__MAIN_TEXT__

Page 1

Nr. 1 2017

Inde i klubbladet kan du læse meget mere om…

Hvad er puls? Vestjysk Halv-Marathon

Strategiarbejde KUUL vinternat

Move For Life TEAM BS på kursus

Kulturby 2017

Næste klubblad udkommer den 1. april 2017 med deadline den 20 marts


Fra udv Generalforsamling 8. marts 2017 Der indkaldes til den årlige generalforsamling den 8. marts 2017 kl. 19.00 i kantinen på Tranbjerg Skole Grønløkke afdelingen. Dagsorden i følge vedtægterne. 1. 2. 3. 4. 5.

Valg af dirigent Beretning fra bestyrelsen og udvalgene Regnskab 2016 og budget 2017 Indkomne forslag. Valg til bestyrelsen, på valg er Bent Cramer, Jan Palle, Stina Christiansen, Peter S. Binderup, Kim Primdahl Jan Berg Andersen er udtrådt af bestyrelsen og Kim Primdahl (som var suppleant) er indtrådt Valg af suppleant Valg af revisor

Evt. Tranbjerg Løber Strategi Vision - Mission - Målsætninger Fuldmåneevent - Move For Life - Kulturby 2017

10. jan.

Info og spørgemøde

14. jan.

Årets Julefrokost

15. jan.

Løblangt med BMI

15. jan.

Nytårsforsæt løb

5. feb.

Løblangt i Tranbjerg

22. feb.

Løbeskole info møde

26. feb.

Vinterløb i Brabrand

2. mar.

Løbeskole start

12. mar.

Løblangt med BMI

25. mar.

Kvindeløbet i Odder

23. april

Hamburg Marathon

1. juni

Tranbjerg Løbet

alle var med i alle detaljer. Det seneste års tid har Tranbjerg Løbers be- Vi kunne godt se, at styrelse haft en støttepædagog med til møhvis Tranbjerg Løderne. Den har nemlig øvet sig i at flyve i heli- ber skal udvikle sig, kopter. så var der brug for, at vi slap de daglige Af Stina Christiansen gøremål og fik tid til DGI tilbyder kurset ”Bliv en bedre bestyrelse”, og at se klubben fra oven – oppe i helikopteren. da bestyrelsen i klubben hørte om det, blev vi enige om, at det kunne vi godt tænke os at blive. Fortsættes næste side Vi havde efterhånden nogle marathonmøder, som var præget af, at vi gik i dybden med tingene, løste mange problemer på møderne, og at

Bestyrelsen på kursus


valgene Udvalgsdagen Louise Horne Brok, foreningskonsulent fra DGI, kom ud og var med på nogle af vores møder. Allerede på det første møde talte vi om de problemer, der ligger i at styre klubben, som vi gjorde, om vores sårbarheder, mål og udviklingsmuligheder.

Bestyrelsens strategidag

Nogle måneder senere mødtes bestyrelsen en råkold søndag på Naturcenteret til et par timer diskussion af klubbens mål, vision og mission. Helt grundlæggende handler det naturligvis om at skabe verdens bedste løbeklub, hvor alle medlemmerne er glade og har personlige succeser. Men det handler også om at finde ud af, hvordan Disse tanker, som blev sat i søen den gang, har vi fastholder medlemmerne, får nye til og sikrer, vi arbejdet videre med det sidste år. Det har at vi hele tiden fornyr os, holder jer skadefri og blandt andet resulteret i Udvalgsdagen. Her var ikke lægger alt for meget arbejde over på de alle medlemmer fra alle klubbens udvalg inviteret samme trænere og så videre. en lørdag i Naturcenteret. Jan Palle stod for arAlt det arbejde får I lov til at høre meget mere om rangementet og blandede gruppearbejde og på generalforsamlingen den 8. marts. fremlæggelse med løbe- og gåture og lidt Sally Up/Sally Down. Det videre arbejde Udvalgene arbejdede med de opgaver, som der På bestyrelsesmødet i december havde Louise ligger hos dem, og der blev diskuteret, om de forHorne Brok medbragt bobler. Fordi forløbet var skellige opgaver ligger de rigtige steder, om der slut, og hun syntes, at vi var kommet langt. ligger for meget hos enkelte, og talt om at være bedre til at bede om hjælp til at løse opgaver, så Selvom forløbet med DGI er slut, er det det selveksempelvis Aktivitetsudvalget også kan få lov til følgelig ikke slut for bestyrelsen. For nu skal vi at deltage i Jule- og Nytårsløbet. blive ved med at holde fokus og huske ikke at sidde og løse små ting på møderne eller tage alle Fra bestyrelsens side var dagen en stor succes, og vi håber, at udvalgene fremover vil være med detaljerne. Det kan kun blive endnu et spændende år for til lignende dage, hvor vi tager temperaturen på udvalgene, deres sammensætning, opgaver og løbeklubben. arbejdspres.


Årets Julefrokost den 14. januar kl 18.30 på Tranbjerg Kro Kære Løbevenner Så er det blevet tid til vores årlige julefrokost Som lovet bliver det et anderledes arrangement. Denne gang skal vi nemlig på Tranbjerg Kro. Vi starter klokken 18.30, hvor der serveres en velkomstdrink i form af nogle bobler. Cirka klokken 19 sætter vi os til bords og nyder denne lækre menu: Helstegt dansk oksemørbrad

med cremet estragonsauce, serveres med ovnbraiseret grøntsager og pom. souffl'e med porre. Glaseret mandelhorn med vanilje parfait, skovbærsorbet og frugt. Kaffe/the og lidt chokolade. HUSK KONTANTER Du kan købe 40 cl fadøl til 30 kr. Rødvin: Robert Mondavi Twin Oaks Shiraz 175 kr. pr flaske 50 kr. pr glas. Hvidvin: Lup'e Cholet 175 kr. pr flaske 50 kr. pr glas Shots og alm spiritus 20 kr. Sodavand 20 kr. Der er ikke mulighed for at bruge kort eller mobilepay.

Så husk derfor kontanterne! Pris 260 kr. som overføres til Susanne Skarsby senest 4.1.2017 Mobilepay: 60165061 Konto: 7120 1126167

Med venlig julehilsen Festudvalget


Nytårsløbet 2016 Årets sidste aktivitet, men en skøn tradition som hænger fast. Af Jan Christensen 75 forventningsfulde løbere stod klar kl. 10.00 til en for nogle en rolig tur på 30 minutter - 15 minutter ud og det samme hjem, hvor der ventede kransekage og et glas bobler. Bestyrelsen, Trænerudvalget og Aktivitetsudvalget siger tak for et forrygende godt år og ønsker alle et godt nytår med mange fantastiske stunder sammen med Tranbjerg Løber. Aktivitetsudvalget stod for dagens arrangement, der som altid var veludført.

Tranbjerg Løber-særaftale med LOOP Fitness

Af Stina Christiansen

LOPP Fitness har sørget for ekstra bemanding til den første weekend i februar, så interesserede kan komme forbi og få en prøvetime. Der kan bookes 8 personer på for hver time. Bookningen kommer til at foregå via et Google doc, som kommer på klubbens Facebook-side i begyndelsen af januar.

LOOP Fitness tilbyder en særaftale med gratis oprettelse og 189 per måned inklusiv gratis looptjek-abonnement. Derudover vil de investere i løbebånd, så vi kan holde løbeformen uanset vejret :-) Du kan læse mere om typen af løbebånd her: www.speedfit.com

LOOP Fitness åbnede den 3. december og ligger på Børupvej i sammen bygning som Netto. Du kan se mere på deres Facebookgruppe.

LOOP Fitness på Børupvej tilbyder medlemmer af Tranbjerg Løber en gratis prøvetime og en særaftale.


Løbeskolen 2017 Løbeskole har indtil nu været en succes og det håber Løbeskoleudvalget også den bliver i 2017. Derfor får vi helt sikkert brug for hjælpere til løbeskolen, det kan være som fartholder eller som vi de hedder i løbeskolen som Tempo-tiger. Der kommer et opslag om det senere på vores Facebook side. Undervejs i løbeskolens forløb er det vigtigt at vi alle tager godt imod den ”nye” i klubben.

Her under er den artikel som Tranbjerg Tidende bringer i januar.

Få gang i løbeskoene Går du med en drøm om at komme i gang med at løbe? Få hjælp sammen med ligesindede i Tranbjerg Løber.

12 ugers skole

Vores trænere deler alle ind i hold, så du løber med andre på samme niveau. På de 12 uger, Torsdag den 2. marts klokken 17 er der, hvor du som skolen varer, kan du lære at løbe i omkring har muligheden for at starte et nyt liv som løber. ½ time og for manges tilfælde omkring 5 kilometer. Der vil være 2-3 hjælpetrænere på hvert Her starter Tranbjerg Løber nemlig en ny omgang løbeskole. Uanset om du ser dig selv jogge hold. Efter skolen forsætter du på i klubben, hvor vi allerede er omkring 200 løbere. fem kilometer stille og roligt et par gange eller ugen, eller som deltager i et marathonløb om Er du i tvivl, om du kan holde til det, anbefaler vi, nogle år, så er løbeskolen for alle, der gerne vil i at du allerede nu begynder at tage dig nogle gågang med at løbe. Vi starter langsomt op og føl- ture. Du skal kunne gå mindst 20 minutter i rask ger et program, hvor dine muskler og sener byg- tempo, når Løbeskolen begynder. ges op, så de kan holde til de nye udfordringer, og du ikke risikerer at få trælse skader, som kan Løber du allerede lidt selv, men trænger til variation i træningen og nogen at løbe sammen med, være svære at komme af med igen. så er du velkommen i vores løbeklub, hvor vi møDet kan være svært at motivere sig selv på de des tre gange om ugen. dage, hvor det regner eller blæser, og netop her hjælper samværet i en løbeklub. Vil du være med? Du vil opleve løb på en helt anden måde, når vi blander lange ture med variationstræning.


Stemningsbilleder fra Orienteringsløbet søndag den 9. oktober Det var en dejlig dag i skoven med mange af de nye løbere for første gang i skoven. Efter løbeturen var der (som sædvanlig) kaffe og kage. Næste O-LØB bliver den søndag den 7. maj Med start ved Hørhaven. Du kan læse lidt mere om området her. http://www.okpan.dk/findvej/folderHoerhaven-1.PDF


PULS

3.

Aflæs pulsen så snart du er på toppen, og gerne 10-15 sekunder efterfølgende, da pulsen oftest stiger et par slag, efter man er stoppet.

Af Jan Christensen

Denne test kan med fordel udføres i små grupper for at kunne presse hinanden i slutfasen. Puls er hjerteslag og stiger og falder efter kroppens Tranbjerg Løber havde max-puls test den 15. nobehov for ilt til musklerne eller organerne. vember men jeg forventer at der bliver afviklet flere Jo bedre form man er i jo lavere hvilepuls har man, efter behov. den maximale puls er genetisk og falder med alderen. Pulszoner… Træning i pulszoner er faktisk ikke særlig svært, Hvilepuls, er antallet af hjerteslag i minuttet, når men det kræver at man sætter sig ind i hvad det er kroppen er i fuldstændig ro. Når din form forbedres, og hvorfor man skal træne i pulszoner. vil din hvilepuls falde, da hjertet styrkes og ikke længere behøver at arbejde så hårdt for at pumpe blo- Når man træner i forskellige zoner træner man flere det rundt i kroppen. Der flyttes mere blod per slag. forskellige muskeltyper og flytter mælkesyregrænFor at finde sin hvilepuls er det vigtigt, at man er sen samt træner den maximale iltoptagelse og derhelt i ro. Derfor kan det anbefales at måle pulsen ved sænker hvilepulsen. umiddelbart efter, man vågner om morgenen, inden man står op. Du kan gøre det ved at tælle pulsslag – lettest på halsen eller ved håndleddet – eller ved at benytte en pulsmåler. Der er også vigtigt at være TræningsPulszone Belastning Udbytte Beskrivelse fuldt restitueret (altså ikke have trænet dagen før) kategori Andre faktorer som påvirker hvilepulsen; følelser, Joggetur Aktiv resti- Restitutifordøjelse, temperatur, stress, medicin og vægt. 1 50-60% (optil 2 tution

Maximal puls, det højeste antal slag hjertet kan slå i minuttet. Formel til beregning af max-puls: Der findes flere forskellige formler til at bestemme max-puls. Traditionelt har man brugt formlen ’220 minus alder’. Men en anden formel anses som mere præcis: 208 – (0,7 x alder) Eksempel (alder 30 år): 208 – 0,7 x 30 = 187. Dvs. en max-puls på cirka 187. Husk at formlen giver en usikkerhed: Mellem ti og tyve procent får vurderet deres max-puls cirka 20 slag forkert. Den ENESTE rigtige metode til at fastslå sin maxpuls er ved at få den testet. Sådan tester du din max-puls sådan her: 1. Sørg for du er ordentlig opvarmet – 15 minutter (afhængig af din form), og afslut gerne med enkelte stigningsløb, hvor du kortvarigt øger dit tempo – og løber hurtigere. Herefter er du sikker på at være helt varm. 2.

2

60-70%

3

70-80%

4

80-90%

5

90-100%

onstræning

timer) Udholden- Lang tur (1 Udholdenhedstræni time - 3 hed ng timer) Mælkesy- Tempotur Aerob karetærskeltr (20-40 pacitet æning min) Mælkesy- Lange inAnaerob retærskeltr tervaller (5 Tærskel æning -15 min) Korte inAerob Træning af tervaller (1 effekt VO2max -4 min)

Pulszone 1 – Aktiv restitution: 50-60% Zonen bruges til opvarmning før den egentlige træning og til nedvarmning efter træning. Behageligt tempo, som du kan holde i flere timer uden at blive træt. Du kan føre en samtale uden problemer, mens du træner i denne pulszone.

Pulszone 2 - Udholdenhed: 60-70% Zonen er udholdenhedstræning og bruges på en Du kan to gange løbe 3-4 minutter hvor du ”løber alt hvad du kan”. Adskil de 2 sæt med 2 lange ture. minutters let jog. Det kan anbefales at finde en Behageligt tempo, som du kan holde i flere timer let bakke, da det kan være nemmere at opnå uden at blive træt. Du kan føre en samtale uden en værdi tæt på den maximale puls ved spurt problemer, mens du træner i denne pulszone. op af bakke.


Pulszone 3 - moderat intensitet: 70-80% I denne zone træner du mest din udholdenhed. Du øger antallet af blodkar omkring musklerne, så iltforsyningen bliver bedre og forbedrer muskelcellernes evne til at anvende fedt som brændstof. Tempoet vil opleves mellem let og pænt udfordrende. Du kan tydeligt mærke dit åndedræt, men er du i god form, kan du godt finde en god rytme, som du kan holde over længere tid. Du kan snakke undervejs, men må trække godt med luft ind mellem sætningerne. Pulszone 4 - høj intensitet: 80-90% Zonen bruges til at øge din fart og kondition. Du vil

Tranbjerg Løbers træningsprogram. I programmet står der udfor alle træninger hvilke zone du skal ligge i. Vi bruger meget sjældent zone 1 og 5 i den normale træning. Eksempler fra programmet: Tirsdag i uge 49 2016 lyder programmet på 15 minutters opvarmning, 800 m parløb og 15 minutters afjogning. Opvarmning og afjogning (nedvarmning) ligger i pulszone 1 eller 2 men aldrig over zone 2 Selve intervallet er 800 m parløb, pulszonen ligger

ligge i denne zone, når du stiller op i et kortere motionsløb eller anden form for konkurrence (5-10 km). I denne zone træner du i højere grad dit hjerte end i de 2 foregående zoner, og musklerne udvikler flere enzymer til forbrændingsprocessen, så den kan forløbe hurtigere. Du træner hårdt og er meget fokuseret på træningen. Du kan ikke snakke imens, at du er i gang – kun udstøde enkelte ord. Typisk træner man et sted mellem 10 og 40 minutter i denne zone.

her på 4 og da det er et forholdsvist langt interval skal pulsen ikke højere op. Hvis det nu havde været en 400 m meter i stedet ville pulsen ligge lige imellem 4 og 5.

Pulszone 5 - maksimal intensitet: 90-100% Træning i denne brutale zone forbedre din kondition. Du presser hjertet maksimalt, så det bliver større og stærkere, din iltoptagelse øges, og du kan holde en højere maksimal fart. Du er presset til dit yderste. Du hiver efter vejret og kan ikke snakke. Du kan kun træne få minutter i denne zone.

Opsætning af Garmin Fenix3. Indstillinger – System – Brugerprofil – Pulszoner – Standard Her sættes alle puls informationerne, Max-puls, Hvile-puls og Zoner

Et andet eksempel kunne være 3-5x 10 minutters interval som primært træner den aerob tærskel så det er i zone 4 men i bunden af zone 4 fordi intervallet er så langt.

Opsætning af Garmin Forerunner 235. Menu – Min statistik – Bruger profil – Pulszoner Her sættes alle puls informationerne, Max-puls, Hvile-puls og Zoner


Natmarathon Man kan få en rigtig god tid, når man løber midt om natten, når vi går over til vintertid. Mona og en masse andre løbetosser gjorde forsøget. Af Mona Gedsø Lange Natten mellem den 29. og 30. oktober var der natmarathon og –halvmarathon på havneområdet i Aarhus. Jeg var med og skulle løbe halvmarathon.

Løbet er arrangeret af DUUL (De Ustyrlige Ultra Løbere), og kendemærket for løbet er dels den fantastiske forplejning både under og efter løbet, og så selvfølgelig muligheden for PR, da dette netop er natten, hvor vi jo skruer tiden en time tilbage. Løbet er arrangeret med et ”glimt i øjet”, det er lidt kult, og der er en rigtig god stemning. I år var det 10. gang, der var natmarathon i Aarhus, og der var to løbere med, som havde været med alle årene. Der er plads til i alt 150 løbere på vejene på havneområdet/Aarhus Ø, og der var udsolgt til løbet. Et løb for løbetosser Løbet startede kl. 01.00 ved Aarhus Roklub. Alle løbere blev udstyret med refleksvest. Vi skulle løbe henholdsvis 4 og 8 runder af 5,3 km, hvor vi kom vidt omkring. Vi var forbi Havnens Fiskehus, Isbjerget og vi løb på den flotte strandpromenade. Der var lidt udfordringer undervejs på grund af vejarbejde og byggeri. Vi skulle blandt andet krydse en byggeplads, hvor der ingen lys var, så dem med pandelampe havde en god fordel.

Det var første gang, jeg var med som løber, og der var bestemt plads til forbedring for mig i forhold til forberedelsen. Jeg havde ikke rigtig styr på, hvornår jeg skulle spise og carbo-loade lørdag, så jeg havde lidt ondt i maven under hele løbet. Til gengæld var jeg overraskende frisk under løbet, og jeg kunne faktisk ikke mærke, at det var midt om natten, jeg løb. Efter løbet var der brunch til alle, og præmier til de 3 bedste herrer og damer på begge distancer. Et rigtig godt arrangement, som bestemt kan anbefales, hvis du har lyst til at prøve et anderledes løb – og ikke er bange for at blive kaldt ”løbetosse”.


Ruten var smuk og meget lidt kuperet med blandet terræn. Lidt publikum havde trodset vejret og Historien om et vådt løb, et mangelfuldt kaffe- stod og heppede - heri blandt Arnold, som stod og kagebord og hvad man kan få bilturen til forskellige steder på ruten - tak til ham. at gå med. Alle kom rigtig godt i mål, og næsten alle lavede Af Maja Bjerg en PR- så det må man sige var dagens præmie...for vi kunne jo desværre ikke vinde med 8 løbere fra klubben tog vejen til Holstebro for at størst tilmeldte hold - men måske næste år? løbe Mejdal 1/2 maraton den 5. november 2016. Vejret var ikke for lovende, men trods dette kørte Alle kunne tilfreds læne sig tilbage og nyde lidt vi fra Tranbjerg i 2 biler. kage.

Vestjysk 1/2 maraton løb i Mejdal

Bil 1 med 3 mænd og 1 kvinde ( Jan O, Jan A, Som nogle af de sidste forlod Tranbjerg Løber Jørgen og Lykke) kørte direkte og parkerede tæt Mejdal. Nu skulle en mørk, våd og lang tur hjem ved Mejdal hallen. til Tranbjerg overstås. Men køreturen blev godt udnyttet med udveksling af spændende oplevelBil 2 med 1 mand og 3 kvinder ( Steen, Charlotser. En dejlig hyggelig aften hos Jan A og Lykke te, Susanne og Maja) kunne ikke snyde sig til en ventede med pizza, juleøl og fortsat skøn stemparkering ved hallen og måtte tage den anmærning. kede parkering, som ligger en muddervej derfra. Beløningen var dog i sø/skov-kanten, hvor en herre stod klar med Matador Mix. Tæt på start Hvorfor gør vi opdagede Steen dog, at hans kones fætter boe- det? de der. Det får han lige fulgt op på til næste år, Hvad er det så, der så vi måske kan holde der. får otte Tranbjergløbere til at tage den Et vådt løb lange vej vest på for at løbe en 1/2 Våde og forslæbte ankom vi til startområdet, hvor maraton i regn..? vi fik gjort os klar - nogle havde været så smarte Svaret er ny og anat tage regnslag med. Men gode løbevenner dederledes løberute, ler IKKE gode råd, så nogle kom våde fra start. kage/kaffe (som Men regnen skulle hurtigt indhente os alle. Vi var dog var en mangelvare) og ikke mindst en lang køretur, hvor der kan udvekslet rigtig meget hygge og løbeerfaring. Det skal dog siges, at der vist var forskel på emnerne i de 2 biler ( Steen, hvad der tales om på turen - bliver på turen). Vi fik dog i løbet af dagen afklaret blandt andet hvorfor Susanne ikke løber i lyserød heldragtspandex, at Charlottes baller har hver deres liv, og hvad man bruger surdej til. 7 røde Tranbjerg løber og en batman i ny løbedog så heldige, at der rimeligt hurtigt kom ophold vest med orange løbesko havde en dejlig efteri regnen, og vinden var kun slem på de åbne årslørdag sammen. (Vi ved endnu ikke, hvis stykker. Så varmen kom til os. numse der har sneget sig med på billedet ). Alle kom hurtigere fra start end planlagt, da tidsholderne gerne ville hjemme til kaffe og STORT kagebord. Men med erfaring fra alle vores løbeture, fandt vi alle et leje, som passede til dagens løbstempo.


Juleløbet 2016

gangspunktet.

Kulørte lamper på en frisk tur rundt i Tranbjerg

Det var pivhamrende koldt, men stadig et stort aktiv for klubben, at vi alle (trænere, løbere, gåhold og TeamBS) samles til andet end løb. Her er der mulighed for at få en sludder med andre end dem, man sædvanligvis danner ”hold” med.

Af Eva Gedsø & Steen Trolle Hvor har vi da mange traditioner i Tranbjerg Løber – rigtig gode traditioner. Tirsdag den 20. december bestod træningen af opvarmning og derefter løb/gang rundt i Tranbjerg for at se julelysene i vores lille by. Først en løbetur, vi suser af sted i mørket efter lys Omkring 100 deltog, der var både gåhold samt to løbehold på 7:00 og cirka 6:00. Der blev løbet og gået på gader og veje, på stræder og i vænger. Der blev set og beundret lys i mange kulører på både Rudolf, sukkerstokke og juletræer – og beundret mange andre figurer og udsmykninger. Der blev sunget og danset om juletræet. Nogle steder var det blot et enkelt hus, der var udsmykket specielt, andre steder var det hele gaden, der dystede om den flotteste . udsmykning. Så venter belønningen - og vi ønsker hinanden god jul Efter en times tid var sulten og tørsten så stor, at den dejlige duft af æbleskiver og varm gløgg lokkede alle hold tilbage til ud

Et super arrangement – typisk for Tranbjerg Løber. Tak til Aktivitetsudvalget, som endnu en gang fik stablet dette arrangement på benene


Det er jul – det er KUUL Mange seje Tranbjerg Løbere mødte op for at støtte KUUL-løbernes natteløb og indsamling til hjertebørnene. Af Jan Ankersen For 10. år i træk samlede KUUL-løberne ind til hjertebørnene. Målet var 12 timers løb rundt om Brabrand søen, hvorefter der skulle løbes ind til byen, Storcenter Nord for så at slutte på Skejby Universitetshospital. Budskabet er klart ”indsamling til hjertebørnene” på Skejby og Rigshospitalets hjerteafdeling. De sidste år har Tranbjerg Løber støttet op om dette gode formål, og i år var ingen undtagelse.

brand søen slut, og der var næsten 100 kilometer KUUL-løbernes ben. Nu skulle der løbes ind til byen for at besøge Sport 24 og derefter til Storcenter Nord. Også her var Tranbjerg Løber med som opbakning. I Storcenter Nord ventede omkring mere end 100 nye løbere, der blev iført en KUUL-løbetrøje, og efter at julemanden havde sendt os afsted mod Skejby, løb vi igennem centret og alle butikkerne, og de sidste 4 kilometer mod hospitalet.

Klokken 14.45 ankom cirka 150 løbere inklusiv tre meget trætte KUUL-løbere, der nu havde løbet mere end 110 kilomter. En træt løbsformand holdt en lille tale, og overrakte en check på 120.000 Natten til søndag kl. 00.00 stod der cirka 80 løbe- kroner til Hjertebørnene. Tranbjerg Løber havde også lavet en indsamling, som nåede op på hele re klar, hvoraf de 20 var fra Tranbjerg Løber. Nogle kom lige fra julefrokost, men det stopper jo 3.000 kroner. Derefter var der meget fin reception ikke en Tranbjerg Løber! Efter lidt hygge i klubhu- med sandwich og drikkelse. set ved Brabrand hallen var vi klar til 1. runde. En Det var igen i år en fantastisk oplevelse af deltage utrolig fed oplevelse at løbe om natten kun oplyst og følge de seje KUUL-løbere. Jeg kan kun anbeaf diverse pandelamper, lysarmbånd og så vide- fale at støtte op om KUUL og deres gode arbejde. re. Vi løb i samlet flok med flere stop, så alle var med. Flere seje Tranbjerg Løbere løb 2. runde også, og nogle løb endda 3. og 4. runde. Men her skulle det ikke ende. Klokken 7 om morgenen mødte endnu nogle morgenfriske Tranbjerg Løbere op, og fulgte KUUL -løberne rundt med 2-3 omgange. Klokken 10 søndag formiddag var den almindelige træning flyttet til Brabrand stien, så rigtig mange Tranbjerg Løbere fik oplevelsen af KUUL. Indimellem alle omgangene var der både morgenbrød og kage, som selvfølgelig var leveret af Guldbageren i Brabrand. Klokken 12 var runderne om Bra-


Kulturby 2017 og Move For Life Natten mellem den 5. og 6. november 2017 sker der noget stort i hele Østjylland. Der er nemlig Move For Life eller Fuldmåneevent, som en del af Kulturby 2017 Skal Tranbjerg Løber ikke være en del af noget stort? For at det skal kunne lykkes skal der være frivillige og nogen med nogle anderledes og sjove idéer, som har lyst til at stable noget på benene.. I forbindelse med generalforsamlingen (onsdag den 8. marts) vil vi lodde stemningen og se, om der er nogle, der har lyst til at være med til at sætte Tranbjerg Løber på Kulturby 2017's program. Så kom endelig med alle dine gode, anderledes, skæve, sjove og vanvittige idéer og vær med til at bestemme, hvordan Fuldmåneeventen skal afvikles. Kom frisk og vær med til noget stort. http://www.aarhus2017.dk/da/ https://www.dgi.dk/moveforlife

Denne reklameplads kan købes Kontakt... sponsorudvalg@tranbjerglober.dk


Team BS - fordi du kan, og fordi de har været på kursus Det skete i de dage, at der udgik en befaling fra formanden ”Hej BS. Vil I ikke skrive en reklame for Team-BS her, efter I har været på kursus?” Som sagt så gjort Af Team-BS - alias Jens og Eva Team-BS opstod for godt et år siden, hvor vi var et par skadede løbere, som ikke kunne deltage i løbetræningen, hvilket vi var godt trætte af. Ikke mindst var vi skadede, men vi mistede også vores relation til klubben – så med Team-BS får vi både trænet, og vi bevarer kontakten til klubben.

Hvorfor bliver vi ved med Team-BS? 

Fordi vi kan og er blevet vilde med den fysiske træning

Vi er en god fasttømret stamme, hvor alle byder ind med variation i øvelserne. Men vi elsker, når der kommer ”nye” løbere til vores træning

Fysisk træning forebygger skader og gør dig til en bedre løber – siger de kloge (nu må vi se….)

Fysisk træning gør dig til en hurtigere løber – viser undersøgelser

Fysisk træning giver forbedret løbeøkonomi

Nu med kursus  Klubben tilbød i efteråret os et af DGI’s trænermoduler – CrossGymRun. Dette takkede vi ja tak til, og drog til Hinnerup Kulturcenter en søndag i november – en lang dag – fra klokken 9.00 – 18.00.  Det blev en spændende dag krydret med teori, udendørs træning, snak med trænere fra andre klubber og gruppearbejde. Efter vi har været på kursus, er der sket ændringer i Team-BS træning – færre øvelser i redskaberne, men så nogle flere core- og/eller pulsøvelser.

Er du lidt småskadet, er bakken træt af dig, har du lyst til anderledes træning, så kom til træning hos os – Team-BS er bedre end sofaen Og så får vi grinet og snakket en del

Vi tilpasser træningen efter hvem der møder op til Team-BS – 3 eksempler på en træningslektion:  Let opvarmning, redskaber, 2 x Tabata (20 sek. arbejde, 10 sek. pause o.s.v. i 2 min, eller måske 3 min), Up Down Sally, cirkeltræning (6 øvelser), balanceøvelse og selvP.t. mødes vi ved redskaberne kl. 17.30 hver tirsfølgelig trapperne. dag og torsdag – hvor alle er velkommen. Vi laver et opslag på Facebook til hver gang,  Let opvarmning, løb ud i byen 2,5 min, 1 x hvor I gerne må skrive, hvis I kommer, for hvis Tabata – det gør i x antal gange, balanceingen melder sig, så ingen BS-træning. øvelse og selvfølgelig trapperne. Når det bliver lidt lysere i vejret, vil vi igen starte ud oppe fra AIA. Ja og hvis der under holddelin Når de lyse tider kommer igen – så en tur ud i naturen (skoven og stranden) hvor core gen efter opvarmningen på et tidspunkt også -/pulsøvelser laves med de redskaber, som som ”standard” vil blive meldt ud, at der er Teamfindes der. Og løb på stranden med de bare BS, så starter vi helt sikkert ud fra AIA (et lille juleønske fra Team-BS – og så slipper I for alle vofødder. res opslag på FB ;-) ) 

Ja og der kommer måske også andre tiltag.

Tak til bestyrelsen for at vi måtte komme på kursus – det er kun blevet sjovere og bedre at være en del at Team-BS. Kigger du forbi? Hvorfor? Fordi du kan ☺


DirtyTrail i Silkeborg Der er trail – og så er der DirtyTrail Af Dorte Hansen Hvis du synes, det er sjovt og udfordrende at løbe gennem vand og mudder, ja så er DirtyTrail lige et løb for dig. Det er både sjovt og udfordrende. Optakten

Søndag d. 2. oktober 2016 kørte Hans-Ole og jeg til Almind Sø i Silkeborg. Vi var på vej til DirtyTrail.

ned, men ikke meget hårdere, end vi er vant til fra Aarhus-skovene. Når man har løbet et par kilometer, løber man ikke længere større omveje for at undgå vand og mudder, det er bare at tonse lige igennem. På 15-kilometer ruten er der nogle sjove nedløb gennem mudder, under/over grene og træstammer. Man bliver rigtig udfordret, men når man tager sig den tid, det tager at komme op og ned, er det kun sjovt. Der er to depoter på 15 kilometer-ruten, så man lige kan få en lille pause og lidt energi indenbords. Der er rimelig nemt at finde rundt på ruten, da der er rigtig mange markeringer. Man tænker tit; ”Men her er da ikke en sti?” - og det er helt rigtigt, der løbes meget lidt på stierne. Det positive er, at det er dejlig blødt at løbe og eventuelt falde i skovbunden.

Vi løb DirtyTrail første gang i 2015, hvor vi løb 5 km-ruten, men denne gang havde vi opgraderet til 15 km. Vi kunne have løbet 10 km; men det var bare 5 km-runden to gange og det gad vi ikke lige. I 2015 var der solskin og blå himmel. I år Efter cirka 12,5 kilometer mødes 15 kilometer var det overskyet, lidt regn og blæst. ruten igen med 5 kilometer ruten, hvor de sidste kilometer både er ekstremt mudrede og våde. Vi var begge en lille smule nervøse for, hvad der Der skal forceres to moser og en sø, men så får ventede os. For det første havde ingen af os lø- man jo lige vasket noget af mudderet af. bet så lang en trailtur før, men også fordi DirtyTrail virkelig er ... nå-ja dirty; hvad havde arran- Efter 15 kilometer kan vi skimte målet, vi skal bagørerne i ærmet til os? re lige op af den sidste bakke og så løbe ned til Så gik starten

mål.

Starten er ved Almind Søbad, efter 20 meter løber man direkte ud i Almind Sø, men kun så vandet når op til midt på skinnebenene, og så er man i gang. Man kan ligeså godt få våde sko med det samme - hele bundtet - så er man ikke så sart, når man kommer videre ud på ruten. Efter det hurtige fodbad går turen ind i skoven med de klassiske trailforløb: op og ned ad bakker. Efter cirka1 kilometer møder man den første virkelige dirty forhindring: mudderbadet. Man er lidt beskidt, når badet er overstået, men det er også sjovt at gå i mudder til midt på livet, for løbe i det kan man selvfølgelig ikke. Det er bare noget skidt, hvis man mister skoene, så et godt råd er: snør skoene ordentligt.

Ude på ruten

Hvordan føles det så bagefter? Det var en helt fantastisk følelse at have gennemført DirtyTrail Extreme ruten. Man er træt, brugt og beskidt, men lykkelig. Det er så fed en følelse, som vi vil anbefale alle, der kan lide trail at prøve, uanset om det er 5, 10, 15 eller 30 kilometer, man er til.

Efter løbet er der flere, som lige tager en dukkert Derefter tager den ene kilometer den anden gen- i Almind sø for at vaske lidt af mudderet af, inden nem et fedt og varieret landskab. Det er ikke man skifter til tørt tøj og sko. Så husk en pose til mange kilometer, der løbes på officielle stier, det det beskidte tøj. er mest skovbund. Der er bakker både op og


Xmas-løbet 2016 i Odder En fast og særdeles populær tradition Af Hans-Ole Kaae Af en eller anden grund lykkes det altid at samle rigtig mange Tranbjerg Løbere til Xmas-løbet i Odder, arrangeret af Odder Atletik og Motion. Hvorfor nu det? Tjaa ... et bud kunne være Eva Gedsøs utrættelige og benhårde hverven kunder til løbeturen, den gode stemning bagefter dernede – eller måske bare en skøn løbetur fra 7 kilometer og helt op til et marathon. Det gav virkelig også pote i år, hvor vi var flere fra Tranbjerg Løber end fra Odder Atletik og Motion så sejt!! Som én fra Odder sagde højt, midt under uddelingen af endnu en lodtrækningspræmie til en TL’er: ”Jamen det er jo slet ikke spor sjovt det her!” - Jo det var! ☺

tid er underordnet. Fedt at der startes på forskellige tider, så alle er tilbage nogenlunde samtidig, og alle derfor kan hygge sammen i de gode omgivelser i Odder. Afterparty hos John og Karin var super hyggeligt og afslappende/ uforpligtende. Tak for endnu en dejlig dag :-) En fantastisk dag i det skønneste selskab. Vi maler byen rød og kinden får glød Løbe, lunte eller gå, i Odder var der Xmas at få Og hos Karin og John var der rigtig hygge, at være Tranbjerg Løber er en lykke! Fantastisk hyggeligt løb - hvor der også er fokus på hyggen. Fedt John Aage vandt en billet til halvmaraton 6. maj - så har han julegaven til Karin ☺

Som sædvanlig et super-arrangement. Ruten er måske ikke den mest ophidsende, men løbet er rigI år har vi valgt at rapportere fra Xmas-løbet på en tig godt arrangeret af Odder Atletik og Motion, og lidt anderledes måde. Vi har opfordret alle deltagere den sociale fase bagefter scorer topkarakter. i løbet eller den herligt fest hos Karin og John bagefter til at skrive et par linjer om oplevelsen. Det er der kommet nedenstående ud af. Det synes vi om Xmas-løbet og afterparty’et Det var første gang, jeg deltog, men det bliver absolut ikke sidste. Fra start til slut blev jeg mødt at af utroligt venlige og imødekommende personer. Min MobilePay var ikke gået igennem, og jeg bad én ved bordet om hjælp, og han blev så glad. Selve løbet var også godt tilrettelagt. Ruten var overkommelig og godt afmærket. Efter løbet fik vi også en dejlig modtagelse og al den gode mad. Jeg glæder mig allerede til næste år, selvom jeg ikke vandt no- Et fedt løb, kanon rute, et løb som Tranbjerg Løber gen præmie. skal være med til fremover, fed opbakning fra alle gruppe af løbere. Deltog for andet år nu og synes det er et superhyggeligt løb. Glæder mig til løbet i 2017. Start tidlig lørdag morgen. Lille gruppe af Tranbjerg Løbere skulle rundt på 4 omgange (det blev dog kun til 3 omgange for de fleste), så der var lagt op til en hyggelig tur i det gode selskab. Vejret var tørt og godt - ikke mindst i forhold til de andre år, hvor løbet har været afviklet. Den citronkage var bare god. For mig er Xmas løbet mere hygge end løb :-) Min

Et ”must løb” med fantastiske løbevenner. Godt arrangeret løb med god forplejning og næsten garanti


for sponsor præmier til Tranbjerg Løberne. Hygge på højt plan. Det bliver først rigtig jul, når man har været i Odder og løbet med alle de glade løbemennesker fra Tranbjerg Løber. Der er højt humør hele vejen rundt, high fives til de modløbende, og når man krydser hinanden høres der høje "Kom så Tranbjerg Løber"råb.

Gåholdet gik gevaldig godt - glæde, grin, gav gas. Da jeg ankom, følte jeg mig med det samme velkommen. Godt humør og positive bemærkninger. Hyggeligt samvær efter løbet med god stemning og engagement ift. den konkurrence, der udspiller sig mellem klubberne. Hvem har flest deltagende, og hvilken klub napper de fleste gevinster? Det bedste og mest fantastiske er dog den opbakning, vi har i vores klub til at deltage i løbet. At vi har ildsjæle, der gang på gang arrangerer for os, og der er gode løbevenner, som lægger hus til, for vi kan være sammen til et uformelt og hyggeligt afterparty. Fedt at være med til Xmas løbet i Odder. Og endda 2 omgange. I dette herrens år 2016 var ruten rigtigt god. Og superhyggeligt afterparty hos John og Karin. En god måde at få løbet langt sammen med nogle hyggelige løbere fra klubben. Men Peter: man kan ikke løbe 3 1/2 runde. Enten 3 eller 4 ;-) Charlotte er en svamp, hun drikker, så man ikke har en chance for at følge med... Løb vs. Øl. Det er sgu’ svært at finde opbakning til seriøse løbere fra klubben, når der er øl indblandet! Jeg har tænkt over det længe, men i lørdags stod det mig lysende klart: Tranbjerg Løber er en ØL(be)-klub og ikke en LØ(be)-klub. En hurtig analyse af ”Opdateringer”, ”Likes” og ”Kommentarer” på klubbens Facebookside (og dertilhørende undersider)

viser, at jeg har ret. Jeg mærkede det på den hårde måde til løbet i Odder i lørdags. Jeg var utrolig stolt af, at min klub Tranbjerg Løber var tilmeldt med 67 løbere og dermed deltog med større tilslutning end Odder Atletik og Motion samt selvfølgelig alle andre deltagende klubber. I bagklogskabens ulideligt klare lys burde løbsoverskriften nok have vakt min mistanke. Jeg troede der var tale om et normalt marathonløb med mulighed for enkelte løbere at stoppe lidt før pga. udmattelse (idet ruten var sammensat af 7 km runder). Jeg kan godt se nu, at titlen ”Xmas løbet” nok mere henvender sig til et klientel, der er på vej til (eller fra) julefrokost end til den seriøse motionist (atlet)! Anyway, starten gik lørdag formiddag kl. 9:30, hvor jeg selvfølgelig stod på startstregen. Det undrede mig lidt, at der var så relativt få deltagere til et marathonløb, og ikke mindst at der ”kun” var et par håndfulde fra Tranbjerg Løber, når så mange havde tilmeldt sig. Jeg fandt dog ud af senere, at folk bare kom dryssende senere og tilsluttede sig ruten, som om man ville snyde sig til gennemførelse af et marathonløb. Nuvel, det er et frit land, men jeg er skuffet over, at det i den grad gælder et stort antal af såkaldt løbere fra ”min” klub. I særdeleshed er jeg skuffet over en flok Tranbjergløbere, der kom som nogen af de sidste og ikke engang gad gøre sig den umage at løbe – I stedet gik de bare rundt på ruten (og SNAKKEDE som var det en hyggetur)! Ikke nok med at mange løbere snød sig ind i tide og utide på ruten – det viste sig også, at vi ”kun” var 5 løbere, der fuldførte marathonløbet og undertegnede som eneste tranbjergløber. Resten var tilsyneladende stoppet med at løbe straks, der blev slået på ØL-GONG-GONGEN fra løbsledelsens side – Pinligt! Som resultat af at alle sad inde i hallen med Xmas skummende ud over det hele, måtte jeg i ensom majestæt krydse marathonmållinien med to tidtagere fra løbsledelsen som eneste vidner. Ingen applaus, ingen opbakning fra Tranbjerg Løber – kort sagt ensomhed, tomhed og ingenting – endda på mit års eneste marathon! Og så gud-hjælpe-mig om der ikke kommer en flok halvsnaldrede Tranbjerg Løbere væltende ud af hallen efter en kort stund, hvor ”dødsstivheden” i min krop var ved at indtræffe, mens de råber: ”ÅHH HVA’, er dju allereje kjommet i måel – Vi skjulle lije til at kjomme ud og hjeppe på dig – SKÅÅL” I skal ikke tro på alt, hvad I læser ☺ Xmas-løbet i Odder var en fed oplevelse, og jeg kunne finde på at komme igen, enten som øl-løber eller som marathonløber (eller begge). Følg evt. med i næste afsnit, når jeg sætter fokus på et andet paradoks i Tranbjerg Løber: Løb vs. kage.


DGI Trailkursus

Det var selvfølgelig et kursus som Anne Dorte, Hans-Ole og Dorte var nødt til at deltage i.

Søndag d. 13. november 2016 var vi 3 Tranbjerg Løbere på Trailkursus, afholdt af DGI Vi var alle spændte på, om vi kunne være med til 6 timers praktisk Trailkursus en kold novemberdag. Vi Af Dorte Hansen startede kl. 9:00 en dag med både frostgrader og sne. Kursusbeskrivelsen ”Er du bidt af trail, action og løb i skov, natur eller terræn? Har du lyst til at lære mere om løbsformen og hjælpe andre til at blive ligeså bidt af det? Så er dette kursus helt sikkert noget for dig. Cross- og trailløb i skov og terræn kan træningsmæssigt angribes på flere måder. Du får på kurset redskaber til at hjælpe dine/klubbens løbere til en mere sikker løbeoplevelse i skov og terræn. Efter kurset vil du være klædt på, så du kan være den, som går forrest og hiver klubtræningen ud i skoven på en ny og kvalificeret måde, eller måske endda give dig blod på tanden til at arrangere et trailløb hjemme i din egen klub. På dette kursus lærer du at arbejde med løbsformen ud fra elementerne Basis, Flow, Bakke og Styrke. Indenfor hver kategori gennemgår vi hvilke fokuspunkter der er, og hvordan man bedst sikrer progression i træningen, så vi som løbere bliver udfordret på bedste mulig vis”

Kurset blev afholdt i Ry nærmere bestemt i området omkring Knøsen. Et utrolig fedt og udfordrende område med masser af bakker. Knøsen, der også hedder Store Knøs, er en bakkeknude i Rye Nørreskov, og den når 129 meter op.

VI havde alle medbragt vores trailsko og en hulens masse tøj, for hvordan klæder man sig på til flere timer i frostvejr med mange praktiske øvelser og også teori? Det var dog ikke et stort problem at holde varmen, det sørgede bakkerne for ☺. Teori og praksis Efter en lille times teori indendørs, var det tid til at komme ud i naturen. Vi startede med lidt opvarmningsløb og øvelser for lige at få gang i kroppen. Nogle af jer har prøvet øvelserne, som vi gennemfører, før vi løber ud på turen. Dagen igennem havde vi forskellige øvelser, som I helt sikkert vil stifte bekendtskab med, hvis I tager med i skoven. En af de mere grænseoverskridende øvelser er løb i terrænet med lukkede øjne. Det er specielt at prøve, men en virkelig givende øvelse, som hjælper dig til at stole på, hvad dine øjne opfatter ude i terrænet. Der var også øvelser og metoder til at komme bedst muligt op ad bakken og ikke at forglemme: ned ad bakken igen. Vi gennemgik også styrkeøvelser for fodled, knæ, hofter og mave/ryg. Efter frokost fik vi mulighed for en længere tur, hvor vi hver især kunne øve nogle af de ting, vi havde haft fokus på tidligere på dagen.

Konklusion Alt i alt et virkelig givtigt kursus med masser af fed natur, kontakter til andre klubber i Jylland - og ikke mindst en bunke viden, der forhåbentlig kommer alle Tranbjerg Løbere med en lille trailløber i maven til gode.


Der er de….

Hvor var den pølsevogn?

Er det ikke dem... Jo… det er dem, tror jeg!!!

Kom så piger, sidste bakke….

Sikken en udsigt...

Hvad var det vi ledte efter?

Juhuuu…. har vi det ikke sjovt?

Det der løberi er nu skønt...

Den er nu bedst når vi løber...

Profile for Jan Christensen

Klubblad jan 2017  

Klubblad jan 2017  

Advertisement