Klubblad okt 2016

Page 1

Nr. 4 2016

Inde i klubbladet kan du læse meget mere om… Trail for ”begyndere”

EthioTrail

TL Pokalen

Motivation

Sommerfest

Motorvejsløbet

KMD 4-18-4

Næste klubblad udkommer den 1. januar 2017 med deadline den 20 december


Fra udv Udvalgsdag d. 8. oktober 2016 Bestyrelsen har besluttet at afvikle udvalgsdagen lørdag d. 8. oktober 2016, kl. 9-15, her vil bestyrelsen sammen med klubbens udvalgsmedlemmer bruge nogle timer på:    

At udvalgene kender deres egne formål og opgaver. At udvalgene får en god indsigt i hvad de andre udvalg laver. At udvalgene finder ud om nogle opgaver kunne løses smartere ved at løfte opgaven sammen. At afklare om der på henholdsvis kort og lang sigt er behov for en anden udvalgsstruktur.

I bestyrelsen synes vi egentlig, at den nuværende struktur fungere fint, men det skader aldrig at sætte sig sammen og diskutere, om der egentlig var nogle ting, vi kunne gøre smartere. Dagen vil være sammensat sådan, at vi vil veksler mellem gruppearbejder og aktiviteter for at klare hjernen – en dag, hvor der vil være rigelige muligheder for at tænke ud af boksen og samtidig have det sjovt med sine gode ”løbevenner”. Vi i bestyrelsen ser i hvert fald frem til en konstruktiv og hyggelig dag.

Nyt fra trænerudvalget Som I nok har set, har trænerne fået nyt løbetøj. Vi er gået væk fra den gule og over til orange, men vi er stadig de samme som før... Hvilke løb, der skal sættes fokus på i foråret, bliver aftalt med aktivitetsudvalget og trænerudvalget. Hvis der er løb, som du synes, vi skal have med i kalenderen, skal du kontakte aktivitetsudvalget. Arbejdet med Løbeprogrammet for vinteren og foråret starter sidst i oktober. Vores trænerstab fungerer fint, men vi ligger lige på grænsen i forhold til, hvor mange vi er, og derfor kunne vi godt tænke os et par stykker mere, så kan vi komme i gang med uddanne trænere, inden vi risikerer at stå i en akut mangel på trænere. Så hvis du kunne tænke dig at være en del af trænerstaben, skal du kontakte én fra trænerudvalget. Ligeledes kunne vi også godt tænke os at der kommer lidt flere fartholdere. Kunne du se dig i rollen som fartholder, når vi varmer op, så tag en snak med én af trænerne, om hvad det vil sige at være fartholder. Læs mere om Marathon og Pulstræning i bladet. Vi ses derude Hilsen Trænerudvalget; Lykke Ankersen, Louise Homann, Peter Binderup og Jan Christensen


valgene Julen står for døren Eller gør den? Som vejret er lige nu, er det svært at forestille sig, at det om 3 måneder er jul og nytårstid. Årets juleløb bliver tirsdag den 20. december, og som sidste år løber vi en tur rundt i Tranbjerg for at spotte flotte juleudsmykninger. Det hele slutter med gløgg og æbleskiver i indkørslen hos Tina og Henning. Nytårsløbet er ren tradition. 31. december kl. 10.00 mødes vi det sædvanlige sted i skolegården og løber 15 minutter den ene vej og derefter 15 minutter tilbage til skolegården, hvor der er bobler og forhåbentlig lidt kransekage. Derefter er det tid at ønske ”Godt nytår”, og så ses vi igen i 2017. Mere om begge arrangementer på Facebook og på hjemmesiden senere.

Fællesspisning 2. okt.

Dirtytrail, Silkeborg

8. okt.

Udvalgsdag

9. okt.

O-løb i skoven

5. nov.

Vestjysk Halvmarathon

17. dec.

X-MAS løbet, Odder

20. dec.

Juleløb i Tranbjerg Løber

31. dec.

Nytårsløb i Tranbjerg Løber

23. april 2017

Hamburg Marathon/stafet

1. juni 2017

Tranbjerg Løbet

3. november genoptager vi fællesspisningen efter sommerferien, og det bliver også den eneste af slagsen i efteråret. Som vanligt bliver det hos Søren E. Se opslag senere med tidspunkt, menu, pris og tilmelding. Fællesspisninger i 2017 kan du se i næste nummer af klubbladet. Aktivitetsudvalget.

Klubblads – udvalget Det går fint med at få skrevet en masse artikler til bladet. Men vi kunne godt tænke os lidt mere hjælp fra jer, sådan at det ikke altid er os selv, som skriver det hele… Derfor søger vi nogle, som vil skrive en artikel en gang i mellem eller være fast medlem af udvalget. Lige nu er vi fire i udvalget, så kunne du tænke dig at blive en del af vores klubblad, så kontakt en af os.

Klubbladet udkommer fire gange om året, og vi holder et møde i forbindelse med hvert blad. Resten er hjemmearbejde, hvor vi koordinerer over Facebook og andre online værktøjer. Hilsen Klubblads-udvalget Stina Christiansen, Hans-Ole Kaae, Pia Fabricius Jepsen og Jan Christensen


Marathonløb i løbernes land: Etiopien

Det var lidt overskyet, men heldigvis ingen regn. Claus havde taget solkasket på, men kunne se, at han ikke fik brug for den, så han gav den til en lille dreng, der stod alene og heppede på os.

Af Mona Gedsø Lange

Så går det op

EthioTrail 2016

Ved 3 km går det for alvor opad, vi skal forcere en gammel vulkan, og det går langsomt både op og I år har vi, Claus og Mona, holdt en anderledes sommerferie, end vi plejer. Vi har været på løberej- ned. Men der var en fantastisk udsigt fra toppen. Claus havde naturligt nok overskud, så han tog en se til Etiopien. Rejsen var tilrettelagt af Etiopien Rejser i samarbej- masse flotte billeder. de med RunnersDK. Hovedformålet med rejsen var Efter vulkanen ventede løb gennem landsbyer, på et halvmaraton trailløb søndag den 6. august. stenbrud, på savannen og på klipper. I ugen op til løbet var vi turister i Etiopien. Vi boede både i hovedstaden, på et trænings-center i 2800 m højde samt på Simbo Langano Resort, som ligger ned til en stor sø med lækker palmestrand. Alle de steder vi boede, var der pænt og forhold, som ligner danske ferielejligheder, og maden var også god. Dagene op til løbet På køreturen fra hovedstaden til Simbo Langano Resort, fik vi rig mulighed for at se Afrika. Vi kørte gennem byer og savanne. Vi så børn, der passede køer og geder, æsler der bar brænde på ryggen, små landsbyer med lerhytter, typiske akacietræer på savannen, hånddyrkede marker og selvfølgelig rigtig mange mennesker. Der bor cirka 94 millioner i Etiopien, så der er folk overalt! Og landet levede helt op til vores forventninger om, hvordan Afrika ser ud. EthioTrail – Sådan løbes det

Søndag var race-day, og vi havde sat vækkeuret til kl. 03.15, da løbet var sat til at starte kl. 06.30, og der var morgenmad kl. 04.00 i restauranten. Vi mødtes med de to andre danske løbere; Steffen (halvmaratonløber) og Christina (12 km-løber). På grund af vejr og sikkerhedsforhold er der sket ændringer i tidsplanen, så starten på løbet er udsat til kl. 7.30 og man måtte aflyse maraton-distancen, fordi der er kommet for meget vand, så dele af ruten er for farlig at løbe på.

Efter cirka 7 kilometer mødte vi de førende etiopiere, der var på vej retur - uh ha, de havde fart på. Det så ikke ud til at påvirke dem, at terrænet var så ujævnt. Ved cirka 8 km mødte vi Steffen, som også var på vej mod mål.

Cirka 150 løbere suser afsted. De har alle meget fart på, og det er svært at holde igen. MEN vi kom hurtigt ned i fart, for straks efter start begyndte det at gå lidt opad. Vi havde aftalt at løbe sammen, dels for at dele oplevelsen, men også fordi Mona var bange for at komme til at løbe helt alene på den sidste del af turen.

Vi fortsatte vores løb, men besluttede hurtigt at spare på kræfterne og gå, når vi skulle opad og kun løbe, når det var lige ud eller nedad. Endelig kunne vi se vendepunktet. Det var på toppen af en klippe, hvor vi klatrede op ad en næsten lodret klippevæg. På toppen var turens andet depot med energi, cola, bananer, nødder og vand. Efter at være fyldt op med ny energi klatrede vi nedad igen. Det var vores


langsomste kilometertid på turen – 24 minutter for én kilometer! Mod mål Så gik turen hjemad mod mål. De samme bakker skulle forceres, bare modsat, og det gjorde det ikke nemmere. Vi så ikke meget til de øvrige løbere, der var 4-5 løbere efter os, men vi så kun en enkelt af dem, sidste gang ved depotet på 15 km. Heldigvis var ruten mærket godt af med røde bånd, så vi kunne finde tilbage. Det blev en oplevelsesrig tur mod mål; vi havde været ude i over to timer, og nu var de lokale begyndt på dagens pligter, så vi mødte både geder og køer, der skulle sættes på græs, så vi måtte pænt dele stierne med dyrene. Rigtig mange lokale børn stod stadig og kiggede, og hvad de tænkte om os to hvide langsomme løbere, ved vi ikke, og ønsker måske heller ikke at vide det. Mange løb med os flere hundrede meter - i sandaler vel at mærke. Vi mødte også drengen, som havde fået Claus’ kasket, han stod tålmodigt og ventede på os, og løb med rigtig langt. Vi fik taget et billede af ham og Claus, det var han meget stolt af kunne vi se.

Målet i sigte! Endelig kunne vi se målet! Og det gik nedad nu. Efter 3 timer og 16 minutters løb kom vi i mål og modtog vores velfortjente medalje, som var udskåret og malet af lokale drenge fra nationalparken. Medaljen var lavet af en form for vulkanaske. Da vi kom i mål, kom vi hurtigt i en bus som kørte os tilbage til resortet, hvor den stod på bad, barbecue og derefter en bustur på fire timer til hovedstaden, Addis Abeba. Vi skulle flyve retur mod Danmark kl. 23.00. Vi havde ikke siddet længe i flyet, før vi begge sov. Løbet blev, naturligvis, vundet af en etiopier i tiden 1.16.52. Bedste dansker, Steffen, klarede turen på 2 timer og 3 minutter. Det var en fantastisk oplevelse, og bestemt ikke sidste gang vi vil forene ferie med et spændende løb i fremmede omgivelser. En dejlig måde at møde nye mennesker, men også en god måde at opleve et land og dets natur på. Men næste gang skal vi nok lige have trænet trailløb i forvejen.


Derudover er hun den jernhårde lady i team BS, der arrangerer hård fysisk træning og cykelture i Traditionen tro fandt pokalen en ny ejer det Tranbjerg og omegn. kommende års tid til årets sommerfest. Hun er en ægte Tranbjerg Løber, som giver rigtig Af Stina Christiansen meget tilbage til klubben. Hvis hun ikke selv deltager i et løb, så kommer hun Tranbjerg Løber har på trods af sine få år på bagen alligevel og hepper på alle de andre Tranbjerg Lørigtig mange traditioner. Én af dem er Årets Tranbere. bjerg Løber med tilhørende flot pokal. Den uddeles Hendes motto er: Fordi du kan. til sommerfesten og gives til et medlem, som har Og så har hun virkelig vist os alle, hvordan man været en rigtig Tranbjerg Løber i årets løb. kæmper sig tilbage, når man har været skadet.

Tranbjerg Løber-pokalen

Denne gang gik pokalen til Eva Gedsø med den følgende begrundelse: Pokalen går denne gang videre til en løber, som nærmest har defineret vores klubånd, som sætter gang i en helt masse, sætter andre i gang og tager en masse gode initiativer. Personen er kendetegnende for det, der gør Tranbjerg Løber til den fantastiske løbeklub, som den er. Vedkommende kommer altid med et smittende humør, sætter gang i sociale tiltag og er en ukuelig løber. Det er én, som især har sørget for, at diverse løb i Odder bliver farvet røde - og henter endda numrene for os alle sammen.


Sjov og sommerfest Ingen fest uden aktiviteter, sjov og uddelinger. Af Stina Christiansen Det fremragende festudvalg stod endnu en gang bag festlige løjer i Tranbjerg Løber. Sommerfesten faldt i år i september, og at dømme på fremmødet næste dag var der mange, der faldt sammen med den. Sjove aktiviteter Klokken 14.30 var der inviteret til aktiviteter i løbetøj. Selvom vi ikke var på løbetur, fik vi alligevel pulsen op. Der var eksempelvis den krævende tøjstafet, hvor man én efter én skulle løbe hen til en bunke tøj, iklæde sig fire udvalgte beklædningsgenstande og løbe tilbage. tilbage op igen med svaret. Og så var der vandbæring – i sig selv heller ikke svært. Men når man har munden fyldt med vand, som man skal løbe med hen til en anden spand for at puste det ud med et sugerør, så kan vejrtrækningen godt blive lidt anstrengt. Endelig skulle der fragtes balloner rundt – i et meget tæt samarbejde. Tabte holdet en ballon eller flere, mistede man tilsvarende folk i formationen. Mellem øvelserne var der præmieuddeling og indtagelse af diverse væsker.

Nogle måtte erkende, at dametøj ikke er noget, man sådan lige hopper i, og at strutskørt skal over knæet, for at man kan løbe. Der var også en helt almindelig quiz med helt almindelige spørgsmål. Man skulle bare lige løbe op på kælkebakken for at få et spørgsmål og så ned igen for at give det videre til gruppen – og

Efter to timers sjov og leg skyndte folk sig hjem i bad for at mødes i lidt mere festligt tøj til selve sommerfesten, hvor Søren E diskede op med ristaffel, Jan Ankersen og Kenneth spillede op til dans, og der blev danset og festet til den mørke nat.


Motorvejsløbet 2016 Løb på jomfruelig asfalt før alle bilerne Af Hans-Ole Kaae Lige siden vi løb det sidste løb på Silkeborgmotorvejen på den strækning, der åbnede ved Låsby i 2014, har vi vidst, der ville komme en ny mulighed for at løbe på ubrugt og blød asfalt, nemlig på det sidste stykke af Silkeborgmotorvejen, som skulle åbne i 2016. Det skete i forbindelse med en kæmpe motionsfest i weekenden den 10. og 11. september, hvor mere end 20.000 deltagere løb, gik, rullede eller cyklede i et utal i discipliner. Løbene foregik som 5 eller 10 km, halv- eller ¾ Marathon. Så går det løs Vi var en pæn flok, der drog til Silkeborg og nemt fik parkeret ikke så langt fra startområdet. I forhold til 2014-løbet var der denne gang langt bedre styr på P-områderne. Efter lidt god fællesopvarmning lød startskuddet – eller –skuddene, for der blev fyret en masse fyrværkeri af ved hver start – godt med knald og brag. Og her er det så man kan spørge: ”Hvem gider løbe på sort asfalt på en flad motorvej?” Og svaret er, at man skal opleve det for at forstå det. At løbe med 3000 andre ud af en rute, du næsten kan se slutningen på fra starten af, er underligt nok noget helt specielt. Når man så samtidig ved, at det her sker kun én eneste gang på dette stykke motorvej, ja så er man i al beskedenhed med til at skrive historie … tror jeg nok. Det er lidt op ad bakke, det her Men af sted gik det, solen bagte, og når vi løb i de dybe udskæringer, man ser på et af billederne, steg temperaturen mærkbart. Den skulle have passeret de 35 grader, hvor det var værst, forlyder det. Det tror jeg på! Til gengæld var asfalten i varmen næsten så blød som en lækker skovbund på en af ADs trailture. Cirka to kilometer efter starten og de første broer kom stigningen. ’Ha’, tænkte jeg – ’det er jo bare en lang, dum bakke, der stiger en lille smule, det er da nemt’. Jo tak; men det er altså 50 højdemeter, der skal forceres over to kilometer i bagende sol. Hvor bakken sluttede, vendte vi og tog det andet spor hjemad. Så kom der fart på! ”Hvad opad tabes, skal nedad vindes”. Det var rart at suse over målstregen 5 km senere og kaste sig over vand, energidrik og frugt.


Der var nemlig kun ét depot på 10 km ruten, ude ved 3,5 km, og der var 4-5 lag løbere, der trængtes ved bordene, så her er plads til forbedringer i et ellers veltilrettelagt mega arrangement. Bagefter var der god TL-hygge på græsset i festområdet, hvor der var pølser, fadøl, is, kaffe og så videre. Jeg synes det var så fedt at være med, og havde et rigtig godt løb, så bare se at få bygget nogle flere motorveje, vi kan løbe i gang :-) P.S. Vi var flere, der undrede os over, at Louis Nielsen havde en stand ude i midterrabatten omkring 3 km efter start. Hvad lavede de der? Det var forbavsende få løbere, der valgte at tage en pause og sludre lidt med dem om bifokale glas eller kontaktlinser med klubbens logo. Men måske er de ved at ændre slogan til: ”Sku’ ha’ løbet til Louis Nielsen”?? Sådan skrev arrangørerne selv: Det bliver en enestående oplevelse med flotte indtryk af en smuk og unik motorvejsstrækning med bl.a. den nye bro over Gudenåen, højbroen gennem Nordskoven og den 300 meter lange overdækning ved Silkeborg Højskole.


Motivation og målsætning Af Jan Christensen, løbetræner

Skriv, hvad du vil, og ikke det, du ikke vil... Nu er spørgsmålet ”Hvordan”, hvordan når du dine mål?

Når vejret er dejligt, får de fleste lyst til at komme ud 1. Faste træningstider at løbe. Men det kan være svært at bevare motivatiBeslut dig for faste træningstidspunkter, f.eks. tirsonen over længere tid … dag og torsdag eftermiddag og søndag formiddag. Selvom man gerne vil fortsætte, skal de fleste have Det er faktisk der hvor Tranbjerg Løber har sine et spark eller i hvert fald råd og vejledning for at bli- træningstider. ve ved. Faste tidspunkter gør det meget lettere at komme af Er man først kommet igennem 3-4 måneders træsted, frem for at du skal finde træningstidspunkter ning, er gevinsten for de fleste, at de ikke kan und- fra gang til gang. Familien vil formentlig også være være de ugentlige løbeture, alene fordi de giver vel- mere forstående og i hvert fald kunne planlægge være og stor tilfredsstillelse i dagligdagen, eller fordi efter det. man ikke kan undvære det sociale samvær i klub2. Udnyt turen til og fra arbejde ben. En mulighed for at få mange kilometer, er at løbe til og fra arbejde, og du kan købe rigtig gode løberygHvorfor vil du løbe? sække, som gør at du kan have lidt skiftetøj med, Hvis dine planer om at komme til at løbe skal lykkes uden at det generer. og blive en fast rutine i hverdagen, er det første, du 3. Lav aftaler med andre skal kunne svare på: Hvorfor? Hvis ikke der er gode grunde, kuldsejler projektet alt Som klubløber er dette meget vigtigt: find en løbemakker. En aftale og visheden om at der står én og for let. venter, får dig af sted. Det er sværere ”ikke møde Lav en side med argumenter, udsagnene skal være op”, når der står nogen og venter på dig. dine egne og komme indefra: ”Jeg vil have en sportstrænet krop” ”Jeg vil træne mig til et lavere blodtryk” ”Jeg vil være firmaets hurtigste til DHLstafetten”.

4. Sæt mål, der kan nås Lad være med at være for ambitiøs i starten. Hvis du både vil smide 10 kg, omlægge din kost, løbe hurtigere end i de gode gamle dage og styrketræne, så er der stor fare for at det hele går i vasken. Sæt et par mindre løbemål, som kun rækker højst et par måneder frem i tiden. Eksempler på små opstartsmål kunne være: 

At kunne løbe 20 minutter uden stop

At gennemføre et 5 km motionsløb

At komme ud 3 gange om ugen hver eneste uge 6 uger i træk

Selvfølgelig kan et mål være et meget langt løb, og derfor skal målsætningen også være mere langsigtet. For Marathon er det typisk 5-6 måneder (se artikel om Marathon træningsmødet) For Halvmarathon er det typisk 3-4 måneder. 5. Ingen mål om tider eller vægttab - endnu I starten skal du undlade at opstille mål for tider på en bestemt distance eller for vægttab. Tider bør du først opstille som mål, når du har løbet mindst ét løb. Så kan du sætte mål i forhold til din


tid dér, ellers risikerer du at blive skuffet uden grund.

I klubben har vi mange ture, enten i skoven eller omkring Brabrandsøen. Prioritér dem og få en god løbeoplevelse sammen med andre fra klubben.

Vægttab som følge af løbetræning er en langsommelig proces. I begyndelsen tager man ofte lidt på, 9. Løbeprogrammet for muskler er tungere end fedt. Først når du kan I klubben har vi et løbeprogram, som altid ligger på løbe 2-3 timer om ugen, kan du for alvor forvente at hjemmesiden. tabe dig. http://tranbjerg-lober.dk/hold/ Programmet er lavet sådan at du får en bedste træning uden at blive skadet, for at nå dine mål.

Lad ikke programmet styre dig, husk at lytte til din krop. Hvis du er mere træt, end du plejer at være, får du alligevel ikke noget ud af at prøve at gennemføre en intervaltræning med 8x400m. Løb i stedet en rolig tur.

Nu skal du bare finde et stykke papir og prøve at finde et svar på disse 3 korte spørgsmål.

6. Skriv træningen ned Mål din fremgang og skriv ned, hvad du har trænet og hvordan det føltes. Det skal bare være kort. Eksempelvis: Tirsdag d. 10. marts: løb 15 min., holdt kun to korte pauser undervejs, nåede 2,5 kilometer, og havde det behageligt hele vejen, pulsen var til slut ca. 150.

Noterne er motiverende at kikke tilbage på senere, f.eks. i en periode, hvor du er gået lidt i stå. De gør det også klart for dig, hvor stor din fremgang er. 7. Køb gode sko Hvis du har gamle løbesko (eller slet ingen) bør du investere i nogle nye, uanset hvor meget eller hvor lidt du har brugt dem. En sko taber bl.a. støddæmpningen med tiden, så sko på over tre år bør udskiftes (husk også dette, hvis du købe den gamle model fra sidste år) - både af hensyn til skaderisikoen og komforten. Søg råd og vejledning i en løbebutik, hvor der er fagpersonale ansat. 8. Gør turen til en oplevelse I starten er det fint at have en bestemt runde, som man løber hver gang, men det bliver også let lidt kedeligt, prøv nye ruter og oplev noget nyt.

Mål? Hvorfor? Hvordan?


BridgeWalking over Lillebælt Af Carsten Mellergaard En hyggelig start på en søndag med Tranbjerg Løber ved Lillebælt, hvor vi fik en kort middagspause i området ved Naturparken Hindsgavl Dyrehave, og efterfølgende en kort gåtur til Hindsgavl Slot, for sådan lige at samle mod til en brovandring

Men hvorfor tager en Tranbjerg Løber afsted for at prøve en brovandring mellem Jylland og Fyn? Hvorfor vandre tværs over Lillebælt i 60 meters højde på et 3mm tykt metal gittergulv, der giver et godt blik ned mod vandet og skibene, den spektakulære og uhindrede udsigt til land og skov, vinden og rysten i broen, når toget buldrer over broen - og ikke mindst opleve suget i ma ven?

Tja, det er vel fordi en Tranberg Løber kan og tør. Vi har fået fortællingen om denne 305.000 tons tunge madamme, ja det er rigtigt … Broen er selvfølgelig en kvinde, som hæver sig over dette 80 meter dybe stræde med den kraftige strøm. Vi fik en levende fortælling om Middelfarts historie, beboere og Hindsgavl-Halvøen, mens vi nød højden, udsigten og solen fra denne skønne bro.

Tak til jer alle for en fantastisk oplevelse og et skønt selskab.Marathon 2017 Marathon træningsholdene hen mod forårets store Marathon løb (og ultraløb) starter i uge 45 og med et møde den 25. oktober i klubhuset kl. 19.00. På mødet vil der primært blive snakket om programplanlægning af de lange ture (over 20 km.) og om opbygningen af programmet. Dagsorden for mødet: 1. Spisning (på egen regning) 2. Gennemgang af programmet 3. Planlægning af de lange ture 4. Spørgsmål Der vil på mødet IKKE blive snakket om selve turen til Hamburg eller stafetholdene ... Der er rigtig mange, som har planlagt et Marathon-/Ultraløb i 2017. 25-30 Tranbjerg Løbere har tilmeldt sig eller har planer om et langt løb, og det er rigtig mange, når man tager vores klubs størrelse og alder i betragtning. Der vil i år blive startet lidt før på programmet nemlig 24 uger før Hamburg Marathon og 28 uger før København Marathon. Grunden til, at vi i år starter lidt før, er et forsøg på at begrænse skaderne, når der begynder at komme flere kilometer på.

Denne reklameplads kan købes Kontakt... sponsorudvalg@tranbjerg-lober.dk


Pulstræning De fleste kender kostpyramiden, men der findes også en træningspyramide. Træningspyramiden har til formål at vise fordelingen af de forskellige træningstyper: Langt og langsomt 65-75% af pulsreserven, Tempoløb 7585% og Interval 85-95%. Pulsreserven er din maxpuls minus din hvilepuls. Et eksempel på en pulsreserveberegning: Hvis maxpulsen er 180 og hvilepulsen er 50, så er pulsreserven 130. 65-75%

135-148

75-85%

148-160

85-95%

160-174

MAXPULS Test Hvis du vil bruge din puls som træningsredskab, vil jeg opfordre til, at du får foretaget en maxpuls-test under kontrollerede forhold. Det er benhårdt at presse sig selv til det yderste, og det er en stor hjælp, at der står en på sidelinjen, som sørger for at foretage samtlige målinger, så du kun skal koncentrere dig om at løbe. Derfor tilbyder vi en maxpuls test tirsdag den 15. november kl 17:30 der komme en begivenhed i Facebook gruppen senere. Testen kommer til at foregå på Oddervej ved Mindeparken. Der vil være et begrænset antal pladser.


Tranbjerg løbers sommerkonkurrence Den røde trøjes færd rundt i verden kunne følges på Facebook Af Lykke Ankersen Tak for alle de utroligt mange og skønne feriebilleder. Vi har modtaget mere end 50 feriehilsner. Det har været fantastisk at kunne følge den røde trøje på diverse rejser rundt i en stor del af verden lige fra mere eksotiske steder som Cuba, Etiopien og Florida til Europa - eksempelvis Bloksbjerg (håber ikke vi mistede nogen løbere dér!), Cote d’Azur, Spanien, Danmark (selvfølgelig!) og Gardasøen.

Faktisk vil den opmærksomme følger af ”Tranbjerg Løber på ferie” nok have bemærket, at der var ikke så få røde trøjer ved Gardasøen i år. Ikke mindre end 17 Tranbjerg løbere og familie var samlet til en gang fællesspisning og fejring af Stinas fødselsdag på en hyggelig restaurant i Lazise midt i juli måned. Vi havde udlovet præmier til de bedste feriebilleder, men kunne slet ikke vælge blandt de mange skønne fotos. Derfor valgte vi at finde vinderne ved lodtrækning i forbindelse med sommerfesten. Stort tillykke til Bente Mahler og Finn Berthelsen, som vandt en gavekurv fra Apoteket samt Michael Rasmussen og Anja Hjermind, som begge vandt en billet til fællesspisning.4-18-4 mini Triatlon også kaldet ”gummimand” Af Jan Christensen Det hele startede med at jeg pludselig hørte mig selv sige: ”Hvis du tilmelder dig, så gør jeg også” Det var til en kollega, som allerede sidste år havde talt om denne KMD 4-18-4, men dér kunne jeg holde min mund. Nå, han blev tilmeldt, og det blev jeg så også … Jeg havde styr på løbet (det er jo kun 4 km) cykling? Ja, jeg har da en fin MTB, som godt nok ikke havde været ude af skuret i 3 år, men ”har man cyklet, glemmer man det jo ikke” som man siger. SVØMNING (hvad fanden har jeg gang i?) er nok ikke lige min spidskompetence, så jeg købte et par svømmebriller, man skal jo ikke gå ned på udstyr.

Nå … men jeg skulle jo i gang med den der svømmetræning (hvis jeg skulle overleve de 400m i havet) så, jeg købte et klippekort til Aarhus Svømmestadion og fik faktisk svømmet en del gange henover foråret og tænkte, at det skal jeg nu nok overleve.

Som forventet var svømning ikke min spidskompetence, og jeg var sidst oppe af vandet, 400 m på 10:57 min. er vist ikke hurtigt - men her var målet også kun at overleve. Skiftezonen fra svømning til cykling: en lang skiftezone, 400 m løb i skiftet - af med våddragten og på med cyklesko og hjelmen og så afsted. Cykelturen gik fint, det lykkedes mig at holde et OK tempo på 28,5 km/t på MTB, hvilket jeg er meget tilfreds med.

Efter sommerferien fik jeg trænet i havet sammen med nogle af de andre fra klubben, typisk en aften efter løbetræning.

10. september 2016 kl 9:06 gik starten til min 4-18-4 Skiftet til løb gik hurtigt og jeg var afsted … men mini triatlon som nogle af de ”rigtige” triatleter kalder tempoet var ikke prangende. Med en skridtlængde som en pedalarm tager det lidt tid at komme rundt. for en gummimand eller en nullermand … Jeg fik dog gang i løbet efter ca. 500 m.


Ruten var 2 omgange i skoven, hvilket var meget fint, da det var begyndt at blive varmt. Min sluttid var 1:13:47, og det var jeg meget tilfreds med. Problemet er nu, at jeg vist blevet lidt bidt af de der korte triatlons, så jeg er sikkert med igen i 2017 - måske endda på den lidt længere …

Stor tak til hepperene, som altid kan høres længe før man ser dem og ikke mindst for det hyggelige samvær efter løbet, der sluttede med en tur på Aarhus Bryghus.

Løbe-yoga Alle medlemmer har kunnet prøve løbe-yoga et par søndage i september. Af Stina Christiansen Vi har været så heldige at have fået yogainstruktør Nadia Lunn til at komme og give to løbeyogasessioner. I forhold til almindelig yoga har hun fokuseret rigtig meget på de muskler, som bruges til løb, og hun viste, at hun ved, hvor løbere trænger til at få strækket ekstra ud. At dømme på ansigtsudtrykkene i den lille hal ramte hun fuldstændig plet. Strækkene i sig selv var stille og rolige, og der var god tid til hvert stræk, så flere af deltagerne bagefter sagde, at de følte sig supergodt tilpas. Der var heldigvis også tid til lidt afslapning, hvor Nadia lovede at vække de sidste, inden hun gik.

Fast tilbud? Bestyrelsen vil vurdere, om det skal være et fast tilbud en gang om måneden eller lignende, og tage pulsen på medlemmerne, om det eventuelt er noget, som I er villige til at betale 20 kroner per gang eller i den omegn for. Bestyrelsen vender tilbage, når det har været oppe på mødet i oktober.


TL Social Club Hvad er nu det for noget? Af Anne Dorte Sørensen

Bytte-tøj-dag

Hundetur

Æblerov

Dyrehaven med børn/børnebørn

Vis mig din hjemegn

TL Social Club er en gruppe for Tranbjerg Løbers  medlemmer. Gruppen bruges som netværk og til sociale aktiviteter uden for løbeklubben. Idéen er, at  der på frivillig basis bliver lavet nogle arrangementer, eller man kan hjælpe hinanden med forskellige  gøremål. Hvad har vi lavet?

Vennetjenester Lån/udlån af f.eks. værktøj, haveredskaber, udklædningstøj o.l. Motorcykeltur

Vinterbadning

Fisketur

Spilleaften Indtil videre har der blandt andet været ture til Aar-  hus Bryghus, en biograftur, grillaften, havfruesvøm-  Geocaching og meget mere ning, musikarrangementer i eksempelvis Friheden og én har endda lånt en terrassevarmer. Du finder gruppen på Facebook – og er du ikke alleVores sidste arrangement var BridgeWalking på rede medlem af gruppen, så gør noget ved det med den gamle Lillebæltsbro, og det var en stor succes. det samme – og få endnu mere ud af Tranbjerg LøCarsten Mellergaard havde arrangeret det, alle 20 ber. pladser blev solgt, og der var bare service på fra start til slut. Hvad kan du bruge TL Social Club til? Gruppen kan bruges til utallige ting, kun fantasien sætter grænser. Her er nogle idéer: 

En tur på stadion/Arenaen

Gåture/cykelture/svampeture

Naturoplevelser

Kultur/historie

Musik/dans/yogatime: Ved langvarig præstation dvs. ved muskelarbejde over 2 ½ time anbefales et kulhydratindtag på 30-60 g/timen. I nogle tilfælde op til 90 g/ Den 7/9-16 var aktivitetsudvalget vært for et fore- timen. Ved træning/konkurrence i 1-2 timer anbedrag med Anne Henriksen. fales et indtag af kulhydrat op til 30g/timen. Det Anne Henriksen er en god idé, at indtage protein og kulhydrat sehar en uddannel- nest en halv time efter hård træning/konkurrence, se som Professi- da det hjælper kroppen til hurtigere restitution. onsbachelor i er- Det kan f.eks. være en grovbolle med kylling og næring og sund- en brik juice. hed - sundhedsfremme, forebyg- I virkeligheden er væskebalancen nok den vigtiggelse og formid- ste faktor i forhold til præstationsevnen. Det kan ling. Anne arbej- være svært at indtage nok væske under langvader som projekt- rig træning/konkurrence, så det er vigtigt, at man drikker jævnt i dagene op til start. Indtag ca. 0,75 leder på børnehjælpsdagen, er -1,2 l væske i timen under hård aktivitet. Elektrokostskribent på tritalk.dk og desuden forfatter af lytter i væsken under varme forhold er også vig“Sportskogebogen – vejen til optimal præstation”. tigt. Hun har også sin egen blog Gode råd hvid du vil optimere din præstation: www.sportogmad.dk. Anne dyrker selv triatlon i  Spis sundt og varieret (f.eks. ved at følge fritiden. Fødevarestyrelsens 10 kostråd)Fokus på frugt og grønt – vej til antioxidanterFokus på Der var mødt ca. 30 videbegærlige løbere frem, kulhydrater før træning og de fik fuld valuta for pengene. Anne startede  Spis morgenmad før morgentræning ud med at fortælle om, hvorfor kosten er så vigtig  Spis et restitutionsmåltid lige efter træning for vores præstationer under sport: “Vi udsætter indeholdende både kulhydrat/protein kroppen for stress under træning” og “giv din  Drik væske (helst vand) jævnt fordelt på hekrop de bedste forudsætninger for optimal træle dagen ning og konkurrence. ”  Søvn er afgørende for din restitution og Den rigtige kost kan minimere træthed, sygdom præstation og skader og kan optimere din træning, så du får mere energi, bedre præstation og bedre restituti- Alt i alt var det et rigtig godt foredrag, hvor vi var on. omkring mange ting. I pausen kunne vi smage på 2 forskellige powerbarer fra Annes kogebog, som Derefter fik vi en gennemgang af antioxidanter og var bagt af Lis Blach og Steen Trolle (eller var antiinflamatoriske fødevarer. Vi var omkring pro- det mon konen..?) ) Barerne er et rigtig godt alteiner, fedt og kulhydrater og deres vigtige funkti- ternativ til dem, der bliver langet over disken i dioner for vores præstationer: “Jo lavere intensitet, verse forretninger. jo mere fedtforbrænding. ”, “jo højere intensitet jo mere kulhydratforbrænding. ”, “jo større muskel- Mange valgte efter foredraget at købe Annes komasse, jo større energiforbrug og behov for mere gebog, og den kan klart anbefales. energi under træning. ”

Foredrag ved Anne Henriksen

Timing og mængde af kulhydrater er vigtig både før, evt. under og efter træning/konkurrence. Hvis glykogendepoterne er i underskud, kan man opleve følgende:  Tempoet og varigheden af tempoet nedsættes  Der kan ikke trænes med høj intensitet  Man har øget risiko for skader og sygdom Anne var også inde på, hvordan kulhydratindtaget skal være ved træning/konkurrence over 2 ½


Begyndertrail Af Jan Christensen Anne Dorte stod igen for en omgang trailløb i skoven, denne gang var det for de helt nye i denne disciplin. Det var en dejlig og meget varm tirsdag eftermiddag i september, og skoven omkring Vilhelmsborg lagde rammen for 28 Tranbjerg Løbere, som skulle ud for at prøve trailløb. Anne Dorte startede med lidt opvarmning, og så var vi i gang, bakke op og bakke ned, mest på stierne - også lidt uden for. En enkelt skrænt blev Som noget nyt prøver vi med 4-5 forskellige hold, så der bliver noget for alle, lige fra dem det også til, men ingen vand i denne omgang. som er med for første gang, til dem som skal ud og give den gas … Den 27. november 2016 er der igen trailløb i Der vil blive lagt fokus på teknikken ved trailløb, skoven. nedløb og opad.

Denne reklameplads kan købes Kontakt... sponsorudvalg@tranbjerg-lober.dk


Denne reklameplads kan købes Kontakt... sponsorudvalg@tranbjerg-lober.dk

Reklame priser: 1/1 side 1 gang kr. 500 eller 4 gange kr. 1500 1/2 side 1 gang kr. 300 eller 4 gange kr. 1000 1/4 side 1 gang kr. 200 eller 4 gange kr. 600


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.