Klubblad juli 2016

Page 1

Nr. 3 2016

Næste klubblad udkommer den 1. oktober 2016 med deadline den 20 september

Nyt fra bestyrelsen Af Jan Christensen Nu kommer sommeren (forhåbentlig) - vi skal på ferie, og det skal vores løbesko da også. De skal ikke hold fri, men med ud og få en oplevelse i nye omgivelser. Selvom der er nogle, som holder ferie, holder løbeklubben IKKE ferie, der er træning som normalt alle dage. Det er meget vigtigt at man fortsætter træningen, selvom man er på ferie - også selvom det er meget varmt (læs artikel om løb i varme inde i bladet). Efter 3 ugers pause er man sat meget langt tilbage i forhold til de andre som man normalt løber med. Siden sidste klubblad, har vi afholdt Tranbjerg Løbet med deltagerrekord (læs artikel om Tranbjerg Løber inde i bladet) Der har også været Bestseller Aarhus City Halvmarathon, der nok er det begivenhed, som flest Tranbjerg Løbere deltager (her er der også en artikel i bladet ) De 2 sidste hold fra Løbeskolen starter fra på søndag den 3. juli sammen med resten af klubben, husk at tage godt imod de ”nye” klubmedlemmer. Udvalgsdag, lørdag den 27. august holder vi en udvalgsdag, et heldagsmøde for alle udvalgsmedlemmerne i alle udvalg. Har du endnu ikke hørt om det, kan du få mere information fra din udvalgsformand. Dagen er en del af den aftale vi har lavet med DGI om uddannelse af bestyrelsen.

Trænerudvalget Der er nogle af vores trænere som har valgt at stoppe. Trænerudvalget siger tak for jeres indsats de første år af klubbens levetid. Der vil derfor blive ændret lidt i den måde vi afvikler vores træning på. Der er nu 12 aktive trænere som vil stå for træningen, derudover har vi oprettet en ny Facebook gruppe ”Tranbjerg Løber –Fartholder team” som skal hjælpe trænerne med at løbe de forskellige tempohold ud til stedet hvor træningen afvikles. Kunne du tænke dig at hjælpe med denne lille men vigtige opgave er du meget velkommen. Trænerne laver et opslag i fartholdergruppen, og dem som har mulighed tilmelder sig i det tempo som de nu har lyst til. Ingen forpligtelser herudover. Vi ses til træning. Trænerudvalget, Lykke, Louise, Peter og Jan C.

Vigtige datoer. 24. juli kl. 10.00 Tranbjerg Løber O-LØB 16-18 aug. DHL-Staffet 27. aug. Marselisløbet 4. sep. kl. 11.00 Århus 1900 Halvmarathon 10. sep. Mortorvejsløb i Silkeborg 10. sep. 4-18-4 mini triatlon 17. sep Tranbjerg Løber Sommerfest 2. okt. Dirtytrail, Silkeborg 5. nov. Vestjysk Halvmarathon 23. april 2017 Hamburg Marathon/staffet 1. juni 2017 Tranbjerg Løbet


Tranbjerg Løbet

Regnskabet er ikke gjort endeligt op endnu, men umiddelbart vurderes et overskud i størrelsesordenen af det budgetterede på cirka 5.000 kroner.

Endnu et Tranbjerg Løb er blevet gennemført – endnu et løb, som både deltagere og arrangører Børneløbet kan være rigtig stolte af. Af Stina Christiansen Torsdag den 9. juni var rigtig mange af jer trukket i den røde trøje. I løb både de korte og de lange distancer, og mange af jer slog PR på tid og på længde. Det var rigtig fedt at se så mange røde løbere. Derudover er det altid en fornøjelse, at der er så mange, som melder sig til at hjælpe med at gennemføre løbet – både som fartholdere, rutevejvisere, sandwichsmørere, vanduddelere og meget andet. Tusind tak til jer alle. Langt tilløb... Udvalget har forberedt løbet over cirka ti måneder og afholdt i alt ti møder. Løbsdagen startede for nogle i Løbsledelsen med at hente hoppeborg i Kolind og målportal i Silkeborg. Fra cirka klokken 12 gik forberedelserne rigtigt i gang med opstilling af telte, afmærkning af rute, opstilling af hoppeborg og målportal og en helt masse andet.

Der var rekord-deltagelse blandt børnene. I år havde vi som noget nyt sat gang i en konkurrence, hvor den klasse med flest løbere kunne vinde 500 kroner til klassekassen.

Præmien var sponsoreret af BA Service. Den heldiPladsen blev efterladt rengjort samme aften cirka ge klasse blev 2.c på Tranbjergskolen, som mødte klokken 23, hvor i alt 27 flittige hjælpere havde ydet talstærkt op. en formidabel indsats og sikret afviklingen af et velgennemført arrangement. Som et af de sidste gøremål, blev der de små konfettistykker i græsset samlet op, så vi kunne efterlade området lige så pænt – om end ikke pænere – end vi modtog det.

Sølvløb Tranbjerg Løbet er optaget Fakta om løbet på DGI’s Løbskalender som et Sølvløb. Det betyder, at vi skal leve op til en Samlet set var der udleveret 412 startnumre, som forrække krav – eksempelvis om følgecykel, gode toidelte sig således: letforhold og en række andre ting. Derfor deltog en observatør fra DGI i løbet. Ud af 28 evalueringsTilmeldte punkter gav han løbet tre anmærkninger og en rækFør 3. juni På dagen ke gode og brugbare kommentarer og observationer. Børn 86 4 Men det er bestemt ting, som vi kan rette op på, så Voksne 290 32 vi også næste år kan bryste os af at være et Sølvløb. Samlet 376 36


Vinderne, voksenløbet 5 kilometer:

203 Ida Holst 21:16 245 Lars Ejaas 16:51 10 kilometer: 384 Ulrik Heitmann 32:57 266 Lisa Møller 43:20 (Tranbjerg Løber)

Vinderne, børneløbet 5 kilometer 23 Frederikke Kold Andersen 28:07 28 Jakob Holm 24:32 Løbsrekorder Når vi nu taler om hurtige tider, så er løbsrekorderne gennem tiden disse: Mand 10 km. 2016 Ulrik Heitmann 32:57 Kvinde 10 km. 2016 Lisa Møller Andersen 43:20 Mand 5 km. 2016 Lars Ejaas 16:51 Kvinde 5 km. 2015 Christina Eriksen 21:09 Dreng 5 km. 2015 Asger Kjeldahl 24:14 Pige 5 km. 2016 Frederikke Kold Andersen 28:07 Du kan allerede nu sætte kryds i kalenderen, så du ikke risikerer at gå glip af Tranbjerg Løbet 2017. Det bliver afholdt den 1. juni 2017.

Gennemførte Samlet 90

85

322

303

412

388


Tak til vores sponsorer ved Tranbjerg Løbet 2016 Masser af lokale butikker og andre sponsorer var gavmilde og gav flotte præmier. Vi vil gerne sige mange tak til:

CenterSalonen CenterCykler Djurslands Bank Guldbageren Brabrand Hobby Bien Shoes By Hein Hair by Drews

J.C. Sportsmassage Kvickly Tranbjerg ProfilOptik Tranbjerg Søren E. Café & Take away VidunderKnolden Winnie V Tranbjerg Apotek


Løbeskolen 2016 Prøv at tænke sig, at vi i februar var til info møde vedr. løbeskolen. Af Lars Skøtt Jensen Løbeskolen hold 2 Her blev vi mødt med glæde og løfte om kage jævnligt.

Udfordringer har vi også fået. Hvis der bliver sagt ”det en genvej at tage trapperne”, så er det helt sikkert, at tempotigeren vælger den vej, eller da der kom denne bemærkning ”se der er kælkebakken”, ja så var svaret fra tempo tigeren ”er i klar på en udfordring”, så hold 2 har haft bakketræning op over kælkebakken.

Kagen har vi kun set en gang, men glæden har vi Stemningen været helt i top. Nogle gange har vi mødt til hver eneste træning. snakket meget mens vi løb, og andre gange Flere af os nye elever, har aldrig løbet før, så det har der været helt stille (vi havde nok at gøre at kunne gennemføre 5 km. i Tranbjerg løbet på med at få luft). 35 min. er helt fantastisk. Efter så mange uger hvor vi har løbet sammen, Kæmpe tak til tempotigre og trænere, for frivilligt er vi begyndt at blive bekymrede, hvis der er stiller jeres tid til rådighed og hjælpe os i gang en fra holdet som ikke kommer flere gange i med at løbe. træk. Vi har haft mange gode oplevelser, startende Mon der er noget var galt med ben-tøjet. med at gå 3 minutter og løbe 1 minut, til i dag, at Heldigvis er vi alle kommet helskindet igennem gå 1 minut og løbe 30 minutter. løbeskolen, og det sammenhold vi har Når vi kommer frem til sommerferien, skal vi bare opbygget, har været medvirkende til at motivere holde ved, hvor end vi holder ferie (husk os alle. løbeskoene), så vi kan følge med når vi bliver en del af løbeklubben. Tusind tak for de mange gode oplevelser.

Vinderen findes efter nogle meFor flere af jer garvede rødblusede løbere er get komplicerede sommerferie-løbebilledet på Tranbjerg Løbers regler, som Facebook-væg en lige så fast bestanddel af feri- blandt andet been som rosé-vinen, solcremen og at dase i en står af jurystemsolseng. Men vores nye løbere kender jo ikke al- mer fra en aldele vores traditioner endnu. les upartisk komite og antal likes på billedet. Vi udskriver derfor en Præmien er en konkurrence for at få vildt lækker gaendnu flere med på vepose fra Tranbølgen. Den går i al bjerg Apotek sin enkelhed ud på, med lækkerier til at du: løbefødderne.

Sommerkonkurrence

Tager et billede på din ferie, som viser, at du er ude at løbe eller har været det. Gennem tiden har vi set den røde trøje alverdens steder, løbesko, trøjen på tørresnoren og alt muligt andet.

Sæt i gang – del jeres ferie-løbeoplevelser med os. Hvad enten du er ved Østerby Mose, Gardasøen eller Den Kinesiske Mur.

Sæt #tranbjergløberpåferie på billedet, så dommerkomiteen kan finde det, og du er sikker på at Post det på Tranbjerg Løbers Facebookside være med i konkurrencen om lækre sommerfusog fortæl os, hvor du er henne, og hvordan ser. løbeturen var – hvis du orker det.


Spor24 Trailløb i Marselisborg skoven Af Jan Christensen Som et nyt tiltag i Århus blev der afholdt et trailløb over 24 timer med mulighed for at vælge 6 timer eller Halv Marathon. Tranbjerg Løber var repræsenteret med et lille hold på 4 løber som alle skulle løbe i 6 timer. Løbet går ud på at løbe så mange omgange som muligt, inden for tidsgrænsen, i vores tilfælde blev det til 7 omgange på de 6 timer. Vi havde aftalt at følges ad de første 4 omgange, og så se hvordan det så gik. Kim stak som forventet af fra os andre men Søren og Elon fulde godt med mens jeg måtte sætte tempoet lidt ned. Det hele endte med at Kim kom først og jeg sidst. Men vi fik alle løbet de 7 omgange af 7 km. En helt igennem god dag i skoven, som vi synes godt kunne komme med i Klubbens program for 2017.


En løbeskoleelevs succeser Kan du huske, da du selv startede på løbeskolen? Husker du sejrene og succeserne? Læs om en nyslået løbeskole-elevs oplevelser. Af Connie Broberg Med en søster, som er løbetræner i Hinnerup løbeklub, er der blevet skubbet voldsomt til mig med hensyn til at starte på at løbe. Jeg har altid været skeptisk, da jeg har spillet håndbold i mange år og mine knæ ikke er de bedste. Jeg måtte holde med håndbold på grund af skader, så derfor troede jeg ikke kunne løbe. Min søster blev ved med at prikke til mig og gav mig lysten til at prøve. Jeg var startet så småt med at lunte/løbe lidt rundt om vores lille sø i Tranbjerg på egen

Vi er en dejlig gruppe, der støtte hinanden og hjælper hinanden igennem træning.

Jeg har fået mange nye bekendtskaber, og der bliver snakket går lystigt. Jeg har også deltaget i O-løb, som jeg også synes var rigtigt godt. Vi var et par stykker fra hold 1, som aftalte, at det ville vi gerne prøve. Vi troede ikke, vi kunne, men når vi stod sammen, så kunne vi da. Det var en stor oplevelse, sjovt og lærerigt. En varm fornøjelse dog, da vi havde ikke lige fået noget væske med. Men da vi var færdige, stod Jan klar med saft, energidrik, kaffe og kage. Jamen sikken da en løbeklub vi er havnet i. Vi var alle enige om, at vi vil med næste gang også. Tranbjerg Løbet

Jeg har så også deltaget i Tranbjerg Løbet for første gang. Det var også en succes. Jeg troede hånd året før, jeg startede på løbeskolen. Jeg ikke, jeg kunne løbe de 2,5 kilometer, da jeg endkunne mærke, at løb gav mig velvære. nu ikke var færdig med løbeskolen, og vi på løbeSamtidig havde jeg et par veninder, som også er skolen jo ikke havde løbet længere end 8 minuti løbeklubben, der også pressede på for at få mig ter i træk. Men tænk - jeg kunne løbe de 2,5 kilotil at tilmelde mig løbeskolen 2016. meter i træk uden pause, som var en kæmpe succes for mig. Jeg havde aldrig drømt, at dette Drømmen om 5 kilometer kunne ske. Så mine forudsætninger på at starte på løbeskolen var at blive trænet rigtigt op, så jeg ingen ska- Så det har givet mig meget lyst til at fortsætte der ville få. Mit mål i første omgang var/er at kun- med at løbe. ne løbe cirka 5 kilometer inden for 30-40 minutLøbeskolen har helt klart levet op til mine forventter. Lykkes det, bliver jeg meget glad. ninger og mere til. Så jeg har helt klart mod på fortsætte i løbeklubben. Jeg glæder mig faktisk til Jeg startede på løbeskolen på hold 2, da jeg jo havde løbet lidt før. Det skal så lige påpeges, at i de nye udfordringer, der sikkert kommer i løbedecember fik jeg en sene skade, som jeg næsten klubben. havde fået bugt med. Jeg har også tilmeldt mig DHL stafetten med jobEfter vores første tur var der en træner, der kun- bet, hvilket jeg ikke ville gjort, hvis jeg ikke havde ne se på mit løb, at jeg havde ondt, men jeg ople- været på løbeskolen først. Så man må sige, at vede ikke nogen smerte. Hun gav mig det råd at løbeskolen har været en positiv oplevelse for mig. prøve et par gange mere på hold 2 eller gå ned på hold 1 for at undgå en skade. Løbeskolen 2016 Næste gang jeg kom til løb, gik jeg hen til hold 1, og spurgte om de vil have én mere med, hvilket de tog imod med kyshånd. Glad for hold 1 Jeg kan fortælle, at min beslutning til at gå ned til hold 1, var godt for mig. Jeg befinder mig godt der, synes det går rigtig godt. Jeg trives virkelig, har lyst til at løbe, glæder mig hver gang jeg skal til løb. Motivationen er helt i top. Det gør virkelig noget godt at løbe med andre. Jeg har dog spekuleret over, om motivationen bliver ved. Men jeg må sige, at indtil videre, gør den.


Livsglade løbeberetninger fra Berits Løbeskole

Glæde ved løb

Diktatorisk formand: Berit Aktiv udøver: Berit Økonomisk sponsor og indkøbsansvarlig: Berit Diætist: Berit Fysioterapeut: Berit Fysisk træner: Berit Mentaltræner: Berit Løbefilosofisk grundlag: Berit Presse og kommunikation: Berit Logistikchef: Berit Kagebager: Berit

Pudsigt nok var der heldigvis netop hindbærsnitter (og en masse andre kager) i pausen. Hindbærsnitterne havde Berit selv medbragt – uden beregning – lige som foredraget også var gratis.

Ud fra devisen ”Skal vi løbe, skal det være med glæde” fortalte hun om hvordan, hun var kommet Berits Løbeskole fortalte om planlægningen, i gang med at løbe, og hvordan løbene blev lænudførslen, træningen og de mange andre ting, gere og længere – flere gange egentlig ved et uheld. Nogle gange fik logistikchefen skylden for som personerne i løbeskolen foretager sig. miseren, andre gange var det den aktive udøvers Af Stina Christiansen egen skyld. Det lød umiddelbart mærkeligt, at vi som løbeklub med egen løbeskole havde inviteret en anden løbeskole ud og give foredrag om deres suc- Der var spændende beretninger om trappemarathon, løb fra Aarhus til København med KUULces. Så der mødte mange spændte Tranbjerg Løbere op i kantinen på Tranbjergskolen afdeling fyrene, lange veje i USA og meget andet. Det hele var tilsat Berits fantastiske humør og smittende Grønløkke Allé den 26. maj for at høre mere. glæde ved løb og samværet med andre om løb. Berit var den, der var blevet valgt til at komme og fortælle om løbeskolen. Løbeskolen har en del funktioner og poster, som er opdelt på følgende Og synes du, at du kan genkende Berit, så kan måde: det jo være fra det ret så kendte – i vores klub i hvert fald – hindbærsnitteløb.

Så det var måske ikke så mærkeligt, at det blev Berit..

Du kan følge Berits løb rundt i hele verden på hendes Facebook-side, som naturligvis hedder Berits Løbeskole.


Sommerfesten 2016 Har du reserveret datoen? Af Anne Dorte Sørensen, Festudvalget Årets sommerfest ligger i efteråret - nemlig lørdag den 17. september. Sæt straks et stort kryds i kalenderen, så du ikke går glip af sjov motion, hygge, god mad og måske en dans med dine løbevenner. Vi laver nogle sociale aktiviteter om eftermiddagen på tværs af holdene, og ALLE kan være med.

Om aftenen er der spisning i cafeteriet ved Søren E. - og mon ikke flere får slidt lidt på danseskoene igen i år? Det plejer at være en rigtig sjov fest, hvor der er god mulighed for at ”gamle” og ”nye” lærer hinanden bedre at kende. Efter sommerferien kommer der mere info på Facebook om klokkeslæt, pris og meget mere. Vi glæder os til at se jer!


The Street Coffee Run 2016

Et løb med en god rute, musik og usædvanlig forplejning Af Susanne Nørgaard

cer at vælge imellem. Det eneste man skal vide, når

man tilmelder sig, er sådan set bare, at det er et heldags-arrangement .

”10 – 9 – 8 …”

Klokken 10 var Tranbjerg Løberne på plads hos ”Skal du med til Street Coffee Run?” Sådan lød det Street Coffee i Vestergade til kaffe og de lækreste, fra en løbeven for laaang tid siden, og efter at have nybagte croissanter - herfra fælles gåtur til hørt lidt nærmere, skulle der ikke så mange overve- ”Åbrinken” ved Ringgaden/Søren Frichs Vej, hvor der var mål- og startområde. Fælles nedtælling til jelser til. Selvfølgelig skulle jeg det. Så nærmede dagen sig, og endnu engang blev det understreget, start: ”10, 9, 8 …. 3,2,1” hvor dejlig en løbeklub vi har. Én tilbød at hente og så afsted på 6/16/21 kilometer. startnumre, en anden havde undersøgt hvilken bus man med fordel kunne tage (det kunne ikke anbefa- En dejlig rute rundt om Brabrand Søen (for de 16 les at tage bilen, underforstået – senere forstår man kilometer). Nogle hurtigere end andre, men i dette løb er der absolut plads til alle. Her hædres både de hvorfor). Så var der jo bare tilbage at huske løbehurtigste og de, som er de sande fightere, det vil skoene og møde op ved busstoppestedet. sige dem, der holder gang i bentøjet i lidt længere tid end de hurtigste. Lidt om løbets baggrund For os, som ikke kom først frem til den røde løber Street Coffee Run havde debut i 2015 og startede med to friske fyres idé om hvilket løb, de selv kunne tænke sig at deltage i. Det udbød de så til andre, og det var straks en succes og med flere hundrede til start. Og helt ærligt – det forstår man godt.

ved målet, var der et dejligt heppekor fra Tranbjerg Løber – det gav lige lidt ekstra energi. Efter tiden var noteret (med kuglepen, ingen chips her) var det tid til grill-pølser, øl, og Gin&Tonics (og derfor smart at tage bussen – husk Rejsekort!).

Løbevejret var perfekt (let skyet), og solen brød Fantastisk atmosfære, god forplejning og tre distan- frem, lige som vi var klar til bare at læne os tilbage


og nyde det gode selskab i det grønne græs. Humøret var højt, og der blev snakket og grinet på kryds og tværs. Så hvis nogen næste år spørger dig ”Skal du med til Street Coffee Run?” – så sig roligt ja, men vær forberedt på en hel dag med hygge, løb og gode grin.

For alle dine penge får du:

P.S. Sådan omtaler Street Coffee selv løbet:

Unik finisher badge (bær den med stolthed)

Vi tanker dig op med kaffe og croissanter inden løbet.

Gratis deltagelse i fortræning (hvis du har lyst)

Kaffe og croissant inden løbet (breakfast for champions) Øl, vand og grillpølser efter løbet (jep, det er rigtigt!) STREET COFFEE t-shirt i skøn bomuld (værdi 23.400,-)

Væskedepoter på alle distancer (ikke alkohol…)

Vi sørger en let opvarmning, så du ikke får en fiber. Kopholder til din cykel Vi tager tid på, hvor hurtig du er.

Det får du ikke:

Vi viser dig vej fra start til mål.

Fartholdere (vi løber bare alt, hvad vi kan!)

Vi sørger for væske under løbet, så du ikke går kold.

Gratis garderobe (men du kan lægge en taske ved dommerbordet, så skal vi nok holde øje med den)

Vi sørger for øl efter løbet, så du måske går kold.

Massage efter løbet (selvom det ville være rart)

Vi samler på mariehøns, som vi sender op til Vor Herre om morgenen, og beder om godt vejr.

100% afspærret rute (nok nærmere max 1-2 %)

Musik og gøgl på ruten (med mindre du selv laver Vi klæder dig godt på efter løbet med en unik t-shirt det) i det pureste bomuld. Chip til tidtagning (heller ikke alm. chips) Vi er ikke for dyre – heller ikke for billige. Live updates og link til Facebook (men du er velVi hepper på dig. kommen til at like os og lægge billeder op!!) Vi holder med dig. Vi er med dig – hele vejen. Vi ELSKER dig!


Løb i varmen De hede dage, hvor sommervarmen for alvor rammer, er fantastiske – altså lige undtagen når man skal løbe. Læs med her og se, hvordan du vinder over varmen. Af Jan Christensen På varme dage koger hele systemet over, og kroppen kan pludselig ingenting. Med en lille indsats før, under og efter træningen kan du dog ret enkelt vinde over varmen. Her vises trin for trin, hvordan du løber uden om hedeslag, dehydrering og solskoldning. Find tøjet frem Kig i skabet, og find det løbetøj, som bedst hjælper Vær i væskebalance fra start dig i varmen. Vælg shorts og T-shirt i lyse farver og Din første forberedelse begynder i god tid før løbe- lette, luftige materialer, som flytter sveden væk fra turen. Det gælder nemlig om at være i væskebalan- huden. Hvis tøjet skal beskytte mod solens UVce, når du starter træningen. Ellers bukker du hurstråler, skal du vælge tætvævet tøj. Der findes også tigt under for varmen. Det er ikke meningen, at du løbetøj, som har indbygget UV-beskyttelse og samskal bælle liter efter liter. Drik et stort glas vand til tidig lader huden ånde. Tøjet bliver mærket efter hvert måltid, og snup en kvart liter før træningsturen UPF-standarden (Ultraviolet Protection Factor). Den – så burde du være dækket ind. Tjek farven på din skal helst være over 15 for den bedste beskyttelse. urin: Er den klar eller lysegul, er du godt tanket op på væskefronten. På med brillerne Lige inden du løber ud ad døren, tager du solbriller Lyt til kroppens signaler på. De beskytter dine øjne mod UV-strålingen og Det er ikke i dag, du skal sætte personlig rekord. det skarpe sollys. Vælg helst et par solbriller, som Sænk ambitionerne lidt, og hold øje med kroppens er beregnet til løb/cykling og som også beskytter signaler. Symptomer som svimmelhed, krampe og mod lysindfald fra siderne. Samtidig med at de holhovedpine kan være tegn på, at du er ved at koge der UV-strålerne væk, slipper du for at få støv og over og kan være nødt til at afbryde træningen. insekter i øjnene. Vælg tidspunktet Hvis du kan lægge din træning tidligt eller sent på dagen, undgår du de højeste temperaturer og den skarpeste sol. Træner du derimod mellem klokken 11 og 15, skal du være ekstra påpasselig. Selv ved lavere temperaturer kan solen være heftig, så tjek UV-indekset, eksempelvis på dmi.dk. Er UVindekset 3 eller højere, anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at man beskytter sig i solen.

Tag solcreme på En halv time før løbeturen smører du dig ind i solcreme. Brug en faktor 30 til kroppen og 50 til hovedet. Du skal ikke være nærig med mængderne – der skal en hel håndfuld creme til at dække hele kroppen. Vælg en solcreme, der er beregnet til fysisk aktivitet. De er mindre fedtede og lader huden ånde friere end almindelige cremer, og samtidig slipper du for, at cremen løber ned i øjnene, når du sveder.

Hav væske med Skal du træne mere end én time i sommervarmen, bør du tage væske med. Din ydeevne falder med 10 procent, hvis du taber bare 2 procent af din kropsvægt ved at svede. Bliver du endnu mere dehydreret, risikerer du hovedpine, svimmelhed og i sidste ende hedeslag. Der er dog grænser for, hvor meget du skal drikke,

for kroppen kan maximalt optage 1,2 liter i timen. Drikker du mere, vil væsken ophobes i mave-tarmsystemet og hæmme din træning. Drik jævnligt, men i små mængder, som ikke forstyrrer maven. Ved 20 graders varme bør du drikke cirka halvdelen af den mængde væske, du mister undervejs. Ved 25 grader og mere bør du indtage cirka 3/4 af det væsketab, du har.


indtaget – også selvom du har haft væske med. Så Energi kontra vand efter træning skal der mere væske til. Du skal cirka Men det at blande sukker i sit vand (eller indtage drikke 1,5 gange den væskemængde, som du er i GEL) har den ulempe, at det sænker mængden af underskud af. Vej dig for eksempel før og efter trævand, man kan optage per time. Drikker man ekning for at få en idé om, hvor meget du sveder ud. sempelvis en 5% sukkeropløsning, kan kroppen kun Du bør også få lidt salt – enten i væsken eller ved at optage ca. 0,6 liter vand per time mod normalt 1,2 spise mad, der indeholder lidt salt. En app som liter. Jo højere sukkerkoncentrationen er, jo mindre Endomondo kan også vise hvor meget væske, du væske kan man optage. Man kommer altså i et di- har svedt ud på din tur. lemma, hvis man skal træne i lang tid under varme forhold, for hvad skal man prioritere: vand eller suk- Hvad betyder varmen for min præstation? ker? Jeg har meget svært ved at holde dampen oppe, Er forholdene kølige og blæsende, er svedtabet ik- når jeg træner her om sommeren. Varmen gør mig ke så stort, så her skal man ikke bekymre sig så utrolig hurtigt udmattet. Er der noget galt med mig? meget over, hvor høj sukkerkoncentrationen er. Nej, der er ikke noget i vejen med dig. Varmen er Denne situation er omvendt under varme forhold en sej modstander, der hurtigt tapper os for energi. med høj luftfugtighed. Som en tommelfingerregel Det skyldes, at kroppen skal forsøge at holde temkan man sige, at skal man træne over en time un- peraturen omkring hjertet og andre vitale indre order varme forhold, skal sukkerkoncentrationen i væ- ganer nede på cirka 37 grader. For at komme af sken helst være under 5%. Og jo køligere trænings- med overskudsvarme trækker kroppen væske ud af omgivelser, jo mere sukker kan man tillade sig at blodet og bruger det til at svede med. Det får dit blande i sin drik. blodvolumen til at falde, så dine muskler tilføres Sved er ikke kun vand, det indeholder også forskel- mindre ilt. Når det sker, tvinges du til at skrue ned lige salte. Det vil sige, at når man sveder, mister for træningsintensiteten. kroppen disse salte. De mængder, man taber under For et par år siden blev det testet, hvor hård træen almindelig træning, er ikke specielt store, og der ning i 25 graders varme er – sammenlignet med en skal mange liter sved til, før det får en reel betyd- behagelig forårsdag med 13 grader. Testen foregik ning for kroppen. Den "tabte" salt bliver uden pro- på løbebånd, som begge gange kørte med 12 km i blemer erstattet gennem den normale kost. timen. Efter et kvarters træning var testløberen så I tabellen nedenfor kan du se, hvor meget en mand påvirket af varmen, at hans puls lå mellem 5 og 10 på 80 kilo typisk vil svede ud i timen. slag højere end på den kølige løbetur. Han udviklede også meget mere mælkesyre på den Den lille svedtabel varme dag – et klart tegn på, at musklerne var komTemperatur 20° 25° 30° 35° met på hårdere arbejde. 1,1 l 1,3 l 1,5 l 1,6 l Det eneste, du kan trøste dig med, er, at du i løbet Moderat intensitet af 8-14 dage bliver bedre til at regulere kropstempe1,45 l 1,6 l 1,8 l 1,9 l raturen, fordi dit blodvolumen bliver større, og du Høj intensitet Løb i skyggen Ude på ruten skal du stadig være opmærksom på at undgå overophedning, selvom du har gjort forarbejdet godt. Løb ikke i den bagende sol hele tiden, men søg skygge, når det er muligt. Det gør anstrengelserne lidt mere udholdelige og nedsætter UV-bombardementet. Stræk ud i skyggen Når løbeturen er overstået, gælder det om at søge skygge frem for at lægge dig i solen og slappe af. Gå ind i skyggen for at strække ud og gå i bad. … Og fyld mere væske på herfra Under løbeturen har du højst sandsynligt svedt mere ud, end du har

bliver bedre til at svede. (fortsættes på næste side))


Træn bedre i varmen - spis mere magnesium Når du træner og sveder i sommervarmen, mister du store mængder af mineralet magnesium. Tømmer du depoterne, kan det føre til krampe og ømme muskler. Se, hvordan du får dækket dit behov for det oversete mineral og kan træne igennem.

den største risiko. Præcis hvor meget magnesium man mister med sveden, svinger en del fra person til person. Undersøgelser viser dog, at tab på 10-20 mg magnesium per liter sved ikke er usædvanligt. En times sveddrivende løbetur i sommervarmen øger dermed hurtigt dit dagsbehov med 10-15 procent, og forsømmer du at få det dækket ind, risiMagnesium har længe været et varmt samta- kerer du over en periode på nogle uger at tære leemne inden for udholdenhedsidræt. Undersø- så meget på kroppens ressourcer, at kramperne gelser viser med al tydelighed, at kommer du i begynder at drille. Ligesom med eksempelvis underskud for mineralet, stiger risikoen for kram- jern og D-vitamin opbygger vi depoter med magpe, muskeltræthed og andre ubehageligheder, nesium, som kroppen kan trække på, men på et der forringer din præstation. tidspunkt bliver de naturligvis brugt op, hvis du Magnesium indgår også i et kompliceret samspil ikke tager dine forholdsregler. med flere hundrede forskellige enzymer, der sør- Især i sommerhalvåret bør du forsøge at øge dit ger for, at kroppen kan omsætte næringsstoffer magnesiumindtag med 20 mg for hver time, du til energi. Får du ikke nok magnesium, risikerer dyrker sveddrivende træning. Du kan ty til kosttildu at mangle brændstof til den sidste halvdel af skud, men langt mere velsmagende og billigere din træning, og du må derfor sætte farten ned. er det at dække behovet via en kost, der rummer Samtidig er magnesium en nøglefaktor i den væ- godt med magnesiumrige madvarer. skeregulering, der effektivt køler kroppen ned under træning. I sommervarmen har du med andre  Kilde Aktiv Træning nr. 6, 2010 ord lettere ved at køle dig selv ned, hvis dine magnesiumdepoter er fyldt op. Undersøgelser tyder endvidere på, at træningsømheden i kroppen forværres, hvis vi forsømmer at indtage magnesium med jævne mellemrum. Når det især er langdistanceløbere og andre, der drøner af sted med pulsen i vejret, som rammes af magnesiummangel, hænger det sammen med, at man sveder magnesium ud. Sved består blandt andet af vand, salt og altså magnesium. Jo mere du sveder, desto større bliver risikoen for, at du kommer i underskud. Sportsfolk, der træner meget hen over sommeren, løber derfor

Denne reklameplads kan købes Kontakt... sponsorudvalg@tranbjerg-lober.dk


Wings for Life World Run

Tranbjerg Løber var selvfølgelig med

Vi var en forholdsvis beskeden flok Tranbjerg Løbere, der samledes i Mindeparken denne pænt Af Hans-Ole Kaae varme majdag og ventede på at blive sendt af Wings for Life World Run er et løb, der løbes i 33 sted. Efter opvarmningen lød startpistolen, og vi lande i verden på præcis samme tidspunkt, nem- styrtede af sted, løbere og en hel del kørestole lig søndag den 8. maj når klokken er 13:00 her i med - viste det sig—særdeles veltrænede ’skubbere’ bag. Danmark. Et velgørenhedsløb ud over det sædvanlige

Wings for Life er et sponseret velgørenhedsløb, vistnok det største i verden, hvor hele startgebyret - hver eneste krone - går til forskning i rygmarvsskader via Wings for Life Foundation. Det gælder endda også i løbets webshop, hvor det, du betaler for gear’et, går ubeskåret til forskning. ”Vi løber for dem, der ikke selv kan løbe”, lyder mottoet. Man kan deltage både som almindelig løber – eller i kørestol, der drives ved egen kraft eller af en ’pusher’. Løbet er specielt på den måde, at du ikke løber hen mod et mål, som du er vant til. Du bliver i stedet indhentet af en målbil, som følger ruten og starter ½ time efter, at løbet er skudt i gang. Hastigheden øges langsomt efter en bestemt plan. Når du overhales af målbilen, er du færdig med løbet, og din sluttid registreres via chippen. I år var det racerkøreren Jason Watt, der styrede bilen.

Af sted gik det på Strandvejen i det flotte vejr – og vi fandt hurtigt ud af, at deltagerne i de skubbede kørestole faktisk var ret svære at holde pace med. De havde nok smugtrænet! Vi fra sydbyen kunne jo nyde det nordlige Aarhus ved Risskov og videre ud mod Egå/Skæring – en område de fleste af os nok sjældent løber i; ruten var dejligt flad – i hvert fald så langt vi nåede. Ude på Egå Strandvej kørte en ambulance langsomt af sted på vejen, og en redder stod i den åbne dør og spejdede (efter kunder? Da vi løb forbi, kunne vi se deres redningsudstyr i bunden af bilen: Masser af vandflasker! Det var så varmt, at man faktisk godt kunne bruge mere vand end det, man fik i depoterne. En flink familie på Skæring Strandvej havde taget konsekvensen, rullet haveslangen ud til vejen og købt godt ind af engangsbægre, så vi kunne få lidt ekstra vand mellem depoterne – godt initiativ! Men lige pludselig var bilen der, udstyret med højttaler - og vi blev pænt takket for deltagelsen med navns nævnelse, da den passerede forbi os. Så var det bare at gå/løbe frem/tilbage til næste/sidste depot, hvor der holdt en shuttlebus parat, der kørte os tilbage til Mindeparken til en velfortjent, iskold fadøl! Et rigtig fedt og velorganiseret løb at deltage i – vi håber det kommer til Danmark igen i 2017!


Halvmarathon – mig? ALDRIG!! Sådan sagde jeg for et år siden. Men i dag har jeg gennemført mit første halvmarathon – Bestseller Aarhus City Halvmarathon den 19. juni 2016. Af Lis Irene Blach Tanken om at ville prøve at gennemføre et halvmarathon opstod inden jul 2015, hvor vi var nogle stykker fra klubben, der tænkte at det kunne være fedt at løbe over målstregen sammen. Vi var enige om, at det ikke gjaldt om at få en stjernetid, men blot at gennemføre og have en god oplevelse.

Klar til start

På de to sidste lange ture på 18 kilometer før selve dagen, skulle vi teste indtaget af gel. Jeg synes jeg kunne mærke en forskel – havde mere overskud, og benene føltes ikke så trætte. Mine løbekammerater syntes ikke, de kunne mærke forskel. Sådan er det jo nok, at det er forskelligt, hvordan man mærker det. Jeg var ikke i tvivl om, at jeg skulle have fire gel med til løbet. 14 dage før selve dagen løb vi 18 kilometer. Her gik det op for mig, at NU var jeg parat til den 19. juni. Nu kunne dagen bare komme an.

Så kom dagen hvor jeg skulle hente mit startnummer i Musikhuset. Da jeg fik udleveret posen med Vi aftalte ret hurtigt, at efter nytår skulle vi op at lø- startnummeret, kom der lige en snert af spænding/ be 10 inden udgangen af januar. Det lykkedes, og vi nervøsitet op i mig. Men jeg sagde til mig selv, at nu løb i januar og februar cirka 10-11 de fleste sønda- var det om at holde hovedet koldt, og så kom jeg i ge. Men der var jo stadig langt til distancen på et tanke om, hvad jeg aftalt med løbekammeraterne – halvmarathon, som jo er 21,097 . nemlig at det kunne være fedt at løbe over målstregen sammen med armene over hovedet. De lange ture I klubbens træningsprogram kunne man se, hvad der skulle trænes de forskellige dage, hvis man ville træne op til et halvmarathon. I løbet af marts måned skulle vi op på 12-15 på søndagsturene. I midten af marts måned løb jeg 15 for første gang. Hold nu op hvor var de sidste kilometer en kamp. Det var ikke sjovt til sidst, men alligevel var det også fedt at konstatere, at på løbeuret stod der 15, da jeg trykkede stop. Og da var der jo stadig 6 kilometer til ”målet” var nået – puuuuha.

Så blev det søndag den 19. juni og pludselig stod jeg i startboksen sammen med tre skønne piger, parate til at begive os ud på 21,097. Starten gik og vi kom afsted. Vi havde aftalt at starte stille og roligt ud, da de første 5 af ruten byder på nogle bakker. Det er ikke lige det, vi er bedst til, når benene ikke er varme, og vi skulle jo gerne holde hele vejen rundt.

Jeg havde indtaget den første gel inden starten, og I april og maj stod der lige pludselig 16-18 kilometer så gik det derudaf. Vi havde aftalt at gå igennem på programmet. Vi tog kampen op. Vi kom rundt på depoterne og drikke vand ved depoterne, som kom turene, men det var ikke uden drikkepauser, hvor vi lige var nede at gå nogle gange. Det skal lige siges, at alle disse lange søndagsture jo var krydret med træning tirsdage og torsdage i klubben, hvor programmet bød på tempoløb eller intervalløb. I midten af maj måned ramte jeg muren. Min krop var træt, mine ben var trætte. Jeg valgte at drosle lidt ned for træningen og være lidt god ved mig selv. Ikke presse mine ben igennem et tempoløb eller en intervaltræning. Det havde jeg det selvfølgelig ikke godt med, for hvordan skulle jeg nu nogensinde nå mit mål på 21,097. Men jeg lyttede til min krop, hvilket jeg konstaterede var det rigtige, idet jeg på den efter cirka hver 5. kilometer. Denne strategi holdt vi efterfølgende søndagstur havde langt mere overos til, og det fungerede fint. Efter cirka 16-17 kiloskud, og så kørte det derudad igen.


meter begyndte det at trække noget i benene. Men vi havde hinanden og holdt modet oppe ved at peppe hinanden lidt op, og så var der jo selvfølgelig også Tranbjerg Løber-heppekor rundt på ruten. Vi kom forbi 18 kilometer skiltet, og her kiggede jeg for første gang på mit ur og konstaterede, at vi var hurtigere på 18 kilometer her, end vi havde været på træningsturene. Det gav virkelig energi og blod på tanden, for nu var jeg godt klar over, at vi i hvert fald ikke ville komme i mål som de sidste. Da vi løb omkring det sidste hjørne og ud på Frederiks Allé, hvor vi ude i horisonten kunne se målet, så skete der noget inde i hovedet på mig - om lidt løb jeg over målstregen, og så havde jeg gjort noget af det vildeste, jeg længe har gjort. Da jeg kom i mål, fik glæden frit løb og dermed også tårerne. Medaljen blev hængt om halsen, og så var det bare ”YES jeg gjorde det!!” Flere måneders træning gav pote. En virkelig fed følelse! Et er helt sikkert: Jeg gør det gerne igen !! Med fra starten Jeg har været med fra klubbens start i foråret 2013. Her startede jeg på det daværende Hold 1 (skal lige sige at her var der fra hold 1-4, hvor Hold 4 var for dem der allerede kunne løbe 5 ). Her var min tanke, at hvis jeg kunne løbe 5 kilometer en dag, ville jeg være stolt. Jeg har siden sommeren 2013 være plaget af overbelastede lægge, har holdt pause i to måneder og så startet stille og roligt op igen. I marts 2014 begyndte jeg på løbeskole igen for så var der et fastlagt program, der skulle følges. Jeg gennemførte løbeskolen og rykkede over i klubben. Mine lægge brokkede sig ind imellem, selvfølgelig altid når jeg følte, at nu gik det bare over stok og sten. Jeg fik massage med mellemrum for at få løsnet op for det, og så gik derudaf igen. Men jeg havde meget fokus på mine lægge, idet jeg stoppede op, ligeså snart jeg bare følte det mindste ubehag. Dette gjorde også, at da jeg begyndte på træningen til halvmarathon, havde jeg min tvivl, om mine ben kunne holde til de lange ture, men jeg ville give det et forsøg, og så viste det sig så heldigvis, at det kunne de godt.


Denne reklameplads kan købes Kontakt... sponsorudvalg@tranbjerg-lober.dk


svømmeturen løbes ind i skiftezone (T1) og ud på en 30 km Af Jens Blach Mountain bike rute rundt i Marselisborg Bjarne Graversgaard gennemførte Xterra Classic skov. Slutter cykel Triathlon den 12 juni 2016 i tiden 3:39:49. Xterra ruten i skiftezonen afholdes ved Moesgaard strand i weekenden den (T2) og ud på en 5 11. - 12. juni 2016. km trail rute som gennemføres 2 gange inden man løber i mål. Og så er man Xterra sej. J

Xterra Classic

Til info : den 11. juni afvikles der 5 km og 10 km Xterra trail løb, Xterra Sprint (400 m svømning, 15 km MTB og 2,5 trail løb) og børne duatlon (2 km MTB rute og 1 km Trail trail løb). Om søndag 12. juni afvikles ligeledes duatlon. Classic distancen byder på i alt 750m svømning Her er der følgende 1 km strandløb, 30 km MTB på en trekantbane på 375 meter, der skal genog slut 2 x 5 km trail løb. nemføres to gange. Det betyder, at man efter første runde kommer op på stranden, inden man Tillykke Bjarne. igen løber i vandet på anden omgang (kaldet Australian Exit).

Efter


Tranbjerg Løber ”goes International” – igen Søndag 23. april 2017 afvikles Hamborg Marathon, og det bliver så 4. gang Tranbjerg Løber er deltager. Har du mod på et anderledes arrangement med distancer for enhver, så skal du med! Foruden de 42.195 meter, som er den fulde maratondistance, afvikles en stafet, hvor 4 deltagere deler de 42 km mellem sig. Og som noget helt nyt tilbydes i år et Women’s Race, hvor 2 piger deler en hel maraton.

Stafetten er en god mulighed for at opleve stemningen ved et maratonløb, og da de 4 distancer fordeles på 16,3, 11,2, 5,4 og 9,4 km, er der en distance for alle. For Women’s Race gælder at de 2 dele af maraton ruten er næsten lige lange – altså cirka ½ maraton hver. Turen planlægges som et 3 dages arrangement, hvor vi tager hjemmefra lørdag morgen, løber søndag og vender retur til Tranbjerg mandag. Og planlægningen er godt i gang. Tilmeldingen er åben, og vi er ved at kigge på fælles bustransport, så vi kan have det sjovt sammen – fra vi tager hjemmefra til vi er retur.

Hotel booking kan vi ikke klare, da ingen hoteller er interesseret i at lave aftaler for arrangementet, så det skal deltagerne selv klare. Du kan læse mere om turen på vores hjemmeside www.tranbjerg-lober.dk, hvor du også kan finde link til tilmeldingen. Men husk: Sidste år var der udsolgt allerede i august/september, så tøv ikke for længe med at tilmelde dig. 30. juni var der solgt næsten 500 af de udbudte 1.500 hold.

Aktivitetsudvalget.

(Billederne er fra 2016 udgaven af Hamburg Marathon)


Hvad er restitutionskost nu for noget?

Fakta:

Det var et af de spørgsmål, vi stillede i sidste nummer af klubbladet. Vi skrev også, at vi håbede at kunne give svarene ved et spændende foredrag. Det er nu faldet på plads, og vi får besøg af Anne Henriksen, som er specialist i kost og ernæring til sportsfolk som os. Onsdag 7. september, kl. 19.00 kommer Anne til kantinen på Tranbjergskolens Grønløkke afdeling. Det er vigtigt, at du allerede nu dagen reserverer dagen, så du kommer til at opleve dette spænAnne Henriksen, er uddannet professionsbadende arrangement. chelor i ernæring og sundhed og er kogebogsforVi håber at kunne servere smagsprøver på nogle fatter til "Sportskogebogen - vejen til optimal af de produkter Anne anbefaler, sådan du ved præstation". selvsmag kan vurdere, om det er noget for dig. Annes store interesse for sportsernæring kom da hun startede med at dyrke triatlon i 2009. SidenArrangementet laves som en begivenhed i Face- hen har hun været opsøgende på den viden, der book. ligger på området.

Aktivitetsudvalget

Det er vigtigt for hende at lave mad som både smager godt og som lever op til de ernæringsmæssige guidelines.

Coast2Coast 2016

terne er noget for sig selv.

Af Jan Christensen

Julemands-depotet

 Flødebolle –depotet Den 24. juni kl 22:22 gik starten til årets udgave Tyroler –depotet af Coast2Coast, som går ud på at se solnedgan-  gen i Skallerup Klit og så løbe (løbe/cykle) til Pal-  Pandekage –depotet mestranden ved Frederikshavn - en strækning på Der var depotet for hver 3-6 km hele vejen over 51 km. Vendsyssel. Tranbjerg Løber var repræsenteret ved Carsten Sjovt (men langt) løb som kan anbefales. Mellergaard og mig selv (dog på hver sit ”hold”)

Den sejeste var dog Carsten, som løb hele vejen og kan nu kalde sig ULTRA LØBER Jeg var med på et hold som bestod af 3 løbere som havde en cykel som blev brugt til at slappe lidt af undervejs. (jeg løb 38 km. og cyklede 13 km.) Løbet er fantastisk. Man løber om natten, depo-
Denne reklameplads kan købes Kontakt... sponsorudvalg@tranbjerg-lober.dk

Reklame priser: 1/1 side 1 gang kr. 500 eller 4 gange kr. 1500 1/2 side 1 gang kr. 300 eller 4 gange kr. 1000 1/4 side 1 gang kr. 200 eller 4 gange kr. 600 1/8 side 1 gang kr. 125 eller 4 gange kr. 400


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.