form, så håll till godo.

03 Håll kvar pressen över nosen, men börja dra tailen bakom ryggen neråt i färdriktningen.

09 Fortsätt dra ner nosen mot landning, men håll samtidigt överkroppen rakt upp mot tailen.

04 Fortsätt att dra tailen neråt. Du vill dra ner den över 90°-sträcket för att få de här att se riktigt bra ut.

10 Landa ner nosen och förbered dej för en riktig skaterevert.

05 Här för du så snabbt som möjligt över vikten mot tailen, och håll i er nu, för här går det undan. Det är även här risken för hälnyp är som störst.

11 Revert! Med vikten rakt över brädans mitt. 12 Här har du fintat upp motståndaren på läktaren ordentligt... Åk ut ur tricket baklänges.

06 Panga av en så bra ollie du bara kan. 13 Succé! Du har klarat tricket...

01 Sök upp en plan yta i backen och åk in i tricket med balansen mitt över brädan. Böjda knän, lite lätt på tå.

07 Poppa!

02 För över vikten mot nosen som när du gör en nosepress. Dra samtidigt överkroppen mot tailen.

08 I samma ögonblick du lämnar marken börjar du vrida nosen neråt - tillbaka i färdriktningen.

14 Afterbang.

36

15 Afterbang.


Nu är den här. Surfskolan. Sätt igång och läs och snart kan du allt om surfing. Förutom själva surfandet för det lär du dig inte framför en tidning, det lär du dig i vattnet. Men det här är en bra start. TEXT JONAS SANDBERG BILD TOBIAS ALLANSSON

Vi börjar från början. Surfare gillar vågor. Och vågor börjar med ett lågtryck. Och därför gillar surfare lågtryck. Ett lågtryck bildas när kalla och varma luftströmmar möts, det vill säga när en kall front möter en varm front. Den varma luften stiger samtidigt som den kalla luften glider in under de varma luftströmmarna. Eftersom luften strävar efter att utjämna tryckskillnader i atmosfären strömmar det till än mer luft från högtrycksområden till lågtrycket och allt starkare vindar uppstår. På norra jordklotet cirkulerar vindarna i ett lågtryck motsols, på södra halvklotet cirkulerar de medsols. På väderkartan symboliseras lågtryck av isobarer. Isobarerna är linjer som binder samman punkter med samma lufttryck. Siffrorna på isobarerna visar hur högt eller lågt lufttrycket är i området. Ju tätare linjerna ligger varandra, desto kraftigare blåser det. När dessa lågtryck placerar sig ute till havs river vindarna upp vattentytan och allt eftersom växer de inledande krusningarna till vågor. Till en början saknar vågorna ordning och struktur men med tiden ordnar de upp sig och börjar färdas över havet. Swellet, som det kallas, kan sedan färdas tusentals kilometer innan det når land. Under tiden kommer de mindre vågorna försvinna in i de större och när de väl når kusten rullar vågorna in i

set. Ett set med vågor innehåller mellan 3-9 vågor. Efter setet ligger havet åter lugnt i väntan på att nästa set ska rulla in. Dessa swell, som alltså skapats av kraftiga vindar ute till havs, kallas groundswell. Motsatsen till groundswell är windswell, och det är oftast sådana vi får nöja oss med i Sverige då Östersjön inte är tillräckligt stor för att ordentliga groundswell ska byggas upp. Ett windswell består av vågor som piskats upp av starka vindar nära kusten, vågorna har inte hunnit ordna upp sig och bryter istället slumpvis när de närmar sig land. I många andra länder skulle man konstatera att surfet suget och gå och sätta sig i värmen igen men i Sverige har vi inte riktigt den lyxen så det är bara att förbanna födelseland och hoppa i vattnet. Vågornas form och utseende när de väl fångas upp av surfarna beror till stor del på vart de bryter. Beroende på bottenstrukturen klassificerar man vågorna antingen som ett beachbreak, ett pointbreak eller ett reefbreak. När vågorna rullar in mot en strand kallas de för beachbreak. Ett beachbreak är ett bra ställe att lära sig surfa på, vågorna bryter på flera ställen så nybörjaren slipper trängas med proffsen. Hossegor och Biarritz i sydvästra Frankrike är exempel på populära beachbreaks. Ett pointbreak bryter istället runt en udde

Lågtryck bildas när en kall front möter en varm front. Eftersom luften i atmosfären strävar efter att utjämna alla tryckskillnader strömmar luft från högtrycksområden in och vindarna kommer växa sig allt starkare. På norra jordklotet cirkulerar vindarna i ett lågtryck motsols, på södra halvklotet cirkulerar de medsols.

38

och kännetecknas av långa vågor och långa åk, som vid exempelvis Anchor Point i Marocko. Ett reefbreak uppstår när vågorna bryter över rev. Dessa vågor är väldigt tunga och tubiga då vattnet trycks upp med en enorm kraft när havsdjupet dramatiskt minskar vid revets kant. Teahupoo på Tahiti är just ett sådant tungt och tubigt reefbreak. Vågornas form och utseende påverkas även av hur vindarna blåser närmare kusten. Blåser det pålandsvind, det vill säga från havet till land, kallas det för onshore. Dessa vindar är inte bra för surfing då vågorna lätt blir stökiga samt stänger tidigare då vinden från havet trycker ner dem. Kommer vinden in från sidan kallas den för crosshore och inte heller detta är ultimat. Det absolut bästa är när det är vindstilla eller när vinden blåser från land och ut till havs, så kallad frånlandsvind eller offshore. Offshore-vindar leder till att vågorna saktar ner, reser sig högre och bryter med ett renare face, det vill säga erbjuder surfaren en renare yta att åka på. När det gäller vågornas beteende finns det en läxa kvar att lära. Men den är lätt. När man talar om vågor delar man in dem i ”höger” eller ”vänster”. Om vågen bryter


Surfbrädor finns i alla former och storlekar, men man kan dela in dem i fyra kategorier: En longboard lämpar sig bra för nybörjare samt i mindre vågor, en gun är bäst i riktigt stora vågor, shortboard är den populäraste varianten som fungerar i de flesta förhållanden medan en fish är rolig i små vågor.

LONGBOARD

från vänster till höger, så att surfaren åker till höger, är det en höger. Och tvärtom så är det en vänster. När man avgör en vågs riktning ska man alltså se på den utifrån surfarens perspektiv. Avslutningsvis när det gäller vågorna bör man lägga till att deras storlek är en ständig källa till debatt. Man kan få minst lika många uppgifter från en och samma surfsession som det finns surfare i vattnet. Anledningen är enkel. Det är svårt att bedöma hur stora vågorna är, oavsett om du står på stranden eller ligger på en surfbräda. Vågornas storlek mäts oftast i fot. Vanligast är att mäta vågens face från botten till toppen eftersom det är facet man surfar på. Med andra ord så är en fot knappt surfbart medan sex fot är huvudhögt. På Hawaii mäter man dock annorlunda. Där är det bäst att dubblera antalet fot på alla vågrapporter. Tre fot på Hawaii skulle alltså rapporteras som sex fot i Kalifornien, Frankrike eller Australien. Förklaringarna till varför det är så varierar: En del menar att surfarna på Hawaii i ett slags omvänd tuffhet underdriver storleken på de vågor de surfar, andra säger att livräddarna på Hawaiis stränder brukade dra av halva storleken vid vågrapporter för att få mer vågor till sig själva medan vissa hävdar att man på Hawaii mäter baksidan av vågen istället för framsidan. Oavsett vilket så kan det vara klokt att komma ihåg detta om man bestämmer

GUN

D SHORTBOAR

sig för att besöka surfingens vagga. En tredje variant vid vågmätning är att dra paralleller mellan vågornas storlek och surfarna själva, då säger man till exempel att vågorna är headhigh, double overhead eller triple overhead. En svenskare variant är huvudhögt, dubbelgubbe eller trippelgubbe. Nu när du lärt dig allt om vågor och vind är det dags för nästa viktiga del. Utrustningen. För det första mäts surfbrädor i fot och inches. En fot är 30,48 centimeter, det vill säga ungefär lika lång som en sån där skollinjal man skjuter sudd med. En inch är 2,54 centimeter. Måttet 6´6 betyder följaktligen att surfbrädan är 6 fot och 6 inches. Eller 198 centimeter lång. Med dessa mått i bakhuvudet kan man dela in surfbrädorna i fyra olika kategorier: Longboard, Shortboard, Fish och Gun. Ska man lära sig surfa är det bäst att börja med en riktigt stor surfbräda, en longboard. En stor surfbräda innebär mycket flytkraft vilket gör det lättare att paddla i vattnet och även lättare att fånga vågor. Dessutom är den stabilare att stå på. Nackdelen är att de stora brädorna är trögare i vattnet men i början handlar surfing inte om att svänga snyggt. Det handlar om att ställa sig upp. En longboard, eller Malibus som de även kallas, är ofta mellan 9-10 fot med rund nos och en fena. En kortare longboard kallas för Mini-Mal och

FISH

sträcker sig mellan 7´2-9 fot. Det är alltså på surfbrädor i den här storleken du lär dig surfa. Shortboards, eller Thrusters som de också kallas, är mellan 5´8 och 6´10 fot och till skillnad från longboards har de en spetsigare form och tre fenor. Fördelen med shortboards är att de är lättare att manövrera men den mindre storleken leder även till mindre flytkraft vilket kräver mer energi från surfaren för att få upp farten. Dessutom krävs bättre balans och koordination för att hålla sig kvar på surfbrädan då den är instabilare än en longboard. En fish är en variant av en shortboard, fast kortare och bredare. En fish brukar vara mellan 4´8 och 6´0 fot. En gun är istället motsatsen, det är en längre variant av shortboard som lämpar sig för riktigt stora vågor. Storleken på en gun varierar från 7´2 upp tll 12 fot. Den långsmala formen ger såväl stabilitet som fart när vattnet växer sig allt högre över huvudet. Att tillverka en surfbräda är traditionellt sett ett rent hantverk. Utifrån ett stycke skum formar och slipar en shaper varje enskild surfbräda för sig. Med tiden har det dock blivit alltmer industri även av denna bransch och de senaste åren har fler så kallade pop-outs lanserats på marknaden. En pop-out är en fabrikstillverkad

39


Till din surfbräda behöver du även en leach, det vill säga snodden som löper mellan surfbrädan och din egen ankel. Du ska även se till att vaxa din surfbräda med surfvax för att få bättre fäste. Till en början ska du inte vara rädd för att vaxa stora delar av din surfbräda då du inte alltid kommer att landa med fötterna på samma ställe. Allt eftersom du får bättre koll på dina armar och ben kan du koncentrera vaxet till surfbrädans bakre 2/3-delar. En annan variant är att köpa ett så kallat grip-deck, en bit räfflat gummi som du limmar fast på surfbrädan för att få bättre fäste.

finns i olika former: En steamer täcker hela kroppen, en springsuit har korta armar eller ben medan en shortie har både korta armar och ben. I Sverige, där vågorna är som bäst under hösten och vintern, är det dock främst steamers som gäller, och då oftast i varianten 6/5/4. Siffrorna kännetecknar hur många millimetrar tjockt neoprenet är. Högre siffror ger en varmare men samtidigt mindre flexibel dräkt. Till det vill man under vintertid gärna dra på sig såväl huva som vantar och skor. Sommartid, eller på varmare breddgrader, räcker det ofta med en 3/2 dräkt. Dessutom finns det rashguards, tunna tröjor som dels skyddar mot solen samt ger kroppen lite extra värme men framförallt förhindrar de den klåda som lätt uppstår när man legat och gnidit bröstet mot en vaxad surfbräda allt för länge.

Nu över till en annan viktig del av surfarens utrustning, inte minst i Sverige. Våtdräkten. En våtdräkt tillverkas av neopren, ett tänjbart gummimaterial. En våtdräkt fungerar som så att vatten sköljer in i våtdräkten och fångas mellan dräkten och kroppen. Vattnet värms sedan upp av kroppsvärmen och hjälper därefter till att hålla kroppen varm. Det är därför viktigt att en våtdräkt sitter tätt på kroppen så inte vattnet rinner in genom nacken och ut genom fötterna. Även våtdräkterna

Nu vet du nästan allt men innan du kastar dig i havet bör du även känna till reglerna. De viktigaste reglerna kretsar kring företräde och säkerhet i vattnet. Grundregeln är att den surfare som befinner sig närmast vågens brytpunkt har företräde till vågen. Det är hans våg. Om han sedan väljer att inte paddla på den så får du göra ett försök. Om han däremot tar vågen, och surfar på den, ska du absolut inte göra ett försök. Att ta en våg som någon annan surfar på kallas att droppa in

surfbräda som är billigare, tyngre och stryktåligare än en traditionellt shapad surfbräda. De är utmärkta brädor för nybörjaren då tyngden ger stabilitet och den robusta designen klarar både en och två smällar på stranden.

A

och det är ett av de största regelbrotten inom surfing. Ett annat regelbrott är att snejka. Snejka gör du när du ser att en person innanför dig börjar paddla för att ta en annalkande våg och du, istället för att ge han vågen, paddlar runt honom och på så sätt ger dig själv företräde. Det är en tunn linje mellan att snejka och att positionera sig så bra som möjligt i lineup men är du osäker ska du inte ens försöka. Ingen gillar ormar. En tredje regel är att hålla sig ur vägen när man paddlar ut till lineup. Paddla runt impact-zone, det vill säga platsen där vågorna bryter, så att du inte stör de surfare som redan åker på vågorna. En fjärde viktig regel är att aldrig, aldrig släppa din surfbräda. Om du blir översköljd av en våg och inte håller i din surfbräda kommer den att flyga iväg så långt som leachen tillåter. Risken är att någon annan surfare får din surfbräda på sin surfbräda eller ännu värre, i skallen. Inget av alternativen är särskilt populärt. Nu bör du veta allt du behöver veta för att kunna surfa. Förutom hur man faktiskt surfar förstås men det kan du inte lära dig genom en teori-lektion i Transition. För att lära sig surfa måste du ge dig ut i vattnet. Men jag kan ge dig några hjälpande ord på vägen. Det handlar om att paddla, paddla och åter paddla. Ut och praktisera så kommer du att märka vad jag menar.

B

Viktigaste regeln i vattnet är att den som befinner sig närmast vågens brytpunkt har företräde. Det betyder att om surfare B tar den här vågen får INTE surfare A droppa in och ta den han med. Om surfare B däremot väljer att inte paddla på vågen är det fritt fram för surfare A att fånga den.

GLOSOR

Aloha: Hej eller hej då. Kook: Total nybörjare inom surfing. Local: Stammis som regelbundet surfar ett spot. Anser sig ha företräde i vattnet. Stinkeye: Att kolla snett. Används av locals när nya ansikten dyker upp i vattnet. Brah, bro, bru: Kompis, polare, vän. Används till såväl kille som tjej. Cowabunga: Uttryck för extrem lycka. Populärt bland ninjasköldpaddor. Hang ten: Alla tio tår sticker ut över brädans nos. Utförs med fördel på longboard. Burnt Reynolds: Svårt solbränd surfare. Lineup: Läge bakom brytet där surfarna väntar på nästa våg.

40


42


SANDELL VS JUGGA På den tiden då jag började åka skateboard –för snart 20 år sedan- var man i mina ögon halvvägs in i proffssvängen om man klarade av att göra en kickflip. Visst, brädorna var en hel del större och tyngre då jämfört med idag, men det är inte bara den materiella utvecklingen som tar åkningen mot nya höjder. Med tiden har kickflipen blivit mer av ett bastrick, ungefär som ollien var för 20 år sedan. Idag finns olika varianter av kickflips; snabba, catchade, höga/låga, tweakade, långa, på samma sätt som det för 20 år sedan fanns olika varianter av en ollie. Däremot var det på den tiden med de gigantiska slagskeppen till brädor svårt att göra olika varianter av en kickflip. Själva utmaningen låg i att lyckas få runt den stora och tunga brädan i flippen. Mycket mer var inte att tänka på. Det är egentligen först de senaste10 åren som den materiella utvecklingen stagnerat. För första gången sedan mitten av 90-talet ser en skateboard idag ut på samma sätt som den gjorde för tio år sedan. Med stor sannolikheten kommer en skateboard se ut på samma sätt om ytterligare tio år. Brädornas form är en av ingredienserna i utvecklingen av åkningen, tricken en annan. Med risk för att bli deporterad till någon kallt område i norra Sovjet, skulle jag vilja påstå att det inte heller på trick fronten hänt särskilt mycket de senaste 10 åren. Visst finns självmordspiloter som kastar ner nollie flips utför 20 stegs trappor och en och annan galning som skatar enorma rails switch. Visst har storleken, svårighetsgraden

och kombinationerna ökat, men ser vi nya trick? Inte särskilt ofta. Jag minns i slutet av 80-talet då varje amerikansk skate tidning innehöll ett par trick jag aldrig tidigare sett. Idag är det annorlunda. Idag ligger fascinationen mer kring utvecklingen av trick på specifika spot. På ett ställe där någon gjorde ollie för tio år sedan landar en annan inom kort en switch backside flip. I denna utveckling ligger förstås ett mervärde. Nämligen att bokstavligen kunna se och följa utvecklingen och svårighetsgraden som ständigt ökar. Kanske låter jag tjatig, ser vi nya trick? Så, vad innebär allt detta, vad vill jag ha sagt? Att skateboardens utseende och form en gång för alla definierad? Att alla trick redan gjorts? Nä, jag vill bara lyfta frågan; hur ser olika åkare på skateboard idag? Hur jag ser på det är en sak, men hur ser nya åkare på skateboard? Är skateboard som det ser ut idag något klart definierat, på väg mot att bli etablerad sport och Olympisk gren? Vad får det isåfall för konsekvenser? I hopp om att gestalta dessa funderingar och filosofera kring frågeställningarna har ett antal etablerade åkare ställt upp på parintervjuer. Varje etablerad åkare har fått välja en yngre åkare som de tror kommer att föra sporten vidare. Första paret ut; Danijel ”Jugga” Todorovic (25) och Christian Sandell (13).

TEXT & FOTO PELLE HYBBINETTE

DANIJEL TODOROVIC Vad har du för set up? Bredd på brädan? Storlek på hjul etc? Jag kör på en gubbabred Harmonybräda 8 inch!!, breda Billy Marks Thundertruckar, 54 mm Hardline Spitfirehjul & SKF lager. När började du åka, hur gammal var du då? Jag började åka i oktober för 12 år sedan och då var jag 12 år. Vad var din första bräda? Jag fick en slalombräda av min morbror när jag var typ 5-6 år så den hade man ståendes i garderoben. Men skejten tog fart först när jag ärvde min plastkusins Vision Shredderbräda med röda Trackertrucks och 65 mm gröna Bullethjul. Vem var din största inspirationskälla då? Det var nog min polare Mårten och min plastkusin för dom kunde behärska brädorna. Sen var Pontus Alv en idol back in the days. Vem är din största inspirationskälla idag? Oj, svår fråga för jag har för många jag ser upp till. Men folket jag skejtar med och MJ, Drake Jones, Arto, Appelyard m.fl. Första trick du lärde dig? Det bästa tricket ever. Ollie! Vilket trick jobbar du på nu? Hmm. Jag har inget särskilt trick som jag filar på just nu men jag försöker lära mig skejta den nya betongparken i Malmö, läskigt men sjukt kul! BOWL 2006!

Har du någon målsättning med åkandet? Alla har väl en dröm om att lyckas och att tjäna en massa pengar, men sen vaknar man med kudden i örat och inser att det inte är allt. Jag vill fortsätta att ha kul, skejta och resa så mycket jag kan sen får man se vart det tar en. Hur tror du man åker skateboard om 10 år? Jag tror inte att den skiljer sig så mycket. Brädorna kommer fortfarande vara av 7 lager canadian maple. Om 50? Då hoppas jag att Hooverboardsen har tagit skateboardscenen med storm, så att vi alla kan prova det vi drömde om när vi såg Tillbaka Till Framtiden för första gången. Sent tror jag att alla länder, städer och kommuner har byggt mega skejtparks vilket kommer resultera att streetskejten blir olaglig och sakta dör. Vad är skateboard? Sport? Livsstil? Definitivt en livsstil. Man andas, äter, skiter, sover skateboard. 24/7. Är du sponsrad? Japps! Betalar sponsorerna dig för att åka? Ja, det händer att man blir inbjuden på tours och liknande och då är det dom som står för biljetten. Sen finns det vissa snälla sponsorer som betalat individuella resor. Men jag brukar oftast pynta själv. Ryan Air och Sterling rocks!!!

Bästa video part? Fredrik ”Benhög” Nilssons i nya Streetlabfilmen ”das Gastspiel”.

Måste du ställa upp i tävlingar? Nope! Det är ingen direkt press från några av mina sponsorer, vilket är sjukt skönt. Jag har inte så bra tävlingsnerver. Jag åker gärna till tävlingarna och hänger ut och om det känns rätt så deltar jag mer än gärna.

Varför åker du skateboard? För att det är så sjukt kul och för att jag tycker det är kul att resa runt och träffa nya människor.

Vilka är de största för- och nackdelarna med att vara sponsrad? Fördelar: Man behöver inte lägga ner en massa pengar

på skejten, man känner en uppskattning och man har oftast ett gött team att dela tiden med. Nackdelar: Att man ibland kan känna för stor press. Man måste få saker och ting gjort, som coverage m.m. Man blir lätt dömd utav andra för att man är sponsrad både på gott och ont. Och tänka på att man ska representera sina sponsorer. Har det ändrat din syn på åkningen? Nja? Inte ändrat min syn på åkningen men ibland känner man inte för att göra något svårt, högt, större utan att man får det på film eller foto. Det tycker jag är lite tradig, så ibland händer det att man kanske slänger sig ut för en stor trappa eller ett handrail bara för att bevisa för sig själv att man kan göra detta utan kameror. När är det som roligast att åka skateboard? På tours och resor med vännerna! Favoritspot? Dom flesta i Malmö. Favorittrick? Ollie! Hur länge tror du att du kommer åka? Så länge som möjligt, jag får väl sätta mitt mål runt 50 sen får vi se. ;) Någon du vill tacka? Jadå massor! Dig, Pelle, för att du tog dig tid och gjorde denna intervju. Sen mina sponsorer: NIKE SB (Kaspar), The HARMONY Skateboards, David på Volcom, Streetlab och Benhög som alltid ställer upp, Fredrik 08 som hookar mig med Thundertruckar och Spitfirehjul, John på Mno NEW ERA. Sen min familj, min flickvän Liv för hon står ut, alla Streetlabpågarna, alla Malmöboysen, Momo, John Mag, Sandell, Uk boys och alla andra jag har glömt.

43


Det var ungefär så här jag tänkte mig att bilderna till denna serie skulle kunna komma att se ut. En trappa som två åkare förhåller sig till på helt olika sätt. Sandell: nollie backside flip. Jugga: ”En dålig Crpl wallride” (enligt honom själv). Visst är det väl det här skateboard handlar om? Att anpassa sig till miljön omkring oss.Skate and Create!

44


45


46


Idén till parintervjuerna fick jag för en tid sedan. Vad jag inte lyckades förutse var några grejer som vi stötte på under resans gång. Ett exempel, storleken på kanter. En kant som är knähög för Jugga räcker Sandell till midjan. Denna växande lastkaj blev därför perfekt för båda två. Jugga med en backside smith på den höga delen och Sandell med en flip backside 50-50 revert lite längre ner.

47


CHRISTIAN SANDELL Vad har du för set up? Bredd på brädan? Storlek på hjul etc? Riverfarm 7.625, Venture Trucks och Riverfarm 50 mm hjul.

Det var nog Pj Ladd och Jugga.

När började du åka, hur gammal var du då? Hmm, för 2,5 år sedan. Då var jag väl lite mer än 10 år gammal.

Första trick du lärde dig? Ollie, sen kickflip.

Vad var din första bräda? Det var nog en ATM. Vem var din största inspirationskälla då?

48

Vem är din största inspirationskälla idag? Jugga och Pj Ladd.

Vilket trick jobbar du på nu? Nosemanual nollie varial flip av kanske. Bästa video part? Pj Ladds del i Flip Really Sorry.

Varför åker du skateboard? För att det är så jävla kul!!!!! Har du någon målsättning med åkandet? Go pro yo!! Hur tror du man åker skateboard om 10 år? Typ likadant. Kanske lite mer tech. Om 50? Ingen aning. Hehe.


Den fototekniska begränsningen i det att jag ville ta 2 bilder från exakt samma vinkel av ett spot, men likväl ta 2 bra bilder av 2 olika trick var en utmaning. Denna utmaning tog sig uttryck i ett gediget pusslande med olika regular, switch och fakie varianter. En annan faktor att förhålla sig till under processen var brädornas skick. Jugga skatade allt som oftast på krispiga, nya brädor med ärtig pop. Sandell däremot körde på en bräda som skulle få vilken Robinsson deltagare som helst att jubla över fnöske till att tända en brasa. Detta hindrade honom inte från att landa denna rikligt poppade switch flip efter bara tre-fyra försök. Respekt. Jugga gjorde fakie flip, precis som han brukar göra; rejält med fart, skyhög catch, fortsätta flyga för att senare landa med någon eller några meters marginal från nedersta trappsteget.

Vad är skateboard? Sport? Livsstil? Livsstil!! Är du sponsrad? Japps! Streetlab och Riverfarm. Betalar sponsorerna dig för att åka? Nopes. Måste du ställa upp i tävlingar? Inte om jag inte vill. Men ibland tävlar man ändå. Vilka är de största för- och nackdelarna med att

vara sponsrad? Finns nog inga nackdelar tror jag. Det bästa är ju att man typ har råd med att skata. Har det ändrat din syn på åkningen? Njää. Det tror jag inte. När är det som roligast att åka skateboard? På sommaren utomhus, när man är många och kanske skatar på en rolig trappa eller nåt. Favoritspot? Inget särskilt.

Favorittrick? Gillar kickflip, i både switch, nollie, fakie och vanligt. Hur länge tror du att du kommer åka? Tills jag dör för fan! Någon du vill tacka? Vill tacka mamma och pappa. Chrille på Riverfarm, Fredde på Streetlab. Jugga för att han fixar så jävla mycket till mig. Alla som jag skatar med. Och till dig Pelle som har pallat fota mig. Tack!

49


Regnet har öst ner över Malmö i dagar, det är sista kvällen innan deadline. Efter att ha kickats ut från två garage, lyckades vi få skata ett bra tag i detta. Sandell landade sin kickflip snabbt, men Jugga fick kämpa länge. Så, när han nästan landat half cab-flippen kommer en sned Securitasvakt. Jugga fick ett sista försök, som blev tre, sen lackade

50

vakten ur och ropade på förstärkning. Precis då, när 120+ kg förstärkningen marscherar in: kaboom! Jugga landar och kör vidare! Efter lite tjat kommer vi överens om att det inte ska upprepas och vi slipper en anmälan. Visst, cleanare landning har skådats, men handen på hjärtat, hur många 2,5 meter långa half cab flips har du sett tidigare?


R U O T N O T N WE

We chartrade en gammal hederlig rock n’ roll-buss och drog på premiärturné för skatefilmen Neighbours.

ERIK HEDMAN TEXT & FOTO

06.30 Jag möter upp med Ricky, Mika och Love på perrongen i Ropsten. Regnet sipprar ner och vi är lagom trötta när vi rör oss ner mot bussen som ska ta oss till Oslo. Väl framme träffar vi resten av gänget; Sami, Daniel, Pontus och Casper. Den sistnämnda verkar inte vara så påverkad av den tidiga morgonen utan berättar glatt att han var bjuden till kungen på middag klockan 16.00 idag. Skatefilm i Oslo lät dock roligare, så valet var ganska enkelt. Mika började genast dividera om varför kungen äter middag så tidigt. 07.10 Nu sitter vi alla installerade i skinnsoffan bak i den något erfarna, men trevliga, turnébussen som är hyrd för ärendet. Den har träpaneler på väggarna, kaklad toalett, 12 sardinsburksliknande sovplatser, ett litet kök med espressomaskin och det mesta man kan begära. Chauffören som styr bussen medelar att det finns tre regler på bussen: 1. Inga skor på parketten, 2. Inget bajsande på muggen 3. Inget rökande bak i bussen. Nu har allas morgonhumör börjat släppa och stämmningen i bussen stiger ju längre vi rullar från Stockholm. Vi ser på lite skatefilm, Love knaprar på sin fullkornsmatsäck, några smuttar på dagens första öl och vägen till Oslo känns inte alls så lång som den gjorde när väckaren tjöt i morse. 11.00 Himlen börjar klarna och regnet verkar ha stannat i Stockholm. Jag börjar få tillbaka hoppet om att hinna fota lite skate i Oslo, men schemat är väldigt tight så det är inte säkert det hinns med. 13.25 Vi börjar närma oss gränsen och busschauffören börjar fråga vilka som har pass med sig. Även fast alla vet att man troligen inte behöver pass för att komma in i Norge så börjar alla skrämma upp varandra och en lätt noja börjar sprida sig. Busschaufören hävdar dock att det är lugnt. Han har kört över gränsen 600 gånger med diverse rockstjärnor med tillhörande livsstil och bara blivit stoppad en gång, då med hela bussen full

med mc-knuttar. Det gick bra den här gången också. Nu är vi i Norge. 14.07 Vi försöker inleda en liten rallyturnering på tvspelet som sitter installerat bak i bussen, men vi är alla helt värdelösa så vi ger upp och enas om att det måste vara nåt fel på kontrollerna. 15.10 Bussen rullar in i ett soligt Oslo. Vi hamnar mitt i fredagstrafiken och busschaufören svär och kallar folk för norrmän. Vi ligger efter i schemat så vi rullar direkt till butiken där det ska vara en förhandsvisning av filmen. 15.40 Inne på butiken möter vi resten av Neighboursgänget; Henning Braaten, Stefan Jacobsen, Kristian Bomholt, Janne Saario och Jani Laitiala samt filmskaparna Geir Allan Hove och Øyvind Aspen. Efter en del kära återsenden, hälsande, ryggdunkade och high-fivande går vi in ett litet rum längst bak i butiken. Där sitter redan ett 30-tal yngre killar i en biolikande lokal och väntar på filmen. Luften är helt borta - det luktar tv-spel & det bjuds på läsk, eller brus, som man säger här. Jag ser en del tisslande och tasslande bland killarna när de ser att flera kända skateprofiler har entrat rummet för att se filmen som de själva medverkar i. 15.50 Filmen startar och stämmningen lika hög som temperaturen i rummet. Det applåderas när de kända åkarnas namn rullar upp och många trick får även en välförtjänt applåd eller ett klassiskt yeah. Det är första gången vi som är med på resan ser filmen i sin helhet och jag är imponerad! Välfilmad och känsligt utförd. 16.30 Filmen är slut och vi hänger kvar i butiken. Alla åkare är nöjda med filmen, men hävdar självfallet att deras egen del kunde varit mycke bättre om det funnits mer tid. 17.00 Vi sitter inparkerade på ett torg i centrala Oslo

när en lapplisa ger oss böter och hävdar att hon ska bogsera bort bussen, vilket hade varit kul att se. Vi strövar runt på torget och hittar en rolig Britney Spearsbuss som marknadsför hennes nya doft. De tre danska tjejerna som jobbar på bussen försöker övertala Mika att få stajla hans hår, men Mika själv är inte lika peppad på idén. 19.03 Nu är hela gänget samlade bak i bussen och värmningen inför kvällen har börjat ta fart på riktigt. Det halvskriks på en salig blandning av dansksvensknorskfinskengelska och stämmningen är på topp när busschauffören meddelar att toaletten är full och framtida toalettärenden får ske på stan. 21.30 Vi tar hissen upp till 14:e våningen och kliver in i lokalen där filmen ska visas. Lokalen är uttömd och flashigt ljussatt, precis som det ska vara när man är i en huvudstad. Utsikten är utöver det vanliga och det löper en balkong runt hela byggnaden där man ser ut över Oslonatten. 23.00 Lokalen fylls snabbt. Fördelningen är ungefär 36% skate och 64% norsk Stureplan. 01.45 Jag, Love, Casper och Daniel listar med enkel matte ut att sängarna inte kommer räcka till alla, så vi beger oss tidigare till bussen. 02.45 Resten av styrkan dundrar in i bussen förstärkt med tre danska damer, som jag känner igen från Britneybussen. Högljutt klampar de runt i bussen och letar efter dansken (läs: Casper). Efter en stund lyckas jag ändå somna in - till tonerna av en skandinavisk efterfest. 03.00 Ricky räknar in alla innan vi börjar rulla mot Stockholm. Det visar sig att två personer saknas, men efter ett par samtal och lite dealande med busschauf-

07:35 09:04

07:33

07.33 Daniel fyller bussen. 07.35 Teambild innan avgång. 09.04 Pisspaus.

52


13:22

14:07

11:27

15:17

15:34

11:09

09:43

09.43 Busshäng. 11.09 Mika läser Neighboursreportaget i Kingpin över Loves axel. 11.27 Danne bollar. 13.22 Mika och Ricky sträcker på benen. 14.07 Casper spelar rally. 15.17 Oslo trafik. 15.34 Love och Øyvind på väg till butiksvisning. 16.30 Publik.

16:30

53


fören blir det klart att vi kan vänta in dem. En halvtimme går och vi beger oss mot slutdestinationen. Några fortsätter festa, men själv somnar jag om. Vid 06.00 har alla somnat. 08.00 Vaknar av att bussen stannar. Jag har ingen riktigt aning om var vi är för dom små trånga sängarna har inga fönster. Jag mår lite småräv när jag passar på att smita ut och köpa lite vatten och gå på herrarnas. Bak i bussen ser det ut som nått exploderat. Mat, flaskor, kläder och människor ligger huller om buller.

16:38

10.00 Bussen börjar vakna till liv. Vi som sov i sängar konstaterade att det var ganska angenämt, även fast det var lätt klaustrofobiskt att krypa in i dom 30 cm höga sovslafarna. Ricky och Pontus, som är lite av trippens reseledare, klargör schemat för resten av dagen. Filmvisning i WE-butiken på Kungsgatan, lite skate i Björns Trädgårdbowlen, middag och sist filmpremiär på Rival vid Mariatorget. 12.34 Nu är vi framme i Stockholm och stannar vid Siljaterminalen. Bussen städas och vi tar farväl av

18:10

18:13

16.38 Rickys blixt på Øyvind och Bomholt. 18.10 Love på parkeringsjakt. 18.13 Love dokumenterar. 19.03 Jani. 19.25 Øyvind och Love.

19:25 19:03

54


00:18

22:50

10:50

10:40

21:59

12:08

21.59 Mika hittade ett piano p책 festen. 22.50 Oslo. 00.18 Filmpremi채r. 10.50 Casper. 10.40 Morgonbuss. 12.08 Det luktar i bussen. 12.24 Tr책ngt i bussen. 12.32 Framme i Stockholm. 12.39 Skate p책 parkeringen.

12:32

12:24

12:39

55


vår kompis busschauffören. I väntan på taxin som ska ta oss till hotellet så börjar Bomholt och Anders köra lite S-K-A-T-E. Lätt förbluffade över deras energi hittar vi andra fram till närmaste parkbänk där vi sjunker ner.

16:19

16.00 Efter nån timmes vila och välbehövlig kroppsvård samlas vi i butiken för en förhandsvisning utan åldersgräns. Det bjuds på glass och alla är glada, men lätt knäckta från föregående dygn och Janne tar sig en powernap på golvet. 17.40 Filmen är slut och några av oss drar till Björns Trädgård. Det blir en kort session och ingen har ork att lägga upp nånting framför kameran. Fångar dock Casper som får rätt bra med luft under brädan. 19.00 Efter nån öl i hotellets lobby är det dags för middag på Rival. Ett sällskap på 20 personer beställer in stora mängder kött och alla är laddade inför kvällen. 22.00 Lokalen har fyllts med kända ansikten och glada människor. Efter ett tacktal av filmskaparna rullar filmen igång. Det märks att det är många i publiken som är här för att se filmen och de ger bra respons. 00.30 Efter en del barhäng och snicksnackande packar jag ihop kameran och beger mig hemåt. Min del av resan är avklarad. Resten av gänget ska fortsätta till Helsinki tidigt imorgon för att fira valborg och ha en finsk filmpremiär. För min del blir det nog sovmorgon.

17:18

17:30

17:34

19:04

16.19 Jani tar en powernap under visningen på We. 17.18 Casper i Björns Trädgård. 17.30 Casper dropin. 17.34 Bomholt. 19.04 Häng i lobbyn.

56


58


När man läser den här intervjun kanske vissa kan vara snabba att döma Mika som en slacker. Helt utan mål och drömmar i livet. En person som helst undviker att arbeta och ta ansvar för saker och ting. Eller så kan man se en person som rent utav har flera mål och drömmar. En person som lever just dessa drömmar. Som kan se det stora i det lilla och tar dagen som den kommer med en välkomnande hälsning utan att oroa sig för mycket över småsaker. Den personen har jag lärt känna. Och för att ni där ute skulle få chansen att göra det med, så bjöd jag in en för dagen lite bakfull Mika Edin till min lilla etta för lite saft och bullar och ett djupgående samtal med denna rullbrädesvirtuos. En man av ganska få ord men som låter sina ben och fötter förklara det som stämband och mun inte förmedlar. TEXT SIMON STENBORG FOTO ANDERS NEUMAN

59


Vi börjar med trista basicfrågor. Fullständigt namn, tack. Mika John Edin. Eller John Mika Edin, jag vet inte riktigt. 21 jordsnurr.

Kommer du att flytta tillbaka till landet någon gång? Det tror jag nog. Fast inte än på många år. Det får bli när man blir mycket äldre.

Hur många år på brädan? Runt 10 år kanske?

Så du kommer att sitta där på terrassen, spela munspel och ysta ost? Det gör jag säkert.

Är det sant att du var ett renodlat minirampsmongo de första åren du skejtade? Ja, eller nej. Jo förresten. De fyra första åren skejtade man väl bara miniramp mer eller mindre. Innan man började skejta street. Hur ser en vanlig dag ut i Mika Edins liv? Man går upp när man känner för det. Runt tolvtiden. Sen är det ju inte så många som är ”lediga” förutom du och jag så det blir väl att vi drar och skejtar. Sen möter man upp resten och hittar på något. Lever du på skate? Tja, jag jobbar ju inte i alla fall. Men man lever ju knapert. Har du någonsin haft ett riktigt arbete i ditt liv? Oh ja! Jag städade rummet hemma och fick pengar av morsan haha! Nej, men jag jobbade som flyttgubbe en sommar. Ett sommarjobb? Ja. Jag skulle jobba en månad men det blev bara en vecka. Så du har alltså arbetat en vecka sammanlagt i ditt liv? Nja, jag jobbade ju på frysen också ett tag. Som skateinstruktör. Om du var tvungen att välja mellan tre olika arbeten. Mjölkbonde, frisör eller revisor, vilket skulle du välja då? Vad är revisor? Man förvaltar folks pengar. Aha, mjölkbonde säger jag då. Det verkar ju häftigt. Så du skulle kunna tänka dig att gå upp klockan fem varje morgon i blåställ mocka stallet, städa och inseminera kor? Ah, det är ju i och för sig rätt mycket att göra ja. Är du en naturmänniska? Det vet jag inte. Trivs du bäst på landet eller i storstaden? Det beror ju på. För skate är ju storstaden bättre men om man bara vill ta det lugnt är ju landet skönt. Du är ju från Näsåker där det bor 1000 personer, så du kommer ju mer eller mindre från landet. Vad gjorde man i Näsåker? Man sprang runt i äppelknyckarbyxor och pallade frukt, busade och cyklade.

60

Att bryta upp och flytta är inte alltid så lätt. Tryggheten i gamla rötter och vanor kanske bryts ner av rädsla för att inte passa in eller inte bli accepterad. Men enligt all logik kommer man långt med att vara sig själv. Här känner nog många igen sig då även jag själv. Ett flertal gånger i livet har jag lämnat en tillvaro för att söka nya erfarenheter och upplevelser på annat håll när kvoten av stimulans i vardagen uppfyllts och en känsla av att man står och stampar på samma ställe gnager i ens rastlösa själ. Med dessa erfarenheter har jag lärt mig att vara sig själv och öppen tar oss en bra bit på vägen. Människor med dessa egenskaper får många vänner. Mika verkar ha många vänner. Sen flyttade du till Stockholm. Ja, när jag började Skategymnasiet på frysen. Kimmen (Mikas storebror Joakim reds. anm.) flyttade ner innan mig från Sundsvall för att gå där. Hade du flyttat dit även om du inte skulle gå skategymnasiet? Ja det hade jag nog gjort förr eller senare. Man hade nog inte pallat att bo kvar i Sundsvall. Måste man flytta till Stockholm för att ”komma vidare”? Nej, man kan bo var man vill. Men det är ju lite så, att Stockholm har väl kanske sin skatescen, Malmö har sin och Norrland sin osv. Även om det inte finns några motsättningar mellan de olika delarna så skiljer det sig säkert lite eller vad man nu ska säga. Vissa kanske bryr sig mer än andra också. Till exempel så kanske folk tycker att alla Stockholms skejtare är så kaxiga och visst, när man kom till Stockholm när man inte bodde där så kände man sig inte alltid välkommen direkt. De flesta var ju schyssta dock. Men så är det väl överallt säkert. Hur ser framtiden ut för Mika Edin? Jag har inga planer. Jag tar livet som det kommer. Skejta och leva som jag gör nu antar jag. Resa lite. Jag kommer ihåg när du helt plötsligt började få lön. Det skrämde mig oerhört för innan dess var du och jag de som var lika fattiga. Klarar du dig på de pengarna du får in? Tja? Man har ju inte spenderbyxorna på sig direkt. Eller jo förresten. Man bränner ju alla pengar första veckan. Man tar en lyxvecka sen får man leva knapert resten av månaden. Så du känner aldrig suget efter de där toklimiterade fresha kicksen för 2000 spänn? Nej, jag har ju allt man behöver. De enda utgifterna man har är ju hyra, mat och underhållning (sprit).


KULTURKROCK! URBAN GATUKULTUR Mテ傍ER DEN SVENSKA FOLKHEMSIDYLLEN. RESULTAT? OAVGJORT. 50-50 HALSTAHAMMAR.

61


“DEN SANNA, RAKA VÄGEN” HÄVDADE EN ROBINSONPROFIL EN SÄSONG ATT HAN HÅLLT SIG TILL. MIKA GILLAR DOKUSÅPOR MEN TYDLIGEN INTE ROBINSON DÅ HAN KRÅNGLAR TILL DET AVSEVÄRT. FEEBLEGRIND 5-0 REVERT.

62


Men är ditt mål just nu att bara chilla och skejta? Vill du inte kunna tjäna pengar på det här? Det är klart man vill det men det är ju inget man kan ta för givet. Det får ju bli som det blir. Folk som brinner för någonting helhjärtat är ofta väldigt mottagliga för influenser från olika håll. Inom skate är detta i dagens läge ett mycket vanligt förekommande. Grupperingar bildas, trender följs slaviskt. Detta kanske är en längtan efter samhörighet eller rent av identitetskris. Ibland måste man leta länge för att hitta sin individualitet och trivas med den. Vilket i sig inte är fel, utan en nödvändig resa en person måste göra för att finna ro i sin tillvaro. Men då en viss hysteri kring detta kan bildas är det skönt med människor som är trygga i den de är, som lyser av självförtroende snarare än attityd och påklistrade fasader. För med rätt sorts självförtroende kommer oftast även ödmjukhet vilket är en av människans allra viktigaste egenskaper. En sak jag tänkte på. Med all den här debatten om stil och image inom skateindustrin nu för tiden. Du känns som väldigt ”neutral”. Du ser ut mer eller mindre som folk gjorde runt 1996. Tror du att i dagens läge att man måste sticka ut på något sätt för att lyckas? Det tror jag absolut inte. Eller jag hoppas inte det i alla fall.

Så det räcker fortfarande med talang? Ja, man får låta åkningen lysa igenom istället. Det kommer ju så mycket grymma åkare hela tiden så vissa kanske behöver ta till andra saker för att bli ihågkomna men det är nog inget jag tänker göra. Jag kommer nog vara mig själv hela tiden. Vilka åkare i Sverige tycker du är roligast, grymmast etc? Det finns många. Från förra generationen är det väl Andreas Engelkes och dom. Andreas är ju en sådan åkare som fortfarande chockar en när man ser honom skejta. Från den ”nya” generationen är det folk som Johan (Florell) med flera. John McMillen måste man ju nämna. Man har ju aldrig tråkigt när man skejtar med honom. Ser du hellre folk som åker runt och har roligt och härjar snarare än de som sätter 250 trick på raken perfekt och är bäst i världen? Absolut. Där är ju John ett praktexempel. Nu menar jag ju naturligtvis inte att John inte sätter trick utan att han har alltid roligt och är kul att se. Det börjar ju rulla på lite för dig nu. Många som vill dra ut och fota och filma med dig. Jag kommer ju ihåg när vi fotade Backside noseblunten på railet och du blev lite stirrig och lackade ur på mig

63


EN MUSTASCHPRYDD ANTAGONIST UTTRYCKTE SITT FULLA MISSNÖJE ÖVER VÅR NÄRVARO VID DETTA RAIL. EN HET DEBATT UTKÄMPADES. MIKA HADE ETT BRA ARGUMENT: BACKSIDE NOSEBLUNTSLIDE.

64


faktiskt. Börjar du känna lite press på dig numer? Nja. Det är ju ibland om man är ute och fotar och fotografen ska ställa upp blixtar och förbereda en jäkla tid så klart man känner sig lite pressad att sätta saker. Men bara man är peppad på att sätta ett trick så är det ju lugnt. Det är klart man får lite skuldkänslor om man inte får ihop tricket som man tänkt. Men man kan ju inte tänka för mycket på det. Nu när många vet vem du är, känner du någonsin press att sätta tricken och prestera när du bara är ute på en vanlig skejtsession och folk sitter och kollar? Verkligen inte. Om man bara är ute och skejtar så bryr jag mig inte alls. Då bara skejtar man. Det är ju som sagt kanske ibland om någon ska filma och man inte får ihop nåt som det känns lite drygt. Jag hoppas ju att ingen kommer börja och sätta press på en senare heller. Man vill ju kunna hålla det på sin egen nivå. Men som jag känner idag är det inget direkt påtryck från några håll. Du var ju i staterna rätt nyligen. Vill du tillbaka dit? Absolut. Det skulle vara kul att dra dit ett halvår eller så. Det har jag väl tänkt att göra också någon gång. Det är ju synd att man inte kan skejta var man vill och så utan att polisen kommer men det är ju kul där. Jag ska nog dit i september igen. Klarade du dig på din engelska där borta? Ja det gjorde man väl. Man förstår ju vad alla säger men det är klart att det var lite jobbigt ibland när man skulle fråga något och inte alltid hittade orden, men jag försöker ju lära mig så mycket jag kan hela tiden. Du är inte sugen på att plugga? Nja, kanske senare i så fall. Klart det vore bra att läsa vissa ämnen men jag vet inte. Du reser ju en hel del nu. Det måste hända en del jäkelskap med alla roadtrips som du åker på? Jovars. En gång när vi var på en tävling i Sundsvall så var det någon festival samtidigt. Så då drack man sig lite överförfriskad dagen innan. Under kvällen så bestämde jag och Johan (Florell) att vi skulle käka hamburgare på Max. Sen verkade ju bollhavet som ett bra ställe att efterfesta i så vi startade krig i det. Johan tog sats och hoppade ner på mig och landade rakt på min fot så att jag fick en spricka och en ganska total oförmåga att stå

på den. Efter det fick jag åla mig ut från Max på magen, ner till vägen där vi försökte stoppa bilar som kunde köra mig. Tillslut fick jag tag på en svarttaxi som körde dit jag bodde. Men jag hade inga pengar att betala för resan så det blev lite tjafs men till slut lyckades man hitta en snubbe som fick bära mig hem. Väl hemma tog jag ut ett korvpaket ur frysen och lindade det runt foten. På morgonen låg det smällt korv i hela sängen. Dagen efter fick jag låna ett par kryckor av Daniel Persson som jag råkade ha sönder och som han krävde att jag skulle ersätta efteråt haha! Det blev ingen skate för mig den tävlingen. Fast det blev det inte för många andra heller för den delen.

En gammal Powell Peralta.

Vilken stjärna du är. Vilka är de närmaste projekten du har framför dig? Det är lite filmer på gång. Jag har en del i Erik Abrahamssons nya film ”Going nowhere really fast”. Sen är det ju Mongis the movie som ska komma till vintern. En roadtrip med Kingpin i öststaterna. Vi ska till Finland och sen vidare mot Litauen med mera tror jag.

Tv-program? Våra värsta år.

Och så några snabba. Film? Zingo. Låt? Love Grows med Edison Lighthouse. Mat? Min egna afrikanska gryta. Dryck? Punköl 3,5 %. Skejtare? Ronnie Creager. Land? Sverige.

Djur? Heffaklump. Fobi? Folk som slår sig. Dålig egenskap? Morgontrött. Frukt? Bapelsin.

Bok? Berts dagbok. Stammishak? Snövit. Färg? Blå. Köksredskap? Durkslag. Underlag? Betong. Slutligen, vilka vill du tacka? Dig som gjort intervjun naturligtvis, Neuman för bilderna. Alla mina vänner (ingen nämnd, ingen glömd) och Miranda. Sen vill jag tacka alla sponsorer som hjälper mig. WE, Sexpak och Vox och alla som jobbar där. Tack så mycket.

Skolämne? Bild.

Här slutar min pratstund med Mika Edin. En person som jag på ganska kort tid lärt känna väl enligt mig själv. Med dessa texter och tankar som en del kanske ser som överpretentiösa och eventuellt rent av ”bakdelskyssande”, vill jag endast belysa vikten av att ha goda vänner i livet. Och jag ser Mika som en god vän. Vare sig det handlar om att utbyta funderingar om livet eller endast kunna utbrista i pubertala hockeyramsor och andra barnsligheter i helgernas berusning.

Första bräda?

Fred ut och lev väl.

Stad? Västerås. Spot? Humlan.

65


VI STÄLLDE MIKA MOT VÄGGEN UNDER DEN HÄR INTERVJUN. MIKA STÄLLDE NOSEN MOT BORDET. BACKSIDE NOSEBLUNTSLIDE.

66


67


HATTEN AV FÖR DETTA TRICK. ELLER PÅ? HANDIKAPPRAMP 360 FLIP.

68


“Mika är en ståtlig kille som alltid har humöret uppe och gör mig glad och det är alltid kul. Mika kan ju nästan alla tricks, den jävla idioten. Nä skämt åsido, vilken karl.” Johan Florell (livskompanjon). “Love: Tja, svårt det här. Jag och Sami sitter o klurar. Jag skriver det som sägs. Sami zappar på tv’n och har lite svårt att koncentrera sig. Hehe. Sami: Mika ser ut lite som ett djur, kanske en koala. Mikalomaniac. Han har båda fötterna på grippen, på alla sätt o vis. Love: Själv kan jag inte göra annat än att hålla med. Fast inte med det där om att han ser ut som en koala.” Love Eneroth & Sami Tolpi (vänner). ”Som alla riktiga genier har han det eviga hållapåandets gåva och även mycket fin hy.” Martin Karlsson (skateanalytiker och livsfilosof). ”Han är bitigare än vad man tror.” Lotta (Martins flickvän). ”Mika är trevlig och göörbra på att skäjta.” Joel Svärd (vän). ”Mika Edin, ja var ska jag börja? Lärde känna honom på en road trip till Sundsvall, eller för göra det hela kort, han åt av mina kakor och det resulterade i att vi nu varit goda vänner i 5-6 år. Med Mika vet man aldrig riktigt vad som kommer hända. Samma sak är det när man är ute och filmar med Mika. Han lägger upp vad som helst var som helst. Han lägger sin åkning på en hög nivå och rullar oftast iväg från tricket efter ett fåtal försök. Det har inte gått en dag som vi kommit hem tomhänta utan material även fast vi aldrig går ut för att filma utan för att skata och ha skoj. I skrivandets stund så har vi den här försommaren filmat lite mer seriöst och på en vecka fick jag nästan material till en full part. Bara det säger lite om hans talang på brädan, det är cleant och consistent som gäller. Håll utkik för hans del i Going nowhere really fast. Mika är också en jävel på att partaja. Har många minnen från kvällar då vi så att säga hade gått förbi gränsen för salongsberusade med råge. Ett minne som sticker ut var en vinterkväll i Sundsvall för ett par år sen när vi två och Daniel Spängs fick föra oss att springa över sundsvallsån efter att isens hållfasthet provats med en livräddningsring av Johan Florell. Sagt och gjort så skred vi till verket. Inte ett av de smartaste drag vi gjort, som tur var kom vi därifrån relativ torra från knäna och uppåt iaf. Ser fram emot mer roliga stunder och grym skate med min vän i sommar. Ps. Mika “Lugn lugn lugn.” Erik Abrahamsson (filmare). ”Trevlig prick”. Joakim Edin (bror). ”När jag tänker på Mikas skating, så är stabil ett ord som man skulle kunna använda för att beskriva den. Han är nog den skatare som är mest ”consistent” som jag sett, han missar nästan aldrig sina trick och så är han ju musklig och bitig också. Sen har han mycket skateglädje tycker jag.” Ricky Sandström (skateräv).

69


ATT SKEJTA I SVERIGE ÄR IBLAND SOM ATT TROTSA NATURLAGARNA. HÄR TROTSAS DE FLESTA AV DEM. FRONTSIDE FEEBLE.

70


MARTIN PENNLÖV 360 FLIP TO FAKIE MALMÖ FOTO PELLE HYBBINETTE


MARKUS KÄRNEBRO BACKSIDE TAILSLIDE KATRINEHOLM FOTO KLAS RICHARD KARLSSON


GABRIEL ENGELKE NOSEMANUAL VILNIUS, LITAUEN FOTO LARS GARTÅ


GUNES ÖZDOGAN FAKIE 5-0 SALONIKKI, GREKLAND FOTO ERIC ANTOINE


PA Ö K U D N A K HÄR ITION. TRANS VILL DU SÄLJA TIDNINGEN TRANSITION? KONTAKTA OSS!

Mail: info@transition.se - Telefon: 08-545 160 72

HEROES CLOTHING 08-720 44 70

HANG LOOSE UNIVERSITETSALLÉN 14, SUNDSVALL

NEOWATCHES 0737-266 211

WSV WORKSHOP I UFO2000 - BIRGERVENSSONS VÄG 16, VARBERG

www.heroesclothing.com

www.neowatches.se

www.hangloose.se

www.wsv.nu

www.oneoff.com ONEOFF VASAGATAN 19-21 I STOCKHOLM, 08-202120 & HAMMARGATAN 8 I ÄNGELHOLM, 0341-10001

www.oneoff.com

ICEMAN SPORTS EXTREME 036-403 00

www.iceman.se

CURB MYNTGATAN 4, FALUN

VILLAGE CLOTHING INFO@VILLAGECLOTHING.COM

TOP 12 FÖRENINGSGATAN 12, MALMÖ

ZUNKIZ URBAN STREET SUPPLY Ö STORGATAN 20, NYKÖPING

www.curbfalun.se

www.top12.se

80

www.villageclothing.com

0155-284420


STREETLAB FERSENS VÄG 14, MALMÖ

www.streetlab.nu

JUNKYARD LADUGÅRDSVÄGEN 101, TROLLHÄTTAN

www.junkyard.se

WAX STREETWEAR

www.waxaction.com

NO COMPLY ONLINE STORE WWW.NOCOMPLY.SE

STOKED INFO@STOKED.SE

SURFERS PARADISE SÖDERGATAN 22, VARBERG

SLIPSTREAM LONGBOARDS INFO@SLIPSTREAMLONGBOARDS.COM

031-912850, info@nocomply.se

0340-677055

www.stokedgear.com

www.slipstreamlongboards.com

Gör som Hampus & Jakob! Boka din resa hos SN Resor.

SN RESOR WWW.SNRESOR.SE

OWNLABEL WWW.OWNLABEL.SE

NEWSPOT TRÄDGÅRDSGATAN 19, SKELLEFTEÅ

CORE GAMLA BROG. 27 I STHLM, S:T OLOFSG. 9 I UPPSALA, NÄBBTORGSG. 2 I ÖREBRO

info@snr.se

www.newspot.se

www.ownlabel.se

www.coresk8.com

81


PRODUKTFOTO FREDRIK AXELSSON ACTIONFOTO ANDERS NEUMAN FÄRGFOTO NILS SVENSSON ÅKARE JESPER WALLIN, TONY ALFREDEN, MARTIN NILSSON TEXT ANDERS NEUMAN

Välkomna till den första delen av Transitions fotoskola! Här tänkte vi att vi skulle presentera den utrustning som många av fotograferna som jobbar med Transition använder, men också ge er en kortare introduktion till olika objektiv. Se det här mer som en kortfattad guide, som kan hjälpa dig att utvecklas i ditt fotograferande, än som en regelbok för saker du ska använda när du plåtar. Du behöver verkligen inte alla de här prylarna för att kunna plåta, men det är alltid intressant att se vad proffsen använder för utrustning. Vi börjar med att presentera några av de vanligaste kamerorna tillsammans med annan kringutrustning såsom stativ, ljusmätare och blixtar. I nästa del kommer du kunna lära dig lite mer om blixtteknik och få en del användbara exponeringstips.

Canon EOS 1-N är en klassiker bland 135mm-kamerorna och är jämbördig med t.ex. Nikons F5. Båda två skjuter sekvenser på c:a 8 bilder per sekund - lite beroende på hur pigga batterierna är. Med en pålitlig inbyggd ljusmätare så kommer du ganska långt med en sån här kamera. Det finns mycket olika optik till den och i takt med att det blir allt mer digitalt sjunker priserna på de analoga kamerorna, speciellt på bagagnatmarknaden. Priset är den starkaste fördelen om man jämför med det digitala på kort sikt, men då är inte kostnaden för film, framkallning och repro inräknat - som lätt kan springa iväg om du plåtar mycket, vilket kan vara värt att tänka på när du väljer mellan att plåta film och digitalt.

Mark II är antagligen den mest använda digitala kameran inom actionsportfoto, då den kan skjuta sekvenser på c:a 8 bilder i sekunden och har en upplösning på c:a 8,5 megapixlar. Den har bara 1.3 i brännvidsförlängning vilket gör att även vidvinkelobjektiv som 15mm-fisheyes fortfarande känns som ett fisheye (mer om det på nästa sida). Kameran är lättanvänd med lättnavigerande menysystem och har ett batteri som håller bra i alla förhållanden, även i kyla. För att jobba mot tidningar fungerar Mark II prima då den ger dig bra högupplösta digitala filer. En av nackdelarna med det digitala är att du blir låst vid hur stort du kan printa bilden eftersom den påverkas av hur hög upplösningen är på din kamera. Den digitala tekniken blir dock allt bättre och för varje månad dyker det upp nya metoder för hur du ska förfina dina bilder för print. Den digitala kameran är ett utmärkt verktyg att använda för att lättare lära sig ljussättning och exponering. På bilden syns den med ett Canon 70-200mm 2.8 teleoptik och en Canon Speedlite 580 EX blixt.

82

Det här är en Canon EOS 20D - en nerbantad version av Mark II. Den har längre brännvidsförlängning och långsammare bildmatning. EOS 20D skjuter c:a 5 bilder per sekund och det är lite i minsta laget för att plåta sekvenser när det kommer till snowboard och skidåkning. Även sökaren är lite mindre viket gör det svårare att ställa skärpan om man t.ex. jämför med EOS 5D, som har en större sökare i och med att den har en fullformatscensor. Å andra sidan kostar den hälften av vad en Mark II gör, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för den som vill börja plåta digitalt samtidigt som man kanske fortsätter att plåta film parallellt. Menysytemet är likvärdigt de dyrare versionerna och är lättjobbat samt användarvänligt.


Hasselblad är en mellanformatskamera som ger kvadratiska bilder i formatet 6x6cm. Den har på senare år blivit standard för vad många amerikanska skatefotografer använder, då det större formatet ger en bild som innehåller fler detaljer och därav bättre skärpa. Den har även utbytbara bakstycken vilket gör att du byter mellan färg och s/v utan att behöva plåta slut rullen. Det finns även polaroidbakstycken som är bra att använda för att kontrollera exponeringarna. 6x6 är det vanligaste formatet i skatetidningar, men kamerorna finns även i formaten 6x4,5 och 6x7. T.ex. Daniel Månssons bok Faces of Skateboarding är plåtad i 6x7-formatet. Nackdelarna med kamerorna är att de är tyngre och de är i regel dyrare än vanliga 135mm-kameror. På bilden syns en Hasselblad 201f med en 30mm fisheyelins och ett PM 45 prisma.

Den här blixten är en riktig arbetshäst. Den är lättanvänd och har mycket blixtstyrka. Många av de amerikanska fotograferna använder Sunpaks och den finns i olika varianter. 555-modellen är den vanligaste och i Sverige går den under beteckningen 4500DX. Metz har en del liknande modeller som funkar bra bl.a. Metz 45 och 60. Det du ska tänka på är att din blixt har tillräckligt snabb brinntid (blixtens slutartid) vid full styrka så att den fryser åkaren. Om du plåtar när det är mörkt är du inte lika beroende av det, men så fort du ska frysa åkarna i dagsljus kommer du direkt att märka skillnad om din blixt klarar av jobbet eller inte då du kommer få bilder av oskarpa åkare när blixten inte fryser åkaren riktigt.

En bra ljusmätare och pålitliga radioslavar är en tillgång när du ska plåta. Du vill ju inte missa bilden bara för att dina blixtar inte synkar som de ska. Pocketwizards är vanligast att fotografer använder. De är styrda av en radiosignal som ser till att dina blixtar synkar tillsammans med din kamera. Ett billigare, men mindre pålitligt alternativ, är att använda sig av så kallade slavtändare eller att dra långa synkkablar. Med ljusmätaren kontrollerar du dina blixtvärden så att du får den exponering du vill ha. Se till att skaffa en som du kan mäta blixtljuset på separat och kom ihåg att ALLTID mäta blixtljuset på minst en 1/500 oavsett ljusförhållanden. Då riskerar du inte att få med något ambientljus i din ljusmätning.

Det viktigaste med dina stativ är att de är stabila och lättanvända. Detta för att du ska kunna placera dina blixtar där du vill ha dem. Det finns en uppsjö olika modeller av stativ, men rent generellt kan man säga att de lite dyrare modellerna är bättre. Har du inte råd med stativ kan du alltid be kompisar att ställa upp som blixthållare.

83


Här försvinner åkaren mot bakgrunden. För att passa en 50mm lins hade bilden behövts komponeras på ett annat sätt.

Skillnaden i perspektivet mellan 50mm och 70mm optik blir snabbt tydlig.

Med 135mm telelobjektiv framträder åkaren markant mot bakgrunden I bilden.

Här tänkte vi visa skillnaden mellan att plåta med olika objektiv. Vi ska försöka att göra det så enkelt som möjligt, utan att krångla till det för mycket för er med allt för många fototermer. På översta raden illustreras skillnanden mellan att fota med olika brännvidder på objektiv. Bilderna är plåtade på samma slutartid och med samma bländare. Längst till vänster är Jesper Wallins Smithgrind fotad med en 50mm lins som man även brukar kalla för normallins. Den återger ungeför det som ögat ser. I mitten är han fotad med en 70mm lins, som är en semitele-lins. Man ser redan skillnaden i att plåta med en normal-lins jämfört med teleoptik. Här trycks perspektivet ihop mer och Jesper framträder mer i bilden. Bilden längst till höger är plåtad med en 135mm lins och skillnaden mellan åkare och bakgrund blir ännu tydligare. Det är en av fördelarna med att plåta med ett teleobjektiv eftersom det kan vara lättare att plocka ut åkaren och göra rena, enkla bilder. Inom typisk skateboardfotografering är fisheyelinser på 15mm-16mm vanligast förekommande. Dessa är båda extrema vidvinkel-linser med stark distortion. På mittenraden har vi plåtat en bs tailslide med Tony Alfreden i Observatorielunden, Stockholm. Bilden längst till vänster är plåtad med en EOS 5D som har en så kallad fullformatscensor, det vill säga den har ingen brännvidsförlängning utan förvränger bilden fullt ut som ett fisheye ska göra. Bilden bredvid är fotad med en kamera som har en brännvidsförlängning på 1.3. Effekten av fisheyet syns fortfarande och det känns nästan som ett riktigt fisheye. Den tredje bilden är plåtad med 1.6 i brännvidsförlängning och effekten av fisheyet börjar att avta rätt rejält. Om man jämför med den första bilden är skillnaden väldigt tydlig.

I botten av curben ser man hur fisheyet förvränger linjen och ger bilden en skön fisheyekänsla.

Här har effekten av fisheyet avtagit lite men distortionen är fortfarande stark.

Fishyeeffekten här har blivit markant mindre. Den riktiga fisheyekänslan finns inte riktigt.

Tonys huvud börjar anta coneheadliknande former. Här syns det tydligt varför man inte ska använda raktecknande vidvinkel när man plåtar skate.

84

Nedre raden. Färgbilden på Martin Nilsson är plåtad med ett fisheye på en 6x6 mellanformatskamera. Man ser varför denna lins är en favorit bland de större skateboardfotograferna med sin fina detaljrikedom och sköna skärpa. I den sista bilden har vi använt en raktecknande vidvinkel. Här är inte vidvinkeln så extrem, men den ger åkaren på bilden en känsla av att vara utdragen, vilket kan resultera i skräckexempel där åkaren ser ut att ha ett huvud som är en meter långt. Vårt tips till er är att i princip låta bli att använda raktecknande vidvinklar i samband med skateboardfotande. Det var allt vi hade för den här gången. I nästa nummer återkommer vi med lite olika tekniktips. Till dess kan ni lära er mer om foto på www.fotosidan.se som har bra artiklar i allmänhet om att fotografera. Vill ni veta mer om skatefoto så kan www.agroism.com vara intressant. Andra siter som kan vara inspirerande: www.atibaphoto.com www. jgrantbrittain.com www. jonhumphriesphoto.com www. briangaberman.com www. skateboardeurope.com www. shadlambert.com www. mikeomeally.com www. frenchfred.com www. alexanderbasile.com


(ARDY


KULTUR 1:23

REDAKTÖR TOBIAS BARENTHIN-LINDBLAD [TBL] MEDVERKANDE TORKEL SJÖSTRAND [TS]

beten. Boken ger en bra inblick i en, tills helt nyligen, ganska okänd del av graffiti. Kanske tagens motsvarighet till Bailefunk, även om du inte hittar dem på Fredsgatan 12 i sommar. [TS]

HAMBURGER EYES #10 The continuing story of life on earth är programförklaringen i fototidningen Hamburger Eyes. Det är en kaxig devis. Men sann. Även om tyngdpunkten på bilderna ligger på västvärldens fattigare halva. En studie i White trash skulle man också kunna säga. Efter att ha läst bilderna, porträtt efter porträtt, får jag samma känsla som av att kolla på en agentfilm som utspelar sig i Östberlin 1983. Det finns något vackert i förfallet, ljusår från svensk trygghetsstandard. [TBL]

WAXPOETICS #16 Jag har aldrig någonsin läst en så seriös musiktidning som Waxpoetics. Alla låtsasseriösa fanzine kan slänga sig i väggen! Waxpoetics slår till och med den legendariska Pop på fingrarna. 138 sidor proppfulla (i en snygg form) med svart musik av alla de slag. Coxsone Scotts skastudio One, Cut Chemist, flöjtkungen Herbie Mann och brasiliansk soul är huvudteman i nr 16. Och som vanligt över 150 skivomslag med för alla formgivare att snatta. Journalistik när den är som bäst! [TBL]

GRAFFZOO #3 Italiensk graffiti har sedan mitten av nittiotalet varit en av de mest väldokumenterade i Europa. Graffititidningarna från pastalandet har poppat upp som svampar. Och försvunnit lika snabbt. GraffZoo ges ut av redaktörerna bakom två andra tidningar, Garage och Subwaynet. De har skapat sig ett litet graffitimedieimperium i norra Italien. De verkar också gilla svensk graffiti extremt mycket, och i detta nummer av GraffZoo intervjuar de svenska KCE crew. Medlemmarna Punk och Bingo får sätta Göteborg i relation till graffitivärlden, och förklara varför man målar graffiti i ett land där ”everything works like a clock and seems clean and perfect”. Dessutom visar GraffZoo upp att italiensk utvecklats och numera är att räkna med i battlet om de bästa stilarna. Mycket bra graffiti för den som gillar stil, färg och form. [TS]

TTSSS ”Ttsss” är ljudet från en sprayburk, och alltså titeln på denna bok. Ttsss handlar om Sao Paulos unika graffitistil pixacao. En tagstil som skiljer sig avsevärt från sina amerikanska och europeiska motsvarigheter. TTsss är producerad av folk från Sao Paulos Pixacaoscen. På 150 sidor växlas stämningsfulla bilder på pixacaotags med urklipp av skissböcker och närmare tjugofem olika pixacaoalfa-

BUTIKER SOM FÖRTJÄNAR DITT STÖD:

BADLANDS Skånegatan 70, Stockholm. badlands.se, BOUTIQUE SPORTIF Renstiernas gata 26, Stockholm. sportif.se, CHILD STORE Berzeliigatan 5, Göteborg (inne i Pro Stuff-butiken), CURB Myntgatan 4, Falun. curbfalun.se GALLERI LOYAL Torsgatan 59. Stockholm. loyalmagazine.com, IMPALA Regementsgatan 6, Malmö, HIGHLIGHTS, Östgötagatan 16, Stockholm, KONST-IG Kulturhuset, Stockholm. konstig.se, NITTY GRITTY, Krukmakargatan 26, Stockholm. nittygritty.se, ODD NUMBER, Torsgatan 40, Stockholm. oddnumber.se, ONE OFF Hammargatan 8, Ängelholm. oneoff.se, PERRY COMO STHLM, Bergsunds strand 32, Stockholm. perrycomosthlm.se, PET SOUNDS Skånegatan 52, Stockholm. petsounds.se, PRESSTOP Drottninggatan 58,

86

LUCHA LIBRE Mexiko hade en egen wrestlingscen långt innan USA. Och mexikansk wrestling är fortfarande extremt populär. De största skillnaderna mellan de två ligorna är snabbheten: mexikanerna voltar och använder sig av ring och rep för sina moves. Och naturligtvisnästan alla bär färgglada masker. Det är maskerna som uppmärksammats mest utomlands, i Stockholm fanns till exempel suveräna psychpunkbandet Two Suns & Lobo som bar autentiska, svettiga masker på scen. Fotografen Lourdes Grobet har dokumenterat mexikanska wrestlare som Destructor Nazi, Solar, Brazo de Oro och andra i över tjugo år. Hon har plåtat både actionfyllda matcher och tagit vackra porträtt av wrestlarna i deras hem. Lucha Libre är den ultimata boken för alla som vill veta mer om mexikansk wrestling och en studie i fascinerande kitsch. [TBL]

PIECE BY PIECE Graffiti från San Francisco är hett just nu. New York undantaget är San Francisco, tillsammans med LA, den amerikanska stad som haft mest inflytande på europeisk graffiti. Framför allt på senare år har SFs briljanta tagstilar spridit sig över atlanten. Att det nu släppts en film om stadens graffitiscen känns helt logiskt och dessutom väldigt intressant. Undertiteln till Piece by Piece är ”The history of San Francisco graffiti, documented”. Filmen håller vad titeln lovar. Under 83 minuter skildras stadens graffitihistoria kronologiskt. Genom intervjuer med bla KR, Grey, Seen, Saber, Cycle, Giant och Norm ges bilden av en scen som under 80-talet styrdes av två crews, TWS och TMF. Staden San Francisco gjorde sen misstaget att stänga all lagliga graffitiväggar vilket ledde till att den olagliga graffitin exploderade. Och hur Saber och Revok från det legendariska crewet MSK kom upp från LA och förändrade San Franciscos graffitiscen. Förutom filmen följer mer än två timmar extramaterial och en liten bok med bilder och intervjuer. Sammantaget kan man kalla det San Franciscos svar på Style Wars. [TS]

THE STAR WARS COOK BOOK - WOOKIE COOKIES AND OTHER GALACTIC RECIPES Fett, sött och garanterat onyttiga är recepten i den här kokboken. Trots att du lockas äta som en Jediriddare så är det troligare att du slutar som Jabba the Hut efter att ha käkat Prinsessan Leias bullar till frukost, Han-burgare till lunch och en R2-D2 bakelse till kvällen. Men fett snygga rätter är det på bilderna. Tänk bara på att ladda ner en konverteringstabell för mått. [TBL]

Göteborg, PRESSTOP Trädgårdstorget 4, Linköping, PRESSTOP Victoriagallerian, Umeå, RUNDGÅNG Kristiansgatan 14, Malmö. rundgang.se, SCHMÄCK Kungsgatan 49, Umeå. schmack.se, SNEAKERS N’ STUFF Åsögatan 124, Stockholm - Engelbrektsgatan 12, Malmö. sneakersnstuff.com, SKIVBÖRSEN Torggatan 4, Västerås, SPORTIF UNLIMITED Storgatan 52, Linköping, UFO M Hantverkaregatan 9, Karlskrona (i Sportkompaniet), UNDER Tjärhovsgatan 1, Stockholm, UP Stockholm. underground-productions.se, WE Nygatan 26, Örebro. wesc.com Fattas din butik? Eller någon mäktig butik i din stad? Maila på info@transition.se


RGH AV NIKLAS BE

Jag har hört talas om folk som finner kärlek på nätet och det här är nog det närmaste jag kommit. Under ursäkten Lousy Livin Company prånglar Stefan Marx iväg en mängd besinningslöst bra projekt. Han tecknar och bygger en mängd små hus och skapar fantastiska världar med alldeles för mycket detaljer. Och allt som oftast integrerar han skateboard i dem. I en lägenhet som jag misstänker är möblerad runt en laptop sitter Stefan Marx djupt försjunken i helt andra saker än han borde göra. Lägenheten är omgiven av de centrala delarna av Hamburg där en lokalpatriotisk skatescen regerar. Företaget Lousy Livin Company startade han när han var femton och insåg hur mycket han gillade t-shirts. ”Jag hatar att ha någonting annat på mig”, motiverar han det med. Från början rörde det sig om handmålade motiv på billiga enfärgade tröjor. Lousy Livin’s tröjor trycker Stefan ock fortfarande själv. En färdighet han har utvecklat tillräckligt för att ha extraknäck på sin skola som screentryckslärare.

87


FOTO DAVID LUTHER

FOTO STEFAN MARX ÅKARE DAVID CONRADS

88

FOTO DAVID BÖTTGER ÅKARE WILLOW

När Stefans arbete kommer ut i världen är det oftast som grafiker på Hamburgbaserade skateföretaget Cleptomanicx brädor. Några av dem syns i det här reportaget. Alldeles nyligen publicerade han även boken I’m starting to feel okay genom schweiziska förlaget Nieves. I övrigt har han synts i OUR magazine, en del nummer av Lodown och i senaste numret av Modart.

Stefans egen åkning är det dock sämre bevänt med trots att han gav ett nyårslöfte att åka mer. Han beskriver skateboard och tecknandet som likartat. ”Jag tänker på hur man kan åka genom teckningarna” berättar han. Nyligen deltog han i en utställning med två gigantiska hus varav det ena innehöll en ramp. ”Det livade upp på vernissaget att få dit lite skatare istället för alla pretentiösa konstidioter.”

Han går ingång på att jag är från Sverige och talar sig genast varm om skandinavisk stil, konst, design och skateboardåkare. Pontus Alvs film the Strongest of the Strange hör till favoriterna. “Om jag känner mig nere brukar jag sätta på den och mår genast bättre. Den är det perfekta sättet att start en bra dag.”

Jag har full förståelse för om du inte gillar Stefans grejer på de här sidorna. Ingenting tyder på att han kommer gå till historien eller lyckas stort som konstnär. Mycket tyder dock på att han kommer fortsätta pryda Hamburgs skatescen med hus, monster och detaljerade världar.


FOTO DAVID LUTHER

NAMN Stefan Marx, som i Karl Marx alltså. ÅLDER 27 BOR Hamburg i Tyskland.

YRKE Student, men ingen vidare bra sådan samt designer för Cleptomanicx skateboards. PORTFOLIO www.livincompany.com LOUSY LIVIN COMPANY www.livincompany.de

89


DITT EGET SPEKTAKEL TEXT & BILD NIKLAS BERGH

Pysslar man med någon av de sporter som den här tidningen behandlar kan man räkna med att få besöka ett gäng olika spektakel. Spektaklena kan ha olika samlingsnamn. Populärt är ”event”, ”tävling” eller ”arrangemang” men alltsammans är samma sak. Jag har besökt minst ett tjog av dessa under det senaste året, men vill ändå slag ett slag för fler. Jag har nämligen upptäckt en formel som lyder; ju mindre spektakel desto roligare event. Det är inget konstigt med det. För mycket planering skapar för höga förväntningar och blir aldrig lika bra som man tänkt sig. Jämför punk och musikaler till exempel. Mitt förslag är alltså att du skapar ditt eget spektakel där du bor. Om du vill alltså. Till skillnad från fotboll eller friidrott kan ett brädsportevent se ut precis hur som helst. Medan fotboll alltid, alltid, alltid spelas i 2 gånger 45 minuter på en fotbollsplan kan en skateboardtävling utföras var som helst och hur som helst. Många tävlingar har en gång i tiden börjat som små lokala sammankomster. Snowboardtävlingen the Battle är ett bra exempel. Det gick från ett lokalt spektakel till en världsangelägenhet på ungefär fem år. För att få rätsida på det praktiska tog jag ett snack med Henke Jansson på Playground Event. IDÉ Henke Jansson har arbetat med att arrangera spektakel av den här sorten sen förra decenniet då han tröttnade på att driva snowboardskolan i Åre. ”Det första man bör ha är en bra idé och helst ska det vara något unikt”, tipsar han. Det kan röra sig om tävlingens format så som regler, lagtävlingar eller helt enkelt att man struntar i att utse en vinnare. Platsen

90

kan också avgöra. En finlandsfärja, nätet eller ett träsk i Norrbotten. EKONOMIN Den tristaste biten är som alltid det ekonomiska. ”Oavsett hur stort eller litet projektet är bör du ha en kostnadskalkyl” berättar Jansson. Det är sjukt svårt att driva något på nollbudget. Om du kollar ditt kontaktnät känner eller känner du säkert till någon som sitter på resurser. Lättast är det alltid att få spons med den tjänst eller vara du behöver genom den som producerar eller säljer den. Behöver du plank går du till brädgården medan du skaffar mat från närmaste korvkiosk. PR Utan marknadsföring finns inte ditt event och ingen kommer följaktligen att komma dit. I mindre städer får man lätt draghjälp av lokaltidningarna. Skriver din lokala dagstidning om pensionärsbingo och cykelstölder kan du i princip kräva att de tar upp ditt förestående spektakel. Brädsportstidningar som den här är alltid villiga att stödja och kan oftast lägga upp en notis på sin nätsida. Om någon som jobbar med media kräver ersättning för att skriva om din grej ska du upplysa dem om att det går emot all journalistisk etik och kan rubriceras som mutbrott i värsta fall. Affischer och flyers på rätt ställen är inte heller speciellt svårt att fixa. Nu för tiden finns dessutom Internet. En domän kostar hundra spänn och din elvaåriga granne bygger en sida på en eftermiddag. DRAMATURGI Hur lång tid ska ditt spektakel ta? Det är ingen slump att en film är en och en halv timme lång. Längre orkar man knappt bry sig och det absolut vanligaste felet folk

gör är att hålla på för länge. Du bör också tänka på att stämningen ska växa hela tiden. Bränn inte av det bästa först utan sålla de sämre åkarna med tiden så att det slår gnistor i finalen. VIKTIGAST AV ALLT ”Det viktigaste av allt är självklart åkarna”, säger Henke. ”Är det ett hopp så måste det fan vara skönt.” Åkarna styr allt. Om de trivs åker de bättre och den stämning dom har smittar av sig på allt. På stora event får de stora namnen oftast ersättning för att ens dyka upp. Det har du inte råd med så ring, tjata, ordna boende och mat och snacka upp det du gör så att det är värt att komma till. INKÖPSLISTA När allt drar igång kommer garanterat inget gå exakt som planerat. Se till att ha kommunikation som fungerar så att ni bara kan hänga med. Skriv ut telefonlistor med alla viktiga nummer, hitta walkie-talkies och få med alla. Ett PA eller ljudsystem är också viktigt. Musik ger stämning och någon som pratar i mikrofonen kan peppa och förklara för en oinsatt publik vad det är som händer. Det är heller aldrig en dålig idé att göra waivers. Det vill säga papper som de tävlande skriver på och därmed lovar att inte stämma dig om de skadar sig. AVSLUT Ordna redan innan ni drar igång med folk som städar upp. Jag har sett det så sjukt många gånger – i slutet är arrangören ensam kvar med en sopsäck i handen och plockar ner omöjligt många banners. Se till att betala dina räkningar och fakturor och glöm för allt i världen inte bort att ha en fest.


NUarnhaartivill våslargit

upp port Sisjön/ e-butik i nya offlin EN! ! VÄLKOMM Göteborg

rib

ine c

t

ffl he o


TEXT JONAS SANDBERG BILD TOBIAS ALLANSSON

Som surfare är man beroende av naturen i form av vågorna. Och dessa vågor är en oändlig naturresurs då de aldrig slutar att rulla in. Det kan människan inte göra någonting åt. Vilket är väldigt bra för dem som har förstått hur man tar del av denna naturresurs. Men däremot kan människan påverka de annalkande vågornas form genom att förändra kustens utseende. Det finns gott om exempel på vågor världen över som har totalförstörts eller förändrats efter diverse nödvändiga, och onödiga, byggprojekt. Här i Sverige hotas till exempel för närvarande Mölle i Skåne av ett planerat bygge av en vågbrytare utanför den lokala hamnen. Om projektet skulle gå igenom och vågbrytaren byggs kommer en av Sveriges bästa högervågor att försvinna. Ledningen i berörda Höganäs kommun vill självklart inte bygga en vågbrytare bara för att jävlas med surfarna, sanningen är den att de båtar som ligger förtöjda i hamnen får problem vid kraftiga stormar då den breda hamnöppningen släpper in alldeles för stora vågor. Den planerade vågbrytaren skulle säkerligen lugna vattnet i hamnen men garanterat även förstöra vågen. Surfarna i området hoppas därför på en alternativ lösning som både ger ro åt de förtöjda båtarna samtidigt som Mölles klassiska högervåg får fortsätta rulla. 2003 drog Anders Ingelsten igång Rädda Mölle Xsession. Tanken var att genom ett event samla ett stort antal surfare och på så sätt visa kommungubbarna att fanns en opinion mot vågbrytaren. Surfare, sponsorer och media dök upp men det räckte inte för att sätta stopp på planerna. Som tur var rullar kommunala Sveriges maskiner sakta så än idag, tre år senare, fortsätter Mölle att ostört leverera vågor men då planerna på att bygga en vågbrytare består kommer det även i år att arrangeras en Rädda Mölle X-session för att på nytt påpeka för kommunledningen att alla inte är för förslaget. Men varför ska myndigheterna lyssna på ett par envisa dårar som kastar sig i vattnet i tid och otid bara för att det råkar blåsa storm ute till havs?

92

Kanske för att dessa dårar i själva verket är någonting att vara stolt över. Så är det till exempel i Nynäshamns kommun söder om Stockholm. Utanför Nynäshamn ligger Torö stenstrand, antagligen Sveriges mest kända våg och skådeplatsen för nio av tio SM-tävlingar. Och Torö stenstrand är hotat sedan en tid tillbaka. Men inte av någon myndighet. Utan av de fastighetsägare som har hus på området. Och den här gången står myndigheten på surfarnas sida. Bakgrunden är att flera av fastighetsägarna ute på Torö stenstrand är missnöjda över det stora antalet människor som besöker ”deras” mark. Torö stenstrand ligger på Örens naturreservat och är ett populärt utflyktsmål, inte bara för surfare, utan även för windsurfare, fågelskådare, solbadare och helt vanliga badare. Det stora antalet besökare vållar förvånansvärt lite problem i form av nedskräpning och liknande men klart är att det på fina dagar, särskilt på sensommaren då det är varmt i luften och vågor på vattnet, snart blir fullt på det fåtalet parkeringar som finns på området och gott om folk som strövar omkring längs med strandkanten. Nu är det så att Torö stenstrand inte är en helt allmän strand, vissa av fastigheterna ovanför strandkanten har strandtomt så vilka delar av stranden man får beträda och vilka som är privat mark är svårt att veta. Vissa fastighetsägare ger gärna sken av att allmän mark är privat mark och kan på så sätt utvidga sin egen privata sfär. Klart är i alla fall att surfarna håller sig till två platser, ”Allmänningen” och ”Udden”, som båda ligger relativt nära några parkeringsplatser. Men för en tid sedan begränsade någon, eller några, tillgången till parkering vid Udden med hjälp av kraftiga stenbumlingar. Resultatet blev en längre promenad till spotet vilket främst är till besvär för de windsurfare som föredrar Udden och nu måste ge sig ut på promenad med all sin utrustning. Därutöver har fastighetsägare på sina håll börjat bygga sig allt närmare strandkanten och de kan då hävda att alla som spatserar längs med vattenbrynet gör intrång på privat mark. Bland annat har det ansökts om att

få bygga en bastu ute på just Udden. Men där satte myndigheterna stopp och något bygglov beviljades inte. Fastighetsägaren har förvisso överklagat men förhoppningsvis står beslutet fast. Istället har Nynäshamns kommun uttryckt en önskan om att möjliggöra för allmänheten att gå längs med hela strandkanten. Vidare så har försök gjorts från fastighetsägarna att köpa den väg som löper runt Örens naturreservat. Genom att köpa vägen förvärvar då ägarna rätten att själva bestämma över den och de kan då helt sonika sätta upp en bom vid infarten som förhindrar (surfande) besökare. Men inte heller detta har Nynäshamns kommun gått med på. Man har förstått att surfarna tillför någonting till området och att Torö stenstrands vågor är något att vara stolt över. Nu har kommunen satt ihop en samrådsgrupp som ska se över och diskutera Örens, och Torö stenstrands, framtid. Till denna samrådsgrupp har man bjudit in Nynäshamnsbon och Torö-localen Johan Cargelius att representera surfarna. Istället för att sälja vägar och bevilja bygglov till höger och vänster har de som bestämmer nu bestämt sig för att gå till botten med problemen ute på Torö. Fastighetsägarnas missnöje går till viss del att spåra i det faktum att antalet parkeringsplatser är för få i förhållande till antalet besökare och även fast nedskräpningen är liten finns det få papperskorgar och ingen toalett. Johan Cargelius förhoppning är att området kring Torö Stenstrand ska bli bättre, inte bara för fastighetsägarna, utan även för surfarna och övriga besökare med fler parkeringar och kanske till och med en bajamaja. Något Torö X-session har ännu alltså inte behövts vilket Stockholmssurfarna ska vara glada för. Om så blir fallet i framtiden får de ringa sina kamrater i Mölle och fråga hur man gör. Fast för tillfället vore det allra bästa om kommunpamparna i Mölle slog en signal till sina kollegor i Nynäshamn och frågade de hur man tar tillvara på den lokala naturresursen, istället för att förstöra den.


GYLLENBERG TEXT MAGNUS HYBBINETTE FOTO PELLE

Okej gott folk, nu blir det skatepolitik eller något åt det hållet. Jag sitter nere i Malmö på en massiv tävling anordnad av ett jättestort klädmärke och skämtar med lite folk om vilka märken på kläderna vi har på oss. John Dahlqvist har precis ursäktat sig för att han ”doublebrandar” - han har Nikeskor, men en Adidasjacka. Att doublebranda är alltså att mixa två konkurrerande varumärken på sin outfit. Det är nog värst med skomärken, det är i alla fall det vanligaste man får kritik för. Klädmärken går att doublebranda rätt så OK beroende på vilka märken det är. Självklart ursäktar John sig lätt ironiskt, men samtidigt så anser vi nog alla vid bordet att det faktiskt är lite banana att doublebranda. Av någon konstig anledning tycker i alla fall jag det, inte så att jag stör mig på det, men jag undviker det själv om det går och jag kan reagera om någon annan gör det. Det är inte så att det går till överdrift, men om jag har Thundertruckar på min bräda skulle jag aldrig i livet sätta på ett Indysticker på brädan. Så fånig är jag, men jag är inte ensam. De flesta av mina polare som skejtar är sjukt märkesmedvetna. Då gäller det inte bara exemplet med doublebranding. Det man åker på och det man har på sig ska vara cleana märken. Först och främst bedömer man ju skatemärken efter dess team. Samtidigt som en cool åkare dras ned av en rutten sponsor kan ett ruttet märke också lyfta över en natt om de plockar upp rätt åkare (eller sparkar rätt åkare...). Jag blev till exempel skitglad förra året när ett av mina på 90-talet favoritbrädmärken, Black Label, rensade upp rejält på sitt team och kickade exakt de åkare som jag tyckte hade dragit ner märket i skiten under 2000-talet. När märket startade var det svincoolt med åkare som Ben Schroeder, Max Evans och Jeff Grosso, men tio år senare var deras stjärnor Kristian Svitak och Ben Gilley... Jag är glad att det redde upp sig. Myten om skatare som så fria, indie och rebelliska går vid en första åsyn inte så bra ihop med denna extrema märkesmedvetenhet. Samtidigt kanske det är naturligt med en viss form av elitistisk inställning när det rör sig om en subkultur som ständigt infiltreras av och intresserar alla braksvennar och storföretag. En del köper också infiltrationen vilket man kan se på exempelvis Nikes skickliga intåg i skatevärlden. Först misslyckades man kapitalt, men sedan gick det bättre genom att sätta ihop ett extremt creddigt skateteam. Det mysko är att det består av snubbar så långt ifrån varandra i den vanliga skatevärlden och att folk inte reagerat på det särskilt mycket. Chansen att Chet Childress och Gino Iannucci skulle hamna på samma brädmärke är ju inte så stor, men i skovärlden har de samma sponsor och det verkar gå hem för kidsen. Även en del av de gamla luttrade har helt plötsligt tagit Nike SB till sitt hjärta. Det gjorde man inte på 90-talet när Nike försökte med folk som Remy Stratton och en pre-Jackass Bam Margera. Vart vill jag komma med den här texten då? Jag vet inte riktigt, men alla skaters jag känner är i alla fall extremt märkesmedvetna och har en klar uppfattning om i stort sett alla varumärken i skatebranschen. Oftast bygger denna uppfattning på vad man tycker om teamet. Det är rätt så roligt tycker jag och det ger en hel del makt till fotfolket - de sponsrade skatarna som blir väldigt värdefulla för det företag som sponsrar dem. Samtidigt är det med teamet som mainstreammärkena har en öppning. Sen finns det ju exempel där cirkeln går runt och blir märklig. Mainstreammärken vill framstå som hardcore och kräver brädförsäljning för att få sälja deras skaterelaterade produkt (som mest köps av ickeskatare). Detta leder till att butiker dumpar marknaden genom att sälja blanks och sedan har de inte ens artigheten att sätta ihop ett team. Det är dock en helt annan fråga, den kanske vi tar upp nästa gång.

94


MED RONNIE ANDERSSON Fredagen den 13:e är en klassisk otursdag. Vem du än frågar så har de flesta en egen historia om just den dagen. Ronnie Anderssons historia handlar om ett dåligt byggt parkhopp i Schweiziska Meyringen, frustration över att inte få några trick filmade, för lite fart och maximal otur i landningen. Kortfattat så landade Ronnie på den sk ”knuckeln” på hoppet och slet av ett korsband och bröt vänstra lårbenet. För de allra flesta åkare är det en mardröm att skada sig redan i januari, så även för Ronnie. Men han har haft fullt med sin tävling (True Love i Wäsa) och sett till att dyka upp lite här och var på sina kryckor under vintern. Transition träffade en nyopererad Herr Andersson på ortopediska huset i Stockholm för en kort pratstund. Vi vet inte om han log så mycket för att han var glad över att se oss eller för att han nyss kissat i sängen. Det vi vet är att han vill skicka ett stort tack till alla som hört av sig och stöttat honom under vintern.

96

5 FÖRSTA TANKARNA VID SLAMMEN. 1. Det här är lugnt (i luften). 2. FAN, nu är det kört, ingen mer snowboard i år då. 3. AJ!!!!!!!!!!!!!!!!! 4. Kan han fan inte prata tyska iaf (första hjälpensnubben som bara pratade schweizerfranska). 5. Men, ge mig lite painkillers då för fan!!! 5 BRA TIDSFÖRDRIV. 1. PS2. 2. Hänga i soffan i skatelokalen. 3. Pubkväll. 4. En bra bok (Ronnie läste sin första bok på 10 år som inte var en Kalle Anka pocket). 5. Hänga i solstolen. 5 TIPS FÖR ATT KOMMA IGEN. 1. Rör på dig, få igång blodcirkulationen. 2. Läk ihop ordentligt innan du börjar åka igen.

3. Slarva inte med rehabträningen. 4. Skippa bärsen. Alkohol förlänger läkperioden. 5. Skaffa en ny hobby, senaste Tony Hawk hjälpte mig. 5 TIPS FÖR ATT UNDVIKA ATT DET HÄNDER. 1. Kör inte dåliga hopp. 2. Låt inte frustrationen ta över, stressa inte upp dig. 3. Reka farten. Hika hellre en gång för mycket. 4. Låt inte andra bestämma om du ska åka eller inte. 5. Var ordentligt förberedd. Bra frukost, värm upp och stretcha. 5 ANDRA BRA RÅD. 1. Kör inga rails innan lunch. 2. Det är ofta bättre att be om ursäkt efter än att be om lov. 3. Skaffa en riktigt bra försäkring. På riktigt. 4. Ha ett europeiskt sjukförsäkringskort. 5. Kom ihåg att ha kul.


Photos : Sparkes, aspworldtour.com/Tostee

MICK FANNING

ripcurl.com/mysearch

F

ing my leg up cost me one season...*


*

...but it didn’t cost my career.*

...


POSTTIDNING B Transition c/o Titeldata 112 86 Stockholm

3PRING3UM MER)FYOUWANTTOSEE'OLDlSHIN(ONG+ONG PARTYATTHE(ONKY4ONKIN-ELBOURNE RELAXONTHE 7%3#FAVORITEBENCHIN.EW9ORKORVISIT&REDDIE+RUEGERON%LM3TREETIN,! THENGETTHISGUIDE 7EACTIVISTSALLOVERTHEWORLDHAVEPUTTOGETHERAGUIDETHATHASMORELOCALSTREETKNOWLEDGE THANA'03SYSTEM ANDMAKESYOUDISCOVERWHATACITYISREALLYLIKE 0ICKUPYOUROWN7%3#4RAVEL'UIDEORSIMPLYVISITWWWWESCTRAVELGUIDECOM ANDHAVEA TRIPWORTHTALKINGABOUT

3PRING3UM MER

)NTRODUCINGTHE7%3#4RAVEL'UIDETOOURWORLD

7ELCOMETOOUR7ORLD 7EACTIVIST*ERRY(SUOUTSIDETHE3UN'IFT-ART#ORP DOWNTOWN,OS!NGELES

WWWWESCTRAVELGUIDECOM

Transition #3 2006  

Mika Edin, Danijel Todorovic, Christian Sandell, Love Eneroth, Pontus Alv, Fredrik Johansson, Sebastian Kriz, Ronnie Andersson, Junkfest, We...