Page 1

Februari

2014 Lär dig göra avancerade desserter!

KRÖNIKA

Kurs. Fördjupa dig i konsten att göra avancerade desserter. Under två dagar, 24–25 mars, får du under ledning av konditormästare Joel Lindqvist lära dig att göra bl.a. päron- och sellerisorbet, luftig choklad med chili, rödbets- och lakritssorbet. Du får använda en vakuummaskin för att göra luftiga mousser och flytande kväve för att få fram spännande texturer på glass och krämer. TransforMAT-kursen hålls på Högskolan Kristianstads Metodkök i Kristianstad. Pris: 3000 kr (ex. moms). Information och anmälan: www.kompass.lrf.se. Kurskod 20941. •

Foto: Joel Lindqvist

Årets första nyhetsbrev Välkomna till årets första ny-

hetsbrev! Det är mycket spännande på gång under året. Vi är glada att vi lyckats engagera Joel Lindqvist för vår kurs avancerade desserter som du kan läsa om här ovan. På nästa uppslag kan du få tips på vad koncept kan betyda för att bygga

Aminas vinnande koncept SID 2

upp varumärket. En av företagarna i vårt nätverk, Minas Chokladstudio, berättar om hur hon byggt sitt koncept kring choklad. Anledningen till att vi skriver om koncept är att vi under våren planerar inspirationsdagar kring konceptutveckling och du kan redan nu anmäla ditt intresse.

Skapa din egen nisch SID 3

Utgivningen av nyhetsbrevet planeras till de aktiviteter vi har, vilket gör att det inte nödvändigtvis utkommer varje månad. Gå in och gilla oss på Facebook så håller vi dig löpande uppdaterad om vad som är på gång hos oss och i branschen.

Lena, Hannes och Helena

Smått & gott-notiser SID 4


Ett Vinnande koncept Amina olsson, Minas chokladstudio:

– Jag vill nå ut till alla chokladstudio i Rinkaby utanför Kristianstad går allt i chokladens tecken. Redan när du öppnar dörren till butiken så välkomnar chokladdoften dig. Det är ingen tvekan om att du kommit rätt om du gillar choklad.

På Minas

Det första intrycket, att om­ slutas av chokladdoft, är en mycket medveten strategi från Amina Olsson. 2007 startade hon Minas chokladstudio. –  Minas chokladstudio ska associeras till choklad och för att förstärka det vill jag nå ut till alla sinnen, inte bara smak och lukt, säger Amina och visar runt i lokalerna. av foton från Aminas många resor till kakaobönornas hemländer. Ur högtalarna strömmar musik som för tankarna till sydliga breddgrader. – Visst kan det vara lockande att bredda sitt sortiment för att locka fler kunder när man som jag verkar på landsorten. Men jag tror istället på att bredda sortimentet inom det område som du är bäst på, i mitt fall choklad. Det finns massor av utvecklingsmöjligheter, säger Amina.

Väggarna pryds

Amina Olsson, Minas chokladstudio i Åhus. Bilder: Hannah Kompanik

Under sina studier vid Gastronomiprogrammet funderade Amina på att jobba med konceptutveckling på konsultbasis, men det var innan chokladen helt fick fäste i henne. i chokladens tecken visar sig verkligen stämma. Till och med utställarnas alster i lokalen går i chokladens

Att allt går

bruna toner. Och bara för att utbudet är begränsat till choklad innebär det inte ett snävt utbud. Tvärtom! På Minas chokladstudio erbjuds chokladfrukost, chokladmiddag och Amina arrangerar till och med mindre konferenser där det bjuds på chokladtema – allt för att nära idéflödet och diskussionerna.


sinnen!

– Skapa en nisch och förstärk den Max hamburgare, Ishotellet i Jukkasjärvi och Ikea har alla tre en sak gemensamt. De har ett uttalat koncept som märks i alla detaljer. Det är utan tvekan så att det är också det som hjälpt dem att göra sig ett namn och nå en plats i sin målgrupps medvetande.

Amina samarbetar även med en massör och erbjuder chokladmassage. Det enda undantaget i produktutbudet som inte innehåller choklad är vinäger baserad på dessertvin. Men det finns ändå en koppling, säger Amina: – Det är den perfekta drycken vid chokladprovning! •

Ett koncept bygger på en genomtänkt helhet. Det kan omfatta mycket. Allt från exempelvis restaurangens råvaror, inredning, personalens bemötande till klädsel. –  Att bygga ett koncept är lite som att sätta sig i regis­ sörs­stolen och bygga upp olika scener och miljöer. Det handlar om att göra aktiva val men också välja bort. För det går inte att vara allt för alla. En vinnande strategi är att skapa sig en nisch och förstärka den, säger Lollo Krüger, konferensansvarig på Krinova Incubator & Science Park. Utifrån sina erfarenheter från gastronomiutbildning och restaurangägare har Lollo byggt upp Krinovas konferenskoncept. i filmens metafor så blir kunderna publiken som ska lockas av upplevelsen. Kanske är det konferensgäster,

Fortsätter man

föräldralediga, skateboardåkare eller någon helt annan. Vad attraherar din publik? Lollo Krüger, Krinova. Hur kan du möta deras behov? Det är några frågor att fundera på då man utvecklar sitt koncept. Tar man Krinova som exempel så pågår där flera projekt kopplade till bland annat Skånska råvaror i säsong och lokalproducerat. –  För att koppla an till det erbjuder vi vid våra konferenser i största möjliga utsträckning ekologiska råvaror i säsong och lokalproducerat. I linje med Krinovas hälsoprofil utvecklar vi också konceptet brainfood ytterligare för att erbjuda nyttiga alternativ med mycket antioxidanter, fortsätter Lollo.

mycket att vinna på att utveckla ett tydligt koncept. Vill du ha hjälp att komma vidare i ditt koncepttänkande hör av dig till TransforMATs affärsutvecklare. Under våren planerar vi även inspirationsdagar som ska ge näring för att utveckla koncepten till nya höjder. •

Det finns


Avsändare & returadress: TransforMAT Krinova Science Park Stridsvagnsvägen 14 291 39 KRISTIANSTAD

Smått & Gott Mångkulturell kompetenspool • Vill du bidra med dina idéer,

kunskap och erfarenheter i Krinovas projekt ”Radikal innovation för nya dryckeskoncept”? Projektet utgår efter en ny modell för att fånga upp idéer till radikal innovation genom att i workshops koppla samman dryckesföretag med skåningar som har invandrarbakgrund. Har du ett företag inom dryc­ kes­industrin och vill ta vara på nya möjligheter och få tillgång till kunskap för att skapa och utveckla nya idéer, eller är du intresserad av att bli en del av vår multikulturella kompetenspool med utländsk matoch dryckeskunskap? Kontakta karla@krinova.

Ny utbildningsstart för mathantverkare • Till hösten startar Folkuni-

versitetet en ny omgång av den framgångsrika YH-utbildningen Mathantverkare med entreprenörskap i Kristianstad.

Höstens elever är nu i färd med att skriva affärsplan och de egna produkterna börjar växa fram. Här finns bl.a. osttillverkning, surdegsbakning och syrade grönsaker. Utbildningen är anpassad efter de arbetsuppgifter som en småskalig mathantverkare behöver för att starta och utveckla egen verksamhet. Anmäl redan nu ditt intresse för nästa utbildningsomgång. Kontakta Anna Nilsson, 0736-44 77 80, anna.nilsson@folkuniversitetet.se

TransforMAT svarar! • Krävs det plombering av honungs-

burkar? Vilka myndigheter beslutar om vilka tillstånd? Varför får jag brunmögel på min lufttorkade skinka? Vill du veta svaren? På svarar.transformatkrinova.se får du svar på dessa och en mängd andra frågor som rör småskalig livsmedelsförädling. Det är en stor kunskapsbank som byggts upp och som nu är tillgänglig för dig som matföretagare. Sök i någon av kategorierna eller skriv in ett sökord. Helpdesken fylls successivt på med nya frågor.

Kontakta oss!

Krinovas verksamhet TransforMAT är kata­ lysatorn som med rådgivning, utbildning och kontakter hjälper småskaliga livsmed­ elsföretag att utvecklas. Cirka 850 matföre­ tag i Skåne finns i TransforMATs nätverk.

Din tankar och idéer som företagare är viktiga för utvecklingen av Trans­ forMAT. Vi finns till för att hjälpa dig. Hör gärna av dig med frågor eller synpunkter till transformat@krinova. se eller till Helena, Hannes eller Lena. Vill du inte ha mer information från TransforMAT kan du skicka e-post till transformat@krinova.se. Mer information finns på vår hemsida:

www.transformatkrinova.se

FÖLJ OSS PÅ

Enklare hitta rätt kurs • Grundkurs i charkuteri arrangerad av Eldrimner 24–28 februari, Gör din egen ost i Hörby arrangerad av Folkuniversitetet 15–16 mars och Dessertkurs arrangerad av TransforMAT 24–25 mars är bara ett litet smakprov på vad du hittar i TransforMATs kalender. På ett och samma ställe kan du söka kurser som är av intresse för dig som småskalig livsmedelsföretagare. Du som kursarrangör kommer också att kunna lägga in information om kurser riktade till matföretagare. (Utskick med information till kursarrangörer kommer.) Dela gärna med dig av kalenderlänken till till dina matföretagarkollegor så verktyget kommer så många till nytta som möjligt. Kalendern finns på vår hemsida: kalender.transformatkrinova.se.

Lena Jasslin

Kommunikatör 0706–73 10 20 lena@krinova.se

Hannes van Lunteren Affärsutvecklare 0706–11 41 80 hannes@krinova.se

Helena Ullmark

Affärsutvecklare 0736–89 53 55 helena@krinova.se

Facebook/TransforMatKrinova

Twitter/TransforMAT

TransforMAT nyhetsbrev februari 2014  

Krinova Incubator & Science Park driver flera spännande projekt inom mat - miljö - hälsa. TransforMAT är ett av dem. Med rådgivning, utbildn...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you